EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/074/42

Sag T-423/05: Sag anlagt den 25. november 2005 — Olympiaki Aeroporia Ypiresies A.E. mod Kommissionen

EUT C 74 af 25.3.2006, p. 21–22 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

25.3.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 74/21


Sag anlagt den 25. november 2005 — Olympiaki Aeroporia Ypiresies A.E. mod Kommissionen

(Sag T-423/05)

(2006/C 74/42)

Processprog: græsk

Parter

Sagsøger: Olympiaki Aeroporia Ypiresies A.E. (Olympic Airways Services AE) (Athen, Grækenland) [ved dikigori P. Anestis, T. Soames, D. Geradin, S. Mavroghenis og S. Jordan]

Sagsøgt: Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sagsøgerens påstande

Beslutning C11/2004 om den statsstøtte, som Grækenland anses at have ydet Olympic Airways Services AE, annulleres, helt eller delvist, i overensstemmelse med artikel 230-231 EF.

Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

I forbindelse med privatiseringen af det græske, statslige flyselskab »Olympic Airways« blev et nyt selskab (herefter »NOA«) oprettet og overtog luftfarten, hvorimod sagsøgeren (herefter »OA«) beholdt alle de øvrige aktiviteter, navnlig groundhandling, vedligeholdelse og reparation af fly. Med den anfægtede beslutning har Kommissionen fastslået, at Grækenland har ydet NOA og sagsøgeren statsstøtte, som er uforenelig med traktaten, af følgende årsager:

Værdien af sagsøgerens aktiver var overvurderet på tidspunktet for oprettelsen

Den græske stat har, som garant, foretaget betalinger for OA's gæld

Den græske stat tolererer vedvarende, at OA skylder i skat og socialudgifter.

Med sit søgsmål har sagsøgeren først og fremmest anfægtet den del af beslutningen, der vedrører den nævnte overvurdering af NOA's aktiver på tidspunktet for dets oprettelse. Sagsøgeren har gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af artikel 87, stk. 1 og 3, EF og artikel 253 EF (begrundelsespligt). Sagsøgeren er af den opfattelse, at kriteriet om en privat investor er blevet anvendt fejlagtigt, idet Den Hellenske Republik har handlet således, som enhver fornuftig privat erhvervsdrivende ville have gjort. Sagsøgeren finder ligeledes, at metoden og konklusionerne i forbindelse med beregningen af størrelsen af den formodede fortjeneste er fejlagtig. Desuden har sagsøgeren anført, at beslutningen savner begrundelse med hensyn til, om betingelserne i artikel 87, stk. 1, EF er opfyldte.

For så vidt angår den græske stats betalinger for sagsøgerens gæld, har denne ikke bestridt, at disse betalinger har fundet sted, men finder, at disse ikke indeholder elementer af statsstøtte, og har følgelig gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af artikel 87, stk. 1, EF. Sagsøgeren har nærmere bestemt gjort gældende, at fortsættelsen af statsstøtten, som består i de pågældende betalinger fra Den Hellenske Republik, var blevet godkendt af Kommissionen, som efter en fejlagtig retslig vurdering har anført det modsatte i den anfægtede beslutning. Sagsøgeren har ligeledes gjort gældende, at Kommissionen har foretaget en åbenbar fejlagtig bedømmelse af de betalinger, der fandt sted inden ændringen af garantierne, og ved at karakterisere visse af den græske stats betalinger som statsstøtte. For så vidt angår denne del har sagsøgeren tillige gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af processuelle rettigheder, navnlig begrundelsespligten.

Med hensyn til konstateringen i den anfægtede beslutning om Grækenlands vedvarende tolerance i forhold til OA har sagsøgeren gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af fællesskabsretten for så vidt angår begrebet statsstøtte, idet Kommissionen ikke har undersøgt Grækenlands adfærd i lyset af kriteriet om en privat kreditor og har ikke kunnet løfte bevisbyrden. Sagsøgeren har ligeledes anført, at der er sket en åbenbar fejlagtig bedømmelse i forbindelse med beregningen og kvantificeringen af den formodede fortjeneste, samt at der mangler begrundelse.

Endelig har sagsøgeren gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af fællesskabsrettens almindelige principper, navnlig retten til kontradiktion, som sagsøgeren finder, er blevet tilsidesat, idet Kommissionen afslog at give Den Hellenske Republik, og derved sagsøgeren som umiddelbar berørt, adgang til de konklusioner, som et revisionsfirma udpeget af Kommissionen var nået frem til. Sagsøgeren har ligeledes gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af princippet »non bis in idem«, idet det beløb, der skal tilbagebetales, i den anfægtede beslutning pålægges renter efter fællesskabsrentesatsen, skønt beløbet allerede omfatter bøder, renter og tillæg i henhold til nationale bestemmelser.


Top