Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D1877

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/1877 της Επιτροπής της 22ας Οκτωβρίου 2021 σχετικά με το πλαίσιο των μέτρων ένταξης των προγραμμάτων Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2021/7493

    ΕΕ L 378 της 26.10.2021, p. 15–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/1877/oj

    26.10.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 378/15


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2021/1877 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 22ας Οκτωβρίου 2021

    σχετικά με το πλαίσιο των μέτρων ένταξης των προγραμμάτων Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για την περίοδο 2021-2027

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 165 παράγραφος 4 και το άρθρο 166 παράγραφος 4,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+»: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 (1), και ιδίως το άρθρο 15,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/888 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση του Προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) 2018/1475 και (ΕΕ) αριθ. 375/2014 (2), και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης του προγράμματος Erasmus+ εκφράστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επιπλέον, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), το οποίο θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), και για το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το εν λόγω πρόγραμμα (4), διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνέχεια στο πεδίο εφαρμογής, την αρχιτεκτονική και τους μηχανισμούς υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η ανάγκη για ορισμένες βελτιώσεις, όπως να καταστεί το πρόγραμμα Erasmus+ πιο ενταξιακό, απλούστερο και πιο διαχειρίσιμο για τους δικαιούχους.

    (2)

    Τόσο ο κανονισμός Erasmus+ όσο και ο κανονισμός για το Σώμα Αλληλεγγύης προβλέπουν ότι η Επιτροπή αναπτύσσει ένα πλαίσιο μέτρων ένταξης για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες (5). Λαμβανομένων υπόψη των ομοιοτήτων των προγραμμάτων Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης όσον αφορά ορισμένες από τις ομάδες-στόχους (άτομα με λιγότερες ευκαιρίες στο πρόγραμμα Erasmus+ και νέοι με λιγότερες ευκαιρίες στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης), του κοινού χαρακτήρα των δομών υλοποίησης των δύο προγραμμάτων και των ομοιοτήτων στη δομή χρηματοδότησης, θα πρέπει να θεσπιστεί κοινό πλαίσιο μέτρων ένταξης.

    (3)

    Το πλαίσιο των μέτρων ένταξης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τομείς παρέμβασης για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως παρατίθενται στο παράρτημα III σημείο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6), καθώς και το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2021-2024. Οι οργανώσεις, όπως οι φορείς που λαμβάνουν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην πραγμάτωση της ένταξης, ειδικότερα όσον αφορά την οργανωτική ανάπτυξη, απόκτηση και δημιουργία περισσότερων ικανοτήτων για τη διαχείριση έργων ένταξης και απαιτήσεων προσβασιμότητας, την προώθηση της ένταξης σε ολόκληρη την οργάνωση, καθώς και την προσέγγιση και τη στήριξη στους συμμετέχοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το έργο.

    (4)

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, για οικονομικούς λόγους, είναι λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν στα προγράμματα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, είτε λόγω της οικονομικής τους κατάστασης είτε λόγω του υψηλότερου κόστους συμμετοχής που συνεπάγεται η συγκεκριμένη τους κατάσταση, όπως συμβαίνει συχνά με τα άτομα με αναπηρία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η συμμετοχή τους θα μπορούσε να διευκολυνθεί μέσω στοχευμένης χρηματοδοτικής στήριξης.

    (5)

    Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη διαθεσιμότητα ειδικών μέτρων για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη συμμετοχή αυτών των ομάδων-στόχων. Απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των επιπέδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις υφιστάμενες ευκαιρίες και τον τρόπο πρόσβασης σ’ αυτές.

    (6)

    Οι οργανώσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της ένταξης και της πολυμορφίας σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της κοινότητάς τους. Τα μέλη του προσωπικού που ασχολούνται ειδικά με ζητήματα ένταξης και πολυμορφίας και με συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες στις οργανώσεις τους μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία με ομοτίμους από άλλες οργανώσεις για την υποστήριξη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες. Μπορούν να οργανωθούν διάφορες μορφές υποστήριξης, όπως σεμινάρια κατάρτισης, εμπειρίες μάθησης από ομοτίμους και ευκαιρίες παρακολούθησης εργασίας (job shadowing), με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων τους από αυτήν την άποψη.

    (7)

    Μια ισχυρή υποστηρικτική προσέγγιση προς συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες είναι καίριας σημασίας για την άρση των εμποδίων στην πλήρη συμμετοχή τους στα προγράμματα.

    (8)

    Η ένταξη και η πολυμορφία συγκαταλέγονται στα κριτήρια επιλογής αιτήσεων για χρηματοδότηση και για τη διάθεση χρηματοδοτικής στήριξης. Στη διαδικασία χορήγησης επιχορηγήσεων θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε ποιοτικά έργα τα οποία αντιμετωπίζουν ενεργά τα ζητήματα της ένταξης και της πολυμορφίας και στα οποία λαμβάνουν μέρος συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες.

    (9)

    Τα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες θα πρέπει να προσεγγίζονται στα αντίστοιχα προσωπικά τους περιβάλλοντα με προσαρμογή της προσέγγισης στις συγκεκριμένες ανάγκες ενημέρωσης και προσβασιμότητάς τους. Σημαντικοί παράγοντες επιτυχίας για την παροχή πληροφοριών σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες είναι η συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη που εργάζονται σε τομείς σχετικούς με αυτές τις ομάδες-στόχους και η δραστηριοποίηση των χρηστών σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.

    (10)

    Οι ειδικές δραστηριότητες παρακολούθησης, με τη χρήση ενός συνόλου ειδικών δεικτών, θα πρέπει να παρέχουν ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για τη σταδιακή στήριξη μιας ακόμη πιο στρατηγικής και στοχευμένης χρήσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

    (11)

    Μέτρα ένταξης ενδέχεται να εφαρμόζονται ήδη σε εθνικό πλαίσιο. Η συμπληρωματικότητα και οι συνέργειες με τα μέτρα που θεσπίζονται από το παρόν πλαίσιο μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μεγαλύτερου αντικτύπου όσον αφορά την προσέγγιση και την υποστήριξη συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες.

    (12)

    Η παρούσα απόφαση και τα επακόλουθα σχέδια δράσης για την ένταξη θα πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να τηρούν τις αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7). Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην απαγόρευση των διακρίσεων και να προωθούν την εφαρμογή του άρθρου 21 του Χάρτη.

    (13)

    Οι φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία ενίσχυσης της ένταξης και της πολυμορφίας των προγραμμάτων Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι ετερογενείς και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ιδεών και νέων ή βελτιωμένων μηχανισμών, ενώ παράλληλα λειτουργούν ως βασικοί πολλαπλασιαστές των προσπαθειών ένταξης και πολυμορφίας,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    1.   Η παρούσα απόφαση θεσπίζει πλαίσιο μέτρων ένταξης για τα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης για την περίοδο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

    2.   Καθορίζει τους στόχους του πλαισίου, καθώς και τις δράσεις και τους μηχανισμούς που πρέπει να υλοποιηθούν.

    Άρθρο 2

    Στόχοι του πλαισίου των μέτρων ένταξης

    1.   Ο γενικός στόχος του πλαισίου των μέτρων ένταξης είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες στα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, να διασφαλίσει τη θέσπιση μέτρων για την άρση των εμποδίων που ενδέχεται να παρακωλύσουν την πρόσβαση αυτή και να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω καθοδήγηση υλοποίησης, όπως ορίζεται στο παράρτημα. Με βάση την αρχή ότι τα προγράμματα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα άτομα, στόχος είναι να μην μείνει κανείς πίσω και να γίνουν οι κοινωνίες πιο ενταξιακές.

    2.   Το πλαίσιο των μέτρων ένταξης έχει τέσσερις ειδικούς στόχους:

    α)

    ενσωμάτωση της ένταξης και της πολυμορφίας ως οριζόντιας προτεραιότητας και κατευθυντήριας αρχής·

    β)

    διασφάλιση της προσφοράς ενταξιακών χαρακτηριστικών και μηχανισμών στο πλαίσιο του σχεδιασμού των προγραμμάτων και του προϋπολογισμού που διατίθεται για τις δράσεις τους, καθώς και διασφάλιση ότι η εστίαση στην ένταξη και την πολυμορφία λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα στάδια της διαχείρισης των προγραμμάτων·

    γ)

    διαμόρφωση κοινής αντίληψης για το ποιοι μπορούν να θεωρηθούν άτομα με λιγότερες ευκαιρίες και προώθηση μιας θετικής προσέγγισης όσον αφορά την πολυμορφία·

    δ)

    στήριξη των δικαιούχων οργανώσεων για την εκπόνηση έργων υψηλότερης ποιότητας που αφορούν την ένταξη και την πολυμορφία, καθώς και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ένταξη και την πολυμορφία.

    3.   Στο παράρτημα της παρούσας απόφασης παρατίθεται μη εξαντλητικός κατάλογος των δράσεων που έχει ήδη αναλάβει, και πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον, η Επιτροπή προκειμένου να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ένταξης στα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΜΕΤΡΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

    Άρθρο 3

    Μορφές μάθησης

    Τα προγράμματα προσφέρουν ευέλικτες και προσβάσιμες μορφές μάθησης, που επιτρέπουν την προσέγγιση μεγάλων ομάδων-στόχων, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό ένταξης ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες σε δραστηριότητες των τομέων της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της νεολαίας, του αθλητισμού και της αλληλεγγύης.

    Άρθρο 4

    Στήριξη σε συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες

    Διατίθενται και χρηματοδοτούνται δεόντως μηχανισμοί για την επαρκή προετοιμασία και υποστήριξη συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, όπως προπαρασκευαστικές επισκέψεις, γλωσσική υποστήριξη, ενισχυμένη πλαισίωση από μέντορα και καθοδήγηση από εξειδικευμένο επαγγελματία (coaching).

    Άρθρο 5

    Υποστήριξη οργανώσεων

    Τίθενται σε εφαρμογή μηχανισμοί για:

    α)

    την υποστήριξη των οργανώσεων ώστε να καταστεί πραγματικότητα η ένταξη, ιδίως όσον αφορά την οργανωτική ανάπτυξη, την προσβασιμότητα και την αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το έργο. Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή δραστηριοτήτων υποστήριξης για το προσωπικό που ασχολείται ειδικά με την ένταξη και την πολυμορφία σε οργανώσεις, όπως ευκαιρίες κατάρτισης και θεματικής δικτύωσης, για συνεργασία με σκοπό τη στήριξη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες και τη διασφάλιση διαδικασιών επιλογής χωρίς αποκλεισμούς·

    β)

    τη στήριξη των οργανώσεων στον βασικό ρόλο τους για την προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση δυνητικών συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες και τους μηχανισμούς στήριξης που τους προσφέρουν τα προγράμματα.

    Άρθρο 6

    Χρηματοδοτική στήριξη

    1.   Τα προγράμματα παρέχουν επαρκή επίπεδα χρηματοδοτικής στήριξης σε συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες, συμβάλλοντας στην άρση των εμποδίων που δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος επί ίσοις όροις με τους ομολόγους τους. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεκτίμηση των πλέον κατάλληλων μηχανισμών για τη χορήγηση της εν λόγω στήριξης.

    2.   Τα προγράμματα παρέχουν ενισχυμένη χρηματοδοτική στήριξη σε οργανώσεις που εργάζονται με συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες, αναγνωρίζοντας τις πρόσθετες προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποτελεσματική συμμετοχή των εν λόγω ομάδων-στόχων στις δραστηριότητες των έργων τους.

    Άρθρο 7

    Διαδικασία επιλογής

    Κατά τη διαδικασία χορήγησης επιχορηγήσεων μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε ποιοτικά έργα που ασχολούνται ενεργά με την ένταξη και τη δραστηριοποίηση συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες.

    Άρθρο 8

    Έγγραφα των προγραμμάτων φιλικά προς τον χρήστη

    Τα προγράμματα διασφαλίζουν ότι η αίτηση και τα έγγραφα αναφοράς είναι φιλικά προς τον χρήστη, προσβάσιμα και διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες. Τα έγγραφα αυτά έχουν σαφή δομή και χρησιμοποιούν απλή γλώσσα για την υποστήριξη των αναγκών των ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες.

    Άρθρο 9

    Δραστηριότητες κατάρτισης

    Στο πλαίσιο των προγραμμάτων είναι δυνατόν να προβλέπεται χρηματοδότηση για την παροχή δραστηριοτήτων κατάρτισης με στόχο την ένταξη ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, μεταξύ άλλων για εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες, προσωπικό των οργανώσεων και συμμετέχοντες. Οι εν λόγω δραστηριότητες κατάρτισης αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη δημιουργία ικανοτήτων και την ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών όσον αφορά τα μέτρα ένταξης.

    Άρθρο 10

    Υποστηρικτική προσέγγιση

    Τα προγράμματα παρέχουν ποιοτική στήριξη για μέτρα ένταξης μέσω των εθνικών οργανισμών του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA), καθώς και μέσω δομών όπως η οντότητα «Ένταξη και Πολυμορφία» του δικτύου SALTO (Στήριξη, Ευκαιρίες Προηγμένης Μάθησης και Κατάρτισης).

    Άρθρο 11

    Δραστηριότητες επικοινωνίας

    Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα και οι μηχανισμοί στήριξης της ένταξης μπορεί να πρέπει να διαβιβάζονται και να προσαρμόζονται στο εθνικό και τομεακό τους πλαίσιο για κάθε κατηγορία συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες. Για να επιτευχθεί αυτό, οι φορείς υλοποίησης ενθαρρύνονται να παρέχουν κατάλληλο και προσβάσιμο ενημερωτικό υλικό, να καθιερώσουν διαφορετικούς διαύλους προσέγγισης και ενημέρωσης, να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να απευθύνονται προδραστικά και να επικοινωνούν με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ένταξης και της πολυμορφίας. Τα καθήκοντα αυτά εκτελούνται ιδίως από τους εθνικούς οργανισμούς του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης. Για την υποστήριξη της εκτέλεσης των εν λόγω καθηκόντων, οι εθνικοί οργανισμοί διορίζουν υπεύθυνους για την ένταξη και την πολυμορφία.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

    Άρθρο 12

    Δραστηριότητες παρακολούθησης

    1.   Τα σχετικά δεδομένα συλλέγονται, ιδίως από την Επιτροπή και τους εθνικούς οργανισμούς του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και τον EACEA, κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων μέσω ενός συνδυασμού πηγών, όπως τα εργαλεία ΤΠ που υποστηρίζουν την υλοποίηση των προγραμμάτων ή τις έρευνες συμμετεχόντων.

    2.   Τα καθήκοντα παρακολούθησης θα εκτελούνται από την Επιτροπή με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και του EACEA, και μέσω ad hoc ανάλυσης, με παράλληλη τήρηση των εφαρμοστέων κανόνων και διαδικασιών προστασίας δεδομένων για την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Άρθρο 13

    Σχέδια δράσης για την ένταξη

    1.   Ως αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων εργασιών τους, οι εθνικοί οργανισμοί του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης αναπτύσσουν σχέδια δράσης για την ένταξη, με βάση το παρόν πλαίσιο μέτρων ένταξης, και με ιδιαίτερη προσοχή στις συγκεκριμένες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στα προγράμματα εντός των εθνικών πλαισίων. Υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης τους για την ένταξη.

    2.   Η Επιτροπή παρακολουθεί την υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων δράσεων ένταξης σε τακτική βάση.

    3.   Όπου απαιτείται, η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις και παρατηρήσεις στους εθνικούς οργανισμούς σχετικά με τα σχέδια δράσης τους για την ένταξη, με σκοπό τη βελτίωση του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της παρακολούθησης του περιεχομένου των εν λόγω σχεδίων δράσης.

    Άρθρο 14

    Υποβολή εκθέσεων

    Η Επιτροπή δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή των μέτρων ένταξης, ιδίως μέσω της ενδιάμεσης αξιολόγησης των προγραμμάτων και των ετήσιων δραστηριοτήτων υποβολής εκθέσεων.

    Άρθρο 15

    Συμπληρωματικότητα και συνέργειες

    1.   Κατά την εφαρμογή των μέτρων ένταξης, οι εθνικοί οργανισμοί μπορούν να εξασφαλίσουν συμπληρωματικότητα με άλλα υφιστάμενα εθνικά μέτρα για την ένταξη, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτών των προσπαθειών σε συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες.

    2.   Επιδιώκονται συνέργειες με άλλα ενωσιακά και εθνικά ταμεία, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος και ενισχυμένη στήριξη στα άτομα με λιγότερες ευκαιρίες.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 16

    Συνδημιουργία

    1.   Η εφαρμογή αυτών των μέτρων για να καταστούν τα προγράμματα πιο ενταξιακά και ποικίλα πραγματοποιείται με πνεύμα συνδημιουργίας, σε συνεχή διάλογο με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ιδίως διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και δίκτυα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένταξης και της πολυμορφίας, εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες και τους ίδιους τους συμμετέχοντες, τους εθνικούς οργανισμούς του Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, τον EACEA, τα κέντρα πόρων SALTO, την επιτροπή Erasmus+ και εκπροσώπους άλλων θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

    2.   Ο διάλογος αυτός μπορεί να διεξαχθεί σε ευρύ φάσμα πλαισίων, από ευρωπαϊκές εκδηλώσεις έως ad hoc ομάδες εργασίας, στοχευμένες διαβουλεύσεις και ευκαιρίες κατάρτισης και δικτύωσης —σε φυσική, επιγραμμική ή υβριδική μορφή.

    Άρθρο 17

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 189 της 28.5.2021, σ. 1. Στο εξής: κανονισμός Erasmus+.

    (2)  ΕΕ L 202 της 8.6.2021, σ. 32. Στο εξής: κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης θα αναφέρονται επίσης από κοινού στο εξής ως «προγράμματα».

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος «Erasmus+» : το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό και για την κατάργηση των αποφάσεων αριθ. 1719/2006/EK, αριθ. 1720/2006/ΕΚ και αριθ. 1298/2008/EK (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 50).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/817 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος Erasmus+: το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1288/2013 (EE L 189 της 28.5.2021, σ. 1).

    (5)  Ο κανονισμός Erasmus+ ορίζει τα «άτομα με λιγότερες ευκαιρίες» στο άρθρο 2 παράγραφος 25, ενώ ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ορίζει «τους νέους με λιγότερες ευκαιρίες» στο άρθρο 2 παράγραφος 4, κατά τον ίδιο, σε μεγάλο βαθμό, τρόπο. Στην παρούσα απόφαση, οι εν λόγω ομάδες θα αναφέρονται επίσης ως «συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες».

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2021, για τη θέσπιση Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας — Παγκόσμια Ευρώπη, για την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης αριθ. 466/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L 209 της 14.6.2021, σ. 1).

    (7)  Στο εξής: Χάρτης.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ένταξης για τα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

    Η Επιτροπή, σε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μέτρων ένταξης που ορίζονται στην παρούσα απόφαση σε κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής, οι οποίες θα εκπονηθούν και θα επικαιροποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης 2021-2027.

    Η ακόλουθη καθοδήγηση μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί σταδιακά, στο πλαίσιο του κανονικού κύκλου ζωής του προγράμματος:

    1.

    Έγγραφα αναφοράς του προγράμματος: η Επιτροπή μπορεί να παρέχει καθοδήγηση στα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων ένταξης και πολυμορφίας σε έγγραφα όπως η πρόσκληση υποβολής προτάσεων και οι οδηγοί προγραμμάτων, στην καθοδήγηση για εμπειρογνώμονες που αξιολογούν προτάσεις έργων, καθώς και σε έντυπα αιτήσεων, και σε άλλα τεχνικά έγγραφα, όπως η στρατηγική για την ένταξη και την πολυμορφία (1).

    2.

    Δραστηριότητες στο πλαίσιο της διαχείρισης των εθνικών οργανισμών για τα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: στο πλαίσιο της περιοδικής διαδικασίας αξιολόγησής τους, οι εθνικοί οργανισμοί παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των εθνικών σχεδίων τους στον τομέα της ένταξης και της πολυμορφίας και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στους συνολικούς στόχους ένταξης και πολυμορφίας των προγραμμάτων σε ενωσιακό επίπεδο.

    3.

    Επικοινωνιακό υλικό και στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές: Εκτός από τα έγγραφα αναφοράς του προγράμματος, η Επιτροπή μπορεί να καταρτίσει περαιτέρω έγγραφα καθοδήγησης με χρήσιμες συστάσεις, επιτυχημένα παραδείγματα και ορθές πρακτικές που απευθύνονται στους εθνικούς οργανισμούς των προγραμμάτων Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA), σε δικαιούχους φορείς και δυνητικούς συμμετέχοντες με λιγότερες ευκαιρίες για την ποιοτική υποστήριξη της εφαρμογής μέτρων ένταξης και πολυμορφίας, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διάφορες προσφερόμενες ευκαιρίες. Το υλικό αυτό και οι κατευθυντήριες γραμμές αναπτύσσονται σε συνδημιουργία με τα οικεία ενδιαφερόμενα μέρη του τομέα.

    Κατά περίπτωση, η Επιτροπή, με την υποστήριξη των σχετικών εκτελεστικών δομών, εξασφαλίζει ευρεία εμβέλεια των υλικών που αναφέρονται στο σημείο 3 του δεύτερου εδαφίου. Αυτό γίνεται μέσω των ειδικών ιστοτόπων, διαύλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μορφών επικοινωνίας, με σκοπό τη διασφάλιση της προβολής και της ευαισθητοποίησης μεταξύ των δυνητικών δικαιούχων και των συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των εν λόγω δυνητικών δικαιούχων και συμμετεχόντων με λιγότερες ευκαιρίες στη διαδικασία συνδημιουργίας για τα προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με μεγαλύτερη έμφαση στην ένταξη και την πολυμορφία.


    (1)  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/implementation-guidelines-erasmus-and-european-solidarity-corps-inclusion-and-diversity_en


    Top