EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D1207

Απόφαση (ΕΕ) 2021/1207 του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 2021 για την τροποποίηση της απόφασης 2003/77/ΕΚ για τον καθορισμό δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα

ST/9391/2021/INIT

ΕΕ L 261 της 22.7.2021, p. 47–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/1207/oj

22.7.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 261/47


ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2021/1207 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 19ης Ιουλίου 2021

για την τροποποίηση της απόφασης 2003/77/ΕΚ για τον καθορισμό δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη το πρωτόκολλο αριθ. 37 σχετικά με τις δημοσιονομικές συνέπειες από τη λήξη της Συνθήκης ΕΚΑΧ και με το Ταμείο Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Για να μεταβεί στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η Ένωση χρειάζεται «σκαπανείς στους τομείς του κλίματος και των πόρων» προκειμένου να αναπτυχθούν οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές ρηξικέλευθων τεχνολογιών σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς έως το 2030, καθώς και μια διαδικασία παραγωγής χάλυβα μηδενικού άνθρακα έως το 2030.

(2)

Σύμφωνα με την απόφαση 2003/76/ΕΚ του Συμβουλίου (2), η Επιτροπή θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, τους πόρους του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα με τρόπο που να διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η αποδοτικότητά τους. Στην απόφαση 2003/77/ΕΚ (3) του Συμβουλίου καθορίζονται οι πολυετείς δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Δυνάμει του άρθρου 2 της απόφασης 2003/77/ΕΚ, η Επιτροπή θα επανεξετάζει ή θα συμπληρώνει τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές και θα αξιολογεί εκ νέου τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους.

(3)

Για την παροχή ουσιαστικής στήριξης για συνεργατικά αξιόλογα ερευνητικά έργα τα οποία διαθέτουν την κρίσιμη μάζα και την ενωσιακή προστιθέμενη αξία για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, της ανταγωνιστικότητας, της υγείας, της ασφάλειας και των εργασιακών συνθηκών στους τομείς που σχετίζονται με τον κλάδο του άνθρακα και του χάλυβα, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η παροχή πληρωμών που σχετίζονται με την ετήσια κατανομή όπως καθορίζεται και θεσπίζεται στο άρθρο 2 της απόφασης 2003/76/ΕΚ μέχρι το έτος 2027 για τη χρηματοδότηση των εν λόγω έργων. Οι εν λόγω πληρωμές θα πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω των καθαρών εσόδων από τις επενδύσεις και μέσω των εσόδων από την πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων έως του ετήσιου ποσού που καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής βάσει της απόφασης 2003/76/ΕΚ και της απόφασης 2008/376/ΕΚ του Συμβουλίου (4).

(4)

Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί κατά την πλέον πρόσφατη πενταετή περίοδο εφαρμογής των δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών (2012-2017) και οι εξελίξεις όσον αφορά τις συνθήκες των χρηματοπιστωτικών αγορών καταδεικνύουν την ανάγκη προσαρμογής των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.

(5)

Η διαχείριση των υπολειπόμενων περιουσιακών στοιχείων μετά τις αναλήψεις έως το 2027 που σχετίζονται με την ετήσια κατανομή που θεσπίζεται με την απόφαση 2003/76/ΕΚ θα πρέπει να βασίζεται σε έναν πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης.

(6)

Κατά μέσο όρο, η επένδυση μεγάλου μέρους των περιουσιακών στοιχείων σε πιο μακροπρόθεσμη βάση συνάδει με υψηλότερες προσδοκώμενες αποδόσεις, δεδομένης της πιθανότητας αυξημένων διακυμάνσεων βραχυπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις θα πρέπει να αποσκοπούν στο να εξασφαλίζεται επαρκές ποσό ρευστών περιουσιακών στοιχείων για τις ετήσιες πληρωμές που ζητούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής βάσει των αποφάσεων 2003/76/ΕΚ και 2008/376/ΕΚ.

(7)

Οι δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να επιτρέπουν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τις τεχνικές πτυχές της εφαρμογής και θα πρέπει να προσδιορίζουν τα κατάλληλα επενδυτικά μέσα για την επίτευξη των επενδυτικών στόχων.

(8)

Κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δεν θα πρέπει να εξετάζεται μόνη της, αλλά βάσει του ρόλου που διαδραματίζει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, η διαφοροποίηση μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων οδηγεί σε αυξημένες αποδόσεις για το ίδιο επίπεδο κινδύνου. Η συσχέτιση μεταξύ περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντική για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του συνολικού κινδύνου και της συνολικής απόδοσης των επενδύσεων.

(9)

Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα θα πρέπει να βασίζεται σε μια επενδυτική στρατηγική η οποία εκφράζεται με τη μορφή στρατηγικής κατανομής των περιουσιακών στοιχείων και στρατηγικού σημείου αναφοράς, που θα αντικατοπτρίζει τους επενδυτικούς στόχους και την ανοχή κινδύνου των περιουσιακών στοιχείων. Το σημείο αναφοράς λειτουργεί ως οδηγός μακροπρόθεσμων επενδύσεων για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, υπό μορφή κατανομών σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

(10)

Οι δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να επιτρέπουν επενδύσεις σε ομόλογα υψηλής ρευστότητας εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ που εκδίδουν φορείς σε εθνικό, υπερεθνικό, υπο-εθνικό και κρατικό επίπεδο με σκοπό την ενίσχυση της διαφοροποίησης και την παράλληλη αντιστάθμιση, στον κατάλληλο βαθμό, των κινδύνων ζημιών λόγω της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η Επιτροπή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει, με τη σύμφωνη γνώμη του υπολόγου της Επιτροπής, επί επενδύσεων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε νομίσματα άλλων προηγμένων οικονομιών ή άλλων κρατών μελών. Οι εν λόγω αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται βάσει πλήρως τεκμηριωμένης απόδειξης των πλεονεκτημάτων της υπό εξέταση επένδυσης όσον αφορά τις επιδόσεις των περιουσιακών στοιχείων. Οι δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των επιλέξιμων επενδύσεων ώστε να παρέχεται η δυνατότητα διαφοροποιημένου ανοίγματος σε ευρείς δείκτες αγοράς, σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς τομείς και σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

(11)

Οι δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να επιτρέπουν τη χρήση και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), τα προθεσμιακά συμβόλαια (forwards) και οι συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) με σκοπό τη διαχείριση των κινδύνων και των ανοιγμάτων όπως ο κίνδυνος επιτοκίου και ο συναλλαγματικός κίνδυνος.

(12)

Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και σχετικές με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) πρακτικές στο πλαίσιο μιας επένδυσης καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Η απόφαση 2003/77/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί επίσης ώστε να θεσπιστούν πρακτικές ΠΚΔ διά της συμπερίληψης θετικού ελέγχου, για την προώθηση της ενσωμάτωσης ΠΚΔ παραμέτρων στη διαδικασία επιλογής των επενδύσεων, και αρνητικού ελέγχου, ο οποίος περιλαμβάνει κατάλογο δραστηριοτήτων που εξαιρούνται από τους σκοπούς τοποθέτησης ταμειακών διαθεσίμων για δεοντολογικούς ή ηθικούς λόγους.

(13)

Στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις πράξεις διαχείρισης που διενεργούνται βάσει των δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την κατανομή στις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Στην ετήσια έκθεση θα πρέπει επίσης να παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τυχόν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη στρατηγική κατανομή των περιουσιακών στοιχείων.

(14)

Επομένως, η απόφαση 2003/77/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(15)

Δεδομένης της δομικής σύνδεσης με την απόφαση 2003/76/ΕΚ, η εν λόγω τροποποίηση θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της απόφασης (ΕΕ) 2021/1208 (5),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η απόφαση 2003/77/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1)

παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

«Άρθρο 1α

Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα θα τεθούν υπό διαχείριση με σκοπό την παροχή ετήσιων πληρωμών εντός των ορίων της ετήσιας κατανομής ύψους 111 εκατ. EUR για τη χρηματοδότηση συνεργατικής έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με τον κλάδο άνθρακα και χάλυβα. Οι ετήσιες πληρωμές χρηματοδοτούνται μέσω των καθαρών εσόδων από τις επενδύσεις και μέσω των εσόδων από την πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, από τους πόρους του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα, έως του ετήσιου ποσού που καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία της Επιτροπής βάσει της απόφασης 2003/76/ΕΚ και της απόφασης 2008/376/ΕΚ του Συμβουλίου. (*1)

(*1)  Απόφαση του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2008, για την έγκριση του ερευνητικού προγράμματος του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και το Χάλυβα και σχετικά με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές πολυετούς διάρκειας για το πρόγραμμα (ΕΕ L 130 της 20.5.2008, σ. 7).»·"

2)

το παράρτημα αντικαθίσταται από το κείμενο του παραρτήματος της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης (ΕΕ) 2021/1208

Βρυξέλλες, 19 Ιουλίου 2021.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

J. PODGORŠEK


(1)  Γνώμη της 7ης Ιουλίου 2021 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Απόφαση 2003/76/ΕΚ του Συμβουλίου, της 1ης Φεβρουαρίου 2003, για τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που προσαρτάται στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όσον αφορά τις δημοσιονομικές συνέπειες της λήξης της Συνθήκης για την ίδρυση της ΕΚΑΧ και σχετικά με το Ταμείο Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα (ΕΕ L 29 της 5.2.2003, σ. 22).

(3)  Απόφαση 2003/77/ΕΚ του Συμβουλίου, της 1ης Φεβρουαρίου 2003, για τον καθορισμό δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών πολυετούς διάρκειας για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα (ΕΕ L 29 της 5.2.2003, σ. 25).

(4)  Απόφαση 2008/76/ΕΚ του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2008, για την έγκριση του ερευνητικού προγράμματος του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και το Χάλυβα και σχετικά με τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές πολυετούς διάρκειας για το πρόγραμμα (ΕΕ L 130 της 20.5.2008, σ. 7).

(5)  Απόφαση (ΕΕ) 2021/1208 του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 2021, που τροποποιεί την απόφαση 2003/76/ΕΚ για τον καθορισμό των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που προσαρτάται στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όσον αφορά τις δημοσιονομικές συνέπειες της λήξης της συνθήκης για την ίδρυση της ΕΚΑΧ και σχετικά με το Ταμείο Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα (βλέπε σελίδα 54 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα

1.   ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Τα στοιχεία ενεργητικού της υπό εκκαθάριση Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), περιλαμβανομένων τόσο του χαρτοφυλακίου των δανείων της όσο και των επενδύσεών της, θα χρησιμοποιηθούν, στον βαθμό που απαιτείται, για να ικανοποιηθούν οι υπολειπόμενες υποχρεώσεις της ΕΚΑΧ, όσον αφορά τις εκκρεμότητές της από δάνεια που έχει λάβει, τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από προηγούμενους επιχειρησιακούς προϋπολογισμούς και οποιαδήποτε άλλη απρόβλεπτη υποχρέωση.

Στον βαθμό κατά τον οποίο τα στοιχεία ενεργητικού της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα δεν χρειάζονται για την κάλυψη των αναφερόμενων στο πρώτο εδάφιο υποχρεώσεων, θα επενδυθούν με συνετό τρόπο με βάση τον επιλεγμένο επενδυτικό ορίζοντα ώστε να αποφέρουν αποδόσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με τον άνθρακα και τον χάλυβα.

Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό την παροχή ετήσιων πληρωμών, εντός των ορίων της ετήσιας κατανομής ύψους 111 εκατ. EUR για έρευνα στους τομείς που σχετίζονται με τον κλάδο άνθρακα και χάλυβα. Οι εν λόγω πληρωμές θα προκύψουν από τα καθαρά έσοδα από τις επενδύσεις. Σε περίπτωση που τα εν λόγω καθαρά έσοδα δεν επαρκούν για την κάλυψη της ετήσιας κατανομής, θα συμπληρώνονται από τα έσοδα από την πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα. Μετά το έτος 2027, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα θα επενδυθούν κατά τρόπο ώστε να παράγουν εισοδήματα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της συνέχισης της έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με τον άνθρακα και τον χάλυβα.

2.   ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ, ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα, θα επενδυθούν με στόχο τη διατήρηση και, ει δυνατόν, την ενίσχυση της αξίας των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων («επενδυτικός στόχος»). Ο επενδυτικός στόχος θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στη διάρκεια του επενδυτικού ορίζοντα και με υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων διέπεται από τους κανόνες προληπτικής εποπτείας και τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και τους κανόνες και τις διαδικασίες που καθορίζει ο υπόλογος της Επιτροπής.

Ο επενδυτικός στόχος εξυπηρετείται μέσω της υλοποίησης μιας συνετής επενδυτικής στρατηγικής που βασίζεται σε υψηλό βαθμό διαφοροποίησης σε όλες τις επιλέξιμες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τις γεωγραφικές περιοχές, τους εκδότες και τις ληκτότητες («επενδυτική στρατηγική»). Η επενδυτική στρατηγική καθορίζεται με βάση τον επενδυτικό ορίζοντα και με σκοπό να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των απαραίτητων επαρκώς ρευστοποιημένων κεφαλαίων όπως και όταν απαιτείται.

Αυτή η επενδυτική στρατηγική εκφράζεται με τη μορφή της στρατηγικής κατανομής των περιουσιακών στοιχειών, με την οποία καθορίζεται η ενδεικτική κατανομή-στόχος σε διαφορετικές κατηγορίες επιλέξιμων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Επιτροπή αποτυπώνει τη στρατηγική κατανομή των περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό σημείο αναφοράς («σημείο αναφοράς») με βάση το οποίο συγκρίνονται οι επιδόσεις των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα.

Η επενδυτική στρατηγική και το σημείο αναφοράς προτείνονται από την Επιτροπή και συμφωνούνται με τον υπόλογο της Επιτροπής, αφού ζητηθεί η γνώμη των κύριων διατακτών της Επιτροπής.

Η επενδυτική στρατηγική και το σημείο αναφοράς ενδέχεται να τροποποιηθούν από την Επιτροπή σε περίπτωση δεόντως τεκμηριωμένης και αιτιολογημένης αλλαγής των οικονομικών συνθηκών, ουσιαστικής μεταβολής στις ανάγκες και την κατάσταση των συνεισφερόντων μέσων ή σημαντικής μεταβολής στις εκτιμήσεις εισροών/εκροών. Η διαδικασία τροποποίησης της επενδυτικής στρατηγικής είναι κοινή με αυτή που ακολουθείται για την αρχική της έγκριση.

Η επενδυτική στρατηγική καθορίζεται με βάση τον επενδυτικό ορίζοντα και την ανοχή κινδύνου των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα.

3.   ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Διασφαλίζεται η επαρκής διαφοροποίηση μεταξύ και εντός όλων των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων ώστε να μειωθούν οι επενδυτικοί κίνδυνοι. Καταρχήν, όσο μεγαλύτερο κίνδυνο ενέχει ή όσο λιγότερο ρευστοποιημένο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο, τόσο μικρότερη συγκέντρωση θα πρέπει να αναμένεται κατά το άνοιγμα.

Το άνοιγμα στις διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και η διαφοροποίηση μπορούν επίσης να επιτευχθούν μέσω επενδύσεων σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων ή διαπραγματεύσιμων σε χρηματιστήριο προϊόντων.

Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα επενδύονται μόνο σε:

α)

περιουσιακά στοιχεία της χρηματαγοράς σε ευρώ,

β)

τίτλους σταθερού εισοδήματος, και

γ)

ρυθμιζόμενες συλλογικές επενδύσεις σε χρεωστικούς και συμμετοχικούς τίτλους.

Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάρισης ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα αποκτούν άνοιγμα στις κατηγορίες περιουσιακών κινδύνων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο μέσω επενδύσεων στα ακόλουθα μέσα ή διά της διενέργειας των ακόλουθων πράξεων:

α)

καταθέσεις,

β)

μέσα της χρηματαγοράς και αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς που παρέχουν ημερήσια ρευστότητα, όπως διέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1),

γ)

χρεωστικούς τίτλους, όπως ομόλογα, συναλλαγματικές και γραμμάτια και τιτλοποιημένα μέσα, σύμφωνα με τα απλά, διαφανή και τυποποιημένα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2),

δ)

οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων που καλύπτονται από την οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων με επενδύσεις σε συμμετοχικούς ή χρεωστικούς τίτλους εφόσον οι μέγιστες ζημίες δεν μπορούν να υπερβούν τα επενδυμένα ποσά,

ε)

συμφωνίες επαναγοράς, σύμφωνα με την αρχή που θεσπίστηκε στο άρθρο 212 παράγραφος 2 του κανονισμού(ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπα»ικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) («δημοσιονομικός κανονισμός»),

στ)

συμφωνίες αγοράς και επαναπώλησης,

ζ)

πράξεις δανεισμού τίτλων με αναγνωρισμένα συστήματα συμψηφισμού όπως το Clearstream και το Euroclear ή με κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους πράξεις.

Τα παράγωγα, με τη μορφή προθεσμιακών συμβολαίων και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και συμφωνιών ανταλλαγής (swaps), χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για λόγους αποδοτικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου και όχι για σκοπούς κερδοσκοπίας ή μόχλευσης θέσης. Τα εν λόγω παράγωγα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσαρμογή της διάρκειας, μείωση του πιστωτικού ή άλλου σχετικού κινδύνου ή αλλαγές στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με την επενδυτική πολιτική.

Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι πόροι του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα μπορούν να επενδύονται σε ομόλογα υψηλής ρευστότητας εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ τα οποία εκδίδονται από εθνικές και υπερεθνικές οντότητες αποκλειστικά για λόγους διαφοροποίησης και ανοίγματος σε διαφορετική καμπύλη επιτοκίου. Οποιοσδήποτε συναλλαγματικός κίνδυνος αντισταθμίζεται από την κατάλληλη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής ή άλλων μέσων αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου, όπως διευκρινίζεται στο προηγούμενο εδάφιο.

Η Επιτροπή μπορεί, εφόσον συμφωνεί ο υπόλογος, να διευρύνει το πεδίο των επιλέξιμων επενδύσεων και να συμπεριλάβει άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικών πράξεων σύμφωνα με την επενδυτική στρατηγική και τους επενδυτικούς στόχους, καθώς και νομίσματα άλλων προηγμένων οικονομιών, σύμφωνα με τον κατάλογο που εκδίδει κατά καιρούς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εφόσον υφίσταται αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου. Οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, επενδυτικών πράξεων ή νομισμάτων προηγμένων οικονομιών βασίζεται σε τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, για κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, πράξη ή νόμισμα, του τρόπου με τον οποίο η διεύρυνση των επενδυτικών δυνατοτήτων θα ενισχύσει τις επιδόσεις κινδύνου-απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα. Στην εν λόγω αιτιολόγηση συμπεριλαμβάνεται εκτίμηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων που απαιτούνται για τη στήριξη των εν λόγω νέων επενδυτικών δυνατοτήτων.

4.   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Εφαρμόζονται τα ακόλουθα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σχετικά με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) κριτήρια:

α)

οι επενδύσεις των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα υλοποιούνται σύμφωνα με τον στόχο πολιτικής της Ένωσης για την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης στον βαθμό που το επιτρέπει η διατήρηση του κεφαλαίου των περιουσιακών στοιχείων,

β)

η υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής συμμορφώνεται με το σύνολο της συναφούς νομοθεσίας για την προώθηση ΠΚΔ χρηματοδοτικών μέσων και τηρεί τα σχετικά πρότυπα, συστήματα, κριτήρια και διαδικασίες που καθορίζει το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο,

γ)

η Επιτροπή μπορεί να συμβουλεύεται την ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ή τον διάδοχό της, σχετικά με την υλοποίηση των παραγόντων ΠΚΔ στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής για τα περιουσιακά στοιχεία της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, τους πόρους του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα,

δ)

η Επιτροπή παρακολουθεί το προφίλ περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα, και αναφέρει τα σχετικά στοιχεία στην ετήσια έκθεση που αναφέρεται στο σημείο 7 (Διαδικασίες διαχείρισης).

Ο ακόλουθος κατάλογος περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που εξαιρούνται από τους επενδυτικούς σκοπούς για δεοντολογικούς ή ηθικούς λόγους:

α)

επενδύσεις σε τίτλους που εκδίδονται από οντότητες για τις οποίες, καθόσον η Επιτροπή γνωρίζει, βάσει οριστικής δικαστικής απόφασης ή οριστικής διοικητικής απόφασης, έχει διαπιστωθεί ότι συμμετέχουν σε μία από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

i)

δραστηριότητες που κρίθηκαν παράνομες ή απαγορεύθηκαν για δεοντολογικούς ή ηθικούς λόγους βάσει του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου και διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών,

ii)

δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορία πυρομαχικών ή οπλισμού που απαγορεύονται από την εφαρμοστέα διεθνή νομοθεσία,

β)

επενδύσεις σε τίτλους που εκδίδονται από οργανισμούς οι οποίοι, καθόσον η Επιτροπή γνωρίζει, παράγουν πάνω από το 25 % των συνολικών ετήσιων εσόδων τους από τις δραστηριότητες που απαριθμούνται κατωτέρω:

i)

δραστηριότητες που συνδέονται με τα τυχερά παιχνίδια (δραστηριότητες παραγωγής, κατασκευής, διανομής, μεταποίησης, εμπορίας ή λογισμικού),

ii)

προϊόντα και δραστηριότητες που συνδέονται με τον καπνό (παραγωγή, διανομή, μεταποίηση και εμπόριο),

iii)

το σεξουαλικό εμπόριο και σχετικές υποδομές, υπηρεσίες και μέσα.

5.   ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Τα καθαρά έσοδα από τις επενδύσεις των περιουσιακών στοιχείων της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, από τους πόρους του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και το Χάλυβα, καθώς και τα έσοδα από την πώληση μέρους των περιουσιακών στοιχείων, θα καταλογιστούν στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης ως έσοδα με συγκεκριμένο σκοπό και θα μεταφέρονται από την υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, από τους πόρους του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και το Χάλυβα, ανάλογα με τις ανάγκες προκειμένου να καλύπτονται οι υποχρεώσεις της γραμμής του προϋπολογισμού που προορίζεται για ερευνητικά προγράμματα σε τομείς που σχετίζονται με τον άνθρακα και τον χάλυβα.

6.   ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Η διαχείριση των κεφαλαίων εμφανίζεται στη διαχείριση των ετήσιων λογαριασμών της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα. Οι εν λόγω ετήσιοι λογαριασμοί πρέπει να καταρτίζονται και να υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανόνες λογιστικής της Επιτροπής, όπως αυτοί θεσπίζονται από τον υπόλογο της Επιτροπής, λαμβανομένων υπόψη του ειδικού χαρακτήρα της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα. Οι λογαριασμοί εγκρίνονται από την Επιτροπή και ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Επιτροπή αναθέτει σε εξωτερικές εταιρείες την πραγματοποίηση του ετήσιου λογιστικού ελέγχου των λογαριασμών της.

7.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Η Επιτροπή θα διεξάγει, εξ ονόματος της υπό εκκαθάριση ΕΚΑΧ και, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, των πόρων του Ταμείου Έρευνας για τον Άνθρακα και τον Χάλυβα, τις προαναφερθείσες πράξεις διαχείρισης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές και δυνάμει των εσωτερικών κανόνων και διαδικασιών που θα ισχύουν για την ΕΚΑΧ κατά τη στιγμή της διάλυσής της ή όπως θα τροποποιηθούν εν συνεχεία.

Η Επιτροπή εκπονεί κάθε έτος αναλυτική έκθεση σχετικά με τις διεξαγόμενες πράξεις διαχείρισης δυνάμει των εν λόγω δημοσιονομικών κατευθυντήριων γραμμών και την αποστέλλει στα κράτη μέλη. Στην ετήσια έκθεση, η Επιτροπή περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των διαφόρων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να επενδύσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις διαπιστωθείσες επιδόσεις κάθε κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 8).

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2402 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη θέσπιση γενικού πλαισίου για την τιτλοποίηση και σχετικά με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για απλή, διαφανή και τυποποιημένη τιτλοποίηση και σχετικά με την τροποποίηση των οδηγιών 2009/65/ΕΚ, 2009/138/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 35).

(3)  Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32).

(4)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).


Top