Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1901

    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1901 της Επιτροπής της 7ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα κιτρινίνης στα πρόσθετα τροφίμων με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 293 της 14.11.2019, p. 2–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; καταργήθηκε εμμέσως από 32023R0915

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/1901/oj

    14.11.2019   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 293/2


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/1901 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 7ης Νοεμβρίου 2019

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα κιτρινίνης στα πρόσθετα τροφίμων με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 315/93 του Συμβουλίου, της 8ης Φεβρουαρίου 1993, για τη θέσπιση κοινοτικών διαδικασιών για τις προσμείξεις των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 3,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 (2) της Επιτροπής ορίζει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα κιτρινίνης στα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus.

    (2)

    Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής να εκδώσει επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την κιτρινίνη στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, στις 2 Μαρτίου 2012, η επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων («η Αρχή») εξέδωσε γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων που συνδέονται με την παρουσία κιτρινίνης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (3). Η επιστημονική ομάδα για τις μολυσματικές προσμείξεις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανησυχία για γονιδιοτοξικότητα και ικανότητα καρκινογένεσης, όσον αφορά την κιτρινίνη σε επίπεδο που δεν προκαλεί ανησυχία για νεφροτοξικότητα.

    (3)

    Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για την παρουσία κιτρινίνης σε ορισμένα παρασκευάσματα ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό μύκητα αποκάλυψαν υψηλά επίπεδα κιτρινίνης στα εν λόγω παρασκευάσματα. Ως εκ τούτου, στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 καθορίστηκε μέγιστο επίπεδο για την κιτρινίνη σε παρασκευάσματα ρυζιού με ερυθρό μύκητα. Δεδομένων των ελλιπών γνώσεων όσον αφορά την παρουσία κιτρινίνης σε παρασκευάσματα ρυζιού με ερυθρό μύκητα και σε άλλα τρόφιμα, καθώς και λόγω των αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά την ικανότητα καρκινογένεσης και τη γονιδιοτοξικότητα, κρίθηκε σκόπιμη η επανεξέταση του μέγιστου επιπέδου.

    (4)

    Το 2015 η Αρχή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη διερεύνηση των συγκεντρώσεων κιτρινίνης σε δείγματα τροφίμων με ιδιαίτερη έμφαση στους σπόρους και τα προϊόντα με βάση τα σιτηρά από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές στην Ευρώπη. Η έκθεση που περιγράφει το αποτέλεσμα των εν λόγω ερευνών με τίτλο «Η παρουσία κιτρινίνης στα τρόφιμα» (4) δημοσιεύθηκε το 2017. Ελήφθησαν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για την παρουσία κιτρινίνης στα τρόφιμα στην Ευρώπη, κυρίως στα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών και στα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό μύκητα.

    (5)

    Τα νέα δεδομένα σχετικά με την κιτρινίνη δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να καθοριστούν τα μέγιστα επίπεδα κιτρινίνης στα τρόφιμα εκτός των συμπληρωμάτων ρυζιού με τη χρήση ερυθρού μύκητα. Ωστόσο, για την κιτρινίνη σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus, τα αντιπροσωπευτικά δεδομένα που ελήφθησαν σχετικά με την παρουσία αποδεικνύουν ότι το ανώτατο επίπεδο θα πρέπει να μειωθεί. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα νέα δεδομένα τοξικότητας για την κιτρινίνη που να καθιστούν αναγκαία την επικαιροποίηση της αξιολόγησης, από την Αρχή, των κινδύνων της κιτρινίνης για τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, οι αβεβαιότητες όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα και την ικανότητα καρκινογένεσης της κιτρινίνης παραμένουν. Συνεπώς, είναι αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας υγείας τα επίπεδα κιτρινίνης στα τρόφιμα να είναι τόσο χαμηλά όσο είναι λογικά εφικτό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό μύκητα, καθώς υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαπιστωθούν πολύ υψηλά επίπεδα κιτρινίνης σε ορισμένα δείγματα των εν λόγω προϊόντων, με αποτέλεσμα υψηλή έκθεση των καταναλωτών των προϊόντων αυτών στην κιτρινίνη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συνάγεται ότι, με την εφαρμογή των ορθών παραγωγικών διαδικασιών, μπορούν να επιτευχθούν χαμηλά επίπεδα κιτρινίνης στα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus. Δεδομένων των αβεβαιοτήτων που παραμένουν όσον αφορά την τοξικότητα της κιτρινίνης και τη σκοπιμότητα για την επίτευξη χαμηλών επιπέδων κιτρινίνης με την εφαρμογή ορθών παρασκευαστικών πρακτικών, είναι σκόπιμο να μειωθεί το μέγιστο επίπεδο για την κιτρινίνη στα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

    (6)

    Θα πρέπει να προβλέπεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτραπεί στα κράτη μέλη και στους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (7)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus τα οποία κυκλοφορούσαν νόμιμα στην αγορά πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού μπορούν να παραμείνουν στην αγορά μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία χρήσης τους.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2020.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2019.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 37 της 13.2.1993, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, για καθορισμό μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για ορισμένες ουσίες οι οποίες επιμολύνουν τα τρόφιμα (ΕΕ L 364 της 20.12.2006, σ. 5).

    (3)  Ομάδα της EFSA για τις μολυσματικές προσμείξεις στην τροφική αλυσίδα (CONTAM)· Επιστημονική γνώμη σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων που συνδέονται με την παρουσία κιτρινίνης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. EFSA Journal 2012·10(3):2605 [82 σ.] διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.efsa.europa.eu/efsajournal.

    (4)  López P, de Nijs M, Spanjer M, Pietri A, Bertuzzi T, Starski A, Postupolski J, Castellari M and Hortós M, 2017. Generation of occurrence data on citrinin in food (Δημιουργία δεδομένων παρουσίας σχετικά με την κιτρινίνη στα τρόφιμα). Σχετική δημοσίευση EFSA 2017:EN-1177. 47 σελ.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Το παράρτημα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο τμήμα 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, η εγγραφή 2.8.1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    Τρόφιμα (1)

    Μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα (µg/kg)

    «2.8

    Κιτρινίνη

     

    2.8.1.

    Συμπληρώματα διατροφής με βάση το ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με τον ερυθρό μύκητα Monascus purpureus

    100»

    2)

    Απαλείφεται η υποσημείωση «(*) Το μέγιστο επίπεδο θα επανεξεταστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 υπό το φως πληροφοριών για την έκθεση σε κιτρινίνη από άλλα τρόφιμα και επικαιροποιημένα στοιχεία για την τοξικότητα της κιτρινίνης, ιδίως όσον αφορά την ικανότητα καρκινογένεσης και τη γονιδιοτοξικότητα».


    Top