Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1719

    Kανονισμός (ΕΕ) 2016/1719 της Επιτροπής, της 26ης Σεπτεμβρίου 2016, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριας γραμμής για τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2016/5946

    ΕΕ L 259 της 27.9.2016, p. 42–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 15/03/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/1719/oj

    27.9.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 259/42


    KΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/1719 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 26ης Σεπτεμβρίου 2016

    σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριας γραμμής για τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003 (1), και ιδίως το άρθρο 18 παράγραφος 3 στοιχείο β) και παράγραφος 5,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η επείγουσα ολοκλήρωση πλήρως λειτουργικής και διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των στόχων της διατήρησης του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξασφάλισης της δυνατότητας όλων των καταναλωτών να προμηθεύονται ενέργεια σε προσιτές τιμές. Η εύρυθμα λειτουργούσα εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παρέχει κατάλληλα κίνητρα στους παραγωγούς να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με ιδιαίτερη προσοχή στα πιο απομονωμένα κράτη μέλη και περιφέρειες στην ενωσιακή αγορά ενέργειας. Μια εύρυθμα λειτουργούσα εσωτερική αγορά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει, μέσω κατάλληλων μέτρων, τους καταναλωτές να προωθούν μια αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας, προϋπόθεση της οποίας είναι ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός.

    (2)

    Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού συνιστά σημαντικό στοιχείο της δημόσιας ασφάλειας και, κατά συνέπεια, συνδέεται εγγενώς με την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενοποίηση των απομονωμένων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να φθάσει στους πολίτες της Ένωσης μόνο μέσω του δικτύου. Εύρυθμα λειτουργούσες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και, ειδικότερα, τα δίκτυα και άλλα πάγια στοιχεία για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια είναι ουσιώδη για τη δημόσια ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της Ένωσης.

    (3)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 714/2009 καθορίζει αμερόληπτους κανόνες για τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο όσον αφορά τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και, ειδικότερα, κανόνες για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης σχετικά με τις διασυνδέσεις και τα συστήματα μεταφοράς που επηρεάζουν τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας. Για τη μετάβαση σε πραγματικά ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές ευκαιρίες αντιστάθμισης των κινδύνων για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, προκειμένου να μετριασθούν οι μελλοντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις τιμές στον τομέα δραστηριοποίησής τους, καθώς και να εναρμονιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι κανόνες δημοπράτησης για τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας.

    (4)

    Ο υπολογισμός της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας για τα χρονικά πλαίσια της αγοράς επόμενου έτους και μήνα πρέπει να συντονίζεται από τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (εφεξής «ΔΣΜ») τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να διασφαλίζεται ο αξιόπιστος υπολογισμός της δυναμικότητας και ότι θα καθίσταται διαθέσιμη η βέλτιστη δυναμικότητα στην αγορά. Για τον σκοπό αυτόν, οι ΔΣΜ πρέπει να καθιερώσουν ένα κοινό μοντέλο δικτύου συγκεντρώνοντας, όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τον υπολογισμό της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που ενέχουν τα μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια. Η προσέγγιση με βάση τη συντονισμένη καθαρή δυναμικότητα μεταφοράς πρέπει να εφαρμόζεται για τον υπολογισμό και την κατανομή των μακροπρόθεσμων διασυνοριακών δυναμικοτήτων. Η προσέγγιση με βάση τη ροή μπορεί να εφαρμοστεί εκεί όπου οι διαζωνικές δυναμικότητες μεταξύ των ζωνών προσφοράς είναι έντονα αλληλεξαρτώμενες και η προσέγγιση αιτιολογείται από άποψη οικονομικής αποδοτικότητας.

    (5)

    Οι εναρμονισμένοι μακροπρόθεσμοι κανόνες διαζωνικής κατανομής δυναμικότητας απαιτούν την εφαρμογή και λειτουργία ενός ενιαίου μηχανισμού κατανομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός ο κεντρικός μηχανισμός θα πρέπει να αναπτυχθεί από όλους τους ΔΣΜ ώστε να διευκολυνθεί η κατανομή μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς για τους συμμετέχοντες στην αγορά και θα πρέπει να προβλέπει τη μεταφορά μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς από έναν επιλέξιμο συμμετέχοντα στην αγορά σε έναν άλλο.

    (6)

    Για να καταστεί δυνατή η διαφανής και αμερόληπτη κατανομή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής πρέπει να δημοσιεύει όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη δημοπρασία πριν το άνοιγμά της. Οι κανόνες ορισμού πρέπει να περιλαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ορισμού για τα φυσικά δικαιώματα μεταφοράς καθώς και απαιτήσεις, χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες παραλαβής των προσφορών και κριτήρια επιλεξιμότητας για ανταλλαγή μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.

    (7)

    Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής των εν λόγω δικαιωμάτων στους ΔΣΜ για εκ νέου κατανομή σε επόμενη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας. Για την επιστροφή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, οι κάτοχοι δύνανται να λαμβάνουν πληρωμή. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να δικαιούνται είτε να μεταβιβάζουν είτε να αγοράζουν ήδη κατανεμημένα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς. Οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να ενημερώνουν τους ΔΣΜ σχετικά με τις εν λόγω μεταβιβάσεις ή αγορές, καθώς και σχετικά με τους αντισυμβαλλόμενους και με τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες στην αγορά και τους αντίστοιχους ΔΣΜ.

    (8)

    Έχει σημασία ο διοικητικός φόρτος και οι δαπάνες που σχετίζονται με τη συμμετοχή στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής να τηρούνται εντός ευλόγων ορίων, ιδίως όσον αφορά την εναρμόνιση του συμβατικού πλαισίου με τους συμμετέχοντες στην αγορά.

    (9)

    Επί του παρόντος, στην Ένωση υπάρχουν πολλοί κανόνες κατανομής, οι οποίοι διέπουν τις συμβατικές διευθετήσεις για τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς. Οι ΔΣΜ πρέπει να αναπτύξουν εναρμονισμένους κανόνες κατανομής για τα φυσικά δικαιώματα μεταφοράς, οικονομικά δικαιώματα μεταφοράς — δικαιώματα προαίρεσης (εφεξής «ΟΔΜ — δικαιώματα προαίρεσης») και οικονομικά δικαιώματα μεταφοράς –υποχρεώσεις (εφεξής «ΟΔΜ — υποχρεώσεις») σε ενωσιακό επίπεδο.

    (10)

    Οι εν λόγω εναρμονισμένοι κανόνες κατανομής πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον την περιγραφή της διαδικασίας κατανομής για τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς, καθώς και τις ελάχιστες απαιτήσεις για συμμετοχή, οικονομικά ζητήματα, τον τύπο των παρεχόμενων προϊόντων σε συγκεκριμένες δημοπρασίες, τους κανόνες ορισμού, κανόνες περικοπής και αποζημίωσης, κανόνες για τους συμμετέχοντες στην αγορά σε περίπτωση που μεταβιβάζουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματά τους μεταφοράς, την αρχή της «χρήσης ή πώλησης» («UIOSI») και κανόνες σχετικά με τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και την ευθύνη. Οι εν λόγω εναρμονισμένοι κανόνες κατανομής πρέπει επίσης να περιγράφουν τις συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν οι συμμετέχοντες στην αγορά.

    (11)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής (2) θεσπίζει μια καταληκτική ώρα παγίωσης δυναμικότητας επόμενης ημέρας και ένα σχετικό καθεστώς αποζημίωσης για τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς που περικόπτονται μετά το πέρας της εν λόγω προθεσμίας. Παρομοίως, οι ΔΣΜ πρέπει να καταβάλλουν αντίτιμο ή να αποζημιώνουν τους κατόχους μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς για τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς που περικόπτονται πριν την καταληκτική ώρα παγίωσης δυναμικότητας επόμενης ημέρας.

    (12)

    Μπορούν να εισαχθούν ανώτατα όρια για την αποζημίωση που πρέπει να καταβληθεί στους κατόχους των οποίων τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς περικόπηκαν πριν την καταληκτική ώρα παγίωσης δυναμικότητας επόμενης ημέρας, λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα των σχετικών αγορών και τη δυνατότητα των συμμετεχόντων στην αγορά να προσαρμόσουν τις θέσεις τους.

    (13)

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας («ο Οργανισμός») θα πρέπει να λαμβάνει απόφαση όσον αφορά τους κοινούς όρους και προϋποθέσεις πρόσβασης ή τις μεθοδολογίες, εάν οι αρμόδιες εθνικές ρυθμιστικές αρχές δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν επ' αυτών των ρυθμιστικών ζητημάτων.

    (14)

    Ο παρών κανονισμός εκπονήθηκε σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας («ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού» / «ENTSO for Electricity») και τους εμπλεκόμενους παράγοντες, προκειμένου να θεσπιστούν αποδοτικοί, ισορροπημένοι και αναλογικοί κανόνες με διαφάνεια και συμμετοχική διαδικασία. Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, η Επιτροπή θα διαβουλεύεται με τον Οργανισμό, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού και άλλους σχετικούς εμπλεκόμενους παράγοντες πριν προτείνει οποιαδήποτε τροποποίηση του παρόντος κανονισμού.

    (15)

    Ο παρών κανονισμός συμπληρώνει το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στο άρθρο 16 του εν λόγω κανονισμού.

    (16)

    Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΤΙΤΛΟΣ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    1.   Ο παρών κανονισμός καθορίζει αναλυτικούς κανόνες για τη διαζωνική κατανομή δυναμικότητας στις μελλοντικές αγορές, την καθιέρωση μιας κοινής μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας, τη θέσπιση ενός ενιαίου μηχανισμού κατανομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος παρέχει μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς, και τη δυνατότητα επιστροφής μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς για μεταγενέστερη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας ή μεταβίβασης μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.

    2.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα μεταφοράς και τις γραμμές διασύνδεσης στην Ένωση, εξαιρουμένων των συστημάτων μεταφοράς ισχύος στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με άλλα συστήματα μεταφοράς μέσω γραμμών διασύνδεσης.

    3.   Σε κράτη μέλη όπου υπάρχουν περισσότεροι από ένας ΔΣΜ, ο παρών κανονισμός ισχύει για όλους τους ΔΣΜ εντός του εν λόγω κράτους μέλους. Όταν ένας ΔΣΜ δεν επιτελεί λειτουργία που σχετίζεται με μία ή περισσότερες υποχρεώσεις βάσει του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη δύνανται να προβλέπουν ότι η αρμοδιότητα για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις αυτές ανατίθεται σε έναν ή περισσότερους, διαφορετικούς, συγκεκριμένους ΔΣΜ.

    4.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής δύναται να είναι ανοικτός σε επιχειρήσεις και ΔΣΜ που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, υπό την προϋπόθεση ότι το εθνικό της δίκαιο εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και υφίσταται διακυβερνητική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ένωσης και της Ελβετίας.

    5.   Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 4, η Επιτροπή αποφασίζει, με βάση γνωμοδότηση του Οργανισμού, σχετικά με τη συμμετοχή της Ελβετίας στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ελβετικών ΔΣΜ που εντάσσονται στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής συνάδουν με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ΔΣΜ που δραστηριοποιούνται στην Ένωση, ώστε να είναι δυνατή η ομαλή λειτουργία του ενιαίου μηχανισμού κατανομής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που υλοποιείται σε επίπεδο Ένωσης και να εξασφαλίζονται ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής (4) καθώς και του άρθρου 2 της οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

    Επιπλέον, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)   «μελλοντική κατανομή δυναμικότητας»: η εκχώρηση μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας μέσω δημοπρασίας πριν την προθεσμία επόμενης ημέρας·

    2)   «μακροπρόθεσμο δικαίωμα μεταφοράς»: φυσικό δικαίωμα μεταφοράς ή ΟΔΜ — δικαίωμα προαίρεσης ή ΟΔΜ — υποχρέωση που αποκτάται στο πλαίσιο μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας·

    3)   «κανόνες κατανομής»: οι κανόνες για τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας που εφαρμόζονται από τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής·

    4)   «ενιαίος μηχανισμός κατανομής»: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός που θεσπίζεται από όλους τους ΔΣΜ για την κατανομή μελλοντικής δυναμικότητας·

    5)   «δημοπρασία»: η διαδικασία με την οποία παρέχεται και κατανέμεται μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά οι οποίοι υποβάλλουν προσφορές·

    6)   «χρήση ή πώληση — UIOSI»: η αρχή σύμφωνα με την οποία η υποκείμενη διαζωνική δυναμικότητα των φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς που αγοράστηκαν και δεν κατακυρώθηκαν καθίσταται αυτόματα διαθέσιμη για κατανομή δυναμικότητας επόμενης ημέρας και σύμφωνα με την οποία ο κάτοχος των εν λόγω φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς λαμβάνει ανταμοιβή από τους ΔΣΜ·

    7)   «ορισμός»: η γνωστοποίηση της χρήσης μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας από κάτοχο φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς και τον οικείο αντισυμβαλλόμενο, ή εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος, στους αντίστοιχους ΔΣΜ·

    8)   «κανόνες ορισμού»: οι κανόνες που αφορούν τη γνωστοποίηση της χρήσης μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας από κάτοχο φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς και τον οικείο αντισυμβαλλόμενο, ή εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος, στους αντίστοιχους ΔΣΜ·

    9)   «ψαλίδα αγοραίων τιμών»: η διαφορά μεταξύ των ημερήσιων τιμών επόμενης ημέρας των δύο υπεισερχόμενων ζωνών προσφοράς για την αντίστοιχη αγοραία χρονική μονάδα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση·

    10)   «κανόνες αποζημίωσης»: οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους κάθε ΔΣΜ που είναι υπεύθυνος για το σύνορο ζώνης προσφοράς, όταν έχουν κατανεμηθεί μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς, αποζημιώνει τους κατόχους δικαιωμάτων μεταφοράς για την περικοπή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς.

    Άρθρο 3

    Στόχοι για τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας

    Με τον παρόντα κανονισμό επιδιώκονται:

    α)

    η προώθηση του αποτελεσματικού μακροπρόθεσμου διαζωνικού εμπορίου με μακροπρόθεσμες διαζωνικές ευκαιρίες αντιστάθμισης των κινδύνων για τους συμμετέχοντες στην αγορά·

    β)

    η βελτιστοποίηση του υπολογισμού και της κατανομής της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας·

    γ)

    η χωρίς διακρίσεις παροχή πρόσβασης σε μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα·

    δ)

    η διασφάλιση δίκαιης και αμερόληπτης μεταχείρισης των ΔΣΜ, του Οργανισμού, των ρυθμιστικών αρχών και των συμμετεχόντων στην αγορά·

    ε)

    η συνεκτίμηση της ανάγκης για δίκαιη και ομαλή μελλοντική κατανομή δυναμικότητας και ομαλή διαμόρφωση τιμών·

    στ)

    η διασφάλιση και η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των πληροφοριών σχετικά με τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας·

    ζ)

    η συμβολή στην αποτελεσματική μακροπρόθεσμη λειτουργία και ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ένωση·

    Άρθρο 4

    Έγκριση των όρων και προϋποθέσεων ή των μεθοδολογιών

    1.   Οι ΔΣΜ καταρτίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες που απαιτούνται από τον παρόντα κανονισμό και τους υποβάλλουν προς έγκριση στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εντός των αντίστοιχων προθεσμιών που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Στην περίπτωση που πρόταση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό πρέπει να καταρτιστεί και να συμφωνηθεί από περισσότερους του ενός ΔΣΜ, οι συμμετέχοντες ΔΣΜ συνεργάζονται στενά. Οι ΔΣΜ, με τη βοήθεια του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού, ενημερώνουν τακτικά τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και τον Οργανισμό σχετικά με την πρόοδο της ανάπτυξης των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών.

    2.   Οι αποφάσεις από τους ΔΣΜ επί προτάσεων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία αν δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συναίνεση. Η ειδική πλειοψηφία για προτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 απαιτεί πλειοψηφία:

    α)

    των ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 55 % των κρατών μελών, και

    β)

    των ΔΣΜ που εκπροσωπούν κράτη μέλη τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστό τουλάχιστον 65 % του πληθυσμού της Ένωσης.

    Η μειοψηφία αρνησικυρίας για αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 πρέπει να περιλαμβάνει ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη, ειδάλλως θεωρείται ότι επιτυγχάνεται ειδική πλειοψηφία.

    Για τις αποφάσεις των ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 κάθε κράτος μέλος έχει μία ψήφο. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ΔΣΜ στην επικράτεια κράτους μέλους, το κράτος μέλος κατανέμει τα δικαιώματα ψήφου μεταξύ των ΔΣΜ.

    3.   Οι αποφάσεις των ΔΣΜ επί προτάσεων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία αν δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συναίνεση και όταν αφορούν περιφέρειες αποτελούμενες από περισσότερα των πέντε κράτη μέλη. Η ειδική πλειοψηφία για προτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 απαιτεί πλειοψηφία:

    α)

    των ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 72 % των οικείων κρατών μελών, και

    β)

    των ΔΣΜ που εκπροσωπούν κράτη μέλη τα οποία συγκεντρώνουν ποσοστό τουλάχιστον 65 % του πληθυσμού της συγκεκριμένης περιφέρειας.

    Η μειοψηφία αρνησικυρίας για αποφάσεις σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τον ελάχιστο αριθμό των ΔΣΜ που εκπροσωπούν πάνω από το 35 % του πληθυσμού των συμμετεχόντων κρατών μελών, συν τους ΔΣΜ που εκπροσωπούν τουλάχιστον ένα επιπλέον οικείο κράτος μέλος, ειδάλλως θεωρείται ότι επιτυγχάνεται ειδική πλειοψηφία.

    Οι αποφάσεις των ΔΣΜ επί προτάσεων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 που αφορούν περιφέρειες αποτελούμενες από πέντε ή λιγότερα κράτη μέλη λαμβάνονται με συναίνεση.

    Για τις αποφάσεις των ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 κάθε κράτος μέλος έχει μία ψήφο. Εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ΔΣΜ στην επικράτεια κράτους μέλους, το κράτος μέλος κατανέμει τα δικαιώματα ψήφου μεταξύ των ΔΣΜ.

    4.   Αν οι ΔΣΜ δεν υποβάλουν πρόταση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές εντός των προθεσμιών που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, παρέχουν στον Οργανισμό τα σχετικά σχέδια των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών και εξηγούν τους λόγους που εμπόδισαν την επίτευξη συμφωνίας. Ο Οργανισμός ενημερώνει την Επιτροπή και, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, διερευνά τους λόγους για τους οποίους δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή. Η Επιτροπή λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να καταστήσει δυνατή την έγκριση των απαιτούμενων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή των πληροφοριών από τον Οργανισμό.

    5.   Κάθε ρυθμιστική αρχή είναι αρμόδια για την έγκριση των όρων και προϋποθέσεων ή των μεθοδολογιών που αναφέρονται στις παραγράφους 6 και 7.

    6.   Οι προτάσεις για τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες υπόκεινται στην έγκριση όλων των ρυθμιστικών αρχών:

    α)

    τη μεθοδολογία παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου, δυνάμει του άρθρου 17·

    β)

    τη μεθοδολογία κοινού μοντέλου δικτύου, δυνάμει του άρθρου 18·

    γ)

    τις απαιτήσεις για τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής, δυνάμει του άρθρου 49·

    δ)

    τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής, δυνάμει του άρθρου 51·

    ε)

    τη μεθοδολογία διανομής των εσόδων συμφόρησης, δυνάμει του άρθρου 57.

    στ)

    τη μεθοδολογία για τον επιμερισμό του κόστους δημιουργίας, ανάπτυξης και λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού κατανομής, δυνάμει του άρθρου 59·

    ζ)

    τη μεθοδολογία για τον επιμερισμό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διασφάλιση της παγίωσης και της ανταμοιβής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, δυνάμει του άρθρου 61.

    7.   Οι προτάσεις για τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες υπόκεινται στην έγκριση όλων των ρυθμιστικών αρχών της οικείας περιφέρειας:

    α)

    τη μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας, δυνάμει του άρθρου 10·

    β)

    τη μεθοδολογία για τον επιμερισμό της διαζωνικής δυναμικότητας, δυνάμει του άρθρου 16·

    γ)

    τον περιφερειακό σχεδιασμό μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, δυνάμει του άρθρου 31·

    δ)

    τη θέσπιση διαδικασιών επαναφοράς σύμφωνα με το άρθρο 42·

    ε)

    τις περιφερειακές απαιτήσεις των εναρμονισμένων κανόνων κατανομής, δυνάμει του άρθρου 52, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κανόνων αποζημίωσης, δυνάμει του άρθρου 55.

    8.   Η πρόταση σχετικά με όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες περιλαμβάνει προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους και περιγραφή των αναμενόμενων επιπτώσεών τους στους στόχους του παρόντος κανονισμού. Οι προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών που υπόκεινται σε έγκριση από πολλές ή όλες τις ρυθμιστικές αρχές υποβάλλονται στον Οργανισμό παράλληλα με την υποβολή τους στις ρυθμιστικές αρχές. Μετά από αίτημα των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, ο Οργανισμός εκδίδει εντός τριών μηνών γνώμη σχετικά με τις προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών.

    9.   Όταν για την έγκριση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών απαιτείται απόφαση από περισσότερες της μιας ρυθμιστικές αρχές, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές διαβουλεύονται και συνεργάζονται στενά και συντονίζονται μεταξύ τους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Κατά περίπτωση, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τη γνωμοδότηση του Οργανισμού. Οι ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες που υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7, εντός έξι μηνών από την παραλαβή των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών από τη ρυθμιστική αρχή ή, κατά περίπτωση, από την τελευταία εμπλεκόμενη ρυθμιστική αρχή.

    10.   Εάν δεν κατέστη δυνατόν οι ρυθμιστικές αρχές να καταλήξουν σε συμφωνία εντός της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 9, ή κατόπιν κοινού αιτήματός τους, ο Οργανισμός εκδίδει απόφαση σχετικά με τους υποβληθέντες όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες εντός έξι μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009.

    11.   Σε περίπτωση που μία ή περισσότερες ρυθμιστικές αρχές ζητήσουν τροποποίηση για να εγκρίνουν τους όρους και προϋποθέσεις ή τις μεθόδους που υποβάλλονται σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7, οι σχετικοί ΔΣΜ υποβάλλουν πρόταση για τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών προς έγκριση εντός δύο μηνών μετά από την απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν απόφαση σχετικά με τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις ή τις μεθοδολογίες εντός δύο μηνών από την υποβολή τους. Όταν δεν κατέστη δυνατόν οι ρυθμιστικές αρχές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις ή τις μεθοδολογίες σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7 εντός της δίμηνης προθεσμίας, ή κατόπιν κοινού αιτήματός τους, ο Οργανισμός εκδίδει εντός έξι μηνών απόφαση σχετικά με τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 713/2009. Εάν οι σχετικοί ΔΣΜ αδυνατούν να υποβάλουν πρόταση για την τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 4.

    12.   Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για την κατάρτιση πρότασης για όρους και προϋποθέσεις ή μεθοδολογίες, ή οι ρυθμιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για την έγκρισή τους σύμφωνα με τις παραγράφους 6 και 7, δύνανται να προτείνουν τροποποιήσεις των εν λόγω όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών.

    Οι προτάσεις για την τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων ή μεθόδων υποβάλλονται σε διαβούλευση σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 6 και εγκρίνονται σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο παρόν άρθρο.

    13.   Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, τα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο μετά την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ή, εάν δεν απαιτείται τέτοιου είδους έγκριση, μετά τον καθορισμό τους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων στις οποίες οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται εμπιστευτικές σύμφωνα με το άρθρο 7.

    Άρθρο 5

    Συμμετοχή των εμπλεκόμενων παραγόντων

    Ο Οργανισμός, σε στενή συνεργασία με το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού, οργανώνουν τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων παραγόντων όσον αφορά τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας και άλλες πτυχές εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Περιλαμβάνονται εν προκειμένω τακτικές συνεδριάσεις με τους εμπλεκόμενους παράγοντες για τον εντοπισμό προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων βελτιώσεων, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία και ανάπτυξη της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης των κανόνων δημοπράτησης. Τα προαναφερόμενα δεν αντικαθιστούν τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους παράγοντες σύμφωνα με το άρθρο 6.

    Άρθρο 6

    Διαβούλευση

    1.   Οι ΔΣΜ που είναι αρμόδιοι για την υποβολή προτάσεων ή την τροποποίηση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό διαβουλεύονται με τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών αρχών κάθε κράτους μέλους, επί του σχεδίου των προτάσεων όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών που καθορίζονται ρητώς στον παρόντα κανονισμό. Η διαβούλευση διαρκεί για τουλάχιστον ένα μήνα.

    2.   Οι προτάσεις όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών που υποβάλλουν οι ΔΣΜ σε επίπεδο Ένωσης δημοσιεύονται και υπόκεινται σε διαβούλευση σε επίπεδο Ένωσης. Οι προτάσεις που υποβάλλουν οι ΔΣΜ σε περιφερειακό επίπεδο υποβάλλονται σε διαβούλευση τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο. Τα μέρη που υποβάλλουν προτάσεις σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο διαβουλεύονται τουλάχιστον με τα οικεία κράτη μέλη.

    3.   Οι οντότητες που είναι αρμόδιες για την πρόταση όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις απόψεις των εμπλεκόμενων παραγόντων που διατυπώθηκαν κατά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 1, προτού υποβάλουν την πρόταση για έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, εάν απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 4, ή προτού τη δημοσιεύσουν, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, σαφής και ισχυρή αιτιολόγηση της αποδοχής ή όχι των απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τη διαβούλευση αναπτύσσεται και δημοσιεύεται εγκαίρως πριν ή ταυτόχρονα με τη δημοσίευση της πρότασης όρων και προϋποθέσεων ή μεθοδολογιών.

    Άρθρο 7

    Υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας

    1.   Όλες οι εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται ή διαβιβάζονται δυνάμει του παρόντος κανονισμού υπόκεινται στους όρους περί επαγγελματικού απορρήτου που προβλέπονται στις παραγράφους 2, 3 και 4.

    2.   Η υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου ισχύει για κάθε πρόσωπο που υπόκειται στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

    3.   Οι εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνουν τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 2 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δεν γνωστοποιούνται σε κανένα άλλο πρόσωπο ή αρχή, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που καλύπτονται από το εθνικό δίκαιο, άλλες διατάξεις του παρόντος κανονισμού ή άλλη συναφή νομοθεσία της Ένωσης.

    4.   Με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που καλύπτονται από το εθνικό δίκαιο ή το δίκαιο της Ένωσης, οι ρυθμιστικές αρχές, οι φορείς ή τα πρόσωπα που λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες δυνάμει του παρόντος κανονισμού επιτρέπεται να τις χρησιμοποιούν μόνο για να εκτελούν τα καθήκοντά τους βάσει του παρόντος κανονισμού.

    ΤΙΤΛΟΣ II

    ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

    Υπολογισμός μελλοντικής δυναμικότητας

    Τμήμα 1

    Γενικές απαιτήσεις

    Άρθρο 8

    Περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας καθορίζονται δυνάμει του άρθρου 15 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 9

    Χρονικά πλαίσια υπολογισμού δυναμικότητας

    Όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας μεριμνούν για τον υπολογισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας για κάθε μελλοντική κατανομή δυναμικότητας και τουλάχιστον σε ετήσιο και μηνιαίο χρονικό πλαίσιο.

    Τμήμα 2

    Μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας

    Άρθρο 10

    Μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας

    1.   Το αργότερο εντός έξι μηνών από την έγκριση της κοινής μεθοδολογίας συντονισμένου υπολογισμού της δυναμικότητας που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας υποβάλλουν πρόταση σχετικά με κοινή μεθοδολογία υπολογισμού της δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια εντός της εκάστοτε περιφέρειας. Η πρόταση υπόκειται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6.

    2.   Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται στην κοινή μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας είναι είτε μια προσέγγιση συντονισμένης καθαρής δυναμικότητας μεταφοράς είτε μια προσέγγιση με βάση τη ροή.

    3.   Η μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας είναι συμβατή με τη μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας που έχει καθοριστεί για τα χρονικά πλαίσια αγοράς επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας αγοράς δυνάμει του άρθρου 21 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    4.   Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή:

    α)

    ανάλυσης ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων, χρησιμοποιώντας τις εισροές υπολογισμού δυναμικότητας, την προσέγγιση υπολογισμού δυναμικότητας που αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο β) και την επικύρωση της διαζωνικής δυναμικότητας που αναφέρεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2015/122, ή

    β)

    στατιστικής προσέγγισης βάσει του ιστορικού της διαζωνικής δυναμικότητας για τα χρονικά πλαίσια αγοράς επόμενης ημέρας ή ενδοημερήσιας αγοράς, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί:

    i)

    να αυξάνει την αποδοτικότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού δυναμικότητας·

    ii)

    να λαμβάνει καλύτερα υπόψη τις αβεβαιότητες που υπάρχουν κατά τον υπολογισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας σε σύγκριση με την ανάλυση ασφαλείας σύμφωνα με την παράγραφο 4 στοιχείο α)·

    iii)

    να αυξάνει την οικονομική αποδοτικότητα με το ίδιο επίπεδο ασφάλειας συστήματος.

    5.   Όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας ενδέχεται να εφαρμόσουν από κοινού την προσέγγιση με βάση τη ροή για τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    η προσέγγιση με βάση τη ροή οδηγεί σε αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας στην περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας με το ίδιο επίπεδο ασφάλειας συστήματος·

    β)

    η διαφάνεια και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων με βάση τη ροή έχουν επιβεβαιωθεί στην περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας·

    γ)

    οι ΔΣΜ παρέχουν προθεσμία έξι μηνών στους συμμετέχοντες στην αγορά προκειμένου να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους.

    6.   Στην περίπτωση εφαρμογής ανάλυσης ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων σχετικά με την ανάπτυξη μεθοδολογίας υπολογισμού δυναμικότητας σε μια περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις όσον αφορά τις εισροές υπολογισμού δυναμικότητας, την προσέγγιση υπολογισμού δυναμικότητας και την επικύρωση διαζωνικής δυναμικότητας που προβλέπονται στο άρθρο 21 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, εκτός από το άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο iv), ανάλογα με την περίπτωση.

    7.   Κατά την ανάπτυξη της μεθοδολογίας υπολογισμού δυναμικότητας, λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις για τις διαδικασίες επαναφοράς και η απαίτηση που προβλέπεται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 11

    Μεθοδολογία περιθωρίου αξιοπιστίας

    Η πρόταση για κοινή μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας περιλαμβάνει μεθοδολογία περιθωρίου αξιοπιστίας η οποία πληροί τις οριζόμενες στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 απαιτήσεις.

    Άρθρο 12

    Μεθοδολογίες για όρια επιχειρησιακής ασφάλειας και απρόβλεπτες υποχρεώσεις

    Η πρόταση για κοινή μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας περιλαμβάνει μεθοδολογίες για όρια επιχειρησιακής ασφάλειας και απρόβλεπτες υποχρεώσεις οι οποίες πληρούν τις οριζόμενες στο άρθρο 23 παράγραφοι 1 και 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 απαιτήσεις.

    Άρθρο 13

    Μεθοδολογία παραγωγικών μετατοπίσεων

    Η πρόταση για μια κοινή μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας περιλαμβάνει μεθοδολογία προσδιορισμού των παραγωγικών μετατοπίσεων η οποία πληροί τις οριζόμενες στο άρθρο 24 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 απαιτήσεις.

    Άρθρο 14

    Μεθοδολογία για διορθωτικά μέτρα

    Εάν στον υπολογισμό μακροπρόθεσμης δυναμικότητας λαμβάνονται υπόψη διορθωτικά μέτρα, κάθε ΔΣΜ μεριμνά ώστε τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα να είναι τεχνικά διαθέσιμα σε πραγματικό επιχειρησιακό χρόνο και να πληρούν τις οριζόμενες στο άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 απαιτήσεις.

    Άρθρο 15

    Μεθοδολογία επικύρωσης διαζωνικής δυναμικότητας

    Η πρόταση για μια κοινή μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας περιλαμβάνει μεθοδολογία επικύρωσης διαζωνικής δυναμικότητας η οποία πληροί τις οριζόμενες στο άρθρο 26 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 απαιτήσεις.

    Άρθρο 16

    Μεθοδολογία επιμερισμού μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας

    1.   Το αργότερο έως την υποβολή της μεθοδολογίας υπολογισμού της δυναμικότητας που αναφέρεται στο άρθρο 10, οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας εκπονούν από κοινού πρόταση μεθοδολογίας για τον επιμερισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας κατά τρόπο συντονισμένο μεταξύ των διαφόρων μακροπρόθεσμων χρονικών πλαισίων εντός της σχετικής περιφέρειας. Η πρόταση υπόκειται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6.

    2.   Η μεθοδολογία επιμερισμού μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    ικανοποιεί τις ανάγκες αντιστάθμισης των συμμετεχόντων στην αγορά·

    β)

    συνάδει με τη μεθοδολογία υπολογισμού δυναμικότητας·

    γ)

    δεν περιορίζει τον ανταγωνισμό, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση σε μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς.

    Τμήμα 3

    Κοινό μοντέλο δικτύου

    Άρθρο 17

    Μεθοδολογία παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου

    1.   Το αργότερο εντός έξι μηνών από την έγκριση της μεθοδολογίας παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου που θεσπίζεται για τα χρονικά πλαίσια αγοράς επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας αγοράς που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, όλοι οι ΔΣΜ εκπονούν από κοινού πρόταση για ενιαία μεθοδολογία παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου, ώστε να παρέχονται τα δεδομένα παραγωγής και φορτίου που απαιτούνται για τον καθορισμό του κοινού μοντέλου δικτύου για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια. Η πρόταση υπόκειται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6. Η μεθοδολογία λαμβάνει υπόψη και συμπληρώνει τη μεθοδολογία παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    2.   Κατά την ανάπτυξη της μεθοδολογίας παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 18

    Μεθοδολογία κοινού μοντέλου δικτύου

    1.   Το αργότερο εντός έξι μηνών από την έγκριση της μεθοδολογίας κοινού μοντέλου δικτύου για τα χρονικά πλαίσια της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς που αναφέρονται στο άρθρο 9 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, όλοι οι ΔΣΜ εκπονούν από κοινού πρόταση για μεθοδολογία κοινού μοντέλου δικτύου για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια. Η μεθοδολογία υπόκειται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6.

    2.   Η μεθοδολογία κοινού μοντέλου δικτύου λαμβάνει υπόψη και συμπληρώνει τη μεθοδολογία κοινού μοντέλου δικτύου που έχει αναπτυχθεί δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222. Η μεθοδολογία επιτρέπει την καθιέρωση του κοινού μοντέλου δικτύου για τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας σε περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας στις οποίες εφαρμόζεται ανάλυση ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων δυνάμει του άρθρου 10.

    3.   Κατά την ανάπτυξη της μεθοδολογίας κοινού μοντέλου δικτύου, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις που προσδιορίζονται στο άρθρο 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 19

    Σενάρια

    1.   Όλοι οι ΔΣΜ σε περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας στις οποίες εφαρμόζεται ανάλυση ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων δυνάμει του άρθρου 10 εκπονούν από κοινού ένα κοινό σύνολο σεναρίων που θα χρησιμοποιηθούν στο κοινό μοντέλο δικτύου για κάθε χρονικό πλαίσιο υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας.

    2.   Κατά την ανάπτυξη της κοινής δέσμης σεναρίων, εφαρμόζονται οι σχετικές απαιτήσεις που προσδιορίζονται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 20

    Ατομικό μοντέλο δικτύου

    Κατά την ανάπτυξη του ατομικού μοντέλου δικτύου για το χρονικό πλαίσιο υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας σε περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας, στις οποίες εφαρμόζεται ανάλυση ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων δυνάμει του άρθρου 10, κάθε ΔΣΜ εφαρμόζει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Τμήμα 4

    Διαδικασία υπολογισμού δυναμικότητας

    Άρθρο 21

    Γενικές διατάξεις

    1.   Η διαδικασία συγχώνευσης των ατομικών μοντέλων δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 εφαρμόζεται κατά τη συγχώνευση των ατομικών μοντέλων δικτύου σε ένα κοινό μοντέλο δικτύου για κάθε μακροπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο. Το αργότερο έξι μήνες μετά την έγκριση της μεθοδολογίας παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 και της μεθοδολογίας κοινού μοντέλου δικτύου για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια όπως αναφέρεται στο άρθρο 18, όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας εκπονούν από κοινού επιχειρησιακούς κανόνες για τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας που συμπληρώνουν τους κανόνες που έχουν καθοριστεί για την εκτέλεση της συγχώνευσης των ατομικών μοντέλων δικτύου δυνάμει του άρθρου 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    2.   Οι φορείς συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας που θεσπίζονται στο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 υπολογίζουν μακροπρόθεσμες διαζωνικές δυναμικότητες για τη δική τους περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας. Για τον σκοπό αυτόν, το αργότερο εντός έξι μηνών από την έγκριση της μεθοδολογίας υπολογισμού δυναμικότητας για μακροπρόθεσμα χρονικά πλαίσια όπως αναφέρεται στο άρθρο 10, όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας εκπονούν από κοινού επιχειρησιακούς κανόνες για τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας που συμπληρώνουν τους κανόνες οι οποίοι έχουν οριστεί για τη λειτουργία των φορέων συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    3.   Οι οριζόμενες στο άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 σχετικές απαιτήσεις εφαρμόζονται για τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας.

    Άρθρο 22

    Δημιουργία κοινού μοντέλου δικτύου

    Η διαδικασία και οι απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 για τη δημιουργία κοινού μοντέλου δικτύου εφαρμόζονται κατά τη δημιουργία του κοινού μοντέλου δικτύου για χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας σε περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας στις οποίες εφαρμόζεται ανάλυση ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων δυνάμει του άρθρου 10.

    Άρθρο 23

    Περιφερειακοί υπολογισμοί μακροπρόθεσμων διαζωνικών δυναμικοτήτων

    1.   Όταν οι ΔΣΜ εφαρμόζουν τη στατιστική προσέγγιση δυνάμει του άρθρου 10, η διαδικασία υπολογισμού της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας περιλαμβάνει τουλάχιστον:

    α)

    επιλεγμένα σύνολα δεδομένων ιστορικής διαζωνικής δυναμικότητας επόμενης ημέρας ή ενδοημερήσιας διαζωνικής δυναμικότητας από μια ενιαία περίοδο ή ένα σύνολο περιόδων και ταξινόμηση των δεδομένων σε μια καμπύλη διάρκειας·

    β)

    υπολογισμό δυναμικότητας που αντιστοιχεί στο επίπεδο κινδύνου για το επιλεγμένο σύνολο δεδομένων·

    γ)

    υπολογισμό μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας που θα προσφερθεί για μελλοντική κατανομή δυναμικότητας λαμβάνοντας υπόψη ένα περιθώριο που θα αντανακλά τη διαφορά μεταξύ των ιστορικών τιμών διαζωνικής δυναμικότητας και των προβλεπόμενων τιμών μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας·

    δ)

    κοινούς κανόνες ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με προγραμματισμένες διακοπές, νέα υποδομή και μοτίβα παραγωγής και φορτίου για τα χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας.

    2.   Στην περίπτωση που οι ΔΣΜ εφαρμόζουν ανάλυση ασφαλείας βάσει πολλαπλών σεναρίων δυνάμει του άρθρου 10, οι απαιτήσεις του άρθρου 29 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222 —εκτός από το άρθρο 29 παράγραφος 4 ανάλογα με την περίπτωση— εφαρμόζονται στα χρονικά πλαίσια υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας σε περιφέρειες υπολογισμού δυναμικότητας.

    3.   Κάθε φορέας συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας επιμερίζει την υπολογισμένη μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα για κάθε μελλοντική κατανομή δυναμικότητας μέσω της εφαρμογής της μεθοδολογίας επιμερισμού της διαζωνικής δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 16.

    4.   Κάθε φορέας συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας υποβάλλει την υπολογισμένη μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα και τον επιμερισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας προς επικύρωση σε κάθε ΔΣΜ εντός της σχετικής περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 24.

    Άρθρο 24

    Επικύρωση και διαβίβαση αποτελεσμάτων διαζωνικής δυναμικότητας και επιμερισμένης διαζωνικής δυναμικότητας

    1.   Κάθε ΔΣΜ επικυρώνει τα αποτελέσματα του υπολογισμού της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας στα σύνορά του ζωνών προσφοράς ή στα κρίσιμα στοιχεία δικτύου του για κάθε χρονικό πλαίσιο υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 15.

    2.   Κάθε ΔΣΜ επικυρώνει τα αποτελέσματα του υπολογισμού για τον επιμερισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας στα οικεία σύνορα ζωνών προσφοράς ή στα κρίσιμα στοιχεία δικτύου δυνάμει του άρθρου 16.

    3.   Κάθε ΔΣΜ αποστέλλει την οικεία επικύρωση δυναμικότητας και τον επικυρωμένο επιμερισμό της δυναμικότητας αυτής για κάθε μελλοντική κατανομή δυναμικότητας στους οικείους φορείς συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας και σε άλλους ΔΣΜ των σχετικών περιφερειών υπολογισμού δυναμικότητας.

    4.   Επικυρωμένος επιμερισμός μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας παρέχεται από κάθε φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας για την εκτέλεση της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 29.

    5.   Εφόσον ζητηθεί, οι ΔΣΜ παρέχουν στις οικείες ρυθμιστικές αρχές έκθεση που παρουσιάζει λεπτομερώς τον τρόπο λήψης της τιμής της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας για ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο υπολογισμού μακροπρόθεσμης δυναμικότητας.

    Άρθρο 25

    Συντονισμένη περικοπή διαζωνικής δυναμικότητας

    1.   Οι ΔΣΜ συντονίζουν τις περικοπές μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας που έχει ήδη κατανεμηθεί, εάν οι περικοπές αφορούν χρονικό πλαίσιο άνω των 48 ωρών πριν την έναρξη της ημέρας παράδοσης. Στην περίπτωση περικοπής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ορισμών ως προς τα εν λόγω δικαιώματα, εντός 48 ωρών πριν την έναρξη της ημέρας παράδοσης, οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας εφαρμόζουν τη διαδικασία υπολογισμού δυναμικότητας επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας δυναμικότητας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    2.   Εάν ένας ΔΣΜ χρειάζεται να περικόψει μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα που έχει ήδη κατανεμηθεί, αποστέλλει αίτημα στον αρμόδιο φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας για την έναρξη του συντονισμένου υπολογισμού των απαραίτητων περικοπών μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας για την περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας. Ο ΔΣΜ συνοδεύει το αίτημά του με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

    3.   Ο φορέας συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας υποβάλλει την επικαιροποιημένη διαζωνική δυναμικότητα στους σχετικούς ΔΣΜ προς επικύρωση.

    4.   Κάθε ΔΣΜ επικυρώνει την επικαιροποιημένη διαζωνική δυναμικότητα στα σύνορά του ζωνών προσφοράς ή στα κρίσιμα στοιχεία δικτύου του δυνάμει του άρθρου 24.

    5.   Ο φορέας συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας παρέχει την επικυρωμένη επικαιροποιημένη διαζωνική δυναμικότητα στους σχετικούς ΔΣΜ και τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής για την πραγματοποίηση της περικοπής δυνάμει του άρθρου 53.

    Τμήμα 5

    Διετής έκθεση σχετικά με τον υπολογισμό δυναμικότητας

    Άρθρο 26

    Διετής έκθεση σχετικά με τον υπολογισμό και την κατανομή της δυναμικότητας

    1.   Εντός δύο ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού καταρτίζει έκθεση σχετικά με τον υπολογισμό και την κατανομή της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας και την υποβάλλει στον Οργανισμό.

    2.   Εάν ζητηθεί από τον Οργανισμό, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού καταρτίζει στη συνέχεια κάθε δεύτερο έτος έκθεση για τον υπολογισμό και την κατανομή της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας. Κατά περίπτωση, η έκθεση αυτή υποβάλλεται στον Οργανισμό μαζί με τη διετή έκθεση σχετικά με τον υπολογισμό και την κατανομή της δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    3.   Για κάθε ζώνη προσφοράς, σύνορο ζώνης προσφοράς και περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας, η έκθεση για τον υπολογισμό και την κατανομή δυναμικότητας περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

    α)

    την προσέγγιση υπολογισμού δυναμικότητας που χρησιμοποιείται·

    β)

    στατιστικούς δείκτες για τα περιθώρια αξιοπιστίας·

    γ)

    στατιστικούς δείκτες της διαζωνικής δυναμικότητας, κατά περίπτωση, για κάθε χρονικό πλαίσιο υπολογισμού δυναμικότητας·

    δ)

    ποιοτικούς δείκτες για τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της δυναμικότητας·

    ε)

    κατά περίπτωση, τα προτεινόμενα μέτρα βελτίωσης του υπολογισμού δυναμικότητας·

    στ)

    προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του υπολογισμού μελλοντικής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω εναρμόνισης των μεθόδων, διαδικασιών και ρυθμίσεων διακυβέρνησης.

    4.   Κατόπιν διαβούλευσης με τον Οργανισμό, όλοι οι ΔΣΜ συμφωνούν από κοινού τους στατιστικούς και ποιοτικούς δείκτες που θα χρησιμοποιηθούν στην έκθεση. Ο Οργανισμός δύναται να απαιτεί τροποποίηση των δεικτών αυτών, πριν από τη συμφωνία των ΔΣΜ ή κατά την εφαρμογή τους.

    5.   Ο Οργανισμός αποφασίζει αν θα δημοσιεύσει το σύνολο ή μέρος της διετούς έκθεσης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

    Ζώνες προσφοράς

    Άρθρο 27

    Γενικές διατάξεις

    1.   Οι ζώνες προσφοράς που εφαρμόζονται για συναλλαγές επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιες συναλλαγές εφαρμόζονται στα χρονικά πλαίσια υπολογισμού της μακροπρόθεσμης δυναμικότητας και μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας.

    2.   Στην περίπτωση που δεν υφίσταται πλέον σύνορο ζωνών προσφοράς, οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς στο συγκεκριμένο σύνορο ζωνών προσφοράς δικαιούνται επιστροφή δαπανών από τους οικείους ΔΣΜ βάσει της αρχικής τιμής που είχαν καταβάλει για τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

    Μελλοντική κατανομή δυναμικότητας

    Τμήμα 1

    Γενικές διατάξεις

    Άρθρο 28

    Γενικές αρχές

    Η μελλοντική κατανομή δυναμικότητας λαμβάνει χώρα κατά τρόπο ώστε:

    α)

    να χρησιμοποιείται η αρχή της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος για την παραγωγή αποτελεσμάτων για κάθε σύνορο ζώνης προσφοράς, κατεύθυνση χρήσης και αγοραία χρονική μονάδα·

    β)

    να κατανέμεται μόνο η προσφερόμενη μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα σύμφωνα με το άρθρο 39·

    γ)

    να μπορεί να επαναληφθεί.

    Άρθρο 29

    Εισροές και αποτελέσματα

    1.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής χρησιμοποιεί τις ακόλουθες εισροές για τον προσδιορισμό της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας σύμφωνα με την παράγραφο 2:

    α)

    επικυρωμένος επιμερισμός μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας που έχει υποβληθεί από κάθε φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας και δυναμικότητες που σχετίζονται με επιστραφέντα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 43·

    β)

    προσφορές που έχουν υποβληθεί από τους συμμετέχοντες στην αγορά.

    2.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής προσδιορίζει ταυτόχρονα, για κάθε μελλοντική κατανομή δυναμικότητας, τουλάχιστον τα ακόλουθα αποτελέσματα για κάθε σύνορο ζώνης προσφοράς, κατεύθυνση χρήσης και αγοραία χρονική μονάδα:

    α)

    τον όγκο των κατανεμηθέντων μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, εκφρασμένο σε MW·

    β)

    την τιμή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 40·

    γ)

    το καθεστώς εκτέλεσης προσφορών.

    3.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής μεριμνά για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων των δημοπρασιών.

    4.   Κάθε ΔΣΜ μεριμνά ώστε τα αποτελέσματα των δημοπρασιών να συνάδουν με τις εισροές προς τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής σύμφωνα με την παράγραφο 1.

    Τμήμα 2

    Δικαιώματα προαίρεσης για αντιστάθμιση κινδύνων διαζωνικής μεταφοράς

    Άρθρο 30

    Απόφαση για τις ευκαιρίες αντιστάθμισης των διαζωνικών κινδύνων

    1.   Οι ΔΣΜ σε ένα σύνορο ζωνών προσφοράς εκδίδουν μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς, εκτός εάν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς έχουν λάβει συντονισμένες αποφάσεις για τη μη έκδοση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς στο σύνορο ζωνών προσφοράς. Κατά τη λήψη των αποφάσεών τους, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς διαβουλεύονται με τις ρυθμιστικές αρχές της σχετικής περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας και λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις γνώμες τους.

    2.   Στην περίπτωση που δεν υφίστανται μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς σε ένα σύνορο ζωνών προσφοράς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς εκδίδουν συντονισμένες αποφάσεις για την καθιέρωση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    3.   Οι αποφάσεις σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 βασίζονται σε αξιολόγηση, η οποία προσδιορίζει εάν η προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει επαρκείς ευκαιρίες αντιστάθμισης στις οικείες ζώνες προσφοράς. Η αξιολόγηση διενεργείται κατά τρόπο συντονισμένο από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς και περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

    α)

    διαβούλευση με τους συμμετέχοντες στην αγορά σχετικά με τις ανάγκες τους για ευκαιρίες αντιστάθμισης των διαζωνικών κινδύνων στα οικεία σύνορα ζωνών προσφοράς·

    β)

    αξιολόγηση.

    4.   Η αναφερόμενη στην παράγραφο 3 στοιχείο β) αξιολόγηση διερευνά τη λειτουργία των χονδρικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και βασίζεται σε διαφανή κριτήρια που περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα εξής:

    α)

    ανάλυση κατά πόσον τα προϊόντα ή ο συνδυασμός προϊόντων που προσφέρονται σε προθεσμιακές αγορές αντανακλούν αντιστάθμιση της μεταβλητότητας της τιμής της αγοράς επόμενης ημέρας της οικείας ζώνης προσφοράς. Ένα τέτοιο προϊόν ή συνδυασμός προϊόντων θεωρείται κατάλληλη αντιστάθμιση του κινδύνου μεταβολής της τιμής επόμενης ημέρας της οικείας ζώνης προσφοράς στην περίπτωση που υπάρχει επαρκής συσχετισμός μεταξύ της τιμής επόμενης ημέρας της οικείας ζώνης προσφοράς και της υποκείμενης τιμής με βάση την οποία εκκαθαρίζεται το προϊόν ή ο συνδυασμός προϊόντων·

    β)

    ανάλυση κατά πόσον τα προϊόντα ή ο συνδυασμός προϊόντων που προσφέρονται σε προθεσμιακές αγορές είναι επαρκή. Για τον σκοπό αυτό, αξιολογούνται τουλάχιστον οι ακόλουθοι δείκτες:

    i)

    ορίζοντας συναλλαγών·

    ii)

    ψαλίδα τιμών προσφοράς και ζήτησης·

    iii)

    όγκοι συναλλαγών σε σχέση με τη φυσική κατανάλωση·

    iv)

    αριθμός ανοικτών συμβολαίων σε σχέση με τη φυσική κατανάλωση.

    5.   Στην περίπτωση που η αναφερόμενη στην παράγραφο 3 αξιολόγηση καταδεικνύει ότι υπάρχουν ανεπαρκείς ευκαιρίες αντιστάθμισης σε μία ή περισσότερες ζώνες προσφοράς, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αιτούνται από τους σχετικούς ΔΣΜ:

    α)

    την έκδοση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, ή

    β)

    τη διασφάλιση της διάθεσης άλλων μακροπρόθεσμων διαζωνικών προϊόντων αντιστάθμισης των κινδύνων για την υποστήριξη της λειτουργίας των χονδρικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

    6.   Σε περίπτωση που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές επιλέξουν να υποβάλουν αίτημα όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 στοιχείο β), οι σχετικοί ΔΣΜ αναπτύσσουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις και τις υποβάλλουν προς έγκριση στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εντός έξι μηνών από την υποβολή του αιτήματος από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Οι αναγκαίες αυτές ρυθμίσεις υλοποιούνται εντός έξι μηνών από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δύνανται να παρατείνουν την προθεσμία υλοποίησης κατόπιν αιτήματος των σχετικών ΔΣΜ για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες.

    7.   Εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν τη μη έκδοση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς από τους αντίστοιχους ΔΣΜ ή τη διάθεση άλλων μακροπρόθεσμων διαζωνικών προϊόντων αντιστάθμισης των κινδύνων από τους οικείους ΔΣΜ, τα άρθρα 16, 28, 29, 31 έως 57, 59 και 61 δεν εφαρμόζονται στους ΔΣΜ των συνόρων ζωνών προσφοράς.

    8.   Κατόπιν κοινού αιτήματος όλων των ΔΣΜ σε ένα σύνορο ζωνών προσφοράς ή με ιδία πρωτοβουλία, και τουλάχιστον ανά 4 έτη, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς πραγματοποιούν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό, αξιολόγηση σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως 5.

    Άρθρο 31

    Περιφερειακός σχεδιασμός μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς

    1.   Μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα κατανέμεται σε συμμετέχοντες στην αγορά από τον μηχανισμό κατανομής υπό μορφή φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς σύμφωνα με την αρχή της «χρήσης ή πώλησης» (UIOSI) ή υπό μορφή ΟΔΜ — δικαιωμάτων προαίρεσης ή ΟΔΜ — υποχρεώσεων.

    2.   Κάθε ΔΣΜ που εκδίδει μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς προσφέρει μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα μέσω του ενιαίου μηχανισμού κατανομής σε συμμετέχοντες στην αγορά για τουλάχιστον ετήσια και μηνιαία χρονικά πλαίσια. Όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας ενδέχεται να προτείνουν από κοινού την προσφορά μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας σε πρόσθετα χρονικά πλαίσια.

    3.   Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας όπου υπάρχουν μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς εκπονούν από κοινού πρόταση για τον περιφερειακό σχεδιασμό μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που θα εκδοθούν σε κάθε σύνορο ζώνης προσφοράς εντός της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας.

    Το αργότερο έξι μήνες μετά τις συντονισμένες αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών του συνόρου ζωνών προσφοράς σχετικά με την καθιέρωση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 2, οι ΔΣΜ της σχετικής περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας εκπονούν από κοινού πρόταση για τον περιφερειακό σχεδιασμό μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που θα εκδοθούν σε κάθε σύνορο ζώνης προσφοράς εντός της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών στα οποία ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς αποτελεί μέρος ρύθμισης διασυνοριακής αναδιανομής ενός ΔΣΜ με σκοπό τη διασφάλιση ότι η λειτουργία παραμένει εντός των ορίων επιχειρησιακής ασφάλειας μπορούν να αποφασίσουν να διατηρήσουν φυσικά μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς στα οικεία σύνορα ζωνών προσφοράς.

    4.   Οι προτάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3 περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και τουλάχιστον την περιγραφή των ακόλουθων στοιχείων που προσδιορίζονται στους κανόνες κατανομής:

    α)

    τύπο μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς·

    β)

    χρονικά πλαίσια μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας·

    γ)

    μορφή προϊόντος (βασικό φορτίο, φορτίο αιχμής, φορτίο εκτός αιχμής)·

    δ)

    καλυπτόμενα σύνορα ζωνών προσφοράς.

    5.   Οι προτάσεις υπόκεινται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6. Για την έκδοση των προτεινόμενων μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, κάθε ΔΣΜ λαμβάνει δεόντως υπόψη το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

    6.   Δεν επιτρέπεται η κατανομή φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς και ΟΔΜ — δικαιωμάτων προαίρεσης παράλληλα στο ίδιο σύνορο ζωνών προσφοράς. Δεν επιτρέπεται η κατανομή φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς και ΟΔΜ — υποχρεώσεων παράλληλα στο ίδιο σύνορο ζωνών προσφοράς.

    7.   Επανεξέταση των προσφερόμενων στο σύνορο ζωνών προσφοράς μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δύνανται να δρομολογήσουν:

    α)

    όλες οι ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς με δική τους πρωτοβουλία· ή

    β)

    όλες οι ρυθμιστικές αρχές του συνόρου ζωνών προσφοράς βάσει σύστασης του Οργανισμού ή από κοινού αιτήματος όλων των ΔΣΜ του οικείου συνόρου ζωνών προσφοράς.

    8.   Όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας είναι υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση της επανεξέτασης σύμφωνα με την παράγραφο 9.

    9.   Κάθε ΔΣΜ που συμμετέχει στην επανεξέταση των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς οφείλει:

    α)

    να αξιολογεί τα προσφερόμενα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στην παράγραφο 4·

    β)

    εάν κριθεί σκόπιμο, να προτείνει εναλλακτικά μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που αναφέρεται στο στοιχείο α)·

    γ)

    να διενεργήσει διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6 σχετικά με:

    i)

    τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προσφερόμενων μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς·

    ii)

    κατά περίπτωση, την πρόταση για εναλλακτικά μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς.

    10.   Κατόπιν της αναφερόμενης στην παράγραφο 9 στοιχείο γ) διαβούλευσης και εντός τριών μηνών από την έκδοση της απόφασης για την έναρξη της επανεξέτασης, οι ΔΣΜ της οικείας περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας υποβάλλουν από κοινού πρόταση προς τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για τη διατήρηση ή την τροποποίηση του τύπου των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς.

    Άρθρο 32

    Φυσικά δικαιώματα μεταφοράς

    1.   Κάθε κάτοχος φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς δικαιούται να ορίσει το σύνολο ή ένα μέρος των φυσικών δικαιωμάτων του μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 36.

    2.   Εφόσον οι κάτοχοι φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς δεν πραγματοποιήσουν ορισμό έως την προθεσμία που προσδιορίζεται στους κανόνες ορισμού, δικαιούνται να λάβουν ανταμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 35.

    Άρθρο 33

    Οικονομικά δικαιώματα μεταφοράς — δικαιώματα προαίρεσης

    1.   Οι κάτοχοι ΟΔΜ — δικαιωμάτων προαίρεσης δικαιούνται να λάβουν ανταμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 35.

    2.   Η εφαρμογή των ΟΔΜ — δικαιωμάτων προαίρεσης υπόκειται στην εφαρμογή σύζευξης τιμής επόμενης ημέρας σύμφωνα με τα άρθρα 38 έως 50 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 34

    Οικονομικά δικαιώματα μεταφοράς — υποχρεώσεις

    1.   Οι κάτοχοι ΟΔΜ — υποχρεώσεων δικαιούνται να λάβουν ή υποχρεούνται να καταβάλουν οικονομική ανταμοιβή δυνάμει του άρθρου 35.

    2.   Η εφαρμογή των ΟΔΜ — υποχρεώσεων υπόκειται στην εφαρμογή σύζευξης τιμής επόμενης ημέρας σύμφωνα με τα άρθρα 38 έως 50 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 35

    Αρχές για την ανταμοιβή μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς

    1.   Οι σχετικοί ΔΣΜ που πραγματοποιούν την κατανομή δικαιωμάτων μεταφοράς σε ένα σύνορο ζωνών προσφοράς μέσω του ενιαίου μηχανισμού κατανομής ανταμείβουν τους κατόχους μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς εάν η διαφορά τιμής είναι θετική προς την κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς.

    2.   Οι κάτοχοι ΟΔΜ — υποχρεώσεων ανταμείβουν τους σχετικούς ΔΣΜ μέσω του ενιαίου μηχανισμού κατανομής για την κατανομή δικαιωμάτων μεταφοράς σε ένα σύνορο ζωνών προσφοράς στην περίπτωση που η διαφορά τιμής είναι αρνητική προς την κατεύθυνση των ΟΔΜ — υποχρεώσεων.

    3.   Η ανταμοιβή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2 τηρεί τις ακόλουθες αρχές:

    α)

    όταν η διαζωνική δυναμικότητα κατανέμεται μέσω έμμεσης κατανομής ή άλλης μεθόδου που προκύπτει από κατάσταση επαναφοράς στο χρονικό πλαίσιο συναλλαγών επόμενης ημέρας, η ανταμοιβή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς ισούται με την ψαλίδα αγοραίων τιμών·

    β)

    όταν η διαζωνική δυναμικότητα κατανέμεται μέσω άμεσης δημοπρασίας στο χρονικό πλαίσιο συναλλαγών επόμενης ημέρας, η ανταμοιβή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς ισούται με την τιμή εκκαθάρισης στην καθημερινή δημοπρασία.

    4.   Στην περίπτωση που περιορισμοί κατανομής σε διασυνδέσεις μεταξύ ζωνών προσφοράς έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία κατανομής δυναμικότητας επόμενης ημέρας σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, μπορούν να λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ανταμοιβής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει της παραγράφου 3.

    Τμήμα 3

    Διαδικασίες ορισμού για φυσικά δικαιώματα μεταφοράς

    Άρθρο 36

    Γενικές διατάξεις για τον ορισμό φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς

    1.   Στην περίπτωση που οι ΔΣΜ εκδίδουν και εφαρμόζουν φυσικά δικαιώματα μεταφοράς σε σύνορα ζωνών προσφοράς, επιτρέπουν σε κατόχους φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς και/ή αντισυμβαλλομένους τους να ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειάς τους. Οι κάτοχοι φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς ενδέχεται να εξουσιοδοτούν επιλέξιμα τρίτα μέρη ώστε να ορίζουν τα χρονοδιαγράμματα ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας εκ μέρους τους σύμφωνα με τους κανόνες ορισμού, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3.

    2.   Το αργότερο εντός δώδεκα μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ που εκδίδουν φυσικά δικαιώματα μεταφοράς σε ένα σύνορο ζωνών προσφοράς υποβάλλουν προς έγκριση στις σχετικές ρυθμιστικές αρχές πρόταση για τους κανόνες ορισμού των χρονοδιαγραμμάτων ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ ζωνών προσφοράς. Η πρόταση υπόκειται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6. Οι κανόνες ορισμού περιλαμβάνουν τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    το δικαίωμα ενός κατόχου φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς να ορίζει χρονοδιαγράμματα ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας·

    β)

    ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις ορισμού·

    γ)

    περιγραφή της διαδικασίας ορισμού·

    δ)

    επιλογή χρονικών σημείων ορισμού·

    ε)

    μορφή ορισμού και κοινοποίησης.

    3.   Όλοι οι ΔΣΜ οφείλουν να εναρμονίσουν προοδευτικά τους κανόνες ορισμού σε όλα τα σύνορα ζωνών προσφοράς στα οποία εφαρμόζονται φυσικά δικαιώματα μεταφοράς.

    4.   Οι κάτοχοι φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς, οι αντισυμβαλλόμενοί τους, κατά περίπτωση, ή κάποιο εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος που ενεργεί εκ μέρους τους ορίζει το σύνολο ή μέρος των φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς τους μεταξύ των ζωνών προσφοράς σύμφωνα με τους κανόνες ορισμού.

    5.   Στην περίπτωση που περιορισμοί κατανομής σε διασυνδέσεις μεταξύ ζωνών προσφοράς έχουν συμπεριληφθεί στη διαδικασία κατανομής δυναμικότητας επόμενης ημέρας σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, λαμβάνονται υπόψη στην πρόταση σχετικά με τους κανόνες ορισμού που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

    Τμήμα 4

    Διαδικασίες και λειτουργία

    Άρθρο 37

    Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας

    1.   Οι συμμετέχοντες στην αγορά εγγράφονται στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής και πληρούν όλες τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής, ώστε να δικαιούνται να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ή να μεταβιβάζουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματά τους μεταφοράς. Οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας συμμορφώνονται με τις αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων και της διαφάνειας.

    2.   Όταν κάποιος συμμετέχων στην αγορά υποβάλλει αίτημα εγγραφής, ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής ενημερώνει τον συμμετέχοντα στην αγορά κατά πόσον πληροί το σύνολο των απαιτήσεων επιλεξιμότητας και δικαιούται να συμμετέχει στις δημοπρασίες ή να μεταβιβάσει τα μακροπρόθεσμα δικαιώματά του μεταφοράς από μια καθορισμένη ημερομηνία.

    3.   Οι συμμετέχοντες στην αγορά συμμορφώνονται πλήρως με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής. Διατηρούν επικαιροποιημένες όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη συμμετοχή τους και ενημερώνουν αμελλητί τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής για τυχόν μεταβολές στις εν λόγω πληροφορίες.

    4.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής δικαιούται να αναστείλει ή να ανακαλέσει το δικαίωμα ενός συμμετέχοντα στην αγορά να συμμετέχει στις δημοπρασίες ή να μεταβιβάζει τα μακροπρόθεσμα δικαιώματά του μεταφοράς κατόπιν παραβίασης των συμβατικών του υποχρεώσεων σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    5.   Η αναστολή ή ανάκληση του δικαιώματος του συμμετέχοντα στην αγορά να συμμετέχει στις δημοπρασίες ή να μεταβιβάζει το μακροπρόθεσμο δικαίωμα μεταφοράς του σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής δεν απαλλάσσει τον συμμετέχοντα στην αγορά ή τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς που έχουν κατανεμηθεί και καταβληθεί πριν από την αναστολή ή ανάκληση.

    Άρθρο 38

    Υποβολή δεδομένων εισροών στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής

    Κάθε ΔΣΜ μεριμνά ώστε ο επικυρωμένος επιμερισμός της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας να υποβάλλεται στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής πριν από τη δημοσίευση της προδιαγραφής δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 39.

    Άρθρο 39

    Λειτουργία της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας

    1.   Εντός του χρονικού διαστήματος που προσδιορίζεται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής για κάθε μελλοντική κατανομή δυναμικότητας, καθορίζεται και δημοσιεύεται στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής προδιαγραφή δημοπρασίας που περιέχει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    την ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της δημοπρασίας·

    β)

    τον επικυρωμένο επιμερισμό μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας και τον τύπο των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που θα δημοπρατηθούν·

    γ)

    τη μορφή των προσφορών·

    δ)

    την ημερομηνία και ώρα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας·

    ε)

    την προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας.

    2.   Η δημοσιευμένη μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα δεν τροποποιείται κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου πριν από τη λήξη της δημοπρασίας. Η εν λόγω χρονική περίοδος προσδιορίζεται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    3.   Κάθε συμμετέχων στην αγορά υποβάλλει τις προσφορές του στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής πριν από την ώρα λήξης και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην προδιαγραφή της δημοπρασίας.

    4.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των υποβαλλόμενων προσφορών.

    Άρθρο 40

    Τιμολόγηση των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς

    Η τιμή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς για κάθε σύνορο ζωνών προσφοράς, κατεύθυνση χρήσης και αγοραία χρονική μονάδα προσδιορίζεται σύμφωνα με την αρχή της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος, και εκφράζεται σε ευρώ ανά μεγαβάτ. Σε περίπτωση που η ζήτηση για μακροπρόθεσμη διαζωνική δυναμικότητα για ένα σύνορο ζωνών προσφοράς, μια κατεύθυνση χρήσης και μια αγοραία χρονική μονάδα είναι κατώτερη ή ίση της προσφερόμενης μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας, η τιμή είναι μηδενική.

    Άρθρο 41

    Οικονομικές απαιτήσεις και συμψηφισμός

    1.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής παρέχει διαδικασίες τιμολόγησης ή αυτοτιμολόγησης για τον συμψηφισμό χρεώσεων ή πιστώσεων που προκύπτουν από την κατανομή μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, την επιστροφή μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς και την ανταμοιβή μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς. Οι διαδικασίες αυτές προσδιορίζονται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    2.   Για να συμμετέχει στις δημοπρασίες, ένας συμμετέχων στην αγορά πρέπει να διαθέτει επαρκείς εγγυήσεις ώστε να εξασφαλίζει προσφορές και κατανέμει μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    Άρθρο 42

    Θέσπιση διαδικασιών επαναφοράς

    1.   Εάν η μελλοντική κατανομή δυναμικότητας δεν μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα, η εξ ορισμού διαδικασία επαναφοράς είναι η αναβολή της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας.

    2.   Όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας δικαιούνται να εφαρμόσουν συντονισμένες λύσεις επαναφοράς. Στις περιπτώσεις αυτές, όλοι οι ΔΣΜ σε κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας αναπτύσσουν μια συντονισμένη πρόταση για αξιόπιστες διαδικασίες επαναφοράς.

    Άρθρο 43

    Επιστροφή μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς

    1.   Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δύνανται να επιστρέψουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματά τους μεταφοράς στους σχετικούς ΔΣΜ μέσω του ενιαίου μηχανισμού κατανομής για μεταγενέστερη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας.

    2.   Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που θέλουν να επιστρέψουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματά τους μεταφοράς για μεταγενέστερη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας ενημερώνουν σχετικά τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής, άμεσα ή έμμεσα μέσω ενός τρίτου μέρους, όπως ορίζεται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    3.   Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που επιστρέφουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς τους ανταμείβονται, άμεσα ή έμμεσα μέσω ενός τρίτου μέρους, από τους σχετικούς ΔΣΜ μέσω του ενιαίου μηχανισμού κατανομής. Η ανταμοιβή αυτή ισούται με την τιμή που προκύπτει από τη δημοπρασία στην οποία ανακατανέμονται τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς.

    Άρθρο 44

    Μεταβίβαση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς

    1.   Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δικαιούνται να μεταβιβάσουν το σύνολο ή ένα μέρος των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς τους σε άλλους συμμετέχοντες στην αγορά σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    2.   Οι κανόνες παραδοχής και κατάλογος των συμμετεχόντων στην αγορά που είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής και μπορούν να μεταβιβάζουν μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς δημοσιεύονται στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής.

    3.   Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς ειδοποιούν τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής για τη μεταβίβαση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς, άμεσα ή έμμεσα μέσω τρίτου μέρους, σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής.

    4.   Οι συμμετέχοντες στην αγορά που αποκτούν αυτά τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής, άμεσα ή έμμεσα μέσω τρίτου μέρους, στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής την ειδοποίηση που απέστειλε ο προηγούμενος κάτοχος μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς.

    Άρθρο 45

    Διαβίβαση αποτελεσμάτων

    1.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής ειδοποιεί τους ΔΣΜ που είναι υπεύθυνοι για το σύνορο ζωνών προσφοράς με το οποίο σχετίζονται τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς και τους κατόχους μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς σχετικά με το αποτέλεσμα της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην προδιαγραφή της δημοπρασίας.

    2.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής ενημερώνει τους συμμετέχοντες στην αγορά για το καθεστώς εκτέλεσης και τις τιμές εκκαθάρισης των προσφορών τους.

    Άρθρο 46

    Ενεργοποίηση διαδικασιών επαναφοράς

    1.   Σε περίπτωση που ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής δεν μπορεί να διαβιβάσει είτε την προδιαγραφή δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 39 είτε ένα μέρος ή το σύνολο των αποτελεσμάτων της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας εντός της προθεσμίας που προσδιορίζεται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής, οι ΔΣΜ που είναι υπεύθυνοι για το σύνορο ζωνών προσφοράς εφαρμόζουν τις διαδικασίες επαναφοράς που θεσπίζονται δυνάμει του άρθρου 42.

    2.   Μόλις εντοπιστεί αδυναμία διαβίβασης των στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο 1, ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής την κοινοποιεί στους ΔΣΜ που είναι υπεύθυνοι για το σύνορο ζωνών προσφοράς. Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής ενημερώνει τους συμμετέχοντες στην αγορά για την ενδεχόμενη εφαρμογή διαδικασιών επαναφοράς.

    Άρθρο 47

    Δημοσίευση πληροφοριών της αγοράς

    1.   Στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής δημοσιεύονται τουλάχιστον οι ακόλουθες πληροφορίες για κάθε σύνορο ζωνών προσφοράς και κατεύθυνση χρήσης:

    α)

    προδιαγραφή δημοπρασίας σύμφωνα με το άρθρο 39·

    β)

    ενδεικτικό ημερολόγιο δημοπρασίας που αναφέρει τον τύπο των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που πρόκειται να προσφερθούν και τις ημερομηνίες που τα εν λόγω μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες στην αγορά·

    γ)

    αποτελέσματα μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 29·

    δ)

    αριθμός συμμετεχόντων στην αγορά σε κάθε δημοπρασία·

    ε)

    κατάλογος επιλέξιμων συμμετεχόντων στην αγορά για τη μεταβίβαση μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς·

    στ)

    στοιχεία επικοινωνίας του ενιαίου μηχανισμού κατανομής.

    2.   Οι σχετικοί ΔΣΜ δημοσιεύουν, μέσω του ενιαίου μηχανισμού κατανομής, τις απαιτούμενες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 κατά τον χρόνο που ορίζεται στην προδιαγραφή της δημοπρασίας και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 543/2013.

    3.   Ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής μεριμνά ώστε να είναι δημοσίως διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

    Ενιαίος μηχανισμός κατανομής

    Άρθρο 48

    Σύσταση

    1.   Όλοι οι ΔΣΜ διασφαλίζουν ότι ο ενιαίος μηχανισμός κατανομής είναι επιχειρησιακός και συμμορφώνεται με τις λειτουργικές απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 49, εντός δώδεκα μηνών από την έγκριση της πρότασης όσον αφορά την κοινή δέσμη απαιτήσεων και τη συγκρότηση του ενιαίου μηχανισμού κατανομής. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές δύνανται να παρατείνουν την περίοδο αυτή κατόπιν αιτήματος των σχετικών ΔΣΜ, λόγω καθυστερήσεων που οφείλονται στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες.

    2.   Οι μελλοντικές κατανομές δυναμικότητας στις γραμμές διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πραγματοποιούνται στον ενιαίο μηχανισμό κατανομής, το αργότερο είκοσι τέσσερις μήνες μετά την έγκριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    Άρθρο 49

    Λειτουργικές απαιτήσεις

    1.   Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ υποβάλλουν σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές κοινή πρόταση για μια δέσμη απαιτήσεων και για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού κατανομής. Η πρόταση προσδιορίζει διάφορες επιλογές για τη δημιουργία και διακυβέρνηση του ενιαίου μηχανισμού κατανομής, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης από τους ΔΣΜ ή από τρίτους για λογαριασμό τους. Η πρόταση των ΔΣΜ καλύπτει τα γενικά καθήκοντα του ενιαίου μηχανισμού κατανομής που προβλέπονται στο άρθρο 50 και τις απαιτήσεις για την ανάκτηση του κόστους, σύμφωνα με το άρθρο 59.

    2.   Οι λειτουργικές απαιτήσεις του ενιαίου μηχανισμού κατανομής περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

    α)

    τα αναμενόμενα σύνορα ζωνών προσφοράς που πρόκειται να καλυφθούν·

    β)

    την τεχνική διαθεσιμότητα και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών·

    γ)

    τις λειτουργικές διαδικασίες·

    δ)

    τα προϊόντα που πρόκειται να προσφερθούν·

    ε)

    τα χρονοδιαγράμματα μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας·

    στ)

    τις μεθόδους κατανομής και τους αλγόριθμους·

    ζ)

    τις αρχές της οικονομικής εκκαθάρισης και διαχείρισης κινδύνων των κατανεμηθέντων προϊόντων·

    η)

    ένα εναρμονισμένο συμβατικό πλαίσιο με τους συμμετέχοντες στην αγορά·

    θ)

    τις διασυνδέσεις δεδομένων.

    Άρθρο 50

    Γενικά καθήκοντα

    Οι σχετικοί ΔΣΜ χρησιμοποιούν τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής, τουλάχιστον για τους εξής σκοπούς:

    α)

    εγγραφή των συμμετεχόντων στην αγορά·

    β)

    παροχή ενιαίου σημείου επαφής για τους συμμετέχοντες στην αγορά·

    γ)

    διεξαγωγή διαδικασιών δημοπρασίας·

    δ)

    οικονομική εκκαθάριση των κατανεμημένων μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς στους συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των εγγυήσεων·

    ε)

    συνεργασία με ένα γραφείο συμψηφισμού, εφόσον απαιτείται από τους κοινούς κανόνες για την εφαρμογή των ΟΔΜ — υποχρεώσεων δυνάμει του άρθρου 34·

    στ)

    οργάνωση διαδικασίας επαναφοράς, δυνάμει των άρθρων 42 και 46·

    ζ)

    διευκόλυνση της επιστροφής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 43·

    η)

    διευκόλυνση της μεταβίβασης των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 44·

    θ)

    δημοσίευση των πληροφοριών της αγοράς, δυνάμει του άρθρου 47·

    ι)

    παροχή και λειτουργία διασυνδέσεων για ανταλλαγή δεδομένων με τους συμμετέχοντες στην αγορά.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

    Εναρμονισμένοι κανόνες κατανομής

    Άρθρο 51

    Εισαγωγή των εναρμονισμένων κανόνων κατανομής

    1.   Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ εκπονούν από κοινού πρόταση για εναρμονισμένους κανόνες κατανομής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 2. Η πρόταση υπόκειται σε διαβούλευση σύμφωνα με το άρθρο 6. Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει τις περιφερειακές απαιτήσεις και ειδικές για σύνορο ζωνών προσφοράς απαιτήσεις, εφόσον έχουν αναπτυχθεί από τους ΔΣΜ σχετικά με κάθε περιφέρεια υπολογισμού δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 52 παράγραφος 3.

    2.   Μόλις τεθούν σε ισχύ οι περιφερειακές απαιτήσεις, υπερισχύουν των γενικών απαιτήσεων που ορίζονται στους εναρμονισμένους κανόνες κατανομής. Σε περίπτωση που οι γενικές απαιτήσεις των εναρμονισμένων κανόνων κατανομής τροποποιηθούν και υποβληθούν προς έγκριση σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές, οι περιφερειακές απαιτήσεις υποβάλλονται επίσης προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές της εν λόγω περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας.

    Άρθρο 52

    Απαιτήσεις των εναρμονισμένων κανόνων κατανομής

    1.   Οι απαιτήσεις των εναρμονισμένων κανόνων κατανομής όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς καλύπτουν τα φυσικά δικαιώματα μεταφοράς, τα ΟΔΜ — δικαιώματα προαίρεσης και τα ΟΔΜ — υποχρεώσεις. Οι ΔΣΜ εξετάζουν και λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με τα διάφορα είδη προϊόντων.

    2.   Οι εναρμονισμένοι κανόνες κατανομής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς τηρούν τις αρχές της απαγόρευσης των διακρίσεων και της διαφάνειας, και περιέχουν τουλάχιστον τις ακόλουθες γενικές απαιτήσεις:

    α)

    εναρμονισμένους ορισμούς και αντικείμενο εφαρμογών·

    β)

    συμβατικό πλαίσιο μεταξύ του ενιαίου μηχανισμού κατανομής και των συμμετεχόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο, την ισχύουσα γλώσσα, την εμπιστευτικότητα, την επίλυση διαφορών, την ευθύνη και την ανωτέρα βία·

    γ)

    εναρμονισμένες διατάξεις χρήσης ή πώλησης (UIOSI) σε περίπτωση φυσικών δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 32·

    δ)

    περιγραφή των τύπων των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που προσφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των αρχών περί ανταμοιβής δυνάμει του άρθρου 35·

    ε)

    περιγραφή των αρχών των ισχυόντων κανόνων ορισμού δυνάμει του άρθρου 36·

    στ)

    εναρμονισμένες διατάξεις σχετικά με την επιλεξιμότητα και το δικαίωμα, την αναστολή και την ανανέωση και το κόστος της συμμετοχής δυνάμει του άρθρου 37·

    ζ)

    περιγραφή της διαδικασίας μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον των διατάξεων σχετικά με τις προδιαγραφές της δημοπρασίας, την υποβολή των προσφορών, τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, την περίοδο αμφισβήτησης και τις διαδικασίες επαναφοράς δυνάμει των άρθρων 37, 38, 39, 42, 43 και 44·

    η)

    εναρμονισμένες διατάξεις σχετικά με τις οικονομικές απαιτήσεις και την εκκαθάριση δυνάμει του άρθρου 41·

    θ)

    εναρμονισμένες διατάξεις για την επιστροφή των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 43·

    ι)

    εναρμονισμένες διατάξεις για την κοινοποίηση της μεταβίβασης των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς δυνάμει του άρθρου 44·

    ια)

    διατάξεις σχετικά με τους κανόνες παγίωσης και αποζημίωσης δυνάμει των άρθρων 53 και 55·

    ιβ)

    εναρμονισμένες διατάξεις σχετικά με τις πολιτικές συμψηφισμού και χρηματοοικονομικών εξασφαλίσεων για ΟΔΜ — υποχρεώσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

    3.   Οι εναρμονισμένοι κανόνες κατανομής δύνανται επίσης να περιέχουν περιφερειακές απαιτήσεις ή ειδικές για σύνορο ζωνών προσφοράς απαιτήσεις, ειδικότερα και χωρίς περιορισμό για τα εξής:

    α)

    περιγραφή του τύπου των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που προσφέρονται σε κάθε σύνορο ζώνης προσφοράς εντός της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας δυνάμει του άρθρου 31·

    β)

    τύπος καθεστώτος ανταμοιβής των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε σύνορο ζώνης προσφοράς εντός της περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας, σύμφωνα με την κατανομή που ορίζεται στο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα δυνάμει του άρθρου 35·

    γ)

    εφαρμογή εναλλακτικών συντονισμένων περιφερειακών εφεδρικών λύσεων δυνάμει του άρθρου 42·

    δ)

    περιφερειακοί κανόνες αποζημίωσης που καθορίζουν τα περιφερειακά καθεστώτα παγίωσης δυνάμει του άρθρου 55.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

    Παγίωση της κατανεμημένης διαζωνικής δυναμικότητας

    Άρθρο 53

    Γενικές διατάξεις παγίωσης

    1.   Όλοι οι ΔΣΜ δικαιούνται να περικόψουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς ώστε να διασφαλίσουν ότι η λειτουργία παραμένει εντός των ορίων επιχειρησιακής ασφάλειας πριν από τη λήξη της προθεσμίας παγίωσης επόμενης ημέρας. Εφόσον οι ΔΣΜ περικόψουν μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς, υποβάλλουν έκθεση σχετικά με αυτό στις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και επίσης δημοσιεύουν τους πραγματικούς λόγους που επιβάλλουν την εν λόγω περικοπή.

    2.   Οι οικείοι ΔΣΜ στο σύνορο ζώνης προσφοράς όπου έχουν περικοπεί μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς αποζημιώνουν τους κατόχους περικομμένων μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς με την ψαλίδα αγοραίων τιμών.

    Άρθρο 54

    Ορισμός ανώτατων ορίων αποζημίωσης

    1.   Οι οικείοι ΔΣΜ σε σύνορο ζωνών προσφοράς δύνανται να προτείνουν ένα ανώτατο όριο για τη συνολική αποζημίωση που πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους κατόχους περικομμένων μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς κατά το σχετικό ημερολογιακό έτος ή τον σχετικό ημερολογιακό μήνα στην περίπτωση των γραμμών διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος.

    2.   Το ανώτατο όριο αποζημίωσης δεν θα είναι κατώτερο από το συνολικό ποσό των εσόδων συμφόρησης που εισπράττονται από τους οικείους ΔΣΜ στο σύνορο ζώνης προσφοράς το σχετικό ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση των γραμμών διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος, οι ΔΣΜ δύνανται να προτείνουν ανώτατο όριο αποζημίωσης που δεν είναι κατώτερο από τα συνολικά έσοδα συμφόρησης που εισπράττονται από τους οικείους ΔΣΜ στο σύνορο ζώνης προσφοράς τον σχετικό ημερολογιακό μήνα.

    3.   Σε περίπτωση περισσότερων γραμμών διασύνδεσης οι οποίες λειτουργούν από διαφορετικούς ΔΣΜ για το ίδιο σύνορο ζώνης προσφοράς και υπόκεινται σε διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα που επιβλέπονται από τις ρυθμιστικές αρχές, τα συνολικά έσοδα συμφόρησης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ανώτατου ορίου αποζημίωσης σύμφωνα με την παράγραφο 2 μπορεί να διαχωρίζονται μεταξύ κάθε γραμμής διασύνδεσης. Αυτός ο διαχωρισμός προτείνεται από τους οικείους ΔΣΜ και εγκρίνεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

    Άρθρο 55

    Κανόνες αποζημίωσης

    Όταν οι ΔΣΜ προτείνουν την εφαρμογή ανώτατου ορίου αποζημίωσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 54, προτείνουν από κοινού μια δέσμη κανόνων αποζημίωσης σε σχέση με το εφαρμοζόμενο ανώτατο όριο.

    Άρθρο 56

    Παγίωση σε περίπτωση ανωτέρας βίας

    1.   Σε περίπτωση ανωτέρας βίας, οι ΔΣΜ δύνανται να περικόψουν τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς. Η εν λόγω περικοπή πραγματοποιείται με συντονισμένο τρόπο μετά από επαφή με όλους τους άμεσα επηρεαζόμενους ΔΣΜ.

    2.   Ο ΔΣΜ, που επικαλείται ανωτέρα βία, δημοσιεύει ανακοίνωση που περιγράφει τον χαρακτήρα της ανωτέρας βίας και την πιθανή διάρκειά της.

    3.   Σε περίπτωση περικοπής που οφείλεται σε ανωτέρα βία, οι κάτοχοι των μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μεταφοράς λαμβάνουν αποζημίωση για την περίοδο της εν λόγω ανωτέρας βίας από τον ΔΣΜ ο οποίος επικαλέστηκε την ανωτέρα βία. Σε αυτή την περίπτωση, η αποζημίωση θα είναι ίση με το ποσό που καταβλήθηκε αρχικά για το σχετικό μακροπρόθεσμο δικαίωμα μεταφοράς κατά τη διαδικασία μελλοντικής κατανομής.

    4.   Ο ΔΣΜ που επικαλείται ανωτέρα βία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιορίσει τις συνέπειες και τη διάρκεια της περίπτωσης ανωτέρας βίας.

    5.   Εφόσον προβλέπεται σε κράτος μέλος, μετά από αίτημα των σχετικών ΔΣΜ, η εθνική ρυθμιστική αρχή αξιολογεί κατά πόσον συμβάν μπορεί να θεωρηθεί περίπτωση ανωτέρας βίας.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

    Διανομή εσόδου συμφόρησης

    Άρθρο 57

    Μεθοδολογία διανομής εσόδου συμφόρησης

    1.   Εντός έξι μηνών μετά την έγκριση της μεθοδολογίας επιμερισμού εσόδων συμφόρησης που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222, όλοι οι ΔΣΜ εκπονούν από κοινού πρόταση για μεθοδολογία επιμερισμού εσόδων συμφόρησης βάσει της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας.

    2.   Κατά την εκπόνηση της μεθοδολογίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι ΔΣΜ λαμβάνουν υπόψη τη μεθοδολογία επιμερισμού εσόδων συμφόρησης που εκπονείται σύμφωνα με το άρθρο 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    3.   Κατά την εκπόνηση της μεθοδολογίας επιμερισμού εσόδων συμφόρησης βάσει της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας, εφαρμόζονται οι απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 73 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

    Ανάκτηση κόστους

    Άρθρο 58

    Γενικές διατάξεις για την ανάκτηση του κόστους

    1.   Τα είδη κόστους που αναλαμβάνουν οι ΔΣΜ και τα οποία προκύπτουν από τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του παρόντα κανονισμού αξιολογούνται από όλες τις ρυθμιστικές αρχές.

    2.   Τα είδη κόστους που αξιολογούνται ως εύλογα, αποδοτικά και αναλογικά ανακτώνται σε εύθετο χρόνο μέσω τιμολογίων δικτύου ή άλλων κατάλληλων μηχανισμών, όπως προσδιορίζουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

    3.   Εάν ζητηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, οι σχετικοί ΔΣΜ παρέχουν πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη διευκόλυνση της αξιολόγησης κόστους που προέκυψε, εντός τριών μηνών από το σχετικό αίτημα.

    Άρθρο 59

    Κόστος συγκρότησης, ανάπτυξης και λειτουργίας του ενιαίου μηχανισμού κατανομής

    Όλοι οι ΔΣΜ που εκδίδουν μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς για τον ενιαίο μηχανισμό κατανομής επιβαρύνονται από κοινού με το κόστος που σχετίζεται με τη συγκρότηση και λειτουργία του ενιαίου μηχανισμού κατανομής. Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, όλοι οι ΔΣΜ προτείνουν μεθοδολογία για τον επιμερισμό αυτού του κόστους, που είναι εύλογη, αποδοτική και αναλογική, για παράδειγμα με βάση αρχές παρόμοιες με εκείνες που προβλέπονται στο άρθρο 80 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/1222.

    Άρθρο 60

    Κόστος θέσπισης και λειτουργίας της διαδικασίας συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας

    1.   Κάθε ΔΣΜ βαρύνεται μεμονωμένα με το κόστος που συνδέεται με την παροχή εισροών στη διαδικασία υπολογισμού δυναμικότητας.

    2.   Όλοι οι ΔΣΜ βαρύνονται από κοινού με το κόστος που συνδέεται με τη θέσπιση και τη λειτουργία της συγχώνευσης των ατομικών μοντέλων δικτύου.

    3.   Όλοι οι ΔΣΜ κάθε περιφέρειας υπολογισμού δυναμικότητας βαρύνονται με το κόστος θέσπισης και λειτουργίας των φορέων συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας.

    Άρθρο 61

    Κόστος διασφάλισης παγίωσης και ανταμοιβής για τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς

    1.   Οι δαπάνες διασφάλισης παγίωσης περιλαμβάνουν το κόστος των μηχανισμών αντιστάθμισης που συνδέονται με τη διασφάλιση της παγίωσης της διαζωνικής δυναμικότητας, καθώς και το κόστος της αναδιανομής, της αντίρροπης συναλλαγής και της ανισορροπίας που συνδέονται με αποζημίωση συμμετεχόντων στην αγορά και βαρύνουν, στο μέτρο του δυνατού, τους ΔΣΜ σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 6 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009.

    2.   Κατά τον καθορισμό ή την έγκριση τιμολογίων μεταφοράς ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 1 σημείο α) της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και έχοντας υπόψη το άρθρο 14 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009, οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν τις αποζημιώσεις ως επιλέξιμες δαπάνες υπό την προϋπόθεση ότι είναι εύλογες, αποτελεσματικές και αναλογικές.

    3.   Εντός έξι μηνών μετά την έγκριση της μεθοδολογίας για τον επιμερισμό των εσόδων συμφόρησης που αναφέρεται στο άρθρο 57, όλοι οι ΔΣΜ εκπονούν από κοινού μεθοδολογία για τον επιμερισμό του κόστους που προκύπτει για τη διασφάλιση της παγίωσης και ανταμοιβής σχετικά με τα μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς. Η μεθοδολογία αυτή είναι σύμφωνη με τη μεθοδολογία επιμερισμού των εσόδων συμφόρησης βάσει της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 57.

    ΤΙΤΛΟΣ III

    ΑΝΑΘΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

    Άρθρο 62

    Ανάθεση καθηκόντων

    1.   Κάθε ΔΣΜ δύναται να αναθέσει το σύνολο ή μέρος οποιουδήποτε καθήκοντος που του ανατίθεται δυνάμει του παρόντος κανονισμού σε ένα ή περισσότερα τρίτα μέρη, στην περίπτωση που το τρίτο μέρος μπορεί να εκτελέσει την αντίστοιχη λειτουργία τουλάχιστον εξίσου αποδοτικά με τον αναθέτοντα ΔΣΜ. Ο αναθέτων ΔΣΜ παραμένει υπεύθυνος για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στις πληροφορίες που απαιτούνται για την παρακολούθηση από τη ρυθμιστική αρχή.

    2.   Πριν από την ανάθεση, το οικείο τρίτο μέρος τεκμηριώνει σαφώς στον αναθέτοντα ΔΣΜ την ικανότητά του όσον αφορά την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

    3.   Σε περίπτωση που το σύνολο ή μέρος κάθε καθήκοντος που προσδιορίζεται στον παρόντα κανονισμό ανατίθεται σε τρίτους, ο αναθέτων ΔΣΜ διασφαλίζει ότι πριν από την ανάθεση έχουν τεθεί σε ισχύ οι κατάλληλες συμφωνίες εμπιστευτικότητας, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας του αναθέτοντα ΔΣΜ.

    Άρθρο 63

    Παρακολούθηση

    1.   Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού παρακολουθεί την εφαρμογή της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας και τη θέσπιση ενιαίας πλατφόρμας κατανομής σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009. Η παρακολούθηση αφορά, ειδικότερα, τα εξής ζητήματα:

    α)

    την πρόοδο και τα πιθανά προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης και διαφανούς πρόσβασης των συμμετεχόντων στην αγορά σε μακροπρόθεσμα δικαιώματα μεταφοράς·

    β)

    την αποτελεσματικότητα των μεθοδολογιών για τον επιμερισμό της μακροπρόθεσμης διαζωνικής δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 16·

    γ)

    την υποβολή έκθεσης για τον υπολογισμό και τον καταμερισμό της δυναμικότητας σύμφωνα με το άρθρο 26·

    δ)

    την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της μελλοντικής κατανομής δυναμικότητας και της ενιαίας πλατφόρμας κατανομής.

    2.   Έως έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού υποβάλλει στον Οργανισμό προς γνωμοδότηση σχέδιο παρακολούθησης το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις που πρέπει να καταρτίζονται και τυχόν επικαιροποιήσεις σύμφωνα με την παράγραφο 1.

    3.   Ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού, καταρτίζει εντός έξι μηνών μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού κατάλογο των σχετικών πληροφοριών που πρέπει να κοινοποιήσει το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού στον Οργανισμό σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 9 και το άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009. Ο κατάλογος των σχετικών πληροφοριών δύναται να υπόκειται σε επικαιροποίηση. Το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού διατηρεί σε ολοκληρωμένη και τυποποιημένη μορφή ψηφιακό αρχείο δεδομένων των πληροφοριών που απαιτούνται από τον Οργανισμό. Όλοι οι ΔΣΜ υποβάλλουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 3.

    4.   Οι συμμετέχοντες στην αγορά και άλλοι συναφείς οργανισμοί που σχετίζονται με τη μελλοντική κατανομή δυναμικότητας διαβιβάζουν στο ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού, κατόπιν κοινού αιτήματος του Οργανισμού και του ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού, τις πληροφορίες που απαιτούνται για την παρακολούθηση σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 3, πλην των πληροφοριών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, τον Οργανισμό και το ΕΔΔΣΜ ηλεκτρισμού στο πλαίσιο των αντίστοιχων καθηκόντων παρακολούθησης της υλοποίησης.

    ΤΙΤΛΟΣ IV

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 64

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 15.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/1222 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2015, σχετικά με τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών για την κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης (ΕΕ L 197 της 25.7.2015, σ. 24).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 713/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για την ίδρυση Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενεργείας (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 1).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 543/2013 της Επιτροπής, της 14ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την υποβολή και δημοσίευση δεδομένων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 163 της 15.6.2013, σ. 1).

    (5)  Οδηγία 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας και για την κατάργηση της οδηγίας 2003/54/ΕΚ (ΕΕ L 211 της 14.8.2009, σ. 55).


    Top