EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0884

Forslag til RÅDETS FORORDNING om oprettelse af programmet "Europa for Borgerne" for perioden 2014-2020

/* KOM/2011/0884 endelig - 2011/0436 (APP) */

52011PC0884

Forslag til RÅDETS FORORDNING om oprettelse af programmet "Europa for Borgerne" for perioden 2014-2020 /* KOM/2011/0884 endelig - 2011/0436 (APP) */


BEGRUNDELSE

1.           BAGGRUND FOR FORSLAGET

1.1. Generel baggrund

Det er af stor betydning og meget vigtigt, at borgerne tilskyndes til og oplever, at det er lettere at blive bredere involveret i EU og det, EU står for. Dette spænder fra behovet for at øge deres involvering i aktuelle begivenheder og til behovet for at sikre en bredere forståelse af EU's historie og dets oprindelse i kølvandet af to forfærdelige verdenskrige. Tidligere har programmer for borgere med stor succes taget disse udfordringer op, og der er et klart behov for at fortsætte dette arbejde på EU-plan for at håndtere disse spørgsmål.

Som Kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde i sin tale om Unionens tilstand i 2011, står vi i dag over for den største udfordring nogensinde i Unionens historie. Der er tale om er en finansiel, økonomisk og social krise. Men også om en tillidskrise. Nationale planer eller mellemstatsligt samarbejde er ikke tilstrækkeligt til at løse sådanne store økonomiske og sociale problemer, men borgerne er fortsat ikke fuldt ud klar over EU's rolle og resultater. Kommissionen skal således finde ud af, hvordan man skaber større opmærksomhed hos borgerne om og forståelse af EU-projektet.

Traktaten om Den Europæiske Union er et stort fremskridt med hensyn til at bringe Unionen tættere på borgerne og skabe en mere indgående debat om EU-politiske spørgsmål: Med artikel 11 i traktaten indføres der en helt ny dimension af deltagelsesdemokrati, og et vigtigt element heri er det nye borgerinitiativ.

Kommissionen foreslår med dette program, at der træffes foranstaltninger, der skal opbygge kapacitet til aktivt medborgerskab (som et af elementerne i en strategisk trekant, hvori også opfyldelse af borgernes behov og fremme af deres rettigheder indgår). Kommissionen vil:

1)           udvikle civilsamfundets kapacitet til at deltage i EU's politiske beslutningsproces

2)           udvikle støttestrukturer, som skal kanalisere resultaterne af sådanne drøftelser til politikere på det relevante niveau, og

3)           give den enkelte borger mulighed for at deltage i drøftelser og diskussioner om EU-relaterede spørgsmål.

1.2. Begrundelse og formål

Programmet har til formål at imødekomme behovet for mere reelle debatter om EU-anliggender på lokalt, regionalt og nationalt plan, som kan overføres til et bredere europæisk perspektiv. Det søger at nå ud til en stor gruppe af borgere – nemlig dem, som ikke normalt søger indflydelse på eller involvering i EU's anliggender – gennem et bredt spektrum af organisationer og tager således det første skridt mod involvering, uanset (EU-relateret) emne eller format, når blot det er tværnationalt eller har en europæisk dimension. Med denne horisontale tilgang er målet ikke at erstatte de tematiske programmer eller kopiere deres høringsproces på EU-plan, men derimod at mobilisere borgerne på lokalt plan til at debattere konkrete spørgsmål af EU-interesse. Dermed bliver de opmærksomme på, hvilken virkning EU's politikker har på deres dagligdag. De kan påvirke processerne i og opleve fordelene ved Europa og tage stilling til EU's målsætninger.

Programmet tager afsæt i en analyse af styrker og svagheder i det nuværende program "Europa for Borgerne" (2007-2013) med henblik på programmets fremtidige udformning, orientering, opsøgende funktion og synlighed, både samfundsmæssigt og geografisk, og i en konsekvensanalyse og nyttiggørelses-/formidlingsmekanismer.

Det generelle mål med et kommende program vil være at styrke historiebevidstheden og fremme kapacitet til aktivt medborgerskab på EU-plan. Det vil imødekomme behovet i forbindelse hermed for støttestrukturer, der kan formidle resultatet af denne debat videre til politikerne på de relevante niveauer. Med henblik herpå vil programmet kunne bidrage ved at udvikle kapaciteten hos civilsamfundets organisationer til at inddrage borgerne i EU's demokratiske liv. De specifikke foreslåede mål omfatter:

– tilskynde til debat, refleksion og samarbejde om historiebevidsthed, EU-integration og historie

– udvikle borgernes forståelse af og evne til at deltage i EU's politiske beslutningsproces og udvikle muligheder for solidaritet, samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan.

Efter de indsnævrede specifikke mål, som er foreslået for det nye program, defineres et nyt sæt operationelle mål, som vil øge Kommissionens kapacitet til at fastlægge fastere indikatorer og efterfølgende at kunne konstatere fremskridt og påvirkninger mere objektivt og mere detaljeret:

– støtte organisationer for at fremme debat om og aktiviteter vedrørende historiebevidsthed, europæiske værdier og historie

– støtte organisationer af generel europæisk interesse, tværnationale partnerskaber og netværk, der fremmer samspillet mellem borgerne om EU-forhold

– den horisontale dimension: analyse, formidling og nyttiggørelse af projektresultater gennem interne og eksterne aktiviteter.

1.3. Overensstemmelse med andre EU-politikker og -mål

I artikel 11 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) fastlægges det, at EU's institutioner skal give borgere og repræsentative sammenslutninger mulighed for at give udtryk for deres opfattelser angående alle Unionens arbejdsområder og for at diskutere dem offentligt. I samme artikel henvises til institutionernes pligt til at føre en åben, gennemsigtig og regelmæssig dialog med de repræsentative sammenslutninger og civilsamfundet og til Kommissionens pligt til at foretage brede høringer af de berørte parter, ligesom borgerinitiativet indføres ved denne artikel. Kommissionens formand, José Manuel Barroso, opfordrede i sine "politiske retningslinjer" fra september 2009 til i højere grad at fokusere på borgerne, som bør være i centrum for den europæiske politik. Som beskrevet ovenfor er det planen, at de aktiviteter, som gennemføres under næste generation af programmet "Europa for Borgerne", i langt højere grad skal knyttes til konkret politikformulering. Kommissionens tjenestegrene vil således samarbejde tæt om at gennemføre de respektive politikker og programmer.

Programmet er et af de instrumenter, der knytter de demokratiske principper i artikel 10 og 11 i TEU sammen med en lang række af EU's sektorpolitikker uden at erstatte Kommissionens specifikke dialog med borgere, interessenter og interessegrupper. Med næste generation af programmet "Europa for Borgerne" kan borgerne udveksle synspunkter om alle områder af EU's aktiviteter og på alle trin i den formelle beslutningsproces. Med hensyn til projektets temaer, deres indarbejdelse i en lokal og regional sammenhæng og sammensætningen af interessenter findes der vigtige synergier med andre EU-programmer, nemlig inden for beskæftigelse, sociale anliggender, uddannelse, forskning og innovation, ungdom og kultur, retfærdighed, ligestilling mellem kvinder og mænd samt ikke-forskelsbehandling og regionalpolitik.

Endvidere ligger programmet i forlængelse af det arbejde, som Kommissionens repræsentationer i medlemsstaterne udfører. Repræsentationerne vil i videst mulige omfang blive inddraget i kommunikationen om og fremme af programmet i overensstemmelse med deres mandat til at nå ud til borgerne og kommunikere på nationalt plan.

2.           RESULTAT AF HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

2.1         Høring af interesserede parter

Der er foretaget omfattende høringer af de vigtigste interessenter i programmet "Europa for Borgerne". De er blevet hørt ved følgende lejligheder:

– Den 20. juni 2010 blev der afholdt et høringsmøde i Bruxelles med de vigtigste interessenter: gruppemedlemmerne af den regelmæssige ngo-høring, de nationale kontaktpunkter for europæisk medborgerskab, De Europæiske Kommuners og Regioners Råd (CEMR), koordinatorerne for venskabsbysamarbejdet og medlemmerne af programudvalget. Høringerne tog udgangspunkt i en åben dagsorden med en høj grad af inddragelse af deltagerne.

– Den 27. oktober 2010 blev der indledt en åben offentlig onlinehøring om fremtiden for programmet "Europa for Borgerne" ved hjælp af Kommissionens IPM-værktøj (interaktiv politikudformning). Høringen var åben indtil den 5. januar 2011, og alle interesserede blev opfordret til at bidrage: individuelle borgere, civilsamfundsorganisationer, offentlige myndigheder og administrationer, forsknings- og innovationsinstitutioner, europæiske og internationale organisationer samt andre. Der deltog 412 respondenter, ligesom der blev modtaget fem særskilte indlæg. Kommissionen har analyseret de fremlagte synspunkter med hjælp fra en ekstern konsulent. Resultaterne og en detaljeret analyse af den offentlige høring findes på: http://ec.europa.eu/citizenship.

– Den 21. juni 2011 fandt der et andet interessentmøde sted i Bruxelles med 100 deltagere.

– Maj-juni 2011, tre fokusgruppeundersøgelser i Wien, Paris og Warszawa om forskellige aspekter af programmet (venskabsbysamarbejde, indvirkningen på udviklingen af civilsamfundet, historiebevidsthed), som samlede aktører og forskere, lokale og nationale forvaltninger og journalister.

– Løbende høring af interessenterne: Består af 2-3 møder om året mellem Kommissionen og omkring 70 vigtige europæiske organisationer, som aktivt er involveret i programmet "Europa for Borgerne".

2.2         Inddragelse og udnyttelse af ekspertise

Interessenternes ekspertise, som kom til udtryk på de to interessentmøder, og de interesserede parters ekspertise, som kom til udtryk under den offentlige onlinehøring, blev taget til efterretning af Kommissionen, da den udarbejdede konsekvensvurderingen om udarbejdelse af programforslaget, og blev holdt op mod fokusgruppernes ekspertise, idet disse blev hørt i foråret 2011.

For at tage udgangspunkt i erfaringerne fra det nuværende program var midtvejsevalueringen, som blev udført af en ekstern konsulent i 2010, en vigtig informationskilde, som indgik i både konsekvensvurderingen og programforslaget.

2.3         Konsekvensanalyse

Der blev i sommeren 2011 gennemført en fuldstændig konsekvensanalyse. Den 21. september 2011 drøftede udvalget for konsekvensanalyse rapporten og anmodede om flere forbedringer i rapporten, navnlig en mere fuldstændig og fokuseret problemanalyse, en mere specifik beskrivelse af målene, udformning og vurdering af vigtige politiske løsningsmuligheder samt en præcisering af evalueringsordninger og definition af mere robuste indikatorer for udviklingen. Disse elementer er blevet indarbejdet i den nuværende rapport.

Endvidere indgik programmet i den løbende konsekvensanalyse af den flerårige finansielle ramme for 2014-2020.

3.           JURIDISKE ASPEKTER AF FORSLAGET

3.1         Resumé af forslaget

Europa-Kommissionen foreslår et program "Europa for Borgerne" for perioden 2014-2020, som tager afsæt i det eksisterende program. Det har til formål at øge mulighederne for aktivt medborgerskab på EU-plan og dermed opfylde det globale mål at fremme borgernes aktive inddragelse og bidrage til at skabe større opmærksomhed om og forståelse af EU. I de to dimensioner planlægges det på den ene side at støtte organisationer af generel europæisk interesse, tværnationale partnerskaber og netværk med henblik på at tilskynde borgerne til at engagere sig aktivt i EU-anliggender og på den anden side støtte organisationer, som er involveret i debat om og aktiviteter vedrørende europæiske værdier og historie. Programmet har som tværgående mål at opstille bestemmelser for analyse, formidling og nyttiggørelse af de resultater, som er opbygget gennem programaktiviteterne. Ligesom sin forgænger gennemføres programmet gennem driftstilskud og aktionstilskud baseret på offentlige indkaldelser af forslag og gennem servicekontrakter baseret på udbud. Kommissionen kan på grundlag af en cost-benefit-analyse anvende et eksisterende forvaltningsorgan til gennemførelsen af programmet i overensstemmelse med Rådets forordning (EF) nr. 58/2003 af 19. december 2002 om vedtægterne for de forvaltningsorganer, der skal administrere opgaver i forbindelse med EF-programmer.

3.2         Retsgrundlag

EUF-traktatens artikel 352.

3.3         Nærhedsprincippet

I artikel 11 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU) fastlægges det, EU's institutioner skal give "borgere og repræsentative sammenslutninger mulighed for at give udtryk for deres opfattelser angående alle Unionens arbejdsområder og for at diskutere dem offentligt". Samme artikel henviser til institutionernes pligt til at føre "en åben, gennemsigtig og regelmæssig dialog med de repræsentative sammenslutninger og civilsamfundet" og til Kommissionens pligt til at foretage brede høringer af de berørte parter. Det er også med artikel 11, borgerinitiativet indføres.

Der er behov for passende midler til at sikre, at disse bestemmelser i traktaten opfyldes. Programmet "Europa for Borgerne" er et af disse midler, mens Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 211/2011 om borgerinitiativer udgør et andet middel.

Merværdien af at gennemføre det foreslåede program på EU-plan kan yderligere belyses gennem de enkelte aktioner i det nye program:

– I forhold til "historiebevidsthed og europæisk medborgerskab" søger programmet at støtte organisationer i deres indsats for at fremme debat og aktiviteter vedrørende europæisk integration og historie på tværnationalt plan, eller når en tydelig europæisk dimension er i spil. For visse aktioner under "historie" er en europæisk dimension tilstrækkelig. Historiske arkiver, erindringssteder, hænger i sagens natur sammen med deres placering, men har i mange tilfælde betydning for hele EU.

– I forhold til "demokratisk engagement og aktivt medborgerskab" søger programmet at udvikle borgernes forståelse af og evne til at deltage i EU's politiske beslutningsproces og udvikle muligheder for solidaritet, samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan. Et så stort omfang og så store ambitioner kan kun håndteres på EU-plan.

– "Nyttiggørelse" er en horisontal dimension af programmet som helhed. Den vil fokusere på at analysere, formidle, kommunikere og nyttiggøre projektresultaterne af ovenstående aktionsområder. Nationale og regionale platforme hjælper med at indsamle bedste praksis om og idéer til, hvordan man styrker aktivt medborgerskab, men der er også behov for paneuropæiske platforme og fælles redskaber for at udvide perspektivet og fremme den tværnationale udveksling.

Målene med denne forordning kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan derfor på grund af den tværnationale og multilaterale karakter af programmets aktioner og foranstaltninger bedre opfyldes på EU-niveau.

3.4         Proportionalitetsprincippet

Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, idet det ikke går ud over, hvad der er strengt nødvendigt for at nå de tilsigtede mål på europæisk plan, og hvad der er nødvendigt til dette formål.

3.5         Indvirkning på de grundlæggende rettigheder

Programmet støtter indirekte unionsborgernes rettigheder i henhold til artikel 39 i chartret om grundlæggende rettigheder.

4.           VIRKNINGER FOR BUDGETTET

I henhold til Kommissionens forslag til en flerårig finansiel ramme for perioden 2014-2020 skal der afsættes 229 mio. EUR i løbende priser til programmet "Europa for Borgerne".

4.1         Gennemførelse

Forvaltningsmæssigt er forordningen rettet imod en mere strømlinet og forenklet tilgang, som medfører øget omkostningseffektivitet. Der vil være tale om betydelige stordriftsfordele, når ensartede aktioner har ensartede gennemførelsesregler og procedurer, hvilket letter proceduren for modtagere og for forvaltningsorganer på EU-plan og på nationalt plan.

Forenkling er allerede af stor betydning i det nuværende program og udvikles yderligere i det nye. Det åbner op for væsentlige besparelser omkring forvaltning og menneskelige ressourcer at anvende et forvaltningsorgan, der skal stå for driften af den fulde programcyklus. Derudover reduceres den administrative byrde, ligesom der er mulighed for at gennemføre betydelige omkostningsbesparelser, når der anvendes faste beløb, enhedstakster og enhedsomkostninger, e-ansøgninger og effektiv kontrol på stedet ved at gruppere besøg til organisationer i den samme region.

2011/0436 (APP)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om oprettelse af programmet "Europa for Borgerne" for perioden 2014-2020

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 352,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til samstemmende udtalelse fra Europa-Parlamentet[1],

efter en særlig lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) I overensstemmelse med artikel 11 i traktaten om Den Europæiske Union bør EU's institutioner give borgere og repræsentative sammenslutninger mulighed for at give udtryk for deres opfattelser angående alle Unionens arbejdsområder samt føre en åben, gennemsigtig og regelmæssig dialog med de repræsentative sammenslutninger og civilsamfundet.

(2) Med Europa 2020-strategien har Unionen og medlemsstaterne som mål at sikre vækst, beskæftigelse, produktivitet og social samhørighed i det næste årti[2].

(3) Objektivt set ligger der en tydelig merværdi i at være unionsborger med fastlagte rettigheder, men Unionen sætter ikke altid effektivt nok fokus på sammenhængen mellem løsningen af en lang række økonomiske og sociale problemer og EU's politikker. De imponerende resultater med hensyn til fred og stabilitet i Europa, langsigtet bæredygtig vækst, stabile priser, en effektiv beskyttelse af forbrugere og miljøet og fremme af grundlæggende rettigheder har således ikke altid ført til, at borgerne har fornemmelsen af et stærkt tilhørsforhold til Unionen.

(4) For at bringe Europa tættere på dets borgere og give dem mulighed for blive involveret fuldt ud i opbygningen af en stadig snævrere Union er der behov for en række forskellige aktioner og samordnede bestræbelser gennem aktiviteter på tværnationalt plan og EU-plan. Det europæiske borgerinitiativ er en enestående mulighed for at lade borgerne deltage direkte i udformningen af EU-lovgivningen[3].

(5) Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1904/2006/EF af 12. december 2006 om programmet "Europa for Borgerne" til fremme af et aktivt europæisk medborgerskab (2007-2013)[4] indeholdt et handlingsprogram, som har bekræftet behovet for at fremme en løbende dialog med civilsamfundets organisationer og kommunerne og for at støtte borgernes aktive deltagelse.

(6) Midtvejsrapporten, en offentlig onlinehøring og efterfølgende møder med høring af interessenterne bekræftede, at både civilsamfundsorganisationer og de deltagende personer finder et nyt program relevant, og at det bør etableres for at have en indvirkning på organisatorisk plan i relation til kapacitetsopbygning og på personligt plan af hensyn til den øgede interesse for EU-anliggender.

(7) Med hensyn til projektets temaer, deres indarbejdelse i en lokal og regional sammenhæng og sammensætningen af interessenter bør der være vigtige synergier med andre EU-programmer, nemlig inden for beskæftigelse, sociale anliggender, uddannelse, ungdom og kultur, retfærdighed, ligestilling mellem kvinder og mænd samt ikke-forskelsbehandling og regionalpolitik.

(8) Det nye program bør dække et bredt spektrum af forskellige aktioner og bl.a. omfatte borgermøder, kontakter og debatter om medborgerskabsspørgsmål, begivenheder på EU-plan, refleksionsinitiativer, der skal definere vigtige øjeblikke i Europas historie, opmærksomhedsskabende initiativer i relation til EU's institutioner og deres funktionsmåde og debatter om europæiske politiske problemstillinger med henblik på at styrke alle aspekter af samfundslivet.

(9) En horisontal dimension i programmet bør sikre, at resultaterne nyttiggøres og overføres, således at der skabes en bedre påvirkning og langsigtet bæredygtighed. Til dette formål bør aktiviteterne være tydeligt koblet op på den europæiske politiske dagsorden og kommunikeres på passende vis.

(10) Opmærksomheden bør i særlig grad rettes mod en afbalanceret integration af borgere og civilsamfundsorganisationer fra alle medlemsstater i tværnationale projekter og aktiviteter under hensyntagen til EU's flersprogede karakter.

(11) De tiltrædende lande, kandidatlandene og de potentielle kandidatlande, der er omfattet af en førtiltrædelsesstrategi, på den ene side, samt de EFTA-lande, der er part i EØS-aftalen, anerkendes som potentielle deltagere i EU's programmer i overensstemmelse med de aftaler, som er indgået med dem.

(12) Denne forordning fastlægger for programmets samlede varighed en finansieringsramme, der udgør det primære referencegrundlag for budgetmyndigheden under den årlige budgetprocedure, jf. punkt [17] i den interinstitutionelle aftale af XX/YY/201Y mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetsamarbejde samt om budgetdisciplin og forsvarlig økonomisk forvaltning.

(13) Ressourcer tildelt til kommunikationsaktioner i henhold til denne forordning skal også omfatte videreformidlingen udadtil af Den Europæiske Unions politiske prioriteter, i det omfang de har tilknytning til denne forordnings generelle mål.

(14) Kommissionen og medlemsstaterne bør samarbejde om at sikre løbende kontrol med og uafhængig evaluering af programmet med det formål at bane vejen for de ændringer, der er nødvendige, hvis foranstaltningerne skal gennemføres korrekt.

(15) EU's finansielle interesser bør beskyttes ved hjælp af forholdsmæssige foranstaltninger under hele udgiftscyklussen, herunder ved forebyggelse, opdagelse og efterforskning af uregelmæssigheder, inddrivelse af midler, der er gået tabt, udbetalt uretmæssigt eller anvendt forkert, og efter omstændighederne med sanktioner.

(16) Støtte til projekter med stor påvirkning prioriteres, navnlig projekter, som er knyttet direkte til EU's politikker, med det formål at deltage i udformningen af EU's politiske dagsorden. Endvidere bør gennemførelsen af programmet ifølge princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning yderligere forenkles gennem anvendelse af faste beløb, enhedstakster eller enhedsomkostninger.

(17) Der bør påregnes overgangsforanstaltninger med henblik på at overvåge aktioner, som indledes inden den 31. december 2013 i henhold til afgørelse nr. 1904/2006/EF.

(18) Målene for denne forordning kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan derfor på grund af den tværnationale og multilaterale dimension af programmets aktioner og foranstaltninger bedre gennemføres på EU-plan. Unionen kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(19) For at sikre, at der opstilles ensartede betingelser for gennemførelse af denne forordning, bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser inden for programmets anvendelsesområde og mål. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser[5] —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Oprettelse af programmet og generelle mål

1. Ved denne forordning oprettes programmet "Europa for Borgerne" (i det følgende benævnt "programmet") for perioden den 1. januar 2014 til den 31. december 2020.

2. Programmet bidrager under det globale mål om at medvirke til forståelsen af Unionen og fremme aktivt medborgerskab til følgende generelle mål:

– styrkelse af historiebevidsthed og fremme af kapacitet til aktivt medborgerskab på EU-plan.

Artikel 2

Programmets specifikke målsætninger

Programmet har følgende specifikke mål, som gennemføres via aktioner på tværnationalt plan eller med en klar europæisk dimension:

1.           Øget opmærksomhed omkring historiebevidsthed, EU's historie, identitet og mål ved at tilskynde til debat, refleksion og netværkssamarbejde.

Udviklingen vil blive målt i forhold til antallet af modtagere, som nås direkte og indirekte, kvaliteten af projekterne samt andelen af førstegangsansøgere

2.           Fremme af demokratisk engagement og aktivt medborgerskab på EU-plan ved at udvikle borgernes forståelse af EU's politiske beslutningsproces og fremme mulighederne for samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan.

Udviklingen vil blive målt i forhold til antallet af modtagere, som nås direkte og indirekte, opfattelsen af Unionen og dets institutioner blandt modtagerne, kvaliteten af projekterne samt andelen af førstegangsansøgere.

Artikel 3

Programmets struktur og støttede aktioner

1.           Programmet omfatter følgende to indsatsområder:

a)           "Historiebevidsthed og europæisk medborgerskab"

b)           "Demokratisk engagement og aktivt medborgerskab".

De to områder suppleres af horisontale aktioner med henblik på at analysere, formidle og udnytte projektresultaterne ("nyttiggørelsesaktioner").

2.           For at nå disse mål skal programmet bl.a. finansiere følgende typer aktioner, som gennemføres på tværnationalt plan eller med en klar europæisk dimension:

– borgermøder, venskabsbysamarbejde

– oprettelse og drift af tværnationale partnerskaber og netværk

– støtte til organisationer af generel europæisk interesse

– samfundsopbygning og debatter om medborgerskab baseret på brug af ikt og/eller sociale medier

– arrangementer på EU-plan

– debatter om/undersøgelser af samt foranstaltninger i forbindelse med afgørende øjeblikke i europæisk historie, navnlig med henblik på at fastholde erindringen om de forbrydelser, som blev begået under nazismen og stalinismen

– refleksion/drøftelser om fælles værdier

– initiativer til fremme af opmærksomheden om EU's institutioner og deres funktionsmåde

– aktioner, som udnytter og yderligere nyttiggør resultaterne af de støttede initiativer

– undersøgelse af spørgsmål i forbindelse med europæisk medborgerskab og aktivt medborgerskab

– støtte af programoplysninger/rådgivningsstrukturer i medlemsstaterne

Artikel 4

Foranstaltninger

Foranstaltninger kan gennemføres i form af tilskud eller offentlige kontrakter.

1.           Tilskud fra Unionen kan ydes i form af f.eks. driftstilskud eller aktionstilskud.

2.           Offentlige kontrakter dækker indkøb af tjenester, som f.eks. til tilrettelæggelse af arrangementer, undersøgelser og forskning, oplysnings- og formidlingsværktøjer, overvågning og evaluering.

Artikel 5

Deltagelse i programmet

Programmet er åbent for deltagelse af følgende lande, i det følgende benævnt "deltagerlandene":

a)           medlemsstaterne

b)           tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande i overensstemmelse med de generelle principper og generelle vilkår og betingelser for disse landes deltagelse i EU-programmer, der er oprettet i medfør af de respektive rammeaftaler, associeringsrådsafgørelser eller lignende

c)           EFTA-lande, der er part i EØS-aftalen, jf. denne aftales bestemmelser.

Artikel 6

Adgang til programmet

Programmet er åbent for alle interessenter, som fremmer europæisk integration, navnlig lokale myndigheder og organisationer, forskningsinstitutter for offentlig europæisk politik (tænketanke), borgergrupper og andre af civilsamfundets organisationer (som f.eks. sammenslutninger af efterladte) samt uddannelses- og forskningsinstitutioner.

Artikel 7

Samarbejde med internationale organisationer

Programmet kan omfatte fælles aktiviteter inden for programmets områder med relevante internationale organisationer, f.eks. Europarådet og UNESCO, på grundlag af fælles bidrag og i overensstemmelse med finansforordningen[6].

Artikel 8

Gennemførelse af programmet

For at gennemføre programmet vedtager Kommissionen årlige arbejdsprogrammer i form af gennemførelsesretsakter i overensstemmelse med rådgivningsproceduren i artikel 9, stk. 2. De fastlægger de fulgte mål, de forventede resultater, gennemførelsesmetoden og finansieringsplanens samlede beløb. De indeholder endvidere en beskrivelse af de aktioner, der skal finansieres, en angivelse af de dertil svarende finansieringsbeløb og en vejledende tidsplan for gennemførelsen. De skal for tilskuddenes vedkommende omfatte prioriteterne, de vigtigste evalueringskriterier og den højeste medfinansieringssats.

Artikel 9

Udvalgsprocedure

1.           Kommissionen bistås af et udvalg. Dette udvalg er et udvalg som fastlagt i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.           Når der henvises til dette stykke, finder artikel 4 i forordning (EU) 182/2011 anvendelse.

Artikel 10

Høring af interessenter

Kommissionen fører en løbende dialog med programmets tilskudsmodtagere samt relevante interessenter og eksperter.

Artikel 11

Sammenhæng med andre EU-instrumenter

Kommissionen sikrer sammenhæng og komplementaritet mellem dette program og instrumenter inden for andre områder af EU's aktioner, navnlig almen uddannelse, erhvervsuddannelse, kultur, sport, grundlæggende rettigheder og frihedsrettigheder, social integration, ligestilling mellem kønnene, bekæmpelse af forskelsbehandling, forskning og innovation, udvidelsespolitikken og EU's optræden udadtil.

Artikel 12

Budget

1.           Finansieringsrammen for gennemførelsen af programmet er 229 mio. EUR.

2.           Ressourcer tildelt til kommunikationsaktioner i henhold til denne forordning skal også omfatte videreformidlingen udadtil af Unionens politiske prioriteter[7], i det omfang de har tilknytning til denne forordnings generelle mål.

Artikel 13

Beskyttelse af Den Europæiske Unions finansielle interesser

1. Kommissionen træffer egnede foranstaltninger til at sikre, at EU’s finansielle interesser bliver beskyttet, når der gennemføres aktioner, der finansieres i henhold til denne forordning; beskyttelsen skal sikres ved foranstaltninger til forebyggelse af svig, bestikkelse og andre ulovlige aktiviteter, ved effektiv kontrol og, hvis der konstateres uregelmæssigheder, ved inddrivelse af de uretmæssigt udbetalte beløb samt efter omstændighederne ved sanktioner, der skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning

2. Kommissionen eller dens befuldmægtigede og Revisionsretten har beføjelse til gennem bilagskontrol og kontrol på stedet at kontrollere alle tilskudsmodtagere, kontrahenter og underkontrahenter, som har modtaget EU-midler i henhold til denne forordning.

Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) kan efter procedurerne i forordning (Euratom, EF) nr. 2185/96 foretage kontrol og inspektion på stedet hos økonomiske aktører, der direkte eller indirekte er berørt af finansieringen, for at klarlægge, om der er begået svig, bestikkelse eller andre ulovlige aktiviteter, der berører EU’s finansielle interesser, i forbindelse med en aftale om tilskud, en afgørelse om ydelse af tilskud eller en kontrakt om EU-finansiering.

Samarbejdsaftaler med tredjelande og internationale organisationer, aftaler om tilskud, afgørelser om ydelse af tilskud og kontrakter som følge af gennemførelsen af denne forordning skal udtrykkeligt give Kommissionen, Revisionsretten og OLAF beføjelse til at foretage denne kontrol og inspektion på stedet; denne bestemmelse berører ikke første og andet afsnit.

Artikel 14

Kontrol og evaluering

1.           Kommissionen sikrer, at der løbende føres kontrol med programmet i forhold til målene ved hjælp af resultatrelaterede indikatorer. Resultaterne af denne kontrol og evalueringsprocessen anvendes i forbindelse med programmets gennemførelse. Kontrollen omfatter bl.a. udarbejdelse af de rapporter, der er nævnt i stk. 3, litra a) og c).

Indikatorerne skal i givet fald opdeles efter køn og alder.

2.           Kommissionen iværksætter regelmæssige uafhængige eksterne evalueringer af programmet og aflægger regelmæssigt rapport til Europa-Parlamentet.

3.           Kommissionen indsender følgende til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget:

a)           en midtvejsrapport om de opnåede resultater og om de kvalitative og kvantitative aspekter af programmets gennemførelse senest den 31. december 2017

b)           en meddelelse om fortsættelsen af programmet senest den 31. december 2018

c)           en efterfølgende evalueringsrapport senest den 1. juli 2023.

Artikel 15

Overgangsbestemmelse

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1904/2006/EF ophæves med virkning fra den 1. januar 2014.

Aktioner, der er indledt inden den 31. december 2013 på grundlag af afgørelse 1904/2006/EF, forvaltes fortsat efter denne afgørelse, indtil de er fuldført.

I henhold til artikel 18 i finansforordningen kan der stilles bevillinger svarende til formålsbestemte indtægter hidrørende fra tilbagebetaling af uretmæssigt udbetalte beløb i medfør af afgørelse 1904/2006/EF til rådighed for programmet.

Artikel 16

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Den anvendes fra den 1. januar 2014.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

                                                                       På Rådets vegne                                                                                  […]

                                                                       Formand

BILAG

1. BESKRIVELSE AF INITIATIVER

Supplerende oplysninger om adgang til programmet

AKTIONSOMRÅDE1: Historiebevidsthed og europæisk medborgerskab

Dette aktionsområde defineres af de mulige projekter og initiativer, som kan lanceres under denne overskrift, ikke af typen af civilsamfundsorganisationer eller aktører, som kan ansøge.

Under dette område støttes aktiviteter, som tilskynder til refleksion vedrørende fælles værdier i ordets bredeste forstand under hensyntagen til diversitet. Der kan stilles midler til rådighed for refleksionsinitiativer vedrørende årsagerne til totalitære regimer i Europas moderne historie (navnlig, men ikke udelukkende nazisme og stalinisme) og til at mindes ofrene herfor. Aktionsområdet bør også omfatte aktiviteter vedrørende andre referencepunkter i nyere europæisk historie. Navnlig skal fremhæves aktioner, som tilskynder til tolerance og forsoning, og som skal nå ud til den yngre generation.

AKTIONSOMRÅDE 2: Demokratisk engagement og aktivt medborgerskab

Dette aktionsområde defineres af de mulige projekter og initiativer, som kan lanceres under denne overskrift, ikke af typen af civilsamfundsorganisationer eller aktører, som kan ansøge. Aktionsområdet omfatter aktiviteter, som dækker aktivt medborgerskab i ordets bredeste forstand med særlig fokus på at strukturere metoder til langsigtet bæredygtighed. Initiativer og projekter med en klar sammenhæng med den europæiske politiske dagsorden foretrækkes.

Aktionsområdet omfatter også projekter og initiativer, som udvikler muligheder for solidaritet, samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan.

Der udestår fortsat en del arbejde med at tiltrække flere kvinder til den politiske og økonomiske beslutningsproces. De politiske beslutningstagere, hvis beslutninger påvirker menneskers liv, bør i højere grad lytte til kvinder og handle derefter.

HORISONTAL FORANSTALTNING: Nyttiggørelse

Denne aktion defineres for programmet generelt og gælder for både aktionsområde 1 og 2.

Den støtter initiativer, som gør det lettere at overføre resultater, giver et bedre afkast og øger læring baseret på erfaring. Selve formålet med denne aktion er en yderligere "nyttiggørelse" og udnyttelse af resultaterne af de lancerede initiativer med henblik på at fremme bæredygtighed på lang sigt.

Den omfatter "kapacitetsopbygning" – udvikling af støtteforanstaltninger, der går ud på at udveksle bedste praksis, at samle de erfaringer, de berørte parter på lokalt og regionalt plan har gjort, herunder offentlige myndigheder, og at udvikle nye færdigheder, f.eks. gennem uddannelse. Sidstnævnte kan f.eks. omfatte peer-to-peer-udveksling, uddannelse af undervisere samt f.eks. udvikling af en database for organisationer/projekter, som finansieres af programmet.

2. Programforvaltning

Programmet videreudvikler princippet om flerårige partnerskaber på grundlag af aftalte mål og er baseret på gennemgangen af resultaterne for at sikre, at det både kommer civilsamfundet og Den Europæiske Union til gode.

Generelt prioriteres støtte til projekter med stor effekt, navnlig projekter, som er knyttet direkte til EU's politikker med hensyn til at deltage i udformningen af EU's politiske dagsorden.

Programmet og størstedelen af aktionerne kan forvaltes centralt af et forvaltningsorgan.

Alle aktioner gennemføres på et tværnationalt grundlag eller bør have en klar europæisk dimension. De vil fremme borgernes mobilitet og udveksling af idéer i Den Europæiske Union.

Aspekterne netværkssamarbejde og fokusering på multiplikatoreffekter, herunder brug af de nyeste informations- og kommunikationsteknologier (ikt) og sociale medier, spiller en vigtig rolle og vil komme til udtryk både i aktiviteternes art og i viften af deltagende organisationer. Der gøres en stor indsats for at fremme udviklingen af samspils- og synergieffekter blandt de forskellige parter, der deltager i programmet.

Programmets budget kan også anvendes til at dække udgifter til forberedelse, opfølgning, kontrol, revision og evaluering, som er nødvendige for at forvalte programmet og realisere dets mål, navnlig undersøgelser, møder, information og offentliggørelse, udgifter til informationsnetværk, som tager sigte på informationsudveksling, samt alle andre udgifter til administrativ og teknisk bistand, som Kommissionen kan få i forbindelse med programmets forvaltning.

Programmets samlede administrationsudgifter bør stå i forhold til de opgaver, som er omfattet af det relevante program.

Kommissionen kan om nødvendigt gennemføre oplysnings-, publikations- og formidlingsaktiviteter og dermed sikre bred formidling og stor gennemslagskraft af de aktiviteter, der støttes gennem programmet.

Det tildelte budget skal også omfatte videreformidlingen udadtil af EU's politiske prioriteter[8].

3. Kontrol

De specifikke mål i artikel 2 beskriver de resultater, som søges opnået gennem programmet. Fremskridtet måles ved hjælp af resultatrelaterede indikatorer som følger:

Specifikt mål nr. 1: Øge opmærksomheden omkring historiebevidsthed, EU's historie, identitet og mål ved at tilskynde til debat, refleksion og netværkssamarbejde

Resultatindikatorer || Seneste kendte resultat || Mål på mellemlang sigt (resultat)

Antal tilskudsmodtagere, som nås direkte eller indirekte || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. ||

Antal projekter og kvaliteten af resultaterne || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. || Stigning i projekter med 80 % Stigning i de gennemsnitlige point fra eksterne eksperter

Procentdel af førstegangsansøgere || Gennemsnitligt tal ca. 33 % (afhængigt af aktion og år) || Mindst 15 % generelt

Specifikt mål nr. 2: Fremme borgernes demokratiske deltagelse og aktive medborgerskab på EU-plan ved at udvikle borgernes forståelse af EU's politiske beslutningsproces og fremme mulighederne for samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan.

Resultatindikatorer || Seneste kendte resultat || Mål på mellemlang sigt (resultat)

Antal direkte involverede deltagere || 1 100 000 borgere (2010) Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator || Mindst 600 000 personer om året med en afbalanceret deltagelse mellem kvinder og mænd.

Antal personer, som indirekte nås af programmet || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. || Sammenlægning af oplysninger og resultater i de endelige rapporter. Mål på mellemlang sigt: 5 mio. mennesker (medregnet antal kvinder og mænd, som nås).

Antal deltagende organisationer || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. || 2 000 organisationer om året.

Opfattelsen af Unionen og dets institutioner blandt modtagerne || Ifølge Eurobarometer-undersøgelsen fra august 2011 har under halvdelen (41 %) af de europæiske borgere tillid til Unionen eller føler et tilhørsforhold til det. Der fastlægges en referenceværdi for modtagerne under programmet ved indledningen af projekter || Øget tillid til Unionen for modtagerne under programmet ved afslutningen af deres projekt

Projekternes kvalitet || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. || Stigning i de gennemsnitlige point fra eksterne eksperter

Procentdel af førstegangsansøgere || Gennemsnitligt tal ca. 33 % (afhængigt af aktion og år) || Mindst 15 % generelt.

Antal tværnationale partnerskaber og netværk og partnerskaber og netværk med flere partnere || 656 (data fra 2009. Driftstilskud og historiebevidsthed ikke medregnet) Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator || Stigning på 5 % (tværnationale partnerskaber og netværk). Stigning på 50 % (partnerskaber og netværk med flere partnere).

Antal og kvalitet af politiske initiativer som opfølgning på aktiviteter, som støttes af programmet på lokalt eller europæisk plan || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. || Aggregering af oplysninger og resultater i de endelige rapporter.

Aktiviteternes geografiske dækning - Sammenhæng mellem antal deltagere i programmet og samlet befolkning pr. land. || De aktuelt anvendte indikatorer giver ikke disse data. Med det nye program fastlægges en referenceværdi for denne indikator. || Mindst ét projekt pr. land/år

4. Kontrol og revision

Revisionen af de projekter, der udvælges i henhold til denne forordning, foregår ved stikprøvekontrol.

Tilskudsmodtageren stiller al dokumentation for udgifter til rådighed for Kommissionen i fem år fra den sidste udbetaling. Tilskudsmodtageren sikrer i givet fald, at de bilag, som partnere eller medlemmer ligger inde med, stilles til rådighed for Kommissionen.

FINANSIERINGSOVERSIGT TIL FORSLAG

1.           FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

              1.1.    Forslagets/initiativets betegnelse

              1.2.    Berørt(e) politikområde(r) i ABM/ABB-strukturen

              1.3.    Forslagets/initiativets art

              1.4.    Mål

              1.5.    Forslagets/initiativets begrundelse

              1.6.    Varighed og finansielle virkninger

              1.7.    Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

2.           FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

              2.1.    Bestemmelser om kontrol og rapportering

              2.2.    Forvaltnings- og kontrolsystem

              2.3.    Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3.           FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

              3.1.    Berørt(e) udgiftspost(er) i budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

              3.2.    Anslåede virkninger for udgifterne

              3.2.1. Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

              3.2.2. Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

              3.2.3. Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

              3.2.4. Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

              3.2.5. Tredjeparts bidrag til finansieringen

              3.3.    Anslåede virkninger for indtægterne

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.           FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.        Forslagets/initiativets betegnelse

Forslag til Rådets forordning om oprettelse af programmet "Europa for Borgerne" for perioden 2014-2020

1.2.        Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen[9]

16.05 Fremme europæisk medborgerskab

1.3.        Forslagets/initiativets art

x Forslaget/initiativet drejer sig om en ny foranstaltning

¨ Forslaget/initiativet drejer sig om en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning[10]

¨ Forslaget/initiativet drejer sig om en forlængelse af en eksisterende foranstaltning

¨ Forslaget/initiativet drejer sig om omlægning af en foranstaltning til en ny foranstaltning

1.4.        Mål

1.4.1.     Det eller de af Kommissionens flerårige strategiske mål, som forslaget/initiativet vedrører

At styrke europæisk medborgerskab

1.4.2.     Specifikke mål og berørte ABM/ABB-aktiviteter

Programmet har følgende specifikke mål, som gennemføres via aktioner på tværnationalt plan eller med en tydelig europæisk dimension:

1. Øge opmærksomheden omkring historiebevidsthed, EU's historie, identitet og mål ved at tilskynde til debat, refleksion og netværkssamarbejde.

2. Fremme borgernes demokratiske deltagelse og aktive medborgerskab på EU-plan ved at udvikle borgernes forståelse af EU's politiske beslutningsproces og fremme mulighederne for samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan.

Berørte ABM/ABB-aktiviteter

16.05 Fremme europæisk medborgerskab

1.4.3.     Forventede resultater og virkninger

Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgruppen.

-        Bedre muligheder for civilsamfundsorganisationer for at involvere borgere i EU's demokratiske liv.

1.4.4.     Virknings- og resultatindikatorer

Angiv indikatorerne til kontrol af forslagets/initiativets gennemførelse.

- Antal og kvalitet af projekter, som støttes af borgersammenslutninger med henblik på at:

-- påvirke EU's politiske beslutningsproces

-- styrke sammenhængskraften i samfundet

-- styrke forståelsen af EU's rolle

- Antal direkte og indirekte involverede deltagere

- Antal deltagende organisationer, tværnationale partnerskaber og netværk

- Procentdel af førstegangsansøgere

- Aktiviteternes geografiske dækning

1.5.        Forslagets/initiativets begrundelse

1.5.1.     Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt

Programmet har til formål at imødekomme behovet for mere ægte debatter om EU-anliggender på lokalt, regionalt og nationalt plan, som kan overføres til et bredere europæisk perspektiv. Det søger at nå ud til en stor gruppe af borgere – nemlig dem, som ikke normalt søger indflydelse på eller involvering i EU's anliggender – gennem et bredt spektrum af organisationer og tager således det første skridt mod involvering uanset (EU-relateret) emne eller format, når blot det er tværnationalt eller har en europæisk dimension. Med denne horisontale tilgang er det ikke målet at erstatte de tematiske programmer eller kopiere deres høringsproces på EU-plan, men derimod at mobilisere borgerne på lokalt plan, så de kan debattere konkrete spørgsmål af EU-interesse. Dermed bliver de opmærksomme på, hvilken virkning EU's politikker har på deres dagligdag. De kan påvirke processerne og opleve fordelene ved Europa og tage stilling til EU's målsætninger.

Programmet tager afsæt i en analyse af styrker og svagheder i det aktuelle program "Europa for Borgerne" (2007-2013) med henblik på programmets fremtidige udformning, orientering, opsøgende funktion og synlighed, både samfundsmæssigt og geografisk, og i en konsekvensanalyse og nyttiggørelses-/formidlingsmekanismer.

1.5.2.     Merværdien ved en indsats fra EU's side

Ved at tilvejebringe et instrument, som kan bidrage til at opfylde institutionernes forpligtelser i artikel 11 i TEU om at give "borgere og repræsentative sammenslutninger mulighed for at give udtryk for deres opfattelser angående alle Unionens arbejdsområder" og føre "en åben, gennemsigtig og regelmæssig dialog med de repræsentative sammenslutninger og civilsamfundet", er programmet i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Disse opgaver kan kun løses af Unionen, ikke af medlemsstaterne.

Der findes ikke én enkelt løsning med henblik på at genetablere forbindelsen mellem Unionen og dens borgere, fremme aktivt medborgerskab og dermed styrke følelsen af tilhørsforhold og europæisk identitet. Det kræver forskellige aktioner og en koordineret indsats gennem aktiviteter på tværnationalt og europæisk plan.

Det følger naturligt, at europæisk samfundsengagement kun kan styrkes ved at gøre det muligt for individuelle borgere og civilsamfundsorganisationer at interagere på tværnationalt plan. Aktioner på nationalt og lokalt plan alene vil således være utilstrækkelige og ineffektive.

1.5.3.     Erfaringer fra lignende foranstaltninger

Resultatet af to undersøgelser (som blev gennemført i 2008 og 2009) og midtvejsevalueringen af det aktuelle program "Europa for Borgerne" 2007-2013 (gennemført i 2009/2010) giver allerede en indikation af programmets resultater frem til i dag. I midtvejsevalueringen blev der set på virkningen af programmet på deltagende organisationer og enkeltpersoner. 82 % af respondenterne (og 84 % af repræsentanterne for civilsamfundet) følte, at programmet havde hjulpet med at udvikle deres organisations muligheder.

Undersøgelsen om udvikling af virkningsindikatorer for programmet "Europa for Borgerne" og tilpasning af dem til den årlige forvaltningsplan for 2009, "Europa for Borgerne"-undersøgelsen 2009, påpegede holdningsændringen hos dem, der deltog i de aktiviteter, som var finansieret af programmet enten en eller flere gange. Resultatet viser, at 83 % af respondenterne i undersøgelsen følte, at de var mere opmærksomme på aspekter i forbindelse med europæisk kultur, identitet og arv som følge af deltagelsen i programmets aktiviteter. 75 % af respondenterne hævder, at de føler sig mere europæiske, og 71 % hævder, at de i højere grad føler sig som en del af Unionen. Andelen af respondenter, som hævder, at de føler større solidaritet med andre europæere, var 82 %.

1.5.4.     Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

I artikel 10-11 i traktaten om Den Europæiske Union anerkendes det, at enhver borger har ret til at deltage i Unionens demokratiske liv, og at beslutningerne skal træffes så åbent som muligt og så tæt på borgerne som muligt. Endvidere gives alle borgere og repræsentative sammenslutninger mulighed for at give udtryk for deres opfattelser angående alle Unionens arbejdsområder, ligesom institutionerne i henhold til de nævnte artikler skal føre en åben, gennemsigtig og regelmæssig dialog med de repræsentative sammenslutninger og civilsamfundet.

Som en betydningsfuld og meget udtryksfuld manifestation af Lissabontraktatens bestemmelser udtrykte Kommissionens formand, José Manuel Barroso, navnlig i sine "politiske retningslinjer" fra september 2009, at der i langt højere grad skulle fokuseres på, at borgere skulle være i centrum for europæisk politik. Som beskrevet ovenfor er det planen, at de aktiviteter, som gennemføres under næste generation af programmet "Europa for Borgerne", i langt højere grad skal knyttes til den konkrete politiske beslutningstagning. Kommissionens tjenestegrene vil således samarbejde tæt om at gennemføre de respektive politikker og programmer.

Programmet er et af de instrumenter, der knytter de demokratiske principper i artikel 10-11 i TEU sammen med en lang række af EU's sektorpolitikker uden at erstatte den specifikke dialog med borgere, interessenter og interessegrupper, som Kommissionen fører. Med næste generation af programmet "Europa for Borgerne" kan borgerne udveksle synspunkter om alle områder af EU's aktiviteter og på alle trin i den formelle beslutningsproces. Med hensyn til projektets temaer, deres indarbejdelse i en lokal og regional sammenhæng og sammensætningen af interessenter findes der vigtige synergier med andre EU-programmer, nemlig inden for beskæftigelse, sociale anliggender, lige muligheder, uddannelse, ungdom og kultur, retfærdighed og regionalpolitik.

1.6.        Varighed og finansielle virkninger

x Forslag/initiativ af begrænset varighed

– x Forslag/initiativ gældende fra 1/1/2014 til 31/12/2020

– x Finansielle virkninger fra 2014-2022.

¨ Forslag/initiativ af ubegrænset varighed

– Iværksættelse med en indkøringsperiode fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

– derefter gennemførelse i fuldt omfang

1.7.        Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)[11]

x Direkte central forvaltning ved Kommissionen.

x Indirekte central forvaltning ved uddelegering af gennemførelsesopgaver til:

– x gennemførelsesorganer

– ¨  organer oprettet af Fællesskaberne[12]

– ¨  nationale offentligretlige organer/organer med offentlige tjenesteydelsesopgaver

– ¨  personer, som har fået pålagt at gennemføre specifikke foranstaltninger i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er identificeret i den relevante basisretsakt, jf. artikel 49 i finansforordningen

¨ Delt forvaltning med medlemsstaterne

¨ Decentral forvaltning i samarbejde med tredjelande

¨ Fælles forvaltning sammen med internationale organisationer (angives nærmere)

Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

Bemærkninger:

2.           FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.        Bestemmelser om kontrol og rapportering

Angiv hyppighed og betingelser.

Kommissionen indsender følgende til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget:

1. En midtvejsevalueringsrapport om de opnåede resultater og om de kvalitative og kvantitative aspekter af programmets gennemførelse senest den 31. december 2017.

2. En meddelelse om fortsættelsen af programmet senest den 31. december 2018.

3. En efterfølgende evalueringsrapport senest den 1. juli 2023.

2.2.        Forvaltnings- og kontrolsystem

2.2.1.     Konstaterede risici

A: Vigtige risici og vigtige årsager til fejl

Følgende vigtige risici og årsager til fejl er identificeret for det fremtidige program "Europa for Borgerne" på baggrund af de fejl, som allerede er indberettet om det aktuelle program:

- Specifik målgruppe: De fleste deltagere i programmet vil sandsynligvis være små og mellemstore organisationer. Nogle af dem er muligvis ikke stærkt finansielt funderet eller har ikke sofistikerede forvaltningsstrukturer. Dette kan påvirke deres finansielle og operationelle kapacitet med hensyn til forvaltning af EU's midler.

- Begrænset risiko for dobbeltfinansiering, idet enhederne kan drage fordel af flere tilskud under forskellige EU-programmer.

Det bør bemærkes, at de fleste af aktionerne under det aktuelle program Europa for Borgerne forvaltes af Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur (EACEA). Dette kan fortsættes under det fremtidige program.

Aktioner forvaltes af et forvaltningsorgan.

Kommissionen anvender de kontrolforanstaltninger, som kræves af gennemførelsesorganer i overensstemmelse med artikel 59 i finansforordningen [i overensstemmelse med Rådets forordning (EF) nr. 58/2003 om forvaltningsorganer].

Derudover vil Kommissionen føre kontrol med og overvåge, at forvaltningsorganet opfylder passende kontrolmål for de aktioner, som det har til opgave at forvalte. Denne kontrol integreres i et samarbejde mellem det øverste GD og forvaltningsorganet samt i organets halvårlige rapport.

Derudover bør de forenklingsforanstaltninger, som er planlagt i det foreslåede program, yderligere reducere risikoen for fejl.

Aktioner forvaltet direkte af Kommissionen.

Kommissionen har kun til hensigt at forvalte et minimum af tilskud og servicekontrakter direkte.

En analyse af de observerede fejl under det aktuelle program viser, at de fortrinsvis vedrører tilskudsmodtagernes manglende evne til at fremvise dokumentation, eller at denne dokumentation er af utilstrækkelig kvalitet. De korrigerende foranstaltninger, som er truffet, bør reducere de konstaterede fejl inden udgangen af den aktuelle flerårige finansielle ramme. Aktioner omfatter oplysningsaktioner med tilskudsmodtagere for at gøre dem opmærksom på deres forpligtelser, så der i højere grad bliver tale om resultatbaseret afslutning af projekter.

Også i tilfælde af centrale direkte transaktioner vil de planlagte forenklinger bidrage til at mindske risikoen for fejl.

B: Forventet fejlniveau

I 2009-2010 ligger det flerårige fejlniveau på 1,40 % - 1,50 %.

De fleste af fejlene ligger inden for de ovenfor identificerede vigtige risici. I 2010 er der for at mindske risikoen udarbejdet og gennemført en handlingsplan, som omfatter foranstaltninger til forbedring af kvaliteten af de oplysninger, som tilskudsmodtagerne får om deres finansielle forpligtelser, en strategi til at forbedre effektiviteten af kontrolbesøgene, en strategi til at forbedre skrivebordskontrollen og en konsolidering af revisionsplanen for 2011.

I lyset af yderligere forenklingsforanstaltninger og kontrolforanstaltninger, som planlægges gennemført sammenlignet med det aktuelle program (se 2.2.2), kan det konkluderes, at niveauet af manglende overholdelse for programmet Europa for Borgerne ventes at ligge under tærsklen på 2 %.

2.2.2.     Påtænkt(e) kontrolmetode(r)

A: Oplysninger om det interne kontrolsystem i EACEA

Kontrolsystemet for programmet Europa for Borgerne vil være risikobaseret. Det vil omfatte følgende vigtige kontrolforanstaltninger, som fortrinsvis skal gennemføres af EACEA.

1. På udvælgelsesstadiet:

- Kontrol af ansøgernes driftsmæssige og finansielle kapacitet

- Kontrol af kriterier for støtteberettigelse og udelukkelse

- Evaluering og kontrol af budget og indhold

- Lovgivningsmæssig og finansiel kontrol

- Identifikation af potentielle tilfælde af dobbeltfinansiering ved hjælp af passende it-værktøjer

2. Under kontraktforvaltningsfasen

- Finansielle kredsløb baseret på adskillelse af pligter

- Bredere anvendelse af enhedstakster og faste beløb for at reducere risikoen for fejl

- Med hensyn til budgetbaserede tilskud en definition af den skrivebordskontrol, som skal udføres i forbindelse med endelige oversigter baseret på en vurdering af de omfattede risici og kontrolomkostningerne:

          * for tilskud over en vis tærskel skal revisionserklæringer være obligatoriske i den endelige betalingsfase

          * for mindre tilskud skal tilskudsmodtagerne tilvejebringe fakturaprøver. Indholdet af prøverne fastlægges for de enkelte aktioner efter en risikobaseret analyse

- Forenkling af reglerne samt bedre klarhed og gennemsigtighed i de oplysninger, som tilskudsmodtagerne får vedrørende disse regler

- Større effektivitet i kontrolbesøgene ved hjælp af risikobaserede kriterier i valget af de projekter, som skal besøges, og kvalitetskriterier til at følge op på gennemførelsen.

3. Efterfølgende

- Årlig efterfølgende revisionsplan (risikobaseret og tilfældig udvælgelse) baseret på en omfattende risikoanalyse

- Der gennemføres ad hoc-revisioner, når der opstår alvorlig tvivl med hensyn til uregelmæssigheder og/eller mistanke om svig.

Som konklusion bør den konkrete kontrolbyrde for tilskudsmodtagerne falde sammenlignet med den aktuelle situation, idet en del af den forventede lavere risiko for manglende overholdelse vil følge af yderligere forenklinger og en højere kvalitet af de støtteoplysninger, som tilskudsmodtagerne får.

4. Kommissionens kontrol med EACEA

Ud over kontrol med tilskudsprocessen vil Kommissionen også anvende de kontrolforanstaltninger, som kræves af forvaltningsorganerne i overensstemmelse med artikel 59 i finansforordningen. Den vil føre kontrol med og kontrollere, at EACEA opfylder passende kontrolmål for de aktioner, som det har til opgave at forvalte. Denne kontrol integreres i et samarbejde mellem det øverste GD og EACEA samt i organets halvårlige rapport.

B: Vurdering af kontrolomkostninger for aktioner, som forvaltes af EACEA

1. Under udvælgelsen og kontraktforvaltningsfasen

1.1 Personaleomkostninger

Vurderingen beregnes under hensyntagen til de kontrolaktiviteter, som gennemføres under det aktuelle program Europa for Borgerne:

- ved at tildele operationelt personale og finansielt personale en initiativ- og kontrolrolle

- i alle faser af projektets livscyklus (udvælgelse, kontraktindgåelse og betalinger).

Antal ansatte, som gennemfører kontrolaktiviteter || Standardomkostninger || I alt (et år)

Kontraktansatte: 6,6 || 64 000 EUR || 422 400 EUR

Midlertidigt ansatte: 1,6 || 127 000 EUR || 203 200 EUR

|| || I alt i programmets løbetid: 4 379 200 EUR

1.2. Andre udgifter

|| Standardomkostninger || I alt (et år)

Missioner på stedet || 1 000 EUR || 20 000 EUR

Revisionserklæringer stilles til rådighed af tilskudsmodtagere || 1 300 EUR || 86 000 EUR

|| || I alt i programmets løbetid: 742 000 EUR

2. Efterfølgende kontrol

2.1 Personale

Antal personale, som gennemfører kontrolaktiviteter || Standardomkostninger || I alt (et år)

Kontraktansatte: 0,25 || 64 000 EUR || 16 000 EUR

Midlertidigt ansatte: 0,05 || 127 000 EUR || 6 350 EUR

|| || I alt i programmets løbetid: 156 450 EUR

2.2. Efterfølgende revisioner

Tilfældig, risikobaserede og ad hoc-revisioner || Standardomkostninger || I alt (et år)

|| 10 500 EUR || 98 000 EUR

|| || I alt i programmets løbetid: 686 000 EUR

3. Samlede kontrolomkostninger i EACEA sammenlignet med det driftsbudget, som skal forvaltes

Med et driftsbudget på 205,9 mio. EUR til programmet Europa for Borgerne udgør de samlede kontrolomkostninger for aktioner, som forvaltes af EACEA, ca. 2,90 % af budgettet.

2.3.        Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

Foruden anvendelsen af samtlige kontrolmekanismer vil GD COMM udarbejde en strategi til bekæmpelse af svig på linje med Kommissionens nye strategi til bekæmpelse af svig (CAFS), som blev indført d. 24. juni 2011, og som skal sikre, at blandt andet interne kontroller til bekæmpelse af svig er i fuld overensstemmelse med CAFS, samt at risikostyringen for bekæmpelse af svig er gearet til at afdække områder med risiko for svig og give tilstrækkeligt respons.

Det bør fremhæves, at det kun er et meget begrænset antal sager om svig, som er blevet indberettet til OLAF under det aktuelle program Europa for Borgerne (fire sager).

Kombineret med et meget lavt fejlniveau begrunder dette, at foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder i det nye program skal være forholdsmæssige og omkostningseffektive.

For at mindske potentielle tilfælde af svig og uregelmæssigheder er der planlagt følgende foranstaltninger.

- Forebyggelse af potentielle tilfælde af svig og uregelmæssigheder overvejes allerede i forbindelse med programmets oprettelse gennem forenkling af regler og generel anvendelse af faste beløb og finansiering efter takst.

- Der foretages systematisk kontrol af potentiel dobbeltfinansiering og identificering af modtagere af flere tilskud.

- Der gennemføres ad hoc-revisioner, når der opstår alvorlig tvivl med hensyn til uregelmæssigheder og/eller mistanke om svig.

- Forvaltningsorganet skal indberette potentielle tilfælde af svig og uregelmæssigheder til Kommissionen fra sag til sag samt i dets løbende indberetninger.

             

3.           FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.        Berørt(e) udgiftspost(er) i budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

· Eksisterende udgiftsposter i budgettet

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts­område i den fler­årige finan­sielle ramme || Budgetpost || Udgif­tens art || Bidrag

|| OB/IOB([13]) || fra EFTA-lande[14] || fra kandidat­lande[15] || fra tredje­lande || iht. artikel 18, stk. 1, litra aa), i finansforord­ningen

3 || 16.01.04. Europa for Borgerne Administrationsudgifter || IOB || NEJ || JA || NEJ || NEJ

3 || 16.05.01.01 Europa for Borgerne || OB || JA || JA || NEJ || NEJ

· Nye budgetposter, som der er søgt om

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgifts­område i den fler­årige finan­sielle ramme || Budgetpost || Udgif­tens art || Bidrag

Antal Sikkerhed og medborgerskab || OB/IOB || fra EFTA-lande || fra kandi­datlande || fra tredje­lande || iht. artikel 18, stk. 1, litra aa), i finansforord­ningen

3 || [XX.YY.YY.YY] || || JA/ NEJ || JA/NEJ || JA/ NEJ || JA/NEJ

3.2.        Anslåede virkninger for udgifterne

3.2.1.     Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

i mio. EUR (tre decimaler) – løbende priser

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme: || 3 || Sikkerhed og medborgerskab

GD: COMM || || || År 2014[16] || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021 || År 2022 || I ALT

Ÿ Aktionsbevillinger || || || || || || || || || ||

16.05.01.01 || Forpligtelser || (1) || 27,800 || 27,800 || 28,800 || 29,700 || 29,700 || 30,600 || 31,600 || 0 || 0 || 206,000

Betalinger || (2) || 16,175 || 23,725 || 28,125 || 28,025 || 29,400 || 30,300 || 30,300 || 11,700 || 8,250 || 206,000

Budgetpostens nummer || Forpligtelser || (1a) || || || || || || || || || ||

Betalinger || (2a) || || || || || || || || || ||

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer[17] || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || ||

16.01.04. || || (3) || 3,200 || 3,200 || 3,200 || 3,300 || 3,300 || 3,400 || 3,400 || || || 23,000

Bevillinger I ALT til GD COMM || Forpligtelser || =1+1a +3 || 31,000 || 31,000 || 32,000 || 33,000 || 33,000 || 34,000 || 35,000 || || || 229,000

Betalinger || =2+2a+3 || 19,375 || 26,925 || 31,325 || 31,325 || 32,700 || 33,700 || 33,700 || 11,700 || 8,250 || 229,000

Ÿ Aktionsbevillinger I ALT || Forpligtelser || (4) || 27,800 || 27,800 || 28,800 || 29,700 || 29,700 || 30,600 || 31,600 || 0 || 0 || 206,000

Betalinger || (5) || 16,175 || 23,725 || 28,125 || 29,400 || 29,400 || 30,300 || 30,300 || 11,700 || 8,250 || 206,000

Ÿ Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT || (6) || 3,200 || 3,200 || 3,200 || 3,300 || 3,300 || 3,400 || 3,400 || 0 || 0 || 23,000

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE COMM i den flerårige finansielle ramme || Forpligtelser || =4+ 6 || 31,000 || 31,000 || 32,000 || 33,000 || 33,000 || 34,000 || 35,000 || 0 || 0 || 229,000

Betalinger || =5+ 6 || 19,375 || 26,925 || 31,325 || 31,325 || 32,700 || 33,700 || 33,700 || 11,700 || 8,250 || 229,000

Hvis flere udgiftsområder påvirkes af forslaget/initiativet:

Ÿ Aktionsbevillinger I ALT || Forpligtelser || (4) || || || || || || || ||

Betalinger || (5) || || || || || || || ||

Ÿ Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT || (6) || || || || || || || ||

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 1-4 i den flerårige finansielle ramme (referencebeløb) || Forpligtelser || =4+ 6 || || || || || || || ||

Betalinger || =5+ 6 || || || || || || || ||

Kommissionen kan overdrage gennemførelsen af programmet Europa for Borgerne til et forvaltningsorgan. Beløb og specificering af de anslåede omkostninger skal muligvis tilpasses efter graden af overdragelse.      

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme: || 5 || Administration

i mio. EUR (tre decimaler) – løbende priser

|| || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT

GD: COMM ||

Ÿ Menneskelige ressourcer || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 8,512

Ÿ Andre administrationsudgifter || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 1,911

I ALT GD COMM || Bevillinger || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 10,423

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || (Forpligtelser i alt = betalinger i alt) || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 10,423

i mio. EUR (tre decimaler)

|| || || År 2014[18] || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || År 2021 || År 2022 || I ALT

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 1-5 i den flerårige finansielle ramme || Forpligtelser || 32,489 || 32,489 || 33,489 || 34,489 || 34,489 || 35,489 || 36,489 || || || 239,423 ||

Betalinger || 20,864 || 28,414 || 32,814 || 32,814 || 34,189 || 35,189 || 35,189 || 11,700 || 8,250 || 239,423 ||

3.2.2.     Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

– ¨  Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af aktionsbevillinger

– x Forslaget/initiativet medfører anvendelse af aktionsbevillinger som anført herunder:

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

Der angives mål og resultater ò || || || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT

RESULTATER

Type resul­tater[19] || Resultaternes gnsntl. omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Resultater (antal) || Omkostninger || Samlede resultater (antal) || Samlede omkostninger

Aktion 1 Øge opmærksomheden omkring historiebevidsthed, EU's historie og identitet ved at tilskynde til debat, refleksion og netværkssamarbejde. || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Partnerskaber (3 år) || Drifts­tilskud || 0,175 || 8 || 1,400 || 8 || 1,400 || 8 || 1,400 || 10 || 1,750 || 10 || 1,750 || 10 || 1,750 || 0 || 0,000 || 54 || 9,450

- Strukturstøtte (1 år) || Drifts­tilskud || 0,100 || 4 || 0,400 || 4 || 0,400 || 4 || 0,400 || 5 || 0,500 || 5 || 0,500 || 5 || 0,500 || 23 || 2,300 || 50 || 5,000

Historiebevidst­hedsprojekter || Ak­tions­tilskud || 0,050 || 56 || 2,800 || 56 || 2,800 || 59 || 2,950 || 59 || 2,950 || 59 || 2,950 || 61 || 3,050 || 62 || 3,100 || 412 || 20,600

EU-integrationspro­jekter || Ak­tions­tilskud || 0,050 || 19 || 0,950 || 19 || 0,950 || 21 || 1,050 || 22 || 1,100 || 22 || 1,100 || 24 || 1,200 || 24 || 1,200 || 151 || 7,550

Subtotal for specifikt mål nr. 1 || 87 || 5,550 || 87 || 5,550 || 92 || 5,800 || 96 || 6,300 || 96 || 6,300 || 100 || 6,500 || 109 || 6,600 || 667 || 42,600

Aktion 2[20] Fremme borgernes demokratiske deltagelse og aktive medborgerskab på EU-plan ved at udvikle borgernes forståelse af EU's politiske beslutningsproces og fremme mulighederne for samfundsengagement og frivilligt arbejde på EU-plan. || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Borgermøder || Ak­tions­tilskud || 0,010 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 2,100 || 21,000

- Venskabsby­netværk || Ak­tions­tilskud || 0,050 || 118 || 5,900 || 118 || 5,900 || 118 || 5,900 || 119 || 5,950 || 119 || 5,950 || 120 || 6,000 || 126 || 6,300 || 838 || 41,900

Borgerprojekter og projekter med civilsamfunds­organisationer || Ak­tions­tilskud || 0,080 || 45 || 3,600 || 45 || 3,600 || 50 || 4,000 || 50 || 4,000 || 50 || 4,000 || 55 || 4,400 || 55 || 4,400 || 350 || 28,000

- Partnerskaber (3 år) || Drifts­tilskud || 0,175 || 30 || 5,250 || 30 || 5,250 || 30 || 5,250 || 32 || 5,600 || 32 || 5,600 || 32 || 5,600 || 0 || 0,000 || 186 || 32,550

- Strukturstøtte (1 år) || Drifts­tilskud || 0,100 || 14 || 1,400 || 14 || 1,400 || 15 || 1,500 || 15 || 1,500 || 15 || 1,500 || 15 || 1,500 || 72 || 7,200 || 160 || 16,000

Subtotal for specifikt mål nr. 2 || 507 || 19,150 || 507 || 19,150 || 513 || 19,650 || 516 || 20,050 || 516 || 20,050 || 522 || 20,500 || 553 || 20,900 || 3634 || 139,450

Aktion 3 Analyse, formidling og nyttiggørelse af projektresultater ||

- Peer review || Aktions­til­skud/of­fentlige kontrak­ter || 0,500 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 14 || 7,000

- Undersøgelser og kommunikationstjenester || Offent­lige kon­trakter || 0,250 || 1 || 0,250 || 1 || 0,250 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 3 || 0,750 || 5 || 1,250 || 16 || 4,000

- Støtteforanstaltninger || Aktions­tilskud || 0,075 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 42 || 3,150

- Begivenheder for formandskabet || Aktions­tilskud || 0,250 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 14 || 3,500

- Støttestrukturer i medlemsstaterne || Drifts­tilskud || 0,030 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 210 || 6,300

Subtotal for specifikt mål nr. 3 || 41 || 3,100 || 41 || 3,100 || 42 || 3,350 || 42 || 3,350 || 42 || 3,350 || 43 || 3,600 || 45 || 4,100 || 296 || 23,950

OMKOSTNINGER I ALT || 635 || 27,800 || 635 || 27,800 || 647 || 28,800 || 654 || 29,700 || 654 || 29,700 || 665 || 30,600 || 707 || 31,600 || 4597 || 206,000

3.2.3.     Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.3.1.  Resumé

– ¨  Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

– x Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

|| År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020 || I ALT

UDGIFTSOM­RÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

Menneskelige ressourcer || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 ||

Andre administrations- udgifter || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 ||

Subtotal UDGIFTSOM­RÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 ||

Uden for UDGIFTSOM­RÅDE 5[21] i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

Menneskelige ressourcer || || || || || || || ||

Andre administrations­udgifter || || || || || || || ||

Subtotal uden for UDGIFTSOM­RÅDE 5 i den flerårige finansielle ramme || || || || || || || ||

I ALT || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 10,423

NB: Beløbene vil blive tilpasset, afhængigt af resultaterne af den påtænkte overdragelsesproces.      

3.2.3.2.  Anslået behov for menneskelige ressourcer

– ¨  Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

– x Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

Overslag angives i hele tal (eller med højst én decimal)

|| || År 2014 || År 2015 || År 2016 || År 2017 || År 2018 || År 2019 || År 2020

Ÿ Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte) ||

|| XX 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer) || 9 || 9 || 9 || 9 || 9 || 9 || 9

|| XX 01 01 02 (i delegationer) || || || || || || ||

|| XX 01 05 01 (indirekte forskning) || || || || || || ||

|| XX 01 05 01 (direkte forskning) || || || || || || ||

|| Ÿ Eksternt personale (i fuldtidsækvivalenter: FTE)[22] ||

|| XX 01 02 01 (KA, V, UNE under den samlede bevillingsramme) || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1

|| XX 01 02 02 (KA, V, UNE, LA og UNE i delegationerne) || || || || || || ||

|| XX 01 04 yy[23] || - i hovedsædet[24] || || || || || || ||

|| - i delegationerne || || || || || || || ||

|| XX 01 05 02 (KA, UNE, V – indirekte forskning) || || || || || || ||

|| 10 01 05 02 (KA, UNE, V – direkte forskning) || || || || || || ||

|| Andre budgetposter (skal angives) || || || || || || ||

|| I ALT || 10 || 10 || 10 || 10 || 10 || 10 || 10

XX angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.

Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som GD'erne allerede har afsat til foranstaltningen, og/eller interne rokader i GD'erne, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige GD i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger. Beløbene vil naturligvis blive tilpasset, afhængigt af resultaterne af den påtænkte overdragelsesproces.

Beskrivelse af de opgaver, som skal udføres:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte || Samordning af programmet og kontakt med forvaltningsorganet

Eksternt personale ||

3.2.4.     Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

– x Forslaget/initiativet er foreneligt med indeværende flerårige finansielle ramme.

– ¨  Forslaget/initiativet kræver omlægning af det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme.

Der redegøres for omlægningen med angivelse af de berørte budgetposter og beløbenes størrelse.

[ikke relevant]

– ¨  Forslaget/initiativet kræver, at fleksibilitetsinstrumentet anvendes, eller at den flerårige finansielle ramme revideres[25].

Der redegøres for behovet med angivelse af de berørte udgiftsområder og budgetposter og beløbenes størrelse.

[ikke relevant]

3.2.5.     Tredjemands bidrag til finansieringen

– x Forslaget/initiativet indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand.

– Forslaget/initiativet indeholder bestemmelser om samfinansiering, jf. følgende overslag:

i mio. EUR (tre decimaler)

|| År n || År n+1 || År n+2 || År n+3 || Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (se punkt 1.6) || I alt

Organ, som deltager i samfinansieringen (angives) || || || || || || || ||

Samfinansierede bevillinger I ALT Endnu ikke fastlagt || || || || || || || ||

3.3.        Anslåede virkninger for indtægterne

– x Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne.

– ¨  Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

– ¨         for egne indtægter

– ¨         for diverse indtægter

i mio. EUR (tre decimaler)

Indtægtspost på budgettet || Bevillinger til rådighed i indevæ­rende regnskabsår || Forslagets/initiativets virkninger[26]

År n || År n+1 || År n+2 || År n+3 || Indsæt så mange kolonner som nødvendigt for at vise varigheden af virkningerne (jf. punkt 1.6)

Artikel ………. || || || || || || || ||

For diverse indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

Det oplyses, hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne.

[1]               EUT C […] af […], s. […].

[2]               KOM(2010) 2020 endelig af 3.3.2010.

[3]               Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 211/2011 af 16. februar 2011 om borgerinitiativer (EUT L 65 af 11.3.2011, s. 1).

[4]               EUT L 378 af 27.12.2006, s. 32.

[5]               EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13.

[6]               Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget (finansforordningen) (EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1). Ændret ved forordning (EF, Euratom) nr. 1995/2006 af 13. december 2006 (EUT L 390 af 30.12.2006, s. 1).

[7]               Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget – Et budget for Europa 2020 – Del II: Politikker, KOM(2011) 500 af 29.6.2011.

[8]               Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget – Et budget for Europa 2020 – Del II: Politikker (KOM(2011) 0500 af 29.6.2011).

[9]               ABM: Activity-Based Management (aktivitetsbaseret ledelse) – ABB: Activity Based Budgeting (aktivitetsbaseret budgetlægning).

[10]             Jf. artikel 49, stk. 6, litra a) og b), i finansforordningen.

[11]             Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html.

[12]             Organer omhandlet i finansforordningens artikel 185.

[13]             OB = opdelte bevillinger / IOB = ikke-opdelte bevillinger.

[14]             EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning

[15]             Tiltrædende lande, kandidatlande og i givet fald potentielle kandidatlande.

[16]             År n er lig med det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet begynder.

[17]             Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.

[18]             År n er lig med det år, hvor gennemførelsen af forslaget/initiativet begynder.

[19]             Resultater er de produkter og tjenesteydelser, der skal leveres (f.eks. antal finansierede studenterudvekslinger, antal km bygget vej osv.).

[20]             Som beskrevet i del 1.4.2. "Specifikt mål...".

[21]             Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.

[22]             KA: kontraktansatte, V: vikarer, UED: unge eksperter ved delegationer; LA= lokalt ansatte, UNE = udstationerede nationale eksperter.

[23]             Under loftet for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).

[24]             Angår især strukturfonde, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Fiskerifond (EFF).

[25]             Se punkt 19 og 24 i den interinstitutionelle aftale.

[26]             Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told, sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløbene, hvorfra opkrævningsomkostningerne på 25 % er fratrukket.

Top