EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1305

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1305/2008 της Επιτροπής, της 19ης Δεκεμβρίου 2008 , για την έγκριση ήσσονος σημασίας τροποποιήσεων των προδιαγραφών ονομασίας καταχωρισμένης στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων [Maroilles ou Marolles (AOP)]

ΕΕ L 344 της 20.12.2008, p. 30–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1305/oj

20.12.2008   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 344/30


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1305/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 19ης Δεκεμβρίου 2008

για την έγκριση ήσσονος σημασίας τροποποιήσεων των προδιαγραφών ονομασίας καταχωρισμένης στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων [Maroilles ou Marolles (AOP)]

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου, της 20ής Μαρτίου 2006, για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων (1), και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2 δεύτερη περίοδος,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 και δυνάμει του άρθρου 17 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση της Γαλλίας για την έγκριση τροποποίησης των στοιχείων των προδιαγραφών της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Maroilles ou Marolles», η οποία καταχωρίσθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/96 της Επιτροπής (2).

(2)

Σκοπός της αίτησης είναι η τροποποίηση των προδιαγραφών καθιστώντας πιο συγκεκριμένους τους όρους χρησιμοποίησης μεθόδων επεξεργασίας και προσθέτων στο γάλα και στην παρασκευή του «Maroilles ou Marolles». Οι πρακτικές αυτές εξασφαλίζουν τη διατήρηση των ουσιωδών χαρακτηριστικών της ονομασίας.

(3)

Η Επιτροπή εξέτασε τη σχετική τροποποίηση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αιτιολογημένη. Δεδομένου ότι η τροποποίηση είναι ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, η Επιτροπή μπορεί να την εγκρίνει χωρίς να εφαρμόσει τη γραπτή διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 5, 6 και 7 του εν λόγω κανονισμού.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1898/2006 της Επιτροπής (3) και δυνάμει του άρθρου 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006, είναι σκόπιμο να δημοσιευθεί σύνοψη των προδιαγραφών.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Οι προδιαγραφές της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Maroilles ou Marolles» τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Η ενοποιημένη σύνοψη, που περιλαμβάνει τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών, παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 2008.

Για την Επιτροπή

Mariann FISCHER BOEL

Μέλος της Επιτροπής


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.

(2)  ΕΕ L 148 της 21.6.1996, σ. 1.

(3)  ΕΕ L 369 της 23.12.2006, σ. 1.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Εγκρίνονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις των προδιαγραφών της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Maroilles ou Marolles»:

«Μέθοδος παραγωγής»

Το σημείο 5 των προδιαγραφών σχετικά με την περιγραφή της μεθόδου παραγωγής του προϊόντος συμπληρώνεται με τα ακόλουθα:

«[…] Η εργασία προσθήκης πυτιάς στο γάλα πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά με φυσική πυτιά.

Απαγορεύεται η συμπύκνωση του γάλακτος με μερική αφυδάτωση πριν την πήξη.

Επιπλέον των γαλακτοκομικών πρώτων υλών, τα μόνα συστατικά ή βοηθητικά επεξεργασίας ή πρόσθετα που επιτρέπονται στο γάλα και κατά τη διάρκεια της παρασκευής, είναι η πυτιά, οι αβλαβείς καλλιέργειες βακτηρίων, ζυμών και μυκήτων, το χλωριούχο ασβέστιο και το αλάτι.

[…] Απαγορεύεται να συντηρούνται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός οι γαλακτικές πρώτες ύλες, τα προϊόντα κατά το στάδιο της παρασκευής, το τυρόπηγμα και το νωπό τυρί.

[…] Απαγορεύεται η συντήρηση σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα των νωπών τυριών και των τυριών κατά το στάδιο της ωρίμασης.»


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΣΥΝΟΨΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

«MAROILLES α MAROLLES»

Αριθ. ΕΚ: FR-PDO-0117-0123/29.03.2006

ΠΟΠ (X) ΠΓΕ ( )

Στην παρούσα σύνοψη παρατίθενται τα κύρια στοιχεία των προδιαγραφών του προϊόντος για ενημερωτικούς σκοπούς.

1.   Αρμόδια υπηρεσία του κράτους μέλους

Όνομα:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Διεύθυνση:

51, rue d’Anjou, 75008 Paris

Τηλ.:

+33 (0)1 53 89 80 00

Φαξ:

+33 (0)1 53 89 80 60

e-mail:

info@inao.gouv.fr

2.   Ομάδα

Όνομα:

Syndicat des fabricants et affineurs du fromage de Maroilles

Διεύθυνση:

Uriane, BP 20, 148 avenue du Général-de-Gaulle, 02260 La Capelle

Τηλ.:

+33 (0)3 23 97 57 57

Φαξ:

+33 (0)3 23 97 57 59

e-mail:

sfam@uriane.com

Σύνθεση:

παραγωγοί/μεταποιητές (X) Λοιποί ( )

3.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.3:

Τυριά

4.   Προδιαγραφές

[σύνοψη των απαιτήσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

4.1.   Ονομασία

«Maroilles ου Marolles»

4.2.   Περιγραφή

Τυρί από αγελαδινό γάλα, με μαλακή μάζα, πλυμένη κρούστα χρώματος πορτοκαλοκόκκινου και σχήμα τετράγωνο μήκους πλευράς 12,5 έως 13 cm, το οποίο όμως διατίθεται και σε τρία άλλα σχήματα μικρότερου μεγέθους (Sorbais, Mignon και Quart)· η περιεκτικότητα σε λιπαρή ύλη είναι τουλάχιστον 45 %.

Η μάζα είναι παχύρρευστη και λιπαρή, ομοιογενής, υπόλευκου χρώματος.

4.3.   Γεωγραφική περιοχή

Η γεωγραφική περιοχή καλύπτει τις ακόλουθες κοινότητες:

 

Διοικητικό διαμέρισμα Aisne:

 

Καντόνια στο σύνολό τους: Aubenton, Hirson, La Capelle, Le Nouvion-en-Thiérache, Vervins.

 

Κοινότητες στο σύνολό τους: Archon, Les Autels, Le Sourd, Brunehamel, Cuiry-lès-Iviers, Dagny-Lambercy, Dohis, Etreux, Flavigny-le-Grand-et-Beaurain, Grandrieux, Guise, Iron, Lavaqueresse, Lemé, Malzy Marly-Gomont, Monceau-sur-Oise, Morgny-en-Tiérache, Oisy, Parfondeval, Proizy, Résigny, Romery, Villers-lès-Guise και Wiège-Faty.

 

Διοικητικό διαμέρισμα Nord:

 

Καντόνια στο σύνολό τους: Avesne-sur-Helpe-Nord, Avesne-sur-Helpe-Sud, Solre-le-Château, Trélon.

 

Κοινότητες στο σύνολό τους: Aulnoye-Aymeries, Bachant, Bazuel, Beaufort, Berlaimont, Catillon-sur-Sambre, Damousies, Eclaibes, Ecuélin, Le Favril, Fontaine-au-Bois, La Groise, Hecq, Landrecies, Leval, Limont-Fontaine, Locquignol, Maroilles, Monceau-Saint-Waast, Noyelles-Sur-Sambre, Obrechies, Ors, Pommereuil, Pont-sur-Sambre, Preux-aux-Bois, Prisches, Quievelon, Rejet-de-Beaulieu, Saint-Rémy-Chaussée, Robersart, Sassegnies και Wattignies-la-Victoire.

4.4.   Απόδειξη προέλευσης

Κάθε εργαστήριο μεταποίησης και κάθε εργαστήριο ωρίμασης συμπληρώνει μια «δήλωση ικανότητας» («déclaration d'aptitude»), η οποία καταχωρίζεται από τις υπηρεσίες του INAO και του επιτρέπει να ταυτοποιεί όλες τις επιχειρήσεις. Αυτά οφείλουν να θέτουν στη διάθεση του INAO μητρώα καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο απαιτείται για τον έλεγχο της προέλευσης, της ποιότητας και των όρων παραγωγής του γάλακτος και των τυριών.

Στο πλαίσιο του ελέγχου των χαρακτηριστικών του προϊόντος ονομασίας προέλευσης, διενεργείται αναλυτική και οργανοληπτική εξέταση για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ιδιοτυπία των προϊόντων που υποβάλλονται στην εξέταση αυτή.

4.5.   Μέθοδος παραγωγής

Η παραγωγή του γάλακτος, η παρασκευή των τυριών και η ωρίμασή τους πρέπει να εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής.

Τυρί παρασκευαζόμενο αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα με προσθήκη πυτιάς· το τυρόπηγμα διαιρείται χωρίς να έχει πλυθεί· αυθόρμητη στράγγιση· ξηρή αλάτιση· ο χρόνος ωρίμασης ποικίλλει αναλόγως των σχημάτων, ανερχόμενος σε 5 εβδομάδες τουλάχιστον για το βασικό σχήμα, κατά τις οποίες η κρούστα πλένεται πολλές φορές με αλατόνερο χωρίς χρήση μυκητοκτόνων.

4.6.   Δεσμός

Οι μοναχοί του αβαείου του Maroilles, που ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα, επινόησαν πρώτοι τη μέθοδο παραγωγής του τυριού αυτού κατά το έτος 960. Από τον 11ο αιώνα, το προνόμιο της παραγωγής του τυριού επεκτάθηκε στα γειτονικά χωριά. Οι μοναχοί βελτίωσαν τη φυλή των βοοειδών συναρτήσει του κλίματος και της τυροκομικής μεταποίησης. Η ονομασία κατοχυρώθηκε νομοθετικά στις 17 Ιουλίου 1955.

Η ονομασία είδε το φως στη φυσική περιοχή Thiérache, στα περίχωρα της πόλης Maroilles και του αβαείου της, με το ψυχρό και υγρό κλίμα και τα στεγανά εδάφη τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη της χλόης σε τέτοιο βαθμό ώστε η βόσκηση να έχει καταστεί αποκλειστική πηγή σίτισης των εκτρεφόμενων βοοειδών. Η τεχνογνωσία των μοναχών, η οποία μεταδόθηκε στους κατοίκους της περιοχής, επέτρεψε την αρμονική ανάπτυξη του Maroilles.

4.7.   Οργανισμός ελέγχου

Όνομα:

Institut national de l’origine et de la qualité (INAO)

Διεύθυνση:

51, rue d’Anjou – 75008 Paris

Τηλ.:

+33 (0)1 53 89 80 00

Φαξ:

+33 (0)1 53 89 80 60

e-mail:

info@inao.gouv.fr

Το «Institut National de l’origine et de la qualité» είναι δημόσιος διοικητικός οργανισμός, με νομική προσωπικότητα, υπαγόμενος στο Υπουργείο Γεωργίας.

Ο έλεγχος των συνθηκών παραγωγής των προϊόντων που φέρουν την ονομασία προέλευσης εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΙΝΑΟ.

Όνομα:

Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF)

Διεύθυνση:

59, Boulevard Vincent Auriol – 75703 Paris Cedex 13

Τηλ.:

+33 (0)1 44 87 17 17

Φαξ:

+33 (0)1 44 97 30 37

Η DGCCRF είναι υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης.

4.8.   Επισήμανση

Τα τυριά επισημαίνονται υποχρεωτικά με την ονομασία προέλευσης.


Top