EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0822

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om gennemførelse af artikel 45 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 om informationsforanstaltninger vedrørende den fælles landbrugspolitik

COM/2021/822 final

Bruxelles, den 20.12.2021

COM(2021) 822 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om gennemførelse af artikel 45 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 om informationsforanstaltninger vedrørende den fælles landbrugspolitik

{SWD(2021) 399 final}


I.INDLEDNING

Denne rapport omhandler gennemførelsen af informationsforanstaltninger vedrørende den fælles landbrugspolitik for 2019 og 2020 i henhold til artikel 45 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 af 17. december 2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik 1 (herefter "forordningen").

Ifølge forordningens artikel 45, stk. 1, første afsnit, har informationsforanstaltninger, der finansieres, "navnlig til formål at bidrage til at forklare, gennemføre og udvikle den fælles landbrugspolitik og gøre befolkningen mere bevidst om indholdet af og målsætningerne herfor, at genoprette forbrugernes tillid efter kriser ved hjælp af oplysningskampagner, at underrette landbrugere og andre parter, der er aktive i landområder, og at fremme den europæiske landbrugsmodel såvel som hjælpe borgerne med at forstå den". Ifølge artikel 45, stk. 2, sidste afsnit, skal disse foranstaltninger "også bidrage til virksomhedskommunikationen om Unionens politiske prioriteter, for så vidt at disse prioriteter har tilknytning til de generelle mål i denne forordning".

Finansierede informationsforanstaltninger er inddelt i to hovedkategorier:

-foranstaltninger, der foreslås af tredjepartsorganisationer og medfinansieres af Den Europæiske Garantifond for Landbruget – EGFL (tilskud)

-foranstaltninger iværksat på Kommissionens initiativ og finansieret 100 % af Den Europæiske Garantifond for Landbruget – EGFL (direkte aktiviteter/offentlige indkøb).

Ifølge artikel 45, stk. 5, i forordningen skal Kommissionen hvert andet år forelægge Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om gennemførelsen af informationsforanstaltninger i henhold til forordningen. Dette er den niende rapport 2 .

I denne periode fortsatte Generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter (GD AGRI) med at bidrage til den igangværende udvikling og gennemførelse af Kommissionens kommunikationstiltag. Der blev samlet midler fra forskellige udgiftsprogrammer til finansieringen af kommunikationsprioriteterne på basis af Den Europæiske Unions generelle mål. I 2019 afspejlede GD AGRI's kommunikationstiltag, hvordan den fælles landbrugspolitik bidrog til Juncker-Kommissionens prioriteter, navnlig med hensyn til jobskabelse, vækst og investeringer, og gav borgerne håndgribelige fordele. Samtidig forberedte Kommissionen arbejdet med at opfylde von der Leyen-Kommissionens overordnede ambitioner, navnlig vedrørende den europæiske grønne pagt. I 2020 stod den nye Kommission over for coronaviruspandemien, og der opstod hurtigt behov for at tilrettelægge en samordnet og koordineret europæisk reaktion på krisen. GD AGRI bidrog til kommunikationen både på virksomhedsniveau og på sektorplan om de foranstaltninger, der er truffet for at beskytte borgernes sundhed og sikkerhed og fortsat sikre fødevaresikkerhed og effektive fødevareforsyningskæder, og om den fremadrettede genopretningsplan, som Kommissionen har foreslået baseret på målene i den grønne pagt.

I 2020 blev en Eurobarometerundersøgelse gennemført som led i de løbende analyser af EU-borgernes opfattelse af landbruget og den fælles landbrugspolitik. De tre mål for den fælles landbrugspolitik, som europæerne prioriterer højest — at levere sikre og sunde fødevarer af høj kvalitet, sikre landbrugerne en rimelig levestandard samt beskytte miljøet og bekæmpe klimaændringer — har været de samme og generelt ligget på samme niveau siden 2017. Et voksende flertal af europæerne mener, at den fælles landbrugspolitik opfylder sine mål, og at den er til gavn for alle borgere og ikke kun landbrugerne 3 .

Desuden blev der i 2020 gennemført en ekstern undersøgelse til evaluering 4 af politikken til information om den fælles landbrugspolitik. Den viste, at de gennemførte informationsforanstaltninger opfyldte målsætningen om at opbygge større kendskab til og forståelse af den fælles landbrugspolitik. Den gav også nyttige rettesnore for udarbejdelsen af GD AGRI's eksterne kommunikationsstrategi for perioden 2021-2025. Undersøgelsen bidrog derudover til en overordnet evaluering af informationspolitikken vedrørende den fælles landbrugspolitik. Som afslutning blev den endelige evalueringsrapport offentliggjort 5 .

De bilag, der er nævnt i teksten, findes i det ledsagende arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene.

II.BUDGET 

Budgettet til informationsforanstaltninger under budgetpost 05 08 06 var, som oprindelig planlagt i finansieringsafgørelsen, på 8 mio. EUR i 2019 og 8 mio. EUR i 2020. Inden for rammerne af Kommissionens virksomhedskommunikationsaktiviteter i denne periode blev 5 655 000 EUR desuden i 2019 delegeret fra GD AGRI (fra både EGFL og ELFUL) til GD Kommunikation, der er ansvarligt for forvaltningen af Kommissionens virksomhedskampagner, og 7 545 000 EUR i 2020.

Fordelingen af det øremærkede budget mellem offentlige udbud (aktiviteter iværksat på Kommissionens initiativ) og tilskud (medfinansierede aktiviteter) var som følger:

2019: offentlige indkøb (4 mio. EUR) (50 %) — tilskud (4 mio. EUR) (50 %) 
2020: offentlige indkøb (4 mio. EUR) (50 %) — tilskud (4 mio. EUR) (50 %)

Budgetgennemførelsen for 2019 nåede op på 100 % hvad angår forpligtelser og 92,91 % hvad angår betalinger af forpligtede beløb.

Budgetgennemførelsen for 2020 nåede op på 96,86 % hvad angår forpligtelser. Tallene for betalinger i 2020 var endnu ikke opgjort på tidspunktet for udarbejdelsen af nærværende rapport, idet der stadig kunne foretages betalinger indtil den 31. december 2021.

III.FORDELING AF FINANSIEREDE AKTIVITETER

I 2019-2020 fokuserede informationsforanstaltningerne vedrørende den fælles landbrugspolitik i høj grad på den fremtidige fælles landbrugspolitik og Kommissionens politiske prioriteter. Rapporteringsperioden faldt sammen med de igangværende forhandlinger om sektorforslagene under den flerårige finansielle ramme (FFR) vedrørende reformen af den fælles landbrugspolitik, som Kommissionen fremlagde den 1. juni 2018. I 2019 omfattede aktiviteterne også oplysning om valget til Europa-Parlamentet i forbindelse med GD AGRI's igangværende formidlingsaktiviteter med henblik på at samarbejde med borgere og interessenter om forslagene til reform af den fælles landbrugspolitik. Der var en stærk indsats fra Kommissionens side for at fremme den europæiske grønne pagts bæredygtighedsdagsorden med vedtagelsen af fra jord til bord- og biodiversitetsstrategierne den 20. maj 2020 og de løbende drøftelser heraf med de øvrige EU-institutioner og interessenter. Opbygning af kendskab til den fælles landbrugspolitiks centrale rolle med hensyn til at nå målene i den europæiske grønne pagt var af central betydning for GD AGRI's kommunikationsindsats i denne periode, Herunder betydningen af bæredygtighed i alle dimensioner — økonomiske, sociale såvel som miljømæssige. Som nævnt ovenfor var information om Kommissionens koordinerede hasteindsats på EU-plan som reaktion på udbruddet af covid-19 af højeste prioritet i 2020. Den omfattede oplysning til borgerne og til de politiske beslutningstagere om de mange foranstaltninger, som Kommissionen har vedtaget med henblik på at forenkle forvaltningen af den fælles landbrugspolitik og yde finansiel støtte til landbrugere og landbosamfund. For både borgere og interessenter viste covid-19-pandemien med al tydelighed betydningen af en robust og modstandsdygtig landbrugsfødevaresektor, der fungerer under alle forhold. En anden vigtig prioritet i 2020 var kommunikation om udarbejdelsen af en langsigtet vision for EU's landdistrikter.

Informationsaktionerne var kendetegnet ved et styrket samarbejde med andre af Kommissionens tjenestegrene, herunder GD Kommunikation (COMM), GD for Sundhed og Fødevaresikkerhed (SANTE), GD for Forskning og Innovation (RTD), Det Fælles Forskningscenter og GD Miljø (ENV). De mange samarbejder afspejlede dagsordenen for den grønne pagts tværgående karakter. For at sikre, at den fælles landbrugspolitiks centrale budskaber blev formidlet sammen med den overordnede fortælling om den grønne pagt, udarbejdede GD AGRI specifikt kommunikationsmateriale om f.eks. økologi-, kvalitets- og innovationspolitik. Desuden blev brugen af digitale værktøjer og sociale medier intensiveret for at gøre kommunikationen ud til interessenter og borgere mere effektiv.

1.    Tilskud (medfinansierede informationsforanstaltninger iværksat på initiativ af tredjepartsorganisationer)

Ifølge forordningens artikel 45 (informationsforanstaltninger) kan der gennemføres to typer foranstaltninger, som skal finansieres af tilskud, årlige arbejdsprogrammer eller andre særlige foranstaltninger, som tredjeparter stiller til rådighed. Specifikke informationsforanstaltninger omfatter tids- og stedbegrænsede informationsarrangementer, der gennemføres på basis af et enkelt budget. De omfattede aktiviteter kan spænde fra konferencer til en omfattende informationskampagne, der omfatter forskellige typer af informationsaktiviteter (f.eks. audiovisuelle produktioner, presseartikler, kommunikation på digitale medier, afholdelse af seminarer og konferencer eller deltagelse i landbrugsfødevaremesser og -udstillinger), der gennemføres i forskellige regioner og/eller medlemsstater. Et årligt arbejdsprogram er et sæt af 2-5 specifikke informationsforanstaltninger. For 2019 og 2020 blev det besluttet (som de foregående år) kun at acceptere specifikke informationsforanstaltninger til medfinansiering med det formål at forenkle tilskudsordningen og sikre sammenhæng mellem de forskellige kommunikationstiltag.

Forslagsindkaldelserne 6 7 omfattede opfordringer til informationstiltag, der specifikt fokuserede på de økonomiske, miljømæssige og sociale dimensioner af en bæredygtig fælles landbrugspolitik. Hvad angår målgruppen af interessenter, var målet at øge kendskabet til den fælles landbrugspolitiks bidrag til at fremme bæredygtighed. I forhold til den brede offentlighed (og navnlig unge i byområder) indeholdt indkaldelserne bl.a. nye metoder til at nå ud til de unge. De var rettet mod skolebørn, lærere og universitetsstuderende og fokuserede f.eks. på at informere om den fælles landbrugspolitiks betydning i kampen mod klimaudfordringen og for at fremme sunde kostvaner. Overordnet set var målet at gøre offentligheden opmærksom på den betydning, som EU-støtten til landbrug og udvikling af landdistrikter har for borgerne, og dens bidrag til opfyldelsen af målene i den grønne pagt.

I 2019 blev 18 foranstaltninger medfinansieret, og i 2020 var det 22 foranstaltninger. Det svarer til i alt 40 medfinansierede aktiviteter i perioden 2019-2020 med en andel på 60 % af de faktisk afholdte støtteberettigede omkostninger plus et fast bidrag på 7 % af de støtteberettigede omkostninger. I perioden 2019-2020 blev der tildelt 25 tilskud til medier og kommunikationsbureauer for foranstaltninger, der fremmer kendskabet til landbrugets og landdistrikternes betydning for samfundet som helhed. De omfattede aktioner med et betydeligt tværnationalt element, der blev gennemført af medievirksomheder, som er aktive i forskellige medlemsstater. Projekterne viste, hvordan den fælles landbrugspolitik bidrager til opfyldelsen af Unionens politiske prioriteter og omhandler landbrugets bæredygtighed i alle dens dimensioner. Disse foranstaltninger omfattede ofte pædagogiske elementer og oplysningskampagner om fødevarer og landbrug, hvor der blev lagt vægt på den rolle, som EU's støtte spiller, og betydningen af generationsskifter i sektoren.

Der blev også ydet støtte til otte foranstaltninger på nationalt plan, der blev afviklet under ledelse af producentorganisationer eller enheder med stærke bånd til landbrugssektoren. Projekterne fokuserede på de nuværende og fremtidige udfordringer, som EU's landbrug og landdistrikter står over for, samt fremme af bæredygtighed. På det nationale plan fokuserede blandt andet en akademisk institution på de fremtidige muligheder for unge landbrugere. Derudover tilrettelagde en sammenslutning for udvikling af landdistrikter på EU-plan et grænseoverskridende projekt med fokus på at støtte studerende på landbrugsuddannelserne. Desuden modtog to organisationer, der er aktive på miljøområdet på nationalt plan, samt en organisation, der arbejder på EU-plan, støtte til foranstaltninger, der skal øge bevidstheden om miljøbeskyttelse og biodiversitet under prioriteterne i fra jord til bord-strategien og den europæiske grønne pagt.

Ofte omfattede de projekter, der modtog tilskud, en uddannelseskomponent, der var rettet mod skolebørn, lærere og universitetsstuderende. Foranstaltningerne var udformet til at engagere de unge og informere dem om den fælles landbrugspolitik og dens bidrag på mange områder såsom klimaændringer, fødevaresikkerhed og sund kost og livsstil.

På grund af de restriktioner, som de nationale myndigheder indførte som reaktion på covid-19-pandemien, var det vanskeligt at gennemføre en række af de projekter, der modtog tilskud. Det påvirkede især afholdelse af seminarer i skoler og konferencer samt deltagelse i landbrugsfødevaremesser. I overensstemmelse med den overordnede tilgang, som Kommissionen er nået til enighed om, fortsatte GD AGRI med at udvise stor fleksibilitet med hensyn til at finde løsninger, der kan sikre gennemførelsen af projekterne.

Kommissionens arbejdsdokument, som ledsager denne rapport, indeholder nærmere oplysninger om de tilskud, der blev tildelt i rapporteringsperioden, herunder antallet af imødekomne ansøgninger pr. medlemsstat.

Det er vigtigt at understrege, at et stort antal medfinansierede aktiviteter i perioden 2019-2020 nåede ud til et bredere publikum end de direkte deltagere takket være fagpressens og mediernes multiplikatoreffekt og den øgede brug af internettet og sociale medier som formidlingsværktøj.

Ansøgningerne blev vurderet på baggrund af forslagsindkaldelsernes strenge kriterier for henholdsvis støtteberettigelse, udelukkelse, udvælgelse og tildeling. Dette var i overensstemmelse med finansforordningen og afspejlede Kommissionens mål om ligebehandling og fair konkurrence mellem ansøgere 8 .

2.    Direkte aktiviteter/offentlige indkøb (informationsforanstaltninger iværksat på Kommissionens initiativ)

I 2019-2020 blev der som tidligere finansieret et stort antal informationsforanstaltninger iværksat på Kommissionens initiativ. Covid-19-pandemien bevirkede, at de fleste fysiske arrangementer blev aflyst i 2020 (fra 1. marts og frem), andre blev tilpasset, og især gik man generelt over til virtuel gennemførelse af aktiviteterne i løbet af året.

a) Medier og onlinekommunikation

Støtte til medierne med rettidig relevant information om den nuværende og fremtidige fælles landbrugspolitik og politikken for udvikling af landdistrikterne var fortsat i fokus i perioden. Platformen for journalister med interesse for fødevarer og landbrug, www.Ag-Press.eu , blev yderligere styrket. Der blev afholdt studiebesøg, seminarer og (i 2020) onlinewebinarer for at støtte udveksling af viden og erfaringer mellem medlemmerne af Ag-Press og informere om EU-tiltag inden for landbrug og udvikling af landdistrikter.

Netværksaktiviteterne omfattede to studieture til Rumænien og Finland under deres EU-formandskab i 2019. Studierejsen til regionen Cluj i Rumænien omfattede ekspertbriefinger og besøg hos jordbrug og vinproducenter, som demonstrerede den moderne teknologis betydning for deres virksomheder. Der var også anledning til at opleve regionens rige og traditionelle osteproduktion, som med hjælp af moderne markedsføring har opnået succes på EU-markedet. Et andet højdepunkt var et økologisk projekt baseret på den transsylvanske tradition for koldpresning af uforarbejdede kerner, som havde opnået gode økonomiske resultater. Besøgene hos producenter og iværksættere i landdistrikterne i både Finland og Rumænien gav indsigt i de forskelligartede landbrugsforhold i de forskellige medlemsstater og de udfordringer, de står over for.

Desuden blev der i første halvdel af 2019 afholdt et seminar for Ag-Press-netværket for igen at sætte fokus på formidling af de fremskridt, der er gjort i partnerskabet mellem Afrika og EU på landbrugsområdet. Det var en opfølgning på den tredje landbrugsministerkonference mellem Den Afrikanske Union og Den Europæiske Union i juni 2019, som var en milepæl, hvor man for første gang godkendte en politisk erklæring og en handlingsplan med det overordnede mål at styrke samarbejdet inden for fødevarer og landbrug på alle niveauer. Denne kommunikationsindsats benyttede forskellige værktøjer (pressekonference med deltagelse af EU's landbrugskommissær og dennes modpart fra Den Afrikanske Union, pressemeddelelser, faktablade og omfattende kommunikation på digitale og sociale medier).

På grund af restriktionerne som følge af pandemien blev der ikke gennemført presserejser i 2020. Der blev dog afholdt tre Ag Press-webinarer med fokus på EU's vigtigste politiske prioriteter. De omfattende coronarelaterede EU-støtteforanstaltninger var emnet på det første webinar (20. maj). Det satte navnlig fokus på de forskellige foranstaltninger, der er vedtaget for at sikre, at forsyningskæderne i hele EU fortsat fungerer, og på EU-støtte til SMV'er, landbrugere og landdistrikter for at afbøde virkningerne af krisen. Det andet webinar markerede vedtagelsen af jord til bord-strategien (20. maj) med deltagelse af Janusz Wojciechowski, EU-kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter, og Stella Kyriakides, EU-kommissær med ansvar for sundhed og fødevaresikkerhed. Arrangementet omhandlede bæredygtighed og den fremtidige fælles landbrugspolitiks betydning for at skabe bæredygtige fødevaresystemer. Emnerne innovation og generationsskifte inden for landbruget blev taget op på det tredje webinar (15. december). Den grundige debat med højtstående embedsmænd fra Kommissionens GD AGRI og JRC gav repræsentanterne for medierne en dybere viden om de vigtige politiske spørgsmål og gav mulighed for udveksling af fortrolige oplysninger om rapporten "Forventninger til landbruget 2020-2030" og undersøgelsen "Fremtidens landbrug".

I rapporteringsperioden udvidede GD AGRI fortsat aktiviteterne inden for sociale medier og webbaseret kommunikation. Den udvidede aktivitet på sociale medier bidrog væsentligt til at øge kendskabet til den fælles landbrugspolitik og sikrede et øget engagement blandt de vigtigste målgrupper. Det førte til en mere effektiv formidling af budskaber på tværs af alle platforme og sikrede regelmæssig dækning af en bred vifte af emner. Samtidig gjorde en forbedret overvågning af resultaterne af onlinekommunikationen det nemmere at foretage de nødvendige tilpasninger for at sikre en rettidig og afstemt kommunikation til målgrupperne. Det sikrede også hurtigere og mere effektive svar til følgerne. Et omfattende og brugervenligt kommunikationsmateriale, der er udviklet til internettet og de sociale medier, har bidraget til at øge kendskabet til den fælles landbrugspolitiks rolle i forbindelse med opfyldelsen af prioriteterne i den grønne pagt og de foranstaltninger, der er vedtaget for at håndtere covid-19-krisen i landbrugsfødevaresektoren. Øget brug af audiovisuelle og grafiske værktøjer øgede rækkevidden af og responsen på GD AGRI's kommunikation på de sociale medier betydeligt. Et særligt bemærkelsesværdigt eksempel var den iøjnefaldende kommunikationskampagne om de geografiske oprindelsesbetegnelser, EU's kulinariske arv og kvalitetspolitikken. Et andet var produktionen af levende audiovisuelt indhold for at fremhæve "farmers of the future" -projektet, det fælles GD AGRI-JRC-initiativ om innovative løsninger til håndtering af fremtidige udfordringer i landbrugssektoren. GD AGRI fortsatte sit samarbejde med GD COMM og andre generaldirektorater om at sikre en koordineret formidling af indhold på virksomhedsniveau for dermed at opnå bedre gennemslagskraft. 

b) Konferencer, messer og arrangementer

I denne periode var det fortsat en prioritet for GD AGRI's kommunikationsaktiviteter at interagere med interessenter og nå ud til den brede offentlighed.

Konferencer var en vigtig kanal til høring og udveksling af oplysninger og idéer om vigtige politiske emner mellem Kommissionen og en lang række interessenter på regionalt, nationalt og internationalt plan. For eksempel blev resultaterne af revisionen af EU's skovstrategi fremlagt på konferencen "Our Forests, Our Future", som Kommissionen afholdt i Bruxelles den 25.-26. april 2019. Konferencen bekræftede skovenes og skovbrugets afgørende betydning i forbindelse med Parisaftalen og FN's 2030-mål for bæredygtig udvikling. Hovedindlæg ved kommissæren for landbrug og udvikling af landdistrikter, Rumæniens statssekretær for skove, der repræsenterer formandskabet for Rådet for Den Europæiske Union, og kommissæren for klima og energi banede vejen for en omfattende debat om skovbrugssektorens potentiale til yderligere at bidrage til at fremme EU's økonomiske, sociale, miljømæssige og klimamæssige mål. Generelt var kommunikation om emnet fortsat et centralt mål i perioden.

I december 2019 påbegyndtes desuden arbejdet med jord til bord-strategien, som er et centralt element i den grønne pagt. EU's 2019-konference om landbrugets fremtidsudsigter fokuserede på bæredygtighed fra jord til bord. Interventionerne omfattede mere specifikt en række initiativer iværksat af aktører i fødevarekæden for at forbedre bæredygtigheden i produktion, forbrug og handel. Ud over klimaforandringerne blev andre aspekter af bæredygtighed undersøgt, f.eks. bedrifternes økonomiske levedygtighed, livet i landdistrikterne, biodiversitet og naturressourcer. Udviklingen i samfundets behov og forbrugernes forventninger, navnlig hvad angår bæredygtige fødevarer, blev også taget op, samtidig med at man undersøgte udsigterne for EU's markeder frem til 2030. Konferencen samlede over 600 interessenter, der repræsenterer EU-institutioner, regeringer og internationale organisationer, repræsentanter for fødevarekæden, den socioøkonomiske sektor, markedseksperter, akademikere og tænketanke samt civilsamfundet generelt. Aktiviteterne blev formidlet bredt via webstreaming og digitale og sociale medier.

I 2020 blev kommunikationen om bæredygtighed og især om at nå målene i den europæiske grønne pagt yderligere styrket. GD AGRI og GD SANTE arrangerede i fællesskab den første "fra jord til bord"-konference virtuelt den 15.-16. oktober 2020. Kommissærerne for landbrug og udvikling af landdistrikter og for sundhed og fødevaresikkerhed deltog i åbnings- og afslutningsceremonierne og understregede Kommissionens ønske om at samarbejde med interessenterne og civilsamfundet om at udvikle bæredygtige fødevaresystemer. Fordelene ved den virtuelle afholdelse var en høj deltagelsesgrad. Det var også tydeligt ved arrangementet "Strengthening geographical indications", der blev afholdt i november, hvor man undersøgte, hvordan EU's kvalitetspolitik kan styrkes, samt ved konferencen i december 2020. Deltagerne fremhævede dog også en række ulemper ved den virtuelle afholdelse, nemlig den manglende menneskelige interaktion og betydningen heraf på udveksling af god praksis og netværksopbygning.

Den direkte interaktion med offentligheden og interessenter på landbrugsmesser var fortsat en vigtig aktivitet. GD AGRI deltog i otte landbrugsmesser og arrangementer i 2019, ofte i samarbejde med andre af Kommissionens tjenestegrene. Attraktive og dynamiske kommunikationsmaterialer blev stillet til rådighed, herunder publikationer. Der blev afholdt arrangementer, navnlig for familier og skolebørn. Målet var at lytte og interagere samt øge EU-institutionernes synlighed og tilgængelighed på lokalt plan.

I begyndelsen af 2020 (ligesom i 2019) deltog GD AGRI i samarbejde med GD SANTE i to større landbrugsmesser med en stand med temaet bæredygtighed: Internationale Grüne Woche i Berlin og Salon International de l'Agriculture i Paris. Alle andre messer, der var planlagt i 2020, blev aflyst på grund af pandemirestriktioner.

GD AGRI undersøger fortsat mulighederne for at bruge de forskellige arrangementer til at nå bedst muligt ud til borgerne, f.eks. landbrugsmessen i Okra (FI) i starten af det finske EU-formandskab i juli 2019. Ved den lejlighed blev der i samarbejde med interessenter og nationale myndigheder afholdt en borgerdialog om den fremtidige fælles landbrugspolitik med deltagelse af landbrugsministeren, formanden for MTK, producent- og kooperativsammenslutningen og AGRI's embedsmænd. Kommissæren for landbrug og udvikling af landdistrikters deltagelse sammen med højtstående repræsentanter for medlemsstaterne skabte i øvrigt ofte stor interesse og omfattende dækning i de nationale og regionale medier.


IV.FORDELINGEN AF UDGIFTER (FORPLIGTELSER OG BETALINGER) MELLEM MEDFINANSIEREDE AKTIVITETER IVÆRKSAT AF TREDJEPARTER (TILSKUD) OG INFORMATIONSAKTIVITETER IVÆRKSAT PÅ KOMMISSIONENS INITIATIV (OFFENTLIGE INDKØB) 9  

 

2019

2020

Alle tal i EUR

Tilskud

Offentlige indkøb

I alt

Tilskud

Offentlige indkøb

I alt

Faktisk budget

4 000 000

4 000 000

8 000 000

3 935 189

3 064 812

7 000 001

Forpligtelser + 
Delegeret (*)

4 025 093

3 974 786

7 999 879

3 935 189

2 844 906

6 780 095

(**)

(**)

% af forbrug

100,63 %

99,37 %

100,00 %

100,00 %

92,82 %

96,86 %

Betalinger

3 674 830

3 757 698

7 432 528

Ikke relevant 
(***)

Ikke relevant 
(***)

Ikke relevant 
(***)

% af betalinger vs. Forpligtelser/Delegeret (*)

91,30 %

94,54 %

92,91 %

Ikke relevant 
(***)

Ikke relevant 
(***)

Ikke relevant 
(***)

(*) Tallene inkluderer forpligtelser på niveau 1 eller 2 samt budget anvendt af meddelegerede enheder.

(**) Baseret på ændring af GD AGRI's handlingsplan for ekstern kommunikation.

(***) Betalingerne af disse foranstaltninger er i gang og endnu ikke afsluttet.

Betalinger er generelt lavere end de beløb, for hvilke der oprindelig er indgået forpligtelse. For tilskuddenes vedkommende skyldes dette for det første, at de endelige udgifter til aktiviteterne er lavere end modtagerens oprindelige skøn, for det andet at ikke alle de udgifter, som anmeldes af modtageren, kan betragtes som støtteberettigede. Hvad angår aktiviteter, der iværksættes på Kommissionens initiativ, skyldes forskellen mellem betalinger og forpligtelser, at de faktiske udgifter i modsætning til de fastlagte forpligtelser er lavere end forventet på grund af besparelser og anvendelse af mere omkostningseffektive foranstaltninger under gennemførelsen.

V.KONKLUSION 

Det centrale fokus for Kommissionens kommunikationstiltag i 2019-2020 var fremme af EU's bæredygtighedsmål og målet om at udvikle EU til et retfærdigt og velstående samfund med en moderne, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi. I denne periode støtter informationsforanstaltningerne for den fælles landbrugspolitik målene ved at fokusere på forenkling og modernisering af den fremtidige fælles landbrugspolitik, landbrugspolitikkens muligheder for at sikre en passende indsats over for nye økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer og dens fokus på at støtte en bæredygtig landbrugsindkomst og styrke miljø- og klimaindsatsen, den socioøkonomiske struktur i landdistrikterne og imødekomme samfundsmæssige problemer.

(1)    Den Europæiske Unions Tidende, EUT L 347 af 20.12.2013, s. 549.
(2)    KOM(2003) 235 endelig af 8.5.2003, KOM(2007) 324 endelig af 13.6.2007, KOM(2009) 237 endelig af 20.5.2009, KOM(2011) 294 endelig af 25.5.2011, COM(2013) 645 final af 20.9.2013, COM(2016) 83 final af 23.2.2016, COM(2017) 777 final af 19.12.2017, COM(2019) 634 final af 17.12.2019.
(3)     https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2229 .
(4)     https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cmef/regulation-and-simplification/information-policy-common-agricultural-policy-1_en .
(5)      Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, Evaluering af informationspolitikken vedrørende den fælles landbrugspolitik (SWD(2021)980).
(6)    Indkaldelse af forslag til tilskud 2019, Den Europæiske Unions Tidende  2018/C 395/03 af 31.10.2018.
(7)    Indkaldelse af forslag til tilskud 2020, https://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/other_eu_prog/imcap/wp-call/infome-01-2020_en.pdf .
(8)    Nærmere oplysninger om tilskuddene kan også fås på Europa-webstedet: http://ec.europa.eu/agriculture/grants-for-information-measures_en .
(9)    De 13 200 000 EUR til virksomhedskommunikationsaktiviteter, som blev forvaltet af GD for Kommunikation i 2019 og 2020, er ikke medtaget i denne tabel.
Top