EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E002233

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2233/02 af Sebastiano Musumeci (UEN) til Kommissionen. Politisk krise på Madagaskar.

EUT C 52E af 6.3.2003, p. 141–142 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E2233

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2233/02 af Sebastiano Musumeci (UEN) til Kommissionen. Politisk krise på Madagaskar.

EU-Tidende nr. 052 E af 06/03/2003 s. 0141 - 0142


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2233/02

af Sebastiano Musumeci (UEN) til Kommissionen

(23. juli 2002)

Om: Politisk krise på Madagaskar

Efter valget den 16. december 2001 og forfatningsdomstolens endelige dom af 29. april 2002 er Marc Ravalomanana blevet valgt til præsident i Madagaskar.

Til trods for undertegnelsen den 18. april af Dakar-aftalen hvorefter der skal dannes en midlertidig forsoningsregering, indtil der er foretaget en nyoptælling af stemmerne fra den 16. december 2001 mellem den nye præsident, Marc Ravalomanana, og den afgående præsident, Didier Ratsiraka, anerkender sidstnævnte ikke ovennævnte dom.

Den afgående præsident, Didier Ratsiraka, har forskanset sig i landets nordlige del, hans traditionelle højborg, hvor han er klar til at gøre væbnet modstand mod et eventuelt angreb fra Marc Ravalomananas regeringsstyrker, som er fast besluttede på at sætte en stopper for Didier Ratsirakas besættelse af øens nordlige del.

Kan Kommissionen eftersom en eventuel konflikt hovedsagelig vil kræve ofre blandt forsvarsløse civile

oplyse, om Den Europæiske Union kan gribe ind for at bidrage til at finde en fredelig løsning på Madagaskars politiske og militære krise for på denne måde at undgå en borgerkrig med uoverskuelige følger?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Poul Nielson

(26. august 2002)

Kommissionen ønsker at henlede opmærksomheden på det seneste positive udfald på krisen i Madagaskar, som endte med, at Marc Ravalomanana iværksatte en forligsprocedure i landet og meddelte, at der snarest vil blive afholdt parlamentsvalg, samt at han blev anerkendt af det internationale samfund som Madagaskars præsident.

Kommissionen ser med tilfredshed på, at der er fundet en løsning på krisen, og håber, at forligsproceduren vil føre til fred og stabilitet for befolkningen i landet.

Kommissionen beklager dybt de dramatiske følger, som den seneste politiske krise har haft for befolkningen i Madagaskar. Kommissionen har i den syv måneder lange krise gået stærkt ind for en løsning, som respekterer den civile fred og befolkningens interesser, og har med henblik herpå støttet alle mæglingsforsøg, der kunne fremme den nationale forsoning.

Kommissionen har endvidere i denne periode truffet adskillige foranstaltninger til at afbøde den langvarige krises virkninger for befolkningen. Den har bl.a. genopbygget veje og genoprettet fri bevægelighed for varer og personer, hvorved der er blevet sikret forsyninger med fødevarer og medicin.

Kommissionen er rede til at yde politisk og teknisk støtte til den nationale forsoning og til en varig løsning på krisen, og er parat til i samarbejde med andre donorer at støtte Madagaskars bestræbelser på at restituere de økonomiske og sociale forhold i landet.

Top