EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0567

Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår godkendte afgiftspligtige personer

COM/2017/0567 final - 2017/0248 (CNS)

Bruxelles, den 4.10.2017

COM(2017) 567 final

2017/0248(CNS)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår godkendte afgiftspligtige personer


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Dette forslag er en del af den lovgivningspakke, som tager sigte på at indføre et endeligt momssystem for grænseoverskridende samhandel inden for EU baseret på princippet om beskatning af varerne i bestemmelsesmedlemsstaten med henblik på at etablere et solidt, fælles europæisk momsområde. Kommissionens arbejdsprogram for 2017 1 indeholdt et lovgivningsmæssigt forslag til et sådant endeligt momssystem for samhandel inden for EU, der er mere enkelt og sikret mod svig. Disse forslag til et endeligt momssystem for grænseoverskridende samhandel inden for EU omfatter tillige forbedringer af det nuværende momssystem, således som medlemsstaterne har ønsket 2 .

I forbindelse med såvel det endelige momssystem som visse af de førnævnte forbedringer af det nuværende momssystem bør afgiftspligtige personer på visse betingelser kunne opnå status som godkendt afgiftspligtig person. Ideen om en godkendt afgiftspligtig person giver mulighed for at bekræfte, at en bestemt virksomhed generelt kan anses for at være en pålidelig skattebetaler. Visse forenklingsregler vedrørende konsignationslagre, kædetransaktioner og bevis for transport af varer transporteret eller forsendt til en anden medlemsstat, der kunne være følsomme over for svig, bør kun finde anvendelse, når godkendte afgiftspligtige personer er involveret i transaktionen. Ideen om en godkendt afgiftspligtig person giver desuden mulighed for en gradvis indførelse af det endelige momssystem, eftersom der i første fase af et sådant endeligt system vil blive gjort brug af omvendt betalingspligt i forbindelse med levering af varer inden for EU i de tilfælde, hvor erhververen er en godkendt afgiftspligtig person. Begrundelsen herfor er, at det forhold, at momsen ikke opkræves ved levering af varer til en godkendt afgiftspligtig person inden for EU, ikke bør give anledning til svig, eftersom den godkendte afgiftspligtige person pr. definition er en pålidelig skattebetaler.

I den forbindelse er det af betydning for virksomheder og skatteforvaltninger, at en virksomheds status som godkendt afgiftspligtig person kan kontrolleres umiddelbart og online. Til det formål er det nødvendigt, at alle medlemsstater lagrer oplysninger om virksomheder og deres status som godkendt afgiftspligtig person i et elektronisk system, og at de kompetente myndigheder i de enkelte medlemsstater sikrer, at der kan tilvejebringes en bekræftelse af en virksomheds status som godkendt afgiftspligtig person. Disse forpligtelser for medlemsstaterne skal fastsættes i lovgivningen om administrativt samarbejde, dvs. Rådets forordning (EU) nr. 904/2010 af 7. oktober 2010 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift 3 ("forordningen om administrativt samarbejde vedrørende moms").

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Forslaget skal give statussen som godkendt afgiftspligtig person — en grundlæggende bestanddel af den endelige momsordning for samhandelen inden for EU, som er baseret på princippet om beskatning af varerne i bestemmelsesmedlemsstaten — praktisk virkning, jf. handlingsplanen for moms 4 . Statussen som godkendt afgiftspligtig person er tillige relevant i relation til visse forbedringer af det nuværende system, som medlemsstaterne har ønsket, nemlig i forbindelse med regler om kædetransaktioner, konsignationslagre og bevis for transport med henblik på fritagelse af levering af varer inden for Fællesskabet.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Oprettelsen af et enkelt og moderne momsområde, der er sikret mod svig, er en af Kommissionens skattemæssige prioriteringer for 2017 5 .

Bekæmpelsen af en form for momssvig, hvor forhandleren forsvinder, er også et af EU's prioriterede områder for bekæmpelse af kriminalitet under Europols EU-politikcyklus 2014-2017 6 . Der kan også henvises til aftalen 7 om oprettelse af Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO), som på visse betingelser har kompetence til at behandle momssvig.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Forslaget har hjemmel i artikel 113 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). I henhold til denne artikel vedtager Rådet, der træffer afgørelse med enstemmighed efter en særlig lovgivningsprocedure og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg, bestemmelser om harmonisering af medlemsstaternes regler vedrørende indirekte skatter.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

I overensstemmelse med nærhedsprincippet i artikel 5, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) kan der kun handles på EU-niveau, hvis de påtænkte mål ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne alene og derfor bedre kan gennemføres på EU-plan på grund af omfanget eller virkningerne af den foreslåede handling.

Spørgsmål vedrørende lagring af og adgang til oplysninger om virksomheders status som godkendt afgiftspligtig person kan på grund af deres beskaffenhed ikke afgøres af de enkelte medlemsstater, eftersom virksomheder og skatteforvaltninger i alle medlemsstater på en standardiseret måde skal kunne kontrollere statussen som godkendt afgiftspligtig person i forbindelse med virksomheder, som er etableret i andre medlemsstater. Dette kræver en fælles ramme, og et initiativ i den henseende kræver et forslag fra Kommissionen om ændring af forordningen om administrativt samarbejde vedrørende moms.

Proportionalitetsprincippet

Med forslaget fastlægges der alene en ramme vedrørende statussen som godkendt afgiftspligtig person, mens operationel kontrol og gennemførelsesforanstaltninger fortsat er medlemsstaternes ansvar. Navnlig henhører tildeling eller tilbagekaldelse af afgiftspligtige enkeltpersoners status som godkendte afgiftspligtige personer på grundlag af betingelser vedtaget i fællesskab under medlemsstaternes eksklusive kompetence.

Valg af retsakt

Eftersom den gældende lovgivning har form af en forordning, kan den kun ændres ved en anden forordning.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Høringer af interesserede parter

Kommissionen har nedsat to arbejdsgrupper, som skal føre drøftelser på teknisk niveau vedrørende moms, nemlig Gruppen vedrørende Momssystemets Fremtid og Ekspertgruppen vedrørende Moms. Disse grupper har drøftet det endelige momssystem for samhandelen inden for EU, herunder spørgsmålet om den godkendte afgiftspligtige person. Der har også været en offentlig høring fra den 20. december 2016 til den 20. marts 2017, som indbragte 121 bidrag 8 .

Konsekvensanalyse

Der henvises til den særskilte konsekvensanalyse [SWD(2017)325 og sammenfatningen heraf SWD(2017)326], der er foretaget i forbindelse med bl.a. dette forslag.

Konsekvensanalysen af forslaget blev behandlet af Udvalget for Forskriftskontrol den 14. juli 2017 [Ares(2017)3573962-SEC(2017)423]. Udvalget afgav en positiv udtalelse om forslaget med nogle henstillinger, som der er blevet taget hensyn til. Udvalgets udtalelse og henstillingerne er nævnt i bilag 1 til arbejdsdokumentet med konsekvensanalysen, der er knyttet til dette forslag.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen negative virkninger for Unionens budget.

5.ANDRE FORHOLD

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Formålet med forslagets artikel 1 er at tilvejebringe et grundlag for medtagelse af statussen som godkendt afgiftspligtig person i VIES-systemet (momsinformationsudvekslingssystemet). På nuværende tidspunkt anvendes VIES-systemet bl.a. til at kontrollere gyldigheden af momsregistreringsnummeret på en kunde i en anden medlemsstat med henblik på at fastslå, at en levering af varer, der transporteres eller forsendes til den pågældende kunde uden for leveringsmedlemsstaten, kan fritages for moms. Set fra et praktisk synspunkt svarer kontrol af kundens status som godkendt afgiftspligtig person med det formål ikke at opkræve moms i tilfælde af levering af varer inden for EU under det endelige system omtrent til kontrol af et momsregistreringsnummer. Eftersom statussen som godkendt afgiftspligtig person er relevant i grænseoverskridende situationer, og IT-infrastrukturen allerede er til stede og anvendes af alle skatteforvaltninger, er det hensigtsmæssigt at anvende den eksisterende infrastruktur og udvide dennes funktion til at omfatte afgiftspligtige personers status som godkendte afgiftspligtige personer.

For at medtage statussen som godkendt afgiftspligtig person er det først nødvendigt, at medlemsstaterne, som er ansvarlige for tildeling og tilbagekaldelse af statussen som godkendte afgiftspligtige personer i forbindelse med virksomheder, der er etableret på deres område, indsamler disse oplysninger og lagrer dem elektronisk. Til det formål ændres artikel 17 i forordningen om administrativt samarbejde vedrørende moms for at sikre, at også oplysninger om afgiftspligtige personers status som godkendte afgiftspligtige personer lagres. Ved endvidere at tilpasse artikel 31 i forordningen om administrativt samarbejde vedrørende moms sikres det, at bekræftelse af en bestemt persons status som godkendt afgiftspligtig person kan opnås elektronisk.

2017/0248 (CNS)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår godkendte afgiftspligtige personer

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet 9 ,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 10 ,

efter en særlig lovgivningsprocedure og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Kommissionen meddelte i handlingsplanen for moms 11 , at den har til hensigt at fremsætte et forslag om principperne for et endeligt momssystem for grænseoverskridende samhandel mellem virksomheder i medlemsstaterne. Rådet opfordrede i sine konklusioner af 8. november 2016 12 Kommissionen til i mellemtiden at foretage visse forbedringer af EU's momsregler for grænseoverskridende transaktioner.

(2)Den godkendte afgiftspligtige person er en af de væsentlige bestanddele af et sådant nyt endeligt momssystem for samhandelen inden for EU og vil derudover blive anvendt i forbindelse med visse forenklingsforanstaltninger inden for det nuværende momssystem. Ideen om en godkendt afgiftspligtig person bør give mulighed for at bevise, at en bestemt afgiftspligtig person kan anses for at være en pålidelig skattebetaler inden for EU.

(3)Visse regler i direktiv 2006/112/EF 13 vedrørende transaktioner, som anses for at være følsomme over for svig, skal kun finde anvendelse, når godkendte afgiftspligtige personer er involveret. For at få garanti for, at sådanne regler kan anvendes, er det derfor vigtigt, at bekræftelse af en afgiftspligtig persons status som godkendt afgiftspligtig person kan opnås elektronisk

(4)I første fase henimod et endeligt momssystem som foreslået i handlingsplanen for moms bør den omvendte betalingspligt finde anvendelse i forbindelse med levering af varer inden for EU i de tilfælde, hvor erhververen af varerne er en godkendt afgiftspligtig person. Det er derfor afgørende, at en afgiftspligtig person, som foretager en levering af varer inden for EU, ved, om hans kunde er tildelt status som godkendt afgiftspligtig person. I betragtning af den praktiske lighed med den nuværende momsfritagelse for levering af varer inden for Fællesskabet og for at undgå unødvendige omkostninger eller byrder bør der gøres brug af det nuværende momsinformationsudvekslingssystem (VIES), som bør medtage oplysninger om statussen som godkendt afgiftspligtig person.

(5)For at kunne tilvejebringe oplysninger om afgiftspligtige personers status som godkendte afgiftspligtige personer i medlemsstaterne, bør medlemsstaterne registrere og lagre opdaterede oplysninger om afgiftspligtige personers status som godkendte afgiftspligtige personer i et elektronisk system. Skattemyndighederne i en medlemsstat bør derefter give skattemyndigheder i andre medlemsstater automatisk adgang til disse oplysninger og på anmodning af de personer, der er omhandlet i artikel 31, stk. 1, i Rådets forordning (EU) nr. 904/2010 14 , elektronisk kunne bekræfte afgiftspligtige personers status som godkendte afgiftspligtige personer, hvis denne status er relevant med henblik på de transaktioner, der er omhandlet i nævnte artikel.

(6)I betragtning af at bestemmelserne i denne forordning er et resultat af de ændringer, der indføres ved Rådets direktiv [...]/EU 15 , bør forordningen finde anvendelse fra datoen for anvendelsen af de pågældende ændringer.

(7)Forordning (EU) nr. 904/2010 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EU) nr. 904/2010 foretages følgende ændringer:

1) Artikel 17 affattes således:

"Artikel 17

1.    Hver medlemsstat skal i et elektronisk system lagre følgende oplysninger:

a)    oplysninger, der indsamles i henhold til afsnit XI, kapitel 6, i direktiv 2006/112/EF

b)    data, der indsamles i henhold til artikel 213 i direktiv 2006/112/EF, om den identitet, virksomhed, juridiske form og adresse, der er knyttet til de personer, til hvem den har tildelt et momsregistreringsnummer, samt datoen for tildelingen af dette nummer

c)    data vedrørende momsregistreringsnumre, den har tildelt, og som er blevet ugyldige, samt datoerne, hvor disse numre blev ugyldige

d)    oplysninger, der indsamles i henhold til artikel 360, 361, 364 og 365 i direktiv 2006/112/EF, såvel som, fra den 1. januar 2015, oplysninger, som den indhenter i henhold til artikel 369c, 369f og 369g i nævnte direktiv, og

e)    oplysninger vedrørende status som godkendt afgiftspligtig person i henhold til artikel 13a i direktiv 2006/112/EF samt datoen for tildeling, nægtelse eller tilbagekaldelse af denne status.

2.    De tekniske detaljer i forbindelse med den automatiserede undersøgelse af de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra b), c), d) og e), vedtages efter proceduren i artikel 58, stk. 2."

2)    Artikel 31, stk. 1, affattes således:

"1.    De kompetente myndigheder i hver medlemsstat sikrer, at personer, der er involveret i leveringer af varer eller tjenesteydelser inden for Fællesskabet, og ikkeetablerede afgiftspligtige personer, der leverer teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektronisk leverede tjenesteydelser, navnlig dem, der er omhandlet i bilag II til direktiv 2006/112/EF, har mulighed for til brug for denne type aktiviteter elektronisk at få bekræftet gyldigheden af et momsregistreringsnummer for en bestemt person samt vedkommendes navn og adresse. De kompetente myndigheder i hver medlemsstat sikrer tillige, at det kan bekræftes elektronisk, om en bestemt person har status som godkendt afgiftspligtig person i henhold til artikel 13a i direktiv 2006/112/EF, hvis denne status er relevant med henblik på nævnte artikel. Disse oplysninger skal svare til de data, der er omhandlet i denne forordnings artikel 17."

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. januar 2019.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den .

   På Rådets vegne

   Formand

(1) Kommissionens arbejdsprogram 2017: Realisering af et Europa, der beskytter, styrker og forsvarer (COM(2016) 710 final)
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1506084266940&uri=CELEX:52016DC0710 .
(2) Se Rådets konklusioner af 8. november 2016 om forbedringer af EU's nuværende momsregler for grænseoverskridende transaktioner (nr. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 af 9.11.2016)
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14257-2016-INIT/da/pdf .
(3) EUT L 268 af 12.10.2010, s. 1.
(4) Handlingsplan for moms — Mod et fælles europæisk momsområde — De svære valg (COM(2016) 148 final af 7. 4. 2016).
(5) Den årlige vækstundersøgelse 2017, se https://ec.europa.eu/info/publications/2017-european-semester-annual-growth-survey_en .
(6) EMPACT prioriteter   (Den europæiske tværfaglige platform mod kriminalitetstrusler) .
(7) See http://www.consilium.europa.eu/da/press/press-releases/2017/06/08-eppo/ .
(8) Yderligere oplysninger om høringen af interesserede parter findes i bilag 2 til arbejdsdokumentet — Konsekvensanalyse, der ledsager forslaget til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem og om indførelse af det endelige system for beskatning af samhandelen mellem medlemsstaterne og resultaterne af den dertil hørende offentlige høring: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations_en .
(9) EUT C […] af […], s. […].
(10) EUT C […] af […], s. […].
(11) Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om en handlingsplan for moms – Mod et fælles europæisk momsområde – De svære valg (COM(2016) 148 final af 7.4.2016).
(12) Rådets konklusioner af 8. november 2016 om forbedringer af EU's nuværende momsregler for grænseoverskridende transaktioner (nr. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 af 9.11.2016).
(13) Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).
(14) Rådets forordning (EU) nr. 904/2010 af 7. oktober 2010 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift (EUT L 268 af 12.10.2010, s. 1).
(15) Rådets direktiv [...]/EU af [...] om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem og om indførelse af det endelige system for beskatning af samhandelen mellem medlemsstaterne (EUT L [...]).
Top