Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0465

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET 15. rapport om omfordeling og genbosætning

    COM/2017/0465 final

    Bruxelles, den 6.9.2017

    COM(2017) 465 final

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    15. rapport om omfordeling og genbosætning


    1Indledning

    Den 15. rapport om omfordeling og genbosætning beskriver de hasteforanstaltninger, der stadig skal træffes for hurtigst muligt at få omfordelt alle berettigede personer fra Italien og Grækenland og opfyldt genbosætningsmålene.

    Der ses fortsat en positiv udvikling i omfordelingerne med gennemsnitlig 2 300 omfordelinger pr. måned siden februar 2017, hvilket bekræfter en betydelig stigning i omfordelingerne i 2017 med medlemsstater, der omfordeler tre og en halv gang så mange som i samme periode i 2016. I alt er der nu blevet omfordelt over 27 700 personer pr. 4. september 2017 (19 244 fra Grækenland og 8 451 fra Italien). Efter en rekord i antallet af omfordelinger i juni 2017 er hastigheden, hvormed overførslerne sker, nu faldet i juli og august. På trods af opfordringer fra Kommissionen til at fastholde og endda øge omfordelingerne, især fra Italien, og tilsagnene fra ministrene på det uformelle rådsmøde (retlige og indre anliggender) den 6. juli 2017 om at træffe de foranstaltninger, der skal til for at sikre, at alle berettigede personer omfordeles fra Italien, blev kun ca. 4 400 personer omfordelt fra Italien og Grækenland (i gennemsnit blev 600 personer om måneden omfordelt fra Italien) i sommermånederne.

    I Italien, hvor migrationspresset fortsat er meget højt, er der stadig mange migranter, der kan komme på tale til omfordeling. Indtil videre har antallet af eritreere, som er kommet til Italien, og som er den nationalitet, der tegner sig for de fleste af dem, der kan omfordeles, været forholdsvis beskedent i 2017. Der er ankommet over 5 600 eritreere til Italien siden starten af 2017, udover de 20 700 der ankom i 2016, og næsten 2 000 syrere til Italiens kyster. Da det nuværende omfordelingstempo stadig er utilstrækkeligt til at omfordele alle, der er berettigede hertil, er det vigtigt, at medlemsstaterne nu lever op til deres tilsagn og retlige forpligtelser og i væsentlig grad øger deres omfordelinger fra Italien. Dette ville bidrage til at lette presset på Italiens hårdt pressede asyl- og modtagelsessystemer.

    Hvad angår Grækenland lå omfordelingerne i sommermånederne nogenlunde stabilt på 1 700. Der skal dog stadig gøres en indsats for at få omfordelt alle berettigede ansøgere. Pr. 4. september er der registreret 27 382 personer med henblik på omfordeling, og mindst 2 800 personer mangler stadig at blive omfordelt. Medlemsstaterne skal fortsat sikre, at alle berettigede migranter rent faktisk omfordeles.

    Der gøres stadig fremskridt med at gennemføre Rådets konklusioner 1 fra juli 2015 om at genbosætte 22 504 personer. En række medlemsstater med store tilsagn har opfyldt dem og koncentrerer nu deres indsats om genbosætning i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet. Medlemsstater, som endnu ikke har foretaget genbosætninger, eller som er langt fra at nå deres mål, bør omgående øge deres indsats.

    2Omfordeling

    Der er fortsat en positiv udvikling i omfordelingstempoet med omkring 2 300 omfordelinger pr. måned siden februar 2017. Størstedelen af medlemsstaterne giver tilsagn og foretager omfordelinger regelmæssigt. Der er dog behov for en yderligere indsats fra alle tilflytningsmedlemsstaters side for at sikre, at alle omfordelingsberettigede personer, der i øjeblikket befinder sig i Italien og Grækenland, bliver omfordelt.

    De medlemsstater, som endnu ikke har aftaget alle de personer, de var blevet tildelt som led i omfordelingen, bør øge deres tilsagn og gennemføre de forventede overførsler hurtigst muligt. Alle medlemsstater bør fortsat følge op på deres forpligtelser, således at alle berettigede ansøgere kan blive omfordelt fra både Italien og Grækenland. 

    Som nævnt tidligere er Ungarn og Polen de eneste medlemsstater, der ikke har deltaget i omfordelingen af en eneste person, og Polen har ikke givet noget tilsagn siden den 16. december 2015. Derudover har Tjekkiet ikke givet tilsagn siden maj 2016 og har ikke gennemført nogen omfordelinger siden august 2016. Disse lande bør omgående starte med at give tilsagn og foretage omfordelinger.  

    2.1    Grækenland: Der skal gøres mere for at få omfordelt alle berettigede ansøgere

    Pr. 4. september havde i alt 27 382 personer indgivet deres ansøgning i overensstemmelse med omfordelingsordningen. 19 244 personer er allerede blevet omfordelt, mens 2 741 stadig mangler at blive omfordelt 2 . Det samlede antal personer, der registreres med henblik på omfordeling, ventes at forblive stabilt, selv om der stadig kan blive registreret ansøgninger frem til den 26. september 2017, og nogen kan blive udelukket fra omfordelingsordningen. Navnlig kan mellem 1 500 og 2 000 personer, som oprindeligt blev overført til Dublinproceduren, ende med at skulle omfordeles, hvilket bringer det samlede potentielle antal personer, der stadig skal omfordeles, op på omkring 4 700 3 . Det er derfor yderst vigtigt, at medlemsstaterne fortsat giver tilsagn regelmæssigt.

    Som tidligere anført har Malta og Letland allerede aftaget alle de personer, de var blevet tildelt 4 som led i omfordelingsordningen, og Norge har ligeledes opfyldt sine forpligtelser. Med de omfordelinger, der er gennemført og planlagt for september, vil Finland have gennemført over 90 % de omfordelinger, det er tildelt, og Litauen og Luxembourg vil have omfordelt over 85 % af deres. Sverige, som først startede med at tage imod omfordelte personer i juni, vil desuden have taget imod næsten 70 % af dem, landet var blevet tildelt. Det forholder sig anderledes med Østrig, som på trods af, at landet tilkendegav, at det havde til hensigt at deltage i omfordelingen fra Grækenland, endnu ikke officielt har givet tilsagn, hvilket Kommissionen forventer vil ske hurtigst muligt

    I august nåede antallet af omfordelte personer op på næsten 1 800. Den største flaskehals i ordningens slutfase har været nogle af tilflytningsmedlemsstaternes manglende kapacitet til at behandle omfordelingsanmodningerne i samme tempo, som de månedlige tilsagn blev givet, samt begrænset modtagelseskapacitet. Som tidligere nævnt er de vigtigste konsekvenser af den manglende sagsbehandlingskapacitet forsinkede svar på anmodninger samt manglende kapacitet blandt de nationale sikkerhedstjenester til at foretage kontrol, især når landene foretager genbosætninger og omfordelinger samtidig.

    For hurtigst muligt at få omfordelt de berettigede personer bør de lande med flest ophobede sager (Tyskland, Frankrig, Irland og Schweiz) hurtigst muligt få sat skub i overførslerne.

    Uledsagede mindreårige: det gode fremskridt fortsætter

    Pr. 31. august er 420 uledsagede mindreårige blevet omfordelt ud af de 586 uledsagede mindreårige, som er berettiget til omfordeling. De samme medlemsstater (Belgien, Tyskland, Irland, Nederlandene og Spanien) tilbyder fortsat pladser til denne kategori af sårbare ansøgere, hvilket Kommissionen er meget tilfreds hermed. Det er dog afgørende, at alle medlemsstater accepterer omfordelingsanmodninger vedrørende denne særligt sårbare gruppe. Medlemsstaterne opfordres til fortsat at tilvejebringe de nødvendige pladser 5 til omfordeling af registrerede mindreårige, som er blevet adskilt fra deres familie, og til ikke at føre for restriktive politikker hvad angår dokumentation for familiemæssig tilknytning. Det er vurderingen af barnets tarv, der i første omgang afgør, om den mindreårige skal omfordeles, og derefter til hvilken medlemsstat.

    Behov for handling hurtigt:

    ·Alle medlemsstater bør fortsat give tilsagn efter behov for at sikre, at alle ansøgere, som kan omfordeles, bliver omfordelt. Navnlig bør de medlemsstater, som endnu ikke har aftaget alle de personer, de var blevet tildelt, øge deres tilsagn og gennemføre omfordelingerne af alle berettigede ansøgere hurtigere

    ·Østrig bør følge op på sin tilkendegivelse og straks give tilsagn og foretage omfordelinger fra Grækenland

    ·I gennemførelsens afsluttende fase bør Tyskland, Frankrig, Irland og Schweiz øge deres indsats for at fremskynde overførslerne

    ·Medlemsstaterne bør udvise fleksibilitet, når uledsagede børn eller børn, der er blevet adskilt fra deres familie, skal omfordeles.

    2.2    Italien: Der skal gøres mere for at få omfordelt alle berettigede ansøgere

    Med det nuværende tempo (kun 544 ansøgere i juli og 467 i august) er det tydeligt, at der skal sættes ind på begge fronter: dels skal alle, der er berettiget, som ankommer i 2017, identificeres og registreres (Italien), dels skal de omfordeles hurtigt (tilflytningsmedlemsstaten).

    Identifikation og registrering af ansøgere, som ankom i 2017, med henblik på omfordeling: Tempoet skal sættes i vejret, så alle berettigede ansøgere kan blive omfordelt

    Udover de 20 700 ansøgere, som ankom til Italien i 2016, er der indtil videre ankommet ca. 7 600 berettigede ansøgere (primært eritreere og syrere) til Italien i 2017, hvoraf kun ca. 4 000 blev registreret med henblik på omfordeling i 2017; siden ordningens indførelse er ca. 11 000 registreret. Den hastighed, hvormed eritreere identificeres, registreres og får deres sag behandlet, svarer dog ikke til den hastighed, hvormed ansøgere, der er berettigede til omfordeling, ankommer til Italien. Italien skal derfor blive hurtigere til at identificere og registrere alle ansøgere, der ankommer og er berettigede, og til at behandle sagerne, således at der, så snart medlemsstaterne har givet et tilsagn, hurtigt kan sendes omfordelingsanmodninger til tilflytningsmedlemsstaterne.

    Italien skal derfor med støtte fra Det Europæiske Asylstøttekontor ("EASO") skabe større opmærksomhed om omfordelingsordningen hos de lokale myndigheder og i modtagelsescentrene, bl.a. ved at sikre, at potentielle kandidater, som pt. befinder sig uden for Italiens formelle modtagelsessystem, også hurtigst muligt registreres og medtages i omfordelingsordningen. EASO's oplysningskampagne og omfordelingshotline bør benyttes i størst muligt omfang. Det er derfor vigtigt, at de italienske myndigheder og EASO arbejder tættere sammen. EASO er også klar til at øge antallet af sine mobile grupper og deres aktive tilstedeværelse, så de kan nå ud til alle potentielle berettigede ansøgere, som endnu ikke er blevet registreret, og lette både deres registrering i omfordelingsordningen og sagsbehandlingen. Det fremgår af premierminister Paolo Gentilonis brev af 14. august til kommissionsformand Jean-Claude Juncker, førstenæstformand Frans Timmermans og kommissær Dimitris Avramopoulos, at samarbejdet med EASO bør styrkes yderligere.

    Tilsagn og omfordelinger: Medlemsstaterne bør komme hurtigere igennem alle faser af proceduren, og der er brug for flere tilsagn for hurtigt at få omfordelt alle berettigede ansøgere

    Kommissionen glæder sig over den første omfordeling fra Italien til Østrig på 15 ansøgere og over de seneste øgede tilsagn fra Frankrig og Spanien, som nu skal omsættes til reelle omfordelinger. De første sager om omfordelinger fra Italien til Slovakiet er ved at blive behandlet, og Kommissionen forventer, at de første overførsler vil ske inden længe. Tyskland og Schweiz bør fortsat nedbringe fristerne, da nogle omfordelingsanmodninger har været under behandling siden sidste år.

    Efter opfordring fra Italien bør de udestående bilaterale aftaler om supplerende sikkerhedsinterviews indgås med de pågældende medlemsstater hurtigst muligt, således at omfordelingen til de pågældende medlemsstater kan starte øjeblikkeligt. Kommissionen hilser i den forbindelse Estlands seneste tilsagn velkommen og forventer, at de første overførsler vil ske inden længe.

    Som nævnt i den forrige rapport kan personer, som ankommer frem til den 26. september 2017 6 , stadig blive omfordelt inden for en rimelig frist herefter 7 , forudsat at de opfylder betingelserne. Det forudsætter dog, at medlemsstaterne tilbyder ekstra pladser efter behov, således at Italien også kan sende omfordelingsanmodninger efter denne dato og så snart, de berettigede ansøgere er registreret, og deres sag er færdigbehandlet. Selv om medlemsstaterne giver tilstrækkelige tilsagn, bør de (især Estland og Slovakiet) undgå at have for mange restriktive præferencer, som næsten er umulige for Italien at opfylde. Hvis omfordelingsordningens slutfase skal gennemføres gnidningsløst og effektivt, er det meget vigtigt, at medlemsstater med store månedlige tilsagn nøje planlægger og koordinerer deres indsats.

    Omfordeling af uledsagede mindreårige

    Siden den første omfordeling af uledsagede mindreårige fra Italien i maj 2017 er 31 uledsagede mindreårige blevet omfordelt fra Italien - 26 til Nederlandene, 2 til Belgien, 2 til Norge og 1 til Tyskland. Derudover er der endnu en sag, der er accepteret, 59 sager, hvor anmodningerne til medlemsstaterne er blevet sendt, over 80 sager, hvor anmodningerne er klar til at blive sendt, og endelig adskillige sager, som er under behandling

    Den positive udvikling er resultatet af en samordnet indsats mellem Kommissionens hold i Italien, de italienske myndigheder 8 og EASO. Der er sendt et to-siders resumé til de lokale myndigheder og det lokale politi i Sicilien, som trin for trin forklarer proceduren for omfordeling af mindreårige. Derudover blev der udsendt et mobilt hold fra EASO til Siciliens lokale politi. Holdet startede i midten af august arbejdet med at bidrage til at få registreret uledsagede mindreårige, som er berettigede til omfordeling.

    I takt med at det generelt går hurtigere at få registreret uledsagede mindreårige med henblik på omfordeling, forventes et betydeligt antal uledsagede mindreårige at blive registreret i de kommende uger. Det er derfor stadig meget vigtigt, at både de italienske myndigheder og medlemsstaterne fortsat giver anmodninger vedrørende sårbare personer og uledsagede mindreårige højeste prioritet. Endvidere bør nogle medlemsstater (Tyskland) også holde op med at have restriktive præferencer med hensyn til uledsagede mindreårige. Hvis de uledsagede mindreårige, som er ankommet til Italien senest den 26. september, skal registreres og omfordeles hurtigt efter deres ankomst, forudsætter det, at alle medlemsstater yder deres fulde støtte i de kommende uger, herunder ved at give flere tilsagn om at modtage uledsagede mindreårige.

    Behov for handling hurtigt:

    ·Italien skal fremskynde identifikationen og registreringen af alle de berettigede ansøgere, der ankommer, herunder ved hjælp af EASO's oplysningskampagne, og behandle omfordelingssagerne hurtigere 

    ·De første omfordelinger til Slovakiet og Estland bør gennemføres hurtigst muligt, og Tyskland og Schweiz bør fortsat få besvaret anmodninger om omfordelinger og overholde de frister, der er aftalt i omfordelingsprotokollen

    ·Eftersom kun Malta og Finland er tæt på at have omfordelt alle de personer, de skulle aftage fra Italien, bør alle andre medlemsstater fortsat give tilsagn eller om nødvendigt øge deres tilsagn, således at alle berettigede ansøgere kan blive omfordelt

    ·Nogle medlemsstater (Estland, Frankrig og Slovakiet) bør undlade alt for restriktive præferencer, mens medlemsstater med store tildelinger bør fremlægge nøjere planlægning og udvise fleksibilitet med hensyn til logistikken i forbindelse med overførsler

    ·Alle medlemsstater bør give prioritet til ansøgninger vedrørende sårbare ansøgere, navnlig uledsagede mindreårige, undlade strenge præferencer (Tyskland) og fortsat afsætte tilstrækkelige pladser til dem i deres tilsagn.

    3Genbosætning

    Gennemførelsen af konklusionerne af 20. juli 2015 går fremad. Af de 22 504 genbosætninger, der blev aftalt i konklusionerne, er over 75 % allerede gennemført. Det drejer sig fortsat primært om genbosætninger fra Tyrkiet i henhold til erklæringen af 18. marts 2016 mellem EU og Tyrkiet. Det skyldes, at en række stater med store tildelinger allerede har opfyldt de genbosætningsforpligtelser, de har ifølge konklusionerne, eller er meget tæt på at gøre det. Genbosætningerne fra andre lande, nemlig Jordan og Libanon, fortsætter.

    Pr. 4. september 2017 var 17 305 personer blevet genbosat i 22 stater i overensstemmelse med konklusionerne af 20. juli 2015 (Belgien, Tjekkiet, Danmark, Tyskland, Estland, Frankrig, Island, Irland, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Østrig, Portugal, Spanien, Finland, Sverige, Schweiz og Det Forenede Kongerige). Dette omfatter medlemsstaternes indsats for at genbosætte syrere fra Tyrkiet i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet. Siden den 4. april 2016 er 8 834 syrere blevet genbosat fra Tyrkiet som led i ordningen, herunder 1 028 syrere siden sidste rapporteringsperiode. De resterende tilsagn lyder nu på 20 687 syrere. Genbosætning i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet har hidtil fundet sted til Østrig, Belgien, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien og Sverige. Derudover har Norge indtil videre genbosat 629 syrere fra Tyrkiet siden den 4. april 2016. Det samlede antal personer, der er genbosat under begge EU-ordninger, siden de blev indført, er på 22 518.

    Syv medlemsstater (Estland, Finland, Tyskland, Irland, Nederlandene, Sverige og Det Forenede Kongerige) og de tre associerede stater (Island, Liechtenstein og Schweiz) har allerede opfyldt deres tilsagn i henhold til konklusionerne af 20. juli 2015. Ni medlemsstater har dog endnu ikke genbosat nogen under ordningen 9 , og 13 medlemsstater har ikke genbosat nogen i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet 10 . Nogle af disse medlemsstater er dog ved at forberede genbosætninger i henhold til ordningerne. Malta har foretaget sin udvælgelsesmission til Tyrkiet i juli, og Cypern forventes at gennemføre en genbosætningsoperation i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet i løbet af de kommende uger. Kroatien har øget sit tilsagn i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet fra 30 til 150 personer, og det agter at foretage en verifikationsmission i Tyrkiet i starten af oktober. Slovenien har rettet henvendelse til UNHCR for at meddele, at det er villigt til at genbosætte 60 personer i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet. De medlemsstater, hvor der er en stor forskel på de tilsagn, de har givet i overensstemmelse med konklusionerne af 20. juli 2015, og de tilsagn, de rent faktisk har indfriet, vil formodentlig ikke kunne indfri deres tilsagn, medmindre de virkelig gør en stor indsats.

    De medlemsstater, som genbosætter i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet, planlægger yderligere genbosætningsforanstaltninger, inklusive missioner til Tyrkiet for at interviewe kandidater til genbosætning. EU-delegationen i Ankara understreger fortsat over for UNHCR, at det er vigtigt også at indstille nye ansøgere til de medlemsstater, der har givet mindre tilsagn.

    Sideløbende med opfyldelsen af de aktuelle forpligtelser til genbosætning fra Tyrkiet går det fremad med forhandlingerne om standardprocedurerne for den frivillige ordning om indrejse af humanitære årsager med de deltagende lande og Tyrkiet, og målet er at få dem fastlagt hurtigst muligt.

    For at sikre løbende EU-finansieret støtte til genbosætning opfordrede Kommissionen på det 8. forum om genbosætning og omfordeling den 4. juli medlemsstaterne til at indsende nye genbosætningstilsagn inden den 15. september 2017 for året 2018. Denne finansieringsrunde er en del af de løbende tilsagn, som gør det muligt for medlemsstaterne at opnå EU-finansieret støtte til deres genbosætningsindsats. Den repræsenterer fortsættelsen af en koordineret tilgang til genbosætning på EU-plan og baner vejen for den fremtidige EU-genbosætningsramme. Genbosætning af syrere og andre tredjelandsstatsborgere, som er fordrevet pga. konflikten i Syrien, fra Tyrkiet, forbliver den vigtigste prioritet. Samtidig opfordres medlemsstaterne ud fra et humanitært hensyn og ud fra betragtninger om beskyttelse og migrationsstyring endvidere til at genbosætte personer med behov for international beskyttelse fra Libanon og Jordan samt Nordafrika og Afrikas Horn.

    I overensstemmelse med handlingsplanen af 4. juli 11 og med henblik på at redde liv, mindske migrationspresset på Libyen og skabe alternativer til irregulære tilstrømninger til EU blev medlemsstaterne især opfordret til at fokusere på som minimum at foretage en vis genbosætning af de mest sårbare personer fra Libyen, Ægypten, Niger, Etiopien og Sudan. For øjeblikket er det samlede beløb, der er øremærket til genbosætning i 2018, 377,5 mio. EUR, hvilket kan bidrage til genbosætning af mindst 37 750 personer med behov for international beskyttelse.

    I et brev af 25. august til alle indenrigsministre fulgte Kommissionen op på denne opfordring og tilskyndede alle medlemsstater til at være så ambitiøse som muligt og øge genbosætningen fra Egypten, Libyen, Niger, Etiopien og Sudan, bidrage til at stabilisere den meget vanskelige situation i det centrale Middelhavsområde og til den fælles indsats for at redde liv og skabe alternativer til irregulær migration, samtidig med at de fortsat sikrer genbosætning fra Tyrkiet og Mellemøsten. Kommissionen ser frem til at modtage medlemsstaternes tilsagn og er klar til at støtte dem både økonomisk og praktisk.

    Henstillinger:

    ·De medlemsstater, som endnu ikke har foretaget genbosætninger i overensstemmelse med Rådets konklusioner af 20. juli 2015 (Bulgarien, Cypern, Grækenland, Kroatien, Malta, Polen, Rumænien, Slovakiet og Slovenien), og de, som ikke har gjort fremskridt (Tjekkiet og Danmark), bør straks optrappe indsatsen for at opfylde deres forpligtelser. Kroatien, Cypern, Malta og Slovenien opfordres til at gennemføre de planlagte genbosætninger

    ·Medlemsstaterne opfordres til at øge den indsats, de samlet set har gjort i de seneste to år, yderligere og give Kommissionen ambitiøse tilsagn om genbosætninger i 2018 senest den 15. september 2017.

    4Det videre forløb

    Der er stadig ansøgere, som er berettiget til at blive omfordelt fra Grækenland og Italien til de øvrige medlemsstater. Derudover ankommer der nye berettigede ansøgere til Italien hver dag, og der er derfor brug for øget støtte til Italien for at lette det aktuelle migrationspres. Grækenland har desuden identificeret nye berettigede ansøgere, og derfor er der stadig brug for tilsagn om omfordeling fra medlemsstaterne.

    Kommissionen hilser Domstolens dom af 6. september 2017 velkommen, hvori Domstolen bekræfter gyldigheden af Rådets anden afgørelse om omfordeling og afviser de sager, Slovakiet og Ungarn har indbragt. Rådets afgørelser gælder for alle berettigede ansøgere, der ankommer til Italiens og Grækenlands område indtil den 26. september 2017. Derfor er personer, som er ankommet frem til den dato, og som opfylder alle kravene i Rådets afgørelser, berettiget til omfordeling og bør overføres til andre medlemsstater inden for en rimelig frist. Det er derfor meget vigtigt, at alle medlemsstater, navnlig Polen, Ungarn, Tjekket og de, der ikke har aftaget alle dem, de var blevet tildelt, gør en ekstra indsats for at få omfordelt alle berettigede ansøgere fra både Grækenland og Italien. Det er især vigtigt for Italien, hvortil der siden starten af 2017 er ankommet et stort antal ansøgere, der er berettiget til omfordeling, og hvortil flere muligvis vil ankomme inden den 26. september. Medlemsstaterne bør derfor fortsat efter behov give tilsagn til både Italien og Grækenland. Kommissionen vil fortsat yde finansiel støtte til omfordelingen af de berettigede som fastsat i Rådets afgørelser.

    Sideløbende hermed bør medlemsstaterne også gøre mere for at opfylde deres genbosætningstilsagn, især de medlemsstater, der endnu ikke har foretaget genbosætninger, og de, der fortsat ikke lever op til deres mål.

    Alle interessenter bør fokusere på fuld gennemførelse af de aktuelle nødomfordelings- og genbosætningsordninger, men sideløbende hermed skal der også fortsat gives høj prioritet til pakken af lovforslag til reformen af det fælles europæiske asylsystem, herunder en reform af Dublinforordningen med udgangspunkt i principperne om solidaritet og ansvar, jf. konklusionerne af 6. juli fra det uformelle ministermøde (retlige og indre anliggender).

    (1)

    http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11130-2015-INIT/da/pdf  

    (2)

         2 765 kandidater til omfordeling er enten blevet afvist af tilflytningsmedlemsstaterne, overført til Dublinproceduren eller til den nationale græske procedure, og et meget begrænset antal er døde; derudover blev 2 632 registrerede ansøgere blev i sidste ende ikke tilbudt til medlemsstaterne af den græske asyltjeneste, fordi de hovedsagelig blev overført til Dublinproceduren eller på anden vis blev vurderet at være uberettigede, og nogle ansøgninger er endnu ikke blevet sendt til medlemsstaterne.

    (3)

         I perioden fra marts 2017 til den 16. august 2017 er 219 ansøgere om international beskyttelse blevet overflyttet til omfordelingsprogrammet af den græske Dublinenhed.

    (4)

         Undtagen den specifikke tildeling ud af de tilbageværende 54 000.

    (5)

         Selvom der i princippet ikke er behov for yderligere tilsagn, kan behovet for yderligere tilsagn vokse, hvis nogle af de anmodninger vedrørende uledsagede mindreårige, der er sendt til andre medlemsstater i henhold til Dublinforordningen, afvises.

    (6)

         Slutdatoen for de respektive rådsafgørelser om omfordeling.

    (7)

         Inden for fristerne i artikel 5 i Rådets afgørelser om omfordeling.

    (8)

    Italiens Indenrigsministerium, Justitsministerium og lokale myndigheder, især i Sicilien og Rom.

    (9)

         Bulgarien, Kroatien, Cypern, Grækenland, Malta, Polen, Rumænien, Slovakiet og Slovenien.

    (10)

         Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Grækenland, Ungarn, Irland, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien og Det Forenede Kongerige.

    (11)

         SEC(2017) 339.

    Top

    Bruxelles, den 6.9.2017

    COM(2017) 465 final

    BILAG

    til

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET,
    DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    15. rapport om omfordeling og genbosætning


    Bilag 1: Omfordelinger fra Grækenland pr. 4. september 2017

    Medlemsstat

    Formelt tilsagn 1

    Faktisk omfordelt

    Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 2

    Østrig 3

    1 491

    Belgien

    955

    677

    2 415

    Bulgarien

    860

    50

    831

    Kroatien

    160

    60

    594

    Cypern

    145

    96

    181

    Tjekkiet

    30

    12

    1 655

    Estland

    382

    141

    204

    Finland

    1 349

    1 196

    1 299

    Frankrig

    5 770

    3 948

    12 599

    Tyskland

    6 240

    4 447

    17 209

    Ungarn

    988

    Island

    Irland

    1 132

    487

    240

    Letland

    363

    294

    295

    Liechtenstein

    10

    10

    Litauen

    830

    355

    420

    Luxembourg

    298

    271

    309

    Μalta

    138

    101

    78

    Nederlandene

    1 850

    1 595

    3 797

    Norge

    685

    693

    Polen

    65

    4 321

    Portugal

    1 630

    1 116

    1 778

    Rumænien

    1 152

    682

    2 572

    Slovakiet

    50

    16

    652

    Slovenien

    311

    172

    349

    Spanien

    1 875

    1 089

    6 647

    Sverige 4

    2 378

    1 392

    2 378

    Schweiz

    630

    344

    I ALT

    29 288

    19 244

    63 302

    (1)

    Meddelt via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

    (2)

    Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingerne som følge de 54 000 pladser.

    (3)

         Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er Østrig er tildelt i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

    (4)

         Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.

    Top

    Bruxelles, den 6.9.2017

    COM(2017) 465 final

    BILAG

    til

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET,
    DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    15. rapport om omfordeling og genbosætning




    Bilag 2: Omfordelinger fra Italien pr. 4. september 2017

    Medlemsstat

    Formelt tilsagn 1

    Faktisk omfordelt

    Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 2

    Østrig 3

    50

    15

    462

    Belgien

    390

    259

    1 397

    Bulgarien

    160

    471

    Kroatien

    86

    18

    374

    Cypern

    60

    34

    139

    Tjekkiet

    20

    1 036

    Estland

    14

    125

    Finland

    779

    755

    779

    Frankrig

    1 170

    330

    7 115

    Tyskland

    6 010

    3 405

    10 327

    Ungarn

    306

    Island

    Irland

    20

    360

    Letland

    264

    27

    186

    Liechtenstein

    Litauen

    200

    27

    251

    Luxembourg

    210

    111

    248

    Μalta

    67

    47

    53

    Nederlandene

    875

    762

    2 150

    Norge

    815

    815

    Polen

    35

    1 861

    Portugal

    588

    299

    1 173

    Rumænien

    800

    45

    1 608

    Slovakiet

    10

    250

    Slovenien

    195

    45

    218

    Spanien

    625

    168

    2 676

    Sverige 4

    1 399

    511

    1 388

    Schweiz

    900

    778

    I ALT

    15 742

    8 451

    34 953

    (1)

    Meddelt via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

    (2)

    Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingerne som følge de 54 000 pladser.

    (3)

         Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er Østrig er tildelt i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

    (4)

         Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.

    Top

    Bruxelles, den 6.9.2017

    COM(2017) 465 final

    BILAG

    til

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET,
    DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    15. rapport om omfordeling og genbosætning


    Bilag 3: Omfordelinger fra Italien og Grækenland pr. 4. september 2017

    Medlemsstat

    Faktisk omfordelt fra Italien

    Faktisk omfordelt fra Grækenland

    Faktisk omfordelt i alt

    Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 1

    Østrig 2

    15

    15

    1 953

    Belgien

    259

    677

    936

    3 812

    Bulgarien

    50

    50

    1 302

    Kroatien

    18

    60

    78

    968

    Cypern

    34

    96

    130

    320

    Tjekkiet

    12

    12

    2 691

    Estland

    141

    141

    329

    Finland

    755

    1 196

    1 951

    2 078

    Frankrig

    330

    3 948

    4 278

    19 714

    Tyskland

    3 405

    4 447

    7 852

    27 536

    Ungarn

    0

    1 294

    Island

    0

    Irland

    487

    487

    600

    Letland

    27

    294

    321

    481

    Liechtenstein

    10

    10

    Litauen

    27

    355

    382

    671

    Luxembourg

    111

    271

    382

    557

    Μalta

    47

    101

    148

    131

    Nederlandene

    762

    1 595

    2 357

    5 947

    Norge

    815

    693

    1 508

    Polen

    0

    6 182

    Portugal

    299

    1 116

    1 415

    2 951

    Rumænien

    45

    682

    727

    4 180

    Slovakiet

    16

    16

    902

    Slovenien

    45

    172

    217

    567

    Spanien

    168

    1 089

    1 257

    9 323

    Sverige 3

    511

    1 392

    1 903

    3 766

    Schweiz

    778

    344

    1 122

    I ALT

    8 451

    19 244

    27 695

    98 255

    (1)

    Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingerne som følge de 54 000 pladser.

    (2)

         Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er Østrig er tildelt i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

    (3)

         Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.

    Top

    Bruxelles, den 6.9.2017

    COM(2017) 465 final

    BILAG

    til

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET,
    DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

    15. rapport om omfordeling og genbosætning







    Bilag 4: Genbosætning – status pr. 4. september 2017, jf. Rådets konklusioner af 20. juli 2015
    og under "1:1-mekanismen" med Tyrkiet (i anvendelse siden den 4. april 2016)

    Medlemsstat/
    Associeret stat

    Tilsagn under ordningen af 20. juli 2015

    Samlet antal genbosætninger under ordningen af 20. juli 2015 inkl. 1:1-mekanismen med Tyrkiet

    Tredjeland, hvorfra genbosætning har fundet sted

    Østrig

    1 900

    1 830

    Libanon: 886; Jordan: 614; Turkiet: 329 (heraf 152 under 1:1-mekanismen); Irak: 1

    Belgien

    1 100

    905

    Libanon: 448; Tyrkiet: 708 under 1:1-mekanismen (heraf 245 inden for ordningen af 20. juli og 463 uden for ordningen af 20. juli 1 ); Tyrkiet: 4; Jordan: 184; Egypten: 24

    Bulgarien

    50

    0

    Kroatien

    150

    0

    Cypern

    69

    0

    Tjekkiet

    400

    52

    Libanon: 32; Jordan: 20

    Danmark

    1 000

    481

    Libanon og Uganda

    Estland

    20

    20

    Tyrkiet: 20 under 1:1-mekanismen

    Finland

    293

    293 2

    Tyrkiet: 754 3 under 1:1-mekanismen – uden for ordningen af 20. juli 2015; Libanon: 282; Egypten: 7; Jordan: 4

    Frankrig

    2 375

    1 965

    Libanon: 1 062; Tyrkiet: 926 under 1:1-mekanismen (heraf 228 inden for 20. juli-ordningen og 698 uden for 20. juli-ordningen 4 ); Jordan: 539; Irak: 8; andre: 128

    Tyskland

    1 600

    1 600

    Tyrkiet: 2 903 under 1:1-mekanismen (heraf 1 600 inden for ordningen af 20. juli og 1 303 uden for ordningen af 20. juli)

    Grækenland

    354

    0

    Ungarn

    Island

    50

    50 5

    Libanon

    Irland

    520

    520 6

    Libanon

    Italien

    1 989

    1 152

    Libanon: 708; Tyrkiet: 291 under 1:1-mekanismen; Jordan: 53; Syrien: 52; Sudan: 48

    Letland

    50

    25

    Tyrkiet: 25 under 1:1-mekanismen

    Liechtenstein

    20

    20

    Tyrkiet

    Litauen

    70

    28

    Tyrkiet: 28 under 1:1-mekanismen

    Luxembourg

    30

    26

    Libanon: 26; Tyrkiet: 141 under 1:1-mekanismen – uden for ordningen af 20. juli 2015 7

    Μalta

    14

    0

    Nederlandene

    1 000

    1 000

    Tyrkiet: 1 942 under 1:1-mekanismen (heraf 556 inden for 20. juli-ordningen og 1 386 uden for den); Tyrkiet 7; Libanon: 341; Kenya: 70; Etiopien: 8; Jordan: 7; Libyen: 4; Israel: 2; Irak, Marokko, Egypten, Saudi-Arabien, Syrien: 1

    Norge

    3 500

    3 421

    Libanon: 2 624; Tyrkiet: 540; Jordan: 257

    Polen

    900

    0

    Portugal

    191

    76

    Egypten: 63; Tyrkiet: 12 under 1:1-mekanismen; Marokko: 1

    Rumænien

    80

    0 8

    Tyrkiet: 11 under 1:1-mekanismen – uden for ordningen af 20. juli 2015

    Slovakiet

    100

    0

    Slovenien

    20

    0

    Spanien

    1 449

    631

    Libanon: 436; Tyrkiet: 195 under 1:1-mekanismen

    Sverige

    491

    491

    Tyrkiet: 726 under 1:1-mekanismen (heraf 269 inden for ordningen af 20. juli 2015); Sudan: 124; Kenya: 80; Libanon: 8; Irak: 8; Egypten: 1; Jordan: 1 

    Schweiz

    519

    519

    Libanon: 431; Syrien: 88

    Det Forenede Kongerige

    2 200

    2 200

    Jordan, Libanon, Tyrkiet, Egypten, Irak og andre

    I ALT

    22 504

    17 305

     

    I alt 8 834 personer blev genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen: heraf 3 621 under ordningen af 20. juli 2015 og 5 213 uden for den

    (1)

    463 syrere, der er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, opgøres i henhold til Rådets afgørelse 2016/1754.

    (2)

    Dette antal omfatter ikke 754 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen.

    (3)

     Ud af 754 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet, er 11 blevet genbosat under den nationale genbosætningsordning, mens 743 skal opgøres i henhold til

    Rådets afgørelse 2016/1754/EF.

    (4)

    698 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, skal opgøres i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2016/1754.

    (5)

    Island har genbosat i alt 97 personer, alle fra Libanon.

    (6)

    Derudover har Irland i samme periode modtaget 265 personer med behov for international beskyttelse fra under sit nationale genbosætningsprogram.

    (7)

    141 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, skal opgøres i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2016/1754.

    (8)

     19 syrere er blevet valgt under ordningen af 20. juli 2015 og afventer overførsel.

    Top