Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1464

    Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2020/1464 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2020 σχετικά με την προαγωγή ουσιαστικών ελέγχων των εξαγωγών όπλων

    ΕΕ L 335 της 13.10.2020, p. 3–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/11/2023: This act has been changed. Current consolidated version: 30/05/2022

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/1464/oj

    13.10.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 335/3


    ΑΠΟΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2020/1464 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 12ης Οκτωβρίου 2020

    σχετικά με την προαγωγή ουσιαστικών ελέγχων των εξαγωγών όπλων

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 28 παράγραφος 1 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφαλείας που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 Δεκεμβρίου 2003 σκιαγραφεί πέντε βασικές προκλήσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί η Ένωση: τρομοκρατία, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, περιφερειακές συγκρούσεις, αποσάθρωση του κράτους και οργανωμένο έγκλημα. Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας συμβατικών όπλων διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε τέσσερις από τις πέντε αυτές προκλήσεις. Η στρατηγική τονίζει τη σημασία που έχει ο έλεγχος των εξαγωγών για την ανάσχεση της διάδοσης των όπλων. Η παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της Ένωσης με τίτλο «Κοινό όραμα, κοινές δράσεις: μια ισχυρότερη Ευρώπη», την οποία παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος στις 28 Ιουνίου 2016, επιβεβαιώνει τη στήριξη της Ένωσης στην καθολική ισχύ, την πλήρη εφαρμογή και την επιβολή συνθηκών και καθεστώτων για τον πολυμερή αφοπλισμό, τη μη διάδοση και τον έλεγχο των όπλων.

    (2)

    Στις 5 Ιουνίου 1998, η Ένωση εξέδωσε πολιτικά δεσμευτικό κώδικα συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων, με τον οποίο έθεσε κοινά κριτήρια για τη ρύθμιση του νόμιμου εμπορίου συμβατικών όπλων.

    (3)

    Στις 19 Νοεμβρίου 2018 το Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ κατά των παράνομων πυροβόλων όπλων, φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους με τίτλο «Ασφαλίζοντας τα όπλα, προστατεύοντας τους πολίτες». Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δράσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) του 2001 για την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξάλειψη του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού σε όλες του τις μορφές αποτελεί τον κύριο στόχο της εν λόγω στρατηγικής. Η στρατηγική αναφέρει ότι η Ένωση θα συνεχίσει να προωθεί τον υπεύθυνο και αποτελεσματικό έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να στηρίζει την καθολική ισχύ και την εφαρμογή της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων. Επίσης η στρατηγική επισημαίνει ότι η Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Αφρικανική Ένωση και τις οικείες περιφερειακές οικονομικές κοινότητες στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού και των πυρομαχικών τους.

    (4)

    Ο κώδικας συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων αντικαταστάθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2008 από την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1), η οποία καθορίζει οκτώ κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να αξιολογούνται οι αιτήσεις εξαγωγής συμβατικών όπλων. Περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό κοινοποίησης και διαβούλευσης για τις περιπτώσεις άρνησης της εξαγωγής όπλων και μέτρα διαφάνειας, όπως η δημοσίευση ετήσιας έκθεσης της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων. Με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ έχουν ευθυγραμμιστεί διάφορες τρίτες χώρες. Επανεξέταση της εν λόγω κοινής θέσης, κατά το 2019, οδήγησε στην έκδοση της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/1560 του Συμβουλίου (2).

    (5)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παροτρύνουν άλλα κράτη που εξάγουν στρατιωτική τεχνολογία ή εξοπλισμό να εφαρμόζουν τα κριτήρια που καθορίζονται στην εν λόγω κοινή θέση.

    (6)

    Η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων (ΣΕΟ) εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2013 και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Δεκεμβρίου 2014. Στόχος της ΣΕΟ είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στο εμπόριο όπλων. Όπως και η κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ, η ΣΕΟ θεσπίζει σειρά κριτηρίων για την εκτίμηση των κινδύνων βάσει των οποίων πρέπει να αξιολογούνται οι εξαγωγές όπλων. Η Ένωση στηρίζει την ουσιαστική εφαρμογή και την καθολική ισχύ της ΣΕΟ μέσω των ειδικών προγραμμάτων της που εγκρίθηκαν με τις αποφάσεις 2013/768/ΚΕΠΠΑ (3) και (ΚΕΠΠΑ) 2017/915 του Συμβουλίου (4). Τα εν λόγω προγράμματα βοηθούν διάφορες τρίτες χώρες, κατόπιν αιτήματός τους, να ενισχύσουν τα συστήματά τους για τον έλεγχο της μεταφοράς όπλων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΣΕΟ.

    (7)

    Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η συμπληρωματικότητα μεταξύ των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και βοήθειας που προβλέπει η παρούσα απόφαση και όσων προβλέπει η απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να πραγματοποιούνται τακτικές ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των φορέων εκτέλεσης των ενωσιακών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης στον τομέα του ελέγχου των εξαγωγών όπλων, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Αυτός ο συντονιστικός μηχανισμός ενθαρρύνει τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη μέλη, κατά περίπτωση.

    (8)

    Οι δραστηριότητες της Ένωσης για την προαγωγή ουσιαστικών και διαφανών ελέγχων των εξαγωγών όπλων έχουν αναπτυχθεί από το 2008 δυνάμει της κοινής δράσης 2008/230/ΚΕΠΠΑ (5) του Συμβουλίου και των αποφάσεων 2009/1012/ΚΕΠΠΑ (6), 2012/711/ΚΕΠΠΑ (7), (ΚΕΠΠΑ) 2015/2309 (8) και (ΚΕΠΠΑ) 2018/101 του Συμβουλίου (9). Οι δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί έχουν ιδίως υποστηρίξει την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, της διαφάνειας και της υπευθυνότητας σύμφωνα με τις αρχές της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ και τα κριτήρια εκτίμησης κινδύνων που καθορίζονται σε αυτήν. Οι δραστηριότητες αυτές απευθύνονται κατά παράδοση σε τρίτες χώρες του ανατολικού και νότιου περίγυρου της Ένωσης.

    (9)

    Τα τελευταία χρόνια η Ένωση έχει παράσχει επίσης βοήθεια για τη βελτίωση των ελέγχων των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης σε τρίτες χώρες και θα πρέπει να διασφαλίζεται ο αποτελεσματικός συντονισμός με τις δραστηριότητες που αφορούν τους ελέγχους των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης.

    (10)

    Το Συμβούλιο έχει αναθέσει στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών και Ελέγχου των Εξαγωγών («Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle – BAFA») την τεχνική εκτέλεση των αποφάσεων 2009/1012/ΚΕΠΠΑ, 2012/711/ΚΕΠΠΑ, (ΚΕΠΠΑ) 2015/2309 και (ΚΕΠΠΑ) 2018/101. Το BAFA είναι επίσης φορέας εκτέλεσης έργων που στηρίζουν την ουσιαστική εφαρμογή της ΣΕΟ δυνάμει της απόφασης 2013/768/ΚΕΠΠΑ και της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2017/915. Από το 2005 το BAFA έχει ασχοληθεί με την υλοποίηση μιας σειράς ενωσιακών έργων συνεργασίας στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης. Το BAFA είναι η αρμόδια αρχή ελέγχου των εξαγωγών της Γερμανίας και έχει αναπτύξει εκτεταμένη γνώση και εμπειρογνωμοσύνη όσον αφορά τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, μοιράζεται δε τις βασικές ικανότητές του με άλλα κράτη.

    (11)

    Στις 28 Μαΐου 2018, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρουσίασε το πρόγραμμά του για τον αφοπλισμό, με τίτλο «Διασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος». Η διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες, όπως η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις εισαγωγές και εξαγωγές όπλων, προάγει τη δημοκρατική λογοδοσία και την υπεύθυνη διακυβέρνηση. Οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται μέσω της παρούσας απόφασης του συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του προαναφερόμενου προγράμματος, καθώς και στον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης 16 του Θεματολογίου 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Για την προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και την παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της Ένωσης, η Ένωση επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:

    α)

    προαγωγή ουσιαστικών ελέγχων των εξαγωγών όπλων από τρίτες χώρες σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και στη ΣΕΟ και επιδίωξη, κατά περίπτωση, συμπληρωματικότητας και συνεργειών με ενωσιακά έργα βοήθειας στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης, και

    β)

    υποστήριξη προσπαθειών τρίτων χωρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στο εμπόριο συμβατικών όπλων, καθώς και για μετριασμό του κινδύνου εκτροπής όπλων σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.

    2.   Η Ένωση επιδιώκει τους στόχους της παραγράφου 1 μέσω έργου που περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

    α)

    περαιτέρω προαγωγή, σε τρίτες χώρες, των κριτηρίων και των αρχών που καθορίζονται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και στη ΣΕΟ, με βάση τα επιτεύγματα από την εκτέλεση της κοινής δράσης 2008/230/ΚΕΠΠΑ και των αποφάσεων 2009/1012/ΚΕΠΠΑ, 2012/711/ΚΕΠΠΑ, (ΚΕΠΠΑ) 2015/2309 και (ΚΕΠΠΑ) 2018/101,

    β)

    παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες για την κατάρτιση, ενημέρωση και εφαρμογή, κατά περίπτωση, σχετικών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που στοχεύουν στη δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών συμβατικών όπλων,

    γ)

    παροχή βοήθειας σε δικαιούχους χώρες για την εκπαίδευση των υπαλλήλων που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση αδειών και την επιβολή, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κατάλληλη εφαρμογή και επιβολή των ελέγχων των εξαγωγών όπλων,

    δ)

    παροχή βοήθειας σε δικαιούχους χώρες για την ευαισθητοποίηση της εθνικής βιομηχανίας όπλων των χωρών αυτών, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τους κανονισμούς για τον έλεγχο των εξαγωγών,

    ε)

    προαγωγή της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στο διεθνές εμπόριο όπλων, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη εθνικών και περιφερειακών μέτρων προαγωγής της διαφάνειας και του προσήκοντος ελέγχου όσον αφορά την εξαγωγή συμβατικών όπλων,

    στ)

    παρότρυνση των δικαιούχων χωρών που δεν έχουν κάνει βήματα προς την προσχώρηση στη ΣΕΟ να προσχωρήσουν στη ΣΕΟ, και παρότρυνση όσων έχουν ήδη υπογράψει τη ΣΕΟ να την κυρώσουν, και

    ζ)

    προώθηση της περαιτέρω εξέτασης του κινδύνου εκτροπής όπλων και του μετριασμού του, από την οπτική τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών.

    Αναλυτική περιγραφή των δραστηριοτήτων του έργου που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο παρατίθεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    1.   Αρμόδιος για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης είναι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας («ύπατος εκπρόσωπος»).

    2.   Η εκτέλεση των δραστηριοτήτων του έργου που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 διεξάγεται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών («Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle – BAFA»). Η επιλογή του BAFA δικαιολογείται από την αποδεδειγμένη πείρα, τις ικανότητες και την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη του σε όλο το φάσμα των σχετικών δραστηριοτήτων της Ένωσης για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων.

    3.   Το BAFA εκτελεί τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη του ύπατου εκπροσώπου. Προς τούτο, ο ύπατος εκπρόσωπος συνομολογεί τους απαραίτητους διακανονισμούς με το BAFA.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του έργου που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 1 377 542,73 EUR.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς που ορίζεται στην παράγραφο 1 ασκείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον προϋπολογισμό τις Ένωσης.

    3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση του ποσού δημοσιονομικής αναφοράς που ορίζεται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με το BAFA. Η χρηματοδοτική συμφωνία ορίζει ότι το BAFA εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή επιδιώκει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το συντομότερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή, καθώς και για την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

    Άρθρο 4

    Ο ύπατος εκπρόσωπος υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εκτέλεση της παρούσας απόφασης με βάση τις τακτικές εκθέσεις του BAFA. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση για τις δημοσιονομικές πτυχές της εκτέλεσης των δραστηριοτήτων του έργου που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.

    Λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3, ή 6 μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσής της, εάν δεν συναφθεί χρηματοδοτική συμφωνία εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

    Λουξεμβούργο, 12 Οκτωβρίου 2020.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    J. BORRELL FONTELLES


    (1)  Κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 8ης Δεκεμβρίου 2008, για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 99).

    (2)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2019/1560 του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2019, για την τροποποίηση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού (ΕΕ L 239 της 17.9.2019, σ. 16).

    (3)  Απόφαση 2013/768/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2013, για τις δραστηριότητες της ΕΕ προς υποστήριξη της εφαρμογής της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ασφάλεια (ΕΕ L 341 της 18.12.2013, σ. 56).

    (4)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915 του Συμβουλίου, της 29ης Μαΐου 2017, για δραστηριότητες προβολής της Ένωσης προς υποστήριξη της εφαρμογής της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων (ΕΕ L 139 της 30.5.2017, σ. 38).

    (5)  Κοινή δράση 2008/230/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 17ης Μαρτίου 2008, προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την προώθηση σε τρίτες χώρες του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων του Κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων (ΕΕ L 75 της 18.3.2008, σ. 81).

    (6)  Απόφαση 2009/1012/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 2009, για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την προώθηση σε τρίτες χώρες του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 348 της 29.12.2009, σ. 16).

    (7)  Απόφαση 2012/711/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2012, σχετικά με την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Ένωσης για την προώθηση, σε τρίτες χώρες, του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ (ΕΕ L 321 της 20.11.2012, σ. 62).

    (8)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/2309 του Συμβουλίου, της 10ης Δεκεμβρίου 2015, σχετικά με την προαγωγή ουσιαστικών ελέγχων των εξαγωγών όπλων (ΕΕ L 326 της 11.12.2015, σ. 56).

    (9)  Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2018/101 του Συμβουλίου, της 22ας Ιανουαρίου 2018, σχετικά με την προαγωγή ουσιαστικών ελέγχων των εξαγωγών όπλων (ΕΕ L 17 της 23.1.2018, σ. 40).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΟΠΛΩΝ

    1.   Στόχοι

    Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η προώθηση της λογοδοσίας και της ευθύνης όσον αφορά το νόμιμο εμπόριο όπλων σύμφωνα με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες της Ένωσης. Οι στόχοι της παρούσας απόφασης είναι η προαγωγή βελτιωμένων ελέγχων της μεταφοράς όπλων από τρίτες χώρες και η υποστήριξη των προσπαθειών τρίτων χωρών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στο διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων και για μετριασμό του κινδύνου εκτροπής όπλων σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να επιτευχθούν με την προώθηση των αρχών και των κριτηρίων που καθορίζονται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και στη ΣΕΟ. Οι εκροές θα πρέπει να έχουν ως σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εθνικών συστημάτων εξαγωγής όπλων στις στοχευόμενες χώρες: ο φορέας εκτέλεσης θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις νομικές, θεσμικές και άλλες σχετικές αλλαγές και την ευθυγράμμισή τους με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και, κατά περίπτωση, με τη ΣΕΟ. Οι εν λόγω εκροές θα πρέπει να επιδιώκονται σε συνδυασμό με την αναζήτηση συμπληρωματικότητας και συνεργειών με τα υπό υλοποίηση ενωσιακά έργα βοήθειας προς υποστήριξη της ΣΕΟ καθώς και στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης. Το εύρος των καλυπτόμενων δικαιούχων βάσει της παρούσας απόφασης δεν αλληλεπικαλύπτεται με τους δικαιούχους που καλύπτονται από την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915.

    Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, η Ένωση θα πρέπει να εξακολουθήσει να προάγει τα πρότυπα της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα από την εκτέλεση της κοινής δράσης 2008/230/ΚΕΠΠΑ και των αποφάσεων 2009/1012/ΚΕΠΠΑ, 2012/711/ΚΕΠΠΑ, (ΚΕΠΠΑ) 2015/2309 και (ΚΕΠΠΑ) 2018/101. Προς τούτο, θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στις δικαιούχους τρίτες χώρες για την κατάρτιση, την ενημέρωση και την εφαρμογή, κατά την περίπτωση, σχετικών νομοθετικών, διοικητικών και θεσμικών μέτρων που στηρίζουν ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου της μεταφοράς συμβατικών όπλων.

    Θα πρέπει να προσφερθεί επίσης υποστήριξη τόσο για την εκπαίδευση υπαλλήλων που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση αδειών και την επιβολή των ελέγχων μεταφοράς όπλων, όσο και για εθνικά και περιφερειακά μέτρα που προάγουν τη διαφάνεια και τον κατάλληλο έλεγχο των εξαγωγών συμβατικών όπλων. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθούν οι επαφές με τον ιδιωτικό τομέα (συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας), προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς για τον έλεγχο της μεταφοράς όπλων, με ιδιαίτερη έμφαση στα εσωτερικά προγράμματα συμμόρφωσης (ICP).

    2.   Επιλογή του φορέα εκτέλεσης

    Η εκτέλεση της παρούσας απόφασης ανατίθεται στο BAFA. Το BAFA θα συμπράττει, όπου αρμόζει, με οργανισμούς ελέγχου των εξαγωγών των κρατών μελών, σχετικούς περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ομάδες προβληματισμού, ερευνητικά ιδρύματα και ΜΚΟ.

    Το BAFA έχει κορυφαία πείρα στην παροχή βοήθειας για τον έλεγχο των εξαγωγών και στις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης. Η πείρα που έχει αναπτύξει καλύπτει όλα τα σχετικά πεδία του στρατηγικού ελέγχου των εξαγωγών, καθώς έχει ασχοληθεί με τα σχετιζόμενα με ΧΒΡΠ είδη διπλής χρήσης και στρατιωτικά είδη. Μέσω των εν λόγω προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, το BAFA έχει αποκτήσει εις βάθος γνώση των συστημάτων ελέγχου των εξαγωγών των περισσοτέρων από τις δικαιούχους χώρες που περιλαμβάνονται στην παρούσα απόφαση.

    Όσον αφορά τη βοήθεια και την ευαισθητοποίηση για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, το BAFA ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκτέλεση των αποφάσεων 2009/1012/ΚΕΠΠΑ, 2012/711/ΚΕΠΠΑ, (ΚΕΠΠΑ) 2015/2309 και (ΚΕΠΠΑ) 2018/101. Το BAFA είναι επίσης υπεύθυνο για την τεχνική εκτέλεση του προγράμματος υποστήριξης της εφαρμογής της ΣΕΟ, το οποίο θεσπίστηκε με τις αποφάσεις 2013/768/ΚΕΠΠΑ και (ΚΕΠΠΑ) 2017/915.

    Ως εκ τούτου, το BAFA βρίσκεται στην ιδανική θέση για να εντοπίσει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία στα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών των χωρών που θα είναι οι δικαιούχοι των δραστηριοτήτων της παρούσας απόφασης. Έχει επίσης την ιδιαίτερη ικανότητα να διευκολύνει συνέργειες μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας και ευαισθητοποίησης για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και να αποτρέψει αλληλεπικαλύψεις. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δικαιούχους χώρες που έχουν λάβει στήριξη στο πλαίσιο προηγούμενων ενωσιακών προγραμμάτων συνεργασίας για την ενίσχυση των τοπικών ικανοτήτων όσον αφορά την εφαρμογή και την επικαιροποίηση του εθνικού συστήματος ελέγχου του εμπορίου όπλων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις πρόσφατες εξελίξεις.

    3.   Συντονισμός με άλλα ενωσιακά έργα βοήθειας στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών

    Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ενωσιακών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών τόσο των ειδών διπλής χρήσης όσο και των συμβατικών όπλων, θα πρέπει να επιδιώκεται συνέργεια και συμπληρωματικότητα. Για τον σκοπό αυτό, οι δραστηριότητες που αναφέρονται στο τμήμα 5 πρέπει να διεξάγονται μόνο σε χώρες που δεν στοχεύονται ήδη μέσω δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ΣΕΟ. Κατά περίπτωση, μπορεί να επιδιωχθεί η δέουσα συνέργεια σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΚΕΠΠΑ ή με άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ελέγχους εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης που χρηματοδοτούνται από χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης εκτός του προϋπολογισμού της ΚΕΠΠΑ. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να τηρούνται πλήρως οι νομικοί και οικονομικοί περιορισμοί που ισχύουν για τη χρήση των σχετικών χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ένωσης.

    Για τον σκοπό αυτό, θα πραγματοποιούνται τακτικές ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των φορέων εκτέλεσης των ενωσιακών δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης στον τομέα του ελέγχου των εξαγωγών, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Αυτός ο συντονιστικός μηχανισμός θα πρέπει να λάβει επίσημη μορφή και θα πρέπει να ενθαρρύνεται η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη μέλη, κατά περίπτωση.

    4.   Συντονισμός με έργα βοήθειας υλοποιούμενα από άλλους δωρητές στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών

    Όπου αρμόζει, θα πρέπει επίσης να επιδιώκεται συνέργεια και συμπληρωματικότητα με έργα βοήθειας υλοποιούμενα από άλλους δωρητές στον τομέα της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους ελέγχους των εξαγωγών. Όπως δηλώνεται στο τμήμα 3, ο συντονισμός με άλλους δωρητές θα πρέπει να πραγματοποιείται ιδίως για τις δραστηριότητες που αναφέρονται στα υποτμήματα 5.2.1 έως 5.2.3 και 5.2.6.

    5.   Περιγραφή των δραστηριοτήτων του έργου

    5.1.   Στόχοι του έργου

    Ο κύριος στόχος είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας σε διάφορες δικαιούχους χώρες που έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να αναπτύξουν τα πρότυπα και τις πρακτικές τους όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων. Προς τούτο, οι δραστηριότητες που πρόκειται να αναληφθούν θα λαμβάνουν υπόψη το καθεστώς των δικαιούχων χωρών, ιδίως όσον αφορά:

    την ενδεχόμενη συμμετοχή τους ή αίτηση συμμετοχής τους σε διεθνή συστήματα ελέγχου των εξαγωγών που αφορούν τη μεταφορά συμβατικών όπλων και ειδών και τεχνολογιών διπλής χρήσης·

    τις υποψηφιότητές τους για προσχώρηση στην Ένωση και το αν οι δικαιούχοι χώρες είναι επισήμως ή δυνάμει υποψήφιες·

    την ικανότητά τους ως παραγωγού, εισαγωγέα ή εμπορικού κόμβου όσον αφορά το εμπόριο συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογιών·

    το επίπεδο ωριμότητας του υφιστάμενου εθνικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόοδο που έχει σημειωθεί ως αποτέλεσμα της στήριξης που έχει ληφθεί στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων συνεργασίας για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων με χρηματοδότηση της Ένωσης· και

    τη θέση έναντι της ΣΕΟ.

    Εάν οι δικαιούχοι χώρες έχουν μόνο υπογράψει τη ΣΕΟ, οι δραστηριότητες θα πρέπει —εφόσον είναι εφικτό— να επιδιώκουν τον καλύτερο εντοπισμό των παραγόντων που εμποδίζουν την κύρωση της ΣΕΟ, ιδίως όταν τα εμπόδια αυτά είναι νομικής ή ρυθμιστικής φύσεως και αφορούν ελλείψεις ή ανάγκες στο επίπεδο των ικανοτήτων εφαρμογής. Όταν οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν έχουν κάνει βήματα προς τη ΣΕΟ (δηλαδή δεν έχουν προχωρήσει σε υπογραφή, κύρωση ή προσχώρηση), οι δραστηριότητες θα πρέπει να προωθούν την προσχώρηση σε αυτή, ενδεχομένως με την υποστήριξη άλλων δικαιούχων χωρών που την έχουν κυρώσει.

    5.2.   Περιγραφή του έργου

    5.2.1.   Περιφερειακά εργαστήρια

    Το έργο θα λάβει τη μορφή διήμερων περιφερειακών εργαστηρίων, έως οκτώ στον αριθμό, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρέχεται θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση καθώς και ευκαιρία για διάλογο για την ενοποίηση των περιφερειακών προσεγγίσεων σε σχετικούς τομείς των ελέγχων των εξαγωγών συμβατικών όπλων.

    Στους συμμετέχοντες στο κάθε σεμινάριο (έως 35) θα περιλαμβάνονται κυβερνητικοί υπάλληλοι από τις καλυπτόμενες δικαιούχους χώρες. Μπορούν επίσης να προσκαλούνται, κατά περίπτωση, εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων.

    Την εκπαίδευση θα παρέχουν ειδικοί από τις εθνικές διοικήσεις των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένων πρώην υπαλλήλων), αντιπρόσωποι χωρών που έχουν ευθυγραμμισθεί με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

    Τα εργαστήρια μπορούν να πραγματοποιηθούν σε δικαιούχο χώρα ή άλλη τοποθεσία που θα προσδιοριστεί από τον ύπατο εκπρόσωπο σε συνεννόηση με την Ομάδα «Εξαγωγές Συμβατικών Όπλων» (COARM) του Συμβουλίου.

    Τα περιφερειακά εργαστήρια θα διοργανωθούν ως εξής:

    α)

    έως δύο εργαστήρια για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης·

    β)

    έως δύο εργαστήρια για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις χώρες του Καυκάσου που είναι εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας·

    γ)

    έως δύο εργαστήρια για τις μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής που είναι εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας· και

    δ)

    έως δύο εργαστήρια για την Κεντρική Ασία.

    Προκειμένου να ενισχυθεί η διαπεριφερειακή συνεργασία, οι χώρες εταίροι από άλλες περιφέρειες θα προσκληθούν σε τουλάχιστον ένα από τα εργαστήρια για κάθε περιφέρεια.

    Αυτή η περιφερειακή κατανομή, με δύο εργαστήρια ανά περιφέρεια, ενδέχεται να μην επιτευχθεί εάν δεν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες (παραδείγματος χάριν, εάν ο αριθμός συμμετεχόντων είναι απρόβλεπτα χαμηλός, εάν δεν υπάρχει σοβαρή προσφορά φιλοξενίας από δικαιούχο χώρα της περιφέρειας ή εάν υπάρχει αλληλεπικάλυψη με άλλες δραστηριότητες άλλων φορέων που υλοποιούν δραστηριότητες ευαισθητοποίησης). Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί ένα ή περισσότερα εργαστήρια, θα μπορούσε να αυξηθεί αναλόγως ο αριθμός των εργαστηρίων για τις άλλες προαναφερόμενες περιφέρειες, τηρουμένου του συνολικού ανώτατου ορίου των δώδεκα εργαστηρίων.

    5.2.2.   Επισκέψεις μελέτης

    Το έργο θα λάβει τη μορφή διήμερων ή τριήμερων επισκέψεων μελέτης, έως επτά στον αριθμό, από κυβερνητικούς υπαλλήλους στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ή άλλων δικαιούχων χωρών.

    Οι επισκέψεις μελέτης θα πρέπει να καλύπτουν από δύο έως τέσσερις δικαιούχους χώρες. Οι δικαιούχοι χώρες για τις επισκέψεις μελέτης δεν είναι υποχρεωτικό να προέρχονται από την ίδια περιφέρεια.

    5.2.3.   Χωριστή και εξ αποστάσεως βοήθεια προς τις δικαιούχους χώρες

    Το έργο θα λάβει τη μορφή εργαστηρίων, μέγιστης συνολικής διάρκειας 10 ημερών, τα οποία θα αφορούν συγκεκριμένες δικαιούχους χώρες που το ζητούν Στα εργαστήρια θα συμμετάσχουν κρατικοί υπάλληλοι από τις δικαιούχους χώρες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων αρμόδιων για τη χορήγηση αδειών και την επιβολή. Τα. εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κατά προτίμηση στις αντίστοιχες δικαιούχους χώρες. Ανάλογα με τις ακριβείς ανάγκες και τη διαθεσιμότητα των εμπειρογνωμόνων των δικαιούχων χωρών και των κρατών μελών, οι 10 ημέρες που είναι συνολικά διαθέσιμες θα κατανεμηθούν σε εργαστήρια ελάχιστης διάρκειας δύο ημερών.

    Τα εν λόγω εργαστήρια ειδικής βοήθειας θα διεξάγονται κυρίως κατόπιν αιτήματος των δικαιούχων χωρών. Σκοπός τους είναι να καλύψουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα σχετικό με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων το οποίο έχει θέσει κάποια δικαιούχος χώρα, επί παραδείγματι στο περιθώριο περιφερειακού εργαστηρίου ή κατά τη διάρκεια τακτικών επαφών με τους εμπειρογνώμονες της Ένωσης και με το BAFA. Τα εργαστήρια αυτά θα είναι διαθέσιμα για να καλύψουν θέματα και αιτήματα των δικαιούχων χωρών που σχετίζονται με τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένων στοχοθετημένων εθνικών μέτρων ανάπτυξης ικανοτήτων, ευαισθητοποίησης της βιομηχανίας και/ή της ακαδημαϊκής κοινότητας και εθνικών στρατηγικών κατάρτισης στον τομέα του ελέγχου των εξαγωγών όπλων.

    Επιπλέον, θα διατεθούν έως 20 ημέρες για χωριστή στήριξη που παρέχεται μέσω βοήθειας εξ αποστάσεως (π.χ. νομικοί έλεγχοι· διαβούλευση για συγκεκριμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την τεχνική αξιολόγηση ενός συγκεκριμένου είδους· κ.λπ.).

    Την εμπειρογνωμοσύνη τους θα παρέχουν ειδικοί από τις εθνικές διοικήσεις των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένων πρώην υπαλλήλων), αντιπρόσωποι χωρών που έχουν ευθυγραμμισθεί με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.

    5.2.4.   Ανάπτυξη θεσμικών ικανοτήτων και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης προηγμένου επιπέδου

    Το έργο θα λάβει τη μορφή έως και τριών εργαστηρίων διάρκειας έως τεσσάρων ημερών έκαστο, με στόχο την παροχή στήριξης στις δικαιούχους χώρες με προηγμένα συστήματα ελέγχου των εξαγωγών όπλων για την ανάπτυξη των δικών τους εθνικών ικανοτήτων. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα περιλαμβάνουν την εφαρμογή μιας προσέγγισης «εκπαίδευσης των εκπαιδευτών» με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τη διδακτική, τη μεταφορά γνώσης και τη θεσμική μνήμη στη δικαιούχο χώρα. Η δημιουργία εθνικών θεσμικών ικανοτήτων θα πρέπει να καλύπτει θέματα όπως η εσωτερική συμμόρφωση, η διαχείριση κινδύνων και η τομή μεταξύ των ελέγχων των εξαγωγών όπλων και της μείωσης των υβριδικών απειλών.

    5.2.5.   Διάσκεψη για χώρες εταίρους με προηγμένα συστήματα ελέγχου των εξαγωγών

    Το έργο θα λάβει τη μορφή μιας διάσκεψης στις Βρυξέλλες διάρκειας έως δύο ημερών. Η διάσκεψη θα αποτελέσει φόρουμ για προηγμένες συζητήσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ένωσης και εκπροσώπων υψηλού επιπέδου (στους τομείς της χάραξης πολιτικής, της χορήγησης αδειών και της επιβολής) των δικαιούχων χωρών με προηγμένα συστήματα ελέγχου των εξαγωγών.

    Η διάσκεψη αυτή θα δώσει στις συμμετέχουσες δικαιούχους χώρες την ευκαιρία:

    α)

    να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με το εμπόριο όπλων (π.χ. υφιστάμενοι δίαυλοι προμηθειών, αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών και ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική ασφάλειας, όπως υβριδικές απειλές)· και

    β)

    να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εφαρμοστούν πρόσφατες αλλαγές και βελτιώσεις στους ελέγχους του εμπορίου όπλων στο πλαίσιο του δικού τους εθνικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών.

    5.2.6.   Εκδηλώσεις αξιολόγησης

    Για την αποτίμηση και την επανεξέταση του αντικτύπου των δραστηριοτήτων δυνάμει της παρούσας απόφασης, θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες δύο εκδηλώσεις αξιολόγησης (ενδιάμεση και τελική), ει δυνατόν σε συνδυασμό με τακτική συνεδρίαση της COARM.

    Η εκδήλωση της ενδιάμεσης αξιολόγησης θα λάβει τη μορφή εργαστηρίου με τη συμμετοχή κρατών μελών. Το εργαστήριο μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια μίας ημέρας.

    Η εκδήλωση της τελικής αξιολόγησης θα λάβει τη μορφή εκδήλωσης στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή δικαιούχων χωρών και κρατών μελών. Στην εκδήλωση της τελικής αξιολόγησης θα προσκληθούν έως δύο εκπρόσωποι (αρμόδιοι κυβερνητικοί υπάλληλοι) από κάθε δικαιούχο χώρα.

    6.   Δικαιούχοι

    6.1.   Χώρες δικαιούχοι δυνάμει της παρούσας απόφασης

    Το εύρος των καλυπτόμενων δικαιούχων βάσει της παρούσας απόφασης δεν θα πρέπει να αλληλεπικαλύπτεται με τους δικαιούχους που καλύπτονται από την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915. Οι χώρες δικαιούχοι βάσει της παρούσας απόφασης είναι:

    α)

    οι υποψήφιες ή δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία και Κόσοβο (*)

    β)

    οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου που καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία)·

    γ)

    οι χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας της Βόρειας Αφρικής, της Μεσογείου και της Νότιας Γειτονίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία, Ιορδανία και Λίβανος)· και

    δ)

    οι χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζαχστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία και Τουρκμενιστάν),

    6.2.   Τροποποίηση του καταλόγου δικαιούχων χωρών

    Η COARM μπορεί, κατόπιν διαβουλεύσεων με τον μηχανισμό συντονισμού που αναφέρεται στο τμήμα 3, να αποφασίσει να προσθέσει χώρες στον κατάλογο των δικαιούχων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι δυνάμει της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2017/915. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν κρίνεται σκόπιμο, ο μηχανισμός συντονισμού μπορεί επίσης να συμφωνήσει να συνεργαστεί με δικαιούχους που καλύπτονται από την απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2017/915. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να κοινοποιούνται με επίσημο τρόπο μεταξύ του BAFA και της Ένωσης, μέσω του Προέδρου της COARM.

    7.   Αποτελέσματα του έργου και δείκτες εκτέλεσης

    Πέραν της εκδήλωσης της τελικής αξιολόγησης που αναφέρεται στο υποτμήμα 5.2.6, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του έργου θα λάβει υπόψη τα ακόλουθα:

    7.1.   Χωριστή αξιολόγηση κάθε δικαιούχου χώρας

    Με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων δραστηριοτήτων, το BAFA θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εωτερικής Δράσης και την Επιτροπή έκθεση προόδου για καθεμία από τις δικαιούχους χώρες που αναφέρονται στο υποτμήμα 6.1. Η έκθεση θα συνοψίζει τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη δικαιούχο χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσας απόφασης και θα αξιολογεί και θα περιγράφει την ικανότητα της δικαιούχου χώρας στον τομέα των ελέγχων της μεταφοράς όπλων με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει το BAFA. Η βάση αξιολόγησης θα είναι η εφαρμογή από τη δικαιούχο χώρα των μέσων ελέγχου, όπως ορίζεται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ, εφόσον αυτά δεν ισχύουν μόνο για τα κράτη μέλη.

    7.2.   Εκτίμηση επιπτώσεων και δείκτες εκτέλεσης

    Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση, θα πρέπει να εκτιμάται ο αντίκτυπός τους από τεχνικής απόψεως για τις δικαιούχους χώρες. Η εκτίμηση αντικτύπου θα διενεργείται από τον ύπατο εκπρόσωπο, σε συνεργασία με την COARM και, όπου αρμόζει, με τις αντιπροσωπείες της Ένωσης στις δικαιούχους χώρες, καθώς και με άλλους ενδιαφερομένους.

    Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δείκτες εκτέλεσης:

    αν υπάρχουν εθνικοί κανονισμοί σχετικοί με τους ελέγχους της μεταφοράς όπλων και αν/κατά πόσον συμμορφώνονται με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ (συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής των κριτηρίων αξιολόγησης, της εφαρμογής του κοινού στρατιωτικού καταλόγου της ΕΕ και της υποβολής εκθέσεων)·

    εφόσον είναι διαθέσιμες, πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις επιβολής·

    αν οι δικαιούχοι χώρες είναι σε θέση να δηλώνουν τις εξαγωγές και/ή εισαγωγές όπλων (π.χ. μητρώο του ΟΗΕ, ετήσια έκθεση ΣΕΟ, διακανονισμός του Wassenaar, ΟΑΣΕ και εκθέσεις στα εθνικά κοινοβούλια)· και

    αν η δικαιούχος χώρα έχει ήδη ή προτίθεται να ευθυγραμμισθεί τυπικά με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ.

    Οι εκθέσεις χωριστής αξιολόγησης που αναφέρονται στο υποτμήμα 7.1 θα πρέπει να παραπέμπουν στους ανωτέρω δείκτες εκτέλεσης όπου αρμόζει.

    8.   Προαγωγή της χρήσης της διαδικτυακής πύλης ευαισθητοποίησης της ΕΕ (1)

    Η διαδικτυακή πύλη «EU P2P» που προβλέπεται στην απόφαση 2012/711/ΚΕΠΠΑ έχει αναπτυχθεί ως ίδιος πόρος της Ένωσης. Λειτουργεί ως κοινή πλατφόρμα για όλα τα προγράμματα ευαισθητοποίησης της Ένωσης (διπλή χρήση, όπλα). Οι δραστηριότητες που απαριθμούνται στα υποτμήματα 5.2.1 έως 5.2.6 πρέπει να προβάλλουν τη διαδικτυακή πύλη ευαισθητοποίησης της Ένωσης και να προωθούν τη χρήση της. Όσοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με το ιδιωτικό τμήμα της δικτυακής πύλης, το οποίο παρέχει μόνιμη πρόσβαση σε πόρους, έγγραφα και στοιχεία επικοινωνίας. Η χρήση της δικτυακής πύλης θα πρέπει ομοίως να προωθείται και σε υπαλλήλους που δεν συμμετέχουν άμεσα στις δραστηριότητες βοήθειας και ευαισθητοποίησης. Επιπλέον, οι δραστηριότητες θα πρέπει να προωθούνται μέσω του ενημερωτικού δελτίου «EU P2P Newsletter».

    9.   Προβολή της Ένωσης

    Ο BAFA θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προβάλλει το γεγονός ότι η δράση χρηματοδοτείται από την Ένωση. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται σύμφωνα με το εγχειρίδιο επικοινωνίας και προβολής για τις εξωτερικές δράσεις της Ένωσης που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο BAFA θα εξασφαλίζει έτσι την προβολή της συμβολής της Ένωσης με κατάλληλη σήμανση και δημοσιότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ένωσης και αναδεικνύοντας τους λόγους που οδήγησαν στην παρούσα απόφαση, καθώς και τη στήριξη της παρούσας απόφασης από την Ένωση και τα αποτελέσματα της στήριξης αυτής. Το υλικό που θα παράγεται από το έργο θα φέρει σε εμφανές σημείο τη σημαία της Ένωσης σύμφωνα με τις σχετικές ενωσιακές κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και το λογότυπο «EU P2P export control programme». Οι αντιπροσωπείες της Ένωσης θα πρέπει να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις σε τρίτες χώρες με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής συνέχειας και της προβολής.

    Δεδομένου ότι οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το περιεχόμενο και τη φύση τους, θα χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία προώθησης, μεταξύ άλλων παραδοσιακά μέσα, δικτυακοί τόποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικό και προωθητικό υλικό (συμπεριλαμβανομένων των ενημερωτικών γραφημάτων, των φυλλαδίων, των ενημερωτικών δελτίων, των ανακοινωθέντων τύπου και άλλων μέσων, ανάλογα με την περίπτωση). Οι δημοσιεύσεις και οι δημόσιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έργου θα φέρουν την απαιτούμενη σήμανση.

    10.   Διάρκεια

    Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες.

    11.   Υποβολή εκθέσεων

    Ο φορέας υλοποίησης θα συντάσσει τακτικές τριμηνιαίες εκθέσεις που περιγράφουν με συνοπτικό τρόπο την πρόοδο του έργου, καθώς και εκθέσεις αποστολών μετά την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας. Οι εκθέσεις θα υποβάλλονται στον ύπατο εκπρόσωπο το αργότερο έξι εβδομάδες από την ολοκλήρωση των σχετικών δραστηριοτήτων.

    12.   Εκτιμώμενο συνολικό κόστος του έργου και χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης

    Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του έργου ανέρχεται σε 1 538 292,73 EUR με συγχρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του χρηματοδοτούμενου από την Ένωση έργου είναι 1 377 542,73 EUR.


    (*)  Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση αριθ. 1244/1999 του ΣΑΗΕ και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    (1)  https://ec.europa.eu/jrc/en/research-topic/chemical-biological-radiological-and-nuclear-hazards/eu-p2p-outreach-programmes-export-control και https://circabc.europa.eu/


    Top