Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2372

    Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2372 του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης

    ST/6569/2022/INIT

    ΕΕ L 314 της 6.12.2022, p. 64–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2372/oj

    6.12.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 314/64


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2372 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 24ης Οκτωβρίου 2022

    σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 122 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Τα ad hoc μέτρα που έλαβε η Επιτροπή για να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19 ήταν αποτέλεσμα εκ των υστέρων αντίδρασης και η Ένωση δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για να διασφαλίσει την αποτελεσματική ανάπτυξη, παρασκευή, προμήθεια και διανομή ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδίως κατά το αρχικό στάδιο της πανδημίας COVID-19. Η πανδημία αποκάλυψε επίσης την ανεπαρκή εποπτεία των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των ικανοτήτων παρασκευής, καθώς και τις αδυναμίες παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.

    (2)

    Η πείρα που αποκτήθηκε έχει αναδείξει την ανάγκη θέσπισης πλαισίου μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, προκειμένου να μπορεί η Ένωση να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς και έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας τέτοιων αντιμέτρων, όταν τα μέτρα αυτά ενδείκνυνται με βάση την οικονομική κατάσταση. Για τον σκοπό αυτό, ο παρών κανονισμός αποσκοπεί στη θέσπιση μέσου οικονομικής πολιτικής θεμελιώδους σημασίας για την αποφυγή των δυσμενών οικονομικών συνεπειών των κρίσεων στον τομέα της υγείας, όπως η αρνητική ανάπτυξη, η ανεργία, οι διαταραχές της αγοράς, ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς και τα εμπόδια στην ταχεία παρασκευή, συνεπειών που έχουν παρατηρηθεί σε ευρεία κλίμακα στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ένωσης και των κρατών μελών της.

    (3)

    Σε περίπτωση που αναγνωριστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης, το Συμβούλιο θα πρέπει να μπορεί, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής δυνάμει του άρθρου 122 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής ένωσης (ΣΛΕΕ), να αποφασίσει να ενεργοποιήσει το πλαίσιο μέτρων στον βαθμό που τα μέτρα αυτά είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας σύμφωνα με το άρθρο 9 ΣΛΕΕ και τους πιθανούς κινδύνους παγκόσμιας διαταραχής στις προμήθειες ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα συστήματα υγείας των κρατών μελών. Η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εξηγεί το σκεπτικό και την αναγκαιότητα της προτεινόμενης ενεργοποίησης ενός πλαισίου μέτρων έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ιατρικά αντίμετρα που σχετίζονται με την κρίση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό («το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης»), καθώς και κάθε προτεινόμενου μέτρου προς ενεργοποίηση, συμπεριλαμβανομένης ανάλυσης του αναμενόμενου αντικτύπου, της επικουρικότητας, της αναλογικότητας και των δημοσιονομικών συνεπειών κάθε προτεινόμενου μέτρου. Η χρήση μέτρων στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να περιορίζεται χρονικά σε περίοδο έως έξι μήνες. Θα πρέπει να είναι δυνατόν να παραταθεί η χρήση των μέτρων λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης. Η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων θα πρέπει να σέβεται τις ευθύνες των κρατών μελών όσον αφορά την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει το άρθρο 168 παράγραφος 7 ΣΛΕΕ.

    (4)

    Το πλαίσιο μέτρων έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να περιλαμβάνει τη σύσταση Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων σχετικά με ιατρικά αντίμετρα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων, ώστε να διασφαλίζεται ο συντονισμός των προσεγγίσεων σε επίπεδο Ένωσης. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ ενωσιακού και εθνικού επιπέδου. Για τη στήριξη του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, η Επιτροπή θα πρέπει, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, να έχει το δικαίωμα να συγκροτεί υποομάδες ή ad-hoc ομάδες εργασίας, μεταξύ άλλων, εάν χρειάζεται, για βιομηχανικές πτυχές. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συστηματική συμμετοχή των κρατών μελών στις αποφάσεις που λαμβάνονται για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να καθοριστούν κανόνες για τις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων. Όταν συνέχονται για να συζητήσουν, τα μέλη του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καταλήξουν σε συναίνεση. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, και προκειμένου να διασφαλιστεί ένας ομαλός μηχανισμός διαβούλευσης, το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων θα πρέπει να αποφασίζει με πλειοψηφία δύο τρίτων, όταν δίδεται μία ψήφος σε κάθε κράτος μέλος. Επιπλέον, για την αποτελεσματική λειτουργία και την ταχεία λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων είναι χρήσιμη η υποστήριξή του μέσω της ετοιμότητας και του σχεδιασμού αντιμετώπισης που πραγματοποιούνται από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) που συστάθηκε με απόφαση της Επιτροπής (1) της 16ης Σεπτεμβρίου 2021. Η εν λόγω ετοιμότητα και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πρέπει να περιλαμβάνουν την παροχή αξιολόγησης για την ενεργοποίηση μέτρων δυνάμει του παρόντος κανονισμού, την πρόταση εσωτερικού κανονισμού του συμβουλίου υγειονομικών κρίσεων, τη σύνταξη εντολών διαπραγμάτευσης και διαδικαστικών κανόνων για τις κοινές προμήθειες, και την παροχή σχετικών πληροφοριών για την κατάρτιση καταλόγου παραγωγής και εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων. Η συμμετοχή των κρατών μελών θα πρέπει επίσης να συμβάλλει στον αναγκαίο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και των εργασιών της HERA. Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων θα πρέπει να μπορεί επίσης να συντονίζεται, κατά περίπτωση, με το διοικητικό συμβούλιο της HERA που αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 2021.

    (5)

    Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να διορίσουν τον εκπρόσωπό τους και τον αντίστοιχο αναπληρωτή του στο Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων.

    (6)

    Η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει την κατάρτιση καταλόγου ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων και την παρακολούθηση της προσφοράς και ζήτησής τους. Τούτο θα πρέπει να παρέχει μια συνολική εικόνα των ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και της ικανότητας της Ένωσης να ανταποκρίνεται στην εν λόγω ανάγκη και να καθοδηγεί τη λήψη σχετικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    (7)

    Λαμβανομένων υπόψη της εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και του ρόλου του όσον αφορά την παρακολούθηση και τη μείωση των δυνητικών και πραγματικών ελλείψεων φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης καταλόγων ιατρικών προϊόντων κρίσιμης σημασίας και ιατροτεχνολογικών προϊόντων κρίσιμης σημασίας, δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), θα πρέπει να εξασφαλιστούν η στενή συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ της Επιτροπής και του ΕΜΑ για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που ορίζονται στα άρθρα 7 έως 13 του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της HERA, θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις αρμοδιότητες του EMA. Ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης για τις ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/123, ένας εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας έκτακτης ανάγκης, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 15 του εν λόγω κανονισμού, και ένας εκπρόσωπος της εκτελεστικής ομάδας καθοδήγησης για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 3, θα πρέπει να προσκαλούνται ως παρατηρητές στο συμβούλιο υγειονομικών κρίσεων. Αυτό θα πρέπει να συμπληρώνει την ομαλή διαβίβαση δεδομένων και πληροφοριών κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

    (8)

    Όσον αφορά την παρακολούθηση της ζήτησης και της προσφοράς ιατρικών αντιμέτρων σε τρίτες χώρες, η Επιτροπή θα πρέπει να διατηρεί διάλογο με τους ομολόγους της για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

    (9)

    Τα μέτρα θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις δομές και τους μηχανισμούς που θεσπίζονται με τις ενωσιακές πράξεις σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, συγκεκριμένα τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/2371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), και σχετικά με τη διεύρυνση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/2370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), ώστε να εξασφαλίζεται ο συντονισμός της αντίδρασης στο πλαίσιο της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας και της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας, όπως ορίζεται αντίστοιχα στα άρθρα 4 και 24 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371, λαμβανομένης υπόψη της συμβολής του ECDC στην επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση. Ο διευθυντής του ECDC και ένας εκπρόσωπος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας θα πρέπει να καλούνται να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων. Ένα μέλος της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας θα πρέπει, επίσης, να προσκαλείται ως παρατηρητής στο Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων.

    (10)

    Θα πρέπει να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαδικασίες προμήθειας για τα ιατρικά αντίμετρα και τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή μπορεί να ενεργεί ως κεντρική αρχή αγορών για τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, βάσει των κανόνων και διαδικασιών που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), και, κατά περίπτωση, στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/369 του Συμβουλίου (6), καθώς και στις διαδικασίες κοινής προμήθειας που αναφέρονται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371. Για να είναι δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική προμήθεια σε καιρούς κρίσης, ενδέχεται να απαιτούνται διαδικαστικές απλουστεύσεις. Επιπλέον, για την αξιοποίηση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την εμπειρία της προμήθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 θα πρέπει να διασφαλίζεται καλύτερη συμμετοχή των κρατών μελών στην προετοιμασία και την ανάθεση συμβάσεων. Οι συμφωνίες μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και ότι οι ανάγκες τους λαμβάνονται δεόντως υπόψη. Οι προμήθειες ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού μπορούν να είναι αποκλειστικές ή μη αποκλειστικές, ανάλογα με τη συμφωνία των συμμετεχόντων κρατών μελών για τους περιορισμούς αυτούς.

    (11)

    Με βάση τις ανάγκες των κρατών μελών και κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να επιδιώκει να διασφαλίζει ότι όλα τα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων ιατρικά αντίμετρα που αποτελούν αντικείμενο προμήθειας ή αναπτύσσονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού πληρούν τις σχετικές ενωσιακές και, κατά περίπτωση, εθνικές κανονιστικές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα επιτρέπονται τυχόν παρεκκλίσεις ή άλλες εθνικές εξαιρέσεις, κατά τα εφαρμοστέα.

    (12)

    Οι εν λόγω διαδικασίες προμήθειας μπορούν να υποστηρίζονται από τυχόν αναγκαία προπαρασκευαστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων επισκέψεων στην τοποθεσία των εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα καταστεί δυνατή η έγκαιρη προμήθεια και αγορά ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε ολόκληρη την Ένωση και θα προωθηθεί η προσβασιμότητα σε όλα τα κράτη μέλη, με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής και δίκαιης παροχής και διανομής αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων ιατρικών αντιμέτρων στην απαιτούμενη ποσότητα που έχει ανάγκη κάθε κράτος μέλος και με όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις. Η δυνατότητα ανακατανομής, αναδιανομής, μεταπώλησης, δανεισμού και δωρεάς θα πρέπει ήδη να περιλαμβάνεται σε σύμβαση κατά τη στιγμή της αγοράς.

    (13)

    Στις περιπτώσεις που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, η άμεση ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων που προκύπτουν από τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων που διεξάγονται για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένες δεδομένου του εξαιρετικά επείγοντος χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης και των συνακόλουθων οικονομικών δυσκολιών. Επίσης θα μπορούσε να χρειαστεί να επέλθουν στις συμβάσεις προσαρμογές που είναι απολύτως αναγκαίες για να εναρμονιστούν με την εξέλιξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, καθώς και να προστεθούν αναθέτουσες αρχές κατά την εκτέλεση της σύμβασης. Για τον συγκεκριμένο αυτό σκοπό, είναι αναγκαίο να επιτραπούν παρεκκλίσεις από τις ειδικές διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, δεόντως τεκμηριωμένες από την αναθέτουσα αρχή. Δεδομένου ότι οι εν λόγω παρεκκλίσεις θεσπίζονται για τους σκοπούς του πλαισίου έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να είναι προσωρινές και θα εφαρμόζονται αποκλειστικά για την περίοδο ενεργοποίησης του μέτρου του άρθρου 8 του παρόντος κανονισμού.

    (14)

    Κατά τη διάρκεια κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης, η ζήτηση για ιατρικά αντίμετρα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση της παραγωγής και παρασκευής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων έχει ουσιαστική σημασία και θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η μέριμνα για την ενεργοποίηση της ενωσιακής ικανότητας παρασκευής ταχείας κινητοποίησης για ιατρικά αντίμετρα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού για τις απαιτούμενες πρώτες ύλες και παρεπόμενες προμήθειες, όπως στο πλαίσιο του δικτύου συνεχώς θερμαινόμενων παραγωγικών δυνατοτήτων για την παρασκευή εμβολίων και θεραπευτικών προϊόντων (EU-FAB). Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 17ης Φεβρουαρίου 2021 με τίτλο «Εκκολαπτήριο HERA: Αντιμετωπίζουμε προληπτικά και από κοινού την απειλή των παραλλαγών COVID-19», ένα έργο EU FAB είναι ένα δίκτυο παραγωγικών ικανοτήτων, μοναδικών και/ή πολλαπλών χρηστών και μίας ή πολλαπλών τεχνολογιών, οι οποίες θα είναι συνεχώς διαθέσιμες για την παρασκευή εμβολίων και φαρμακευτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    (15)

    Θα πρέπει να αναπτυχθούν και να συμφωνηθούν σε επίπεδο Ένωσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί, προκειμένου να διασφαλίζεται η αναδιανομή σε περιπτώσεις όπου η αύξηση της παρασκευής έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση.

    (16)

    Απαιτούνται κατάλληλα εργαλεία διανοητικής ιδιοκτησίας για τον μετριασμό των κινδύνων εγκατάλειψης των προσπαθειών ανάπτυξης, ή των προβλημάτων εφοδιασμού, όσον αφορά ιατρικά αντίμετρα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων κατά τη διάρκεια κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, ιδίως όταν οι δημόσιες αρχές έχουν παράσχει χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη και την παραγωγή των αντιμέτρων αυτών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να απαιτεί την εκχώρηση αδειών χρήσης, υπό δίκαιους και εύλογους όρους, των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και της τεχνογνωσίας που σχετίζονται με τέτοια αντίμετρα, την ανάπτυξη και παραγωγή των οποίων έχει χρηματοδοτήσει η Επιτροπή, σε αιτιολογημένες εξαιρετικές περιπτώσεις, ως δίχτυ ασφαλείας και ως κίνητρο. Κατά τη διευκόλυνση της αδειοδότησης της διανοητικής ιδιοκτησίας και της τεχνογνωσίας σχετικά με τέτοια αντίμετρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εκ των προτέρων χρηματοδότηση από την Ένωση ή τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη και την παραγωγή τέτοιων αντιμέτρων.

    (17)

    Θα πρέπει να διασφαλιστούν η ενεργοποίηση σχεδίων έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης, καθώς και η αναπροσαρμογή των φαρμάκων και η ενεργοποίηση δικτύων κλινικών δοκιμών και η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, ώστε να μειωθούν τυχόν καθυστερήσεις κατά το στάδιο ανάπτυξης ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων. Για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας θα πρέπει να είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται οι ευρωπαϊκές ψηφιακές υποδομές καθώς και πλατφόρμες που λειτουργούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νέφους ανοικτής επιστήμης και άλλων προσβάσιμων ψηφιακών πλατφορμών της ΕΕ, προκειμένου να παρέχεται πρόσβαση σε δεδομένα (που έχουν προκύψει υπό πραγματικές συνθήκες) για ταχεία ανάλυση. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο στενός συντονισμός της Επιτροπής με το ECDC και τον EMA, ως οργανισμό αρμόδιο για την παροχή επιστημονικών συμβουλών και την επιστημονική αξιολόγηση των νέων και αναπροσαρμοσμένων φαρμάκων, για τα θέματα αυτά, καθώς και για τα θέματα που σχετίζονται με τις κανονιστικές πτυχές της αδειοδότησης φαρμάκων, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παρασκευής αδειοδοτημένων φαρμάκων και για τη διασφάλιση της αποδοχής των κλινικών δοκιμών και των στοιχείων που προκύπτουν για την αδειοδότηση νέων ή αναπροσαρμοσμένων φαρμάκων. H έρευνα έκτακτης ανάγκης μπορεί να περιλαμβάνει επίσης την ετοιμότητα σε θέματα διάγνωσης. Με τον τρόπο αυτόν οι βασικοί παράγοντες και οι σχετικές υποδομές θα μπορούν να είναι αμέσως έτοιμοι για λειτουργία σε περιόδους έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα τη μείωση τυχόν καθυστερήσεων.

    (18)

    Κατά τη διάρκεια κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι λεπτομερείς επισκοπήσεις της τρέχουσας και της βραχυπρόθεσμης μελλοντικής παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης όσον αφορά τα ιατρικά αντίμετρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της διαχείρισης της ζήτησης και της προσφοράς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος των σχετικών με την κρίση εγκαταστάσεων παραγωγής και παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων, ο οποίος θα επικαιροποιείται τακτικά με βάση τις πληροφορίες που θα διαβιβάζουν υποχρεωτικά οι σχετικοί οικονομικοί φορείς.

    (19)

    Οι ελλείψεις εφοδιασμού με πρώτες ύλες, αναλώσιμα, ιατρικό εξοπλισμό ή υποδομές ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην παραγωγή ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων. Μόλις εντοπιστεί έλλειψη προσφοράς ή κίνδυνος έλλειψης, ο κατάλογος θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα στοιχεία αυτά. Με τον τρόπο αυτόν συμπληρώνεται η λεπτομερής επισκόπηση της τρέχουσας παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης και της οικείας παραγωγικής ικανότητας στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνεκτίμηση των στοιχείων προσφοράς που ενδέχεται να επηρεάσουν την παραγωγική ικανότητα και να βελτιωθεί η διαχείριση της ζήτησης και της προσφοράς ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε επίπεδο Ένωσης.

    (20)

    Με βάση τις λεπτομερείς επισκοπήσεις της παραγωγικής ικανότητας, των πρώτων υλών, των αναλώσιμων, του ιατρικού εξοπλισμού και των υποδομών, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και της παραγωγικής ικανότητας. Όταν η αγορά δεν εξασφαλίζει ή δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό με τα απαραίτητα ιατρικά αντίμετρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα στους εν λόγω τομείς που συμβάλλουν στην αύξηση της διαθεσιμότητας και προσβασιμότητας ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    (21)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/369 προβλέπει ένα ευέλικτο πλαίσιο για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης. Δίνει τη δυνατότητα παροχής στήριξης που δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων δαπανών. Το εργαλείο αυτό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο εάν αναγνωριστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης, στον βαθμό που αυτό είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παρέχεται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις δέουσες δημοσιονομικές διαδικασίες.

    (22)

    Για να διασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7). Επιτροπή θα πρέπει να εκδίδει άμεσα εφαρμοστέες εκτελεστικές πράξεις όταν, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις που αφορούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, το επιβάλλουν επιτακτικοί λόγοι επείγοντος χαρακτήρα.

    (23)

    Όταν οι δραστηριότητες που εκτελούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού περιλαμβάνουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η εν λόγω επεξεργασία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τη σχετική νομοθεσία της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και συγκεκριμένα με τους κανονισμούς (ΕΕ) 2016/679 (8) και (ΕΕ) 2018/1725 (9) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    (24)

    Η εφαρμογή του πλαισίου έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να επανεξεταστεί από την Επιτροπή. Κατά τη διεξαγωγή της επανεξέτασης, οι δραστηριότητες αντιμετώπισης κρίσεων της HERA θα πρέπει να εξεταστούν μαζί με τις δραστηριότητες ετοιμότητάς της. Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθούν τα σχετικά διδάγματα, τόσο κατά τη φάση της προετοιμασίας όσο και κατά τη φάση της κρίσης, και η αναγκαιότητα σύστασης διακριτής οντότητας, όπως ενός οργανισμού.

    (25)

    Δεδομένου ότι ο στόχος του παρόντος κανονισμού να θεσπιστεί ένα πλαίσιο μέτρων για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων ιατρικά αντίμετρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε ενωσιακό επίπεδο δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, αλλά μπορεί μάλλον, λόγω της κλίμακας και των αποτελεσμάτων των μέτρων που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η επαρκής και έγκαιρη διαθεσιμότητα και ο εφοδιασμός με τέτοια ιατρικά αντίμετρα σε όλα τα κράτη μέλη, να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει ένα πλαίσιο μέτρων, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    1.   Ο παρών κανονισμός θεσπίζει πλαίσιο μέτρων για τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας («πλαίσιο έκτακτης ανάγκης»).

    2.   Το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει:

    α)

    τη σύσταση Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων·

    β)

    την παρακολούθηση, προμήθεια και αγορά ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων·

    γ)

    την ενεργοποίηση σχεδίων έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δικτύων κλινικών δοκιμών και πλατφορμών ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο Ένωσης·

    δ)

    την άντληση πόρων έκτακτης ανάγκης της Ένωσης δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/369·

    ε)

    τα μέτρα σχετικά με την παραγωγή, τη διαθεσιμότητα και την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης καταλόγου παραγωγής και εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση κρίσεων, και, κατά περίπτωση, πρώτων υλών, αναλώσιμων, ιατρικού εξοπλισμού και υποδομών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγής τους στην Ένωση.

    3.   Το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο στον βαθμό που είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)

    «παρακολούθηση»: η παρακολούθηση όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371·

    2)

    «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας»: κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε επίπεδο Ένωσης η οποία αναγνωρίζεται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371·

    3)

    «ιατρικά αντίμετρα»: τα ιατρικά αντίμετρα κατά την έννοια του άρθρου 3 σημείο 10 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371, [συμπεριλαμβανομένων μέσων ατομικής προστασίας και ουσιών ανθρώπινης προέλευσης]·

    4)

    «πρώτες ύλες»: τα υλικά που απαιτούνται για την παραγωγή των απαιτούμενων ποσοτήτων ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων·

    5)

    «δεδομένα που έχουν προκύψει υπό πραγματικές συνθήκες»: δεδομένα που αφορούν την κατάσταση της υγείας των ασθενών ή την παροχή υγειονομικής περίθαλψης από πηγές άλλες από τις κλινικές δοκιμές.

    Άρθρο 3

    Ενεργοποίηση του πλαισίου έκτακτης ανάγκης

    1.   Σε περίπτωση αναγνώρισης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, το Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να εκδώσει κανονισμό για την ενεργοποίηση του πλαισίου έκτακτης ανάγκης, όταν αυτό είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

    2.   Όταν το Συμβούλιο ενεργοποιεί ένα ή περισσότερα από τα μέτρα που προβλέπονται στα άρθρα 7 έως 13, εφαρμόζεται το άρθρο 5.

    3.   Το Συμβούλιο καθορίζει στον κανονισμό για την ενεργοποίηση του πλαισίου έκτακτης ανάγκης ποια από τα μέτρα που ορίζονται στα άρθρα 7 έως 13 είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας, και ποια μέτρα πρέπει συνεπώς να ενεργοποιηθούν.

    4.   Το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται για περίοδο έξι μηνών κατ’ ανώτατο όριο. Η περίοδος αυτή δύναται να παραταθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 4.

    5.   Ο κανονισμός ενεργοποίησης του πλαισίου έκτακτης ανάγκης δεν θίγει την απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (10) και τον συνολικό συντονιστικό ρόλο του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (UCPM), που θεσπίστηκαν με την εν λόγω απόφαση και τον ρόλο πολιτικού συντονισμού της ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR), που θεσπίστηκε με την απόφαση 2014/415/ΕΕ του Συμβουλίου (11).

    Άρθρο 4

    Παράταση, απενεργοποίηση και λήξη της περιόδου ενεργοποίησης του πλαισίου έκτακτης ανάγκης

    1.   Το αργότερο τρεις εβδομάδες πριν από τη λήξη της περιόδου για την οποία ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση η οποία εκπονείται σε διαβούλευση με το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων και στην οποία αξιολογείται αν θα πρέπει να παραταθεί η εν λόγω περίοδος. Στην έκθεση αναλύονται κυρίως η κατάσταση της δημόσιας υγείας και οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας για το σύνολο της Ένωσης και τα κράτη μέλη, καθώς και ο αντίκτυπος των μέτρων που ενεργοποιήθηκαν προηγουμένως δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

    2.   Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο την παράταση καθώς και ποια από τα μέτρα κρίνεται κατάλληλο να παραταθούν, όταν από την αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι σκόπιμο να παραταθεί η περίοδος ενεργοποίησης του πλαισίου έκτακτης ανάγκης,. Η παράταση δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το Συμβούλιο μπορεί κατ’ επανάληψη να αποφασίσει να παρατείνει την περίοδο ενεργοποίησης του πλαισίου έκτακτης ανάγκης, όταν αυτό είναι κατάλληλο λόγω της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

    3.   Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο την έκδοση κανονισμού για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων ή την απενεργοποίηση τυχόν ενεργοποιημένων μέτρων που ορίζονται στα άρθρα 7 έως 13 επιπλέον των μέτρων που έχει ήδη ενεργοποιήσει, όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο λόγω της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

    4.   Μετά τη λήξη της περιόδου για την οποία ενεργοποιείται το πλαίσιο έκτακτης ανάγκης, τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με τα άρθρα 7 έως 13 παύουν να ισχύουν.

    5.   Τα μέτρα που ορίζονται στα άρθρα 7 έως 13 απενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση που τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371.

    Άρθρο 5

    Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων

    1.   Όταν το Συμβούλιο ενεργοποιεί ένα ή περισσότερα από τα μέτρα που αναφέρονται στα άρθρα 7 έως 13 σύμφωνα με το άρθρο 3, συστήνεται το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων το οποίο εξασφαλίζει τον συντονισμό της δράσης του Συμβουλίου, της Επιτροπής, των αρμόδιων οργανισμών, οργάνων και φορέων της Ένωσης και των κρατών μελών, ώστε να διασφαλίζονται η προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση κρίσεων και η πρόσβαση σε αυτά.

    Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων επικουρεί και παρέχει καθοδήγηση στην Επιτροπή κατά την προετοιμασία και την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με τα άρθρα 7 έως 13. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή διατηρεί συνεχή παροχή πληροφοριών στο Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων σχετικά με τυχόν σχεδιαζόμενα ή ληφθέντα μέτρα.

    2.   Η λειτουργία του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων παύει όταν απενεργοποιηθούν ή λήξουν όλα τα μέτρα που ορίζονται στα άρθρα 7 έως 13.

    3.   Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων απαρτίζεται από την Επιτροπή και έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος. Κάθε κράτος μέλος ορίζει τον εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του. Τη γραμματεία του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων εξασφαλίζει η Επιτροπή.

    4.   Η προεδρία του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων ασκείται από κοινού από την Επιτροπή και το κράτος μέλος που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.

    Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των σχετικών θεσμικών οργάνων, φορέων και οργανισμών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Συμβουλευτικής επιτροπής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, ως παρατηρητών. Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων προσκαλεί ως παρατηρητές έναν εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έναν εκπρόσωπο κράτους μέλους στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας και, κατά περίπτωση και σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του, έναν εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    5.   Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων εξασφαλίζει τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις δομές που δημιουργούνται στο πλαίσιο:

    α)

    του κανονισμού (ΕΕ) 2022/123 κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, όσον αφορά τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα·

    β)

    του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 851/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας·

    γ)

    του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371, ιδίως με την Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας και τη Συμβουλευτική επιτροπή για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας·

    δ)

    της απόφασης αριθ. 1313/2013/ΕΕ και ειδικότερα του κέντρου συντονισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών με σκοπό την κάλυψη των επιχειρησιακών κενών όσον αφορά την πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα και πρώτες ύλες και τη διασφάλιση, όπου απαιτείται, των αντίστοιχων καθηκόντων επιτόπιας παρακολούθησης και συντονισμού.

    6.   Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων μεριμνά για την ανταλλαγή πληροφοριών με τον IPCR.

    7.   Οι συμπρόεδροι του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων μπορούν να καλούν εμπειρογνώμονες με ειδική εμπειρογνωσία, να συμμετάσχουν, ως παρατηρητές, στις εργασίες του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων ή των υποομάδων σε ad hoc βάση, όσον αφορά ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης. Στους εν λόγω εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται: εκπρόσωποι οργανισμών και οργάνων της Ένωσης, εκπρόσωποι εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων κεντρικών αρχών προμηθειών και οργανισμών και ενώσεων υγειονομικής περίθαλψης, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο ΠΟΥ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH), και εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    8.   Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων συνεδριάζει όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή κράτους μέλους.

    9.   Κατά την προετοιμασία και την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 7 έως 13, η Επιτροπή ενεργεί σε στενό συντονισμό με το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων. Ειδικότερα, η Επιτροπή διαβουλεύεται με το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων εγκαίρως, όποτε είναι δυνατό πριν αναλάβει δράση, και λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων. Η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων σχετικά με τη δράση που αναλήφθηκε.

    10.   Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων μπορεί να εκδίδει γνώμες, κατόπιν του αιτήματος της Επιτροπής ή με δική του πρωτοβουλία. Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν ακολουθήσει τη γνώμη του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, εξηγεί τους λόγους στο Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων, χωρίς να θίγεται το δικαίωμα πρωτοβουλίας της Επιτροπής.

    11.   Στο μέτρο του δυνατού, το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων αποφασίζει με συναίνεση. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση, το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων αποφασίζει με πλειοψηφία των δύο τρίτων των εκπροσώπων των κρατών μελών. Κάθε κράτος μέλος έχει μία ψήφο.

    Το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του, βάσει πρότασης που υποβάλλει η Επιτροπή. Ο εσωτερικός κανονισμός αναφέρει λεπτομερώς πότε οι παρατηρητές καλούνται ή δεν καλούνται να συμμετάσχουν στις συζητήσεις του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων.

    12.   Η Επιτροπή μπορεί, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, να συστήνει ομάδες εργασίας για την υποστήριξη των εργασιών του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, με σκοπό την εξέταση συγκεκριμένων ζητημάτων με βάση τα καθήκοντα που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Οι ομάδες εργασίας αποφασίζουν σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στην παράγραφο 11. Τα κράτη μέλη ορίζουν εμπειρογνώμονες στις ομάδες εργασίας.

    13.   Η Επιτροπή εξασφαλίζει τη διαφάνεια και παρέχει σε όλους τους εκπροσώπους των κρατών μελών ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων αντικατοπτρίζει την κατάσταση και τις ανάγκες όλων των κρατών μελών.

    Άρθρο 6

    Δήλωση συμφερόντων

    1.   Τα μέλη του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων δεσμεύονται να ενεργούν προς το δημόσιο συμφέρον.

    2.   Τα μέλη του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων καθώς και οι παρατηρητές και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις προβαίνουν σε δήλωση δέσμευσης και σε δήλωση συμφερόντων, στις οποίες αναφέρονται είτε η απουσία τυχόν συμφερόντων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι θίγουν την ανεξαρτησία τους είτε τυχόν άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι θίγουν την ανεξαρτησία τους. Οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται γραπτώς κατά τη σύσταση του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων και σε κάθε συνεδρίαση, προκειμένου να δηλώνονται τυχόν συμφέροντα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι θίγουν την ανεξαρτησία τους σε σχέση με οποιοδήποτε σημείο της ημερήσιας διάταξης. Εάν υφίστανται συμφέροντα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι θίγουν την ανεξαρτησία τους σε σχέση με οποιοδήποτε σημείο της ημερήσιας διάταξης, το οικείο πρόσωπο αποκλείεται από τις σχετικές συζητήσεις και αποφάσεις.

    Άρθρο 7

    Μηχανισμός παρακολούθησης ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων

    1.   Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό, η Επιτροπή, αφού ζητήσει τη συμβουλή του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, καταρτίζει και επικαιροποιεί ανά τακτά διαστήματα, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κατάλογο ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και υπόδειγμα για την παρακολούθηση της προσφοράς και της ζήτησής τους, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγικής ικανότητας, των αποθεμάτων, πιθανών πτυχών κρίσιμης σημασίας ή του κινδύνου διακοπής των εφοδιαστικών αλυσίδων και των συμφωνιών προμήθειας.

    Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 και, για δεόντως αιτιολογημένους επιτακτικούς λόγους επείγουσας ανάγκης, σύμφωνα με τη διαδικασία για τις άμεσα εφαρμοστέες εκτελεστικές πράξεις που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 3.

    2.   Ο κατάλογος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνει περιορισμένο κατάλογο ειδικών ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων με σκοπό την προετοιμασία των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σύμφωνα με το παρόν άρθρο και τα άρθρα 8 έως 13, λαμβανομένων υπόψη των πληροφοριών που υποβάλλονται σύμφωνα με:

    α)

    τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/123, και ιδίως τα άρθρα 3 έως 14 και 21 έως 30, σχετικά με την παρακολούθηση και τη μείωση των ελλείψεων σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στους καταλόγους των φαρμάκων κρίσιμης σημασίας και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αντίστοιχα ·

    β)

    τον κανονισμό αριθ. 851/2004 και ιδίως το άρθρο 3 στοιχείο στ), σχετικά με τα διαθέσιμα στοιχεία ικανότητας του συστήματος υγείας των κρατών μελών που απαιτούνται για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση απειλών μεταδοτικών νόσων.

    3.   Με την επιφύλαξη των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας, τα κράτη μέλη παρέχουν, κατά περίπτωση, στην Επιτροπή πρόσθετες πληροφορίες που δεν έχουν ήδη συλλεχθεί από τους οργανισμούς της Ένωσης με βάση το υπόδειγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    4.   Με την επιφύλαξη των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και της προστασίας εμπιστευτικών πληροφοριών εμπορικού χαρακτήρα που προκύπτουν από συμφωνίες τις οποίες έχουν συνάψει κράτη μέλη, όταν ένα κράτος μέλος προτίθεται να θεσπίσει σε εθνικό επίπεδο μέτρα για την προμήθεια, την αγορά ή την παρασκευή ιατρικών αντιμέτρων ή πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων από τον κατάλογο που αναφέρεται στην παράγραφο 1, μπορεί να ενημερώνει εγκαίρως το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων.

    5.   Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, μεταξύ άλλων εξ ονόματος του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων, ο ΕΜΑ της παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της ζήτησης και της προσφοράς τους, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2, στοιχεία γ) και δ) και άρθρο 25 παράγραφος 2 στοιχεία γ) και δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/123.

    6.   Η Επιτροπή συλλέγει πρόσθετες πληροφορίες που δεν έχουν ήδη συλλεχθεί από τους οργανισμούς της Ένωσης μέσω ασφαλούς συστήματος ΤΠ και παρακολουθεί, βάσει του υποδείγματος που αναφέρεται στην παράγραφο 1, όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων εντός και εκτός της Ένωσης. Η Επιτροπή διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα του συστήματος ΤΠ με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που αναπτύσσει ο EMA δυνάμει του άρθρου 9 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/123.

    7.   Η Επιτροπή ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των ιατρικών αντιμέτρων και των πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    Η Επιτροπή θέτει στη διάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας μοντελοποίηση και προβλέψεις σχετικά με τις ανάγκες για ιατρικά αντίμετρα και πρώτες ύλες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κρίσεων, με την, κατά περίπτωση, υποστήριξη των αρμόδιων οργανισμών της Ένωσης.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή ενημερώνει το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων σχετικά με την παρακολούθηση και τα αποτελέσματά της.

    Άρθρο 8

    Προμήθεια, αγορά και παρασκευή ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων

    1.   Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό, το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με τον κατάλληλο μηχανισμό για την αγορά ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων, είτε μέσω της ενεργοποίησης υφιστάμενων συμβάσεων είτε μέσω της διαπραγμάτευσης νέων συμβάσεων, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα, όπως το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/369, η διαδικασία κοινής προμήθειας που αναφέρεται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2371 ή οι ευρωπαϊκές συμπράξεις καινοτομίας που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13).

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων συμβουλεύει την Επιτροπή, όταν εκείνη ενεργεί ως κεντρική αρχή προμηθειών εξ ονόματος των κρατών μελών, σχετικά με την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί μία μέθοδος προμηθειών, είτε σε συνδυασμό με άλλα διαθέσιμα μέσα είτε αυτόνομα.

    2.   Κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέτουν στην Επιτροπή να ενεργεί ως κεντρική αρχή προμηθειών για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων εξ ονόματός τους, υπό τους όρους που καθορίζονται στον παρόν άρθρο.

    Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων, μεταξύ άλλων μέσω μηχανισμών εξαίρεσης και, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, μέσω μηχανισμών προαιρετικής συμμετοχής.

    Η Επιτροπή, σε στενό συντονισμό με το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων, συντάσσει την πρόταση συμφωνίας-πλαίσιο που θα πρέπει να υπογράψουν τα κράτη μέλη τα οποία επιθυμούν να εκπροσωπούνται από την Επιτροπή («συμμετέχοντα κράτη μέλη»), με βάση την οποία η Επιτροπή θα ενεργεί ως κεντρική αρχή προμηθειών για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    3.   Η συμφωνία-πλαίσιο που αναφέρεται στην παράγραφο 2 περιλαμβάνει διαδικαστικούς κανόνες για την έναρξη και την προετοιμασία των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο, τις πρακτικές λεπτομέρειες για την ελεύθερη συμμετοχή των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των όρων και των προθεσμιών για την πιθανή προαιρετική συμμετοχή ή εξαίρεση των κρατών μελών, καθώς και τις πρακτικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των συμμετεχόντων κρατών μελών σε όλη τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων, καθώς και στις διαδικασίες διάθεσης των ιατρικών αντιμέτρων για την αντιμετώπιση κρίσεων που έχουν αποκτηθεί.

    4.   Επικουρούμενη από το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων, η Επιτροπή διεξάγει τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και συνάπτει τις προκύπτουσες συμφωνίες με οικονομικούς φορείς εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

    Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων και την ουσία των διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή λαμβάνει σοβαρότατα υπόψη τις συμβουλές του Συμβουλίου Υγειονομικών Κρίσεων και τις πραγματικές ανάγκες των κρατών μελών. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων μόνον εφόσον επαρκής αριθμός κρατών μελών έχει εκφράσει την υποστήριξή του.

    5.   Όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή καλεί τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να ορίσουν εκπροσώπους που θα συμμετέχουν στην προετοιμασία των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, καθώς και στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών προμήθειας. Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων κρατών μελών έχουν το καθεστώς των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046.

    Όταν η Επιτροπή προτίθεται να συνάψει σύμβαση που περιέχει υποχρέωση απόκτησης ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, ενημερώνει τα συμμετέχοντα κράτη μέλη για την πρόθεση αυτή και τους λεπτομερείς όρους. Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τα σχέδια συμβάσεων, τις οποίες λαμβάνει υπόψη η Επιτροπή. Εάν εφαρμόζεται ο μηχανισμός εξαίρεσης, τα συμμετέχοντα κράτη μέλη έχουν προθεσμία τουλάχιστον πέντε ημερών για να εξαιρεθούν.

    6.   Η σύναψη συμβάσεων της παραγράφου 2 διενεργείται από την Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 για τις δικές της προμήθειες. Όταν αιτιολογείται δεόντως από τον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης ή όταν είναι απολύτως αναγκαίο για την προσαρμογή σε απρόβλεπτες περιστάσεις κατά την εξέλιξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, μπορούν να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες απλουστεύσεις των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων:

    α)

    κατά παρέκκλιση από το άρθρο 137 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, δυνατότητα παροχής, μετά την υπογραφή της σύμβασης, αποδείξεων ή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα κριτήρια αποκλεισμού και επιλογής, υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση πριν από την ανάθεση·

    β)

    κατά παρέκκλιση από το άρθρο 172 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, η Επιτροπή μπορεί να τροποποιήσει τη σύμβαση, εφόσον απαιτείται για την προσαρμογή της στην εξέλιξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας·

    γ)

    κατά παρέκκλιση από το άρθρο 165 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, δυνατότητα προσθήκης, μετά την υπογραφή της σύμβασης, αναθετουσών αρχών, οι οποίες δεν προσδιορίζονται στα έγγραφα της προμήθειας·

    δ)

    κατά παρέκκλιση από το άρθρο 172 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046, οι αναθέτουσες αρχές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την παράδοση αγαθών ή υπηρεσιών από την ημερομηνία αποστολής των σχεδίων συμβάσεων που προκύπτουν από την προμήθεια που πραγματοποιείται για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, το αργότερο εντός 24 ωρών από την ανάθεση.

    7.   Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο που αναφέρεται στην παράγραφο 2, η Επιτροπή μπορεί να έχει την ικανότητα και την ευθύνη να συνάπτει, εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών και με βάση τις ανάγκες τους, συμφωνίες αγοράς με οικονομικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων παραγωγών ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων. Οι εν λόγω συμφωνίες μπορούν να περιλαμβάνουν μηχανισμό προπληρωμών για την παραγωγή ή την ανάπτυξη των εν λόγω αντιμέτρων έναντι δικαιώματος στο αποτέλεσμα.

    Προκειμένου να συναφθούν, εξ ονόματος όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών, συμφωνίες αγοράς με οικονομικούς φορείς, εκπρόσωποι της Επιτροπής ή εμπειρογνώμονες που ορίζονται από την Επιτροπή μπορούν να πραγματοποιούν επιτόπιες επισκέψεις, σε συνεργασία με αρμόδιες εθνικές αρχές, στις εγκαταστάσεις παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    8.   Η Επιτροπή έχει την ικανότητα και την ευθύνη να ενεργοποιεί το δίκτυο συνεχώς θερμαινόμενων παραγωγικών δυνατοτήτων για την παρασκευή εμβολίων και θεραπευτικών προϊόντων (EU-FAB) προκειμένου να διαθέτει δεσμευμένες ικανότητες παρασκευής ταχείας κινητοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται η παράδοση ιατρικών αντιμέτρων και πρώτων υλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων που αντιστοιχούν στις συμφωνηθείσες ποσότητες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των συμβάσεων EU-FAB. Η Επιτροπή διεξάγει ειδικές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για τις εν λόγω συμφωνηθείσες ποσότητες ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    9.   Όταν η Επιτροπή παρέχει χρηματοδότηση για την παραγωγή και/ή την ανάπτυξη ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να απαιτήσει την εκχώρηση αδειών χρήσης, υπό δίκαιους και εύλογους όρους, των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και της τεχνογνωσίας που αφορά τα εν λόγω αντίμετρα, εάν ένας οικονομικός φορέας εγκαταλείψει την οικεία προσπάθεια ανάπτυξης ή δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την επαρκή και έγκαιρη παράδοσή τους σύμφωνα με τους όρους της συναφθείσας συμφωνίας. Περαιτέρω όροι και διαδικασίες σχετικά με την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος μπορούν να καθορίζονται στις ειδικές συμφωνίες με τους οικονομικούς φορείς.

    10.   Η διάθεση και η χρήση ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων παραμένουν στην αρμοδιότητα των συμμετεχόντων κρατών μελών. Στις περιπτώσεις που οι διαπραγματευθείσες ποσότητες υπερβαίνουν τη ζήτηση, η Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, αναπτύσσει μηχανισμό ανακατανομής, μεταπώλησης και δωρεάς.

    11.   Η Επιτροπή διασφαλίζει ότι τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αντιμετωπίζονται ισότιμα κατά τη διενέργεια των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων και κατά την εφαρμογή των συμφωνιών που προκύπτουν από αυτές.

    Άρθρο 9

    Πτυχές έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης των σχεδίων ετοιμότητας και αντίδρασης και χρήση δικτύων κλινικών δοκιμών και πλατφορμών ανταλλαγής δεδομένων

    1.   Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ύστερα από διαβούλευση με το Συμβούλιο Υγειονομικών Κρίσεων, ενεργοποιούν τις πτυχές έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης του σχεδίου πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης της Ένωσης που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/2371.

    2.   Η Επιτροπή υποστηρίζει την πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα από κλινικές δοκιμές, αλλά και σε δεδομένα από πραγματικές καταστάσεις. Εάν είναι δυνατό, η Επιτροπή βασίζεται σε υφιστάμενες ερευνητικές πρωτοβουλίες ετοιμότητας, όπως δίκτυα σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο για κλινικές δοκιμές, καθώς και μελέτες παρατήρησης, μεταξύ άλλων στρατηγικές ομάδες, υποστηριζόμενες από ψηφιακές πλατφόρμες και υποδομές, όπως η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, που καθιστούν δυνατή την ανοικτή ανταλλαγή ευρέσιμων, προσβάσιμων, διαλειτουργικών και επαναχρησιμοποιήσιμων (FAIR) δεδομένων, καθώς και στις δραστηριότητες των εθνικών αρμόδιων φορέων που υποστηρίζουν τη διαθεσιμότητα δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων για την υγεία σύμφωνα με το άρθρο 15.

    3.   Κατά τη θέσπιση δράσεων για τις κλινικές δοκιμές, η Επιτροπή μεριμνά για τη συμμετοχή της ειδικής ομάδας έκτακτης ανάγκης του EMA που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/123 και υφιστάμενων δικτύων, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υποδομών Κλινικής Έρευνας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 536/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14), καθώς και τον συντονισμό με το ECDC.

    4.   Η συμμετοχή και η συμβολή της Ένωσης και των κρατών μελών στις πτυχές έρευνας και καινοτομίας έκτακτης ανάγκης του σχεδίου πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης της Ένωσης συνάδουν με τους κανόνες και τις διαδικασίες των προγραμμάτων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Άρθρο 10

    Κατάλογος παραγωγής και εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων

    1.   Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό, η Επιτροπή, μπορεί να καταρτίζει και να επικαιροποιεί ανά τακτά διαστήματα, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κατάλογο παραγωγής και εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων καθώς και υπόδειγμα για την παρακολούθηση της ικανότητας παραγωγής και των σχετικών αποθεμάτων.

    Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2 και, για δεόντως αιτιολογημένους επιτακτικούς λόγους επείγουσας ανάγκης, σύμφωνα με τη διαδικασία για τις άμεσα εφαρμοστέες εκτελεστικές πράξεις που αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 3.

    2.   Η Επιτροπή μπορεί, χρησιμοποιώντας το υπόδειγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 1, να ζητήσει από τους παραγωγούς ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων να ενημερώσουν την Επιτροπή εντός πέντε ημερών σχετικά με την πραγματική συνολική παραγωγική ικανότητα και τα πιθανά υφιστάμενα αποθέματα ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων και των συστατικών τους στις οικείες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ένωση και στις εγκαταστάσεις σε τρίτες χώρες τις οποίες εκμεταλλεύονται, με τις οποίες έχουν συνάψει συμβάσεις, ή από τις οποίες αγοράζουν προμήθειες, σεβόμενοι παράλληλα το εμπορικό και επαγγελματικό απόρρητο. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να ζητήσει από τους εν λόγω παραγωγούς να της διαβιβάσουν χρονοδιάγραμμα της αναμενόμενης παραγωγής για τους επόμενους τρεις μήνες για κάθε εγκατάσταση παραγωγής της Ένωσης.

    3.   Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, κάθε παραγωγός ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων ενημερώνει την Επιτροπή εντός μέγιστης προθεσμίας πέντε ημερών σχετικά με οποιαδήποτε ενωσιακή εγκατάσταση παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων την οποία εκμεταλλεύεται, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με την παραγωγική ικανότητά του όσον αφορά τέτοια αντίμετρα μέσω τακτικών επικαιροποιήσεων. Όσον αφορά τα φάρμακα, οι πληροφορίες αυτές αφορούν επίσης τις εγκαταστάσεις που παράγουν τόσο τα τελικά προϊόντα όσο και τις δραστικές φαρμακευτικές ουσίες.

    4.   Η Επιτροπή ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την παραγωγή ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων και το αναμενόμενο ποσοστό παραγωγής εντός της Ένωσης και, όσον αφορά την παραγωγή προμηθείών από εγκαταστάσεις τρίτων χωρών, είτε πρόκειται για τελικά προϊόντα, είτε για ενδιάμεσα προϊόντα είτε για άλλα συστατικά, καθώς και σχετικά με την παραγωγική ικανότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ένωση και σε τρίτες χώρες, προστατεύοντας παράλληλα επαρκώς τις εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες των παραγωγών.

    Άρθρο 11

    Κατάλογος πρώτων υλών, αναλώσιμων, ιατρικών διατάξεων, εξοπλισμού και υποδομών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων

    Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό, η Επιτροπή επεκτείνει τον κατάλογο και το υπόδειγμα που προβλέπονται στο άρθρο 10 στις πρώτες ύλες, τα αναλώσιμα, τις ιατρικές διατάξεις, τον εξοπλισμό και τις υποδομές που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων, εάν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης στην προμήθεια πρώτων υλών, αναλώσιμων, ιατρικών διατάξεων, εξοπλισμού αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων ή τυχόν κίνδυνος προβλημάτων υποδομής.

    Άρθρο 12

    Μέτρα για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων

    1.   Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό, η Επιτροπή, όταν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πρώτων υλών, αναλώσιμων, ιατροτεχνολογικών και άλλων προϊόντων, εξοπλισμού και υποδομών αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, μπορεί να εφαρμόζει, το συντομότερο δυνατόν, σε συμφωνία με τα οικεία κράτη μέλη και κατόπιν διαβούλευσης με τους οικείους οικονομικούς φορείς, ειδικά μέτρα για να διασφαλίσει την αποτελεσματική αναδιοργάνωση των αλυσίδων εφοδιασμού και των γραμμών παραγωγής και χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα αποθέματα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα και την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    2.   Ειδικότερα, τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής:

    α)

    διευκόλυνση της επέκτασης ή της αναπροσαρμογής υφιστάμενων παραγωγικών ικανοτήτων ή της δημιουργίας νέων παραγωγικών ικανοτήτων για ιατρικά αντίμετρα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων·

    β)

    διευκόλυνση της επέκτασης των υφιστάμενων ικανοτήτων ή της δημιουργίας νέων ικανοτήτων που σχετίζονται με δραστηριότητες και τη θέσπιση μέτρων που εξασφαλίζουν κανονιστική ευελιξία, ώστε να στηριχθεί η παραγωγή και η διάθεση στην αγορά ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, με παράλληλο σεβασμό των ευθυνών του EMA και των εθνικών αρχών φαρμάκων όσον αφορά την αξιολόγηση και την εποπτεία των φαρμάκων·

    γ)

    εφαρμογή πρωτοβουλιών σύναψης συμβάσεων, δημιουργία εφεδρικών αποθεμάτων και παραγωγικών ικανοτήτων για τον συντονισμό των προσεγγίσεων και παροχή προμηθειών, υπηρεσιών και πόρων κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων·

    δ)

    διευκόλυνση της συνεργασίας των σχετικών εταιρειών στο πλαίσιο κοινής προσπάθειας του κλάδου για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της προμήθειας ιατρικών αντιμέτρων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων· και

    ε)

    διευκόλυνση της εκχώρησης αδειών χρήσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τεχνογνωσίας σχετικά με ιατρικά αντίμετρα αναγκαία για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    3.   Η Επιτροπή μπορεί να παρέχει εγκαίρως μηχανισμούς οικονομικών κινήτρων αναγκαίους για να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

    Άρθρο 13

    Χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης

    Όταν ενεργοποιείται το μέτρο αυτό και πληρούνται οι απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/369, ενεργοποιείται η έκτακτη ανάγκη που προβλέπεται στον εν λόγω κανονισμό για τη χρηματοδότηση των δαπανών που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Άρθρο 14

    Διαδικασία επιτροπής

    1.   Η Επιτροπή επικουρείται από Εκτελεστική Επιτροπή Υγειονομικών Κρίσεων. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    Εάν η επιτροπή δεν διατυπώσει γνώμη, η Επιτροπή δεν εκδίδει το σχέδιο εκτελεστικής πράξης, και εφαρμόζεται το άρθρο 5 παράγραφος 4 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    3.   Για δεόντως αιτιολογημένους επιτακτικούς λόγους επείγουσας ανάγκης σχετικούς με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή εκδίδει άμεσα εφαρμοστέες εκτελεστικές πράξεις, σύμφωνα με τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    Άρθρο 15

    Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

    1.   Ο παρών κανονισμός δεν θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και της οδηγίας 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (15) ή τις υποχρεώσεις της Επιτροπής και, κατά περίπτωση, άλλων θεσμικών οργάνων, φορέων και οργανισμών της Ένωσης, όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

    2.   Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία ούτε κοινοποιούνται, εκτός εάν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού. Στις περιπτώσεις αυτές, εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, οι προϋποθέσεις των κανονισμών (ΕΕ) 2016/679 και (ΕΕ) 2018/1725.

    3.   Όταν η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση των μηχανισμών που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα καθίστανται ανώνυμα κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητας του υποκειμένου των δεδομένων.

    4.   Η Επιτροπή, μέσω εκτελεστικής πράξης, θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες για να διασφαλίσει ότι τηρούνται πλήρως οι απαιτήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με τους ρόλους των φορέων που συμμετέχουν στη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 14 παράγραφος 2.

    Άρθρο 16

    Επανεξέταση

    Το αργότερο έως το 2024, η Επιτροπή επανεξετάζει τον παρόντα κανονισμό και υποβάλλει έκθεση σχετικά με τα βασικά πορίσματα της εν λόγω επανεξέτασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η εν λόγω επανεξέταση περιλαμβάνει αξιολόγηση του έργου της Αρχής για την υγειονομική ετοιμότητα και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (HERA) βάσει του πλαισίου έκτακτης ανάγκης που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό και της σχέσης του με τις δραστηριότητες ετοιμότητας της HERA. Η εν λόγω επανεξέταση περιλαμβάνει, επίσης, εκτίμηση όσον αφορά την ανάγκη σύστασης της HERA ως διακριτής οντότητας, λαμβανομένων υπόψη των σχετικών οργανισμών ή αρχών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υγειονομικών κρίσεων. Ζητείται η γνώμη των κρατών μελών, οι δε απόψεις και οι συστάσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου έκτακτης ανάγκης αποτυπώνονται στην τελική έκθεση. Η Επιτροπή υποβάλλει, κατά περίπτωση, προτάσεις βάσει της εν λόγω έκθεσης για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού ή υποβάλλει περαιτέρω προτάσεις.

    Άρθρο 17

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Λουξεμβούργο, 24 Οκτωβρίου 2022.

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    A. HUBÁČKOVÁ


    (1)  Απόφαση της Επιτροπης, της 16ης Σεπτεμβρίου 2021, για τη σύσταση της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΕΕ C 393I της 29.9.2021, σ. 3).

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιανουαρίου 2022, σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την ετοιμότητα έναντι κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων για τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ΕΕ L 20 της 31.1.2022, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 2022, σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1082/2013/ΕΕ (ΕΕ L 314 της 6.12.2022, σ. 26).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 2022, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 851/2004 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΕ L 314 της 6.12.2022, σ. 1).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/369 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2016, για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ένωσης (ΕΕ L 70 της 16.3.2016, σ. 1).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/769 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

    (10)  Απόφαση αριθ. 1313/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 924).

    (11)  Απόφαση 2014/415/ΕΕ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2014, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή από την Ένωση της ρήτρας αλληλεγγύης (2014/415/EE) (ΕΕ L 192 της 1.7.2014, σ. 53).

    (12)  Κανονισμος (ΕΚ) αριθ. 851/2004 του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλιου και του συμβουλιου της 21ης Απριλίου 2004 για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΕ L 142 της 30.4.2004, σ. 1).

    (13)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Απριλίου 2021 για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του, και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 (ΕΕ L 170 της 12.5.2021, σ. 1).

    (14)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 536/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που προορίζονται για τον άνθρωπο και για την κατάργηση της οδηγίας 2001/20/ΕΚ (ΕΕ L 158 της 27.5.2014, σ. 1).

    (15)  Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Ιουλίου 2002, σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την προστασία ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες) (ΕΕ L 201 της 31.7.2002, σ. 37).


    Top