52011PC0884

Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de instituire, pentru perioada 2014 – 2020, a programului „Europa pentru cetățeni” /* COM/2011/0884 final - 2011/0436 (APP) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

1.1. Contextul general

Încurajarea și facilitarea unei implicări mai mari a cetățenilor în acțiunile Uniunii Europene și în valorile acesteia sunt de o mare semnificație și importanță. Acest lucru înseamnă necesitatea de a spori implicarea cetățenilor în activitățile curente și, totodată, de a asigura o înțelegere mai bună a istoriei Uniunii și a originilor sale ca urmare a două războaie mondiale abominabile. Programele anterioare dedicate cetățenilor au abordat cu succes aceste dificultăți și este foarte necesar să se continue această activitate la nivelul Uniunii pentru a aborda aspectele respective.

Potrivit declarațiilor președintelui Barroso în discursul său privind starea Uniunii în 2011, ne confruntăm în prezent cu cele mai mari dificultăți prin care a trecut Uniunea în întreaga sa istorie. Este vorba de o criză financiară, economică și socială, dar și o criză de încredere. Planurile naționale și chiar cooperările interguvernamentale nu sunt suficiente pentru a soluționa problemele economice și sociale de o asemenea amploare, iar cetățenii nu cunosc încă în totalitate rolul și realizările Uniunii. Așadar, Comisia trebuie să găsească modalități de a-i sensibiliza pe cetățeni cu privire la proiectul Uniunii și de a le permite să-l înțeleagă mai bine.

Tratatul privind Uniunea Europeană face un pas important în ceea ce privește apropierea Uniunii de cetățenii săi și în stimularea unor dezbateri transfrontaliere mai active pe teme legate de politicile UE: articolul 11 introduce o dimensiune cu totul nouă a democrației participative, iar unul dintre elementele-cheie al acesteia este noul drept de inițiativă al cetățenilor.

Prin acest program, Comisia propune să ia măsuri pentru a stimula participarea civică (ca unul dintre elementele unui triunghi strategic, alături de satisfacerea nevoilor cetățenilor și promovarea drepturilor cetățenilor). Intențiile Comisiei sunt

(1) să dezvolte capacitatea societății civile de a participa la procesul de luare a deciziilor al Uniunii;

(2) să dezvolte structurile de sprijin pentru a canaliza rezultatele acestor dezbateri către factorii de decizie politică de la nivelurile corespunzătoare;

(3) să ofere cetățenilor mai multe posibilități de a participa la dezbateri și discuții pe teme legate de Uniune.

1.2. Motivele și obiectivele propunerii

Scopul programului este de a răspunde la necesitatea unor dezbateri veritabile pe teme legate de Uniune la nivel local, regional și național, dezbateri care pot fi plasate într-un context paneuropean. Programul se adresează, prin intermediul unui ansamblu vast de organizații, unui grup mare de cetățeni, care nu ar urmări în mod normal să influențeze sau să participe la activitățile Uniunii, pentru a-i încuraja să se implice, oricare ar fi tema sau formatul (legat de Uniune), atâta timp cât are o dimensiune transnațională sau europeană. Având în vedere abordarea orizontală, scopul său nu este de a înlocui programele tematice sau de a dubla procesul de consultare la nivelul Uniunii, ci de a-i mobiliza pe cetățeni la nivel local să dezbată pe teme concrete de interes european. Astfel, crește nivelul de cunoaștere a impactului politicilor Uniunii în viețile lor de zi cu zi. Ei vor putea să influențeze acțiunile Europei, să se convingă de avantajele acestora și să înțeleagă misiunea Uniunii.

Programul se va baza pe analiza punctelor forte și a celor slabe ale actualului program „Europa pentru cetățeni” (2007-2013) pentru conceperea viitorului program, elaborarea obiectivelor, stabilirea amplorii acestuia, vizibilitatea în termeni societali și geografici, pentru analiza impactului și crearea mecanismelor de valorificare/diseminare.

Obiectivul general al viitorului program va fi „de a consolida memoria istorică și de a întări capacitatea de participare civică la nivelul Uniunii”. El va răspunde necesității de dezvoltare a unor structuri de sprijin pentru a canaliza rezultatele acestor dezbateri către factorii de decizie politică de la nivelurile corespunzătoare; astfel, programul ar contribui la dezvoltarea capacității organizațiilor de cetățeni de a-i implica pe cetățeni în viața democratică a Uniunii. Obiectivele specifice propuse vor urmări:

– să stimuleze dezbaterile, reflecția și cooperarea pe tema memoriei istorice, a integrării și a istoriei Uniunii;

– să favorizeze înțelegerea cetățenilor și să dezvolte capacitatea acestora de a participa la procesul de luare a deciziilor al Uniunii, precum și să asigure mai multe posibilități de manifestare a solidarității, de implicare în societate și de voluntariat la nivelul Uniunii.

Ca urmare a reducerii numărului de obiective specifice propuse pentru noul program, va fi definit un nou set de obiective operaționale. Grație acestora din urmă, Comisia va avea o capacitate sporită de a stabili indicatori mai fiabili, iar apoi de a analiza mai obiectiv și mai detaliat progresele și impactul.

– să sprijine organizațiile în promovarea dezbaterilor și a activităților comemorative, a celor dedicate valorilor și istoriei europene;

– să sprijine organizațiile de interes general european, parteneriatele și rețelele transnaționale în promovarea interacțiunilor dintre cetățeni pe teme europene;

– dimensiunea orizontală: analiza, diseminarea și valorificarea rezultatelor proiectelor prin activități interne și externe.

1.3. Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

Articolul 11 din Tratatul de instituire a Uniunii Europene (TUE) prevede sarcinile instituțiilor Uniunii de a acorda cetățenilor și organizațiilor reprezentative posibilitatea de a-și face cunoscute opiniile și de a face schimb de opinii în mod public, în toate domeniile de acțiune ale Uniunii. Același articol menționează obligația instituțiilor de a avea un dialog deschis, transparent și constant cu societatea civilă, obligația Comisiei de a proceda la ample consultări ale părților interesate și introduce inițiativa cetățenilor. În documentul Political Guidelines (Orientări politice) din septembrie 2009, președintele Barroso a cerut să se acorde mult mai multă atenție cetățenilor, care ar trebui să fie în inima politicilor europene. După cum este explicat mai jos, se preconizează crearea unei legături mult mai strânse între activitățile desfășurate în cadrul următoarei generații a programului „Europa pentru cetățeni” și procesul efectiv de elaborare a politicilor. Prin urmare, va exista o colaborare strânsă între serviciile Comisiei responsabile de implementarea respectivelor politici și programe.

Programul este unul dintre instrumentele care fac legătura între principiile democratice prevăzute la articolele 10 și 11 din TUE și o gamă largă de politici sectoriale ale Uniunii, fără să se substituie dialogurilor specifice pe care le are Comisia Europeană cu cetățenii, părțile interesate și grupurile de interese. Următoarea generație a programului „Europa pentru cetățeni” oferă cetățenilor ocazia să facă schimb de opinii cu privire la toate domeniile acțiunii Uniunii și în toate etapele procesului formal de luare a deciziilor. În ceea ce privește temele proiectelor, modul în care se încadrează în contextul local și regional și structura părților interesate, există sinergii importante cu alte programe ale Uniunii, de exemplu în domeniul ocupării forței de muncă, al afacerilor sociale, al educației, al cercetării și inovării, al tineretului și culturii, al justiției, al egalității între femei și bărbați, al nediscriminării și al politicii regionale.

De asemenea, programul completează activitatea desfășurată de reprezentanțele Comisiei Europene în statele membre. Reprezentanțele se vor implica în comunicare și în promovarea programului în cea mai mare măsură posibilă, în conformitate cu mandatul lor de informare a cetățenilor și de comunicare la nivel național.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRŢILE INTERESATE ŞI EVALUĂRILE IMPACTULUI

2.1         Consultarea părților interesate

Consultarea principalelor părți interesate ale programului „Europa pentru cetățeni” a jucat un rol semnificativ. Li s-a solicitat să-și exprime opiniile în următoarele ocazii:

– La 20 iunie 2010, a avut loc la Bruxelles o reuniune de consultare cu principalele părți interesate: membrii grupului de consultare periodică a ONG-urilor, punctele de contact naționale pentru cetățenie europeană (PEC), Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene (CEMR) și coordonatorii pentru înfrățirea orașelor, precum și membrii comitetului programului. Lucrările s-au bazat pe o ordine de zi deschisă și au încurajat o participare largă.

– La 27 octombrie 2010, a fost lansată, prin intermediul instrumentului IPM (Interactive Policy Making) al Comisiei, o consultare online pe marginea viitorului programului „Europa pentru cetățeni”. Consultarea a fost deschisă până la 5 ianuarie 2011 și toate părțile interesate au fost invitate să-și aducă contribuțiile: cetățenii de rând, organizații ale societății civile, autorități și administrații publice, instituții de cercetare și de inovare, organizații europene și internaționale și altele. Au participat 412 respondenți, iar 5 contribuții suplimentare au fost primite separat. Opiniile exprimate au fost analizate de Comisie, cu ajutorul unui consultant extern. Rezultatele consultării publice și o analiză detaliată a acesteia sunt disponibile la adresa: http://ec.europa.eu/citizenship.

– La 21 iunie 2011, a avut loc la Bruxelles a doua reuniune cu părțile interesate, la care au participat 100 de persoane.

– În mai-iunie 2011, au fost realizate trei sondaje în rândul unor grupuri-țintă la Viena, Paris și Varșovia, privind diverse aspecte ale programului (înfrățirea orașelor, impactul asupra dezvoltării societății civile, memoria istorică) care a reunit părțile interesate și cercetătorii, autoritățile locale și naționale și jurnaliștii.

– Consultarea periodică a părților interesate: constă în 2-3 reuniuni/an la care participă Comisia și aproximativ 70 de organizații europene importante care sunt implicate activ în programul „Europa pentru cetățeni”.

2.2         Obținerea și utilizarea expertizei

La redactarea evaluării impactului pentru pregătirea propunerii de program, Comisia a ținut seama de expertiza părților interesate exprimată în cadrul celor două reuniuni ale părților interesate și de cea a părților interesate exprimată în cadrul consultării publice online. Aceste două expertize au fost comparate cu cea a grupurilor-țintă care au fost consultate în primăvara anului 2011.

Pentru a valorifica experiența dobândită în cadrul actualului program, evaluarea intermediară efectuată de un consultant extern în 2010 a reprezentat o sursă de informații importantă care a alimentat atât evaluarea impactului, cât și propunerea de program.

2.3         Evaluarea impactului

În vara anului 2011 a fost realizată o evaluare a impactului completă. La 21 septembrie 2011, comitetul de evaluare a impactului a analizat raportul și a cerut câteva îmbunătățiri, în special să se realizeze o analiză mai completă și mai țintită a problemei, să se ofere informații mai specifice despre obiective, să se elaboreze și să se analizeze opțiunile politice de fond, să se clarifice modalitățile de evaluare și să se definească indicatori de progres mai fiabili. Aceste elemente au fost incluse în ultimul raport.

De asemenea, programul a fost integrat în evaluarea impactului cumulată a cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

3.1         Rezumatul acțiunii propuse

Comisia Europeană propune un program intitulat „Europa pentru cetățeni” pentru perioada 2014-2020, care se bazează pe programul existent. Scopul programului este de a îmbunătăți capacitatea de participare civică la nivelul Uniunii și de a contribui astfel la promovarea participării civice și la creșterea nivelului de cunoaștere și de înțelegere a acțiunilor Uniunii. Programul are două dimensiuni, destinate să sprijine, pe de o parte, organizațiile de interes european general, parteneriatele și rețelele transnaționale, cu scopul de a stimula interacțiunile cetățenilor în domenii care țin de Uniune și, pe de altă parte, organizațiile care promovează dezbaterile și activitățile pe tema istoriei și valorilor europene. O caracteristică transversală a programului este intenția de a include prevederi pentru analiza, diseminarea și valorificarea rezultatelor obținute în urma activităților programului. Programul va fi implementat, ca versiunea sa precedentă, prin granturi operaționale și granturi pentru acțiuni acordate pe bază de cereri publice de propuneri și prin contracte de prestări de servicii bazate pe cereri de oferte. Comisia poate utiliza pentru implementarea programului, pe baza unei analize cost-beneficiu, o agenție executivă existentă, astfel cum se prevede în Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului din 19 decembrie 2002 de stabilire a statutului agențiilor executive cărora urmează să li se încredințeze anumite sarcini în gestionarea programelor comunitare.

3.2         Temei juridic

Articolul 352 din TFUE.

3.3         Principiul subsidiarității

Articolul 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) prevede obligațiile instituțiilor Uniunii de a acorda cetățenilor și organizațiilor reprezentative posibilitatea de a-și face cunoscute opiniile și de a face schimb de opinii în mod public, în toate domeniile de acțiune ale Uniunii. Același articol menționează obligația instituțiilor de a menține „un dialog deschis, transparent și constant cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă”, obligația Comisiei de a se angaja în consultări de amploare cu părțile interesate și introduce inițiativa cetățenilor.

Sunt necesare mijloace adecvate pentru a se asigura respectarea acestor dispoziții ale tratatului. Programul „Europa pentru cetățeni” reprezintă unul dintre aceste mijloace, iar un alt mijloc este Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind inițiativa cetățenească.

Valoarea adăugată pentru Uniune a programului propus poate fi demonstrată mai bine la nivelul acțiunilor individuale ale noului program:

– În cazul componentei „Memorie istorică și cetățenie europeană”, programul urmărește să sprijine organizațiile în promovarea dezbaterilor și activităților pe tema integrării europene și a istoriei la nivel transnațional sau atunci când este vorba în mod clar de o dimensiune europeană. Pentru anumite acțiuni din cadrul secțiunii „istorie”, este suficientă dimensiunea europeană. Arhivele istorice, locurile de comemorare țin, prin însuși caracterul lor, de contextul local, dar în multe cazuri au o semnificație la nivelul întregii Uniuni.

– În cazul componentei „Angajament democratic și participare civică”, programul dorește să favorizeze înțelegerea cetățenilor și să dezvolte capacitatea acestora de a participa la procesul de luare a deciziilor al Uniunii, precum și să asigure mai multe posibilități de manifestare a solidarității, implicare în societate și voluntariat la nivelul Uniunii. Un domeniu de aplicare atât de vast și o ambiție atât de mare se pot manifesta numai la nivelul Uniunii.

– În ceea ce privește componenta „Valorificare”, este vorba de o dimensiune orizontală a programului în ansamblul său. Această secțiune se va concentra asupra analizei, diseminării și valorificării rezultatelor proiectelor din cadrul componentei descrise mai sus. Platformele naționale și regionale ar permite colectarea de cele mai bune practici și idei despre modul în care se poate stimula participarea civică, dar sunt necesare, de asemenea, platforme paneuropene și instrumente comune pentru a lărgi perspectiva și a facilita schimburile transnaționale.

Obiectivele prezentului regulament nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre și, prin urmare, având în vedere caracterul transnațional și multilateral al activităților și măsurilor programului, pot fi îndeplinite mai bine la nivelul Uniunii Europene.

3.4         Principiul proporționalității

Propunerea respectă principiul proporționalității întrucât nu depășește nivelul minim necesar pentru realizarea la nivel european a obiectivului declarat și ceea ce este necesar pentru îndeplinirea acestuia.

3.5         Impactul asupra drepturilor fundamentale

Programul sprijină indirect drepturile cetățenilor Uniunii consacrate în articolul 39 din Carta drepturilor fundamentale.

4.           IMPLICAŢII BUGETARE

Propunerea Comisiei de cadru financiar multianual pentru perioada 2014-2020 prevede alocarea pentru programul „Europa pentru cetățeni” a sumei de 229 de milioane de euro la prețuri actuale.

4.1         Punerea în aplicare

În ceea ce privește gestionarea, regulamentul urmărește o abordare mai raționalizată și simplificată, având ca rezultat o rentabilitate mai mare. Economiile de scară vor fi semnificative în cazul în care acțiunile de natură similară au norme și proceduri similare de punere în aplicare, aducând simplificări atât pentru beneficiari, cât și pentru organismele de gestionare la nivelul UE și la nivel național.

Simplificarea are deja o importanță primordială în programul actual și va fi continuată în noul program. Recurgerea la o agenție executivă pentru gestionarea întregului ciclu al programului permite realizarea de economii semnificative în termeni de administrație și resurse umane. În plus, utilizarea de sume forfetare, rate forfetare și costuri unitare, cereri electronice și controale eficiente la fața locului prin gruparea vizitelor la sediile organizațiilor din aceeași regiune reduc și mai mult sarcina administrativă și permit reduceri semnificative ale costurilor.

2011/0436 (APP)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de instituire, pentru perioada 2014 – 2020, a programului „Europa pentru cetățeni”

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 352,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului actului legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European[1],

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1) În conformitate cu articolul 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană, instituțiile Uniunii ar trebui să acorde cetățenilor și asociațiilor reprezentative posibilitatea de a-și face cunoscute opiniile și de a face schimb de opinii în mod public în toate domeniile de acțiune ale Uniunii și să mențină un dialog deschis, transparent și constant cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă.

(2) Prin strategia Europa 2020, Uniunea și statele membre urmăresc să stimuleze creșterea, ocuparea forței de muncă, productivitatea și coeziunea socială în deceniul care urmează[2].

(3) Deși cetățenia Uniunii, cu drepturi consacrate, constituie în mod obiectiv o valoare adăugată clară, Uniunea nu subliniază întotdeauna în mod eficient legătura dintre soluția pentru o gamă largă de probleme economice și sociale și politicile Uniunii. Prin urmare, realizările impresionante în ceea ce privește pacea și stabilitatea în Europa, creșterea durabilă pe termen lung, prețurile stabile, protecția eficientă a consumatorilor și mediul, precum și promovarea drepturilor fundamentale nu au dat naștere întotdeauna unui sentiment puternic de apartenență în rândul cetățenilor Uniunii.

(4) Pentru a aduce Europa mai aproape de cetățeni și a le permite acestora din urmă să participe pe deplin la construcția unei Uniuni și mai apropiate, este necesar un ansamblu de acțiuni și eforturi coordonate întreprinse prin intermediul unor activități la nivel transnațional și la nivelul Uniunii. Inițiativa cetățenească europeană oferă o șansă unică cetățenilor să participe direct la elaborarea legislației UE[3].

(5) Decizia nr. 1904/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire pentru perioada 2007-2013 a programului „Europa pentru cetățeni” pentru promovarea cetățeniei europene active[4] a stabilit un program de acțiune care confirmă necesitatea de promovare a unui dialog susținut cu organizațiile societății civile și cu municipalitățile și de sprijinire a implicării active a cetățenilor.

(6) Raportul intermediar de evaluare, o consultare publică online și două reuniuni consecutive de consultare a părților interesate au confirmat că noul program este considerat adecvat atât de organizațiile societății civile, cât și de persoanele fizice implicate și ar trebui instituit pentru a avea un impact din punct de vedere organizațional în vederea dezvoltării capacităților și din punct de vedere personal în vederea sporirii interesului pentru aspectele care țin de Uniune.

(7) În ceea ce privește temele proiectelor, modul în care se încadrează în contextul local și regional și structura părților interesate, ar trebui să existe sinergii importante cu alte programe ale Uniunii, de exemplu în domeniul ocupării forței de muncă, al afacerilor sociale, al educației, al tineretului și culturii, al justiției, al egalității între femei și bărbați, al nediscriminării și al politicii regionale.

(8) Pentru a revigora toate aspectele vieții publice, noul program ar trebui să acopere un spectru larg de diferite acțiuni și să includă, printre altele, reuniuni ale cetățenilor, contacte și dezbateri pe teme legate de cetățenie, evenimente la nivelul Uniunii, inițiative de reflecție asupra momentelor decisive din istoria europeană, inițiative de sensibilizare a publicului cu privire la instituțiile Uniunii și funcționarea acestora, precum și dezbateri privind aspecte care țin de politicile europene.

(9) O dimensiune orizontală a programului ar trebui să asigure valorificarea și transferabilitatea rezultatelor pentru un impact mai puternic și durabilitate pe termen lung. În acest scop, activitățile lansate ar trebui să aibă o legătură clară cu agenda politică europeană și să beneficieze de promovare în mod corespunzător.

(10) Ar trebui să se acorde o atenție deosebită integrării echilibrate a cetățenilor și a organizațiilor societății civile din toate statele membre în proiectele și activitățile transnaționale, ținând seama de caracterul multilingv al UE.

(11) Țările în curs de aderare, țările candidate și potențial candidate care beneficiază de o strategie de preaderare, pe de o parte, și țările AELS care sunt părți la Acordul privind SEE, pe de altă parte, sunt recunoscute ca potențiale participante la programele UE, în conformitate cu acordurile încheiate cu țările respective.

(12) Prezentul regulament prevede, pentru întreaga durată a programului, un pachet financiar care să constituie principala referință pentru autoritatea bugetară în timpul procedurii bugetare anuale, în sensul punctului [17] din Acordul interinstituțional din XX/YY/201Y dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind cooperarea în chestiuni bugetare și privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară.

(13) Resursele alocate activităților de comunicare în temeiul prezentului regulament contribuie, de asemenea, la comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii Europene, în măsura în care sunt legate de obiectivele generale ale prezentului regulament.

(14) Programul ar trebui să fie monitorizat constant și evaluat în mod independent, în cooperare cu Comisia și statele membre, pentru a permite modificările necesare în vederea punerii în practică corespunzătoare a măsurilor.

(15) Interesele financiare ale Uniunii Europene ar trebui protejate prin măsuri proporționale de-a lungul ciclului de cheltuieli, inclusiv prin prevenirea, depistarea și investigarea neregulilor, recuperarea fondurilor pierdute, plătite în mod necuvenit sau utilizate incorect și, dacă este cazul, aplicarea de sancțiuni.

(16) Se va acorda preferință granturilor pentru proiectele cu impact puternic, în special celor care sunt legate direct de politicile UE destinate să stimuleze participarea la elaborarea agendei politice a UE. De asemenea, în conformitate cu principiul bunei gestiuni financiare, implementarea programului ar trebui simplificată prin utilizarea sumelor forfetare, a finanțărilor la rate forfetare și prin aplicarea de bareme de costuri unitare.

(17) Ar trebui preconizate măsuri tranzitorii pentru monitorizarea acțiunilor demarate înainte de 31 decembrie 2013 în temeiul Deciziei nr. 1904/2006/CE.

(18) Deoarece obiectivele prezentului regulament nu pot fi realizate în mod satisfăcător de statele membre și, prin urmare, având în vedere caracterul transnațional și multilateral al activităților și măsurilor programului, pot fi îndeplinite mai bine la nivelul Uniunii Europene, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității prevăzut la articolul 5 din tratat. În conformitate cu principiul proporționalității enunțat în respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar în vederea atingerii acestor obiective.

(19) Pentru a se asigura condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei în limita domeniului de competență și a obiectivelor programului. Competențele respective trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[5].

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Instituirea și obiectivele generale

1. Prezentul regulament instituie programul „Europa pentru cetățeni" (denumit în continuare „programul") pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2014 și 31 decembrie 2020.

2. În cadrul scopului general de a contribui la înțelegerea Uniunii Europene și de a promova participarea civică, programul contribuie la următorul obiectiv general:

– consolidarea memoriei istorice și întărirea capacității de participare civică la nivelul Uniunii.

Articolul 2

Obiectivele specifice ale programului

Programul are următoarele obiective specifice, care sunt puse în aplicare prin acțiuni la nivel transnațional sau care au o dimensiune europeană clară:

1.           Să sensibilizeze publicului cu privire la memoria istorică, istoria și identitatea Uniunii și să stimuleze dezbaterea, reflecția și colaborarea în rețea.

Progresul va fi măsurat în funcție de numărul beneficiarilor direcți și indirecți, de calitatea proiectelor și de procentajul de persoane care depun cereri pentru prima dată.

2.           Să încurajeze participarea democratică și civică a cetățenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai bună înțelegere de către cetățeni a procesului de elaborare a politicilor al Uniunii și prin promovarea oportunităților de implicare în societate și voluntariat la nivelul Uniunii.

Progresul va fi măsurat în funcție de numărul beneficiarilor direcți și indirecți, de modul în care UE și instituțiile sale sunt percepute de beneficiari, de calitatea proiectelor și de procentajul de persoane care depun cereri pentru prima dată.

Articolul 3

Structura programului și acțiunile sprijinite

1.           Programul constă în următoarele două componente:

(a) „Memorie istorică și cetățenie europeană”

(b) „Implicare democratică și participare civică”.

Cele două componente sunt completate de acțiuni orizontale pentru analiza, diseminarea și valorificarea rezultatelor proiectelor (acțiuni de „valorificare”).

2.           Pentru a realiza obiectivele, programul va finanța, printre altele, următoarele tipuri de acțiuni, puse în aplicare la nivel transnațional sau care au o dimensiune europeană clară:

– reuniuni ale cetățenilor, înfrățirea orașelor

– înființarea și punerea în practică de parteneriate și rețele transnaționale

– sprijinul organizațiilor de interes european general

– crearea comunităților și organizarea de dezbateri privind aspecte legate de cetățenie prin intermediul mijloacelor TIC și/sau a platformelor sociale

– evenimente la nivelul Uniunii

– dezbateri/studii și intervenții pe marginea momentelor decisive din istoria europeană, în special pentru comemorarea crimelor comise sub regimurile nazist și stalinist

– reflecții/dezbateri pe tema valorilor comune

– inițiative de sensibilizare a publicului cu privire la instituțiile UE și funcționarea acestora

– acțiuni care exploatează și valorifică rezultatele inițiativelor sprijinite

– studii pe teme legate de cetățenie și participare civică

– sprijin acordat structurilor din statele membre, care sunt responsabile de informare/consiliere în legătură cu programul

Articolul 4

Măsuri

Măsurile pot lua forma granturilor sau a contractelor de achiziții publice.

1.           Granturile Uniunii pot fi acordate sub forme specifice, cum ar fi granturi operaționale sau granturi pentru acțiuni.

2.           Contractele de achiziții publice au ca obiect achiziționarea de servicii, cum ar fi cele pentru organizarea de evenimente, studii și cercetări, instrumente de informare și de difuzare, monitorizare și evaluare.

Articolul 5

Participarea la program

Pot participa la program următoarele țări, denumite în continuare „țări participante”:

(a) statele membre;

(b) țările în curs de aderare, țările candidate și țări potențial candidate, în conformitate cu principiile generale și cu termenii și condițiile generale de participare a acestor țări la programele Uniunii stabilite în acordurile-cadru, în deciziile Consiliului de asociere sau în acordurile similare respective;

(c) țările AELS care sunt părți la Acordul privind SEE, în conformitate cu dispozițiile acordului respectiv.

Articolul 6

Accesul la program

Pot participa la program toate părțile interesate care promovează integrarea europeană, în special autoritățile și organizațiile locale, organizațiile de cercetare și reflecție în domeniul politicilor publice europene (think-tank), grupurile de cetățeni și alte organizații ale societății civile (de exemplu, asociațiile de victime), precum și instituțiile de învățământ și cercetare.

Articolul 7

Cooperarea cu organizațiile internaționale

Programul poate cuprinde, în domeniul său de competență, activități comune cu organizațiile internaționale competente, de exemplu Consiliul Europei și UNESCO, pe baza contribuțiilor comune și în conformitate cu Regulamentul financiar[6].

Articolul 8

Implementarea programului

Pentru implementarea programului, Comisia adoptă programe de lucru anuale prin acte de punere în aplicare, în conformitate cu procedura menționată la articolul 9 alineatul (2). Aceste programe stabilesc obiectivele urmărite, rezultatele așteptate, modalitățile de implementare și cuantumul total al planului de finanțare. Ele conțin, de asemenea, o descriere a acțiunilor care urmează să fie finanțate, o indicare a sumelor alocate fiecărei acțiuni și un calendar orientativ al punerii în aplicare. Ele includ granturi pentru priorități, criteriile esențiale de evaluare și rata maximă a cofinanțării.

Articolul 9

Comitet

1.           Comisia este asistată de un comitet. Comitetul respectiv este un comitet în sensul Regulamentului nr. 182/2011.

2.           În cazurile în care se face referire la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul nr. 182/2011.

Articolul 10

Consultarea părților interesate

Comisia menține un dialog constant cu beneficiarii programului, cu părțile interesate și cu experții.

Articolul 11

Coerența cu alte instrumente ale Uniunii

Comisia asigură coerența și complementaritatea între prezentul program și instrumentele din alte domenii de acțiune ale Uniunii, în special din educație, formare profesională, cultură, sport, drepturi și libertăți fundamentale, incluziune socială, egalitate de gen, lupta împotriva discriminării, cercetare și inovare, politica de extindere și acțiunea externă a Uniunii.

Articolul 12

Buget

1.           Pachetul financiar pentru implementarea programului este de 229 milioane EUR.

2.           Resursele alocate activităților de comunicare în temeiul prezentului regulament contribuie, de asemenea, la comunicarea instituțională a priorităților politice ale Uniunii Europene[7], în măsura în care sunt legate de obiectivele generale ale prezentului regulament.

Articolul 13

Protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene

1. Comisia ia măsurile adecvate pentru a se asigura că, atunci când sunt puse în aplicare acțiunile finanțate în temeiul prezentului regulament, interesele financiare ale Uniunii Europene sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupției și oricăror altor activități ilegale, prin controale eficace și, dacă sunt detectate nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, dacă este cazul, prin aplicarea de sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

2. Comisia sau reprezentanții acesteia și Curtea de Conturi au competențe de control, pe baza documentelor și la fața locului, în cazul tuturor beneficiarilor de granturi, al contractanților și subcontractanților care au primit fonduri din partea Uniunii în cadrul prezentului program.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) poate desfășura controale și inspecții la fața locului în cazul operatorilor economici vizați direct sau indirect de astfel de finanțări, în conformitate cu procedurile stabilite de Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96, pentru a stabili dacă a avut loc o fraudă, un act de corupție sau orice altă activitate ilegală care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene în legătură cu un acord sau cu o decizie de acordare a unei subvenții, sau cu un contract privind o finanțare din partea Uniunii.

Fără a aduce atingere primelor două paragrafe, acordurile de cooperare cu țări terțe și cu organizații internaționale, acordurile și deciziile de acordare a granturilor și contractele rezultate din punerea în aplicare a prezentului regulament trebuie să împuternicească în mod expres Comisia, Curtea de Conturi și OLAF să efectueze astfel de audituri, controale și inspecții la fața locului.

Articolul 14

Monitorizare și evaluare

1.           Comisia asigură monitorizarea regulată a programului în funcție de obiectivele sale, pe baza indicatorilor de performanță stabiliți în acest scop. Rezultatele procesului de monitorizare și evaluare sunt utilizate pentru implementarea programului. Monitorizarea include, în special, întocmirea rapoartelor prevăzute la alineatul (3) literele (a) și (c).

Dacă este cazul, indicatorii ar trebui să fie defalcați în funcție de sex și vârstă.

2.           Comisia asigură evaluarea periodică, externă și independentă a programului și trimite regulat rapoarte Parlamentului European.

3.           Comisia prezintă următoarele documente Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor:

(a) un raport intermediar de evaluare privind rezultatele obținute și aspectele calitative și cantitative ale punerii în aplicare a programului până la 31 decembrie 2017;

(b) o comunicare privind continuarea programului până la 31 decembrie 2018;

(c) un raport de evaluare ex-post, până la 1 iulie 2023.

Articolul 15

Dispoziții tranzitorii

Decizia nr. 1904/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2014.

Acțiunile inițiate înainte de 31 decembrie 2013 în temeiul Deciziei nr. 1904/2006/CE continuă să fie reglementate de decizia respectivă până la finalizarea acestora.

În conformitate cu articolul 18 din Regulamentul financiar, creditele corespunzătoare veniturilor obținute din rambursarea sumelor plătite în mod necuvenit în temeiul Deciziei 1904/2006/CE pot fi alocate programului.

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2014.

Adoptat la Bruxelles,

                                                                       Pentru Consiliu,

                                                                       Preşedintele

ANEXĂ

1. DESCRIEREA INIȚIATIVELOR

Informații suplimentare privind accesul la program

COMPONENTA 1: Memorie istorică și cetățenie europeană

Această componentă se caracterizează prin eventualele proiecte și inițiative care pot fi lansate în cadrul său, și nu prin tipul organizațiilor civice sau prin actorii care pot depune o cerere.

Activitățile sprijinite în cadrul acestei componente invită la o reflecție asupra valorilor comune în sensul cel mai larg al termenului, ținând seama de diversitate. Ar putea fi finanțate inițiativele care reflectă asupra cauzelor regimurilor totalitare în istoria modernă a Europei (în special, dar nu numai, nazismul și stalinismul) și cele de comemorare a victimelor acestor regimuri. Această componentă ar trebui să includă, de asemenea, activități referitoare la alte puncte de referință în istoria europeană recentă. În special, se va acorda preferință acțiunilor care încurajează toleranța și reconcilierea, vizând generațiile mai tinere.

COMPONENTA 2: Implicare democratică și participare civică

Această componentă se caracterizează prin eventualele proiecte și inițiative care pot fi lansate în cadrul său, și nu prin tipul organizațiilor civice sau prin actorii care pot depune o cerere. Această componentă va cuprinde activități care vizează participarea civică în sensul cel mai larg al termenului, acordând o atenție deosebită metodelor de structurare care să asigure durabilitatea pe termen lung. Se va acorda preferință inițiativelor și proiectelor cu o legătură clară cu agenda politică europeană.

Această componentă poate să acopere, de asemenea, proiecte și inițiative care asigură mai multe posibilități de manifestare a solidarității, de implicare în societate și de voluntariat la nivelul Uniunii.

Mai sunt multe de făcut pentru a atrage mai multe femei în procesul de luare a deciziilor politice și economice. Opiniile femeilor ar trebui să se facă mai bine auzite și luate în considerare de persoanele responsabile de luarea deciziilor politice care au un impact asupra vieților oamenilor.

ACȚIUNE ORIZONTALĂ: Valorificare

Această acțiune este definită pentru ansamblul programului și se aplică atât pentru componenta 1, cât și pentru componenta 2.

Acțiunea va sprijini inițiativele care stimulează transferabilitatea rezultatelor, oferă un randament al investițiilor mai bun și exploatează mai bine învățămintele desprinse din experiență. Scopul acestei acțiuni este o mai bună „valorificare” și exploatare a rezultatelor inițiativelor lansate în scopul stimulării durabilității pe termen lung.

Ea va include „dezvoltarea capacităților” – elaborarea de măsuri de sprijin pentru schimbul de cele mai bune practici, pentru punerea în comun a experiențelor între părțile interesate la nivel local și regional, care include autoritățile publice, și pentru dezvoltarea de noi competențe, de exemplu prin formare. Aceasta din urmă ar putea include schimburile între colegi, formarea formatorilor, precum și, de exemplu, crearea unei baze de date cu organizațiile/proiectele finanțate de program.

2. Gestionarea programului

Programul va dezvolta principiul parteneriatelor multianuale bazate pe obiectivele convenite, valorificând analiza rezultatelor pentru asigurarea avantajelor reciproce atât pentru societatea civilă, cât și pentru Uniunea Europeană.

În general, se va acorda preferință granturilor pentru proiectele cu impact puternic, în special celor care sunt legate direct de politicile Uniunii destinate să stimuleze participarea la elaborarea agendei politice a Uniunii.

Gestionarea programului și a majorității acțiunilor va putea fi asigurată la nivel central de o agenție executivă.

Toate acțiunile vor fi puse în practică la nivel transnațional sau ar trebui să aibă o dimensiune europeană clară. Acestea vor încuraja mobilitatea cetățenilor și schimbul de idei în Uniunea Europeană.

Integrarea în rețea și accentul pus pe efectele multiplicatoare, inclusiv utilizarea celor mai avansate tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) și a platformelor sociale, vor fi elemente importante care se vor reflecta atât în tipurile de activități, cât și în gama de organizații implicate. Va fi puternic încurajată dezvoltarea interacțiunii și a sinergiei între diferitele tipuri de părți interesate implicate în program.

Bugetul programului poate acoperi, de asemenea, cheltuieli asociate cu activitățile de pregătire, control, monitorizare, audit și evaluare, necesare în mod direct pentru gestionarea programului și îndeplinirea obiectivelor sale, în special studii, întruniri, activități de informare și publicare, cheltuieli asociate cu rețelele informatice pentru schimbul de informații și orice alte cheltuieli aferente sprijinului administrativ și tehnic pe care Comisia le poate considera necesare pentru gestionarea programului.

Cheltuielile administrative generale ale programului ar trebui să fie proporționale cu sarcinile prevăzute în programul în cauză.

Comisia poate întreprinde activități de informare, publicare și difuzare în funcție de necesități, asigurând astfel o cunoaștere largă și un impact semnificativ al activităților susținute prin program.

Bugetul alocat acoperă, de asemenea, comunicarea instituțională privind prioritățile politice ale Uniunii[8].

3. Monitorizare

Obiectivele specifice de la articolul 2 descriu rezultatele pe care trebuie să le îndeplinească programul. Progresul va fi măsurat cu ajutorul indicatorilor de performanță stabiliți în acest scop, după cum urmează:

Obiectivul specific 1: Sensibilizarea publicului cu privire la memoria istorică, istoria și identitatea Uniunii și stimularea dezbaterii, a reflecției și a colaborării în rețea.

Indicatori de rezultat || Ultimul rezultat cunoscut || Obiectiv pe termen mediu (rezultat)

Numărul de beneficiari direcți și indirecți || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. ||

Numărul de proiecte și calitatea rezultatelor || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Creșterea numărului de proiecte cu 80% Creșterea scorului mediu acordat de experții externi.

Procentul de persoane care depun cerere pentru prima oară || Cifra medie este de aproximativ 33% (în funcție de acțiune și an) || Minimum 15% global.

Obiectivul specific 2: Încurajarea participării democratice și civice a cetățenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai bună înțelegere de către cetățeni a procesului de elaborare a politicilor al Uniunii și prin promovarea oportunităților de implicare în societate și voluntariat la nivelul Uniunii.

Indicatori de rezultat || Ultimul rezultat cunoscut || Obiectiv pe termen mediu (rezultat)

Numărul de participanți implicați direct || 1 100 000 de cetățeni (2010) Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Minimum 600 000 de persoane pe an, cu o participare echilibrată a femeilor și bărbaților.

Numărul de beneficiari indirecți ai programului || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Informații și rezultate agregate furnizate în rapoartele finale. Obiectiv pe termen mediu: 5 milioane de persoane (ținând cont de numărul de femei și bărbați care au beneficiat de program).

Numărul de organizații participante || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. || 2 000 de organizații pe an.

Modul în care beneficiarii percep UE și instituțiile acesteia || Potrivit Eurobarometrului din august 2011, mai puțin de jumătate (41%) dintre cetățenii europeni au încredere în UE sau un sentiment de apartenență la ea. Cifrele de bază pentru beneficiarii programului urmează a fi stabilite la începutul proiectelor. || Nivelul mai mare de încredere manifestat de beneficiarii programului față de Uniunea Europeană după terminarea proiectului.

Calitatea proiectelor || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Creșterea scorului mediu acordat de experții externi.

Procentul de persoane care depun cerere pentru prima oară || Cifra medie este de aproximativ 33% (în funcție de acțiune și an) || Minimum 15% global.

Numărul de parteneriate și rețele transnaționale și cu parteneri multipli. || 656 (date din 2009; cu excepția granturilor de funcționare și a activităților legate de memoria istorică) Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Creșterea cu 5% (parteneriate și rețele transnaționale) Creșterea cu 50% (parteneriate și rețele cu parteneri multipli)

Numărul și calitatea inițiativelor politice care decurg din activitățile sprijinite de program la nivel local sau european || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Informații și rezultate agregate furnizate în rapoartele finale.

Acoperirea geografică a activităților – Legătura dintre numărul de participanți la program și populația totală din fiecare țară || Indicatorii utilizați în prezent nu oferă aceste date. Noul program va crea baza pentru acest indicator. || Cel puțin un proiect pe țară/an.

4. Controale și audituri

Pentru proiectele selectate în conformitate cu prezentul regulament va fi stabilit un sistem de audit prin eșantionare.

Beneficiarul unui grant trebuie să pună la dispoziția Comisiei toate documentele justificative privind cheltuielile pe o perioadă de cinci ani de la data ultimei plăți. Beneficiarul unui grant trebuie să se asigure că, atunci când este cazul, documentele justificative aflate în posesia partenerilor sau a membrilor sunt puse la dispoziția Comisiei.

FIŞĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              1.1.    Denumirea propunerii/inițiativei

              1.2.    Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

              1.3.    Natura propunerii/inițiativei

              1.4.    Obiectiv(e)

              1.5.    Temeiurile propunerii/inițiativei

              1.6.    Durata acțiunii și a impactului financiar al acesteia

              1.7.    Metoda (metodele) de gestionare preconizată (preconizate)

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

              2.1.    Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

              2.2.    Sistemul de gestionare și control

              2.3.    Măsurile de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

              3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

              3.2.    Impactul estimat asupra cheltuielilor

              3.2.1. Rezumatul impactului estimat asupra cheltuielilor

              3.2.2. Impactul estimat asupra creditelor operaționale

              3.2.3. Impactul estimat asupra creditelor de natură administrativă

              3.2.4. Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

              3.2.5. Participarea terților la finanțare

              3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘA FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ PENTRU PROPUNERI

1.           CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.        Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de Regulament al Consiliului de instituire, pentru perioada 2014 – 2020, a programului „Europa pentru cetățeni”

1.2.        Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB[9]

16.05 Promovarea cetățeniei europene

1.3.        Natura propunerii/inițiativei

x Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă

¨ Propunerea/inițiativa se referă la o acțiune nouă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare[10]

¨ Propunere/inițiativă care se referă la prelungirea unei acțiuni existente

¨ Propunere/inițiativă care se referă la o acțiune reorientată către o acțiune nouă

1.4.        Obiective

1.4.1.     Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Promovarea cetățeniei europene

1.4.2.     Obiectivul (obiectivele) specific(e) și activitatea (activitățile) GBA/SBA în cauză

Programul are următoarele obiective specifice, care sunt puse în aplicare prin acțiuni la nivel transnațional sau care au o dimensiune europeană clară:

1. Sensibilizarea publicului cu privire la memoria istorică, istoria și identitatea Uniunii și stimularea dezbaterii, a reflecției și a colaborării în rețea.

2. Încurajarea participării democratice și civice a cetățenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai bună înțelegere de către cetățeni a procesului de elaborare a politicilor al Uniunii și prin promovarea oportunităților de implicare în societate și voluntariat la nivelul Uniunii.

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

16.05 Promovarea cetățeniei europene

1.4.3.     Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizat(e)

A se preciza efectele pe care propunerea/inițiativa ar urma să le aibă asupra beneficiarilor vizați/populației vizate.

-        Dezvoltarea capacității organizațiilor de cetățeni de a-i implica pe cetățeni în viața democratică a Uniunii

1.4.4.     Indicatori de rezultat și de impact

A se preciza indicatorii care permit monitorizarea implementării propunerii/inițiativei.

- Numărul și calitatea proiectelor promovate de organizațiile de cetățeni pentru:

-- a avea un impact asupra procesului de decizie politică al Uniunii

-- a spori coeziunea în societate

-- a îmbunătăți înțelegerea rolului Uniunii

- Numărul de participanți implicați direct și indirect

- Numărul de organizații și parteneriate și rețele transnaționale

- Procentul de persoane care depun cerere pentru prima oară

- Acoperirea geografică a activităților

1.5.        Temeiurile propunerii/inițiativei

1.5.1.     Cerința (cerințele) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Scopul programului este de a răspunde la necesitatea unor dezbateri veritabile pe teme legate de Uniune la nivel local, regional și național, dezbateri care pot fi plasate într-un context paneuropean. Programul se adresează, prin intermediul unui ansamblu vast de organizații, unui grup mare de cetățeni, care nu ar urmări în mod normal să influențeze sau să participe la activitățile Uniunii, pentru a-i încuraja să se implice, oricare ar fi tema sau formatul (legat de Uniune), atâta timp cât are o dimensiune transnațională sau europeană. Având în vedere abordarea orizontală, scopul său nu este de a înlocui programele tematice sau de a dubla procesul de consultare la nivelul Uniunii, ci de a-i mobiliza pe cetățeni la nivel local să dezbată pe teme concrete de interes european. Astfel, crește nivelul de cunoaștere a impactului politicilor Uniunii în viețile lor de zi cu zi. Ei vor putea să influențeze acțiunile Europei, să se convingă de avantajele acestora și să înțeleagă misiunea Uniunii.

Programul se va baza pe analiza punctelor forte și a celor slabe ale actualului program „Europa pentru cetățeni” (2007-2013) pentru conceperea viitorului program, elaborarea obiectivelor, stabilirea amplorii acestuia, vizibilitatea în termeni societali și geografici, pentru analiza impactului și crearea mecanismelor de valorificare/diseminare.

1.5.2.     Valoarea adăugată a implicării Uniunii Europene

Oferind un instrument care poate ajuta instituțiile să își onoreze obligațiile prevăzute la articolul 11 din TUE prin care „acordă cetățenilor și asociațiilor reprezentative (...) posibilitatea de a-și face cunoscute opiniile și de a face schimb de opinii în mod public în toate domeniile de acțiune ale Uniunii” și „mențin un dialog deschis, transparent și constant cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă”, programul respectă principiul subsidiarității. Aceste obligații pot fi respectate numai la nivelul Uniunii și nu la nivelul statelor membre.

Nu există o singură soluție pentru a restabili legătura dintre Uniune și cetățenii acesteia, pentru a promova efectiv participarea civică și a favoriza astfel sentimentul de apartenență și de identitate europeană. Este necesar, în acest scop, să se întreprindă o serie de măsuri și să se depună eforturi coordonate prin intermediul activităților la nivel transnațional și European.

Prin însăși natura sa, implicarea în societate în Europa poate fi încurajată numai permițându-le cetățenilor și asociațiilor de cetățeni să interacționeze la nivel transnațional. Prin urmare, acțiunile întreprinse exclusiv la nivel național și local ar fi insuficiente și neeficiente.

1.5.3.     Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

Rezultatele a două studii (desfășurate în 2008 și 2009) și evaluarea intermediară a actualului program „Europa pentru cetățeni” 2007-2013 (realizată în 2009/2010) oferă o imagine a realizărilor programului până în prezent. Evaluarea intermediară a examinat impactul programului asupra organizațiilor și a persoanelor participante. 82% din respondenți (și 84% dintre cei care reprezintă societatea civilă) au considerat că programul a contribuit la dezvoltarea capacității organizației lor.

Studiul privind dezvoltarea indicatorilor de impact ai programului Europa pentru cetățeni și adaptarea lor la Planul anual de management 2009, sondajul din cadrul programului „Europa pentru cetățeni” realizat în 2009, a evidențiat schimbările în atitudinile celor care au participat în activitățile finanțate de program o dată sau de mai multe ori. Rezultatele arată că 83% dintre participanții la sondaj au aflat mai multe despre aspecte legate de cultura, identitatea și moștenirea europeană ca rezultat al participării la activitățile programului. 75% dintre respondenți afirmă că se simt mai europeni, iar 71% declară că au un sentiment mai puternic de apartenență la Uniunea Europeană. Proporția respondenților care afirmă că sunt mai solidari cu alți europeni a fost de 82%.

1.5.4.     Coerența și posibila sinergie cu alte instrumente relevante

Articolele 10 și 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană recunosc dreptul fiecărui cetățean de a participa la viața democratică a Uniunii și că deciziile trebuie să fie luate în modul cel mai deschis și mai apropiat de cetățeni. De asemenea, articolele menționate solicită să li se acorde cetățenilor și asociațiilor reprezentative posibilitatea de a face schimb de opinii în toate domeniile de acțiune ale Uniunii, iar instituțiile să mențină un dialog deschis, transparent și constant cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă.

Ca o manifestare semnificativă și sugestivă a dispozițiilor Tratatului de la Lisabona, președintele Barroso a cerut, în special în documentul Political Guidelines (Orientări politice) din septembrie 2009, să se acorde mult mai multă atenție cetățenilor, care ar trebui să fie în inima politicilor europene. După cum este explicat mai jos, se preconizează crearea unei legături mult mai strânse între activitățile desfășurate în cadrul următoarei generații a programului „Europa pentru cetățeni” și procesul efectiv de elaborare a politicilor. Prin urmare, va exista o colaborare strânsă între serviciile Comisiei responsabile de implementarea respectivelor politici și programe.

Programul este unul dintre instrumentele care fac legătura între principiile democratice prevăzute la articolele 10 și 11 din TUE cu o gamă largă de politici sectoriale ale UE fără să se substituie dialogurilor specifice pe care le are Comisia Europeană cu cetățenii, părțile interesate și grupurile de interese. Următoarea generație a programului „Europa pentru cetățeni” oferă cetățenilor ocazia să facă schimb de opinii cu privire la toate domeniile acțiunii Uniunii și în toate etapele procesului formal de luare a deciziilor. În ceea ce privește temele proiectelor, modul în care se încadrează în contextul local și regional și structura părților interesate, există sinergii importante cu alte programe ale Uniunii, de exemplu în domeniul ocupării forței de muncă, al afacerilor sociale și egalității de șanse, al educației, al tineretului și culturii, al justiției și al politicii regionale.

1.6.        Durata și impactul financiar

x Propunere/inițiativă cu durată limitată

– x Propunere/inițiativă în vigoare de la 01/01/2014 până la 31/12/2020

– x Impact financiar din 2014 până în 2022

¨ Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

– implementare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,

– urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

1.7.        Modalitatea (modalitățile) de gestionare prevăzută (prevăzute)[11]

x Gestionare centralizată directă de către Comisie

x Gestionare centralizată indirectă, prin delegarea sarcinilor de execuție:

– x agenții executive

– ¨  organisme instituite de Comunități[12]

– ¨  organisme publice naționale/organisme cu misiune de serviciu public

– ¨  persoane cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în temeiul titlului V din Tratatul privind Uniunea Europeană, identificate în actul de bază relevant în sensul articolului 49 din Regulamentul financiar.

¨ Gestionare partajată cu statele membre

¨ Gestionare descentralizată cu țări terțe

¨ Gestionare în comun cu organizații internaționale (de precizat)

Dacă se indică mai multe tipuri de gestionare, se furnizează detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

Observații

2.           MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.        Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

A se preciza frecvența și condițiile aferente acestor dispoziții.

Comisia prezintă următoarele documente Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor:

1. Un raport intermediar de evaluare privind rezultatele obținute și aspectele calitative și cantitative ale implementării programului până la 31 decembrie 2017.

2. O comunicare privind continuarea programului până la 31 decembrie 2018.

3. Un raport de evaluare ex-post, până la 1 iulie 2023.

2.2.        Sistemul de gestionare și control

2.2.1.     Riscul (riscurile) identificat(e)

A: Riscurile și cauzele principale ale erorilor

Pentru programul „Europa pentru cetățeni” au fost identificate următoarele riscuri și cauze principale ale erorilor, pe baza celor deja raportate cu privire la programul actual:

- Publicul țintă specific: majoritatea participanților la program ar putea fi organizații mici și mijlocii. Este posibil ca unele dintre acestea să nu aibă o situație financiară solidă sau structuri de gestionare sofisticate. Acest lucru poate avea un impact asupra capacității lor financiare și operaționale de gestionare a fondurilor UE;

- risc limitat de dublă finanțare, dat fiind faptul că entitățile pot beneficia de mai multe granturi în cadrul unor programe diferite ale UE.

Ar trebui remarcat faptul că cea mai mare parte a acțiunilor din cadrul programului actual „Europa pentru cetățeni” este gestionată de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA). În cadrul programului viitor s-ar putea continua această practică.

Acțiuni gestionate de o agenție executivă

Comisia va aplica măsurile de control necesare pentru agențiile executive în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul financiar [în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului privind agențiile executive.]

În plus, Comisia va monitoriza și controla dacă agenția executivă realizează obiectivele de control corespunzătoare pentru acțiunile care îi vor fi încredințate spre gestionare. Această supraveghere va fi integrată în condițiile de cooperare între DG tutelară și agenția executivă și în raportarea bianuală a agenției.

În plus, măsurile de simplificare care sunt prevăzute în cadrul programului propus ar trebui să reducă riscurile de erori.

Acțiuni gestionate direct de Comisie

Comisia intenționează să gestioneze direct doar un număr minim de granturi și contracte de prestări de servicii.

O analiză a erorilor observate în programul actual arată că acestea se referă mai ales la incapacitatea beneficiarilor de a prezenta documente justificative sau că aceste documente sunt de o calitate insuficientă. Acțiunile corective care au fost întreprinse ar trebui să reducă erorile observate înainte de finalul actualului CFM. Printre aceste acțiuni se numără activitățile de informare destinate beneficiarilor pentru a le aduce la cunoștință obligațiile care le revin, cu scopul de a obține rezultate la încheierea proiectelor.

Și în cazul tranzacțiilor directe centralizate, simplificările prevăzute vor contribui la reducerea riscului de erori.

B: Ratele de eroare preconizate

Pentru anii 2009 – 2010, rata de eroare multianuală este cuprinsă între 1,40% și 1,50%.

Majoritatea erorilor au corespuns principalelor riscuri identificate mai sus. În 2010, pentru a reduce riscurile, a fost elaborat, iar acum este pus în practică un plan de acțiune care cuprinde măsuri de îmbunătățire a calității informațiilor furnizate beneficiarilor privind obligațiile lor financiare, o strategie pentru a îmbunătăți eficiența și eficacitatea vizitelor de monitorizare, o strategie pentru îmbunătățirea controalelor documentare și consolidarea planului de audit pentru 2011.

Având în vedere măsurile suplimentare de simplificare și măsurile de control prevăzute să fie puse în aplicare în urma experienței programului actual (a se vedea 2.2.2), se poate concluziona că nivelul de neconformitate pentru programul Europa pentru cetățeni ar trebui să fie sub pragul de 2%.

2.2.2.     Metoda (metodele) de control preconizată (e)

A: Informații privind sistemul de control intern instituit în cadrul EACEA

Sistemul de control pentru programul Europa pentru cetățeni va fi bazat pe riscuri. Principalele controale prevăzute, care vor fi realizate în cea mai mare parte de către EACEA, sunt următoarele:

1. În etapa de selecție:

- controlul capacității operaționale și financiare a solicitanților

- verificarea criteriilor de eligibilitate și de excludere

- evaluarea și verificarea bugetului și a conținutului proiectelor

- verificări juridice și financiare

- identificarea cazurilor potențiale de dublă finanțare cu ajutorul instrumentelor informatice adecvate

2. În etapa de gestionare a contractelor

- circuite financiare bazate pe separarea funcțiilor

- o utilizare mai amplă a ratelor și sumelor forfetare pentru a reduce riscul de eroare

- pentru granturile bazate pe buget, definirea controalelor documentare care trebuie aplicate deconturilor finale pe baza unei evaluări a riscurilor implicate și a costurilor controalelor:

          * pentru granturile care depășesc un anumit nivel, este obligatorie prezentarea unor certificate de audit în etapa plății finale

          * pentru granturile mai mici, beneficiarii vor trebui să furnizeze un eșantion de facturi al cărui conținut va fi determinat pentru fiecare acțiune în urma unei analize bazate pe riscuri.

- simplificarea normelor, precum și îmbunătățirea clarității și transparenței informațiilor puse la dispoziția beneficiarilor cu privire la normele respective

- îmbunătățirea eficienței și eficacității vizitelor de monitorizare cu ajutorul unor criterii bazate pe riscuri pentru selectarea proiectelor care urmează a fi monitorizate și a unor criterii de calitate pentru urmărirea implementării lor.

3. Ex-post

- planul de audit ex-post anual (bazat pe riscuri și pe o selecție aleatorie a proiectelor) pe baza unei analize globale a riscurilor

- audituri ad-hoc care vor fi realizate în cazul în care există mari îndoieli legate de nereguli și/sau suspiciuni de fraudă.

În concluzie, sarcina concretă asociată controalelor asupra beneficiarilor ar trebui să se reducă în comparație cu situația actuală, dat fiind faptul că o parte din reducerea preconizată a riscului de neconformitate va rezulta din simplificări suplimentare și dintr-o îmbunătățire a calității informațiilor furnizate beneficiarilor.

4. Supravegherea EACEA de către Comisie

Pe lângă controalele privind procesul de acordare a granturilor, Comisia va aplica, de asemenea, măsurile de control necesare pentru agențiile executive în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul financiar. Comisia va monitoriza EACEA și va controla dacă aceasta îndeplinește obiectivele de control corespunzătoare pentru acțiunile aflate în responsabilitatea sa. Această supraveghere va fi prevăzută în condițiile de cooperare între DG tutelară și EACEA, precum și în raportul semestrial al agenției.

B: Estimarea costurilor controalelor referitoare la acțiunile gestionate de EACEA

1. În cadrul etapelor de selectare și gestionare a contractelor

1.1 Cheltuieli cu personalul

Estimarea se calculează ținând cont de activitățile de control desfășurate în cadrul programului actual Europa pentru cetățeni:

- de către personalul operațional și financiar cu funcții de inițiere și de verificare

- în toate fazele ciclului de viață al proiectelor (selectare, încheierea de contracte și plăți).

Numărul membrilor personalului care efectuează activități de control || Costuri standard || Total (1 an)

Agenți contractuali: 6,6 || 64 000 EUR || 422 400 EUR

Agenți temporari: 1,6 || 127 000 EUR || 203 200 EUR

|| || Total pentru întreaga durată a programului: 4 379 200 EUR

1.2. Alte cheltuieli

|| Costuri standard || Total (1 an)

Misiuni la fața locului || 1 000 EUR || 20 000 EUR

Certificatele de audit care trebuie furnizate de către beneficiari || 1 300 EUR || 86 000 EUR

|| || Total pentru întreaga durată a programului: 742 000 EUR

2. Controalele ex-post

2.1 Personal

Numărul membrilor personalului care efectuează activități de control || Costuri standard || Total (1 an)

Agenți contractuali: 0,25 || 64 000 EUR || 16 000 EUR

Agenți temporari: 0,05 || 127 000 EUR || 6 350 EUR

|| || Total pentru întreaga durată a programului: 156 450 EUR

2.2. Audituri ex-post

Audituri aleatorii, bazate pe riscuri și ad-hoc || Costuri standard || Total (1 an)

|| 10 500 EUR || 98 000 EUR

|| || Total pentru întreaga durată a programului: 686 000 EUR

3. Costul total al controalelor realizate de EACEA în comparație cu bugetul operațional de gestionat

Dat fiind că bugetul operațional este de 205,9 MEUR pentru programul „Europa pentru cetățeni”, costul total asociat controlului acțiunilor gestionate de EACEA reprezintă aproximativ 2,90% din buget.

2.3.        Măsurile de prevenire a fraudelor și a neregulilor

Pe lângă aplicarea tuturor mecanismelor de control reglementare, DG COMM va elabora o strategie antifraudă, în conformitate cu noua strategie antifraudă a Comisiei (CAFS) adoptată la 24 iunie 2011, pentru a garanta, printre altele, că controale sale interne antifraudă sunt conforme cu CAFS și că abordarea sa în materie de gestionare a riscurilor de fraudă este concepută astfel încât să permită identificarea zonelor cu risc de fraudă și a soluțiilor corespunzătoare. Dacă este necesar, vor fi instituite grupuri de rețele și instrumente informatice adecvate consacrate analizării cazurilor de fraudă legate de programul Europa pentru cetățeni.

Trebuie subliniat faptul că OLAF a raportat doar un număr foarte limitat de cazuri de fraudă în legătură cu actualul program Europa pentru cetățeni (4 cazuri).

Acest lucru, alături de ratele de eroare scăzute, justifică faptul că măsurile de prevenire a fraudelor și a neregulilor din noul program vor trebui să fie proporționale și eficiente din punct de vedere al costurilor.

În vederea reducerii potențialelor fraude și nereguli, sunt avute în vedere următoarele măsuri:

- prevenirea potențialelor fraude și nereguli este luată în calcul încă din etapa de elaborare a programului, prin simplificarea regulilor și utilizarea mai amplă a ratelor și sumelor forfetare.

- se va efectua un control sistematic al potențialelor finanțări duble și vor fi identificați beneficiarii mai multor granturi

- vor fi realizate audituri ad-hoc în cazul în care există mari îndoieli privind nereguli și/sau suspiciuni de fraudă.

- agenția executivă va trebui să semnaleze pe loc Comisiei fraudele și neregulile potențiale, precum și în cadrul rapoartelor periodice.

             

3.           IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.        Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

· Linii bugetare de cheltuieli existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrică din cadrul financiar multianual || Linie bugetară || Tipul cheltuielii || Contribuție

|| CD/CND ([13]) || Țări AELS[14] || Țări candidate[15] || Țări terțe || În sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

3 || 16.01.04. Europa pentru cetățeni Cheltuieli administrative || CND || NU || DA || NU || NU

3 || 16.05.01.01 Europa pentru cetățeni || CD || DA || DA || NU || NU

· Noile linii bugetare a căror creare se solicită

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrică din cadrul financiar multianual || Linie bugetară || Tipul cheltuielii || Contribuție

Numărul Securitate și cetățenie || CD/ CND || Țări AELS || Țări candidate || Țări terțe || În sensul articolului 18 alineatul (1) litera (aa) din Regulamentul financiar

3 || [XX.YY.YY.YY] || || DA/NU || DA/NU || DA/NU || DA/NU

3.2.        Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.     Rezumatul impactului estimat asupra cheltuielilor

Milioane EUR (cu 3 zecimale) la prețurile actuale

Rubrica din cadrul financiar multianual: || 3 || Securitate și cetățenie

DG: COMM || || || Exercițiul 2014[16] || Exercițiul 2015 || Exercițiul 2016 || Exercițiul 2017 || Exercițiul 2018 || Exercițiul 2019 || Exercițiul 2020 || Exercițiul 2021 || Exercițiul 2022 || TOTAL

Ÿ Credite operaționale || || || || || || || || || ||

16.05.01.01 || Angajamente || (1) || 27,800 || 27,800 || 28,800 || 29,700 || 29,700 || 30,600 || 31,600 || 0 || 0 || 206,000

Plăți || (2) || 16,175 || 23,725 || 28,125 || 28,025 || 29,400 || 30,300 || 30,300 || 11,700 || 8,250 || 206,000

Numărul liniei bugetare || Angajamente || (1a) || || || || || || || || || ||

Plăți || (2a) || || || || || || || || || ||

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe[17] || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || ||

16.01.04. || || (3) || 3,200 || 3,200 || 3,200 || 3,300 || 3,300 || 3,400 || 3,400 || || || 23,000

TOTAL credite pentru DG COMM || Angajamente || =1+1a +3 || 31,000 || 31,000 || 32,000 || 33,000 || 33,000 || 34,000 || 35,000 || || || 229,000

Plăți || =2+2a+3 || 19,375 || 26,925 || 31,325 || 31,325 || 32,700 || 33,700 || 33,700 || 11,700 || 8,250 || 229,000

Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || 27,800 || 27,800 || 28,800 || 29,700 || 29,700 || 30,600 || 31,600 || 0 || 0 || 206,000

Plăți || (5) || 16,175 || 23,725 || 28,125 || 29,400 || 29,400 || 30,300 || 30,300 || 11,700 || 8,250 || 206,000

Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || (6) || 3,200 || 3,200 || 3,200 || 3,300 || 3,300 || 3,400 || 3,400 || 0 || 0 || 23,000

TOTAL credite în cadrul RUBRICII COMM din cadrul financiar multianual || Angajamente || =4+ 6 || 31,000 || 31,000 || 32,000 || 33,000 || 33,000 || 34,000 || 35,000 || 0 || 0 || 229,000

Plăți || =5+ 6 || 19,375 || 26,925 || 31,325 || 31,325 || 32,700 || 33,700 || 33,700 || 11,700 || 8,250 || 229,000

În cazul în care propunerea/inițiativa afectează mai multe rubrici:

Ÿ TOTAL credite operaționale || Angajamente || (4) || || || || || || || ||

Plăți || (5) || || || || || || || ||

Ÿ TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe || (6) || || || || || || || ||

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 4 din cadrul financiar multianual (Suma de referință) || Angajamente || =4+ 6 || || || || || || || ||

Plăți || =5+ 6 || || || || || || || ||

Comisia ar putea externaliza implementarea programului Europa pentru cetățeni către o agenție executivă. Este posibil ca sumele și defalcarea costurilor estimate să trebuiască să fie ajustate în funcție de gradul de externalizare reținut în cele din urmă.       

Rubrica din cadrul financiar multianual: || 5 || Administrare

Milioane EUR (cu 3 zecimale) la prețurile actuale

|| || || Exercițiul 2014 || Exercițiul 2015 || Exercițiul 2016 || Exercițiul 2017 || Exercițiul 2018 || Exercițiul 2019 || Exercițiul 2020 || TOTAL

DG: COMM ||

Ÿ Resurse umane || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 8,512

Ÿ Alte cheltuieli administrative || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 1,911

TOTAL DG COMM || Credite || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 10,423

TOTAL credite în cadrul RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || (Total angajamente = Total plăți) || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 10,423

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| || || Exercițiul 2014[18] || Exercițiul 2015 || Exercițiul 2016 || Exercițiul 2017 || Exercițiul 2018 || Exercițiul 2019 || Exercițiul 2020 || Exercițiul 2021 || Exercițiul 2022 || TOTAL

TOTAL credite în cadrul RUBRICILOR 1 - 5 din cadrul financiar multianual || Angajamente || 32,489 || 32,489 || 33,489 || 34,489 || 34,489 || 35,489 || 36,489 || || || 239,423 ||

Plăți || 20,864 || 28,414 || 32,814 || 32,814 || 34,189 || 35,189 || 35,189 || 11,700 || 8,250 || 239,423 ||

3.2.2.     Impactul estimat asupra creditelor operaționale

– ¨  Propunerea/inițiativa nu necesită utilizarea de credite operaționale

– x Propunerea/inițiativa necesită utilizarea de credite operaționale, după cum se explică mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu 3 zecimale)

Indicați obiectivele și realizările ò || || || Exercițiul 2014 || Exercițiul 2015 || Exercițiul 2016 || Exercițiul 2017 || Exercițiul 2018 || Exercițiul 2019 || Exercițiul 2020 || TOTAL

REZULTATE

Tipul realizării[19] || Costurile medii ale realizării || Numărul realizărilor || Cost || Numărul realizărilor || Cost || Numărul realizărilor || Cost || Numărul realizărilor || Cost || Numărul realizărilor || Cost || Numărul realizărilor || Cost || Numărul realizărilor || Cost || Număr total realizări || Total costuri

Acțiunea nr. 1 Sensibilizarea publicului cu privire la memoria istorică, istoria și identitatea Uniunii și stimularea dezbaterii, a reflecției și a colaborării în rețea || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Parteneriate (3 ani) || Granturi operaționale || 0,175 || 8 || 1,400 || 8 || 1,400 || 8 || 1,400 || 10 || 1,750 || 10 || 1,750 || 10 || 1,750 || 0 || 0,000 || 54 || 9,450

- Sprijin structural (1 an) || Granturi operaționale || 0,100 || 4 || 0,400 || 4 || 0,400 || 4 || 0,400 || 5 || 0,500 || 5 || 0,500 || 5 || 0,500 || 23 || 2,300 || 50 || 5,000

Proiecte de acțiuni comemorative || Granturi pentru acțiuni || 0,050 || 56 || 2,800 || 56 || 2,800 || 59 || 2,950 || 59 || 2,950 || 59 || 2,950 || 61 || 3,050 || 62 || 3,100 || 412 || 20,600

Proiecte privind istoria, identitatea și misiunea UE || Granturi pentru acțiuni || 0,050 || 19 || 0,950 || 19 || 0,950 || 21 || 1,050 || 22 || 1,100 || 22 || 1,100 || 24 || 1,200 || 24 || 1,200 || 151 || 7,550

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1 || 87 || 5,550 || 87 || 5,550 || 92 || 5,800 || 96 || 6,300 || 96 || 6,300 || 100 || 6,500 || 109 || 6,600 || 667 || 42,600

Acțiunea nr. 2[20] Încurajarea participării democratice și civice a cetățenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai bună înțelegere de către cetățeni a procesului de elaborare a politicilor al Uniunii și prin promovarea oportunităților de implicare în societate și voluntariat la nivelul Uniunii. || || || || || || || || || || || || || || || ||

- Reuniuni ale cetățenilor || Granturi pentru acțiuni || 0,010 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 300 || 3,000 || 2,100 || 21,000

- Rețele IT || Granturi pentru acțiuni || 0,050 || 118 || 5,900 || 118 || 5,900 || 118 || 5,900 || 119 || 5,950 || 119 || 5,950 || 120 || 6,000 || 126 || 6,300 || 838 || 41,900

- Proiecte cu participarea cetățenilor și o organizațiilor societății civile || Granturi pentru acțiuni || 0,080 || 45 || 3,600 || 45 || 3,600 || 50 || 4,000 || 50 || 4,000 || 50 || 4,000 || 55 || 4,400 || 55 || 4,400 || 350 || 28,000

- Parteneriate (3 ani) || Granturi operaționale || 0,175 || 30 || 5,250 || 30 || 5,250 || 30 || 5,250 || 32 || 5,600 || 32 || 5,600 || 32 || 5,600 || 0 || 0,000 || 186 || 32,550

- Sprijin structural (1 an) || Granturi operaționale || 0,100 || 14 || 1,400 || 14 || 1,400 || 15 || 1,500 || 15 || 1,500 || 15 || 1,500 || 15 || 1,500 || 72 || 7,200 || 160 || 16,000

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2 || 507 || 19,150 || 507 || 19,150 || 513 || 19,650 || 516 || 20,050 || 516 || 20,050 || 522 || 20,500 || 553 || 20,900 || 3634 || 139,450

Acțiunea nr. 3 Analiza, diseminarea și valorificarea rezultatelor proiectelor ||

- Evaluări inter pares || Granturi pentru acțiuni/achiziții publice || 0,500 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 2 || 1,000 || 14 || 7,000

- Studii și servicii de comunicare || Achiziții publice || 0,250 || 1 || 0,250 || 1 || 0,250 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 3 || 0,750 || 5 || 1,250 || 16 || 4,000

- Măsuri de sprijin || Granturi pentru acțiuni || 0,075 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 6 || 0,450 || 42 || 3,150

- Evenimente ale președinției || Granturi pentru acțiuni || 0,250 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 2 || 0,500 || 14 || 3,500

- Structuri de sprijin în statele membre || Granturi operaționale || 0,030 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 30 || 0,900 || 210 || 6,300

Subtotal pentru obiectivul specific nr. 3 || 41 || 3,100 || 41 || 3,100 || 42 || 3,350 || 42 || 3,350 || 42 || 3,350 || 43 || 3,600 || 45 || 4,100 || 296 || 23,950

TOTAL COSTURI || 635 || 27,800 || 635 || 27,800 || 647 || 28,800 || 654 || 29,700 || 654 || 29,700 || 665 || 30,600 || 707 || 31,600 || 4597 || 206,000

3.2.3.     Impactul estimat asupra creditelor de natură administrativă

3.2.3.1.  Sinteză

– ¨  Propunerea/inițiativa nu necesită utilizarea de credite administrative

– x Propunerea/inițiativa necesită utilizarea de credite administrative, după cum se explică mai jos:

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Exercițiul 2014 || Exercițiul 2015 || Exercițiul 2016 || Exercițiul 2017 || Exercițiul 2018 || Exercițiul 2019 || Exercițiul 2020 || TOTAL

RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

Resurse umane || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 || 1,216 ||

Alte cheltuieli administrative || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 || 0,273 ||

Subtotal RUBRICA 5 din cadrul financiar multianual || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 ||

În afara RUBRICII 5[21] din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

Resurse umane || || || || || || || ||

Alte cheltuieli de natură administrativă || || || || || || || ||

Subtotal cheltuieli în afara RUBRICII 5 din cadrul financiar multianual || || || || || || || ||

TOTAL || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 1,489 || 10,423

NB: cifrele vor fi ajustate în funcție de rezultatele procesului de externalizare preconizat.      

3.2.3.2.  Necesarul de resurse umane estimat

– ¨  Propunerea/inițiativa nu necesită utilizarea de resurse umane

– x Propunerea/inițiativa necesită utilizarea de resurse umane, după cum se explică mai jos:

Estimările se vor exprima în valori întregi (sau cel mult cu o zecimală)

|| || Exercițiul 2014 || Exercițiul 2015 || Exercițiul 2016 || Exercițiul 2017 || Exercițiul 2018 || Exercițiul 2019 || Exercițiul 2020

Ÿ Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari) ||

|| XX 01 01 01 (La sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei) || 9 || 9 || 9 || 9 || 9 || 9 || 9

|| XX 01 01 02 (Delegații) || || || || || || ||

|| XX 01 05 01 (Cercetare indirectă) || || || || || || ||

|| 10 01 05 01 (Cercetare directă) || || || || || || ||

|| Ÿ Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI)[22] ||

|| XX 01 02 01 (AC, INT, END din „pachetul financiar global”) || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1 || 1

|| XX 01 02 02 (AC, INT, JED, AL și END în delegații) || || || || || || ||

|| XX 01 04 yy[23] || - la sediu[24] || || || || || || ||

|| - în delegații || || || || || || ||

|| XX 01 05 02 (AC, INT, END – Cercetare indirectă) || || || || || || ||

|| 10 01 05 02 (AC, INT, END - Cercetare directă) || || || || || || ||

|| Alte linii bugetare (a se preciza) || || || || || || ||

|| TOTAL || 10 || 10 || 10 || 10 || 10 || 10 || 10

XX este domeniul de politică sau titlul din buget în cauză.

Necesarul de resurse umane va fi acoperit de efectivele de personal ale Direcției Generale în cauză alocate deja gestionării acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul Direcției Generale, completate, după caz, prin resurse suplimentare, care ar putea fi alocate Direcției Generale care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și ținând cont de constrângerile bugetare. Bineînțeles, cifrele de mai sus vor fi ajustate în funcție de rezultatele procesului de externalizare preconizat.

Descrierea sarcinilor care trebuie îndeplinite:

Funcționari și agenți temporari || Coordonarea programului și contactele cu agenția executivă

Personal extern ||

3.2.4.     Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

– x Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent

– ¨  Propunerea necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente.

[n/a]

– ¨  Propunerea/inițiativa necesită utilizarea instrumentului de flexibilitate sau revizuirea cadrului financiar multianual[25].

A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizându-se rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

[n/a]

3.2.5.     Participarea terților la finanțare

– x Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților

– Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

credite în milioane EUR (cu 3 zecimale)

|| Exercițiul N || Exercițiul N+1 || Exercițiul N+2 || Exercițiul N+3 || A se introduce numărul de ani necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctul 1.6) || Total

Precizați organismul care asigură cofinanțarea || || || || || || || ||

TOTAL credite cofinanțate || || || || || || || ||

3.3.        Impactul estimat asupra veniturilor

– x Propunerea/inițiativa nu are vreun impact financiar asupra veniturilor.

– ¨  Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

– ¨         asupra resurselor proprii

– ¨         asupra veniturilor diverse

Milioane EUR (cu 3 zecimale)

Linia bugetară || Credite disponibile pentru anul bugetar în curs || Impactul propunerii/inițiativei[26]

Exercițiul N || Exercițiul N+1 || Exercițiul N+2 || Exercițiul N+3 || A se introduce numărul de coloane necesar pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

Articolul ………. || || || || || || || ||

Pentru diversele venituri alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.

[1]               JO C , , p. .

[2]               COM(2010) 2020 final, 3.3.2010

[3]               Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 privind inițiativa cetățenească (JO L 65, 11.3.2011, p. 1).

[4]               JO L 378/32, 27.12.2006.

[5]               JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

[6]               Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (Regulamentul financiar), JO L 248, 16.9.2002, p. 1. - Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1995/2006 din 13 decembrie 2006 (JO L 390, 30.12.2006, p. 1).

[7]               Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Un buget pentru Europa 2020 Partea a II-a (Fișe de politică), COM(2011) 500 final, 29.6.2011.

[8]               Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Un buget pentru Europa 2020 Partea a II-a (Fișe de politică), COM(2011) 500 final, 29.6.2011.

[9]               GBA: (Activity-Based Management): gestiune pe activități întocmirea bugetului pe activități.

[10]             Astfel cum sunt menționate la articolul 49 alineatul (6) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.

[11]             Explicațiile privind modalitățile de gestionare și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[12]             Astfel cum sunt menționate la articolul 185 din Regulamentul financiar.

[13]             CD = credite diferențiate / CND = credite nediferențiate.

[14]             AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.

[15]             Țările în curs de aderare, țările candidate și, după caz, țările potențial candidate.

[16]             Anul N este anul în care începe aplicarea propunerii/inițiativei.

[17]             Asistența tehnică și/sau administrativă și cheltuielile în sprijinul punerii în aplicare a programelor UE și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă, cercetare directă.

[18]             Anul N este anul în care începe aplicarea propunerii/inițiativei.

[19]             Realizările sunt produse și servicii care urmează a fi furnizate (de exemplu, numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de șosea construiți etc.).

[20]             Astfel cum este descrisă în secțiunea 1.4.2. „Obiectivul (obiectivele) specific(e)…”

[21]             Asistența tehnică și/sau administrativă și cheltuielile în sprijinul punerii în aplicare a programelor UE și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă, cercetare directă.

[22]             AC = agent contractual; INT = personal interimar („Intérimaire”); JED= „Jeune Expert en Délégation” (tânăr expert în delegații); AL= agent local; END= expert național detașat.

[23]             Sub plafonul pentru personal extern din credite operaționale (fostele linii „BA“).

[24]             În special pentru fonduri structurale, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru pescuit (FEP).

[25]             A se vedea punctele 19 și 24 din Acordul interinstituțional.

[26]             În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxele vamale, cotizațiile pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea a 25% pentru costuri de colectare.