EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AR0182

Regionsudvalgets udtalelse om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om"Indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS)"

EFT C 107 af 3.5.2002, p. 54–56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AR0182

Regionsudvalgets udtalelse om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om"Indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS)"

EF-Tidende nr. C 107 af 03/05/2002 s. 0054 - 0056


Regionsudvalgets udtalelse om Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om"Indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS)"

(2002/C 107/17)

REGIONSUDVALGET har --

under henvisning til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS) (KOM(2001) 83 endelig - 2001/0046 COD);

under henvisning til Rådets beslutning af 12. marts 2001 om under henvisning til EF-traktatens artikel 265 C, stk. 1, at anmode om Regionsudvalgets udtalelse;

under henvisning til Præsidiets beslutning af 16. maj 2001 om at henvise det forberedende arbejde til Underudvalg 1 "Regionalpolitik, Strukturfondene, Økonomisk og Social Samhørighed, Grænseoverskridende og Interregionalt Samarbejde";

under henvisning til Regionsudvalgets udtalelse af 15. februar 2001 om "Den europæiske regionalpolitiks struktur og målsætninger i sammenhæng med EU-udvidelsen og globaliseringen: Åbning af debatten" (CdR 157/2000 fin)(1);

under henvisning til Underudvalg 1's forslag til udtalelse (CdR 182/2001 rev.) vedtaget den 4. oktober 2001 (ordfører: Claudio Martini, formand for regionen Toscana (I, PSE));

og ud fra følgende betragtninger:

- de regionale og lokale myndigheder, der har ansvaret for at gennemføre talrige EU-politikker, har allerede længe anvendt Eurostats statistiske klassificeringer såvel til at udpege interventionsområder for strukturfondene som til konkret at gennemføre programmerne og vurdere resultaterne;

- regionalstatistikken er en grundpille i det europæiske statistiske system. Den anvendes til en lang række formål og af mange forskellige brugere. EU's medlemsstaternes regionale data anvendes blandt andet til en rationel og konsistent fordeling af midlerne fra strukturfondene. Regionalstatistikken er således det objektive statistiske grundlag for vigtige politiske beslutninger;

- hidtil har NUTS-nomenklaturen ikke haft sit eget retsgrundlag, hvilket har skabt usikkerhed om programmernes referencegrundlag, og da NUTS-nomenklaturen for nylig blev ændret, gav det i flere lande anledning til spændinger og misforståelser;

- hidtil har der ikke fandtes nogen retsakt, hvori de nærmere regler for opstilling og ajourføring af systemet er fastsat, hvilket har banet vej for "gentlemen's agreements" mellem medlemsstaterne og Eurostat, som undertiden er indgået efter lange og vanskelige forhandlinger, og som de andre medlemsstater i visse tilfælde ikke har været specielt begejstrede for. Da NUTS-nomenklaturen for nylig blev ændret, gav det således anledning til spændinger mellem Kommissionen og de berørte nationale statistiske kontorer;

- som følge af, at man gennem tiden har indgået den ene efter den anden af denne type aftaler, er der på EU-plan skabt store forskelle i det statistiske grundlag på de forskellige NUTS-niveauer.

- med henblik på EU's optagelse af mange nye medlemsstater forekommer det særdeles hensigtsmæssigt at fastsætte kriterier for afgrænsning af statistiske territoriale enheder (NUTS), således at også ansøgerlandene kan opdele deres territorier på en passende og konsistent måde til brug for statistikken -

på den 41. plenarforsamling af 14. og 15. november 2001, mødet den 15. november 2001, vedtaget følgende udtalelse.

Regionsudvalget

1. noterer sig, at Kommissionen har taget initiativ til at stille forslag til en forordning om indførelse af en fælles nomenklatur for statistiske territoriale enheder (NUTS), og ser initiativet som et vigtigt skridt på vejen i den europæiske samlingsproces. Selv om forslaget virker yderst teknisk, har det stor indflydelse på de lokale og regionale myndigheders arbejde.

2. er enig i Kommissionens og Eurostats begrundelse for forslaget: Regionalstatistikken er det objektive statistiske grundlag for vigtige politiske beslutninger.

3. støtter princippet om, at de eksisterende administrative enheder i medlemsstaterne er det første kriterium for afgrænsningen af regioner, og finder det ligeledes fornuftigt, at man, hvis der i en medlemsstat for et givet NUTS-niveau ikke findes administrative enheder af en passende størrelse, danner dette NUTS-niveau ved at aggregere et passende antal eksisterende mindre administrative enheder.

4. foreslår, at der ud over befolkningsstørrelsen også anvendes andre kriterier for klassificeringen af NUTS-enhederne som f.eks. områdets størrelse, den administrative struktur eller befolkningstætheden.

5. gør under alle omstændigheder opmærksom på, at i medlemsstater, der er forbundsstater, eller hvor regionerne har omfattende ansvar og selvstyre, bør de enkelte regioner klassificeres som NUTS 1-niveau ligesom i Tyskland og Belgien.

6. tager afstand fra det politiske præg, Kommissionen ønsker at give forordningen ved at fastholde den nuværende NUTS-opdeling af medlemsstaternes regioner, som er resultatet af udviklingen gennem de sidste 20 år, og hvorved den viderefører de meget store skævheder, der er mellem de nuværende 15 medlemsstaters NUTS-inddelinger.

7. tager klart afstand fra fastsættelsen af gennemsnitlige befolkningstærskler, i henhold til hvilke de forskellige administrative enheder indplaceres på de forskellige NUTS-niveauer, fordi sådanne statistiske gennemsnit næsten aldrig afspejler virkeligheden, og især fordi man ved at anvende dette tekniske kriterium ikke overholder det grundlæggende princip om institutionel autonomi.

8. mener i den forbindelse, at der ikke er overensstemmelse mellem Kommissionens syn på den nuværende klassificering i de 15 medlemsstater og den klassificering, som den foreslår for de nye medlemsstater. For ansøgerlandene foreslås NUTS 2 af nogenlunde lige stor geografisk udstrækning alle steder, hvilket er i overensstemmelse med de anførte principper for statistikkers gyldighed og ensartethed i forordningsforslaget, medens man for de nuværende medlemsstater fastholder de alvorlige skævheder, der findes på såvel nationalt plan som på EU-plan.

9. påpeger, at ansøgerlandene i forbindelse med oprettelsen af territoriale enheder ikke udelukkende bør lægge vægt på enhedernes statistiske karakter og betydning, men enhederne bør bestå af demokratisk styrede regioner.

10. beklager, at der ikke tages hensyn til øernes særlige situation, og foreslår, at man uden at gå til yderligheder og give selvstændig NUTS-klassifikation til små øer, der ligger tæt på kysten, dog foretager en mere præcis statistisk-geografisk klassificering af øområderne og af de fjerntbeliggende områder, der er fysisk afskåret fra det europæiske kontinent.

11. forlanger, at det grundlæggende niveau i samtlige EU's nuværende og fremtidige medlemsstaters økonomiske og sociale struktur, dvs. kommunen, eller i givet fald anderledes benævnte lokale administrative enheder, indgår i EU's statistiske klassificering som NUTS 5-niveau, så man får alle EU's kommuners vigtigste nøgledata og dermed konkret mindsker afstanden mellem EU-politikkerne og befolkningerne og lokalområderne. Det vil måske være hensigtsmæssigt at indføre et mellemniveau, NUTS 4, som skulle omfatte grupper af kommuner, hvis befolkning udviser generelle fællestræk, f.eks. mht. størrelse, tæthed, indkomst, erhvervsaktivitet eller uddannelsesniveau.

12. mener, at Kommissionen og Eurostat har givet forslaget en lav politisk profil og holdt det på et for højt teknisk plan, og foreslår derfor, at de nuværende medlemsstater indleder en bred, indgående diskussion af klassificeringen, og at de i fuldt omfang inddrager Europa-Parlamentet, der er direkte involveret i kraft af samrådsproceduren, og de nationale statistiske kontorer.

13. mener ikke, at det haster med at vedtage forordningen, der blot skal være trådt i kraft, når de første ansøgerlande tiltræder EU, og tilbyder derfor i samarbejde med dets medlemmer og mere generelt med alle EU's regionale og lokale myndigheder og disses officielle statistiske kontorer, de nationale statistiske kontorer og Kommissionens tjenestegrene at undersøge, om den nuværende NUTS-klassifikation lever op til de udfordringer og krav, der venter forude med EU's institutionelle reform og moderniseringen af EU-politikkerne med henblik på tiden efter 2006.

Bruxelles, den 15. november 2001.

Jos Chabert

Formand for

Regionsudvalget

(1) EFT C 148 af 10.5.2001, s. 25.

Top