EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R1590

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/1590 της Επιτροπής, της 26ης Σεπτεμβρίου 2019, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/159 για την επιβολή οριστικών μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα

C/2019/6854

ΕΕ L 248 της 27.9.2019, p. 28–64 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2019/1590/oj

27.9.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 248/28


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/1590 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 26ης Σεπτεμβρίου 2019

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/159 για την επιβολή οριστικών μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών (1), και ιδίως τα άρθρα 16 και 20,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) 2015/755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών από ορισμένες τρίτες χώρες (2), και ιδίως τα άρθρα 13 και 16,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1.   ΙΣΤΟΡΙΚΟ

(1)

Με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/159, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή («η Επιτροπή») επέβαλε οριστικά μέτρα διασφάλισης σε ορισμένα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα («ο οριστικός κανονισμός») (3). Τα μέτρα που επιβάλλονται από τον εν λόγω κανονισμό αφορούν δασμολογική ποσόστωση για 26 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, η οποία ορίζεται σε αρκούντως υψηλό επίπεδο ώστε να διατηρούνται οι παραδοσιακές εμπορικές ροές. Ο δασμός 25 % θα εφαρμόζεται μόνο πέρα από το καθορισμένο ποσοτικό επίπεδο των παραδοσιακών εμπορικών ροών ανά κατηγορία προϊόντων.

(2)

Στην αιτιολογική σκέψη 161 και το άρθρο 9 του οριστικού κανονισμού επισημαίνεται ότι, με βάση το συμφέρον της Ένωσης, η Επιτροπή «ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει το επίπεδο ή την κατανομή της δασμολογικής ποσόστωσης […] σε περίπτωση αλλαγών των συνθηκών κατά την περίοδο επιβολής των μέτρων» και η εν λόγω επανεξέταση θα πρέπει να αρχίσει «το αργότερο την 1η Ιουλίου 2019».

(3)

Με βάση την παρατήρηση αυτή, στις 17 Μαΐου 2019 (4) η Επιτροπή δρομολόγησε την επανεξέταση του οριστικού κανονισμού και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους, να υποβάλουν σχετικές πληροφορίες και να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία όσον αφορά τους πέντε λόγους επανεξέτασης που όρισε η Επιτροπή για τις 26 υπό εξέταση κατηγορίες προϊόντων στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης. Σύμφωνα με το τμήμα 3 της εν λόγω ανακοίνωσης, οι λόγοι επανεξέτασης αφορούσαν τα εξής:

(a)

Επίπεδο και κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων για ορισμένες ειδικές κατηγορίες προϊόντων·

(b)

Παραγκωνισμός των παραδοσιακών εμπορικών ροών·

(c)

Δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων της ολοκλήρωσης που επιδιώκεται με προτιμησιακούς εμπορικούς εταίρους·

(d)

Επικαιροποίηση του καταλόγου αναπτυσσόμενων χωρών μελών του ΠΟΕ που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων βάσει επικαιροποιημένων στατιστικών εισαγωγών· και

(e)

Λοιπές αλλαγές των συνθηκών που ενδέχεται να απαιτούν προσαρμογή του επιπέδου της κατανομής των δασμολογικών ποσοστώσεων.

(4)

Η Επιτροπή έλαβε παρατηρήσεις από 150 και πλέον διαφορετικά ενδιαφερόμενα μέρη. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν παρατηρήσεις και να αντικρούσουν τις παρατηρήσεις άλλων μερών. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έλαβε περισσότερες από 50 πρόσθετες αντικρούσεις παρατηρήσεων.

(5)

Ύστερα από εμπεριστατωμένη ανάλυση του συνόλου των παρατηρήσεων που ελήφθησαν, η Επιτροπή κατέληξε στα παρακάτω πορίσματα. Τα πορίσματα παρουσιάζονται στο παρακάτω τμήμα 2 σε πέντε διαφορετικά υποτμήματα τα οποία αντιστοιχούν στους πέντε λόγους επανεξέτασης που προσδιορίζονται στην παραπάνω αιτιολογική σκέψη 3.

2.   ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

2.A.   Επίπεδο και κατανομή δασμολογικών ποσοστώσεων για ορισμένες ειδικές κατηγορίες προϊόντων

(6)

Όπως αναφέρθηκε ήδη στην αιτιολογική σκέψη 161 του οριστικού κανονισμού, η επανεξέταση από την Επιτροπή των υφιστάμενων μέτρων αφορούσε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται στα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων (μεταξύ άλλων) των κατηγοριών προϊόντων 3, 4, 6 και 16. Για τις εν λόγω ειδικές κατηγορίες προϊόντων, η Επιτροπή έλαβε σημαντικό αριθμό παρατηρήσεων κατά τη διάρκεια της έρευνας που οδήγησε στην έγκριση των οριστικών μέτρων διασφάλισης. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων αποτέλεσαν επίσης το αντικείμενο πολυάριθμων συζητήσεων στο πλαίσιο διμερών διαβουλεύσεων με τους εμπορικούς εταίρους της Ένωσης.

(7)

Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή υπέβαλε τις συνολικά 26 κατηγορίες προϊόντων σε καθημερινή παρακολούθηση.

(8)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει κατά πόσον είχαν επέλθει αλλαγές μετά την έγκριση των οριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων κατά πόσον υπήρχαν στοιχεία που αποδεικνύουν την ουσιαστική αύξηση ή συρρίκνωση της ενωσιακής ζήτησης ή την επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις θα καταστήσουν απαραίτητη την προσαρμογή του επιπέδου ή της κατανομής της δασμολογικής ποσόστωσης που εφαρμόζεται.

(9)

Η Επιτροπή, για να προσδιορίσει τις ουσιαστικές μεταβολές της ζήτησης, διευκρίνισε ότι εξέτασε την εξέλιξη της χρήσης της σχετικής δασμολογικής ποσόστωσης προκειμένου να διαπιστώσει το κατά πόσον είχαν εξαντληθεί οι ποσοστώσεις ή αν η χρήση τους δεν αποτύπωνε τις παραδοσιακές εμπορικές ροές.

(10)

Κατά την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης, η Επιτροπή διαπίστωσε πιθανούς ασυνήθιστους τρόπους διεξαγωγής των εμπορικών συναλλαγών στις κατηγορίες προϊόντων 4B, 5, 13, 15, 16, 17 και 25. Στις εν λόγω κατηγορίες, ορισμένες ετήσιες ειδικές ανά χώρα ποσοστώσεις ή η αντίστοιχη εναπομένουσα ποσόστωση που υπολογίστηκε ώστε να διαρκεί έως το τέλος Ιουνίου του 2019, είχαν ήδη εξαντληθεί ή επρόκειτο να εξαντληθούν μόλις εντός δύο μηνών μετά την επιβολή των οριστικών μέτρων διασφάλισης.

(11)

Για τους σκοπούς της επανεξέτασης, η Επιτροπή ανέλυσε λεπτομερώς την εξέλιξη των 26 κατηγοριών προϊόντων, με βάση όχι μόνο την καθημερινή παρακολούθηση, αλλά και ειδικότερα την εξέλιξή τους κατά το διάστημα από τις 2 Φεβρουαρίου 2019 έως το τέλος Ιουνίου 2019. Μέσω της ανάλυσης αυτής, η Επιτροπή προσπάθησε να καθορίσει κατά πόσον οποιοσδήποτε πιθανός ασυνήθιστος τρόπος χρήσης προκύπτει από πραγματική ουσιαστική αύξηση της ενωσιακής ζήτησης ή κατά πόσον οι εν λόγω τρόποι χρήσης των δασμολογικών ποσοστώσεων είναι το αποτέλεσμα κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων συσσώρευσης αποθεμάτων, ή, στην πραγματικότητα, αποτέλεσμα της εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από στρεβλωτικά για το εμπόριο μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί στο εξωτερικό.

Παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων

(12)

Στις παρατηρήσεις τους, πολλά ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν αύξηση του επιπέδου της δασμολογικής ποσόστωσης ή διαφορετικό σύστημα κατανομής ή χρήσης των ποσοστώσεων για τις κατηγορίες προϊόντων που εισάγουν. Λίγα μόνο ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν το συμπέρασμα σχετικά με μια δυνητική ανισορροπία ανάμεσα στα διαθέσιμα ποσοτικά όρια που τίθενται από τη δασμολογική ποσόστωση και την υφιστάμενη (ή εξελισσόμενη) ζήτηση της ΕΕ ή άλλες μεταβολές των συνθηκών. Οι περισσότερες παρατηρήσεις επικεντρώθηκαν στις παρακάτω κατηγορίες προϊόντων που θα εξεταστούν μεμονωμένα στο παρόν τμήμα: κατηγορία 1 (φύλλα και ταινίες θερμής έλασης), κατηγορία 4B (φύλλα με μεταλλική επικάλυψη για την αυτοκινητοβιομηχανία), κατηγορία 16 (χονδρόσυρμα) και κατηγορία 25 (μεγάλοι συγκολλημένοι σωλήνες).

(13)

Για τις άλλες κατηγορίες προϊόντων που αναφέρονται στη ρήτρα επανεξέτασης ή στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης [δηλαδή, κατηγορίες προϊόντων 3 (φύλλα για ηλεκτρικές εφαρμογές), 5 (φύλλα με οργανική επικάλυψη), 6 (προϊόντα λευκοσιδήρου), 13 (ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος), 15 (χονδρόσυρμα από ανοξείδωτο χάλυβα) και 17 (είδη με καθορισμένη μορφή από σίδηρο ή από μη κραματοποιημένο χάλυβα)], οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν ήταν περιορισμένες. Οι ληφθείσες παρατηρήσεις δεν παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία που παραπέμπουν σε έλλειψη προσφοράς (δηλαδή χαμηλά ποσοτικά όρια που τίθενται από την υπό εξέταση δασμολογική ποσόστωση) που προκαλείται από αυξημένη ζήτηση ή άλλη μεταβολή των συνθηκών. Εντούτοις, σε πολυάριθμες παρατηρήσεις υποστηρίζονται προβλήματα παραγκωνισμού όσον αφορά την κατηγορία προϊόντων 13 η οποία επίσης θα αναλυθεί χωριστά στο παρακάτω υποτμήμα 2.Β του παρόντος τμήματος.

Ανάλυση της Επιτροπής

(14)

Στο τέλος της πρώτης ετήσιας περιόδου εφαρμογής των μέτρων στις 30 Ιουνίου 2019, για 24 από τις 26 κατηγορίες προϊόντων οι πραγματικοί όγκοι εισαγωγών παρέμειναν κάτω από το αντίστοιχο ποσοτικό επίπεδο που ορίστηκε από τη δασμολογική ποσόστωση, από μία ή περισσότερες ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις και/ή από τη συνολική δασμολογική ποσόστωση. Με άλλα λόγια, το σύνολο των ποσοστώσεων (ειδικές ανά χώρα και εναπομένουσες) που κατέστησαν διαθέσιμες δυνάμει των μέτρων εξαντλήθηκαν πλήρως προς το τέλος Ιουνίου του 2019 μόνο για δύο κατηγορίες προϊόντων, δηλαδή την κατηγορία 13 (ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος) και την κατηγορία 14 (ράβδοι από ανοξείδωτο χάλυβα).

(15)

Συνολικά, παρέμειναν αχρησιμοποίητοι 1,3 εκατομμύρια τόνοι της δασμολογικής ποσόστωσης που ήταν διαθέσιμη για την περίοδο από 2 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2019. Επιπλέον, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι κατά την περίοδο ισχύος των προσωρινών μέτρων (18 Ιουλίου 2018 – 1 Φεβρουαρίου 2019) παρέμειναν αχρησιμοποίητοι περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι του χώρου ποσόστωσης. Επομένως, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης, δεν χρησιμοποιήθηκαν περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια τόνοι αδασμολόγητων εισαγωγών.

(16)

Επί αυτής της βάσης, η Επιτροπή συμπέρανε ότι τα επίπεδα δασμολογικής ποσόστωσης που καθορίζονται σύμφωνα με τα συνεχιζόμενα μέτρα διασφάλισης δεν περιόρισαν αδικαιολόγητα τις εμπορικές ροές, αλλά διασφάλισαν τη διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών ροών σε επίπεδα αντίστοιχα των αναγκών της ενωσιακής αγοράς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για εικαζόμενη έλλειψη προσφοράς που προκαλείται από αυξημένη ζήτηση.

Ειδική αξιολόγηση: Κατηγορία 1 – Πλατέα προϊόντα θερμής έλασης

(17)

Για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται σε οριστικά μέτρα διασφάλισης με εξαίρεση την κατηγορία 1, το σύστημα δασμολογικής ποσόστωσης που θέσπισε η Επιτροπή συνδυάζει ειδικές ανά χώρα και εναπομένουσες δασμολογικές ποσοστώσεις. Κατά τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή αποσκοπούσε στη διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών όγκων, όχι μόνο όσον αφορά τον όγκο αλλά και την καταγωγή.

(18)

Εντούτοις, η Επιτροπή έκρινε ότι το εν λόγω σύστημα προτιμησιακών δασμολογικών ποσοστώσεων δεν ήταν κατάλληλο για την κατηγορία προϊόντων 1 λόγω των ακόλουθων ειδικών συνθηκών. Πράγματι, σε πέντε κύριες παραδοσιακές εξαγωγικές χώρες (5), οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60 % των εισαγωγών την περίοδο 2015-2017, εφαρμόζονταν μέτρα αντιντάμπινγκ και/ή αντισταθμιστικά μέτρα την ίδια περίοδο (6). Το γεγονός αυτό επηρέασε σημαντικά το επίπεδο των εισαγωγών τους.

(19)

Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω χώρες υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν πλέον σε θέση να εξάγουν προς την Ένωση στο ιστορικό τους επίπεδο, δηλαδή με βάση το μέσο επίπεδο των εισαγωγών τους στην Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017). Επομένως, η Επιτροπή έκρινε ότι ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να θεσπίσει ενιαίο σύστημα συνολικών δασμολογικών ποσοστώσεων, καθοριζόμενων σε τριμηνιαία βάση, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ελλείψεων που θα μπορούσε να προκαλέσει αδικαιολόγητα μια ειδική ανά χώρα κατανομή.

(20)

Στις παρατηρήσεις τους κατά την εν λόγω επανεξέταση, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και αρκετών εξαγωγικών χωρών, ζήτησαν από την Επιτροπή να εφαρμόσουν ένα σύστημα ειδικών ανά χώρα δασμολογικών ποσοστώσεων και για την κατηγορία προϊόντων 1. Τα μέρη αυτά υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα εξέλιξη των εισαγωγών θα προκαλέσει ανισορροπία στις ροές εισαγωγών σε βάρος ορισμένων προμηθευτριών χωρών, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει ορισμένες διαταραχές στην αγορά.

(21)

Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή ανέλυσε την εξέλιξη των εισαγωγών για την κατηγορία προϊόντων 1 κατά τη διάρκεια του 2018 και του πρώτου εξαμήνου του 2019. Παρατήρησε ότι παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ως προμηθεύτρια χώρα υπόκειται σε μέτρα αντιντάμπινγκ (που οδήγησαν σε σχετική μείωση του όγκου εισαγωγών της το 2017), οι εξαγωγές της κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019 ανέκτησαν σημαντικό μέρος του όγκου των ιστορικών εμπορικών συναλλαγών της. Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 16 % της χρήσης δασμολογικών ποσοστώσεων για την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2019 (7). Επίσης, άλλες χώρες που υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ, όπως η Βραζιλία και η Ουκρανία, συνέχισαν τις εξαγωγές προς την Ένωση (8), αν και σε πολύ πιο περιορισμένες ποσότητες σε σχέση με την περίοδο πριν την επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ.

(22)

Με βάση την εξέλιξη των εισαγωγών που περιγράφεται ανωτέρω, κυρίως από τη Ρωσία, η οποία δεν μπορούσε να προβλεφθεί κατά την έγκριση των οριστικών μέτρων διασφάλισης, η Επιτροπή διαπίστωσε πλέον ότι το επίπεδο των εισαγωγών που επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα εμπορικής άμυνας είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Επιπλέον, δεδομένου του συνεχώς υψηλού ποσοστού χρήσης της δασμολογικής ποσόστωσης στα δύο τρίμηνα που υπόκεινται σε οριστικά μέτρα διασφάλισης (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2019) από άλλες εξαγωγικές χώρες, ιδίως την Τουρκία, την Ινδία και τη Δημοκρατία της Σερβίας με αντίστοιχα μερίδια 40 %, 15 % και 12 %, ο πιθανός κίνδυνος έλλειψης προσφοράς που αναμενόταν κατά την επιβολή οριστικών μέτρων πλέον θεωρείται σημαντικά χαμηλότερος.

(23)

Ως εκ τούτου, με βάση την παραπάνω μεταβολή των συνθηκών, η Επιτροπή έκρινε ότι η τροποποίηση της κατανομής της δασμολογικής ποσόστωσης για την κατηγορία προϊόντων 1 και η θέσπιση μηχανισμού που διασφαλίζει τη διατήρηση των καταγωγών των εμπορικών ροών που είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τις άλλες κατηγορίες προϊόντων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, θα ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης.

(24)

Η Επιτροπή παρατήρησε ότι η δυσκολία θέσπισης αυτού του συστήματος έγκειται στη φύση της κατηγορίας προϊόντων 1. Όπως επεξηγήθηκε παραπάνω στην αιτιολογική σκέψη 19, αν για τον καθορισμό των ειδικών ανά χώρα ποσοστώσεων χρησιμοποιείται ως βάση ο ιστορικός μέσος όρος εισαγωγών για την περίοδο 2015-2017, θα δημιουργηθεί σημαντική έλλειψη προσφοράς. Από την άλλη πλευρά, αν χρησιμοποιείται το 2018, που είναι το πρώτο πλήρες έτος κατά το οποίο εφαρμόστηκαν μέτρα αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικά μέτρα, θα μπορούσε να προκύψει ακατάλληλη κατανομή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι όγκοι εισαγωγών του 2018 επηρεάστηκαν επίσης από την έναρξη ισχύος των μέτρων διασφάλισης (τον Ιούλιο του 2018) καθώς και από την παρουσία των όγκων εισαγωγών που προκύπτουν από εκτροπή του εμπορίου από τρίτες χώρες, η οποία ορίζεται ήδη στον οριστικό κανονισμό όσον αφορά την κατηγορία 1.

(25)

Υπό τις συνθήκες αυτές και ελλείψει κατάλληλων αντιπροσωπευτικών στοιχείων εισαγωγών για μια αρκούντως μακρά και αξιόπιστη περίοδο, η Επιτροπή θεώρησε ότι ο καταλληλότερος τρόπος για να διασφαλίσει τη διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών ροών για την κατηγορία 1, τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς την καταγωγή, θα ήταν ο καθορισμός ενός ορίου στο τμήμα της συνολικής ποσόστωσης που μπορεί να επιτύχει κάθε εξαγωγική χώρα κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου τριμήνου.

(26)

Η Επιτροπή, για να καθορίσει αυτό το ανώτατο όριο, ανέλυσε τα ιστορικά στοιχεία εισαγωγών (2013-2017) (9) της κατηγορίας προϊόντων 1 και διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου καμία εξαγωγική χώρα δεν υπερέβη το 25 % κατά μέσο όρο, και επίσης ότι το υψηλότερο μερίδιο σε ένα έτος επετεύχθη από την Τουρκία το 2017 με 28 %. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεώρησε ότι το μερίδιο καμιάς μεμονωμένης εξαγωγικής χώρας δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30 % της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης που είναι διαθέσιμη ανά τρίμηνο κατά την εναπομένουσα διάρκεια ισχύος των μέτρων.

(27)

Αυτό το κατώτατο όριο θα πρέπει να παρέχει στις εξαγωγικές χώρες επαρκές περιθώριο για να συμπληρώσουν τα μερίδια της αγοράς που έμειναν ανοικτά από τις προμηθεύτριες χώρες οι οποίες υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ συγχρόνως διατηρεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις παραδοσιακές εμπορικές ροές και διασφαλίζει επαρκή ποικιλομορφία στην προσφορά για τους χρήστες στην Ένωση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανός κίνδυνος έλλειψης προσφοράς (10).

(28)

Μέσω της εν λόγω προσαρμογής της κατανομής της δασμολογικής ποσόστωσης, η Επιτροπή έκρινε ότι εξασφαλίζει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των νόμιμων δικαιωμάτων των διαφόρων μερών σύμφωνα με το συμφέρον της Ένωσης.

Ειδική αξιολόγηση: Κατηγορία 4Β – Φύλλα με μεταλλική επικάλυψη που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία

(29)

Στον οριστικό κανονισμό, η Επιτροπή αποφάσισε ότι ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να χωρίσει την κατηγορία 4 (φύλλα με μεταλλική επικάλυψη) σε δύο υποκατηγορίες: 4A και 4B. Στόχος του διαχωρισμού ήταν η διατήρηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, του παραδοσιακού επιπέδου εισαγωγών για τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ. Πράγματι, δεδομένου του υψηλού αριθμού των τύπων προϊόντων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία 4, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι τύποι χάλυβα που είναι απαραίτητοι στον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ να παραγκωνιστούν από άλλες «βασικές» υποκατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι βασικοί τύποι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία επί του παρόντος υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ, σε αντίθεση με τα πιο εξειδικευμένα προϊόντα που δεν καλύπτονται από το αντίστοιχο αίτημα για μέτρα αντιντάμπινγκ.

(30)

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η Επιτροπή έλαβε πολυάριθμες παρατηρήσεις από ενδιαφερόμενα μέρη που επηρεάζονται από τον διαχωρισμό των δύο υποκατηγοριών, μεταξύ άλλων από την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), τις κυβερνήσεις και τους παραγωγούς-εξαγωγείς της Κορέας και της Κίνας. Στις παρατηρήσεις αυτές επισημαίνεται ότι η τρέχουσα υποδιαίρεση δεν είναι πλήρως αποτελεσματική για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Τα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν επίσης την έλλειψη σαφήνειας στον ορισμό των προϊόντων όσον αφορά την ταξινόμησή τους ανά υποκατηγορία και ιδίως το γεγονός ότι οι εισαγωγές των αποκαλούμενων ειδών χάλυβα που προορίζονται για την αυτοκινητοβιομηχανία παραγκωνίστηκαν από τις βασικές κατηγορίες σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

(31)

Τα ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν διαφορετικές προτάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δασμολογικής ποσόστωσης της εν λόγω κατηγορίας. Ειδικότερα, η ACEA και η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησαν από την Επιτροπή να χορηγήσει απαλλαγή ειδικού προορισμού για τις εισαγωγές ποιοτήτων χάλυβα που εμπίπτουν στην κατηγορία 4Β και προορίζονται για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όπως οι κυβερνήσεις της Κορέας, της Ταϊβάν και της Κίνας ζήτησαν, ως εναλλακτική λύση, αύξηση του επιπέδου της δασμολογικής ποσόστωσης και επίσης σύστημα που θα διασφαλίζει ότι οι παραδοσιακοί όγκοι του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας προστατεύονται αποτελεσματικά από τις εισαγωγές άλλων τύπων χάλυβα. Από την πλευρά του, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής χάλυβα συμφώνησε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανή καταστρατήγηση μέτρων αντιντάμπινγκ για την κατηγορία 4Α και να βρεθεί μια λύση για την αυτοκινητοβιομηχανία χωρίς, ωστόσο, να αποκλειστεί η κατηγορία 4Β από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων.

(32)

Η ανάλυση της Επιτροπής κατόπιν επανεξέτασης των οριστικών μέτρων επιβεβαιώνει ότι πράγματι διαταράχτηκαν οι παραδοσιακές εμπορικές ροές των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 4Β. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για τις εισαγωγές, η Κίνα (στην οποία κατανεμήθηκε μια από τις μεγαλύτερες ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις) εξάντλησε πλήρως την ειδική ανά χώρα δασμολογική της ποσόστωση σε ένα τρίμηνο (2 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και συνεπώς χρησιμοποίησε σημαντικό ποσό της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης (πάνω από το 75 %) το τελευταίο τρίμηνο της ίδιας περιόδου (1 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2019).

(33)

Επιπλέον, η Επιτροπή παρατήρησε ότι η Κίνα είχε εξαντλήσει – εντός μίας ημέρας μόνο – την ετήσια ειδική ανά χώρα δασμολογική της ποσόστωση για το δεύτερο έτος εφαρμογής των μέτρων (1 Ιουλίου 2019 έως 30 Ιουνίου 2020). Επομένως, είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτές οι εισαγωγές πράγματι αφορούν τα αποκαλούμενα εισαγωγικά «είδη χάλυβα που προορίζονται για την αυτοκινητοβιομηχανία». Η αναφερόμενη εξάντληση της ετήσιας ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης σε μία ημέρα απέδειξε επίσης, σε κάθε περίπτωση, τον εκτοπισμό των παραδοσιακών εμπορικών ροών για αυτή την υποκατηγορία. Η τάση αυτή πιθανόν θα επιταθεί περαιτέρω αν δεν προσαρμοστεί η λειτουργία της δασμολογικής ποσόστωσης για την κατηγορία 4Β προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τον επιδιωκόμενο στόχο της διατήρησης του παραδοσιακού επιπέδου εισαγωγών από διάφορες προμηθεύτριες χώρες για την αυτοκινητοβιομηχανία.

(34)

Η Επιτροπή ενέμεινε στην άποψη ότι δεν υπήρχαν λόγοι αποκλεισμού των κατηγοριών προϊόντων που υπόκεινται στα μέτρα, είτε μέσω σαφούς αποκλεισμού της κατηγορίας προϊόντων 4Β ή με απαλλαγή ειδικού προορισμού (11). Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέρριψε την αιτούμενη απαλλαγή ειδικού προορισμού των ειδών χάλυβα που προορίζονται για την αυτοκινητοβιομηχανία.

(35)

Ωστόσο, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης το γεγονός ότι οι παραδοσιακές εμπορικές ροές των τύπων προϊόντων που χρησιμοποιούνται από τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ ήταν οριοθετημένες. Ένας τρόπος επίτευξης του σκοπού αυτού είναι ο περιορισμός της χρήσης της κατηγορίας 4Β μόνο σε εισαγωγές που μπορούν να αποδείξουν ειδικό προορισμό στην αυτοκινητοβιομηχανία.

(36)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεώρησε ότι η προσαρμογή της λειτουργίας της δασμολογικής ποσόστωσης για την κατηγορία 4, όπως εκτίθεται κατωτέρω, είναι προς το συμφέρον της Ένωσης. Οι κατηγορίες προϊόντων σιδήρου και χάλυβα που εμπίπτουν στην κατηγορία 4Β και στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων, για να επωφεληθούν από τη δασμολογική ποσόστωση της εν λόγω κατηγορίας, πρέπει να υπάγονται σε καθεστώς ειδικού προορισμού το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 254 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (12). Μετά την εξάντληση της δασμολογικής ποσόστωσης που κατανεμήθηκε για την κατηγορία 4Β, θα ισχύει η καθ' υπέρβαση δασμολογική ποσόστωση του 25 %.

(37)

Ωστόσο, δεδομένου ότι ορισμένοι κωδικοί ΣΟ που ομαδοποιούνται προς το παρόν στην κατηγορία 4Β δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την αυτοκινητοβιομηχανία, ήταν απαραίτητη η προσαρμογή της κατανομής των κωδικών μεταξύ των κατηγοριών 4Α και 4Β προκειμένου να διασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι αντίστοιχες εξαγωγές προϊόντων που δεν ανήκουν στην αυτοκινητοβιομηχανία. Προς τούτο, το πεδίο εφαρμογής της κατηγορίας 4Α επεκτάθηκε και αναθεωρήθηκε ως εξής: όλοι οι κωδικοί ΣΟ που προηγουμένως είχαν ομαδοποιηθεί μόνο στην κατηγορία 4Β τώρα θα περιλαμβάνονται επίσης στην κατηγορία 4Α. Συνεπώς, το πεδίο εφαρμογής της κατηγορίας 4Α θα επεκταθεί. Συγχρόνως, θα παραμείνει αμετάβλητο το πεδίο εφαρμογής της κατηγορίας 4Β.

(38)

Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές προϊόντων με κωδικούς της κατηγορίας 4Β τα οποία δεν προορίζονται για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία στο εξής θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στην κατηγορία 4Α. Αντιστρόφως, όλες οι εισαγωγές προϊόντων που προορίζονταν για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να πραγματοποιούνται στην κατηγορία προϊόντων 4Β και να πληρούν τις απαιτήσεις του καθεστώτος ειδικού προορισμού, όπως επεξηγείται στην αιτιολογική σκέψη 36 παραπάνω.

(39)

Λόγω της προσαρμογής αυτής, στην Ινδία θα χορηγηθεί ενιαία ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση για την κατηγορία 4Α (συνδυάζοντας τους όγκους της ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης που κατανέμεται στις κατηγορίες 4Α και 4Β), καθώς από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην Επιτροπή προκύπτει ότι αυτή η χώρα δεν πραγματοποιεί εξαγωγές για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

(40)

Μετά τις πληροφορίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη Δημοκρατία της Κορέας, η Επιτροπή προσάρμοσε το επίπεδο της ειδικής ανά χώρα δασμολογικής της ποσόστωσης στις κατηγορίες 4Α και 4Β. Το μέρος της δασμολογικής ποσόστωσης της κατηγορίας 4Β που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΣΟ οι οποίοι περιλαμβάνονταν προηγουμένως αποκλειστικά στην κατηγορία αυτή και δεν προορίζονταν για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία μεταφέρονται πλέον στην ειδική δασμολογική ποσόστωση της Δημοκρατίας της Κορέας της κατηγορίας 4Α, έτσι ώστε να μπορούν να εξακολουθήσουν να εξάγονται στην αγορά της Ένωσης. Η Επιτροπή θεώρησε ότι για το συμφέρον της Ένωσης ήταν απαραίτητη η θέσπιση της εν λόγω προσαρμογής ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των οριστικών μέτρων σε σχέση με αυτή την κατηγορία και να διασφαλιστεί ότι οι εισαγωγές από τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ δεν ήταν αδικαιολόγητα περιορισμένες.

Ειδικές αξιολογήσεις: Κατηγορία 16 – Χονδρόσυρμα

(41)

Η Επιτροπή έλαβε πολλούς ισχυρισμούς που αφορούν την εν λόγω κατηγορία προϊόντων. Πρώτον, ζητήθηκε από την Επιτροπή να προσαρμόσει το επίπεδο της δασμολογικής ποσόστωσης προς τα πάνω προκειμένου να αποφύγει πιθανή έλλειψη προσφοράς στην αγορά της Ένωσης. Ειδικότερα, ορισμένα μέρη ζήτησαν την αύξηση του επιπέδου της δασμολογικής ποσόστωσης κατά έως 20 % ή τη χρήση του επιπέδου των εισαγωγών για τα έτη 2016-2018 ως βάση αναθεώρησης του επιπέδου της δασμολογικής ποσόστωσης. Άλλα μέρη ισχυρίστηκαν ότι η δασμολογική ποσόστωση θα πρέπει να προσαρμόζεται πλήρως προκειμένου να αποτυπώνει την αύξηση της ζήτησης στην Ένωση.

(42)

Δεύτερον, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι οι παραγωγοί της Ένωσης δεν αύξησαν (και δεν μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω) την ικανότητα ή την παραγωγή στο απαραίτητο επίπεδο προκειμένου να ανταποκριθούν στην τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση για χονδρόσυρμα στην Ένωση. Επιπλέον, ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι παραγωγοί χονδροσύρματος της Ένωσης προμήθευαν κυρίως τους αντίστοιχους δικούς τους μεταγενέστερους χρήστες και κατ' αυτό τον τρόπο μείωναν τις διαθέσιμες ποσότητες χονδροσύρματος που προορίζονται για την ελεύθερη αγορά, γεγονός το οποίο υπονόμευε τη θέση των εν λόγω ανεξάρτητων χρηστών, δηλαδή των χρηστών που δεν είναι κάθετα ενοποιημένοι. Κατά συνέπεια, οι ανεξάρτητοι χρήστες θα αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες χονδροσύρματος.

(43)

Τρίτον, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι η εξάντληση ορισμένων δασμολογικών ποσοστώσεων δεν θα μπορούσε να οφείλεται σε πρακτικές συσσώρευσης αποθεμάτων για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και ότι οι εισαγωγές πραγματοποιούνταν σε αρκετά τακτικά και συνεκτικά επίπεδα έως την εξάντληση των αντίστοιχων δασμολογικών ποσοστώσεων.

(44)

Τέταρτον, αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή τη χορήγηση ειδικών ανά χώρα δασμολογικών ποσοστώσεων σε ορισμένες καταγωγές καθώς θα προμηθεύουν την ενωσιακή αγορά με ειδικές υποκατηγορίες προϊόντων. Ομοίως, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αποκλειστούν ορισμένες υποκατηγορίες ή η Επιτροπή θα πρέπει να διαχωρίσει αυτή την κατηγορία προϊόντων, κατανέμοντας ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις στις νέες υποκατηγορίες.

(45)

Πέμπτον, ορισμένα μέρη ζήτησαν τον διαχωρισμό της κατηγορίας, ώστε οι υποκατηγορίες που χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία να έχουν δική τους δασμολογική ποσόστωση.

(46)

Τέλος, ένα ενδιαφερόμενο μέρος υποστήριξε ότι δεν ήταν σε θέση να παράγει έναν συγκεκριμένο τύπο προϊόντος καθώς οι διασφαλίσεις είχαν περιορίσει την ποσότητα ενός συγκεκριμένου τύπου απαιτούμενου χονδροσύρματος· επίσης, αρκετά μέρη ζήτησαν τη μεταφορά της αχρησιμοποίητης ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης στην εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση το τελευταίο τρίμηνο κάθε περιόδου (1 Απριλίου έως 30 Ιουνίου).

(47)

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η Επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά όλες τις εν λόγω παρατηρήσεις. Καταρχάς, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, παρόλο που στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης είχε αναγνωρίσει ότι στην υπό εξέταση κατηγορία σημειώθηκε ιδιαίτερα ταχεία χρήση τόσο ορισμένων ειδικών ανά χώρα δασμολογικών ποσοστώσεων όσο και της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης το τελευταίο τρίμηνο της πρώτης περιόδου του έτους (δηλαδή, 1 Απριλίου – 30 Ιουνίου 2019), δεν φαίνεται να έχουν επιβληθεί μη φυσιολογικοί περιορισμοί στη συνολική προμήθεια του προϊόντος. Δεν υπήρχαν ενδείξεις σημαντικά αυξημένης ζήτησης που παραπέμπουν σε μεταβολή των συνθηκών. Συγκεκριμένα, από την ανάλυση της χρήσης της δασμολογικής ποσόστωσης προέκυψε ότι ενώ ορισμένες χώρες χρησιμοποίησαν πολύ γρήγορα την επιμέρους δασμολογική τους ποσόστωση, τις τελευταίες δύο εβδομάδες (13) του τελευταίου τριμήνου του πρώτου έτους εφαρμογής των μέτρων, υπήρχε ακόμα ποσοτικό περιθώριο διαθέσιμο στη δασμολογική ποσόστωση από τουλάχιστον τρεις χώρες καταγωγής (Μολδαβία, Ελβετία και Ουκρανία), το οποίο αντιπροσώπευε πάνω από το 6 % του συνόλου της δασμολογικής ποσόστωσης που κατανεμήθηκε για την περίοδο. Στο τέλος του πρώτου έτους ισχύος των μέτρων, υπήρχε ακόμα ποσοτικό περιθώριο στη δασμολογική ποσόστωση που ήταν διαθέσιμη από μία καταγωγή (Ουκρανία).

(48)

Σύμφωνα με ορισμένες παρατηρήσεις, στον κατασκευαστικό τομέα της ΕΕ, για τον οποίο προορίζεται κυρίως το χονδρόσυρμα, η ζήτηση αυξήθηκε στο 2,8 % το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με συντελεστή 1,6 % το διάστημα 2019-2021. Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά αύξησης είχαν ήδη ενσωματωθεί στην αξιολόγηση που κατέληξε στον ορισμό του ισχύοντος ποσοτικού επιπέδου των δασμολογικών ποσοστώσεων. Ειδικότερα, η Επιτροπή, κατά την επιβολή των οριστικών μέτρων, πρόσθεσε στο παραδοσιακό επίπεδο των εισαγωγών ένα επιπλέον 5 % προκειμένου να επικαιροποιήσει τα ιστορικά στοιχεία και να λάβει υπόψη μια φυσιολογική αύξηση στη ζήτηση για τα επόμενα έτη. Επίσης, ακόμα και αν η ελευθέρωση των μέτρων διασφάλισης μετά το πρώτος έτος εφαρμογής τους τροποποιηθεί προς τα κάτω (14), εκ των πραγμάτων αυξάνεται περαιτέρω το επίπεδο των διαθέσιμων δασμολογικών ποσοστώσεων για την αντιμετώπιση της εικαζόμενης αύξησης της ζήτησης πέρα από την προβλεπόμενη αύξηση. Με βάση το παραπάνω, η Επιτροπή θεωρεί ότι το τρέχον επίπεδο της δασμολογικής ποσόστωσης για την κατηγορία προϊόντων 16 ήταν επαρκές και δεν υπήρχε κίνδυνος έλλειψης στην ενωσιακή αγορά.

(49)

Όσον αφορά το αίτημα επιβολής τεχνητού περιορισμού στην προσφορά από παραγωγούς της Ένωσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην Επιτροπή (οι οποίες περιλαμβάνουν τις επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που υποβλήθηκαν από τους παραγωγούς της Ένωσης στο πλαίσιο της έρευνας η οποία οδηγεί στη λήψη οριστικών μέτρων), η παραγωγή και οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής (στην ελεύθερη αγορά) αυξήθηκαν σταθερά κατά την περίοδο 2013-2017. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες (πωλήσεις στη δέσμια αγορά) επίσης αυξήθηκαν, αν και σε πολύ μικρότερους όγκους. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι ο όγκος πωλήσεων στην ελεύθερη αγορά (εντός της Ένωσης) ήταν πάνω από τρεις φορές υψηλότερος από τις δέσμιες πωλήσεις στην ενωσιακή αγορά κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Επιπλέον, κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι πρόσφατα θα μπορούσε να ανατραπεί αποτελεσματικά αυτή η σαφής και σταθερή τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Επομένως, τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου έρχονται σε αντίθεση με τον αναφερόμενο ισχυρισμό.

(50)

Όσον αφορά την πιθανή συσσώρευση αποθεμάτων, τα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι οι εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν από όλες τις χώρες καταγωγής σε τακτικά και σταθερά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ενώ αυτό συνέβαινε για διάφορες χώρες καταγωγής καθώς και για την εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση κατά το τρίτο τρίμηνο (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019), οι υπόλοιπες πιο συναφείς καταγωγές (Τουρκία και Ρωσία) μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες εξάντλησαν τη δασμολογική ποσόστωση που ήταν διαθέσιμη για πέντε μήνες. Αυτός ο ασυνήθιστος τρόπος επιβεβαιώθηκε επίσης για τις πρώτες ημέρες της δεύτερης περιόδου εφαρμογής των μέτρων (έως τις 19 Ιουλίου 2019, η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει το 60 % της ετήσιας ειδικής ανά χώρα δασμολογικής της ποσόστωσης). Επιπλέον, η Επιτροπή παρατήρησε επίσης ότι η εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση το τελευταίο τρίμηνο της πρώτης περιόδου εφαρμογής των μέτρων (1 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2019) εξαντλήθηκε αποκλειστικά από δύο χώρες (Τουρκία και Ρωσία) ήδη από τη δεύτερη ημέρα του αντίστοιχου τριμήνου (δηλαδή στις 2 Απριλίου 2019), ενώ το προηγούμενο τρίμηνο (2 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) η εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση είχε χρησιμοποιηθεί από αρκετές χώρες με σταθερό ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια του τριμήνου. Μια τόσο ασυνήθιστα ταχεία εξάντληση του επιπέδου δασμολογικής ποσόστωσης από ορισμένες χώρες καταγωγής δεν μπορεί να θεωρηθεί «τακτικά και σταθερά επίπεδα του εμπορίου».

(51)

Όσον αφορά το αίτημα διαχωρισμού της κατηγορίας 16, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 διαχώρισε κατ' εξαίρεση τις δύο κατηγορίες και εξήγησε τους λόγους αυτής της απόφασης. Ύστερα από προσεκτική ανάλυση των ληφθεισών σχετικών παρατηρήσεων, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν παρουσιάστηκε μεταβολή των συνθηκών που θα δικαιολογούσε διαχωρισμό οποιασδήποτε επιπλέον κατηγορίας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι παρατηρήσεις του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ (ACEA) δεν ανέφεραν καν την ανάγκη πιθανής προσαρμογής της κατηγορίας αυτής. Επιπλέον, η Επιτροπή επισήμανε ότι μόνο το γεγονός ότι ορισμένοι τύποι εντός μιας κατηγορίας προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν συνιστά αυτόματα λόγο διαφορετικής μεταχείρισής τους στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι η εν λόγω προσαρμογή θα ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης. Ως εκ τούτου, τα αποδεικτικά στοιχεία που παρασχέθηκαν δεν ήταν επαρκή ώστε η Επιτροπή να συμπεράνει ότι η προσαρμογή είναι πράγματι προς το συμφέρον της Ένωσης.

(52)

Όσον αφορά τον αντίκτυπο των οριστικών μέτρων διασφάλισης σχετικά με την ικανότητα παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων για τα οποία απαιτείται ένας ορισμένος τύπος χονδροσύρματος, η Επιτροπή παρατήρησε ότι από τα παρεχόμενα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε μια συνεκτική και έντονα πτωτική τάση πωλήσεων των εν λόγω προϊόντων από το 2013 έως το 2018, δηλαδή πριν τη θέση σε εφαρμογή των μέτρων διασφάλισης. Συνεπώς, αυτός ο ισχυρισμός δεν στηριζόταν σε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

(53)

Επομένως, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της αύξησης της δασμολογικής ποσόστωσης για την υπό εξέταση κατηγορία προϊόντων.

Ειδική αξιολόγηση: Κατηγορία 25 – Μεγάλοι συγκολλημένοι σωλήνες

(54)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ανέφεραν ότι η τρέχουσα κατανομή της δασμολογικής ποσόστωσης για την κατηγορία 25 θα πρέπει να τροποποιηθεί λόγω της μεταβολής των συνθηκών. Ειδικότερα, ορισμένα μέρη υποστήριξαν ότι τώρα θα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ένα μεγάλο έργο κατασκευής αγωγών αερίου (Nord Stream 2), για το οποίο το 2017 εισήχθη από τη Ρωσία μεγάλος αριθμός σωλήνων, και επομένως η κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων για το προϊόν αυτό δεν θα είναι κατάλληλη καθώς δεν θα αντιπροσωπεύει την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά. Ο ισχυρισμός αυτός υποστηρίζεται από τις τάσεις των εισαγωγών που παρατηρούνται από τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, τα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι θα πάψουν να υπάρχουν ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις για αυτή την κατηγορία και, αντί αυτών, θα υπάρχει ενιαία συνολική δασμολογική ποσόστωση προκειμένου να αποφεύγεται η έλλειψη προσφοράς για άλλα επερχόμενα έργα.

(55)

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δασμολογική ποσόστωση για την υπό εξέταση κατηγορία (που αντιστοιχεί περίπου στο 70 % του συνόλου της δασμολογικής ποσόστωσης). Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η ανάλυση της Επιτροπής για τα συναφή στοιχεία εισαγωγών έδειξε ότι οι εισαγωγές της Ρωσίας σημείωσαν σταθερή μείωση μετά από μια μαζική, απότομη αύξηση το 2017. Μετά την αύξηση αυτή, το επίπεδο των εισαγωγών της Ρωσίας υπέστη ήδη δραστική μείωση το 2018 (αν και ακόμα κυμαίνεται σε σχετικά υψηλούς όγκους). Ωστόσο, αυτή η καθοδική τάση επιταχύνθηκε κατά την περίοδο εφαρμογής των οριστικών μέτρων διασφάλισης. Από την ανάλυση χρήσης της δασμολογικής ποσόστωσης προέκυψε, κατά συνέπεια, ότι η Ρωσία δεν αξιοποίησε επαρκώς την ειδική ανά χώρα δασμολογική της ποσόστωση κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των μέτρων (χρήση 30 %) (15). Η ανεπαρκής αξιοποίηση της δασμολογικής ποσόστωσης αποτυπώθηκε στις ανάγκες του ειδικού τεχνικού έργου που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 54.

(56)

Από την άλλη πλευρά, άλλες προμηθεύτριες χώρες για αυτή την κατηγορία προϊόντων εξάντλησαν πλήρως τις ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις τους και χρησιμοποίησαν έως το 79 % της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης (ο όγκος της εν λόγω συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης είναι συγκριτικά μικρός).

(57)

Με βάση τη μεταβολή των συνθηκών σε σχέση με το τεχνικό έργο που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 54 και την πιο πρόσφατη εξέλιξη της παρατηρούμενης χρήσης της δασμολογικής ποσόστωσης, η Επιτροπή θεώρησε απαραίτητη την αντικατάσταση της ισχύουσας δασμολογικής ποσόστωσης με μια ενιαία συνολική δασμολογική ποσόστωση. Θεωρήθηκε ότι η αλλαγή στο σύστημα δασμολογικής ποσόστωσης συμβαδίζει με το συμφέρον της Ένωσης, δεδομένου ότι ήταν καταλληλότερη για τον περιορισμό του κινδύνου πιθανής έλλειψης προσφοράς που προέρχεται από μια ανεπαρκή κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων, ενώ συγχρόνως διασφαλίζει επαρκή ποικιλομορφία προσφοράς και ίσες ευκαιρίες ώστε όλοι οι πιθανοί προμηθευτές να συμμετέχουν σε νέα τεχνικά έργα για τα οποία η υπό εξέταση κατηγορία προϊόντων είναι απαραίτητη.

(58)

Η Επιτροπή παρατήρησε ότι το αντίστροφο, δηλαδή αν ήταν δυνατή η διατήρηση της κατανομής των δασμολογικών ποσοστώσεων ανά χώρα η οποία επί του παρόντος υπόκειται σε οριστικά μέτρα, η συμμετοχή των προμηθευτών άλλων υποψήφιων χωρών καταγωγής στις διαδικασίες προμηθειών για άλλα συνεχιζόμενα ή μελλοντικά έργα θα μπορούσε να υποστεί αδικαιολόγητες στρεβλώσεις. Το ίδιο πρόβλημα θα προέκυπτε επίσης αν η Επιτροπή όριζε ανώτατο όριο για κάθε προμηθεύτρια χώρα, όπως αποφάσισε για την κατηγορία 1. Επομένως, η Επιτροπή θεώρησε ότι η διατήρηση της αρχικής κατάστασης δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και ότι η αλλαγή στην κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων για την υπό εξέταση κατηγορία ήταν δικαιολογημένη.

(59)

Όσον αφορά τις συνολικές ποσοστώσεις στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων, η συνολική δασμολογική ποσόστωση για την κατηγορία 25 θα πρέπει να καθορίζεται σε τριμηνιαία βάση.

Γενική αξιολόγηση: Ισχυρισμοί που αφορούν κατηγορίες προϊόντων

(60)

Ενώ στις προηγούμενες αιτιολογικές σκέψεις εξετάστηκε αναλυτικά η ουσία των πιθανών προσαρμογών των δασμολογικών ποσοστώσεων για τις κατηγορίες προϊόντων που προσέλκυσαν τις περισσότερες παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων μερών, το παρόν υποτμήμα εξετάζει πιο συνοπτικά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν όσον αφορά τις εναπομένουσες κατηγορίες προϊόντων με επιχειρήματα τα οποία είναι γενικού χαρακτήρα για τις αντίστοιχες κατηγορίες για τις οποίες διατυπώθηκαν οι ισχυρισμοί.

(61)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν αύξηση στις ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις που είχαν εξαντληθεί πριν το τέλος της σχετικής περιόδου. Ορισμένα μέρη υποστήριξαν ότι το ίδιο το γεγονός της εξάντλησης μιας ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης θα είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για να δικαιολογήσει μια αύξηση στη δασμολογική ποσόστωση. Στο ίδιο πλαίσιο, ορισμένα από τα μέρη αυτά επισήμαναν επίσης ότι το επίπεδο των δασμολογικών ποσοστώσεων που ορίζεται από τα οριστικά μέτρα είναι υπερβολικά χαμηλό, καθώς για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων τα επίπεδα εισαγωγών το 2018 ήταν συγκριτικά υψηλότερα από τα ποσοτικά επίπεδα των αντίστοιχων δασμολογικών ποσοστώσεων.

(62)

Πρώτον, η Επιτροπή επισήμανε ότι, με εξαίρεση τις δύο κατηγορίες προϊόντων, για τις υπόλοιπες είκοσι τέσσερις κατηγορίες υπήρχε ακόμα ποσοτικό περιθώριο δασμολογικής ποσόστωσης διαθέσιμο από μία ή αρκετές χώρες καταγωγής ή από την εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση ή και από τα δύο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 15, το συνολικό περιθώριο της αχρησιμοποίητης δασμολογικής ποσόστωσης κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων (από 18 Ιουλίου 2018 έως 1 Φεβρουαρίου 2019) και κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής των οριστικών μέτρων (από 2 Φεβρουαρίου 2019 έως 30 Ιουνίου 2019) υπερέβη τους 3 εκατομμύρια τόνους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαφώνησε με τους ισχυρισμούς ότι το συνολικό ποσοτικό επίπεδο των δασμολογικών ποσοστώσεων ορίστηκε πολύ χαμηλό. Επιπλέον, το γεγονός ότι ορισμένες δασμολογικές ποσοστώσεις εντός μιας δεδομένης κατηγορίας προϊόντων εξαντλήθηκαν πριν το τέλος της αντίστοιχης περιόδου δεν αποτέλεσε από μόνο του μεταβολή των συνθηκών που θα μπορούσε να εγγυηθεί αυτόματη αύξηση της δασμολογικής ποσόστωσης, αν δεν παρέχονταν πρόσθετα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εξάντληση οφειλόταν σε αύξηση της ζήτησης η οποία ήταν απρόβλεπτη κατά την έγκριση των οριστικών μέτρων. Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι το σκεπτικό των μέτρων διασφάλισης ήταν η θέση σε εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών σε σχέση με τις αυξημένες εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων. Αντιθέτως, πολλοί ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στην επανεξέταση απλώς ζητούσαν αύξηση στο ποσοτικό επίπεδο της δασμολογικής ποσόστωσης χωρίς να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη μεταβολή των συνθηκών (όπως, για παράδειγμα, κανένας κίνδυνος εκτροπής του εμπορίου). Επομένως, οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν σε αυτή τη βάση θεωρήθηκαν αναιτιολόγητοι.

(63)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή να αλλάξει την περίοδο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της δασμολογικής ποσόστωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εν λόγω ενδιαφερόμενα μέρη ζητούσαν τη χρήση της περιόδου 2016-2018 προκειμένου να καταγράψουν τα πιο πρόσφατα και, συνήθως επίσης, υψηλότερα επίπεδα εισαγωγών.

(64)

Στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 και με βάση το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών (16) («κανονισμός (ΕΕ) 2015/478») καθώς και τις αρχές της αναλογικότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, η Επιτροπή επισήμανε ότι οι δασμολογικές ποσοστώσεις υπολογίστηκαν με βάση τον μέσο όρο των εισαγωγών κατά τα τρία τελευταία αντιπροσωπευτικά έτη (2015-2017). Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι, όπως διευκρινίστηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης, ο στόχος της εν λόγω επανεξέτασης ήταν η διατύπωση πολύ ειδικών προσαρμογών των υφιστάμενων μέτρων αν, μετά την έγκρισή τους, υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για μεταβολή των συνθηκών. Επιπλέον, τα ενδιαφερόμενα μέρη σε καμία περίπτωση δεν απέδειξαν με ποιον τρόπο η περίοδος που επιλέχτηκε από την Επιτροπή δεν συνάδει με τους συναφείς κανόνες ή αρχές του ενωσιακού δικαίου. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο πλαίσιο της παρούσας επανεξέτασης δεν θα αναθεωρηθεί η περίοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της υπό εξέταση δασμολογικής ποσόστωσης.

(65)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη επισήμαναν το γεγονός ότι ορισμένες ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις δεν είχαν χρησιμοποιηθεί πλήρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο χρήσης ήταν πράγματι αμελητέο. Τα μέρη αυτά ζήτησαν από την Επιτροπή την αναδιανομή των όγκων μεταξύ άλλων προμηθευτών που μπορεί να έχουν εξαντλήσει τις δικές τους δασμολογικές ποσοστώσεις.

(66)

Η Επιτροπή αναγνώρισε ότι ορισμένες ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν πλήρως και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το επίπεδο χρήσης ήταν ασυνήθιστα χαμηλό. Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι η κατανομή δασμολογικών ποσοστώσεων σε ορισμένες χώρες πραγματοποιήθηκε με βάση τις ιστορικές εισαγωγές με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών ροών. Στο πλαίσιο αυτό, τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν παρείχαν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο χρήσης οφειλόταν στη μεταβολή των συνθηκών με διαρκή χαρακτήρα για τους συναφείς τύπους προϊόντων. Ούτε παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι αχρησιμοποίητες ποσοστώσεις προκαλούσαν συνολικά προβλήματα έλλειψης προσφοράς για τις αντίστοιχες κατηγορίες προϊόντων, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη κατανομή των αντίστοιχων δασμολογικών ποσοστώσεων να μην θεωρείται κατάλληλη και να απαιτείται επανεξέταση. Επομένως, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι που δικαιολογούν τη στέρηση της ποσόστωσης από τους παραδοσιακούς προμηθευτές.

(67)

Όσον αφορά τις αχρησιμοποίητες εναπομένουσες ποσοστώσεις στο τέλος των πρώτων τριών τριμήνων μιας περιόδου, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή στο τέλος μιας περιόδου να μεταφέρει επίσης στην επόμενη περίοδο όλες τις αχρησιμοποίητες δασμολογικές ποσοστώσεις.

(68)

Η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα. Επισημαίνεται ότι το επίπεδο των δασμολογικών ποσοστώσεων που είναι διαθέσιμες ανά περίοδο υπολογίζεται σε ετήσια βάση. Επομένως, η μεταφορά αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων από μια περίοδο στην άλλη θα διογκώσει τις δασμολογικές ποσοστώσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε περίοδο πέρα από το επίπεδο των ιστορικών παραδοσιακών εισαγωγών και συνεπώς θα διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

(69)

Επίσης, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή να χορηγήσει ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις σε χώρες, ακόμα και σε καταστάσεις που οι εισαγωγές από αυτές τις χώρες σε μια δεδομένη κατηγορία θα είναι κάτω από το 5 % κατά την περίοδο που θεωρείται συναφής για την κατανομή της δασμολογικής ποσόστωσης (2015-2017).

(70)

Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι η μέθοδος κατανομής της δασμολογικής ποσόστωσης ήταν η ίδια για όλες τις κατηγορίες και καταγωγές των προϊόντων. Το κριτήριο κατανομής μιας ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159, ήταν ότι οι εισαγωγές μιας χώρας θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 5 % του μέσου όρου εισαγωγών σε μια κατηγορία προϊόντων την περίοδο 2015-2017. Οι σχετικές ληφθείσες παρατηρήσεις δεν προσφέρουν αντικειμενικούς λόγους για την αλλαγή της προσέγγισης αυτής. Επιπλέον, στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ, η χορήγηση ειδικών ανά χώρα δασμολογικών ποσοστώσεων όταν δεν ικανοποιείται το κατώτατο όριο του 5 % θα συνιστούσε διάκριση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Επομένως, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να δεχτεί τα αιτήματα αυτά.

(71)

Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη επικαλέστηκαν διαφορετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ορισμένους εμπορικούς εταίρους ώστε να παρέχεται απαλλαγή από τα μέτρα ή προτιμησιακή μεταχείριση των εισαγωγών τους.

(72)

Η Επιτροπή παρατήρησε ότι όλες οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες τις οποίες επικαλέστηκαν τα μέρη προέβλεπαν τη δυνατότητα υιοθέτησης μέτρων διασφάλισης. Επομένως, δεν μπορεί να ζητηθεί απαλλαγή σε αυτή τη βάση. Η Επιτροπή επίσης διαφώνησε με την άποψη ότι θα πρέπει να χορηγήσει προτιμησιακή μεταχείριση σε ορισμένες χώρες έναντι άλλων. Οι διμερείς συμφωνίες δεν παρέχουν ούτε επιβάλλουν στην Ένωση υποχρεώσεις διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με άλλα μέρη που υπόκεινται στα μέτρα. Ούτε τα ενδιαφερόμενα μέρη ήταν σε θέση να υποδείξουν αντίστοιχες διατάξεις στις συναφείς συμφωνίες. Επομένως, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να δεχτεί τα αιτήματα αυτά.

(73)

Ωστόσο, άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση της δασμολογικής ποσόστωσης ήταν απαραίτητη διότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν ήταν σε θέση να προμηθεύει αρκετές ποσότητες στην ενωσιακή αγορά και ως εκ τούτου θα μπορούσε να επιφέρει ελλείψεις στην αγορά.

(74)

Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι για τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων υπήρχε ακόμα διαθέσιμο περιθώριο ποσοστώσεων, τόσο στο τέλος της περιόδου εφαρμογής των προσωρινών μέτρων (1 Φεβρουαρίου 2019) όσο και στο τέλος της πρώτης περιόδου εφαρμογής των οριστικών μέτρων (30 Ιουνίου 2019). Συνεπώς, η Επιτροπή θεώρησε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν αντίθετοι με την πραγματική χρήση των ποσοστώσεων. Επιπλέον, τα μέρη αυτά δεν παρείχαν στοιχεία που αποδεικνύουν ελλείψεις προσφοράς για οποιαδήποτε συναφή κατηγορία προϊόντων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέρριψε αυτά τα αιτήματα.

(75)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη συνέδεσαν τους ισχυρισμούς τους για αυξημένες δασμολογικές ποσοστώσεις σε ορισμένες κατηγορίες με μια εικαζόμενη αύξηση της ζήτησης στους τομείς της οικονομίας στους οποίους χρησιμοποιούνται αυτές οι κατηγορίες.

(76)

Η Επιτροπή παρατήρησε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί υπέδειξαν αυξήσεις στη ζήτηση, οι οποίες σημειώθηκαν πριν την επιβολή των οριστικών μέτρων. Ως προς τούτο, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι είχε ήδη καλύψει πιθανές αυξήσεις με συμπληρωματικό ποσοστό 5 % πάνω από τα παραδοσιακά επίπεδα εισαγωγών, το οποίο ίσχυε μετά την έναρξη ισχύος των οριστικών μέτρων διασφάλισης. Όσον αφορά την εξέλιξη της ζήτησης σε επακόλουθες περιόδους, οι διαθέσιμες πληροφορίες της Επιτροπής δεν παρουσίασαν ενδείξεις σημαντικής αύξησης της ζήτησης, αντιθέτως υπέδειξαν μείωση της πραγματικής κατανάλωσης σιδήρου και χάλυβα (17).

(77)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή να αποκλείσει ορισμένες υποκατηγορίες προϊόντων ή να χωρίσει τις υφιστάμενες κατηγορίες προϊόντων. Για να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς υποστήριξαν ότι ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να διασφαλιστεί ότι οι εισαγωγές ορισμένων υποκατηγοριών προϊόντων «ειδικής χρήσης» δεν παραγκωνίζονται από τις εισαγωγές άλλων πιο βασικών υποκατηγοριών προϊόντων.

(78)

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επισήμανε ότι το πεδίο εφαρμογής της επανεξέτασης δεν κάλυπτε τον αποκλεισμό ή την ένταξη κατηγοριών ή υποκατηγοριών προϊόντων που υπόκεινται στα μέτρα. Όσον αφορά τα αιτήματα διαχωρισμού ορισμένων κατηγοριών προϊόντων, η Επιτροπή παρέπεμψε στην επεξήγηση της στην αιτιολογική σκέψη 34 παραπάνω.

(79)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη επέμειναν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει ένα σύστημα αδειοδότησης για τη χορήγηση δασμολογικών ποσοστώσεων.

(80)

Ως προς τούτο, η Επιτροπή επισήμανε ότι κατά την ανάπτυξη ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων, ήταν θεμελιώδους σημασίας να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή του είναι ευλόγως εφικτή. Δεδομένου του ευρέος πεδίου κάλυψης των προϊόντων από τα ισχύοντα μέτρα, η θέσπιση ενός συστήματος αδειοδότησης θα προσέθετε τέτοιο βαθμό πολυπλοκότητας που τα συγκριτικά καθαρά οφέλη σε σχέση με τις ελλείψεις του ήταν ακόμα ασαφή. Αν δεν αποδειχθεί κάτι διαφορετικό, η Επιτροπή έκρινε κατάλληλο το σύστημα δασμολογικής ποσόστωσης που ισχύει προς το παρόν. Η Επιτροπή τονίζει ότι στο πλαίσιο της επανεξέτασης δεν παρασχέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την καταλληλότητα του ισχύοντος συστήματος διαχείρισης των δασμολογικών ποσοστώσεων.

(81)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή να τροποποιήσει την ισχύουσα διαχείριση των ειδικών ανά χώρα ποσοστώσεων, ώστε η διαχείρισή τους να γίνεται σε τριμηνιαία βάση. Τα μέρη αυτά υποστήριξαν ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν οι κίνδυνοι από τις πρακτικές συσσώρευσης αποθεμάτων και θα διασφαλιστεί πιο ομαλός ρυθμός στη χρήση ποσοστώσεων.

(82)

Η Επιτροπή θεώρησε ότι το ισχύον σύστημα, κατά το οποίο η διαχείριση των ειδικών ανά χώρα ποσοστώσεων για παραδοσιακούς προμηθευτές γίνεται σε ετήσια βάση, ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης, καθώς δεν περιορίζει ως εκ του περισσού ή τεχνητά την επιλογή προμήθειας για εισαγωγείς και χρήστες της Ένωσης ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν θεώρησε ότι υπάρχουν λόγοι αλλαγής του συστήματος.

(83)

Επίσης, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην εναπομένουσα ποσόστωση για τις χώρες που εξαντλούν την ειδική ανά χώρα δασμολογική τους ποσόστωση. Η δυνατότητα αυτή περιοριζόταν επί του παρόντος στο τέταρτο τρίμηνο κάθε περιόδου.

(84)

Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι η δυνατότητα πρόσβασης στην εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση το τελευταίο τρίμηνο μιας περιόδου θεσπίστηκε για να μειωθεί ο κίνδυνος να παραμείνουν αχρησιμοποίητες οι εναπομένουσες ποσοστώσεις και να αποφευχθεί πιθανή έλλειψη προσφοράς στην αγορά της Ένωσης. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η Επιτροπή παρακολουθούσε σε καθημερινή βάση τη χρήση των εναπομενουσών δασμολογικών ποσοστώσεων. Επομένως, με εξαίρεση τα πορίσματα για τον παραγκωνισμό που αναπτύσσονται στο τμήμα 2.Β παρακάτω, η Επιτροπή ανέφερε ότι η χρήση της ποσόστωσης για τις περισσότερες εναπομένουσες ποσοστώσεις ήταν πολύ υψηλή (σε πολλές περιπτώσεις εξαντλήθηκε πλήρως). Η Επιτροπή επίσης παρατήρησε ότι στις πολύ ελάχιστες κατηγορίες που παρουσίαζαν πολύ χαμηλό επίπεδο χρήσης της εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης, δεν είχαν εξαντληθεί πλήρως ούτε οι περισσότερες ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δυνατότητα πρόσβασης στο τελευταίο τρίμηνο μιας περιόδου έως τώρα είχε διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματική διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών ροών όσον αφορά τις καταγωγές, (18) ελαχιστοποιώντας συγχρόνως τον κίνδυνο έλλειψης προσφοράς.

2.B   «Παραγκωνισμός» των παραδοσιακών εμπορικών ροών

(85)

Στο πλαίσιο εφαρμογής των οριστικών μέτρων διασφάλισης, μετά την εξάντληση μιας ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης για συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, επιτρέπεται η πρόσβαση της αντίστοιχης χώρας στη συνολική δασμολογική ποσόστωση κατά το τελευταίο τρίμηνο (δηλαδή 1 Απριλίου 2019 έως 30 Ιουνίου 2019). Αν και η συνολική δασμολογική ποσόστωση σχεδιάστηκε καταρχήν για τις υπόλοιπες χώρες που δεν επωφελούνται από ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις, ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί ότι δεν παραμένουν αχρησιμοποίητες εναπομένουσες δασμολογικές ποσοστώσεις στο τέλος κάθε έτους εφαρμογής των μέτρων.

(86)

Από την ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης επισημάνθηκε ότι για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, μία ή αρκετές χώρες που επωφελούνται από μια ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση είχαν εξαντλήσει γρήγορα την εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση το τελευταίο τρίμηνο, παραγκωνίζοντας τις παραδοσιακές εμπορικές ροές από άλλες καταγωγές. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να διερευνήσει κατά πόσον το εν λόγω γεγονός είχε αρνητικό αντίκτυπο στα συμφέροντα της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη διατήρησης παραδοσιακών εμπορικών ροών και να αποφασίσει, κατά περίπτωση, την πιθανή λήψη διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης.

Παρατηρήσεις των μερών

(87)

Αφενός, πολλά ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων προμηθεύτριες χώρες, εξαγωγείς, χρήστες και ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής διατύπωσαν παράπονα σχετικά με το φαινόμενο αποκλεισμού που δημιουργεί για τα συμφέροντά τους το ισχύον σύστημα πρόσβασης στην εναπομένουσα ποσόστωση κατά το τελευταίο τρίμηνο. Τα εν λόγω μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση για την αποκατάσταση της εικαζόμενης ανισορροπίας, δεδομένου ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε μια χώρα που υπόκειται ήδη σε ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση να εκτοπίζει άλλους παραδοσιακούς προμηθευτές, ακόμα και αν αυτοί ήταν συγκριτικά λιγότερο σημαντικοί όσον αφορά τους εισαγόμενους όγκους. Επομένως, τα μέρη ζήτησαν περιορισμό της χρήσης της συνολικής εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης το τελευταίο τρίμηνο του αντίστοιχου έτους εφαρμογής των μέτρων. Αφετέρου, ένας περιορισμένος αριθμός ενδιαφερόμενων μερών παρουσίασε αντίθετα επιχειρήματα και διαφώνησε με οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία του ισχύοντος μηχανισμού. Κατά τη γνώμη τους, οποιαδήποτε αλλαγή του συστήματος θα έθετε σε κίνδυνο την πλήρη χρήση των εναπομενουσών δασμολογικών ποσοστώσεων.

Ανάλυση της Επιτροπής

(88)

Η Επιτροπή διεξήγαγε εμπεριστατωμένη αξιολόγηση του μηχανισμού που ισχύει επί του παρόντος για τη διαχείριση των συνολικών εναπομενουσών δασμολογικών ποσοστώσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αχρησιμοποίητων ποσοστώσεων από το ένα τρίμηνο στο άλλο και της πρόσβασης κατά το τέταρτο τρίμηνο για χώρες που έχουν εξαντλήσει την αντίστοιχη δική τους ειδική ανά χώρα ποσόστωση. Από την αξιολόγηση προέκυψε ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός γενικώς λειτούργησε καλά και έχει διασφαλίσει μια άνευ προβλημάτων μεγιστοποίηση της χρήσης της εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης. Στη συντριπτική πλειονότητα των κατηγοριών προϊόντων που υπόκεινται σε οριστικά μέτρα, η χρήση της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης από προμηθευτές που έχουν εξαντλήσει τη δική τους ειδική ανά χώρα ποσόστωση, ακόμα και αν ορισμένες φορές μπορούσαν να λάβουν μεγάλο τμήμα της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης κατά το τελευταίο τρίμηνο, δεν εμπόδισε τη συνέχιση των εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο από μικρότερους παραδοσιακούς προμηθευτές που έχουν υπαχθεί στην εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση. Υπό τις συνθήκες αυτές, η απεριόριστη πρόσβαση στη συνολική δασμολογική ποσόστωση το τελευταίο τρίμηνο φάνηκε να παραμένει σημαντικό στοιχείο του συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων προς το συμφέρον της Ένωσης, που θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει.

(89)

Εντούτοις, η ανάλυση της Επιτροπής αποκάλυψε επίσης ότι σε δύο κατηγορίες προϊόντων (δηλαδή στις κατηγορίες προϊόντων 13 και 16) (19), δύο χώρες που επωφελούνται από μια ειδική ανά χώρα ποσόστωση (η Τουρκία και η Ρωσία) είχαν σχεδόν αποκλειστικά εξαντλήσει την πλήρη συνολική δασμολογική ποσόστωση το τελευταίο τρίμηνο της πρώτης περιόδου εφαρμογής των μέτρων (1 Απριλίου – 30 Ιουνίου 2019), και σε ορισμένες περιπτώσεις εντός ολίγων ημερών.

(90)

Το γεγονός αυτό αφορούσε ιδίως την κατηγορία προϊόντων 13 (ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος), για την οποία η συνολική δασμολογική ποσόστωση εξαντλήθηκε στις 27 Μαΐου 2019, δηλαδή περισσότερο από ένα μήνα πριν το τέλος του τριμήνου και παρά τη μεταφορά του 23 % της αχρησιμοποίητης δασμολογικής ποσόστωσης από το τρίτο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, ο διαθέσιμος όγκος χρησιμοποιήθηκε πλήρως από δύο χώρες που επωφελούνται από μια ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση (Τουρκία και Ρωσία) η οποία είχε παραγκωνίσει άλλους, παραδοσιακά μικρότερους προμηθευτές που χρησιμοποιούσαν σε τακτική βάση τη συνολική δασμολογική ποσόστωση, όπως η Λευκορωσία και η Σερβία.

(91)

Όσον αφορά την κατηγορία προϊόντων 16 (μη κραματοποιημένο και άλλο κραματοποιημένο χονδρόσυρμα), η συνολική δασμολογική ποσόστωση εξαντλήθηκε κατά το ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου της πρώτης περιόδου εφαρμογής των μέτρων (δηλαδή στις 2 Απριλίου 2019) λόγω της μαζικής χρήσης από την Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό από τη Ρωσία (χρησιμοποίησαν το 62 % και το 33 % αντίστοιχα από το σύνολο της εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης που είναι διαθέσιμη για το τέταρτο τρίμηνο). Επομένως, μικρότερες προμηθεύτριες χώρες, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, δεν μπορούσαν πλέον να εξάγουν χωρίς να καταβάλουν την καθ' υπέρβαση δασμολογική ποσόστωση του 25 % (20).

(92)

Με βάση την ανάλυση αυτή, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, όσον αφορά τις παραπάνω δύο κατηγορίες προϊόντων, ο μηχανισμός που τέθηκε σε ισχύ για να διασφαλιστεί ότι εξαντλήθηκαν πλήρως οι δασμολογικές ποσοστώσεις επέφερε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μηχανισμός που είναι σε ισχύ επέτρεψε την αύξηση του επιπέδου εξαγωγών των μεγάλων προμηθευτών πέρα από τις παραδοσιακές εμπορικές ροές τους σε βάρος των μικρότερων παραγόντων οι οποίοι διαφορετικά θα συνέχιζαν τις εξαγωγές έως την εξάντληση της εναπομένουσας ποσόστωσης.

(93)

Η Επιτροπή θεώρησε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι αντίθετη προς το συμφέρον της Ένωσης για δύο λόγους. Πρώτον, ο αποκλεισμός μικρότερων εξαγωγικών χωρών αντιστρατεύεται τον στόχο της διατήρησης των παραδοσιακών εμπορικών ροών, και όσον αφορά την καταγωγή. Δεύτερον, η εν λόγω εξέλιξη στερεί από τον ενωσιακό κλάδο χρηστών την προμήθεια ορισμένων εξειδικευμένων τύπων σιδήρου και χάλυβα που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες οι οποίες εξάγονται μόνο, σε περιορισμένους όγκους, από μικρότερες προμηθεύτριες χώρες.

(94)

Επομένως, η Επιτροπή έκρινε απαραίτητη την εφαρμογή ενός ποσοτικού ανώτατου ορίου για συγκεκριμένες καταγωγές προϊόντων. Δηλαδή, κατά το τελευταίο τρίμηνο των δύο υπόλοιπων περιόδων εφαρμογής των οριστικών μέτρων, για τις κατηγορίες προϊόντων 13 και 16 (ήτοι τις κατηγορίες στις οποίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραγκωνισμού), η χρήση της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης θα περιοριστεί στο 30 % ανά προμηθεύτρια χώρα. Με βάση τον περιορισμό, τουλάχιστον τέσσερις προμηθεύτριες χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη δασμολογική ποσόστωση.

(95)

Η Επιτροπή θεωρεί αυτό το όριο κατάλληλο για τους εξής λόγους: από τα στοιχεία εισαγωγών που αξιολογήθηκαν κατά τα δύο τρίμηνα που υπόκεινται σε οριστικά μέτρα το 2019 προκύπτει ότι έως τέσσερις εξαγωγικές χώρες (σε καθεμία από τις δύο κατηγορίες) εξήγαγαν οριακά σημαντικές ποσότητες (21) στην Ένωση. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό το ανώτατο όριο δεν θα περιορίσει τεχνητά την πρόσβαση στην εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση για συγκεκριμένη καταγωγή και θα εγγυηθεί επαρκή ποικιλία στις πηγές εφοδιασμού των χρηστών στην Ένωση.

(96)

Κατά την άποψη της Επιτροπής, με την εν λόγω προσαρμογή του μηχανισμού δασμολογικών ποσοστώσεων θα επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ, αφενός, του στόχου μεγιστοποίησης της χρήσης της δασμολογικής ποσόστωσης και, αφετέρου, του στόχου εξασφάλισης ενός ελάχιστου ποσοτικού περιθωρίου, ώστε οι μικρότερες προμηθεύτριες χώρες να συνεχίσουν τις εξαγωγές στο πλαίσιο της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης χωρίς να αποκλείονται από μεγάλους προμηθευτές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει εξαγωγές όγκων οι οποίοι αντιστοιχούν στις παραδοσιακές εμπορικές ροές τους με βάση την αντίστοιχη ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση. Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίσει επίσης ότι οι παραδοσιακές εμπορικές ροές στις κατηγορίες 13 και 16 διατηρούνται προς το συμφέρον της Ένωσης, όχι μόνο ως προς τους όγκους αλλά και την καταγωγή.

(97)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν αντιρρήσεις στους ισχυρισμούς σχετικά με την ύπαρξη παραγκωνισμού και, αντιθέτως, υποστήριξαν ότι η εξαγωγική συμπεριφορά ορισμένων χωρών ήταν απλώς η επιβεβαίωση ότι η κατανεμημένη δασμολογική ποσόστωση ήταν χαμηλότερη από την ποσόστωση που απαιτεί η αγορά.

(98)

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επισήμανε, όπως περιγράφεται στο τμήμα 2.Α ανωτέρω, ότι, με βάση την ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά την εφαρμογή των οριστικών μέτρων, το συνολικό επίπεδο δασμολογικών ποσοστώσεων φαίνεται να επαρκεί έως τώρα και, όπως διευκρινίζεται στις αιτιολογικές σκέψεις 89 έως 93, η Επιτροπή εντόπισε αρνητικά αποτελέσματα παραγκωνισμού μόνο σε δύο κατηγορίες προϊόντων. Όσον αφορά τις τελευταίες αυτές κατηγορίες, εφαρμόζει ένα κατάλληλο διορθωτικό μέτρο που λαμβάνει υπόψη τις παραδοσιακές εμπορικές ροές όλων των προμηθευτριών χωρών και εξισορροπεί το καταναλωτικό συμφέρον της Ένωσης σε σχέση με τις εμπορικές ροές.

2.Γ   Δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων της ολοκλήρωσης που επιδιώκεται με προτιμησιακούς εμπορικούς εταίρους

(99)

Η Επιτροπή διερεύνησε επίσης κατά πόσον η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων διασφάλισης χάλυβα ενείχε σοβαρούς κινδύνους για τη σταθεροποίηση ή την οικονομική ανάπτυξη ορισμένων προτιμησιακών εμπορικών εταίρων σε βαθμό επιζήμιο για τους στόχους ολοκλήρωσης που αναγράφονται στις συμφωνίες τους με την Ένωση. Αφορούσε ιδίως την κατάσταση ορισμένων χωρών οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Ένωση.

Παρατηρήσεις των μερών

(100)

Στο πλαίσιο της έρευνας επανεξέτασης, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων —η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Δημοκρατία της Σερβίας— διατύπωσαν ανησυχίες και ισχυρισμούς παρόμοιους με εκείνους που είχαν ήδη διατυπώσει πριν την υιοθέτηση των οριστικών μέτρων διασφάλισης.

(101)

Οι χώρες αυτές δηλώνουν ότι τα οριστικά μέτρα διασφάλισης περιορίζουν την επέκταση του δικού τους κλάδου παραγωγής χάλυβα και την ικανότητα εξαγωγής τους προς την Ένωση, δημιουργώντας κινδύνους απώλειας θέσεων εργασίας, υπονομεύοντας την οικονομική τους ανάπτυξη και διακυβεύοντας τους στόχους ολοκλήρωσης και σταθεροποίησης στο πλαίσιο των συμφωνιών τους με την Ένωση. Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι η ειδική ανά χώρα δασμολογική τους ποσόστωση σε ορισμένες κατηγορίες είναι υπερβολικά χαμηλή και θα πρέπει να αυξηθεί. Ισχυρίζονται επίσης ότι η τρέχουσα κατανομή των δασμολογικών ποσοστώσεων δεν διατηρεί τις παραδοσιακές εμπορικές ροές και επομένως ότι οι δασμολογικές ποσοστώσεις θα πρέπει να αναδιανεμηθούν. Οι χώρες αυτές ζητούν αύξηση του ρυθμού ελευθέρωσης των δασμολογικών ποσοστώσεων, με το επιχείρημα ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση στην Ένωση.

(102)

Η Σερβία ιδίως επανέλαβε ότι ο μέσος όρος των όγκων εισαγωγών των τελευταίων τριών ετών που χρησιμοποιήθηκε από την Επιτροπή για τον καθορισμό των επιπέδων των δασμολογικών ποσοστώσεων, δηλαδή από το 2015 έως το 2017, δεν είναι αντιπροσωπευτικός των ιστορικών εμπορικών συναλλαγών της με την Ένωση. Κατά την άποψη της Σερβίας, αυτό συμβαίνει ιδίως επειδή η λειτουργία της μοναδικής της μονάδας παραγωγής χάλυβα είχε ανασταλεί κατά την περίοδο εκείνη και οι νέοι ιδιοκτήτες της μονάδας μόλις πρόσφατα κατάφεραν να επαναφέρουν την παραδοσιακή παραγωγή και τις πωλήσεις της σε φυσιολογικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Σερβίας, το χαμηλότερο επίπεδο ποσοστώσεων θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της μονάδας και δημιουργεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά. Τέλος, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων ζητούν επίσης, με βάση την ειδική σχέση τους με την Ένωση, να εξαιρεθούν από τα μέτρα για τους ίδιους λόγους με τις χώρες που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου («ΕΟΧ»).

(103)

Εναλλακτικά, διατύπωσαν αρκετούς ισχυρισμούς και αιτήματα για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι εξής: 1, 2, 5, 6, 16, 20 και 21.

Ανάλυση της Επιτροπής

(104)

Όσον αφορά το αίτημα αποκλεισμού από τα μέτρα, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις, για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης έναντι ενός εισαγόμενου προϊόντος δεν έχει σημασία η προέλευση του προϊόντος. Οι μόνες εξαιρέσεις στον κανόνα αφορούν την ειδική κατάσταση ορισμένων μελών από αναπτυσσόμενες χώρες ή —κατά περίπτωση— υποχρεώσεις που απορρέουν από διμερείς συμφωνίες. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, διαπιστώθηκε ότι οι συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης που συνάφθηκαν μεταξύ της ΕΕ και των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι εισαγωγές μπορούν να υπόκεινται σε μέτρα διασφάλισης τα οποία λήφθηκαν σύμφωνα με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις.

(105)

Αναφορικά με τα αιτήματα αυξημένης δασμολογικής ποσόστωσης σε μια σειρά κατηγοριών προϊόντων με βάση την εικαζόμενη αύξηση της ζήτησης, η Επιτροπή ήδη εξέτασε τους ισχυρισμούς στην εμπεριστατωμένη της ανάλυση για τη χρήση των δασμολογικών ποσοστώσεων η οποία περιγράφεται στο τμήμα 2.Α ανωτέρω. Η Επιτροπή συμπέρανε ότι το επίπεδο των ποσοστώσεων είναι επαρκές και αναλογικό για τη διατήρηση των παραδοσιακών εμπορικών ροών και δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για σημαντική αύξηση της ζήτησης της Ένωσης που δικαιολογούν αλλαγή στο επίπεδο της δασμολογικής ποσόστωσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων στο τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης (30 Ιουνίου 2019) εξακολουθούσαν να υπάρχουν διαθέσιμοι όγκοι σήμαινε ότι τα μέτρα δεν περιόριζαν γενικά την ικανότητα των τρίτων χωρών να εξάγουν χάλυβα στην Ένωση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχύουσα δασμολογική ποσόστωση προκάλεσε αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων της ολοκλήρωσης.

(106)

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός κράτους των Δυτικών Βαλκανίων, τα μέτρα θα πρέπει να εγγυώνται συγκεκριμένο όγκο εξαγωγών —ιδίως στις κατηγορίες προϊόντων 1 και 6— κάτι το οποίο θεωρεί απαραίτητο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του εγχώριου κλάδου παραγωγής και της σταθερότητας της οικονομίας του. Εντούτοις, η ανάλυση της επιμέρους χρήσης των δασμολογικών ποσοστώσεων σε αυτές τις δύο κατηγορίες κατέδειξε ότι η εξαγωγική ικανότητα των χωρών αυτών προς την ΕΕ δεν περιοριζόταν αδικαιολόγητα από τα μέτρα. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των όγκων που εξάγονται από αυτή τη χώρα κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του πρώτου έτους εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης (από 2 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου 2019) υπέδειξε ότι υπερέβη ακόμα και τις προηγούμενες προβλέψεις.

(107)

Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων 6, 20 και 21, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που εξάντλησαν τη δική τους ειδική δασμολογική ποσόστωση ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση της δασμολογικής τους ποσόστωσης ήταν απαραίτητη για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων διασφάλισης στην οικονομία τους.

(108)

Ύστερα από τη διατύπωση αυτών των ισχυρισμών, η Επιτροπή διεξήγαγε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της τάσης που διέπει την εξάντληση της αντίστοιχης δασμολογικής ποσόστωσης και τη χρήση της εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης το τελευταίο τρίμηνο του πρώτου έτους εφαρμογής των μέτρων (1 Απριλίου – 30 Ιουνίου 2019). Από την ανάλυση προέκυψε ότι αν και ορισμένα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων όντως είχαν εξαντλήσει την ειδική ανά χώρα δασμολογική τους ποσόστωση πριν το τέλος της πρώτης περιόδου εφαρμογής των μέτρων (δηλαδή πριν τις 30 Ιουνίου 2019), μπορούσαν να συνεχίσουν τις εξαγωγές στην Ένωση με βάση τις σχετικές εναπομένουσες ποσοστώσεις έως την εξάντλησή τους και αυτό συνέβη μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έκδοση των νέων ποσοστώσεων για τη δεύτερη περίοδο εφαρμογής των μέτρων την 1η Ιουλίου 2019. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πρόσθετο περιθώριο εξαγωγών που παρείχε η αύξηση της ποσόστωσης η οποία προκύπτει από την ελευθέρωση των μέτρων από την 1η Ιουλίου 2019, οδήγησε την Επιτροπή στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένοι και δεν υπήρχε ανάγκη αύξησης της αντίστοιχης δασμολογικής ποσόστωσης.

(109)

Επιπλέον, η Επιτροπή παρατήρησε ότι οι προσαρμογές της λειτουργίας του συστήματος δασμολογικής ποσόστωσης που προτείνονται σε προηγούμενα τμήματα (2.A και 2.B) —όπως ο ανά χώρα περιορισμός του 30 % στη χρήση της συνολικής δασμολογικής ποσόστωσης των κατηγοριών προϊόντων 1, 13 και 16 (22) — οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ως αποτέλεσμα της παρούσας επανεξέτασης, σε κάθε περίπτωση θα συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που τέθηκαν από τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως όσον αφορά την προστασία των παραδοσιακών εξαγωγικών ροών από παραδοσιακούς προμηθευτές της Ένωσης.

(110)

Τέλος, κατά τους ισχυρισμούς ενός κράτους, στην κατηγορία προϊόντων 16 θα πρέπει να κατανέμεται ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση, με βάση τον εξαγωγικό όγκο της το 2017, ο οποίος υπερέβη ελάχιστα το όριο του 5 %. Εντούτοις, όπως διευκρινίστηκε ήδη από την Επιτροπή στην αιτιολογική σκέψη 147 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/159, η κατανομή ειδικών ανά χώρα δασμολογικών ποσοστώσεων για όλες τις εξαγωγικές χώρες βασίζεται στον μέσο όρο των εισαγωγών κατά τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2015 έως το 2017, και όχι αποκλειστικά στο τελευταίο έτος της περιόδου αυτής. Επομένως, το αίτημα δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

2.Δ   Επικαιροποίηση του καταλόγου αναπτυσσόμενων χωρών μελών του ΠΟΕ που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων βάσει επικαιροποιημένων στατιστικών στοιχείων εισαγωγών

(111)

Σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης, δηλαδή το άρθρο 9.1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις, τα μέτρα διασφάλισης δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται σε προϊόν καταγωγής από αναπτυσσόμενη χώρα η οποία είναι μέλος του ΠΟΕ, εφόσον το τμήμα των ενωσιακών εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος που αντιστοιχεί στην εν λόγω χώρα δεν υπερβαίνει το 3 %, υπό την προϋπόθεση ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μέλη του ΠΟΕ των οποίων το μερίδιο στις ενωσιακές εισαγωγές είναι κατώτερο του 3 %, δεν συγκεντρώνουν συνολικά περισσότερο από το 9 % των συνολικών εισαγωγών του σχετικού προϊόντος στην Ένωση. Επιπλέον, η προσαρμογή του καταλόγου των αναπτυσσόμενων χωρών που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ότι ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες αδικαιολόγητα επωφελούνται από τον αρχικό αποκλεισμό είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.

(112)

Κατόπιν έγκρισης των οριστικών μέτρων διασφάλισης με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επανεξετάζει, σε τακτική βάση, τον κατάλογο των αναπτυσσόμενων χωρών που δυνητικά αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων με βάση τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία εισαγωγών.

(113)

Για την εκπόνηση του καταλόγου των εξαιρέσεων από τα οριστικά μέτρα, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τα τότε διαθέσιμα πιο πρόσφατα στοιχεία, δηλαδή τα στοιχεία που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και το πρώτο εξάμηνο του 2018. Για τον σκοπό της επικαιροποίησης του καταλόγου στο πλαίσιο της έρευνας επανεξέτασης, η Επιτροπή χρησιμοποίησε ένα πιο επικαιροποιημένο και ενοποιημένο σύνολο στατιστικών στοιχείων, δηλαδή το πλήρες έτος 2018. Η Επιτροπή θεώρησε το πλήρες έτος 2018 τη νέα περίοδο αναφοράς, επειδή είναι η πιο αντιπροσωπευτική περίοδος με ενοποιημένα στατιστικά στοιχεία. Επιπλέον, με τη χρήση του πλήρους έτους αποφεύγονται οι επιπτώσεις από τον εποχικό χαρακτήρα. Όσον αφορά τους αντίστοιχους υπολογισμούς, δεν λήφθηκαν υπόψη οι εισαγωγές από χώρες που εξαιρούνται βάσει του άρθρου 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/159 της Επιτροπής.

Ανάλυση της Επιτροπής

(114)

Με βάση τα στοιχεία για το πλήρες έτος 2018, οι εισαγωγές από τις παρακάτω χώρες —οι οποίες έως σήμερα εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του μέτρου— υπερέβησαν το όριο του 3 % σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων. Συνεπώς, ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης, θα πρέπει πλέον να υπόκεινται στα μέτρα:

(115)

Οι εισαγωγές από Ινδονησία στις κατηγορίες προϊόντων 8 (Ανοξείδωτα φύλλα και ταινίες θερμής έλασης) και 9 (Ανοξείδωτα φύλλα και ταινίες ψυχρής έλασης), που αντιστοιχούν στο 10,12 % και 3,77 % αντίστοιχα·

(116)

Όσον αφορά την κατηγορία προϊόντων 24 (Άλλοι σωλήνες χωρίς συγκόλληση), το συνολικό μερίδιο στις εισαγωγές όλων των αναπτυσσόμενων χωρών κάτω από 3 % συνολικά υπερέβη το όριο του 9 % το 2018 (10,74 %). Συνεπώς, οι εισαγωγές της κατηγορίας προϊόντων 24 από όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες θα υπόκεινται σε μέτρα διασφάλισης.

(117)

Έπειτα η Επιτροπή αξιολόγησε κατά πόσο για τις κατηγορίες 8, 9 και 24, οι υπό εξέταση αναπτυσσόμενες χώρες θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μια ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση (23). Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή αξιολόγησε κατά πόσο την περίοδο 2015-2017 οι εισαγωγές των εν λόγω κατηγοριών από τις υπό εξέταση χώρες αντιστοιχούσαν τουλάχιστον στο 5 % των συνολικών εισαγωγών εκείνη την περίοδο σε οποιαδήποτε κατηγορία. Από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι καμία χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση. Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι χώρες θα εμπίπτουν στην εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση στις αντίστοιχες κατηγορίες.

(118)

Όσον αφορά τις εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης, τα αποτελέσματα της παρούσας επανεξέτασης είναι τα εξής:

(119)

Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία στις κατηγορίες προϊόντων 8 (Ανοξείδωτα φύλλα και ταινίες θερμής έλασης) και 17 (Είδη με καθορισμένη μορφή από σίδηρο ή από μη κραματοποιημένο χάλυβα) θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων, καθώς το 2018 το επίπεδο των εισαγωγών υποχώρησε κάτω από το 3 % (2,22 % και 2,52 %, αντίστοιχα).

(120)

Οι εισαγωγές από την Ουκρανία στις κατηγορίες προϊόντων 1 (Μη κραματοποιημένα και άλλα κραματοποιημένα φύλλα και ταινίες θερμής έλασης) και 19 (Σιδηροδρομικό υλικό) δεν θα υπόκεινται στα μέτρα, καθώς το 2018 το επίπεδο των εισαγωγών υποχώρησε κάτω από το 3 % (1,68 % και 0,6 % αντίστοιχα).

(121)

Οι εισαγωγές από την Αίγυπτο στην κατηγορία προϊόντων 12 (Μη κραματοποιημένοι και άλλοι κραματοποιημένοι ράβδοι εμπορίου και ελαφρείς μορφοχάλυβες) δεν θα υπόκεινται στα μέτρα, καθώς το 2018 το επίπεδο των εισαγωγών υποχώρησε κάτω από το 3 % (2,41 %).

(122)

Οι εισαγωγές από την Ινδία στην κατηγορία προϊόντων 8 (Ανοξείδωτα φύλλα και ταινίες θερμής έλασης) δεν θα υπόκεινται στα μέτρα διασφάλισης, καθώς το 2018 το επίπεδο των εισαγωγών υποχώρησε κάτω από το 3 % (2,87 %).

(123)

Οι εισαγωγές από την Τουρκία στην κατηγορία προϊόντων 10 (Ανοξείδωτες λαμαρίνες quarto θερμής έλασης) δεν θα υπόκεινται στα μέτρα διασφάλισης, καθώς το 2018 το επίπεδο των εισαγωγών υποχώρησε κάτω από το 3 % (2,58 %).

(124)

Οι εισαγωγές από την Κίνα στην κατηγορία προϊόντων 22 (Σωλήνες και αγωγοί χωρίς συγκόλληση από ανοξείδωτο χάλυβα) δεν θα υπόκεινται στα μέτρα διασφάλισης, καθώς το 2018 το επίπεδο των εισαγωγών υποχώρησε κάτω από το 3 % (2,61 %).

(125)

Οι ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις των παραπάνω αναπτυσσόμενων χωρών μελών του ΠΟΕ που θα εξαιρεθούν από τα μέτρα μετά την επανεξέταση θα μεταφερθούν στην αντίστοιχη εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση. Το ακριβές ποσό της δασμολογικής ποσόστωσης που πρέπει να μεταφερθεί θα υπολογιστεί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της αντίστοιχης περιόδου (δηλαδή 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2019), προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσό της ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί. Μετά τον υπολογισμό, η διαθέσιμη δασμολογική ποσόστωση θα μεταφερθεί στην αντίστοιχη εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση εντός 20 εργάσιμων ημερών.

(126)

Ύστερα από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας εκ νέου υπολογισμού, η Επιτροπή επικαιροποίησε τον κατάλογο των εξαιρέσεων με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία των εισαγωγών όπως επεξηγούνται στις αιτιολογικές σκέψεις 114 έως 124 για τις 26 κατηγορίες προϊόντων που υπόκεινται στα μέτρα (ο πλήρης επικαιροποιημένος κατάλογος επισυνάπτεται στο παράρτημα ΙΙ).

(127)

Η Επιτροπή έλαβε αρκετές άλλες παρατηρήσεις που αφορούν το ζήτημα της επανεξέτασης. Ειδικότερα, τα μέρη πρότειναν την επιλογή διαφορετικών περιόδων για τον υπολογισμό του ποσού των εισαγωγών. Ορισμένα μέρη ζήτησαν επίσης να εξαιρεθούν παρά το γεγονός ότι αποδέχονταν ότι μπορεί να υπερβαίνουν το σχετικό όριο. Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία έως σήμερα εξαιρούνταν από τα μέτρα διασφάλισης, ισχυρίστηκαν ότι θα πρέπει να τους δοθεί περίοδος προσαρμογής στη νέα κατάσταση, κατά την οποία θα υπόκεινται στα μέτρα. Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή δεν θα πρέπει να υποβάλει στα μέτρα αναπτυσσόμενες χώρες που προηγουμένως εξαιρούνταν, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την υποχρέωση του ΠΟΕ να καταστήσει το μέτρο προοδευτικά λιγότερο περιοριστικό κατά τη διάρκεια της ισχύος του. Τέλος, ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν τη λήψη ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης αν πρόκειται να υπόκεινται στα μέτρα διασφάλισης.

(128)

Η Επιτροπή επισήμανε τα ακόλουθα. Πρώτον, στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 καθώς και στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι θα επικαιροποιήσει τον κατάλογο των αναπτυσσόμενων χωρών που θα απαλλάσσονται από τα οριστικά μέτρα με βάση πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα. Επομένως, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν εκ των προτέρων ότι θα ακολουθούσε αναθεώρηση. Επιπλέον, η Επιτροπή βασίστηκε σε στοιχεία εισαγωγών διαθέσιμα στο κοινό. Ως εκ τούτου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούσαν εύλογα να προβλέψουν κατά πόσο είναι πιθανό να υπόκεινται σε μέτρα με βάση την πιο πρόσφατη εξέλιξη των εισαγωγών σε μια δεδομένη κατηγορία προϊόντων. Επομένως, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί ότι απαιτείται περίοδος προσαρμογής.

(129)

Δεύτερον, σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478, το οποίο αντανακλά το άρθρο 9.1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις, τα σχετικά μέτρα διασφάλισης δεν πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές των χωρών αυτών «εφόσον το τμήμα των ενωσιακών εισαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος που αντιστοιχεί στην εν λόγω χώρα δεν υπερβαίνει το 3 %, υπό την προϋπόθεση ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες μέλη του ΠΟΕ των οποίων το μερίδιο στις ενωσιακές εισαγωγές είναι κατώτερο του 3 %, δεν συγκεντρώνουν συνολικά περισσότερο από το 9 % των συνολικών εισαγωγών του σχετικού προϊόντος στην Ένωση».

(130)

Επομένως, η απαλλαγή των αναπτυσσόμενων χωρών δεν είναι άνευ όρων για τη συνολική διάρκεια των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να επανεξετάσει τον κατάλογο των εξαιρέσεων με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία. Επιπλέον, η Επιτροπή δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι μια χώρα που εξαιρείται στο στάδιο της έγκρισης των οριστικών μέτρων δεν θα μπορούσε να υπόκειται στα μέτρα στο πλαίσιο της επανεξέτασης, καθώς θα ήταν πολύ περιοριστικό. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή παρατήρησε ότι τα οριστικά μέτρα διασφάλισης θα ελευθερωθούν προοδευτικά, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα της επανεξέτασης (βλέπε τμήμα 2.Ε). Ως εκ τούτου, τα υπό εξέταση μέτρα δεν επιτρέπεται να συνεπάγονται μεγαλύτερους περιορισμούς σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε κατά τη λήξη του πρώτους έτους εφαρμογής τους. Το γεγονός ότι μια αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία δεν πληροί πλέον τα νομικά κριτήρια ώστε να εξαιρείται, υπόκειται στα μέτρα, αποτελεί απλώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ΕΕ και του ΠΟΕ δυνάμει του άρθρου 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 και του άρθρου 9.1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

(131)

Η Επιτροπή επίσης υπενθύμισε ότι εφόσον τηρούνται τα σχετικά όρια, δεν είχε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει κατά πόσο μια χώρα θα πρέπει να υπόκειται στα μέτρα. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, όπως προτείνεται από ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη, θα συνιστούσε παράβαση του άρθρου 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478.

(132)

Τέλος, η Επιτροπή αξιολόγησε κατά πόσο οι χώρες που τώρα υπόκεινται στα μέτρα για μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων θα ήταν επιλέξιμες για χορήγηση ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 117 ανωτέρω, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμιά από τις εν λόγω χώρες δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης ειδικής ανά χώρα δασμολογικής ποσόστωσης.

2.E   Λοιπές αλλαγές των συνθηκών που ενδέχεται να απαιτούν προσαρμογή του επιπέδου κατανομής των δασμολογικών ποσοστώσεων

(133)

Η EUROFER και ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να καταργήσει ή να μειώσει την ελευθέρωση των οριστικών μέτρων διασφάλισης λόγω μιας εικαζόμενης στασιμότητας στην ενωσιακή αγορά σιδήρου και χάλυβα. Σύμφωνα με τη EUROFER, αυτά τα επίπεδα ελευθέρωσης υπερέβησαν τις προοπτικές ανάπτυξης του ενωσιακού τομέα σιδήρου και χάλυβα και συνεπώς θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η ESTA επίσης υποστήριξε αυτό το αίτημα της EUROFER και πρότεινε στην Επιτροπή, αντί της κατάργησης της ελευθέρωσης, τη μείωση της καθ' υπέρβασης δασμολογικής ποσόστωσης από 25 % σε 20 %.

(134)

Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/159 όρισε ότι, για την προοδευτική ελευθέρωση των μέτρων, τα επίπεδα όλων των αδασμολόγητων ποσοστώσεων θα αυξηθούν κατά 5 % στο τέλος του πρώτου και του δεύτερου έτους εφαρμογής των μέτρων. Δηλαδή την 1η Ιουλίου 2019 και την 1η Ιουλίου 2020 αντίστοιχα (24).

(135)

Η Επιτροπή υπενθύμισε επίσης ότι ο σκοπός της παρούσας επανεξέτασης ήταν ακριβώς να προβεί σε κατάλληλες προσαρμογές των μέτρων που μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε τα μέτρα διασφάλισης να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις στην αγορά σιδήρου και χάλυβα της ΕΕ, με γνώμονα το συμφέρον της Ένωσης.

(136)

Το άρθρο 5 παράγραφος 1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις ορίζει τα εξής: «Η εφαρμογή μέτρων διασφάλισης από κάποιο μέλος επιτρέπεται μόνο στο βαθμό που κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή της πρόκλησης σοβαρής ζημίας ή την άρση των επιπτώσεών της και για τη διευκόλυνση της απαραίτητης προσαρμογής». Η αρχή αυτή μεταφέρεται στη νομοθεσία της ΕΕ με το άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478. Το άρθρο 7 παράγραφος 1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις προβλέπει με τη σειρά του ότι η εφαρμογή μέτρων διασφάλισης από ένα μέλος επιτρέπεται «μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας ή να αρθούν οι αρνητικές της συνέπειες ή να διευκολυνθεί η αναγκαία προσαρμογή». Η αρχή αυτή μεταφέρεται στη νομοθεσία της ΕΕ με το άρθρο 19 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478. Το άρθρο 7 παράγραφος 4 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις υποχρεώνει τα μέλη που εφαρμόζουν μέτρα διασφάλισης να τα άρουν σταδιακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να «διευκολυνθεί η προσαρμογή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η προβλεπόμενη διάρκεια ισχύος κάποιου μέτρου διασφάλισης υπερβαίνει το ένα έτος». Η ίδια απαίτηση περιέχεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478.

(137)

Παρόλο που η άρση των μέτρων διασφάλισης μετά από ένα έτος εφαρμογής τους συνιστά νομική υποχρέωση δυνάμει της νομοθεσίας της Ένωσης και του ΠΟΕ, οι σχετικές διατάξεις δεν ορίζουν ειδικότερες απαιτήσεις για τη μορφή ή τον συγκεκριμένο ρυθμό άρσης, παρά μόνο ότι θα πρέπει να αρθούν σταδιακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τη λήξη της ισχύος του.

(138)

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και για λόγους συνέπειας, η άρση των μέτρων διασφάλισης, ως προς τη μορφή αλλά και τον ρυθμό, δεν θα πρέπει να υπονομεύει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των ίδιων των μέτρων διασφάλισης. Κι αυτό επειδή τα μέτρα θα πρέπει να θωρακίζουν την εγχώρια αγορά από εισαγωγές για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας ή να αρθούν οι αρνητικές της συνέπειες ή να διευκολυνθεί η αναγκαία προσαρμογή, όπως ορίζει το άρθρο 7 παράγραφος 1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις. Θα ήταν αντιφατικό αν οι όροι άρσης των υπό εξέταση μέτρων εμπόδιζαν την επίτευξη του στόχου.

(139)

Για την αξιολόγηση της συνέπειας ενός ρυθμού άρσης 5 % + 5 % του ποσοτικού ορίου της δασμολογικής ποσόστωσης με τα ισχύοντα μέτρα διασφάλισης, η Επιτροπή έκρινε απαραίτητη την ενσωμάτωση δύο τύπων αναλύσεων. Με βάση όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα επανεξέτασης, η Επιτροπή διεξήγαγε αφενός μια αναδρομική ανάλυση με στόχο την αξιολόγηση της επάρκειας του ισχύοντος ποσοτικού ορίου της δασμολογικής ποσόστωσης προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας και να αρθούν οι αρνητικές της συνέπειες στον κλάδο παραγωγής χάλυβα της ΕΕ. Αφετέρου, η Επιτροπή επιδίωξε τη διεξαγωγή μιας μελλοντοστραφούς ανάλυσης που επιβεβαίωνε κατά πόσο η επιδιωκόμενη άρση της τάξης του 5 % + 5 % θα συμβάδιζε με την πρόβλεψη των πιο πρόσφατων γενικών οικονομικών και βιομηχανικών προοπτικών στην Ένωση.

(140)

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι για τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 η βάση υπολογισμού του ποσοτικού ορίου της δασμολογικής ποσόστωσης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των μέτρων ήταν ο μέσος όρος των εισαγωγών για την περίοδο 2015-2017. Σε αυτό τον μέσο όρο προστέθηκε μια αύξηση 5 % που αντιπροσωπεύει την αυξημένη ζήτηση στην αγορά της ΕΕ. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα, de facto, ένα ποσοτικό επίπεδο που ισοδυναμούσε σχεδόν με τον όγκο του συνόλου των εισαγωγών για τα προϊόντα που υπόκεινται στα μέτρα κατά το ημερολογιακό έτος 2017 (30,1 εκατομμύρια τόνοι ως ποσοτικό όριο σε αντίθεση με τα 30,09 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών το 2017). Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν για την περίοδο της έρευνας (δηλαδή για την περίοδο 2013-2017), η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η τάση που οδήγησε σε αυτό το επίπεδο εισαγωγών είχε θέσει τον κλάδο παραγωγής χάλυβα της ΕΕ σε κατάσταση κινδύνου πρόκλησης σοβαρής ζημίας (25).

(141)

Από την ανάλυση στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 (η οποία βασίστηκε στα τότε πιο πρόσφατα στοιχεία μετά το 2017, δηλαδή σε στατιστικά στοιχεία έως τον Σεπτέμβριο του 2018) επιβεβαιώθηκε ότι μια περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών είχε επιδεινώσει τις προοπτικές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής (26).

(142)

Ωστόσο, αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για τις συνολικές εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα κατά το ημερολογιακό έτος 2018 ήταν διαθέσιμα μόνο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2019 (δηλαδή περίπου τρεις μήνες μετά τη λήψη της απόφασης της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση των οριστικών μέτρων διασφάλισης). Από τα στατιστικά στοιχεία προέκυψε ότι οι συνολικές εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα που υπόκεινται στα μέτρα κατέγραψαν πρωτοφανή επίπεδα ύψους 33,4 εκατομμυρίων τόνων το 2018, που υπερβαίνουν κατά πολύ το συνολικό επίπεδο εισαγωγών που επιτεύχθηκε κατά το έτος 2017 καθώς και το μέσο ποσοτικό όριο που καθορίστηκε με βάση την περίοδο της έρευνας (27).

(143)

Με βάση τα πορίσματα αυτά, αν η Επιτροπή επιβεβαίωνε τον ρυθμό ελευθέρωσης 5 %+5 % του κανονισμού (ΕΕ) 2019/159, ο συνολικός όγκος των ποσοστώσεων που καθίσταται διαθέσιμος για το δεύτερο και το τρίτο έτος εφαρμογής των μέτρων (δηλαδή 2019-2020 και 2020-2021) θα ήταν 31,6 εκατομμύρια τόνοι και 33,2 εκατομμύρια τόνοι αντίστοιχα. Αυτό το σενάριο ελευθέρωσης συνεπάγεται ότι κατά το τρίτο έτος εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης (δηλαδή από 1 Ιουλίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021), η Επιτροπή θα επιτρέψει τον όγκο εισαγωγών να φτάσει σχεδόν στα επίπεδα του 2018 (δηλαδή περίπου 33,4 εκατομμύρια τόνοι). Ο όγκος θα είναι 3,3 εκατομμύρια τόνοι πάνω από το επίπεδο του 2017 το οποίο, κατά την άποψη της Επιτροπής, επέφερε κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής ζημίας και συνεπώς σοβαρές στρεβλώσεις της λειτουργίας της ενωσιακής αγοράς.

(144)

Κατά συνέπεια, η αυτόματη αποδοχή αυτού του επιπέδου εισαγωγών, χωρίς την ικανότητα αξιολόγησης των πιθανών επιπτώσεων αυτών των εισαγωγών θα έθετε σε κίνδυνο την πρακτική αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων μέτρων. Πράγματι, όπως τονίζεται στον οριστικό κανονισμό (28), το επίπεδο των εισαγωγών του 2018 περιλαμβάνει σημαντική εκτροπή του εμπορίου που προκλήθηκε από τα μέτρα του άρθρου 232 των ΗΠΑ, καθώς και εισαγωγές εκτός μέτρων που δεν θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση των προσωρινών μέτρων τον Ιούλιο του 2018 [συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επιπέδων όγκων που εισήλθαν στην αγορά της Ένωσης δυνάμει της ρήτρας μεταφορών που προβλέπεται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1013 (29)].

(145)

Με άλλα λόγια, με βάση τα συνολικά δεδομένα του 2018, ο ρυθμός ελευθέρωσης 5 % + 5 % δεν θα συμβιβάζεται με τα οριστικά μέτρα διασφάλισης που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων σημαντικών εισαγωγών του αντίστοιχου προϊόντος. Αν δεν προσαρμοστεί η άρση των οριστικών μέτρων, η Επιτροπή θα επιτρέψει την είσοδο ενός άνευ προηγουμένου επιπέδου εισαγωγών σιδήρου και χάλυβα στην Ένωση κατά το τρίτο έτος εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης αυτού του στρεβλωτικού όγκου εισαγωγών και συνεπώς δυνητικά θα συμβάλλει στην περαιτέρω υλοποίηση του «κινδύνου πρόκλησης σοβαρής ζημίας».

(146)

Συνεπώς, η Επιτροπή συμπέρανε ότι μια σωρευτική άρση 5 % + 5 %, όπως ζητήθηκε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, χωρίς τη δυνατότητα επανεξέτασης των επιπτώσεων που προκύπτουν από την άρση, θα πρέπει να θεωρηθεί δυσανάλογη «προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση σοβαρής ζημίας ή να αρθούν οι αρνητικές της συνέπειες ή να διευκολυνθεί η αναγκαία προσαρμογή» κατά την έννοια του άρθρου 7 παράγραφος 1 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις και του άρθρου 19 παράγραφος 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478.

(147)

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή έκρινε απαραίτητη τη μείωση του συντελεστή άρσης που αναμένεται επί του παρόντος. Εν προκειμένω, θεωρείται κατάλληλο ένα σωρευτικό ποσοστό 3 % + 3 % για το δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης. Συγκεκριμένα, αυτός ο πιο μετριασμένος συντελεστής άρσης θα έχει ως αποτέλεσμα το συνολικό επίπεδο των ποσοστώσεων κατά το τρίτο έτος εφαρμογής των μέτρων να παραμείνει στους 31,6 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια τόνους κάτω από το στρεβλωμένο ρεκόρ του 2018. Επισημαίνεται επίσης ότι αυτή η προσαρμογή θα διατηρήσει πλήρως το αποτέλεσμα της άρσης, καθώς, βάσει αυτού του συντελεστή άρσης, το επίπεδο των ποσοστώσεων κατά το δεύτερο έτος εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης θα είναι 31 εκατομμύρια τόνοι (και συνεπώς αντιπροσωπεύει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους περισσότερο από το επίπεδο των εισαγωγών που μετρήθηκαν το 2017). Η Επιτροπή έκρινε ότι αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει μια πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη προσπάθεια να διευκολυνθεί η προσαρμογή για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, με αυξήσεις ποσοστώσεων 0,9 και 0,9 στο τέλος του πρώτου και του δεύτερου έτους εφαρμογής των μέτρων (δηλαδή στις 30 Ιουνίου 2019 και στις 30 Ιουνίου 2020). Στο εξής, θα επιτρέπεται αύξηση των εισαγωγών κατά 1,5 εκατομμύρια τόνους προκειμένου να επιτευχθεί ενδεχομένως το επίπεδο του 2018 μόνο κατόπιν της πλήρους άρσης των οριστικών μέτρων μετά την τριετή περίοδο που προβλέπεται στη νομοθεσία του ΠΟΕ και της Ένωσης.

(148)

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προοδευτικά αυτός ο μειωμένος συντελεστής άρσης συμβαδίζει με τις πιο πρόσφατες δημοσιευμένες προοπτικές για τη γενική οικονομία και τον κλάδο, οι οποίες προβλέπουν μείωση της ανάπτυξης για την Ένωση και την παγκόσμια οικονομία.

(149)

Έτσι, στην έκθεση του Απριλίου 2019 για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ δήλωσε τα εξής: «Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί από το 3,6 τοις εκατό το 2018 σε 3,3 τοις εκατό το 2019 και έπειτα να επανέλθει στο 3,6 τοις εκατό το 2020. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μετριαστεί από 1,8 τοις εκατό το 2018 σε 1,3 τοις εκατό το 2019 (0,6 τοις εκατό χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου) και 1,5 τοις εκατό το 2020. Αν και η ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει το πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς εξαφανίζονται ορισμένοι προσωρινοί παράγοντες που συγκρατούσαν τη δραστηριότητα, η μετάβαση από τη δυσχέρεια το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά ανάπτυξης για το 2019».

(150)

Από την πλευρά της, η Επιτροπή στις πρόσφατες εαρινές οικονομικές προβλέψεις της παρατήρησε τα εξής: «Από το 1,9 % το 2018, η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μετριαστεί σε 1,2 % φέτος και να αυξηθεί σε 1,5 % το 2020, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί από την αύξηση του αριθμού των εργάσιμων ημερών. Το ΑΕΠ σε όλα τα κράτη μέλη αναμένεται να αυξηθεί κατά την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις. Ωστόσο, δεδομένων των ελλείψεων στο τέλος του 2018, αυτές οι προβλέψεις είναι αισθητά χαμηλότερες από το προηγούμενο φθινόπωρο και λίγο κάτω από τις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις».

(151)

Όσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, η επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ΕΕ τους πρόσφατους μήνες αναμένεται να επιδεινωθεί σε σχέση με τις προβλέψεις στην αρχή του έτους. Αυτή η επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στον βιομηχανικό κλάδο μειώνει τη ζήτηση σιδήρου και χάλυβα. Οι προοπτικές της 18ης Ιουλίου 2019 της EUROFER για τον τομέα σιδήρου και χάλυβα για την περίοδο 2019-2020 προβλέπουν επίσης μείωση – 0,4 % στην πραγματική κατανάλωση σιδήρου και χάλυβα στην ΕΕ για το 2019, η οποία θα είναι η πρώτη υποχώρηση σε ετήσια βάση από το 2013.

(152)

Πρόσφατες εκθέσεις του κλάδου επιβεβαιώνουν επίσης μια επιδείνωση της κάμψης στη μεταποιητική βιομηχανία. Η έκθεση των Παγκόσμιων Χρηστών Σιδήρου και Χάλυβα για τον δείκτη προσδοκιών των διευθυντών αγορών (PMI) η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου 2019 από την IHS Markit αναφέρει τα εξής: «Οι χρήστες σιδήρου και χάλυβα στην Ευρώπη εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω βαθιάς οικονομικής επιβράδυνσης που τροφοδοτείται από την ισχνή παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας και επιδεινώνει τις συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου». Ομοίως, στον PMI Flash Eurozone της 24ης Ιουλίου 2019, η IHS Markit περιγράφει περαιτέρω τις οικονομικές συνθήκες ως εξής: «Ο τομέας της μεταποίησης εμπνέει ολοένα και περισσότερες ανησυχίες. Τα γεωπολιτικά ζητήματα, το Brexit, οι αυξανόμενες εμπορικές διαφορές και η επιδείνωση της επίδοσης της αυτοκινητοβιομηχανίας ιδίως ώθησαν τον τομέα της μεταποίησης σε πλέον βαθιά πτωτική τάση, ενώ η έρευνα για τον τομέα παραγωγής αγαθών υποδεικνύει υποχώρηση με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου της τάξης του 1 %.»

(153)

Κατά συνέπεια, τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές σιδήρου και χάλυβα συνέχισαν να παρατηρούν τη μείωση των νέων παραγγελιών λόγω της μειωμένης ζήτησης διαρκών αγαθών. Η μικρότερη παραγωγή σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν σίδηρο και χάλυβα και η συρρίκνωση της ζήτησης οδηγούν σε πτώση της ζήτησης του σιδήρου και του χάλυβα.

(154)

Όσον αφορά τη ζήτηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι προοπτικές δεν είναι πολύ διαφορετικές. Οι δείκτες ετήσιας αύξησης της παραγωγής που δημοσιεύτηκαν από την Oxford Economics και τη FERI για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κατέδειξαν τη χειρότερη επίδοση στην αυτοκινητοβιομηχανία μετά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης με πιθανή αρνητική ανάπτυξη παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη Δυτική Ευρώπη και επίσης στην ταξινόμηση αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη. Η FERI επισημαίνει επίσης ότι «οι καταναλωτές παραμένουν αμέτοχοι λόγω της έντονης αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον των μεταφορών». Η έλλειψη σαφήνειας στη μετάβαση από παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης σε νέες μορφές καυσίμων αποτελεί σημαντική πρόκληση που καθυστερεί τις προσδοκίες για ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο μεταξύ, η μείωση της παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία καθοδηγεί τη συνολική πτωτική τάση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν «μια διαρκή πτωτική τάση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Η παραγωγή μειώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα, το ίδιο και οι παραγγελίες. Οι αγορές εισροών από κατασκευαστές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν με ταχύτατο ρυθμό σε σχεδόν επτά χρόνια. Πέντε ακόμα τομείς σημείωσαν χαμηλότερη επίδοση τον Μάιο, εκ των οποίων όλοι σχετίζονται με τη μεταποίηση εκτός από την αγορά ακινήτων. Οι πιο αξιοσημείωτοι από αυτή την ομάδα ήταν τα βιομηχανικά είδη και τα μέταλλα και η εξόρυξη, όπου η παραγωγή μειώθηκε για πέμπτο και όγδοο συνεχή μήνα αντίστοιχα».

(155)

Από την πλευρά τους, η Oxford Economics και η FERI περιγράφουν επίσης ότι η ανάπτυξη συνέχισε να επιβραδύνεται σημαντικά στους τομείς των τεχνικών έργων και των μεταλλικών προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, συμβαδίζοντας με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των βραδύτερων ρυθμών του παγκόσμιου εμπορίου και των κεφαλαιουχικών δαπανών στην Ευρώπη. Τέλος, αν και με έντονες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, ο τομέας των κατασκευών παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από άλλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν σίδηρο και χάλυβα στην Ευρώπη με συνεχή ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξή του είναι μέτρια και η δυναμική του συγκρατείται στην Ευρώπη από διάφορους περιοριστικούς παράγοντες, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η σταδιακή στενότητα χορήγησης δανείων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.

(156)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεώρησε ότι η μείωση του συντελεστή άρσης σε σωρευτικό ποσοστό 3 % + 3 % για το δεύτερο και τρίτο έτος εφαρμογής των μέτρων θα είναι προς το συμφέρον της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, την 1η Οκτωβρίου 2019 (δηλαδή κατά την έναρξη του δεύτερου τριμήνου του δεύτερου έτους εφαρμογής των μέτρων), οι εναπομένουσες ποσοστώσεις για το δεύτερο έτος εφαρμογής των μέτρων θα προσαρμοστούν προς τα κάτω, ώστε η συνολική αύξηση για το έτος να ανέρχεται σε 3 %. Επιπλέον, την 1η Ιουλίου 2020, δηλαδή στο τέλος του δεύτερου έτους εφαρμογής των μέτρων, όλες οι αδασμολόγητες ποσοστώσεις θα πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση κατά 3 % επιπλέον.

Άλλες παρατηρήσεις

(157)

Εκτός από τις παρατηρήσεις που αφορούν το επίπεδο της άρσης, η Επιτροπή επίσης έλαβε παρατηρήσεις σχετικά με άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στο παρόν τμήμα. Εξετάστηκαν ως εξής:

(158)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη ισχυρίστηκαν ότι οι μεμονωμένες εξαγωγές τους προς την Ένωση δεν μπορούσαν να προκαλέσουν ή να θέσουν κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής ζημίας στους παραγωγούς της Ένωσης. Επιπλέον, ισχυρίστηκαν ότι μια χώρα από μόνη της δεν μπορεί να θέσει κίνδυνο εκτροπής του εμπορίου.

(159)

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τους κανόνες της Ένωσης και του ΠΟΕ, τα ισχύοντα μέτρα εφαρμόζονται erga omnes και επομένως αφορούν τις εισαγωγές από όλες τις καταγωγές, με εξαίρεση τις ελάχιστες δεόντως δικαιολογημένες απαλλαγές που χορηγούνται. Επομένως, η ανάλυση σχετικά με την ύπαρξη απόλυτης αύξησης των εισαγωγών, κινδύνου πρόκλησης σοβαρής ζημίας ή κινδύνου εκτροπής του εμπορίου δεν μπορεί να διεξαχθεί μεμονωμένα για κάθε χώρα εξαγωγής αλλά με βάση τις συνολικές εισαγωγές αθροιστικά. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός θεωρείται αβάσιμος.

(160)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη επισήμαναν τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν μέτρα σχετικά με τον σίδηρο και τον χάλυβα σε άλλες περιοχές δικαιοδοσίας για να αποδείξουν ότι μειώθηκε ο κίνδυνος εκτροπής του εμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψαν στους αποκλεισμούς από τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 232 για το Μεξικό και τον Καναδά, την περάτωση χωρίς τη λήψη μέτρων της τουρκικής έρευνας για τις διασφαλίσεις του χάλυβα και την επιβολή των μέτρων διασφάλισης από τον Καναδά σε πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο.

(161)

Η Επιτροπή δεν θεώρησε ότι ο κίνδυνος εκτροπής του εμπορίου που απορρέει από τα μέτρα του άρθρου 232 των ΗΠΑ είχε μειωθεί ή εκλείψει λόγω των πρόσφατων εξελίξεων. Αφενός, ο Καναδάς και το Μεξικό δεν ήταν βασικοί παραδοσιακοί προμηθευτές σιδήρου και χάλυβα στην Ένωση. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι καμία από τις δύο χώρες δεν είχαν ειδική ανά χώρα δασμολογική ποσόστωση. Αφετέρου, αυτές οι εξελίξεις δυνάμει των μέτρων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, αν δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιδήρου και χάλυβα στις ΗΠΑ μπορούν να αναλάβουν αδασμολόγητες εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ, θα μειωθούν περαιτέρω οι δυνατότητες προμήθειας στην αγορά των ΗΠΑ για άλλες ανταγωνίστριες χώρες εξαγωγής. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος εκτροπής του εμπορίου προς την Ένωση ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά τις τουρκικές και καναδικές έρευνες για τις διασφαλίσεις του χάλυβα, η Επιτροπή αναφέρει ότι αυτή η εξέλιξη δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στα πορίσματα σχετικά με τον κίνδυνο εκτροπής του εμπορίου στην Ένωση. Ειδικότερα, όσον αφορά την Τουρκία, λόγω της μη επιβολής μέτρων από την εν λόγω χώρα, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.

(162)

Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη παρατήρησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλάβει και/ή να αποκλείσει ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και/ή υποκατηγορίες από το πεδίο εφαρμογής των μέτρων.

(163)

Η Επιτροπή σημειώνει ότι το πεδίο κάλυψης των προϊόντων των υφιστάμενων μέτρων διασφάλισης ορίζεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 και ότι η τροποποίηση του πεδίου κάλυψης δεν εμπίπτει στην παρούσα επανεξέταση.

(164)

Ορισμένα μέρη επίσης υπογράμμισαν ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν πληρούσαν τα πρότυπα της συμφωνίας του ΠΟΕ για τις διασφαλίσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάψουν να εφαρμόζονται.

(165)

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κανονισμοί που επιβάλλουν προσωρινά και οριστικά μέτρα διασφάλισης ήταν επαρκώς τεκμηριωμένοι όσον αφορά τους λόγους έκδοσής τους. Η Επιτροπή παραπέμπει στις εξηγήσεις που παρέχονται σε αυτές τις νομικές πράξεις.

(166)

Τέλος, αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη ζήτησαν από την Επιτροπή να θέσει σε ισχύ ένα μηχανισμό αντιμετώπισης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση («Brexit»).

(167)

Η Επιτροπή αναφέρει ότι στο στάδιο έγκρισης των προσαρμογών στο πλαίσιο της παρούσας επανεξέτασης, οι όροι αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι. Επομένως, στο στάδιο αυτό δεν μπορούν να γίνουν προσαρμογές που σχετίζονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει άμεσα την κατάσταση με βάση πιθανές εξελίξεις που αφορούν το Brexit.

(168)

Τέλος, η Επιτροπή ανέφερε ότι η παρούσα επανεξέταση που τροποποιεί τα ισχύοντα μέτρα διασφάλισης συμμορφώνεται και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διμερείς συμφωνίες οι οποίες υπογράφηκαν με ορισμένες τρίτες χώρες,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/159 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 1 τροποποιείται ως εξής:

α)

Οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Για καθεμία από τις υπό εξέταση κατηγορίες προϊόντων, και με εξαίρεση της κατηγορίας προϊόντων 1 και της κατηγορίας προϊόντων 25, κατανέμεται μέρος από καθεμία δασμολογική ποσόστωση στις χώρες που ορίζονται στο παράρτημα IV. Για να επωφεληθούν από την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση, τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα που εμπίπτουν στην κατηγορία 4Β υπάγονται σε καθεστώς ειδικού προορισμού, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 254 του κανονισμού (ΕΕ) 952/2013, προκειμένου να αποδειχθεί ότι χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

3.   Το εναπομένον μέρος κάθε δασμολογικής ποσόστωσης, καθώς και η δασμολογική ποσόστωση για την κατηγορία προϊόντων 1, κατανέμεται βάσει της αρχής της προτεραιότητας, στη βάση δασμολογικής ποσόστωσης η οποία καθορίζεται ισότιμα για κάθε τρίμηνο της περιόδου επιβολής. Όσον αφορά την κατηγορία 1, σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται η χρήση άνω του 30 % της δασμολογικής ποσόστωσης που είναι διαθέσιμη για κάθε τρίμηνο.»

β)

Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«5.   Στην περίπτωση που εξαντληθεί η σχετική ποσόστωση στο πλαίσιο της παραγράφου 2 για μία συγκεκριμένη χώρα, οι εισαγωγές από αυτήν τη χώρα μπορούν να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εναπομένοντος μέρους της δασμολογικής ποσόστωσης για την ίδια κατηγορία προϊόντων. Η εν λόγω πρόβλεψη εφαρμόζεται μόνον κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους εφαρμογής των οριστικών δασμολογικών ποσοστώσεων. Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων 13 και 16, σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μόνη της πάνω από το 30 % της εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης του τελευταίου τριμήνου κάθε έτους εφαρμογής των μέτρων.»

2)

Τα παραρτήματα τροποποιούνται ως εξής:

α)

Το παράρτημα III.2 αντικαθίσταται από το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

β)

Το παράρτημα IV αντικαθίσταται από το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

1.   Οι αχρησιμοποίητοι όγκοι δασμολογικών ποσοστώσεων που κατανέμονται σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες θα αποκλειστούν από τα μέτρα διασφάλισης τα οποία προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/159 μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, κατανέμονται στις εναπομένουσες δασμολογικές ποσοστώσεις στις σχετικές κατηγορίες προϊόντων.

2.   Οι αχρησιμοποίητοι όγκοι ειδικών ανά χώρα δασμολογικών ποσοστώσεων στην κατηγορία προϊόντων 25 κατανέμονται στην εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

3.   Οι αναλήψεις στις σχετικές ειδικές ανά χώρα δασμολογικές ποσοστώσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 παύουν στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την 1η Οκτωβρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 16.

(2)  ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 33.

(3)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/159 της Επιτροπής, της 31ης Ιανουαρίου 2019, για την επιβολή οριστικών μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα (ΕΕ L 31 της 1.2.2019, σ. 27).

(4)  Ανακοίνωση για την έναρξη επανεξέτασης των μέτρων διασφάλισης που εφαρμόζονται στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα (C/2019/3623), ΕΕ C 169 της 17.5.2019, σ. 9 (εφεξής «ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας επανεξέτασης»).

(5)  Βραζιλία, Κίνα, Ιράν, Ρωσία και Ουκρανία.

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/649 της Επιτροπής, της 5ης Απριλίου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων θερμής έλασης από σίδηρο, μη κραματοποιημένο χάλυβα ή άλλο κραματοποιημένο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας· ΕΕ L 92 της 6.4.2017, σ. 68· Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/969 της Επιτροπής, της 8ης Ιουνίου 2017, για την επιβολή οριστικών αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων θερμής έλασης από σίδηρο, μη κραματοποιημένο χάλυβα ή άλλο κραματοποιημένο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/649 της Επιτροπής για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων θερμής έλασης από σίδηρο, μη κραματοποιημένο χάλυβα ή άλλο κραματοποιημένο χάλυβα καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας· ΕΕ L 146 της 9.6.2017, σ. 17· Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1795 της Επιτροπής, της 5ης Οκτωβρίου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων θερμής έλασης από σίδηρο, μη κραματοποιημένο χάλυβα ή άλλο κραματοποιημένο χάλυβα καταγωγής Βραζιλίας, Ιράν, Ρωσίας και Ουκρανίας και για την περάτωση της έρευνας όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων πλατέων προϊόντων θερμής έλασης από σίδηρο, μη κραματοποιημένο χάλυβα ή άλλο κραματοποιημένο χάλυβα καταγωγής Σερβίας· ΕΕ L 258 της 6.10.2017, σ. 24.

(7)  Το 2018 η Ρωσία έφτασε το 20 % του μεριδίου των εισαγωγών.

(8)  Το συνδυασμένο μερίδιο δασμολογικής ποσόστωσης της Ουκρανίας και της Βραζιλίας κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2019 αντιστοιχούσε σε περισσότερο από 5 %. Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη σε συνδυασμό με τη Ρωσία, το μερίδιο δασμολογικής ποσόστωσης των εν λόγω τριών χωρών που υπόκεινται σε μέτρα αντιντάμπινγκ την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2019 υπερέβη το 21 % και το 2018 το 25 % των συνολικών εισαγωγών.

(9)  Η Επιτροπή επισήμανε ότι ενώ για τον υπολογισμό των δασμολογικών ποσοστώσεων για όλες τις κατηγορίες προϊόντων με εξαίρεση την κατηγορία 1 είχε επιλεγεί η περίοδος 2015-2017, στην υπό εξέταση περίπτωση κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστούν τα προηγούμενα έτη (2013-2014) προκειμένου να αναλυθεί το επίπεδο των ιστορικών εισαγωγών σε μια περίοδο πριν από την απότομη αύξηση των εισαγωγών λόγω εισαγωγών οι οποίες αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από διάφορες καταγωγές. Ομοίως, η Επιτροπή θεώρησε ότι τα επίπεδα των εισαγωγών το 2018 δεν λαμβάνονται υπόψη δεδομένου ότι: i) επηρεάζονται από τη δρομολόγηση των μέτρων διασφάλισης τον Μάρτιο του 2018, καθώς και από την επιβολή προσωρινών μέτρων διασφάλισης τον Ιούλιο του 2018· και ii) περιέχουν τα αντίστοιχα ποσά εισαγωγών που προέρχονται από την εκτροπή του εμπορίου, όπως ορίζεται στον οριστικό κανονισμό.

(10)  Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι ο κίνδυνος έλλειψης προσφοράς επισημάνθηκε στα οριστικά μέτρα ως βασικό πρόβλημα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην κατηγορία αυτή.

(11)  Βλέπε αιτιολογικές σκέψεις 23 έως 26 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/159.

(12)  ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1–101.

(13)  Με βάση τη χρήση της δασμολογικής ποσόστωσης έως τις 17 Ιουνίου 2019.

(14)  Βλέπε τμήμα 2.Ε κατωτέρω.

(15)  Η αχρησιμοποίητη ποσόστωση της Ρωσίας αντιστοιχεί περίπου στο 94 % του συνόλου των αχρησιμοποίητων δασμολογικών ποσοστώσεων σε αυτή την κατηγορία.

(16)  ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 16.

(17)  Βλέπε τμήμα 2.Ε κατωτέρω.

(18)  Βλέπε τμήμα 2.B για τις δύο εξαιρέσεις στις οποίες αναφέρθηκε παραγκωνισμός.

(19)  Όσον αφορά την κατηγορία προϊόντων 4, η εξάντληση της αντίστοιχης εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης στο τέταρτο τρίμηνο αξιολογήθηκε μεμονωμένα στο τμήμα 2.A παραπάνω.

(20)  Οι χώρες αυτές είχαν εξαντλήσει τη συνολική δασμολογική ποσόστωση που ήταν διαθέσιμη για την περίοδο 2 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2019.

(21)  Η Επιτροπή παρατηρεί ότι, για αμφότερες τις κατηγορίες, έως τέσσερις εξαγωγικές χώρες αντιπροσώπευαν μεμονωμένα τουλάχιστον το 1 % των εισαγωγών στο πλαίσιο της εναπομένουσας δασμολογικής ποσόστωσης σε οποιοδήποτε από τα δύο αντίστοιχα τρίμηνα (Φεβρουάριος-Μάρτιος και Απρίλιος-Ιούνιος 2019).

(22)  Όπως επεξηγείται στο τμήμα 2.B, για τις κατηγορίες 13 και 16 το ανώτατο όριο της τάξης του 30 % εφαρμόζεται μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο της αντίστοιχης περιόδου (1 Απριλίου – 30 Ιουνίου).

(23)  Η εν λόγω προσέγγιση δεν εφαρμόστηκε για τις κατηγορίες 1 και 25, δεδομένου ότι αποτελούνται από την εναπομένουσα δασμολογική ποσόστωση.

(24)  Βλέπε αιτιολογική σκέψη 188 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/159.

(25)  Τμήματα 5.1 έως 5.5 του οριστικού κανονισμού.

(26)  Τμήμα 5.6 του οριστικού κανονισμού.

(27)  Οι βασικές εισαγωγικές χώρες που οδήγησαν στην αύξηση των εισαγωγών το 2018 ήταν οι εξής: Τουρκία, Ρωσία και Ταϊβάν με αντίστοιχα 2,7, 0,9 και 0,5 εκατομμύρια τόνους πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2017.

(28)  Αιτιολογική σκέψη 179 του οριστικού κανονισμού.

(29)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2018/1013 της Επιτροπής, της 17ης Ιουλίου 2018, για την επιβολή προσωρινών μέτρων διασφάλισης όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III.2

III.2 – Κατάλογος κατηγοριών προϊόντων καταγωγής από αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται οριστικά μέτρα

Χώρα/ομάδα προϊόντων

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

24

25

26

27

28

Βραζιλία

x

x

 

 

 

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Κίνα

 

 

x

x

 

x

 

x

 

x

x

 

 

x

 

 

x

x

 

x

 

x

x

x

x

x

Αίγυπτος

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Ινδία

x

x

x

x

x

x

x

 

x

x

 

 

x

x

 

 

 

 

x

 

x

x

 

x

 

 

Ινδονησία

 

 

 

 

 

 

x

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Μαλαισία

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Μεξικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Μολδαβία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

x

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Βόρεια Μακεδονία

 

 

 

 

x

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

 

x

 

 

 

 

Ταϊλάνδη

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Τουρκία

x

x

 

x

x

 

 

 

x

 

x

x

 

 

x

x

 

x

x

x

 

x

x

x

x

x

Ουκρανία

 

x

 

 

 

 

x

 

 

 

 

x

x

 

x

x

 

 

x

x

x

x

 

 

x

x

Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

 

x

 

 

x

 

x

 

 

Βιετνάμ

 

x

 

x

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

Όλες οι άλλες αναπτυσσόμενες χώρες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

IV.1 – Όγκοι δασμολογικών ποσοστώσεων

Αριθμός προϊόντος

Κατηγορία προϊόντων

Κωδικοί ΣΟ

Κατανομή ανά χώρα (κατά περίπτωση)

Από 2.2.2019 έως 30.6.2019

Από 1.7.2019 έως 30.6.2020

Από 1.7.2020 έως 30.6.2021

Συμπληρωματικός δασμός

Αύξοντες αριθμοί

Όγκος δασμολογικής ποσόστωσης (τόνοι καθαρού βάρους)

Όγκος δασμολογικής ποσόστωσης (τόνοι καθαρού βάρους)

Όγκος δασμολογικής ποσόστωσης (τόνοι καθαρού βάρους)

1

Μη κραματοποιημένα και άλλα κραματοποιημένα φύλλα και ταινίες θερμής έλασης

7208 10 00 , 7208 25 00 , 7208 26 00 , 7208 27 00 , 7208 36 00 , 7208 37 00 , 7208 38 00 , 7208 39 00 , 7208 40 00 , 7208 52 10 , 7208 52 99 , 7208 53 10 , 7208 53 90 , 7208 54 00 , 7211 13 00 , 7211 14 00 , 7211 19 00 , 7212 60 00 , 7225 19 10 , 7225 30 10 , 7225 30 30 , 7225 30 90 , 7225 40 15 , 7225 40 90 , 7226 19 10 , 7226 91 20 , 7226 91 91 , 7226 91 99

Όλες οι τρίτες χώρες

3 359 532,08

8 476 618,01

8 730 916,55

25 %

 (1)

2

Μη κραματοποιημένα και άλλα κραματοποιημένα φύλλα ψυχρής έλασης

7209 15 00 , 7209 16 90 , 7209 17 90 , 7209 18 91 , 7209 25 00 , 7209 26 90 , 7209 27 90 , 7209 28 90 , 7209 90 20 , 7209 90 80 , 7211 23 20 , 7211 23 30 , 7211 23 80 , 7211 29 00 , 7211 90 20 , 7211 90 80 , 7225 50 20 , 7225 50 80 , 7226 20 00 , 7226 92 00

Ινδία

234 714,39

592 220,64

609 987,26

25 %

09.8801

Κορέα (Δημοκρατία της)

144 402,99

364 351,04

375 281,57

25 %

09.8802

Ουκρανία

102 325,83

258 183,86

265 929,38

25 %

09.8803

Βραζιλία

65 398,61

165 010,80

169 961,12

25 %

09.8804

Σερβία

56 480,21

142 508,28

146 783,53

25 %

09.8805

Άλλες χώρες

430 048,96

1 085 079,91

1 117 632,31

25 %

 (2)

3.A

Φύλλα για ηλεκτρικές εφαρμογές (εκτός από GOES — φύλλα με την ονομασία “μαγνητικά”, σε κόκκους καθορισμένης μορφής)

7209 16 10 , 7209 17 10 , 7209 18 10 , 7209 26 10 , 7209 27 10 , 7209 28 10

Κορέα (Δημοκρατία της)

1 923,96

4 854,46

5 000,09

25 %

09.8806

Κίνα

822,98

2 076,52

2 138,81

25 %

09.8807

Ρωσία

519,69

1 311,25

1 350,58

25 %

09.8808

Ιράν (Ισλαμική Δημοκρατία του)

227,52

574,06

591,28

25 %

09.8809

Άλλες χώρες

306,34

772,95

796,14

25 %

 (3)

3.B

7225 19 90 , 7226 19 80

Ρωσία

51 426,29

129 756,46

133 649,15

25 %

09.8811

Κορέα (Δημοκρατία της)

31 380,40

79 177,59

81 552,92

25 %

09.8812

Κίνα

24 187,01

61 027,57

62 858,39

25 %

09.8813

Ταϊβάν

18 144,97

45 782,56

47 156,04

25 %

09.8814

Άλλες χώρες

8 395,39

21 182,87

21 818,36

25 %

 (4)

4.A

Φύλλα με μεταλλική επικάλυψη

Κωδικοί ΣΟ: 7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 41 00 , 7210 49 00 , 7210 61 00 , 7210 69 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 30 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 61 , 7212 50 69 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7225 92 00 , 7225 99 00 , 7226 99 10 , 7226 99 30 , 7226 99 70

Κορέα (Δημοκρατία της)

69 571,10

252 796,63

260 380,53

25 %

09.8816

Ινδία

83 060,42

508 805,84

524 070,02

25 %

09.8817

Άλλες χώρες

761 518,93

1 921 429,81

1 979 072,71

25 %

 (5)

4.B

Κωδικοί ΣΟ: 7210 20 00 , 7210 30 00 , 7210 90 80 , 7212 20 00 , 7212 50 20 , 7212 50 30 , 7212 50 40 , 7212 50 90 , 7225 91 00 , 7226 99 10

Κωδικοί TARIC: 7210410080 , 7210490080 , 7210610080 , 7210690080 , 7212300080 , 7212506180 , 7212506980 , 7225920080 , 7225990025 , 7225990095 , 7226993090 , 7226997019 , 7226997096

Μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία

Κίνα

204 951,07

517 123,19

532 636,89

25 %

09.8821

Κορέα (Δημοκρατία της)

249 533,26

552 352,93

568 923,52

25 %

09.8822

Ινδία

118 594,25

Άνευ αντικειμένου

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8823

Ταϊβάν

49 248,78

124 262,26

127 990,13

25 %

09.8824

Άλλες χώρες

125 598,05

316 903,26

326 410,36

25 %

 (6)

5

Φύλλα με οργανική επικάλυψη

7210 70 80 , 7212 40 80

Ινδία

108 042,36

272 607,54

280 785,77

25 %

09.8826

Κορέα (Δημοκρατία της)

103 354,11

260 778,38

268 601,73

25 %

09.8827

Ταϊβάν

31 975,79

80 679,86

83 100,26

25 %

09.8828

Τουρκία

21 834,45

55 091,68

56 744,43

25 %

09.8829

Βόρεια Μακεδονία

16 331,15

41 206,02

42 442,20

25 %

09.8830

Άλλες χώρες

43 114,71

108 785,06

112 048,61

25 %

 (7)

6

Προϊόντα λευκοσιδήρου

7209 18 99 , 7210 11 00 , 7210 12 20 , 7210 12 80 , 7210 50 00 , 7210 70 10 , 7210 90 40 , 7212 10 10 , 7212 10 90 , 7212 40 20

Κίνα

158 139,17

399 009,55

410 979,83

25 %

09.8831

Σερβία

30 545,88

77 071,98

79 384,14

25 %

09.8832

Κορέα (Δημοκρατία της)

23 885,70

60 267,31

62 075,33

25 %

09.8833

Ταϊβάν

21 167,00

53 407,61

55 009,83

25 %

09.8834

Βραζιλία

19 730,03

49 781,91

51 275,37

25 %

09.8835

Άλλες χώρες

33 167,30

83 686,22

86 196,80

25 %

 (8)

7

Μη κραματοποιημένες και άλλες κραματοποιημένες λαμαρίνες quarto

7208 51 20 , 7208 51 91 , 7208 51 98 , 7208 52 91 , 7208 90 20 , 7208 90 80 , 7210 90 30 , 7225 40 12 , 7225 40 40 , 7225 40 60

Ουκρανία

339 678,24

857 060,63

882 772,45

25 %

09.8836

Κορέα (Δημοκρατία της)

140 011,38

353 270,32

363 868,43

25 %

09.8837

Ρωσία

115 485,12

291 386,78

300 128,38

25 %

09.8838

Ινδία

74 811,09

188 759,93

194 422,72

25 %

09.8839

Άλλες χώρες

466 980,80

1 178 264,65

1 213 612,59

25 %

 (9)

8

Ανοξείδωτα φύλλα και ταινίες θερμής έλασης

7219 11 00 , 7219 12 10 , 7219 12 90 , 7219 13 10 , 7219 13 90 , 7219 14 10 , 7219 14 90 , 7219 22 10 , 7219 22 90 , 7219 23 00 , 7219 24 00 , 7220 11 00 , 7220 12 00

Κίνα

87 328,82

220 344,09

226 954,41

25 %

09.8841

Κορέα (Δημοκρατία της)

18 082,33

45 624,52

46 993,26

25 %

09.8842

Ταϊβάν

12 831,07

32 374,77

33 346,02

25 %

09.8843

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

11 810,30

29 799,22

30 693,19

25 %

09.8844

Άλλες χώρες

10 196,61

25 727,62

26 499,45

25 %

 (10)

9

Ανοξείδωτα φύλλα και ταινίες ψυχρής έλασης

7219 31 00 , 7219 32 10 , 7219 32 90 , 7219 33 10 , 7219 33 90 , 7219 34 10 , 7219 34 90 , 7219 35 10 , 7219 35 90 , 7219 90 20 , 7219 90 80 , 7220 20 21 , 7220 20 29 , 7220 20 41 , 7220 20 49 , 7220 20 81 , 7220 20 89 , 7220 90 20 , 7220 90 80

Κορέα (Δημοκρατία της)

70 813,18

178 672,60

184 032,77

25 %

09.8846

Ταϊβάν

65 579,14

165 466,29

170 430,28

25 %

09.8847

Ινδία

42 720,54

107 790,51

111 024,22

25 %

09.8848

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

35 609,52

89 848,32

92 543,77

25 %

09.8849

Τουρκία

29 310,69

73 955,39

76 174,05

25 %

09.8850

Μαλαισία

19 799,24

49 956,54

51 455,24

25 %

09.8851

Βιετνάμ

16 832,28

42 470,43

43 744,55

25 %

09.8852

Άλλες χώρες

50 746,86

128 042,17

131 883,44

25 %

 (11)

10

Ανοξείδωτες λαμαρίνες quarto θερμής έλασης

7219 21 10 , 7219 21 90

Κίνα

6 765,50

17 070,40

17 582,51

25 %

09.8856

Ινδία

2 860,33

7 217,07

7 433,58

25 %

09.8857

Ταϊβάν

1 119,34

2 824,27

2 908,99

25 %

09.8858

Άλλες χώρες

1 440,07

3 633,52

3 742,52

25 %

 (12)

12

Μη κραματοποιημένοι και άλλοι κραματοποιημένοι ράβδοι εμπορίου και ελαφρείς μορφοχάλυβες

7214 30 00 , 7214 91 10 , 7214 91 90 , 7214 99 31 , 7214 99 39 , 7214 99 50 , 7214 99 71 , 7214 99 79 , 7214 99 95 , 7215 90 00 , 7216 10 00 , 7216 21 00 , 7216 22 00 , 7216 40 10 , 7216 40 90 , 7216 50 10 , 7216 50 91 , 7216 50 99 , 7216 99 00 , 7228 10 20 , 7228 20 10 , 7228 20 91 , 7228 30 20 , 7228 30 41 , 7228 30 49 , 7228 30 61 , 7228 30 69 , 7228 30 70 , 7228 30 89 , 7228 60 20 , 7228 60 80 , 7228 70 10 , 7228 70 90 , 7228 80 00

Κίνα

166 217,87

419 393,33

431 975,13

25 %

09.8861

Τουρκία

114 807,87

289 677,97

298 368,31

25 %

09.8862

Ρωσία

94 792,44

239 175,96

246 351,24

25 %

09.8863

Ελβετία

73 380,52

185 150,38

190 704,90

25 %

09.8864

Λευκορωσία

57 907,73

146 110,15

150 493,45

25 %

09.8865

Άλλες χώρες

76 245,19

192 378,37

198 149,72

25 %

 (13)

13

Ράβδοι οπλισμού σκυροδέματος

7214 20 00 , 7214 99 10

Τουρκία

117 231,80

295 793,93

304 667,74

25 %

09.8866

Ρωσία

94 084,20

237 388,96

244 510,63

25 %

09.8867

Ουκρανία

62 534,65

157 784,58

162 518,11

25 %

09.8868

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

39 356,10

99 301,53

102 280,57

25 %

09.8869

Μολδαβία

28 284,59

71 366,38

73 507,37

25 %

09.8870

Άλλες χώρες

217 775,50

549 481,20

565 965,64

 

 (14)

14

Ράβδοι από ανοξείδωτο χάλυβα και ελαφρείς μορφοχάλυβες

7222 11 11 , 7222 11 19 , 7222 11 81 , 7222 11 89 , 7222 19 10 , 7222 19 90 , 7222 20 11 , 7222 20 19 , 7222 20 21 , 7222 20 29 , 7222 20 31 , 7222 20 39 , 7222 20 81 , 7222 20 89 , 7222 30 51 , 7222 30 91 , 7222 30 97 , 7222 40 10 , 7222 40 50 , 7222 40 90

Ινδία

44 433,00

112 111,32

115 474,66

25 %

09.8871

Ελβετία

6 502,75

16 407,44

16 899,66

25 %

09.8872

Ουκρανία

5 733,50

14 466,50

14 900,50

25 %

09.8873

Άλλες χώρες

8 533,24

21 530,68

22 176,60

25 %

 (15)

15

Χονδρόσυρμα από ανοξείδωτο χάλυβα

7221 00 10 , 7221 00 90

Ινδία

10 135,23

25 572,75

26 339,94

25 %

09.8876

Ταϊβάν

6 619,68

16 702,47

17 203,54

25 %

09.8877

Κορέα (Δημοκρατία της)

3 300,07

8 326,58

8 576,37

25 %

09.8878

Κίνα

2 216,86

5 593,48

5 761,29

25 %

09.8879

Ιαπωνία

2 190,40

5 526,72

5 692,52

25 %

09.8880

Άλλες χώρες

1 144,43

2 887,57

2 974,20

25 %

 (16)

16

Μη κραματοποιημένο και άλλο κραματοποιημένο χονδρόσυρμα

7213 10 00 , 7213 20 00 , 7213 91 10 , 7213 91 20 , 7213 91 41 , 7213 91 49 , 7213 91 70 , 7213 91 90 , 7213 99 10 , 7213 99 90 , 7227 10 00 , 7227 20 00 , 7227 90 10 , 7227 90 50 , 7227 90 95

Ουκρανία

149 009,10

375 972,95

387 252,14

25 %

09.8881

Ελβετία

141 995,22

358 275,86

369 024,13

25 %

09.8882

Ρωσία

122 883,63

310 054,37

319 356,00

25 %

09.8883

Τουρκία

121 331,08

306 137,03

315 321,14

25 %

09.8884

Λευκορωσία

97 436,46

245 847,23

253 222,65

25 %

09.8885

Μολδαβία

73 031,65

184 270,12

189 798,22

25 %

09.8886

Άλλες χώρες

122 013,20

307 858,13

317 093,88

25 %

 (17)

17

Είδη με καθορισμένη μορφή από σίδηρο ή από μη κραματοποιημένο χάλυβα

7216 31 10 , 7216 31 90 , 7216 32 11 , 7216 32 19 , 7216 32 91 , 7216 32 99 , 7216 33 10 , 7216 33 90

Ουκρανία

42 915,19

108 281,65

111 530,10

25 %

09.8891

Τουρκία

38 465,03

97 053,20

99 964,79

25 %

09.8892

Κορέα (Δημοκρατία της)

10 366,76

26 156,94

26 941,65

25 %

09.8893

Ρωσία

9 424,08

23 778,40

24 491,75

25 %

09.8894

Βραζιλία

8 577,95

Άνευ αντικειμένου

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8895

Ελβετία

6 648,01

16 773,96

17 277,18

25 %

09.8896

Άλλες χώρες

14 759,92

58 885,04

60 651,59

25 %

 (18)

18

Πάσσαλοι πλατυσμένοι

7301 10 00

Κίνα

12 198,24

30 778,05

31 701,39

25 %

09.8901

Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

6 650,41

16 780,01

17 283,41

25 %

09.8902

Άλλες χώρες

480,04

1 211,21

1 247,54

25 %

 (19)

19

Σιδηροδρομικό υλικό

7302 10 22 , 7302 10 28 , 7302 10 40 , 7302 10 50 , 7302 40 00

Οι ποσοστώσεις ισχύουν έως 30.9.2019

Ρωσία

2 147,19

5 417,70

5 580,23

25 %

09.8906

Κίνα

2 145,07

5 412,33

5 574,70

25 %

09.8907

Τουρκία

1 744,68

4 402,10

4 534,17

25 %

09.8908

Ουκρανία

657,60

1 659,24  (20)

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8909

Άλλες χώρες

1 010,85

2 550,54

4 336,07

25 %

 (21)

20

Σωλήνες αερίου

7306 30 41 , 7306 30 49 , 7306 30 72 , 7306 30 77

Τουρκία

88 914,68

224 345,46

231 075,82

25 %

09.8911

Ινδία

32 317,40

81 541,78

83 988,04

25 %

09.8912

Βόρεια Μακεδονία

9 637,48

24 316,84

25 046,35

25 %

09.8913

Άλλες χώρες

22 028,87

55 582,25

57 249,72

25 %

 (22)

21

Σωλήνες κοίλης διατομής

7306 61 10 , 7306 61 92 , 7306 61 99

Τουρκία

154 436,15

389 666,25

401 356,24

25 %

09.8916

Ρωσία

35 406,28

89 335,51

92 015,57

25 %

09.8917

Βόρεια Μακεδονία

34 028,95

85 860,29

88 436,09

25 %

09.8918

Ουκρανία

25 240,74

63 686,29

65 596,88

25 %

09.8919

Ελβετία

25 265,29

56 276,65

57 964,94

25 %

09.8920

Λευκορωσία

20 898,79

52 730,88

54 312,80

25 %

09.8921

Άλλες χώρες

25 265,29

63 748,22

65 660,67

25 %

 (23)

22

Σωλήνες και αγωγοί χωρίς συγκόλληση από ανοξείδωτο χάλυβα

7304 11 00 , 7304 22 00 , 7304 24 00 , 7304 41 00 , 7304 49 10 , 7304 49 93 , 7304 49 95 , 7304 49 99

Ινδία

8 315,90

20 982,29

21 611,76

25 %

09.8926

Ουκρανία

5 224,94

13 183,34

13 578,84

25 %

09.8927

Κορέα (Δημοκρατία της)

1 649,31

4 161,47

4 286,31

25 %

09.8928

Ιαπωνία

1 590,45

4 012,94

4 133,33

25 %

09.8929

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

1 393,26

3 515,42

3 620,88

25 %

09.8930

Κίνα

1 299,98

3 280,05  (24)

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8931

Άλλες χώρες

2 838,17

7 161,15

10 754,44

25 %

 (25)

24

Άλλοι σωλήνες χωρίς συγκόλληση

7304 19 10 , 7304 19 30 , 7304 19 90 , 7304 23 00 , 7304 29 10 , 7304 29 30 , 7304 29 90 , 7304 31 20 , 7304 31 80 , 7304 39 10 , 7304 39 52 , 7304 39 58 , 7304 39 92 , 7304 39 93 , 7304 39 98 , 7304 51 81 , 7304 51 89 , 7304 59 10 , 7304 59 92 , 7304 59 93 , 7304 59 99 , 7304 90 00

Κίνα

49 483,75

124 855,14

128 600,79

25 %

09.8936

Ουκρανία

36 779,89

92 801,35

95 585,39

25 %

09.8937

Λευκορωσία

19 655,31

49 593,37

51 081,17

25 %

09.8938

Ιαπωνία

13 766,04

34 733,85

35 775,87

25 %

09.8939

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

12 109,53

30 554,21

31 470,84

25 %

09.8940

Άλλες χώρες

55 345,57

139 645,41

143 834,77

25 %

 (26)

25

Μεγάλοι συγκολλημένοι σωλήνες

7305 11 00 , 7305 12 00 , 7305 19 00 , 7305 20 00 , 7305 31 00 , 7305 39 00 , 7305 90 00

Ρωσία

140 602,32

354 761,34

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8941

Τουρκία

17 543,40

44 264,71

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8942

Κίνα

14 213,63

35 863,19

Άνευ αντικειμένου

25 %

09.8943

Άλλες χώρες

34 011,86

85 817,17  (27)

536 327,60

25 %

 (28)

26

Άλλοι συγκολλημένοι σωλήνες

7306 11 10 , 7306 11 90 , 7306 19 10 , 7306 19 90 , 7306 21 00 , 7306 29 00 , 7306 30 11 , 7306 30 19 , 7306 30 80 , 7306 40 20 , 7306 40 80 , 7306 50 20 , 7306 50 80 , 7306 69 10 , 7306 69 90 , 7306 90 00

Ελβετία

64 797,98

163 495,29

168 400,15

25 %

09.8946

Τουρκία

60 693,64

153 139,43

157 733,61

25 %

09.8947

Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα

18 676,40

47 123,44

48 537,15

25 %

09.8948

Κίνα

18 010,22

45 442,58

46 805,85

25 %

09.8949

Ταϊβάν

14 374,20

36 268,32

37 356,37

25 %

09.8950

Ινδία

11 358,87

28 660,18

29 519,99

25 %

09.8951

Άλλες χώρες

36 898,57

93 100,78

95 893,81

25 %

 (29)

27

Ράβδοι από μη κραματοποιημένο χάλυβα ή από άλλα χαλυβοκράματα, που έχουν τελειωθεί εν ψυχρώ

7215 10 00 , 7215 50 11 , 7215 50 19 , 7215 50 80 , 7228 10 90 , 7228 20 99 , 7228 50 20 , 7228 50 40 , 7228 50 61 , 7228 50 69 , 7228 50 80

Ρωσία

117 519,41

296 519,61

305 415,20

25 %

09.8956

Ελβετία

27 173,22

68 562,23

70 619,10

25 %

09.8957

Κίνα

20 273,26

51 152,57

52 687,15

25 %

09.8958

Ουκρανία

15 969,02

40 292,29

41 501,06

25 %

09.8959

Άλλες χώρες

17 540,47

44 257,32

45 585,04

25 %

 (30)

28

Σύρμα από μη κραματοποιημένο χάλυβα

7217 10 10 , 7217 10 31 , 7217 10 39 , 7217 10 50 , 7217 10 90 , 7217 20 10 , 7217 20 30 , 7217 20 50 , 7217 20 90 , 7217 30 41 , 7217 30 49 , 7217 30 50 , 7217 30 90 , 7217 90 20 , 7217 90 50 , 7217 90 90

Λευκορωσία

88 294,51

222 780,67

229 464,09

25 %

09.8961

Κίνα

66 719,82

168 344,42

173 394,75

25 %

09.8962

Ρωσία

41 609,21

104 986,47

108 136,06

25 %

09.8963

Τουρκία

40 302,46

101 689,34

104 740,02

25 %

09.8964

Ουκρανία

26 755,09

67 507,23

69 532,45

25 %

09.8965

Άλλες χώρες

39 770,29

100 346,58

103 356,98

25 %

 (31)

IV.2 – Όγκοι συνολικών δασμολογικών ποσοστώσεων ανά τρίμηνο

 

ΕΤΟΣ 1

ΕΤΟΣ 2

ΕΤΟΣ 3

Αριθμός προϊόντος

 

Από 2.2.2019 έως 31.3.2019

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019

Από 1.7.2019 έως 30.9.2019

Από 1.10.2019 έως 31.12.2019

Από 1.1.2020 έως 31.3.2020

Από 1.4.2020 έως 30.6.2020

Από 1.7.2020 έως 30.9.2020

Από 1.10.2020 έως 31.12.2020

Από 1.1.2021 έως 31.3.2021

Από 1.4.2021 έως 30.6.2021

1

Άλλες χώρες

1 307 737,32

2 051 794,76

2 172 108,07

2 116 842,75

2 093 833,59

2 093 833,59

2 200 669,38

2 200 669,38

2 152 828,74

2 176 749,06

2

Άλλες χώρες

167 401,61

262 647,35

278 048,49

270 974,05

268 028,68

268 028,68

281 704,58

281 704,58

275 580,57

278 642,58

3A

Άλλες χώρες

119,25

187,09

198,07

193,03

190,93

190,93

200,67

200,67

196,31

198,49

3B

Άλλες χώρες

3 268,01

5 127,39

5 428,05

5 289,94

5 232,44

5 232,44

5 499,42

5 499,42

5 379,87

5 439,65

4A

Άλλες χώρες

296 430,19

465 088,74

492 360,66

479 833,44

474 617,86

474 617,86

498 834,77

498 834,77

487 990,53

493 412,65

4B

Άλλες χώρες

48 890,51

76 707,53

81 205,51

79 139,39

78 279,18

78 279,18

82 273,30

82 273,30

80 484,75

81 379,02

5

Άλλες χώρες

16 782,91

26 331,80

27 875,85

27 166,60

26 871,31

26 871,31

28 242,39

28 242,39

27 628,42

27 935,41

6

Άλλες χώρες

12 910,76

20 256,54

21 444,34

20 898,73

20 671,57

20 671,57

21 726,32

21 726,32

21 254,01

21 490,16

7

Άλλες χώρες

181 777,76

285 203,04

301 926,80

294 244,83

291 046,51

291 046,51

305 896,87

305 896,87

299 246,94

302 571,91

8

Άλλες χώρες

3 969,15

6 227,46

6 592,63

6 424,89

6 355,05

6 355,05

6 679,31

6 679,31

6 534,11

6 606,71

9

Άλλες χώρες

19 753,81

30 993,05

32 810,42

31 975,62

31 628,06

31 628,06

33 241,85

33 241,85

32 519,20

32 880,53

10

Άλλες χώρες

560,56

879,51

931,08

907,39

897,53

897,53

943,32

943,32

922,81

933,07

12

Άλλες χώρες

29 679,33

46 565,85

49 296,38

48 042,13

47 519,93

47 519,93

49 944,59

49 944,59

48 858,84

49 401,71

13

Άλλες χώρες

84 771,67

133 003,83

140 802,92

137 220,44

135 728,92

135 728,92

142 654,35

142 654,35

139 553,17

141 103,76

14

Άλλες χώρες

3 321,66

5 211,58

5 517,17

5 376,80

5 318,36

5 318,36

5 589,72

5 589,72

5 468,20

5 528,96

15

Άλλες χώρες

445,48

698,95

739,93

721,11

713,27

713,27

749,66

749,66

733,36

741,51

16

Άλλες χώρες

47 495,07

74 518,13

78 887,73

76 880,57

76 044,91

76 044,91

79 925,03

79 925,03

78 187,53

79 056,28

17

Άλλες χώρες

5 745,47

9 014,45

9 543,04

16 567,39

16 387,31

16 387,31

15 287,52

15 287,52

14 955,19

15 121,36

18

Άλλες χώρες

186,86

293,18

310,37

302,47

299,18

299,18

314,45

314,45

307,61

311,03

19

Άλλες χώρες

393,49

617,37

653,57

636,94 (32)

630,02

630,02

1 092,93

1 092,93

1 069,17

1 081,05

20

Άλλες χώρες

8 575,00

13 453,88

14 242,79

13 880,40

13 729,53

13 729,53

14 430,07

14 430,07

14 116,37

14 273,22

21

Άλλες χώρες

9 834,81

15 430,48

16 335,29

15 919,67

15 746,63

15 746,63

16 550,09

16 550,09

16 190,30

16 370,19

22

Άλλες χώρες

1 104,79

1 733,38

1 835,02

1 788,34  (33)

1 768,90

1 768,90

2 710,71

2 710,71

2 651,78

2 681,24

24

Άλλες χώρες

21 543,91

33 801,65

35 783,72

34 873,27

34 494,21

34 494,21

36 254,24

36 254,24

35 466,11

35 860,18

25

Άλλες χώρες

13 239,52

20 772,34

21 990,39

21 430,89  (34)

21 197,95

21 197,95

135 183,94

135 183,94

132 245,16

133 714,55

26

Άλλες χώρες

14 363,20

22 535,37

23 856,80

23 249,80

22 997,09

22 997,09

24 170,49

24 170,49

23 645,05

23 907,77

27

Άλλες χώρες

6 827,84

10 712,64

11 340,81

11 052,26

10 932,13

10 932,13

11 489,93

11 489,93

11 240,15

11 365,04

28

Άλλες χώρες

15 481,05

24 289,24

25 713,51

25 059,28

24 786,90

24 786,90

26 051,62

26 051,62

25 485,28

25 768,45

»

(1)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019 και από 1.7.2019 έως 30.9.2019: 09.8601.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019: 09.8602.

Από 1.10.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: για την Τουρκία: 09.8531, για τη Ρωσία: 09.8532, για την Ινδία: 09.8533, για τη Σερβία: 09.8534, για την Κορέα: 09.8535, για την Ταϊβάν: 09.8536 και για τις άλλες τρίτες χώρες: 09.8601.

Από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: για την Τουρκία: 09.8561, για τη Ρωσία: 09.8562, για την Ινδία: 09.8563, για τη Σερβία: 09.8564, για την Κορέα: 09.8565, για την Ταϊβάν: 09.8566 και για τις άλλες τρίτες χώρες: 09.8602

(2)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8603.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8604

(3)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8605.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8606

(4)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8607.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8608

(5)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8609.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8610

(6)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8611.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8612

(7)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8613.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8614

(8)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8615.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8616

(9)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8617.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8618

(10)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8619.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8620

(11)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8621.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8622

(12)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8623.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8624

(13)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8625.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8626

(14)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8627.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019: 09.8628.

Από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: για την Τουρκία*: 09.8541, για τη Ρωσία*: 09.8542, για την Ουκρανία*: 09.8543, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη*: 09.8544, για τη Μολδαβία*: 09.8545, για τη Λευκορωσία: 09.8546 και για τις άλλες τρίτες χώρες: 09.8628.

*

Σε περίπτωση εξάντλησης των ειδικών ποσοστώσεών τους σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 5

(15)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8629.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8630

(16)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8631.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8632

(17)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8633.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019: 09.8634.

Από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: Για την Ουκρανία*: 09.8551, για την Ελβετία*: 09.8552, για τη Ρωσία*: 09.8553, για την Τουρκία*: 09.8554, για τη Λευκορωσία*: 09.8555, για τη Μολδαβία*: 09.8556, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη: 09.8557 και για τις άλλες τρίτες χώρες: 09.8634.

*

Σε περίπτωση εξάντλησης των ειδικών ποσοστώσεών τους σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 5

(18)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8635.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8636

(19)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8637.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8638

(20)  Από την 1.10.2019 η ποσόστωση για την Ουκρανία θα μεταφερθεί στην ποσόστωση για τις “άλλες χώρες” και ο αχρησιμοποίητος όγκος θα μεταφερθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

(21)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8639.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8640

(22)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8641.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8642

(23)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8643.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8644

(24)  Από την 1.10.2019 η ποσόστωση για την Κίνα θα μεταφερθεί στην ποσόστωση για τις “άλλες χώρες” και ο αχρησιμοποίητος όγκος θα μεταφερθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

(25)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8645.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8646

(26)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8647.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8648

(27)  Από την 1.10.2019 οι ποσοστώσεις για τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα θα μεταφερθούν στην ποσόστωση για τις “άλλες χώρες” και ο αχρησιμοποίητος όγκος θα μεταφερθεί σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

(28)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8649.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8650

(29)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8651.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8652

(30)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8653.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8654

(31)  Από 2.2.2019 έως 31.3.2019, από 1.7.2019 έως 31.3.2020 και από 1.7.2020 έως 31.3.2021: 09.8655.

Από 1.4.2019 έως 30.6.2019, από 1.4.2020 έως 30.6.2020 και από 1.4.2021 έως 30.6.2021: 09.8656

(32)  Το ποσό αυτό θα τροποποιηθεί μετά τη μεταφορά των αχρησιμοποίητων όγκων της ειδικής ανά χώρα ποσόστωσης υπό τον αύξοντα αριθμό 09.8909 σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

(33)  Το ποσό αυτό θα τροποποιηθεί μετά τη μεταφορά των αχρησιμοποίητων όγκων της ειδικής ανά χώρα ποσόστωσης υπό τον αύξοντα αριθμό 09.8931 σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

(34)  Το ποσό αυτό θα τροποποιηθεί μετά τη μεταφορά των αχρησιμοποίητων όγκων των ειδικών ανά χώρα ποσοστώσεων υπό τους αύξοντες αριθμούς 09.8941, 09.8942 και 09.8943 σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.


Top