EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E002759

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2759/03 af Fernando Fernández Martín (PPE-DE) til Kommissionen. Metoden til beregning af finansiel bistand til traditionelle AVS-bananleverandører.

EUT C 88E af 8.4.2004, p. 113–114 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

8.4.2004   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

CE 88/113


(2004/C 88 E/0119)

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-2759/03

af Fernando Fernández Martín (PPE-DE) til Kommissionen

(16. september 2003)

Om:   Metoden til beregning af finansiel bistand til traditionelle AVS-bananleverandører

Som led i den faglige og finansielle bistand til de traditionelle AVS-bananleverandører fastlægger Kommissionen hvert år størrelsen af støtten til de enkelte lande ud fra en beregningsmetode, der tager hensyn til AVS-landenes konstaterede konkurrenceevneefterslæb i forhold til tredjelandes bananleverandører og til bananproduktionens betydning for det pågældende lands økonomi (Kommissionens forordning 1609/1999 (1)).

Kommissionen måler konkurrenceevnen ud fra forskellen mellem den gennemsnitlige cif-pris (produktions-, forsikrings- og fragtomkostninger) på bananer fra henholdsvis tredjelande og AVS-lande ved EU's grænser. Disse tal indsamles af Eurostat på grundlag af data fra tolddeklarationer fra de enkelte medlemsstaters importører. Det ser imidlertid ud til, at disse tal ikke bygger på en ensartet definition, hvilket kan medføre alvorlige fejl.

Selv bananer med samme oprindelsessted har forskellige cif-priser i visse medlemsstater, medens andre medlemsstater opererer med samme cif-pris for alle bananer. Denne mangel på harmonisering betyder, at Kommissionens metode til at måle AVS-bananleverandørlandenes konkurrenceevne ikke er god nok, hvilket kan medføre store tab i den støtte, som Rådet og Parlamentet går ind for.

Kan Kommissionen redegøre for forholdet er mellem bananernes markedsværdi og deres konkurrenceevne? Ville det ikke være mere effektivt at måle bananernes konkurrenceevne ud fra produktionsomkostningerne? Vil Kommissionen love, at den vil måle AVS-bananernes konkurrenceevne ud fra den reelle cif-pris (omfattende produktions-, forsikrings- og fragtomkostningerne) og ikke ud fra markedsprisen, og at den vil gøre sit bedste for at råde bod på de urimeligheder, som er konstateret?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Poul Nielson

(21. oktober 2003)

Som det ærede medlem rigtigt påpeger, beregnes den individuelle støtte, der hvert år tildeles hver traditionel AVS-bananleverandør, i overensstemmelse med de kriterier, der er fastsat i Kommissionens forordning (EF) nr. 1609/1999 (2). Navnlig benyttes cif-priserne (der omfatter omkostninger, forsikring og fragt) fra Eurostats statistikker som referencegrundlag for at måle AVS-producenternes konkurrenceevne i forhold til leverandører i andre tredjelande. Sådanne tal indhentes — hvis de foreligger — fra hver medlemsstats toldmyndigheder på grundlag af den værdi, der anføres i erklæringerne om overgang til fri omsætning. Da bananer ikke er pålagt værditold, erklæres værdien af statistiske og momsmæssige hensyn og er baseret på toldværdien, jf. artikel 9 i Kommissionens forordning (EF) nr. 1917/2000 (3). De eventuelle forskelle i de statistiske værdier, der registreres i forskellige medlemsstater, skyldes efter al sandsynlighed forskelle i de relevante oplysninger, som forvaltningerne har adgang til, hvor der ikke foreligger cif-priser for varerne — ved overgang til fri omsætning er varernes faktiske pris ikke altid kendt. Selv om der bør stræbes efter en fuldstændig harmonisering, er de forskellige metoder forenelige med de gældende bestemmelser.

Kommissionen afviser, at støtten i vidt omfang er spildt, da Kommissionen anvender kriterierne ensartet og retfærdigt.

For så vidt angår de mulige metoder til måling af bananernes konkurrenceevne kan der godt argumenteres for, at der kan findes bedre målingsgrundlag end cif-prisen. Det ærede medlem nævner produktionsomkostningerne som det mest hensigtsmæssige grundlag. Da Kommissionens forordning blev udarbejdet, forelå der imidlertid ikke andre oplysninger, der på samme tid opfyldte kravene med hensyn til tilgængelighed, ansvarlighed og sammenlignelighed, og dette er stadig tilfældet i dag.


(1)  EFT L 190 af 23.7.1999, s. 14.

(2)  Kommissionens forordning (EF) nr. 1609/1999 af 22. juli 1999 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 856/1999 om fastlæggelse af en særlig ramme for bistand til traditionelle AVS-bananleverandører (EFT L 190 af 23.7.1999).

(3)  Kommissionens forordning (EF) nr. 1917/2000 af 7. september 2000 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1172/95 for så vidt angår udenrigshandelsstatistikken (EFT L 229 af 9.9.2000).


Top