EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31996R0788

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 788/96 του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 1996, περί των στατιστικών στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας

ΕΕ L 108 της 1.5.1996, p. 1–7 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008; καταργήθηκε από 32008R0762

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1996/788/oj

31996R0788

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 788/96 του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 1996, περί των στατιστικών στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 108 της 01/05/1996 σ. 0001 - 0007


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 788/96 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 22ας Απριλίου 1996 περί των στατιστικών στοιχείων που πρέπει να υποβάλλουν τα κράτη μέλη σχετικά με την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 43,

την πρόταση της Επιτροπής,

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1),

Εκτιμώντας:

ότι η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της αλιευτικής βιομηχανίας που μπορεί να συμπληρώσει την περιορισμένη παραγωγή της παραδοσιακής αλιείας 7

ότι η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας πρέπει να παρακολουθείται και, όπου είναι αναγκαίο, να ελέγχεται ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συνθήκες εμπορίας 7

ότι ο αντίκτυπος της υδατοκαλλιέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον επιφέρει αυξανόμενη ζήτηση στατιστικών στοιχείων προκειμένου να παρακολουθείται η ανάπτυξη του τομέα 7

ότι η εφαρμογή της κοινοτικής διαρθρωτικής πολιτικής για την αλιεία απαιτεί, επίσης, την κατάρτιση στατιστικών σχετικά με την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας 7

ότι οι στόχοι της δράσης μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μια κοινοτική νομική πράξη που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συντονίσει διακοινοτικώς την αναγκαία στατιστική εναρμόνιση, ενώ η συλλογή των στοιχείων που αφορούν την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας και η απαιτούμενη υποδομή για την επεξεργασία και την παρακολούθηση της αξιοπιστίας των στοιχείων αυτών παραμένει καταρχήν αρμοδιότητα των κρατών μελών 7

ότι η διαδικασία κατάρτισης των κοινοτικών στατιστικών που αφορούν την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας, η οποία αναπτύσσεται βάσει των εθνικών στατιστικών στοιχείων που συγκεντρώνονται για να τηρηθούν οι σημερινές εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις, απαιτεί ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής γεωργικών στατιστικών που συστάθηκε με την απόφαση 72/279/ΕΟΚ (2),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Γενικές διατάξεις

Κάθε χρόνο, κάθε κράτος μέλος υποβάλλει στην Επιτροπή στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας σε ολόκληρο τον υδάτινο χώρο του.

Άρθρο 2

Υποβολή στοιχείων

Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 1, με τη μορφή που περιγράφεται στο παράρτημα Ι, εντός εννέα μηνών από το τέλος του ημερολογιακού έτους στο οποίο αναφέρονται. Η υποχρέωση αυτή αφορά και τα στοιχεία τα οποία τα κράτη μέλη χαρακτηρίζουν ως εμπιστευτικά σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική περί εμπιστευτικότητας των στατιστικών στοιχείων, βάσει του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΟΚ) αριθ. 1588/90 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουνίου 1990, σχετικά με τη διαβίβαση στην Επιτροπή (Eurostat) πληροφοριών που καλύπτονται από το στατιστικό απόρρητο (3).

Τα στοιχεία μπορούν να υποβάλλονται με μαγνητική ταινία ή με μορφή διαφορετική από την περιγραφόμενη στο παράρτημα Ι, η δε μορφή διαβίβασής τους συμφωνείται μεταξύ του κράτους μέλους και της Επιτροπής (Eurostat).

Με την επιφύλαξη των μέτρων που απαιτούνται για να εξασφαλίζεται το στατιστικό απόρρητο, η Επιτροπή (Eurostat) δίδει στα κράτη μέλη τα στοιχεία που υποβάλλονται βάσει του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Ορισμοί

Οι ορισμοί που πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την υποβολή των στοιχείων περιέχονται στο παράρτημα ΙΙ. Εάν οι εθνικές πρακτικές ή διοικητικές διαδικασίες δεν επιτρέπουν την αυστηρή χρήση των ορισμών, το κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή (Eurostat) σχετικά με τους χρησιμοποιούμενους ορισμούς.

Άρθρο 4

Συλλογή στοιχείων

Κάθε κράτος μέλος μπορεί να χρησιμοποιεί δειγματοληπτικές έρευνες ή άλλες κατάλληλες πηγές για τη συλλογή των στοιχείων που αφορούν τις σπουδαιότερες συνιστώσες της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας 7 για τις υπόλοιπες συνιστώσες παρέχονται απλώς εκτιμήσεις.

Τα κράτη μέλη με συνολική παραγωγή μέχρι 1 000 τόνους μπορούν να υποβάλλουν εκτιμήσεις για τη συνολική παραγωγή.

Κάθε κράτος μέλος υποβάλλει στοιχεία για κάθε είδος που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ. Ωστόσο, για την παραγωγή ειδών των οποίων το βάρος δεν υπερβαίνει τους 1 000 τόνους και τα οποία αντιπροσωπεύουν, ανά είδος, λιγότερο από το 10 % του βάρους της συνολικής παραγωγής, είναι δυνατόν να παρέχονται εκτιμήσεις και να υποβάλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία.

Άρθρο 5

Μεταβατική περίοδος και παρεκκλίσεις

1. Εάν ένα κράτος μέλος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κανονισμού, η Επιτροπή μπορεί να θέσει μεταβατική περίοδο τριών ετών το πολύ από την έναρξη ισχύος του, κατά τη διάρκεια της οποίας να υλοποιηθεί το προβλεπόμενο από τον κανονισμό πρόγραμμα.

Διαρκούσης της μεταβατικής περιόδου, είναι δυνατόν να παρέχονται προσωρινές παρεκκλίσεις, οι οποίες απαλλάσσουν ένα κράτος μέλος της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή ενημερώνει όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις λεπτομέρειες των παρεκκλίσεων αυτών.

2. Όταν η υπαγωγή ενός συγκεκριμένου τομέα υδατοκαλλιέργειας θα δημιουργούσε στις εθνικές αρχές δυσκολίες δυσανάλογες με τη βαρύτητα του τομέα στο συγκεκριμένο κράτος μέλος, είναι δυνατόν να δοθεί, με τη διαδικασία του άρθρου 7, παρέκκλιση η οποία επιτρέπει στο εν λόγω κράτος μέλος να μην συμπεριλαμβάνει, στις στατιστικές που υποβάλλει, στοιχεία για τον εν λόγω τομέα.

3. Η ισχύς των παρεκκλίσεων σύμφωνα με την παράγραφο 2 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία έτη, μπορεί όμως να παρατείνεται για περαιτέρω τριετίες. Όταν ζητά παράταση, το κράτος μέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας και καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά την εφαρμογή του κανονισμού. Στη συνέχεια, η αίτηση υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 7.

Άρθρο 6

Επιτροπή

Οι εκτελεστικές ρυθμίσεις του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του τρόπου διαβίβασης των στοιχείων του παραρτήματος Ι, των ορισμών του παραρτήματος ΙΙ και του καταλόγου ειδών του παραρτήματος ΙΙΙ, καθορίζονται από την Επιτροπή ύστερα από διαβουλεύσεις με την μόνιμη επιτροπή Γεωργικών Στατιστικών με τη διαδικασία του άρθρου 7.

Άρθρο 7

Διαδικασία

1. Όταν εφαρμόζεται η διαδικασία του παρόντος άρθρου, ο πρόεδρος παραπέμπει το θέμα στη μόνιμη επιτροπή γεωργικών στατιστικών (στο εξής καλούμενη «η επιτροπή») είτε με δική του πρωτοβουλία είτε ύστερα από αίτηση αντιπροσώπου ενός κράτους μέλους.

2. Ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής υποβάλει στην επιτροπή σχέδιο των ληπτέων μέτρων. Η επιτροπή δίνει τη γνώμη της για το σχέδιο εντός προθεσμίας την οποία ορίζει ο πρόεδρος ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Η γνώμη εκδίδεται με την πλειοψηφία που προβλέπεται στο άρθρο 148 παράγραφος 2 της συνθήκης για την έκδοση αποφάσεων τις οποίες το Συμβούλιο πρέπει να λάβει ύστερα από πρόταση της Επιτροπής. Οι ψήφοι των αντιπροσώπων των κρατών μελών στο πλαίσιο της επιτροπής σταθμίζονται όπως προβλέπεται στο προαναφερόμενο άρθρο. Ο πρόεδρος δεν ψηφίζει.

3. Η Επιτροπή θεσπίζει μέτρα που έχουν άμεση ισχύ. Ωστόσο, εάν τα μέτρα αυτά δεν είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής, η Επιτροπή τα κοινοποιεί αμέσως στο Συμβούλιο. Στην περίπτωση αυτή:

- η Επιτροπή αναστέλλει την εφαρμογή των μέτρων που έχει αποφασίσει για περίοδο δύο μηνών από την ημερομηνία της κοινοποίησής τους,

- το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην προηγούμενη περίπτωση.

Άρθρο 8

Τελικές διατάξεις

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 1996.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 22 Απριλίου 1996.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

W. LUCHETTI

(1) Γνώμη που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου 1996 (δεν δημοσιεύθηκε ακόμα στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2) ΕΕ αριθ. L 179 της 7. 8. 1972, σ. 1.

(3) ΕΕ αριθ. L 151 της 15. 6. 1990, σ. 1.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

>ΑΡΧΗ ΓΡΑΦΗΚΟΥ>

>ΤΕΛΟΣ ΓΡΑΦΗΚΟΥ>

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι ορισμοί:

- «υδατοκαλλιέργεια»: εκτροφή υδροβίων οργανισμών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια, τα μαλάκια, τα καρκινοειδή και τα υδρόβια φυτά. Ως εκτροφή νοείται οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης στη διαδικασία εκτροφής με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, όπως η συστηματική δημιουργία αποθεμάτων, η παροχή τροφής και η προστασία από τα αρπακτικά ζώα. Νοείται επίσης η ατομική ή συλλογική ιδιοκτησία ή τα συμβατικά δικαιώματα επί των εκτρεφομένων ειδών. Για στατιστικούς σκοπούς, οι υδρόβιοι οργανισμοί που συλλέγονται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τους είχε στην κατοχή του καθόλη τη διάρκεια της περιόδου εκτροφής τους θεωρούνται προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, ενώ οι υδρόβιοι οργανισμοί που αποτελούν κοινή ιδιοκτησία όλων και συλλέγονται από το κοινό, με ή χωρίς ειδική άδεια, θεωρούνται προϊόντα αλιείας.

- «γλυκά ύδατα»: ύδατα των ποταμών, των χειμάρρων, των λιμνών, των υδροταμιευτήρων κ.λπ, όπου το νερό έχει μονίμως αμελητέα περιεκτικότητα σε αλάτι.

- «λοιπά ύδατα»: ύδατα των οποίων η περιεκτικότητα σε αλάτι δεν είναι αμελητέα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να είναι διαρκώς υψηλή (π.χ. θαλάσσιο νερό) ή να υπόκειται σε περιοδικές μεταβολές (π.χ., λόγω παλιρροϊκών ή εποχιακών επιδράσεων).

- «θαλάσσια ύδατα»: ύδατα των οποίων η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή και δεν υπόκειται σε σημαντικές μεταβολές.

- «υφάλμυρα ύδατα»: ύδατα των οποίων η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι σημαντική αλλά όχι πάντοτε υψηλή. Η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να μεταβάλλεται λόγω της εισροής γλυκών ή θαλάσσιων υδάτων.

- «παραγωγή υδατοκαλλιέργειας»: παραγωγή για τελική κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των εκτατικών ή εντατικών καλλιεργητικών τεχνικών, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή υδρόβιων φυτών για βιομηχανικούς σκοπούς. Εξαιρείται η παραγωγή των εκκολαπτηρίων ή τα προϊόντα που θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε πρακτικές υδατοκαλλιέργειας. Για τα ζωικά προϊόντα, τα στοιχεία καταγράφονται σε τόνους ζώντος βάρους ενώ, για τα υδρόβια φυτά, τα στοιχεία αναφέρονται στο υγρό βάρος.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

Προϊόντα υδατοκαλλιέργειας για τα οποία πρέπει να υποβάλλονται στατιστικές παραγωγής

>ΘΕΣΗ ΠΗΝΑΚΑ>

Top