Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022H0210

    Σύσταση (ΕΕ) 2022/210 της Επιτροπής της 8ης Φεβρουαρίου 2022 σχετικά με μια κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ημιαγωγών και έναν μηχανισμό της ΕΕ για την παρακολούθηση του οικοσυστήματος ημιαγωγών

    C/2022/782

    ΕΕ L 35 της 17.2.2022, p. 17–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2022/210/oj

    17.2.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 35/17


    ΣΥΣΤΑΣΗ (ΕΕ) 2022/210 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 8ης Φεβρουαρίου 2022

    σχετικά με μια κοινή εργαλειοθήκη της Ένωσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ημιαγωγών και έναν μηχανισμό της ΕΕ για την παρακολούθηση του οικοσυστήματος ημιαγωγών

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Οι ημιαγωγοί είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας μας. Κατά το προηγούμενο έτος η Ένωση βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανείς διαταραχές όσον αφορά την προμήθεια ημιαγωγών, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρές καθυστερήσεις και αρνητικές επιπτώσεις σε σημαντικούς οικονομικούς τομείς και οδήγησαν σε καθυστερήσεις στην επισκευή και συντήρηση βασικών προϊόντων για κρίσιμους τομείς, όπως ο ιατρικός και ο διαγνωστικός εξοπλισμός.

    (2)

    Ως εκ τούτου, η τρέχουσα κρίση έλλειψης ημιαγωγών και οι παράπλευρες επιπτώσεις της θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμους τομείς που μπορεί να επηρεαστούν, όπως η υγεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η άμυνα, η ασφάλεια και το διάστημα. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ένωσης κινδυνεύουν να καθυστερήσουν.

    (3)

    Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός της πρότασης της Επιτροπής για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης (πράξη για τα μικροκυκλώματα) (1) είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανθεκτικότητας της Ένωσης έναντι των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών, να προωθηθεί η ανάπτυξη ικανοτήτων προηγμένης κατασκευής, σχεδιασμού και ενοποίησης συστημάτων, καθώς και η βιομηχανική παραγωγή αιχμής εντός της Ένωσης, να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη δεξιοτήτων, να αυξηθεί το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και να διευκολυνθεί η δημιουργία ενός ανθεκτικού και δυναμικού οικοσυστήματος ημιαγωγών στην Ένωση. Η Ένωση έχει δεσμευτεί όσον αφορά την επίτευξη του στρατηγικού της στόχου να ανέλθει η παραγωγή προηγμένων, καινοτόμων και βιώσιμων ημιαγωγών τουλάχιστον στο 20 % της παγκόσμιας παραγωγής σε αξία έως το 2030, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία (2).

    (4)

    Η παρούσα σύσταση συνοδεύει τον προτεινόμενο κανονισμό ως εργαλείο με άμεση ισχύ ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία και συντονισμένη αντίδραση της Ένωσης στην τρέχουσα έλλειψη. Για τον σκοπό αυτόν, η σύσταση προτείνει τη δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού για τη συζήτηση και τη λήψη έγκαιρων και αναλογικών μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων.

    (5)

    Λόγω των διαρθρωτικών ανεπαρκειών της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών, η σύσταση προτείνει επιπλέον μέτρα με σκοπό τη συντονισμένη παρακολούθηση της αξιακής αλυσίδας ημιαγωγών, η οποία θα εστιάζει σε κινδύνους που ενδέχεται να διαταράξουν, να υπονομεύσουν ή να επηρεάσουν αρνητικά την προμήθεια ημιαγωγών. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να προετοιμάσουν και να καταστήσουν δυνατή τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών που προτείνεται στο πλαίσιο του κανονισμού.

    (6)

    Η Επιτροπή έχει συστήσει την ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς με σκοπό την εφαρμογή της παρούσας σύστασης. Η ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και θα παρέχει στην Επιτροπή συμβουλές και βοήθεια για την εφαρμογή του επικείμενου κανονισμού. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο για τους ημιαγωγούς, που θα συσταθεί με τον κανονισμό, θα αναλάβει τα καθήκοντα της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς.

    (7)

    Η ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς θα πρέπει να διευκολύνει την ταχεία και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς που θέτουν τις ενωσιακές προμήθειες σε απτό κίνδυνο και να προωθήσει την ομοιόμορφη και συντονισμένη αντιμετώπιση κρίσεων.

    (8)

    Ως πρώτο μέτρο συνιστάται στα κράτη μέλη να ζητούν πληροφορίες από αντιπροσωπευτικές οργανώσεις επιχειρήσεων ή, εάν χρειάζεται, από μεμονωμένους κατασκευαστές ημιαγωγών και εξοπλισμού. Τούτο θα βελτιώσει την ικανότητα της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς να προσδιορίζει και να προσαρμόζει πιθανά μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα πρέπει να αφορούν τις παραγωγικές δυνατότητες, την παραγωγική ικανότητα και τις τρέχουσες πρωτογενείς διαταραχές και σημεία συμφόρησης. Κάθε συλλογή ή ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να συνάδει με τους ισχύοντες κανόνες για την κοινοχρησία δεδομένων και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών και των δεδομένων.

    (9)

    Η παρούσα σύσταση περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη καλούνται να συζητήσουν και των οποίων την εφαρμογή καλούνται να εξετάσουν, κατά περίπτωση και αναλογικά.

    (10)

    Εάν απαιτείται με βάση την αξιολόγηση της εκάστοτε κρίσης, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου, ζητώντας από τους κατασκευαστές ημιαγωγών που είναι εγκατεστημένοι στην Ένωση να δώσουν προτεραιότητα στις συμβάσεις με εταιρείες που προμηθεύουν προϊόντα σε κρίσιμους τομείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω τομείς θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

    (11)

    Επιπλέον, κατά περίπτωση και σύμφωνα με την αξιολόγηση της εκάστοτε κρίσης, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης εντολής στην Επιτροπή προκειμένου να προμηθευτεί ορισμένα προϊόντα για λογαριασμό τους, με σκοπό να δημιουργηθεί αποτέλεσμα μόχλευσης μέσω της αγοραστικής της δύναμης και να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός κρίσιμων τομέων προς το δημόσιο συμφέρον.

    (12)

    Τέλος, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να αξιολογήσουν κατά πόσον η Ένωση θα πρέπει να ασκεί εποπτεία επί ορισμένων εξαγωγών ώστε να εξασφαλίζεται ο εφοδιασμός της εσωτερικής αγοράς. Εάν κρίνουν ότι τα εν λόγω μέτρα διασφάλισης είναι κατάλληλα, αναγκαία και αναλογικά, θα μπορούσαν, κατόπιν συζήτησης, να ζητήσουν από την Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσον πληρούνται οι όροι για τη λήψη μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εξαγωγές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/479 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3).

    (13)

    Η συνιστώμενη δράση παρακολούθησης θα πρέπει να ακολουθεί τις αρχές της πρόβλεψης, του συντονισμού και της ετοιμότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη κρίσεων στον τομέα των ημιαγωγών και την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη καλούνται να συζητήσουν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς, κατάλληλους δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόβλεψη μελλοντικών ελλείψεων στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

    (14)

    Απαιτείται περαιτέρω διεξοδική αξιολόγηση όσον αφορά τους κινδύνους που ενδέχεται να διαταράξουν, να θέσουν σε κίνδυνο ή να επηρεάσουν αρνητικά την αξιακή αλυσίδα, μεταξύ άλλων όσον αφορά την προέλευση και τις πηγές εφοδιασμού εκτός της Ένωσης. Ως εκ τούτου, συνιστάται στα κράτη μέλη να συλλέξουν σχετικές πληροφορίες και να συνεργαστούν ώστε η Επιτροπή να είναι σε θέση να εκπονήσει κοινή εκτίμηση κινδύνου για την αξιακή αλυσίδα των ημιαγωγών στην Ένωση. Θα πρέπει να αναφέρονται οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση των εκτιμήσεων κινδύνου.

    (15)

    Στον προτεινόμενο κανονισμό η Επιτροπή προβλέπει έναν μόνιμο και δεσμευτικό μηχανισμό για τη συντονισμένη παρακολούθηση και αντιμετώπιση κρίσεων, ο οποίος βασίζεται στα μέτρα που προτείνονται στην παρούσα σύσταση. Μόλις τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, η παρούσα σύσταση μπορεί να καταργηθεί,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    1.   ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ

    1)

    Σκοπός της παρούσας σύστασης είναι να καταστεί δυνατή η ταχεία, αποτελεσματική και συντονισμένη αντίδραση της Ένωσης στην τρέχουσα έλλειψη ημιαγωγών και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον.

    2)

    Επομένως, η παρούσα σύσταση θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης υπό το πρίσμα των διαρθρωτικών ανεπαρκειών της προμήθειας ημιαγωγών και του σημαντικότερου κινδύνου εμφάνισης μελλοντικών ελλείψεων ή άλλων σημαντικών κλυδωνισμών της αγοράς.

    3)

    Προς τον σκοπό αυτόν, συνιστάται στα κράτη μέλη να συνεργάζονται με την Επιτροπή μέσω της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς, η οποία θα συντονίζει τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων και θα λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παρακολούθηση της αξιακής αλυσίδας ημιαγωγών, εστιάζοντας σε κινδύνους που ενδέχεται να διαταράξουν, να θέσουν σε κίνδυνο ή να επηρεάσουν αρνητικά την προμήθεια ημιαγωγών.

    2.   ΟΡΙΣΜΟΙ

    4)

    Για τους σκοπούς της παρούσας σύστασης ισχύουν οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό.

    3.   ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΙΑΓΩΓΟΥΣ

    5)

    Συνιστάται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν την παρούσα σύσταση μέσω της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς. Εφαρμόζονται οι γενικοί διαδικαστικοί κανόνες της εν λόγω ομάδας εμπειρογνωμόνων.

    4.   ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

    6)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεδριάσουν επειγόντως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τους ημιαγωγούς ώστε να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της κρίσης στον τομέα των ημιαγωγών στις εθνικές τους αγορές. Ειδικότερα, θα πρέπει να αξιολογήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα και τις συγκεκριμένες αγορές που επηρεάζονται από την έλλειψη, καθώς και να συζητήσουν τυχόν μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχουν εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.

    7)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ζητήσουν πληροφορίες από αντιπροσωπευτικές οργανώσεις επιχειρήσεων ή, εάν είναι αναγκαίο, από μεμονωμένους κατασκευαστές ημιαγωγών και εξοπλισμού σχετικά με τις δυνατότητες εφοδιασμού, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τις παραγωγικές δυνατότητες, την παραγωγική ικανότητα και τις τρέχουσες πρωτογενείς διαταραχές, με σκοπό τον προσδιορισμό και την προσαρμογή των πιθανών μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης. Κάθε συλλογή ή ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να συνάδει με τους ισχύοντες κανόνες για την κοινοχρησία δεδομένων και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών και των δεδομένων.

    8)

    Με βάση τις πληροφορίες αυτές, τα κράτη μέλη καλούνται να αξιολογήσουν κατάλληλα, αποτελεσματικά και αναλογικά μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο (εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση κρίσεων). Στα εν λόγω μέτρα μπορούν να περιλαμβάνονται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

    α)

    έναρξη διαλόγου με τους κατασκευαστές, από τους οποίους ζητείται να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή προϊόντων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας κρίσιμων τομέων·

    β)

    κατά περίπτωση, εξέταση του ενδεχομένου να δοθεί στην Επιτροπή εντολή προκειμένου να ενεργεί ως κεντρική αρχή προμηθειών για λογαριασμό δύο ή περισσότερων κρατών μελών όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις προϊόντων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων για ορισμένους κρίσιμους τομείς·

    γ)

    αξιολόγηση του κατά πόσον η Ένωση θα πρέπει να ασκεί εποπτεία επί των εξαγωγών προϊόντων αναγκαίων για την αντιμετώπιση κρίσεων και να απευθύνει αίτημα στην Επιτροπή προκειμένου να αξιολογεί εάν πληρούνται οι όροι για τη λήψη μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εξαγωγές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/479·

    δ)

    διεξαγωγή συντονισμένων διαβουλεύσεων ή συνεργασία με σχετικές τρίτες χώρες με σκοπό την αναζήτηση συνεργατικών λύσεων για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις. Περιλαμβάνεται, κατά περίπτωση, ο συντονισμός στα σχετικά διεθνή φόρουμ.

    9)

    Για να διασφαλιστεί η συντονισμένη προσέγγιση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή σχετικά με όλα τα εθνικά μέτρα που λαμβάνονται όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

    5.   ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

    10)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διεξάγουν τακτική παρακολούθηση της αξιακής αλυσίδας ημιαγωγών, εστιάζοντας στους κινδύνους που ενδέχεται να διαταράξουν, να υπονομεύσουν ή να επηρεάσουν αρνητικά την προμήθεια ημιαγωγών.

    11)

    Για τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν κατάλληλους δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης με στόχο την πρόβλεψη μελλοντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.

    12)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή πληροφορίες με σκοπό τη χαρτογράφηση των παραγόντων, των τάσεων και των γεγονότων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαταραχές της παγκόσμιας αξιακής αλυσίδας ημιαγωγών οι οποίες έχουν επιπτώσεις στην Ένωση (εκτίμηση κινδύνου της Ένωσης). Μεταξύ των σχετικών παραγόντων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται:

    α)

    η διαθεσιμότητα και η ακεραιότητα των υπηρεσιών ή των αγαθών των επιχειρήσεων του τομέα ημιαγωγών στην Ένωση των οποίων η λειτουργία είναι ουσιώδης για την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών·

    β)

    ο ρυθμός διακύμανσης της ζήτησης για διάφορους τύπους ημιαγωγών, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα·

    γ)

    τα κενά και τα σημεία συμφόρησης στην κατασκευή, τη συσκευασία και την εφοδιαστική, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων πρώτων υλών και διαθέσιμου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού·

    δ)

    τα ατυχήματα, οι επιθέσεις, οι φυσικές καταστροφές ή άλλα σοβαρά γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών·

    ε)

    οι τεχνικές, κανονιστικές ή περιβαλλοντικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης της παραγωγής·

    στ)

    η συγκέντρωση προμηθειών που προορίζονται για γεωγραφικές περιοχές και επιχειρήσεις, λαμβανομένων υπόψη των επιπτώσεων δικτύου και του φαινομένου του εγκλωβισμού·

    ζ)

    οι επιπτώσεις των εμπορικών πολιτικών, των δασμών, των εμπορικών φραγμών και άλλων μέτρων που σχετίζονται με το εμπόριο·

    η)

    η γνησιότητα και η ακεραιότητα των ημιαγωγών, οι πιθανές επιπτώσεις παραποιημένων ημιαγωγών·

    θ)

    η παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας ή η κλοπή διανοητικής ιδιοκτησίας ή εμπορικού απορρήτου.

    13)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσδιορίσουν τις κύριες κατηγορίες χρηστών ημιαγωγών, ιδίως στους κρίσιμους τομείς. Θα πρέπει να καλέσουν τις σχετικές οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων του κλάδου και των εκπροσώπων των κύριων κατηγοριών χρηστών, να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με άτυπες αυξήσεις της ζήτησης και γνωστές διαταραχές της οικείας αλυσίδας εφοδιασμού, όπως η μη διαθεσιμότητα ημιαγωγών ή πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας, ο μεγαλύτερος από τον μέσο όρο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής, οι καθυστερήσεις στην παράδοση και οι έκτακτες αυξήσεις των τιμών.

    14)

    Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως την Επιτροπή όταν αντιλαμβάνονται πιθανή διαταραχή της προμήθειας ημιαγωγών ή άτυπη αύξηση της ζήτησης ή όταν διαθέτουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την επέλευση οποιουδήποτε άλλου παράγοντα κινδύνου ή γεγονότος.

    6.   ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

    15)

    Η σύσταση μπορεί να καταργηθεί μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου κανονισμού.

    Βρυξέλλες, 8 Φεβρουαρίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Thierry BRETON

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  COM(2022) 46 της 8.2.2022.

    (2)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Ψηφιακή Πυξίδα 2030: η ευρωπαϊκή οδός για την ψηφιακή δεκαετία, [COM(2021) 118 final της 9.3.2021].

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/479 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εξαγωγών (ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 34).


    Top