Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024R1244

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1244 af 24. april 2024 om rapportering af miljødata fra industrianlæg og oprettelse af en portal for industrielle emissioner og om ophævelse af forordning (EF) nr. 166/2006 (EØS-relevant tekst)

    PE/101/2023/REV/1

    EUT L, 2024/1244, 2.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1244/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1244/oj

    European flag

    Den Europæiske Unions
    Tidende

    DA

    L-udgaven


    2024/1244

    2.5.2024

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2024/1244

    af 24. april 2024

    om rapportering af miljødata fra industrianlæg og oprettelse af en portal for industrielle emissioner og om ophævelse af forordning (EF) nr. 166/2006

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

    under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget (2),

    efter den almindelige lovgivningsprocedure (3), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I henhold til det 8. EU-miljøhandlingsprogram vedtaget ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse (EU) 2022/591 (4) skal Kommissionen, medlemsstaterne, regionale og lokale myndigheder og interessenter effektivt anvende høje standarder for gennemsigtighed, offentlig deltagelse og adgang til klage og domstolsprøvelse i overensstemmelse med FN’s Økonomiske Kommission for Europas (UNECE's) konvention om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser og adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet (»Århuskonventionen«), på såvel EU- som medlemsstatsplan.

    (2)

    I Århuskonventionen, som blev ratificeret af Det Europæiske Fællesskab den 17. februar 2005 ved Rådets afgørelse 2005/370/EF (5), anerkendes det, at øget offentlig adgang til miljøoplysninger og formidling af sådanne oplysninger medvirker til at skabe større miljøbevidsthed, fri udveksling af synspunkter, mere effektiv inddragelse af offentligheden i beslutningsprocessen på miljøområdet og i sidste ende til et bedre miljø. I Århuskonventionen anerkendes endvidere retten til beskyttelse af den fortrolige karakter af personlige data og/eller dokumenter, der vedrører fysiske personer, hvis den pågældende person ikke har accepteret offentliggørelse af de pågældende oplysninger, og hvis en sådan fortrolighed har hjemmel i national ret. Hvis EU-retten kræver, at forretnings- og fabrikshemmeligheder skal behandles fortroligt for at beskytte en legitim økonomisk interesse, bør denne fortrolighed sikres.

    (3)

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 (6) og (EU) 2018/1725 (7) finder anvendelse på medlemsstaternes eller henholdsvis EU-institutionernes, -organernes, -kontorernes og -agenturernes behandling af personoplysninger inden for rammerne af nærværende forordning. Registrerede har derfor ret til at blive informeret om behandlingen af deres oplysninger inden for rammerne af nærværende forordning og om udøvelsen af deres rettigheder i henhold til nævnte forordninger.

    (4)

    Den 2. december 2005 ratificerede Det Europæiske Fællesskab UNECE's protokol om registre over udledning og overførsel af forureningsstoffer (»protokollen«) ved Rådets afgørelse 2006/61/EF (8).

    (5)

    Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 166/2006 (9) blev der oprettet et europæisk register over udledning og overførsel af forurenende stoffer med henblik på gennemførelse af protokollen.

    (6)

    Kommissionen konkluderede i sin rapport om fremskridtene i gennemførelsen af forordning (EF) nr. 166/2006, der blev offentliggjort den 13. december 2017, at rapporteringsforpligtelserne bør strømlines ved yderligere at undersøge synergier med anden relateret EU-miljølovgivning vedrørende forurening fra industrianlæg, herunder navnlig Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU (10) og Rådets direktiv 91/271/EØF (11). I rapporten fremhævedes også behovet for at undersøge mulighederne for yderligere kontekstuelle oplysninger for at gøre de rapporterede data mere effektive.

    (7)

    Kommissionen fastlægger i sin meddelelse af 12. maj 2021 med titlen »Vejen til en sund planet for alle EU-Handlingsplan: »Mod nulforurening for vand, luft og jord««en EU-handlingsplan om nulforurening, energi, dekarbonisering og cirkulær økonomi og fremmer den effektive anvendelse af rapporterede oplysninger i den bredere overvågnings- og prognoseramme for nulforurening og i den overvågningsramme, der er omhandlet i det 8. miljøhandlingsprogram.

    (8)

    I overensstemmelse med Kommissionens konklusioner i dens rapport om fremskridt i gennemførelsen af forordning (EF) nr. 166/2006, der blev offentliggjort den 13. december 2017, udviklede Kommissionen i juni 2021 med støtte fra Det Europæiske Miljøagentur (»agenturet«) en portal for industrielle emissioner (»portalen«), der skal erstatte det europæiske register over udledning og overførsel af forurenende stoffer, med det formål at forbedre synergierne med rapportering, der foretages i henhold til direktiv 2010/75/EU.

    (9)

    Portalen bør give offentligheden gratis onlineadgang til et mere integreret og sammenhængende datasæt om de vigtigste miljøbelastninger fra industrianlæg, da sådanne data udgør et omkostningseffektivt redskab til at foretage sammenligninger og træffe beslutninger vedrørende miljøområdet, tilskynde til forbedringer af miljøpræstationer, følge udviklingstendenser, påvise fremskridt i nedbringelsen af forureningen, foretage benchmarking af anlæg, overvåge, om visse internationale aftaler overholdes, prioritere indsatsen og evaluere fremskridt som følge af Unionens og nationale miljøpolitikker og -programmer.

    (10)

    Portalen bør præsentere de data, der er indeholdt i den, i aggregeret og ikkeaggregeret form, så portalens brugere sættes i stand til at foretage målrettede søgninger, og således at der let kan foretages elektronisk udtrækning af data, herunder i form af søgebaserede datasæt.

    (11)

    Rapporteringskravene bør finde anvendelse på »anlægsniveau« for at opnå synergier mellem portalen og databaser om miljøbelastninger fra industrianlæg, herunder dem, der er omfattet af direktiv 2010/75/EU, og for at sikre sammenhæng med og støtte gennemførelsen af nævnte direktiv.

    (12)

    For at opfylde kravene i protokollen bør rapporteringskravene i denne forordning finde anvendelse på alle de aktiviteter, der er opført i bilag I til protokollen, og i forbindelse med opfyldelsen af disse rapporteringskrav bør den virksomhed, som anlægget eller en del heraf tilhører, angives. Med henblik på at opnå synergier med relateret EU-miljølovgivning, der påvirker industrianlæg, bør denne forordnings anvendelsesområde desuden også bringes i overensstemmelse med de industrielle aktiviteter omhandlet i bilag I og Ia til direktiv 2010/75/EU samt visse aktiviteter omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2193 (12).

    (13)

    For at overvåge industrianlægs miljøpræstationer bør de data, der registreres på portalen, omfatte udledning til miljøet af visse forurenende stoffer, overførsel væk fra virksomhedens område af spildevand, der indeholder disse forurenende stoffer, og overførsel væk fra virksomhedens område af affald, som overstiger de gældende kvantitative tærskler, der er opført i bilag II.

    (14)

    Portalen bør også indeholde data om de pågældende anlægs anvendelse af vand, energi og relevante råstoffer for at gøre det muligt at overvåge fremskridtene hen imod en cirkulær og meget ressourceeffektiv økonomi. De data, der skal indgå i portalen, bør omfatte relevante råstoffer, der anvendes i produktionsprocessen og har en væsentlig effekt eller indvirkning på miljøet. Fastlæggelsen af, hvad der skal betragtes som relevante råstoffer, bør baseres på det arbejde, der er udført i den proces, der har ført til udarbejdelsen af referencedokumenterne for den bedste tilgængelige teknik (BAT) i henhold til direktiv 2010/75/EU.

    (15)

    For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning for så vidt angår driftslederes rapportering til de kompetente myndigheder bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser til at opstille den liste over relevante råstoffer, som driftslederne skal rapportere efter høring af medlemsstaterne, de berørte industrier og ikkestatslige organisationer, der arbejder for at fremme menneskers sundhed og miljøbeskyttelse. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (13).

    (16)

    Driftslederne af anlæg bør rapportere oplysninger om det pågældende anlægs produktionsmængde og driftstimer, for at gøre det muligt at kontekstualisere de rapporterede data om udledning af forurenende stoffer, overførsel af spildevand, der indeholder disse forurenende stoffer, og overførsel af affald væk fra virksomhedens område. Disse oplysninger bør, hvor det er relevant, behandles i overensstemmelse med denne forordnings bestemmelser om fortrolighed.

    (17)

    Den overordnede fordel ved portalen for adgang til miljøoplysninger om industrianlæg bør maksimeres ved at medtage oplysninger rapporteret af medlemsstaterne til Kommissionen i overensstemmelse med direktiv 2010/75/EU samt andre informationsstrømme, der følger af EU-miljøretten om klimaændringer, beskyttelse af luft, vand og jord, EU-retten om affaldshåndtering, herunder rapportering i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/18/EU (14), Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF (15) og direktiv 2010/75/EU. For at maksimere portalens værdi for brugerne bør den desuden udformes med henblik på at lette fremtidig integration med andre relevante miljødatastrømme.

    (18)

    Af hensyn til retssikkerheden bør driftsledere eller medlemsstater angive, om data om udledning af forurenende stoffer, overførsel af spildevand, der indeholder disse forurenende stoffer, og overførsel af affald væk fra virksomhedens område ligger under rapporteringstærsklerne.

    (19)

    For at forbedre kvaliteten af de rapporterede data og sikre, at de er sammenlignelige, er det hensigtsmæssigt at harmonisere de kvantificeringsmetoder, som driftslederne skal anvende ved rapportering af udledninger af forurenende stoffer, overførsel af spildevand, der indeholder disse forurenende stoffer, væk fra virksomhedens område, overførsel af affald væk fra virksomhedens område og ressourceanvendelse. Eftersom måling er den mest nøjagtige kvantificeringsmetode, bør driftslederne anvende målinger til kvantificering. Hvis måling ikke er praktisk mulig, bør driftslederne anvende beregning. Skøn bør kun anvendes som en sidste udvej.

    (20)

    Da driftslederne for anlæg til husdyravl og akvakultur muligvis ikke har de ressourcer, der kræves for præcist at kvantificere den tilsigtede udledning af forurenende stoffer, bør medlemsstaterne have mulighed for at kvantificere sådanne udledninger på deres vegne.

    (21)

    For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning vedrørende medlemsstaternes rapportering, bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser til at fastlægge typen og formatet af de oplysninger, der skal gives, og rapporteringsfristerne. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 182/2011.

    (22)

    I betragtning af den betydning, som hurtig adgang til miljøoplysninger har for unionsborgerne, er det vigtigt, at medlemsstaterne og Kommissionen gør data offentligt tilgængelige så hurtigt som teknisk muligt. Med henblik herpå bør den nøjagtige rapporteringsfrist fastsættes i en gennemførelsesretsakt, men den bør ikke ligge senere end 11 måneder fra udgangen af det pågældende rapporteringsår.

    (23)

    Hvor det er relevant, bør portalen også give lettere adgang til oplysninger om udledningen af forurenende stoffer fra diffuse kilder for at sætte beslutningstagere i stand til bedre at bringe udledningen af forurenende stoffer ind i en bredere sammenhæng og vælge den mest effektive løsning til nedbringelse af forureningen.

    (24)

    Data, som rapporteres af medlemsstaterne og driftslederne, bør være af høj kvalitet, specielt hvad angår deres nøjagtighed, fuldstændighed, konsistens og troværdighed. De kompetente myndigheder bør derfor vurdere kvaliteten af de data, der indgives af driftslederne.

    (25)

    Offentligheden bør have ubegrænset adgang til miljøoplysninger, der rapporteres af medlemsstaterne, og undtagelser fra denne regel bør alene kunne forekomme i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF (16) eller Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 (17).

    (26)

    Offentlighedens deltagelse i enhver fremtidig udvikling af portalen bør sikres gennem tidlig og effektiv mulighed for at indsende kommentarer, oplysninger, analyser og synspunkter med relevans for beslutningsprocessen i denne henseende.

    (27)

    For at gøre portalen mere nyttig og virkningsfuld bør Kommissionen med støtte fra agenturet udarbejde vejledninger, der støtter gennemførelsen af denne forordning, idet der lægges særlig vægt på gennemførelsen af bestemmelser, der ikke var en del af forordning (EF) nr. 166/2006, og potentielle indvirkninger på sektorer, der ikke er omfattet af nævnte forordning.

    (28)

    For at gøre det muligt for Kommissionen at ajourføre listen over industri- eller landbrugsaktiviteter, der er omfattet af rapporteringskrav, bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF) for at ændre denne forordning med henblik på at tilpasse bilag I til ændringer af protokollen.

    (29)

    Kommissionen bør derfor også tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF om ændring af bilag II til denne forordning for at fastsætte rapporteringstærskler, tilføje forurenende stoffer, som er omfattet af specifikke reguleringsforanstaltninger i henhold til EU-retten om vand- og luftkvalitet samt kemikalier, herunder Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 (18) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF (19), 2004/107/EF (20), 2006/118/EF (21), 2008/50/EF (22), 2008/105/EF (23) og (EU) 2020/2184 (24), og afspejle ændringer i protokollen med hensyn til de forurenende stoffer, der skal rapporteres, eller deres rapporteringstærskler. For at lette den fulde anvendelse af nærværende forordning bør Kommissionen senest den 31. december 2025 vedtage en delegeret retsakt, der reviderer listen over stoffer og tærskler i bilag II til nærværende forordning, herunder bl.a. en vurdering af behovet for at reducere rapporteringstærsklerne for per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) og andre relevante stoffer.

    (30)

    Når Kommissionen vedtager delegerede retsakter, er det navnlig vigtigt, at den gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning (25). For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

    (31)

    Af hensyn til den effektive gennemførelse af denne forordning bør medlemsstaterne fastsætte regler om sanktioner, der skal anvendes i tilfælde af overtrædelser af bestemmelserne i denne forordning, og sikre, at de anvendes.

    (32)

    Da det er nødvendigt at ændre forordning (EF) nr. 166/2006 væsentligt, bør den ophæves og erstattes af nærværende forordning af hensyn til retssikkerheden, klarheden og gennemsigtigheden.

    (33)

    Målene for denne forordning, nemlig at forbedre offentlighedens adgang til miljøoplysninger ved at oprette en integreret og sammenhængende elektronisk database for hele Unionen og at gøre det muligt at overvåge industriforurening med henblik på at bidrage til hindring og reduktion heraf, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, eftersom behovet for datasammenlignelighed i medlemsstaterne taler for et højt harmoniseringsniveau, men kan på grund af handlingens omfang og virkninger bedre nås på EU-plan. Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

    (34)

    Rapporteringskravene i denne forordning bør finde anvendelse fra rapporteringsåret 2027 for at give medlemsstaterne og driftslederne tilstrækkelig tid til at træffe de nødvendige foranstaltninger.

    (35)

    For at sikre datakontinuitet og retssikkerhed bør forordning (EF) nr. 166/2006 fortsat finde anvendelse for rapporteringsåret 2026 —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Genstand

    Ved denne forordning fastsættes der regler for indsamling og rapportering af miljødata om industrianlæg, og der oprettes en portal for industrielle emissioner (»portalen«) på EU-plan i form af en onlinedatabase, som giver offentlig adgang til sådanne data.

    Ved denne forordning gennemføres UNECE's protokol om registre over udledning og overførsel af forureningsstoffer (»protokollen«).

    Artikel 2

    Mål

    Målene med denne forordning er at forbedre offentlighedens adgang til oplysninger gennem oprettelse af portalen for derved at lette offentlighedens deltagelse i beslutningstagningen på miljøområdet samt identificere kilder til industriforurening og gøre det muligt at overvåge industriforurening med henblik på at bidrage til forebyggelse og reduktion heraf.

    Artikel 3

    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    1)

    »anlæg«: en stationær teknisk enhed, inden for hvilken der gennemføres én eller flere af de aktiviteter, som er opført i bilag I, og enhver anden hermed direkte forbundet aktivitet på det samme område, der er teknisk knyttet til de i nævnte bilag opførte aktiviteter, og kan påvirke emissioner og forurening

    2)

    »virksomhed«: et eller flere anlæg eller dele heraf, der er beliggende på samme område, og som drives af samme fysiske eller juridiske person

    3)

    »område«: anlæggets og virksomhedens geografiske beliggenhed

    4)

    »offentligheden«: offentligheden som defineret i artikel 3, nr. 16), i direktiv 2010/75/EU

    5)

    »udledning«: en tilførsel af et forurenende stof til miljøet som følge af en tilsigtet eller utilsigtet, rutinemæssig eller ikkerutinemæssig menneskelig aktivitet, herunder spild, emission, udledning, indsprøjtning, deponering og dumpning samt udledning gennem kloaksystemer uden afsluttende spildevandsbehandling

    6)

    »forurenende stof«: et stof eller en gruppe af stoffer, som kan være skadelig for miljøet eller menneskers sundhed på grund af dets egenskaber og dets udledning til miljøet

    7)

    »stof«: et stof som defineret i artikel 3, nr. 1), i direktiv 2010/75/EU

    8)

    »driftsleder«: en driftsleder som defineret i artikel 3, nr. 15), i direktiv 2010/75/EU

    9)

    »overførsel væk fra virksomhedens område«: overførsel af affald væk fra en virksomheds område med henblik på nyttiggørelses- eller bortskaffelsesoperationer samt udledning af forurenende stoffer i spildevand med henblik på spildevandsbehandling

    10)

    »affald«: affald som defineret i artikel 3, nr. 1), i direktiv 2008/98/EF

    11)

    »spildevand«: by-, hus- og industrispildevand som defineret i henholdsvis artikel 2, nr. 1), 2) og 3), i direktiv 91/271/EØF og alle andre former for brugt vand, der er underlagt EU-retten på grund af de stoffer eller genstande, det indeholder

    12)

    »diffuse kilder«: de mange mindre eller spredte kilder, hvorfra forurenende stoffer kan udledes til luft, vand eller jord, og hvis samlede effekt kan belaste disse medier i betydelig grad, men hvorfra der i praksis ikke kan indsamles rapporter fra hver enkelt kilde

    13)

    »kompetent myndighed«: den eller de nationale myndigheder, eller andre kompetente organer, som medlemsstaterne har udpeget

    14)

    »farligt affald«: farligt affald som defineret i artikel 3, nr. 2), i direktiv 2008/98/EF

    15)

    »nyttiggørelsesoperationer«: en af de operationer, der er omhandlet i bilag II til direktiv 2008/98/EF

    16)

    »bortskaffelsesoperationer«: en af de operationer, der er omhandlet i bilag I til direktiv 2008/98/EF

    17)

    »rapporteringsår«: det kalenderår, for hvilket der skal indsamles data

    18)

    »akvakultur«: akvakultur som defineret i artikel 4, nr. 25), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 (26).

    Artikel 4

    Portalens indhold

    1.   Portalen skal indeholde følgende:

    a)

    data om udledningen af forurenende stoffer som omhandlet i artikel 6, stk. 1, litra a)

    b)

    data om overførsler af affald som omhandlet i artikel 6, stk. 1, litra b), og af forurenende stoffer i spildevand som omhandlet i artikel 6, stk. 1, litra c), væk fra virksomhedens område

    c)

    oplysninger om individuelle anlæg, som medlemsstaterne har rapporteret til Kommissionen i overensstemmelse med direktiv 2010/75/EU, særlig artikel 72

    d)

    data om anvendelse af vand, energi og relevante råstoffer som omhandlet i artikel 6, stk. 1, litra d)

    e)

    kontekstuelle oplysninger som omhandlet i artikel 6, stk. 1, litra e)

    f)

    data om udledningen af forurenende stoffer fra diffuse kilder som omhandlet i artikel 8, stk. 1, hvor sådanne data er tilgængelige.

    2.   Portalen skal indeholde links til følgende:

    a)

    nationale registre over udledning og overførsel af forurenende stoffer oprettet af medlemsstaterne i overensstemmelse med protokollen

    b)

    andre eksisterende offentligt tilgængelige registre, databaser eller websteder, der er oprettet på medlemsstats- eller EU-plan, og som giver adgang til rapporteringskravene i EU-retten om klimaændringer, om beskyttelse af luft, vand og jord samt om affaldshåndtering.

    Artikel 5

    Portalens udformning og struktur

    1.   Kommissionen gør portalen offentligt tilgængelig og præsenterer data i et standardiseret format, i både aggregeret og ikkeaggregeret form, således at der kan i det mindste kan foretages søgning, dataudtræk og søgebaserede downloads af datasæt efter:

    a)

    virksomhed, herunder virksomhedens eventuelle moderselskab, og dets geografiske beliggenhed, herunder afstrømningsområde

    b)

    anlæg

    c)

    aktivitet

    d)

    forekomst på medlemsstats- eller EU-plan

    e)

    forurenende stof, affald eller ressource, alt efter hvad der er relevant

    f)

    det miljømedium, nemlig luft, vand eller jord, som det forurenende stof udledes til

    g)

    overførsel af affald væk fra virksomhedens område og, alt efter hvad der er relevant, affaldets bestemmelsessted

    h)

    overførsel af forurenende stoffer væk fra virksomhedens område via spildevand

    i)

    diffuse kilder, og

    j)

    anlæggets ejer eller driftsleder.

    2.   Portalen udformes således, at det bliver så let som muligt for offentligheden at få adgang til dataene, og således, at der under normale driftsvilkår er løbende og direkte adgang til dataene på internettet. Portalen indeholder alle data, der er rapporteret for mindst de foregående 10 rapporteringsår. Portalen udformes under hensyntagen til fremtidige udvidelsesmuligheder.

    Artikel 6

    Driftsledernes rapportering til de kompetente myndigheder

    1.   Hver driftsleder for et anlæg, hvor der foregår en eller flere af de i bilag I opførte aktiviteter i et omfang, der opfylder eller overskrider de gældende kapacitetstærskler angivet i nævnte bilag, og som enten udleder et eller flere af de forurenende stoffer, der er opført i bilag II, i en mængde, der overstiger de gældende tærskler, eller overskrider de affaldstærskler, der er fastsat i dette stykkes litra b), rapporterer årligt mindst følgende oplysninger og data til den kompetente myndighed, med mindre sådanne oplysninger eller data allerede er tilgængelige for den kompetente myndighed:

    a)

    data om udledningen til luft, vand og jord af ethvert af de forurenende stoffer, der er opført i bilag II, og som overskrider tærsklen angivet i nævnte bilag

    b)

    data om overførsel væk fra virksomhedens område af farligt affald i mængder på mere end 2 ton om året pr. virksomhed eller af ikkefarligt affald i mængder på mere end 2 000 ton om året pr. virksomhed med henblik på enhver nyttiggørelses- eller bortskaffelsesoperation med undtagelse af behandling i jordmiljø eller indsprøjtning i dybtliggende formationer, jf. bilag I til direktiv 2008/98/EF, med angivelsen af »R« eller »D«, alt efter om affaldet er bestemt til henholdsvis nyttiggørelses- eller bortskaffelsesoperationer, og for grænseoverskridende transport af farligt affald, navn og adresse på det foretagende, der gennemførte de nyttiggørelses- eller bortskaffelsesoperationer, der omfattede affaldet, og det faktiske område for nyttiggørelses- eller bortskaffelsesprocesserne; affald, som overføres til bortskaffelse ved behandling i jordmiljø eller indsprøjtning i dybtliggende formationer rapporteres kun som udledning til jord af driftslederen for det anlæg, som affaldet stammer fra

    c)

    data om overførsel af ethvert af de forurenende stoffer, der er opført i bilag II, væk fra virksomhedens område via spildevand, der udledes til spildevandsbehandling, når tærsklen angivet i kolonne 1b i nævnte bilag er overskredet

    d)

    data om anvendelsen af vand, energi og relevante råstoffer som fastsat i den gennemførelsesretsakt, der er omhandlet i andet afsnit

    e)

    oplysninger, der gør det muligt at sætte data rapporteret under litra a)-d), herunder produktionsmængde og antal driftstimer, i en specifik kontekst

    f)

    oplysninger om, hvorvidt anlægget er omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (27), direktiv 91/271/EØF, direktiv 2010/75/EU, direktiv 2012/18/EU, direktiv (EU) 2015/2193 eller enhver anden EU-miljøret, der er udpeget i det rapporteringsformat, der er omhandlet i denne forordnings artikel 7

    g)

    oplysninger om, hvilken virksomhed anlægget tilhører.

    Kommissionen vedtager senest den 31. december 2025 ved hjælp af gennemførelsesretsakter en liste over relevante råstoffer, der skal rapporteres i henhold til dette stykkes første afsnit, litra d), med angivelse af typer og enheder på grundlag af referencedokumenterne om den bedste tilgængelige teknik (BAT) som defineret i artikel 3, nr. 11), i direktiv 2010/75/EU. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. denne forordnings artikel 17, stk. 2. Kommissionen gennemgår disse gennemførelsesretsakter og reviderer dem, hvor det er relevant.

    2.   Hvis en udledning, jf. stk. 1, første afsnit, litra a), eller en overførsel af forurenende stoffer væk fra virksomhedens område, jf. stk. 1, første afsnit, litra c), ikke overstiger de gældende tærskler, der er angivet i bilag II, eller hvis overførslerne af affald væk fra virksomhedens område ikke overstiger de i stk. 1, første afsnit, litra b), fastsatte tærskler, anfører driftslederen for det pågældende anlæg i sin rapport, at udledningen af forurenende stoffer eller overførslerne af forurenende stoffer eller affald væk fra virksomhedens område ligger under disse tærskler.

    Medlemsstaterne kan beslutte kun at rapportere de oplysninger, der er omhandlet i første afsnit, i den første rapport for et anlæg eller en del heraf, som udarbejdes af en driftsleder efter denne forordnings ikrafttræden, eller i den første rapport, der udarbejdes af en driftsleder, efter at udledningen af forurenende stoffer eller overførslerne af forurenende stoffer eller affald væk fra virksomhedens område ikke længere overstiger de gældende tærskler, der er angivet i bilag II.

    3.   Ved udarbejdelsen af den i denne artikels stk. 1, første afsnit, omhandlede rapport, gør driftslederne brug af de bedste tilgængelige oplysninger. Driftslederne indhenter dataene ved hjælp af målinger. Hvis måling ikke resulterer i de bedste tilgængelige oplysninger, ikke er praktisk mulig eller ikke er teknologisk og økonomisk levedygtig, indhenter driftslederne dataene ved hjælp af beregninger. Hvis hverken måling eller beregning er praktisk mulig, kan driftslederne indhente dataene ved skøn. Oplysningerne kan omfatte overvågningsdata, emissionsfaktorer, massebalanceligninger, indirekte overvågning eller andre beregninger, tekniske vurderinger og andre metoder, der er i overensstemmelse med artikel 9, stk. 1, og i overensstemmelse med internationalt godkendte metoder, når sådanne er tilgængelige.

    4.   I den i stk. 1 omhandlede rapport angiver driftslederne de metoder, der er anvendt til at indhente dataene. Hvis dataene er indhentet ved måling, angives analysemetoden. Hvis dataene er indhentet ved beregning, angives beregningsmetoden.

    5.   De udledninger, der er omhandlet i bilag II, og som er rapporteret i medfør af stk. 1, første afsnit, skal omfatte alle udledninger fra alle kilder inkluderet i bilag I på virksomhedens område.

    6.   Med henblik på stk. 1, første afsnit, skal data om udledninger og overførsler rapporteres som totaler af alle tilsigtede eller utilsigtede, rutinemæssige eller ikkerutinemæssige aktiviteter. Driftslederen angiver ved fremsendelse af disse data alle data om de utilsigtede udslip af forurenende stoffer, hvor data herom er tilgængelige.

    7.   Driftslederen for hvert anlæg indsamler med passende hyppighed de data, der er nødvendige for at bestemme rapporteringspligtige udledninger og overførsler væk fra virksomhedens område fra anlægget eller en del heraf, jf. stk. 1, første afsnit.

    8.   Driftslederen for hvert anlæg holder det materiale, der ligger til grund for de rapporterede data, tilgængeligt for sin kompetente myndighed i en periode på fem år fra udgangen af det pågældende rapporteringsår. Dette materiale skal også omfatte en beskrivelse af den metode, der er anvendt i forbindelse med dataindsamlingen.

    9.   Medlemsstaterne kan beslutte selv at kvantificere tilsigtede udledninger, jf. denne artikels stk. 1, første afsnit, litra a), på vegne af driftsledere for anlæg omfattet af de aktiviteter, der er omhandlet i anden og syvende række i bilag I. I sådanne tilfælde finder denne artikels stk. 1-8 ikke anvendelse på disse driftsledere for så vidt angår sådanne udledninger.

    10.   Med henblik på artikel 7 fastsætter medlemsstaterne en dato for, hvornår driftslederne skal fremsende de i nærværende artikel omhandlede data til deres kompetente myndigheder.

    11.   Indtil datoen for ikrafttrædelsen af den i artikel 15, stk. 3 omhandlede delegerede retsakt, er et anlæg eller en del heraf, der ikke opfylder betingelserne fastsat i nærværende artikels stk. 1, første afsnit, men som er en del af en virksomhed, der opfylder disse betingelser, underlagt rapporteringsforpligtelserne fastsat i nærværende artikel, bortset fra forpligtelserne fastsat i nærværende artikels stk. 2.

    Artikel 7

    Rapportering fra medlemsstaterne til Kommissionen

    1.   Årligt senest 11 måneder fra rapporteringsårets afslutning forelægger medlemsstaterne elektronisk Kommissionen en rapport med alle de i artikel 6 omhandlede data i et format, som Kommissionen fastsætter ved hjælp af gennemførelsesretsakter. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17, stk. 2.

    2.   Kommissionens tjenestegrene indsætter med bistand fra Det Europæiske Miljøagentur (»agenturet«) de data, der er rapporteret af medlemsstaterne, på portalen senest én måned efter afslutningen af medlemsstaternes rapportering i overensstemmelse med stk. 1.

    Artikel 8

    Data om udledningen af forurenende stoffer fra diffuse kilder

    1.   Kommissionen indsætter med bistand fra agenturet data om udledningerne af forurenende stoffer fra diffuse kilder på portalen, hvis sådanne data findes og allerede er blevet rapporteret af medlemsstaterne.

    2.   De data, der er tilgængelige på portalen, skal gøre det muligt for brugerne at søge og identificere udledning af forurenende stoffer fra diffuse kilder i henhold til en passende geografisk opdeling og skal indeholde oplysninger om de metoder, der er anvendt til af fremskaffe dataene.

    3.   I de tilfælde, hvor Kommissionen konstaterer, at der ikke findes data om udledning af forurenende stoffer fra diffuse kilder, tillægges Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at supplere denne forordning ved at iværksætte rapportering om udledning af relevante forurenende stoffer fra en eller flere diffuse kilder, idet der, hvis det er hensigtsmæssigt, benyttes internationalt anerkendte metoder.

    Artikel 9

    Kvalitetssikring og vurdering

    1.   Driftslederne for et anlæg, som er omfattet af rapporteringskravene fastsat i artikel 6, sikrer, at de data, de rapporterer, er af høj kvalitet.

    2.   De kompetente myndigheder vurderer kvaliteten af de data, som driftslederne, jf. denne artikels stk. 1, fremsender, navnlig med hensyn til disse datas nøjagtighed, fuldstændighed, konsistens og troværdighed. I tilfælde af kvalitative mangler i de data, der fremsendes i henhold til artikel 6, fremsender de berørte driftsledere efter anmodning fra de kompetente myndigheder straks de korrigerede data til de kompetente myndigheder.

    Artikel 10

    Adgang til oplysninger

    1.   Kommissionen gør med bistand fra agenturet dataene på portalen offentligt tilgængelige og gratis på internettet senest én måned efter medlemsstaternes forelæggelse af rapporterne i overensstemmelse med artikel 7, stk. 1.

    2.   Hvis offentligheden ikke let kan få adgang til dataene på portalen, sørger den pågældende medlemsstat og Kommissionen for at lette elektronisk adgang til portalen på offentligt tilgængelige steder.

    3.   Hver medlemsstat stiller løbende sine data, der er rapporteret i overensstemmelse med artikel 6 og, hvor det er muligt, artikel 8, stk. 1, gratis til rådighed for offentligheden, og uden at adgangen er betinget af registrering.

    Artikel 11

    Fortrolighed

    Hvor en medlemsstat betragter oplysninger som fortrolige, jf. artikel 4, stk. 2, i direktiv 2003/4/EF, anføres det i den rapport, der er omhandlet i denne forordnings artikel 7, stk. 1, for det pågældende rapporteringsår særskilt for hvert anlæg, hvilke data der ikke kan offentliggøres, og hvilke grunde der er til dette.

    Artikel 12

    Offentlig deltagelse

    1.   Kommissionen giver offentligheden mulighed for at kunne deltage tidligt og på en effektiv måde i den fremtidige udvikling af portalen, herunder gennem kapacitetsopbygning og udarbejdelsen af ændringer af denne forordning.

    2.   Offentligheden gives mulighed for at indsende kommentarer, oplysninger, analyser og synspunkter inden for en tilstrækkelig lang tidshorisont og på ethvert af Unionens officielle sprog.

    3.   Kommissionen tager behørigt hensyn til sådanne bidrag og informerer offentligheden om resultatet af den offentlige deltagelse.

    Artikel 13

    Vejledning

    Med bistand fra agenturet og i samråd med medlemsstaterne udarbejder og ajourfører Kommissionen regelmæssigt vejledning til støtte for gennemførelsen af denne forordning, der mindst omhandler følgende:

    a)

    rapporteringsprocedurer med særligt fokus på bestemmelser, der ikke var en del af forordning (EF) nr. 166/2006, og sektorer, der ikke var omfattet af nævnte forordning, herunder tekniske retningslinjer for metoder til at lette analyser til overvågning af PFAS, såsom detektionsgrænser, parameterværdier og prøveudtagningshyppighed

    b)

    data, der skal rapporteres

    c)

    kvalitetssikring og -vurdering

    d)

    en angivelse af, hvilken type data der kan tilbageholdes, og, hvis der er tale om fortrolige data, begrundelsen for at tilbageholde dem

    e)

    henvisning til internationalt anerkendte metoder til måling, analyse og prøveudtagning af udledninger

    f)

    navnene på alle moderselskaber

    g)

    beregningsmetoder, herunder emissionsfaktorer pr. nedbringelsesteknologi, for husdyravl og akvakultur

    h)

    hvordan de definitioner, der er fastsat i denne forordning for områder, virksomheder og anlæg, anvendes i praksis, bl.a. ved hjælp af en liste over eksempler eller specifikke forklaringer, billeder, tegninger, diagrammer eller anden visuel reference eller støtte.

    Retningslinjerne vedrørende første afsnit, litra a)-g), udarbejdes første gang senest den 1. januar 2026.

    Retningslinjerne vedrørende første afsnit, litra h), udarbejdes første gang senest den 1. januar 2025 efter høring af medlemsstaterne.

    Artikel 14

    Information til offentligheden

    Medlemsstaterne og Kommissionen fremmer offentlighedens kendskab til portalen og dens forståelse og anvendelsen af de data, den indeholder.

    Artikel 15

    Ændring af bilagene

    1.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med denne forordnings artikel 16 vedrørende ændring af bilag I til denne forordning med henblik på at tilpasse det til protokollen efter vedtagelsen af ændringer af bilagene hertil.

    2.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 vedrørende ændring af bilag II med henblik på en eller flere af følgende:

    a)

    at tilføje et forurenende stof, hvis udledning til luft, vand eller jord af dette forurenende stof har eller kan have en negativ indvirkning på miljøet eller menneskers sundhed, herunder et forurenende stof, der udledes fra de aktiviteter, der er omhandlet i bilag I, og som opfylder en af følgende betingelser:

    i)

    det er udpeget som et stof, der er omfattet af en række i bilag XIV til forordning (EF) nr. 1907/2006 eller af en begrænsning, jf. bilag XVII til nævnte forordning

    ii)

    det forurenende stof er udpeget som et prioriteret stof i henhold til direktiv 2000/60/EF eller 2008/105/EF

    iii)

    det forurenende stof er opført på de observationslister, der er oprettet inden for rammerne af direktiv 2006/118/EF eller 2008/105/EF eller direktiv (EU) 2020/2184

    iv)

    det forurenende stof er underlagt grænseværdier eller andre begrænsninger i henhold til direktiv 2004/107/EF, 2006/118/EF, 2008/50/EF eller (EU) 2020/2184

    b)

    at fastsætte og ajourføre tærskler for udledning af forurenende stoffer med henblik på at nå målet om at opfange mindst 90 % af udledningen af hvert forurenende stof til luft, vand og jord fra de aktiviteter, der er omhandlet i bilag I, herunder tærskler på nul for stoffer, der udgør en særlig stor fare for menneskers sundhed eller miljøet

    c)

    at tilføje eller fjerne et forurenende stof og om nødvendigt ændre den gældende tærskel for at bringe bilag II til denne forordning i overensstemmelse med protokollen

    d)

    at fjerne et forurenende stof, der ikke længere er udpeget som et prioriteret stof som omhandlet i dette stykkes litra a), nr. ii), eller som fjernes fra de observationslister, der er omhandlet i litra a), nr. iii).

    3.   Kommissionen vedtager en delegeret retsakt i overensstemmelse med stk. 2 senest den 31. december 2025. Kommissionen kan efter denne dato vedtage yderligere delegerede retsakter i overensstemmelse med stk. 2.

    Artikel 16

    Udøvelse af de delegerede beføjelser

    1.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

    2.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 8, stk. 3, og artikel 15, stk. 1 og 2, tillægges Kommissionen for en periode på fem år fra den 22. maj 2024. Kommissionen udarbejder en rapport vedrørende delegationen af beføjelser senest ni måneder inden udløbet af femårsperioden. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

    3.   Den i artikel 8, stk. 3, og artikel 15, stk. 1 og 2, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

    4.   Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

    5.   Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

    6.   En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 8, stk. 3, eller artikel 15, stk. 1 eller 2, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

    Artikel 17

    Udvalgsprocedure

    1.   Kommissionen bistås af et udvalg. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

    2.   Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

    Artikel 18

    Sanktioner og foranstaltninger til sikring af overholdelse

    1.   Medlemsstaterne fastsætter regler om sanktioner, der skal anvendes i tilfælde af overtrædelser af bestemmelserne i denne forordning, og træffer alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at de anvendes. Sanktionerne skal være effektive, stå i et rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning. Medlemsstaterne giver straks Kommissionen meddelelse om disse regler og foranstaltninger og underretter den straks om senere ændringer, der berører disse regler eller foranstaltninger.

    2.   De sanktioner, der er omhandlet i stk. 1, omfatter bøder.

    3.   Medlemsstaterne sikrer, at der ved de sanktioner, der er fastsat i medfør af denne artikel, tages behørigt hensyn til følgende, alt efter hvad der er relevant:

    a)

    overtrædelsens art, grovhed og omfang, under hensyntagen til målet om at opnå et højt beskyttelsesniveau for menneskers sundhed og miljøet

    b)

    graden af skyld forbundet med overtrædelsen

    c)

    overtrædelsens gentagne eller enkeltstående karakter.

    4.   Medlemsstaterne vedtager foranstaltninger til sikring af overholdelse for at forebygge og afsløre overtrædelser omhandlet i stk. 1.

    Artikel 19

    Revision

    Kommissionen foretager en revision af gennemførelsen af denne forordning og dens bilag mindst hvert femte år fra datoen for dens anvendelse. Formålet med revisionen er bl.a. at sikre tilpasning af denne forordning og dens bilag til den videnskabelige og tekniske udvikling. Revisionsprocessen skal tage behørigt hensyn til internationale initiativer vedrørende udledning af forurenende stoffer fra industrielle aktiviteter og indvirkningen af udledningen af sådanne forurenende stoffer på menneskers sundhed eller miljøet, medlemsstaternes bedste praksis og fremskridt i denne henseende samt fremskridt inden for forskning og teknologi.

    Hvis det er relevant, forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet et lovgivningsmæssigt forslag om ændring af denne forordning eller bilagene hertil eller begge dele.

    Artikel 20

    Ophævelse

    Forordning (EF) nr. 166/2006 ophæves med virkning fra den 1. januar 2028.

    Henvisninger til den ophævede forordning (EF) nr. 166/2006 gælder som henvisninger til nærværende forordning og læses efter sammenligningstabellen i bilag III til nærværende forordning.

    Artikel 21

    Overgangsbestemmelser

    Uanset denne forordnings artikel 20, stk. 1, finder forordning (EF) nr. 166/2006 fortsat anvendelse for så vidt angår rapportering for 2026.

    Artikel 22

    Ikrafttræden

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den finder anvendelse fra den 1. januar 2028.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Strasbourg, den 24. april 2024.

    På Europa-Parlamentets vegne

    R. METSOLA

    Formand

    På Rådets vegne

    M. MICHEL

    Formand


    (1)   EUT C 443 af 22.11.2022, s. 130.

    (2)   EUT C 498 af 30.12.2022, s. 154.

    (3)  Europa-Parlamentets holdning af 12.3.2024 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 12.4.2024.

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse (EU) 2022/591 af 6. april 2022 om et generelt EU-miljøhandlingsprogram frem til 2030 (EUT L 114 af 12.4.2022, s. 22).

    (5)  Rådets afgørelse 2005/370/EF af 17. februar 2005 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af konventionen om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet (EUT L 124 af 17.5.2005, s. 1).

    (6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).

    (7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).

    (8)  Rådets afgørelse 2006/61/EF af 2. december 2005 om indgåelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af UNECE's protokol om registre over udledning og overførsel af forureningsstoffer (EUT L 32 af 4.2.2006, s. 54).

    (9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 166/2006 af 18. januar 2006 om oprettelse af et europæisk register over udledning og overførsel af forurenende stoffer og om ændring af Rådets direktiv 91/689/EØF og 96/61/EF (EUT L 33 af 4.2.2006, s. 1).

    (10)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening) (EUT L 334 af 17.12.2010, s. 17).

    (11)  Rådets direktiv 91/271/EØF af 21. maj 1991 om rensning af byspildevand (EFT L 135 af 30.5.1991, s. 40).

    (12)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2193 af 25. november 2015 om begrænsning af visse luftforurenende emissioner fra mellemstore fyringsanlæg (EUT L 313 af 28.11.2015, s. 1).

    (13)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

    (14)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/18/EU af 4. juli 2012 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer og om ændring og efterfølgende ophævelse af Rådets direktiv 96/82/EF (EUT L 197 af 24.7.2012, s. 1).

    (15)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 19. november 2008 om affald og om ophævelse af visse direktiver (EUT L 312 af 22.11.2008, s. 3).

    (16)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF af 28. januar 2003 om adgang til miljøoplysninger og om ophævelse af Rådets direktiv 90/313/EØF (EUT L 41 af 14.2.2003, s. 26).

    (17)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).

    (18)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1907/2006 af 18. december 2006 om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier (REACH), om oprettelse af et europæisk kemikalieagentur og om ændring af direktiv 1999/45/EF og ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 793/93 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1488/94 samt Rådets direktiv 76/769/EØF og Kommissionens direktiv 91/155/EØF, 93/67/EØF, 93/105/EF og 2000/21/EF (EUT L 396 af 30.12.2006, s. 1).

    (19)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger (EFT L 327 af 22.12.2000, s. 1).

    (20)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/107/EF af 15. december 2004 om arsen, cadmium, kviksølv, nikkel og polycykliske aromatiske kulbrinter i luften (EUT L 23 af 26.1.2005, s. 3).

    (21)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/118/EF af 12. december 2006 om beskyttelse af grundvandet mod forurening og forringelse (EUT L 372 af 27.12.2006, s. 19).

    (22)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/50/EF af 21. maj 2008 om luftkvaliteten og renere luft i Europa (EUT L 152 af 11.6.2008, s. 1).

    (23)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/105/EF af 16. december 2008 om miljøkvalitetskrav inden for vandpolitikken, om ændring og senere ophævelse af Rådets direktiv 82/176/EØF, 83/513/EØF, 84/156/EØF, 84/491/EØF og 86/280/EØF og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF (EUT L 348 af 24.12.2008, s. 84).

    (24)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2020/2184 af 16. december 2020 om kvaliteten af drikkevand (EUT L 435 af 23.12.2020, s. 1).

    (25)   EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.

    (26)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 af 11. december 2013 om den fælles fiskeripolitik, ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1954/2003 og (EF) nr. 1224/2009 og ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2371/2002 og (EF) nr. 639/2004 samt Rådets afgørelse 2004/585/EF (EUT L 354 af 28.12.2013, s. 22).

    (27)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Fællesskabet og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).


    BILAG I

    Aktiviteter

    Aktivitet

    Kapacitetstærskel

    1

    Aktiviteter, der er opført i bilag I til direktiv 2010/75/EU

    Overskrider de gældende kapacitetstærskler, der er anført i direktiv 2010/75/EU

    2

    Aktiviteter, der er opført i bilag Ia til direktiv 2010/75/EU

    Overskrider de gældende kapacitetstærskler, der er anført i direktiv 2010/75/EU

    3

    Aktiviteter, der er omhandlet i artikel 2 i direktiv (EU) 2015/2193 (hvis de ikke er omfattet af bilag I til direktiv 2010/75/EU)

    Fyringsanlæg med en nominel indfyret termisk effekt på mindst 20 MW og under 50 MW

    4

    Minedrift under jorden med tilhørende operationer, herunder udvinding af råolie eller naturgas onshore eller offshore (hvis dette ikke er omfattet af bilag I til direktiv 2010/75/EU)

    Ingen kapacitetstærskel (alle anlæg er rapporteringspligtige)

    5

    Minedrift i åbne brud og stenbrydning (hvis dette ikke er omfattet af bilag I til direktiv 2010/75/EU)

    Faktisk brydningsareal: 25 hektar

    6

    Rensningsanlæg til kommunalt spildevand

    Med en kapacitet på mindst 100 000 personækvivalenter

    7

    Foderbaseret akvakultur

    Med en årlig produktionskapacitet på over 500 tons

    8

    Anlæg til skibsbygning og/eller ophugning af skibe, maling af skibe eller fjernelse af maling fra skibe

    Med en kapacitet for 100 meter lange skibe

    9

    Elektrolyse af vand til brintproduktion

    Industriel produktion


    BILAG II

    Forurenende stoffer (1)

    Nr.

    CAS-nummer

    Forurenende stof (1)

    Udledningstærskel

    (kolonne 1)

    til luft

    (kolonne 1a)

    kg/år

    til vand

    (kolonne 1b)

    kg/år

    til jord

    (kolonne 1c)

    kg/år

    1

    74-82-8

    Methan (CH4)

    100 000

     (2)

    2

    630-08-0

    Kulmonoxid (CO)

    500 000

    3

    124-38-9

    Kuldioxid (CO2)

    100 mio.

    4

     

    Hydrofluorcarboner (HFC) (3)

    100

    5

    10024-97-2

    Dinitrogenoxid (N2O)

    10 000

    6

    7664-41-7

    Ammoniak (NH3)

    10 000

    7

     

    Andre flygtige organiske forbindelser end methan (NMVOC)

    100 000

    8

     

    Nitrogenoxider (NOx/NO2)

    100 000

    9

     

    Perfluorcarboner (PFC) (4)

    100

    10

    2551-62-4

    Svovlhexafluorid (SF6)

    50

    11

     

    Svovloxider (SOx/SO2)

    150 000

    12

     

    Total kvælstof

    50 000

    50 000

    13

     

    Total fosfor

    5 000

    5 000

    14

     

    Hydrochlorfluorcarboner (HCFC) (5)

    1

    15

     

    Chlorfluorcarboner (CFC) (6)

    1

    16

     

    Haloner (7)

    1

    17

     

    Arsen og arsenforbindelser (som As) (8)

    20

    5

    5

    18

     

    Cadmium og cadmiumforbindelser (som Cd) (8)

    10

    5

    5

    19

     

    Chrom og chromforbindelser (som Cr) (8)

    100

    50

    50

    20

     

    Kobber og kobberforbindelser (som Cu) (8)

    100

    50

    50

    21

     

    Kviksølv og kviksølvforbindelser (som Hg) (8)

    10

    1

    1

    22

     

    Nikkel og nikkelforbindelser (som Ni) (8)

    50

    20

    20

    23

     

    Bly og blyforbindelser (som Pb) (8)

    200

    20

    20

    24

     

    Zink og zinkforbindelser (som Zn) (8)

    200

    100

    100

    25

    15972-60-8

    Alachlor

    1

    1

    26

    309-00-2

    Aldrin

    1

    1

    1

    27

    1912-24-9

    Atrazin

    1

    1

    28

    57-74-9

    Chlordan

    1

    1

    1

    29

    143-50-0

    Chlordecon

    1

    1

    1

    30

    470-90-6

    Chlorfenvinfos

    1

    1

    31

    85535-84-8

    Chloralkaner, C10-C13

    1

    1

    32

    2921-88-2

    Chlorpyrifos

    1

    1

    33

    50-29-3

    DDT

    1

    1

    1

    34

    115-32-2

    Dicofol

    1

    1

    1

    35

    107-06-2

    1, 2-dichlorethan (EDC)

    1 000

    10

    10

    36

    75-09-2

    Dichlormethan (DCM)

    1 000

    10

    10

    37

    60-57-1

    Dieldrin

    1

    1

    1

    38

    330-54-1

    Diuron

    1

    1

    39

    115-29-7

    Endosulfan

    1

    1

    40

    72-20-8

    Endrin

    1

    1

    1

    41

     

    Halogenerede organiske forbindelser (som AOX) (9)

    1 000

    1 000

    42

    76-44-8

    Heptachlor

    1

    1

    1

    43

    118-74-1

    Hexachlorobenzen (HCB)

    10

    1

    1

    44

    87-68-3

    Hexachlorbutadien (HCBD)

    1

    1

    45

    608-73-1

    1, 2,3, 4,5, 6-hexachlorcyclohexan (HCH)

    10

    1

    1

    46

    58-89-9

    Lindan

    1

    1

    1

    47

    2385-85-5

    Mirex

    1

    1

    1

    48

     

    PCDD + PCDF (dioxiner + furaner) (som Teq) (10)

    0,0001

    0,0001

    0,0001

    49

    608-93-5

    Pentachlorbenzen

    1

    1

    1

    50

    87-86-5

    Pentachlorphenol (PCP)

    10

    1

    1

    51

    335-67-1

    Perfluoroctansyre (PFOA) og salte heraf

    1

    1

    1

    52

    355-46-4

    Perfluorhexan-1-sulfonsyre (PFHxS) og salte heraf

    1

    1

    1

    53

    1336-36-3

    Polychlorerede biphenyler (PCB)

    0,1

    0,1

    0,1

    54

    122-34-9

    Simazin

    1

    1

    55

    127-18-4

    Tetrachlorethylen (PER)

    2 000

    10

    56

    56-23-5

    Tetrachlormethan (TCM)

    100

    1

    57

    12002-48-1

    Trichlorbenzener (TCB) (alle isomere)

    10

    1

    58

    71-55-6

    1, 1,1-trichlorethan

    100

    59

    79-34-5

    1, 1,2, 2-tetrachlorethan

    50

    60

    79-01-6

    Trichlorethylen

    2 000

    10

    61

    67-66-3

    Trichlormethan

    500

    10

    62

    8001-35-2

    Toxaphen

    1

    1

    1

    63

    75-01-4

    Vinylchlorid

    1 000

    10

    10

    64

    120-12-7

    Anthracen

    50

    1

    1

    65

    71-43-2

    Benzen

    1 000

    200 (som BTEX) (11)

    200 (11)

    (11)

     

    66 (12)

    1

    1

    67

     

    Nonylphenol og nonylphenolethoxylater (NP/NPE)

    1

    1

    68

    100-41-4

    Ethylbenzen

    200 (som BTEX) (11)

    200 (som BTEX) (11)

    69

    75-21-8

    Ethylenoxid

    1 000

    10

    10

    70

    34123-59-6

    Isoproturon

    1

    1

    71

    91-20-3

    Naphthalen

    100

    10

    10

    72

     

    Organiske tinforbindelser (som total Sn)

    50

    50

    73

    117-81-7

    Di-(2-ethylhexyl)phthalat (DEHP)

    10

    1

    1

    74

    108-95-2

    Phenoler (som total C) (13)

    20

    20

    75

     

    Polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH) (14)

    50

    5

    5

    76

    108-88-3

    Toluen

    200 (som BTEX) (11)

    200 (som BTEX) (11)

    77

     

    Tributyltin og tributyltin-forbindelser (15)

    1

    1

    78

     

    Triphenyltin og triphenyltin-forbindelser (16)

    1

    1

    79

     

    Totalmængde organisk kulstof (TOC) (som total C eller COD/3)

    50 000

    80

    1582-09-8

    Trifluralin

    1

    1

    81

    1330-20-7

    Xylener (17)

    200 (som BTEX) (11)

    200 (som BTEX) (11)

    82

     

    Chlorider (som total Cl)

    2 mio.

    2 mio.

    83

     

    Chlor og uorganiske chlorforbindelser (som HCl)

    10 000

    84

    1332-21-4

    Asbest

    1

    1

    1

    85

     

    Cyanider (som total CN)

    50

    50

    86

     

    Fluorider (som total F)

    2 000

    2 000

    87

     

    Fluor og uorganiske fluorforbindelser (som HF)

    5 000

    88

    74-90-8

    Hydrogencyanid (HCN)

    200

    89

     

    Partikler (PM10)

    50 000

    90

    1806-26-4

    Octylphenoler og octylphenolethoxylater

    1

    91

    206-44-0

    Fluoranthen

    1

    92

    465-73-6

    Isodrin

    1

    93

    36355-1-8

    Hexabromdiphenyl

    0,1

    0,1

    0,1

    94

    191-24-2

    Benzo(g,h,i)perylen

     

    1

     


    (1)  Ethvert forurenende stof, der er angivet i dette bilag, skal rapporteres som den samlede mængde af dette stof eller, hvis det forurenende stof er en del af en stofgruppe, som gruppens samlede mængde, medmindre andet er angivet.

    (2)  En tankestreg (—) betyder, at den pågældende parameter og medium ikke udløser rapporteringspligt.

    (3)  Den samlede mængde af hydrogenfluorcarboner: summen af HFC23, HFC32, HFC41, HFC4310mee, HFC125, HFC134, HFC134a, HFC152a, HFC143, HFC143a, HFC227ea, HFC236fa, HFC245ca og HFC365mfc.

    (4)  Den samlede mængde af perfluorcarboner: summen af CF4, C2F6, C3F8, C4F10, c-C4F8, C5F12 og C6F14.

    (5)  Den samlede mængde af stoffer, inklusive deres isomere, der er opført i gruppe VIII i bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1005/2009 af 16. september 2009 om stoffer, der nedbryder ozonlaget (EUT L 286 af 31.10.2009, s. 1).

    (6)  Den samlede mængde af stoffer, inklusive deres isomere, der er opført i gruppe I og II i bilag I til forordning (EF) nr. 1005/2009.

    (7)  Den samlede mængde af stoffer, inklusive deres isomere, der er opført i gruppe III og VI i bilag I til forordning (EF) nr. 1005/2009.

    (8)  Alle metaller skal rapporteres som den samlede mængde af det pågældende metal i alle dets kemiske former i udledningen.

    (9)  Halogenerede organiske forbindelser, som kan adsorberes i aktivt kul, udtrykt som chlorider.

    (10)  Udtrykt som I-Teq.

    (11)  De enkelte forurenende stoffer skal rapporteres, hvis tærsklen for BTEX (samlet parameter for benzen, toluen, ethylbenzen og xylener) overskrides.

    (12)  Den samlede mængde af følgende bromerede diphenylethere: penta-BDE, octa-BDE og deca-BDE.

    (13)  Den samlede mængde af phenoler og simple substituerede fenoler udtrykt som totalt kulstof.

    (14)  Polycykliske aromatiske kulbrinter (PAH'er) skal måles med henblik på rapportere af udledning til luft som benzo(a)pyren (50-32-8), benzo(b)fluoranthen (205-99-2), benzo(k)fluoranthen (207-08-9), indeno(1,2,3-cd)pyren (193-39-5), jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1021 af 20. juni 2019 om persistente organiske miljøgifte (EUT L 169 af 25.6.2019, s. 45).

    (15)  Den samlede mængde af tributyltin-forbindelser udtrykt som mængden af tributyltin.

    (16)  Den samlede mængde af triphenyltin-forbindelser udtrykt som mængden af triphenyltin.

    (17)  Den samlede mængde af xylener (ortho-xylen, meta-xylen og para-xylen).


    BILAG III

    Sammenligningstabel

    Forordning (EF) nr. 166/2006

    Nærværende forordning

    Artikel 1

    Artikel 1

    Artikel 2, nr. 1)

    Artikel 3, nr. 4)

    Artikel 2, nr. 2)

    Artikel 3, nr. 13)

    Artikel 2, nr. 3)

    Artikel 3, nr. 1)

    Artikel 2, nr. 4)

    Artikel 3, nr. 2)

    Artikel 2, nr. 5)

    Artikel 3, nr. 3)

    Artikel 2, nr. 6)

    Artikel 3, nr. 8)

    Artikel 2, nr. 7)

    Artikel 3, nr. 17)

    Artikel 2, nr. 8)

    Artikel 3, nr. 7)

    Artikel 2, nr. 9)

    Artikel 3, nr. 6)

    Artikel 2, nr. 10)

    Artikel 3, nr. 5)

    Artikel 2, nr. 11)

    Artikel 3, nr. 9)

    Artikel 2, nr. 12)

    Artikel 3, nr. 12)

    Artikel 2, nr. 13)

    Artikel 3, nr. 10)

    Artikel 2, nr. 14)

    Artikel 3, nr. 14)

    Artikel 2, nr. 15)

    Artikel 3, nr. 11)

    Artikel 2, nr. 16)

    Artikel 3, nr. 16)

    Artikel 2, nr. 17)

    Artikel 3, nr. 15)

    Artikel 3, litra a)

    Artikel 4, stk. 1, litra a)

    Artikel 3, litra b)

    Artikel 4, stk. 1, litra b)

    Artikel 3, litra c)

    Artikel 4, stk. 1, litra f)

    Artikel 4, stk. 1

    Artikel 5, stk. 1

    Artikel 4, stk. 2

    Artikel 5, stk. 2

    Artikel 5, stk. 1, litra a)

    Artikel 6, stk. 1, litra a)

    Artikel 5, stk. 1, litra b)

    Artikel 6, stk. 1, litra b)

    Artikel 5, stk. 1, litra c)

    Artikel 6, stk. 1, litra c)

    Artikel 5, stk. 1, andet afsnit

    Artikel 5, stk. 1, tredje afsnit

    Artikel 6, stk. 4

    Artikel 5, stk. 1, fjerde afsnit

    Artikel 6, stk. 5

    Artikel 5, stk. 2

    Artikel 6, stk. 6

    Artikel 5, stk. 3

    Artikel 6, stk. 7

    Artikel 5, stk. 4

    Artikel 5, stk. 5

    Artikel 6, stk. 8

    Artikel 6

    Artikel 6, stk. 1, litra b)

    Artikel 7, stk. 1

    Artikel 6, stk. 10

    Artikel 7, stk. 2

    Artikel 7, stk. 1

    Artikel 7, stk. 3

    Artikel 7, stk. 2

    Artikel 8, stk. 1

    Artikel 8, stk. 1

    Artikel 8, stk. 2

    Artikel 8, stk. 2

    Artikel 8, stk. 3

    Artikel 8, stk. 3

    Artikel 9, stk. 1

    Artikel 9, stk. 1

    Artikel 9, stk. 2

    Artikel 9, stk. 2

    Artikel 9, stk. 3

    Artikel 9, stk. 4

    Artikel 10, stk. 1

    Artikel 10, stk. 1

    Artikel 10, stk. 2

    Artikel 10, stk. 2

    Artikel 11

    Artikel 11

    Artikel 12, stk. 1

    Artikel 12, stk. 1

    Artikel 12, stk. 2

    Artikel 12, stk. 2

    Artikel 12, stk. 3

    Artikel 12, stk. 3

    Artikel 13

    Artikel 14

    Artikel 13

    Artikel 15

    Artikel 14

    Artikel 18

    Artikel 15

    Artikel 18a

    Artikel 16

    Artikel 19

    Artikel 17

    Artikel 20

    Artikel 18

    Artikel 21

    Bilag I

    Bilag I

    Bilag II

    Bilag II


    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/1244/oj

    ISSN 1977-0634 (electronic edition)


    Top