EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003299

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3299/97 af Angela SIERRA GONZÁLEZ til Kommissionen. Transport af plutonium mellem Frankrig og Japan

EFT C 174 af 8.6.1998, p. 37 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3299

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3299/97 af Angela SIERRA GONZÁLEZ til Kommissionen. Transport af plutonium mellem Frankrig og Japan

EF-Tidende nr. C 174 af 08/06/1998 s. 0037


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-3299/97 af Angela Sierra González (GUE/NGL) til Kommissionen (20. oktober 1997)

Om: Transport af plutonium mellem Frankrig og Japan

Ifoelge meddelelser for nylig i de europaeiske kommunikationsmidler vil talrige skibe lastet med plutonium, der stammer fra oparbejdet radioaktivt affald og er meget farligt, fra december gennemfoere adskillige transporter mellem Frankrig og Japan. Paa denne rute, som talrige lande i og uden for EF ved flere lejligheder har ytret modstand mod, sejler skibene igennnem forskellige EF-landes farvande, og for saa vidt angaar Spanien, passerer de i naerheden af farvandene ved Galicien og De Kanariske OEer.

Ifoelge diverse eksperter kan en ulykke med et saadant skib og det deraf foelgende udslip af plutoniom faar tragiske konsekvenser for havmiljoeet.

Har Kommissionen kendskab til disse forhold?

Mener Kommissionen, at det kan vaere tilladeligt at gennemfoere denne farlige plutoniumstransport, hvis der skal tages hensyn til havmiljoeet og ikke mindst til kystbefokningens sikkerhed?

Har Kommissionen kendskab til, om direktiv 92/3/EURATOM ((EFT L 35 af 12.2.1992, s. 24. )) af 3. februar 1992 om »overvaagning af og kontrol med overfoersel af radioaktivt affald mellem medlemsstaterne samt ind i og ud af Faellesskabet« overholdes, navnlig hvad angaar transittilladelser gennem de forskellige EF-lande, og hvad angaar sikkerhed?

Ved Kommissionen, om denne transport respekterer indholdet af Europa-Parlamentets beslutning af 6. juli 1988 om undersoegelsesudvalgets resultater om haandtering og transport af nukleart materiale?

Hvilke foranstaltninger agter Kommissionen at traeffe for at kontrollere forholdene i forbindelse med transport af affald i havmiljoeet? Mener Kommissionen, at denne form for transport boer afskaffes?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Christos Papoutsis (21. januar 1998)

I betragtning af det nuvaerende beskyttelsesniveau under transport af beholdere indeholdende plutonium, som afskibes i henhold til den Internationale soefartskodeks for transport af farligt gods (IMDG) ((IMDG: kode, der vedroerende klasse 7 (radioaktive materialer) indeholder kravene fra IAEA's: »Regulations for the Safe Transport of Radioactive Material«, Series No 6, 1985 Edition (aendret i 1990). )) og Den Internationale Soefartsorganisations (IMO's) INF-kodeks ((IMO-resolution A.748(18) »Code for the safe carriage of Irradiated Nuclear Fuel, Plutonium and High-Level Radioactive Wastes in Flasks on board Ships«. )) om transport af bestraalet kernebraendsel er der almindeligvis ikke saerlige restriktioner for rutevalg af sikkerhedshensyn.

Tvaertimod er det vigtigt at huske paa, at medlemsstaterne ifoelge internationale konventioner har enekompetence over den fysiske beskyttelse og herunder rutevalget for transporter af nukleart materiale inden for EU. De har ligeledes ret til at indgaa eventuelle saerlige aftaler om transport ud af EU.

Ifoelge direktiv 93/75/EOEF ((EFT L 247 af 5.10.1993. Direktivet aendres for oejeblikket med henblik paa, at det ogsaa skal omfatte radioaktive materialer under IMO's INF-kodeks om bestraalet kernebraendsel. )) har foereren af et fartoej, der transporterer farligt eller forurenende gods, herunder nukleart materiale, og som forlader en havn i EU eller ankommer til en havn i EU fra et tredjeland, pligt til at give de kompetente myndigheder naermere bestemte oplysninger, herunder rutevalget. Sigtet med denne procedure er at give de nationale myndigheder bedre oplysninger i tilfaelde af en ulykke paa et fartoej, der transporterer farligt gods. Endvidere har Kommission i det saakaldte Eurorepdirektiv ((EFT C 22 af 26.1.1994. )) vedtaget i december 1993 stillet forslag om at udbygge det system, der blev oprettet ved direktiv 93/75/EOEF med et mere omfattende indberetningssystem, der finder anvendelse for skibe, som besejler medlemsstaternes kyster. Det er dog ikke meningen, at Kommissionen skal deltage i indberetningsprocessen.

Desuden kan brugt nuklear braendsel, som kan oparbejdes, og plutonium, der genanvendes som foelge af oparbejdning, ikke betragtes som affald, og det er dermed ikke omfattet af Raadets direktiv 92/3/EUR af 3. februar 1992, som det aerede parlamentsmedlem henviser til. Direktivet kan imidlertid anvendes paa det affald, der opstaar som foelge af oparbejdningen.

Top