Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AE2272

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om vaske- og rengøringsmidler og overfladeaktive stoffer, om ændring af forordning (EU) 2019/1020 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 648/2004 (COM(2023) 217 final — 2023/0124(COD))

    EESC 2023/02272

    EUT C 349 af 29.9.2023, p. 121–126 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    29.9.2023   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 349/121


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om vaske- og rengøringsmidler og overfladeaktive stoffer, om ændring af forordning (EU) 2019/1020 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 648/2004

    (COM(2023) 217 final — 2023/0124(COD))

    (2023/C 349/19)

    Ordfører:

    Violeta JELIĆ

    Anmodning om udtalelse

    Europa-Parlamentet, 1.6.2023

    Rådet, 7.6.2023

    Retsgrundlag

    Artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

    Kompetence

    Sektionen for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug

    Vedtaget i sektionen

    29.6.2023

    Vedtaget på plenarforsamlingen

    12.7.2023

    Plenarforsamling nr.

    580

    Resultat af afstemningen

    (for/imod/hverken for eller imod)

    193/1/2

    1.   Konklusioner og anbefalinger

    1.1.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (EØSU) glæder sig over ajourføringen og forenklingen af forordning (EF) nr. 648/2004 (1) om vaske- og rengøringsmidler, fjernelsen af overflødige eller forældede elementer og opretholdelsen af dem, der fungerer godt. EØSU mener imidlertid, at mulighederne for strømlining udlignes eller overskygges af en øget administrativ byrde som følge af andre aspekter af forslaget til revision.

    1.2.

    EØSU understreger betydningen af at sikre sammenhæng og konsekvens mellem revisionen af forordningen om vaske- og rengøringsmidler og anden lovgivningsmæssig og teknisk udvikling, f.eks. i forbindelse med CLP-forordningen ((EF) nr. 1272/2008) (2) og forordningen om miljøvenligt design for bæredygtige produkter.

    1.3.

    EØSU er fast besluttet på at garantere sikkerheden for forbrugere og professionelle brugere, men mener, at de nye krav til vaske- og rengøringsmidler, der indeholder mikroorganismer, er urimeligt konservative, ufleksible og indeholder modsigelser. EØSU anbefaler, at disse regler tilpasses, så de bliver mere sammenhængende, både internt og med andre politikker, og støtter frem for at forhindre innovation i denne nye produktkategori.

    1.4.

    EØSU glæder sig over de lige konkurrencevilkår, der er indført for markedsovervågning af vaske- og rengøringsmidler og overfladeaktive stoffer, der fremstilles og importeres i EU. EØSU mener imidlertid, at forpligtelsen til at oprette og anmelde et produktpas for hver batch af et vaske- og rengøringsmiddel/overfladeaktivt stof er alt for byrdefuld, og anbefaler, at der indføres en mere hensigtsmæssig udløsende faktor for opdatering af produktpasset.

    1.5.

    EØSU opfordrer til en yderligere præcisering af merværdien af produktpasset og CE-mærkningen i forbindelse med markedsovervågning, da sådanne oplysninger ikke indgik i Kommissionens konsekvensanalyse. EØSU bemærker, at svigagtig CE-mærkning kan bringe forbrugernes og brugernes sikkerhed i fare og underminere de lige konkurrencevilkår for erhvervsdrivende, der overholder reglerne.

    1.6.

    EØSU understreger betydningen af, at de specifikke og tekniske krav er på plads i god tid af hensyn til gennemførelsen, og anbefaler derfor, at overgangsperioderne først begynder at løbe efter vedtagelsen af den relevante supplerende lovgivning.

    1.7.

    EØSU støtter en forbedring af produktmærkernes klarhed og læsbarhed ved at fjerne overlapninger mellem lovgivninger, forenkle mærkningens indhold og gøre effektiv brug af digital mærkning. EØSU anbefaler, at der anvendes de samme muligheder for digitalisering af mærkning for færdigpakkede produkter som for genopfyldningssalg, og at vaske- og rengøringsmidler kan mærkes mere tydeligt ved hjælp af piktogrammer/ikoner i stedet for tekst.

    2.   Baggrund for udtalelsen

    2.1.

    Med forslaget ajourføres de eksisterende regler om vaske- og rengøringsmidler med henvisning til målene i den europæiske grønne pagt, kemikaliestrategien med bæredygtighed for øje og Kommissionens nyligt vedtagne meddelelse om EU's konkurrenceevne på lang sigt. Forslaget har til formål at forenkle markedsreglerne ved at afskaffe krav, der anses for unødvendige eller overflødige, indføre frivillig digital mærkning ved at skelne mellem færdigpakkede produkter og produkter, der sælges i genopfyldningsform, fremme salget af innovative sikre produkter ved at indføre sikkerhedskrav for mikroorganismer og styrke håndhævelsen ved at indføre et produktpas.

    2.2.

    Forslagets generelle bestemmelser omfatter definitioner af »vaske- og rengøringsmidler«, »overfladeaktive stoffer« og andre begreber, der henvises til i teksten til den foreslåede forordning, hvoraf nogle er blevet ajourført og præciseret.

    2.3.

    I forslaget fastsættes der produktkrav til vaske- og rengøringsmidler samt overfladeaktive stoffer med hensyn til fri bevægelighed, bionedbrydelighed, anvendelse af mikroorganismer i vaske- og rengøringsmidler og begrænsninger for indholdet af fosfater og andre fosforforbindelser. De tre sidste af disse er nærmere beskrevet i bilagene til den foreslåede forordning.

    2.4.

    Bilag I indeholder kriterier for fuldstændig bionedbrydelighed og prøvningsmetoder for overfladeaktive stoffer som sådan og som indhold i vaske- og rengøringsmidler. De er i det væsentlige uændrede i forhold til bestemmelserne i forordning (EF) nr. 648/2004, da kriterierne og prøvningsmetoderne fortsat er egnede til formålet og det aktuelle tekniske niveau. De forældede kriterier for primær bionedbrydelighed er blevet fjernet, og det samme gælder undtagelsesproceduren for overfladeaktive stoffer, der ikke opfylder kriterierne for fuldstændig bionedbrydelighed. Den blev kun anvendt én gang med en angivelse i det tidligere bilag V, som udløb i 2019, og anses derfor ikke længere for at være nødvendig.

    2.5.

    I bilag II til forslaget indføres der krav til vaske- og rengøringsmidler, som indeholder mikroorganismer, med henblik på at fastsætte harmoniserede regler for sikkerheden ved sådanne produkter og relevante prøvningsmetoder til påvisning af, at disse regler overholdes. Kravene foreskriver udspecificering af de stammer af mikroorganismer, der eventuelt vil blive anvendt, baseret på deres formelle identifikation, og det kræves, at de både optræder i risikogruppe I som defineret i direktiv 2000/54/EF (3) (biologiske agenser på arbejdspladsen) og på QPS-listen (Qualified Presumption of Safety) fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). I bilaget forbydes desuden anvendelse af specifikke patogene organismer eller genetisk modificerede mikroorganismer, anprisninger af antimikrobiel eller desinficerende virkning, medmindre vaske- og rengøringsmidlerne er i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 528/2012 (4) om biocidholdige produkter, og markedsføring af vaske- og rengøringsmidler med mikroorganismer i genopfyldningsform. I bilaget fastsættes desuden obligatoriske testkrav for vaske- og rengøringsmidler, der indeholder mikroorganismer, herunder tredjepartsundersøgelser til støtte for eventuelle påstande om mikroorganismernes virkning og en in vivo-test for akut toksicitet ved indånding (test B.2 i henhold til forordning (EF) nr. 440/2008 (5), dvs. OECD TG 403).

    2.6.

    Forslaget ændrer ikke ved de detaljerede begrænsninger for indholdet af fosfater og andre fosforforbindelser i forordning (EF) nr. 648/2004.

    2.7.

    I forslaget beskrives erhvervsdrivendes forpligtelser, dvs. fabrikanter, importører, distributører og den nyligt indførte rolle som bemyndiget repræsentant. Den tidligere forpligtelse om, at fabrikanten skal være etableret i Unionen, udgår, men fabrikanter uden for Unionen skal udpege en bemyndiget repræsentant ved skriftlig fuldmagt til at udføre visse opgaver (for fabrikanter, der er etableret i Unionen, er dette valgfrit).

    2.8.

    I forslaget indføres en ny procedure for overensstemmelsesvurdering, der skal udføres af fabrikanter af vaske- og rengøringsmidler eller overfladeaktive stoffer, og som er baseret på modul A i afgørelse nr. 768/2008/EF (intern produktionskontrol). Proceduren omfatter en egenerklæring om overensstemmelse og kræver, at der udarbejdes teknisk dokumentation med en beskrivelse af vaske-/rengøringsmidlet og dets anvendelse, rapporter over prøvninger, der er udført for at påvise overensstemmelse, og et datablad om indholdsstoffer.

    2.9.

    Der er fastsat krav til CE-mærkning og mærkning af vaske-/rengøringsmidler og overfladeaktive stoffer, herunder regler for gennemførelse af digital mærkning, hvis den erhvervsdrivende vælger at anvende dette. Mærkningskravene er beskrevet mere detaljeret i bilag V med specifikationer for mærkning af indhold, doseringsoplysninger, der kan udelades fra den fysiske etiket, når de er angivet på en digital etiket, og et forenklet doseringsskema for vaskemidler til husholdningsformål. Forslaget indfører også begrebet databærer, der anvendes for at få adgang til det digitale mærke, og som skal være anbragt på vaskemidlet eller det overfladeaktive stof, på emballagen eller i den ledsagende dokumentation.

    2.10.

    I forslaget fastsættes kravene til og indholdet af produktpasset, der indføres som en metode til at lette overensstemmelseserklæringen (via et centralt register) om og markedsovervågningen af vaske- og rengøringsmidler eller overfladeaktive stoffer, der bringes i omsætning. Der skal være adgang til produktpasset via den samme databærer på produktet, som nævnt ovenfor, og det skal være interoperabelt med produktpas, der f.eks. indføres i henhold til lovgivningen om miljøvenligt design af bæredygtige produkter. Kommissionen skal vedtage en gennemførelsesretsakt, der fastsætter de tekniske krav til produktpasset og databæreren.

    2.11.

    Kommissionen er tillagt beføjelse til at vedtage fremtidige delegerede retsakter for at tilpasse de krav, der er beskrevet i de foregående afsnit, i lyset af den tekniske, videnskabelige og markedsrelaterede udvikling.

    2.12.

    Overgangsbestemmelserne og de afsluttende bestemmelser omfatter en konkret revisionsklausul i artikel 32 om kravene til vaske- og rengøringsmidler med mikroorganismer, som pålægger Kommissionen at vurdere relevansen og effektiviteten af reglerne senest tre år efter forordningens ikrafttræden.

    3.   Generelle og særlige bemærkninger

    3.1.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg mener, at målene i forordning (EF) nr. 648/2004 om vaske- og rengøringsmidler (i det følgende benævnt »forordningen om vaske- og rengøringsmidler«) er relevante, at forordningen fungerer godt, og at målene heri i vid udstrækning er nået.

    3.2.

    EØSU er enig i Kommissionens mål om at ajourføre forordningen om vaske- og rengøringsmidler, så den afspejler den teknologiske, handelsmæssige og politiske udvikling, der har fundet sted, siden den blev vedtaget i 2004, og udvalget støtter målet om at forenkle kravene til erhvervsdrivende, navnlig SMV'er, og fjerne overlapninger med andre EU-retsakter. EØSU glæder sig over de forenklinger, der er indført i forslaget, men mener, at nedbringelsen af den administrative byrde er mere beskeden end forventet af Kommissionen, og at byrden i praksis er øget betydeligt på andre områder (6).

    3.3.

    Revisionen af forordningen om vaske- og rengøringsmidler finder sted sideløbende med flere andre forslag til revideret eller ny lovgivning, der også berører vaske- og rengøringsmidler, herunder CLP-forordningen ((EF) nr. 1272/2008) og den nye forordning om miljøvenligt design for bæredygtige produkter. EØSU understreger betydningen af at sikre fuld sammenhæng og konsekvens mellem disse forskellige retsakter og at undgå forskelle og overlapninger i bestemmelserne.

    3.4.

    EØSU støtter den forenklede definition af et »vaske- og rengøringsmiddel« i Kommissionens forslag, der vil være lettere at forstå og anvende for både erhvervsdrivende og offentlige myndigheder. Fjernelsen af henvisningen til specifikke kategorier af indholdsstoffer (sæbe og/eller overfladeaktive stoffer) i definitionen af et vaske- og rengøringsmiddel gør definitionen mere omfattende og giver et klarere overblik over mulighederne for fremtidig innovation i produktkategorien.

    3.5.

    EØSU bifalder opretholdelsen af kravene til overfladeaktive stoffers bionedbrydelighed og udfasningen af undtagelsesproceduren, som ikke længere anvendes. Dette er med til at gøre bestemmelserne mere effektive og klarere for erhvervsdrivende og myndigheder.

    3.6.

    EØSU mener, at de foreslåede krav til vaske- og rengøringsmidler med mikroorganismer er unødigt strenge og ikke velegnede til vaske- og rengøringsmidler. Testkravene i bilag II anses for at være for byrdefulde, navnlig for SMV'er. For mikroorganismer, der anvendes i sprøjtevaskemidler, er der et krav om at bestå en hvirveldyrstest for akut toksicitet ved indånding, hvilket vil medføre aflivning af typisk 30 dyr pr. test. Dette undergraver forpligtelsen i direktiv 2010/63/EU (7) om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål, og er ikke nødvendig, da der findes alternative metoder til bestemmelse af sikkerheden (f.eks. analogislutninger fra historiske data, in vitro-forsøg med humane cellelinjer og bevisvægt, navnlig under hensyntagen til, at risikogruppe 1/QPS-status er obligatorisk).

    3.7.

    EØSU mener, at det er uhensigtsmæssigt at kræve, at mikroorganismer, der anvendes i vaske- og rengøringsmidler, skal være opført på EFSA's QPS-liste. Dette er ikke engang et obligatorisk krav, når en mikroorganisme skal anvendes i fødevare- og foderindustrien, men snarere blot et udgangspunkt for yderligere evaluering foretaget af EFSA. Mikroorganismer, der ikke er opført på QPS-listen, kan stadig vurderes med hensyn til sikkerhed og anvendes i fødevarer eller foder, men for vaske- og rengøringsmidler vil der ikke være en sådan mulighed, før Kommissionen efterfølgende har foretaget en formel gennemgang/revision af kravene. Det anses ikke for rimeligt at have mere restriktive regler for vaske- og rengøringsmidler end for fødevarer, der indtages direkte. Hvis det på den anden side var obligatorisk at opstille en QPS-liste, ville EØSU ikke finde det berettiget at kræve, at vaske- og rengøringsmidler, der indeholder mikroorganismer, mærkes med en advarsel om, at produktet ikke må anvendes på overflader, der er i kontakt med fødevarer.

    3.8.

    En begrænsning af de mikroorganismer, der kan anvendes på den måde, som er beskrevet i det nye bilag II, risikerer at hæmme eller blokere innovation, og der tages hverken hensyn til det forhold, at vaske- og rengøringsmidler med mikroorganismer allerede er omfattet af forordningen om vaske- og rengøringsmidler og anden lovgivning, bl.a. direktivet om produktsikkerhed i almindelighed, eller til den ramme, som industrien har udarbejdet for at muliggøre passende risikostyring af mikrobielle indholdsstoffer. Forslaget fritager vaske- og rengøringsmidler, der bringes i omsætning i forsknings- og udviklingsøjemed, fra betingelserne i bilag II, punkt 1, men den eneste mekanisme, der er til rådighed for kommerciel anvendelse af nye (stammer af) mikroorganismer, er revisionsklausulen i artikel 32 og/eller delegerede retsakter. EØSU anbefaler, at der vedtages en mindre restriktiv proces for at muliggøre og fremme innovation i dette voksende produktsegment.

    3.9.

    EØSU støtter Kommissionen i, at de eksisterende begrænsninger for indholdet af fosfater og andre fosforforbindelser, som har vist sig at kunne reducere anvendelsen af fosfor siden 2014, skal opretholdes, og at brugen heraf skal begrænses til formål, hvor det er kritisk, eller hvor en begrænsning ville føre til endnu større negative indvirkninger på miljøet, sikkerheden og/eller rengøringsegenskaberne (8).

    3.10.

    EØSU mener, at der er behov for en yderligere præcisering af de roller og forpligtelser, som påhviler de erhvervsdrivende, der er udpeget i forslaget, navnlig den bemyndigede repræsentant, som beskrevet i artikel 8. I tilfælde, hvor det påhviler en fabrikant, som er etableret uden for Unionen, at udpege en sådan bemyndiget repræsentant, er det ikke klart, om den fuldmagt, som fabrikanten uden for EU har givet sidstnævnte, f.eks. skal omfatte forpligtelsen til at stille et datablad med indholdsstoffer til rådighed for medlemsstaternes udpegede organer, som beskrevet i artikel 7, stk. 6. For at sikre lige konkurrencevilkår er det vigtigt, at der gælder samme forpligtelser for fabrikanter både i og uden for Unionen, og at det klart fremgår, hvordan disse forpligtelser skal opfyldes.

    3.11.

    EØSU opfordrer til en yderligere præcisering af merværdien af produktpasset og CE-mærkningen som et middel til at påvise og/eller verificere overensstemmelsen af produkter, der er omfattet af forordningen om vaske- og rengøringsmidler. I Kommissionens konsekvensanalyserapport påpeges der ikke konkrete problemer med overholdelse af krav eller sikkerhedsrisici for forbrugerne som begrundelse for at indføre disse krav, og de indgår ikke i de politiske løsningsmodeller, som behandles i rapporten, og der mangler derfor oplysninger om vurderingen af deres konsekvenser. EØSU støtter imidlertid forpligtelsen til at anvende et produktpas på lige fod for alle producenter af vaske- og rengøringsmidler eller overfladeaktive stoffer, uanset om de er etableret i eller uden for EU, for at undgå, at europæiske produkters konkurrenceevne bringes i fare på grund af import.

    3.12.

    Påførelse af et CE-mærke er ikke i sig selv bevis for, at der er gennemført en overensstemmelsesvurdering i henhold til forordningen, og dette skal stadig kontrolleres af tilsynsmyndighederne, som det er tilfældet i henhold til den nuværende forordning. Der har været tilfælde af svigagtig CE-mærkning i andre produktkategorier, som er omfattet af lignende lovgivning, og det kan udsætte forbrugerne for sundheds- og sikkerhedsrisici.

    3.13.

    EØSU opfordrer til, at produktpas, der indføres i henhold til forordningen om vaske- og rengøringsmidler, integreres fuldt ud med de pas, der vedtages i henhold til anden lovgivning såsom forordningen om miljøvenligt design for bæredygtige produkter. For at mindske den administrative byrde for erhvervsdrivende, navnlig SMV'er, og offentlige myndigheder, er det vigtigt at bevare sammenhængen og undgå overlappende eller divergerende krav.

    3.14.

    EØSU mener, at oplysningskravene til produktpasset, som det foreslås i øjeblikket, ikke stemmer overens med nedbringelsen af den administrative byrde. Oprettelse af et produktpas, anmeldelse til et register og trykning/påsætning af en ny databærer for hvert specifikt parti af et produkt er hverken gennemførligt i praksis eller rimeligt, og kravet om at gennemføre disse procedurer, inden produktet bringes i omsætning, vil sandsynligvis skabe forstyrrelser og forsinkelser i forsyningskæderne. EØSU anbefaler, at Kommissionen tilpasser disse krav til en mere hensigtsmæssig udløsende faktor for hyppighed eller variation.

    3.15.

    EØSU bemærker, at de specifikke og tekniske krav til produktpasset skal præciseres senere i en gennemførelsesretsakt. Disse elementer er afgørende for gennemførelsen af den foreslåede forordning, og EØSU understreger betydningen af, at disse krav vedtages i god tid, inden forordningen træder i kraft, for at undgå retsusikkerhed. For at erhvervsdrivende kan få tilstrækkelig tid til at gennemføre bestemmelserne, anbefaler EØSU, at overgangsperioderne for gennemførelsen af den reviderede forordning om vaske- og rengøringsmidler først går i gang, når Kommissionens lovgivningsmæssige forpligtelser er opfyldt.

    3.16.

    EØSU støtter afskaffelsen af databladet om indholdsstoffer i vaske- og rengøringsmidler, der opfylder kriterierne for klassificering som farlige i henhold til CLP-forordningen, da der derved fjernes en unødig overlapning i forhold til bestemmelserne i sidstnævnte forordning. For ufarlige vaske- og rengøringsmidler foreslår EØSU, at databladet om indholdsstoffer stilles til rådighed efter begrundet anmodning fra medlemsstaternes udpegede organer som følge af konstaterede forbrugerbeskyttelsesbehov eller -problemer. Denne formulering vil i højere grad være i overensstemmelse med artikel 8, stk. 3, litra c), i forslaget og også med bilag VIII til CLP.

    3.17.

    EØSU bifalder de foreslåede ændringer af mærkningskravene, selv om de er relativt begrænsede, for at fjerne overlapninger mellem CLP-forordningen og forordningen om vaske- og rengøringsmidler med hensyn til mærkning af indholdsstoffer. Dette vil bidrage til at gøre mærkerne mere forståelige og relevante for forbrugerne/slutbrugerne, som via uafhængige undersøgelser har givet udtryk for, at de foretrækker mærker med færre, men nemmere forståelige oplysninger (9). I den forbindelse foreslår EØSU en yderligere forenkling af vaske- og rengøringsmidler ved hjælp af et system med piktogrammer eller ikoner i stedet for tekst.

    3.18.

    EØSU støtter forslagets bestemmelser om digital mærkning, hvilket vil bidrage til at forbedre læsbarheden af fysiske mærker og samtidig give adgang til en bedre forbruger-/slutbrugeroplevelse med hensyn til information, sprogvalg og læsbarhed. Udvalget støtter desuden adgangen til såvel digitale mærker som produktpasoplysninger via én databærer for at gøre mærkerne mindre forvirrende og mere overskuelige.

    3.19.

    EØSU bifalder forslaget om at tillade, at størstedelen af den krævede mærkning er digital for produkter, der sælges i genopfyldningsform, men sætter spørgsmålstegn ved, om de samme regler ikke også bør gælde for færdigpakkede produkter og salg af genopfyldningsprodukter. Dette vil sikre lige konkurrencevilkår for vaske- og rengøringsmidler, som bringes i omsætning.

    Bruxelles, den 12. juli 2023.

    Oliver RÖPKE

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2004 af 31. marts 2004 om vaske- og rengøringsmidler (EUT L 104 af 8.4.2004, s. 1).

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 af 16. december 2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger og om ændring og ophævelse af direktiv 67/548/EØF og 1999/45/EF og om ændring af forordning (EF) nr. 1907/2006 (EUT L 353 af 31.12.2008, s. 1).

    (3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/54/EF af 18. september 2000 om beskyttelse af arbejdstagerne mod farerne ved at være udsat for biologiske agenser under arbejdet (syvende særdirektiv i henhold til artikel 16, stk. 1, i direktiv 89/391/EØF) (EUT L 262 af 17.10.2000, s. 21).

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 528/2012 af 22. maj 2012 om tilgængeliggørelse på markedet og anvendelse af biocidholdige produkter (EUT L 167 af 27.6.2012, s. 1).

    (5)  Kommissionens forordning (EF) nr. 440/2008 af 30. maj 2008 om fastlæggelse af forsøgsmetoder i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH) (EUT L 142 af 31.5.2008, s. 1).

    (6)  Yderligere oplysninger om den administrative byrde for vaske- og rengøringsmiddelindustrien findes i AISE factsheet on the Cumulative Cost Assessment.

    (7)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/63/EU af 22. september 2010 om beskyttelse af dyr, der anvendes til videnskabelige formål (EUT L 276 af 20.10.2010, s. 33).

    (8)  Relevance of professional laundry and machine dishwashing on the entry of phosphate and other phosphorus compounds (P) into wastewater, Umweltbundesamt 98/2021.

    (9)  Geuens M, Byrne D, Boeije G, Peeters V, Vandecasteele B. Investigating the effectiveness of simplified labels for safe use communication: the case of household detergents. Int J Consum Stud. 2021; 45(6):1410–24. https://doi.org/10.1111/ijcs.12662.


    Top