EUR-Lex Hozzáférés az európai uniós joghoz

Vissza az EUR-Lex kezdőlapjára

Ez a dokumentum az EUR-Lex webhelyről származik.

Dokumentum 91997E002840

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 2840/97 af Patricia McKENNA til Kommissionen. EU-publikationer om Amsterdam-traktatudkastet

EFT C 102 af 3.4.1998., 133. o. (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

az Európai Parlament honlapja

91997E2840

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 2840/97 af Patricia McKENNA til Kommissionen. EU-publikationer om Amsterdam-traktatudkastet

EF-Tidende nr. C 102 af 03/04/1998 s. 0133


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL P-2840/97 af Patricia McKenna (V) til Kommissionen (1. september 1997)

Om: EU-publikationer om Amsterdam-traktatudkastet

Som led i Prince-informationsprogrammet har Kommissionen offentliggjort en pjece med titlen A new Treaty for Europa: Citizen's Guide. Pjecen er ogsaa blevet offentliggjort paa Kommissionens webside.

Udgifterne til programmet er afholdt over budgetpost B3-306 i 1997-budgettet. I anmaerkningerne til denne budgetpost anfoeres det, at information om traktatens ratificering ikke skal betragtes som propaganda »men som et effektivt middel til kommunikation mellem borgerne i Den Europaeiske Union og faellesskabsinstitutionerne«, og at aktiviteterne »skal tage hensyn til nationale og regionale saerpraeg«.

Paa trods af forbuddet mod propaganda vil mange anse formand Santers indledning til pjecen som en varmhjertet stoette til traktaten, som endnu ikke er blevet underskrevet af EU-lederne.

Baade den danske og den irske regering har forpligtet sig til at holde folkeafstemning om Amsterdam-traktaten, naar der er opnaaet enighed om den endelige udgave, og naar den er blevet underskrevet af EU's statschefer.

I Danmark stiller regeringen krav om, at al offentlig finansieret information om forslag, som skal til folkeafstemning, skal indeholde argumenterne baade for og imod forslaget med ligevaegt til begge sider. Irlands hoejesteret fastslog i 1995, at ensidige, offentligt finansierede kampagner forud for folkeafstemninger var i modstrid med den irske forfatnings (Bunreacht na hÉireann) bestemmelser om lighed, retfaerdighed og udtryksfrihed i forbindelse med folkeafstemninger.

Hvor mange eksemplarer af den paagaeldende pjece er der blevet udgivet? Hvilke sprog er den blevet udgivet paa? Hvor mange eksemplarer er der blevet uddelt i de enkelte medlemsstater? Hvor mange eksemplarer har Kommissionen til hensigt at uddele fremover?

Har Kommissionen ladet foretage en juridisk vurdering af, om offentliggoerelsen af en saadan pjece eventuelt kan betragtes som indblanding i folkeafstemningsprocessen i Irland og Danmark og andre medlemsstater, som maatte beslutte at holde folkeafstemning om den foreslaaede traktat? Har den i Irlands tilfaelde ladet foretage en vurdering af, om publikationer om traktaten forud for folkeafstemningen vil vaere i modstrid med hoejesteretsdommen i McKenna-sagen, og vil Kommissionen i givet fald offentliggoere resultaterne af en saadan vurdering?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Marcelino Oreja (6. oktober 1997)

Kommissionen udgiver information til borgerne om alle vigtige emner, politikker og aktioner i Faellesskaberne. Pjecen »En ny traktat for Europa. Vejledning for borgerne«, der beskriver Amsterdam-traktatsudkastet, er blot et eksempel paa dette. Maalet med pjecen er at give borgerne en enkel, faktuel oversigt over, hvad der staar i Amsterdam-traktaten, og over hvad dens maal er.

Udgivelsen af denne pjece udgoer en integreret del af de saerlige bestraebelser paa at informere borgerne i Europa om resultatet af regeringskonferencen og om Amsterdam-traktaten saa hurtigt som muligt og paa en klar og lettilgaengelig maade. Disse bestraebelser falder ind under maalene for den del af Prince-programmet, der kaldes »Lad os bygge Europa sammen«.

Oplaget for den slags publikationer besluttes i samraad med Kommissionens repraesentationer, Parlamentets kontorer og andre af Faellesskabernes informationstjenester i medlemsstaterne. Med hensyn til den paagaeldende pjece blev der i alt trykt 534.000 eksemplarer paa de 11 officielle sprog. Den samlede fordeling mellem medlemsstaterne blev som foelger:

>TABLE>

50.000 eksemplarer er reserveret til besoegende i Kommissionen og i Parlamentet i Bruxelles, Luxembourg og Strasbourg, og andre 20.000 til Kommissionens delegationer i tredjelande. Resten er sendt til borgere, der har bestilt dem direkte via telefon, post eller internettet. Med hensyn til den fremtidige uddeling er det foerste oplag naesten udtoemt og der er allerede indloebet anmodninger om en anden udgave svarende til i alt 902.000 eksemplarer.

Som det aerede medlem selv paapeger, saa er Amsterdam-traktaten endnu ikke underskrevet, og de medlemsstater, der skal holde en folkeafstemning, har endnu ikke fastsat en dato eller startet de relevante kampagner. Under disse omstaendigheder, og uden at tage i betragtning om nationale bestemmelser om begraenset offentlig finansiering af kampagner forud for folkeafstemninger ogsaa gaelder Faellesskaberne, eller om Kommissionens publikation kan ses som en del af en kampagne, var der ingen grund til at vurdere at Kommissionens publikation i lyset af disse begraensninger.

McKenna-sagen, som blev afgjort af Irlands Hoejesteret den 17. november 1995, vedroerte den irske regerings aktiviteter. Da den irske regering ikke er involveret og da publikationen ikke paa nogen fornuftig maade kan opfattes som stoette for en kampagne, blev spoergsmaalet om en vurdering af publikationen i lyset af McKenna-sagen, slet ikke rejst.

Az oldal tetejére