EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011XC0210(02)

Meddelelse fra Kommissionen om ophavsretlig beskyttelse af designet på euromønternes fælles side

EUT C 41 af 10.2.2011, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.2.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 41/4


Meddelelse fra Kommissionen om ophavsretlig beskyttelse af designet på euromønternes fælles side

2011/C 41/03

INDLEDNING

I foråret 1996 besluttede medlemsstaterne, at euromønter, som skal sættes i omløb, skal have en fælles side og en national side og gav Kommissionen mandat til at udskrive en konkurrence på europæisk plan om designet på euromønternes fælles side. De vindende design i den europæiske møntdesignkonkurrence blev valgt af stats- og regeringscheferne i juni 1997. De euromønter, der er bestemt til at blive sat i omløb, omfatter otte pålydende værdier: 1, 2, 5, 10, 20 og 50 cent samt 1 og 2 euro.

I henhold til Rådets forordning (EF) nr. 974/98 om indførelse af euroen (1) blev der sat mønter denomineret i euro i omløb fra den 1. januar 2002.

Bestemmelserne om de pålydende værdier og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb, er fastlagt i Rådets forordning (EF) nr. 975/98 (2).

Den 7. juni 2005 konkluderede Rådet, at den fælles side på 10-, 20- og 50-centmønter og 1- og 2-euromønter, som viste Den Europæiske Union, før denne i 2004 blev udvidet fra 15 til 25 medlemsstater, burde ændres, således at alle EU-medlemsstaterne fremover ville være repræsenteret. Den fælles side på mønterne med de mindste pålydende værdier (1-, 2- og 5-centmønter) blev ikke ændret, eftersom de repræsenterer Europa i verden og derfor ikke var berørt af udvidelsen af Den Europæiske Union.

De nye fælles sider blev gradvis indført fra og med 2007, og alle euromønter, der er bestemt til at blive sat i omløb og er mærket med året 2008 eller senere år, er forsynet med de nye fælles sider.

Ophavsretten til designene på både de gamle og de nye fælles sider er overdraget til Kommissionen fra den kunstner, der havde skabt de vindende design i den europæiske møntdesignkonkurrence, som blev valgt af stats- og regeringscheferne i juni 1997.

I Kommissionens meddelelse af 22. oktober 2001 om ophavsretlig beskyttelse af designet på euromønternes fælles side (3) gøres der rede for arrangementerne for håndhævelsen af ophavsretten og den gældende ordning for reproduktion af designene på de fælles sider.

Eftersom euroområdet er blevet udvidet efter vedtagelsen af meddelelsen og ophavsretten for de fælles sider er blevet overdraget til nye medlemsstater, er det hensigtsmæssigt at ajourføre meddelelsens bilag med navnene på de myndigheder, der er udpeget af de medlemsstater, som i mellemtiden har indført euroen (Slovenien i 2007, Cypern og Malta i 2008, Slovakiet i 2009 og Estland i 2011). Desuden er møntdirektørernes arbejdsgruppe og underudvalget for euromønter i efteråret 2009 blevet hørt om, hvorledes ordningen for reproduktion og håndhævelsen fungerer, og de har konkluderet, at den nuværende ordning har fungeret godt og ikke behøver at blive ændret. Nærværende meddelelse erstatter således ovennævnte meddelelse fra Kommissionen af 13. november 2001 om ophavsretlig beskyttelse af designet på euromønternes fælles side. Bortset fra en række redaktionelle ændringer er ændringerne i forhold til meddelelsen fra 2001 derfor begrænset til ajourføringer af indledningen, bestemmelsen om vurdering og bilaget.

1.   Indehaveren af ophavsretten

Ophavsretten til designet på euromønternes fælles side tilhører Den Europæiske Union repræsenteret ved Kommissionen. Europa-Kommissionen har overdraget alle Unionens rettigheder på den enkelte medlemsstats område til hver af de medlemsstater, der har indført euroen. Kommissionen overdrager ophavsretten til de øvrige medlemsstater, efterhånden som hver af dem indfører euroen.

2.   Ordning for reproduktion

Den nedenfor beskrevne fælles ordning for reproduktion vil blive anvendt af Kommissionen og af de deltagende medlemsstater som defineret i forordning (EF) nr. 974/98 på deres område. Reproduktion af dele af eller hele designet på euromønternes fælles side er tilladt uden anvendelse af en særlig procedure i følgende tilfælde:

til fotografier, tegninger, malerier, film, billeder og reproduktioner i øvrigt i fladt format (uden relief), forudsat at de er en tro gengivelse og anvendes på en måde, der ikke skader eller svækker euroens omdømme

til reproduktion med relief på andre genstande end mønter, medaljer og møntefterligninger eller nogen anden genstand, der vil kunne forveksles med mønter

til reproduktion på møntefterligninger lavet i blødt materiale eller fremstillet af plastik, forudsat at de er mindst 50 % større eller mindre end de ægte mønter.

Det skal bemærkes, at reproduktion på medaljer og møntefterligninger fremstillet i metal eller på enhver anden genstand fremstillet i metal, der vil kunne forveksles med mønter, ikke er tilladt, jf. Rådets forordning (EF) nr. 2182/2004 (4).

Enhver anden form for reproduktion af dele af eller hele designet på euromønternes fælles side skal udtrykkeligt godkendes af Europa-Kommissionen, når der er tale om en ikke-deltagende medlemsstat og tredjelande, og af den myndighed, som er udpeget af den medlemsstat, til hvilken ophavsretten er blevet overdraget, når der er tale om en deltagende medlemsstat (en liste over udpegede myndigheder i de deltagende medlemsstater er vedlagt som bilag).

Anmodninger om godkendelse stilet til Europa-Kommissionen skal sendes til Generaldirektoratet for Økonomiske og Finansielle Anliggender.

3.   Håndhævelse

Håndhævelsen af ophavsretten vil blive varetaget af de deltagende medlemsstater på deres område i overensstemmelse med deres nationale lovgivning og under overholdelse af den ordning for reproduktion, der er beskrevet ovenfor. Kommissionen agter at håndhæve ophavsretten i de ikke-deltagende medlemsstater og tredjelande i overensstemmelse med den relevante nationale lovgivning.

Bliver Kommissionen eller de nationale myndigheder, som har fået overdraget ophavsretten, bekendt med, at der har fundet en uretmæssig reproduktion sted på det relevante område, tager de omgående skridt til at sikre, at den pågældende reproduktion indstilles eller trækkes tilbage. Kommissionen eller en medlemsstat (når der er tale om en deltagende medlemsstat) kan i overensstemmelse med den relevante nationale lovgivning beslutte at indlede et civilt søgsmål eller en straffesag mod den person, der er ansvarlig for reproduktionen.

Kommissionen agter at håndhæve ophavsretten i samarbejde med medlemsstaterne. Med henblik herpå opfordres medlemsstaterne til at underrette Kommissionen om ethvert skridt, de tager for at håndhæve ophavsretten, og om gennemførelsen af reglerne for reproduktion.

4.   Vurdering af arrangementerne i denne meddelelse

Kommissionen kan beslutte at tage gennemførelsen af de ovenfor beskrevne regler op til vurdering i fremtiden med henblik på at tilpasse de nuværende arrangementer på baggrund af de erfaringer, der gøres.


(1)  EFT L 139 af 11.5.1998, s. 1.

(2)  EFT L 139 af 11.5.1998, s. 6.

(3)  EFT C 318 af 13.11.2001, s. 3.

(4)  EUT L 373 af 21.12.2004, s. 1.


BILAG

Liste over udpegede myndigheder, jf. meddelelsens punkt 2

BELGIEN

:

Ministère des Finances, Administration de la Trésorerie/Federale Overheidsdienst Financiën, Administratie van de thesaurie/Föderaler öffentlicher Dienst Finanzen, Schatzamt) (finansministeriet — skatteforvaltningen)

TYSKLAND

:

Bundesministerium der Finanzen (forbundsfinansministeriet)

ESTLAND

:

Eesti Pank (Estlands centralbank)

IRLAND

:

Minister for Finance (finansministeren)

GRÆKENLAND

:

Υπουργείο Οικονομίασ και Οικονομικών — Γενικό Λογιστήριο του Κράτουσ — δ25 Διεύθυνση Κινησησ Κεφαλαίων, Εγγυήσεων Δάνειων και Αξιων (økonomi- og finansministeriet — statens generelle regnskabskontor — 25. direktorat for kapitaloverførsler, lånegarantier og værdipapirer)

SPANIEN

:

Dirección General del Tesoro y Política Financiera (generaldirektoratet for statskassen og finanspolitik)

FRANKRIG

:

Ministère de l’économie, des finances et de l'industrie: Direction Générale du Trésor (økonomi-, finans- og industriministeriet: generaldirektoratet for statskassen)

ITALIEN

:

Ministero dell'economia e delle finanze (økonomi- og finansministeriet)

CYPERN

:

Central Bank of Cyprus (Cyperns centralbank)

LUXEMBOURG

:

Ministère des Finances — Service de la Trésorerie (finansministeriet — skatteforvaltningen)

MALTA

:

Central Bank of Malta (Maltas centralbank)

NEDERLANDENE

:

Ministerie van Financiën — Direktie Binnenlands Geldwezen (finansministeriet — direktoratet for indenlandske monetære og finansielle anliggender)

ØSTRIG

:

Münze Österreich AG (Østrigs møntvæsen)

PORTUGAL

:

Imprensa Nacional. Casa da Moeda (det nationale seddeltrykkeri — møntvæsenet)

SLOVENIEN

:

Ministrstvo za finance (finansministeriet)

SLOVAKIET

:

Národná banka Slovenska (Slovakiets centralbank)

FINLAND

:

Valtiovarainministeriö/Finansministeriet


Top