EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0465

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea

COM/2017/0465 final

Bruxelles, 6.9.2017

COM(2017) 465 final

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea


1Introducere

În cel de Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea se evidențiază acțiunile urgente care mai trebuie luate pentru transferul cât mai curând posibil al tuturor persoanelor eligibile aflate în Italia și în Grecia, precum și pentru îndeplinirea obiectivelor în materie de relocare.

Ritmul transferurilor continuă să indice o tendință pozitivă, cu o medie de 2 300 de transferuri pe lună începând din februarie 2017, confirmând accelerarea semnificativă a transferurilor în 2017, statele membre transferând de trei ori și jumătate mai multe persoane decât în aceeași perioadă a anului 2016. În total, aproape 27 700 de persoane au fost transferate până la 4 septembrie 2017 (19 244 din Grecia și 8 451 din Italia). Totuși, după numărul record de transferuri din iunie 2017, ritmul transferurilor a încetinit în iulie și august. În pofida apelurilor Comisiei pentru menținerea și accelerarea în continuare a transferurilor, în special din Italia, și a angajamentului asumat de miniștri în cadrul reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 6 iulie 2017de a lua toate măsurile necesare pentru a garanta transferul tuturor persoanelor eligibile din Italia, doar aproximativ 4 400 de persoane au fost transferate din Italia și Grecia (cu o medie de 600 de persoane transferate lunar din Italia) în lunile de vară.

In Italia, unde presiunea migratorie se menține la un nivel foarte ridicat, încă există un număr semnificativ de migranți eligibili pentru transfer. Până în prezent, numărul de migranți din Eritreea, principala țară ai cărei cetățeni sunt eligibili pentru a fi transferați din Italia, a fost destul de moderat în 2017. Peste 5 600 de resortisanți eritreeni au sosit în Italia de la începutul anului 2017, în plus față de cei 20 700 care au sosit în 2016 și de cei aproape 2 000 de resortisanți sirieni care au ajuns pe țărmurile italiene. Întrucât ritmul actual de transfer este încă insuficient pentru transferul tuturor persoanelor eligibile, este extrem de important ca în acest moment statele membre să își respecte angajamentele și obligațiile juridice și să își intensifice în mod semnificativ eforturile de transfer din Italia. Acest lucru ar contribui la atenuarea presiunii asupra sistemelor italiene de azil și de primire, care sunt la capacitate maximă.

În ceea ce privește Grecia, numărul transferurilor s-a stabilizat în lunile de vară la 1 700. Totuși, încă sunt necesare mai multe eforturi pentru a se realiza transferul tuturor solicitanților eligibili. La data de 4 septembrie, 27 382 de persoane erau înregistrate pentru transfer și cel puțin 2 800 de persoane trebuie în continuare să fie transferate. Statele membre ar trebui să depună în continuare eforturi pentru a se asigura că toți migranții eligibili sunt transferați efectiv.

Continuă să se înregistreze progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a Concluziilor Consiliului din iulie 2015 1 pentru relocarea a 22 504 persoane. O serie de state membre și-au îndeplinit angajamentele importante și își concentrează eforturile asupra relocării în temeiul Declarației UE-Turcia. Statele membre care nu au efectuat încă relocări sau cele care sunt departe de atingerea obiectivului asumat ar trebui să își intensifice imediat eforturile.

2Transferul

Ritmul transferurilor indică o tendință crescătoare pozitivă continuă, cu o medie de 2 300 de transferuri pe lună începând din februarie 2017. Majoritatea statelor membre își iau angajamente și efectuează transferuri în mod regulat. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare din partea tuturor statelor membre de transfer pentru a asigura transferul tuturor persoanelor eligibile aflate în Italia și Grecia.

Statele membre care nu au transferat în întregime numărul de persoane alocat ar trebui să își sporească angajamentele și să accelereze transferurile restante. Toate statele membre ar trebui să își respecte în continuare obligațiile, în vederea transferării tuturor solicitanților eligibili atât din Italia, cât și din Grecia. 

Astfel cum s-a raportat anterior, Ungaria și Polonia rămân singurele state membre care nu au preluat nicio persoană transferată, iar Polonia nu a prezentat niciun angajament din 16 decembrie 2015 până în prezent. În plus, Republica Cehă nu a mai prezentat angajamente din luna mai 2016 și nu a mai preluat nicio persoană transferată din luna august 2016. Aceste țări ar trebui să înceapă să prezinte angajamente și să efectueze transferuri imediat.

2.1    Grecia: sunt necesare eforturi suplimentare pentru a transfera toți solicitanții eligibili

Până la 4 septembrie, în total 27 382 de persoane au depus cereri în cadrul mecanismului de transfer; 19 244 de persoane au fost deja transferate, iar 2 741 mai trebuie să fie transferate 2 . Deși este posibil ca până la 26 septembrie 2017 să fie înregistrați și alți solicitanți de transfer, dintre care unii ar putea fi excluși din mecanismul de transfer, se preconizează că numărul total de persoane înregistrate pentru transfer va rămâne stabil. În special, între 1 500 și 2 000 de persoane care au fost orientate inițial către procedura Dublin pot reveni la transfer, ceea ce înseamnă că numărul total posibil de persoane care trebuie în continuare să fie transferate ajunge la aproximativ 4 700 3 . Din acest motiv, este esențial ca statele membre să continue să prezinte periodic angajamente.

Astfel cum s-a raportat anterior, Malta și Letonia au transferat deja în întregime numărul de persoane alocat 4 , iar Norvegia și-a îndeplinit, de asemenea, angajamentele. În plus, ținând cont de transferurile puse în aplicare și planificate pentru luna septembrie, Finlanda va fi transferat mai mult de 90 % din numărul de persoane alocat, iar Lituania și Luxemburg vor fi transferat aproape 85 % din numărul de persoane alocat. În plus, Suedia, care a început transferul abia în luna iunie, va fi transferat aproape 70 % din numărul de persoane alocat. Totuși, în pofida faptului că și-a anunțat intenția de a începe transferul din Grecia, Austria încă nu a prezentat oficial angajamente, iar Comisia se așteaptă ca Austria să ia această măsură cu prioritate.

În august, numărul de persoane transferate a ajuns la aproape 1 800. Blocajul principal în faza finală a punerii în aplicare a mecanismului a constat în lipsa de capacitate a unora dintre statele membre de transfer de a prelucra cererile de transfer în același ritm cu angajamentele lunare, precum și în capacitatea limitată de primire. Astfel cum s-a precizat anterior, principalele consecințe ale lipsei de capacitate de prelucrare au fost întârzierile răspunsurilor, precum și incapacitatea de a fi efectuate verificări de către serviciile de securitate naționale, în special în cazurile în care țările desfășoară activități de relocare și de transfer în același timp.

Pentru a transfera cât mai curând posibil toate persoanele eligibile, țările cu cel mai mare număr de cazuri pendinte (Germania, Franța, Irlanda și Elveția) ar trebui să accelereze urgent transferurile.

Minorii neînsoțiți: se înregistrează în continuare progrese satisfăcătoare

La 31 august, fuseseră transferați 420 din cei 586 de minori neînsoțiți eligibili pentru transfer. Aceleași state membre (Belgia, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Spania) continuă să ofere locuri pentru această categorie de solicitanți vulnerabili, iar Comisia salută acest lucru. Totuși, este esențial ca toate statele membre să accepte cererile de transfer pentru acest grup deosebit de vulnerabil. Statele membre sunt încurajate să continue să ofere locurile necesare 5 pentru transferul minorilor separați înregistrați și să evite politicile prea restrictive în ceea ce privește dovada legăturilor de familie. Evaluarea privind interesul superior al copilului determină, în primul rând, dacă minorul ar trebui transferat și, în al doilea rând, statul membru în care acesta ar trebui transferat.

Acțiuni urgente necesare:

·toate statele membre ar trebui să continue să prezinte angajamentele necesare pentru a se asigura că toți solicitanții eligibili sunt transferați. În special statele membre care nu au transferat în întregime numărul de persoane alocat ar trebui să își sporească angajamentele și să accelereze transferurile tuturor solicitanților eligibili;

·Austria ar trebui să dea curs anunțului său și să înceapă imediat să prezinte angajamente și să efectueze transferuri din Grecia;

·în această ultimă etapă a punerii în aplicare, Germania, Franța, Irlanda și Elveția ar trebui să își sporească suplimentar eforturile pentru a accelera transferurile;

·statele membre ar trebui să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce privește transferul minorilor separați și neînsoțiți.

2.2    Italia: sunt necesare mai multe eforturi pentru a transfera toți solicitanții eligibili

În ritmul actual (doar 544 de solicitanți transferați în iulie și 467 transferați în august), este clar că trebuie depuse mai multe eforturi pe ambele fronturi: pentru identificarea și înregistrarea tuturor persoanelor eligibile care sosesc în 2017 (Italia) și pentru transferarea rapidă a acestora (statele membre de transfer).

Identificarea și înregistrarea în vederea transferului a solicitanților care au sosit în 2017: este necesară o accelerare suplimentară pentru a permite transferul tuturor solicitanților eligibili.

Pe lângă cei 20 700 de solicitanți care au sosit în Italia în 2016, aproximativ 7 600 de solicitanți eligibili (în principal resortisanți eritreeni și sirieni) au sosit în Italia de la începutul anului 2017, iar dintre aceștia, doar aproximativ 4 000 au fost înregistrați pentru transfer în 2017 și aproximativ 11 000 în total de la instituirea mecanismului. Totuși, un astfel de ritm de identificare, înregistrare și prelucrare a cazurilor resortisanților eritreeni nu corespunde ritmului sosirilor solicitanților eligibili în Italia. În acest sens, Italia trebuie să intensifice, cu prioritate, identificarea și înregistrarea tuturor solicitanților eligibili care sosesc, precum și ritmul prelucrării cazurilor, astfel încât cererile de transfer să poată fi transmise mai repede statelor membre de transfer și de îndată ce un angajament este asumat de statele membre.

În acest scop, Italia, sprijinită de EASO, trebuie să crească nivelul de sensibilizare cu privire la mecanismul de transfer în rândul autorităților locale și al centrelor de primire, inclusiv prin asigurarea faptului că potențialii candidați care se află în prezent în afara sistemului oficial de primire al Italiei sunt înregistrați și incluși rapid în mecanismul de transfer. Campania de informare lansată de EASO și linia telefonică de transfer EASO ar trebui utilizate în măsura în care este posibil. Pentru realizarea acestui lucru, este esențială o cooperare mai strânsă între autoritățile italiene și EASO. EASO este pregătit să sporească și mai mult numărul și prezența activă a echipelor sale mobile pentru a contacta toți potențialii candidați eligibili care nu au fost încă înregistrați în vederea transferului, precum și pentru a facilita înregistrarea acestora în mecanismul de transfer și prelucrarea cererilor lor. Ca urmare a scrisorii din 14 august, adresate de prim-ministrul Gentiloni președintelui Juncker, prim-vicepreședintelui Timmermans și comisarului Avramopoulos, cooperarea cu EASO ar trebui intensificată și mai mult.

Angajamente și transferuri: statele membre ar trebui să accelereze toate etapele procedurii, fiind necesare mai multe angajamente pentru a permite transferul rapid al tuturor solicitanților eligibili

Comisia salută transferul primilor 15 solicitanți din Italia în Austria și recentele angajamente sporite asumate de Franța și Spania, care ar trebui să fie transpuse acum în transferuri efective. Primele cazuri care urmează să fie transferate din Italia în Slovacia sunt în curs de prelucrare, iar Comisia se așteaptă ca primele transferuri să aibă loc fără întârziere. Germania și Elveția ar trebui să continue să reducă întârzierile, având în vedere că unele cereri de transfer sunt în așteptare de anul trecut.

În plus, ca urmare a invitației adresate de Italia, acordurile bilaterale restante referitoare la interviurile de securitate suplimentare ar trebui încheiate cât mai curând posibil cu statele membre în cauză, astfel încât transferul către respectivele state membre să poată începe imediat. În acest sens, Comisia salută angajamentul asumat recent de Estonia și se așteaptă ca primele transferuri să urmeze în curând.

Astfel cum s-a menționat în raportul anterior, persoanele care sosesc până la 26 septembrie 2017 6 încă pot fi transferate într-o perioadă de timp rezonabilă după această dată 7 , cu condiția să îndeplinească cerințele de eligibilitate. Pentru acest demers, este necesar ca statele membre să continue să prezinte angajamente privind locurile suplimentare necesare, astfel încât Italia să poată trimite cereri de transfer și după această dată și de îndată ce solicitanții eligibili sunt înregistrați, iar cazurile lor sunt finalizate. Deși oferă suficiente angajamente, statele membre (în special Estonia și Slovacia) ar trebui să evite preferințele excesiv de restrictive, care sunt aproape imposibil de satisfăcut de către Italia. În plus, pentru o punere în aplicare fără dificultăți și eficientă a ultimei etape a mecanismului de transfer, este esențial ca statele membre cu angajamente lunare mari să asigure planificarea și coordonarea în avans.

Transferul minorilor neînsoțiți

De la primul transfer de minori neînsoțiți din Italia, în mai 2017, 31 de minori neînsoțiți au fost transferați din Italia - 26 în Țările de Jos, 2 în Belgia, 2 în Norvegia și 1 în Germania. În plus, mai există un caz acceptat, încă 59 de cazuri pentru care au fost trimise cereri statelor membre și peste 80 de cazuri suplimentare gata pentru a fi transmise, iar alte cazuri sunt în curs de prelucrare.

Evoluțiile pozitive sunt rezultatul unei acțiuni coordonate ale echipei Comisiei în Italia, ale autorităților italiene 8 , precum și ale EASO. Un rezumat de două pagini, cu o abordare etapizată, care explică procedura de transfer pentru minorii neînsoțiți, a fost trimis prefecturilor și birourilor locale de poliție (Questure) din Sicilia. În plus, o echipă itinerantă a EASO a fost mobilizată în cadrul birourilor locale de poliție siciliene. Această echipă și-a început activitatea la mijlocul lunii august, facilitând înregistrările minorilor neînsoțiți eligibili pentru transfer.

Deoarece ritmul general de înregistrare a minorilor neînsoțiți în vederea transferului crește, se preconizează că, în următoarele săptămâni, un număr semnificativ de minori neînsoțiți vor fi înregistrați. Prin urmare, rămâne esențial ca atât autoritățile italiene, cât și statele membre să trateze în continuare cererile referitoare la cazurile vulnerabile și minorii neînsoțiți ca o prioritate absolută. În plus, unele state membre (Germania) ar trebui să renunțe la preferințele stricte în ceea ce privește minorii neînsoțiți. Înregistrarea și transferul minorilor neînsoțiți care au sosit în Italia până la 26 septembrie pot fi realizate la scurt timp de la sosirea acestora numai cu sprijinul complet al tuturor statelor membre în următoarele săptămâni, inclusiv prin sporirea angajamentelor cu privire la minorii neînsoțiți.

Acțiuni urgente necesare:

·Italia trebuie să accelereze identificarea și înregistrarea tuturor solicitanților eligibili care sosesc, inclusiv prin intermediul campaniei de informare lansate de EASO, precum și ritmul de prelucrare a cazurilor de transfer; 

·primele transferuri către Slovacia și Estonia ar trebui puse în aplicare fără întârziere, iar Germania și Elveția ar trebui să își continue eforturile pentru a răspunde la cererile de transfer aflate în așteptare, respectând termenele-limită convenite în protocolul de transfer;

·întrucât doar Malta și Finlanda sunt aproape de a primi numărul total de persoane transferate alocat pentru Italia, toate celelalte state membre ar trebui să continue să prezinte angajamente sau, dacă este necesar, să își sporească angajamentele de a transfera toți solicitanții eligibili;

·unele state membre (Estonia, Franța, Slovacia) ar trebui să evite preferințele prea restrictive, în timp ce statele membre cu un nivel ridicat al alocărilor ar trebui să furnizeze o planificare avansată și să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce privește logistica legată de transferuri;

·toate statele membre ar trebui să acorde prioritate cererilor referitoare la solicitanții vulnerabili, în special minorii neînsoțiți, evitând preferințele stricte (Germania), și să continue punerea la dispoziție de locuri suficiente pentru aceștia în angajamentele lor.

3Relocarea

Punerea în aplicare a Concluziilor din 20 iulie 2015 înregistrează progrese. Dintre cele 22 504 de relocări convenite în concluzii, peste 75 % au fost deja finalizate. Sunt depuse în continuare eforturi direcționate către relocarea din Turcia, în temeiul Declarației UE-Turcia din 18 martie 2016. Motivul este acela că o serie de state cu cote mari și-au îndeplinit deja angajamentul de relocare în temeiul concluziilor sau sunt foarte aproape de a îl îndeplini. Cu toate acestea, relocarea din alte țări, în principal din Iordania și din Liban, continuă.

La 4 septembrie 2017, 17 305 persoane fuseseră relocate în 22 de state (Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Franța, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Austria, Portugalia, Spania, Finlanda, Suedia, Elveția și Regatul Unit) în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015. Acest lucru presupune eforturi din partea statelor membre pentru a reloca resortisanții sirieni din Turcia în temeiul Declarației UE-Turcia. Din 4 aprilie 2016, 8 834 de resortisanți sirieni au fost relocați din Turcia în cadrul acestui mecanism, inclusiv 1 028 de resortisanți sirieni de la ultima perioadă de raportare. Numărul de angajamente rămase este în prezent de 20 687 de resortisanți sirieni. Până în prezent, în temeiul Declarației UE-Turcia au avut loc relocări în Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Spania și Suedia. În plus, în Norvegia au fost relocați din Turcia, de la 4 aprilie 2016 până în prezent, 629 de resortisanți sirieni. Numărul total de persoane relocate în cadrul ambelor mecanisme ale UE de la lansarea acestora este de 22 518.

Șapte state membre (Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit), precum și trei țări asociate (Islanda, Liechtenstein și Elveția) și-au îndeplinit deja angajamentele în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015. Nouă state membre nu au efectuat încă relocări în cadrul acestui mecanism 9 iar 13 state membre nu au efectuat relocări în temeiul Declarației UE-Turcia 10 . Totuși, unele dintre aceste state membre se pregătesc să efectueze relocări în cadrul mecanismelor. Malta și-a finalizat misiunea de selecție în Turcia în iulie și se preconizează că Cipru va efectua o operațiune de relocare în temeiul Declarației UE-Turcia în cursul săptămânilor următoare. În plus, Croația și-a sporit angajamentul în temeiul Declarației UE-Turcia, de la 30 la 150 de persoane, și intenționează să efectueze o misiune de verificare în Turcia la începutul lunii octombrie. Slovenia s-a adresat UNHCR, prezentându-și cererea de a reloca 60 de persoane în temeiul Declarației UE-Turcia. Statele membre care înregistrează mari decalaje între angajamentele luate în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015 și punerea lor efectivă în aplicare sunt susceptibile să nu își îndeplinească angajamentele restante, cu excepția cazului în care își intensifică eforturile în mod semnificativ.

Statele membre care efectuează relocări în temeiul Declarației UE-Turcia pregătesc noi operațiuni, inclusiv misiuni în Turcia pentru intervievarea candidaților la relocare. Delegația UE din Ankara continuă să sublinieze în cadrul dialogului său cu UNHCR importanța trimiterii de noi cereri ale candidaților la relocare și către statele membre cu angajamente mai reduse.

În paralel cu punerea în aplicare a angajamentelor actuale în materie de relocare din Turcia, negocierile privind procedurile standard de operare pentru sistemul de admisie umanitară pe bază de voluntariat gestionat împreună cu statele participante și cu Turcia avansează, iar obiectivul este ca acestea să fie aprobate cât mai curând posibil.

În vederea asigurării sprijinului financiar continuu al UE pentru relocare, în cadrul celui de Al 8-lea forum privind relocarea și transferul din 4 iulie, Comisia a invitat statele membre să transmită, până la 15 septembrie 2017, noi angajamente de relocare pentru anul 2018. Acest exercițiu de finanțare face parte din prezentarea obișnuită de angajamente care permite statelor membre să beneficieze de sprijinul financiar al UE pentru eforturile lor de relocare. Acesta reprezintă continuarea unei abordări coordonate la nivelul UE cu privire la relocare și are în vedere viitorul cadru de relocare al Uniunii. Relocarea din Turcia a resortisanților sirieni și a altor resortisanți ai țărilor terțe strămutați din cauza conflictului din Siria rămâne prioritatea principală. În același timp, ținând seama de alte considerente umanitare, de protecție și de gestionare a migrației, statele membre sunt invitate în continuare să efectueze relocări ale persoanelor care au nevoie de protecție internațională din Liban și din Iordania, precum și din Africa de Nord și din Cornul Africii.

În conformitate cu planul de acțiune din 4 iulie 11 și în vederea salvării de vieți omenești, a reducerii presiunii migratorii în Libia și a furnizării de soluții alternative pentru deplasările ulterioare neregulamentare către UE, statele membre au fost invitate, în mod specific, să se axeze cel puțin pe o relocare limitată a celor mai vulnerabile persoane din Libia, Egipt, Niger, Etiopia și Sudan. Pentru moment, suma totală alocată pentru relocare în 2018 este de 377,5 milioane EUR și poate sprijini relocarea a cel puțin 37 750 de persoane care au nevoie de protecție internațională.

La 25 august, într-o scrisoare adresată tuturor miniștrilor de interne, Comisia a dat curs acestei invitații și a solicitat tuturor statelor membre să fie pe cât de ambițioase posibil și să sporească eforturile de relocare din Egipt, Libia, Niger, Etiopia și Sudan, să contribuie la stabilizarea situației dificile din zona central-mediteraneeană și la eforturile noastre comune de a salva vieți omenești și de a oferi alternative la deplasările neregulamentare, asigurând în plus și în același timp continuarea relocării din Turcia și Orientul Mijlociu. Comisia așteaptă cu interes să primească angajamentele statelor membre și este pregătită să le sprijine din punct de vedere financiar și practic.

Recomandări:

·statele membre care nu au efectuat încă relocări în temeiul Concluziilor Consiliului din 20 iulie 2015 (Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia) și cele care nu au raportat niciun progres (Republica Cehă și Danemarca) ar trebui să își intensifice imediat eforturile pentru îndeplinirea angajamentelor asumate. Croația, Cipru, Malta și Slovenia sunt încurajate să își continue eforturile de a pune în aplicare relocările planificate;

·statele membre sunt invitate să își intensifice în continuare eforturile generale de care au dat dovadă în ultimii doi ani și să prezinte Comisiei, până la 15 septembrie 2017, angajamente ambițioase în materie de relocare în 2018.

4Calea de urmat

Încă există solicitanți eligibili care trebuie transferați atât din Grecia, cât și din Italia către celelalte state membre. În plus, noi solicitanți eligibili sosesc zilnic în Italia și este nevoie de sprijin sporit pentru această țară în vederea atenuării actualei presiuni migratorii. De asemenea, noi solicitanți eligibili sunt identificați de Grecia și, prin urmare, sunt necesare în continuare angajamente de transfer din partea statelor membre.

Comisia salută Hotărârea din 6 septembrie 2017, prin care Curtea a confirmat valabilitatea celei de a doua decizii a Consiliului privind transferul și a respins acțiunile formulate de Slovacia și Ungaria. Deciziile Consiliului se aplică tuturor solicitanților eligibili care sosesc pe teritoriul Italiei și al Greciei până la 26 septembrie 2017. Prin urmare, persoanele care au sosit până la data respectivă și îndeplinesc toate cerințele prevăzute în deciziile Consiliului sunt eligibile pentru transfer și ar trebui să fie transferate ulterior către alte state membre într­o perioadă de timp rezonabilă. Prin urmare, este esențial ca toate statele membre, în special Polonia, Ungaria și Republica Cehă, precum și cele care nu au transferat în întregime numărul de persoane alocat, să își intensifice eforturile pentru a transfera toți solicitanții eligibili din Grecia și din Italia. Acest lucru este important în special în cazul Italiei, țară în care un număr semnificativ de solicitanți eligibili pentru transfer au sosit de la începutul anului 2017 și mai mulți ar putea sosi eventual până la 26 septembrie. Prin urmare, statele membre ar trebui să continue să prezinte angajamentele necesare atât pentru Italia, cât și pentru Grecia. Comisia va continua să ofere sprijinul financiar pentru transferul tuturor persoanelor eligibile, astfel cum este prevăzut în deciziile Consiliului.

În paralel, statele membre ar trebui, de asemenea, să își intensifice imediat eforturile pentru a-și îndeplini angajamentele în materie de relocare, în special cele care încă nu au relocat nicio persoană sau cele care se află încă mult sub obiectivul stabilit.

În timp ce toate părțile interesate ar trebui să se concentreze asupra punerii în aplicare pe deplin a actualelor mecanisme de transfer și de relocare de urgență, în paralel, în conformitate cu concluziile reuniunii informale a miniștrilor justiției și afacerilor interne din 6 iulie, este necesară continuarea acțiunilor de prioritate maximă cu privire la pachetul de propuneri legislative pentru reforma sistemului european comun de azil, inclusiv o reformă a Regulamentului Dublin pe baza principiilor solidarității și responsabilității.

(1)

http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-11130-2015-INIT/ro/pdf  

(2)

     2 765 de candidați pentru transfer au fost respinși de către statele membre de transfer, au fost orientați către procedura Dublin sau către procedura națională din Grecia sau, în număr foarte limitat, au decedat; iar 2 632 de cereri înregistrate nu au fost puse în cele din urmă la dispoziția statelor membre de către Serviciul elen pentru azil, întrucât cele mai multe dintre acestea au fost transferate către proceduri Dublin sau au fost altfel considerate neeligibile, în timp ce unele cereri nu au fost transmise încă statelor membre.

(3)

     În perioada martie 2017 - 16 august 2017, 219 solicitanți de protecție internațională au fost redirecționați către programul de transfer de către unitatea Dublin din Grecia.

(4)

     Cu excepția alocării specifice aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(5)

     În pofida faptului că, în principiu, nu sunt necesare angajamente suplimentare, necesitățile în această privință ar putea crește în cazul în care unele cereri Dublin privind minori neînsoțiți trimise altor state membre sunt respinse.

(6)

     Data finală a deciziilor Consiliului privind transferul.

(7)

     În termenele prevăzute la articolul 5 din deciziile Consiliului privind transferul.

(8)

Ministerul de Interne din Italia, Ministerul Justiției din Italia și autoritățile locale, în special în Sicilia și în Roma.

(9)

     Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

(10)

     Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, Ungaria, Irlanda, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Regatul Unit.

(11)

     SEC(2017) 339.

Top

Bruxelles, 6.9.2017

COM(2017) 465 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 1: Transferuri din Grecia până la data de 4 septembrie 2017

Statul membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului 2

Austria 3

1 491

Belgia

955

677

2 415

Bulgaria

860

50

831

Croația

160

60

594

Cipru

145

96

181

Republica Cehă

30

12

1 655

Estonia

382

141

204

Finlanda

1 349

1 196

1 299

Franța

5 770

3 948

12 599

Germania

6 240

4 447

17 209

Ungaria

988

Islanda

Irlanda

1 132

487

240

Letonia

363

294

295

Liechtenstein

10

10

Lituania

830

355

420

Luxemburg

298

271

309

Malta

138

101

78

Țările de Jos

1 850

1 595

3 797

Norvegia

685

693

Polonia

65

4 321

Portugalia

1 630

1 116

1 778

România

1 152

682

2 572

Slovacia

50

16

652

Slovenia

311

172

349

Spania

1 875

1 089

6 647

Suedia 4

2 378

1 392

2 378

Elveția

630

344

TOTAL

29 288

19 244

63 302

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

Nu sunt incluse aproximativ 8 000 de persoane care urmează să fie alocate în temeiul primei decizii a Consiliului și alocările aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(3)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(4)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Bruxelles, 6.9.2017

COM(2017) 465 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea




Anexa 2: Transferuri din Italia până la data de 4 septembrie 2017

Statul membru

Angajamente oficiale 1

Transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului 2

Austria 3

50

15

462

Belgia

390

259

1 397

Bulgaria

160

471

Croația

86

18

374

Cipru

60

34

139

Republica Cehă

20

1 036

Estonia

14

125

Finlanda

779

755

779

Franța

1 170

330

7 115

Germania

6 010

3 405

10 327

Ungaria

306

Islanda

Irlanda

20

360

Letonia

264

27

186

Liechtenstein

Lituania

200

27

251

Luxemburg

210

111

248

Malta

67

47

53

Țările de Jos

875

762

2 150

Norvegia

815

815

Polonia

35

1 861

Portugalia

588

299

1 173

România

800

45

1 608

Slovacia

10

250

Slovenia

195

45

218

Spania

625

168

2 676

Suedia 4

1 399

511

1 388

Elveția

900

778

TOTAL

15 742

8 451

34 953

(1)

Transmise prin intermediul DubliNet în temeiul articolului 5 alineatul (2) din decizia Consiliului.

(2)

Nu sunt incluse aproximativ 8 000 de persoane care urmează să fie alocate în temeiul primei decizii a Consiliului și alocările aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(3)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(4)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Bruxelles, 6.9.2017

COM(2017) 465 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea


Anexa 3: Transferuri din Italia și Grecia până la data de 4 septembrie 2017

Statul membru

Transferuri efective din Italia

Transferuri efective din Grecia

Numărul total de transferuri efective

Angajament conform prevederilor legale ale deciziilor Consiliului 1

Austria 2

15

15

1 953

Belgia

259

677

936

3 812

Bulgaria

50

50

1 302

Croația

18

60

78

968

Cipru

34

96

130

320

Republica Cehă

12

12

2 691

Estonia

141

141

329

Finlanda

755

1 196

1 951

2 078

Franța

330

3 948

4 278

19 714

Germania

3 405

4 447

7 852

27 536

Ungaria

0

1 294

Islanda

0

Irlanda

487

487

600

Letonia

27

294

321

481

Liechtenstein

10

10

Lituania

27

355

382

671

Luxemburg

111

271

382

557

Malta

47

101

148

131

Țările de Jos

762

1 595

2 357

5 947

Norvegia

815

693

1 508

Polonia

0

6 182

Portugalia

299

1 116

1 415

2 951

România

45

682

727

4 180

Slovacia

16

16

902

Slovenia

45

172

217

567

Spania

168

1 089

1 257

9 323

Suedia 3

511

1 392

1 903

3 766

Elveția

778

344

1 122

TOTAL

8 451

19 244

27 695

98 255

(1)

Nu sunt incluse aproximativ 8 000 de persoane care urmează să fie alocate în temeiul primei decizii a Consiliului și alocările aferente celor 54 000 de locuri rămase.

(2)

     Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/408 a Consiliului din 10 martie 2016 privind suspendarea temporară a transferului a 30 % din numărul de solicitanți care i-a fost alocat Austriei în temeiul Deciziei (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

(3)

     Decizia (UE) 2016/946 a Consiliului din 9 iunie 2016 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Suediei în conformitate cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1523 și cu articolul 9 din Decizia (UE) 2015/1601 de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și al Greciei.

Top

Bruxelles, 6.9.2017

COM(2017) 465 final

ANEXĂ

la

RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Al cincisprezecelea raport privind transferul și relocarea







Anexa 4: Situația privind relocarea la data de 4 septembrie 2017, în temeiul Concluziilor din 20 iulie 2015
și al „mecanismului 1:1” convenit cu Turcia (în vigoare din 4 aprilie 2016)

Stat membru/
stat asociat

Angajamente asumate în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015

Numărul total de relocări efectuate în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 și al mecanismului 1:1 convenit cu Turcia

Țara terță din care s-a efectuat relocarea

Austria

1 900

1 830

Liban: 886; Iordania: 614; Turcia: 329 (din care 152 în cadrul mecanismului 1:1); Irak: 1

Belgia

1 100

905

Liban: 448; Turcia: 708 în cadrul mecanismului 1:1 (245 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 463 în afara acestuia 1 ); Turcia: 4; Iordania: 184; Egipt: 24

Bulgaria

50

0

Croația

150

0

Cipru

69

0

Republica Cehă

400

52

Liban: 32; Iordania: 20

Danemarca

1 000

481

Liban, Uganda

Estonia

20

20

Turcia: 20 în cadrul mecanismului 1:1

Finlanda

293

293 2

Turcia: 754 3 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie Liban: 282; Egipt: 7; Iordania: 4

Franța

2 375

1 965

Liban: 1 062 Turcia: 926 în cadrul mecanismului 1:1 (228 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 698 în afara acestuia 4 ); Iordania: 539; Irak: 8; altele: 128

Germania

1 600

1 600

Turcia: 2 903 în cadrul mecanismului 1:1 (1 600 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 1 303 în afara acestuia);

Grecia

354

0

Ungaria

Islanda

50

50 5

Liban

Irlanda

520

520 6

Liban

Italia

1 989

1 152

Liban: 708; Turcia: 291 în cadrul mecanismului 1:1; Iordania: 53; Siria: 52; Sudan: 48

Letonia

50

25

Turcia: 25 în cadrul mecanismului 1:1

Liechtenstein

20

20

Turcia

Lituania

70

28

Turcia: 28 în cadrul mecanismului 1:1

Luxemburg

30

26

Liban: 26 Turcia: 141 în cadrul mecanismului 1:1, în afara mecanismului de relocare din 20 iulie 7

Malta

14

0

Țările de Jos

1 000

1 000

Turcia: 1 942 în cadrul mecanismului 1:1 (556 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie și 1 386 în afara acestuia); Turcia: 7; Liban: 341; Kenya: 70; Etiopia: 8; Iordania: 7; Libia: 4; Israel: 2; Irak, Maroc, Egipt, Arabia Saudită, Siria: 1

Norvegia

3 500

3 421

Liban: 2 624; Turcia: 540; Iordania: 257

Polonia

900

0

Portugalia

191

76

Egipt: 63 Turcia: 12 în cadrul mecanismului 1:1; Maroc: 1

România

80

0 8

Turcia: 11 în cadrul mecanismului 1:1 în afara mecanismului de relocare din 20 iulie

Slovacia

100

0

Slovenia

20

0

Spania

1 449

631

Liban: 436 Turcia: 195 în cadrul mecanismului 1:1

Suedia

491

491

Turcia: 726 în cadrul mecanismului 1:1 (dintre care 269 în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie); Sudan: 124; Kenya: 80; Liban: 8; Irak: 8; Egipt: 1; Iordania: 1 

Elveția

519

519

Liban: 431; Siria: 88

Regatul Unit

2 200

2 200

Iordania, Liban, Turcia, Egipt, Irak și altele

TOTAL

22 504

17 305

 

Un număr total de 8 834 de persoane au fost relocate din Turcia în cadrul mecanismului 1:1, 3 621 dintre acestea fiind relocate prin intermediul mecanismului din 20 iulie 2015 și 5 213 în plus față de acesta.

(1)

 463 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în afara mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 sunt luați în calcul în conformitate cu Decizia 2016/1754 a Consiliului.

(2)

Această cifră nu îi include pe cei 754 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în cadrul mecanismului 1:1.

(3)

 Din cei 754 de cetățeni sirieni relocați din Turcia, 11 au fost relocați în temeiul programului național de relocare, iar 743 sunt luați în calcul

în conformitate cu Decizia 2016/1754 a Consiliului.

(4)

698 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în afara mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 sunt luați în calcul în conformitate cu Decizia 2016/1754 a Consiliului.

(5)

Islanda a relocat un număr total de 97 de persoane, toate din Liban.

(6)

În plus, în aceeași perioadă, Irlanda a admis 265 de persoane care au nevoie de protecție internațională, în cadrul programului său național de relocare.

(7)

 141 de cetățeni sirieni relocați din Turcia în afara mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 sunt luați în calcul în conformitate cu Decizia 2016/1754 a Consiliului.

(8)

 19 refugiați sirieni au fost selectați în cadrul mecanismului de relocare din 20 iulie 2015 și așteaptă să fie transferați.

Top