Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1229

    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1229 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2021 σχετικά με το δανειακό μηχανισμό του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης

    PE/33/2021/REV/1

    ΕΕ L 274 της 30.7.2021, p. 1–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1229/oj

    30.7.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 274/1


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1229 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 14ης Ιουλίου 2021

    σχετικά με το δανειακό μηχανισμό του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 175 τρίτο εδάφιο και το άρθρο 322 πρώτο εδάφιο,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (1),

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (2),

    Αφού ζήτησαν τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (3),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», η οποία χαράσσει έναν χάρτη πορείας που καθορίζει μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική για την Ευρώπη και θέτει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της επίτευξης των κλιματικών στόχων της Ένωσης για το 2030, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) και της επίτευξης, με αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050 το αργότερο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία εξήγγειλε έναν Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης που θα παρέχει πόρους για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της διαδικασίας μετάβασης προς τον κλιματικό στόχο της Ένωσης για το 2030 και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050, χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Οι πιο ευάλωτες περιφέρειες και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι είναι εκείνοι που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία αποτελεί πηγή νέων οικονομικών ευκαιριών, παρέχοντας σημαντικές δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας, ιδίως σε περιοχές που εξαρτώνται επί του παρόντος από ορυκτά καύσιμα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η μετάβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει βραχυπρόθεσμο κοινωνικό και οικονομικό κόστος σε περιοχές που υπόκεινται σε υψηλής έντασης διαδικασία απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και οι οποίες έχουν ήδη αποδυναμωθεί από τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης COVID-19.

    (2)

    Η διαχείριση της μετάβασης θα απαιτήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Για να είναι επιτυχής, η μετάβαση θα πρέπει να μειώσει τις ανισότητες, να έχει ξεκάθαρη επίδραση στην απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και να είναι δίκαιη και κοινωνικά αποδεκτή για όλους, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα. Στο εν λόγω πλαίσιο, είναι ζωτικής σημασίας οι περιοχές που πλήττονται από τη μετάβαση, ιδίως αυτές με ανθρακωρυχεία, να μπορούν να υποστηριχθούν ώστε να διαφοροποιήσουν και να αναζωογονήσουν τις τοπικές οικονομίες τους, και να δημιουργήσουν βιώσιμες ευκαιρίες απασχόλησης για τους εργαζόμενους που πλήττονται.

    (3)

    Στις 14 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Επενδυτικό σχέδιο Βιώσιμη Ευρώπη - Επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», όπου πρότεινε τη θέσπιση του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος εστιάζεται στις περιφέρειες και τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση λόγω της εξάρτησής τους από τα ορυκτά καύσιμα, όπως τον άνθρακα, την τύρφη και τον πετρελαιούχο σχιστόλιθο, ή της εξάρτησής τους από βιομηχανικές διεργασίες έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά διαθέτουν λιγότερες ικανότητες για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων. Η δημιουργία ενός Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης επιβεβαιώθηκε επίσης από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου 2020. Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης αποτελείται από τρεις πυλώνες: ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, ένα ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU και ένα δανειακό μηχανισμό του δημόσιου τομέα για την κινητοποίηση πρόσθετων επενδύσεων στις σχετικές περιφέρειες. Οι εν λόγω τρεις πυλώνες παρέχουν συμπληρωματική στήριξη στις εν λόγω περιφέρειες, με σκοπό την προώθηση της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

    (4)

    Για τον καλύτερο προγραμματισμό και την εκτέλεση των κονδυλίων του ΤΔΜ, πρέπει να θεσπιστούν εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης τα οποία θα καθορίζουν τα βασικά στάδια και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μετάβασης και θα προσδιορίζουν τα εδάφη που επηρεάζονται αρνητικά σε μεγαλύτερο βαθμό από τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και που διαθέτουν λιγότερες ικανότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετάβασης. Τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης θα πρέπει να καταρτίζονται από κοινού με τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές και με τη συμμετοχή όλων των σχετικών εταίρων σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Μπορούν να τροποποιηθούν, μαζί με τα αντίστοιχα προγράμματα που υποστηρίζονται από το ΤΔΜ, σύμφωνα με το άρθρο 24 του εν λόγω κανονισμού, ώστε να συμπεριληφθούν νέα εδάφη, τα οποία θα επηρεαστούν σοβαρά από τη μετάβαση, κατά τρόπο που δεν είχε προβλεφθεί κατά την αρχική έγκρισή τους.

    (5)

    Θα πρέπει να θεσπιστεί δανειακός μηχανισμός του δημόσιου τομέα («Μηχανισμός»). Αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος αποσκοπεί στη στήριξη των επενδύσεων των οντοτήτων του δημόσιου τομέα, δεδομένου του καίριου ρόλου του δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς. Οι εν λόγω επενδύσεις θα πρέπει να καλύπτουν τις αναπτυξιακές ανάγκες που προκύπτουν από τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση, οι οποίες περιγράφονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή. Οι προβλεπόμενες δραστηριότητες στήριξης στο πλαίσιο του Μηχανισμού θα πρέπει να συνάδουν με τις δραστηριότητες που υποστηρίζονται από τους άλλους δύο πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και να τις συμπληρώνουν. Ο Μηχανισμός θα πρέπει να θεσπιστεί για περίοδο επτά ετών ώστε η διάρκειά του να αντιστοιχεί στην περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου από 1ης Ιανουαρίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2027 («ΠΔΠ 2021-2027») που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου (6).

    (6)

    Προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή και η οικονομική διαφοροποίηση των εδαφών που επηρεάζονται από τη μετάβαση, ο Μηχανισμός θα πρέπει να καλύπτει ευρύ φάσμα βιώσιμων επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στην κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών αυτών των εδαφών οι οποίες προκαλούνται από τη μετάβαση προς τους κλιματικούς στόχους της Ένωσης για το 2030, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119, και προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 το αργότερο, όπως περιγράφεται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του, ο Μηχανισμός θα πρέπει να μπορεί να στηρίζει επιλέξιμα έργα στα οποία το στάδιο υλοποίησης έχει ξεκινήσει πριν από την υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους του Μηχανισμού. Ο Μηχανισμός δεν θα πρέπει να στηρίζει επενδύσεις που καλύπτουν οιαδήποτε από τις δραστηριότητες που αποκλείονται με βάση το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), αλλά μπορεί να στηρίζει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πράσινη και βιώσιμη κινητικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του πράσινου υδρογόνου, σε αποδοτικά δίκτυα τηλεθέρμανσης, σε δημόσια έρευνα, στην ψηφιοποίηση, στις περιβαλλοντικές υποδομές για την έξυπνη διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, και μπορεί να στηρίζει τη βιώσιμη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και μέτρα ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανομένων των ανακαινίσεων και μετατροπών κτιρίων, την αστική ανανέωση και ανάπλαση, τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, την αποκατάσταση και την απολύμανση της γης και των οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», την υποστήριξη της βιοποικιλότητας, καθώς και την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων, τις υποδομές κατάρτισης και τις κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παροχής φροντίδας και της κοινωνικής στέγασης.

    (7)

    Η ανάπτυξη υποδομών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διασυνοριακά έργα και λύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση οικολογικών καταστροφών, ιδίως εκείνων που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να προκριθεί μια ολοκληρωμένη επενδυτική προσέγγιση ιδίως για περιοχές με σημαντικές ανάγκες σε σχέση με τη μετάβαση. Επενδύσεις σε άλλους τομείς θα μπορούσαν επίσης να υποστηριχθούν εφόσον συνάδουν με τα εγκεκριμένα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης. Ο Μηχανισμός, στηρίζοντας επενδύσεις που δεν παράγουν επαρκείς ροές ιδίων εσόδων για την κάλυψη του επενδυτικού κόστους τους, θα πρέπει να έχει ως στόχο να παρέχει στις οντότητες του δημόσιου τομέα τους πρόσθετους πόρους που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των εδαφικών, κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που απορρέουν από την προσαρμογή στη μετάβαση. Προκειμένου να συμβάλει στον εντοπισμό επενδύσεων που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του Μηχανισμού και έχουν υψηλό θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη βιοποικιλότητα, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης του Μηχανισμού, την ενωσιακή ταξινόμηση των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Όλοι οι εταίροι χρηματοδότησης θα πρέπει να χρησιμοποιούν, κατά περίπτωση, την ενωσιακή ταξινόμηση των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» για την εξασφάλιση διαφάνειας όσον αφορά βιώσιμα έργα.

    (8)

    Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως με την ισότητα των φύλων, θα πρέπει να διασφαλίζονται, κατά περίπτωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, της αξιολόγησης, της υλοποίησης και της παρακολούθησης των επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο του Μηχανισμού. Ομοίως, οι δικαιούχοι και η Επιτροπή θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγουν κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του Μηχανισμού. Οι στόχοι του Μηχανισμού θα πρέπει να επιδιώκονται σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη συμφωνία του Παρισιού που θεσπίστηκε βάσει της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (8) («συμφωνία του Παρισιού») και την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης».

    (9)

    Οι οριζόντιοι δημοσιονομικοί κανόνες που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο βάσει του άρθρου 322 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) εφαρμόζονται στον παρόντα κανονισμό. Οι εν λόγω κανόνες θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) («δημοσιονομικός κανονισμός») και καθορίζουν ιδίως τη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω επιχορηγήσεων, βραβείων, προμηθειών, έμμεσης διαχείρισης, χρηματοδοτικών μέσων, εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό, χρηματοδοτικής συνδρομής και της αμοιβής εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, προβλέπουν δε ελέγχους της ευθύνης των οικονομικών φορέων. Οι κανόνες που θεσπίζονται βάσει του άρθρου 322 ΣΛΕΕ επίσης περιλαμβάνουν γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

    (10)

    Ο Μηχανισμός θα πρέπει να παρέχει στήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων από την Ένωση σε συνδυασμό με δάνεια χορηγούμενα από εταίρο χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες και τις δικές του πολιτικές και διαδικασίες δανεισμού. Το χρηματοδοτικό κονδύλιο της συνιστώσας της επιχορήγησης, το οποίο εκτελείται από την Επιτροπή στο πλαίσιο της άμεσης διαχείρισης, θα πρέπει να λαμβάνει τη μορφή χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες, σύμφωνα με το άρθρο 125 του δημοσιονομικού κανονισμού. Αυτή η μορφή χρηματοδότησης θα πρέπει να παρέχει κίνητρα στους φορείς υλοποίησης έργων να συμμετέχουν και να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Μηχανισμού με αποδοτικό τρόπο σε σχέση με το μέγεθος του δανείου. Η συνιστώσα του δανείου θα πρέπει να παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων («ΕΤΕπ»). Θα πρέπει να είναι δυνατή η επέκταση του Μηχανισμού ώστε να παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης της συνιστώσας του δανείου και από άλλους εταίρους χρηματοδότησης, σε περίπτωση που διατεθούν πρόσθετοι πόροι για τη συνιστώσα της επιχορήγησης ή σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί με σκοπό την ορθή εκτέλεση του Μηχανισμού. Στην εν λόγω περίπτωση, η Επιτροπή θα πρέπει να ενημερώσει τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόθεση επέκτασης του Μηχανισμού και επιλογής πρόσθετων εταίρων χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τους στόχους του Μηχανισμού, να συνεισφέρουν ιδίους πόρους τους και να εξασφαλίσουν κατάλληλη γεωγραφική κάλυψη.

    (11)

    Θα πρέπει να υπογραφούν διοικητικές συμφωνίες μεταξύ της Επιτροπής και των εταίρων χρηματοδότησης. Οι εν λόγω συμφωνίες θα πρέπει να καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των έργων, καθώς και τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις κάθε μέρους, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτικών ρυθμίσεων σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο, την υποβολή εκθέσεων και την επικοινωνία. Στις ρυθμίσεις για την επικοινωνία θα πρέπει να περιλαμβάνεται, ιδίως, η υποχρέωση δημοσίευσης πληροφοριών για κάθε μεμονωμένο έργο ή καθεστώς δανειοδότησης που λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

    (12)

    Με την αντιμετώπιση των επενδυτικών αναγκών των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ο Μηχανισμός θα πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην ενσωμάτωση των δράσεων για το κλίμα. Ως εκ τούτου, οι πόροι από τη συνιστώσα της επιχορήγησης του Μηχανισμού θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα στον ίδιο βαθμό με το ΤΔΜ.

    (13)

    Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν 250 000 000 EUR της συνιστώσας της επιχορήγησης του Μηχανισμού από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 και θα πρέπει να συνιστούν το ποσό προνομιακής αναφοράς, κατά την έννοια του σημείου 18 της διοργανικής συμφωνίας της 16ης Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (10), για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

    (14)

    Ποσό ύψους 275 000 000 EUR της συνιστώσας της επιχορήγησης του Μηχανισμού θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από αποπληρωμές που προέρχονται από τα χρηματοδοτικά μέσα που θεσπίζονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από τον Μηχανισμό και θα πρέπει να θεωρούνται εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό κατά παρέκκλιση από το άρθρο 21 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του δημοσιονομικού κανονισμού βάσει του άρθρου 322 παράγραφος 1 ΣΛΕΕ.

    (15)

    Ποσό ύψους 1 000 000 000 EUR της συνιστώσας της επιχορήγησης του Μηχανισμού θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το αναμενόμενο πλεόνασμα προβλέψεων για την εγγύηση της ΕΕ που θεσπίζεται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβλεφθεί παρέκκλιση από το άρθρο 213 παράγραφος 4 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, το οποίο προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής στον προϋπολογισμό τυχόν πλεονάσματος που προκύπτει από προβλέψεις για εγγύηση από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να μεταφερθεί το εν λόγω πλεόνασμα στον Μηχανισμό. Τα εν λόγω έσοδα για ειδικό προορισμό θα πρέπει να θεωρούνται εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό κατά παρέκκλιση από το άρθρο 21 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του δημοσιονομικού κανονισμού βάσει του άρθρου 322 παράγραφος 1 ΣΛΕΕ.

    (16)

    Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του δημοσιονομικού κανονισμού, οι πιστώσεις που αντιστοιχούν σε εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό θα μπορούν να μεταφέρονται αυτομάτως στο διάδοχο πρόγραμμα ή στη διάδοχη ενέργεια. Η διάταξη αυτή επιτρέπει την αντιστοίχιση του πολυετούς χρονοδιαγράμματος των εσόδων για ειδικό προορισμό με την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό.

    (17)

    Θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν πόροι για συμβουλευτική στήριξη, προκειμένου να προωθηθεί η προετοιμασία, η ανάπτυξη και η υλοποίηση επιλέξιμων έργων, καθώς και η έγκαιρη προετοιμασία έργων πριν από την υποβολή αίτησης από τον δικαιούχο για υπαγωγή στον Μηχανισμό. Μέρος των εν λόγω πόρων θα πρέπει να αφιερωθεί στη στήριξη της ενδογενούς ικανότητας των δικαιούχων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιλέξιμων έργων.

    (18)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη συνιστώσα της επιχορήγησης, θα πρέπει να συσταθεί ένας μηχανισμός για την εκ των προτέρων κατανομή των εθνικών μεριδίων κατά τη διάρκεια ενός πρώτου σταδίου, όπως ορίζεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056. Ωστόσο, για να συμβιβαστεί αυτός ο στόχος με την ανάγκη βελτιστοποίησης των οικονομικών επιπτώσεων του Μηχανισμού και της εφαρμογής της, τα εν λόγω εθνικά μερίδια δεν θα πρέπει να προκατανεμηθούν για την περίοδο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι διαθέσιμοι πόροι για τη συνιστώσα της επιχορήγησης θα πρέπει να παρέχονται χωρίς να έχουν εκ των προτέρων κατανεμηθεί εθνικά μερίδια και σε ανταγωνιστική βάση σε ενωσιακό επίπεδο, εξασφαλίζοντας παράλληλα προβλεψιμότητα για τις επενδύσεις και ακολουθώντας προσέγγιση βασισμένη στις ανάγκες και με γνώμονα την περιφερειακή σύγκλιση.

    (19)

    Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και τα κριτήρια ανάθεσης θα πρέπει να καθορίζονται στο πρόγραμμα εργασίας και στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Οι εν λόγω προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και τα κριτήρια ανάθεσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη συνάφεια του έργου στο πλαίσιο των αναπτυξιακών αναγκών που περιγράφονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, τον συνολικό στόχο προώθησης της περιφερειακής και εδαφικής σύγκλισης και τη σημασία της συνιστώσας της επιχορήγησης για τη βιωσιμότητα του έργου. Τα προγράμματα εργασίας θα πρέπει επίσης να καθορίζουν κριτήρια ανάθεσης για περιπτώσεις στις οποίες οι πόροι δεν επαρκούν για τη στήριξη επιλέξιμων έργων. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έργα που βρίσκονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, σε έργα που συμβάλλουν άμεσα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης και σε έργα που προωθούνται από οντότητες του δημόσιου τομέα που έχουν εγκρίνει σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, με την αντίστοιχη ιεράρχηση κριτηρίων, κατά περίπτωση. Επομένως, η ενωσιακή στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού θα πρέπει να διατίθεται μόνο στα κράτη μέλη που έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα εδαφικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Το πρόγραμμα εργασίας και οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα πρέπει να λαμβάνουν επίσης υπόψη τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη για να εξασφαλίζεται η συνοχή μεταξύ των διαφόρων πυλώνων του Μηχανισμού. Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του Μηχανισμού, τα μεμονωμένα έργα που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτού δεν θα πρέπει να λαμβάνουν στήριξη από άλλα προγράμματα της Ένωσης παρά μόνο σε σχέση με την προετοιμασία έργων. Ωστόσο, για πράξεις που αποτελούνται από αναγνωρίσιμα χωριστά έργα, τα εν λόγω έργα μπορούν να υποστηριχθούν από διαφορετικά προγράμματα της Ένωσης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες επιλεξιμότητας.

    (20)

    Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της ενωσιακής συνδρομής και να αποτραπεί η υποκατάσταση της δυνητικής στήριξης και των δυνητικών επενδύσεων από εναλλακτικούς πόρους, η στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού θα πρέπει να παρέχεται μόνο σε έργα που δεν παράγουν επαρκείς ροές εσόδων για την κάλυψη του επενδυτικού τους κόστους. Τα εν λόγω έσοδα θα πρέπει να αντιστοιχούν σε έσοδα, εκτός των μεταφορών πιστώσεων, τα οποία προκύπτουν άμεσα από τις δραστηριότητες του έργου, όπως πωλήσεις, τέλη ή διόδια και πρόσθετες εξοικονομήσεις που προκύπτουν από την αναβάθμιση υφιστάμενων στοιχείων ενεργητικού.

    (21)

    Δεδομένου ότι η συνιστώσα της επιχορήγησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αποκλίνουσες αναπτυξιακές ανάγκες των περιφερειών σε όλα τα κράτη μέλη, η εν λόγω στήριξη θα πρέπει να προσαρμόζεται προς όφελος των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι οντότητες του δημόσιου τομέα στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες έχουν γενικά χαμηλότερη ικανότητα δημόσιων επενδύσεων, τα ποσοστά επιχορήγησης που εφαρμόζονται στα δάνεια που παρέχονται σε τέτοιες οντότητες θα πρέπει να είναι συγκριτικά υψηλότερα.

    (22)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του Μηχανισμού, ενδέχεται να είναι αναγκαία η παροχή συμβουλευτικής στήριξης για την προετοιμασία, την ανάπτυξη και την υλοποίηση έργων. Η εν λόγω στήριξη θα πρέπει να παρέχεται μέσω του συμβουλευτικού κόμβου InvestEU για επιλέξιμα έργα και για την προετοιμασία έργων πριν από την υποβολή αιτήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στους δικαιούχους που διαθέτουν μικρότερη διοικητική ικανότητα ή που βρίσκονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατό η εν λόγω στήριξη να χορηγείται στο πλαίσιο άλλων ενωσιακών προγραμμάτων.

    (23)

    Προκειμένου να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα του Μηχανισμού και η ικανότητά του να επιτύχει τους στόχους του και να υποστηριχθεί η προετοιμασία της πιθανής παράτασής του πέραν του 2027, η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει ενδιάμεση και τελική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της δυνατότητας θέσπισης, κατά περίπτωση, διατάξεων σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ως προς το φύλο, και να υποβάλει τις εκθέσεις αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Δυνάμει των παραγράφων 22 και 23 της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (12), ο Μηχανισμός θα πρέπει να αξιολογείται με βάση πληροφορίες που θα συλλέγονται σύμφωνα με ειδικές απαιτήσεις παρακολούθησης, ενώ παράλληλα θα αποφεύγεται ο διοικητικός φόρτος, ιδίως για τα κράτη μέλη, και η υπερβολική ρύθμιση.

    (24)

    Προκειμένου να επισπευσθεί η εκτέλεση των κονδυλίων και να διασφαλιστεί η έγκαιρη χρήση των πόρων, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να προβλέπει ειδικές διασφαλίσεις που θα περιλαμβάνονται στις συμφωνίες επιχορήγησης. Με γνώμονα τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, θα πρέπει να είναι σε θέση να μειώσει ή να τερματίσει κάθε στήριξη της Ένωσης σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης προόδου στην υλοποίηση του έργου. Ο δημοσιονομικός κανονισμός εφαρμόζεται στον Μηχανισμό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή κατά την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ένωσης, ο δημοσιονομικός κανονισμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στη συνιστώσα της επιχορήγησης και στους πόρους για συμβουλευτική στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

    (25)

    Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13), και τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 (14), (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 (15) και (ΕΕ) 2017/1939 (16) του Συμβουλίου, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται η πρόληψη, ο εντοπισμός, η διόρθωση και η διερεύνηση παρατυπιών, συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της ανάκτησης των απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, όταν χρειάζεται, της επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους κανονισμούς (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 και (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει την εξουσία να διενεργεί διοικητικές έρευνες, μεταξύ των οποίων και επιτόπιους ελέγχους και εξακριβώσεις, με στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρξε απάτη, διαφθορά ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την εξουσία, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, να διερευνά και να ασκεί δίωξη σε υποθέσεις αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως προβλέπεται στην οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17). Σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό, κάθε πρόσωπο ή οντότητα που είναι αποδέκτης κονδυλίων της Ένωσης οφείλει να συνεργάζεται πλήρως για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, να παρέχει τα αναγκαία δικαιώματα και την πρόσβαση που απαιτείται στην Επιτροπή, στην OLAF, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και, όσον αφορά τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς και να μεριμνά ότι τυχόν τρίτοι που συμμετέχουν στην εκτέλεση κονδυλίων της Ένωσης εκχωρούν ισοδύναμα δικαιώματα.

    (26)

    Προκειμένου να τροποποιηθούν ορισμένα μη ουσιώδη στοιχεία του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ όσον αφορά τους βασικούς δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της υλοποίησης και της προόδου του Μηχανισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να προβαίνει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, στις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να διεξάγονται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    (27)

    Προκειμένου να διασφαλιστούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες για προγράμματα εργασίας και για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιλογής εταίρων χρηματοδότησης εκτός της ΕΤΕπ. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18).

    (28)

    Καθώς ο στόχος του παρόντος κανονισμού, δηλαδή να ωφελήσει τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα με την αντιμετώπιση των αντίστοιχων αναπτυξιακών αναγκών μέσω της μόχλευσης δημοσίων επενδύσεων, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς μόνο από τα κράτη μέλη, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οντότητες του δημόσιου τομέα όσον αφορά την παροχή στήριξης σε επενδύσεις οι οποίες δεν παράγουν επαρκείς ροές εσόδων, ώστε να καλύπτουν το επενδυτικό κόστος τους, αλλά μπορεί, λόγω της ανάγκης για συνεκτικό πλαίσιο εφαρμογής υπό άμεση διαχείριση, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίζει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει τον δανειακό μηχανισμό του δημόσιου τομέα («Μηχανισμός»), για τη διάρκεια του ΠΔΠ 2021-2027, για τη στήριξη οντοτήτων του δημόσιου τομέα μέσω του συνδυασμού επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό της Ένωσης με δάνεια που χορηγούνται από τους εταίρους χρηματοδότησης, και καθορίζει τους στόχους του Μηχανισμού. Θεσπίζει κανόνες για τη συνιστώσα επιχορήγησης του Μηχανισμού, καλύπτοντας ιδίως τον προϋπολογισμό του, τις μορφές στήριξης της Ένωσης και τις διατάξεις σχετικά με την επιλεξιμότητα.

    Ο Μηχανισμός παρέχει στήριξη προς όφελος των εδαφών της Ένωσης που αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάβαση προς τους κλιματικούς στόχους της Ένωσης για το 2030 και προς το στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία στην Ένωση έως το 2050.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)

    «διοικητική συμφωνία»: νομική πράξη με την οποία συμφωνείται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και ενός εταίρου χρηματοδότησης και καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των δύο μερών για την υλοποίηση του Μηχανισμού σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό·

    2)

    «δικαιούχος»: νομική οντότητα που είναι εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ως οργανισμός δημοσίου δικαίου ή ως οργανισμός ιδιωτικού δικαίου στον οποίον έχει ανατεθεί αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, με την οποία η Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνία επιχορήγησης στο πλαίσιο του Μηχανισμού·

    3)

    «εταίροι χρηματοδότησης»: η ΕΤΕπ, άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τα οποία η Επιτροπή υπογράφει διοικητική συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού·

    4)

    «έργο»: κάθε δράση που προσδιορίζεται από την Επιτροπή ως επιλέξιμη για ενωσιακή στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού, η οποία στοχεύει στην ολοκλήρωση μιας αδιαίρετης εργασίας συγκεκριμένης οικονομικής ή τεχνικής φύσης με προκαθορισμένο στόχο και καθορισμένη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί·

    5)

    «εδαφικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης»: σχέδιο που καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056 και εγκρίνεται από την Επιτροπή·

    6).

    «δανειακό πρόγραμμα»: δάνειο που χορηγείται σε δικαιούχο από εταίρους χρηματοδότησης με στόχο τη χρηματοδότηση σειράς προκαθορισμένων έργων που μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

    7)

    «λιγότερο ανεπτυγμένη περιφέρεια»: λιγότερο ανεπτυγμένη περιφέρεια όπως ορίζεται στο άρθρο 108 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060.

    Άρθρο 3

    Στόχοι

    1.   Ο γενικός στόχος του Μηχανισμού είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που απορρέουν από τη μετάβαση προς τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ένωσης για το 2030 και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050 το αργότερο, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/1119 προς όφελος των περιοχών της Ένωσης που προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης.

    2.   Ο Μηχανισμός έχει ειδικό στόχο την αύξηση των επενδύσεων του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών αναγκών των περιοχών που προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση έργων που δεν παράγουν επαρκείς ροές ιδίων εσόδων ώστε να καλύπτουν το επενδυτικό τους κόστος, προκειμένου να αποτραπεί η υποκατάσταση της δυνητικής στήριξης και των δυνητικών επενδύσεων από εναλλακτικούς πόρους.

    3.   Για την επίτευξη του ειδικού στόχου που αναφέρεται στην παράγραφο 2, ο παρών κανονισμός αποσκοπεί επίσης στην εξασφάλιση της παροχής συμβουλευτικής στήριξης για την προετοιμασία, την ανάπτυξη και την υλοποίηση επιλέξιμων έργων, όπου αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων στήριξης για την προετοιμασία έργων πριν από την υποβολή αίτησης. Η εν λόγω συμβουλευτική στήριξη παρέχεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις μεθόδους υλοποίησης που προβλέπονται για τον συμβουλευτικό κόμβο InvestEU, ο οποίος θεσπίζεται με το άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/523 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (19).

    Άρθρο 4

    Οριζόντιες αρχές

    1.   Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η συμμόρφωση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως με την ισότητα των φύλων, διασφαλίζονται, κατά περίπτωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, της αξιολόγησης, της υλοποίησης και της παρακολούθησης των επιλέξιμων έργων.

    2.   Οι δικαιούχοι και η Επιτροπή αποφεύγουν κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του Μηχανισμού. Ειδικότερα, η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, λαμβάνεται, κατά περίπτωση, υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των επιλέξιμων έργων.

    3.   Οι στόχοι του Μηχανισμού επιδιώκονται σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη συμφωνία του Παρισιού και την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης».

    Άρθρο 5

    Προϋπολογισμός

    1.   Με την επιφύλαξη των πρόσθετων πόρων που διατίθενται στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, η συνιστώσα επιχορήγησης του Μηχανισμού χρηματοδοτείται από:

    α)

    πόρους από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για ποσό ύψους 250 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές· και

    β)

    έσοδα για ειδικό προορισμό, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 2, μέχρι ανώτατου ποσού 1 275 000 000 EUR σε τρέχουσες τιμές.

    2.   Τα έσοδα για ειδικό προορισμό που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) παρέχονται από αποπληρωμές προερχόμενες από χρηματοδοτικά μέσα θεσπισθέντα στο πλαίσιο των προγραμμάτων που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού μέχρι ανώτατου ποσού 275 000 000 EUR και από το πλεόνασμα των προβλέψεων για την εγγύηση της ΕΕ που θεσπίζεται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1017, μέχρι ανώτατου ποσού 1 000 000 000 EUR.

    3.   Οι πόροι και τα έσοδα για ειδικό προορισμό που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορούν να συμπληρώνονται με χρηματοδοτικές συνεισφορές από κράτη μέλη, τρίτες χώρες και φορείς άλλους από εκείνους που θεσπίζονται δυνάμει της ΣΛΕΕ ή της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας. Οι εν λόγω χρηματοδοτικές συνεισφορές αποτελούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    4.   Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 21 παράγραφος 3 στοιχείο στ) του δημοσιονομικού κανονισμού, οι πόροι οι οποίοι προέρχονται από τις αποπληρωμές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 213 παράγραφος 4 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού, οι πόροι οι οποίοι προέρχονται από το πλεόνασμα των προβλέψεων για την εγγύηση της ΕΕ που αναφέρεται στην παράγραφο 2του παρόντος άρθρου συνιστούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό, κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    5.   Ποσό έως 2 % των πόρων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεχνική και διοικητική βοήθεια για την υλοποίηση του Μηχανισμού, όπως για δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, μεταξύ άλλων σε σχέση με εταιρικά συστήματα πληροφοριών και τεχνολογίας, καθώς και για διοικητικές δαπάνες και έξοδα των εταίρων χρηματοδότησης.

    6.   Πόροι ύψους έως 35 000 000 EUR που περιλαμβάνονται στους πόρους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παρέχονται για τις δραστηριότητες που ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, εκ των οποίων τουλάχιστον 10 000 000 EUR στηρίζουν τη διοικητική ικανότητα των δικαιούχων, ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.

    7.   Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις για ενέργειες των οποίων η υλοποίηση εκτείνεται σε περισσότερα του ενός οικονομικά έτη είναι δυνατόν να κατανέμονται σε ετήσιες δόσεις επί σειρά ετών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Άρθρο 6

    Μορφές της στήριξης της Ένωσης και μέθοδοι υλοποίησης

    1.   Η στήριξη της Ένωσης στο πλαίσιο του Μηχανισμού παρέχεται υπό μορφή επιχορηγήσεων σύμφωνα με τον τίτλο VIII του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.   Η στήριξη της Ένωσης που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού υλοποιείται υπό καθεστώς άμεσης διαχείρισης σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    Άρθρο 7

    Διαθεσιμότητα των πόρων

    1.   Οι πόροι που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 3, μετά την αφαίρεση της παροχής για τεχνικές και διοικητικές δαπάνες η οποία αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3.

    2.   Για επιχορηγήσεις οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που δημοσιεύονται το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, η στήριξη της Ένωσης που χορηγείται σε επιλέξιμα έργα σε ένα κράτος μέλος δεν υπερβαίνει τα εθνικά μερίδια τα οποία καθορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056

    3.   Για επιχορηγήσεις οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που δημοσιεύονται από την 1η Ιανουαρίου 2026 κι έπειτα, η στήριξη της Ένωσης που χορηγείται σε επιλέξιμα έργα παρέχεται χωρίς να έχουν εκ των προτέρων κατανεμηθεί εθνικά μερίδια και σε ανταγωνιστική βάση σε ενωσιακό επίπεδο, έως ότου εξαντληθούν οι εναπομείναντες πόροι. Η χορήγηση τέτοιων επιχορηγήσεων λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διασφάλισης της προβλεψιμότητας της επένδυσης και της προώθησης της περιφερειακής σύγκλισης, με ιδιαίτερη προσοχή στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάθεσης που προβλέπονται στο άρθρο 14 παράγραφος 2.

    Άρθρο 8

    Διοικητικές συμφωνίες με εταίρους χρηματοδότησης

    Πριν από την υλοποίηση του Μηχανισμού με εταίρο χρηματοδότησης, η Επιτροπή και ο εταίρος χρηματοδότησης υπογράφουν διοικητική συμφωνία. Η συμφωνία καθορίζει τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις κάθε συμβαλλόμενου μέρους αυτής, μεταξύ άλλων των ρυθμίσεων λογιστικού ελέγχου και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της υποχρέωσης δημοσίευσης πληροφοριών για κάθε έργο που χρηματοδοτείται μέσω του Μηχανισμού και του πεδίου εφαρμογής των συστημάτων δανειοδότησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ

    Άρθρο 9

    Επιλέξιμα έργα

    1.   Μόνο τα έργα που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 3 και που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις είναι επιλέξιμα για στήριξη από την Ένωση στο πλαίσιο του Μηχανισμού:

    α)

    τα έργα έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις και περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, δείκτες εκροών για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη μετάβαση προς τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ένωσης για το 2030 και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση το αργότερο έως το 2050 και ωφελούν εδάφη που προσδιορίζονται σε εδαφικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης, ακόμη κι αν τα έργα δεν βρίσκονται σ’ αυτά τα εδάφη·

    β)

    τα έργα δεν λαμβάνουν στήριξη στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων της Ένωσης·

    γ)

    τα έργα λαμβάνουν δάνειο από εταίρο χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μηχανισμού· και

    δ)

    τα έργα δεν δημιουργούν επαρκείς ροές ιδίων εσόδων για να καλύψουν το επενδυτικό τους κόστος, προκειμένου να αποτραπεί η υποκατάσταση της δυνητικής στήριξης και των δυνητικών επενδύσεων από εναλλακτικούς πόρους.

    2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο β), τα έργα που λαμβάνουν ενωσιακή στήριξη στο πλαίσιο του Μηχανισμού μπορούν επίσης να λαμβάνουν συμβουλευτική και τεχνική στήριξη από άλλα ενωσιακά προγράμματα για την προετοιμασία, την ανάπτυξη και την υλοποίησή τους.

    3.   Ο Μηχανισμός δεν υποστηρίζει δραστηριότητες που εξαιρούνται βάσει του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1056

    Άρθρο 10

    Επιλέξιμα πρόσωπα και οντότητες

    Παρά τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 197 του δημοσιονομικού κανονισμού, μόνο νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος ως οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή ως οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου στους οποίους έχει ανατεθεί αποστολή δημόσιας υπηρεσίας είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση ως δυνητικοί δικαιούχοι βάσει του παρόντος κανονισμού.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

    Άρθρο 11

    Επιχορηγήσεις

    1.   Οι επιχορηγήσεις λαμβάνουν τη μορφή χρηματοδότησης που δεν συνδέεται με τις δαπάνες σύμφωνα με το άρθρο 125 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.   Το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει το 15 % του ποσού του δανείου που χορηγείται από τον εταίρο χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μηχανισμού. Για έργα σε εδάφη λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών, το ποσό της επιχορήγησης δεν υπερβαίνει το 25 % του ποσού του δανείου που χορηγείται από τον εταίρο χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

    3.   Οι καταβολές μιας χορηγούμενης επιχορήγησης μπορούν να διαιρούνται σε περισσότερες δόσεις συναρτήσει της προόδου υλοποίησης, όπως ορίζεται στη συμφωνία επιχορήγησης.

    Άρθρο 12

    Μείωση ή λήξη των επιχορηγήσεων

    1.   Επιπλέον των λόγων που προβλέπονται στο άρθρο 131 παράγραφος 4 του δημοσιονομικού κανονισμού, κατόπιν διαβούλευσης με τον εταίρο χρηματοδότησης, η Επιτροπή μπορεί να μειώσει το ποσό της επιχορήγησης ή να λύσει τη συμφωνία επιχορήγησης εάν, εντός δύο ετών από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας επιχορήγησης, δεν έχει υπογραφεί η πλέον σημαντική από οικονομική άποψη σύμβαση προμηθειών, έργων ή παροχής υπηρεσιών, η σύναψη δε της εν λόγω σύμβασης προβλέπεται βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης.

    2.   Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται όταν η στήριξη της Ένωσης συνδυάζεται με συστήματα δανειοδότησης ή όταν δεν προβλέπονται συμβάσεις προμηθειών, έργων ή παροχής υπηρεσιών.

    Στις περιπτώσεις αυτές, κατόπιν διαβούλευσης με τον εταίρο χρηματοδότησης, η Επιτροπή μπορεί να μειώσει το ποσό της επιχορήγησης ή να λύσει τη συμφωνία επιχορήγησης και να ανακτήσει τα καταβληθέντα σχετικά ποσά, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία επιχορήγησης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

    Άρθρο 13

    Υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης

    1.   Η συμβουλευτική στήριξη στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού υλοποιείται υπό καθεστώς έμμεσης διαχείρισης, σύμφωνα με τους κανόνες και τις μεθόδους υλοποίησης για τον συμβουλευτικό κόμβο InvestEU.

    2.   Οι δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για τη στήριξη της προετοιμασίας, της ανάπτυξης και της υλοποίησης των έργων είναι επιλέξιμες για συμβουλευτική στήριξη και χρηματοδοτούνται σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 6.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

    Άρθρο 14

    Προγράμματα εργασιών

    1.   Ο Μηχανισμός εκτελείται μέσω προγραμμάτων εργασίας που καταρτίζονται σύμφωνα με το άρθρο 110 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.   Τα προγράμματα εργασίας περιλαμβάνουν κριτήρια ανάθεσης, που εφαρμόζονται όταν η συνολική αιτηθείσα στήριξη με επιχορήγηση για επιλέξιμα έργα υπερβαίνει τους διαθέσιμους πόρους. Τα εν λόγω κριτήρια περιλαμβάνουν προτεραιότητες, κατά περίπτωση, για:

    α)

    έργα που προωθούνται από δικαιούχους που βρίσκονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες·

    β)

    έργα που συμβάλλουν άμεσα στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ένωσης για το 2030 και του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050 το αργότερο· και

    γ)

    έργα που προωθούνται από δικαιούχους που έχουν εγκρίνει σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

    3.   Η Επιτροπή εγκρίνει τα προγράμματα εργασίας μέσω εκτελεστικών πράξεων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 20.

    Άρθρο 15

    Επιλογή εταίρων χρηματοδότησης εκτός της ΕΤΕπ

    1.   Η Επιτροπή καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την επιλογή εταίρων χρηματοδότησης εκτός της ΕΤΕπ μέσω εκτελεστικών πράξεων. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης στην οποία παραπέμπει το άρθρο 20.

    2.   Οι προϋποθέσεις επιλογής για εταίρους χρηματοδότησης εκτός της ΕΤΕπ αντικατοπτρίζουν τους στόχους του Μηχανισμού.

    3.   Ειδικότερα, κατά την επιλογή εταίρων χρηματοδότησης, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την ικανότητα των δυνητικών εταίρων χρηματοδότησης:

    α)

    να διασφαλίσουν ότι η δανειοδοτική τους πολιτική συνάδει με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα της Ένωσης και τους στόχους της Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, καθώς και με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στην Ένωση έως το 2050·

    β)

    να συνεισφέρουν επαρκείς ίδιους πόρους για τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου της επιχορήγησης της Ένωσης·

    γ)

    να εξασφαλίσουν την κατάλληλη γεωγραφική κάλυψη του Μηχανισμού και να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση μικρότερων μεμονωμένων έργων·

    δ)

    να εκπληρώσουν πλήρως τις απαιτήσεις των άρθρων 155 παράγραφος 2 και 155 παράγραφος 3 του δημοσιονομικού κανονισμού που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη φοροαποφυγή, τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τις μη συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας·

    ε)

    να εξασφαλίσουν διαφάνεια και επαρκή προβολή για κάθε έργο χρηματοδοτούμενο μέσω του Μηχανισμού.

    4.   Η Επιτροπή δημοσιεύει τον κατάλογο των εταίρων χρηματοδότησης που έχουν επιλεγεί κατά το παρόν άρθρο.

    Άρθρο 16

    Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

    1.   Στο παράρτημα II καθορίζονται βασικοί δείκτες επιδόσεων για την παρακολούθηση της υλοποίησης και της προόδου του Μηχανισμού ως προς την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 3.

    2.   Το σύστημα υποβολής εκθέσεων για τις επιδόσεις διασφαλίζει ότι τα δεδομένα σχετικά με τους δείκτες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 συλλέγονται κατά τρόπο αποτελεσματικό, αποδοτικό και έγκαιρο. Οι δικαιούχοι και οι εταίροι χρηματοδότησης παρέχουν στην Επιτροπή τα δεδομένα σχετικά με τους εν λόγω δείκτες, σύμφωνα με τις συμφωνίες επιχορήγησης και τις διοικητικές συμφωνίες, αντίστοιχα.

    3.   Έως τις 31 Οκτωβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, αρχής γενομένης από το 2022, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του Μηχανισμού. Η εν λόγω έκθεση παρέχει πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο υλοποίησης του Μηχανισμού σε σχέση με τους στόχους, τις προϋποθέσεις και τους δείκτες επιδόσεών του.

    4.   Εάν από την έκθεση ενδιάμεσης αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 2 προκύψει ότι οι δείκτες του παραρτήματος II δεν επιτρέπουν την ορθή αξιολόγηση του Μηχανισμού, ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 19 για την τροποποίηση των βασικών δεικτών επιδόσεων του παραρτήματος II.

    Άρθρο 17

    Αξιολόγηση

    1.   Οι αξιολογήσεις της υλοποίησης του Μηχανισμού και της ικανότητάς του να επιτυγχάνει τους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 3 πραγματοποιούνται εγκαίρως για την ανάληψη κατάλληλης δράσης.

    2.   Ενδιάμεση αξιολόγηση του Μηχανισμού πραγματοποιείται έως τις 30 Ιουνίου 2025 και έκθεση επί της εν λόγω ενδιάμεσης αξιολόγησης υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η ενδιάμεση αξιολόγηση εξετάζει ιδίως:

    α)

    τον βαθμό στον οποίο η ενωσιακή στήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση των αναγκών των εδαφών που εφαρμόζουν τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης·

    β)

    τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν υπόψη οι οριζόντιες αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 4·

    γ)

    την ανάγκη διενέργειας εκτίμησης των επιπτώσεων ως προς το φύλο·

    δ)

    την εφαρμογή των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 9 και τον τρόπο με τον οποίον έχουν εφαρμοστεί οι υποχρεώσεις προβολής·

    ε)

    με βάση τα υποστηριζόμενα από τον Μηχανισμό έργα, τον βαθμό στον οποίο ο Μηχανισμός συνέβαλε στους περιβαλλοντικούς στόχους που ορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20), λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα κριτήρια ελέγχου που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.

    Η ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης μπορεί να συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση η οποία λαμβάνει υπόψη, ιδίως, τις ενδεχόμενες προσαρμογές των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας.

    3.   Στο τέλος της περιόδου υλοποίησης και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2031, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τελική έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τα αποτελέσματα και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Μηχανισμού, η οποία αξιολογεί επίσης τα θέματα που καθορίζονται στην παράγραφο 2.

    Άρθρο 18

    Λογιστικοί έλεγχοι

    1.   Οι λογιστικοί έλεγχοι σχετικά με τη στήριξη της Ένωσης που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού, οι οποίοι διενεργούνται από πρόσωπα ή οντότητες, μεταξύ των οποίων μπορούν να συγκαταλέγονται και πρόσωπα ή οντότητες που δεν έχουν οριστεί από τα θεσμικά όργανα ή τους φορείς της Ένωσης, αποτελούν τη βάση της συνολικής εξασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 127 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    2.   Οι δικαιούχοι και οι εταίροι χρηματοδότησης, σύμφωνα με τις αντίστοιχες συμφωνίες επιχορήγησης και διοικητικές συμφωνίες τους, παρέχουν στην Επιτροπή και σε τυχόν ορισθέντες ελεγκτές όλα τα διαθέσιμα έγγραφα που τους είναι απαραίτητα ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τα ελεγκτικά καθήκοντά τους.

    3.   Ο εξωτερικός έλεγχος των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό σχετικά με τη χρήση της στήριξης της Ένωσης που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού, διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με το άρθρο 287 ΣΛΕΕ. Για τους εν λόγω σκοπούς, το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατόπιν αιτήματός του, έχει πρόσβαση σε κάθε έγγραφο ή πληροφορία που απαιτείται για την εκτέλεση των ελεγκτικών καθηκόντων του, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις αξιολογήσεις των αιτήσεων και τα αποτελέσματά τους, σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 3 ΣΛΕΕ.

    Άρθρο 19

    Άσκηση της εξουσιοδότησης

    1.   Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

    2.   Η αρμοδιότητα έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 4 ανατίθεται στην Επιτροπή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

    3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 16 παράγραφος 4 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης τερματίζει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Παράγει αποτελέσματα την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ήδη ισχύουν.

    4.   Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

    5.   Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

    6.   Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 4 τίθεται σε ισχύ εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της εν λόγω πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

    Άρθρο 20

    Διαδικασία επιτροπής

    1.   Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή που έχει συσταθεί με το άρθρο 115 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.   Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 21

    Πληροφόρηση, επικοινωνία και προβολή

    1.   Οι δικαιούχοι και οι εταίροι χρηματοδότησης διασφαλίζουν την προβολή της στήριξης της Ένωσης που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού, ιδίως κατά την προώθηση των έργων και των αποτελεσμάτων τους, παρέχοντας στοχευμένη πληροφόρηση σε πολλαπλά ακροατήρια, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και του κοινού.

    2.   Η Επιτροπή προβαίνει σε ενέργειες ενημέρωσης και επικοινωνίας σχετικά με τον Μηχανισμό, τα χρηματοδοτούμενα έργα και τα αποτελέσματα των εν λόγω έργων. Αυτό περιλαμβάνει, ειδικότερα, την ενημέρωση των κρατών μελών σχετικά με την πρόθεση της Επιτροπής να ανοίξει τον Μηχανισμό σε εταίρους χρηματοδότησης εκτός της ΕΤΕπ και την ενημέρωση των κρατών μελών σχετικά με τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που δημοσιεύθηκαν, καθώς και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την τεχνική και διοικητική στήριξη που παρέχεται στους δικαιούχους. Οι χρηματοδοτικοί πόροι που διατίθενται στον Μηχανισμό συνεισφέρουν επίσης στην κοινοποίηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στον βαθμό που αυτές είναι συναφείς με τους στόχους του άρθρου 3. Η Επιτροπή δημοσιεύει και επικαιροποιεί τακτικά τον κατάλογο των έργων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού.

    Άρθρο 22

    Μεταβατικές διατάξεις

    Εάν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό πιστώσεις για την περίοδο πέραν του 2027, με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που προβλέπονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, προκειμένου να καταστεί εφικτή η διαχείριση των δράσεων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

    Άρθρο 23

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 14 Ιουλίου 2021.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    D. M. SASSOLI

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    A. LOGAR


    (1)  ΕΕ C 373 της 4.11.2020, σ. 1.

    (2)  ΕΕ C 429 της 11.12.2020, σ. 240.

    (3)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Ιουνίου 2021 (δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2021.

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1119 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 401/2009 και (ΕΕ) 2018/2009 («ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα») (ΕΕ L 243 της 9.7.2021, σ. 1).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1060 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τον καθορισμό κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, και δημοσιονομικών κανόνων για τα εν λόγω Ταμεία και για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Μέσο για τη Χρηματοδοτική Στήριξη της Διαχείρισης των Συνόρων και την Πολιτική των Θεωρήσεων (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 159).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433 Ι της 22.12.2020, σ. 11).

    (7)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/1056 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (ΕΕ L 231 της 30.6.2021, σ. 1).

    (8)  ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 4.

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

    (10)  ΕΕ L 433 I της 22.12.2020, σ. 28.

    (11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2015, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 – το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΕ L 169 της 1.7.2015, σ. 1).

    (12)  ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

    (13)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

    (14)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

    (15)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

    (16)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).

    (17)  Οδηγία (ΕΕ) 2017/1371 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2017, σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (ΕΕ L 198 της 28.7.2017, σ. 29).

    (18)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

    (19)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/523 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1017 (ΕΕ L 107 της 26.3.2021, σ. 30).

    (20)  Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 (ΕΕ L 198 της 22.6.2020, σ. 13).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Χρηματοδοτικά μέσα από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποπληρωμές για τον Μηχανισμό

    Α.   Μέσα μετοχικού κεφαλαίου:

    Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για τις Τεχνολογίες (ETF98): Απόφαση 98/347/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 1998, για μέτρα χρηματοδοτικής συνδρομής υπέρ των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης - Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση (ΕΕ L 155 της 29.5.1998, σ. 43

    Πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς τεχνολογίας (TTP): Commission decision adopting a complementary financing decision concerning the financing of actions of the activity «Internal market of goods and sectoral policies» of the Directorate-General Enterprises & Industry for 2007 and adopting the framework decision concerning the financing of the preparatory action «The EU assuming its role in a globalised world» and of four pilot projects «Erasmus young entrepreneurs», «Measures to promote cooperation and partnerships between micro and SMEs», «Technological Transfer» and «European Destinations of excellence» of the Directorate-General Enterprises & Industry for 2007 [Απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη έκδοση απόφασης συμπληρωματικής χρηματοδότησης όσον αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων της δραστηριότητας «Εσωτερική αγορά αγαθών και τομεακές πολιτικές» της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων & Βιομηχανίας για το 2007 και την έκδοση της απόφασης-πλαισίου σχετικά με τη χρηματοδότηση της προπαρασκευαστικής ενέργειας «Η ανάληψη του ρόλου της ΕΕ σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον» και τεσσάρων πιλοτικών προγραμμάτων «Erasmus για νέους επιχειρηματίες», «Μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας και των συμπράξεων μεταξύ των πολύ μικρών επιχειρήσεων και ΜΜΕ», «Μεταφορά Τεχνολογίας» και «Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας» της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων & Βιομηχανίας για το 2007] [C(2007) 531]·

    Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για τις Τεχνολογίες (ETF01): Απόφαση 2000/819/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με ένα πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2001-2005) (ΕΕ L 333 της 29.12.2000, σ. 84

    Μηχανισμός υψηλής ανάπτυξης και καινοτομίας για τις ΜΜΕ (GIF): Απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (2007-2013) (ΕΕ L 310 της 9.11.2006, σ. 15

    Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη σύσταση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 913/2010 και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 680/2007 και (ΕΚ) αριθ. 67/2010 (ΕΕ L 348 της 20.12.2013, σ. 129), όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/1017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2015, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων και την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 — το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΕ L 169 της 1.7.2015, σ. 1

    Μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη (EFG) COSME: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1287/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) (2014-2020) και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1639/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 33

    Μηχανισμός μετοχικού κεφαλαίου InnovFin:

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 - Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)» και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1906/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 81

    Απόφαση 2013/743/ΕΕ του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του ειδικού προγράμματος υλοποίησης του προγράμματος Ορίζων 2020 - Πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και για την κατάργηση των αποφάσεων 2006/971/ΕΚ, 2006/972/ΕΚ, 2006/973/ΕΚ, 2006/974/ΕΚ και 2006/975/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 965

    Θυρίδα επενδύσεων για τη δημιουργία ικανοτήτων του EaSI: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία («EaSI») και την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 283/2010/ΕΕ για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 238).

    Β.   Μέσα εγγυήσεων:

    Μηχανισμός εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ 98 (SMEG 98): Απόφαση 98/347/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 1998, για μέτρα χρηματοδοτικής συνδρομής υπέρ των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης - Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση (ΕΕ L 155 της 29.5.1998, σ. 43

    Μηχανισμός εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ 01 (SMEG 01): Απόφαση 2000/819/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με ένα πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2001-2005) (ΕΕ L 333 της 29.12.2000, σ. 84

    Μηχανισμός εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ 07 (SMEG 07): Απόφαση αριθ. 1639/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (2007-2013) (ΕΕ L 310 της 9.11.2006, σ. 15

    Ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress – Εγγυήσεις (EPMF-G): Απόφαση αριθ. 283/2010/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου 2010, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (ΕΕ L 87 της 7.4.2010, σ. 1).

    Μέσα επιμερισμού του κινδύνου:

    Απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) Δηλώσεις της Επιτροπής (ΕΕ L 412 της 30.12.2006, σ. 1

    Απόφαση 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» για την εκτέλεση του 7ου προγράμματος-πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007 έως 2013) (ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 86

    Απόφαση 2006/974/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα: «Ικανότητες» με το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το 7ο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 299

    Εγγύηση EaSI: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1296/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία («EaSI») και την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 283/2010/ΕΕ για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 238

    Μηχανισμός εγγύησης δανείων του COSME (COSME LGF): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1287/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) (2014-2020) και για την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1639/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 33

    InnovFin Debt:

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 - Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)» και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1906/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 81

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104

    Απόφαση 2013/743/ΕΕ του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του ειδικού προγράμματος υλοποίησης του προγράμματος Ορίζων 2020 - Πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και για την κατάργηση των αποφάσεων 2006/971/ΕΚ, 2006/972/ΕΚ, 2006/973/ΕΚ, 2006/974/ΕΚ και 2006/975/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 965

    Μηχανισμός εγγυοδοσίας για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα (CCS GF): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1295/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (2014 έως 2020) και την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1718/2006/ΕΚ, 1855/2006/ΕΚ και 1041/2009/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 221

    Μηχανισμός εγγύησης σπουδαστικών δανείων (SLGF): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και για την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1719/2006/ΕΚ, αριθ. 1720/2006/ΕΚ και αριθ. 1298/2008/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50

    Ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση (PF4EE): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1293/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση Προγράμματος για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 614/2007 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 185).

    Γ.   Μέσα επιμερισμού του κινδύνου:

    InnovFin:

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 - Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)» και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1906/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 81

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104

    Χρεωστικό μέσο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF DI): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη σύσταση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 913/2010 και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 680/2007 και (ΕΚ) αριθ. 67/2010 (ΕΕ L 348 της 20.12.2013, σ. 129

    Μηχανισμός χρηματοδότησης φυσικού κεφαλαίου (NCFF): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1293/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση Προγράμματος για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE) και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 614/2007 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 185).

    Δ.   Ειδικοί επενδυτικοί φορείς:

    Ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress – Fonds commun de placements – fonds d’investissements spécialisés (EPMF FCP-FIS): Απόφαση αριθ. 283/2010/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου 2010, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων Progress για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη (ΕΕ L 87 της 7.4.2010, σ. 1

    Marguerite:

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 680/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιουνίου 2007, για καθορισμό των γενικών κανόνων για τη χορήγηση κοινοτικής οικονομικής συνδρομής στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενέργειας (ΕΕ L 162 της 22.6.2007, σ. 1

    Απόφαση της Επιτροπής, της 25.2.2010, σχετικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενέργεια, την Αλλαγή του Κλίματος και τις Υποδομές με ορίζοντα το 2020 (Ταμείο Marguerite) [C(2010) 941]·

    Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (EEEF): Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1233/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2010, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 663/2009, για τη θέσπιση προγράμματος ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης με τη χορήγηση κοινοτικής χρηματοδοτικής συνδρομής για έργα στον τομέα της ενέργειας (ΕΕ L 346 της 30.12.2010, σ. 5).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Βασικοί δείκτες επιδόσεων (1)

    1.   

    Όγκος επιχορηγήσεων που χορηγήθηκαν

    2.   

    Όγκος δανείων που υπογράφηκαν

    2.1.

    Μεμονωμένα δάνεια

    2.2.

    Συστήματα δανειοδότησης

    3.   

    Συνολικές επενδύσεις που κινητοποιήθηκαν, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

    3.1.

    Ποσό κινητοποιηθείσας ιδιωτικής χρηματοδότησης

    3.2.

    Ποσό κινητοποιηθείσας δημόσιας χρηματοδότησης

    4.   

    Αριθμός έργων που λαμβάνουν στήριξη, ανά

    4.1.

    Χώρα

    4.2.

    Περιφέρεια NUTS 2

    4.3.

    Υποστηριζόμενο έδαφος υπό δίκαιη μετάβαση

    5.   

    Αριθμός σχεδίων που λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού

    6.   

    Αριθμός έργων ανά τομέα

    6.1.

    Μεταφορές

    6.2.

    Κοινωνικές υποδομές

    6.3.

    Υπηρεσίες κοινής ωφελείας (νερό, αποχέτευση, τηλεθέρμανση, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων)

    6.4.

    Άμεση στήριξη για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενεργειακή απόδοση)

    6.5.

    Περιβαλλοντικοί στόχοι

    6.6.

    Αστικές υποδομές και στέγαση

    6.7.

    Λοιπά

    7.   

    Μειώσεις, κατά περίπτωση, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

    8.   

    Κατά περίπτωση, δημιουργία θέσεων απασχόλησης


    (1)  Όλοι οι δείκτες αναλύονται ανά περιφέρεια, κατά περίπτωση. Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα αναλύονται ανά φύλο, κατά περίπτωση.


    Top