Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0090

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/90 της Επιτροπής της 21ης Ιανουαρίου 2022 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα λεπτομερή στοιχεία του ενωσιακού μηχανισμού στόχευσης με βάση τον κίνδυνο για την επιλογή πλοίων προς επιθεώρηση (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2022/304

    ΕΕ L 15 της 24.1.2022, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/90/oj

    24.1.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 15/7


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/90 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 21ης Ιανουαρίου 2022

    για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα λεπτομερή στοιχεία του ενωσιακού μηχανισμού στόχευσης με βάση τον κίνδυνο για την επιλογή πλοίων προς επιθεώρηση

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία (EE) 2019/883 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία, για την τροποποίηση της οδηγίας 2010/65/ΕΕ και την κατάργηση της οδηγίας 2000/59/ΕΚ (1), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η αποτελεσματική επιβολή της υποχρέωσης παράδοσης αποβλήτων σε λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής είναι υψίστης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων και άλλων αποβλήτων από τη ναυτιλία που εισέρχονται στο θαλάσσιο περιβάλλον.

    (2)

    Ένας ενιαίος ενωσιακός μηχανισμός στόχευσης με βάση τον κίνδυνο θα πρέπει να προβλέπει ενιαίους όρους για την επιλογή πλοίων προς επιθεώρηση σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    (3)

    Με τη θέσπιση του ενωσιακού μηχανισμού στόχευσης με βάση τον κίνδυνο, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών πρέπει να διαθέτουν υποστηρικτικό εργαλείο για την εκπλήρωση της υποχρέωσης επιθεώρησης σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    (4)

    Προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης ενός πλοίου με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2019/883, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφορες παράμετροι, οι οποίες από κοινού παρέχουν σαφή ένδειξη του εν λόγω κινδύνου. Οι εν λόγω παράμετροι θα πρέπει να είναι οι εξής: η μη συμμόρφωση ή ενδείξεις μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για την παράδοση αποβλήτων· το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία επιθεώρηση· η ύπαρξη προηγούμενων αναφορών μη συμμόρφωσης από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές· ο προηγούμενος και ο επόμενος λιμένας κατάπλου· η ύπαρξη εξαίρεσης για το εν λόγω πλοίο· και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο σύστημα SafeSeaNet και στη βάση δεδομένων THETIS-EU.

    (5)

    Προκειμένου να προβλεφθούν ενιαίοι όροι για την επιλογή των πλοίων προς επιθεώρηση, είναι απαραίτητο τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν εναρμονισμένη μεθοδολογία. Ως εκ τούτου, οι εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται δυνάμει της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883 θα πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή εκτελεστικών κανονισμών.

    (6)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής ασφάλειας στη ναυτιλία και πρόληψης της ρύπανσης από τα πλοία,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Για τους σκοπούς των επιθεωρήσεων, τα κράτη μέλη κατατάσσουν τα πλοία που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883, στις ακόλουθες κατηγορίες επιπέδου κινδύνου:

    α)

    επίπεδο κινδύνου 1 (υψηλός κίνδυνος)·

    β)

    επίπεδο κινδύνου 2 (μεσαίος κίνδυνος)·

    γ)

    επίπεδο κινδύνου 3 (χαμηλός κίνδυνος)·

    δ)

    επίπεδο κινδύνου 4 (ελάχιστος κίνδυνος).

    2.   Η κατηγορία επιπέδου κινδύνου για κάθε πλοίο καθορίζεται με βάση τις παραμέτρους κινδύνου που καθορίζονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος.

    3.   Οι παράμετροι επιπέδου κινδύνου που καθορίζονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος εφαρμόζονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία που αναφέρεται στα σημεία 1 έως 4 του παραρτήματος.

    Άρθρο 2

    Κατά τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις επιθεώρησης που ορίζονται στο άρθρο 11 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883, τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

    α)

    δίνουν προτεραιότητα στην επιθεώρηση πλοίων με υψηλότερη κατηγορία κινδύνου·

    β)

    επιλέγουν τυχαία για επιθεώρηση τουλάχιστον το 1 % του αριθμού των πλοίων που θα επιθεωρούνται κάθε χρόνο.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 21 Ιανουαρίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 151 της 7.6.2019, σ. 116.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Μεθοδολογία:

    1.   

    Οι παράμετροι κινδύνου που καθορίζονται στον πίνακα 1 χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του επιπέδου κινδύνου ενός σκάφους.

    2.   

    Σε κάθε παράμετρο κινδύνου που καθορίζεται στον πίνακα 1 αποδίδεται διαφορετικός χρωματικός κώδικας που αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο κινδύνου: κόκκινο (υψηλός κίνδυνος), πορτοκαλί (μεσαίος κίνδυνος) ή κίτρινο (χαμηλός κίνδυνος).

    3.   

    Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου για ένα πλοίο βάσει των προειδοποιήσεων για τις παραμέτρους κινδύνου του πίνακα 1 βασίζεται στα κριτήρια που καθορίζονται στον πίνακα 2.

    4.   

    Για την εφαρμογή πολλών ταυτόχρονων ενεργών προειδοποιήσεων για τον καθορισμό των επιπέδων κινδύνου που καθορίζονται στον πίνακα 2, μπορούν να εφαρμόζονται οι συντελεστές μετατροπής που καθορίζονται στον πίνακα 3.

    Πίνακας 1

    Παράμετροι κινδύνου

    Αριθμός παραμέτρου κινδύνου

    Επίπεδο κινδύνου της προειδοποίησης (χρωματικός κώδικας)

    Περιγραφή παραμέτρου κινδύνου

    Κριτήρια για την ενεργοποίηση προειδοποίησης για την παράμετρο κινδύνου

    Κριτήρια απενεργοποίησης της προειδοποίησης για την παράμετρο κινδύνου

    1

    Πορτοκαλί

    Μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων που ορίζονται στο άρθρο 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται εάν δεν έχει σταλεί εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων ή εάν αυτή δεν περιέχει τις υποχρεωτικές πληροφορίες.

    Η προειδοποίηση καταχωρίζεται στον λιμένα Α με βάση την εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων που αποστέλλεται στον λιμένα Α. Η προειδοποίηση πρέπει να επαναξιολογείται σε κάθε λιμένα.

    2

    Πορτοκαλί

    Πληροφορίες που παρέχονται από τον φορέα εκμετάλλευσης, τον πράκτορα ή τον πλοίαρχο σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται εάν από τους ελέγχους εγκυρότητας του περιεχομένου της εκ των προτέρων κοινοποίησης αποβλήτων προκύψει ότι το πλοίο ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με την οδηγία.

    Η προειδοποίηση καταχωρίζεται στον λιμένα Α με βάση την εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων που αποστέλλεται στον λιμένα Α. Η προειδοποίηση πρέπει να επαναξιολογείται σε κάθε λιμένα.

    3

    Πορτοκαλί

    Ημερομηνία των προηγούμενων επιθεωρήσεων που διενεργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται εάν το πλοίο δεν επιθεωρήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883 κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

    Σημείωση: η προειδοποίηση αυτή θα πρέπει να είναι ενεργή μόνο μετά τις 28 Ιουνίου 2022.

    Η προειδοποίηση απενεργοποιείται μετά την καταγραφή επιθεώρησης σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 στοιχείο α) της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    4

    Κόκκινο

    Υφιστάμενη/-ες έκθεση/-εις επιθεώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής, λιμενικών αρχών ή άλλων αρμόδιων φορέων, στην/στις οποία/-ες αναφέρεται ότι το πλοίο δεν έχει συμμορφωθεί με το άρθρο 7 της οδηγίας (ΕΕ) 2019/883.

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται χειροκίνητα στη βάση δεδομένων THETIS-EU από τους επιθεωρητές/τις επιθεωρήτριες των λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής.

    Η προειδοποίηση απενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης (κατάσταση «Επιθεωρήθηκε») χωρίς διαπίστωση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης.

    5

    Πορτοκαλί

    Προειδοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεων παραλαβής για μη συμμόρφωση

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης πλοίου από τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής εντός των τελευταίων 6 μηνών, με σχετική έκθεση στη βάση δεδομένων THETIS-EU.

    Η προειδοποίηση απενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης (κατάσταση «Επιθεωρήθηκε») χωρίς διαπίστωση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης.

    6

    Πορτοκαλί

    Επαρκής ειδική ικανότητα αποθήκευσης

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται εάν η ειδική ικανότητα αποθήκευσης επί του πλοίου δεν θεωρείται επαρκής σύμφωνα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφος 4 στοιχείο β).

    Η προειδοποίηση καταχωρίζεται στον λιμένα Α με βάση την εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων που αποστέλλεται στον λιμένα Α. Η προειδοποίηση πρέπει να επαναξιολογείται σε κάθε λιμένα.

    7

    Κίτρινο

    Επόμενος λιμένας κατάπλου

    Θεωρείται ότι το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται εάν ο λιμένας είναι εκτός ΕΕ ή άγνωστος. Για την καταχώριση της εν λόγω προειδοποίησης, οι λιμένες που βρίσκονται στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένων της Νήσου του Μαν, των Νήσων της Μάγχης και του Γιβραλτάρ) και οι ρωσικοί λιμένες που βρίσκονται στη Βαλτική Θάλασσα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λιμένες της ΕΕ.

    Η προειδοποίηση καταχωρίζεται στον λιμένα Α με βάση την εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων που αποστέλλεται στον λιμένα Α. Η προειδοποίηση πρέπει να επαναξιολογείται σε κάθε λιμένα.

    8

    Κίτρινο

    Προηγούμενος λιμένας κατάπλου

    Θεωρείται ότι το επίπεδο κινδύνου αυξάνεται εάν ο λιμένας είναι εκτός ΕΕ. Για την καταχώριση της εν λόγω προειδοποίησης, οι λιμένες που βρίσκονται στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένων της Νήσου του Μαν, των Νήσων της Μάγχης και του Γιβραλτάρ) και οι ρωσικοί λιμένες που βρίσκονται στη Βαλτική Θάλασσα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως λιμένες της ΕΕ.

    Η προειδοποίηση καταχωρίζεται στον λιμένα Α με βάση την εκ των προτέρων κοινοποίηση αποβλήτων που αποστέλλεται στον λιμένα Α. Η προειδοποίηση πρέπει να επαναξιολογείται σε κάθε λιμένα.

    9

    Κίτρινο

    Προειδοποίηση εξαίρεσης

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται εάν το πλοίο βρίσκεται υπό καθεστώς εξαίρεσης και δεν έχει επιθεωρηθεί για 12 μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εν λόγω πλοία θα συμπεριληφθούν στις επιθεωρήσεις.

    Η προειδοποίηση πρέπει να επαναξιολογείται σε κάθε λιμένα.

    10

    Κόκκινο

    Προειδοποίηση συμβάντος τύπου «απόβλητα»

    Η προειδοποίηση ενεργοποιείται εάν έχει εκδοθεί αναφορά συμβάντος τύπου «απόβλητα» στο σύστημα SafeSeaNet για το εν λόγω πλοίο σε προηγούμενο λιμένα.

    Η προειδοποίηση απενεργοποιείται μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης (κατάσταση «Επιθεωρήθηκε») χωρίς διαπίστωση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, ή όταν το συμβάν είναι ανενεργό στο SafeSeaNet.

    Πίνακας 2

    Καθορισμός επιπέδων κινδύνου με βάση τον αριθμό των ενεργών καταχωρίσεων

    Κριτήρια για τα επίπεδα κινδύνου

    Επίπεδο κινδύνου 1

    Μία ή περισσότερες κόκκινες προειδοποιήσεις

    Επίπεδο κινδύνου 2

    Μία ή περισσότερες (1) πορτοκαλί προειδοποιήσεις

    Επίπεδο κινδύνου 3

    Μία ή περισσότερες (1) κίτρινες προειδοποιήσεις

    Επίπεδο κινδύνου 4

    Δεν υπάρχει ενεργή προειδοποίηση

    Πίνακας 3

    Συντελεστές μετατροπής για τον συνδυασμό πολλών ταυτόχρονων ενεργών παραμέτρων για την εφαρμογή των επιπέδων κινδύνου του πίνακα 2

    Συντελεστής μετατροπής

    Τρεις κίτρινες προειδοποιήσεις

    Μία πορτοκαλί προειδοποίηση

    Τρεις πορτοκαλί προειδοποιήσεις

    Μία κόκκινη προειδοποίηση


    (1)  Μέχρι τον αριθμό που ενεργοποιεί την εφαρμογή του συντελεστή μετατροπής.


    Top