Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE0958

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1228/2003 med hensyn til datoen for anvendelse af visse bestemmelser i Slovenien« — KOM(2004) 309 endelig — 2004/0109 (COD)

    EUT C 302 af 7.12.2004, p. 39–40 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    7.12.2004   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 302/39


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1228/2003 med hensyn til datoen for anvendelse af visse bestemmelser i Slovenien«

    KOM(2004) 309 endelig — 2004/0109 (COD)

    (2004/C 302/10)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 11. maj 2004 under henvisning til EF-traktatens artikel 95 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet, som udpegede Jan Simons til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 10. juni 2004.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 410. plenarforsamling af 30. juni og 1. juli 2004, mødet den 30. juni, følgende udtalelse med 158 stemmer for, 2 imod og 7 hverken for eller imod.

    1.   Indledning

    1.1

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1228/2003 om netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling handler om at tilvejebringe et egentligt indre marked for elektricitet ved at intensivere den grænseoverskridende samhandel med el. For at sikre effektiv adgang til transmissionssystemerne med henblik på grænseoverskridende transaktioner må der indføres rimelige, omkostningsrelevante, gennemsigtige og direkte anvendelige regler om tarifering på tværs af grænserne og fordeling af ledig kapacitet på samkøringslinjerne til supplering af direktiv 96/92/EF. Disse regler skal tage hensyn til en sammenligning mellem effektive netoperatører fra strukturelt sammenlignelige områder.

    2.   Kommissionsforslagets indhold

    2.1

    Republikken Slovenien har forelagt Kommissionen en anmodning om en ændring af elforordningen, således at Slovenien fortsat har mulighed for at benytte sit nuværende system til håndtering af kapacitetsbegrænsninger i samkøringslinjerne med Østrig og Italien indtil den 1. juli 2007. For øjeblikket fordeler Slovenien halvdelen af den samlede ledige kapacitet i begge de pågældende samkøringslinjer på grundlag af dette system. Ifølge en aftale mellem de berørte transmissionssystemoperatører fordeler henholdsvis den italienske og østrigske systemoperatør de andre halvdele af den samlede kapacitet. Hvis den samlede kapacitetsefterspørgsel overstiger den ledige kapacitet (overbelastning), fordeles den ledige kapacitet med det nuværende slovenske system blandt alle, der ansøger om kapacitet, på pro rata-basis. Kapaciteten fordeles uden beregning. Et sådant system kan ikke anses for at være en ikke-diskriminerende, markedsbaseret løsning i elforordningens forstand. Undtagelsen begrundes med, at den slovenske industris omstruktureringsproces endnu ikke er afsluttet, og at den slovenske elproduktions tilpasning til de nye markedsforhold stadig er i gang (høje investeringsudgifter til miljøbeskyttelse).

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1

    Kommissionen bygger sit forslag på EF-traktatens artikel 95, som indgår i kapitlet om tilpasning af lovgivningen. Kendsgerningerne — forordning 1228/2003 kom i stand efter afslutningen på tiltrædelsesforhandlingerne og efter undertegnelse af tiltrædelsestraktaten, således at Slovenien ikke kunne deltage i godkendelsesprocessen — retfærdiggør i enhver henseende, at der anlægges en tilgang baseret på den pågældende tiltrædelsestraktat og tiltrædelsesakten.

    3.2

    Sidstnævnte indeholder bestemmelser om anvendelse af beslutninger truffet af institutionerne, navnlig i det tilfælde, hvor en ny medlemsstat ikke har kunnet deltage i forhandlingerne om en beslutning, som er taget mellem tidspunktet for undertegnelse af traktaten og tiltrædelsesakten og den reelle tiltrædelse pr. l. maj 2004. Dette gælder nu for Slovenien.

    3.3

    Det er i disse bestemmelsers ånd, at man skal vurdere anmodningen fra den slovenske regering om indtil 1. juli 2007 at opnå undtagelse fra gennemførelse af artikel 6, stk. l, og de dertil knyttede bestemmelser i bilaget til forordning og dermed det foreliggende kommissionsforslag.

    3.4

    Ved vurderingen, under udsagnet »pacta sunt servanda« (aftaler skal overholdes), kan en afvisning kun overvejes, hvis der som følge af forslagets vedtagelse ville opstå ubodelig skade for EU som helhed.

    3.5

    Kommissionen anførte imidlertid i sit forslag, at overgangsperioden i praksis kun vil medføre en meget lille påvirkning af det indre marked for elektricitet. Udvalget er enig heri. Det kan nemlig vanskeligt påstås, at Slovenien i den overgangsperiode, som der anmodes om, allerede vil kunne konkretisere sit potentiale og blive et ikke uvæsentligt omdrejningspunkt i det indre marked.

    3.6

    Heller ikke argumentet om, at forordning 1228/2003 netop er vedtaget for omsider virkelig at sætte gang i den internationale samhandel med el (1) og om, at Sloveniens anmodning ville indebære et afbræk heri, er, varigheden, omfanget og den geografiske begrænsning taget i betragtning, ikke tungtvejende nok til at modsætte sig en accept.

    3.7

    Heller ikke den i og for sig rigtige konstatering, at fair konkurrence mellem bl.a. de europæiske aluminium- og stålproducenter og mellem elproducenterne er et væsentligt element af det indre marked, formår at gøre udslaget.

    3.8

    På den anden side taler ønsket om at garantere et sikkert og pålideligt elsystem i Slovenien og ønsket om at muliggøre miljøinvesteringer i overgangsperioden for, at Kommissionens forslag godkendes.

    3.9

    Udvalget finder det særligt vigtigt, at forslaget vedtages, da det i sin udtalelse (2) af 17. oktober 2001 om forordning 1228/2003 påpegede følgende netop om konsekvenserne for de daværende kandidatlande: »Kandidatlandenes sektorer for elektricitet og naturgas kendetegnes generelt af, at de i stor udstrækning er omfattet af statslige støtteordninger og fortsat bygger på ikke-konkurrencedygtige infrastrukturer og styringssystemer. Den umiddelbare konsekvens kan blive en kraftig nedgang i beskæftigelsen i disse sektorer, hvilket kan føre til alvorlige sociale spændinger i kandidatlandene, især i de lande, som ikke har et socialt sikkerhedssystem, der svarer til EU-landenes. EU bør derfor dele sine erfaringer med den nuværende deregulering af de europæiske markeder med disse lande og bidrage med finansiel støtte til moderniseringen af virksomhederne. Følgelig må åbningen af disse nye markeder tilpasses omstruktureringen af landenes energisektor, så virksomhederne i kandidatlandene er i stand til at konkurrere på lige vilkår.«

    4.   Resumé og konklusion

    4.1

    Kommissionsforslagets begrundelser for indtil 1. juli 2007 at undtage Slovenien fra gennemførelse af artikel 6, stk. 1, og de dertil knyttede bestemmelser i retningslinjerne i forordning 1228/2003, som handler om tacklingen af kapacitetsbegrænsninger, retfærdiggør, udelukkende af hensyn til fair konkurrence i det indre marked, i sig selv ingen ændring af den nævnte forordning.

    4.2

    Udvalget mener derimod, set ud fra tidspunktet for forordningens vedtagelse og undertegnelsen af tiltrædelsestraktaten, at ændringen er berettiget. Da en godkendelse af den korte overgangsperiode, som der anmodes om, ikke indebærer ubodelig skade for EU som helhed — tværtimod opnås der sikkerhed og pålidelighed samt miljøinvesteringer i det slovenske system — og da udvalget i sin udtalelse om forordning 1228/2003 (3) med hensyn til konkurrencen fra de daværende kandidatlande henstillede til EU at række en hjælpende hånd, mener udvalget, at det må være det afgørende element i vurderingen, at Slovenien ikke havde mulighed for at deltage i forhandlingerne om eller i vedtagelsen af forordning 1228/2003.

    4.3

    Når bortses fra begrundelsen og udgangspunktet for Kommissionens forslag, som bør suppleres eller justeres med den oven for anførte indfaldsvinkel, henstiller udvalget derfor, at forslaget om ændring (udsættelse med anvendelsen af forordning 1228/2003 til 1. juli 2007) godkendes.

    Bruxelles, den 30. juni 2004

    Roger BRIESCH

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  EØSU's udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling«, EFT C 36 af 8.2.2002, s. 10.

    (2)  EØSU's udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling«, EFT C 36 af 8.2.2002, s. 10.

    (3)  Punkt 6.6 i EØSU's udtalelse, EFT C 36 af 8.2.2002, s 10.


    Top