Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008E0588

    Κοινή δράση 2008/588/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2008 , προς υποστήριξη δραστηριοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Οργάνωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της παρακολούθησης και ελέγχου και στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    ΕΕ L 189 της 17.7.2008, p. 28–35 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2008/588/oj

    17.7.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 189/28


    ΚΟΙΝΉ ΔΡΆΣΗ 2008/588/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 15ης Ιουλίου 2008

    προς υποστήριξη δραστηριοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Οργάνωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της παρακολούθησης και ελέγχου και στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 14,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 12 Δεκεμβρίου 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, το κεφάλαιο ΙΙΙ της οποίας περιλαμβάνει κατάλογο μέτρων που πρέπει να ληφθούν τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων αυτών.

    (2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει δραστήρια την εν λόγω στρατηγική και θέτει ήδη σε εφαρμογή τα μέτρα που απαριθμούνται στο οικείο κεφάλαιο III, ιδίως με την αποδέσμευση χρηματοδοτικών πόρων για τη στήριξη ειδικών σχεδίων εκτελουμένων από πολυμερή όργανα, όπως είναι η προσωρινή τεχνική γραμματεία της Οργάνωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO).

    (3)

    Στις 17 Νοεμβρίου 2003, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή θέση 2003/805/ΚΕΠΠΑ (1) για την καθολική ισχύ και επίρρωση των πολυμερών συμφωνιών στον τομέα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και των φορέων τους. Στην κοινή αυτή θέση ζητείται, μεταξύ άλλων, η προώθηση της υπογραφής και της επικύρωσης της συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT).

    (4)

    Τα κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT) αποφάσισαν να συστήσουν προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα διαθέτει νομική προσωπικότητα, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της CTBT, εν αναμονή της σύστασης της CΤΒΤΟ.

    (5)

    Η ταχεία έναρξη ισχύος και η καθολική ισχύς της CTBT, καθώς και η ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO, αποτελούν σημαντικούς στόχους της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Εδώ, η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας τον Οκτώβριο 2006 υπογράμμισε και πάλι τη σημασία μιας ταχείας έναρξης ισχύος της CTBT και την ανάγκη να επιταχυνθεί η δημιουργία και η ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO.

    (6)

    Η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO προσπαθεί να προσδιορίσει τα μέσα με τα οποία θα μπορούσε το ελεγκτικό της σύστημα να ενισχυθεί κατά τον καλύτερο τρόπο, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη ικανοτήτων παρακολούθησης των ευγενών αερίων και με την ανάληψη προσπαθειών για την πλήρη συμμετοχή των υπογραφόντων κρατών στην εφαρμογή του συστήματος εφαρμογής και ελέγχου. Είναι επομένως σκόπιμο να της ανατεθεί η τεχνική εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης,

    (7)

    Βάσει των προαναφερθέντων, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2006/243/ΚΕΠΠΑ (2) και στη συνέχεια την κοινή δράση 2007/468/ΚΕΠΠΑ (3) προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO στον τομέα της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας καθώς και για την ενίσχυση των ικανοτήτων του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου και στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Για το σκοπό της εξασφάλισης συνεχούς υλοποίησης στην πράξη ορισμένων στοιχείων της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η ΕΕ υποστηρίζει τις δραστηριότητες της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Οργάνωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ώστε να προωθηθούν οι εξής στόχοι:

    α)

    ενίσχυση των δυνατοτήτων του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO, περιλαμβανομένου και του τομέα της ανίχνευσης των ραδιονουκλεϊδίων·

    β)

    ενίσχυση των ικανοτήτων των κρατών που υπέγραψαν τη CTBT να εκπληρώσουν στις υποχρεώσεις ελέγχου που ανέλαβαν βάσει της CTBT και να μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από τη συμμετοχή στο καθεστώς της συνθήκης αυτής.

    2.   Τα σχέδια που θα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχουν τους ακόλουθους συγκεκριμένους στόχους:

    α)

    να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO για την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της παρακολούθησης και του ελέγχου των ευγενών αερίων για την ανίχνευση και τον εντοπισμό πιθανών πυρηνικών εκρήξεων·

    β)

    να παρέχουν τεχνική συνδρομή σε αφρικανικές χώρες με σκοπό την πλήρη συμμετοχή των υπογραφόντων κρατών στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της CΤΒΤΟ.

    Τα σχέδια θα εκτελεστούν επ’ ωφελεία όλων των υπογραφόντων κρατών της συνθήκης CTBT.

    Λεπτομερής περιγραφή των σχεδίων περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

    Άρθρο 2

    1.   Η προεδρία, επικουρούμενη από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου/Ύπατο Εκπρόσωπο για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας (ΓΓ/ΥΕ), έχει την ευθύνη για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης. Η Επιτροπή συμμετέχει πλήρως.

    2.   Η τεχνική εφαρμογή των σχεδίων του άρθρου 1 παράγραφος 2 εκτελούνται από την προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO, υπό τον έλεγχο του ΓΓ/ΥΕ ο οποίος επικουρεί την προεδρία. Προς τούτο, ο ΓΓ/ΥΕ συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με την προπαρασκευαστική επιτροπή της CΤΒΤΟ.

    3.   Η προεδρία, ο ΓΓ/ΥΕ και η Επιτροπή αλληλοενημερώνονται τακτικά για τα σχέδια σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των σχεδίων που προβλέπονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 2 316 000 ευρώ.

    2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το ποσό που ορίζεται στην παράγραφο 1 γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για το γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    3.   Η Επιτροπή εποπτεύει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 2, οι οποίες θα λάβουν τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Προς το σκοπό αυτό, συνάπτει ειδικό χρηματοδοτικό διακανονισμό με την προπαρασκευαστική επιτροπή της CΤΒΤΟ. Ο χρηματοδοτικός διακανονισμός ορίζει ότι η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή θα επιδιώξει να συνάψει το δημοσιονομικό διακανονισμό που αναφέρεται στην παράγραφο 3 το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας κοινής δράσης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία αυτή καθώς και για την ημερομηνία σύναψης του δημοσιονομικού διακανονισμού.

    Άρθρο 4

    Η προεδρία, επικουρούμενη από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου/Ύπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ, υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση για την εφαρμογή της παρούσας κοινής δράσης, βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO. Οι εν λόγω εκθέσεις θα αποτελέσουν τη βάση αξιολόγησης από το Συμβούλιο. Η Επιτροπή συμμετέχει πλήρως. Παρέχει ενημέρωση επί των χρηματοδοτικών πτυχών της εφαρμογής της παρούσας κοινής δράσης.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα κοινή δράση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έγκρισής της.

    Λήγει 18 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης του χρηματοδοτικού διακανονισμού μεταξύ της Επιτροπής και της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO, ή μετά έξι μήνες, εφόσον δεν έχει συναφθεί χρηματοδοτικός διακανονισμός πριν από την ημερομηνία αυτή.

    Άρθρο 6

    Η παρούσα κοινή δράση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 15 Ιουλίου 2008.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    M. BARNIER


    (1)  ΕΕ L 302 της 20.11.2003, σ. 34.

    (2)  ΕΕ L 88 της 25.3.2006, σ. 68.

    (3)  ΕΕ L 176 της 6.7.2007, σ. 31.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης και ελέγχου που διαθέτει η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

    Ι.   ΕΙΣΑΓΩΓΉ

    Η οικοδόμηση ενός εύρυθμου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO αποτελεί στοιχείο μείζονος σημασίας για την προετοιμασία της εφαρμογής της CTBT, μόλις αυτή αρχίσει να ισχύει. Η ανάπτυξη ικανοτήτων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO για την παρακολούθηση των ευγενών αερίων αποτελεί σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέπει να κριθεί κατά πόσον μια έκρηξη που εντοπίζεται είναι ή όχι πυρηνική δοκιμή. Επιπροσθέτως, η λειτουργικότητα και απόδοση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO εξαρτάται από τη συμβολή όλων των κρατών που υπέγραψαν την CTBT. Είναι συνεπώς σημαντικό να μπορούν τα υπογράφοντα κράτη να συμμετάσχουν πλήρως και να συνεισφέρουν στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO.

    Η παρούσα πρόταση βασίζεται στις ακόλουθες δύο συνιστώσες:

    α)

    παρακολούθηση των ευγενών αερίων·

    β)

    τεχνική συνδρομή.

    ΙΙ.   ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

    1.   Συνιστώσα «παρακολούθηση ευγενών αερίων»: μετρήσεις ραδιενεργού ξένου και ανάλυση δεδομένων για την υποστήριξη της CTBTO κατά την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου του ευγενούς αερίου

    Ιστορικό

    1.

    Οι μετρήσεις ευγενών αερίων που αναφέρθηκαν από διάφορες ομάδες στη συνέχεια του συμβάντος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας της 9ης Οκτωβρίου 2006 κατέδειξαν το εφικτό των μετρήσεων ραδιενεργού ξένου και τη χρησιμότητα αυτών των δεδομένων για σκοπούς ελέγχου. Ωστόσο απαιτούνται και άλλες σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες για να προσδιοριστεί το δυναμικό αυτής της τεχνολογίας για τους σκοπούς της CTBT.

    2.

    Τα αποτελέσματα του «διεθνούς πειράματος για τα ευγενή αέρια» (INGE) που αποκτήθηκαν τα τελευταία οκτώ έτη κατέδειξαν σαφώς ότι το βασικό ραδιενεργό ξένον είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι θεωρήθηκε αρχικά. Πράγματι, εντοπίστηκαν μη προβλεπόμενες αρχικά ανθρωπογενείς πηγές, όπως οι εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές εφαρμογές. Ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις άρχισαν να λειτουργούν μετά από τις διαπραγματεύσεις για την CΤΒΤ. Πλήρης απογραφή των πηγών ραδιενεργού ξένου δεν έχει γίνει ακόμα. Συναφές με αυτό το θέμα είναι οι διακυμάνσεις των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα του βασικού ξένου από άποψη τόπου, σύνθεσης και χρόνου.

    3.

    Η κοινή δράση 2007/468/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (στο εξής «δεύτερη κοινή δράση CTBTO») που εγκρίθηκε το 2007 απέβλεπε στη μελέτη και στη μέτρηση του βασικού ξένου σε διάφορα μέρη του κόσμου για ορισμένες χρονικές περιόδους. Ο σκοπός της δεύτερης κοινής δράσης CTBTO ήταν η βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης του αντίκτυπου των πηγών, της μεταφοράς μέσω της ατμόσφαιρας και της επιρροής περιφερειακών μετεωρολογικών χαρακτηριστικών. Οι μετρήσεις διενεργούνται επί του παρόντος σε διαφορετικές αποστάσεις από τις γνωστές ανθρωπογενείς πηγές, όπως είναι οι πυρηνικοί σταθμοί ή οι ραδιοφαρμακευτικές εγκαταστάσεις. Τα αποτελέσματα της δεύτερης κοινής δράσης CTBTO θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη και επικύρωση μεθοδολογιών για την κατηγοριοποίηση μετρήσεων που διενεργήθηκαν από αποτελεσματικά συστήματα ανίχνευσης ευγενών αερίων.

    Στόχοι του νέου σχεδίου

    4.

    Η CTBTO προτείνει τώρα, ως άμεση συνέχεια που πρέπει να δοθεί στις δραστηριότητες της δεύτερης κοινής δράσης CΤΒΤΟ, να δρομολογηθεί μια συνολικότερη παγκόσμια εκστρατεία μετρήσεων. Αυτή θα εστιάζει στη μελέτη της επιρροής που έχουν τοπικές πηγές ραδιενεργού ξένου στην κατανομή και διακύμανση στο χρόνο των συγκεντρώσεων ραδιενεργού ξένου. Το σχέδιο αποσκοπεί στους εξής στόχους:

    να συμπληρωθούν οι γνώσεις σχετικά με το συνολικό βασικό ξένον με μετρήσεις σε μεγαλύτερες και συνεπώς περισσότερο αντιπροσωπευτικές χρονικές περιόδους. Αυτό είναι αναγκαίο για να μελετηθεί ο αντίκτυπος περιφερειακών και εποχιακών μετεωρολογικών προτύπων μεταφοράς,

    να προσθέσει εμπειρικά δεδομένα ώστε να βελτιωθεί η κατανόησή μας για την απόδοση του δικτύου που αφορά τα ευγενή αέρια και να βοηθήσει να γίνουν αντιληπτά τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του, ειδικότερα δε η σχέση που έχει η ανίχνευση των ευγενών αερίων με άλλες τεχνολογίες διεθνών συστημάτων παρακολούθησης (IMS) και υπολογισμούς μεταφοράς μέσω της ατμόσφαιρας. Θα μπορούσε να παράσχει επίσης μια αξιόπιστη βάση για μια πιθανή εφαρμογή των ικανοτήτων παρακολούθησης του ευγενούς αερίου μέσω του δικτύου, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο της CTBT,

    δοκιμές του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής στήριξης για το ξένον σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ότι τα διαθέσιμα συστήματα μέτρησης του ξένου (το σουηδικό σύστημα Sauna και το γαλλικό Spalax) έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά και μπορούν να μεταφερθούν και να αναπτυχθούν σε δύσκολα περιβάλλοντα. Ωστόσο, πρέπει να αποκτηθεί περισσότερη πείρα ως προς τον τρόπο και τις συνθήκες ανάπτυξης αυτών των συστημάτων, καθώς και σχετικά με την απαιτούμενη υλικοτεχνική και τεχνολογική στήριξη.

    Πλεονεκτήματα

    5.

    Τα πλεονεκτήματα του συστήματος παρακολούθησης θα είναι:

    περισσότεροι εντοπισμοί του βασικού ραδιενεργού ξένου σε διαφορετικές αποστάσεις από τις υπό μέτρηση γνωστές ανθρωπογενείς πηγές,

    απόκτηση πιθανών πρόσθετων εισερχόμενων στοιχείων για μια απογραφή του ραδιενεργού ξένου σε παγκόσμιο επίπεδο,

    η στήριξη της ανάπτυξης καθώς και της επικύρωσης της μεθοδολογίας για την ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων για το δίκτυο του διεθνούς συστήματος παρακολούθησης (IMS),

    περαιτέρω ανάπτυξη και επικύρωση προτύπων μεταφοράς μέσω της ατμόσφαιρας σε διαφορετικές κλίμακες και για διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές,

    ενθάρρυνση και στήριξη τοπικών συνεργαζομένων οργανισμών να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν στο πείραμα INGE, μαζί με εθνικά συστήματα παρακολούθησης για την ανίχνευση του ξένου, να επιμορφώσουν χειριστές τοπικών σταθμών και να διευκολύνουν τη θέση σε λειτουργία των συστημάτων,

    εντοπισμός πεδίων στα οποία η απόδοση του δικτύου θα μπορούσε να επηρεαστεί από εποχιακές και μετεωρολογικές συνθήκες.

    Περιγραφή

    6.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου προβλέπεται η αγορά δύο συστημάτων μέτρησης του ξένου, κατά προτίμηση με χρήση δύο διαφορετικών μεθόδων ανίχνευσης. Τα συστήματα αυτά, μια συμπαγής κινητή μονάδα και μια ετοιμοπαράδοτη μονάδα τοποθετημένη σε έναν μεταφερόμενο υποδοχέα, θα αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες και διαθέσιμες τεχνολογίες. Παραλλήλως με την απόκτηση των συστημάτων θα πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις, για να ελεγχθούν οι υποδομές και να προετοιμαστεί η εκστρατεία μετρήσεων. Η επιλογή των τόπων και η διάρκεια των μετρήσεων θα βασίζεται σε λεπτομερείς μετεωρολογικές μελέτες που θα φέρει σε πέρας η προσωρινή τεχνική γραμματεία (PTS) κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής φάσης. Τα κριτήρια για την επιλογή των τόπων θα βασίζονται επίσης στη διαθεσιμότητα των συνεργαζομένων τοπικών φορέων, σε κριτήρια υλικοτεχνικής στήριξης και σε μετεωρολογικά κριτήρια. Η προπαρασκευαστική φάση αναμένεται να διαρκέσει από τρεις έως έξι μήνες.

    7.

    Μετά από μια σύντομη περίοδο διενέργειας δοκιμών στο κεντρικό επιτελείο τα δύο συστήματα θα μεταφερθούν στους επιλεγέντες τόπους για να μετρηθεί το ραδιενεργό ξένον για μια αντιπροσωπευτική περίοδο 6 έως δώδεκα μηνών. Τα συστήματα θα τοποθετηθούν, θα βαθμονομηθούν και θα τεθούν σε λειτουργία από τον προμηθευτή τους. Θα προσληφθεί προσωπικό επιτόπου για τη διάρκεια των μετρήσεων και θα εκπαιδευθεί ώστε να φέρει σε πέρας τα καθημερινά καθήκοντα λειτουργίας και συντήρησης των συστημάτων. Μόλις ολοκληρωθούν οι μετρήσεις, τα συστήματα θα επιστραφούν στην ΡΤS.

    8.

    Θα επιδιωχθεί από τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς στις χώρες όπου πραγματοποιούνται μετρήσεις να συνεργασθούν στενά και να συμμετάσχουν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής του σχεδίου. Επίσης, η ΡΤS θα ζητήσει τη συνεργασία οργανισμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υποστήριξη εργαστηρίων, ο ποιοτικός έλεγχος, η υλικοτεχνική υποδομή και μελέτες της μεταφοράς μέσω της ατμόσφαιρας.

    9.

    Τα δεδομένα θα αναλυθούν από την ΡΤS. Θα διοργανωθεί σεμινάριο υπό μορφή εργαστηρίου μετά το πέρας του σχεδίου για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

    2.   Συνιστώσα του σχεδίου «τεχνική συνδρομή»: προσχώρηση των υπογραφόντων κρατών της Αφρικής ώστε να συμμετάσχουν και να συμβάλουν πλήρως στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO

    Ιστορικό

    1.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το σύστημα ελέγχου της CTBT να ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων συστημάτων ελέγχου των όπλων είναι η κατευθείαν παροχή στα συμμετέχοντα κράτη πληροφοριών σχετικών με τη συμμόρφωση σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα και τα προϊόντα του IMS και του Διεθνούς Κέντρου Δεδομένων (IDC) τίθενται στη διάθεση κάθε υπογράφοντος κράτους. Σήμερα η ΡΤS παρέχει δεδομένα και προϊόντα σε περισσότερους από οκτακόσιους σαράντα εξουσιοδοτημένους χρήστες σε ενενήντα έξι υπογράφοντα κράτη.

    2.

    Παρότι το ενδιαφέρον των αναπτυσσομένων χωρών για τη δημιουργία εθνικών κέντρων δεδομένων (ΝDC) έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τελευταία δύο έτη — με αύξηση των συνδρομητών κατά 20 % περίπου —, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο σύστημα CTBTO. Αυτό ισχύει συγκεκριμένα για την περιοχή της Αφρικής, όπου παραμένει περιορισμένος ο αριθμός των κρατών που έχουν δημιουργήσει εθνικά κέντρα δεδομένων (NDC) καθώς και ο αριθμός των υπογεγραμμένων προστατευμένων λογαριασμών (SSA).

    3.

    Οι προτεινόμενες δραστηριότητες τεχνικής συνδρομής αποσκοπούν στη βελτίωση της συμμετοχής των αφρικανικών κρατών στο σύστημα ελέγχου της CTBT και στα επιστημονικά πλεονεκτήματά της. Για να είναι σε θέση οι ενδεχόμενοι χρήστες να ζητούν δεδομένα και προϊόντα και να τα χρησιμοποιούν, πρέπει να αποκτήσουν επαρκείς τεχνικές γνώσεις. Αυτές οι γνώσεις θα πρέπει να καλύπτουν τις βασικές λειτουργικές δυνατότητες του IDC και του IMS καθώς και τις πιθανές επιστημονικές εφαρμογές που μπορούν να προκύψουν από τη χρήση των δεδομένων του IMS και των προϊόντων του IDC. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με δραστηριότητες εκπαίδευσης για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    4.

    Το σχέδιο προϋποθέτει συνεπώς την παρατεταμένη παρουσία τεχνικών εμπειρογνωμόνων προσληφθέντων από την ΡΤS σε κάθε δικαιούχο κράτος, οι οποίοι θα αποτελέσουν περιφερειακά σημεία επαφής (ΣΕ) για τη διάρκεια του σχεδίου. Εάν είναι εφικτό, θα προβλεφθούν στοχοθετημένες δραστηριότητες εκπαίδευσης και τεχνικής συνδρομής προς όφελος των δικαιούχων κρατών, κατά τις οποίες θα αναγνωρίζονται και θα αναλύονται οι ειδικές ανάγκες όσον αφορά τη δημιουργία εθνικών κέντρων δεδομένων και υπογεγραμμένων προστατευμένων λογαριασμών καθώς και τα μη στρατιωτικά και επιστημονικά πλεονεκτήματα του συστήματος. Στο σχέδιο αυτό θα συμμετέχουν επίσης επιλεγμένα υπογράφοντα κράτη της Αφρικής, τα οποία πρέπει ακόμη να επικυρώσουν την CTBT. Όλες οι δραστηριότητες των ΣΕ στα δικαιούχα κράτη θα πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία και με την υποστήριξη της ΡΤS ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των προσπαθειών εκπαίδευσης και τεχνικής συνδρομής που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, καθώς και για να εξασφαλίζεται η κατάλληλη εναρμόνιση με τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της κοινής δράσης 2006/243/ΚΕΠΠΑ (στο εξής πρώτη κοινή δράση CTBTO).

    5.

    Κατά την εφαρμογή των προαναφερθέντων κριτηρίων, η ΡΤS προβλέπει ότι στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των στοχευμένων προσπαθειών τεχνικής συνδρομής θα αναληφθούν δραστηριότητες σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κατωτέρω αφρικανικά κράτη, με την προϋπόθεση μιας προηγούμενης αξιολόγησης της σκοπιμότητας από την ΡΤS που θα πραγματοποιηθεί βάσει των δεδομένων τοπικών συνθηκών που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη στιγμή και κατόπιν συναίνεσης των δικαιούχων χωρών σύμφωνα με τις διατάξεις του σημείου IV:

    στην Ανατολική και στη Νότια Αφρική: Αγκόλα, Μπουρούντι, Κομόρες, Αιθιοπία, Κένυα, Λεσόθο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Σουαζιλάνδη, Ρουάντα, Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε,

    στη Βόρεια και στη Δυτική Αφρική: Αλγερία, Μπενίν, Τσαντ, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα του Ισημερινού, Γουινέα, Γουινέα Μπισάου, Λιβύη, Μαρόκο, Τόγκο και Τυνησία.

    Στόχοι του σχεδίου

    6.

    Σκοπός του σχεδίου είναι να παρασχεθούν στα δικαιούχα κράτη επαρκείς γνώσεις και συνδρομή για την οικοδόμηση ή/και βελτίωση των ικανοτήτων των δικών τους εθνικών κέντρων δεδομένων (ΕΚΔ), καθώς και ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των ΕΚΔ. Το σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει επίσης μια σημαντική συνιστώσα που θα αφορά επιχειρησιακές πρακτικές στους σταθμούς IMS. Τα δικαιούχα κράτη θα μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα τα δεδομένα και προϊόντα του IDC καθώς και να βελτιώνουν τις εργασίες συντήρησης των σταθμών IMS που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός τους.

    7.

    Αναμένεται ότι η σύμπραξη με τα ΣΕ θα διευκολύνει την αύξηση του αριθμού των ΕΚΔ στα δικαιούχα κράτη καθώς και την ενισχυμένη συμμετοχή αυτών των κρατών στην εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της CTBT, περιλαμβανομένης της αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των δεδομένων και προϊόντων IDC. Επιπροσθέτως, το σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμφίδρομης δράσης και της συνεργασίας μεταξύ της CTBTO και των επιστημόνων και επιστημονικών οργανισμών σε αυτές τις περιοχές.

    8.

    Αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου προβλέπεται να είναι η αξιοποίηση των ικανοτήτων της ΠΤΓ στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης κοινής δράσης CTBTO. Θα παράσχουν ένα φόρουμ στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται σχετικά με τη χρήση των προϊόντων ηλεκτρονικής μάθησης. Η ανάδραση αυτής της διαδικασίας από τους χρήστες στα δικαιούχα κράτη θα έχει θετική επιρροή τόσο στην ηλεκτρονική μάθηση όσο και στα σχέδια τεχνικής συνδρομής.

    9.

    Ειδικότερα, η τεχνική συνδρομή πρέπει να προωθήσει περισσότερο τη στενότερη σύνδεση κάθε υπογράφοντος κράτους με τις δραστηριότητες που αναλαμβάνει η ΡΤS για την ανάπτυξη ΕΚΔ του. Αυτές οι αρμοδιότητες θα αναληφθούν ως επακόλουθα μέτρα των διατάξεων περί τεχνικής συνδρομής που περιέχονται στο μέρος I ΣΤ σημείο 22 του πρωτοκόλλου CTBT.

    Πλεονεκτήματα

    10.

    Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίτευξη ενός αριθμού σημαντικών πλεονεκτημάτων για την CTBTO και τα δικαιούχα κράτη, ειδικότερα:

    θα επιτρέψει στα ΕΚΔ των δικαιούχων κρατών να αποκτήσουν περισσότερο εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες όσον αφορά:

    την τεχνική εξυπηρέτηση και συντήρηση των σταθμών IMS τους,

    την ανάλυση και τη διαχείριση των δεδομένων και των προϊόντων των δεδομένων,

    θα επιτρέψει στα κράτη που ιδρύουν ΕΚΔ να παραλαμβάνουν και να αναλύουν μη επεξεργασμένα δεδομένα παρεχόμενα από το IDM σε πραγματικό χρόνο.

    11.

    Η ΠΤΓ θα παράσχει στα κράτη μέλη που ιδρύουν ΕΚΔ υποστήριξη υπό μορφή χρηματοδοτικών, τεχνολογικών και ανθρώπινων πόρων, αυτή δε η υποστήριξη θα βοηθήσει τα κράτη παραλήπτες να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις τεχνικές δεξιότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την πλήρη συμμετοχή τους στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της CTBTO.

    12.

    Τα δικαιούχα κράτη θα εκτιμήσουν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο η ίδρυση ενός ΕΚΔ μπορεί να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν τις ίδιες τους τις επιστημονικές βάσεις καθώς και τον τρόπο χρησιμοποίησης των δεδομένων IMS για την ανάλυση γεγονότων στην περιοχή.

    13.

    Η αύξηση του αριθμού και της γεωγραφικής επέκτασης των εγκαταστάσεων των ΕΚΔ τα οποία λαμβάνουν πληροφορίες από το IDC και που τις αναλύουν σε ανεξάρτητη βάση θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του IDC, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας του συστήματος (όπως υπογραμμίζεται στην πρώτη δοκιμή της απόδοσης του συστήματος στο σύνολό του, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΠΤΓ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2005).

    Περιγραφή

    14.

    Η ΡΤS θα επιλέξει και θα προτείνει ως συμβούλους δύο τεχνικούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα αποτελέσουν ΣΕ με έδρα την Αφρική για τη διάρκεια αυτού του σχεδίου, και οι οποίοι θα συντονίζουν όλες τις δραστηριότητες κατόπιν διαβουλεύσεων με τη διεύθυνση του IDC και με την έγκρισή της. Τα δικαιούχα κράτη θα κατανεμηθούν σε δύο ομάδες μεταξύ των ΣΕ. Οι εργασίες σε κάθε περιοχή θα περιλαμβάνουν δύο φάσεις.

    15.

    Φάση 1: Τεχνικές επισκέψεις εργασίας σε κάθε χώρα

    Τα ΣΕ θα ταξιδέψουν στα δικαιούχα κράτη, όπως επισημαίνονται ανωτέρω, για να αξιολογήσουν το βαθμό γνώσης και χρησιμοποίησης των προϊόντων των δεδομένων της ΡΤS. Θα συμπράξουν με τις εθνικές αρχές, για να κατανοήσουν τις υπάρχουσες ανάγκες και αντιλήψεις και για να βελτιωθεί η γνώση σχετικά με τα δεδομένα και τα προϊόντα της ΡΤS, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τους χρήσης για μη στρατιωτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Ακόμη, τα ΣΕ θα καθιερώσουν επαφές με άλλα συναφή όργανα σε κάθε χώρα, τα οποία μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση δεδομένων και προϊόντων ΡΤS. Τα ΣΕ θα διευκολύνουν, ενδεχομένως, τη δικτύωση μεταξύ εθνικών αρχών και συναφών οργάνων. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ΕΚΔ, θα εκτιμηθεί το καθεστώς κάθε ΕΚΔ όσον αφορά το προσωπικό και τις υποδομές (περιλαμβανομένων των υποδομών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διαδίκτυο), ώστε να καθοριστούν δραστηριότητες προώθησης στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα.

    Στη συνέχεια θα διοργανωθούν τμήματα τεχνικής εκπαίδευσης, στα οποία θα συναντώνται συμμετέχοντες από τους οργανισμούς που θα επιλεγούν σε αυτή τη φάση. Σε αυτά τα τμήματα εκπαίδευσης θα παρέχονται τεχνικές γνώσεις σχετικά με τα δεδομένα και τα προϊόντα της ΡΤS. Θα διοργανωθούν βάσει των ικανοτήτων των συμμετεχόντων και λαμβανομένων υπόψη των επισήμων γλωσσών των δικαιούχων χωρών. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκπαιδευτικών τμημάτων οι συμμετέχοντες θα εργασθούν σε λογισμικό της ΡΤS που έχει αναπτυχθεί για τα ΕΚΔ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε δεδομένα και προϊόντα της ΡΤS και για την ανάλυσή τους. Αυτό το λογισμικό θα διατεθεί στους συμμετέχοντες (οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι χρήστες της ΡΤS) προκειμένου να το εγκαταστήσουν στο δικό τους οργανισμό. Ακόμη, θα διατίθεται στους εξουσιοδοτημένους χρήστες της ΡΤS το απαραίτητο υλικό και περιφερειακές συσκευές, βάσει αξιολόγησης των αναγκών τους. Αυτά τα τμήματα θα αποτελέσουν επίσης μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του τεχνικού προσωπικού σε οργανισμούς της περιοχής.

    16.

    Φάση 2: Παρακολούθηση

    Μετά την ολοκλήρωση της φάσης 1 οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις νέες γνώσεις, το λογισμικό και το υλικό και να εγκαθιστούν και να χειρίζονται αυτά τα νέα στοιχεία βάσει των όσων διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια των τμημάτων. Προς εμπέδωση των δεξιοτήτων που απέκτησαν ή/και προς συμπλήρωση των υφιστάμενων κενών τα ΣΕ θα επιστρέψουν στα δικαιούχα κράτη για να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες αξιοποιούν όσα έμαθαν στα τμήματα της φάσης 1. Στόχος αυτών των σύντομων επισκέψεων παρακολούθησης είναι να εξασφαλιστεί ότι το τοπικό τεχνικό προσωπικό μπορεί να χρησιμοποιεί στα συνήθη καθήκοντά του δεδομένα και προϊόντα της ΡΤS. Οι προσπάθειες αυτές θα αναληφθούν βάσει των τοπικών αναγκών και δεξιοτήτων, με ταυτόχρονη επιδίωξη της βιωσιμότητας, ώστε να συνεχισθούν αυτές οι δραστηριότητες ακόμη και μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου.

    17.

    Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο θα υποβληθεί διεξοδική έκθεση για κάθε δικαιούχο χώρα, όπου θα περιγράφεται η πρόοδος που σημειώθηκε, οι ανάγκες που διατυπώθηκαν και εντοπίστηκαν και οι αμφίδρομες σχέσεις των οργανισμών όπου πραγματοποιήθηκαν οι επισκέψεις. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω επακόλουθες δραστηριότητες στις αντίστοιχες χώρες.

    ΙΙΙ.   ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    Η κατ’ εκτίμηση συνολική διάρκεια εφαρμογής των προγραμμάτων θα είναι 18μήνες.

    ΙV.   ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

    Όφελος από τα σχέδια της εν λόγω κοινής δράσης — που επιδιώκει την ενίσχυση των δυνατοτήτων παρακολούθησης και επαλήθευσης της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO — είναι όλα τα υπογράφοντα κράτη της CTBT.

    Η τελική επιλογή των δικαιούχων χωρών για τη συνιστώσα του σχεδίου «τεχνική συνδρομή» θα γίνει κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του φορέα υλοποίησης και της προεδρίας, η οποία επικουρείται από το ΓΓ/ΥΕ σε στενή διαβούλευση με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή στο πλαίσιο της αρμόδιας ομάδας εργασίας του Συμβουλίου. Η τελική απόφαση βασίζεται σε προτάσεις του φορέα υλοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 της παρούσας κοινής δράσης.

    V.   ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Η προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO θα αναλάβει την τεχνική υλοποίηση των σχεδίων. Αυτή θα γίνει απευθείας από το προσωπικό της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO, από εμπειρογνώμονες των υπογραφόντων κρατών της CTBT και αναδόχους. Στην περίπτωση των αναδόχων, η προμήθεια οποιωνδήποτε αγαθών, εργασιών ή υπηρεσιών από την προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO στα πλαίσια της παρούσας κοινής δράσης θα διεξάγεται όπως προβλέπεται στη δημοσιονομική συμφωνία που θα συναφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την προπαρασκευαστική επιτροπή της CTBTO.

    Ο φορέας υλοποίησης θα προετοιμάσει:

    α)

    ενδιάμεση έκθεση μετά το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής των σχεδίων·

    β)

    τελική έκθεση το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη της εφαρμογής των σχεδίων.

    Οι εκθέσεις θα αποσταλούν στην προεδρία, η οποία επικουρείται από το ΓΓ/ΥΕ.

    VΙ.   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΡΙΤΩΝ

    Τα σχέδια αυτά θα χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους από την παρούσα κοινή δράση. Οι εμπειρογνώμονες της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO και των υπογραφόντων κρατών της CTBT μπορούν να θεωρούνται ως συμμετέχοντες τρίτοι. Θα εργασθούν σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες εργασίας των εμπειρογνωμόνων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της CTBTO.


    Top