Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0421

    Απόφαση 2012/421/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2012 , σχετικά με την υποστήριξη της σύμβασης για τα βιολογικά και τοξινικά όπλα (ΒΤWC), στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    ΕΕ L 196 της 24.7.2012, p. 61–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/421/oj

    24.7.2012   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 196/61


    ΑΠΌΦΑΣΗ 2012/421/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 23ης Ιουλίου 2012

    σχετικά με την υποστήριξη της σύμβασης για τα βιολογικά και τοξινικά όπλα (ΒΤWC), στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής («στρατηγική της ΕΕ»), η οποία περιλαμβάνει στο κεφάλαιο ΙΙΙ κατάλογο μέτρων για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων αυτών.

    (2)

    Η Ένωση εφαρμόζει ενεργά τη στρατηγική της ΕΕ και υλοποιεί τα μέτρα που απαριθμούνται στο κεφάλαιο ΙΙΙ αυτής, ιδίως εκείνα τα μέτρα που σχετίζονται με την ενίσχυση, την εφαρμογή και τον οικουμενικό χαρακτήρα της σύμβασης για τα βιολογικά και τοξινικά όπλα (ΒΤWC).

    (3)

    Στις 27 Φεβρουαρίου 2006 το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2006/184/ΚΕΠΠΑ (1) για την υποστήριξη της BTWC, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ), η οποία έληξε στις 26 Αυγούστου 2007. Επτά επιπλέον κράτη κατέστησαν συμβαλλόμενα μέρη της BTWC από την υιοθέτηση της κοινής δράσης 2006/184/ΚΕΠΠΑ.

    (4)

    Στις 20 Μαρτίου 2006 το Συμβούλιο υιοθέτησε σχέδιο δράσης σχετικά με τα βιολογικά και τοξινικά όπλα, το οποίο συμπληρώνει την κοινή δράση 2006/184/ΚΕΠΠΑ για την υποστήριξη της BTWC (2). Τα προγράμματα δράσης προβλέπουν την αποτελεσματική χρήση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τον μηχανισμό του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη διερεύνηση καταγγελιών για χρήση βιολογικών και τοξινικών όπλων.

    (5)

    Στις 10 Νοεμβρίου 2008 το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2008/858/ΚΕΠΠΑ (3) για την υποστήριξη της BTWC, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης ΟΜΚ. Τρία επιπλέον κράτη κατέστησαν συμβαλλόμενα μέρη της BTWC από την υιοθέτηση της κοινής δράσης 2008/858/ΚΕΠΠΑ και αρκετά κράτη επωφελήθηκαν από τη συνδρομή των εμπειρογνωμόνων της Ένωσης.

    (6)

    Κατά την έκτη διάσκεψη επισκόπησης της BTWC αποφασίστηκε η σύσταση της Μονάδας Υποστήριξης της Εφαρμογής (ΜΥΕ), με πενταετή εντολή (2007-2011), στο πλαίσιο του Τμήματος της Γενεύης του Γραφείου Αφοπλισμού των Ηνωμένων Εθνών (UΝ ODA), για την παροχή διοικητικής υποστήριξης στις συνεδριάσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει η έκτη διάσκεψη επισκόπησης, καθώς και στήριξης για τη συνεκτική εφαρμογή και την καθολική ισχύ της BTWC και την ανταλλαγή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    (7)

    Στις 18 Ιουλίου 2011 το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2011/429/ΚΕΠΠΑ (4) αναφορικά με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έβδομη διάσκεψη επισκόπησης της BTWC.

    (8)

    Κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης της BTWC αποφασίστηκε να ανανεωθεί η εντολή της Μονάδας Υποστήριξης της Εφαρμογής για πέντε περαιτέρω έτη (2012-2016), καθώς και να επεκταθούν τα καθήκοντά της, προκειμένου να περιληφθεί και η εφαρμογή της απόφασης περί σύστασης και διαχείρισης της βάσης δεδομένων για τις αιτήσεις και προσφορές παροχής συνδρομής και για τη διευκόλυνση της σχετικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών, καθώς και της στήριξης, κατά περίπτωση, της εφαρμογής από τα συμβαλλόμενα κράτη των αποφάσεων και συστάσεων της έβδομης διάσκεψης επισκόπησης.

    (9)

    Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει την εποπτεία της ορθής υλοποίησης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Για τον σκοπό της άμεσης εφαρμογής στην πράξη ορισμένων στοιχείων της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ΒΤWC με τους εξής στόχους:

    προαγωγή του οικουμενικού χαρακτήρα της BTWC,

    υποστήριξη της εφαρμογής της ΒΤWC, περιλαμβανομένης και της υποβολής ΜΟΕ από τα κράτη μέρη,

    υποστήριξη των εργασιών του διασυνεδριακού προγράμματος 2012-2015 με στόχο την ενίσχυση της εφαρμογής και αποτελεσματικότητας της BTWC.

    2.   Τα προγράμματα τα οποία αντιστοιχούν στα μέτρα που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ αποσκοπούν:

    στην προώθηση της ευαισθητοποίησης ως προς την εφαρμογή της BTWC, την ενίσχυση των περιφερειακών συζητήσεων διασυνεδριακών θεμάτων και της εφαρμογής τους και τη στήριξη των βασικών περιφερειακών φορέων όσον αφορά τον καθορισμό των αναγκών και των απαιτήσεων για εθνική εφαρμογή,

    στην παροχή συνδρομής, τόσο στα συμβαλλόμενα μέρη που δεν είναι κράτη όσο και στα συμβαλλόμενα κράτη, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα συμβαλλόμενα κράτη μεταφέρουν τις εθνικές τους υποχρεώσεις στο εθνικό τους δίκαιο και στα διοικητικά τους μέτρα και οικοδομούν λειτουργικές σχέσεις μεταξύ όλων των εθνικών φορέων. Η συνδρομή συνεπάγεται στήριξη των συμβαλλομένων κρατών για τη σύσταση εθνικής διαδικασίας ΜΟΕ και τον διορισμό των εθνικών σημείων επαφής. Για τα συμβαλλόμενα μέρη που δεν είναι κράτη, η συνδρομή περιλαμβάνει στήριξη για την πρόσβαση στη BTWC ή την επικύρωσή της,

    στη στήριξη για την ανάπτυξη διάφορων μέσων και δραστηριοτήτων που θα συνδράμουν τα συμβαλλόμενα κράτη στην εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής ΜΟΕ, θα επιτρέπουν στους αντιπροσώπους των συμβαλλόμενων κρατών να συμμετέχουν ενεργά στη διεθνή διαδικασία της BTWC και θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των συμβαλλόμενων κρατών ως προς τη διαθέσιμη διεθνή στήριξη.

    Λεπτομερής περιγραφή των προγραμμάτων αυτών περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    1.   Η εφαρμογή της παρούσας απόφασης ανατίθεται στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΥΕ).

    2.   Η τεχνική εφαρμογή των δράσεων που προβλέπονται στο άρθρο 1 ανατίθεται στο UN ODA. Θα εκτελεί τα καθήκοντα αυτά υπό την ευθύνη του ΥΕ. Προς τούτο, ο ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με το UN ODA.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των σχεδίων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 1 700 000 ευρώ.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης.

    3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με το UΝ ODA. Η συμφωνία θα ορίζει ότι το UN ODA οφείλει να εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης.

    4.   Η Επιτροπή προσπαθεί να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας.

    Άρθρο 4

    Ο ΥΕ υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί το UN ODA. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση στην οποία προβαίνει το Συμβούλιο. Η Επιτροπή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές των σχεδίων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

    Άρθρο 5

    1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

    2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας του άρθρου 3 παράγραφος 3 ή έξι μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσής της, εάν δεν έχει συναφθεί εντός της εν λόγω προθεσμίας χρηματοδοτική συμφωνία.

    Βρυξέλλες, 23 Ιουλίου 2012.

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    C. ASHTON


    (1)  ΕΕ L 65 της 7.3.2006, σ. 51.

    (2)  ΕΕ C 57 της 9.3.2006, σ. 1.

    (3)  ΕΕ L 302 της 13.11.2008, σ. 29.

    (4)  ΕΕ L 188 της 19.7.2011, σ. 42.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    1.   ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Στηριζόμενη στην επιτυχημένη εφαρμογή της κοινής δράσης 2008/858/ΚΕΠΠΑ, η παρούσα απόφαση χρησιμεύει ως επιχειρησιακό εργαλείο πολιτικής που αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων της απόφασης 2011/429/ΚΕΠΠΑ και επικεντρώνεται ιδίως στις πτυχές για τις οποίες επιτεύχθηκε συναίνεση κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης, όπως αυτή εκφράζεται στο τελικό έγγραφο της διάσκεψης.

    Οι ακόλουθες αρχές αποτελούν τον οδηγό της παρούσας απόφασης:

    α)

    βέλτιστη αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσω της κοινής δράσης 2008/858/ΚΕΠΠΑ,

    β)

    συνεκτίμηση των ιδιαίτερων αναγκών των συμβαλλόμενων κρατών, καθώς και των συμβαλλόμενων μερών που δεν είναι κράτη, με στόχο την αποτελεσματικότερη εφαρμογή και την καθολική ισχύ της BTWC,

    γ)

    προώθηση της τοπικής και περιφερειακής οικειοποίησης όσον αφορά τα σχέδια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους και να οικοδομηθεί εταιρική σχέση μεταξύ της Ένωσης και τρίτων μερών στο πλαίσιο της BTWC,

    δ)

    εστίαση σε δραστηριότητες που αποδίδουν απτά αποτελέσματα και/ή συμβάλουν στην έγκαιρη επίτευξη κοινής αντίληψης ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης της BTWC το 2016,

    ε)

    υποστήριξη της προεδρίας κατά τις συνεδριάσεις των συμβαλλόμενων κρατών και βέλτιστη αξιοποίηση της εντολής της ΜΥΕ, όπως συμφωνήθηκε κατά την έκτη διάσκεψη επισκόπησης και επιβεβαιώθηκε και επεκτάθηκε κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης.

    2.   ΣΧΕΔΙΑ

    2.1.   Σχέδιο 1: Περιφερειακά εργαστήρια για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και τον εντοπισμό των αναγκών

    2.1.1.   Σκοπός του σχεδίου

    Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των οικείων εθνικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων ως προς διάφορες πτυχές της εφαρμογής της BTWC (συμπεριλαμβανομένων των ΜΟΕ), συζήτηση θεμάτων διασυνεδριακών προγραμμάτων και εφαρμογή τους σε περιφερειακό πλαίσιο, καθώς και εντοπισμός του βασικού προσωπικού, των εθνικών αναγκών και απαιτήσεων και των ενδεχόμενων δικαιούχων χωρών για εκτεταμένη συνδρομή εθνικής εφαρμογής (βλ. σχέδιο 2) μέσα από την οργάνωση περιφερειακών εργαστηρίων που θα βασίζονται στην εμπειρία και τις επαφές που προκύπτουν από την κοινή δράση 2008/858/ΚΕΠΠΑ.

    Το σχέδιο αυτό θα στηρίξει την υλοποίηση των αποφάσεων και συστάσεων της έβδομης διάσκεψης επισκόπησης όσον αφορά το άρθρο IV της BTWC (ειδικότερα των παραγράφων 13 και 14 της τελικής διακήρυξης) και το διασυνεδριακό πρόγραμμα 2012-2015.

    2.1.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου

    α)

    Αύξηση της τήρησης της BTWC σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές.

    β)

    Βελτίωση των γνώσεων των αρμόδιων εθνικών αρχών όσον αφορά την BTWC και/ή ενίσχυση της υποπεριφερειακής συνεργασίας όσον αφορά την BTWC, προκειμένου να προωθηθεί η προσχώρηση στην BTWC και η εφαρμογή της.

    γ)

    Εντοπισμός των αναγκών για ενίσχυση των περιφερειακών και εθνικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εφαρμογή της ΒΤΜC.

    δ)

    Προαγωγή και στήριξη για τη δημιουργία και συμμετοχή σε εθνικές και περιφερειακές ενώσεις βιοασφάλειας.

    ε)

    Αιτήματα ενισχυμένης συνδρομής που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδίου 2.

    2.1.3.   Περιγραφή και εκτέλεση του σχεδίου

    Θα διεξαχθούν τέσσερα το πολύ περιφερειακά ή υποπεριφερειακά εργαστήρια, κατά περίπτωση σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και σε συντονισμό με το διασυνεδριακό πρόγραμμα 2012-2015 για την BTWC.

    Στα εργαστήρια θα προσκληθούν τόσο τα συμβαλλόμενα όσο και τα μη συμβαλλόμενα κράτη της BTWC, καθώς και οι οικείοι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, οι εθνικές και περιφερειακές οργανώσεις βιοασφάλειας, ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

    Η επιλογή των περιφερειών ή υποπεριφερειών για τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθεί βάσει κριτηρίων όπως οι προηγούμενες δραστηριότητες στο πλαίσιο των κοινών δράσεων 2006/184/ΚΕΠΠΑ και 2008/858/ ΚΕΠΠΑ και της κοινής θέσης 2006/242/ ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1), άλλες ενωσιακές δραστηριότητες (περιλαμβανομένου και του σχεδίου Κέντρων αριστείας), δραστηριότητες άλλων παρόχων συνδρομών και αξιολογούμενες ανάγκες και ενδιαφέροντα για την ενίσχυση των διαδικασιών BTWC στις περιφέρειες.

    Τα εργαστήρια θα χρησιμεύσουν για δραστηριότητες προβολής και παροχής πληροφοριών ως προς το πρόγραμμα ενισχυμένης συνδρομής και τις διαθέσιμες δραστηριότητες στήριξης.

    2.2.   Σχέδιο 2: Προγράμματα εκτεταμένης συνδρομής εθνικής εφαρμογής

    2.2.1.   Σκοπός του σχεδίου

    Προαγωγή της καθολικής προσχώρησης στην BTWC και την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων δυνάμει της BTWC, περιλαμβανομένων και των υποβολών ΜΟΕ, μέσω νομοθεσίας, διοικητικών μέτρων και μέτρων επιβολής, ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, κωδίκων δεοντολογίας, προτύπων βιοασφάλειας και βιοπροστασίας και σύστασης μεθόδων εθνικού συντονισμού μέσω προγραμμάτων εκτεταμένης συνδρομής.

    2.2.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου

    α)

    Αυξημένος αριθμός συμβαλλόμενων κρατών στην BTWC.

    β)

    Εθελοντική εφαρμογή της BTWC από τα κράτη προ της προσχώρησής τους.

    γ)

    Θέσπιση κατάλληλων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών διατάξεων, τα οποία καλύπτουν το σύνολο των απαγορεύσεων και των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται στην BTWC και τα οποία έχουν εκπονηθεί από την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης.

    δ)

    Αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή μέτρων για την αποφυγή παραβιάσεων της BTWC και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβιάσεων.

    ε)

    Δημιουργία ή ενίσχυση των εθνικών μηχανισμών συλλογής των απαιτούμενων πληροφοριών και των ετήσιων υποβολών ΜΟΕ για την αύξηση του αριθμού των συμβαλλόμενων κρατών που συμμετέχουν στην ανταλλαγή ΜΟΕ.

    στ)

    Καλύτερος συντονισμός και διασύνδεση μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία της BTWC, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και περιφερειακών οργανώσεων βιοασφάλειας και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προωθηθεί η αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης.

    ζ)

    Προαγωγή των προγραμμάτων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης, των κωδίκων συμπεριφοράς και των προτύπων ως προς τη βιοασφάλεια και τη βιοπροστασία.

    2.2.3.   Περιγραφή του σχεδίου

    Κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης επιβεβαιώθηκε ότι η υιοθέτηση και η επιβολή των απαραίτητων εθνικών μέτρων θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της BTWC. Η εν λόγω διάσκεψη κάλεσε τα συμβαλλόμενα κράτη να θεσπίσουν τα νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά και λοιπά μέτρα που προορίζονται για την ενίσχυση της εγχώριας εφαρμογής της BTWC και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των μικροβιακών ή άλλων βιολογικών παραγόντων και τοξινών. Κατά την εν λόγω διάσκεψη τονίστηκε η σπουδαιότητα της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών μέσω των ΜΟΕ και αναγνωρίστηκε η ανάγκη διεύρυνσης του αριθμού των συμβαλλόμενων κρατών που συμμετέχουν στα ΜΟΕ. Συμφωνήθηκε στην εν λόγω διάσκεψη ότι απαιτούνται περαιτέρω συνδυασμένες προσπάθειες των συμβαλλόμενων κρατών μέσω διμερών, περιφερειακών και πολυμερών δραστηριοτήτων για την προαγωγή του καθολικού χαρακτήρα της BTWC.

    Βάσει της πείρας που αποκτήθηκε μέσω της κοινής δράσης 2008/858/ΚΕΠΠΑ, θα παρασχεθούν προγράμματα εκτεταμένης συνδρομής εθνικής εφαρμογής σε οκτώ χώρες το πολύ, η καταλληλότητα των οποίων θα εντοπιστεί μέσω των περιφερειακών εργαστηρίων του σχεδίου 1.

    Έκαστο πρόγραμμα θα εφαρμόζεται για δώδεκα μήνες περίπου, θα συμμετέχουν οι αντιπροσωπείες της ΕΕ στις δικαιούχους χώρες και κατά περίπτωση, οι περιφερειακές υπηρεσίες αφοπλισμού του ΟΗΕ και θα αποτελείται από:

    ένα αρχικό εθνικό εργαστήριο που θα συγκεντρώνει όλες τις οικείες εγχώριες υπηρεσίες και ενδιαφερομένους φορείς, θα εκθέτει τις διάφορες έννοιες της BTWC, θα εντοπίζει τους αξιόπιστους τοπικούς εταίρους που έχουν κίνητρα και θα προβαίνει σε αρχική αξιολόγηση των αναγκών και προτεραιοτήτων,

    την ανάπτυξη ενός δομημένου σχεδίου συνδρομής (πρόγραμμα δράσης), προσαρμοσμένο για κάθε δικαιούχο χώρα, το οποίο θα συνεπάγεται επισκέψεις και/ή εργαστήρια διάφορων παρόχων συνδρομής κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και εκπαίδευση στις χώρες της ΕΕ ή αλλού,

    την εφαρμογή του προγράμματος δράσης, κατά την οποία οι πάροχοι όπως η Ιντερπόλ, ο ΠΟΥ, ο VERTIC, τα κράτη μέλη της ΕΕ, η BTWC ISU και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα ασκούν τις αντίστοιχες δράσεις συνδρομής (π.χ. εκπόνηση νομοθεσίας, εκπαίδευση ως προς τη βιοασφάλεια και τη βιοπροστασία, εκπόνηση ΜΟΕ, αστυνομική εκπαίδευση, ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των επιστημόνων, προγραμματισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης),

    ένα καταληκτικό εργαστήριο μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων, κατά το οποίο θα αντλούνται τα συμπεράσματα, οι υπηρεσίες θα υποβάλουν εκθέσεις πεπραγμένων και προόδου και θα αξιολογούνται οι τυχόν ανάγκες για περαιτέρω ή συνεχιζόμενη παροχή συνδρομής,

    για τη στήριξη της καθολικής ισχύος της BTWC, θα είναι δυνατή η παροχή, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, προγραμμάτων εκτεταμένης εθνικής συνδρομής σε συμβαλλόμενα μέρη που δεν είναι κράτη. Στην περίπτωση αυτή, η προσχώρηση στην BTWC θα περιλαμβάνεται σε ένα πρόγραμμα δράσης που θα συμφωνείται με τη χώρα αποδοχής,

    για τη διασφάλιση αποτελεσματικής και παραγωγικής συνδρομής, θα οργανωθεί εργαστήριο της ΕΕ για εμπειρογνώμονες της ΕΕ που επικουρούν τις δικαιούχους χώρες στο πλαίσιο του σχεδίου 2 για να εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές και οι κατάλληλες προετοιμασίες των δραστηριοτήτων συνδρομής.

    2.3.   Σχέδιο 3: Μέσα και δραστηριότητες διευκόλυνσης

    2.3.1.   Σκοπός του σχεδίου

    Η παροχή διαφόρων μέσων και δραστηριοτήτων, οι οποίες θα διευκολύνουν και θα υποστηρίζουν την αποτελεσματική εθνική εφαρμογή της BTWC, περιλαμβανομένης και της υποβολής ΜΟΕ.

    2.3.2.   Αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου

    α)

    Επεξηγηματικό φυλλάδιο για την εθνική εφαρμογή

    β)

    Αναθεωρημένο επεξηγηματικό φυλλάδιο ΜΟΕ

    γ)

    Σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των ΜΟΕ

    δ)

    Ενισχυμένη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στο διασυνεδριακό πρόγραμμα της BTWC

    ε)

    Ενισχυμένη ικανότητα του μηχανισμού του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη διερεύνηση καταγγελιών για ενδεχόμενη χρήση βιολογικών και τοξινικών όπλων.

    2.3.3.   Περιγραφή του σχεδίου

    Κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης αποφασίστηκε ότι η ενίσχυση της εθνικής εφαρμογής θα αποτελέσει μόνιμο σημείο της ημερήσιας διάταξης κατά το διασυνεδριακό πρόγραμμα του 2012-2015. Στα προς εξέταση ζητήματα περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για την πλήρη και συνεκτική εφαρμογή της BTWC, ειδικότερα των άρθρων III και IV, καθώς και τρόποι και μέσα ενίσχυσης της εθνικής εφαρμογής και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και πείρας.

    Κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης αποφασίστηκε να εγκριθεί αναθεώρηση των εντύπων εκθέσεων για τις υποβολές των ΜΟΕ. Αποφασίστηκε περαιτέρω ότι η ISU, σε συνεργασία με τα συμβαλλόμενα κράτη, θα εξετάσει και να εκπονήσει επιλογές για την ηλεκτρονική κατάθεση των ΜΟΕ.

    Κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης εξετάστηκαν και αποφασίστηκαν επιμέρους μέτρα για τη στήριξη και την ενίσχυση της συμμετοχής των αναπτυσσόμενων συμβαλλόμενων κρατών στις συνεδριάσεις του διασυνεδριακού προγράμματος.

    Κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης έγινε αναφορά στο μηχανισμό του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη διερεύνηση καταγγελιών για χρήση βιολογικών και τοξινικών όπλων. Η προαγωγή του, μεταξύ άλλων μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών μαθημάτων για εμπειρογνώμονες, θα είναι καταλυτική.

    Βάσει της πείρας που έχει αποκτηθεί μέσω της κοινής δράσης 2008/858/ΚΕΠΠΑ και ως συνέχεια των ολοκληρωμένων και/ή των υπό εφαρμογή δραστηριοτήτων, θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

    α)

    Εκπόνηση της συνεκτικής τεκμηρίωσης (επεξηγηματικό φυλλάδιο) που παρέχει επισκόπηση των υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων κρατών στην BTWC και καλύπτει εθνικά μέτρα για την πλήρη και συνεκτική εφαρμογή της BTWC. Το φυλλάδιο θα οριστεί ως μέσο εφαρμογής των μέτρων και θα παρέχει παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών, ενώ θα αναγνωρίζει τις διαφορές των εθνικών διαδικασιών. Κατά τη διαδικασία της εκπόνησής του, θα ζητηθεί η γνώμη εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ, των συμβαλλόμενων κρατών στην BTWC, των οικείων διεθνών οργανισμών, καθώς και του μη κυβερνητικού τομέα που ενέχεται στην εφαρμογή της BTWC. Το φυλλάδιο θα κυκλοφορήσει σε όλες τις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Ο συνολικός συντονισμός της προετοιμασίας του φυλλαδίου θα διεξαχθεί από το UN ODA.

    β)

    Επανεξέταση και περαιτέρω ανάπτυξη του επεξηγηματικού φυλλαδίου ΜΟΕ, που θα εκπονηθεί δυνάμει της κοινής δράσης 2008/858/ΚΕΠΠΑ, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε κατά την έβδομη διάσκεψη επισκόπησης.

    γ)

    Ανάπτυξη και συντήρηση ηλεκτρονικού μέσου για υποβολή των ΜΟΕ, επεξεργασία και διάδοση (ηλεκτρονικό μέσο των ΜΟΕ).

    δ)

    Περαιτέρω εξέλιξη του δικτυακού τόπου ISU και των συναφών μέσων ΤΠ και επικοινωνίας.

    ε)

    Χορηγία για τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από δέκα, κατ’ ανώτατο όριο, αναπτυσσόμενες χώρες στο διασυνεδριακό πρόγραμμα BTWC.

    στ)

    Οργάνωση διεθνούς άσκησης στο πλαίσιο του μηχανισμού του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη διερεύνηση καταγγελιών για χρήση βιολογικών και τοξινικών όπλων, με παροχή χορηγίας για τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων.

    3.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

    Η εφαρμογή των σχεδίων θα υλοποιηθεί από διευθύνουσα επιτροπή με στόχο τον καθορισμό διαδικασιών και τρόπων συνεργασίας. Η διευθύνουσα επιτροπή θα εξετάζει τακτικά την εφαρμογή των σχεδίων, τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο, μεταξύ άλλων με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

    Η διευθύνουσα επιτροπή θα απαρτίζεται από αντιπροσώπους του ΥΕ και του UN ODA.

    Οι αιτήσεις των συμβαλλόμενων κρατών, που δεν είναι κράτη μέλη της ΕΕ, για τυχόν συνδρομή και συνεργασία στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης πρέπει να αποστέλλεται στο UN ODA. Το UN ODA θα εξετάζει και θα αξιολογεί τις αιτήσεις αυτές, κατά περίπτωση και θα υποβάλλει συστάσεις προς τη διευθύνουσα επιτροπή. Η διευθύνουσα επιτροπή θα εξετάζει τις αιτήσεις συνδρομής καθώς και τα προγράμματα δράσης και την εκτέλεσή τους. Βάσει πρότασης του ΥΕ, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων της διευθύνουσας επιτροπής, ο ΥΕ θα λαμβάνει την τελική απόφαση ως προς τις δικαιούχους χώρες, σε διαβούλευση με τις αρμόδιες ομάδες του Συμβουλίου.

    Για να εξασφαλισθεί η υιοθέτηση των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται με πρωτοβουλία της ΕΕ από τις αποδέκτριες χώρες και η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων αυτών, προβλέπεται ότι, οσάκις είναι εφικτό και σκόπιμο, οι επιλεγμένοι αποδέκτες θα κληθούν να προετοιμάσουν σχέδια δράσης, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα ορίζουν χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή χρηματοδοτούμενων δράσεων (μεταξύ άλλων μέσω εθνικών πόρων), το πεδίο εφαρμογής και τη διάρκεια του σχεδίου και τους βασικούς φορείς. Το UN ODA ή, κατά περίπτωση, τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα συμμετέχουν στην εκπόνηση των εν λόγω προγραμμάτων δράσης. Η εφαρμογή των σχεδίων θα γίνεται σύμφωνα με τα σχέδια δράσης.

    4.   ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Το UN ODA θα υποβάλλει τακτικές εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου στον ΥΕ ως προς την εφαρμογή των σχεδίων. Επιπροσθέτως, θα υποβάλλονται εκθέσεις ως προς δραστηριότητες μεμονωμένης συνδρομής που διεξάγονται δυνάμει των καθιερωμένων σχεδίων δράσης για τις δικαιούχους χώρες. Οι εκθέσεις θα διαβιβάζονται στην αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για αξιολόγηση της προόδου και την ολική εκτίμηση των σχεδίων, καθώς και την πιθανή συνέχεια που πρέπει να δοθεί.

    Στο μέτρο του δυνατού, τα συμβαλλόμενα κράτη στην BTWC θα ενημερώνονται για την εφαρμογή των σχεδίων, μεταξύ άλλων με ηλεκτρονικά μέσα.

    5.   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Η ενεργή συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη για την επιτυχή εφαρμογή της παρούσας απόφασης. Θα δοθούν κίνητρα στο UN ODA για τη συμμετοχή των εν λόγω εμπειρογνωμόνων. Τα έξοδα αποστολής που αφορούν την εφαρμογή των σχεδίων θα καλύπτονται από την παρούσα απόφαση.

    Αναμένεται ότι, όταν θα προβλέπονται επισκέψεις συνδρομής (όπως νομική συνδρομή ή συνδρομή με ΜΟΕ), θα θεωρείται ως πάγια πρακτική μια επίσκεψη τριών εμπειρογνωμόνων κατ' ανώτατο όριο για μέγιστο διάστημα πέντε ημερών.

    6.   ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια εφαρμογής των σχεδίων είναι 24 μήνες.

    7.   ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

    Δικαιούχοι των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον καθολικό χαρακτήρα είναι τα μη συμβαλλόμενα κράτη της BTWC (υπογράφοντα και μη υπογράφοντα).

    Δικαιούχοι των δραστηριοτήτων εθνικής εφαρμογής είναι τόσο τα συμβαλλόμενα μέρη που δεν είναι κράτη όσο και τα συμβαλλόμενα κράτη στην BTWC, καθώς και οι εκπρόσωποι των εθνικών και περιφερειακών οργανώσεων βιοασφάλειας, ο ιδιωτικός τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ΜΚΟ.

    Οι δικαιούχοι των δραστηριοτήτων που συνδέονται με το ΜΟΕ είναι τα συμβαλλόμενα στην ΒΤWC κράτη.

    8.   ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΡΙΤΩΝ ΜΕΡΩΝ

    Προκειμένου να προαχθεί η οικειοποίηση των σχεδίων σε περιφερειακό επίπεδο και η βιωσιμότητά τους, η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από χώρες μη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προερχόμενων από σχετικούς περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, θα χρηματοδοτείται από την παρούσα απόφαση. Θα χρηματοδοτείται η συμμετοχή του UN ODA στα εργαστήρια και τις συνεδριάσεις της BTWC. Η συμμετοχή της προεδρίας κατά τις συνεδριάσεις των συμβαλλόμενων κρατών στην BTWC μπορεί να χρηματοδοτείται για κάθε περίπτωση χωριστά.

    9.   ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ — ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

    Δεδομένου ότι για το UN ODA οι προβλεπόμενες στην παρούσα απόφαση δραστηριότητες είναι εκτός προϋπολογισμού, θα χρειαστεί επιπλέον προσωπικό.


    (1)  ΕΕ L 88 της 25.3.2006, σ. 65.


    Top