Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0386

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om oprettelse af EU-programmet for bekæmpelse af svig

    COM/2018/386 final - 2018/0211 (COD)

    Bruxelles, den30.5.2018

    COM(2018) 386 final

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om oprettelse af EU-programmet for bekæmpelse af svig

    {SWD(2018) 294 final}


    BEGRUNDELSE

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    I forbindelse med udarbejdelsen af den næste flerårige finansielle ramme (FFR) bør der oprettes et program med henblik på at støtte beskyttelsen af EU's finansielle interesser og den gensidige administrative bistand mellem toldmyndigheder.

    I overensstemmelse med artikel 30, stk. 4, i 2016-finansforordningen blev der gennemført en forudgående evaluering i forbindelse med det nye program i form af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene.

    Dette forslag forudsættes anvendt fra den 1. januar 2021 og forelægges for 27 medlemsstater i overensstemmelse med den meddelelse, som Det Europæiske Råd modtog den 29. marts 2017 fra Det Forenede Kongerige om dets beslutning om at udtræde af EU og Euratom i henhold til artikel 50 i traktaten om Den Europæiske Union.

    Begrundelse og formål

    I henhold til artikel 325 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) har medlemsstaterne og EU en fælles forpligtelse til at beskytte sidstnævntes finansielle interesser. I henhold til artikel 33 i TEUF skal toldsamarbejdet mellem medlemsstaterne og mellem disse og Kommissionen styrkes. Gennemførelsen af Unionens tidligere flerårige budgetter har været ledsaget af en række foranstaltninger, som skulle støtte medlemsstaterne og Unionen som helhed i forbindelse med forebyggelse og bekæmpelse af svig, der skader Unionens finansielle interesser, og fremme gensidig administrativ bistand og samarbejde i told- og landbrugsanliggender. Disse foranstaltninger omfatter i) Hercule III 1 -udgiftsprogrammet, som støtter aktiviteter til bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser, ii) AFIS-systemet (Anti Fraud Information System) — en operationel aktivitet, som primært består af en række IT-applikationer på toldområdet, som drives under et fælles informationssystem administreret af Kommissionen, og som er oprettet for at udføre de opgaver, der er overdraget til Kommissionen ved forordning (EF) nr. 515/97 2 , samt iii) systemet til indberetning af uregelmæssigheder (IMS), som er et sikkert elektronisk kommunikationsværktøj, som gør det nemmere for medlemsstaterne at opfylde forpligtelsen til at indberette konstaterede tilfælde af uregelmæssigheder, herunder svig, og som understøtter håndteringen og analysen af disse. Selv om det er svært at kvantificere den finansielle virkning, har disse foranstaltninger bidraget til, at store beløb er blevet ført tilbage til EU's budget. Eksempelvis er udviklingen af det automatiserede overvågningsværktøj (AMT), et IT-redskab, som identificerer uregelmæssigheder i handelsstrømme, finansieret gennem Hercule-programmet. Det blev anvendt i adskillige toldoperationer og medvirkede til identificeringen af omfattende svig i relation til undervurdering i forbindelse med import af tekstilvarer og fodtøj fra tredjelande.

    Tidligere erfaringer viser, at såvel svig som uregelmæssigheder skader Unionens finansielle interesser. Hvert år viser årsberetningen om beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser 3 , at forekomsten af sådanne uregelmæssigheder, herunder svig, er svingende, men har et omfang, som nødvendiggør en indsats på EU-plan. Desuden gennemføres den næste flerårige finansielle ramme (FFR) på baggrund af væsentlige ændringer i de lovgivningsmæssige og institutionelle rammer for beskyttelsen af Unionens finansielle interesser, særlig med oprettelsen af Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) og gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 af 5. juli 2017 om strafferetlig bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser (PIF-direktivet) 4 .

    Set fra et budgetgennemførelsesmæssigt synspunkt er IMS ikke et finansieringsprogram, men en operationel aktivitet. IMS-aktiviteten er overdraget til Kommissionen ved sektorspecifik lovgivning. IMS-systemet skal vedligeholdes og udvikles på pasende vis, for at medlemsstaterne kan opfylde deres indberetningsforpligtelser og Kommissionen kan få adgang til de data, som er nødvendige for at kunne analysere de vigtigste resultater med hensyn til konstatering og indberetning af uregelmæssigheder, herunder svig, i relation til EU's budget på områder med delt forvaltning og inden for førtiltrædelse.

    Som IMS er AFIS set fra et budgetgennemførelsesmæssigt synspunkt en operationel aktivitet. Navnlig i takt med, at kriminelle grupper bliver stadigt mere sofistikerede, og der opstår nye udfordringer inden for bekæmpelsen af svig, bl.a. i forbindelse med den teknologiske udvikling, er der fortsat et stort behov for gensidig administrativ bistand mellem toldmyndigheder og samarbejde med Kommissionen.

    EU-programmet for bekæmpelse af svig vil i vidt omfang svare til Hercule III-programmet — med visse forbedringer såsom muligheden for finansiering af nye initiativer (eksempelvis vedrørende dataanalyse) — og kombinere det med finansieringsgrundlaget for AFIS og IMS. Det vil endvidere i fuldt omfang drage fordel af de muligheder, der er opstået som følge af den nye finansforordning. EU-programmet for bekæmpelse af svig vil sikre fortsat støtte fra Unionen til aktiviteter, som gennemføres af medlemsstaterne og Kommissionen med henblik på at forsvare Unionens finansielle interesser, og til gensidig administrativ bistand mellem medlemsstaterne og samarbejde mellem disse og Kommissionen i told- og landbrugsanliggender.

    EU-programmet for bekæmpelse af svig vil tillige styrke og strømline EU's nuværende støtte til beskyttelsen af Unionens finansielle interesser og til gensidig administrativ bistand i toldanliggender samt udnytte synergier og skabe fleksibilitet mellem forskellige eksisterende aktioner.

    Programmet har to generelle mål:

    (1)beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser

    (2)støtte til gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne.

    Programmets tre specifikke mål følger direkte af de generelle:

    (1)forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser

    (2)støtte til indberetning af uregelmæssigheder, herunder svig, i forbindelse med EU-budgetmidler under delt forvaltning og vedrørende førtiltrædelsesbistand

    (3)tilvejebringelse af værktøjer til udveksling af oplysninger og støtte til operationelle aktiviteter inden for gensidig administrativ bistand i told- og landbrugsanliggender.

    Sammenhæng med de gældende regler

    Flere EU-retsakter vedrører beskyttelsen af Unionens finansielle interesser, navnlig: Forordning nr. 883/2013 5 om reglerne vedrørende undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF), forordning (EF) nr. 515/97 om gensidig administrativ bistand i told- og landbrugsanliggender og den nylige forordning 2017/1939 6 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af EPPO og PIF-direktivet. Også sektorspecifik lovgivning omfatter bestemmelser om beskyttelse af Unionens finansielle interesser. Gennem EU-programmet for bekæmpelse af svig ydes der bistand til medlemsstaterne og relevante organer i Unionen, således at de bedre kan beskytte Unionens finansielle interesser. Det skal understøtte ovennævnte politikinstrumenter.

    På toldområdet vil AFIS-delen af EU-programmet for bekæmpelse af svig fortsat dække de aktiviteter, som er overdragt til Kommissionen ved forordning (EF) nr. 515/97. Endelig vil IMS-delen dække de aktiviteter, som er overdragt til Kommissionen ved sektorspecifik lovgivning.

    Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

    Der vil under den nye flerårige finansielle ramme blive oprettet et nyt instrument for toldkontroludstyr, som skal bidrage til en velfungerende toldunion, herunder gennem støtte til indkøb af kontroludstyr til toldmyndighederne. EU-programmet for bekæmpelse af svig og programmet for toldkontroludstyr fokuserer på forskellige typer af støtte til toldområdet og supplerer således hinanden: EU-programmet for bekæmpelse af svig skal bl.a. støtte indkøb af udstyr, herunder toldudstyr af begrænset størrelse til told- og ikke-toldmyndigheder, som er særligt målrettet mod beskyttelse af Unionens finansielle interesser, mens det nye program for toldudstyr snarere har til formål at finansiere køb af større toldudstyr for at forbedre ensartetheden med hensyn til resultaterne af toldkontrol i alle medlemsstater.

    For eksempel kunne følgende typer af udstyr falde ind under EU-programmet for bekæmpelse af svig uden at overlappe instrumentet for toldkontroludstyr: digitalt kriminalteknisk udstyr, overvågningsudstyr, efterretningsudstyr og hjælpemidler til bekæmpelse af ulovlig handel med cigaretter, såsom specialtrænede hunde. Til forskel fra instrumentet for toldkontroludstyr vil EU-programmet for bekæmpelse af svig desuden yde støtte til ikke-toldmyndigheder, eksempelvis skattemyndigheder, retsmyndigheder, politiinspektorater og grænsepolitiet, ministerier, forskellige undersøgende og korruptionsbekæmpende organer etc.

    Andre af Unionens politikker på områder som retsvæsen, told og indre anliggender samt deres relevante programmer vil være rettet mod håndtering af særlige udfordringer inden for disse områder og lægger sig dermed tæt op ad beskyttelsen af Unionens finansielle interesser. Der forventes ingen overlapning mellem disse programmer og EU-programmet for bekæmpelse af svig. I forbindelse med de årlige arbejdsprogrammer vil det blive undersøgt, hvordan overlapning kan undgås — og hvordan der kan findes synergier — mellem EU-programmet for bekæmpelse af svig og andre relevante programmer inden for retsvæsen, told og indre anliggender.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Retsgrundlaget for EU-programmet for bekæmpelse af svig er dels artikel 325 i TEUF, hvori medlemsstaternes og Unionens fælles forpligtelse til at beskytte Unionens finansielle interesser understreges, dels artikel 33 i TEUF om toldsamarbejde, eftersom forordning (EF) nr. 515/97, som indeholder bestemmelser om de operationelle aspekter, som finansieres af AFIS-delen af EU-programmet for bekæmpelse af svig, er baseret på artikel 33 i TEUF (foruden artikel 325 i TEUF) 7 .

    Nærhedsprincippet

    Uregelmæssigheder, herunder svig, i forbindelse med EU-budgettet er et fænomen, som pr. definition angår EU som helhed og ikke er begrænset til den enkelte medlemsstat. Dette er særlig indlysende, hvis svigen har en grænseoverskridende dimension på udgiftssiden eller indtægtssiden, eksempelvis i forbindelse med undervurdering af importerede varer med henblik på undgåelse af told, og dermed direkte berører Unionens traditionelle egne indtægter.

    For så vidt angår Hercule-delen af EU-programmet for bekæmpelse af svig er en indsats på EU-plan til beskyttelse af Unionens finansielle interesser berettiget i henseende til nærhedsprincippet, hvis den fremmer samarbejdet mellem Unionen og medlemsstaterne eller mellem medlemsstaterne uden at berøre medlemsstaternes rettigheder (til eksempelvis udformning og gennemførelse af egne specifikke systemer til bekæmpelse af svig). Den støtte, som ydes gennem dette initiativ, vil styrke det grænseoverskridende samarbejde.

    Merværdien på EU-plan som følge af AFIS skyldes dels systemets koordinerende dimension, særlig i relation til indsamling af og adgang til data, som det ikke havde været muligt at realisere på nationalt plan, dels at det gør det nemmere for de nationale toldmyndigheder at løse deres opgaver med et godt resultat, at yde hinanden gensidig bistand og at samarbejde med Kommissionen.

    IMS er den eneste database på EU-plan, som konsoliderer indberettede oplysninger om uregelmæssigheder, herunder svig, i forbindelse med EU-budgetmidler under delt forvaltning og førtiltrædelsesbistand pr. EU-indsatsområde og pr. medlemsstat. Dette giver mulighed for forskellige former for analyser og bidrager til udviklingen af en evidensbaseret EU-politik til bekæmpelse af svig. Merværdien af et sådant unionsperspektiv består i, at det giver mulighed for at indkredse fælles risici og strukturer og at udforme og gennemføre fælles tilgange til bekæmpelse af svig med henblik på en tilsvarende effektiv beskyttelse af Unionens finansielle interesser.

    Desuden gennemføres aktiviteterne under AFIS- og IMS-delene af EU-programmet for bekæmpelse af svig på EU-plan som fastsat i den relevante EU-lovgivning, som selv er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet

    Proportionalitetsprincippet

    I medfør af Hercule-delen af EU-programmet for bekæmpelse af svig kan der ydes målrettet bistand til medlemsstaterne i forbindelse med opfyldelsen af deres forpligtelse til at beskytte Unionens finansielle interesser. Den er begrænset til, hvad der er nødvendigt for at nå de foreslåede mål, og er derfor i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet.

    AFIS- og IMS-delene af programmet dækker alene de finansielle forpligtelser, som er pålagt Kommissionen ved sekundær lovgivning, og vedrører ikke de operationelle aspekter af AFIS og IMS. Som sådan overholder de proportionalitetsprincippet.

    Valg af retsakt

    Retsgrundlaget for det tidligere Hercule-program (forordning (EU) nr. 250/2014) udløber med udgangen af 2020. For at sikre fortsat støtte fra Unionen til aktiviteter, som gennemføres af Kommissionen og medlemsstaterne med henblik på bekæmpelsen af svig, er det derfor nødvendigt at oprette EU-programmet for bekæmpelse af svig ved en ny forordning. Vedtagelsen af EU-programmet for bekæmpelse af svig er en anledning til at kombinere Hercule-delen med finansieringsgrundlaget for AFIS og IMS af strømliningshensyn og for at udnytte driftsmæssige, administrative og budgetmæssige synergier.

    3.RESULTATER AF RETROSPEKTIVE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Retrospektive evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

    Hercule er blevet evalueret to gange i de senere år. Kommissionens efterfølgende rapport om evalueringen af Hercule II-programmet (2007-2013) blev vedtaget og sendt til Europa-Parlamentet og Rådet i maj 2015 8 . Kommissionens rapport om midtvejsevalueringen af Hercule III-programmet (omfattende perioden fra den 1. januar 2014 frem til juni 2017, den første halvdel af den syvårige periode, som programmet dækker) blev vedtaget og sendt i begyndelsen af januar 2018 9 . Ifølge denne evaluering har Hercule III-programmet i det store og hele levet op til sit formål om at beskytte Unionens finansielle interesser. Programmet blev således anset for effektivt. Det blev fundet relevant at overveje en udvidelse af dets operationelle mål, samtidig med at de nødvendige mekanismer til at sikre programmets sammenhæng er på plads. Det blev endvidere godtgjort, at programmet overordnet set var effektivt. Under evalueringen blev der foreslået forbedringer med henblik på at lette byrden i forbindelse med ansøgnings- og rapporteringsprocedurerne. Til dette formål indførte Kommissionen et elektronisk forvaltningssystem til indgivelse, behandling og administration af ansøgninger om tilskud under programmet. Der er en klar merværdi i at have et sådant program på EU-plan, og aktiviteterne under programmet anses for bæredygtige.

    Med hensyn til AFIS og IMS er der ikke tale om finansielle programmer, hvorfor de ikke er underlagt de tilsvarende evalueringscyklusser. Imidlertid findes der visse indikatorer, som kan inddrages med henblik på evaluering af deres indvirkning på de operationelle aktiviteter 10 . AFIS er desuden genstand for regelmæssige undersøgelsesrapporter, som udarbejdes af Kommissionen. De seneste af disse viser, at over 80 % af brugerne i medlemsstaterne er tilfredse med de forskellige AFIS-applikationers funktionalitet og resultater og med uddannelsestilbuddene vedrørende AFIS.

    Den Europæiske Revisionsret konkluderede i sin særberetning 19/2017 om importprocedurer, at specifikke AFIS-applikationer er effektive værktøjer til at identificere mulige tilfælde af svig relateret til forkert oprindelsesangivelse og undervurdering/-fakturering. De kan også være nyttige værktøjer til at anslå størrelsen af toldgabet 11 . Revisionsretten anfører i samme særberetning, at de muligheder, som EU's værktøjer og programmer for udveksling af toldoplysninger og øget samarbejde rummer, ikke udnyttes fuldt ud. I særberetningen konkluderes det også, at nogle AFIS-toldinformationssystemer ikke udnyttes tilstrækkeligt. I Revisionsrettens særberetninger 10/2015 og 24/2016 fremsættes der henstillinger vedrørende IMS.

    Nærmere oplysninger om efterfølgende evalueringer af eksisterende programmer findes i afsnit 1.2 i den forudgående evaluering, som ledsager lovgivningsforslaget.

    Høringer af interesserede parter

    Den 13. marts 2018 afholdt Kommissionen en endagsworkshop med interesserede parter i medlemsstaterne (først og fremmest repræsentanter fra koordineringstjenesterne for bekæmpelse af svig og toldmyndighederne) for at drøfte mulighederne for aktiviteter i det fremtidige program. Høringen bekræftede behovet for fortsat støtte i form af et EU-program for bekæmpelse af svig. Bilag 2 i den forudgående evaluering indeholder et resumé af resultaterne af denne målrettede høring af interesserede parter.

    Kommissionen har også afholdt en åben offentlig høring med henblik på udarbejdelsen af den fremtidige sektorspecifikke lovgivning, som vil ledsage forslaget til den flerårige finansielle ramme for perioden efter 2020. Kun et meget begrænset antal af de modtagne bidrag vedrørte spørgsmål med relation til EU-programmet for bekæmpelse af svig.

    Ekstern ekspertbistand

    Der blev, jf. forordning (EU) nr. 250/2014, anvendt en ekstern kontrahent til at evaluere resultaterne af Hercule III-programmet. Den uafhængige undersøgelse 12 , som kontrahenten gennemførte, indeholder en grundig midtvejsevaluering af Hercule III-programmet samt nogle idéer til eventuelle fremtidige mål og aktiviteter i programmet, navnlig indenfor grænseoverskridende samarbejde mellem medlemsstater og samarbejde med tredjelande, og er rettet mod de udfordringer, som den nye teknologiske udvikling rummer. Det fremgik endvidere, at kun få aktioner indebar udveksling af personale mellem de nationale myndigheder, og få aktioner havde international deltagelse.

    Konsekvensanalyse

    Da EU-programmet for bekæmpelse af svig er en fortsættelse med visse justeringer af nuværende initiativer (Hercule, AFIS og IMS) og på grund af dets struktur og begrænsede budget, blev en konsekvensanalyse ikke anset for påkrævet. I stedet foretages der en forudgående evaluering i overensstemmelse med artikel 30, stk. 4, i 2016-finansforordningen i form af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene.

    Forenkling

    Hercule III-programmet, den operationelle aktivitet AFIS og indberetningssystemet IMS yder hver især et værdifuldt bidrag til beskyttelsen af Unionens finansielle interesser og gensidig administrativ bistand på toldområdet. Med EU-programmet for bekæmpelse af svig lægges finansieringen af disse tre instrumenter ind under et enkelt program, hvilket på den ene side har den fordel, at hvert af dem fortsat vil give adgang til de særlige tjenester, som det har til formål at tilvejebringe, og på den anden side betyder, at der skabes betingelser for strømlining og udnyttelse af synergier samt for at lette de administrative byrder og forenkle forvaltningen.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    Finansieringsrammen for gennemførelsen af EU-programmet for bekæmpelse af svig er på 181 207 000 EUR i løbende priser for perioden 2021-2027.

    Fordelingen på de enkelte år, herunder betalingsbevillinger og krævede menneskelige og administrative ressourcer, fremgår af den finansieringsoversigt, som ledsager dette forslag.

    5.ANDRE FORHOLD

    Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

    I udkastet til forordning om oprettelse af EU-programmet for bekæmpelse af svig opereres der med tre hovedindikatorer i relation til programmets specifikke mål:

    (1)støtte til forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser, målt ved:

    ·tilfredshedsandelen for aktiviteter, som organiseres og (med-)finansieres gennem programmet

    ·andelen af medlemsstater, der hvert år modtager støtte fra programmet

    (2)brugertilfredshedsandel i forbindelse med anvendelsen af IMS-systemet

    (3)antal oplysninger om gensidig bistand, som er gjort tilgængelige, og antal støttede aktiviteter vedrørende gensidig bistand.

    Kommissionen vil foretage en midtvejsevaluering og en endelig evaluering i overensstemmelse med punkt 22 og 23 i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 13 , hvori de tre institutioner bekræfter, at evalueringer af eksisterende lovgivning og politikker bør danne grundlag for konsekvensanalyser af muligheder for yderligere tiltag. Evalueringerne har til formål at vurdere programmets virkninger baseret på dets indikatorer og mål og en detaljeret analyse af, i hvor høj grad det kan anses for relevant, effektivt og virkningsfuldt, om det giver tilstrækkelig EU-merværdi, og om det er sammenhængende med andre EU-politikker. Evalueringerne vil omfatte erfaringer med identifikation af problemer eller muligheder for yderligere forbedring af aktionerne eller disses resultater. Konklusionerne på evalueringerne med bemærkninger vil blive meddelt Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget samt Den Europæiske Revisionsret.

    Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

    Forordningens kapitel I indeholder grundlæggende parametre for EU-programmet for bekæmpelse af svig for perioden 2021-2027 dækkende den næste flerårige finansielle ramme, herunder programmets anvendelsesområde og dens finansieringsramme, opdelt efter de tre dele (Hercule, AFIS og IMS). Kapitel I indeholder endvidere betingelserne for tredjelandes deltagelse i programmet. For så vidt angår gennemførelsen af programmet henvises der i kapitel I i vidt omfang til finansforordningen. Med hensyn til de omkostninger, der dækkes af AFIS, findes der i forordningens bilag I en vejledende liste over de omkostninger, der dækkes af programmet.

    I kapitel II fastsættes de nærmere bestemmelser vedrørende programmets gennemførelse ved hjælp af tilskud og særlig de potentielle modtagere af tilskud. De omfatter myndigheder, som bidrager til realisering af et af programmets mål, fra følgende lande: en medlemsstat eller et oversøisk land eller territorium, som hører under denne, et tredjeland, der er associeret til programmet, eller et tredjeland, der er anført i arbejdsprogrammet.

    Kapital III indeholder bestemmelser om programmets programmerings-, overvågnings- og evalueringsaspekter. Navnlig skitseres de indikatorer og indberetningsmetoder, der skal anvendes, samt midtvejsevalueringsproceduren. Desuden fastlægges Kommissionens beføjelse til at vedtage delegerede retsakter til snævert afgrænsede formål.

    Kapitel IV indeholder overgangsbestemmelser og afsluttende bestemmelser samt bestemmelser om ophævelse af Hercule III-forordningen og finansieringsbestemmelserne vedrørende AFIS i forordning (EF) nr. 515/97.

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om oprettelse af EU-programmet for bekæmpelse af svig

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 33 og 325,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

    under henvisning til udtalelse fra Revisionsretten ( 14 ),

    efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)I henhold til artikel 325 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde skal Unionen og medlemsstaterne bekæmpe svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser. Unionen bør støtte aktiviteter på disse områder.

    (2)Tidligere støtte til sådanne aktiviteter gennem Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 804/2004/EF 15 (Hercule-programmet), som blev ændret og forlænget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 878/2007/EF 16 (Hercule II-programmet), som blev ophævet og erstattet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 250/2014 17 (Hercule III-programmet), har gjort det muligt at styrke Unionens og medlemsstaternes indsats til bekæmpelse af svig, korruption og enhver anden ulovlig aktivitet, der skader Unionens finansielle interesser.

    (3)At støtte medlemsstaternes samt kandidatlandes og potentielle kandidatlandes indberetning af uregelmæssigheder og svig, der skader Unionens finansielle interesser, gennem systemet til indberetning af uregelmæssigheder (IMS) er et krav i den sektorspecifikke lovgivning vedrørende Den Europæiske Garantifond for Landbruget og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne 18 , Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond 19 , Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring 20 samt Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede 21 og i forbindelse med førtiltrædelsesbistanden 22 vedrørende programmeringsperioden 2014-2020 og derefter. IMS er et sikkert elektronisk kommunikationsværktøj, som gør det nemmere for medlemsstaterne samt kandidatlande og potentielle kandidatlande at opfylde forpligtelsen til at indberette konstaterede tilfælde af uregelmæssigheder, og som understøtter håndteringen og analysen af uregelmæssigheder.

    (4)I henhold til Rådets Forordning (EF) nr. 515/97 23 og Rådets afgørelse 2009/917/RIA 24 skal Unionen støtte gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne.

    (5)Denne støtte ydes til en række operationelle aktiviteter. Dette omfatter AFIS-systemet (Anti Fraud Information System), en informationsteknologiplatform bestående af en række applikationer under et fælles informationssystem, som administreres af Kommissionen. Også IMS drives under AFIS-platformen. Et sådant system kræver af hensyn til holdbarheden en stabil og forudsigelig finansiering over årene.

    (6)EU-støtten på områder som beskyttelse af Unionens finansielle interesser, indberetning af uregelmæssigheder og gensidig administrativ støtte og samarbejde i told- og landbrugsanliggender bør strømlines under et samlet program, EU-programmet for bekæmpelse af svig ("programmet"), med henblik på at øge synergierne og den budgetmæssige fleksibilitet og for at forenkle forvaltningen.

    (7)Programmet er derfor en kombination af en del fra Hercule-programmet og en anden og en tredje del, som sikrer henholdsvis finansieringen af IMS og de aktiviteter, som er overdraget til Kommissionen ved forordning (EF) nr. 515/97, herunder AFIS-platformen.

    (8)AFIS-platformen omfatter flere informationssystemer, herunder toldinformationssystemet (CIS). CIS er et automatiseret informationssystem, som har til formål at bistå medlemsstaterne med forebyggelse og efterforskning af og retsforfølgning i forbindelse med transaktioner, der er i strid med told- eller landbrugsbestemmelserne, ved gennem en hurtigere udbredelse af oplysninger at øge effektiviteten i samarbejds- og kontrolprocedurerne hos medlemsstaternes toldmyndigheder. CIS omfatter både administrative og politimæssige samarbejdssituationer i en fælles infrastruktur. CIS er for så vidt angår administrative samarbejdsformål oprettet ved forordning (EF) nr. 515/97, som er vedtaget på grundlag af artikel 33 og 325 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. For så vidt angår politimæssige samarbejdsformål er CIS oprettet ved afgørelse 2009/917/RIA, som er vedtaget på grundlag af artikel 30, stk. 1, litra a), og artikel 34, stk. 2, litra c), i traktaten om Den Europæiske Union. Den politimæssige samarbejdsdimension af CIS kan teknisk set ikke adskilles fra den administrative, da begge aspekter drives under et fælles IT-system. I betragtning af at CIS selv kun er et af flere informationssystemer under AFIS, og at antallet af politimæssige samarbejdssituationer er mindre end antallet af administrative samarbejdssituationer i CIS, anses den politimæssige samarbejdsdimension af AFIS for at være et supplement til den administrative.

    (9)Ved denne forordning fastlægges der en finansieringsramme for hele programmets varighed, som skal udgøre det primære referencebeløb, jf. [henvisning opdateres om nødvendigt i overensstemmelse med den nye interinstitutionelle aftale: punkt 17 i den interinstitutionelle aftale af 2. december 2013 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin, om samarbejde på budgetområdet og om forsvarlig økonomisk forvaltning 25 ], for Europa-Parlamentet og Rådet under den årlige budgetprocedure.

    (10)Horisontale finansielle bestemmelser, der vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet med hjemmel i artikel 322 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, finder anvendelse på denne forordning. Disse regler er fastlagt i finansforordningen og regulerer navnlig proceduren for opstillingen og gennemførelsen af budgettet ved hjælp af tilskud, udbud, priser og indirekte gennemførelse og sikrer kontrol med de finansielle aktørers ansvar. Regler, der vedtages med hjemmel i artikel 322 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, vedrører også beskyttelsen af Unionens budget i tilfælde af generaliserede mangler i medlemsstaterne for så vidt angår retsstatsprincippet, idet overholdelsen heraf er en væsentlig forudsætning for sund økonomisk forvaltning og effektiv EU-finansiering.

    (11)Finansieringsformerne og gennemførelsesmetoderne i henhold til denne forordning bør vælges ud fra den mulighed, som de giver for at nå de specifikke mål med aktionerne og levere resultater, bl.a. under hensyn til kontrolomkostningerne, den administrative byrde og den forventede risiko for manglende overholdelse. Dette bør omfatte overvejelser om anvendelse af faste beløb, faste takster og enhedsomkostninger samt finansiering, der ikke er knyttet til omkostningerne, som omhandlet i artikel 125, stk. 1, i finansforordningen.

    (12)For under programmet at sikre kontinuitet i finansieringen af alle de aktiviteter, som er overdraget til Kommissionen ved forordning (EF) nr. 515/97, herunder AFIS-platformen, indeholder bilag I en vejledende liste over de aktiviteter, som skal finansieres.

    (13)Indkøb af udstyr gennem EU's instrument for finansiel støtte til toldkontroludstyr 26 kan have en positiv virkning på bekæmpelsen af svig, der skader Unionens finansielle interesser. EU's instrument for finansiel støtte til toldkontroludstyr og nærværende program deler ansvaret for at undgå eventuelle overlapninger i EU-støtten. Programmets støtte bør primært målrettes mod køb af typer af udstyr, som ikke falder ind under anvendelsesområdet for EU's instrument for finansiel støtte til toldkontroludstyr eller udstyr, hvor støttemodtagere er andre myndigheder end dem, som indgår i målgruppen for EU's instrument for finansiel støtte til toldkontroludstyr. En undgåelse af overlapninger bør navnlig sikres i forbindelse med udarbejdelsen af de årlige arbejdsprogrammer.

    (14)Programmet bør være åbent for deltagelse af lande fra Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA), som er medlemmer af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS). Det bør også være åbent for deltagelse af tiltrædende lande, kandidatlande, potentielle kandidatlande og lande under den europæiske naboskabspolitik i overensstemmelse med de generelle principper og generelle betingelser for disse landes deltagelse i EU-programmer, som er fastsat i de respektive rammeaftaler og associeringsrådsafgørelser eller lignende. Programmet bør også være åbent for andre tredjelande, forudsat at de indgår en særlig aftale om deres deltagelse i EU-programmer.

    (15)Under hensyntagen til tidligere evalueringer af Hercule-programmerne og for at styrke programmet bør deltagelse af retlige enheder, der er etableret i et tredjeland, der ikke er associeret til programmet, undtagelsesvis være mulig, uden at disse enheder skal afholde omkostningerne ved deres deltagelse.

    (16)Programmet bør gennemføres under hensyn til de henstillinger og foranstaltninger, der er opført i Kommissionens meddelelse af 6. juni 2013 med titlen "Intensivering af kampen mod cigaretsmugling og andre former for ulovlig handel med tobaksvarer — En samlet EU-strategi" 27 samt statusrapporten om gennemførelsen af denne meddelelse af 12. maj 2017 28 .

    (17)EU ratificerede protokollen om eliminering af ulovlig handel med tobaksvarer til Verdenssundhedsorganisationens rammekonvention om tobakskontrol (protokollen) i 2016. Protokollen forventes at bidrage til beskyttelsen af Unionens finansielle interesser, for så vidt som den vedrører bekæmpelse af grænseoverskridende ulovlig handel med tobak, hvilket medfører indtægtstab. Programmet bør støtte sekretariatet for Verdenssundhedsorganisationens rammekonvention om tobakskontrol for så vidt angår de af dets opgaver, der er relateret til protokollen. Det bør tillige støtte andre aktiviteter, der organiseres i sekretariatets regi i forbindelse med bekæmpelsen af ulovlig handel med tobak.

    (18)Unionens finansielle interesser bør beskyttes ved hjælp af forholdsmæssigt afpassede foranstaltninger, herunder ved forebyggelse, påvisning, korrektion og undersøgelse af uregelmæssigheder og svig, inddrivelse af tabte, uretmæssigt udbetalte eller ukorrekt anvendte midler og efter omstændighederne ved anvendelse af administrative sanktioner, jf. finansforordningen, Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 29 , Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2988/95 30 , Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 31 og Rådets forordning (EU) 2017/1939 32 . Nærmere bestemt kan Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF), jf. forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 og forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96, foretage administrative undersøgelser, herunder kontrol og inspektion på stedet for at fastslå, om der foreligger svig, korruption eller andre ulovlige forhold, der skader EU's finansielle interesser. Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO) kan, jf. forordning (EU) 2017/1939, efterforske og retsforfølge svig og andre strafbare handlinger, der skader Unionens finansielle interesser, som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 33 . I henhold til finansforordningen skal personer eller enheder, som modtager EU-midler, samarbejde fuldt ud om at beskytte Unionens finansielle interesser, give Kommissionen, OLAF, EPPO og Den Europæiske Revisionsret de fornødne rettigheder og den fornødne adgang og sikre, at tredjeparter, der er involveret i gennemførelsen af EU-midler, giver tilsvarende rettigheder.

    (19)Tredjelande, der indgår i EØS, kan deltage i Unionens programmer inden for rammerne af det samarbejde, der er etableret ved EØS-aftalen, hvori det bestemmes, at programmerne kan gennemføres ved beslutning, der træffes i henhold til denne aftale. Tredjelande kan også deltage på et andet retsgrundlag. Der bør indsættes en særlig bestemmelse i denne forordning for at tildele de fornødne rettigheder og den fornødne adgang til den ansvarlige anvisningsberettigede, OLAF og Den Europæiske Revisionsret, således at de i fuld udstrækning kan udøve deres respektive beføjelser.

    (20)

    (21)I henhold til [henvisning opdateres om nødvendigt i overensstemmelse med ny OLT-afgørelse: artikel 94 i Rådets afgørelse 2013/755/EU 34 ] kan personer og enheder, som er etableret i oversøiske lande og territorier, modtage finansiering under overholdelse af de regler og mål, der gælder for programmet, og eventuelle ordninger, som finder anvendelse på den medlemsstat, som det pågældende oversøiske land eller territorium hører under.

    (22)Som anført i punkt 22 og 23 i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning 35 er der behov for at evaluere dette program på grundlag af oplysninger, der er tilvejebragt via specifikke overvågningskrav, samtidig med at overregulering og administrative byrder undgås, navnlig for medlemsstaterne. Disse krav kan eventuelt omfatte målbare indikatorer, som kam tjene som grundlag for evaluering af programmets praktiske virkninger.

    (23)Beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde bør delegeres til Kommissionen med henblik på udarbejdelse af bestemmelser vedrørende en overvågnings- og evalueringsramme for programmet. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

    (24)Artikel 42a, stk. 1 og 2, i forordning (EF) nr. 515/97 indeholder retsgrundlaget for finansiering af AFIS. Ved nærværende forordning bør dette retsgrundlag erstattes af et nyt. Artikel 42a, stk. 1 og 2, i forordning (EF) nr. 515/97 bør derfor udgå.

    (25)Forordning (EU) nr. 250/2014 om oprettelse af Hercule III-programmet dækkede perioden fra den 1. januar 2014 til den 31. december 2020. Nærværende forordning indeholder bestemmelser om en opfølgning på Hercule III-programmet vedrørende perioden fra den 1. januar 2021. Forordning (EU) nr. 250/2014 bør derfor ophæves —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    KAPITEL I

    GENERELLE BESTEMMELSER

    Artikel 1
    Genstand

    Ved denne forordning oprettes EU-programmet for bekæmpelse af svig ("programmet").

    Der fastsættes mål for programmet, et budget for perioden 2021-2027, former for EU-finansiering samt regler for ydelsen heraf.

    Artikel 2

    Programmets mål

    1.Programmet har følgende generelle mål:

    (a)beskyttelse af Unionens finansielle interesser

    (b)støtte til gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne.

    2.Programmet har følgende specifikke mål:

    (a)forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser

    (b)støtte til indberetning af uregelmæssigheder, herunder svig, i forbindelse med EU-budgetmidler under delt forvaltning og vedrørende førtiltrædelsesbistand

    (c)tilvejebringelse af værktøjer til udveksling af oplysninger og støtte til operationelle aktiviteter inden for gensidig administrativ bistand i told- og landbrugsanliggender.

    Artikel 3

    Budget

    1.Finansieringsrammen for gennemførelsen af programmet for perioden 2021-2027 er på 181,207 mio. EUR i løbende priser.

    2.Den vejledende fordeling af det beløb, der er omhandlet i stk. 1, er som følger:

    (a)114,207 mio. EUR til det mål, som er omhandlet i artikel 2, stk. 2, litra a)

    (b)7 mio. EUR til det mål, som er omhandlet i artikel 2, stk. 2, litra b)

    (c)60 mio. EUR til det mål, som er omhandlet i artikel 2, stk. 2, litra c).

    3.Det beløb, der er omhandlet i stk. 1, kan anvendes til teknisk og administrativ bistand i forbindelse med programmets gennemførelse, eksempelvis forberedelses-, overvågnings-, kontrol-, revisions- og evalueringsaktiviteter, herunder informationsteknologisystemer i virksomheder.

    Artikel 4

    Tredjelande, der er associeret til programmet

    Programmet er åbent for følgende tredjelande:

    (a)medlemmer af Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA-medlemmer), som er medlem af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS), jf. betingelserne i EØS-aftalen

    (b)tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande i overensstemmelse med de generelle principper og betingelser for disse landes deltagelse i EU-programmer, som er fastsat i de respektive rammeaftaler og associeringsrådsafgørelser eller lignende aftaler, og i overensstemmelse med de specifikke betingelser i aftaler mellem Unionen og disse lande

    (c)lande omfattet af den europæiske naboskabspolitik i overensstemmelse med de generelle principper og betingelser for disse landes deltagelse i EU-programmer, som er fastsat i de respektive rammeaftaler og associeringsrådsafgørelser eller lignende aftaler, og i overensstemmelse med de specifikke betingelser i aftaler mellem EU og disse lande

    (d)andre tredjelande i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat i den konkrete aftale om tredjelandets deltagelse i EU-programmer, forudsat at der i aftalen:

    (a)sikres en rimelig balance for så vidt angår bidrag og fordele for det tredjeland, som deltager i EU-programmer,

    (b)fastsættes betingelser for deltagelsen i programmerne, herunder beregnes finansielle bidrag til de enkelte programmer og deres administrative omkostninger. Disse bidrag udgør formålsbestemte indtægter i henhold til finansforordningens artikel [21, stk. 5]

    (c)ikke indrømmes et tredjeland beslutningskompetence over programmerne

    (d)fastsættes garantier vedrørende Unionens ret til at sikre en forsvarlig økonomisk forvaltning og beskytte sine finansielle interesser.

    Artikel 5

    Gennemførelse og former for EU-finansiering

    1.Programmet gennemføres ved direkte forvaltning i overensstemmelse med finansforordningen eller ved indirekte forvaltning med organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 62, stk. 1, litra c).

    2.Programmet kan yde finansiering i enhver af de former, der er fastsat i finansforordningen, særlig tilskud og udbud samt godtgørelse af rejse- og opholdsudgifter, jf. finansforordningens artikel 238.

    3.Programmet kan yde finansiering til aktioner, der gennemføres i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 515/97, særlig til dækning af de typer omkostninger, der er omhandlet i den vejledende liste i bilag I.

    4.Hvis den støttede aktion indebærer køb af udstyr, etablerer Kommissionen om nødvendigt en koordineringsmekanisme til sikring af effektiviteten af og interoperabiliteten mellem alt udstyr, der er indkøbt med støtte fra Unionens programmer.

    Artikel 6

    Beskyttelse af EU’s finansielle interesser

    Hvis et tredjeland deltager i programmet i kraft af en beslutning, der træffes i henhold til en international aftale, eller med hjemmel i andre retsforskrifter, skal tredjelandet give den ansvarlige anvisningsberettigede, Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig og Den Europæiske Revisionsret, de fornødne rettigheder og den fornødne adgang til i fuld udstrækning at udøve deres respektive beføjelser. Hvad angår Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig, omfatter sådanne rettigheder retten til at foretage undersøgelser, herunder kontrol og inspektion på stedet, som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig.

    KAPITEL II

    TILSKUD

    Artikel 7

    Tilskud under programmet tildeles og forvaltes i overensstemmelse med finansforordningens afsnit VIII. 

    Artikel 8

    Støtteberettigede aktioner

    Der kan kun ydes finansiering til aktioner, som gennemfører de i artikel 2 omhandlede mål.

    Artikel 9

    Støtteberettigede enheder

    1.Kriterierne for støtteberettigelse i stk. 2 finder anvendelse i tillæg til kriterierne i finansforordningens artikel 197.

    2.Følgende enheder er støtteberettigede:

    (a)offentlige myndigheder, som bidrager til realisering af et af de i artikel 2 omhandlede mål, og som er etableret i følgende lande:

    (a)en medlemsstat eller et oversøisk land eller territorium, som hører under denne

    (b)et tredjeland, der er associeret til programmet

    (c)et tredjeland, der er anført i arbejdsprogrammet, jf. betingelserne i stk. 3

    (b)forsknings- og undervisningsinstitutter og almennyttige organer, som bidrager til realisering af de i artikel 2 omhandlede mål, og som i mindst et år har været etableret og aktive i en medlemsstat eller et tredjeland, der er associeret til programmet, eller et tredjeland, der er anført i et arbejdsprogram, jf. betingelserne i stk. 3

    (c)en efter EU-retten oprettet retlig enhed eller en international organisation.

    3.Enheder som omhandlet i stk. 2, der er etableret i et tredjeland, der ikke er associeret til programmet, er undtagelsesvis berettigede til at deltage, hvis dette er nødvendigt for at nå en given aktions mål.

    4.Enheder som omhandlet i stk. 2, der er etableret i et tredjeland, der ikke er associeret til programmet, bør i princippet afholde omkostningerne ved deres deltagelse.

    KAPITEL III

    PROGRAMMERING, OVERVÅGNING OG EVALUERING

    Artikel 10

    Arbejdsprogram

    Programmet gennemføres ved hjælp af de i finansforordningens artikel 110 omhandlede arbejdsprogrammer.

    Artikel 11

    Overvågning og rapportering

    1.Indikatorer, som skal rapporteres vedrørende programmets udvikling hen imod opfyldelsen af de generelle og specifikke mål, jf. artikel 2, findes i bilag II.

    2.For at sikre en effektiv vurdering af programmets udvikling hen imod opfyldelsen af målene tillægges Kommissionen beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 14 med henblik på at ændre bilag II for om nødvendigt at revidere eller supplere indikatorerne, og med henblik på at supplere denne forordning med bestemmelser vedrørende oprettelsen af en overvågnings- og evalueringsramme.

    3.Performancerapporteringssystemet skal sikre, at data til overvågning af programmets gennemførelse og resultater indsamles effektivt og rettidigt. Til dette formål pålægges modtagere af EU-midler og, hvis det er relevant, medlemsstaterne forholdsmæssige rapporteringskrav.

    Artikel 12

    Evaluering

    1.Evalueringer gennemføres så betids, at resultaterne kan indgå i beslutningsprocessen.

    2.Midtvejsevalueringen af programmet foretages, når der foreligger tilstrækkelige oplysninger om programmets gennemførelse og senest fire år efter påbegyndelsen af programmets gennemførelse.

    3.Ved afslutningen af programmets gennemførelse og senest fire år efter afslutningen af den periode, der er omhandlet i artikel 1, gennemfører Kommissionen en endelig evaluering af programmet.

    4.Kommissionen fremsender evalueringernes konklusioner med sine bemærkninger til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, Regionsudvalget og Den Europæiske Revisionsret.

    Artikel 13

    Delegation af beføjelser

    Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 14 med henblik på at udarbejde bestemmelser om en overvågnings- og evalueringsramme, jf. artikel 11. 

    Artikel 14

    Udøvelse af de delegerede beføjelser

    1.Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

    2.Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 13, tillægges Kommissionen indtil den 31. december 2028.

    3.Den i artikel 13 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

    4.Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

    5.Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

    KAPITEL IV

    OVERGANGSBESTEMMELSER OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

    Artikel 15

    Information, kommunikation og offentliggørelse

    1.Modtagere af EU-midler anerkender EU-midlernes oprindelse og sikrer synligheden af disse (navnlig ved fremstød for aktionerne og disses resultater) gennem sammenhængende, virkningsfulde og målrettede oplysninger, som er afpasset forholdsmæssigt efter forskellige modtagergrupper, herunder medierne og offentligheden. Anerkendelse af EU-midlernes oprindelse og sikring af disses synlighed er ikke påkrævet, hvis der er risiko for at skade den effektive udførelse af operationelle aktiviteter til bekæmpelse af svig og på toldområdet

    2.Kommissionen gennemfører informations- og kommunikationstiltag vedrørende programmet, dets aktioner og resultater. De finansielle midler, der er afsat til programmet, skal også bidrage til den institutionelle formidling af EU's politiske prioriteter, for så vidt som de vedrører målene i artikel 2.

    Artikel 16

    Ændring af forordning (EF) nr. 515/97

    Artikel 42a, stk. 1 og 2, i forordning (EF) nr. 515/97 udgår.

    Artikel 17

    Ophævelse

    3.Forordning (EU) nr. 250/2014 ophæves med virkning fra den 1. januar 2021.

    Artikel 18

    Overgangsbestemmelser

    1.Denne forordning påvirker ikke videreførelsen eller eventuelle ændringer af de pågældende aktioner frem til deres afslutning, jf. forordning (EU) nr. 250/2014 og artikel 42a i forordning (EF) nr. 515/97, som fortsat finder anvendelse på de pågældende aktioner, indtil de afsluttes.

    2.Den finansielle bevilling kan også dække de tekniske og administrative bistandsudgifter, der er nødvendige for at sikre overgangen mellem programmet og de foranstaltninger, der er vedtaget i henhold til forordning (EU) nr. 250/2014 og artikel 42a i forordning (EF) nr. 515/97.

    Artikel 19

    Ikrafttræden

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den 1. januar 2021.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

    På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

    Formand    Formand

    FINANSIERINGSOVERSIGT

    1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

    1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

    1.2.Berørt(e) politikområde(r) (programklynge)

    1.3.Forslagets/initiativets art

    1.4.Forslagets/initiativets begrundelse

    1.5.Varighed og finansielle virkninger

    1.6.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

    2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

    2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering

    2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem

    2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

    3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

    3.1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

    3.2.Anslåede virkninger for udgifterne 

    3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

    3.2.2.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

    3.2.3.Tredjemands bidrag til finansieringen

    3.3.Anslåede virkninger for indtægterne

    FINANSIERINGSOVERSIGT

    1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

    1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

    EU-programmet for bekæmpelse af svig

    1.2.Berørt(e) politikområde(r) (programklynge)

    03 Det indre marked

    03 03 EU-programmet for bekæmpelse af svig

    1.3.Forslaget/initiativet vedrører:

     en ny foranstaltning 

     en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning 36  

     en forlængelse af en eksisterende foranstaltning 

     en sammenlægning eller en omlægning af en eller flere foranstaltninger til en anden/en ny foranstaltning 

    1.4.Forslagets/initiativets begrundelse

    1.4.1.Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt, herunder en detaljeret tidsplan for iværksættelsen af initiativet

    Ifølge artikel 325 i TEUF skal Unionen og medlemsstaterne bekæmpe svig og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser. I henhold til artikel 33 i TEUF skal toldsamarbejdet mellem medlemsstaterne og mellem disse og Kommissionen styrkes, hvilket er nærmere beskrevet i forordning (EF) nr. 515/97 om gensidig administrativ bistand og bl.a. gennemføres ved hjælp af AFIS-platformen. Forpligtelsen til at indberette til IMS er fastsat i den relevante sektorspecifikke lovgivning. EU-programmet for bekæmpelse af svig vil inden for denne ramme tilvejebringe støtte, som vil give mulighed for en bedre beskyttelse af Unionens finansielle interesser samt gensidig administrativ bistand i toldanliggender.

    Programmet gennemføres ved hjælp af årlige arbejdsprogrammer i perioden 2021-2027.

    1.4.2.Merværdien ved en indsats fra EU's side (f.eks. koordineringsfordele, retssikkerhed, større effektivitet eller komplementaritet). Ved "merværdien ved en indsats fra EU's side" forstås her merværdien af EU's intervention i forhold til den værdi, som medlemsstaterne ville have skabt enkeltvis.

    Begrundelse for handling på EU-plan (forudgående)

    Svig, der skader Unionens finansielle interesser, er et grænseoverskridende fænomen, som berører alle medlemsstater, jf. den offentliggjorte statistik i de årlige beretninger om bekæmpelsen af svig ("PIF-beretningerne"). Der er behov for en koordineret indsats for at håndtere svig og lette gensidig administrativ bistand i toldanliggender. Hercule, AFIS og IMS er værktøjer, som i en længere årrække har været til støtte for medlemsstaterne og Unionen i denne henseende. Dette forslag har til formål at strømline den finansielle støtte til disse værktøjer i den næste flerårige finansielle ramme.

    Forventet merværdi på EU-plan (efterfølgende):

    Det forventes, at programmet fortsat vil være til støtte for medlemsstaterne og Unionen i forbindelse med bekæmpelsen af svig, der skader Unionens finansielle interesser, ved at finansiere aktiviteter (teknisk bistand og uddannelse), som ellers ikke ville være tilgængelige på nationalt plan i alle medlemsstater. Det vil endvidere tilvejebringe tjenester (AFIS og IMS), som, hvis de mål, der er udstukket for dem, skal nås, bør stilles til rådighed centralt og horisontalt for alle medlemsstater. Programmet vil også rumme muligheder for besparelser, som det har været tilfældet med det centraliserede indkøb af adgang til forskellige databaser.

    1.4.3.Erfaringer fra lignende foranstaltninger

    Hercule, AFIS og IMS er værktøjer, som i en længere årrække har været anvendt til bekæmpelse af svig og uregelmæssigheder, der skader EU's budget, og til støtte i forbindelse med gensidig administrativ bistand mellem toldmyndigheder og samarbejde med Kommissionen. De har været genstand for regelmæssige evalueringer og brugertilfredshedsundersøgelser, som generelt set har dokumenteret, at de hver især indebar en værditilvækst.

    Med hensyn til Hercule var den seneste undersøgelse af denne art midtvejsevalueringen af Hercule III, som også omfattede en uafhængig evaluering, og som blev offentliggjort i januar 2018. I evalueringen blev det konkluderet, at programmet viste sig at være relevant, at mekanismerne til at sikre dets sammenhæng var på plads, og at det har været effektivt og virkningsfuldt. Det blev endvidere konstateret, at det var forbundet med en klar merværdi at have et sådant program på EU-plan, og at aktiviteterne under programmet i det store og hele havde været bæredygtige.

    Som en operationel aktivitet har AFIS været genstand for brugertilfredshedsundersøgelser, intern revision samt evaluering ved deltagere, som i forbindelse med fælles toldaktioner. AFIS blev positivt vurderet, idet de seneste tilgængelige data viste en brugertilfredshedsandel vedrørende funktionalitet, resultater og uddannelse på over 80 %. Desuden konkluderede Den Europæiske Revisionsret, at de oplysninger om containerbevægelser og rimelige priser, som leveres af AFIS-applikationerne CSM-databasen og det automatiske overvågningsværktøj, er effektive værktøjer til at identificere mulige tilfælde af svig relateret til forkert oprindelsesangivelse og undervurdering/-fakturering.

    IMS analyseres i nært samarbejde med medlemsstaterne inden for rammerne af indberetnings- og analysedelen af Cocolaf-ekspertgruppen.

    1.4.4.Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

    Hercule er det eneste EU-program, hvis formål alene har været at støtte kampen mod svig, som skader Unionens finansielle interesser. AFIS og IMS er operationelle aktiviteter, som tilvejebringer specialiserede tjenester til medlemsstaterne. Evalueringerne af Hercule har vist, at programmets støtte er unik med hensyn til anvendelsesområde og indhold.

    Der vil under den fremtidige flerårige programmeringsperiode blive oprettet et nyt EU-instrument for finansiel støtte til toldkontroludstyr for at imødegå de relevante udfordringer på toldkontrolområdet gennem støtte til indkøb af kontroludstyr til gavn for toldmyndighederne. Det nye instrument vil udgøre et supplement til EU-programmet for bekæmpelse af svig, hvis støtte til køb af udstyr vil have et begrænset volumen, være målrettet mod beskyttelse af Unionens finansielle interesser og være til gavn for told- og ikke-toldmyndigheder.


    1.5.Varighed og finansielle virkninger

     Begrænset varighed

       Gældende fra 1.1.2021 til 31.12.2027

       Finansielle virkninger fra 2021 til 2027

         Finansielle virkninger fra 2021 til 2030 for betalingsbevillinger

      Ubegrænset varighed

    Iværksættelse med en indkøringsperiode fra […] til […]

    derefter gennemførelse i fuldt omfang.

    1.6.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r) 37  

     Direkte forvaltning ved Kommissionen

    i dens tjenestegrene, herunder ved dens personale i EU's delegationer

       i gennemførelsesorganer

     Delt forvaltning i samarbejde med medlemsstaterne

     Indirekte forvaltning ved at overlade budgetgennemførelsesopgaver til:

    tredjelande eller organer, som tredjelande har udpeget

    internationale organisationer og deres organer: sekretariatet for rammekonventionen om tobakskontrol

    Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond

    de organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 70 og 71

    offentligretlige organer

    privatretlige organer, der har fået overdraget samfundsopgaver, forudsat at de stiller tilstrækkelige finansielle garantier

    privatretlige organer, undergivet lovgivningen i en medlemsstat, som har fået overdraget gennemførelsen af et offentlig-privat partnerskab, og som stiller tilstrækkelige finansielle garantier

    personer, der har fået overdraget gennemførelsen af specifikke aktioner i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er udpeget i den relevante basisretsakt.

    Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

    Bemærkninger

    Programmet gennemføres ved direkte forvaltning. Der er imidlertid mulighed for, at en specifik aktion vil blive gennemført ved indirekte forvaltning i forbindelse med finansiering til sekretariatet for rammekonventionen om tobakskontrol.

    2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

    2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering

    Angiv hyppighed og betingelser.

    Indikatorerne til overvågning af programmets gennemførelse og udvikling er anført i bilag II til udkastet til forordning. Der vil blive pålagt modtagerne af finansiel støtte forholdsvise indberetningskrav i forbindelse med de årlige arbejdsprogrammer.

    2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem(er)

    2.2.1.Begrundelse for den/de påtænkte forvaltningsmetode(r), finansieringsmekanisme(r), betalingsvilkår og kontrolstrategi

    Programmet gennemføres af OLAF ved direkte forvaltning. Der er imidlertid mulighed for, at en specifik aktion vil blive gennemført ved indirekte forvaltning i forbindelse med finansiering til sekretariatet for rammekonventionen om tobakskontrol.

    EU-programmet for bekæmpelse af svig vil i vidt omfang svare til det nuværende Hercule-program, kombineret med AFIS og IMS. Finansieringsmekanismerne, betalingsvilkårene og kontrolforanstaltningerne har vist sig at være effektive og forholdsmæssige. De vil derfor blive videreført under EU-programmet for bekæmpelse af svig, samtidig med at den fleksibilitet, der indføres med den finansforordning, der skal vedtages i 2018, vil blive udnyttet (eksempelvis faste beløb, faste takster og enhedsomkostninger).

    Det anvendte finansielle kredsløb vil være en delvis decentraliseret model med modvægt fra OLAF's budgetenhed for alle transaktioner undtagen forfinansieringsbetalinger, hvor betingelserne for en centraliseret forvaltningsmetode vil blive fulgt.

    I OLAF er den enkelte kontorchef og direktør blevet bemyndiget ved subdelegation af generaldirektøren (den ved delegation bemyndigede anvisningsberettigede), og i henhold til de interne regler om gennemførelse af budgettet har den udpegede, ved subdelegation bemyndigede anvisningsberettigede således det fulde ansvar for operationer (dvs. de finansielle og operationelle aspekter) under programmet, og efter at have påset, at initierings- og kontrolfunktionen har udført de nødvendige opgaver og kontroller, skal den udpegede, ved subdelegation bemyndigede anvisningsberettigede afgøre, om der skal gives tilladelse til eller afslag på operationen.

    Særlige forhold vedrørende tilskudssager:

    - Tilskuddene administreres elektronisk fra lanceringen af forslagsindkaldelsen til den endelige betaling ved hjælp af Kommissionens eGrants-forvaltningssystem.

    - Tilskuddene vil være i form af en af de forenklede former, jf. den finansforordning, der skal vedtages i 2018:

       faste beløb

       fast takst

       enhedsomkostninger.

    Forenklede tilskudsformer gør det muligt for OLAF's anvisningsberettigede at fokusere på, at aktionen gennemføres korrekt, frem for på de faktiske omkostninger.

    - Betingelserne for finansieringen og de aktiviteter, der henhører under tilskuddet, fastlægges i standardtilskudsaftaler, som tillige indeholder et afsnit om kontrolmetoder.

    - Afhængigt af en række variabler (kontraktbeløbet, sagens kompleksitet) foretager den finansielle og operationelle sagsbehandler efterfølgende kontroller på stedet. Ved disse kontroller evalueres både kvaliteten og den finansielle virkning af resultatet.

    - Der anvendes ensartede betalingsvilkår baseret på forfinansiering. Betaling af det resterende beløb vil ske inden for 60 dage fra forelæggelsen af den endelige rapport.

    Særlige forhold vedrørende OLAF's udbudssager:

    - Der udarbejdes detaljerede programbetingelser, som udgør grundlaget for hver enkelt kontrakt. Forholdsregler mod svig indgår i alle kontrakter, som indgås mellem OLAF og tredjemand.

    - OLAF kontrollerer alle leverede ydelser og overvåger alle operationer og tjenester, der udføres af rammekontrahenten.

    - De fleste af opgaverne under udbudsproceduren udføres elektronisk ved hjælp af de forskellige e-udbudsapplikationer, såsom eTendering, eSubmission og eInvoice.

    Resumé:

    Tidligere erfaringer med programmerne Hercule I, II, III samt AFIS viser, at betalingsvilkår og kontrolmetoder har fungeret særdeles godt, og at overholdelsen af finansforordningen har været sikret. 

    2.2.2.Oplysninger om de udpegede risici og det/de interne kontrolsystem(er), der etableres for at afbøde dem

    OLAF har etableret interne kontrolprocedurer for at sikre en hensigtsmæssig styring af risici relateret til de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed under hensyntagen til programmernes flerårige karakter og arten af de pågældende betalinger.

    Det er kontrolmålet at sikre, at den anslåede fejlforekomst ikke overstiger 2 % årligt.

    Risikoniveauet forbundet med tilskudsaftalerne anses for at være lavt, fordi modtagerne i ca. 90 % af aktionerne er offentlige eller retshåndhævende myndigheder i medlemsstaterne.

    For de kontrakter, der tildeles på grundlag af en udbudsprocedure, må risikoniveauet anses for lavt, da en stor del af udgifterne er juridisk og økonomisk dækket af en rammekontrakt, der indgås for et år med mulighed for forlængelse tre gange. Denne tilgang, som omfatter konferencer, undersøgelser, muligvis digital kriminalteknisk uddannelse, rammekontrakter som anvendt i forbindelse med AFIS samt møder og uddannelse, jf. forordning (EF) nr. 515/97, vil blive lagt til grund også fremover.

    I overensstemmelse med Kommissionens krav vil der blive gennemført en risikovurdering hvert år.

    Interne kontrolsystemer:

    De operationelle enheder har ansvaret for de operationelle kontroller. I OLAF kontrolleres alle sager af mindst tre medarbejdere (to finansielle og en operationel), før de godkendes og behandles af den ved subdelegation bemyndigede anvisningsberettigede.

    De medarbejdere i OLAF, der af den anvisningsberettigede udpeges til at kontrollere de finansielle transaktioner, udvælges på grundlag af deres viden, egnethed og særlige kompetence, som skal være dokumenteret ved eksamensbeviser eller en passende faglig erfaring, eller efter at have fulgt et relevant uddannelsesprogram. De følger faglige efteruddannelses- og udviklingsforløb for at opretholde de krævede kompetencer over tid.

    Forudgående kontroller udføres af medarbejdere med ansvar for finansiel kontrol i OLAF's budgetenhed efter hver transaktion (tilskuds- og udbudssager), som kræver den ved subdelegation bemyndigede anvisningsberettigedes godkendelse. Under disse forudgående kontroller kontrolleres transaktionernes lovlighed og formelle rigtighed på grundlag af checklister. Hvis der opdages fejl og/eller svagheder, opdateres checklisterne, så de omfatter de identificerede risici.

    Kontiene kontrolleres på månedsbasis af en regnskabsmedarbejder under tilsyn af den ved subdelegation bemyndigede anvisningsberettigede i budgetenheden.

    OLAF vurderer desuden årligt effektiviteten af dets væsentligste interne kontrolsystemer, herunder de procedurer, som gennemførelsesorganerne følger i overensstemmelse med Kommissionens gældende retningslinjer. Vurderingen bygger på en række overvågningsforanstaltninger og oplysningskilder, herunder en risikovurdering fra ledelsen, overvågning af indberettede undtagelsestilfælde og tilfælde af manglende overholdelse samt svagheder ved den interne kontrol som påtalt af revisionen.

    2.2.3.Vurdering af og begrundelse for kontrolforanstaltningernes omkostningseffektivitet (forholdet mellem kontrolomkostningerne og værdien af de forvaltede midler) samt vurdering af den forventede risiko for fejl (ved betaling og ved afslutning)

    Det er OLAF's vurdering, at disse kontrolomkostninger er hensigtsmæssige under hensyn til dets usædvanlige position som kontor med ansvar for bekæmpelse af svig, hvilket taler for et stærkt kontrolmiljø. Det er kontrolmålet at sikre, at den anslåede fejlforekomst ikke overstiger 2 % årligt.

    På grundlag af en vurdering af de mest relevante nøgleindikatorer vedrørende udbud samt kontrolresultaterne har OLAF foretaget en vurdering af kontrolsystemets omkostningseffektivitet og virkningsfuldhed og er nået frem til en positiv konklusion.

    Vurderingens dybde når generelt niveau 3 og i visse tilfælde niveau 4, hvis der er blevet foretaget en kontrol på stedet.

    Vedrørende tilskud:

    De samlede kontrolomkostninger vedrørende tilskud (dvs. inklusive omkostninger relateret til forudgående og efterfølgende finansielle kontroller) er i aktivitetsrapporten for 2017 anslået til 7,1 % af det samlede relevante transaktionsomfang. Efter indførelsen af forenklede former i 2019-forslagsindkaldelsen forventes kontrolomkostningerne at kunne reduceres yderligere til 6,3 % af det relevante transaktionsomfang.

    Disse kontroller afslørede ingen finansielle fejl, som kunne have haft en negativ indvirkning på sikkerheden. Dette betyder, at ledelsen har tilstrækkelig sikkerhed for, at målene for den økonomiske forvaltning og den interne kontrol nås.

    Vedrørende udbud:

    Kontrolomkostningerne vedrørende udbudsprocedurer blev i den årlige aktivitetsrapport vurderet til 1,59 % af budgettet for udbud.

    Kontrolomkostningerne vedrørende den mulige finansiering til sekretariatet for rammekonventionen om tobakskontrol kan anslås til 1,4 %.

    De efterfølgende kontroller afslørede ingen væsentlige finansielle fejl, som kunne have haft en negativ indvirkning på sikkerheden.

    2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

    Angiv eksisterende eller påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger, f.eks. fra strategien til bekæmpelse af svig.

    Unionens finansielle interesser vil blive beskyttet i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i finansforordningen, jf. dette forslags betragtning 17 og artikel 6.

    Generelt giver de afbødende foranstaltninger, som allerede er indført, en rimelig sikkerhed for, at risikoen for svig er velstyret, og at sandsynligheden herfor ligger på et lavt niveau. Under hensyntagen til vurderingen af risikoen for svig, kontrolmiljøet, de indførte procedurer og OLAF's mission er det besluttet at fokusere på følgende mål:

    1. At opretholde et højt kontrolniveau for midler, som forvaltes af OLAF

    Selv om OLAF har et lille operationelt budget og kun har finansielle transaktioner i begrænset omfang, kræver dets mission om at bekæmpe svig, at det foregår med et godt eksempel. Derfor begrænser OLAF risikoen for svig ved at have et stærkt kontrolmiljø i forhold til de midler, som kontoret forvalter.

    2. At fremme den størst mulige integritet for OLAF's medarbejdere

    At have en organisationskultur, som befordrer medarbejdernes integritet, er af største betydning i forbindelse med bekæmpelsen af svig. Med et sådant mål er det vigtigt at have regler, som er anerkendt af alle og klare for enhver.

    3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

    3.1.Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme og foreslået(ede) ny(e) udgiftspost(er) på budgettet

    Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

    Budgetpost

    Udgiftens
    art

    Bidrag

    Nummer

    [Betegnelse…...….]

    OB/IOB 38

    fra EFTAlande 39

    fra kandidatlande 40

    fra tredjelande

    iht. finansforordningens artikel 21, stk. 2, litra b)

    1

    03 03 EU-programmet for bekæmpelse af svig

    Opdelte

    JA

    JA

    JA

    NEJ

    03 03 01 Forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser

    Opdelte

    JA

    JA

    JA

    NEJ

    03 03 02 Støtte til indberetning af uregelmæssigheder, herunder svig

    Opdelte

    JA

    JA

    JA

    NEJ

    03 03 03 Ydelse af finansiering til aktioner, der gennemføres i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 515/97

    Opdelte

    JA

    JA

    JA

    NEJ

    3.2.Anslåede virkninger for udgifterne

    3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne 41  

    i mio. EUR (tre decimaler)

    Udgiftsområde i den flerårige finansielle
    ramme

    1

    Det indre marked, innovation og det digitale område

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Efter 2027

    I ALT

    03 03 01 Forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser

    Forpligtelser

    (1)

    15,160

    15,359

    15,662

    16,075

    16,608

    17,270

    18,073

    114,207

    Betalinger

    (2)

    9,023

    12,700

    14,623

    15,500

    15,900

    16,400

    17,500

    12,561

    114,207

    03 03 02 Støtte til indberetning af uregelmæssigheder, herunder svig

    Forpligtelser

    (3)

    0,929

    0,941

    0,960

    0,985

    1,018

    1,059

    1,108

    7,000

    Betalinger

    (4)

    0,929

    0,941

    0,960

    0,985

    1,018

    1,059

    1,108

    p.m.

    7,000

    03 03 03 Ydelse af finansiering til aktioner, der gennemføres i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 515/97

    Forpligtelser

    (5)

    7,964

    8,069

    8,228

    8,445

    8,725

    9,073

    9,495

    60,000

    Betalinger

    (6)

    7,566

    7,665

    7,817

    8,023

    8,289

    8,620

    9,020

    3,000

    60,000

    Administrationsbevillinger finansieret    
    over bevillingsrammen for programmet
    42  

    Forpligtelser = betalinger

    (7)

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Bevillinger finansieret over bevillingsrammen for programmet I ALT

    Forpligtelser

    =1+3+5+7

    24,053

    24,369

    24,850

    25,506

    26,351

    27,402

    28,676

    181,207

    Betalinger

    =2+4+6

    17,518

    21,307

    23,400

    24,508

    25,207

    26,078

    27,628

    15,561

    181,207



    Udgiftsområde i den flerårige finansielle
    ramme

    7

    "Administration"

    Dette afsnit skal udfyldes ved hjælp af (arket vedrørende) de administrative budgetoplysninger, der først skal indføres i bilaget til finansieringsoversigten (bilag V til de interne regler), som uploades til DECIDE med henblik på høring af andre tjenestegrene.



    i mio. EUR (tre decimaler)

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Efter 2027

    I ALT

    Menneskelige ressourcer

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    10,514

    Andre administrationsudgifter

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,105

    Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 7
    i den flerårige finansielle ramme

    (Forpligtelser i alt = betalinger i alt)

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    10,619

    i mio. EUR (tre decimaler)

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Efter 2027

    I ALT

    Bevillinger I ALT
    under samtlige UDGIFTSOMRÅDER
    i den flerårige finansielle ramme
     

    Forpligtelser

    25,570

    25,886

    26,367

    27,023

    27,868

    28,919

    30,193

    191,826

    Betalinger

    25,012

    25,180

    23,927

    24,518

    25,280

    26,228

    27,377

    25,012

    191,826

    3.2.2.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

       Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

       Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

    i mio. EUR (tre decimaler)

    År

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    I ALT

    UDGIFTSOMRÅDE 7
    i den flerårige finansielle ramme

    Menneskelige ressourcer

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    1,502

    10,514

    Andre administrationsudgifter

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,015

    0,105

    Subtotal UDGIFTSOMRÅDE 7
    i den flerårige finansielle ramme

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    10,619

    Uden for UDGIFTSOMRÅDE 7 43
    i den flerårige finansielle ramme

    Menneskelige ressourcer

    Andre udgifter
    af administrativ art

    Subtotaluden for UDGIFTSOMRÅDE 7
    i den flerårige finansielle ramme

    I ALT

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    1,517

    10,619

    Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, der i forvejen er afsat til generaldirektoratets forvaltning af aktionen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.



    3.2.2.1.Anslået behov for menneskelige ressourcer

       Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

       Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

    Overslag angives i årsværk

    År

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

        Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte)

    I hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    I delegationer

    Forskning

    Eksternt personale (i årsværk: FTE) - KA, LA, UNE, V og JMD  44

    Udgiftsområde 7

    Finansieret over UDGIFTSOMRÅDE 7 i den flerårige finansielle ramme 

    - i hovedsædet

    - i delegationer

    Finansieret over bevillingsrammen for programmet  45

    - i hovedsædet

    - i delegationer

    Forskning

    Andet (skal angives)

    I ALT

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    10,5

    Opgavebeskrivelse:

    Tjenestemænd og midlertidigt ansatte

    6 AD tjenestemænd: strategisk planlægning, overvågning og gennemgang

    4,5 AST: linjechefer samt operationel og finansiel kontrol

    Eksternt personale

    Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som generaldirektoratet allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

    3.2.3.Tredjemands bidrag til finansieringen

    Forslaget/initiativet:

    indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand

    indeholder bestemmelser om samfinansiering med tredjemand, jf. følgende overslag:

    Bevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

    År

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    I ALT

    Angiv organ, som deltager i samfinansieringen 

    Samfinansierede bevillinger I ALT

    3.3.Anslåede virkninger for indtægterne

       Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne

       Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

       for egne indtægter

       for andre indtægter

    Angiv, om indtægterne er formålsbestemte    

    i mio. EUR (tre decimaler)

    Indtægtspost på budgettet

    Forslagets/initiativets virkninger 46

    2021

    2022

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Artikel [...]

    For indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

    […]

    Andre bemærkninger (f.eks. om hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne).

    […]

    (1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 250/2014 af 26. februar 2014 om et program til fremme af aktiviteter til beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser (Hercule III-programmet) og om ophævelse af afgørelse nr. 804/2004/EF (EUT L 84 af 20.3.2014, s. 6).
    (2)    Rådets Forordning (EF) nr. 515/97 af 13. marts 1997 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og om samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne (EFT L 82 af 22.3.1997, s. 1), senest ændret ved forordning (EU) 2015/1525.
    (3)    Alle PIF-beretninger findes på Kommissionens websted: https://ec.europa.eu/anti-fraud/about-us/reports/communities-reports_en.
    (4)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 af 5. juli 2017 om strafferetlig bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser (EUT L 198 af 28.7.2017, s. 29).
    (5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom ) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).
    (6)    Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed ("EPPO") (EFT L 283 af 31.5.1999, s. 1).
    (7)    AFIS dækker aktiviteter, som ikke falder ind under artikel 325 TEUF (f.eks. toldsamarbejde i forbindelse med ulovlige varer).
    (8)    Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om opfyldelsen af målene i Hercule II-programmet (COM(2015) 221 final).
    (9)    Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — Midtvejsevaluering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 250/2014 af 26. februar 2014 om oprettelse af et program til fremme af aktiviteter til beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser (Hercule III-programmet) og om ophævelse af afgørelse nr. 804/2004/EF (COM(2018) 3 final).
    (10)    Navnlig på grundlag af Kommissionens årlige rapporter om AFIS-aktiviteter (i henhold til artikel 51a i forordning (EF) nr. 515/97), som indgår i Kommissionens beretning om beskyttelse af Unionens finansielle interesser (PIF-beretningen). IMS blev evalueret i et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, "Implementation of article 325 TFEU by the Member States", og i "Follow-up of recommendations to the Commission PIF Report", som ledsager nævnte beretning. Mht. 2016-rapporten, se COM (2017) 383 final og SWD(2017) 266, 267 og 270 final.
    (11)    Revisionsretten, særberetning nr. 19/2017: Importprocedurer: Mangler i lovgrundlaget og en ineffektiv gennemførelse påvirker EU’s finansielle interesser, 5. december 2017.
    (12)    Mid-term Evaluation of the Hercule III programme, Final Report, CEPS, Economisti Associati, CASE, wedoIT, 2017 (https://ec.europa.eu/anti-fraud/sites/antifraud/files/herculeiii_midterm_evaluation_en.pdf).
    (13)    Interinstitutionel aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen af 13. april 2016 om bedre lovgivning (EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1).
    (14)    [ref]
    (15)    Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 804/2004/EF af 21. april 2004 om et EU-handlingsprogram til fremme af aktioner til beskyttelse af Fællesskabets finansielle interesser (Hercule-programmet) (EUT L 143 af 30.4.2004, s. 9).
    (16)    Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 878/2007/EF af 23. juli 2007 om ændring og forlængelse af afgørelse nr. 804/2004/EF om et EU-handlingsprogram til fremme af aktioner til beskyttelse af Fællesskabets finansielle interesser (Hercule II-programmet) (EUT L 193 af 25.7.2007, s. 18).
    (17)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 250/2014 af 26. februar 2014 om et program til fremme af aktiviteter til beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser (Hercule III-programmet) og om ophævelse af afgørelse nr. 804/2004/EF (EUT L 84 af 20.3.2014, s. 6).
    (18)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1971 af 8. juli 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 med særlige bestemmelser om indberetning af uregelmæssigheder i forbindelse med Den Europæiske Garantifond for Landbruget og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 1848/2006 og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/1975 af 8. juli 2015 om fastsættelse af hyppigheden og formatet for indberetninger om uregelmæssigheder vedrørende Den Europæiske Garantifond for Landbruget og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne, i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 (EUT L 293 af 10.11.2015, s. 6).
    (19)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1970 af 8. juli 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 med særlige bestemmelser om indberetning af uregelmæssigheder i forbindelse med Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/1974 af 8. juli 2015 om fastsættelse af hyppigheden og formatet for indberetninger om uregelmæssigheder vedrørende Den Europæiske Garantifond for Landbruget, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 (EUT L 293 af 10.11.2015, s. 1).
    (20)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1973 af 8. juli 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 514/2014 med specifikke bestemmelser for indberetning af uregelmæssigheder i forbindelse med Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/1977 af 8. juli 2015 om fastsættelse af hyppigheden og formatet for indberetninger om uregelmæssigheder vedrørende Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden og instrumentet for finansiel støtte til politisamarbejde, forebyggelse og bekæmpelse af kriminalitet samt krisestyring, i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 514/2014 (EUT L 293 af 10.11.2015, s. 15).
    (21)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/1972 af 8. juli 2015 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 223/2014 med særlige bestemmelser om indberetning af uregelmæssigheder i forbindelse med Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede og Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/1976 af 8. juli 2015 om fastsættelse af hyppigheden og formatet for indberetninger om uregelmæssigheder vedrørende Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede, i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 223/2014 (EUT L 293 af 10.11.2015, s. 11).
    (22)    Artikel 16 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 447/2014 af 2. maj 2014 om nærmere gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 231/2014 om et instrument til førtiltrædelsesbistand (IPA II) (EUT L 132 af 3.5.2014, s. 32).
    (23)    Rådets Forordning (EF) nr. 515/97 af 13. marts 1997 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og om samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne (EFT L 82 af 22.3.1997, s. 1), senest ændret ved forordning (EU) 2015/1525.
    (24)    Rådets afgørelse 2009/917/RIA om brug af informationsteknologi på toldområdet (EUT L 323 af 10.12.2009, s. 20).
    (25)    Henvisning opdateres: EUT C 373 af 20.12.2013, s. 1. Aftalen findes på: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013Q1220(01)&from=DA .  
    (26)    [ref]
    (27)    COM(2013) 324 final.
    (28)    COM(2017) 235 final.
    (29)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom ) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).
    (30)    EFT L 312 af 23.12.1995, s. 1.
    (31)    Rådets forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 af 11. november 1996 om Kommissionens kontrol og inspektion på stedet med henblik på beskyttelse af De Europæiske Fællesskabers finansielle interesser mod svig og andre uregelmæssigheder (EFT L 292 af 15.11.1996, s. 2).
    (32)    Rådets forordning (EU) 2017/1939 af 12. oktober 2017 om gennemførelse af et forstærket samarbejde om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed ("EPPO") (EUT L 283 af 31.10.2017, s. 1).
    (33)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371 af 5. juli 2017 om strafferetlig bekæmpelse af svig rettet mod Den Europæiske Unions finansielle interesser (EUT L 198 af 28.7.2017, s. 29).
    (34)    Rådets afgørelse 2013/755/EU af 25. november 2013 om de oversøiske landes og territoriers associering med Den Europæiske Union ("associeringsafgørelse") ( EUT L 344 af 19.12.2013, s. 1).
    (35)    Interinstitutionel aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen af 13. april 2016 om bedre lovgivning (EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1).
    (36)    Jf. finansforordningens artikel 58, stk. 2, litra a) hhv. b).
    (37)    Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx.  
    (38)    OB = opdelte bevillinger/IOB = ikke-opdelte bevillinger.
    (39)    EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.
    (40)    Kandidatlande og, efter omstændighederne, potentielle kandidater på Vestbalkan.
    (41)    Eventuelle uoverensstemmelser skyldes afrunding.
    (42)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
    (43)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
    (44)    KA: kontraktansatte, LA: lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter, V: vikarer, JMD: juniormedarbejdere ved delegationerne.
    (45)    Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).
    (46)    Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told og sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløb, hvorfra der er trukket opkrævningsomkostninger på 20 %.
    Top

    Bruxelles, den30.5.2018

    COM(2018) 386 final

    BILAG

    til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om oprettelse af EU-programmet for bekæmpelse af svig

    {SWD(2018) 294 final}


    BILAG I

    Vejledende liste over typer af omkostninger, som finansieres over programmet i forbindelse med aktioner, som gennemføres i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 515/97:

    a)    alle omkostninger til installering og vedligeholdelse af den permanente tekniske infrastruktur, som giver medlemsstaterne adgang til logistiske ressourcer, kontorautomatiseringsressourcer og IT-ressourcer, som er nødvendige til at koordinere fælles toldoperationer og andre operationelle aktiviteter

    b)    godtgørelse af rejse- og opholdsudgifter og i givet fald andre former for godtgørelse til repræsentanter for medlemsstaterne og, hvis det er relevant, for tredjelande, som deltager i fællesskabsopgaver, fælles toldoperationer tilrettelagt af eller sammen med Kommissionen samt uddannelseskurser og ad hoc-møder og møder med et forberedende eller evalueringsmæssigt sigte i forbindelse med administrative undersøgelser eller operationelle indsatser gennemført af medlemsstaterne, hvis de er tilrettelagt af eller sammen med Kommissionen

    c)    udgifter i forbindelse med erhvervelse, undersøgelse, udvikling og vedligeholdelse af IT-infrastruktur (hardware), software og nettilslutninger og i forbindelse med tilhørende produktion, støtte- og uddannelsestjenester med henblik på de aktioner, der er omhandlet i forordning (EF) nr. 515/97, navnlig forebyggelse og bekæmpelse af svig

    d)    udgifter i forbindelse med indgivelse af oplysninger og udgifter til tilhørende aktioner, som skaber mulighed for adgang til oplysninger, data og datakilder som led i gennemførelsen af de aktioner, der er omhandlet i forordning (EF) nr. 515/97, navnlig forebyggelse og bekæmpelse af svig

    e)    udgifter i forbindelse med anvendelsen af toldinformationssystemet (CIS), jf. bestemmelserne i instrumenter vedtaget i henhold til artikel 87 traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde og navnlig jf. afgørelse 2009/917/RIA om brug af informationsteknologi på toldområdet, for så vidt som det i disse instrumenter er fastsat, at udgiften skal bæres af Unionens samlede budget

    f)    udgifter i forbindelse med erhvervelse, undersøgelse, udvikling og vedligeholdelse af Unions-delene af det fælles kommunikationsnet, som anvendes med henblik på litra c).

    BILAG II

    INDIKATORER TIL OVERVÅGNING AF PROGRAMMET

    Programmet vil blive fulgt nøje på grundlag af et sæt indikatorer, der er beregnet til at måle, i hvilket omfang de generelle og specifikke mål for programmet er nået, og med henblik på at minimere de administrative byrder og omkostninger. Med henblik herpå vil der blive indsamlet data vedrørende følgende sæt af nøgleindikatorer:

    Specifikt mål nr. 1: Forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader Unionens finansielle interesser

    Indikator 1: Støtte til forebyggelse og bekæmpelse af svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter, der skader EU's finansielle interesser, målt ved:

    1.1: Tilfredshedsandelen for aktiviteter, som tilrettelægges og (med-)finansieres gennem programmet

    1.2: Andelen af medlemsstater, der hvert år modtager støtte fra programmet

    Specifikt mål nr. 2: Støtte til indberetning af uregelmæssigheder, heriunder svig, i forbindelse med EU-budgetmidler under delt forvaltning og vedrørende førtiltrædelsesbistand

    Indikator 2: Brugertilfredshedsandel i forbindelse med anvendelsen af IMS-systemet

    Specifikt mål nr. 3: Tilvejebringelse af værktøjer til udveksling af oplysninger og støtte til operationelle aktiviteter inden for gensidig administrativ bistand i toldanliggender

    Indikator 3: Antal oplysninger om gensidig bistand, som er gjort tilgængeligt, og antal støttede aktiviteter vedrørende gensidig bistand

    Top