EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0526

2014/526/ΕΕ: Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 6ης Αυγούστου 2014 , για τη σύσταση της ψηφιακής ερευνητικής υποδομής για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως κοινοπραξίας ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ DARIAH)

ΕΕ L 239 της 12.8.2014, p. 64–80 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
ΕΕ L 239 της 12.8.2014, p. 25–41 (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/526/oj

12.8.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 239/64


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 6ης Αυγούστου 2014

για τη σύσταση της ψηφιακής ερευνητικής υποδομής για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως κοινοπραξίας ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ DARIAH)

(2014/526/ΕΕ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 723/2009 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2009, σχετικά με κοινοτικό νομικό πλαίσιο για την κοινοπραξία ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ) (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο α),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σερβία και η Σλοβενία ζήτησαν από την Επιτροπή να συστήσει την ψηφιακή ερευνητική υποδομή για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως κοινοπραξία ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (στο εξής «ΚΕΕΥ DARIAH»).

(2)

Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Σερβία και η Σλοβενία επέλεξαν τη Γαλλία ως κράτος μέλος υποδοχής της ΚΕΕΥ DARIAH.

(3)

Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που συστάθηκε βάσει του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 723/2009,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1.   Συστήνεται η ψηφιακή ερευνητική υποδομή για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως κοινοπραξία ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ DARIAH).

2.   Το καταστατικό της ΚΕΕΥ DARIAH παρατίθεται στο παράρτημα. Το εν λόγω καταστατικό επικαιροποιείται και δημοσιοποιείται στον ιστότοπο της ΚΕΕΥ DARIAH και στην καταστατική της έδρα.

3.   Τα βασικά στοιχεία του καταστατικού, για την τροποποίηση των οποίων απαιτείται έγκριση της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 723/2009, προβλέπονται στα άρθρα 1, 2 και 23 έως 30.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 6 Αυγούστου 2014.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

José Manuel BARROSO


(1)  ΕΕ L 206 της 8.8.2009, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΕΥ DARIAH

Η ΑΥΣΤΡΙΑ,

ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ,

Η ΓΑΛΛΙΑ,

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ,

Η ΔΑΝΙΑ,

Η ΕΛΛΑΔΑ,

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ,

Η ΙΤΑΛΙΑ,

ΟΙ ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ,

Η ΚΡΟΑΤΙΑ,

Η ΚΥΠΡΟΣ,

ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ,

Η ΜΑΛΤΑ,

Η ΣΕΡΒΙΑ,

Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ,

που καλούνται εφεξής «τα ιδρυτικά μέλη»

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ τον σημαντικό ρόλο των παρατηρητών και των συνεργαζόμενων εταίρων της ΚΕΕΥ DARIAH·

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να στηρίξουν τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ευρώπη·

ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να δημιουργήσουν μια υποδομή αιχμής για την ψηφιακή έρευνα στον τομέα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών·

ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ τα αποτελέσματα του έργου για την προπαρασκευαστική φάση της DARIAH, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυνάμει της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 211583·

ΖΗΤΩΝΤΑΣ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει την ψηφιακή ερευνητική υποδομή για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες ως κοινοπραξία ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ DARIAH),

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1

Όνομα, έδρα, τόπος και γλώσσα εργασίας

1.   Ιδρύεται ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή με την ονομασία «Ψηφιακή ερευνητική υποδομή για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες», εφεξής «DARIAH».

2.   Η DARIAH έχει τη νομική μορφή κοινοπραξίας ευρωπαϊκής ερευνητικής υποδομής (ΚΕΕΥ), συσταθείσας βάσει των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 723/2009 και φέρει το όνομα «ΚΕΕΥ DARIAH».

3.   Η ΚΕΕΥ DARIAH είναι κατανεμημένη ερευνητική υποδομή. Οι δραστηριότητές της εκτελούνται μέσω των εικονικών κέντρων ικανοτήτων.

4.   Η ΚΕΕΥ DARIAH έχει την καταστατική της έδρα στο Παρίσι, στη Γαλλία.

5.   Η γλώσσα εργασίας της ΚΕΕΥ DARIAH είναι η αγγλική. Το παρόν καταστατικό θεωρείται αυθεντικό στην αγγλική, στη γαλλική και σε όλες τις υπόλοιπες επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Δεν υπερισχύει καμία γλωσσική έκδοση.

Άρθρο 2

Στόχοι, συντονισμός και κατανομή δραστηριοτήτων

1.   Αποστολή της ΚΕΕΥ DARIAH είναι η ενίσχυση και η στήριξη της ψηφιακής έρευνας στον τομέα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών. Η ΚΕΕΥ DARIAH αναλαμβάνει την ανάπτυξη, τη συντήρηση και τη λειτουργία υποδομής για τη στήριξη ερευνητικών πρακτικών που βασίζονται στις ΤΠΕ.

2.   Η ΚΕΕΥ DARIAH συνεργάζεται με την ερευνητική και την εκπαιδευτική κοινότητα με σκοπό:

α)

τη διερεύνηση και την εφαρμογή μεθόδων και εργαλείων βασισμένων στις ΤΠΕ για τη διευκόλυνση της διατύπωσης νέων ερευνητικών ερωτημάτων και της αναδιατύπωσης παλαιών ερωτημάτων με νέους τρόπους·

β)

τη βελτίωση των δυνατοτήτων και των αποτελεσμάτων της έρευνας μέσω της σύνδεσης κατανεμημένων ψηφιακών πρώτων υλών·

γ)

την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης, μεθοδολογιών και πρακτικών μεταξύ τομέων και επιστημών.

3.   Το γραφείο συντονισμού DARIAH-ΕΕ (DCO), όπως ορίζεται στο άρθρο 3, είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων της ΚΕΕΥ DARIAH. Αρχικά, το γραφείο συντονισμού DARIAH-ΕΕ (DCO) θα διαθέτει γραφεία στη Γαλλία, στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες.

4.   Η περιγραφή, η οργάνωση και η κατανομή των δραστηριοτήτων του γραφείου συντονισμού DARIAH-ΕΕ (DCO) αποφασίζονται από το διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Στο παρόν καταστατικό οι κατωτέρω όροι φέρουν την έννοια που τους αποδίδεται ακολούθως:

Συνεργαζόμενος εταίρος : δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα, με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο βρίσκεται στην επικράτεια μη συμμετέχουσας χώρας και του οποίου η συμμετοχή στο έργο ενός ή περισσότερων εικονικών κέντρων ικανοτήτων (ΕΚΙ), όπως ορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος, έχει γίνει δεκτή από την ΚΕΕΥ DARIAH.

Γραφείο συντονισμού DARIAH-ΕΕ (DCO) : μονάδα αρμόδια για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων της ΚΕΕΥ DARIAH. Στηρίζει και ενσωματώνει όλα τα επίπεδα της ΚΕΕΥ DARIAH (γενική συνέλευση, επιστημονικό συμβούλιο, διοικητικό συμβούλιο, ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών, επιτροπή εθνικών συντονιστών και κοινή επιτροπή ερευνών). Στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου, το DCO επιβλέπει τις αλληλεπιδράσεις με όλους τους εταίρους και τις επιτροπές της ΚΕΕΥ DARIAH και αναλαμβάνει διάφορα καθήκοντα, τόσο κάθετα (π.χ. έλεγχος διοικητικών διαδικασιών) όσο και οριζόντια (π.χ. κεντρικές υπηρεσίες, συνολική χρηματοδότηση, νομικές και φορολογικές απαιτήσεις, μεταφορά δεξιοτήτων και γνώσεων).

Εθνικό συντονιστικό ίδρυμα : ίδρυμα το οποίο ορίζεται από κάθε μέλος και παρατηρητή για τον συντονισμό των εθνικών δραστηριοτήτων της DARIAH.

Εθνικός συντονιστής : πρόσωπο το οποίο διορίζεται από κάθε μέλος ή παρατηρητή ως αρμόδιο για την προετοιμασία του εθνικού χάρτη πορείας της DARIAH και των εθνικών συνεισφορών σε είδος.

Ίδρυμα εταίρος : δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα, με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, του οποίου η συμμετοχή στο έργο ενός ή περισσότερων ΕΚΙ έχει γίνει δεκτή από την ΚΕΕΥ DARIAH.

ΕΚΙ : το Εικονικό Κέντρο Ικανοτήτων είναι μια εικονική ομάδα απαρτιζόμενη από άτομα προερχόμενα από ιδρύματα εταίρους, η οποία αναλαμβάνει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΚΕΕΥ DARIAH.

Πρόεδρος ΕΚΙ : ίδρυμα εταίρος, το οποίο ηγείται των δραστηριοτήτων ενός ΕΚΙ και ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο.

Επικεφαλής ΕΚΙ : πρόσωπο το οποίο διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, κατόπιν σύστασης του προέδρου του ΕΚΙ, ως υπεύθυνο για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του ΕΚΙ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΜΕΛΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ, ΕΤΑΙΡΟΙ

Άρθρο 4

Μέλη, παρατηρητές και συνεργαζόμενοι εταίροι

1.   Κράτη μέλη, συνδεδεμένες χώρες, τρίτες χώρες εκτός των συνδεδεμένων χωρών και διακυβερνητικοί οργανισμοί έχουν το δικαίωμα να γίνουν μέλη της ΚΕΕΥ DARIAH, με την επιφύλαξη των διατυπώσεων που προβλέπονται στο παρόν καταστατικό και των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.

2.   Κράτη μέλη, συνδεδεμένες χώρες, τρίτες χώρες εκτός των συνδεδεμένων χωρών και διακυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν να γίνουν παρατηρητές στην ΚΕΕΥ DARIAH, με την επιφύλαξη των διατυπώσεων που προβλέπονται στο παρόν καταστατικό και των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης.

3.   Μέλη της ΚΕΕΥ DARIAH είναι τουλάχιστον ένα κράτος μέλος και δύο άλλες χώρες, οι οποίες είναι κράτη μέλη ή συνδεδεμένες χώρες.

4.   Τα κράτη μέλη ή οι συνδεδεμένες χώρες κατέχουν από κοινού την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση.

5.   Τα μέλη ορίζουν εθνικά δημόσια ιδρύματα ή ιδιωτικά ιδρύματα με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας ως εθνικά συντονιστικά ιδρύματα, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα I. Τα εθνικά συντονιστικά ιδρύματα εκπροσωπούν τα μέλη στις εργασίες της ΚΕΕΥ DARIAH.

6.   Οι παρατηρητές ορίζουν εθνικά δημόσια ιδρύματα ή ιδιωτικά ιδρύματα με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας ως εθνικά συντονιστικά ιδρύματα, όπως απαριθμούνται στο παράρτημα I. Τα εθνικά συντονιστικά ιδρύματα εκπροσωπούν τους παρατηρητές στις εργασίες της ΚΕΕΥ DARIAH.

7.   Τα μέλη, οι παρατηρητές και οι εκπροσωπούσες οντότητές τους απαριθμούνται στο παράρτημα I. Τα υφιστάμενα κατά την υποβολή της αίτησης σύστασης της ΚΕΕΥ μέλη θεωρούνται ιδρυτικά μέλη.

8.   Η ΚΕΕΥ DARIAH δύναται να συνάπτει συμφωνίες με συνεργαζόμενους εταίρους.

Άρθρο 5

Εισδοχή μελών, παρατηρητών και συνεργαζόμενων εταίρων

1.   Κάθε κράτος ή διακυβερνητικός οργανισμός που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος ή παρατηρητής και κάθε ίδρυμα που ενδιαφέρεται να γίνει συνεργαζόμενος εταίρος υποβάλλει γραπτή αίτηση στην ΚΕΕΥ DARIAH.

2.   Τα μέλη και οι παρατηρητές οφείλουν να συμπεριλάβουν στην αίτηση το όνομα του εθνικού συντονιστικού ιδρύματος το οποίο θα συντονίζει τις εθνικές δραστηριότητες DARIAH.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο διαβιβάζει την αίτηση στη γενική συνέλευση μαζί με σύσταση για την αποδοχή ή μη του αιτούντος.

4.   Η γενική συνέλευση αποφασίζει σχετικά με την αποδοχή νέου μέλους, παρατηρητή ή συνεργαζόμενου εταίρου.

5.   Η ΚΕΕΥ DARIAH και ο συνεργαζόμενος εταίρος συνάπτουν δεσμευτική συμφωνία, στην οποία καθορίζεται το πλαίσιο της συνεργασίας, βάσει των συστάσεων της γενικής συνέλευσης, για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών μετά το πέρας του οποίου η συνεργασία αξιολογείται.

Άρθρο 6

Απώλεια της ιδιότητας του μέλους ή του παρατηρητή

1.   Εάν η γενική συνέλευση αποφασίσει ότι ένα μέλος ή ένας παρατηρητής ενεργεί κατά τρόπο που παραβιάζει σοβαρά το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό, και εάν το μέλος ή ο παρατηρητής δεν αποκαταστήσει την εν λόγω παράβαση εντός έξι μηνών, η γενική συνέλευση δύναται να αποφασίσει την αποπομπή του υπαίτιου μέλους ή παρατηρητή.

2.   Η ψήφος του υπαίτιου μέλους δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη της απόφασης.

3.   Το υπαίτιο μέλος ή ο υπαίτιος παρατηρητής έχει το δικαίωμα να εξηγήσει τη θέση του στη γενική συνέλευση, προτού η γενική συνέλευση λάβει οποιαδήποτε απόφαση επί του θέματος.

4.   Κατά τα πρώτα πέντε έτη συμμετοχής στην ΚΕΕΥ DARIAH με την ιδιότητα του μέλους ή του παρατηρητή, κανένα μέλος και κανένας παρατηρητής δεν δύναται να αποχωρήσει, εκτός εάν η γενική συνέλευση, σε εξαιρετικές περιστάσεις, αποφασίσει άλλως.

5.   Τα μέλη ή οι παρατηρητές που δεν δεσμεύονται εξαρχής για το χρονικό διάστημα των πέντε ετών υπογράφουν δήλωση στην οποία προσδιορίζουν το βραχύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο καταγράφεται από τη γενική συνέλευση κατά τη λήψη της απόφασης περί εισδοχής σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4.

6.   Μετά τα πρώτα πέντε έτη συμμετοχής στην ΚΕΕΥ DARIAH με την ιδιότητα του μέλους ή του παρατηρητή, μέλος ή παρατηρητής δύναται να αποχωρήσει παρέχοντας ειδοποίηση τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την πραγματική ημερομηνία αποχώρησής του.

7.   Το μέλος ή ο παρατηρητής που επιθυμεί να αποχωρήσει υποχρεούται να καταβάλει στο ακέραιο τις οικονομικές υποχρεώσεις του για το σύνολο του οικονομικού έτους κατά το οποίο αποχωρεί.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Άρθρο 7

Μέλη

1.   Τα μέλη της ΚΕΕΥ DARIAH ERIC δύνανται να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία και τις υπηρεσίες και να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στη γενική συνέλευση. Τα οικεία ιδρύματα εταίροι έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν την προεδρία ενός ΕΚΙ, με την επιφύλαξη της διαδικασίας που προβλέπεται στο παρόν.

2.   Τα μέλη καταβάλλουν την ετήσια συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΚΕΕΥ DARIAH, βάσει των αρχών και της μεθόδου υπολογισμού που προβλέπονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 και στο παράρτημα II του παρόντος.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο υποβάλλει στη γενική συνέλευση σύσταση προς έγκριση σχετικά με τη συνεισφορά διακυβερνητικών οργανισμών και χωρών που δεν αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Άρθρο 8

Παρατηρητές

1.   Οι παρατηρητές της ΚΕΕΥ DARIAH δύνανται να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία και τις υπηρεσίες και να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Επιπλέον, οι παρατηρητές δύνανται να παρίστανται και να λαμβάνουν τον λόγο σε όλες τις συνεδριάσεις της γενικής συνέλευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου.

2.   Οι παρατηρητές καταβάλλουν την ετήσια συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΚΕΕΥ DARIAH, βάσει των αρχών και της μεθόδου υπολογισμού που προβλέπονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 και στο παράρτημα II του παρόντος.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο υποβάλλει στη γενική συνέλευση σύσταση προς έγκριση σχετικά με τη συνεισφορά διακυβερνητικών οργανισμών και χωρών που δεν αναγνωρίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Άρθρο 9

Συνεργαζόμενοι εταίροι

Στις δεσμευτικές συμφωνίες, όπως περιγράφονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5, προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων εταίρων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Άρθρο 10

Γενική συνέλευση

1.   Η γενική συνέλευση είναι το διοικητικό όργανο της ΚΕΕΥ DARIAH και απαρτίζεται από εκπροσώπους των μελών της ΚΕΕΥ DARIAH. Εκπρόσωποι των παρατηρητών της ΚΕΕΥ DARIAH δύνανται να παρίστανται και να λαμβάνουν τον λόγο σε όλες τις συνεδριάσεις της γενικής συνέλευσης, χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα ψήφου.

2.   Κάθε οντότητα που εκπροσωπεί μέλος ή παρατηρητή ορίζει έναν επίσημο αντιπρόσωπο. Επιπλέον, κάθε μέλος ή παρατηρητής δύναται να συνοδεύεται από τον εθνικό συντονιστή του ή άλλους εμπειρογνώμονες. Κάθε αντιπροσωπεία μελών ή παρατηρητών μπορεί να απαρτίζεται από έως τρία άτομα.

3.   Κάθε μέλος ή αντιπροσωπεία μελών έχει μία και μόνη ψήφο.

4.   Το δικαίωμα ψήφου των μελών που δεν έχουν καταβάλει τη συνεισφορά τους κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης αναστέλλεται.

5.   Τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες κατέχουν πάντοτε την πλειοψηφία των ψήφων στη γενική συνέλευση. Εάν απαιτούνται επιπλέον δικαιώματα ψήφου για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, η διάθεση αυτών των επιπλέον δικαιωμάτων ψήφου τίθεται σε ισχύ με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

6.   Η γενική συνέλευση εκλέγει, με απλή πλειοψηφία, εκ των μελών της τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της για τριετή ανανεώσιμη θητεία. Ο αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον πρόεδρο κατά την απουσία του και σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων. Ο πρόεδρος, ή πρόσωπο που εξουσιοδοτείται από τον πρόεδρο, είναι υπεύθυνος για την επικαιροποίηση του παραρτήματος I, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ακριβής κατάλογος των μελών, των παρατηρητών και των αντίστοιχων εκπροσωπουσών οντοτήτων.

7.   Η γενική συνέλευση συνέρχεται ετησίως στο πλαίσιο τακτικής συνεδρίασης, ή επαναληπτικής συνεδρίασης σε περίπτωση αναβολής της τακτικής συνεδρίασης, και δύναται να πραγματοποιεί έκτακτες συνεδριάσεις.

8.   Οι διαδικαστικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης οποιουδήποτε είδους συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης (όπως τακτικές συνεδριάσεις, επαναληπτικές συνεδριάσεις, έκτακτες συνεδριάσεις, εκπροσώπηση στις συνεδριάσεις, προθεσμίες πρόσκλησης, ημερήσιες διατάξεις, πρακτικά κ.λπ.) αναφέρονται στον εσωτερικό κανονισμό.

9.   Σε τακτική συνεδρίαση, θεωρείται ότι πληρούται η απαίτηση απαρτίας εάν είναι παρόντα ή εκπροσωπούνται τουλάχιστον τα δύο τρίτα των μελών με δικαίωμα ψήφου. Σε επαναληπτική συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης, θεωρείται ότι πληρούται η απαίτηση απαρτίας ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων ή εκπροσωπούμενων μελών.

10.   Υφίσταται απλή πλειοψηφία όταν οι καταμετρηθείσες ψήφοι υπέρ της απόφασης είναι περισσότερες από τις καταμετρηθείσες ψήφους κατά της απόφασης. Η λήψη αποφάσεων ενδέχεται να υπόκειται σε πρόσθετες προϋποθέσεις πλειοψηφίας, οι οποίες περιγράφονται στις παραγράφους 13 έως 17.

11.   Όσον αφορά τη γενική συνέλευση:

α)

οι συνεδριάσεις της θεωρούνται έγκυρες μόνον εάν πληρούνται οι απαιτήσεις περί απαρτίας·

β)

οι αποφάσεις της θεωρούνται έγκυρες μόνον εάν πληρούνται οι απαιτήσεις περί πλειοψηφίας.

12.   Η γενική συνέλευση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης σε όλα τα θέματα. Απουσία συναίνεσης, η γενική συνέλευση λαμβάνει αποφάσεις επί των θεμάτων σύμφωνα με το σύστημα στάθμισης των ψήφων, όπως καθορίζεται στις παραγράφους 13 έως 17.

13.   Με απλή πλειοψηφία, η γενική συνέλευση:

α)

αποδέχεται νέα μέλη, παρατηρητές και συνεργαζόμενους εταίρους·

β)

εγκρίνει τις οικονομικές εκθέσεις και την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων·

γ)

διορίζει ή παύει μέλη του επιστημονικού συμβουλίου·

δ)

παρατείνει τη διάρκεια της KEEY DARIAH·

ε)

διορίζει τους ελεγκτές·

στ)

αποδέχεται την αποχώρηση σε εξαιρετικές περιστάσεις μέλους ή παρατηρητή.

14.   Με απλή πλειοψηφία, η οποία περιλαμβάνει τη θετική ψήφο των μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50 % των ετήσιων συνεισφορών στην ΚΕΕΥ DARIAH, όπως ορίζονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 και στο παράρτημα II, η γενική συνέλευση:

α)

δικαιούται να τροποποιεί τον προϋπολογισμό ανά πάσα στιγμή και δύναται να τροποποιεί το σύνολο των πιστώσεων και των υπολογισμών των συνεισφορών, σύμφωνα με τις αρχές που περιγράφονται στο παράρτημα II·

β)

εγκρίνει τον στρατηγικό προσανατολισμό και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος και του προϋπολογισμού όλων των ΕΚΙ·

γ)

διορίζει ή παύει μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει καθορίσει.

15.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 723/2009, με απλή πλειοψηφία, η οποία περιλαμβάνει τη θετική ψήφο των μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 75 % των ετήσιων συνεισφορών στην ΚΕΕΥ DARIAH, όπως ορίζονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 και στο παράρτημα II, η γενική συνέλευση:

α)

εγκρίνει τυχόν καθυστερημένη προσθήκη θέματος το οποίο αφορά πρόταση τροποποίησης του καταστατικού στην ημερήσια διάταξη·

β)

προτείνει τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 723/2009·

γ)

εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό·

δ)

εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών σε είδος, το αργότερο έως τον Νοέμβριο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

16.   Με ομόφωνη απόφαση, η γενική συνέλευση:

α)

αποπέμπει μέλη και παρατηρητές. Η ψήφος του μέλους το οποίο αφορά η απόφαση δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη της απόφασης·

β)

διαλύει την ΚΕΕΥ DARIAH·

γ)

εγκρίνει την ετήσια αύξηση των συνεισφορών των μελών και των παρατηρητών, εάν αυτή υπερβαίνει το 2 %·

δ)

εγκρίνει την πολιτική δεδομένων της DARIAH.

17.   Για κάθε θέμα που αφορά την ΚΕΕΥ DARIAH και το οποίο δεν αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους, η γενική συνέλευση αποφασίζει σύμφωνα με την παράγραφο 16.

18.   Τα μέλη της γενικής συνέλευσης δεσμεύονται από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 11

Επιστημονικό συμβούλιο

1.   Το επιστημονικό συμβούλιο απαρτίζεται από πέντε έως δέκα άτομα, τα οποία διορίζονται από τη γενική συνέλευση για τρία έτη, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους.

2.   Το επιστημονικό συμβούλιο εκλέγει πρόεδρο εκ των μελών του.

3.   Ο πρόεδρος συγκαλεί όλες τις συνεδριάσεις του επιστημονικού συμβουλίου, των οποίων και προεδρεύει.

4.   Η γενική συνέλευση διασφαλίζει ότι τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου έχουν σημαντική πείρα στον τομέα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και στην εφαρμογή της τεχνολογίας των πληροφοριών στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

5.   Το επιστημονικό συμβούλιο συνεδριάζει σε ετήσια βάση και παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση στη γενική συνέλευση και σε άλλα όργανα της DARIAH σε επιστημονικά και τεχνικά θέματα.

6.   Το επιστημονικό συμβούλιο εκπονεί ετήσια έκθεση για τη γενική συνέλευση σχετικά με την τρέχουσα πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, η οποία περιλαμβάνει συστάσεις για τη βελτίωση της υποδομής DARIAH.

7.   Τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου δεσμεύονται από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 12

Διοικητικό συμβούλιο

1.   Το διοικητικό συμβούλιο είναι το εκτελεστικό όργανο της ΚΕΕΥ DARIAH, καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπός της. Απαρτίζεται από τρία μέλη, τα οποία διορίζει η γενική συνέλευση. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι άτομα που διαθέτουν προσόντα και σημαντική πείρα στον τομέα των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και στην εφαρμογή της τεχνολογίας των πληροφοριών στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το διοικητικό συμβούλιο λογοδοτεί στη γενική συνέλευση.

2.   Η θητεία κάθε μέλους του διοικητικού συμβουλίου δεν υπερβαίνει τα τρία έτη και κάθε μέλος μπορεί να διοριστεί εκ νέου. Ωστόσο, κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου δεν δικαιούται να υπηρετήσει περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες.

3.   Εάν ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου παραιτηθεί ή δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, η γενική συνέλευση διορίζει έτερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου για το υπόλοιπο της θητείας του προηγούμενου μέλους.

4.   Το διοικητικό συμβούλιο εκλέγει πρόεδρο εκ των μελών του για τρία έτη με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2. Ο πρόεδρος συγκαλεί όλες τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, των οποίων και προεδρεύει.

5.   Το διοικητικό συμβούλιο:

α)

ηγείται της ΚΕΕΥ DARIAH και προτείνει τους στρατηγικούς στόχους και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της·

β)

υπογράφει εξ ονόματος της ΚΕΕΥ DARIAH κάθε σύμβαση, συμφωνία και άλλο δεσμευτικό έγγραφο, κατόπιν έγκρισης της γενικής συνέλευσης όταν απαιτείται η συμφωνία της·

γ)

εκπροσωπεί την ΚΕΕΥ DARIAH ενώπιον όλων των ευρωπαϊκών, διεθνών και εθνικών αρχών και δικαστηρίων και λειτουργεί ως βασικό σημείο επικοινωνίας μαζί της·

δ)

διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων και καταρτίζει τον προϋπολογισμό·

ε)

εκπονεί τον εσωτερικό κανονισμό·

στ)

ελέγχει την επάρκεια των επιδόσεων της ΚΕΕΥ DARIAH σε σχέση με τους στρατηγικούς στόχους και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που καθορίζει η γενική συνέλευση·

ζ)

εκπονεί την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, όπως περιγράφεται στο άρθρο 21 παράγραφος 1·

η)

επιβλέπει την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών·

θ)

διευθύνει και προσλαμβάνει μέλη του συντονιστικού γραφείου DARIAH-ΕΕ (DCO), όπως περιγράφεται στο άρθρο 2 παράγραφος 4 και στο άρθρο 28 παράγραφος 7·

ι)

εγκρίνει τη δημιουργία, την τροποποίηση (συμπεριλαμβανομένων της διάσπασης, της συγχώνευσης ή της αλλαγής αντικειμένου) ή τη διάλυση ΕΚΙ, κατόπιν διαβούλευσης με την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών·

ια)

διορίζει ή παύει προέδρους ΕΚΙ και συνδεδεμένους επικεφαλής ΕΚΙ, κατόπιν διαβούλευσης με την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών·

ιβ)

διορίζει ή παύει τον πρόεδρο της κοινής επιτροπής ερευνών, κατόπιν διαβούλευσης με την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών.

6.   Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεσμεύονται από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 13

Ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών

1.   Συστήνεται ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών απαρτιζόμενη από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της επιτροπής εθνικών συντονιστών και τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κοινής επιτροπής ερευνών. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του συντονιστικού γραφείου DARIAH-ΕΕ (DCO) και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου προσκαλούνται στις συνεδριάσεις της ομάδας ανώτερων διοικητικών στελεχών.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο συμβουλεύεται την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών για κάθε γενικό θέμα, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτισης προτάσεων για τη γενική συνέλευση, της εκπόνησης και της τροποποίησης ετήσιων προγραμμάτων εργασίας που σχετίζονται με την ΚΕΕΥ DARIAH και της διασφάλισης συνεκτικότητας, συνοχής και σταθερότητας στις υπηρεσίες της ερευνητικής υποδομής.

3.   Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου συγκαλεί όλες τις συνεδριάσεις της ομάδας ανώτερων διοικητικών στελεχών, των οποίων και προεδρεύει.

4.   Τα μέλη της ομάδας ανώτερων διοικητικών στελεχών δεσμεύονται από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 14

Επιτροπή εθνικών συντονιστών

1.   Η επιτροπή εθνικών συντονιστών είναι ένα από τα δύο επιχειρησιακά όργανα της ΚΕΕΥ DARIAH. Στόχος της είναι η ενοποίηση και ο συντονισμός των εθνικών δραστηριοτήτων DARIAH σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2.   Απαρτίζεται από έναν εθνικό συντονιστή για κάθε μέλος και κάθε παρατηρητή, ο οποίος διορίζεται από το εν λόγω μέλος ή τον εν λόγω παρατηρητή. Οι εθνικοί συντονιστές διορίζονται για τρία έτη με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους. Κάθε μέλος και κάθε παρατηρητής δύναται ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τον εθνικό συντονιστή του. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του συντονιστικού γραφείου DARIAH-ΕΕ (DCO) και το διοικητικό συμβούλιο προσκαλούνται στις συνεδριάσεις της επιτροπής εθνικών συντονιστών.

3.   Η επιτροπή εθνικών συντονιστών εκλέγει εκ των μελών της, με απλή πλειοψηφία, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος είναι μέλη της ομάδας ανώτερων διοικητικών στελεχών, στην οποία εκπροσωπούν τη συλλογική άποψη της επιτροπής εθνικών συντονιστών.

4.   Η επιτροπή εθνικών συντονιστών συνεδριάζει κατά κανόνα δύο φορές ετησίως.

5.   Η επιτροπή εθνικών συντονιστών παρέχει υποστήριξη στο διοικητικό συμβούλιο, κυρίως με την εκπόνηση ετήσιας συγκεφαλαιωτικής έκθεσης των εθνικών χαρτών πορείας DARIAH κάθε μέλους και κάθε παρατηρητή. Στο πλαίσιο της επιτροπής εθνικών συντονιστών, κάθε εθνικός συντονιστής προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο τις ετήσιες συνεισφορές σε είδος κάθε μέλους και κάθε παρατηρητή, οι οποίες υποβάλλονται προς έγκριση στη γενική συνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 15 στοιχείο δ).

6.   Τα μέλη της επιτροπής εθνικών συντονιστών δεσμεύονται από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

Άρθρο 15

Κοινή επιτροπή ερευνών

1.   Η κοινή επιτροπή ερευνών είναι ένα από τα δύο επιχειρησιακά όργανα της ΚΕΕΥ DARIAH. Στόχος της είναι η οργάνωση της επιστημονικής και τεχνικής ενοποίησης των δραστηριοτήτων DARIAH.

2.   Απαρτίζεται από όλους τους επικεφαλής ΕΚΙ, οι οποίοι εκλέγουν εκ των μελών τους, με απλή πλειοψηφία, τον αντιπρόεδρό τους για ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του. Ο πρόεδρος διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο για ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του, σύμφωνα με διαδικασία η οποία περιγράφεται στον εσωτερικό κανονισμό. Άλλοι αρμόδιοι υπάλληλοι του συντονιστικού γραφείου DARIAH-ΕΕ (DCO) και το διοικητικό συμβούλιο προσκαλούνται στις συνεδριάσεις της κοινής επιτροπής ερευνών.

3.   Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος είναι μέλη της ομάδας ανώτερων διοικητικών στελεχών, στην οποία εκπροσωπούν τη συλλογική άποψη της κοινής επιτροπής ερευνών.

4.   Η κοινή επιτροπή ερευνών συνεδριάζει κατά κανόνα δύο φορές ετησίως.

5.   Η κοινή επιτροπή ερευνών παρέχει υποστήριξη στο διοικητικό συμβούλιο, κυρίως:

α)

καταγράφοντας και αξιολογώντας τυχόν συνεισφορές σε είδος·

β)

εκπονώντας ετήσιο σχέδιο και έκθεση δραστηριοτήτων για τα εικονικά κέντρα ικανοτήτων·

γ)

διοργανώνοντας τουλάχιστον μία γενική συνεδρίαση DARIAH ετησίως με το μέλος ή τον παρατηρητή που φιλοξενεί τη γενική συνεδρίαση DARIAH και τους αρμόδιους υπαλλήλους του συντονιστικού γραφείου DARIAH-ΕΕ (DCO).

6.   Τα μέλη της κοινής επιτροπής ερευνών δεσμεύονται από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Άρθρο 16

Κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού

1.   Το διοικητικό συμβούλιο από κοινού με τον αρμόδιο υπάλληλο του συντονιστικού γραφείου DARIAH-ΕΕ (DCO) καταρτίζουν σχέδιο προϋπολογισμού για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο, το οποίο υποβάλλεται στη γενική συνέλευση κατά το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

2.   Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει το σύνολο των πιστώσεων και υπολογισμό των συνεισφορών των μελών και των παρατηρητών για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο καθώς και πρόβλεψη των δαπανών και των συνεισφορών για τις προσεχείς δύο δημοσιονομικές περιόδους.

3.   Εάν ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί κατά την έναρξη του οικονομικού έτους, οι συνολικές πιστώσεις οι οποίες μπορούν να εγγράφονται μηνιαίως στην ΚΕΕΥ DARIAH υπόκεινται στους περιορισμούς του προηγούμενου δημοσιονομικού έτους.

Άρθρο 17

Δημοσιονομική περίοδος

1.   Κάθε οικονομικό έτος της ΚΕΕΥ DARIAH ξεκινά την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

2.   Η δημοσιονομική περίοδος καλύπτει ένα οικονομικό έτος.

Άρθρο 18

Χρηματικές συνεισφορές και συνεισφορές σε είδος

1.   Η συνεισφορά κάθε μέλους και κάθε παρατηρητή αποτελείται από δύο τμήματα. Το ένα τμήμα είναι η χρηματική συνεισφορά και το άλλο η συνεισφορά σε είδος. Τα δύο αυτά τμήματα αντιπροσωπεύουν ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού σε μετρητά και του ετήσιου προϋπολογισμού σε είδος της ΚΕΕΥ DARIAH και βασίζονται στα στοιχεία για το ΑΕγχΠ κάθε χώρας. Οι αρχές και η μέθοδος υπολογισμού προβλέπονται στο παράρτημα II.

2.   Τα μέλη και οι παρατηρητές είναι υπεύθυνα για τη μεταβίβαση των χρηματικών συνεισφορών στην ΚΕΕΥ DARIAH.

3.   Συνεισφορά σε είδος είναι κάθε συμφωνηθείσα μη χρηματική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΚΕΕΥ DARIAH.

4.   Κάθε συνεισφορά σε είδος καταγράφεται και αξιολογείται από την κοινή επιτροπή ερευνών, η οποία συμβουλεύεται την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών σε περίπτωση δυσκολιών.

5.   Στον εσωτερικό κανονισμό περιγράφεται η διαδικασία αξιολόγησης των συνεισφορών σε είδος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6

ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Άρθρο 19

Εικονικά κέντρα ικανοτήτων

1.   Η ΚΕΕΥ DARIAH οργανώνει τη λειτουργία της με γνώμονα εικονικά κέντρα ικανοτήτων (ΕΚΙ), καθένα εκ των οποίων εξετάζει συγκεκριμένους τομείς εμπειρογνωμοσύνης.

2.   Κάθε ίδρυμα εταίρος δύναται να συνεισφέρει στις εργασίες περισσότερων του ενός ΕΚΙ.

Άρθρο 20

Πρόεδρος εικονικού κέντρου ικανοτήτων

1.   Πρόεδρος ΕΚΙ μπορεί να είναι μόνον ίδρυμα εταίρος που προέρχεται από μέλος.

2.   Κάθε ίδρυμα εταίρος το οποίο επιθυμεί, σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 1, να αναλάβει την προεδρία ενός ΕΚΙ υποβάλλει αίτηση στο διοικητικό συμβούλιο. Η αίτηση περιλαμβάνει το (τα) όνομα(-τα) του (των) επικεφαλής του ΕΚΙ.

3.   Κατόπιν διαβούλευσης με την ομάδα ανώτερων διοικητικών στελεχών, το διοικητικό συμβούλιο διορίζει ένα ή περισσότερα ιδρύματα εταίρους πρόεδρο του ΕΚΙ και διορίζει τον (τους) συνδεδεμένους επικεφαλής ΕΚΙ.

4.   Το (τα) ίδρυμα(-τα) εταίρος(-οι) που διορίζεται(-ονται) πρόεδρος ΕΚΙ από το διοικητικό συμβούλιο δεσμεύεται(-ονται) από τις διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Άρθρο 21

Εκθέσεις

1.   Η ΚΕΕΥ DARIAH καταρτίζει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, η οποία περιέχει κυρίως τις επιστημονικές, επιχειρησιακές και οικονομικές πτυχές των δραστηριοτήτων της. Η έκθεση υποβάλλεται από το διοικητικό συμβούλιο στη γενική συνέλευση προς έγκριση και διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρμόδιες δημόσιες αρχές εντός έξι μηνών από τη λήξη του αντίστοιχου οικονομικού έτους. Η έκθεση δημοσιοποιείται.

2.   Η ΚΕΕΥ ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν περιστάσεις οι οποίες απειλούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την εκτέλεση των καθηκόντων της ΚΕΕΥ DARIAH ή παρεμποδίζουν την ΚΕΕΥ DARIAH ως προς τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 723/2009.

Άρθρο 22

Λογαριασμοί και λογιστικός έλεγχος

Η ΚΕΕΥ DARIAH υπόκειται στις απαιτήσεις του δικαίου του κράτους υποδοχής όσον αφορά την κατάρτιση, την υποβολή, τον λογιστικό έλεγχο και τη δημοσίευση λογαριασμών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Άρθρο 23

Πολιτική περί δημοσίων συμβάσεων και απαλλαγή από ΦΠΑ

1.   Η ΚΕΕΥ DARIAH εφαρμόζει τις αρχές των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις και την επακόλουθη εφαρμοστέα εθνική νομοθεσία.

2.   Οι συμβάσεις μελών και παρατηρητών, οι οποίες αφορούν δραστηριότητες της ΚΕΕΥ DARIAH, συνάπτονται κατά τρόπο ώστε να δίνεται δέουσα προσοχή στις ανάγκες της ΚΕΕΥ DARIAH, στις τεχνικές απαιτήσεις και στις προδιαγραφές που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα.

3.   Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ, βάσει του άρθρου 143 παράγραφος 1 στοιχείο ζ) και του άρθρου 151 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (1) και σύμφωνα με τα άρθρα 50 και 51 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου (2), περιορίζεται στον φόρο προστιθέμενης αξίας για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προορίζονται για επίσημη χρήση από την ΚΕΕΥ DARIAH, υπερβαίνουν την αξία των 150 ευρώ, το αντίτιμό τους καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από την ΚΕΕΥ DARIAH και περιέρχονται αποκλειστικά στην κυριότητα αυτής. Για τις συμβάσεις τις οποίες συνάπτουν μεμονωμένα μέλη δεν ισχύουν οι εν λόγω απαλλαγές.

4.   Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ εφαρμόζεται αποκλειστικά στις δραστηριότητες μη οικονομικού χαρακτήρα.

5.   Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ εφαρμόζεται σε αγαθά και υπηρεσίες για τις επιστημονικές, τεχνικές και διοικητικές εργασίες που αναλαμβάνει η ΚΕΕΥ DARIAH σύμφωνα με τα βασικά της καθήκοντα. Περιλαμβάνονται επίσης δαπάνες για συνέδρια, συνόδους εργασίας και συνεδριάσεις που συνδέονται άμεσα με τις επίσημες δραστηριότητες της ΚΕΕΥ DARIAH. Ωστόσο, οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής δεν απαλλάσσονται από ΦΠΑ.

Άρθρο 24

Ευθύνη

1.   Η ΚΕΕΥ DARIAH ευθύνεται για τα χρέη της.

2.   Η ευθύνη των μελών της ΚΕΕΥ DARIAH περιορίζεται στην αντίστοιχη ετήσια συνεισφορά τους στην ΚΕΕΥ DARIAH, εκτός εάν υπογράψουν δήλωση με την οποία αναλαμβάνουν πρόσθετη ευθύνη για χρέη της ΚΕΕΥ DARIAH.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο διαπραγματεύεται και υπογράφει κατάλληλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο εξ ονόματος της ΚΕΕΥ DARIAH.

Άρθρο 25

Πολιτική πρόσβασης

1.   Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες που παρέχει η ΚΕΕΥ DARIAH είναι καταρχήν ελεύθερα διαθέσιμα για χρήση από την επιστημονική και την εκπαιδευτική κοινότητα.

2.   Η γενική συνέλευση δύναται να αποφασίσει την παροχή ορισμένων υπηρεσιών έναντι αμοιβής και προσδιορίζει τους σχετικούς όρους στον εσωτερικό κανονισμό.

Άρθρο 26

Επιστημονική αξιολόγηση και πολιτική διάδοσης

1.   Η ΚΕΕΥ DARIAH θέτει σε λειτουργία μια υποδομή χωρίς χρονικούς, χωρικούς ή άλλου είδους περιορισμούς πρόσβασης, η οποία παρέχεται καταρχήν χωρίς χρέωση στην επιστημονική και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

2.   Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να επιβληθεί προσωρινός ή μόνιμος περιορισμός στην πρόσβαση, τότε αυτή μπορεί να παρασχεθεί μόνον κατόπιν αξιολόγησης από ομοτίμους βάσει αριστείας και βέλτιστων πρακτικών. Κατόπιν διαβούλευσης με το επιστημονικό συμβούλιο, η γενική συνέλευση θεσπίζει τους απαραίτητους κανόνες εφαρμογής.

3.   Η ΚΕΕΥ DARIAH λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την προώθηση της υποδομής και της χρήσης της από ερευνητές.

4.   Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης, την έκδοση ενημερωτικού δελτίου, τη διοργάνωση συνεδρίων και συνόδων εργασίας και τη συμμετοχή σε αυτά κ.λπ.

Άρθρο 27

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πολιτική δεδομένων και προστασία της ιδιωτικής ζωής

1.   Η πνευματική ιδιοκτησία διέπεται από την εθνική νομοθεσία των μελών ή των παρατηρητών και από διεθνείς συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη τα μέλη ή οι παρατηρητές.

2.   Γενικά τηρούνται οι αρχές της ανοικτής πηγής και της ελεύθερης πρόσβασης.

3.   Αναπτύσσεται πολιτική δεδομένων DARIAH, η οποία εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση.

4.   Η χρήση και η συλλογή δεδομένων από την ΚΕΕΥ DARIAH υπόκεινται στο ευρωπαϊκό και στο εθνικό δίκαιο περί προστασίας των δεδομένων.

Άρθρο 28

Πολιτική απασχόλησης

1.   Η ΚΕΕΥ DARIAH είναι εργοδότης που εφαρμόζει πολιτική ίσων ευκαιριών.

2.   Στις συμβάσεις εργασίας τηρείται το εθνικό δίκαιο της χώρας στην οποία απασχολείται το προσωπικό.

3.   Η ΚΕΕΥ DARIAH δεν εισάγει καμία διάκριση μεταξύ άμεσα απασχολούμενου και αποσπασμένου προσωπικού.

4.   Η ΚΕΕΥ DARIAH αναγγέλλει όλες τις κενές θέσεις και ορίζει κατάλληλη προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

5.   Η ΚΕΕΥ DARIAH δεν προσφέρει καμία θέση σε κανέναν υποψήφιο πριν από την εκπνοή της προαναφερθείσας προθεσμίας.

6.   Η ΚΕΕΥ DARIAH δεν προσφέρει καμία θέση σε κανένα πρόσωπο το οποίο δεν μπορεί νομίμως να αποδεχθεί θέση εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και/ή στο κράτος υποδοχής και/ή στον τόπο απασχόλησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την τοπική νομοθεσία.

7.   Το διοικητικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη προσωπικού και επικουρείται από το συντονιστικό γραφείο DARIAH-ΕΕ (DCO).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9

ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΔΙΑΛΥΣΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΣ, ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ

Άρθρο 29

Διάρκεια

Η διάρκεια της ΚΕΕΥ DARIAH ορίζεται σε είκοσι έτη, με δυνατότητα ανανέωσης σύμφωνα με τον κανόνα πλειοψηφίας που ορίζεται στο άρθρο 10 παράγραφος 13 στοιχείο δ).

Άρθρο 30

Τροποποίηση, διάλυση

1.   Προτάσεις περί τροποποίησης μπορούν να υποβάλλονται στη γενική συνέλευση από όλα τα μέλη, από το διοικητικό συμβούλιο και από το επιστημονικό συμβούλιο.

2.   Οι προτάσεις περί τροποποίησης περιλαμβάνονται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ανακοινώνονται με την πρόσκληση στη γενική συνέλευση.

3.   Η επικαιροποίηση των παραρτημάτων από τη γενική συνέλευση δεν συνιστά τροποποίηση του καταστατικού.

4.   Η διάλυση της ΚΕΕΥ DARIAH αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 16 στοιχείο β).

5.   Η ΚΕΕΥ DARIAH ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση διάλυσης της ΚΕΕΥ DARIAH χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα ημερών από τη λήψη της εν λόγω απόφασης.

6.   Τα στοιχεία ενεργητικού που απομένουν μετά την πληρωμή των χρεών της ΚΕΕΥ DARIAH κατανέμονται μεταξύ των μελών αναλογικά προς τη συσσωρευμένη ετήσια συνεισφορά τους στην ΚΕΕΥ DARIAH. Οι υποχρεώσεις που παραμένουν μετά τον συνυπολογισμό των στοιχείων ενεργητικού της ΚΕΕΥ DARIAH κατανέμονται μεταξύ των μελών, σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2.

7.   Η ΚΕΕΥ DARIAH ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήξη της διαδικασίας εκκαθάρισης χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα ημερών από τη λήξη της.

8.   Η ΚΕΕΥ DARIAH παύει να υφίσταται από την ημερομηνία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τη σχετική ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 31

Εφαρμοστέο δίκαιο

Η ΚΕΕΥ DARIAH διέπεται, με σειρά προτεραιότητας, από:

α)

το δίκαιο της Ένωσης, και ιδίως τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 723/2009·

β)

το δίκαιο του κράτους υποδοχής, σε περίπτωση που ένα θέμα δεν καλύπτεται ή καλύπτεται μόνο εν μέρει από το δίκαιο της Ένωσης·

γ)

το παρόν καταστατικό και τους κανόνες εφαρμογής του.

Άρθρο 32

Διαφορές

1.   Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρμόδιο για τις ένδικες διαφορές μεταξύ των μελών και των παρατηρητών για θέματα που αφορούν την ΚΕΕΥ DARIAH, μεταξύ των μελών, των παρατηρητών και της ΚΕΕΥ DARIAH, καθώς και για κάθε ένδικη διαφορά στην οποία η Ένωση είναι διάδικος.

2.   Στις διαφορές μεταξύ της ΚΕΕΥ DARIAH και τρίτων εφαρμόζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί δικαιοδοσίας. Στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δίκαιο του κράτους υποδοχής καθορίζει την αρμόδια δικαιοδοσία για την επίλυση των εν λόγω διαφορών.

Άρθρο 33

Διαθεσιμότητα του καταστατικού

Το καταστατικό επικαιροποιείται και δημοσιοποιείται στον ιστότοπο της ΚΕΕΥ DARIAH και στην καταστατική της έδρα.

Άρθρο 34

Διατάξεις περί σύστασης

1.   Το κράτος υποδοχής συγκαλεί καταστατική συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο 45 ημερολογιακές ημέρες από την έναρξη ισχύος της απόφασης της Επιτροπής για τη σύσταση της ΚΕΕΥ DARIAH.

2.   Το κράτος υποδοχής κοινοποιεί στα ιδρυτικά μέλη κάθε συγκεκριμένη επείγουσα νομική δράση η οποία πρέπει να αναληφθεί εξ ονόματος της ΚΕΕΥ DARIAH πριν από τη διεξαγωγή της καταστατικής συνεδρίασης. Εκτός εάν ιδρυτικό μέλος υποβάλλει ένσταση εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη σχετική κοινοποίηση, η νομική δράση αναλαμβάνεται από πρόσωπο δεόντως εξουσιοδοτημένο από το κράτος υποδοχής.


(1)  Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 77 της 23.3.2011, σ. 1).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ

(Τελευταία τροποποίηση: 11 Ιουνίου 2014)

Μέλη

Χώρα ή διακυβερνητικός οργανισμός

Εκπροσωπούσα οντότητα

Εθνικό συντονιστικό ίδρυμα

Αυστρία

Υπουργείο Επιστημών και Έρευνας της Αυστρίας

Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών — Ίδρυμα Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων και Κειμενικής Τεχνολογίας (ICLTT)

Βέλγιο

Γραφείο Επιστημονικής Πολιτικής του Βελγίου

Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ghent (Πανεπιστήμιο Ghent)

Κροατία

Υπουργείο Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού

Ίδρυμα Εθνολογικής και Λαογραφικής Έρευνας

Κύπρος

Ψηφιακός Πρωταθλητής Κύπρου, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό

Δανία

Υπηρεσία Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Δανίας

Εργαστήριο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών Δανίας

Γαλλία

Centre National de la Recherche Scientifique (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας)

Huma-Num (Centre National de la Recherche Scientifique)

Γερμανία

Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας Γερμανίας

Georg-August-Universität Göttingen

Ελλάδα

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας/Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ακαδημία Αθηνών

Ιρλανδία

Ερευνητικό Συμβούλιο Ιρλανδίας

Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιρλανδίας Maynooth

Ιταλία

MIUR-Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας

Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο Ιταλίας

Λουξεμβούργο

Ministère de l'Enseignement supérieur et de la Recherche (Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας)

Centre Virtuel de la Connaissance sur l'Europe (Εικονικό κέντρο γνώσεων για την Ευρώπη)

Μάλτα

Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης

Συμβούλιο Βιβλιοθηκών Μάλτας

Κάτω Χώρες

Οργανισμός Επιστημονικής Έρευνας Κάτω Χωρών

Υπηρεσίες αρχειοθέτησης δεδομένων και δικτύωσης

Σερβία

Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών

Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών Βελιγραδίου

Σλοβενία

Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Αθλητισμού

Inštitut za novejšo zgodovino/Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας

Παρατηρητές

Χώρα ή διακυβερνητικός οργανισμός

Εκπροσωπούσα οντότητα

Εθνικό συντονιστικό ίδρυμα

 

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΑΡΧΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΩΝ

1.

Οι ετήσιες χρηματικές συνεισφορές και οι συνεισφορές σε είδος των μελών και των παρατηρητών προσδιορίζονται με τη χρήση των κάτωθι μεταβλητών:

α)

την κλίμακα συνεισφοράς·

β)

τη μονάδα κυριότητας DARIAH, εν συντομία: μονάδα DARIAH·

γ)

τον προϋπολογισμό σε μετρητά·

δ)

τον προϋπολογισμό σε είδος·

ε)

τα μέλη και τους παρατηρητές που επιλέγει η γενική συνέλευση για τον υπολογισμό της μονάδας DARIAH.

2.

Η κλίμακα συνεισφοράς μιας χώρας υπολογίζεται εφαρμόζοντας τον ακόλουθο τύπο: το ΑΕγχΠ της χώρας διαιρείται διά του αθροίσματος των ΑΕγχΠ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ακολούθως η κλίμακα συνεισφοράς στρογγυλοποιείται σε δύο δεκαδικά ψηφία. Για τις χώρες που συμμετέχουν στην ΚΕΕΥ DARIAH ως παρατηρητές, η κλίμακα συνεισφοράς τους ισούται με το ήμισυ της συνεισφοράς που θα έπρεπε να καταβάλλουν εάν συμμετείχαν ως μέλη.

3.

Η μονάδα DARIAH για τον προϋπολογισμό σε μετρητά (x) υπολογίζεται εφαρμόζοντας τον ακόλουθο τύπο: ο προϋπολογισμός σε μετρητά διαιρείται διά του αθροίσματος των κλιμάκων συνεισφοράς των μελών και των παρατηρητών που επιλέγονται από τη γενική συνέλευση για τον υπολογισμό της μονάδας DARIAH για τον προϋπολογισμό σε μετρητά.

4.

Η μονάδα DARIAH για τον προϋπολογισμό σε είδος (y) υπολογίζεται εφαρμόζοντας τον ακόλουθο τύπο: ο προϋπολογισμός σε είδος διαιρείται διά του αθροίσματος των κλιμάκων συνεισφοράς των μελών και των παρατηρητών που επιλέγονται από τη γενική συνέλευση για τον υπολογισμό της μονάδας DARIAH για τον προϋπολογισμό σε είδος.

5.

Οι χρηματικές συνεισφορές και οι συνεισφορές σε είδος υπολογίζονται με βάση τον ακόλουθο τύπο:

α)    Χρηματική συνεισφορά : Η κλίμακα συνεισφοράς μιας χώρας πολλαπλασιάζεται με τη μονάδα DARIAH για τον προϋπολογισμό σε μετρητά (x) και ακολούθως το γινόμενο στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη εκατοντάδα ευρώ.

β)    Συνεισφορά σε είδος : Η κλίμακα συνεισφοράς μιας χώρας πολλαπλασιάζεται με τη μονάδα DARIAH για τον προϋπολογισμό σε είδος (y) και ακολούθως το γινόμενο στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη χιλιάδα ευρώ.

6.

Η γενική συνέλευση δύναται να μεταβάλλει τους προϋπολογισμούς σε μετρητά και σε είδος κάθε έτος και το ΑΕγχΠ αναφοράς ύστερα από τρία έτη, σύμφωνα με το σύστημα στάθμισης των ψήφων, το οποίο καθορίζεται στο άρθρο 10 παράγραφοι 14 και 16.

7.

Εάν η γενική συνέλευση δεν μεταβάλει τις μεταβλητές του προϋπολογισμού (όπως περιγράφονται στην αρχή 1 ανωτέρω), η ετήσια συνεισφορά είναι η συνεισφορά του προηγούμενου έτους με ετήσια αύξηση 2 % για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού και της αύξησης των δαπανών.

8.

Οι διακυβερνητικοί οργανισμοί καταβάλλουν συνεισφορά ανάλογα με την ιδιότητά τους ως μελών ή παρατηρητών.

9.

Η συνεισφορά οντοτήτων που προσχωρούν στη διάρκεια του έτους είναι αναλογική προς τον αριθμό των εναπομενόντων μηνών του συγκεκριμένου έτους, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του μήνα ένταξής τους.

10.

Η ετήσια συνεισφορά μελών ή παρατηρητών που δεν δεσμεύονται εξαρχής για το χρονικό διάστημα των πέντε ετών προσαυξάνεται κατά 25 %, όσο δεν αναλαμβάνεται η δέσμευση για το υπόλοιπο της πενταετίας. Εάν αναληφθεί δέσμευση για το υπόλοιπο της πενταετίας ή εάν το μέλος ή ο παρατηρητής παραμείνει για πέντε έτη, εφαρμόζονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι το μέλος ή ο παρατηρητής δεν καταβάλλει συνολικά μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη συνεισφορά για την εν λόγω πενταετία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ

Χώρες

Διάρκεια της δέσμευσης

Εκτίμηση Σε μετρητά Έτος 1 (1)

(EUR)

Εκτίμηση Σε είδος Έτος 1 (1)

(EUR)

Εκτίμηση Σύνολο Έτος 1

(EUR)

Αυστρία (2)

3 έτη

28 250,00

231 250,00

259 500,00

Βέλγιο

5 έτη

27 700,00

227 000,00

254 700,00

Γαλλία

5 έτη

149 200,00

1 221 000,00

1 370 200,00

Γερμανία (2)

έως 26.2.2016

242 125,00

1 981 250,00

2 223 375,00

Δανία

5 έτη

18 000,00

147 000,00

165 000,00

Ελλάδα

5 έτη

15 600,00

128 000,00

143 600,00

Ιρλανδία

5 έτη

11 800,00

96 000,00

107 800,00

Ιταλία

5 έτη

118 100,00

966 000,00

1 084 100,00

Κάτω Χώρες

5 έτη

45 100,00

369 000,00

414 100,00

Κροατία

5 έτη

3 400,00

28 000,00

31 400,00

Κύπρος

5 έτη

1 300,00

11 000,00

12 300,00

Λουξεμβούργο

5 έτη

3 200,00

26 000,00

29 200,00

Μάλτα

5 έτη

500,00

4 000,00

4 500,00

Σερβία

5 έτη

2 500,00

21 000,00

23 500,00

Σλοβενία

5 έτη

2 700,00

23 000,00

25 700,00

 

Σύνολο

669 475,00

5 479 500,00

6 148 975,00


(1)  Τα επόμενα έτη, η ετήσια συνεισφορά είναι η συνεισφορά του προηγούμενο έτους με ετήσια αύξηση 2 % για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού και της αύξησης των δαπανών (πρβλ. αρχή 7, παράρτημα II).

(2)  Καθώς η διάρκεια της δέσμευσης είναι κατώτερη της πενταετίας, συμπεριλήφθηκε προσαύξηση κατά 25 % (πρβλ. αρχή 10, παράρτημα II).


Top