This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52022XC1219(01)
Publication of an application for registration of a name pursuant to Article 50(2)(a) of Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament and of the Council on quality schemes for agricultural products and foodstuffs 2022/C 481/05
Offentliggørelse af en ansøgning om registrering af en betegnelse i henhold til artikel 50, stk. 2, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer 2022/C 481/05
Offentliggørelse af en ansøgning om registrering af en betegnelse i henhold til artikel 50, stk. 2, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer 2022/C 481/05
C/2022/9598
EUT C 481 af 19.12.2022, p. 8–10
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
19.12.2022 |
DA |
Den Europæiske Unions Tidende |
C 481/8 |
Offentliggørelse af en ansøgning om registrering af en betegnelse i henhold til artikel 50, stk. 2, litra a), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer
(2022/C 481/05)
Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse mod ansøgningen, jf. artikel 51 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 (1), senest tre måneder efter datoen for offentliggørelsen af denne meddelelse.
ENHEDSDOKUMENT
»Rökt Vättersik«
EU-nr.: PDO-SE-02591 – 7.11.2019
BOB (X) BGB ( )
1. Betegnelse(r) [på BOB eller BGB]
»Rökt Vättersik«
2. Medlemsstat eller tredjeland
Sverige
3. Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren
3.1. Produkttype
Kategori 1.7. Fisk, bløddyr, skaldyr, ferske, og produkter på basis heraf
3.2. Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1
»Rökt Vättersik« er en hvidfisk (Coregonus ssp.) fra søen Vättern, der er røget på et røgeri.
»Rökt Vättersik« sælges uemballeret eller vakuumpakket for længere holdbarhedstid.
Produktet har følgende egenskaber:
Størrelse: Produktet er normalt mellem 0,3 og 0,6 kg, men større eksemplarer er muligt.
Fedt: 0,5 - 2,5 %. Fedtindholdet varierer afhængigt af fangststed.
Udvendig farve: Fra mørk nougatfarvet med et lilla skær (ryggen) og mørk caffelattefarvet med et metallisk skær (bugen) til et lyst metalisk skær.
Kødfarve: Varierende lyse og mørke nuancer af dodenkop med et skær af nougatfarvet.
Konsistens: Fiskekødet har en tydelig tilberedt tilstand og er behageligt med et fast bid.
Smag: Dyb saltet smag og en markant røget smag med en let sød/syrlig note af tjære.
Duft: En dyb markant duft af røg.
3.3. Foder (kun for animalske produkter) og råvarer (kun for forarbejdede produkter)
Hvidfisken lever hovedsagelig af små reliktkrebs (Mysis sp., Pallasea sp. og Pontoporeia sp.), fiskerogn, snegle, muslinger, krebsdyr og små fisk, der er naturligt til stede i søen Vättern.
Hvidfisk (Coregonus ssp.) fra søen Vättern, kendt som »Vättersik«
3.4. Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område
Alle etaper af produktionen, fra fangst af fisk, der er naturligt til stede i Vättern til fremstilling af »Rökt Vättersik« ved at røge fisken, skal finde sted i det geografiske område, jf. punkt 4.
3.5. Særlige regler for udskæring, rivning eller emballering osv. af det produkt, som betegnelsen henviser til
—
3.6. Særlige regler for mærkning af det produkt, som betegnelsen henviser til
—
4. Kort angivelse af det geografiske områdes afgrænsning
Produktionsområdet for »Rökt Vättersik« består af søen Vättern og det omgivende område inden for en radius af 10 km målt fra vandlinjen ved normal vandstand.
5. Tilknytning til det geografiske område
Sammenhængen mellem det geografiske område og egenskaberne ved produktet »Rökt Vättersik« baseres både på de naturlige forhold i det geografiske område og de menneskelige faktorer.
Beskrivelse af de naturgivne faktorer, der bidrager til tilknytningen
Vättern er den femtestørste sø i Europa og blev for ca. 8 000 år siden adskilt fra det, som i dag er Østersøen. I dag ligger søen 88,5 m over Østersøens niveau.
Den isolerede beliggenhed fra andre vandsystemer betyder, at bestanden af hvidfisk (Coregonus ssp.) i Vättern udvikles adskilt fra andre hvidfiskbestande og nu er genetisk forskellig fra andre hvidfiskbestande.
Vättern er en typisk næringsfattig koldtvandssø (gennemsnitstemperaturen er ca. 10 °C) med klart vand (vandgennemsigtigheden er ca. 15 m) og langsom vandudskiftning (ca. 60 år).
Det kolde vand udgør et godt levested for typiske koldtvandsarter som f.eks. hvidfisk fra Vättern og for reliktkrebs, der er dens vigtigste fødekilde.
Som et resultat af det kolde næringsfattige vand i Vättern er hvidfisk i søen slankere (fedtindhold 0,5-2,5 %, afhængigt af årstiden og fangststedet) og mindre (som regel 0,3 - 0,6 kg) end hvidfisk, der fanges i andre vandsystemer.
Det lave fedtindhold giver »Rökt Vättersik« et markant fast kød og et behageligt fast bid i forhold til andre typer af røget fisk, der er almindeligt tilgængelige på markedet. Det lave fedtindhold bidrager også til at gøre smagen af »Rökt Vättersik« mere subtil og elegant end smagen hos andre almindelige typer af røget fisk.
Beskrivelse af de menneskelige faktorer, der er relevante for tilknytningen
Fra et historisk perspektiv har fremstillingen af »Rökt Vättersik« været af stor betydning for de mennesker, der lever ved Vättern. Fiskerne har traditionelt selv røget og solgt »Rökt Vättersik«. Traditionen består, selv om der i dag også findes dem, der kun enten fisker eller røger hvidfisk fra Vättern.
Fiskeri og røgning af hvidfisk er et traditionelt håndværk, der er baseret på den viden om hvidfisks adfærd i Vättern og om, hvordan slanke fisk skal røges, der er tilegnet gennem generationer og ofte nedarvet fra generation til generation inden for familien.
Hvidfisk findes forskellige steder i Vättern og på forskellige dybder afhængigt af faktorer som f.eks. foderforsyning og tidspunktet på året. I perioden mellem august og november lever hvidfiskene i lavvandede områder i en dybde på højst 30 m i nærheden af gydeområder. Fra december flytter hvidfiskene til stadigt dybere vand, således at de i slutningen af februar fiskes på en dybde på 90-120 m. Fødetilgængeligheden er større i de lavvandede områder i Vättern om foråret, hvilket betyder, at hvidfiskene vender tilbage til de lavvandede områder i søen.
Når fiskerne fisker efter hvidfisk, skal de have kendskab til fiskenes sæsonbetingede migrationsmønstre, da fisken søger efter føde. De vælger fangstpladser på søen, hvor der er mest sandsynlighed for at finde hvidfisken på det pågældende særlige tidspunkt.
Når hvidfisken røges, skal røgningen tilpasses en række faktorer for produktet for at opnå egenskaberne for »Rökt Vättersik«. Røgningsprocessen skal tilpasses til faktorer som sæson, klima og lufttryk. Fangstpladserne og fiskeperioden — tidspunktet på året, hvor hvidfisken fanges — påvirker også røgningen, da fedtindholdet i fisken varierer.
Kendskab til særlige egenskaber ved hvert røgeri — hvor meget røg ovnen producerer, og hvordan den fordeles i ovnen — er også af afgørende betydning for det endelige produkts egenskaber.
Eftersom hvert røgeri har sine egne specielle karakteristika, følger røgerimedarbejderne en røgningsprocedure, der er tilpasset deres eget røgeri. Afhængigt af røgeriets udformning skal hvidfiskene flyttes rundt inde i røgeriet i løbet af røgningsprocessen for at sikre, at de røges jævnt. Udviklingen af røgen i røgeriet kontrolleres ved skiftevis anvendelse af tørret og udblødt eller frisk fældet træ.
Den tid, der kræves til røgningen, varierer afhængigt af temperaturen (som regel 70-80° C) og udviklingen af røg i røgeriet. Røgerimedarbejderen beslutter, hvornår hvidfisken klar, ved at kontrollere dens konsistens, lugte til fisken og føle, hvor faste finnerne er.
Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/ansokan_vattersik_2022_07_07.pdf