Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R0821

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 821/2011 της Επιτροπής, της 16ης Αυγούστου 2011 , για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές οξικού βινυλίου καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

    ΕΕ L 209 της 17.8.2011, p. 24–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 12/01/2012; καταργήθηκε από 32012D0024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/821/oj

    17.8.2011   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 209/24


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 821/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 16ης Αυγούστου 2011

    για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές οξικού βινυλίου καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής, η «Ένωση»),

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1), και ιδίως το άρθρο 7,

    Έπειτα από διαβούλευση με τη συμβουλευτική επιτροπή,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    Α.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.   Έναρξη

    (1)

    Στις 4 Δεκεμβρίου 2010 η Επιτροπή, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (2), ανήγγειλε την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ όσον αφορά τις εισαγωγές στην Ένωση οξικού βινυλίου καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (εφεξής «ΗΠΑ» ή «οικεία χώρα»).

    (2)

    Η διαδικασία ξεκίνησε βάσει της καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010 από την εταιρεία Ineos Oxide Ltd (εφεξής «ο καταγγέλλων»), η οποία αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό, στη συγκεκριμένη περίπτωση πάνω από το 25%, της συνολικής παραγωγής οξικού βινυλίου από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Η καταγγελία περιείχε εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία ως προς την ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ όσον αφορά το εν λόγω προϊόν και τη σημαντική ζημία που προκύπτει από την πρακτική αυτή, τα οποία θεωρήθηκαν επαρκή για να δικαιολογήσουν την έναρξη διαδικασίας.

    2.   Μέρη που αφορά η διαδικασία

    (3)

    Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα τον καταγγέλλοντα, τους άλλους γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης, τους παραγωγούς-εξαγωγείς της οικείας χώρας, τους εισαγωγείς, τους εμπόρους, τους χρήστες, τους προμηθευτές και τις ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται, καθώς και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για την έναρξη της διαδικασίας. Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν να γίνουν δεκτά σε ακρόαση εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στην ανακοίνωση για την έναρξη.

    (4)

    Κλήθηκαν σε ακρόαση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που το ζήτησαν και απέδειξαν ότι είχαν συγκεκριμένους λόγους να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

    (5)

    Η Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια στους τέσσερις γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς της οικείας χώρας. Οι τρεις εξ αυτών των παραγωγών-εξαγωγέων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. Ο τέταρτος παραγωγός-εξαγωγέας αρνήθηκε να συνεργαστεί στο πλαίσιο της έρευνας και κατά συνέπεια του γνωστοποιήθηκε ότι θα τύχει αντιμετώπισης ως μη συνεργαζόμενη εταιρεία σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού.

    (6)

    Η Επιτροπή έστειλε επίσης ερωτηματολόγια στον καταγγέλλοντα και στον άλλο παραγωγό της Ένωσης που αναφέρεται στην καταγγελία.

    (7)

    Λόγω του κατά τα φαινόμενα μεγάλου αριθμού μη συνδεδεμένων εισαγωγέων τους οποίους πιθανώς αφορά αυτή η έρευνα, στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας έγινε αναφορά στην πιθανότητα διενέργειας δειγματοληψίας σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού. Για να μπορέσει η Επιτροπή να αποφασίσει εάν είναι απαραίτητη η δειγματοληψία και, εάν όντως είναι, να επιλέξει δείγμα, όλοι οι μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς κλήθηκαν να αναγγελθούν στην Επιτροπή και να παράσχουν πληροφορίες όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι αναγγέλθηκαν μόνο δύο εισαγωγείς εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, αποφασίστηκε ότι η δειγματοληψία δεν ήταν αναγκαία. Δύο εισαγωγείς της Ένωσης απάντησαν κανονικά στο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις του ενός εξ αυτών.

    (8)

    Από την άλλη πλευρά, αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη αναγγέλθηκαν ως χρήστες. Σε αυτά τα μέρη εστάλη ερωτηματολόγιο που ήταν ειδικά διαμορφωμένο για χρήστες. Δώδεκα εταιρείες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις δύο εξ αυτών των εταιρειών.

    (9)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που κρίθηκαν αναγκαίες για έναν προσωρινό καθορισμό της πρακτικής ντάμπινγκ, της απορρέουσας ζημίας και του συμφέροντος της Ένωσης, και διενήργησε επαληθευτικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών:

    α)

    Παραγωγοί της Ένωσης

    Ineos Oxide Ltd, Ηνωμένο Βασίλειο

    Wacker Chemie AG, Γερμανία

    β)

    Παραγωγοί-εξαγωγείς στην οικεία χώρα

    Celanese Ltd.

    The Dow Chemical Company

    LyondellBasell Industries, Acetyls, LLC

    γ)

    Μη συνδεδεμένες εταιρείες στην οικεία χώρα

    Terminal, Ηνωμένες Πολιτείες [η επωνυμία του άμεσα ενδιαφερόμενου και η ακριβής τοποθεσία είναι στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα]

    δ)

    Συνδεδεμένες και μη συνδεδεμένες εταιρείες στην Ένωση

    Celanese Chemicals Europe GmbH, Γερμανία

    Lyondell Chemie Nederland B.V., Κάτω Χώρες

    Terminal, Ένωση [η επωνυμία του άμεσα ενδιαφερόμενου και η ακριβής τοποθεσία είναι στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα]

    ε)

    Συνδεδεμένες εταιρείες εκτός Ένωσης και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

    Dow Europe GmbH, Ελβετία

    στ)

    Εισαγωγείς

    Gantrade Ltd, Ηνωμένο Βασίλειο

    ζ)

    Χρήστες

    Vinavil, Mapei, Ιταλία

    Synthomer, Ηνωμένο Βασίλειο

    3.   Περίοδος της έρευνας

    (10)

    Η έρευνα σχετικά με το ντάμπινγκ και τη ζημία κάλυψε το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2009 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 (εφεξής «περίοδος έρευνας» ή «ΠΕ»). Η ανάλυση των τάσεων που απαιτήθηκε για την εκτίμηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως τα τέλη της ΠΕ (εφεξής «υπό εξέταση περίοδος»).

    Β.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    1.   Το υπό εξέταση προϊόν

    (11)

    Το υπό εξέταση προϊόν ορίζεται ως οξικό βινύλιο καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ 2915 32 00.

    (12)

    Το οξικό βινύλιο (μονομερές οξικό βινύλιο, εφεξής «VAM» ή «υπό εξέταση προϊόν») είναι ένα βασικό χημικό προϊόν που παράγεται από το οξικό οξύ.

    (13)

    Το οξικό βινύλιο έχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου οξικού βινυλίου χρησιμοποιείται ως συστατικό υλικό σε δύο προϊόντα επόμενου σταδίου: το οξικό πολυβινύλιο και την πολυβινυλική αλκοόλη. Αυτά τα προϊόντα επόμενου σταδίου είναι πολυμερή που έχουν μεγάλη σημασία για διάφορους βιομηχανικούς κλάδους. Τα πολυμερή οξικού βινυλίου χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή χρωμάτων, κολλών, επιχρισμάτων και στα φινιρίσματα υφασμάτων.

    (14)

    Από την έρευνα προέκυψε ότι υπάρχει μόνο ένας τύπος του υπό εξέταση προϊόντος.

    2.   Ομοειδές προϊόν

    (15)

    Η έρευνα έδειξε ότι το οξικό βινύλιο που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης και το οξικό βινύλιο που παράγεται στην οικεία χώρα και εξάγεται στην Ένωση έχουν τα ίδια βασικά φυσικά, χημικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και χρήσεις. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα αυτά θεωρούνται προσωρινά ομοειδή προϊόντα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    Γ.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    1.   Κανονική αξία

    (16)

    Για τον καθορισμό της κανονικής αξίας έγινε κατ’ αρχάς εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι οι εγχώριες πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες των αντίστοιχων παραγωγών-εξαγωγέων της οικείας χώρας ήταν αντιπροσωπευτικές, δηλαδή εξετάστηκε κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εν λόγω πωλήσεων αντιπροσώπευε τουλάχιστον το 5% του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος από την οικεία χώρα στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού.

    (17)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις κάθε παραγωγού-εξαγωγέα είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού. Αυτό έγινε με τον καθορισμό του ποσοστού των κερδοφόρων εγχώριων πωλήσεων προς ανεξάρτητους πελάτες κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    (18)

    Οι συναλλαγές των εγχώριων πωλήσεων θεωρήθηκαν κερδοφόρες στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η τιμή μονάδας ήταν ίση ή μεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής. Συνεπώς καθορίστηκε το κόστος παραγωγής στην εγχώρια αγορά κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    (19)

    Στην περίπτωση όπου άνω του 80 % του όγκου των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά πραγματοποιήθηκε σε τιμές πάνω από το κόστος και η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης ήταν ίση ή μεγαλύτερη του μέσου σταθμισμένου κόστους παραγωγής, η κανονική αξία υπολογίστηκε ως ο σταθμισμένος μέσος όρος του συνόλου των εγχώριων τιμών πώλησης, ανεξάρτητα από το εάν οι τιμές αυτές ήταν κερδοφόρες ή όχι. Ωστόσο, όπου ο όγκος των κερδοφόρων πωλήσεων αντιπροσώπευε το 80 % και κάτω του συνολικού όγκου πωλήσεων, ή όπου η σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης ήταν μικρότερη από το σταθμισμένο μέσο κόστος παραγωγής, η κανονική αξία ήταν στη σταθμισμένη μέση τιμή των κερδοφόρων εγχώριων πωλήσεων και μόνο.

    2.   Τιμή εξαγωγής

    (20)

    Από την έρευνα προέκυψε ότι το οξικό βινύλιο εξαγόταν από την οικεία χώρα προς την Ένωση i) μέσω συνδεδεμένων εμπορικών εταιρειών που εδρεύουν στην Ένωση, ή ii) στην περίπτωση ενός παραγωγού-εξαγωγέα, μέσω μιας συνδεδεμένης εμπορικής εταιρείας που εδρεύει εκτός Ένωσης.

    (21)

    Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές εξαγωγής καθορίστηκαν με βάση τις τιμές μεταπώλησης στους πρώτους ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού, οι οποίες προσαρμόστηκαν δεόντως ώστε να ληφθούν υπόψη όλα τα έξοδα που προέκυψαν μεταξύ της εισαγωγής και της μεταπώλησης, καθώς και τα κέρδη.

    3.   Σύγκριση

    (22)

    Η κανονική αξία και η τιμή εξαγωγής των αντίστοιχων παραγωγών-εξαγωγέων συγκρίθηκαν σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου.

    (23)

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Όπου κρίθηκε απαραίτητο και δικαιολογημένο, έγιναν προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές του κόστους διακίνησης και αποθήκευσης, του κόστους μεταφοράς και ασφάλισης, του πιστωτικού κόστους, των εκπτώσεων, των προμηθειών και των εισαγωγικών δασμών.

    4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (24)

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 11 του βασικού κανονισμού, το περιθώριο ντάμπινγκ για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καθορίστηκε με βάση τη σύγκριση της σταθμισμένης μέσης κανονικής αξίας με τη σταθμισμένη μέση τιμή εξαγωγής.

    (25)

    Για να υπολογιστεί το περιθώριο ντάμπινγκ για τους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς, καθορίστηκε κατ’ αρχάς ο βαθμός άρνησης συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ του όγκου των εξαγωγών στην Ένωση που αναφέρθηκε από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς και των αντίστοιχων στατιστικών της Eurostat για τις εισαγωγές.

    (26)

    Επειδή ο βαθμός συνεργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν μεγάλος (πάνω από 90 %) θεωρήθηκε προσωρινά σωστό να οριστεί το περιθώριο ντάμπινγκ για τους τυχόν υπόλοιπους μη συνεργαζόμενους παραγωγούς-εξαγωγείς σ' αυτή τη χώρα στο επίπεδο του πιο υψηλού δασμού που επιβλήθηκε σε συνεργαζόμενο εξαγωγέα. Αυτό το ζήτημα μπορεί στη συνέχεια να επανεξεταστεί κατά το οριστικό στάδιο.

    (27)

    Βάσει της ανωτέρω μεθοδολογίας, τα προσωρινά περιθώρια ντάμπινγκ, εκφρασμένα ως ποσοστό της τιμής εισαγωγής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή δασμού, είναι τα εξής:

    Εταιρεία

    Προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ

    Celanese Ltd.

    12,1 %

    LyondellBasell Acetyls, LLC

    13,0 %

    The Dow Chemical Company

    13,8 %

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    13,8 %

    Δ.   ΖΗΜΙΑ

    1.   Παραγωγή της Ένωσης και κλάδος παραγωγής της Ένωσης

    (28)

    Η καταγγελία κατατέθηκε από την εταιρεία Ineos Oxide Ltd, εφεξής «ο καταγγέλλων», η οποία είναι παραγωγός οξικού βινυλίου στην Ένωση και αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ένωσης. Ένας δεύτερος παραγωγός της Ένωσης, η εταιρεία Wacker GmbH, υποστήριξε την έναρξη της διαδικασίας. Έτσι, η καταγγελία υποστηρίχθηκε από παραγωγούς της Ένωσης που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % του συνολικού όγκου οξικού βινυλίου που παράγεται από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η διαδικασία κινήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    (29)

    Όσον αφορά έναν τρίτο παραγωγό που εδρεύει στην Ένωση (Celanese Europe GmbH), διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με παραγωγό-εξαγωγέα που εδρεύει στην οικεία χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε προσωρινά ότι αυτός ο παραγωγός βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της εδρεύουσας στις ΗΠΑ εταιρείας Celanese Corporation, η οποία παίζει αποφασιστικό ρόλο σε βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπως είναι ο επιχειρηματικός σχεδιασμός, ο έλεγχος της παραγωγής, η δραστηριότητα αγοραπωλησιών.

    (30)

    Βάσει των ανωτέρω, κρίθηκε ότι η σχέση της εταιρείας Celanese Europe GmbH μέσα στο πλαίσιο του ομίλου ήταν τέτοια που να υπαγορεύει μια συμπεριφορά που θα είναι διαφορετική από τη συμπεριφορά άλλων μη συνδεδεμένων παραγωγών κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Κρίθηκε επίσης ότι μέσα από αυτή τη σχέση η εταιρεία μπορεί να προστατευτεί από τις αρνητικές συνέπειες του ζημιογόνου ντάμπινγκ. Επιπλέον, η ένταξη μιας τέτοιας εταιρείας στις διαπιστώσεις για τη ζημία θα αλλοιώσει τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τη συγκρότηση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (31)

    Με αυτό το σκεπτικό, διαπιστώθηκε προσωρινά ότι η εταιρεία Celanese Europe GmbH πρέπει να εξαιρεθεί από τον ορισμό του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (32)

    Ως εκ τούτου, οι δύο παραγωγοί, ήτοι οι εταιρείες Ineos Oxide Ltd και Wacker GmbH, αποτελούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 και του άρθρου 5 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού, καθώς αντιπροσωπεύουν το 100 % της παραγωγής της Ένωσης. Στο εξής θα αναφέρονται ως ο «κλάδος παραγωγής της Ένωσης».

    2.   Καθορισμός της σχετικής αγοράς της Ένωσης

    (33)

    Για να διαπιστωθεί εάν ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης, όπως ορίζεται στην αιτιολογική σκέψη 28 και επόμενες, είχε υποστεί σοβαρή ζημία, εξετάστηκε σε ποιον βαθμό έπρεπε να συνυπολογιστεί στην ανάλυση η δεσμευμένη παραγωγή του υπό εξέταση προϊόντος από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

    (34)

    Όντως, το υπό εξέταση προϊόν πωλείται από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης τόσο α) στην ελεύθερη αγορά, όσο και β) στη δεσμευμένη αγορά (εντός του ίδιου ομίλου εταιρειών). Στη δεσμευμένη αγορά, το υπό εξέταση προϊόν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε χρώματα, κόλλες, επιχρίσματα κ.λπ.

    (35)

    Με βάση αυτές τις συνθήκες, οι πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος για χρήση ως πρώτης ύλης για την παραγωγή άλλων προϊόντων για λογαριασμό εταιρειών του ιδίου ομίλου πρέπει να θεωρηθούν «δεσμευμένη χρήση», εφόσον συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: i) οι πωλήσεις δεν πραγματοποιούνται σε αγοραίες τιμές, ή ii) ο πελάτης δεν έχει ελευθερία επιλογής προμηθευτή μέσα στον ίδιο όμιλο εταιρειών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε προσωρινά ότι οι πωλήσεις σε συνδεδεμένες οντότητες, οι οποίες αγοράζουν το υπό εξέταση προϊόν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή διαφορετικού προϊόντος, έπρεπε να θεωρηθούν δεσμευμένες πωλήσεις. Διαπιστώθηκε ότι, βάσει της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών, αυτές οι συνδεδεμένες οντότητες δεν είχαν ελευθερία επιλογής προμηθευτή.

    (36)

    Αυτή η διάκριση είναι χρήσιμη για την ανάλυση της ζημίας. Διαπιστώθηκε ότι το οξικό βινύλιο που προοριζόταν για δεσμευμένη χρήση δεν ήταν ευθέως ανταγωνιστικό προς τις εισαγωγές από την οικεία χώρα. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή που προοριζόταν για πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά ήταν ευθέως ανταγωνιστική προς τις εισαγωγές αυτές, διότι οι εν λόγω πωλήσεις πραγματοποιούνταν με τις συνήθεις συνθήκες της αγοράς, γεγονός που συνεπάγεται ελεύθερη επιλογή προμηθευτή. Αυτό δικαιολογεί τη διαφοροποίηση που έγινε μεταξύ της δεσμευμένης και της ελεύθερης αγοράς στο πλαίσιο της ανάλυσης για ορισμένους δείκτες ζημίας.

    (37)

    Από αυτή την άποψη, διαπιστώθηκε ότι οι ακόλουθοι οικονομικοί δείκτες που σχετίζονται με τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης θα μπορούσαν λογικά να εξεταστούν κάνοντας αναφορά στη συνολική δραστηριότητα, δηλ. συμπεριλαμβάνοντας τη δεσμευμένη χρήση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, την παραγωγή, την παραγωγική ικανότητα, τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, τις επενδύσεις, τα αποθέματα, την απασχόληση, την παραγωγικότητα, τους μισθούς και το μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ. Και τούτο διότι οι δείκτες αυτοί επηρεάζονται ανεξάρτητα από το εάν το προϊόν μεταφέρεται σε επόμενο στάδιο παραγωγής εντός εταιρείας ή ομίλου εταιρειών για περαιτέρω μεταποίηση, ή πωλείται στην ελεύθερη αγορά.

    (38)

    Όσον αφορά την κερδοφορία, τις ταμειακές ροές, την απόδοση των επενδύσεων και την ικανότητα άντλησης κεφαλαίων, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο επίπεδο της ελεύθερης αγοράς απλώς και μόνο διότι το γεγονός ότι οι τιμές στις δεσμευμένες αγορές δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συνήθων συνθηκών της αγοράς έχει κάποια επίπτωση στην αξιοπιστία αυτών των δεικτών.

    (39)

    Οι υπόλοιποι οικονομικοί δείκτες που αφορούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι πωλήσεις, τα μερίδια αγοράς και οι αγοραίες τιμές στην αγορά της Ένωσης, αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν κυρίως με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην ελεύθερη αγορά, ιδίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μετρήσιμες συνθήκες αγοράς και όπου οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με συνήθεις συνθήκες αγοράς, πράγμα που συνεπάγεται ελεύθερη επιλογή προμηθευτή.

    (40)

    Για τους δείκτες αυτούς ελήφθη ωστόσο υπόψη και η δεσμευμένη αγορά, η οποία συγκρίθηκε επίσης με στοιχεία που αφορούν την ελεύθερη αγορά ώστε να προσδιοριστεί εάν υπήρχε πιθανότητα η κατάσταση της δεσμευμένης αγοράς να αλλάξει τις διαπιστώσεις που βασίστηκαν στην ανάλυση της ελεύθερης αγοράς και μόνον.

    3.   Κατανάλωση στην Ένωση

    (41)

    Η κατανάλωση της Ένωσης καθορίστηκε με την πρόσθεση του συνολικού όγκου των εισαγωγών οξικού βινυλίου βάσει στοιχείων της Eurostat, τα οποία διασταυρώθηκαν με τα επαληθευμένα στοιχεία που έδωσαν οι παραγωγοί-εξαγωγείς για τις εισαγωγές από την οικεία χώρα, στον συνολικό όγκο πωλήσεων στην αγορά της Ένωσης από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης και από τον άλλο παραγωγό που εδρεύει στην Ένωση.

    (42)

    Λόγω του μικρού αριθμού προμηθευτών και της ανάγκης για προστασία εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών δυνάμει του άρθρου 19 του βασικού κανονισμού, η εξέλιξη της κατανάλωσης παρουσιάζεται υπό μορφή δείκτη βάσης.

    Πίνακας 1

    Κατανάλωση στην Ένωση

    Δείκτης 2007 = 100

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Συνολική κατανάλωση

    100

    90

    87

    99

    Δεσμευμένη αγορά

    100

    96

    100

    104

    Ελεύθερη αγορά

    100

    88

    82

    97

    (43)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, η κατανάλωση στο σύνολο της αγοράς της Ένωσης και στην ελεύθερη αγορά μειώθηκε ελαφρά κατά 1 % και 3 % αντιστοίχως. Αντιθέτως, κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκε αύξηση κατά 4 % στη δεσμευμένη αγορά.

    4.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

    4.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς

    (44)

    Ο όγκος και το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την οικεία χώρα σημείωσαν την ακόλουθη εξέλιξη:

    Πίνακας 2

    Εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

    Όγκοι εισαγωγών (σε μ.τ.)

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

    103 192

    146 800

    133 763

    152 445

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    142

    130

    148

    Μερίδιο αγοράς στη συνολική αγορά

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    159

    150

    149

    Μερίδιο αγοράς στην ελεύθερη αγορά

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    162

    157

    152

    Πηγή: Eurostat και στοιχεία που έδωσαν τα ενδιαφερόμενα μέρη με τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο.

    (45)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι εισαγωγές στη συνολική αγορά της Ένωσης (δεσμευμένη και ελεύθερη αγορά) από την οικεία χώρα αυξήθηκαν κατά 48 %. Αυτό οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 49 % στη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Το μερίδιο αγοράς στην ελεύθερη αγορά αυξήθηκε κατά 52 %.

    4.2.   Τιμές των εισαγωγών και υποτιμολόγηση

    (46)

    Η μέση τιμή των εισαγωγών από την οικεία χώρα εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 3

    Τιμές εισαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

    Τιμή εισαγωγής (σε ευρώ/μ.τ.)

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

    774

    814

    541

    573

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    105

    70

    74

    Πηγή: Eurostat

    (47)

    Αν και σημείωσαν ελαφρά αύξηση κατά την ΠΕ, η γενική εικόνα δείχνει ότι οι μέσες τιμές εισαγωγής από την οικεία χώρα μειώθηκαν κατά 26 % μεταξύ του 2007 και της ΠΕ.

    (48)

    Έγινε σύγκριση των τιμών πώλησης στην αγορά της Ένωσης μεταξύ των μέσων τιμών που χρεώνει στην ελεύθερη αγορά ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης και των μέσων τιμών εισαγωγής από την οικεία χώρα. Οι σχετικές τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης προσαρμόστηκαν όπου κρίθηκε αναγκαίο στο επίπεδο της τιμής «εκ του εργοστασίου», δηλαδή εξαιρουμένων των εξόδων μεταφοράς στην Ένωση και αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των μειώσεων τιμών.

    (49)

    Οι τιμές αυτές συγκρίθηκαν με τις τιμές που χρεώνουν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς των ΗΠΑ, μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και προσαρμοσμένες κατά περίπτωση στην τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης, καταλλήλως προσαρμοσμένη με τη σειρά της για να ληφθεί υπόψη το κόστος εκτελωνισμού και τα έξοδα μετά την εισαγωγή.

    (50)

    Η σύγκριση έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της ΠΕ οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος από όλους τους συνεργαζόμενους εξαγωγείς πωλήθηκαν στην Ένωση σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Το μέσο επίπεδο υποτιμολόγησης, εκφρασμένο ως ποσοστό επί των τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, ήταν 17,9 %, με βάση τα επαληθευμένα στοιχεία που υπέβαλαν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς. Αυτό το επίπεδο υποτιμολόγησης παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με την αρνητική εξέλιξη των τιμών και τη σημαντική συμπίεση των τιμών.

    5.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

    (51)

    Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει την εξέλιξη των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες.

    Πίνακας 4

    Όγκος εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες

    Όγκος εισαγωγών (σε μ.τ.)

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

    103 192

    146 800

    133 763

    152 445

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    142

    130

    148

    Σαουδική Αραβία

    0

    0

    0

    73 156

    Άλλες

    88 138

    52 414

    15 937

    8 198

    Δείκτης 2007 = 100

    100

    59

    18

    9

    Μερίδιο αγοράς στη συνολική αγορά

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    66

    21

    9

    Μερίδιο αγοράς στην ελεύθερη αγορά

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    68

    22

    10

    Πηγή: Eurostat

    (52)

    Στις αρχές της υπό εξέταση περιόδου, οι εισαγωγές από την οικεία χώρα ανταγωνίζονταν τις εισαγωγές από άλλες χώρες όπως η Ταϊβάν, η Ουκρανία και η Ρωσία. Στο τέλος της υπό εξέταση περιόδου, οι εισαγωγές από αυτές τις παραδοσιακές πηγές είχαν σχεδόν μηδενιστεί.

    (53)

    Μια νέα εξαγωγός χώρα, η Σαουδική Αραβία, η οποία εισήλθε στην αγορά της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ, εξήγαγε περίπου 73 000 τόνους κατά την ΠΕ. Ο αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης πάνω στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης παρουσιάζεται στην αιτιολογική σκέψη 91 και επόμενες.

    6.   Κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    6.1.   Γενικά

    (54)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση του αντίκτυπου των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ πάνω στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης περιέλαβε και αξιολόγηση όλων των οικονομικών παραγόντων και δεικτών που σχετίζονται με την κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης από το 2007 έως το τέλος της ΠΕ.

    (55)

    Οι μακροοικονομικοί δείκτες (παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση παραγωγικής ικανότητας, όγκοι πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, απασχόληση, παραγωγικότητα, μισθοί και μέγεθος των περιθωρίων ντάμπινγκ) καθώς και οι μικροοικονομικοί δείκτες (αποθέματα, τιμές πώλησης, κερδοφορία, ταμειακές ροές και απόδοση των επενδύσεων, ικανότητα άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεων, κόστος παραγωγής) αξιολογήθηκαν στο επίπεδο ολόκληρου του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Η αξιολόγηση βασίστηκε στα στοιχεία που αντλήθηκαν από τις επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, τις οποίες έδωσε ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (56)

    Σημειωτέον ότι ο καταγγέλλων απέκτησε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις του μόλις κατά τη διάρκεια του 2007. Κατά συνέπεια, δεν ήταν δυνατή η άντληση στοιχείων για ορισμένους δείκτες ζημίας (κερδοφορία, μισθοί, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων, ταμειακές ροές) για το 2007. Ως εκ τούτου, όσον αφορά αυτούς τους δείκτες, η ανάλυση καλύπτει την περίοδο από το 2008 έως την ΠΕ. Όσον αφορά τους υπόλοιπους δείκτες, υπήρχαν στοιχεία για το 2007. Έτσι, γι' αυτούς τους τελευταίους δείκτες, η ανάλυση καλύπτει ολόκληρη την υπό εξέταση περίοδο (από το 2007 έως την ΠΕ).

    (57)

    Ο καταγγέλλων επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στη διοχέτευση του υπό εξέταση προϊόντος εξ ολοκλήρου στην ελεύθερη αγορά, ενώ ο άλλος παραγωγός της Ένωσης επικεντρώνει τη δραστηριότητά του κυρίως στη δεσμευμένη αγορά με μικρό μόνο μέρος της παραγωγής του να προορίζεται για την ελεύθερη αγορά. Επειδή τα στοιχεία για την ανάλυση της ζημίας προέρχονται κατά κύριο λόγο από δύο μόνο πηγές, η μία εκ των οποίων είναι επικεντρωμένη κυρίως στη δεσμευμένη αγορά, και επειδή διαπιστώθηκε η ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ της συνολικής αγοράς και της ελεύθερης αγοράς για μια σειρά δεικτών της ζημίας, τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης έπρεπε να παρουσιαστούν με τη μορφή δείκτη βάσης, προκειμένου να προστατευτεί ο εμπιστευτικός τους χαρακτήρας σύμφωνα με το άρθρο 19 του βασικού κανονισμού.

    6.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    6.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (58)

    Ο κατωτέρω πίνακας δείχνει την εξέλιξη της παραγωγής, της παραγωγικής ικανότητας και της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας για το σύνολο του κλάδου παραγωγής της Ένωσης:

    Πίνακας 5

    Συνολική παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης

    (Δείκτης 2007 = 100)

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Συνολική παραγωγή

    100

    105

    102

    92

    Συνολική παραγωγική ικανότητα

    100

    121

    126

    143

    Συνολική χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    100

    87

    81

    64

    (59)

    Όπως φαίνεται στον ανωτέρω πίνακα, κατά την υπό εξέταση περίοδο, η συνολική παραγωγή της Ένωσης μειώθηκε κατά 8 %.

    (60)

    Κατά την ίδια περίοδο, η ικανότητα παραγωγής αυξήθηκε κατά 43 %. Ωστόσο, αυτή η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας δεν συνδεόταν με την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, αλλά με τη βελτιωμένη αποδοτικότητα στη χρησιμοποίηση της υπάρχουσας ικανότητας.

    (61)

    Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, δηλαδή μείωση του όγκου παραγωγής και αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά 36 % μέσα στην υπό εξέταση περίοδο.

    6.2.2.   Όγκοι πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (62)

    Οι κατωτέρω αριθμοί δείχνουν τον όγκο πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς και τις μέσες τιμές πώλησης μονάδας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, όπως καταγράφηκαν στη συνολική αγορά, στη δεσμευμένη αγορά και στην ελεύθερη αγορά.

    Πίνακας 6

    Όγκοι πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (Δείκτης 2007 = 100)

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Συνολικές πωλήσεις

    100

    99

    96

    88

    Μερίδιο αγοράς (%)

    100

    110

    111

    88

    Πωλήσεις δεσμευμένης αγοράς

    100

    111

    109

    113

    Μερίδιο αγοράς (%)

    100

    115

    108

    109

    Πωλήσεις ελεύθερης αγοράς

    100

    89

    86

    67

    Μερίδιο αγοράς (%)

    100

    102

    104

    69

    (63)

    Ο συνολικός όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 12 % μέσα στην υπό εξέταση περίοδο. Η πτώση αυτή ήταν ακόμα πιο μεγάλη στην ελεύθερη αγορά, όπου ο όγκος μειώθηκε κατά 33 % μεταξύ του 2007 και της ΠΕ. Η δεσμευμένη αγορά ακολούθησε αντίθετη τάση και ο δικός της όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 13 % μέσα στην ίδια περίοδο.

    (64)

    Η πτώση του όγκου πωλήσεων αποτυπώθηκε στο μερίδιο αγοράς, το οποίο σημείωσε μείωση 11 % για το σύνολο της αγοράς και μείωση 31 % στην ελεύθερη αγορά μεταξύ 2007 και ΠΕ. Και πάλι, η δεσμευμένη αγορά ακολούθησε αντίθετη τάση και σημείωσε αύξηση κατά 9 % κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

    6.2.3.   Απασχόληση, παραγωγικότητα και μισθοί

    Πίνακας 7

    Απασχόληση, παραγωγικότητα και μισθοί

    (Δείκτης 2007 = 100)

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Συνολικός αριθμός μισθωτών

    100

    96

    98

    100

    Συνολική παραγωγικότητα (μονάδα/μισθωτό)

    100

    109

    104

    92

    Συνολικές ετήσιες αμοιβές

    0

    100

    95

    88

    (65)

    Η συνολική απασχόληση παρέμεινε σταθερή μεταξύ 2007 και ΠΕ. Σημειωτέον ότι η παραγωγή οξικού βινυλίου δεν είναι εντάσεως εργασίας και επομένως τα στοιχεία για την απασχόληση δεν συνδέονται στενά με τα στοιχεία για την παραγωγή. Ως εκ τούτου, η απασχόληση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ως δείκτης σ' αυτό τον τομέα.

    (66)

    Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, η συνολική παραγωγικότητα ανά μισθωτό μειώθηκε κατά 8 % μεταξύ 2007 και ΠΕ. Το γεγονός αυτό ακολούθησε τη μείωση στην παραγωγή και την αύξηση στην παραγωγική ικανότητα, όπως αναλύθηκε στην αιτιολογική σκέψη 58 και επόμενες.

    6.2.4.   Μέγεθος του πραγματικού περιθωρίου ντάμπινγκ

    (67)

    Τα περιθώρια ντάμπινγκ προσδιορίζονται ανωτέρω στην ενότητα για το ντάμπινγκ. Όλα τα καθορισθέντα περιθώρια βρίσκονταν πάνω από το ελάχιστο επίπεδο. Επί πλέον, λόγω των όγκων και των τιμών των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, ο αντίκτυπος του πραγματικού περιθωρίου ντάμπινγκ δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.

    6.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    6.3.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (68)

    Η ανάλυση των μικροοικονομικών δεικτών (αποθέματα, τιμές πώλησης, κερδοφορία, ταμειακές ροές και απόδοση των επενδύσεων, ικανότητα άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεων, κόστος παραγωγής) πραγματοποιήθηκε στο επίπεδο ολόκληρου του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως καθορίστηκε στην αιτιολογική σκέψη 28 και επόμενες.

    (69)

    Από αυτούς τους ανωτέρω δείκτες, η εκτίμηση της κερδοφορίας, των μισθών, των επενδύσεων, της απόδοσης των επενδύσεων και των ταμειακών ροών έπρεπε να επικεντρωθεί στην ελεύθερη αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντανακλούσε κυρίως τα στοιχεία που έδωσε ο καταγγέλλων. Βάσει των προαναφερθέντων, η εξέλιξη των δεικτών για το κέρδος και τις ταμειακές ροές δεν μπορούσε να παρουσιαστεί υπό μορφή δείκτη βάσης για λόγους εμπιστευτικότητας.

    (70)

    Επί πλέον, όπως διευκρινίστηκε στην αιτιολογική σκέψη 56, ο καταγγέλλων δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για το 2007 όσον αφορά ορισμένους δείκτες ζημίας. Ως εκ τούτου, η ανάλυση αυτών των δεικτών πραγματοποιήθηκε για την περίοδο από το 2008 έως την ΠΕ.

    6.3.2.   Αποθέματα

    (71)

    Τα ακόλουθα αριθμητικά στοιχεία αντιστοιχούν στην εξέλιξη των αποθεμάτων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της κάθε αναγραφόμενης περιόδου:

    Πίνακας 8

    Αποθέματα

    Δείκτης 2007 = 100

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Συνολικά αποθέματα

    100

    86

    49

    69

    (72)

    Τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 31 % κατά την υπό εξέταση περίοδο. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός δεν πρέπει να θεωρείται σημαντικός γι' αυτό τον τομέα, αφού οι παραγωγοί οξικού βινυλίου παράγουν κατά παραγγελία και συνήθως διατηρούν περιορισμένα αποθέματα. Στην πραγματικότητα, τα αποθέματα αντιστοιχούν μόνο σε προμήθειες λίγων εβδομάδων.

    6.3.3.   Τιμές πώλησης

    (73)

    Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται η εξέλιξη της τιμής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως καταγράφηκε στη συνολική αγορά, στη δεσμευμένη αγορά και στην ελεύθερη αγορά.

    Πίνακας 9

    Τιμές πώλησης

    Δείκτης 2007 = 100

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Μέση τιμή πώλησης μονάδας στη συνολική αγορά

    100

    107

    74

    84

    Μέση τιμή πώλησης μονάδας στη δεσμευμένη αγορά

    100

    115

    82

    92

    Μέση τιμή πώλησης μονάδας στην ελεύθερη αγορά

    100

    102

    69

    77

    (74)

    Οι τιμές πώλησης για το σύνολο της αγοράς της Ένωσης μειώθηκαν κατά 16 % στην υπό εξέταση περίοδο. Οι τιμές πώλησης σημείωσαν πτώση και στις δύο αγορές, μολονότι η μείωση ήταν δραματικότερη στην ελεύθερη αγορά (-23 %) απ' ό,τι στη δεσμευμένη αγορά (-8 %).

    6.3.4.   Κερδοφορία, ταμειακές ροές, απόδοση των επενδύσεων, ικανότητα άντλησης κεφαλαίων και επενδύσεων

    (75)

    Η κερδοφορία για το ομοειδές προϊόν στην ελεύθερη αγορά καθορίστηκε με την έκφραση του καθαρού προ φόρων κέρδους από τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος που κάνει ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ως ποσοστού του κύκλου εργασιών αυτών των πωλήσεων.

    (76)

    Η κερδοφορία στην ελεύθερη αγορά μειώθηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο. Κατά τη διάρκεια της ΠΕ, καταγράφηκαν ζημίες σε κάθε μήνα. Αυτή ήταν η επίπτωση από την αισθητή μείωση τόσο στους όγκους πωλήσεων όσο και στις τιμές πώλησης.

    (77)

    Ο κατωτέρω πίνακας δείχνει ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης αύξησε τις επενδύσεις του στο υπό εξέταση προϊόν, ακόμα και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με πτωτική κερδοφορία. Οι επενδύσεις διοχετεύθηκαν κυρίως στη βελτίωση και στη διατήρηση της τεχνολογίας και της διεργασίας παραγωγής με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

    Πίνακας 10

    Επενδύσεις

    Δείκτης 2008 = 100

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Συνολικές επενδύσεις

    μ.δ.

    100

    129

    127

    (78)

    Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 27 % μέσα στην υπό εξέταση περίοδο.

    (79)

    Παρά την αύξηση των επενδύσεων, η απόδοση των επενδύσεων στο υπό εξέταση προϊόν δεν ήταν η αναμενόμενη, και μάλιστα μειώθηκε μεταξύ του 2008 και της ΠΕ.

    (80)

    Μείωση παρατηρήθηκε επίσης στις ταμειακές ροές μεταξύ του 2008 και της ΠΕ, γεγονός που δείχνει συνεχή μείωση της ικανότητας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης να παράγει ταμειακά διαθέσιμα και, κατά συνέπεια, εξασθένιση της οικονομικής κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (81)

    Ως εκ τούτου, αυξάνοντας τις επενδύσεις του, ο κλάδος παραγωγής έδειξε παρά ταύτα ότι έχει την ικανότητα να αντλεί κεφάλαια. Ωστόσο, η ικανότητα αυτή διαβρώνεται από τις φθίνουσες πωλήσεις και τις αυξανόμενες δυσκολίες στην παραγωγή ταμειακών διαθεσίμων.

    7.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (82)

    Η ανάλυση της κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης δείχνει πτωτική τάση για όλους τους κύριους δείκτες ζημίας. Σε συνθήκες σχετικά σταθερής κατανάλωσης, η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 8 % μέσα στην υπό εξέταση περίοδο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης απώλεσε το 11 % του συνολικού μεριδίου αγοράς και το 33 % της ελεύθερης αγοράς. Η χρησιμοποίηση της ικανότητας μειώθηκε κατά 36 %. Μέσα στην ίδια περίοδο, οι εισαγωγές από την οικεία χώρα αυξήθηκαν κατά 48 %.

    (83)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο συνολικός όγκος πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε κατά 12 %. Ακόμα μεγαλύτερη πτωτική τάση στους όγκους πωλήσεων μπορεί να παρατηρηθεί κατά την εξέταση των τάσεων που αφορούν την ελεύθερη αγορά, όπου η μείωση έφθασε το 33 % κατά την υπό εξέταση περίοδο.

    (84)

    Η μείωση στους όγκους πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης συνοδεύτηκε με συνολική συμπίεση των τιμών κατά 16 %. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του όγκου πωλήσεων, η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη στην ελεύθερη αγορά όπου καταγράφηκε συμπίεση τιμών κατά 23 %. Η απώλεια του όγκου πωλήσεων μαζί με την πτώση των τιμών είχε επίπτωση στα επίπεδα του κέρδους και προκάλεσε ζημίες σε κάθε μήνα της ΠΕ.

    (85)

    Οι μόνοι δείκτες που κατέγραψαν θετική τάση ήταν οι επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 27 % και το ίδιο συνέβη και με την ικανότητα άντλησης κεφαλαίων. Ωστόσο, οι επενδύσεις δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση και μειώθηκαν μεταξύ του 2008 και της ΠΕ.

    (86)

    Βάσει των ανωτέρω, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι ζημίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα τη διακοπή εκ μέρους του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κάθε σημαντικής παραγωγής οξικού βινυλίου που προορίζεται για την ελεύθερη αγορά.

    (87)

    Λόγω των συνθηκών που παρουσιάστηκαν ανωτέρω, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υπέστη σοβαρή ζημία κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    Ε.   ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

    1.   Εισαγωγή

    (88)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφοι 6 και 7 του βασικού κανονισμού, εξετάστηκε κατά πόσον η σοβαρή ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης προκλήθηκε από τις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ από την οικεία χώρα. Επίσης, εξετάστηκαν διάφοροι άλλοι γνωστοί παράγοντες, εκτός των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ, που ίσως να προκάλεσαν ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η όποια προκληθείσα από αυτούς τους παράγοντες ζημία δεν αποδόθηκε στις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ.

    2.   Επιπτώσεις των εισαγωγών από τις ΗΠΑ

    2.1.   Γενικά

    (89)

    Υπάρχει μια καθαρή χρονική σύμπτωση μεταξύ της αύξησης των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από το 2007 έως την ΠΕ και της παράλληλης απώλειας μεριδίου αγοράς από τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την ίδια περίοδο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης η ύπαρξη αρνητικών επιπτώσεων ως προς τις τιμές από τις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ, οι οποίες διαρκώς υπολείπονταν των τιμών του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και κατά συνέπεια πίεσαν προς τα κάτω την κερδοφορία του.

    (90)

    Ορισμένα μέρη υποστήριξαν ότι η αύξηση στις εισαγωγές αντικαθιστούσε απλώς τις εισαγωγές που γίνονταν προηγουμένως από άλλες εισαγωγικές χώρες και/ή λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, ούτε τα στοιχεία για τις εισαγωγές (βλ. πίνακα 2) ούτε τα στοιχεία για την κατανάλωση (βλ. πίνακα 1) μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτό τον ισχυρισμό. Σ' αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρθηκε και στην αιτιολογική σκέψη 43, η κατανάλωση ήταν μάλλον σταθερή και παρουσίασε ακόμα και μια ελαφρά μείωση κατά την υπό εξέταση περίοδο, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 48 %.

    3.   Επίδραση άλλων παραγόντων

    3.1.   Επιπτώσεις των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες

    3.1.1.   Επιπτώσεις των εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία

    (91)

    Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι οι εισαγωγές VAM από τη Σαουδική Αραβία είναι η αιτία της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (92)

    Η Σαουδική Αραβία είναι όντως, όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 53 ανωτέρω, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα VAM στην Ένωση μετά τις ΗΠΑ. Οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία εισήλθαν στην αγορά μόλις κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    (93)

    Τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζονται στον πίνακα 11 κατωτέρω δείχνουν τις τιμές των εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία και άλλες τρίτες χώρες.

    Πίνακας 11

    Τιμή πώλησης των εξαγωγών από άλλες τρίτες χώρες

    ευρώ/μ.τ.

    2007

    2008

    2009

    ΠΕ

    Σαουδική Αραβία

    μ.δ.

    μ.δ.

    μ.δ.

    636

    (Δείκτης ΠΕ = 100)

    0

    0

    0

    100

    Άλλες

    878

    919

    473

    633

    (Δείκτης 2007 = 100)

    100

    105

    54

    72

    (94)

    Ο πίνακας δείχνει ότι η μέση τιμή των εισαγωγών από τη Σαουδική Αραβία στα 636 ευρώ ήταν συγκρίσιμη με τη μέση τιμή των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες που διαμορφώθηκε στα 633 ευρώ, ενώ και οι δύο τιμές ήταν κατά 11 % υψηλότερες από τη μέση τιμή των ΗΠΑ που διαμορφώθηκε στα 573 ευρώ.

    (95)

    Το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες κινούνται στην ίδια κατηγορία τιμών με άλλους εισαγωγείς και έχουν σημαντική διαφορά τιμής σε σύγκριση με τις εξαγωγές των ΗΠΑ δείχνει ότι οι Σαουδάραβες παραγωγοί-εξαγωγείς συμπεριφέρονται διαφορετικά από αυτούς των ΗΠΑ όσον αφορά τον καθορισμό της τιμής και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στους παραγωγούς της Ένωσης.

    (96)

    Λόγω των ανωτέρω, μπορεί να συναχθεί προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία δεν διασπούν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ και της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    3.2.   Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

    (97)

    Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι η μείωση της παραγωγής και του όγκου των πωλήσεων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης πρέπει να αποδοθεί στη μειούμενη κατανάλωση. Τα εν λόγω μέρη υποστήριξαν επίσης ότι η πτωτική τάση στις μέσες τιμές πώλησης οφειλόταν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    (98)

    Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όλοι οι παραγωγοί πετροχημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών VAM, υπέστησαν σοβαρές ζημίες και ότι επομένως οι ζημίες που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν πρέπει να αποδοθούν στις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ από την οικεία χώρα.

    (99)

    Ωστόσο, η παρούσα έρευνα, όπως αναφέρθηκε στις αιτιολογικές σκέψεις 41 έως 43, έδειξε ότι η μείωση της κατανάλωσης στην ελεύθερη αγορά της Ένωσης ήταν αμελητέα κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης από την άποψη της μείωσης της κατανάλωσης δεν μπορεί να ήταν υπεύθυνες για τη δραματική μείωση του όγκου των πωλήσεων, όπως εκτέθηκε στις αιτιολογικές σκέψεις 62 έως 64.

    (100)

    Η ανάλυση των στοιχείων κερδοφορίας της ελεύθερης αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του VAM υπέστη σημαντικές ζημίες σε σύγκριση με άλλα παρόμοια μεταποιημένα χημικά προϊόντα. Επί πλέον, η κερδοφορία αυτών των άλλων προϊόντων παρουσίασε ανάκαμψη μετά την κρίση, ενώ στον τομέα του VAM συνέχισε να επιδεινώνεται. Αυτό οδηγεί στο προσωρινό συμπέρασμα ότι ενώ ο τομέας του VAM είχε τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ αυτού του τομέα και άλλων τομέων πετροχημικών προϊόντων λόγω των συνεχών ζημιών που υπέστη ο καταγγέλλων και εξακολούθησε να υφίσταται και μετά την κρίση, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις εισαγωγές σε χαμηλές τιμές από τις ΗΠΑ. Συνεπώς, ο ισχυρισμός απορρίπτεται προσωρινά.

    (101)

    Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση δεν συνέβαλε στη ζημία που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης σε βαθμό που να διασπά την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης και των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ.

    3.3.   Αυτοπροκληθείσα ζημία

    (102)

    Μερικά ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι ο καταγγέλλων είχε συμβάλει στην επισφαλή κατάσταση στην οποία περιήλθε με την εγκατάσταση πρόσθετης παραγωγικής ικανότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Υποστηρίχθηκε ότι η όποια μείωση των πωλήσεων και των κερδών προκλήθηκε επομένως από τον συνδυασμό της ύφεσης και των ατυχών επιχειρηματικών αποφάσεων που έλαβε ο καταγγέλλων.

    (103)

    Μερικά ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν επίσης ότι η κύρια αιτία της ζημίας είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί στη μονάδα του ο καταγγέλλων. Κατά την υπό εξέταση περίοδο ο καταγγέλλων αντιμετώπισε αρκετές διακοπές λειτουργίας και καταστάσεις ανωτέρας βίας, και υποστηρίχθηκε ότι η μείωση των πωλήσεων του καταγγέλλοντα πρέπει να αποδοθεί στις πολυάριθμες διακοπές και όχι στις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ. Παρόμοια επιχειρήματα διατυπώθηκαν σε σχέση με την κερδοφορία του καταγγέλλοντα.

    (104)

    Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι ο καταγγέλλων δεν έπρεπε να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κάμψης, υπενθυμίζεται ότι ο καταγγέλλων δεν προμηθεύτηκε νέα μηχανήματα που αύξησαν την παραγωγική ικανότητα, αλλά απλώς αναβάθμισε την παραγωγική του ικανότητα μέσα από τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων διεργασιών. Αυτή η κίνηση πρέπει να θεωρηθεί ως μια λογική επιχειρηματική απόφαση σε μια αγορά όπου η συνολική κατανάλωση είναι σταθερή αλλά οι πωλήσεις παρουσιάζουν πτώση λόγω του ανταγωνισμού από τις εισαγωγές σε χαμηλές τιμές. Συνεπώς, αυτός ο ισχυρισμός απορρίπτεται προσωρινά.

    (105)

    Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι οι διακοπές λειτουργίας που προκλήθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων του καταγγέλλοντα είναι η αιτία της ζημίας που υπέστη ο καταγγέλλων, η έρευνα έδειξε ότι η παραγωγική διεργασία για το VAM απαιτεί κυκλική συντήρηση και κλείσιμο της μονάδας ανά τακτά, προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα. Ως εκ τούτου, οι τρεις από τις πέντε διακοπές λειτουργίας πρέπει να θεωρηθούν μέρος της κανονικής λειτουργίας της μονάδας VAM.

    (106)

    Επί πλέον, διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις προγραμματισμένες διακοπές έγιναν βάσει συνειδητών αποφάσεων του καταγγέλλοντα για διακοπή της παραγωγής σε χρονικές στιγμές κατά τις οποίες η πίεση πάνω στις τιμές που προκλήθηκε από τις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ ήταν τόσο μεγάλη που ο καταγγέλλων δεν ήταν σε θέση να παραδίδει προϊόν σε βιώσιμα επίπεδα τιμών. Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, ο καταγγέλλων είχε επαρκείς ποσότητες αποθεμάτων για να παραδώσει τους ζητούμενους μικρούς όγκους, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί με σύμβαση ή είχαν αγοραστεί με άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων. Επί πλέον, η μείωση των επιπέδων των αποθεμάτων, όπως αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 72, επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου πραγματοποιούνταν συνεχείς παραδόσεις προϊόντων.

    (107)

    Βάσει των προαναφερθέντων, διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές επιπτώσεις από τις διακοπές λειτουργίας του καταγγέλλοντα δεν ήταν τέτοιας έκτασης που να διασπούν την αιτιώδη συνάφεια. Ως εκ τούτου, απορρίφθηκαν τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν τα ενδιαφερόμενα μέρη όσον αφορά την αυτοπροκληθείσα ζημία.

    3.4.   Πρόσβαση στην πρώτη ύλη: το φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των παραγωγών της οικείας χώρας

    (108)

    Αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη υποστήριξαν ότι εκείνο που πρέπει να θεωρηθεί ως μία από τις κύριες πηγές των προβλημάτων του καταγγέλλοντα είναι η εξάρτησή του από τον εξωτερικό εφοδιασμό σε πρώτη ύλη παρά οι εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι οι εξαγωγείς των ΗΠΑ έχουν ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού έχουν πρόσβαση σε φθηνότερες πρώτες ύλες, δηλαδή αιθυλένιο και οξικό οξύ.

    (109)

    Ως προς τα φερόμενα προβλήματα των πηγών πρώτης ύλης που είναι διαθέσιμες στον καταγγέλλοντα, το επιχείρημα που εκτέθηκε ανωτέρω δεν μπορεί να γίνει δεκτό διότι διαπιστώθηκε ότι και ο καταγγέλλων επωφελείται από διαύλους προτιμησιακής διοχέτευσης, από ύλες που προέρχονται από την επιτόπια μονάδα του προμηθευτή του, καθώς και από μια άλλη εταιρεία του ίδιου ομίλου. Κατά συνέπεια, οι τιμές των κύριων πρώτων υλών ήταν έτσι συγκρίσιμες με τις τιμές που ήταν διαθέσιμες στην αγορά της οικείας χώρας.

    (110)

    Επομένως συμπεραίνεται ότι, αν και οι γενικές τιμές της κύριας πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή VAM όντως μπορεί να ήταν χαμηλότερες στις ΗΠΑ απ' ό,τι στην αγορά της Ένωσης, το γεγονός αυτό δεν είχε επιπτώσεις στα στοιχεία κόστους του καταγγέλλοντα.

    (111)

    Το γεγονός ότι η διαφορά τιμής της πρώτης ύλης μπορούσε να επιδράσει μόνο εν μέρει στα ζητήματα που αντιμετώπιζε ο καταγγέλλων υποστηρίχθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι καταγράφηκαν αισθητά καλύτερα στοιχεία κερδοφορίας για άλλα προϊόντα που παρήγαγε ο καταγγέλλων και περιείχαν τις ίδιες πρώτες ύλες.

    (112)

    Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις των τιμών των πρώτων υλών δεν είχαν τέτοια έκταση ώστε να διασπάσουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ και της σοβαρής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    4.   Συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

    (113)

    Συνάχθηκε λοιπόν το συμπέρασμα ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης και των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ. Αναλύθηκαν και άλλες πιθανές αιτίες ζημίας, δηλαδή οι επιπτώσεις των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των παραγωγών-εξαγωγέων ως προς την πρώτη ύλη και η αυτοπροκληθείσα ζημία, αλλά καμία εξ αυτών δεν είχε τέτοιο αντίκτυπο στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης που να διασπά την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ και της σοβαρής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (114)

    Με βάση την ανωτέρω ανάλυση των επιπτώσεων όλων των γνωστών παραγόντων στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, συνάχθηκε επομένως προσωρινά το συμπέρασμα ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από τις ΗΠΑ και της σοβαρής ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕ.

    ΣΤ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    1.   Συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης

    (115)

    Η έρευνα έδειξε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης υφίσταται σοβαρή ζημία εξαιτίας των επιπτώσεων από τις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ που υπολείπονται των δικών του τιμών, όπως περιγράφηκε λεπτομερώς στην αιτιολογική σκέψη 48 και επόμενες.

    (116)

    Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κάνει επενδύσεις για να βελτιώσει την αποδοτικότητά του και σταδιακά εξορθολογίζει την παραγωγική διεργασία του. Εύλογα αναμένεται ότι τα μέτρα θα εμποδίσουν τη συνέχιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές με ντάμπινγκ σε χαμηλές τιμές και συνεπώς θα δώσουν τη δυνατότητα για ανάκαμψη του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

    (117)

    Από την άλλη πλευρά, εάν δεν επιβληθούν μέτρα, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και κερδοφορία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως αναλύθηκαν με την παρούσα έρευνα στην αιτιολογική σκέψη 54 και επόμενες, δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αντέξουν περισσότερο στην πίεση που ασκούν οι εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ. Οι συνέπειες είναι πιθανό να οδηγήσουν στη διακοπή ή στη σημαντική μείωση της παραγωγής του κλάδου της Ένωσης για την ελεύθερη αγορά.

    (118)

    Βάσει της ανωτέρω ανάλυσης, αναμένεται ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα ωφεληθεί από την επιβολή προσωρινών μέτρων.

    2.   Συμφέρον των εισαγωγέων

    (119)

    Η Επιτροπή έστειλε ερωτηματολόγια στους δύο γνωστούς μη συνδεδεμένους εισαγωγείς που αναγγέλθηκαν εντός της προθεσμίας που ορίστηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

    (120)

    Η έρευνα έδειξε ότι υπολογίσιμο μέρος του συνολικού κύκλου εργασιών του σχετίζεται με το υπό εξέταση προϊόν.

    (121)

    Αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των δασμών στην κερδοφορία του εισαγωγέα. Η ανάλυση έδειξε ότι το κέρδος και το περιθώριο κέρδους επί των εισαγωγών του είναι τέτοια ώστε η επιβολή μέτρων μπορεί όντως να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κερδοφορίας του. Συνεπώς, από την άποψη του κόστους, εάν επιβληθούν μέτρα, τα μέτρα αυτά θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα κάποια επίπτωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα του εισαγωγέα. Ωστόσο, ο εισαγωγέας επιβεβαίωσε ότι θα μπορέσει να μετακυλήσει τουλάχιστον ένα μέρος της αύξησης του κόστους στους πελάτες του, έχοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, όπου η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σταθερή. Επί πλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο εισαγωγέας έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται το προϊόν στρεφόμενος σε παραγωγούς που δεν υπόκεινται στον δασμό, όπως είναι οι εξαγωγείς της Ταϊβάν ή οι παραγωγοί της Ένωσης.

    (122)

    Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η επίπτωση πάνω στους εισαγωγείς από την επιβολή μέτρων θα είναι περιορισμένη.

    3.   Συμφέρον των χρηστών

    (123)

    Οι χρήστες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο πλαίσιο της έρευνας συνεργάστηκαν δώδεκα χρήστες. Σε δύο εξ αυτών έγινε έλεγχος με βάση τον όγκο των εισαγωγών τους από την οικεία χώρα. Οι εταιρείες αυτές είναι εγκατεστημένες σε ολόκληρη την Ένωση και έχουν παρουσία στον κλάδο των βιομηχανικών εφαρμογών όπως είναι τα επιχρίσματα, τα χρώματα και οι κόλλες.

    (124)

    Οι εισαγωγές των συνεργαζόμενων χρηστών αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών από τις ΗΠΑ, με βάση στοιχεία της Eurostat. Η έρευνα έδειξε ότι το 30 % των αγορών VAM από τους συνεργαζόμενους χρήστες γίνονται από τις ΗΠΑ και το 57 % γίνονται από την ΕΕ.

    (125)

    Η έρευνα έδειξε ότι το VAM αντιπροσώπευε, κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τρίτο του κόστους παραγωγής των δύο ελεγχθέντων χρηστών.

    (126)

    Μερικοί χρήστες υποστήριξαν ότι η επιβολή μέτρων θα αυξήσει το κόστος παραγωγής τους και ότι θα είναι δύσκολο να μετακυλήσουν αυτή την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού τιμών στην αγορά. Ισχυρίστηκαν ότι αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει είτε σε μείωση του μεριδίου αγοράς των χρηστών προς όφελος των ανταγωνιστών τους που εδρεύουν εκτός Ένωσης, είτε σε μεταστροφή από την τρέχουσα παραγωγική διεργασία τους σε άλλες διεργασίες που δεν απαιτούν χρήση του υπό εξέταση προϊόντος. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η τελική επίπτωση των μέτρων θα είναι η σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους των χρηστών.

    (127)

    Δύο εξ αυτών των χρηστών ισχυρίστηκαν ότι τα μειωμένα περιθώρια κέρδους θα οδηγήσουν σε λιγότερες επενδύσεις στην παραγωγή τους και ότι, κατά συνέπεια, θα υπάρξει επίπτωση στην απασχόληση.

    (128)

    Όσον αφορά τον ισχυρισμό για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους, με βάση τα επίπεδα υγιούς κερδοφορίας των χρηστών, αναμένεται ότι, εάν οι χρήστες δεν μπορέσουν να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους, η επιβολή δασμών θα μειώσει ελάχιστα τα περιθώρια του κέρδους τους. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό οι επενδύσεις στην παραγωγή να μην διαταραχθούν και να μην υπάρξει καμία σημαντική δυσμενής επίδραση στην απασχόληση. Βάσει των ανωτέρω, ο ισχυρισμός απορρίπτεται.

    (129)

    Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι τα μέτρα επί των εισαγωγών τού υπό εξέταση προϊόντος θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα των χρηστών της Ένωσης επειδή θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής τους και θα ευνοήσουν τις εισαγωγές προϊόντων επόμενων σταδίων από άλλες τρίτες χώρες, υπενθυμίζεται ότι οι δασμοί δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τις εισαγωγές και ότι το επίπεδο των μέτρων δεν είναι τέτοιο που να εμποδίζει τους χρήστες να προμηθεύονται το προϊόν από τις ΗΠΑ. Σκοπός των δασμών αντιντάμπινγκ είναι η αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά της Ένωσης για το υπό εξέταση προϊόν. Βάσει των ανωτέρω και με δεδομένο ότι μόνο το ένα τρίτο της κατανάλωσης VAM από τους χρήστες αφορά προϊόν καταγωγής ΗΠΑ, ο ισχυρισμός απορρίπτεται.

    (130)

    Εκτός από τα ανωτέρω, πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι, λόγω του ανεπαρκούς αριθμού πηγών VAM, ο επαρκής εφοδιασμός με VAM καταγωγής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα. Από αυτή την άποψη, υπενθυμίζεται ότι η έρευνα έδειξε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είναι πιθανό έως και να διακόψει τον εφοδιασμό με VAM της ελεύθερης αγοράς εάν δεν επιβληθούν μέτρα. Σε σχέση με τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, η επιβολή μέτρων θα είναι επομένως προς όφελος και των χρηστών της Ένωσης.

    (131)

    Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις πάνω στους χρήστες από την επιβολή μέτρων θα είναι περιορισμένη.

    4.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (132)

    Βάσει των ανωτέρω, συνάγεται προσωρινά το συμπέρασμα ότι, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων για το συμφέρον της Ένωσης, δεν μπορεί να εξαχθεί με σαφήνεια το συμπέρασμα ότι η επιβολή προσωρινών μέτρων επί των εισαγωγών οξικού βινυλίου καταγωγής ΗΠΑ δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.

    Ζ.   ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (133)

    Με βάση τα συμπεράσματα που εξάχθηκαν ανωτέρω όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία σε βάρος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης από τις εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ.

    1.   Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας

    (134)

    Για τον καθορισμό του επιπέδου των μέτρων αυτών, ελήφθησαν υπόψη τα περιθώρια ντάμπινγκ που διαπιστώθηκαν και το ποσό του δασμού που απαιτείται για την εξάλειψη της ζημίας που υπέστη ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης.

    (135)

    Κατά τον υπολογισμό του ποσού του δασμού που απαιτείται για την εξάλειψη των επιπτώσεων του ζημιογόνου ντάμπινγκ, κρίθηκε ότι τα μέτρα πρέπει να επιτρέψουν στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να καλύψει το κόστος παραγωγής και να πραγματοποιήσει κέρδος προ φόρων το οποίο μπορεί λογικά να επιτευχθεί από μια βιομηχανία αυτού του τύπου στον εν λόγω τομέα υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού, δηλαδή χωρίς εισαγωγές σε τιμές ντάμπινγκ, από τις πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση.

    (136)

    Συνεπώς, το επίπεδο εξάλειψης της ζημίας υπολογίστηκε βάσει σύγκρισης της μέσης τιμής των εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ με την τιμή στόχου του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Η τιμή στόχου καθορίστηκε με την πρόσθεση του στοχευόμενου περιθωρίου κέρδους στα κόστη παραγωγής του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Το στοχευόμενο περιθώριο κέρδους καθορίστηκε προσωρινά στο επίπεδο του 9,9 %. Αυτό το περιθώριο κέρδους καθορίστηκε με αναφορά στην κερδοφορία βάσει της μέσης απόδοσης (μετρημένης ως λειτουργικά κέρδη EBITDA/πωλήσεις) που πέτυχαν κατά την περίοδο 2007-2009 οι πετροχημικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομέα παρόμοιο με αυτόν του VAM.

    (137)

    Τα περιθώρια υποτιμολόγησης των πωλήσεων που προέκυψαν υπερβαίνουν το 30 %.

    2.   Προσωρινά μέτρα

    (138)

    Με βάση τα ανωτέρω, και σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, κρίνεται ότι τα προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ πρέπει να επιβληθούν στις εισαγωγές που κατάγονται από την οικεία χώρα στο επίπεδο του χαμηλότερου περιθωρίου ζημίας και ντάμπινγκ, σύμφωνα με τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού. Στην προκειμένη περίπτωση, ο δασμολογικός συντελεστής πρέπει επομένως να καθοριστεί στο επίπεδο των διαπιστωθέντων περιθωρίων ντάμπινγκ.

    (139)

    Οι χωριστοί για κάθε εταιρεία δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ που προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό καθορίστηκαν βάσει των διαπιστώσεων της παρούσας έρευνας. Συνεπώς, αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας όσον αφορά τις εν λόγω εταιρείες. Επομένως, αυτοί οι δασμολογικοί συντελεστές (σε αντίθεση με τον δασμό που επιβάλλεται σε επίπεδο χώρας και εφαρμόζεται σε «όλες τις άλλες εταιρείες») εφαρμόζονται αποκλειστικά στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τα οποία παράγονται από τις εταιρείες και, άρα, από τις αναφερόμενες συγκεκριμένες νομικές οντότητες. Τα εισαγόμενα προϊόντα που παράγονται από κάθε άλλη εταιρεία η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στο διατακτικό του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων που συνδέονται με τις εταιρείες που αναφέρονται ρητώς, δεν μπορούν να επωφεληθούν από τους εν λόγω συντελεστές και υπόκεινται στον δασμολογικό συντελεστή που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

    (140)

    Οποιοδήποτε αίτημα σχετικά με την εφαρμογή των εν λόγω χωριστών για κάθε εταιρεία δασμολογικών συντελεστών αντιντάμπινγκ (π.χ. μετά την αλλαγή της επωνυμίας της επιχείρησης ή μετά τη δημιουργία νέας επιχείρησης παραγωγής ή πωλήσεων) πρέπει να απευθύνεται αμέσως στην Επιτροπή (3) μαζί με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ιδίως δε οποιαδήποτε αλλαγή των δραστηριοτήτων της εταιρείας που σχετίζεται με την παραγωγή ή τις εγχώριες και εξαγωγικές πωλήσεις, όπως π.χ. αλλαγή της επωνυμίας ή αλλαγή στις επιχειρήσεις παραγωγής και πωλήσεων. Η Επιτροπή, εάν το κρίνει σκόπιμο, και κατόπιν διαβουλεύσεων με τη συμβουλευτική επιτροπή, θα τροποποιήσει ανάλογα τον κανονισμό, επικαιροποιώντας τον κατάλογο των εταιρειών οι οποίες υποβάλλονται σε χωριστό δασμολογικό συντελεστή.

    (141)

    Βάσει των ανωτέρω, οι προτεινόμενοι δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ, εκφρασμένοι σε τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης, έχουν προσωρινά ως εξής:

    Εταιρεία

    Περιθώριο ντάμπινγκ

    Περιθώριο ζημίας

    Προσωρινοί δασμολογικοί συντελεστές

    Celanese Ltd.

    12,1 %

    38,4 %

    12,1 %

    LyondellBasell Acetyls, LLC

    13 %

    65,8 %

    13 %

    The Dow Chemical Company

    13,8 %

    66,2 %

    13,8 %

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    13,8 %

    66,2 %

    13,8 %

    Η.   ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

    (142)

    Για λόγους χρηστής διοίκησης, πρέπει να ταχθεί προθεσμία εντός της οποίας τα ενδιαφερόμενα μέρη που αναγγέλθηκαν εντός της προθεσμίας που καθοριζόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας θα μπορούν να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση. Επί πλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι τα διατυπωθέντα πορίσματα σχετικά με την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού είναι προσωρινά και ίσως χρειαστεί να επανεξεταστούν για να εξαχθούν τυχόν οριστικά συμπεράσματα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές οξικού βινυλίου καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ 2915 32 00.

    2.   Ο συντελεστής του προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται στην καθαρή τιμή «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την καταβολή δασμού, για το προϊόν που περιγράφεται στην παράγραφο 1 και παράγεται από τις εταιρείες που αναφέρονται κατωτέρω, καθορίζεται ως εξής:

    Εταιρεία

    Δασμός αντιντάμπινγκ

    Πρόσθετος κωδικός TARIC

    Celanese Ltd.

    12,1 %

    B233

    LyondellBasell Acetyls, LLC

    13 %

    B234

    The Dow Chemical Company

    13,8 %

    B235

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    13,8 %

    B999

    3.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση του προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εξαρτάται από την παροχή εγγύησης ισόποσης με τον προσωρινό δασμό.

    4.   Εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τους τελωνειακούς δασμούς, εκτός εάν άλλως ορίζεται.

    Άρθρο 2

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν τη γνωστοποίηση των ουσιωδών πραγματικών περιστατικών και των εκτιμήσεων βάσει των οποίων εκδόθηκε ο παρών κανονισμός, να γνωστοποιήσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού εντός ενός μηνός από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της ημέρας δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού εφαρμόζεται για περίοδο έξι μηνών.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 16 Αυγούστου 2011.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51.

    (2)  ΕΕ C 327 της 4.12.2010, σ. 23.

    (3)  European Commission, Directorate-General for Trade, Directorate H, 1049 Brussels, Belgium.


    Top