Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0126

    Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/126 της Επιτροπής της 7ης Δεκεμβρίου 2021 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με πρόσθετες απαιτήσεις για ορισμένους τύπους παρέμβασης που καθορίζονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ για την περίοδο 2023 έως 2027 δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, καθώς και με κανόνες σχετικά με την αναλογία για το πρότυπο 1 της καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των εκτάσεων (ΚΓΠΚ)

    C/2021/9115

    ΕΕ L 20 της 31.1.2022, p. 52–94 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 27/04/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/126/oj

    31.1.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 20/52


    ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/126 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 7ης Δεκεμβρίου 2021

    για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με πρόσθετες απαιτήσεις για ορισμένους τύπους παρέμβασης που καθορίζονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ για την περίοδο 2023 έως 2027 δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, καθώς και με κανόνες σχετικά με την αναλογία για το πρότυπο 1 της καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των εκτάσεων (ΚΓΠΚ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021, σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ) και να χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 8, το άρθρο 13 παράγραφος 3, το άρθρο 37 παράγραφος 5, το άρθρο 38 παράγραφος 5, το άρθρο 39 παράγραφος 3, το άρθρο 45 στοιχεία α) έως θ), το άρθρο 56 στοιχεία α), β) και γ) και το άρθρο 84 στοιχεία α) και β),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 θεσπίζει ένα νέο νομικό πλαίσιο για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) προκειμένου να βελτιώσει τη συμβολή της στους στόχους της Ένωσης που ορίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο εν λόγω κανονισμός προσδιορίζει περαιτέρω τους στόχους της Ένωσης που πρέπει να επιτευχθούν από την ΚΓΠ και ορίζει τους τύπους παρέμβασης, καθώς και τις κοινές ενωσιακές απαιτήσεις που ισχύουν για τα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα αφήνει στα κράτη μέλη ευελιξία στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων που προβλέπονται στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ.

    (2)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινός χαρακτήρας της ΚΓΠ και της εσωτερικής αγοράς, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2115 αναθέτει στην Επιτροπή την εξουσία να θεσπίσει πρόσθετες απαιτήσεις για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων που θα προσδιορίζονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, ορισμένων γεωργικών τομέων που αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) και στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και κοινούς κανόνες για τους τομείς αυτούς όσον αφορά την αναλογία για το πρότυπο 1 της καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των εκτάσεων (ΚΓΠΚ). Όλες αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη από τα κράτη μέλη κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ, τα οποία καλύπτουν όλους τους σχετικούς τομείς, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να καθοριστούν στο σύνολό τους στον παρόντα κανονισμό.

    (3)

    Όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα προσδιορίζουν τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ στον τομέα των άμεσων ενισχύσεων, θα πρέπει να θεσπιστούν πρόσθετες απαιτήσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις για την κάνναβη και το βαμβάκι. Η χορήγηση των ενισχύσεων θα πρέπει να εξαρτάται από τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων ορισμένων ποικιλιών κάνναβης.

    (4)

    Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία για τον προσδιορισμό των ποικιλιών κάνναβης και την επαλήθευση της περιεκτικότητάς τους σε τετραϋδροκανναβινόλη (περιεκτικότητα σε THC) που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Η επαλήθευση της περιεκτικότητας σε THC είναι απαραίτητη για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, αλλά και στρατηγικής σημασίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση συνοχής με άλλα νομοθετικά πλαίσια, συγκεκριμένα το ποινικό δίκαιο στον τομέα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και τις δεσμεύσεις βάσει διεθνών υποχρεώσεων όπως η ενιαία σύμβαση για τα ναρκωτικά φάρμακα (3). Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες για την εναρμόνιση των μεθόδων και των διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για την επαλήθευση των ποικιλιών κάνναβης και για τον ποσοτικό προσδιορισμό της περιεκτικότητας της κάνναβης σε THC, προκειμένου να διασφαλιστούν συγκρίσιμα αποτελέσματα.

    (5)

    Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί χρονική περίοδος κατά την οποία δεν θα επιτρέπεται η συγκομιδή της κάνναβης που προορίζεται για την παραγωγή ινών μετά την ανθοφορία, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός και αξιόπιστος προσδιορισμός της περιεκτικότητας της κάνναβης σε THC.

    (6)

    Για λόγους σαφήνειας και νομικής ασφάλειας, όταν μια ποικιλία υπερβαίνει για 2 συναπτά έτη την περιεκτικότητα σε THC που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ενημερώνουν έγκαιρα τις επιχειρήσεις ότι η καλλιέργεια της εν λόγω ποικιλίας δεν στοιχειοθετεί δικαίωμα άμεσων ενισχύσεων.

    (7)

    Οι κανόνες για την επαλήθευση των ποικιλιών κάνναβης και τον ποσοτικό προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε THC θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι η κάνναβη μπορεί να καλλιεργείται είτε ως κύρια καλλιέργεια είτε ως εμβόλιμη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σκόπιμο να δοθεί ορισμός της εμβόλιμης καλλιέργειας κάνναβης.

    (8)

    Ο τίτλος III κεφάλαιο II τμήμα 3 υποτμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 προβλέπει ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι. Είναι σκόπιμο να θεσπιστούν οι κανόνες και οι όροι για την έγκριση των γεωργικών εκτάσεων και των ποικιλιών για τους σκοπούς της εν λόγω ενίσχυσης. Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστούν πρόσθετοι όροι ώστε να διασφαλιστεί μια ελάχιστη δραστηριότητα, σύμφωνα με τον στόχο της στήριξης.

    (9)

    Τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 θα πρέπει να εγκρίνουν διεπαγγελματικές οργανώσεις βαμβακοπαραγωγής με βάση αντικειμενικά κριτήρια σχετικά με το μέγεθος και την εσωτερική οργάνωσή τους. Το μέγεθος μιας διεπαγγελματικής οργάνωσης θα πρέπει να καθορίζεται λαμβανομένης υπόψη της υποχρέωσης του εκκοκκιστή που ανήκει στην οργάνωση να μπορεί να παραλαμβάνει επαρκείς ποσότητες μη εκκοκκισμένου βαμβακιού.

    (10)

    Θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικές υποχρεώσεις όσον αφορά τους αγρότες, ως μέλη διεπαγγελματικών οργανώσεων. Οι υποχρεώσεις αυτές αποσκοπούν στη διευκόλυνση της διαχείρισης και του ελέγχου της συμμετοχής των αγροτών, καθώς και στην ενίσχυση της πιθανής αύξησης της αποτελεσματικότητας των οργανώσεων χάρη στον αριθμό και την αφοσίωση των μελών τους.

    (11)

    Θα πρέπει να καθοριστούν πρόσθετες απαιτήσεις όσον αφορά τις επενδύσεις, τις γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές παρεμβάσεις, την καθοδήγηση, την προώθηση, την επικοινωνία και την εμπορία, τα ταμεία αλληλοβοήθειας, την αναφύτευση οπωρώνων, ελαιώνων ή αμπελώνων κατόπιν υποχρεωτικής εκρίζωσης, την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή, την ασφάλιση της συγκομιδής και της παραγωγής, τις αποσύρσεις από την αγορά για άλλους προορισμούς εκτός από τη δωρεάν διανομή και τη συλλογική αποθήκευση για τις παρεμβάσεις που θα προσδιορίσουν τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα της μελισσοκομίας, στον αμπελοοινικό τομέα, στον τομέα του λυκίσκου, στους τομείς του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν διατάξεις σχετικά με τις μορφές στήριξης και τα είδη δαπανών, όπως η χρήση των κατ’ αποκοπή αξιών και των κλιμάκων μοναδιαίου κόστους ή εφάπαξ ποσών, καθώς και σχετικά με τις δαπάνες προσωπικού και διοίκησης. Για λόγους χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και νομικής ασφάλειας, θα πρέπει να καταρτιστεί κατάλογος δαπανών οι οποίες ενδέχεται να μην καλύπτονται από τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ και μη εξαντλητικός κατάλογος δαπανών οι οποίες ενδέχεται να καλύπτονται στους τομείς των οπωροκηπευτικών, της μελισσοκομίας, του οίνου, του λυκίσκου, του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και σε άλλους τομείς.

    (12)

    Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες σχετικά με ορισμένους τομεακούς τύπους παρέμβασης, δηλαδή στους τομείς των οπωροκηπευτικών, της μελισσοκομίας, του οίνου, του λυκίσκου και της κτηνοτροφίας, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες ιδιαιτερότητες αυτών των τομέων.

    (13)

    Όσον αφορά τους τομεακούς τύπους παρέμβασης που διαχειρίζονται οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, διακρατικές οργανώσεις παραγωγών, διακρατικές ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή ομάδες παραγωγών μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων, στους τομείς των οπωροκηπευτικών, του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και σε άλλους τομείς, θα πρέπει να καθοριστούν ειδικοί κανόνες όσον αφορά την κάλυψη των προϊόντων και τις αποσύρσεις από την αγορά για δωρεάν διανομή, και συγκεκριμένα το κόστος μεταφοράς και προετοιμασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνητική σημασία της εν λόγω παρέμβασης. Ειδικότερα, είναι σκόπιμο να καθοριστούν ανώτατα επίπεδα στήριξης για τις αποσύρσεις από την αγορά, ώστε να μην αποτελέσουν για τα σχετικά προϊόντα μόνιμο εναλλακτικό τρόπο διοχέτευσης σε σύγκριση με τη διάθεση στην αγορά. Για παρόμοιους λόγους, είναι σκόπιμο να καθοριστεί σε κάθε περίπτωση ένα ποσοτικό όριο για τις αποσύρσεις ανά προϊόν και ανά οργάνωση παραγωγών. Επιπλέον, θα πρέπει να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες σχετικά με τους προορισμούς των αποσυρόμενων προϊόντων, τις προϋποθέσεις για τους αποδέκτες των αποσυρόμενων προϊόντων και τα σχετικά πρότυπα που πρέπει να πληρούν τα αποσυρόμενα προϊόντα.

    (14)

    Για να διευκολυνθεί η χρήση τομεακών παρεμβάσεων μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων, θα πρέπει να καθορίζεται η μέθοδος υπολογισμού της αξίας της παραγωγής των οργανώσεων παραγωγών που διατίθεται στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατ’ αποκοπή συντελεστή για τον υπολογισμό της αξίας των οπωροκηπευτικών που προορίζονται για μεταποίηση. Η μέθοδος υπολογισμού της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο θα πρέπει να μετριάζει τις ετήσιες διακυμάνσεις ή τα ανεπαρκή στοιχεία για τις πρόσφατα αναγνωρισθείσες οργανώσεις ή ομάδες. Για να αποφευχθεί η κατάχρηση του καθεστώτος, δεν θα πρέπει σε γενικές γραμμές να επιτρέπεται στις οργανώσεις παραγωγών η αλλαγή μεθοδολογίας για τον καθορισμό της περιόδου αναφοράς κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

    (15)

    Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τύπων παρέμβασης στον τομέα των οπωροκηπευτικών, είναι σκόπιμο να καθορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι όσον αφορά τις γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές παρεμβάσεις.

    (16)

    Είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες όσον αφορά την εθνική χρηματοδοτική συνδρομή την οποία τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγήσουν σε περιφέρειες στις οποίες ο βαθμός οργάνωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών είναι ιδιαίτερα χαμηλός, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του βαθμού οργάνωσης και επιβεβαίωσης του χαμηλού βαθμού οργάνωσης.

    (17)

    Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τύπων παρέμβασης στον μελισσοκομικό τομέα, θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με τις κυψέλες.

    (18)

    Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τύπων παρέμβασης στον αμπελοοινικό τομέα, είναι σκόπιμο να καταρτιστεί μη εξαντλητικός κατάλογος των επιχειρήσεων που μπορούν να είναι δικαιούχοι της στήριξης για τους διάφορους τύπους παρέμβασης. Είναι επίσης απαραίτητο να προβλέπονται ορισμένες ειδικές απαιτήσεις επιλεξιμότητας όσον αφορά τους δικαιούχους των τύπων παρέμβασης «αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων», «πρώιμη συγκομιδή» και «ασφάλιση συγκομιδής», τους φορείς δημοσίου δικαίου και τις ιδιωτικές εταιρείες. Είναι επίσης σκόπιμο να εξαιρούνται από τη στήριξη της Ένωσης οι παραγωγοί που εκμεταλλεύονται παράνομες φυτεύσεις ή εκτάσεις χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

    (19)

    Για να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια της Ένωσης δαπανώνται σωστά, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες για τις δαπάνες ως προς την «αναφύτευση αμπελώνων για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους» στον αμπελοοινικό τομέα. Ειδικότερα, είναι σκόπιμο να προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να μην υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό των συνολικών ετήσιων δαπανών για την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων που καταβάλλει το οικείο κράτος μέλος σε κάθε δεδομένο οικονομικό έτος. Θα πρέπει επίσης να διευκρινίζεται ότι οι δαπάνες για την εκρίζωση και την αντιστάθμιση του διαφυγόντος εισοδήματος δεν θα πρέπει να αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο της παρούσας παρέμβασης, η οποία αποσκοπεί μόνο στη στήριξη του κόστους αναφύτευσης μετά από υποχρεωτικά φυτοϋγειονομικά μέτρα.

    (20)

    Για τις παρεμβάσεις «αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων» και «πρώιμη συγκομιδή», ενδείκνυται να θεσπιστούν κανόνες για τη μέτρηση των εκτάσεων, ιδίως προκειμένου να καθορίζεται τι αντιστοιχεί στην έκταση που φυτεύτηκε με αμπέλια, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία όπου η στήριξη καταβάλλεται με βάση τυποποιημένες κλίμακες μοναδιαίου κόστους βάσει έκτασης.

    (21)

    Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τύπων παρέμβασης στον τομέα του λυκίσκου, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες για τον υπολογισμό της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.

    (22)

    Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τύπων παρέμβασης στον κτηνοτροφικό τομέα, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μετά την υποχρεωτική σφαγή ή λόγω απωλειών που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές.

    (23)

    Οι όροι που ισχύουν για τις δεσμεύσεις όσον αφορά τη διατήρηση στη γεωργική εκμετάλλευση απειλούμενων φυλών και φυτικών ποικιλιών που απειλούνται από γενετική διάβρωση, καθώς και για τις δραστηριότητες με στόχο τη διατήρηση, τη βιώσιμη χρήση και την ανάπτυξη γενετικών πόρων στη γεωργία και τη δασοκομία, θα πρέπει να συμβάλλουν στους ειδικούς περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΚΓΠ που ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία δ), ε) και στ) του κανονισμού 2115. Ειδικότερα, θα πρέπει να αφορούν την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας, της διατήρησης και της προώθησης της γενετικής ποικιλότητας.

    (24)

    Τα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων θα πρέπει να βελτιωθούν με την παροχή στήριξης στους γεωργούς που αναλαμβάνουν να υιοθετήσουν υψηλότερα πρότυπα κτηνοτροφίας, τα οποία υπερβαίνουν τις σχετικές υποχρεωτικές απαιτήσεις. Θα πρέπει να καθοριστούν οι τομείς στους οποίους αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων ώστε να παρέχονται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αποφευχθεί η επικάλυψη των εν λόγω δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των ζώων με τις συνήθεις γεωργικές πρακτικές, και ιδίως τον εμβολιασμό για την πρόληψη ασθενειών.

    (25)

    Τα εθνικά αναγνωρισμένα συστήματα ποιότητας μπορούν να παρέχουν στους καταναλωτές διαβεβαιώσεις ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της παραγωγικής διαδικασίας. Θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια σχετικά με τα ειδικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, την πρόσβαση στο σύστημα, την επαλήθευση των υποχρεωτικών προδιαγραφών του προϊόντος, τη διαφάνεια του συστήματος και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων με σκοπό τη βελτιστοποίηση της στήριξής τους στο πλαίσιο παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βάμβακος ως γεωργικού προϊόντος, πρέπει επίσης να καλύπτονται τα εθνικά συστήματα ποιότητας για το βαμβάκι.

    (26)

    Θα πρέπει να καθοριστούν ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου να υποστηριχθούν συστήματα εθελοντικής πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων που αναγνωρίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης και να ευθυγραμμιστούν με τομεακές παρεμβάσεις.

    (27)

    Προκειμένου να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού όσον αφορά την αναλογία του προτύπου 1 της καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των εκτάσεων (ΚΓΠΚ), όπως αναφέρεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, θα πρέπει να προβλεφθούν κανόνες για τη μέθοδο καθορισμού τόσο της αναλογίας αναφοράς όσο και της ετήσιας αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων, καθώς και του επιπέδου στο οποίο μπορούν να καθοριστούν.

    (28)

    Για να διασφαλιστεί η προστασία του μεριδίου των μόνιμων βοσκοτόπων, είναι επίσης σκόπιμο να προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η εκ νέου μετατροπή των εκτάσεων σε περίπτωση που το μερίδιο των μόνιμων βοσκοτόπων μειωθεί κάτω από το όριο του 5 %. Ωστόσο, θα πρέπει να προβλέπονται παρεκκλίσεις για τις περιπτώσεις όπου η απόλυτη έκταση των μόνιμων βοσκοτόπων παραμένει σχετικά σταθερή ή όταν η μείωση του μεριδίου κάτω από το όριο είναι αποτέλεσμα μετατροπών της έκτασης για φιλικούς προς το περιβάλλον και το κλίμα στόχους, ιδίως τη δάσωση και την επανύγρανση των περιοχών.

    (29)

    Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους κανόνες που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών τους σχεδίων για την ΚΓΠ, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΤΙΤΛΟΣ I

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 με:

    α)

    πρόσθετες απαιτήσεις για ορισμένους τύπους παρέμβασης, που καθορίζονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ τα οποία καλύπτουν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027:

    i)

    υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων για την καλλιέργεια κάνναβης και βαμβακιού·

    ii)

    στους γεωργικούς τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    iii)

    για τους γενετικούς πόρους και την καλή μεταχείριση των ζώων στο πλαίσιο περιβαλλοντικών, κλιματικών και άλλων δεσμεύσεων διαχείρισης, αλλά και για τα συστήματα ποιότητας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης,

    β)

    κανόνες σχετικά με την αναλογία για το πρότυπο 1 της καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης των εκτάσεων (ΚΓΠΚ).

    ΤΙΤΛΟΣ II

    ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    Κάναβη

    Άρθρο 2

    Πρόσθετες απαιτήσεις επιλεξιμότητας

    Κατά τον καθορισμό, στα στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ, των ορισμών που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη εξαρτούν τη χορήγηση ενισχύσεων για την παραγωγή κάνναβης από τη χρήση σπόρων ποικιλιών κάνναβης οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    περιλαμβάνονται στον κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών στις 15 Μαρτίου του έτους για το οποίο χορηγείται η ενίσχυση, ο οποίος δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 2002/53/ΕΚ του Συμβουλίου (4)·

    β)

    η περιεκτικότητά τους σε Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (στο εξής: περιεκτικότητα σε THC) δεν υπερέβαινε για 2 συναπτά έτη το όριο που καθορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    γ)

    πιστοποιούνται σύμφωνα με την οδηγία 2002/57/ΕΚ του Συμβουλίου (5), ή σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 2008/62/ΕΚ της Επιτροπής (6) στην περίπτωση των ποικιλιών διατήρησης.

    Άρθρο 3

    Επαλήθευση των ποικιλιών κάνναβης και ποσοτικός προσδιορισμός της περιεκτικότητας σε THC

    1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν σύστημα επαλήθευσης για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε THC στις ποικιλίες κάνναβης, το οποίο τους επιτρέπει να εφαρμόζουν τη μέθοδο για την επαλήθευση των ποικιλιών κάνναβης και τον ποσοτικό προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε THC στις ποικιλίες κάνναβης που προβλέπεται στο παράρτημα I.

    2.   Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους τηρεί αρχεία σχετικά με τα ευρήματα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε THC. Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν για κάθε ποικιλία τουλάχιστον τα αποτελέσματα όσον αφορά την περιεκτικότητα κάθε δείγματος σε THC, εκφραζόμενη σε ποσοστιαία μορφή με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων, τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε, τον αριθμό των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, μνεία του σημείου λήψης του δείγματος και τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο.

    3.   Εάν ο μέσος όρος όλων των δειγμάτων μιας συγκεκριμένης ποικιλίας υπερβαίνει την περιεκτικότητα σε THC που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τη διαδικασία Β που περιγράφεται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού για την εν λόγω ποικιλία κατά το επόμενο έτος υποβολής αιτήσεων. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται κατά τα επόμενα έτη υποβολής αιτήσεων, εκτός εάν όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων της συγκεκριμένης ποικιλίας δεν υπερβαίνουν την περιεκτικότητα σε THC που καθορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    4.   Εάν, για το δεύτερο έτος, ο μέσος όρος όλων των δειγμάτων μιας συγκεκριμένης ποικιλίας υπερβαίνει την περιεκτικότητα σε THC που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, το κράτος μέλος κοινοποιεί στην Επιτροπή την ονομασία της σχετικής ποικιλίας το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους υποβολής αιτήσεων. Από το επόμενο έτος υποβολής αιτήσεων, η καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας δεν παρέχει δικαίωμα άμεσων ενισχύσεων στο οικείο κράτος μέλος.

    5.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί κάνναβης ενημερώνονται έγκαιρα για τις ονομασίες των ποικιλιών κάνναβης που δεν είναι επιλέξιμες για άμεση ενίσχυση σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 μετά από κοινοποίηση σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης.

    Άρθρο 4

    Εμβόλιμη καλλιέργεια

    Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, με τον όρο «κάνναβη ως εμβόλιμη καλλιέργεια» νοείται καλλιέργεια κάνναβης η σπορά της οποίας πραγματοποιείται μετά τις 30 Ιουνίου εκάστου έτους.

    Άρθρο 5

    Απαιτήσεις καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της κάνναβης συνεχίζεται υπό συνήθεις καλλιεργητικές συνθήκες, σύμφωνα με την τοπική πρακτική, επί τουλάχιστον 10 ημέρες από το τέλος της ανθοφορίας, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

    Η καλλιέργεια της κάνναβης ως εμβόλιμης καλλιέργειας συνεχίζεται υπό συνήθεις καλλιεργητικές συνθήκες, σύμφωνα με την τοπική πρακτική, τουλάχιστον έως το τέλος της περιόδου βλάστησης.

    Τα κράτη μέλη μπορεί να επιτρέψουν τη συγκομιδή της κάνναβης πριν από το τέλος της δεκαήμερης περιόδου μετά το τέλος της ανθοφορίας, υπό τον όρο ότι η συγκομιδή πραγματοποιείται μετά την έναρξη της ανθοφορίας και ότι οι επιθεωρητές υποδεικνύουν ποια αντιπροσωπευτικά τμήματα κάθε αγροτεμαχίου εξακολουθούν να καλλιεργούνται για διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών μετά το τέλος της ανθοφορίας για λόγους επιθεώρησης, σύμφωνα με τη μέθοδο που προβλέπεται στο παράρτημα I.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    Βαμβάκι

    Άρθρο 6

    Έγκριση γεωργικών εκτάσεων για παραγωγή βαμβακιού

    Τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 καθορίζουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ αντικειμενικά κριτήρια για την αδειοδότηση γεωργικής γης σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 3 του εν λόγω κανονισμού.

    Τα κριτήρια αυτά βασίζονται σε ένα ή περισσότερα από τα κατωτέρω στοιχεία:

    α)

    στη γεωργική οικονομία των περιφερειών, για τις οποίες η παραγωγή βαμβακιού είναι σημαντική·

    β)

    στις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν στις εν λόγω εκτάσεις·

    γ)

    στη διαχείριση των υδάτων άρδευσης·

    δ)

    στα συστήματα αμειψισποράς και στις τεχνικές καλλιέργειας που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Άρθρο 7

    Έγκριση ποικιλιών για σπορά

    Τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 36 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 καθορίζουν, στα σχέδια στρατηγικής τους για την ΚΓΠ, τις ποικιλίες που έχουν άδεια για σπορά μεταξύ όσων είναι καταχωρισμένες στον «κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών», ο οποίος προβλέπεται στην οδηγία 2002/53/ΕΚ, και είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς τους.

    Άρθρο 8

    Πρόσθετοι όροι για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι

    Για τις ειδικές ενισχύσεις για το βαμβάκι που αναφέρονται στο άρθρο 37 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη που αναφέρονται στο άρθρο 36 του εν λόγω κανονισμού ορίζουν στα σχέδια στρατηγικής τους για την ΚΓΠ ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης στη σπαρμένη έκταση η οποία καθορίζεται ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και, κατά περίπτωση, τα ειδικά περιφερειακά χαρακτηριστικά.

    Άρθρο 9

    Έγκριση διεπαγγελματικών οργανώσεων

    1.   Η έγκριση διεπαγγελματικής οργάνωσης κατά την έννοια του άρθρου 39 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 χορηγείται από το κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένα τα εκκοκκιστήρια και για περίοδο ενός έτους, που ξεκινά σε εύθετο χρόνο πριν από την περίοδο σποράς του συγκεκριμένου έτους, υπό τον όρο ότι η οργάνωση πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

    α)

    καλύπτει συνολική έκταση τουλάχιστον 4 000 εκταρίων που πληροί τα κριτήρια αδειοδότησης όπως αναφέρονται στο άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού·

    β)

    έχει θεσπίσει κανόνες εσωτερικής λειτουργίας που αφορούν κυρίως τους όρους προσχώρησης και τις συνδρομές, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

    2.   Εφόσον διαπιστωθεί ότι μια εγκεκριμένη διεπαγγελματική οργάνωση δεν πληροί πλέον τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στην παράγραφο 1, το κράτος μέλος που χορήγησε την έγκριση ανακαλεί την έγκριση, εκτός εάν η μη τήρηση συμμόρφωση αποκατασταθεί εντός προθεσμίας που θα καθορίσει το κράτος μέλος στην απόφαση ανάκλησης. Η αρμόδια αρχή του υπεύθυνου κράτους μέλους κοινοποιεί εκ των προτέρων στη διεπαγγελματική οργάνωση την πρόθεσή της να ανακαλέσει μια έγκριση, καθώς και τους λόγους της ανάκλησης. Παρέχει στη διεπαγγελματική οργάνωση τη δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις της εντός προθεσμίας που καθορίζεται στην κοινοποίηση της σχεδιαζόμενης ανάκλησης.

    Οι γεωργοί που είναι μέλη εγκεκριμένης διεπαγγελματικής οργάνωσης της οποίας η έγκριση ανακλήθηκε σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν είναι επιλέξιμοι να λάβουν την αύξηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι σύμφωνα με το άρθρο 40 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    Άρθρο 10

    Υποχρεώσεις για τους γεωργούς που παράγουν βαμβάκι

    1.   Ένας γεωργός μπορεί να ανήκει μόνο σε μία από τις εγκεκριμένες διεπαγγελματικές οργανώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 39 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Ο γεωργός που είναι μέλος εγκεκριμένης διεπαγγελματικής οργάνωσης παραδίδει το βαμβάκι μόνο σε εκκοκκιστή ο οποίος ανήκει στην ίδια οργάνωση.

    3.   Η συμμετοχή των γεωργών σε εγκεκριμένη διεπαγγελματική οργάνωση είναι αποτέλεσμα εκούσιας προσχώρησης.

    ΤΙΤΛΟΣ III

    ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 42 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2021/2115

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    Κοινοί κανόνες που ισχύουν για παρεμβάσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα της μελισσοκομίας, στον αμπελοοινικό τομέα, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115

    Τμήμα 1

    Κοινοί κανόνες για τις επενδύσεις, τους τύπους παρέμβασης σε σχέση με το γεωργοπεριβάλλον και το κλίμα, την καθοδήγηση, την προώθηση και την επικοινωνία, τα ταμεία αλληλοβοήθειας, την αναφύτευση, την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή, την ασφάλιση της συγκομιδής, τις αποσύρσεις από την αγορά και τη συλλογική αποθήκευση

    Άρθρο 11

    Επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, όπως προβλέπεται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα της μελισσοκομίας, στον αμπελοοινικό τομέα, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προβλέπουν τα ακόλουθα:

    α)

    τα ενσώματα και τα άυλα στοιχεία ενεργητικού που αποκτώνται χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη φύση, τους στόχους και την προβλεπόμενη χρήση από τον δικαιούχο, όπως περιγράφεται στις σχετικές παρεμβάσεις του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΓΠ και, κατά περίπτωση, στο εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα·

    β)

    με την επιφύλαξη της παραγράφου 10, τα ενσώματα και τα άυλα στοιχεία ενεργητικού που αποκτώνται παραμένουν τόσο στην ιδιοκτησία όσο και κατοχή του δικαιούχου τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φορολογικής περιόδου απόσβεσης ή για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών που θα καθοριστεί από τα κράτη μέλη λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των στοιχείων ενεργητικού. Κάθε μία από αυτές τις περιόδους υπολογίζεται από την ημερομηνία απόκτησης του στοιχείου ενεργητικού ή από την ημερομηνία κατά την οποία το στοιχείο ενεργητικού τίθεται στη διάθεση του δικαιούχου.

    Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν μικρότερη περίοδο κατά την οποία το στοιχείο ενεργητικού παραμένει στην ιδιοκτησία και κατοχή του δικαιούχου, όμως η περίοδος αυτή δεν είναι μικρότερη από 3 έτη για λόγους διατήρησης των επενδύσεων ή των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (7).

    Οι επενδύσεις σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του δικαιούχου ή, κατά περίπτωση, στις εγκαταστάσεις των παραγωγών-μελών του ή των θυγατρικών του που συμμορφώνονται με την απαίτηση του 90 % η οποία αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 7 του παρόντος κανονισμού. Ωστόσο, στον τομέα της μελισσοκομίας, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να προβλέπουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, επενδύσεις σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού που πραγματοποιούνται εκτός των εγκαταστάσεων του δικαιούχου.

    Όταν η επένδυση πραγματοποιείται σε έδαφος που ενοικιάζεται σύμφωνα με συγκεκριμένους εθνικούς κανόνες περί ιδιοκτησίας, η απαίτηση τα υλικά στοιχεία να βρίσκονται στην ιδιοκτησία του δικαιούχου ενδέχεται να μην ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία ενεργητικού είναι στην κατοχή του δικαιούχου τουλάχιστον για την περίοδο που απαιτείται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β.

    2.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ ότι η στήριξη των επενδύσεων σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο πλαίσιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, μπορεί να χρηματοδοτηθεί με εφάπαξ ποσό ή σε δόσεις που έχουν εγκριθεί, κατά περίπτωση, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ή όπως ορίζεται από τα κράτη μέλη στις σχετικές παρεμβάσεις.

    Εάν η περίοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β) για μια δεδομένη επένδυση υπερβαίνει τη διάρκεια του επιχειρησιακού προγράμματος, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι μπορεί να μετατεθεί σε επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

    Όταν τα κράτη μέλη προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ στήριξη επενδύσεων σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, επιδιώκοντας τους γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 46 στοιχεία ε) και στ) και στο άρθρο 57 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, οι επενδύσεις αυτές επιδιώκουν έναν ή περισσότερους από τους στόχους που απαριθμούνται στο άρθρο 12 παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού.

    3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ στήριξη επενδύσεων σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, οι οποίες συνίστανται σε συστήματα παραγωγής ενέργειας, υπό τον όρο ότι η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας δεν υπερβαίνει την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ετήσια βάση για τις συνήθεις δραστηριότητες του δικαιούχου.

    4.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ στήριξη επενδύσεων στον τομέα της άρδευσης υπό τον όρο ότι:

    α)

    ορίζονται ποσοστά για τους στόχους ελάχιστης εξοικονόμησης νερού τα οποία πρέπει να επιτύχει ο δικαιούχος της στήριξης, τόσο όσον αφορά τη δυνητική όσο και την ουσιαστική μείωση της χρήσης νερού, και υπό την προϋπόθεση ότι το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ καταδεικνύει ότι οι εν λόγω στόχοι εξοικονόμησης νερού καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που ορίζονται στα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού τα οποία αναφέρονται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8)·

    β)

    υφίσταται ή τίθεται σε λειτουργία στο πλαίσιο της επένδυσης σύστημα μέτρησης νερού το οποίο επιτρέπει τη μέτρηση της χρήσης νερού σε επίπεδο εκμετάλλευσης·

    γ)

    στην περίπτωση των ειδικών επενδύσεων στην άρδευση που αναφέρονται στις παραγράφους 5 έως 8, τηρούνται οι όροι που ορίζονται στις εν λόγω παραγράφους.

    5.   Μπορεί να προβλέπεται στήριξη επενδύσεων για τη βελτίωση υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης ή στοιχείου αρδευτικής υποδομής υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    αξιολογείται εκ των προτέρων από τον δικαιούχο ότι οι επενδύσεις παρουσιάζουν δυνητική εξοικονόμηση ύδατος η οποία αντικατοπτρίζει τις τεχνικές παραμέτρους των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή υποδομών·

    β)

    οι επενδύσεις επηρεάζουν συστήματα υπόγειων ή επιφανειακών υδάτων των οποίων το καθεστώς έχει οριστεί ως λιγότερο από καλό στο σχετικό σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2000/60/ΕΚ, για λόγους που σχετίζονται με την ποσότητα του νερού, επιτυγχάνεται δε αποτελεσματική μείωση στη χρήση νερού, συμβάλλοντας στην επίτευξη καλής κατάστασης των εν λόγω υδάτινων συστημάτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της εν λόγω οδηγίας.

    Οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β) δεν ισχύουν για επενδύσεις που πραγματοποιούνται προς στήριξη βελτιώσεων υφιστάμενης αρδευτικής εγκατάστασης ή στοιχείου αρδευτικής υποδομής σε σχέση με τη δημιουργία ταμιευτήρα ή τη χρήση ανακτημένου νερού που δεν επηρεάζει υπόγεια ή επιφανειακά υδάτινα συστήματα.

    6.   Μπορεί να προβλέπεται στήριξη επενδύσεων στην άρδευση με αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση της αρδευόμενης έκτασης που επηρεάζει συγκεκριμένα υπόγεια ή επιφανειακά υδάτινα συστήματα υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    δεν έχει διαπιστωθεί ότι η κατάσταση των υδατικών συστημάτων δεν είναι καλή σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού για λόγους που σχετίζονται με την ποσότητα του ύδατος·

    β)

    η ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταδεικνύει ότι η επένδυση δεν θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις· η εν λόγω ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων είτε διενεργείται είτε εγκρίνεται από την αρμόδια αρχή.

    7.   Μπορεί να προβλέπεται στήριξη επενδύσεων όσον αφορά τη χρήση ανακτημένου νερού ως εναλλακτική επιλογή υδροδότησης υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση του εν λόγω νερού συνάδει με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9).

    8.   Μπορεί να προβλέπεται στήριξη επενδύσεων όσον αφορά τη δημιουργία ή την επέκταση ταμιευτήρα με σκοπό την άρδευση υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνεπάγεται σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    9.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ανάκτηση της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης από τον δικαιούχο εάν προκύψει μία από τις ακόλουθες καταστάσεις εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β):

    α)

    διακοπή της δραστηριότητας του δικαιούχου ή μεταφορά σε άλλη οντότητα·

    β)

    μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας εκτός της γεωγραφικής καλλιεργούμενης έκτασης από τον δικαιούχο ή, κατά περίπτωση, τα μέλη του·

    γ)

    αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ιδίως όταν παρέχει σε επιχείρηση ή δημόσιο οργανισμό αδικαιολόγητο πλεονέκτημα· ή

    δ)

    οποιαδήποτε άλλη σημαντική μεταβολή που επηρεάζει τη φύση, τους στόχους ή τις συνθήκες υλοποίησης της σχετικής παρέμβασης που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους αρχικούς στόχους.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του δικαιούχου με τους όρους που προβλέπονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ βάσει των παραγράφων 1 έως 8 και του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ανάκτηση της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης κατ’ αναλογία προς τη διάρκεια της μη συμμόρφωσης.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να μην ανακτήσουν τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης όταν ο δικαιούχος παύει την παραγωγική δραστηριότητα λόγω μη δόλιας πτώχευσης.

    Εάν παραγωγός-μέλος αποχωρήσει από την οργάνωση ή την ομάδα παραγωγών του, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν την ανάκτηση της επένδυσης ή της απομένουσας αξίας από τον δικαιούχο και ότι την προσθήκη της απομένουσας αξίας στο επιχειρησιακό ταμείο.

    Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ότι δεν απαιτείται από τον δικαιούχο να ανακτήσει την επένδυση ή την απομένουσα αξία της.

    10.   Σε περίπτωση αντικατάστασης στοιχείων ενεργητικού για τα οποία στηρίχθηκαν επενδύσεις, η απομένουσα αξία των επενδύσεων που αντικαθίστανται:

    α)

    προστίθεται στο επιχειρησιακό ταμείο της οργάνωσης παραγωγών· ή

    β)

    αφαιρείται από το κόστος της αντικατάστασης.

    Με την επιφύλαξη του πρώτου εδαφίου, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ απλή αντικατάσταση των επενδύσεων από πανομοιότυπα στοιχεία ενεργητικού.

    11.   Τα κράτη μέλη δεν προβλέπουν στήριξη επενδύσεων που προσδιορίζονται ως παρεμβάσεις στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, εάν οι παρεμβάσεις αυτές λαμβάνουν στήριξη σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία η) έως ια) του εν λόγω κανονισμού.

    Άρθρο 12

    Παρεμβάσεις που σχετίζονται με γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις που επιδιώκουν γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα της μελισσοκομίας, στον αμπελοοινικό τομέα, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ ότι οι καλυπτόμενες παρεμβάσεις επιδιώκουν έναν από τους ακόλουθους στόχους:

    α)

    συμβάλλουν στη μείωση της τρέχουσας χρήσης εισροών παραγωγής, των εκπομπών ρύπων ή αποβλήτων από τη διαδικασία παραγωγής·

    β)

    καθιστούν δυνατή την αντικατάσταση της χρήσης ενέργειας από πηγές ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας·

    γ)

    συμβάλλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ορισμένων εισροών παραγωγής ή στην παραγωγή ορισμένων καταλοίπων, συμπεριλαμβανομένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, κοπριάς ή άλλων ζωικών περιττωμάτων·

    δ)

    συμβάλλουν στη μείωση της χρήσης ύδατος·

    ε)

    συνδέονται με μη παραγωγικές επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικών στόχων, ιδίως όταν οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με την προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας·

    στ)

    συμβάλλουν στην επίτευξη αποτελεσματικής και μετρήσιμης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή διαρκούς δέσμευσης άνθρακα·

    ζ)

    αυξάνουν την ανθεκτικότητα της παραγωγής έναντι κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η διάβρωση του εδάφους·

    η)

    συμβάλλουν στη διατήρηση, βιώσιμη χρήση και ανάπτυξη των γενετικών πόρων ή

    θ)

    συμβάλλουν στην προστασία ή στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι δικαιούχοι παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για την αναμενόμενη θετική συμβολή σε έναν ή περισσότερους περιβαλλοντικούς στόχους κατά τον χρόνο της υποβολής προς έγκριση του προτεινόμενου επιχειρησιακού προγράμματος, της παρέμβασης ή της τροποποίησης του εν λόγω προγράμματος ή παρέμβασης.

    2.   Οι παρεμβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του δικαιούχου ή, κατά περίπτωση, στις εγκαταστάσεις των παραγωγών-μελών του ή στις εγκαταστάσεις των θυγατρικών του που συμμορφώνονται με την απαίτηση του 90 % η οποία αναφέρεται στο άρθρο 31 παράγραφος 7 του παρόντος κανονισμού. Ωστόσο, στον τομέα της μελισσοκομίας, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να προβλέπουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, τέτοιου είδους παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται εκτός των εγκαταστάσεων του δικαιούχου. Το αναμενόμενο όφελος και ο πρόσθετος αντίκτυπος της παρέμβασης που σχετίζεται με γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους πρέπει να καταδεικνύεται εκ των προτέρων μέσω των προδιαγραφών του έργου ή άλλων τεχνικών εγγράφων που καταθέτει ο δικαιούχος κατά την υποβολή προς έγκριση της ενέργειας, του προτεινόμενου επιχειρησιακού προγράμματος ή της τροποποίησης του εν λόγω προγράμματος ή ενέργειας, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την υλοποίηση της παρέμβασης.

    3.   Κατά τον υπολογισμό των δαπανών που θα καλύπτονται, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη το πρόσθετο κόστος και το διαφυγόν εισόδημα που προκύπτει από τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις που σχετίζονται με γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί.

    4.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι δικαιούχοι που υλοποιούν παρεμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους έχουν πρόσβαση στις σχετικές γνώσεις και πληροφορίες που απαιτούνται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών και ότι διατίθεται κατάλληλη κατάρτιση σε όσους τη χρειάζονται, καθώς και πρόσβαση σε εμπειρογνωμοσύνη ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες που δεσμεύονται να αλλάξουν το σύστημα παραγωγής τους.

    5.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι προβλέπεται ρήτρα αναθεώρησης στα επιχειρησιακά προγράμματα για τις ενέργειες που υλοποιούνται στο πλαίσιο παρεμβάσεων που σχετίζονται με γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικούς στόχους στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, ώστε να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους σε περίπτωση τροποποιήσεων όσον αφορά τυχόν σχετικά υποχρεωτικά πρότυπα, απαιτήσεις ή υποχρεώσεις.

    Άρθρο 13

    Καθοδήγηση

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις καθοδήγησης στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ ότι οι καλυπτόμενες παρεμβάσεις επιδιώκουν έναν από τους ακόλουθους στόχους:

    α)

    ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με παρεμβάσεις πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων που βοηθούν τον δικαιούχο να επωφεληθεί από την εμπειρία της υλοποίησης παρεμβάσεων πρόληψης κρίσεων και διαχείρισης κινδύνων·

    β)

    προώθηση της σύστασης νέων οργανώσεων παραγωγών, συγχώνευση υφισταμένων οργανώσεων ή παροχή δυνατότητας σε μεμονωμένους παραγωγούς να προσχωρήσουν σε υφιστάμενη οργάνωση παραγωγών, καθώς και παροχή συμβουλών σε ομάδες παραγωγών κατά τη διαδικασία αναγνώρισής τους ως οργάνωση παραγωγών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013·

    γ)

    δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης για τους παρόχους και τους αποδέκτες καθοδήγησης, ιδίως διαύλων εμπορίας ως μέσου πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων.

    2.   Ο πάροχος καθοδήγησης είναι οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών. Ο πάροχος καθοδήγησης επωφελείται από τη στήριξη για την παρέμβαση καθοδήγησης.

    3.   Ο αποδέκτης καθοδήγησης είναι οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών, οι μεμονωμένοι παραγωγοί, μέλη ή μη μέλη οργάνωσης παραγωγών, οι ενώσεις τους ή ομάδα παραγωγών.

    4.   Όλες οι επιλέξιμες δαπάνες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα καθοδήγησης καταβάλλονται στον πάροχο καθοδήγησης, ο οποίος περιλαμβάνει την εν λόγω παρέμβαση στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα.

    5.   Οι παρεμβάσεις καθοδήγησης δεν ανατίθενται σε εξωτερικούς φορείς.

    Άρθρο 14

    Προώθηση, επικοινωνία και εμπορία

    Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις προώθησης, επικοινωνίας και εμπορίας στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον αμπελοοινικό τομέα, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ ότι οι καλυπτόμενες παρεμβάσεις επιδιώκουν έναν από τους ακόλουθους στόχους:

    α)

    αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων και τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται στις μεθόδους παραγωγής τους στην Ένωση·

    β)

    αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης ενωσιακών γεωργικών προϊόντων και ορισμένων μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ένωση, καθώς και βελτίωση της προβολής τους τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης για άλλους τομείς εκτός του οίνου·

    γ)

    αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ένωσης·

    δ)

    αύξηση του μεριδίου αγοράς των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων και ορισμένων μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ένωση, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές τρίτων χωρών που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης·

    ε)

    συμβολή, κατά περίπτωση, στην αποκατάσταση των κανονικών συνθηκών της αγοράς στην αγορά της Ένωσης, σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς, απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ή άλλων ειδικών προβλημάτων·

    στ)

    αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη παραγωγή·

    ζ)

    αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τις εμπορικές επωνυμίες ή τα εμπορικά σήματα οργανώσεων παραγωγών, ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, διακρατικών οργανώσεων παραγωγών, διακρατικών ενώσεων οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών·

    η)

    διαφοροποίηση, άνοιγμα και εδραίωση των αγορών για τους οίνους της Ένωσης σε τρίτες χώρες και αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εγγενείς ιδιότητες των οίνων της Ένωσης στις εν λόγω αγορές. Αναφορά στην προέλευση και τις εμπορικές επωνυμίες οίνου μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον όταν συμπληρώνει την προώθηση, επικοινωνία και εμπορία οίνων της Ένωσης σε τρίτες χώρες·

    θ)

    ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το διαφημιστικό υλικό για γενική προώθηση και προώθηση σημάτων ποιότητας φέρει το έμβλημα της Ένωσης και περιλαμβάνει την ακόλουθη δήλωση: «Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το έμβλημα και η δήλωση περί χρηματοδότησης εμφανίζονται σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 821/2014 της Επιτροπής (10).

    Άρθρο 15

    Ταμεία αλληλοβοήθειας

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις ταμείων αλληλοβοήθειας στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προβλέπουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής για τις διοικητικές δαπάνες σύστασης, για την πλήρωση και, κατά περίπτωση, την ανανέωση των ταμείων αλληλοβοήθειας.

    2.   Οι επιλέξιμες δαπάνες όσον αφορά τις διοικητικές δαπάνες σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, περιλαμβάνουν τόσο τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης όσο και τη συνεισφορά του δικαιούχου. Το ποσό της επιλέξιμης δαπάνης δεν υπερβαίνει το 20 %, το 16 % ή το 8 % αντίστοιχα της εισφοράς του δικαιούχου στο κεφάλαιο του ταμείου αλληλοβοήθειας κατά το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο έτος λειτουργίας.

    3.   Ένας δικαιούχος μπορεί να λάβει στήριξη για τις διοικητικές δαπάνες σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μόνον άπαξ και μόνο εντός των 3 πρώτων ετών λειτουργίας του ταμείου αλληλοβοήθειας.

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος υποβάλει αίτηση για την εν λόγω στήριξη μόνο κατά το δεύτερο ή το τρίτο έτος λειτουργίας των ταμείων αλληλοβοήθειας, η στήριξη ανέρχεται σε 16 % ή 8 % αντίστοιχα της εισφοράς του δικαιούχου στο κεφάλαιο του ταμείου αλληλοβοήθειας κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος λειτουργίας του.

    4.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις ταμείων αλληλοβοήθειας στον αμπελοοινικό τομέα όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο ιβ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, περιορίζουν τη στήριξη της Ένωσης στις διοικητικές δαπάνες σύστασης ταμείων αλληλοβοήθειας στον αμπελοοινικό τομέα σε:

    α)

    20 % της εισφοράς των παραγωγών στο ταμείο αλληλοβοήθειας κατά το πρώτο έτος·

    β)

    16 % της εισφοράς των παραγωγών στο ταμείο αλληλοβοήθειας κατά το δεύτερο έτος·

    γ)

    8 % της εισφοράς των παραγωγών στο ταμείο αλληλοβοήθειας κατά το τρίτο έτος.

    Η περίοδος στήριξης δεν υπερβαίνει τα τρία έτη.

    Άρθρο 16

    Αναφύτευση οπωρώνων, ελαιώνων ή αμπελώνων κατόπιν υποχρεωτικής εκρίζωσης

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, στον αμπελοοινικό τομέα ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, υπό μορφή αναφύτευσης οπωρώνων, ελαιώνων ή αμπελώνων κατόπιν υποχρεωτικής εκρίζωσης για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους ή, στην περίπτωση οπωρώνων και ελαιώνων, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζουν ότι οι δικαιούχοι συμμορφώνονται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) κατά την εφαρμογή των εν λόγω παρεμβάσεων.

    2.   Η δαπάνη αναφύτευσης οπωρώνων ή ελαιώνων δεν υπερβαίνει το 20 % της συνολικής δαπάνης κάθε επιχειρησιακού προγράμματος ή σχετικής παρέμβασης.

    Άρθρο 17

    Πρώιμη συγκομιδή και μη συγκομιδή

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον αμπελοοινικό τομέα, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, υπό μορφή «πρώιμης συγκομιδής» για τους τομείς αυτούς και «μη συγκομιδής» για τους τομείς αυτούς εκτός του αμπελοοινικού, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πρόσθετες και διαφορετικές από τις συνήθεις καλλιεργητικές πρακτικές και ότι αφορούν το 100 % της αναμενόμενης παραγωγής του υπό εξέταση προϊόντος σε ένα δεδομένο αγροτεμάχιο.

    Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η πλήρης συγκομιδή μη ώριμων και μη εμπορεύσιμων προϊόντων σε μια δεδομένη περιοχή τα οποία δεν έχουν αλλοιωθεί πριν από την πρώιμη συγκομιδή. Ως «μη συγκομιδή» νοείται η παύση του τρέχοντος κύκλου παραγωγής στην οικεία έκταση όπου το προϊόν έχει αναπτυχθεί καλώς και είναι ανόθευτης, καλής και σύμφωνης με τα συναλλακτική ήθη ποιότητας.

    2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι παρεμβάσεις πρώιμης συγκομιδής εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών περιόδων προτού το προϊόν φτάσει σε εμπορεύσιμο στάδιο και δεν διενεργούνται στα προϊόντα για τα οποία έχει ήδη αρχίσει η κανονική συγκομιδή.

    3.   Τα κράτη μέλη ορίζουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, ανώτατα χρονικά όρια κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου για την εφαρμογή των παρεμβάσεων πρώιμης συγκομιδής για κάθε προϊόν που υπόκειται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, καθώς και άλλες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για την πρώιμη συγκομιδή και μη συγκομιδή, συμπεριλαμβανομένων ποικιλιών και κατηγοριών προϊόντων, κατά περίπτωση.

    4.   Τα κράτη μέλη αποκλείουν την οικονομική αποζημίωση για παρεμβάσεις μη συγκομιδής που πραγματοποιούνται όταν η εμπορική παραγωγή έχει ληφθεί από την οικεία περιοχή κατά τη διάρκεια του κανονικού κύκλου παραγωγής.

    5.   Η στήριξη για την πρώιμη συγκομιδή καλύπτει αποκλειστικά τα προϊόντα που βρίσκονται στους αγρούς και τα οποία πράγματι συγκομίζονται πρώιμα. Για τομείς εκτός του αμπελοοινικού τομέα, τα ποσά αποζημίωσης, που περιλαμβάνουν τόσο την ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή όσο και την εισφορά της οργάνωσης παραγωγών, της ένωσης οργανώσεων παραγωγών, της διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, της διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών για την πρώιμη συγκομιδή και τη μη συγκομιδή, καθορίζονται από το κράτος μέλος ως στρεμματικές ενισχύσεις και σε επίπεδο που δεν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90 % του μέγιστου επιπέδου στήριξης που ισχύει για το ίδιο προϊόν όσον αφορά αποσύρσεις από την αγορά, με εξαίρεση τη δωρεάν διανομή.

    6.   Τα κράτη μέλη προβλέπουν ότι ο δικαιούχος πρέπει να κοινοποιήσει εκ των προτέρων στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, είτε εγγράφως είτε με ηλεκτρονικά μέσα, την πρόθεσή του να προβεί σε πρώιμη συγκομιδή ή μη συγκομιδή.

    7.   Τα κράτη μέλη ορίζουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ:

    α)

    λεπτομερείς διατάξεις για την εφαρμογή των εν λόγω παρεμβάσεων, ιδίως όσον αφορά το περιεχόμενο και τις προθεσμίες τους, το ποσό της αποζημίωσης προς καταβολή και την εφαρμογή των παρεμβάσεων, καθώς και τον κατάλογο των προϊόντων που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο των παρεμβάσεων·

    β)

    διατάξεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον ούτε αρνητικές φυτοϋγειονομικές συνέπειες από την εφαρμογή των παρεμβάσεων·

    γ)

    απαγόρευση χορήγησης στήριξης στον τομέα των οπωροκηπευτικών σε περίπτωση πρώιμης συγκομιδής, εάν έχει πραγματοποιηθεί σημαντικό μέρος της κανονικής συγκομιδής και, σε περίπτωση μη συγκομιδής, εάν έχει ήδη έχει ληφθεί σημαντικό μέρος της εμπορικής παραγωγής.

    8.   Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε:

    α)

    η οικεία έκταση να έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, να μην έχει ήδη πραγματοποιηθεί συγκομιδή, το προϊόν να έχει αναπτυχθεί καλά, να μην έχει υποστεί ζημία και, γενικά, να είναι καλής, ανόθευτης και σύμφωνης προς τα συναλλακτικά ήθη ποιότητας·

    β)

    τα προϊόντα που συγκομίζονται να μην έχουν μετουσιωθεί·

    γ)

    να μην προκύψουν αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον ή τυχόν αρνητικές φυτοϋγειονομικές συνέπειες λόγω της παρέμβασης για τις οποίες ευθύνεται η οργάνωση παραγωγών·

    δ)

    η έκταση κάθε αμπελοτεμαχίου που έχει υποβληθεί σε πρώιμη συγκομιδή δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό των ορίων απόδοσης που ορίζονται στις τεχνικές προδιαγραφές οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη·

    ε)

    κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 2 και 4, στον τομέα των οπωροκηπευτικών, όταν τα φυτά οπωροκηπευτικών έχουν περίοδο συγκομιδής που υπερβαίνει τον ένα μήνα, μπορεί να πραγματοποιηθεί πρώιμη συγκομιδή αφού έχει ήδη ξεκινήσει η κανονική συγκομιδή και να πραγματοποιηθεί μη συγκομιδή ακόμη και εάν η εμπορική παραγωγή έχει ληφθεί από την εν λόγω περιοχή κατά τη διάρκεια του κανονικού κύκλου παραγωγής. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, η οικονομική αποζημίωση αντισταθμίζει μόνο την παραγωγή που θα συγκομιζόταν εντός των έξι εβδομάδων μετά την εργασία πρώιμης συγκομιδής και μη συγκομιδής και δεν διατίθεται στο εμπόριο ως αποτέλεσμα των εν λόγω εργασιών. Αυτά τα φυτά οπωροκηπευτικών δεν χρησιμοποιούνται για επιπλέον παραγωγικούς σκοπούς κατά την ίδια περίοδο καλλιέργειας·

    στ)

    στον τομέα των οπωροκηπευτικών, εκτός από την περίπτωση που αναφέρεται στο στοιχείο ε), οι παρεμβάσεις πρώιμης συγκομιδής και μη συγκομιδής δεν μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα για το ίδιο προϊόν και την ίδια έκταση σε ένα δεδομένο έτος.

    Άρθρο 18

    Ασφάλιση της συγκομιδής και της παραγωγής

    Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, την ασφάλιση συγκομιδής και παραγωγής ως παρέμβαση στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του λυκίσκου, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μπορούν να χορηγούν πρόσθετη εθνική χρηματοδότηση προς στήριξη δράσεων ασφάλισης συγκομιδής και παραγωγής που επωφελούνται από το επιχειρησιακό ταμείο. Η συνολική δημόσια στήριξη δεν υπερβαίνει το 80 % του κόστους των ασφαλίστρων, που καταβάλλουν οι παραγωγοί για ασφάλιση έναντι απωλειών.

    Οι παρεμβάσεις ασφάλισης της συγκομιδής και της παραγωγής δεν καλύπτουν τις αποζημιώσεις από ασφάλεια που καταβάλλονται στους παραγωγούς για περισσότερο από το 100 % της απώλειας εισοδήματος, λαμβανομένων υπόψη τυχόν αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί από άλλα καθεστώτα ενίσχυσης ή ασφάλισης σε σχέση με τους ασφαλιζόμενους κινδύνους.

    Άρθρο 19

    Αποσύρσεις από την αγορά για άλλους προορισμούς εκτός από τη δωρεάν διανομή

    Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις υπό μορφή «αποσύρσεων από την αγορά για άλλους προορισμούς εκτός από τη δωρεάν διανομή», διασφαλίζουν την οριστική απόσυρση από την αγορά ενός συγκεκριμένου προϊόντος, κατά τρόπο που να μην μπορεί να επανέλθει στην αγορά για διατροφικούς σκοπούς.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ παρεμβάσεις υπό μορφή «αποσύρσεων από την αγορά για άλλους προορισμούς εκτός από τη δωρεάν διανομή» μόνο στον τομέα των οπωροκηπευτικών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αντίστοιχα, και μόνον όσον αφορά τα ευπαθή προϊόντα που δεν μπορούν να αποθηκεύονται διαρκώς στο κανονικό εμπορικό τους στάδιο χωρίς ψύξη.

    Τα κράτη μέλη δεν προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ παρεμβάσεις υπό μορφή «αποσύρσεων από την αγορά για άλλους προορισμούς εκτός από τη δωρεάν διανομή» όσον αφορά τα ζωικά προϊόντα και τα προϊόντα του τομέα της ζάχαρης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    Άρθρο 20

    Συλλογική αποθήκευση

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις συλλογικής αποθήκευσης όπως αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προβλέπουν την προσωρινή απόσυρση ενός προϊόντος από την αγορά σε περίοδο ορισμένων πιέσεων της αγοράς και θεσπίζουν κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι το προϊόν αποθηκεύεται υπό την ευθύνη του δικαιούχου υπό συνθήκες τέτοιες ώστε να διατηρεί την κανονική εμπορική του αξία και σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες. Για τα προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής στο νωπό τους στάδιο, τα κράτη μέλη προβλέπουν ότι το προϊόν αποθηκεύεται κατεψυγμένο ή μεταποιημένο. Τα προϊόντα για τα οποία απαιτείται συγκεκριμένη περίοδος ωρίμανσης κατά την κανονική διαδικασία παραγωγής τους ή όταν η εν λόγω διαδικασία ωρίμανσης αυξάνει την αξία του προϊόντος, είναι επιλέξιμα για συλλογική αποθήκευση μόνον αφού ολοκληρωθεί πλήρως η περίοδος ωρίμανσης.

    2.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν, για κάθε προϊόν για το οποίο προβλέπεται η παρέμβαση αυτή στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, την ελάχιστη διάρκεια αποθήκευσης και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά μονάδα προϊόντος και ανά ημέρα αποθήκευσης, καθώς και τις σχετικές συνθήκες αποθήκευσης. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό ταμείο δεν υπερβαίνει το άθροισμα του κόστους φυσικής αποθήκευσης, σε κατεψυγμένη ή μεταποιημένη μορφή, κατά περίπτωση, και του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της ακινητοποίησης της αξίας του προϊόντος στις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Το μέγιστο αυτό ποσό δεν περιλαμβάνει το πιθανό κόστος κατάψυξης ή μεταποίησης ή την πιθανή υποτίμηση του προϊόντος. Τα κράτη μέλη καθορίζουν επίσης τις διαδικασίες ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των επιτόπιων ελέγχων, ώστε να εξασφαλίζεται η μη υποκατάσταση των προϊόντων, αλλά και η τήρηση των συνθηκών και της περιόδου αποθήκευσης.

    Τμήμα 2

    Μορφές στήριξης και τύποι δαπανών

    Άρθρο 21

    Μορφές στήριξης

    1.   Στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη προβλέπουν ενισχύσεις στήριξης βάσει των πραγματικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τον δικαιούχο για την υλοποίηση παρέμβασης που καθορίζεται στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΓΠ, σύμφωνα με δικαιολογητικά, όπως τιμολόγια, τα οποία υποβάλλουν οι δικαιούχοι.

    Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν πρόβλεψη για την καταβολή της στήριξης με βάση τυποποιημένους κατ’ αποκοπή συντελεστές, κλίμακες μοναδιαίου κόστους ή εφάπαξ ποσά. Κατά τον καθορισμό των εν λόγω κατ’ αποκοπή συντελεστών, κλιμάκων και εφάπαξ ποσών, τα κράτη μέλη λαμβάνουν υπόψη τις περιφερειακές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και βασίζουν τον υπολογισμό τους σε αποδεικτικά έγγραφα που καταδεικνύουν ότι ο υπολογισμός αντικατοπτρίζει την τιμή της αγοράς των πράξεων ή των ενεργειών που καλύπτει η εκάστοτε παρέμβαση.

    2.   Στον τομέα των οπωροκηπευτικών, τα κράτη μέλη τηρούν τα μέγιστα ποσά δαπανών και το κόστος προετοιμασίας που μπορεί να καταβληθούν όσον αφορά τις σχετικές παρεμβάσεις οι οποίες καθορίζονται στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ που ορίζονται στα παραρτήματα V και VII.

    3.   Όταν τα κράτη μέλη προβλέπουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, καταβολή στήριξης υπό μορφή τυποποιημένων κατ’ αποκοπή συντελεστών, κλιμάκων μοναδιαίου κόστους ή εφάπαξ ποσών, αυτά επανεξετάζονται περιοδικά ώστε να λαμβάνουν υπόψη την τιμαριθμική αναπροσαρμογή ή την οικονομική μεταβολή.

    4.   Όταν τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν την ορθή, δίκαιη και επαληθεύσιμη μέθοδο υπολογισμού που καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τηρούν όλα τα αποδεικτικά έγγραφα σχετικά με τον καθορισμό των τυποποιημένων κατ’ αποκοπή συντελεστών, των κλιμάκων μοναδιαίου κόστους ή των εφάπαξ ποσών και την επανεξέτασή τους, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.

    5.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις στον αμπελοοινικό τομέα που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση και τη μετατροπή αμπελώνων και με επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού, ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

    α)

    εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να υπολογίσουν το ποσό της στήριξης βάσει τυποποιημένων κλιμάκων μοναδιαίου κόστους που βασίζονται σε μονάδα μέτρησης επιφάνειας, το ποσό αντιστοιχεί στην πραγματική επιφάνεια που μετράται σύμφωνα με το άρθρο 42 του παρόντος κανονισμού·

    β)

    εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να υπολογίσουν το ποσό της στήριξης βάσει τυποποιημένων κλιμάκων μοναδιαίου κόστους που βασίζονται άλλες μονάδες μέτρησης ή βάσει των πραγματικών δαπανών που προκύπτουν από τα δικαιολογητικά έγγραφα που υποβάλλουν οι δικαιούχοι, θεσπίζουν κανόνες σχετικά με τις κατάλληλες μεθόδους ελέγχου για τον καθορισμό του πραγματικού βαθμού υλοποίησης της πράξης.

    6.   Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για την απόσταξη υποπροϊόντων οινοποίησης που πραγματοποιείται σύμφωνα με τους περιορισμούς που ορίζονται στο μέρος II, τμήμα Δ του παραρτήματος VIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    Άρθρο 22

    Τύποι δαπανών

    1.   Οι τύποι δαπανών οι οποίοι καλύπτονται από τους τύπους παρέμβασης που αναφέρονται στον τίτλο III κεφάλαιο III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 δεν αντισταθμίζουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται από τον δικαιούχο, εκτός εάν είναι μη ανακτήσιμος βάσει της εθνικής νομοθεσίας για τον ΦΠΑ.

    2.   Οι τύποι δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν περιλαμβάνουν τους τύπους δαπανών που απαριθμούνται στο παράρτημα II.

    3.   Οι τύποι δαπανών που απαριθμούνται στο παράρτημα III θεωρούνται επιλέξιμοι από τα κράτη μέλη κατά τον καθορισμό των σχετικών παρεμβάσεων και μπορούν να καλύπτονται από τα επιχειρησιακά προγράμματα ή όπως ορίζεται από τα κράτη μέλη στις σχετικές παρεμβάσεις. Τα κράτη μέλη μπορούν να θεωρήσουν επιλέξιμους και άλλους τύπους δαπανών στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, υπό τον όρο ότι δεν απαριθμούνται στο παράρτημα II.

    4.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, τους όρους υπό τους οποίους οι δαπάνες που συνδέονται με τις παρεμβάσεις οι οποίες αναφέρονται στα άρθρα 11 και 12 μπορεί να υπολογίζεται ότι συμβάλλουν στους στόχους του 15 % και του 2 % των δαπανών στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων που αναφέρονται στο άρθρο 50 παράγραφος 7 στοιχεία α) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αντίστοιχα, και του 5 % των δαπανών στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 60 παράγραφος 4 του εν λόγω κανονισμού. Οι όροι αυτοί διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις επιδιώκουν αποτελεσματικά τους συναφείς στόχους που ορίζονται στα άρθρα 46 και 57 του εν λόγω κανονισμού, αντίστοιχα, για τον τομέα των οπωροκηπευτικών και τον αμπελοοινικό τομέα.

    Άρθρο 23

    Διοικητικές δαπάνες και δαπάνες προσωπικού

    1.   Οι δαπάνες προσωπικού που βαρύνουν τον δικαιούχο, τις θυγατρικές κατά την έννοια του άρθρου 31 παράγραφος 7 ή, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του κράτους μέλους, συνεταιρισμό που είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών, θεωρούνται επιλέξιμες για στήριξη εάν πραγματοποιούνται σε σχέση με την προετοιμασία, την υλοποίηση ή την παρακολούθηση συγκεκριμένης υποστηριζόμενης παρέμβασης.

    Οι εν λόγω δαπάνες προσωπικού αφορούν, μεταξύ άλλων, τις δαπάνες του προσωπικού που προσλαμβάνει ο δικαιούχος και τις δαπάνες που αντιστοιχούν στο μερίδιο των ωρών εργασίας που έχει αφιερώσει το μόνιμο προσωπικό του δικαιούχου για την υλοποίηση της παρέμβασης.

    Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ο δικαιούχος υποβάλλει δικαιολογητικά έγγραφα που καθορίζουν τις λεπτομέρειες της εργασίας που όντως εκτελέστηκε σε σχέση με τη συγκεκριμένη παρέμβαση και ότι η αξία των σχετικών δαπανών προσωπικού μπορεί να εκτιμηθεί και να επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η αξία των δαπανών προσωπικού που σχετίζεται με συγκεκριμένη παρέμβαση δεν υπερβαίνει τις δαπάνες που είναι γενικά αποδεκτές στην εκάστοτε αγορά για το ίδιο είδος υπηρεσίας.

    Για τον σκοπό του προσδιορισμού των δαπανών προσωπικού που σχετίζονται με την υλοποίηση μιας παρέμβασης από το μόνιμο προσωπικό του δικαιούχου, η εφαρμοστέα ωριαία αμοιβή μπορεί να υπολογίζεται διαιρώντας τις τελευταίες τεκμηριωμένες ετήσιες ακαθάριστες δαπάνες απασχόλησης των συγκεκριμένων υπαλλήλων που εργάστηκαν κατά την υλοποίηση της πράξης διά 1 720 ώρες, ή κατ’ αναλογία σε περίπτωση εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

    Για τις παρεμβάσεις «προώθηση, επικοινωνία και εμπορία» και τις «δράσεις επικοινωνίας» που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο στ) και παράγραφος 2 στοιχείο ιβ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αλλά και για τις δράσεις διεπαγγελματικών οργανώσεων και την προώθηση και επικοινωνία που πραγματοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία θ), ι) και ια) του εν λόγω κανονισμού, οι διοικητικές δαπάνες και οι δαπάνες προσωπικού που βαρύνουν άμεσα τους δικαιούχους δεν υπερβαίνουν το 50 % του συνολικού κόστους της παρέμβασης.

    2.   Οι διοικητικές δαπάνες που βαρύνουν τον δικαιούχο, τις θυγατρικές κατά την έννοια του άρθρου 31 παράγραφος 7 ή, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του κράτους μέλους, συνεταιρισμό που είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών, θεωρούνται επιλέξιμες για στήριξη εάν πραγματοποιούνται σε σχέση με την προετοιμασία, την υλοποίηση ή την παρακολούθηση συγκεκριμένης υποστηριζόμενης παρέμβασης.

    Οι διοικητικές δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες εάν δεν υπερβαίνουν το 4 % του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της υλοποιούμενης παρέμβασης.

    Οι δαπάνες εξωτερικών ελέγχων θεωρούνται επιλέξιμες για στήριξη όταν οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από ανεξάρτητο και ειδικευμένο εξωτερικό φορέα.

    3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, για τον τομέα του λυκίσκου, για τον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών ή για τους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τυποποιημένο κατ’ αποκοπή συντελεστή για τις δαπάνες προσωπικού και τις διοικητικές δαπάνες που συνδέονται με τη διαχείριση του επιχειρησιακού ταμείου ή την προετοιμασία, την υλοποίηση και την παρακολούθηση του επιχειρησιακού προγράμματος, ύψους έως 2 % κατ’ ανώτατο όριο του εγκεκριμένου επιχειρησιακού ταμείου, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης όσο και τη συνεισφορά της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    Ειδικοί κανόνες που ισχύουν στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115

    Τμήμα 1

    Καλυπτόμενα προϊόντα και έξοδα μεταφοράς

    Άρθρο 24

    Καλυπτόμενα προϊόντα

    Μόνο τα προϊόντα για τα οποία αναγνωρίζεται η οργάνωση παραγωγών, η ένωση οργανώσεων παραγωγών, η διακρατική οργάνωση παραγωγών, η διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών καλύπτονται από το είδος της παρέμβασης υπό τον όρο ότι η αξία των προϊόντων που καλύπτονται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50 % της αξίας όλων των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά από την εν λόγω οργάνωση στον τομέα που καλύπτεται από το εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα. Επιπλέον, τα σχετικά προϊόντα πρέπει να προέρχονται από μέλη της οργάνωσης παραγωγών ή από παραγωγούς-μέλη άλλης οργάνωσης παραγωγών ή ένωσης οργανώσεων παραγωγών.

    Άρθρο 25

    Έξοδα μεταφοράς και απαίτηση προετοιμασίας για δωρεάν διανομή

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ παρεμβάσεις υπό μορφή «απόσυρσης από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλους προορισμούς» που αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 2 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, καθορίζουν τα μεταφορικά έξοδα για τη δωρεάν διανομή όλων των προϊόντων που αποσύρονται από την αγορά στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων βάσει κλίμακας μοναδιαίου κόστους που ορίζεται ανάλογα με την απόσταση μεταξύ του τόπου απόσυρσης και του τόπου παράδοσης για δωρεάν διανομή. Μόνο τα μεταφορικά έξοδα για απόσταση έως και 750 km μπορούν να επιστραφούν.

    2.   Τα έξοδα μεταφοράς καταβάλλονται στο μέρος που αναλαμβάνει πράγματι το οικονομικό βάρος της σχετικής μεταφοράς. Η πληρωμή αυτή υπόκειται στην υποβολή δικαιολογητικών, τα οποία πιστοποιούν ιδίως:

    α)

    τα ονόματα της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή ομάδας παραγωγών·

    β)

    την ποσότητα των σχετικών προϊόντων·

    γ)

    αποδοχή από τους αποδέκτες όπως αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και τα χρησιμοποιούμενα μεταφορικά μέσα·

    δ)

    την απόσταση μεταξύ του τόπου απόσυρσης και του τόπου παράδοσης.

    3.   Η προετοιμασία των προϊόντων που αποσύρονται από την αγορά για δωρεάν διανομή στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων υπόκειται στα ακόλουθα:

    α)

    οι συσκευασίες προϊόντων για δωρεάν διανομή φέρουν το έμβλημα της Ένωσης που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 2, μαζί με μία ή περισσότερες από τις ενδείξεις που παρατίθενται στο παράρτημα IV· η πληρωμή αυτή υπόκειται στην υποβολή δικαιολογητικών, τα οποία πιστοποιούν ιδίως:

    i)

    τα ονόματα της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών·

    ii)

    την ποσότητα των σχετικών προϊόντων·

    β)

    αποδοχή από τον αποδέκτη όπως αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, προσδιορίζοντας την παρουσίαση.

    Τμήμα 2

    Μέγιστο επίπεδο χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης για αποσύρσεις από την αγορά

    Άρθρο 26

    Στήριξη

    1.   Για τον τύπο παρέμβασης «απόσυρση από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλους προορισμούς» που αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 2 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 σε σχέση με τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα V, το άθροισμα των εξόδων μεταφοράς, των δαπανών προετοιμασίας των προϊόντων που αποσύρονται για δωρεάν διανομή, όπως αναφέρεται στο άρθρο 33 του παρόντος κανονισμού, προστιθέμενο στο ποσό στήριξης για αποσύρσεις από την αγορά, δεν υπερβαίνει τη μέση τιμή αγοράς «εξόδου από την οργάνωση παραγωγών» του συγκεκριμένου προϊόντος κατά τα προηγούμενα τελευταία 3 έτη, μεταξύ άλλων κατόπιν μεταποίησης, όπου απαιτείται.

    2.   Για τον τύπο παρέμβασης «απόσυρση από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλους προορισμούς» που αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 2 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, ο οποίος εφαρμόζεται σε προϊόντα άλλα από εκείνα που αναφέρονται στο παράρτημα V του παρόντα κανονισμού, τα κράτη μέλη καθορίζουν μέγιστα ποσά στήριξης, τα οποία περιλαμβάνουν την ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή, την εθνική συνεισφορά κατά περίπτωση και τη συνεισφορά της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το 40 % των μέσων τιμών αγοράς «εξόδου από την οργάνωση παραγωγών» για τα προηγούμενα 5 έτη σε περίπτωση δωρεάν διανομής και σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το 30 % των μέσων τιμών αγοράς «εξόδου από την οργάνωση παραγωγών» για τα προηγούμενα 5 έτη για άλλους προορισμούς, εκτός από τη δωρεάν διανομή.

    3.   Όταν η οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών έχει λάβει αποζημίωση από τρίτα μέρη για τα αποσυρθέντα προϊόντα, η στήριξη που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο μειώνεται κατά ποσό που αντιστοιχεί στην αποζημίωση που ελήφθη. Για να είναι επιλέξιμα για ενίσχυση, τα σχετικά προϊόντα δεν εισέρχονται εκ νέου στην εμπορική αγορά.

    4.   Το μερίδιο των αποσύρσεων από την αγορά, πλην της δωρεάν διανομής, για κάθε δεδομένο προϊόν από κάθε δεδομένη οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωσης παραγωγών, διακρατική ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου έτους έχει ως εξής:

    α)

    δεν υπερβαίνει το 10 % του μέσου όγκου της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από τη συγκεκριμένη οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών κατά τα 3 προηγούμενα έτη·

    β)

    και, για τα οπωροκηπευτικά, συνολικά, το άθροισμα των ποσοστών επί 3 συναπτά έτη δεν υπερβαίνει το 15 %, όταν προστίθενται, αφενός, το μερίδιο που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο α) για το τρέχον έτος και, αφετέρου, τα μερίδια των αποσύρσεων από την αγορά των 2 προηγούμενων ετών, που υπολογίζονται με βάση τον αντίστοιχο όγκο της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο από την εν λόγω οργάνωση παραγωγών κατά τα 2 προηγούμενα έτη.

    Εάν δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία σχετικά με τον όγκο της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο για ένα ή όλα τα προηγούμενα έτη, χρησιμοποιείται ο όγκος της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής για την οποία είναι αναγνωρισμένη η οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών.

    Ωστόσο, στο ποσοστό των αποσύρσεων από την αγορά δεν λαμβάνονται υπόψη οι ποσότητες που διατίθενται με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή σε οποιονδήποτε άλλο ισοδύναμο προορισμό που έχει εγκριθεί από τα κράτη μέλη, όπως αναφέρεται στο άρθρο 27 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

    5.   Όσον αφορά τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα V, η στήριξη για αποσύρσεις από την αγορά, που αποτελείται από την ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή και την εισφορά της οργάνωσης παραγωγών, δεν υπερβαίνει τα ποσά που καθορίζονται στο εν λόγω παράρτημα.

    Σε περίπτωση αποσύρσεων οπωροκηπευτικών από την αγορά τα οποία διατέθηκαν με δωρεάν διανομή σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ιδρύματα και φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή καλύπτει μόνον την πληρωμή των προϊόντων τα οποία διατέθηκαν σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, όταν τα έξοδα προετοιμασίας είναι αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 33 του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 27

    Προορισμοί των προϊόντων που αποσύρονται

    1.   Όταν τα κράτη μέλη περιλαμβάνουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ παρεμβάσεις υπό μορφή «απόσυρσης από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλους προορισμούς» στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, καθώς και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, καθορίζουν τους επιτρεπόμενους προορισμούς για τα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά και διασφαλίζουν ότι δεν προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, ούτε τυχόν αρνητικές φυτοϋγειονομικές συνέπειες από την απόσυρση ή τον προορισμό τους.

    2.   Μετά από αίτηση φιλανθρωπικών οργανώσεων, ιδρυμάτων ή φορέων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη δύνανται να επιτρέπουν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, στα ιδρύματα ή στους φορείς να ζητούν συνεισφορά από τους τελικούς αποδέκτες προϊόντων που αποσύρονται από την αγορά.

    Όταν οι εν λόγω φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα ιδρύματα ή οι φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 λάβουν την άδεια αυτή, τηρούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς για τη συγκεκριμένη εργασία.

    Τα κράτη μέλη μπορεί να επιτρέψουν την πληρωμή σε είδος από τους δικαιούχους δωρεάν διανομής στους μεταποιητές προϊόντων, όταν η εν λόγω πληρωμή αντισταθμίζει μόνο το κόστος μεταποίησης και όταν το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιείται η πληρωμή έχει εγκρίνει κανόνες ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μεταποιημένα προϊόντα προορίζονται για κατανάλωση από τους τελικούς αποδέκτες που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο.

    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευκολυνθούν οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των ιδρυμάτων ή των φορέων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    3.   Είναι δυνατή η διάθεση προϊόντων που αποσύρονται στη βιομηχανία προς μεταποίηση σε μη εδώδιμα προϊόντα. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν λεπτομερείς διατάξεις για να διασφαλιστεί ότι δεν προκαλείται στρέβλωση του ανταγωνισμού για τους σχετικούς κλάδους στην Ένωση ή για τα εισαγόμενα προϊόντα και ότι τα αποσυρθέντα προϊόντα δεν εισέρχονται εκ νέου στην εμπορική αγορά τροφίμων. Η αλκοόλη που παράγεται από την απόσταξη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βιομηχανικούς ή ενεργειακούς σκοπούς.

    Άρθρο 28

    Όροι για τους αποδέκτες των προϊόντων που αποσύρονται

    1.   Οι αποδέκτες προϊόντων που αποσύρονται για δωρεάν διανομή στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 αναλαμβάνουν:

    α)

    να συμμορφώνονται με τους κανόνες σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013·

    β)

    να τηρούν χωριστά λογιστικά βιβλία αποθήκης για τις σχετικές εργασίες απόσυρσης·

    γ)

    να υπόκεινται στους ελέγχους που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία·

    δ)

    να υποβάλουν τα δικαιολογητικά έγγραφα για τον τελικό προορισμό για κάθε ένα από τα σχετικά προϊόντα, τα οποία συνίστανται σε πιστοποιητικό παραλαβής ή ισοδύναμο έγγραφο που πιστοποιεί ότι τα αποσυρθέντα προϊόντα παρελήφθησαν από τρίτους, με σκοπό τη δωρεάν διανομή τους.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι οι αποδέκτες δεν υποχρεούνται να τηρούν τα διάφορα βιβλία που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β) εάν λαμβάνουν ποσότητες μικρότερες από ανώτατο όριο που προσδιορίζουν βάσει τεκμηριωμένης ανάλυσης κινδύνου.

    2.   Οι αποδέκτες προϊόντων που αποσύρονται για άλλους προορισμούς εκτός της δωρεάν διανομής αναλαμβάνουν τη δέσμευση:

    α)

    να συμμορφώνονται με τους κανόνες σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013·

    β)

    να τηρούν χωριστά λογιστικά βιβλία αποθήκης και λογιστικά χρηματοοικονομικά βιβλία για τις εν λόγω εργασίες, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από το κράτος μέλος παρά το γεγονός ότι το προϊόν έχει μετουσιωθεί πριν από την παράδοση·

    γ)

    να υπόκεινται στους ελέγχους που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία·

    δ)

    να μη ζητήσουν συμπληρωματική ενίσχυση για την αλκοόλη που παράγεται από τα εν λόγω προϊόντα στην περίπτωση αποσυρθέντων προϊόντων που προορίζονται για απόσταξη.

    Άρθρο 29

    Πρότυπα εμπορίας των προϊόντων που αποσύρονται

    1.   Τα προϊόντα που αποσύρονται από την αγορά για άλλους προορισμούς εκτός από τη δωρεάν διανομή, στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, συμμορφώνονται με το σχετικό πρότυπο και τους κανόνες εμπορίας των εν λόγω προϊόντων όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, με εξαίρεση τους κανόνες σχετικά με την παρουσίαση και την επισήμανση των προϊόντων.

    Όταν αποσύρονται χύδην οπωροκηπευτικά, πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις για την κατηγορία II, όπως ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής (12).

    Ωστόσο, τα νανόκαρπα προϊόντα από τον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπως ορίζονται στο σχετικό πρότυπο, συμμορφώνονται με τα ισχύοντα πρότυπα εμπορίας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με την παρουσίαση και την επισήμανση των προϊόντων.

    2.   Εάν δεν υπάρχουν ειδικά πρότυπα εμπορίας για δεδομένα οπωροκηπευτικά, πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα VI. Τα κράτη μέλη δύνανται να θεσπίζουν πρόσθετους κανόνες που συμπληρώνουν τις εν λόγω ελάχιστες απαιτήσεις.

    Τμήμα 3

    Βάση υπολογισμού της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης

    Άρθρο 30

    Αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για τις πρόσφατα αναγνωρισθείσες οργανώσεις ή ομάδες

    Όταν, 3 έτη μετά την αναγνώριση, δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για τα 3 προηγούμενα έτη σχετικά με την παραγωγή που διατίθεται στην αγορά για μια οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 τα κράτη μέλη αποδέχονται την αξία της διατεθείσας στο εμπόριο ή της εμπορεύσιμης παραγωγής κατά τη διάρκεια περιόδου 12 διαδοχικών μηνών που κοινοποιείται από την οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών, για την οποία η οικεία οργάνωση ή ομάδα παραγωγών μπορεί να αποδείξει, προς ικανοποίηση του κράτους μέλους, ότι διαθέτει πραγματικά την ικανότητα να την εμπορευθεί για λογαριασμό των παραγωγών-μελών της.

    Ωστόσο, εάν η οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών έχει κοινοποιήσει την αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο με σκοπό την αναγνώρισή της, μόνον η αξία αυτή γίνεται αποδεκτή από το κράτος μέλος.

    Άρθρο 31

    Βάση υπολογισμού της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο

    1.   Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για οργάνωση παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών ή παραγωγών στους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 υπολογίζεται με βάση την παραγωγή της ίδιας της οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών ή ομάδας παραγωγών και των παραγωγών-μελών της που έχει διατεθεί στην αγορά από την εν λόγω οργάνωση ή ομάδα και περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή των προϊόντων για τα οποία αναγνωρίζεται η οργάνωση παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών ή ομάδα παραγωγών. Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα τα οποία δεν υπόκεινται στην απαίτηση συμμόρφωσης με τα πρότυπα εμπορίας, όταν τα εν λόγω πρότυπα δεν εφαρμόζονται.

    Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για ένωση οργανώσεων παραγωγών ή διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών υπολογίζεται με βάση την παραγωγή που έχει διατεθεί στο εμπόριο από την ίδια την ένωση οργανώσεων παραγωγών ή διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών και από τις οργανώσεις παραγωγών μέλη της και περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή των προϊόντων για τα οποία αναγνωρίζεται η ένωση οργανώσεων παραγωγών ή διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών. Ωστόσο, όταν εγκρίνονται επιχειρησιακά προγράμματα για ένωση οργανώσεων παραγωγών ή διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών και χωριστά για τις οργανώσεις παραγωγών μέλη της, η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και υπολογίζεται για τα επιχειρησιακά προγράμματα των μελών δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της αξίας της εμπορευόμενης παραγωγής της ένωσης.

    Επιπλέον, για τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αξία της παραγωγής που καλύπτεται από συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύεται η οργάνωση παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών για λογαριασμό των μελών της.

    2.   Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο υπολογίζεται στο στάδιο του νωπού προϊόντος ή στο πρώτο στάδιο μεταποίησης κατά το οποίο διατίθεται κανονικά το προϊόν στην αγορά, χύδην όπου επιτρέπεται η διάθεση των προϊόντων στην αγορά χύδην, και δεν περιλαμβάνει το κόστος περαιτέρω μεταποίησης ή περαιτέρω προετοιμασίας ή την αξία των τελικών μεταποιημένων προϊόντων. Τα κράτη μέλη αναφέρουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ με ποιον τρόπο υπολογίζεται η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για κάθε τομέα.

    Η αξία των οπωροκηπευτικών που διατίθενται στο εμπόριο και προορίζονται για μεταποίηση και έχουν μετατραπεί σε ένα από τα μεταποιημένα προϊόντα με βάση τα οπωροκηπευτικά που απαριθμούνται στο παράρτημα I μέρος X του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 ή σε οποιοδήποτε άλλο μεταποιημένο προϊόν που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο, από οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών ή παραγωγούς-μέλη τους, ή θυγατρικές που συμμορφώνονται με την παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου, είτε από τους ίδιους είτε μέσω εξωτερικής ανάθεσης, υπολογίζεται με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή ποσοστού στην τιμολογηθείσα αξία των εν λόγω μεταποιημένων προϊόντων. Το εν λόγω κατ’ αποκοπή ποσοστό καθορίζεται ως εξής:

    α)

    53 % για χυμούς φρούτων·

    β)

    73 % για συμπυκνωμένους χυμούς·

    γ)

    77 % για συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας·

    δ)

    62 % για κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά·

    ε)

    48 % για κονσερβοποιημένα οπωροκηπευτικά·

    στ)

    70 % για κονσερβοποιημένα μανιτάρια Agaricus bisporus και άλλα καλλιεργούμενα μανιτάρια που διατηρούνται σε άλμη·

    ζ)

    81 % για φρούτα που διατηρούνται προσωρινά σε άλμη·

    η)

    81 % για αποξηραμένα φρούτα·

    θ)

    27 % για μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, με εξαίρεση εκείνα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως η)·

    ι)

    12 % για μεταποιημένα αρωματικά φυτά·

    ια)

    41 % για σκόνη πάπρικας.

    3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν στον δικαιούχο να συμπεριλάβει την αξία των υποπροϊόντων στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο.

    4.   Η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο περιλαμβάνει την αξία των αποσύρσεων από την αγορά για δωρεάν διανομή. Η αξία των αποσύρσεων για δωρεάν διανομή υπολογίζεται με βάση τη μέση τιμή των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο από την οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών κατά τη σχετική περίοδο.

    5.   Στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο υπολογίζεται μόνο η παραγωγή της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών, ομάδας παραγωγών ή των παραγωγών-μελών της που διατίθεται στην αγορά από τη συγκεκριμένη οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών.

    Η παραγωγή των παραγωγών-μελών της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή ομάδας παραγωγών που διατίθεται στο εμπόριο από άλλη οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών που ορίζεται από τη δική τους οργάνωση υπολογίζεται στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από την οργάνωση, ένωση ή ομάδα που διέθεσε την παραγωγή στην αγορά. Απαγορεύεται η διπλή καταμέτρηση.

    6.   Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται η παράγραφος 7, η παραγωγή της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών που διατίθεται στο εμπόριο τιμολογείται στο στάδιο κατά το οποίο είναι έτοιμη για εμπορία «εκ της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών», με την εξαίρεση των εξής:

    α)

    ΦΠΑ·

    β)

    εξόδων εσωτερικής μεταφοράς στην οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών.

    7.   Ωστόσο, η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο μπορεί επίσης να υπολογιστεί στο στάδιο της «εξόδου από τη θυγατρική», επί της βάσης που προβλέπεται στην παράγραφο 6, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 90 % των μεριδίων ή του κεφαλαίου της θυγατρικής κατέχεται:

    α)

    από μία οργάνωση παραγωγών ή ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών· ή

    β)

    με την επιφύλαξη της έγκρισης του κράτους μέλους, από παραγωγούς-μέλη της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών, εάν το γεγονός αυτό συμβάλλει στους στόχους που απαριθμούνται στο άρθρο 152 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    8.   Σε περίπτωση εξωτερικής ανάθεσης, η αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο υπολογίζεται στο στάδιο της «εξόδου από την οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών» και περιλαμβάνει την προστιθέμενη οικονομική αξία της δραστηριότητας που αποτέλεσε αντικείμενο εξωτερικής ανάθεσης από την οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών στα μέλη της, σε τρίτα μέρη ή σε θυγατρική άλλη εκτός από εκείνη που αναφέρεται στην παράγραφο 7.

    9.   Σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής που προκαλείται από φυσική καταστροφή, κλιματικό φαινόμενο, ασθένειες φυτών ή ζώων ή προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, η αποζημίωση από ασφάλεια που λαμβάνεται για τις αιτίες αυτές στο πλαίσιο των δράσεων ασφάλισης συγκομιδής ή παραγωγής που αναφέρονται στο άρθρο 18, ή ισοδύναμων δράσεων τις οποίες διαχειρίζεται η οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών ή οι παραγωγοί-μέλη της, μπορεί να συμπεριληφθεί στην αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο, της δωδεκάμηνης περιόδου αναφοράς, κατά τη διάρκεια της οποίας πράγματι καταβάλλεται η αποζημίωση.

    Άρθρο 32

    Περίοδος αναφοράς και ανώτατο όριο της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής

    1.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν για κάθε οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή ομάδα παραγωγών δωδεκάμηνη περίοδο αναφοράς, η οποία αρχίζει μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους, δηλαδή 3 έτη πριν από το έτος για το οποίο ζητείται η ενίσχυση και λήγει πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται του έτους για το οποίο ζητείται η ενίσχυση.

    Η δωδεκάμηνη περίοδος αναφοράς είναι η λογιστική περίοδος της οικείας οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή ομάδας παραγωγών.

    Η μεθοδολογία για τον καθορισμό της περιόδου αναφοράς δεν ποικίλλει κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πλην δεόντως αιτιολογημένων περιπτώσεων.

    2.   Τα κράτη μέλη αποφασίζουν εάν το ανώτατο όριο της ενωσιακής χρηματοδοτικής συνδρομής προς το επιχειρησιακό ταμείο υπολογίζεται κάθε έτος, είτε:

    α)

    με βάση την αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο κατά την περίοδο αναφοράς από τους παραγωγούς που είναι μέλη της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών την 1η Ιανουαρίου του έτους για το οποίο ζητείται η ενίσχυση· ή

    β)

    με βάση την πραγματική αξία της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο κατά την οικεία περίοδο αναφοράς της οικείας οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή ομάδας παραγωγών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κανόνας ισχύει για όλους τους μη διακρατικούς δικαιούχους στο συγκεκριμένο κράτος μέλος.

    3.   Όταν για ένα προϊόν σημειώνεται μείωση κατά τουλάχιστον 35 % της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο για ένα δεδομένο έτος σε σχέση με τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δωδεκάμηνων περιόδων αναφοράς, ισχύουν τα ακόλουθα:

    α)

    εάν η μείωση επήλθε για λόγους που δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και τον έλεγχο της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών, η αξία της παραγωγής του εν λόγω προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 65 % της μέσης αξίας κατά τις τρεις προηγούμενες δωδεκάμηνες περιόδους αναφοράς·

    β)

    εάν η μείωση επήλθε λόγων φυσικών καταστροφών, κλιματικών γεγονότων, ασθενειών φυτών ή προσβολής από επιβλαβείς οργανισμούς που δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και τον έλεγχο της οργάνωσης παραγωγών, ένωσης οργανώσεων παραγωγών, διακρατικής οργάνωσης παραγωγών, διακρατικής ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή της ομάδας παραγωγών, η αξία της παραγωγής του εν λόγω προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 85 % της μέσης αξίας κατά τις τρεις προηγούμενες δωδεκάμηνες περιόδους αναφοράς.

    Και στις δύο περιπτώσεις, η οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών αποδεικνύουν στην αρμόδια αρχή του οικείου κράτους μέλους ότι οι λόγοι αυτοί δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και τον έλεγχό τους.

    Όταν η οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών ή η ομάδα παραγωγών αποδεικνύει στο οικείο κράτος μέλος ότι οι λόγοι αυτοί δεν εμπίπτουν στην ευθύνη και τον έλεγχό τους και ότι έχουν λάβει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, η αξία της παραγωγής του εν λόγω προϊόντος που διατίθεται στο εμπόριο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το 100 % της μέσης αξίας του κατά τις τρεις προηγούμενες δωδεκάμηνες περιόδους αναφοράς.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    Τομέας οπωροκηπευτικών

    Άρθρο 33

    Έξοδα προετοιμασίας για δωρεάν διανομή

    Οι πληρωμές των δαπανών προς την οργάνωση παραγωγών, ένωση οργανώσεων παραγωγών, διακρατική οργάνωση παραγωγών, διακρατική ένωση οργανώσεων παραγωγών που σχετίζονται με τα έξοδα προετοιμασίας οπωροκηπευτικών τα οποία αποσύρονται από την αγορά για δωρεάν διανομή στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων παρατίθενται στο παράρτημα VII.

    Άρθρο 34

    Υπολογισμός του βαθμού οργάνωσης των παραγωγών για σκοπούς εθνικής οικονομικής συνδρομής

    1.   Κατά τον καθορισμό του επιπέδου της εθνικής οικονομικής συνδρομής στον τομέα των οπωροκηπευτικών σύμφωνα με το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, ο βαθμός οργάνωσης σε περιφέρεια κράτους μέλους υπολογίζεται με βάση την αξία των οπωροκηπευτικών που παράγονται στην οικεία περιφέρεια και διατίθενται στο εμπόριο από τις οργανώσεις και περιλαμβάνει μόνο τα προϊόντα για τα οποία είναι αναγνωρισμένες οι εν λόγω οργανώσεις. Οι διατάξεις του άρθρου 31 εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών.

    2.   Μόνο τα οπωροκηπευτικά που παράγονται στην περιφέρεια που αναφέρεται στην παράγραφο 3 λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

    3.   Τα κράτη μέλη ορίζουν τις περιφέρειες ως διακριτό μέρος της εθνικής επικράτειάς τους, σύμφωνα με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια, όπως τα γεωπονικά και οικονομικά χαρακτηριστικά τους και το περιφερειακό γεωργικό δυναμικό ή δυναμικό παραγωγής οπωροκηπευτικών ή τη θεσμική ή διοικητική δομή τους, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό του βαθμού οργάνωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    Ο κατάλογος των περιφερειών που καταρτίζεται από ένα κράτος μέλος δεν τροποποιούνται για τουλάχιστον 5 έτη, εκτός εάν η τροποποίηση αυτή δικαιολογείται αντικειμενικά, ιδίως από λόγους που δεν συνδέονται με τον υπολογισμό του βαθμού οργάνωσης των παραγωγών στη σχετική περιφέρεια ή περιφέρειες.

    4.   Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους τον κατάλογο με τις περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 53 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, καθώς και το ποσό της εθνικής χρηματοδοτικής συνδρομής που χορηγείται στις οργανώσεις παραγωγών στις περιφέρειες αυτές.

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε τροποποίηση του καταλόγου των περιφερειών.

    5.   Η οργάνωση παραγωγών που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για εθνική χρηματοδοτική συνδρομή τροποποιεί, εφόσον είναι αναγκαίο, το επιχειρησιακό της πρόγραμμα.

    Άρθρο 35

    Μέσος όρος τριετούς περιόδου για τις αποσύρσεις από την αγορά για δωρεάν διανομή

    1.   Το όριο του 5 % του όγκου της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο που αναφέρεται στο άρθρο 52 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του συνολικού όγκου των προϊόντων για τα οποία είναι αναγνωρισμένη η οργάνωση παραγωγών και τα οποία έχουν διατεθεί στο εμπόριο από την οργάνωση παραγωγών κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 3 ετών.

    2.   Για τις πρόσφατα αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, τα στοιχεία για τις περιόδους εμπορίας πριν από την αναγνώριση είναι τα ακόλουθα:

    α)

    σε περίπτωση που η οργάνωση ήταν ομάδα παραγωγών, τα ισοδύναμα στοιχεία για την εν λόγω ομάδα παραγωγών· ή

    β)

    τον όγκο που λαμβάνεται υπόψη για την αίτηση αναγνώρισης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    Μελισσοκομικός τομέας

    Άρθρο 36

    Ορισμός της κυψέλης

    Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου ως «κυψέλη» νοείται η μονάδα που περιλαμβάνει αποικία μελισσών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μελιού, άλλων μελισσοκομικών προϊόντων ή γενετικό υλικό των μελισσών, και όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της.

    Άρθρο 37

    Μέθοδος υπολογισμού του αριθμού των κυψελών

    Ο αριθμός των κυψελών που είναι έτοιμες για διαχείμαση στην επικράτεια των κρατών μελών μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου υπολογίζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με καθιερωμένη αξιόπιστη μέθοδο που ορίζεται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ.

    Άρθρο 38

    Κοινοποίηση του αριθμού των κυψελών

    Η ετήσια κοινοποίηση του αριθμού των κυψελών που αναφέρεται στο άρθρο 55 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 37 του παρόντος κανονισμού, πραγματοποιείται έως τις 15 Ιουνίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2023.

    Άρθρο 39

    Ελάχιστη συνεισφορά της Ένωσης

    Η ελάχιστη συνεισφορά της Ένωσης στις δαπάνες που σχετίζονται με την υλοποίηση των τύπων παρέμβασης στον μελισσοκομικό τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 55 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και καθορίζονται από τα κράτη μέλη στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, είναι 30 %.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    Αμπελοοινικός τομέας

    Άρθρο 40

    Δικαιούχοι

    1.   Τα κράτη μέλη ορίζουν ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις παρεμβάσεις στον αμπελοοινικό τομέα που καθορίζονται στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι δικαιούχοι που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3 και 4, καθώς και επαγγελματικές οργανώσεις, οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις οργανώσεων οινοπαραγωγών, προσωρινές ή μόνιμες ενώσεις δύο ή περισσότερων οινοπαραγωγών και διεπαγγελματικές οργανώσεις.

    2.   Τα κράτη μέλη προβλέπουν ότι οι αμπελοκαλλιεργητές είναι οι μόνοι δικαιούχοι των τύπων παρέμβασης «αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων», «πρώιμης συγκομιδής» και «ασφάλισης συγκομιδής», που αναφέρονται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α), γ) και δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, αντίστοιχα.

    3.   Ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη στήριξη στο πλαίσιο των τύπων παρέμβασης στον αμπελοοινικό τομέα. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορεί να επιτρέψουν σε οργανισμό δημοσίου δικαίου να επωφεληθεί από τη στήριξη:

    α)

    για δράσεις που υλοποιούνται από διεπαγγελματικές οργανώσεις, όπως αναφέρονται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία θ) και ι) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    β)

    για δράσεις ενημέρωσης και προώθησης και επικοινωνίας που πραγματοποιούνται σε τρίτες χώρες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία η) και ια) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ο μόνος δικαιούχος της στήριξης που χορηγείται για τις εν λόγω παρεμβάσεις.

    4.   Δικαιούχοι για τις δράσεις προώθησης και επικοινωνίας που πραγματοποιούνται σε τρίτες χώρες μπορούν να είναι και ιδιωτικές εταιρείες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο ια) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    5.   Δεν χορηγείται στήριξη σε παραγωγούς που καλλιεργούν παράνομες φυτεύσεις και σε εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας χωρίς την απαιτούμενη άδεια δυνάμει του άρθρου 71 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

    Άρθρο 41

    Αναφύτευση αμπελώνων για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους

    Οι ετήσιες δαπάνες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για τη στήριξη των παρεμβάσεων που καθορίζονται στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ σε σχέση με την αναφύτευση αμπελώνων κατόπιν υποχρεωτικής εκρίζωσης δεν υπερβαίνουν το 15 % των συνολικών ετήσιων δαπανών για την αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 που καταβάλλει το οικείο κράτος μέλος κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου οικονομικού έτους.

    Οι δαπάνες εκρίζωσης και η αποζημίωση του διαφυγόντος εισοδήματος δεν συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο του εν λόγω τύπου παρέμβασης.

    Άρθρο 42

    Φυτεμένη έκταση

    1.   Για τους σκοπούς του άρθρου 58 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, η έκταση αμπελοκαλλιέργειας ορίζεται από την εξωτερική περίμετρο των πρέμνων αμπέλου με την προσθήκη ενός ενδιάμεσου χώρου το πλάτος του οποίου αντιστοιχεί στο ήμισυ της απόστασης μεταξύ των γραμμών.

    2.   Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να επαληθεύσει τις επιλέξιμες δαπάνες των ενεργειών αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων και πρώιμης συγκομιδής αποκλειστικά με βάση τις τυποποιημένες κλίμακες μοναδιαίου κόστους βάσει μονάδων μέτρησης διαφορετικών από την επιφάνεια ή τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι δικαιούχοι, οι αρμόδιες αρχές μπορούν να αποφασίσουν να μην μετρήσουν τη φυτεμένη έκταση όπως ορίζεται στην παράγραφο 1.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    Τομέας λυκίσκου

    Άρθρο 43

    Ενωσιακή χρηματοδοτική συνδρομή

    Η μέγιστη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης που κατανέμεται σε κάθε οργάνωση ή ένωση παραγωγών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 62 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, υπολογίζεται κατ’ αναλογία με βάση τις επιλέξιμες εκτάσεις λυκίσκου των παραγωγών-μελών της. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις λυκίσκου είναι φυτεμένες με ενιαία πυκνότητα τουλάχιστον 1 500 φυτών ανά εκτάριο σε περίπτωση διπλής υποστύλωσης ή τουλάχιστον 2 000 φυτών ανά εκτάριο σε περίπτωση απλής υποστύλωσης.

    Οι εκτάσεις περιλαμβάνουν μόνο περιοχές που οριοθετούνται από γραμμή η οποία ενώνει τα εξωτερικά στηρίγματα των πασσάλων. Σε περίπτωση που υπάρχουν φυτά λυκίσκου σε αυτήν τη γραμμή, προστίθεται, από κάθε πλευρά του αγροτεμαχίου, ένας συμπληρωματικός διάδρομος του οποίου το πλάτος αντιστοιχεί στο μέσο πλάτος ενός διαδρόμου υπηρεσίας στο εσωτερικό της εν λόγω έκτασης. Αυτός ο συμπληρωματικός διάδρομος υπηρεσίας δεν πρέπει να ανήκει σε δημόσια οδό. Τα δύο αγροτεμάχια που βρίσκονται στις άκρες των γραμμών καλλιέργειας και είναι αναγκαία για τους ελιγμούς των γεωργικών μηχανών μπορούν να περιλαμβάνονται στην έκταση, υπό τον όρο ότι το μήκος κανενός από αυτά τα δύο αγροτεμάχια δεν υπερβαίνει τα οκτώ μέτρα, ότι υπολογίζονται στην έκταση μία μόνον φορά και ότι δεν ανήκουν σε δημόσια οδό.

    Οι εκτάσεις δεν περιλαμβάνουν εκτάσεις φυτεμένες με νεαρά φυτά λυκίσκου που καλλιεργούνται κυρίως ως προϊόντα φυτωρίου.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

    Κτηνοτροφικός τομέας

    Άρθρο 44

    Αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου μετά από υποχρεωτική σφαγή για λόγους υγείας ή λόγω απωλειών εξαιτίας φυσικών καταστροφών

    1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ο τύπος παρέμβασης «αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου μετά την υποχρεωτική σφαγή για λόγους υγείας ή λόγω απωλειών εξαιτίας φυσικών καταστροφών», όπως αναφέρεται στο άρθρο 47 παράγραφος 2 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, εφαρμόζεται μόνον όταν έχουν ληφθεί μέτρα ελέγχου νόσων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13).

    2.   Οι δαπάνες για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου δεν υπερβαίνουν το 20 % των συνολικών δαπανών στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

    ΤΙΤΛΟΣ IV

    ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Άρθρο 45

    Διατήρηση, βιώσιμη χρήση και ανάπτυξη των γενετικών πόρων στη γεωργία και τη δασοκομία

    1.   Τα κράτη μέλη που περιλαμβάνουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, παρεμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με τη διατήρηση, τη βιώσιμη χρήση και την ανάπτυξη των γενετικών πόρων στη γεωργία και τη δασοκομία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μπορούν να παρέχουν στήριξη μόνο ως:

    α)

    γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δεσμεύσεις για τη διατήρηση στη γεωργική εκμετάλλευση απειλούμενων φυλών και φυτικών ποικιλιών που απειλούνται από γενετική διάβρωση· ή

    β)

    στήριξη δραστηριοτήτων που αφορούν τη διατήρηση, βιώσιμη χρήση και ανάπτυξη των γενετικών πόρων στη γεωργία και τη δασοκομία.

    Οι δραστηριότητες που καλύπτονται από τον τύπο των γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικών δεσμεύσεων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο α) δεν είναι επιλέξιμες για στήριξη σύμφωνα με το εν λόγω εδάφιο στοιχείο β).

    2.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δεσμεύσεις για τη διατήρηση στη γεωργική εκμετάλλευση απειλούμενων φυλών και φυτικών ποικιλιών που απειλούνται από γενετική διάβρωση, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α), απαιτούν:

    α)

    την εκτροφή ζώων εκμετάλλευσης τοπικών φυλών οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από κράτος μέλος ως απειλούμενες με εξαφάνιση, γενετικά προσαρμοσμένες σε ένα ή περισσότερα παραδοσιακά συστήματα ή περιβάλλοντα παραγωγής στο εν λόγω κράτος μέλος, των οποίων το καθεστώς της απειλούμενης φυλής έχει αποδειχθεί επιστημονικά από φορέα που διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις στον τομέα των απειλούμενων φυλών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 24) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14)· ή

    β)

    τη διατήρηση φυτικών γενετικών πόρων που είναι φυσικά προσαρμοσμένοι στις τοπικές και περιφερειακές συνθήκες και απειλούνται με γενετική διάβρωση.

    3.   Τα ακόλουθα είδη ζώων εκμετάλλευσης τοπικών φυλών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) μπορούν να είναι επιλέξιμα για στήριξη:

    α)

    βοοειδή·

    β)

    πρόβατα·

    γ)

    αίγες·

    δ)

    ιππίδες (equidae) (είδη Equus caballus και Equus asinus)·

    ε)

    χοίροι·

    στ)

    πτηνά·

    ζ)

    κουνέλια·

    η)

    μέλισσες.

    4.   Τα κράτη μέλη θεωρούν επιλέξιμες για στήριξη τις τοπικές φυλές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο α) μόνο εάν πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    δηλώνεται ο αριθμός, σε εθνικό επίπεδο, των θηλυκών ζώων αναπαραγωγής·

    β)

    δεόντως αναγνωρισμένη, συναφής κοινωνία εκτροφής τηρεί και επικαιροποιεί το γενεαλογικό ή ζωοτεχνικό βιβλίο αναπαραγωγής της φυλής.

    5.   Τα κράτη μέλη θεωρούν ότι οι φυτικοί γενετικοί πόροι που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β) απειλούνται από γενετική διάβρωση υπό τον όρο ότι παρέχονται επαρκείς αποδείξεις γενετικής διάβρωσης, βάσει επιστημονικών στοιχείων και δεικτών σχετικά με την ύπαρξη αυτόχθονων ή αυτοφυών τοπικών ποικιλιών, την ποικιλομορφία του πληθυσμού τους και, κατά περίπτωση, σχετικά με τροποποιήσεις των επικρατέστερων γεωργικών πρακτικών στο τοπικό επίπεδο.

    6.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι στις ενέργειες για τη διατήρηση, βιώσιμη χρήση και ανάπτυξη των γενετικών πόρων στη γεωργία και τη δασοκομία, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β), περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

    α)

    στοχοθετημένες δράσεις που προάγουν την in situ (επιτόπου) και την ex situ (εκτός τόπου) διατήρηση, τον χαρακτηρισμό, τη συλλογή και τη χρησιμοποίηση των γενετικών πόρων στη γεωργία και τη δασοκομία, περιλαμβανομένων διαδικτυακών καταλόγων των γενετικών πόρων που διατηρούνται σήμερα in situ, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης στη γεωργική ή δασική εκμετάλλευση, και των ex situ συλλογών και βάσεων δεδομένων·

    β)

    συντονισμένες δράσεις που προάγουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τη διατήρηση, τον χαρακτηρισμό, τη συλλογή και τη χρησιμοποίηση των γενετικών πόρων στην ενωσιακή γεωργία ή δασοκομία μεταξύ των αρμόδιων οργανώσεων των κρατών μελών·

    γ)

    συνοδευτική δράση: ενημέρωση, διάδοση, συμβουλές, κατάρτιση και προετοιμασία τεχνικής έκθεσης, με τη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων.

    7.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο β) ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)

    «διατήρηση in situ» στη γεωργία: η διατήρηση γενετικού υλικού σε οικοσυστήματα και φυσικούς οικοτόπους, καθώς και η διατήρηση και ανάκτηση βιώσιμων πληθυσμών ειδών ή άγριων φυλών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και, στην περίπτωση των οικόσιτων φυλών ζώων ή καλλιεργούμενων φυτικών ειδών, στο γεωργικό περιβάλλον όπου ανέπτυξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους·

    β)

    «διατήρηση in situ» στη δασοκομία: η διατήρηση γενετικού υλικού σε οικοσυστήματα και φυσικούς οικοτόπους, καθώς και η διατήρηση και ανάκτηση βιώσιμων πληθυσμών ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον·

    γ)

    «διατήρηση στη γεωργική ή δασική εκμετάλλευση»: η διατήρηση και ανάπτυξη in situ σε επίπεδο γεωργικής ή δασικής εκμετάλλευσης·

    δ)

    «διατήρηση ex situ»: η διατήρηση γενετικού υλικού για τη γεωργία ή τη δασοκομία εκτός του οικείου φυσικού οικοτόπου·

    ε)

    «συλλογή ex situ»: η συλλογή γενετικού υλικού για τη γεωργία ή τη δασοκομία το οποίο διατηρείται εκτός του οικείου φυσικού οικοτόπου.

    Άρθρο 46

    Καλή μεταχείριση των ζώων

    Τα κράτη μέλη που περιλαμβάνουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ παρεμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με τις δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων που αναφέρονται στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 διασφαλίζουν ότι οι δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους τομείς:

    α)

    νερό, ζωοτροφές και φροντίδα των ζώων σύμφωνα με τις φυσικές ανάγκες των ζώων·

    β)

    συνθήκες στέγασης που βελτιώνουν την άνεση των ζώων και την ελευθερία κινήσεών τους, όπως αυξημένοι χώροι, επιφάνειες δαπέδων, φυσικό φως, έλεγχος μικροκλίματος, καθώς και συνθήκες στέγασης όπως ελεύθερος τοκετός ή ομαδική στέγαση, ανάλογα με τις φυσικές ανάγκες των ζώων·

    γ)

    συνθήκες που επιτρέπουν την έκφραση φυσικής συμπεριφοράς, όπως ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος διαβίωσης ή ο καθυστερημένος απογαλακτισμός·

    δ)

    πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και βοσκή·

    ε)

    πρακτικές που αυξάνουν την ευρωστία και τη μακροζωία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των φυλών που αναπτύσσονται πιο αργά·

    στ)

    πρακτικές για την αποφυγή ακρωτηριασμού ή ευνουχισμού των ζώων. Σε ειδικές περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητος ο ακρωτηριασμός ή ο ευνουχισμός των ζώων, χρησιμοποιούνται αναισθητικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ανοσοευνουχισμός

    ζ)

    η μέτρα υγιεινής για την πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών που δεν απαιτούν τη χρήση ιατρικών ουσιών όπως εμβόλια, εντομοκτόνα ή αντιπαρασιτικά φάρμακα.

    Άρθρο 47

    Συστήματα ποιότητας

    Τα κράτη μέλη που περιλαμβάνουν στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ παρεμβάσεις που σχετίζονται με τα συστήματα ποιότητας τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 77 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 διασφαλίζουν ότι τα εθνικά αναγνωρισμένα συστήματα ποιότητας καλύπτουν:

    α)

    συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων, βάμβακος ή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πιστοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη μέλη ως συμμορφούμενα με τα ακόλουθα κριτήρια:

    i)

    τα ειδικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος στο πλαίσιο των εν λόγω συστημάτων προέρχεται από σαφείς υποχρεώσεις εγγύησης:

    των ειδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος,

    των ειδικών μεθόδων γεωργίας ή παραγωγής ή

    της ποιότητας του τελικού προϊόντος που είναι σαφώς ανώτερη από τα συνήθη εμπορικά πρότυπα όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων ή των φυτών, την καλή μεταχείριση των ζώων ή την προστασία του περιβάλλοντος·

    ii)

    το σύστημα είναι ανοικτό σε όλους τους παραγωγούς·

    iii)

    το σύστημα συνεπάγεται υποχρεωτικές προδιαγραφές προϊόντων και η συμμόρφωση με τις εν λόγω προδιαγραφές ελέγχεται από δημόσιες αρχές ή από ανεξάρτητο φορέα επιθεώρησης·

    iv)

    το σύστημα είναι διαφανές και εξασφαλίζει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των προϊόντων·

    β)

    συστήματα εθελοντικής πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων που αναγνωρίζονται από τα κράτη μέλη ότι πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής της Ένωσης για τη λειτουργία των συστημάτων εθελοντικής πιστοποίησης που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2010,με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής της ΕΕ για τα συστήματα εθελοντικής πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» (15) όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

    ΤΙΤΛΟΣ V

    ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 1 ΤΗΣ ΚΓΠΚ

    Άρθρο 48

    Κανόνες σχετικά με την αναλογία για το πρότυπο 1 της ΚΓΠΚ

    1.   Για τη διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων σε σχέση με το πρότυπο 1 της ΚΓΠΚ όπως παρατίθεται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η αναλογία μόνιμων βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση δεν μειώνεται περισσότερο από 5 % σε σύγκριση με την αναλογία αναφοράς που θα καθοριστεί από κάθε κράτος μέλος στο στρατηγικό του σχέδιο για την ΚΓΠ διαιρώντας τις εκτάσεις των μόνιμων βοσκοτόπων διά της συνολικής γεωργικής έκτασης.

    Για τον καθορισμό της αναλογίας αναφοράς του πρώτου εδαφίου:

    α)

    Ως «εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων» νοούνται οι μόνιμοι βοσκότοποι που δηλώθηκαν το 2018 σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (16) από γεωργούς που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις και προσδιορίζονται όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο σημείο 23) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής (17), προσαρμοσμένες, όπου απαιτείται, από τα κράτη μέλη ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος μιας πιθανής αλλαγής, ιδίως στον ορισμό των μόνιμων βοσκοτόπων που θα καθορίσουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115·

    β)

    Ως «συνολική γεωργική έκταση» νοείται η γεωργική έκταση που δηλώθηκε το 2018 σύμφωνα με το άρθρο 72 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 από γεωργούς που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις και προσδιορίζεται όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο σημείο 23) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 640/2014, προσαρμοσμένη, όπου απαιτείται, από τα κράτη μέλη, ιδίως ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος μιας πιθανής αλλαγής στον ορισμό των γεωργικών εκτάσεων που θα καθορίσουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Η αναλογία των μόνιμων βοσκοτόπων καθορίζεται ετησίως με βάση τις εκτάσεις που δηλώνονται για το συγκεκριμένο έτος από τους δικαιούχους που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις σύμφωνα με τον τίτλο III κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 ή ετήσιες ενισχύσεις δυνάμει των άρθρων 70, 71 και 72 του εν λόγω κανονισμού σύμφωνα με το άρθρο 67 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18).

    Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν την αναλογία των μόνιμων βοσκοτόπων και την αναλογία αναφοράς σε εθνικό, περιφερειακό ή υποπεριφερειακό επίπεδο ή σε επίπεδο ομάδας εκμεταλλεύσεων ή εκμετάλλευσης.

    3.   Εάν διαπιστωθεί ότι η αναλογία που αναφέρεται στην παράγραφο 2 μειώθηκε κατά 5 % και πλέον στο επίπεδο στο οποίο εφαρμόζεται το πρότυπο 1 της ΚΓΠΚ, το οικείο κράτος μέλος επιβάλλει υποχρεώσεις σε επίπεδο εκμετάλλευσης για την εκ νέου μετατροπή γης σε μόνιμο βοσκότοπο ή τη δημιουργία έκτασης μόνιμων βοσκοτόπων για ορισμένους ή όλους τους γεωργούς που έχουν στη διάθεσή τους γη, η οποία μετατράπηκε από μόνιμο βοσκότοπο σε γη για άλλες χρήσεις κατά τη διάρκεια κάποιας περιόδου στο παρελθόν.

    Ωστόσο, όταν η έκταση των μόνιμων βοσκοτόπων σε ένα δεδομένο έτος διατηρείται σε απόλυτες τιμές εντός του 0,5 % των εκτάσεων μόνιμων βοσκοτόπων που καθορίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α), θεωρείται ότι τηρείται η υποχρέωση που ορίζεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο.

    4.   Η παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται όταν η μείωση κάτω από το όριο του 5 % είναι αποτέλεσμα ανειλημμένων δεσμεύσεων ή υποχρεώσεων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, λόγω των οποίων δεν εκτελείται πλέον γεωργική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες εκτάσεις και οι οποίες δεν αφορούν φυτείες χριστουγεννιάτικων δέντρων ή την καλλιέργεια φυτών ή δέντρων για παραγωγή ενέργειας.

    5.   Για τον υπολογισμό της αναλογίας που αναφέρεται στην παράγραφο 2, οι εκτάσεις που μετατρέπονται εκ νέου σε μόνιμους βοσκότοπους ή καθιερώνονται ως μόνιμοι βοσκότοποι σύμφωνα με την παράγραφο 3, ή καθιερώνονται ως μόνιμοι βοσκότοποι στο πλαίσιο της εφαρμογής του προτύπου 1 της ΚΓΠΚ από τα κράτη μέλη, θεωρούνται μόνιμοι βοσκότοποι από την πρώτη ημέρα της εκ νέου μετατροπής ή της καθιέρωσης. Οι εκτάσεις αυτές χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών σύμφωνα με τον ορισμό που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, τουλάχιστον για πέντε συναπτά έτη μετά την εκ νέου μετατροπή ή την καθιέρωση ή, για εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ήδη για την καλλιέργεια αγρωστωδών ή άλλων ποωδών κτηνοτροφικών φυτών, για τον υπόλοιπο αριθμό ετών έως ότου συμπληρωθούν πέντε συναπτά έτη.

    ΤΙΤΛΟΣ VI

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 49

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 7 Δεκεμβρίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671).

    (3)  https://www.unodc.org/unodc/en/treaties/single-convention.html

    (4)  Οδηγία 2002/53/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, περί του κοινού καταλόγου ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών (ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 1).

    (5)  Οδηγία 2002/57/ΕΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2002, περί εμπορίας των σπόρων προς σπορά των ελαιούχων και κλωστικών φυτών (ΕΕ L 193 της 20.7.2002, σ. 74).

    (6)  Οδηγία 2008/62/ΕΚ της Επιτροπής, της 20ής Ιουνίου 2008, για την πρόβλεψη ορισμένων παρεκκλίσεων για την αποδοχή γεωργικών ντόπιων αβελτίωτων φυλών και ποικιλιών που είναι φυσικώς προσαρμοσμένες στις τοπικές και περιφερειακές συνθήκες και απειλούνται από γενετική διάβρωση καθώς και για τη διάθεση στην αγορά σπόρων και σπόρων γεωμήλων των εν λόγω ντόπιων φυλών και ποικιλιών (ΕΕ L 162 της 21.6.2008, σ. 13).

    (7)  Σύσταση της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (ΕΕ L 124 της 20.5.2003, σ. 36).

    (8)  Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ. 1).

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/741 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2020, σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (ΕΕ L 177 της 5.6.2020, σ. 32).

    (10)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 821/2014 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2014, περί καθορισμού κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση και διαχείριση των συνεισφορών των προγραμμάτων, την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μέτρων πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις πράξεις και το σύστημα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων (ΕΕ L 223 της 29.7.2014, σ. 7).

    (11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, σχετικά με προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ) αριθ. 228/2013, (ΕΕ) αριθ. 652/2014 και (ΕΕ) αριθ. 1143/2014, και την κατάργηση των οδηγιών του Συμβουλίου 69/464/ΕΟΚ, 74/647/ΕΟΚ, 93/85/ΕΟΚ, 98/57/ΕΚ, 2000/29/ΕΚ, 2006/91/ΕΚ και 2007/33/ΕΚ (ΕΕ L 317 της 23.11.2016, σ. 4).

    (12)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2011 της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2011, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών (ΕΕ L 157 της 15.6.2011, σ. 1).

    (13)  Κανονισμός (EE) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων («νόμος για την υγεία των ζώων») (ΕΕ L 84 της 31.3.2016, σ. 1).

    (14)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, σχετικά με τους ζωοτεχνικούς και γενεαλογικούς όρους για την αναπαραγωγή, το εμπόριο και την είσοδο στην Ένωση καθαρόαιμων ζώων αναπαραγωγής, υβριδικών χοίρων αναπαραγωγής και του αναπαραγωγικού υλικού τους και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 652/2014, καθώς και των οδηγιών 89/608/ΕΟΚ και 90/425/ΕΟΚ του Συμβουλίου, και για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αναπαραγωγής ζώων («κανονισμός για την αναπαραγωγή ζώων») (ΕΕ L 171 της 29.6.2016, σ. 66).

    (15)  ΕΕ C 341 της 16.12.2010, σ. 5.

    (16)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549).

    (17)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής, της 11ης Μαρτίου 2014, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και τους όρους απόρριψης ή ανάκτησης πληρωμών καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που εφαρμόζονται στις άμεσες ενισχύσεις, τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση (ΕΕ L 181 της 20.6.2014, σ. 48).

    (18)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (ΕΕ L 435 της 6.12.2021, σ. 187).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Ενωσιακή μέθοδος για την επαλήθευση των ποικιλιών κάνναβης και τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη στις ποικιλίες κάνναβης σύμφωνα με το άρθρο 3

    1.   Πεδίο εφαρμογής

    Σκοπός της μεθόδου που περιγράφεται στο παρόν παράρτημα είναι ο προσδιορισμός της περιεκτικότητας των ποικιλιών κάνναβης (Cannabis sativa L.) σε Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (στο εξής: THC). Ανάλογα με την περίπτωση, εφαρμόζεται είτε η διαδικασία Α είτε η διαδικασία Β που περιγράφονται στο παρόν παράρτημα.

    Η αρχή της μεθόδου συνίσταται στον ποσοτικό προσδιορισμό της THC με αεριοχρωματογραφία (GC) μετά από εκχύλιση με κατάλληλο διαλύτη.

    1.1.   Διαδικασία A

    Η διαδικασία Α χρησιμοποιείται για ελέγχους στην παραγωγή κάνναβης, όπου το δείγμα ελέγχου για τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούνται ετησίως καλύπτει τουλάχιστον το 30 % των εκτάσεων που δηλώνονται για την παραγωγή κάνναβης σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    1.2.   Διαδικασία B

    Η διαδικασία Β χρησιμοποιείται όταν ένα κράτος μέλος θεσπίζει σύστημα προηγούμενης έγκρισης για την καλλιέργεια κάνναβης και το ελάχιστο επίπεδο για τους επιτόπιους ελέγχους καλύπτει τουλάχιστον το 20 % των εκτάσεων που δηλώνονται για την παραγωγή κάνναβης σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    2.   Δειγματοληψία

    2.1.   Προϋποθέσεις για τη συλλογή των δειγμάτων

    Τα δείγματα συλλέγονται στη διάρκεια της ημέρας, με βάση συστηματικό σχήμα, ώστε να διασφαλίζεται ότι το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του αγρού, αποκλείοντας όμως τα άκρα της καλλιέργειας.

    2.1.1.   Διαδικασία Α

    Από κάθε επιλεγόμενο φυτό του πληθυσμού δεδομένης ποικιλίας κάνναβης λαμβάνεται τμήμα μήκους 30 cm, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον μία θηλυκή ταξιανθία. Τα δείγματα συλλέγονται κατά την περίοδο μεταξύ 20 ημερών μετά την έναρξη της ανθοφορίας και 10 ημερών μετά το τέλος της ανθοφορίας.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν τη διεξαγωγή της δειγματοληψίας κατά την περίοδο μεταξύ της ημέρας έναρξης της ανθοφορίας και 20 ημερών μετά την έναρξή της, υπό τον όρο ότι, για κάθε καλλιεργούμενη ποικιλία, συλλέγονται αντιπροσωπευτικά δείγματα σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο, κατά την περίοδο μεταξύ 20 ημερών μετά την έναρξη της ανθοφορίας και 10 ημερών μετά το τέλος της.

    Για την κάνναβη που καλλιεργείται ως εμβόλιμη καλλιέργεια, ελλείψει θηλυκής ταξιανθίας, λαμβάνονται τα πρώτα 30 cm από την κορυφή του στελέχους του φυτού. Στην περίπτωση αυτή η δειγματοληψία πραγματοποιείται αμέσως πριν από το τέλος της περιόδου βλάστησης, μόλις αρχίσουν τα φύλλα να παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια κιτρινίσματος, ωστόσο το αργότερο κατά την έναρξη της προβλεπόμενης περιόδου παγετού.

    2.1.2.   Διαδικασία Β

    Από κάθε επιλεγόμενο φυτό του πληθυσμού δεδομένης ποικιλίας κάνναβης, λαμβάνεται το ανώτερο ένα τρίτο. Η δειγματοληψία πραγματοποιείται κατά τις 10 ημέρες μετά το τέλος της ανθοφορίας ή, για την κάνναβη που καλλιεργείται ως εμβόλιμη καλλιέργεια, ελλείψει θηλυκής ταξιανθίας, αμέσως πριν από το τέλος της περιόδου βλάστησης, μόλις αρχίσουν τα φύλλα να παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια κιτρινίσματος, αλλά όχι αργότερα από την έναρξη της προβλεπόμενης περιόδου παγετού. Στην περίπτωση των διοίκων ποικιλιών, λαμβάνονται δείγματα μόνον από θηλυκά φυτά.

    2.2.   Μέγεθος δείγματος

    Διαδικασία Α: το δείγμα περιλαμβάνει μέρη 50 φυτών ανά αγρό.

    Διαδικασία Β: το δείγμα περιλαμβάνει μέρη 200 φυτών ανά αγρό.

    Κάθε δείγμα τοποθετείται, χωρίς να συνθλίβεται, σε υφασμάτινο ή χάρτινο σάκο και αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν τη συλλογή δεύτερου δείγματος για επιβεβαιωτική ανάλυση, εάν χρειαστεί, το οποίο φυλάσσεται είτε από τον παραγωγό είτε από τον υπεύθυνο για την ανάλυση φορέα.

    2.3.   Ξήρανση και αποθήκευση του δείγματος

    Τα δείγματα ξηραίνονται το ταχύτερο δυνατό και, οπωσδήποτε, εντός 48 ωρών σε θερμοκρασία κάτω των 70 °C με οποιαδήποτε μέθοδο.

    Τα δείγματα ξηραίνονται μέχρι σταθερού βάρους και υγρασίας μεταξύ 8 % και 13 %.

    Τα ξηρά δείγματα διατηρούνται, χωρίς να συνθλίβονται, σε θερμοκρασία κάτω των 25 °C σε σκοτεινό χώρο.

    3.   Προσδιορισμός της περιεκτικότητας THC

    3.1.   Παρασκευή του δείγματος δοκιμής

    Από τα ξηρά δείγματα αφαιρούνται οι βλαστοί και τα σπέρματα μεγέθους άνω των 2 mm.

    Τα ξηρά δείγματα λειοτριβούνται μέχρι να ληφθεί ημιλεπτόκοκκη σκόνη (διέλευση από κόσκινο με βροχίδες διαμέτρου 1 mm).

    Η σκόνη μπορεί να διατηρηθεί για 10 εβδομάδες σε θερμοκρασία κάτω των 25 °C σε σκοτεινό και ξηρό χώρο.

    3.2.   Αντιδραστήρια και διάλυμα εκχύλισης

    Αντιδραστήρια

    Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη χρωματογραφικής καθαρότητας,

    σκουαλάνιο χρωματογραφικής καθαρότητας, ως εσωτερικό πρότυπο.

    Διάλυμα εκχύλισης

    35 mg σκουαλανίου ανά 100 ml εξανίου.

    3.3.   Εκχύλιση THC

    Ζυγίζονται 100 mg του κονιοποιημένου δείγματος ανάλυσης, φέρονται σε φυγοκεντρικό σωλήνα και προστίθενται 5 ml του εκχυλιστικού διαλύματος που περιέχει το εσωτερικό πρότυπο.

    Το σύνολο τοποθετείται για είκοσι λεπτά σε λουτρό υπερήχων. Ακολουθεί φυγοκέντρηση για πέντε λεπτά στις 3 000 περιστροφές ανά λεπτό και, κατόπιν, απομακρύνεται το υπερκείμενο διάλυμα THC. Το διάλυμα αυτό εισάγεται στον χρωματογράφο και εκτελείται ποσοτικός προσδιορισμός.

    3.4.   Αεριοχρωματογραφία

    α)

    Εργαστηριακά σκεύη και όργανα

    αεριοχρωματογράφος, εξοπλισμένος με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας και με σύστημα εισόδου δείγματος με δυνατότητα διαχωρισμού του ρεύματος αερίου (split/splitless),

    στήλη που επιτρέπει καλό διαχωρισμό των κανναβινοειδών, π.χ. γυάλινη τριχοειδής στήλη μήκους 25 m και διαμέτρου 0,22 mm, με μη πολικό φαινυλομεθυλοσιλοξάνιο συγκεντρώσεως 5 % ως στατική φάση.

    β)

    Καμπύλη βαθμονόμησης

    Τουλάχιστον τρία σημεία για τη διαδικασία Α και πέντε σημεία για τη διαδικασία Β, συμπεριλαμβανομένων των σημείων 0,04 και 0,50 mg/ml THC σε εκχυλιστικό διάλυμα.

    γ)

    Πειραματικές συνθήκες

    Δίδονται ενδεικτικά οι ακόλουθες συνθήκες για τη στήλη που αναφέρεται στο σημείο α):

    θερμοκρασία κλιβάνου 260 °C,

    θερμοκρασία συστήματος εισόδου δείγματος 300 °C,

    θερμοκρασία ανιχνευτή 300 °C.

    δ)

    Εισαγόμενος όγκος: 1 μl.

    4.   Αποτελέσματα

    Τα αποτελέσματα εκφράζονται με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων σε γραμμάρια THC ανά 100 γραμμάρια δείγματος ανάλυσης που έχει ξηρανθεί μέχρι σταθερού βάρους. Εφαρμόζεται ανοχή 0,03 g/100 g.

    Διαδικασία Α: ένας προσδιορισμός ανά δείγμα ανάλυσης.

    Ωστόσο, εάν το προκύπτον αποτέλεσμα υπερβαίνει την οριακή τιμή που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, διεξάγεται δεύτερος προσδιορισμός για κάθε δείγμα ανάλυσης και ως αποτέλεσμα λαμβάνεται ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων των δύο προσδιορισμών.

    Διαδικασία Β: το αποτέλεσμα αντιστοιχεί στον μέσο όρο των αποτελεσμάτων δύο προσδιορισμών ανά δείγμα ανάλυσης.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Κατάλογος μη επιλέξιμων ειδών δαπανών που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 2

    ΜΕΡΟΣ I

    Στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στον τομέα της μελισσοκομίας, στον τομέα του λυκίσκου, στους τομείς του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και στους άλλους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115

    1.

    Γενικά έξοδα παραγωγής και, ιδίως, έξοδα για (έστω και πιστοποιημένο) μυκήλιο, σπόρους για σπορά και μονοετή φυτά προς φύτευση· προϊόντα φυτοπροστασίας (συμπεριλαμβανομένων υλικών ολοκληρωμένης καταπολέμησης)· λιπάσματα και άλλες εισροές· έξοδα συλλογής ή μεταφοράς (εσωτερικής ή εξωτερικής)· έξοδα αποθήκευσης· έξοδα συσκευασίας (συμπεριλαμβανομένου του κόστους που απορρέει από τη χρήση και διαχείριση των συσκευασιών), ακόμα και στο πλαίσιο νέων διαδικασιών· λειτουργικά έξοδα (ιδίως ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και συντήρησης).

    2.

    Αποπληρωμή δανείων που ελήφθησαν για παρέμβαση.

    3.

    Αγορά οικοπέδων χωρίς κτίσματα για ποσό υψηλότερο από το 10 % του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της συγκεκριμένης ενέργειας.

    4.

    Επενδύσεις σε μεταφορικά μέσα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τον δικαιούχο στον τομέα της μελισσοκομίας ή από την οργάνωση παραγωγών για εμπορία ή διανομή.

    5.

    Έξοδα λειτουργίας μισθωμένων αγαθών.

    6.

    Δαπάνες που συνδέονται με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (φόροι, τόκοι, ασφάλιστρα κ.λπ.) και έξοδα λειτουργίας.

    7.

    Συμβάσεις υπεργολαβίας ή εξωτερικής ανάθεσης που αφορούν ενέργειες ή δαπάνες οι οποίες κατονομάζονται στον παρόντα κατάλογο ως μη επιλέξιμες.

    8.

    Οποιοιδήποτε εθνικοί ή περιφερειακοί φόροι ή φορολογικές επιβαρύνσεις.

    9.

    Τόκοι επί χρεών, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες η συνεισφορά λαμβάνει άλλη μορφή εκτός από μη επιστρεπτέα άμεση ενίσχυση.

    10.

    Επενδύσεις σε μετοχές ή κεφάλαιο εταιρειών εφόσον η επένδυση αποτελεί επένδυση χρηματοοικονομικού χαρακτήρα.

    11.

    Έξοδα στα οποία υποβάλλονται άλλα μέρη εκτός από τον δικαιούχο, την οργάνωση παραγωγών ή τα μέλη της, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών ή παραγωγούς-μέλη τους ή από θυγατρική ή από οντότητα εντός αλυσίδας θυγατρικών κατά την έννοια του άρθρου 31 παράγραφος 7, ή υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του κράτους μέλους, από συνεταιρισμό που είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών.

    12.

    Παρεμβάσεις που δεν πραγματοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις ή/και στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης παραγωγών, της ένωσης οργανώσεων παραγωγών ή των παραγωγών-μελών τους, ή θυγατρικής ή οντότητας στο πλαίσιο αλυσίδας θυγατρικών κατά την έννοια του άρθρου 31 παράγραφος 7, ή με την επιφύλαξη της έγκρισης του κράτους μέλους, από συνεταιρισμό που είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών.

    13.

    Παρεμβάσεις που ανατίθενται σε εξωτερικούς φορείς ή υλοποιούνται από τον δικαιούχο, από την οργάνωση παραγωγών εκτός της Ένωσης, με εξαίρεση τους τύπους παρέμβασης προώθησης, επικοινωνίας και εμπορίας που αναφέρονται στο άρθρο 47 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.

    ΜΕΡΟΣ II

    Στον αμπελοοινικό τομέα

    1.

    Καθημερινή διαχείριση αμπελώνα

    2.

    Προστασία έναντι ζημιών από θηράματα, πτηνά ή χαλάζι.

    3.

    Κατασκευή ανεμοφρακτών και τοίχων για την προστασία από τον άνεμο.

    4.

    Ιδιωτικές οδούς και τα αναβατόρια.

    5.

    Αγορά τρακτέρ ή κάθε είδους οχημάτων μεταφοράς.

    6.

    Εκρίζωση προσβεβλημένων αμπελώνων και απώλεια εισοδήματος κατόπιν υποχρεωτικής εκρίζωσης για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    Κατάλογος επιλέξιμων ειδών δαπανών που αναφέρονται στο άρθρο 22 παράγραφος 3

    1.

    Ειδικές δαπάνες για:

    μέτρα βελτίωσης της ποιότητας·

    βιολογικά προϊόντα φυτοπροστασίας (όπως φερορμόνη και αρπακτικά), ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιούνται για βιολογική, ολοκληρωμένη ή συμβατική παραγωγή·

    παρεμβάσεις για τη γεωργία, το περιβάλλον και το κλίμα σύμφωνα με το άρθρο 12·

    βιολογική, ολοκληρωμένη ή πειραματική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δαπανών βιολογικών σπόρων για σπορά και σπορόφυτων·

    παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στον τίτλο II του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011, με τους κανόνες φυτοπροστασίας και το ανώτατο όριο υπολειμμάτων.

    Ως ειδικές δαπάνες νοούνται οι πρόσθετες δαπάνες, οι οποίες υπολογίζονται ως η διαφορά μεταξύ των συμβατικών δαπανών παραγωγής και των πραγματικών δαπανών, καθώς και το διαφυγόν εισόδημα που προκύπτει από μια δράση, πλην του πρόσθετου εισοδήματος και της εξοικονόμησης κόστους.

    2.

    Κτηνιατρικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των εισβολέων στις κυψέλες και των ασθενειών που προσβάλλουν τις μέλισσες.

    3.

    Δαπάνες που συνδέονται με την ανανέωση των κυψελών και την αναπαραγωγή μελισσών.

    4.

    Αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού για τη βελτίωση της παραγωγής και συλλογής μελιού.

    5.

    Διοικητικές δαπάνες και δαπάνες προσωπικού που σχετίζονται με την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων ή με τις σχετικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων, μελετών, δαπανών τήρησης και διαχείρισης λογαριασμών, υποχρεωτικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με μισθούς και ημερομίσθια εάν βαρύνουν άμεσα τον δικαιούχο, θυγατρική ή οντότητα στο πλαίσιο αλυσίδας θυγατρικών κατά την έννοια του άρθρου 31 παράγραφος 7 ή, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του κράτους μέλους, συνεταιρισμό που είναι μέλος οργάνωσης παραγωγών.

    6.

    Αγορά οικοπέδων χωρίς κτίσματα, η αγορά των οποίων είναι αναγκαία για την πραγματοποίηση επένδυσης που περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι κοστίζει λιγότερο από το 10 % του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της συγκεκριμένης ενέργειας· Σε εξαιρετικές και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, μπορεί να καθορίζεται υψηλότερο ποσοστό για πράξεις σχετικές με τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

    7.

    Αγορά ή μίσθωση ενσώματων στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένων μεταχειρισμένων ενσώματων στοιχείων ενεργητικού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αγοραστεί με ενωσιακή ή εθνική στήριξη κατά τη διάρκεια 5 ετών πριν από την αγορά ή τη μίσθωση εντός του ορίου της καθαρής αγοραίας αξίας του ενσώματου στοιχείου ενεργητικού.

    8.

    Μίσθωση υλικών στοιχείων, όταν δικαιολογείται για οικονομικούς λόγους, τους οποίους εγκρίνει το κράτος μέλος.

    9.

    Για τους τομείς που αναφέρονται στο άρθρο 42 στοιχεία α), δ), ε) και στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, επενδύσεις σε οχήματα μεταφοράς όταν η οργάνωση παραγωγών αιτιολογεί δεόντως στο οικείο κράτος μέλος ότι το όχημα μεταφοράς χρησιμοποιείται για εσωτερική μεταφορά στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης παραγωγών· και επενδύσεις σε πρόσθετες εγκαταστάσεις επί του οχήματος, για ψυκτικό εξοπλισμό ή μεταφορά υπό ελεγχόμενη ατμόσφαιρα.

    10.

    Επενδύσεις σε μετοχές ή κεφάλαιο εταιρειών που συμβάλλουν άμεσα στην επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    Ένδειξη στη συσκευασία των προϊόντων που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α)

    Продукт, предназначен за безвъзмездно разпределяне (Делегиран регламент (ЕС) 2022/126)

    Producto destinado a su distribución gratuita [Reglamento Delegado (UE) 2022/126]

    Produkt určený k bezplatné distribuci (nařízení v přenesené pravomoci (EU) 2022/126)

    Produkt til gratis uddeling (delegeret forordning (EU) 2022/126)

    Zur kostenlosen Verteilung bestimmtes Erzeugnis (delegierte Verordnung (EU) 2022/126)

    Tasuta jagamiseks mõeldud tooted [delegeeritud määrus (EL) 2022/126]

    Προϊόν προοριζόμενο για δωρεάν διανομή [κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2022/126]

    Product for free distribution (Delegated Regulation (EU) 2022/126)

    Produit destiné à la distribution gratuite [règlement délégué (UE) 2022/126]

    Proizvod za besplatnu distribuciju (Delegirana uredba (EU) 2022/126)

    Prodotto destinato alla distribuzione gratuita [regolamento delegato (UE) 2022/126]

    Produkts paredzēts bezmaksas izplatīšanai [Deleģētā regula (ES) 2022/126]

    Nemokamai platinamas produktas (Deleguotasis reglamentas (ES) 2022/126)

    Ingyenes szétosztásra szánt termék ((EU) 2022/126 felhatalmazáson alapuló rendelet)

    Prodott għad-distribuzzjoni bla ħlas (Ir-Regolament Delegat (UE) 2022/126)

    Voor gratis uitreiking bestemd product (Gedelegeerde Verordening (EU) 2022/126)

    Produkt przeznaczony do bezpłatnej dystrybucji [Rozporządzenie delegowane (UE) 2022/126]

    Produto destinado a distribuição gratuita [Regulamento Delegado (UE) 2022/126]

    Produs destinat distribuirii gratuite [Regulamentul delegat (UE) 2022/126]

    Výrobok určený na bezplatnú distribúciu [delegované nariadenie (EÚ) 2022/126]

    Proizvod, namenjen za prosto razdelitev (Delegirana uredba (EU) 2022/126)

    Ilmaisjakeluun tarkoitettu tuote (delegoitu asetus (EU) 2022/126)

    Produkt för gratisutdelning (delegerad förordning (EU) 2022/126)

    Táirge lena dháileadh saor in aisce (Rialachán Tarmligthe (AE) 2022/126)


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    Ανώτατα ποσά στήριξης για τις αποσύρσεις από την αγορά που αναφέρονται στο άρθρο 26 παράγραφοι 1 και 4, πρώτο εδάφιο

    Προϊόντα

    Ανώτατο όριο στήριξης (EUR/100 kg)

    Δωρεάν διανομή

    Άλλοι προορισμοί

    Κουνουπίδια

    21,05

    15,79

    Ντομάτες (που αποσύρονται από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου)

    7,25

    7,25

    Ντομάτες (που αποσύρονται από την 1η Νοεμβρίου έως την 31η Μαΐου)

    33,96

    25,48

    Μήλα

    24,16

    18,11

    Σταφύλια

    53,52

    40,14

    Βερίκοκα

    64,18

    48,14

    Νεκταρίνια

    37,82

    28,37

    Ροδάκινα

    37,32

    27,99

    Αχλάδια

    33,96

    25,47

    Μελιτζάνες

    31,2

    23,41

    Πεπόνια

    48,1

    36,07

    Καρπούζια

    9,76

    7,31

    Πορτοκάλια

    21,00

    21,00

    Μανταρίνια

    25,82

    19,50

    Κλημεντίνες

    32,38

    24,28

    Σατσουμά

    25,56

    19,50

    Λεμόνια

    29,98

    22,48


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

    Ελάχιστες απαιτήσεις για την απόσυρση προϊόντων που αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 2

    1.   

    Τα προϊόντα είναι:

    ολόκληρα, όταν αφορά νωπά ακατέργαστα προϊόντα,

    υγιή· αποκλείονται τα προϊόντα που έχουν προσβληθεί από σήψη ή έχουν υποστεί αλλοιώσεις που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση,

    καθαρά, ουσιαστικά απαλλαγμένα από κάθε ορατή ξένη ύλη,

    ουσιαστικά απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς και από φθορές που προκλήθηκαν από επιβλαβείς οργανισμούς, κατά περίπτωση,

    απαλλαγμένα από μη φυσιολογική υγρασία,

    απαλλαγμένα από ξένες γεύσεις ή οσμές.

    2.   

    Τα προϊόντα πρέπει να είναι κατάλληλα για εμπορία και κατανάλωση, επαρκώς ανεπτυγμένα και ώριμα κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των κανονικών χαρακτηριστικών τους.

    3.   

    Τα προϊόντα πρέπει να είναι χαρακτηριστικά της ποικιλίας ή του εμπορικού τύπου ή της ποιότητας, κατά περίπτωση.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII

    Δαπάνες προετοιμασίας που αναφέρονται στο άρθρο 33

    Προϊόν

    Έξοδα διαλογής και συσκευασίας (EUR/τόνο)

    Μήλα

    187,70

    Αχλάδια

    159,60

    Πορτοκάλια

    240,80

    Κλημεντίνες

    296,60

    Ροδάκινα

    175,10

    Νεκταρίνια

    205,80

    Καρπούζια

    167,00

    Κουνουπίδια

    169,10

    Λοιπά προϊόντα

    201,10


    Top