Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0354

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om en forvaltningsramme for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet

    COM/2019/354 final

    Bruxelles, den 24.7.2019

    COM(2019) 354 final

    2019/0161(COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om en forvaltningsramme for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet


    BEGRUNDELSE

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Forslagets begrundelse og formål

    Da den globale krise ramte Unionen og euroområdet for ti år siden, gik der ikke lang tid, før Unionen oplevede en hurtig forværring af sin økonomiske og sociale situation. I euroområdet blev en finanskrise hurtigt til en økonomisk krise og en statsgældskrise. Som reaktion herpå er der truffet foranstaltninger til at bevare euroområdets stabilitet og integritet. Disse tiltag er siden blevet suppleret med og styrket af forskellige initiativer til at imødegå sårbarhederne i opbygningen af det fælles valutaområde på længere sigt. I overensstemmelse med henstillingerne i de fem formænds rapport fra juni 2015 og oplægget om en dybere Økonomisk og Monetær Union af 31. maj 2017 er der sket væsentlige forbedringer, men vigtige hængepartier udestår. En af erfaringerne fra krisen er, at euromedlemsstaterne yderligere bør styrke deres økonomiers modstandsdygtighed gennem målrettede strukturreformer og investeringer, som vil fremme konvergensen og konkurrenceevnen i euroområdet som helhed.

    På denne baggrund pålagde EU's ledere på eurotopmødet af 14. december 2018 (der fandt sted i et udvidet format med 27 medlemsstater) Eurogruppen at arbejde videre med en række problemstillinger, som skal bidrage til Den Økonomiske og Monetære Union, navnlig vedrørende udformningen, vilkårene for gennemførelsen og timingen af et budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet og på frivillig basis for de medlemsstater, der deltager i valutakursmekanismen (ERM II). Instrumentet vil indgå i Unionens budget og blive vedtaget på grundlag af det relevante lovgivningsforslag fra Kommissionen, som om nødvendigt ændres. På eurotopmødet blev det endvidere fremført, at instrumentet bør være underlagt euromedlemsstaternes kriterier og strategiske retningslinjer. Fire år efter de fem formænds rapport blev der med meddelelse fra Kommissionen "Uddybning af EU's Økonomiske og Monetære Union" af 12. juni 2019 1 gjort status og anvist en vej fremad for uddybningen af Den Økonomiske og Monetære Union. Det blev heri navnlig understreget, at et budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne vil bidrage til Den Økonomiske og Monetære Unions modstandsdygtighed ved at støtte sammenhængende reform- og investeringspakker til imødegåelse af euromedlemsstaters udfordringer med konkurrenceevne og konvergens. I meddelelsen fremførte Kommissionen også, at den var rede til at fremsætte forslag til en ny forordning på grundlag af artikel 136 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) om et sådant instruments forvaltningsramme, som fuldt ud ville respektere Kommissionens beføjelser med hensyn til budget- og programgennemførelsen. Den 14. juni 2019 vedtog Eurogruppen et term sheet for de vigtigste elementer i det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euromedlemsstaterne og på frivillig basis for de medlemsstater, der deltager i ERM II. 2 På eurotopmødet af 21. juni 2019 hilste lederne aftalen velkommen og understregede behovet for at arbejde med alle udestående spørgsmål med henblik på at sikre beslutningsautonomien for euromedlemsstaterne 3 .

    Med henblik herpå fastlægges der ved forslaget til forordning en forvaltningsramme for et nyt budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet. Instrumentet vil indgå i reformstøtteprogrammet 4 . Forvaltningsrammen vil udstikke de økonomisk-politiske retningslinjer for reformer og investeringer, der skal nyde støtte under det nye budgetinstrument i overensstemmelse med Unionens overordnede ramme for samordning af de økonomiske politikker.

    Budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne sigter som en del af reformstøtteprogrammet mod at fremme samhørigheden inden for EU ved at yde euromedlemsstaterne finansiel støtte til sammenhængende reform- og investeringspakker. Formålet med forslaget til forordning er at tilrettelægge forvaltningsaspektet af nævnte budgetinstrument og skal ses i sammenhæng med reformstøtteprogrammet.

    På denne baggrund vil Rådet, idet alene euromedlemsstaterne har stemmeret, blive pålagt opgaver vedrørende: i) den overordnede strategi og det overordnede tilsyn vedrørende reformer og investeringer i euroområdet og ii) landespecifikke retningslinjer vedrørende målene for de reformer og investeringer, der skal nyde støtte under budgetinstrumentet. Navnlig fastsættes det i forslaget til forordning, at Rådet (efter drøftelser i Eurogruppen) en gang om året fastlægger strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteter for euroområdet som helhed som en del af henstillingen om den økonomiske politik i euroområdet (i det følgende benævnt "henstillingen til euroområdet"). Ved fastlæggelsen af de strategiske retningslinjer kan Rådet indhente synspunkter fra eurotopmødet. Rådet vil derefter vedtage en henstilling med landespecifikke retningslinjer rettet til alle euromedlemsstaterne vedrørende målene for de reformer og investeringer, der skal nyde støtte under budgetinstrumentet. Euromedlemsstaterne kan beslutte at fremlægge forslag til reform- og investeringspakker under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne; euromedlemsstaterne skal ved fremlæggelsen af sammenhængende reform- og investeringspakker under budgetinstrumentet tage hensyn til både de strategiske retningslinjer og de landespecifikke retningslinjer. For så vidt angår ikkeeuromedlemsstater, som deltager i ERM II, og som ønsker at deltage i budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne på frivillig basis, bør der etableres passende ordninger, der er i overensstemmelse med rammen i denne forordning.

    Den foreslåede forvaltningsramme for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet udspringer af behovet for at styrke samordningen af de økonomiske politikker i euroområdet og for at fremme reformer og investeringer, der tager fat på udfordringerne i euroområdet som helhed og bidrager til dets økonomiske og sociale konvergens.

    Sammenhæng med de gældende regler på samme område

    Der vil være sammenhæng mellem forvaltningsrammen for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne og den veletablerede procedure for overvågning og samordning af Unionens økonomiske politikker inden for rammerne af det økonomiske semester. Gennemførelsen af den forvaltningsramme, der er omhandlet i denne forordning, vil også blive tilpasset tidsplanen for det europæiske semester.

    De årlige strategiske retningslinjer vil blive vedtaget af Rådet som en integreret del af henstillingen til euroområdet, der godkendes af Det Europæiske Råd inden vedtagelsen i Rådet. Som input til de strategiske retningslinjer vil Kommissionen informere Rådet om, hvordan de strategiske retningslinjer er blevet fulgt i de foregående år, hvilket vil styrke sammenhængen i de politiske retningslinjer.

    De landespecifikke retningslinjer for euromedlemsstaterne vil tage hensyn til de strategiske retningslinjer og vil være fuldt ud sammenhængende med de landespecifikke henstillinger, der vedtages sideløbende inden for rammerne af det europæiske semester, om nødvendigt efter drøftelser i de relevante traktatfæstede udvalg. Navnlig vil de landespecifikke retningslinjer angive, for hvilke særlige reform- og investeringsmål blandt dem, der er identificeret i de landespecifikke henstillinger, den enkelte euromedlemsstat vil kunne forelægge sammenhængende forslag til reform- og investeringspakker under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. De landespecifikke retningslinjer for de berørte medlemsstater vil derfor ikke udbygge de landespecifikke henstillinger, men snarere tage sigte på en indholdsmæssig prioritering med henblik på støtte under budgetinstrumentet. Af effektivitetshensyn vil disse landespecifikke retningslinjer, der rettes til alle euromedlemsstaterne, blive vedtaget som en enkelt henstilling. Når det er relevant, vil de retningslinjer, der udarbejdes i henhold til forslaget til forordning, tage behørigt hensyn til et makroøkonomisk tilpasningsprogram, som en medlemsstat måtte være omfattet af på det pågældende tidspunkt.

    Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

    Med forslaget til forordning vil der blive udstukket en forvaltningsramme for økonomisk-politiske retningslinjer med henblik på de reform- og investeringspakker, der skal forelægges under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne i euroområdet. Forslaget vil også hænge sammen med og sikre komplementaritet og synergi i forhold til de af Unionens programforslag, der er relevante for investeringer, såsom fondene under EU's samhørighedspolitik, Connecting Europe-faciliteten og InvestEU.

    Forslaget til forordning bygger på de idéer, der blev fremlagt i oplægget om en dybere Økonomisk og Monetær Union af 31. maj 2017 5 , og er i overensstemmelse med meddelelse fra Kommissionen "Uddybning af EU's Økonomiske og Monetære Union: En status fire år efter de fem formænds rapport" af 12. juni 2019, som anviste en vej fremad for uddybningen af Den Økonomiske og Monetære Union. Budgetinstrumentet skal efter planen være en del af Unionens budget, og størrelsen heraf vil blive fastlagt i forbindelse med forhandlingerne om den flerårige finansielle ramme for 2021-2027. Forslaget til forordning er også i overensstemmelse med målene for den flerårige finansielle ramme.

    Forslaget til forordning griber ikke ind i Kommissionens beføjelser med hensyn til budget- og programgennemførelsen.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Forstaget er baseret på artikel 136, stk. 1, litra b), sammenholdt med artikel 121, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    I henhold til artikel 136, stk. 1, litra b), i TEUF kan Rådet for at medvirke til Den Økonomiske og Monetære Unions rette virkemåde, i overensstemmelse med de relevante procedurer, der er omhandlet i artikel 121 og 126 i TEUF, vedtage foranstaltninger for euromedlemsstaterne med henblik på at tilvejebringe økonomisk-politiske retningslinjer for dem, som skal være i overensstemmelse med dem, der er vedtaget for hele Unionen, samt at sikre overvågningen heraf.

    I henhold til artikel 121, stk. 6, i TEUF kan Europa-Parlamentet og Rådet efter den almindelige lovgivningsprocedure vedtage nærmere bestemmelser for den multilaterale overvågningsprocedure, der er omhandlet i nævnte bestemmelse.

    I overensstemmelse med artikel 136, stk. 1, litra b), i TEUF sigter forslaget til forordning mod at tilvejebringe økonomisk-politiske retningslinjer for euromedlemsstaterne ved at fastsætte bestemmelser for en forvaltningsramme for det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne i reformstøtteprogrammet, som skal komme euromedlemsstaterne til gode. Proceduren i artikel 121, stk. 6, i TEUF udgør den relevante procedure for vedtagelse af forslaget til forordning i betragtning af forslagets genstand.

    Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

    Forslaget til forordning overholder nærhedsprincippet, da det kun indebærer tiltag, hvis mål ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne alene ("national utilstrækkelighed"), og hvor handling på EU-plan bedre kan opfylde disse mål i forhold til medlemsstaternes handlinger alene ("forholdsvis effektivitet").

    I denne henseende er politiske retningslinjer, såsom strategiske retningslinjer for euroområdet som helhed og fastlæggelsen af målrettede særskilte mål for reformer og investeringer, som også kan fremme den overordnede konvergens og konkurrenceevne i euroområdet, rent faktisk tiltag, der bedre kan formuleres og gennemføres på EU-plan end på medlemsstatsplan. Kommissionen er bedst i stand til at tage initiativ og Rådet til at træffe afgørelse om sådanne spørgsmål i overensstemmelse med disse institutioners opgaver i relation til samordning af de økonomiske politikker, der er fastlagt i traktaterne.

    Desuden vil en styrkelse af den rolle, som de medlemmer af Rådet, der repræsenterer euromedlemsstaterne, spiller i relation til rammen for forvaltning af det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne, også øge euroområdets kollektive ejerskab til de relevante foranstaltninger til samordning af de økonomiske politikker, der vedtages i henhold til denne forordning. Dette er udtryk for traktatens princip om, at samordningen af de økonomiske politikker er et "spørgsmål af fælles interesse".

    De strategiske retningslinjer og de landespecifikke retningslinjer, der skal vedtages i henhold til dette forslag, skal alene tjene som vejledning for euromedlemsstaterne, hvorimod valget af faktiske reformer og investeringer fortsat ligger hos den berørte medlemsstat. Som følge heraf berører forslaget til forordning ikke den enkelte medlemsstats ret til at beslutte, hvilke foranstaltninger der er nødvendige eller hensigtsmæssige på nationalt, regionalt eller lokalt plan. Forslaget til forordning respekterer princippet om, at gennemførelsen af reformer og investeringer fortsat er en national kompetence, og at medlemsstaterne er ansvarlige for den på det relevante forvaltningsniveau.

    Proportionalitetsprincippet

    Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, da det er en passende foranstaltning til at nå målet om at etablere en forvaltningsramme for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet. Forslaget går ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at opnå denne forvaltningsramme, for så vidt som der ikke kan anvendes mindre restriktive midler til at opstille økonomisk-politiske retningslinjer med hensyn til prioriteter og mål for medlemsstaternes reformer og investeringer. De strategiske retningslinjer og de landespecifikke retningslinjer, der skal udstedes i henhold til den foreslåede forvaltningsramme, er retsakter uden bindende virkning, hvorved der kun fastlægges særskilte karakteristika ved reformer og investeringer, som euromedlemsstaterne på deres side — og efter deres eget skøn — kan beslutte at forelægge som en pakke under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. Ved forslaget til forordning fastsættes desuden kun det generelle indhold og timingen af samt sammenhængen mellem sådanne strategiske retningslinjer og landespecifikke retningslinjer. Af disse grunde er forslaget til forordning et passende middel til at nå det opstillede mål, da der kun anvendes foranstaltninger, der er i overensstemmelse med målet.

    Valg af retsakt

    Den foreslåede EU-forvaltningsramme kan ikke opnås ved hjælp af direktiver eller frivillige instrumenter. Det er derfor hensigtsmæssigt at anvende en forordning her.

    3.RESULTAT AF HØRINGER AF BERØRTE PARTER

    Forslaget tager hensyn til de synspunkter, som der er givet udtryk for i Europa-Parlamentet og på eurotopmødet.

    Europa-Parlamentet fremlagde i sin initiativbetænkning sin holdning til en køreplan for en budgetmæssig kapacitet for euroområdet (betænkning af Börer/Berès — 2015/2344 (INI), betænkning af 16. februar 2017).

    På eurotopmødet i december 2018 fik Eurogruppen mandat til at arbejde videre med udformningen, vilkårene for gennemførelsen og timingen af et budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet "på grundlag af det relevante kommissionsforslag, som ændres om nødvendigt", hvilket generelt blev forstået som det reformstøtteprogram, som Kommissionen fremlagde i maj 2018. I erklæringen fra topmødet i december 2018 blev der navnlig opfordret til, at budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne underlægges kriterier og strategiske retningslinjer fra euroeuromedlemsstaterne.

    Eurogruppen nåede den 14. juni 2019 til enighed om et term sheet for de generelle elementer i det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euromedlemsstaterne og opfordrer til, at bestemmelserne omhandlende forvaltningsrammen for euromedlemsstaterne kodificeres i en "supplerende retsakt". Endvidere bemærkede eurotopmødet af 21. juni 2019, at "beslutningsautonomien" for euromedlemsstaterne i euroområdet skal sikres i forvaltningsrammen for det pågældende instrument.

    I denne forbindelse kan kun en særskilt forordning i henhold til artikel 136 i TEUF sikre autonomien af forvaltningsrammen, jf. traktaten. For det første kan der kun ved en særskilt forordning i henhold til artikel 136 i TEUF fastlægges foranstaltninger til økonomisk styring, som specificerer de strategiske retningslinjer og de mål for reformer og investeringer i euromedlemsstaterne, der er relevante under det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne. For det andet kan kun en forordning i henhold til artikel 136 i TEUF give euromedlemsstaterne beslutningstagningsmekanismer på området for samordning af de økonomiske politikker.

    Et forslag i henhold til artikel 136 i TEUF vil, ud over at sikre "beslutningsautonomien" som fastsat af eurotopmødet, betyde, at euroområdedimensionen i forvaltningen af instrumentet vil blive kodificeret på en måde, der er forenelig med Kommissionens beføjelser med hensyn til budget- og programgennemførelsen (for så vidt angår det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne).

    ·Målrettet regulering og forenkling

    Forslaget har ingen sammenhæng med øvelsen vedrørende lovmæssig egnethed og forenkling, og det medfører ingen omkostninger til overholdelse af regler for små og mellemstore virksomheder eller andre berørte parter.

    ·Grundlæggende rettigheder

    Forslaget vil ikke have nogen direkte indvirkning på overholdelsen og beskyttelsen af Unionens grundlæggende rettigheder, da forordningen kun fastsætter en ramme for økonomisk styring. De strategiske retningslinjer og Rådets foranstaltninger (henstillinger), der vedtages i henhold til forslaget til forordning, er ikke bindende og er rettet til medlemsstaterne.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    Dette forslag har ingen indvirkning på Unionens budget.

    5.ANDRE FORHOLD

    Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

    Med forslaget til forordning fastlægges der en forvaltningsramme for et nyt budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet. Genstanden og anvendelsesområdet for forslaget til forordning er altså forvaltningsrammen for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euromedlemsstaterne i reformstøtteprogrammet. Anvendelsesområdet er derfor euromedlemsstaterne (artikel 1).

    Ved forslaget til forordning fastsættes der to forskellige former for foranstaltninger, som Rådet kan vedtage, således som det fremgår af dets mål (artikel 3). For euroområdet som helhed kan Rådet efter drøftelse i Eurogruppen vedtage strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteter. For de enkelte euromedlemsstater kan Rådet udarbejde landespecifikke retningslinjer, der fastlægger målene for de reformer og investeringer, der er relevante under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne, og som de berørte medlemsstater vil kunne forelægge Kommissionen inden for rammerne af budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. Der vil være sammenhæng mellem de landespecifikke retningslinjer samt de strategiske retningslinjer for euroområdet og de landespecifikke henstillinger, der vedtages inden for rammerne af det europæiske semester for samordning af de økonomiske politikker, om nødvendigt efter drøftelser i de relevante traktatfæstede udvalg.

    Forslaget indeholder en bestemmelse om, at de strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteterne for euroområdet skal integreres i henstillingen til euroområdet (artikel 4). Det vil være påkrævet med drøftelser i Eurogruppen, inden Rådet med kvalificeret flertal og på grundlag af en henstilling fra Kommissionen vedtager strategiske retningslinjer som en integreret del af henstillingen til euroområdet. Eurotopmødet vil også godkende tilgangen en gang om året. Forslaget til forordning kræver også, at Kommissionen underretter Rådet om, hvordan de tidligere årlige strategiske retningslinjer er blevet fulgt, hvilket vil gøre det muligt for Rådet at afspejle fremskridt med gennemførelsen af politikkerne i de strategiske retningslinjer for det følgende år.

    Forvaltningsrammen afspejles også mere specifikt i bestemmelsen om en henstilling fra Rådet (artikel 5), som udstikker landespecifikke retningslinjer for alle euromedlemsstater. Der bør være sammenhæng mellem de landespecifikke retningslinjer og retningslinjerne i de landespecifikke henstillinger for den pågældende medlemsstat, og de landespecifikke retningslinjer bør tage behørigt hensyn til en rådsafgørelse om godkendelse af et makroøkonomisk tilpasningsprogram. Rådets henstilling med landespecifikke retningslinjer vedtages med kvalificeret flertal på grundlag af en henstilling fra Kommissionen. Medlemsstaterne kan lægge både de strategiske retningslinjer (artikel 4) og de landespecifikke retningslinjer til grund i forbindelse med budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. De vil begge kunne danne grundlag for medlemsstaternes eventuelle forslag om sammenhængende reform- og investeringspakker under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. I sidste ende er det medlemsstatens valg at deltage og forelægge egnede reform- og investeringspakker med henblik på støtte under budgetinstrumentet.

    Budgetinstrumentet kan indeholde bestemmelser om en national minimumsmedfinansieringssats defineret som en procentdel af de samlede reform- og investeringsomkostninger. I denne forbindelse fastsættes det i artikel 6, at Rådet på grundlag af en vurdering fra Kommissionen vil fastslå, hvilke medlemsstater der anses for at opleve et alvorligt økonomisk tilbageslag, med henblik på en graduering af den nationale medfinansieringssats inden for det fremtidige budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne. Denne bestemmelse berører ikke anvendelsen af artikel 2, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 1467/97 som ændret ved Rådets forordning (EF) nr. 1056/2005 og Rådets forordning (EU) nr. 1177/2014 6 .

    Den foreslåede forordning bekræfter afstemningsreglen i artikel 136, stk. 2, i TEUF i forbindelse med de strategiske retningslinjer og Rådets henstillinger, idet kun de medlemmer af Rådet, der repræsenterer euromedlemsstater, har stemmeret (artikel 7).

    For at styrke dialogen mellem EU-institutionerne, navnlig mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen, og for at sikre større gennemsigtighed og ansvarlighed, fastsættes der ved forslaget til forordning rammer for en økonomisk dialog mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Eurogruppen (artikel 8). Inden for disse rammer kan Europa-Parlamentets kompetente udvalg være vært for en økonomisk dialog og opfordre formanden for Rådet og Eurogruppen til at drøfte foranstaltninger, der vedtages i henhold til forordningen.

    For at evaluere effektiviteten af forslaget til forordning skal Kommissionen hvert fjerde år fra 2023 offentliggøre og fremsende en rapport til Europa-Parlamentet og Rådet (artikel 9).

    2019/0161 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om en forvaltningsramme for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 136, stk. 1, litra b), sammenholdt med artikel 121, stk. 6,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter 7 ,

    under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank 8 ,

    efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Samordningen af medlemsstaternes økonomiske politikker er et spørgsmål af fælles interesse. Euromedlemsstaterne har en særlig interesse i og et ansvar for at føre økonomiske politikker, der fremmer Den Økonomiske og Monetære Unions rette virkemåde, og for at undgå politikker, der bringer den i fare, inden for rammerne af de overordnede retningslinjer, som Rådet udarbejder.

    (2)For at medvirke til Den Økonomiske og Monetære Unions rette virkemåde bør euromedlemsstaterne træffe foranstaltninger til at gøre deres økonomier mere modstandsdygtige gennem målrettede strukturreformer og investeringer. På eurotopmødet i december 2018 fik Eurogruppen mandat til at arbejde videre med udformningen, vilkårene for gennemførelsen og timingen af et budgetinstrument for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet. For at sikre, at medlemsstaterne gennemfører strukturreformer og investeringer på en konsekvent, sammenhængende og velkoordineret måde, er det nødvendigt at etablere en forvaltningsramme, således at Rådet kan udstikke strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteter, som medlemsstaterne skal gennemføre i euroområdet. En sådan ramme vil øge konvergensen og konkurrenceevnen i euroområdet. Rådet bør også udarbejde landespecifikke retningslinjer vedrørende individuelle reform- og investeringsmål for euromedlemsstaterne, som kan støttes under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. Da en sådan ramme er møntet på euromedlemsstater, bør kun medlemmer af Rådet, der repræsenterer disse medlemsstater, deltage i afstemninger i henhold til denne forordning.

    (3)På EU-plan udgør det europæiske semester for samordning af de økonomiske politikker rammen for fastlæggelsen af medlemsstaternes nationale reformprioriteter og for overvågningen af gennemførelsen af disse prioriteter. Ved denne forordning tages der hånd om behovet for at skabe sammenhæng mellem reform- og investeringsprioriteterne for euroområdet som helhed og reform- og investeringsmålene for de enkelte euromedlemsstater og for at sikre sammenhængen med det europæiske semester.

    (4)Rådet bør en gang om året fastlægge strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteterne for euroområdet som en del af henstillingen om den økonomiske politik i euroområdet. Rådet bør vedtage de strategiske retningslinjer med kvalificeret flertal på grundlag af en henstilling fra Kommissionen, og efter at Eurogruppen har drøftet de reform- og investeringsprioriteter, som den anser for relevante og hensigtsmæssige med henblik på medtagelse. Det årlige eurotopmøde vil opfylde sin rolle.

    (5)For at sikre, at strategiske retningslinjer afspejler udviklingen i erfaringerne med gennemførelsen af budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne, bør Kommissionen sideløbende med henstillingen om de strategiske retningslinjer, og som led i sin henstilling om den økonomiske politik i euroområdet, underrette Rådet om, hvordan de strategiske retningslinjer er blevet fulgt i de foregående år.

    (6)Euromedlemsstaterne kan beslutte at forelægge forslag til reform- og investeringspakker under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne. Med henblik herpå vil Rådet vedtage en henstilling med landespecifikke retningslinjer vedrørende de reform- og investeringsmål, der kan støttes under budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne i euromedlemsstaterne. Rådets henstilling bør hænge sammen med de strategiske retningslinjer, som vedtages i henhold til denne forordning, og med de landespecifikke henstillinger, der vedtages sideløbende inden for rammerne af det europæiske semester for samordning af de økonomiske politikker, om nødvendigt efter drøftelser i de relevante traktatfæstede udvalg. Rådets henstilling skal også tage behørigt hensyn til et eventuelt makroøkonomisk tilpasningsprogram, der er godkendt i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 472/2013 9 .

    (7)Rådets henstilling med landespecifikke retningslinjer vedrørende reform- og investeringsmål i euromedlemsstaterne vedtages med kvalificeret flertal og bør baseres på en henstilling fra Kommissionen. Denne proces bør ikke berøre den frivillige karakter af euromedlemsstaternes deltagelse i budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne og bør heller ikke berøre Kommissionens beføjelser med hensyn til dets gennemførelse.

    (8)Inden for den styringsramme, der er fastsat i denne forordning, bør Rådet fastlægge de strategiske retningslinjer for euroområdet som helhed og give landespecifikke retningslinjer vedrørende målene for reformer og investeringspakker i de enkelte euromedlemsstater. Kommissionen gennemfører Unionens budget i henhold til artikel 317 i TEUF, hvilket omfatter forvaltningen af udgiftsprogrammer. Kommissionens ansvar med hensyn til budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne [i reformstøtteprogrammet], jf. forordning (EU) XXXX/XX, bør ikke berøres.

    (9)Med henblik på en graduering af de nationale medfinansieringssatser, jf. forordning (EU) XXXX/XX [forordningen om reformstøtteprogrammet], og uden at dette berører anvendelsen af artikel 2, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 1467/97 som ændret, fastslår Rådet på grundlag af en vurdering fra Kommissionen, hvilke medlemsstater der oplever et alvorligt økonomisk tilbageslag.

    (10)For at fremme dialogen mellem EU-institutionerne, især Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen, og for at sikre større gennemsigtighed og ansvarlighed i forbindelse med nævnte økonomiske dialog kan Europa-Parlamentets kompetente udvalg anmode formanden for Rådet, for Kommissionen og, hvor det er hensigtsmæssigt, for Eurogruppen om at give møde i udvalget med henblik på at drøfte de foranstaltninger, der træffes i henhold til denne forordning.

    (11)Kommissionen bør regelmæssigt aflægge rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om denne forordnings effektivitet.

    (12)Målet for denne forordning, nemlig at medvirke til Den Økonomiske og Monetære Unions rette virkemåde og til konvergensen og konkurrenceevnen inden for euroområdet ved at fastsætte en forvaltningsramme for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, men kan på grund af handlingens omfang bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå nævnte mål —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    KAPITEL I
    Almindelige bestemmelser

    Artikel 1
    Genstand og anvendelsesområde

    1.Ved denne forordning fastsættes der bestemmelser for den forvaltningsramme, der er relevant for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne for euroområdet i reformstøtteprogrammet, jf. forordning (EU) XXX/XX 10 .

    2.Denne forordning finder anvendelse på euromedlemsstater.

    Artikel 2
    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    (a)"landespecifikke henstillinger": Rådets henstillinger rettet til de enkelte medlemsstater i overensstemmelse med artikel 121, stk. 2, og artikel 148, stk. 4, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde i forbindelse med det europæiske semester for samordning af de økonomiske politikker

    (b)"henstilling til euroområdet": Rådets henstilling om den økonomiske politik i euroområdet i overensstemmelse med artikel 136 sammenholdt med artikel 121, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    Artikel 3
    Mål

    Denne forordning skal bidrage til konvergens og konkurrenceevne i euromedlemsstaternes økonomier ved at fastlægge en forvaltningsramme, der er relevant for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne, og som består af:

    (a)strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteterne for euroområdet som helhed

    (b)landespecifikke retningslinjer, som vedrører målene for de reformer og investeringer, der er relevante for budgetinstrumentet for konvergens og konkurrenceevne, og som hænger sammen med de landespecifikke henstillinger.

    Artikel 4
    Strategiske retningslinjer for euroområdet

    1.På grundlag af en henstilling fra Kommissionen og efter drøftelse i Eurogruppen fastlægger Rådet som en del af henstillingen til euroområdet en gang om året de strategiske retningslinjer vedrørende reform- og investeringsprioriteterne for euroområdet.

    2.Sideløbende med den i stk. 1 omhandlede henstilling underretter Kommissionen Rådet om, hvordan medlemsstaterne har fulgt de strategiske retningslinjer for de foregående år.

    Artikel 5
    Landespecifikke retningslinjer

    1.På grundlag af en henstilling fra Kommissionen vedtager Rådet en gang om året en henstilling rettet til alle euromedlemsstater med landespecifikke retningslinjer vedrørende reform- og investeringsmål med henblik på de reform- og investeringspakker, som medlemsstaterne efterfølgende kan forelægge i henhold til forordning (EU) XXXX/XX [forordningen om reformstøtteprogrammet].

    2.Den i stk. 1 omhandlede henstilling skal hænge sammen med de strategiske retningslinjer, der er omhandlet i artikel 4, og med de landespecifikke henstillinger for den pågældende medlemsstat. I den i stk. 1 omhandlede henstilling tager Rådet behørigt hensyn til et eventuelt makroøkonomisk tilpasningsprogram, der er godkendt i overensstemmelse med artikel 7, stk. 2, i forordning (EU) nr. 472/2013.

    Artikel 6
    Alvorlige økonomiske tilbageslag

    Med henblik på at graduere de nationale medfinansieringssatser, der er fastsat i forordning (EU) XXXX/XX [forordningen om reformstøtteprogrammet], skal det, hvis Kommissionen vurderer, at det er relevant, i den henstilling, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1, fastslås, om en medlemsstat oplever et alvorligt økonomisk tilbageslag.

    Denne artikel berører ikke anvendelsen af artikel 2, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 1467/97.

    Artikel 7
    Afstemning i Rådet

    1.For så vidt angår de foranstaltninger, der er omhandlet i denne forordning, stemmer kun de medlemmer af Rådet, der repræsenterer euromedlemsstater.

    2.Det i stk. 1 omhandlede kvalificerede flertal af Rådets medlemmer defineres i overensstemmelse med artikel 238, stk. 3, litra a), i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    Artikel 8
    Økonomisk dialog

    For at fremme dialogen mellem EU-institutionerne, især Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen, og for at sikre større gennemsigtighed og ansvarlighed kan Europa-Parlamentets kompetente udvalg anmode formanden for Rådet, for Kommissionen og, hvor det er hensigtsmæssigt, for Eurogruppen om at give møde i udvalget med henblik på at drøfte de foranstaltninger, der træffes i henhold til denne forordning.

    Artikel 9
    Evaluering

    1.Senest den 31. december 2023 og derefter hvert fjerde år offentliggør Kommissionen en rapport om anvendelsen af denne forordning. Rapporten skal indeholde en vurdering af denne forordnings effektivitet.

    2.Kommissionen forelægger rapporten for Europa-Parlamentet og Rådet.

    Artikel 10

    Ikrafttræden

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

    På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

    Formand    Formand

    (1)     https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/emu_communication_en.pdf .  
    (2)     https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2019/06/14/term-sheet-on-the-budgetary-instrument-for-convergence-and-competitiveness/ .  
    (3)     https://www.consilium.europa.eu/da/press/press-releases/2019/06/21/statement-of-the-euro-summit-21-june-2019/ .  
    (4)    COM(2018) 391 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1563460863377&uri=CELEX:52018PC0391 .
    (5)     https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/reflection-paper-emu_da.pdf .  
    (6)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/da/TXT/PDF/?uri=CELEX:31997R1467&from=da ;     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/da/TXT/PDF/?uri=CELEX:32005R1056&from=da ;     https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:306:0033:0040:da:PDF .
    (7)    EUT C […] af […], s. […]. 
    (8)    EUT C […] af […], s. […]. 
    (9)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 472/2013 af 21. maj 2013 om skærpelse af den økonomiske og budgetmæssige overvågning af medlemsstater i euroområdet, der har eller er truet af alvorlige vanskeligheder med hensyn til deres finansielle stabilitet (EUT L 140 af 27.5.2013, s. 1).
    (10)    EUT C [...] af [...], s. [...].
    Top