Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005D0322

    2005/322/EK: Απόφαση της Επιτροπής, της 26ης Φεβρουαρίου 2005, για την αίτηση που υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 411]

    ΕΕ L 104 της 23.4.2005, p. 37–38 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/322/oj

    23.4.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 104/37


    ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 26ης Φεβρουαρίου 2005

    για την αίτηση που υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2005) 411]

    (Τα κείμενα στην αγγλική, γαλλική και ολλανδική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

    (2005/322/ΕΚ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2002, για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (1), και ιδίως το άρθρο 9,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Στις 27 Ιανουαρίου 2005, το Ηνωμένο Βασίλειο διενήργησε διαβουλεύσεις με την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, για την επέκταση μιας εσωτερικής απαγόρευσης της αλιείας λαβρακιού με ζευγαρωτές τράτες εντός του ορίου των 12 μιλίων ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας σε σκάφη άλλων κρατών μελών που διαθέτουν άδεια πρόσβασης για αλιεία στην περιοχή αυτή, με στόχο τη μείωση των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων κητοειδών, στο πλαίσιο ενός προσωρινού μέτρου μέχρι να καταστεί δυνατή η λήψη περισσότερο συντονισμένων μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο. Κατά την υποβολή της αίτησης αυτής, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασαν τις ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα παρεμπιπτόντων αλιευμάτων δελφινιών κατά την αλιεία λαβρακιών με ζευγαρωτές τράτες και σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής να απορρίψει την αίτησή τους για επείγουσα απαγόρευση του τύπου αυτού αλιείας στη Δυτική Μάγχη διαίρεση (ICES VIIe) (2).

    (2)

    Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, γαλλικά και βελγικά σκάφη επιτρέπεται να αλιεύουν βενθοπελαγικά είδη στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 μιλίων και επηρεάζονται, ως εκ τούτου, από τα σχεδιαζόμενα μέτρα που προτείνονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    (3)

    Σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησε την αίτησή του στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Εντός της προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών που ορίζεται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, η Επιτροπή έλαβε γραπτά σχόλια από τη Γαλλία, με τα οποία ζητείται από την Επιτροπή να μην αποδεχθεί την αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

    (4)

    Η Επιτροπή ανησυχεί για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητοειδών, τα οποία προστατεύονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (3), τα οποία παρατηρούνται σε ορισμένους τύπους αλιείας, και έχει αναλάβει πλήρως τη δέσμευση να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ζώων αυτών τα οποία φονεύονται από τα αλιευτικά εργαλεία. Πρόσφατα λήφθηκαν κοινοτικά μέτρα μέσω του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 812/2004 του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 2004, για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητοειδών κατά την αλιεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 88/98 (4).

    (5)

    Ο προαναφερόμενος κανονισμός προβλέπει την τοποθέτηση παρατηρητών σε σκάφη που διεξάγουν αλιευτικές δραστηριότητες με ζευγαρωτές τράτες από την 1η Ιανουαρίου 2005. Το θέμα των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων κητοειδών στην πελαγική αλιεία με ζευγαρωτές τράτες είναι πολύπλοκο και εξετάστηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας εμπεριστατωμένης επιστημονικής επισκόπησης καθώς και συμβουλών που δόθηκαν από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας (ICES) για παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητοειδών στην αλιεία (5). Η ICES ανέφερε ότι «άλλοι τύποι αλιείας, εκτός από την αλιεία λαβρακιών με ζευγαρωτές τράτες, αλιεύουν επίσης δελφίνια» και ότι «υπάρχει ανάγκη για εμπεριστατωμένη παρακολούθηση των πολυάριθμων τύπων αλιείας με τράτα πριν να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε εάν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη οποιωνδήποτε περιοριστικών μέτρων». Η ICES θεώρησε ιδίως ότι «μία απαγόρευση αλιείας λαβρακιών με πελαγικές ζευγαρωτές τράτες» θα αποτελούσε «αυθαίρετο μέτρο, το οποίο θα ήταν απίθανο να επιτύχει τον επιθυμητό στόχο». Μια απαγόρευση της χρήσης ζευγαρωτής τράτας για την αλιεία λαβρακιών στα παράκτια ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Δυτική Μάγχη είναι δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα μια ανακατανομή της αλιευτικής προσπάθειας σε παρακείμενες περιοχές, χωρίς κατ’ ανάγκη να μειώσει τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα δελφινιών.

    (6)

    Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, ένα κράτος μέλος μπορεί να λάβει μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα, το προτεινόμενο μέτρο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες επιστημονικές πληροφορίες, δεν πρόκειται να συνεισφέρει στον σκοπό αυτό.

    (7)

    Η αιτιολογία αυτή αποτέλεσε έναν από τους λόγους της απόφασης της Επιτροπής να απορρίψει την αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη λήψη επειγόντων μέτρων για την απαγόρευση της αλιείας λαβρακιών με πελαγική τράτα στη Δυτική Μάγχη τον Αύγουστο του 2004. Από τότε, δεν υπήρξαν νέες επιστημονικές πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία αλλαγή της ανάλυσης αυτής.

    (8)

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι το θέμα των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων κητοειδών κατά την αλιεία με πελαγικές τράτες θα πρέπει να εξεταστεί κατά αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο, ο οποίος θα στηρίζεται στη σαφή επιστημονική κατανόηση της φύσεως και της έκτασης του προβλήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η Επιτροπή χρηματοδοτεί επιστημονικές μελέτες και έρευνες για την κατάρτιση μέτρων άμβλυνσης των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων κητοειδών κατά την αλιεία με πελαγικές τράτες ή την επικαιροποίηση των επιστημονικών εκτιμήσεων της αφθονίας των μικρών κητοειδών στα ευρωπαϊκά ύδατα του Ατλαντικού. Οι εν λόγω μελέτες και ερευνητικά σχέδια, σε συνδυασμό με δεδομένα σχετικά με παρεμπίπτοντα αλιεύματα κητοειδών σε πολλούς τύπους αλιείας, τα οποία θα προκύψουν από το κοινοτικό πρόγραμμα παρατήρησης, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παράσχουν, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, μια τεχνική βάση για στοχοποιημένα και αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αλιείας κητοειδών. Μόλις διατεθούν οι πληροφορίες αυτές, η Επιτροπή θα προτείνει ενδεχομένως τα αναγκαία μέτρα σε στενή συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    (9)

    Κατά συνέπεια, η αίτηση που υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η αίτηση που υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του άρθρου 9 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 για την επέκταση της απαγόρευσης της αλιείας λαβρακιών με ζευγαρωτές τράτες εντός της ζώνης των 12 μιλίων της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας σε σκάφη άλλων κρατών μελών απορρίπτεται.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου, στη Γαλλική Δημοκρατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Βρυξέλλες, 26 Φεβρουαρίου 2005.

    Για την Επιτροπή

    Joe BORG

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 358 της 31.12.2002, σ. 59.

    (2)  Απόφαση της Επιτροπής της 24ης Αυγούστου 2004 σχετικά με αίτηση που υποβλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 — C(2004) 3229.

    (3)  ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ. 1).

    (4)  ΕΕ L 150 της 30.4.2004, σ. 12.

    (5)  Εκθέσεις της συμβουλευτικής επιτροπής ICES σχετικά με τα οικοσυστήματα (ACE), 2002 και 2003, που διατίθενται στον ιστότοπο http://www.ices.dk


    Top