EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0259

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

COM/2018/259 final - 2018/0123 (COD)

Bruxelles, den 8.5.2018

COM(2018) 259 final

2018/0123(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Efter ikrafttrædelsen af de nye væsentlige bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen 1 i maj 2016 er der i forbindelse med de regelmæssige drøftelser med medlemsstaterne og erhvervslivet blevet konstateret fejl og tekniske uregelmæssigheder, som der skal rettes op på for at sikre retlig sikkerhed og konsekvens. Europa-Kommissionen har derfor udarbejdet dette forslag til ændring af EU-toldkodeksen med henblik på at korrigere disse tekniske fejl og udeladelser, herunder at bringe toldkodeksen i overensstemmelse med den samlede økonomi- og handelsaftale med Canada (CETA), der ikke var trådt i kraft, da kodeksen blev vedtaget. Forslaget har også til formål at imødekomme en anmodning fra Italien om at medtage den italienske kommune Campione d'Italia og den italienske del af Luganosøen i EU's toldområde.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Målet med forslaget er at sikre den korrekte anvendelse af forordning (EU) nr. 952/2013 i fuld overensstemmelse med de eksisterende politikker og mål, der er relevante for handel med varer, der føres ind i og ud af EU's toldområde.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Forslaget har til formål at sikre, at EU-toldkodeksen er i overensstemmelse med EU's internationale handelsaftaler. Den del af forslaget, der vedrører medtagelsen af den italienske kommune Campione d'Italia og den italienske del af Luganosøen i Unionens toldområde, er knyttet til ændringerne af direktiv 2008/118/EF (punktafgiftsdirektivet) og direktiv 2006/112/EF (momsdirektivet). Disse ændringer bør derfor anvendes fra samme dato, nemlig den 1. januar 2019.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for dette forslag er artikel 33, 114 og 207 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Forslaget hører under EU's enekompetence, jf. artikel 3, stk. 1, litra a) og e), i TEUF. Medlemsstaterne kan ikke handle alene på dette område.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget indebærer ikke nogen nye politiske tiltag i forhold til den retsakt, som det har til formål at ændre. Det ændrer nogle få bestemmelser i retsakten med henblik på at sikre korrekt anvendelse af andre bestemmelser i samme forordning, bringe forordningen i overensstemmelse med en international aftale, der trådte i kraft efter vedtagelsen af forordningen, og reagere på en særlig anmodning fra en medlemsstat, der har en begrænset virkning.

Valg af retsakt

Da kodeksen er en EU-retsakt, kan den kun ændres ved en tilsvarende retsakt.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Høringer af interesserede parter

Denne ændring ændrer ikke substansen i forordning (EU) nr. 952/2013, så derfor er den høring af interesserede parter, der blev afholdt forud for vedtagelsen af nævnte forordning, stadig relevant.

Derudover er de relevante ændringer også blevet drøftet med medlemsstaterne og repræsentanter for de erhvervsdrivende på fælles møder mellem Toldekspertgruppen og Erhvervskontaktgruppen, hvor der blev opnået enighed om substansen i den foreliggende tekst. Kommissionen har hørt offentligheden om forslaget via en køreplan, der er blevet offentliggjort på portalen for bedre regulering "Deltag i debatten", og har taget de modtagne tilbagemeldinger til efterretning.

Konsekvensanalyse

Dette initiativ kræver ikke en konsekvensanalyse, da det ikke vedrører et politisk valg. Det drejer sig blot om at foretage rettelser i EU-toldkodeksen for at i) ændre nogle af de tekniske problemer og uregelmæssigheder, der er opstået i de første to år af dens anvendelse, og ii) reagere på en medlemsstats anmodning om, at to dele af dens område, som hidtil har været udelukket fra EU's toldområde, nu bør være en del deraf. Desuden sikrer initiativet sammenhæng med andre bestemmelser i forordning (EU) nr. 952/2013, der i sig selv er en omarbejdning af forordning (EF) nr. 450/2008, som Kommissionen foretog en konsekvensanalyse af.

Målrettet regulering og forenkling

Forslaget bidrager til at opfylde målene i EU-toldkodeksen. Det indeholder nogle tekniske ændringer af kodeksen for at sikre, at den opfylder sine målsætninger om at forbedre de europæiske virksomheders konkurrenceevne og samtidig sikre bedre beskyttelse af Unionens og medlemsstaternes finansielle og økonomiske interesser og beskyttelse og sikkerhed for EU's forbrugere.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

De foreslåede ændringer har ingen direkte budgetmæssige konsekvenser, men vil lette opfyldelsen af Unionens mål på toldområdet, herunder for opkrævningen af egne indtægter og lettelse af samhandelen.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Kommissionen vil senest i 2021 foretage en foreløbig evaluering af EU-toldkodeksrammen og af de elektroniske systemer, der er gennemført på dette tidspunkt. Den vil iværksætte en mere omfattende kvalitetskontrol efter 2025, når alle EU-toldkodeksens elektroniske systemer er blevet gennemført, for at vurdere, om der er mangler eller fejl i kodeksen, der skal afhjælpes gennem et mere omfattende ændringsforslag. I lyset af den nuværende overgangsfase med hensyn til EU-toldkodeksen og disse planer for fremtidige evalueringer anses en evaluering ikke for nødvendig i forbindelse med dette specifikke forslag.

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Forslaget indeholder ændringer til følgende bestemmelser i EU-toldkodeksen:

·Artikel 4, hvori EU's toldområde fastlægges, bør ændres som følge af en anmodning fra Italien om at lade den italienske kommune Campione d'Italia og den italienske del af Luganosøen være omfattet deraf. De to områders geografiske placering som italienske eksklaver på Schweiz' område har historisk begrundet deres udelukkelse fra Unionens toldområde, men Italien mener, at der ikke længere er behov for denne udelukkelse, navnlig fordi Schweiz nu ellers ønsker at medtage dem i sit eget toldområde. Det foreslås, at denne ændring bør gælde fra den 1. januar 2019.

·Artikel 34, stk. 9, der på visse betingelser tillader forlænget anvendelse af afgørelser om bindende tariferingsoplysninger (BTO), der ophører med at være gyldige eller tilbagekaldes, bør ændres, således at muligheden for forlænget anvendelse også gives i yderligere situationer, som er omfattet af EU-toldkodeksens artikel 34, stk. 5, dvs. situationer, hvor en BTO-afgørelse er blevet tilbagekaldt, fordi den ikke er i overensstemmelse med toldlovgivningen, eller fordi de fastsatte betingelser for at træffe BTO-afgørelsen ikke var eller ikke længere er opfyldt (f.eks. som følge af bilaterale forhandlinger mellem to medlemsstater eller vedtagelsen af vejledninger om tarifering på EU-plan).

·Artikel 124, litra h), nr. i), bør ændres for at tilføje midlertidig opbevaring til listen over tilfælde, hvor en toldskyld (der opstår på grund af manglende opfyldelse af toldformaliteterne) ophører, hvis der ikke var nogen væsentlige negative følger, ingen forsøg på at begå urigtigheder, og situationen efterfølgende blev bragt i overensstemmelse med reglerne. Den nuværende udelukkelse af midlertidig opbevaring er en forglemmelse som følge af den omstændighed, at midlertidig opbevaring ikke anses for en toldprocedure. Den dertil knyttede delegation af beføjelser til Kommissionen med henblik på at supplere bestemmelsen bør også ændres til at omfatte midlertidig opbevaring.

·Artikel 129, stk. 2, litra b), bør ændres for at præcisere følgende: Når det påhviler toldmyndighederne at erklære en summarisk indpassageangivelse ugyldig, fordi de ikke-EU-varer, der er omfattet af angivelsen, ikke bliver ført ind i EU's toldområde, skal ugyldigheden erklæres 200 dage efter, at angivelsen blev indgivet, i stedet for "inden for" 200 dage. De 200 dage var blevet fastlagt som det tidsrum, som klarererne har til at frembyde varerne for toldmyndighederne efter at have indgivet angivelsen.

·Artikel 139, stk. 5, bør ændres for at præcisere følgende: Når økonomiske operatører eller transportører af varer ikke har indgivet forudgående oplysninger om ikke-EU-varer (i form af "summariske indpassageangivelser") inden varernes faktiske ankomst og frembydelsen af dem for toldmyndighederne, skal toldangivelserne eller angivelserne til midlertidig opbevaring indeholde de samme oplysninger, som kræves i summariske indpassageangivelser.

·Artikel 146, stk. 2, litra b), bør ændres for at præcisere følgende: Når det påhviler toldmyndighederne at erklære en angivelse til midlertidig opbevaring ugyldig, fordi de pågældende varer ikke bliver frembudt for toldmyndighederne, skal ugyldigheden erklæres 30 dage efter, at angivelsen blev indgivet, i stedet for "inden for" 30 dage. De 30 dage var blevet fastlagt som det tidsrum, som klarererne har til at frembyde varerne for toldmyndighederne efter at have indgivet angivelsen.

·En ny artikel 260a bør foreslås for at give fuldstændig fritagelse for importafgifter for varer, som ikke kan drage fordel af den fuldstændige fritagelse, der er fastsat i artikel 260, men er blevet repareret eller ændret under proceduren for passiv forædling i et land, som Unionen har indgået en præferenceaftale med (som f.eks. CETA med Canada), hvori der er bestemmelser om en sådan fritagelse.

·Artikel 272, stk. 2, litra b), og artikel 275, stk. 2, litra b), bør ændres for at præcisere følgende: Når det påhviler toldmyndighederne at erklære en summarisk udpassageangivelse eller en reeksportmeddelelse ugyldig, fordi de pågældende varer ikke bliver eksporteret, skal ugyldigheden erklæres 150 dage efter, at angivelsen eller meddelelsen blev indgivet, i stedet for "inden for" 150 dage. De 150 dage var blevet fastlagt som det tidsrum, som klarererne har til at føre varerne ud af EU's toldområde, inden angivelsen eller meddelelsen erklæres ugyldig.

2018/0123 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 33, 114 og 207,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 2 indføres en EU-toldkodeks (kodeksen) og fastlægges almindelige regler og procedurer, som gælder for varer, der føres ind i eller ud af Unionens toldområde.

(2)Den italienske kommune Campione d'Italia, der er en italiensk eksklave på Schweiz' område, og den italienske del af Luganosøen bør medtages i Unionens toldområde, fordi de historiske argumenter for udelukkelsen af disse områder, såsom deres isolation og økonomiske ulemper, har mistet deres gyldighed. Af samme årsag bør disse områder være omfattet af den generelle ordning for punktafgifter, samtidig med at de fortsat udelukkes fra det fælles merværdiafgiftssystem. For at sikre, at alle disse ændringer konsekvent finder anvendelse på samme tidspunkt, bør medtagelsen af disse områder i Unionens toldområde finde anvendelse fra den 1. januar 2019.

(3)Kodeksen bør ændres for at præcisere, at indehaveren af en afgørelse om bindende tariferingsoplysninger (BTO) kan benytte denne afgørelse i op til seks måneder efter, at afgørelsen er blevet tilbagekaldt, hvis tilbagekaldelsen skyldes, at afgørelsen ikke er i overensstemmelse med toldlovgivningen, eller de fastsatte betingelser for at træffe afgørelsen ikke var eller ikke længere er opfyldt.

(4)Midlertidig opbevaring bør tilføjes til listen over toldformaliteter omfattet af den bestemmelse, hvorefter en toldskyld som følge manglende overholdelse af reglerne ophører i tilfælde, hvor der ikke var nogen væsentlige negative følger, ingen forsøg på at begå urigtigheder, og situationen efterfølgende blev bragt i overensstemmelse med reglerne. Med henblik på ophør af toldskylden i disse tilfælde bør midlertidig opbevaring ikke behandles anderledes end en toldprocedure Den dertil knyttede delegation af beføjelser til Kommissionen med henblik på at supplere bestemmelsen bør også ændres til at omfatte midlertidig opbevaring.

(5)Når det påhviler toldmyndighederne at erklære en summarisk indpassageangivelse ugyldig som følge af, at de varer, der er omfattet af angivelsen, ikke er blevet ført ind i Unionens toldområde, bør den summariske indpassageangivelse erklæres ugyldig straks efter, at der er gået 200 dage, fra angivelsen blev indgivet, i stedet for inden for 200 dage, eftersom dette er det tidsrum, inden for hvilket der er pligt til at føre varerne ind i Unions toldområde.

(6)For at gøre det muligt for toldmyndighederne at foretage passende risikoanalyser og passende risikobaserede kontroller bør det sikres, at økonomiske operatører fremsender forudgående oplysninger vedrørende ikke-EU-varer i form af en summarisk indpassageangivelse. Når der ikke er blevet indgivet en summarisk indpassageangivelse inden varernes ankomst, og der ikke er dispenseret fra forpligtelsen til at indgive denne, bør økonomiske operatører indgive de oplysninger, der normalt indgår i summariske indpassageangivelser, i deres toldangivelser eller angivelser til midlertidig opbevaring. Med henblik herpå bør der udelukkende gives mulighed for at indgive en toldangivelse eller en angivelse til midlertidig opbevaring i stedet for en summarisk indpassageangivelse, hvis toldmyndighederne på det sted, hvor varerne frembydes, tillader dette. Når det påhviler toldmyndighederne at erklære en angivelse til midlertidig opbevaring ugyldig som følge af, at de varer, der er omfattet af angivelsen, ikke er blevet frembudt for toldmyndighederne, bør angivelsen erklæres ugyldig straks efter, at der er gået 30 dage, fra angivelsen blev indgivet, i stedet for inden for 30 dage, eftersom dette er det tidsrum, inden for hvilket der er pligt til at frembyde varerne for toldmyndighederne.

(7)Varer, der er blevet repareret eller ændret under proceduren for passiv forædling i et land eller et område, som Unionen har indgået en præferenceaftale med, bør fritages fuldstændigt for importafgifter, hvis der i aftalen er fastlagt en sådan fritagelse, således at Unionen opfylder sine internationale forpligtelser i denne henseende. De præferenceaftaler, hvori der er fastlagt en fritagelse, kræver ikke, at fritagelsen finder anvendelse på importen af reparerede eller ændrede produkter, som er fremstillet af ækvivalente varer eller ombytningsvarer i henhold til fremgangsmåden med standardombytning. Afgiftsfritagelsen bør derfor ikke gælde disse varer og produkter.

(8)Når det påhviler toldmyndighederne at erklære en summarisk udpassageangivelse eller en reeksportmeddelelse ugyldig som følge af, at de pågældende varer ikke er blevet ført ud af Unionens toldområde, bør angivelsen eller meddelelsen erklæres ugyldig straks efter, at der er gået 150 dage, fra den blev indgivet, i stedet for inden for 150 dage, eftersom dette er det tidsrum, inden for hvilket der er pligt til at føre varerne ud af Unions toldområde.

(9)I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet er det for at virkeliggøre de grundlæggende mål om at sikre, at toldunionen fungerer effektivt, og gennemføre den fælles handelspolitik nødvendigt og hensigtsmæssigt at tage hånd om en række tekniske problemer, som er blevet konstateret i forbindelse med gennemførelsen af kodeksen, at medtage to af en medlemsstats områder i Unionens toldområde og at bringe kodeksen i overensstemmelse med en international aftale, der ikke var trådt i kraft, da den blev vedtaget. Denne forordning går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå de tilstræbte mål i overensstemmelse med traktaten om Den Europæiske Unions artikel 5, stk. 4.

(10) Forordning (EU) nr. 952/2013 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EU) nr. 952/2013 foretages følgende ændringer:

(1)Artikel 4, stk. 1, tolvte led, affattes således:

" Den Italienske Republiks område, med undtagelse af kommunen Livigno"

(2)Artikel 34, stk. 9, første afsnit, affattes således:

"9. Når en BTO- eller BOO-afgørelse ophører med at være gyldig i overensstemmelse med stk. 1, litra b), eller stk. 2, eller tilbagekaldes i overensstemmelse med stk. 5, 7 eller 8, kan en BTO- eller en BOO-afgørelse stadig anvendes i forbindelse med bindende kontrakter, der byggede på den pågældende afgørelse og blev indgået, før den ophørte med at være gyldig eller blev tilbagekaldt. Denne forlængede anvendelse gælder ikke BOO-afgørelser truffet med henblik på varer, der skal udføres."

(3)Artikel 124, stk. 1, litra h), nr. i), affattes således:

"i) den forsømmelse, som førte til, at der opstod en toldskyld, havde ikke væsentlige følger for den midlertidige opbevarings eller den pågældende toldprocedures korrekte forløb, og der var ikke gjort forsøg på at begå urigtigheder"

(4)Artikel 126 affattes således:

"Artikel 126

Delegation af beføjelser

Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 284 med henblik på at fastsætte listen over misligholdelser, der ikke har væsentlige følger for den midlertidige opbevarings eller den pågældende toldprocedures korrekte forløb, og supplere artikel 124, stk. 1, litra h), nr. i)."

(5)Artikel 129, stk. 2, affattes således:

"2. Hvis de varer, for hvilke der er indgivet en summarisk indpassageangivelse, ikke føres ind i Unionens toldområde, erklærer toldmyndighederne straks angivelsen ugyldig i følgende tilfælde:

a) efter ansøgning fra klarereren eller

b) hvis der er gået 200 dage, siden angivelsen blev indgivet."

(6)Artikel 139, stk. 5, affattes således:

"5. Når ikke-EU-varer, som er frembudt for toldmyndighederne, ikke er omfattet af en summarisk indpassageangivelse, og medmindre der dispenseres fra forpligtelsen til at indgive en sådan angivelse, skal en af personerne i artikel 127, stk. 4, jf. dog artikel 127, stk. 6, øjeblikkeligt indgive en sådan angivelse eller, såfremt toldmyndigheder tillader det, i stedet indgive en toldangivelse eller angivelse til midlertidig opbevaring. Hvis der indgives en toldangivelse eller en angivelse til midlertidig opbevaring under disse omstændigheder, skal denne mindst indeholde de oplysninger, der er nødvendige i den summariske indpassageangivelse."

(7)Artikel 146, stk. 2, affattes således:

"2. Når varer, for hvilke der er indgivet en angivelse til midlertidig opbevaring, ikke frembydes for toldmyndighederne, erklærer toldmyndighederne straks angivelsen ugyldig i følgende tilfælde:

a) efter ansøgning fra klarereren eller

b) hvis der er gået 30 dage, siden angivelsen blev indgivet."

(8)Følgende artikel indsættes:

"Artikel 260a

Varer, der repareres eller ændres inden for rammerne af aftaler mellem Unionen og tredjelande

1.    Der indrømmes fuldstændig fritagelse for importafgifter for forædlingsprodukter, som er fremstillet af varer, der er henført under proceduren for passiv forædling, hvis det på tilfredsstillende måde kan godtgøres over for toldmyndighederne, at:

a) varerne er blevet repareret eller ændret i et land eller område uden for Unionens toldområde, som Unionen har indgået en aftale med, hvori der er fastlagt en sådan fritagelse, og

b) betingelserne for en sådan fritagelse i den i litra a) omhandlede aftale er opfyldt.

2.    Bestemmelserne i stk. 1 finder ikke anvendelse på forædlingsprodukter fremstillet af ækvivalente varer som omhandlet i artikel 223 og på ombytningsvarer som omhandlet i stk. 261 og 262."

(9)Artikel 272, stk. 2, affattes således:

"2. Når de varer, for hvilke der er indgivet en summarisk udpassageangivelse, ikke føres ud af Unionens toldområde, erklærer toldmyndighederne straks angivelsen ugyldig i følgende tilfælde:

a) efter ansøgning fra klarereren eller

b) hvis der er gået 150 dage, siden angivelsen blev indgivet."

(10)Artikel 275, stk. 2, affattes således:

"2. Når de varer, for hvilke der er indgivet en reeksportmeddelelse, ikke føres ud af Unionens toldområde, erklærer toldmyndighederne straks meddelelsen ugyldig i følgende tilfælde:

a) efter ansøgning fra klarereren eller

b) hvis der er gået 150 dage, siden meddelelsen blev indgivet."

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 1, stk. 1, anvendes fra den 1. januar 2019.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1.
(2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).
Top