EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2529

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/2529 af 17. november 2023 om specificering af de tekniske aspekter for datasæt, fastlæggelse af de tekniske formater for indberetning af oplysninger og fastlæggelse af de nærmere ordninger for og indholdet af kvalitetsrapporterne om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse på sundhedsområdet i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1700

C/2023/7672

EUT L, 2023/2529, 20.11.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj

European flag

Tidende
Den Europæiske Unions

DA

Serie L


2023/2529

20.11.2023

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2023/2529

af 17. november 2023

om specificering af de tekniske aspekter for datasæt, fastlæggelse af de tekniske formater for indberetning af oplysninger og fastlæggelse af de nærmere ordninger for og indholdet af kvalitetsrapporterne om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse på sundhedsområdet i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1700

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1700 af 10. oktober 2019 om oprettelse af en fælles ramme for europæiske statistikker vedrørende personer og husstande baseret på data på individniveau indsamlet ved hjælp af stikprøver, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 808/2004, (EF) nr. 452/2008 og (EF) nr. 1338/2008 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 og Rådets forordning (EF) nr. 577/98 (1), særlig artikel 7, stk. 1, artikel 8, stk. 3, og artikel 13, stk. 6, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Interviewundersøgelsen vedrørende sundhed i EU (EHIS) er en undersøgelse af den brede befolkning på sundhedsområdet, der giver statistiske oplysninger om sundhedstilstand, sundhedsdeterminanter og sundhedsaktiviteter i Unionen. Den udgør en vigtig referencekilde for Unionen for så vidt angår evidensbaserede, sundhedsrelaterede politikker, herunder politikker om social inklusion og beskyttelse, sund livsstil, sund aldring og trivsel, uligheder på sundhedsområdet, adgang til sundhedspleje og kvaliteten af sundhedsydelser.

(2)

For at sikre en korrekt gennemførelse af EHIS bør Kommissionen specificere de tekniske aspekter for datasættet, de tekniske formater for indberetning af oplysninger fra medlemsstaterne til Kommissionen og de nærmere ordninger for indholdet og fremsendelsen af kvalitetsrapporterne.

(3)

Formålet med den europæiske kræfthandlingsplan (2) er at sikre en holistisk tilgang til hele sygdomsforløbet. Den er bygget op omkring fire centrale indsatsområder, hvor Unionen kan tilføre den største værdi, nemlig forebyggelse, tidlig påvisning, diagnosticering og behandling samt forbedring af livskvaliteten for nuværende og tidligere kræftpatienter. Fra jord til bord-strategien (3) er kernen i Kommissionens europæiske grønne pagt (4), idet den fremmer et bæredygtigt fødevareforbrug og letter overgangen til en sund og bæredygtig kost.

(4)

Rådets henstilling om adgang til økonomisk overkommelig langtidspleje af høj kvalitet (5), der ledsager Kommissionens meddelelse om den europæiske plejestrategi (6), fastlægger en politisk ramme for udviklingen af bæredygtig langtidspleje, der sikrer bedre og billigere adgang til kvalitetstjenester for alle samt bedre arbejdsvilkår i sektoren.

(5)

Beskyttelsen af arbejdstagernes sundhed og sikkerhed, som er nedfældet i traktaterne og chartret om grundlæggende rettigheder, er et nøgleelement i en EU-økonomi, der tjener alle.

(6)

International sammenlignelighed mellem nationale statistikker over sundhed kræver, at der anvendes statistiske klassifikationer for regionale enheder, uddannelse, beskæftigelse og økonomisk sektor, som er forenelige med klassifikationerne NUTS (7), ISCED (8), ISCO (9) og NACE (10).

(7)

Rådets henstilling om fremme af sundhedsfremmende fysisk aktivitet på tværs af sektorer (11) tilskynder medlemsstaterne til at vedtage tværsektorielle politiske tilgange og handlingsplaner til fremme af fysisk aktivitet og fastlægger en ramme for overvågning af fremskridtene med indikatorer for sundhedsfremmende fysisk aktivitet på relevante tematiske områder.

(8)

I Kommissionens henstilling (EU) 2023/397 om referencemetadata og kvalitetsrapporter (12) opfordres medlemsstaterne til at sikre, at deres nationale statistikmyndigheder ved udarbejdelsen af referencemetadata og kvalitetsrapporter anvender de statistiske begreber, der er anført i den seneste version af den fælles integrerede metadatastruktur.

(9)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Udvalget for det Europæiske Statistiske System —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand

Ved denne forordning specificeres de tekniske aspekter for datasættet, fastlægges de tekniske formater for indberetning af oplysninger fra medlemsstaterne til Kommissionen (Eurostat) og fastlægges de nærmere ordninger for indholdet og indsendelsen af kvalitetsrapporterne i interviewundersøgelsen vedrørende sundhed i EU.

EHIS vedrører sundhedsstatus, sundhedspleje og sundhedsdeterminanter samt sociodemografiske karakteristika for referencepopulationen, jf. artikel 4.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)

»referenceperiode«: den periode, som en bestemt oplysning vedrører

2)

»nuværende«: situationen på interviewtidspunktet

3)

»stedfortræder«: i forbindelse med et interview, en situation, hvor oplysninger, som den udvalgte respondent er blevet bedt om at afgive, afgives af en tredjepart (herunder et andet husstandsmedlem eller en person uden for husstanden, som tager sig af den udvalgte respondent), uden at være blevet bekræftet af den udvalgte respondent. Denne tredjepart er en nærtstående person, som kender den udvalgte respondent meget godt

4)

»metadata«: data, der definerer og beskriver andre data, den anvendte metode og statistikprocesser.

Artikel 3

Statistiske begreber og beskrivelse af variabler

1.   Medlemsstaterne anvender de statistiske begreber, der er fastsat i bilag I.

2.   Variablernes tekniske karakteristika er dem, der er fastsat i bilag II, og omfatter:

a)

variablens identifikator

b)

variablens navn

c)

referenceperiode

d)

modalitetskode og -label

e)

filter.

Artikel 4

Karakteristika for de statistiske populationer og observationsenheder

1.   Referencepopulationen er personer, der er fyldt 15, og som almindeligvis bor i private husstande på den pågældende medlemsstats område på tidspunktet for dataindsamlingen.

2.   De nationale områder, der er opført i bilag III, medtages ikke i stikprøven. Mindre dele af det nationale område, der udgør højst 2 % af den nationale befolkning, kan også udelades fra stikprøven. Oplysninger om disse nationale områder angives i referencemetadataene.

Artikel 5

Referenceperioder

Referenceperioderne for variablerne er fastsat i bilag II.

Artikel 6

Detaljerede stikprøvekarakteristika

1.   Der skal gøres mindst tre forsøg på at kontakte en respondent, før vedkommende fjernes fra undersøgelsen, undtagen i følgende situationer:

a)

adressen var umulig at lokalisere

b)

adressen var ikke en beboelsesejendom eller var ubeboet

c)

personen blev ikke fundet på adressen

d)

personen var forhindret i at medvirke i undersøgelsen (f.eks. på grund af sygdom/handicap)

e)

personen har utvetydigt frabedt sig at medvirke i undersøgelsen

f)

omstændighederne bragte interviewerens sikkerhed i fare.

2.   I behørigt begrundede tilfælde og kun i det omfang, det er nødvendigt, er kontrolleret substitution tilladt. Der kan anvendes kontrolleret substitution af stikprøveenheder (husstande eller personer), hvis en af situationerne i stk. 1 opstår, eller hvis stikprøveenheden ikke kunne nås efter tre kontaktforsøg.

3.   Der skal anvendes procedurer for at sikre, at substitutionsprocessen kontrolleres i videst muligt omfang. Sådanne procedurer skal indbefatte anvendelsen af en stikprøveplan, som sikrer, at de udvalgte substitutter nøje matcher de personer, som de erstatter, med hensyn til deres vigtigste karakteristika.

4.   Sættet af stikprøvepersoner med henblik på substitution skal defineres inden dataindsamlingen. Der må ikke ske substitution med personer, som ikke tilhører det pågældende sæt.

Artikel 7

Dataindsamlingsperioder og -metoder

1.   Dataindsamlingen skal fordeles over mindst tre måneder, hvoraf mindst én måned skal være i perioden september til december.

2.   Besvarelse pr. stedfortræder er kun tilladt i tilfælde, hvor respondenten ikke er i stand til at svare af en af følgende årsager:

a)

lider af langvarig kognitiv svækkelse

b)

lider af langvarig alvorlig svækkelse

c)

lider af en langvarig funktionsnedsættelse af sanseorganerne, der forhindrer interaktionen mellem intervieweren og respondenten

d)

indlagt på et hospital eller indskrevet på en sundhedsklinik eller en plejeinstitution i hele interviewperioden.

3.   For de variabler, der er opført i bilag IV, anvender Eurostat kun oplysninger, der er indsamlet direkte fra respondenten, til at beregne de relaterede indikatorer. Medlemsstaterne indberetter enten kun de oplysninger til Eurostat, der er indsamlet direkte fra en respondent, eller oplysninger, der er indsamlet direkte fra en respondent, i kombination med oplysninger, der er indsamlet indirekte.

Artikel 8

Fælles standarder for redigering, imputering, vægtning og skøn

1.   Imputering, kalibrering eller vægtning anvendes på dataene, hvis det er nødvendigt.

2.   Imputering anvendes kun til justering for bortfald, der skyldes manglende besvarelse af spørgsmål.

3.   Statistiske imputationsmetoder anvendes, når bortfaldet overstiger 5 % for så vidt angår nøglevariablerne i bilag V, i tilfælde af manglende, ugyldige eller inkonsekvente oplysninger.

4.   Referencepopulationen med henblik på vægtning er den reelle eller anslåede befolkning, der normalt bor i private husstande.

5.   Vægtningsfaktorerne beregnes således, at der tages hensyn til enhedens udvælgelsessandsynlighed, bortfald og eventuel justering af stikprøven til eksterne data vedrørende fordelingen af personer i målpopulationen.

6.   Justeringen af stikprøven til eksterne data foretages med hensyn til fordelingen af personer i målpopulationen efter køn og aldersgrupper.

Artikel 9

Formater for indberetning af oplysninger

Medlemsstaterne indberetter et datasæt med forhåndskontrollerede mikrodata til Kommissionen (Eurostat), som er i overensstemmelse med variablernes karakteristika i bilag II til denne forordning, herunder passende vægtning, ved hjælp af de standarder for udveksling af statistiske data og metadata, der er fastsat af Kommissionen (Eurostat) og den centrale dataportal.

Artikel 10

Kvalitetsrapporter

1.   Medlemsstaternes kvalitetsrapporter skal overholde de regler og opfylde de indholdsmæssige krav, der er fastsat i bilag VI.

2.   Medlemsstaterne indberetter de kvalitetsrelaterede referencemetadata, der kræves i henhold til denne forordning, til Kommissionen (Eurostat) ved hjælp af standarderne for udveksling af statistiske data og metadata. De sender metadataene gennem den centrale dataportal.

Artikel 11

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 17. november 2023.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)   EUT L 261 I af 14.10.2019, s. 1.

(2)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet — Den europæiske kræfthandlingsplan (COM(2021) 44 final af 3.2.2021).

(3)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — En jord til bord-strategi for et fair, sundt og miljøvenligt fødevaresystem (COM(2020) 381 final af 20.5.2020).

(4)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Den europæiske grønne pagt (COM(2019) 640 final af 11.12.2019).

(5)  Rådets henstilling af 8. december 2022 om adgang til økonomisk overkommelig langtidspleje af høj kvalitet (EUT C 476 af 15.12.2022, s. 1).

(6)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om den europæiske plejestrategi (COM(2022) 440 final af 7.9.2022).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1059/2003 af 26. maj 2003 om indførelse af en fælles nomenklatur for regionale enheder (NUTS) (EUT L 154 af 21.6.2003, s. 1).

(8)  Den internationale standardklassifikation for skolevæsenet 2011.

(9)  Den internationale standardfagklassifikation, version 2008.

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1893/2006 af 20. december 2006 om oprettelse af den statistiske nomenklatur for økonomiske aktiviteter NACE rev. 2 og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3037/90 og visse EF-forordninger om bestemte statistiske områder (EUT L 393 af 30.12.2006, s. 1).

(11)  Rådets henstilling af 26. november 2013 om fremme af sundhedsfremmende aktiviteter på tværs af sektorer (EUT C 354 af 4.12.2013, s. 1).

(12)   EUT L 53 af 21.2.2023, s. 104.


BILAG I

DEFINITIONER AF STATISTISKE BEGREBER

1)   Langvarigt sundhedsproblem

Sundhedsproblemer kan være fysiske, følelsesmæssige, adfærdsmæssige eller mentale. Begrebet omfatter sygdomme og lidelser, men også f.eks. smerter, dårligt helbred som følge af ulykker og skader samt medfødte lidelser.

Det vigtigste kendetegn ved et langvarigt sundhedsproblem er, at det er permanent og kan forventes at kræve en lang periode med tilsyn, observation eller pleje. Langvarige sundhedsproblemer bør have varet (eller gentaget sig i) eller forventes at vare (eller gentage sig i) mindst seks måneder. Forbigående problemer medregnes ikke. Problemer, der er sæsonbetingede eller uregelmæssige, og som »blusser op« i 4-6 måneder ad gangen, betragtes som langvarige sundhedsproblemer.

2)   Aktivitetsbegrænsninger

En »aktivitet« defineres som »en persons udførelse af en opgave eller handling«, og aktivitetsbegrænsninger defineres som »en persons vanskeligheder med at udføre en aktivitet«.

3)   Ulykke i hjemmet eller i fritiden

»Ulykke i hjemmet eller i fritiden« er en utilsigtet hændelse, der er kendetegnet ved en pludselig kraftpåvirkning eller et sammenstød, som medfører fysisk skade, og som finder sted i hjemmet, i nærheden af hjemmet (garagen, haven, indkørslen) eller i forbindelse med fritidsaktiviteter, der udøves for fornøjelsens skyld eller af personlig interesse.

Ulykker i hjemmet eller i fritiden omfatter også:

tilfælde af akut forgiftning

skader forvoldt af insekter eller andre dyr.

Ulykker i hjemmet eller i fritiden omfatter ikke:

for lønmodtagere ulykker, der er sket under hjemmearbejde (telearbejde), dvs. under udførelse af en aktivitet, hvor der kan fastslås et arbejdsrelateret formål, og som er knyttet til ansættelsesvilkårene

arbejdsulykker eller skoleulykker

trafikulykker

lidelser eller sygdomme

forsætlig legemsbeskadigelse (som følge af vold mellem personer, forsætlige handlinger foretaget af andre personer eller forsætlig selvskade)

ubetydelige personskader såsom overfladiske snitsår eller skrammer.

4)   Kropssmerte

Kropslig (fysisk) smerte er en ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse forbundet med faktisk eller potentiel vævsbeskadigelse eller beskrevet i form af en sådan skade. Dette er altid ubehageligt og derfor også en følelsesmæssig oplevelse.

5)   Sundhedspleje

Sundhedspleje defineres som individuelle sundhedsprodukter og -tjenester, der leveres direkte til og benyttes af enkeltpersoner. Begrebet omfatter helbredende pleje, rehabiliterende pleje, langtidspleje, hjælpetjenester og medicinsk udstyr, der leveres til ambulante patienter. Det dækker også forskellige former for sundhedspleje (indlæggelse, ambulant behandling, pleje i dagtimerne, pleje i hjemmet).

6)   Mental sundhedspleje

Mental sundhedspleje omfatter sundhedsydelser, der ydes til behandling af mentale og adfærdsmæssige lidelser. Pleje kan ydes af lægeligt personale (psykiatere) eller ikke-lægeligt personale (psykologer).

7)   Indlagte patienter

Indlagte patienter er patienter, der formelt er indlagt på en sundhedsfacilitet (dvs. hospitalsindlæggelse) med henblik på behandling og/eller pleje, og som har behov for mindst én overnatning på et hospital eller en anden institution, der yder hospitalsbehandling.

En formel indlæggelse betyder, at patienten får tildelt et værelse eller en seng under sit ophold på sundhedsplejefaciliteten.

8)   Dagpatient

Dagpatienter er patienter, der modtager planlagte medicinske og paramedicinske ydelser på en sundhedsplejefacilitet, og som er blevet formelt indlagt i forbindelse med diagnosticering, behandling eller andre typer sundhedsydelser, og som udskrives samme dag. Begrebet omfatter ikke personer, der benytter ambulante tjenester (og som ikke formelt er indlagt på en sundhedsfacilitet), beredskabstjenester eller tjenester, der leveres af diagnostiske centre eller lignende faciliteter, som ikke er en del af private eller offentlige hospitaler eller klinikker.

En formel indlæggelse betyder, at patienten får tildelt et værelse eller en seng under sit ophold på sundhedsplejefaciliteten.

9)   Sundhedspersoner

En sundhedsperson er en person, der i øjeblikket yder sundhedspleje, og som er kvalificeret hertil gennem uddannelse, certificering eller licens. En sundhedsperson er tilknyttet enten et fagområde eller en faggruppe og tilhører en af følgende grupper:

a)

læge- og tandlægepersonale (både praktiserende læger og speciallæger)

b)

sygeplejersker og jordemødre

c)

fagfolk inden for et fagområde, der er beslægtet med lægevidenskab, f.eks. kliniske psykologer, diætetikere og fysioterapeuter

d)

ambulancepersonale eller paramedicinere ved ulykker og akuthjælp

e)

andre fagfolk, der har direkte kontakt med patienter, f.eks. farmaceuter, personale, som fotograferer patienter, og personale, som forvalter patientjournaler.

10)   Tandlæge

En tandlæge er en sundhedsperson, som diagnosticerer og behandler sygdomme, skader og misdannelser i tænder, gummer og lignende orale strukturer. De genopretter mundens normale funktion ved hjælp af en bred vifte af behandlinger, f.eks. kirurgi og andre specialiserede teknikker, samt yder rådgivning om tandpleje. Tandlægernes opgaver omfatter: diagnosticering, rådgivning om og ydelse af nødvendig tandbehandling, levering af kirurgisk, medicinsk og anden behandling af bestemte tand- og mundsygdomme og -lidelser.

11)   Ortodontist

En ortodontist er en tandlæge, der diagnosticerer, forebygger og korrigerer uregelmæssigheder i tænderne og kæben (f.eks. korrigering af forkert tandstilling ved brug af bøjler).

12)   Almenpraktiserende læge/familielæge

En almenpraktiserende læge/familielæge er en læge, som ikke begrænser sin praksis til specifikke sygdomskategorier (dvs. ikke er specialiseret), og som giver enkeltpersoner, familier og lokalsamfund en bred vifte af løbende lægebehandling, eller som kan henvise patienter til andre sundhedspersoner.

13)   Speciallæge eller kirurgisk speciallæge

Speciallæger eller kirurgiske speciallæger er læger, der er specialiseret i diagnosticering og/eller brug af kirurgiske teknikker til behandling af lidelser og sygdomme. Deres opgaver omfatter lægeundersøgelser og diagnosticering, ordinering af medicin og behandling af diagnosticerede sygdomme, lidelser eller skader, specialiseret medicinsk eller kirurgisk behandling af særlige typer sygdomme, lidelser eller skader og rådgivning om og anvendelse af forebyggende medicinske metoder og behandlinger. Omfatter også almindelige gynækologer, psykiatere eller andre speciallæger, der opfylder denne definition. Tandkirurger medregnes også, men ikke almindelige tandlæger.

14)   Fysioterapeut

En fysioterapeut er en lægelig eller ikke-lægelig sundhedstjenesteyder, som anvender en eller flere af følgende behandlinger for at forbedre eller genoprette patientens motoriske funktioner: bevægelsesterapi, massageterapi, fysioterapi i snæver forstand (anvendelse af fysiske stimuli, elektroterapi, ultralydsterapi, termoterapi, hydroterapi, balneoterapi og elektrodiagnostik, men ikke anvendelse af ioniserende stråling). De behandler knogler, muskler og dele af kredsløbs- eller nervesystemet ved hjælp af manipulative metoder og ultralyd, opvarmning, laser eller lignende teknikker eller anvender terapi som led i behandlingen af personer, der (midlertidigt) er fysisk handicappede, psykisk syge eller uligevægtige.

Behandlingerne leveres af sundhedspersoner i forskellige sammenhænge, f.eks. hospitaler, private praksisser, ambulante medicinske klinikker, hjemmeplejeinstitutioner, skoler, fitnesscentre osv.

15)   Psykolog, psykoterapeut eller psykiater

Psykologer, psykoterapeuter og psykiatere er sundhedspersoner, som yder mental sundhedspleje, og som kan være lægeligt personale (psykiatere) eller ej. Deres rolle omfatter psykologisk vurdering og psykoterapi, men også medicinsk psykiatrisk pleje (psykiatere).

16)   Hjemmepleje

Hjemmepleje er levering af medicinsk og ikke-medicinsk hjemmehjælp til personer, der på grund af psykisk eller fysisk svagelighed, sygdom eller handicap ikke kan udføre bestemte personplejeaktiviteter eller husligt arbejde eller er ude af stand til at forlade deres hjem. Hjemmepleje omfatter tjenester i hjemmet, der leveres af en hjemmesygeplejerske eller plejemedarbejder fra en sundhedsinstitution, et sundhedsagentur eller en sundhedssammenslutning eller af en lokal organisation, der anvender professionelt eller ikke-professionelt (frivilligt) personale til at levere pleje.

17)   Receptpligtige lægemidler

Et lægemiddel er et produkt, der anvendes til at lindre symptomer, forebygge sygdom eller forbedre sundheden. Receptpligtige lægemidler er lægemidler, der er udskrevet på en recept af en læge (uanset om de godtgøres af sygeforsikringen eller ej). De omfatter: lægemidler, plantelægemidler, homøopatiske lægemidler og kosttilskud (såsom vitaminer, mineraler eller tonikum), svangerskabsforebyggende piller, der anvendes til andre formål end prævention, hormoner (undtagen til prævention). Svangerskabsforebyggende piller og hormoner, der ordineres og anvendes til prævention, medregnes ikke.

18)   Rygning

Rygning er ind- og udånding af røg fra tobaksvarer såsom fabriksfremstillede cigaretter, håndrullede cigaretter, cigarer, piber og vandpiber.

Rygning omfatter ikke:

a)

anvendelse af opvarmede tobaksvarer

b)

anvendelse af e-cigaretter eller lignende elektroniske produkter

c)

rygning af cannabis iblandet tobak.

19)   Opvarmede tobaksprodukter

Opvarmede tobaksvarer er tobaksvarer, der producerer aerosoler indeholdende nikotin og andre kemikalier, der inhaleres af brugeren gennem munden.

20)   Alkoholholdige drikkevarer

Alkoholholdige drikkevarer er alle drikkevarer, der indeholder ethanol, uanset drikkevarens art, såsom stærk øl eller letøl, vin eller spiritus, og uanset den mængde, der indtages.


BILAG II

VARIABLERNES TEKNISKE KARAKTERISTIKA

Variablens identifikator

Variablens navn

Referenceperiode

Modalitetskode

Modalitetslabel

Filter

Detaljeret emne: OPLYSNINGER OM DATAINDSAMLING

PRIMSTRAT

Stratum

Efter valg

0 001 -9 999

Stratumidentifikator

Alle

-2

Ikke relevant

PSU

Primær stikprøveenhed (Primary Sampling Unit (PSU))

Efter valg

0 001 -9 999

Identifikator af primære stikprøveenheder

Alle

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: IDENTIFIKATION

HHID

Husstandens identifikationsnummer

Konstant

YYYYYYYYYY

10-cifret tal

Alle

-1

Mangler

PID

Respondentens identifikationsnummer

Konstant

YYYYYYYYYY

10-cifret tal

 

Detaljeret emne: VÆGT

WGT

Endelig individuel vægt

Indeværende

YYYYY.YYY

Nummer (format 5.3)

Alle

Detaljeret emne: INTERVIEWKARAKTERISTIKA

PROXY

Arten af deltagelse i undersøgelsen

Indeværende

1

Egen deltagelse

Alle

2

Et andet medlem af husstanden

3

En person uden for husstanden

-1

Ikke oplyst

REFDATE

Referencedato for interviewet

Indeværende

YYYY-MM-DD

Dato for interviewet

Alle

INTMETHOD

Anvendt interviewmetode

Indeværende

10

Papirstøttet personinterview (PAPI)

Alle

20

Computerstøttet personinterview (CAPI)

30

Computerstøttet telefoninterview (CATI)

40

Computerstøttet webinterview (CAWI)

50

Andet

INTLANG

Sprog anvendt ved interviewet

Indeværende

XXX

Standardkodeliste Eurostat (SCL) — Sprog (3-cifret kode)

Alle

-1

Mangler

Detaljeret emne: PLACERING

REGION

Bopælsregion

Indeværende

10 – ZZ

Bopælsregion (NUTS-kode på 2-cifret niveau)

Alle

COUNTRY

Bopælsland

Indeværende

NN

Bopælsland (SCL GEO-kode)

Alle

DEG_URB

Urbaniseringsgrad

Indeværende

1

Byer

Alle

2

Mindre byer og forstæder

3

Landdistrikter

Detaljeret emne: DEMOGRAFI

SEX

Køn

Indeværende

1

Mand

Alle

2

Kvinde

 

AGE

Alder (antal fyldte år)

Indeværende

Alder

afledt af REFDATE, YEARBIRTH og PASSBIRTH

Alle

YEARBIRTH

Fødselsår

Konstant

YYYY

4-cifret tal

Alle

PASSBIRTH

Fødselsdag har fundet sted

Indeværende

1

Ja

Alle

2

Nej

Detaljeret emne: STATSBORGERSKAB OG MIGRANTBAGGRUND

BIRTHPLACE

Fødeland

Konstant

NN

Fødeland (SCL GEO-kode)

Alle

ZZ

Udenlandsk født, men fødeland ukendt

-1

Ikke oplyst

CITIZEN

Primært statsborgerskabsland

Indeværende

NN

Primært statsborgerskabsland (SCL GEO-kode)

Alle

ZZ

Statsløs

XX

Udenlandsk statsborgerskab, men land ukendt

-1

Ikke oplyst

BIRTHPLACEFATH

Faderens fødeland

Konstant

NN

Faderens fødeland (SCL GEO-kode)

Alle

ZZ

Faderen er udenlandsk født, men faderens fødeland er ukendt

-1

Ikke oplyst

BIRTHPLACEMOTH

Moderens fødeland

Konstant

NN

Moderens fødeland (SCL GEO-kode)

Alle

ZZ

Moderen er udenlandsk født, men moderens fødeland er ukendt

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: HUSSTANDENS SAMMENSÆTNING

PARTNERS

Partnere, der bor i samme husstand

Indeværende

1

Person, der samlever med en registreret partner eller de facto-partner

Alle

2

Person, der ikke samlever med en registreret partner eller de facto-partner

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HHNBPERS

Husstandsstørrelse

Indeværende

Antal

Samlet antal husstandsmedlemmer

Alle

-1

Ikke oplyst

HHNBPERS_0_13

Antal personer på 13 år eller derunder

Indeværende

Antal

Antal personer på 13 år eller derunder

Alle

-1

-1 ikke angivet

HHTYPE

Husholdningstype

Indeværende

10

Enpersonshusstand

Alle

21

Enlig forælder med mindst ét barn under 25 år

22

Enlig forælder med alle børn på 25 år eller derover

31

Par uden børn

32

Par med mindst ét barn under 25 år

33

Par med alle børn på 25 år eller derover

40

Anden type husstand

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: HOVEDBESKÆFTIGELSESSITUATION (SELVDEFINERET)

MAINSTAT

Hovedbeskæftigelsessituation (selvdefineret)

Indeværende

10

Beskæftiget

Alle

20

Arbejdsløs

30

Pensionist

40

Arbejdsudygtig på grund af langvarige sundhedsproblemer

50

Under uddannelse

60

Hjemmegående

70

Obligatorisk militær- eller militærnægtertjeneste

80

Andet

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: GRUNDLÆGGENDE JOBKARAKTERISTIKA

JOBISCO

Stilling/fag i hovedbeskæftigelse

Indeværende

00 , 11 – 96

2-cifret kode i ISCO-08

MAINSTAT = 10

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

LOCNACE

Den lokale enheds økonomiske aktivitet for hovedbeskæftigelsen

Indeværende

A, B, C…

Et tegn, der repræsenterer NACE-afsnittet

MAINSTAT = 10

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

FT_PT

Fuldtids- eller deltidsansættelse i hovedbeskæftigelsen (selvdefineret)

Indeværende

1

Fuldtidsjob

MAINSTAT = 10

2

Deltidsjob

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

JOBSTAT

Ansættelsesstatus i hovedbeskæftigelsen

Indeværende

11

Selvstændig med ansatte

MAINSTAT = 10

12

Selvstændig uden ansatte

20

Ansat

30

Medarbejdende familiemedlem (ulønnet)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: HØJESTE FULDFØRTE UDDANNELSE

HATLEVEL

Højeste fuldførte uddannelse

Indeværende

0

Ingen formel uddannelse eller med uddannelse under ISCED 1-niveau

Alle

1

ISCED 1 Primæruddannelse

2

ISCED 2 Sekundæruddannelse på første trin

3

ISCED 3 Sekundæruddannelse på andet trin

4

ISCED 4 Postsekundær ikke-tertiæruddannelse

5

ISCED 5 Kortvarig tertiæruddannelse

6

ISCED 6 Bacheloruddannelse eller uddannelse på tilsvarende niveau

7

ISCED 7 Masteruddannelse eller uddannelse på tilsvarende niveau

8

ISCED 8 Ph.d.-uddannelse eller uddannelse på tilsvarende niveau

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: SAMLET MÅNEDLIG HUSSTANDSINDKOMST

HHINCOME

Nuværende månedlig nettohusstandsindkomst

Indeværende kalenderår

1

Gruppe med lavere ækvivaleret nuværende månedlig nettoindkomst

Alle

2

Gruppe med lav til medium ækvivaleret nuværende månedlig nettoindkomst

3

Gruppe med medium ækvivaleret nuværende månedlig nettoindkomst

4

Gruppe med medium til høj ækvivaleret nuværende månedlig nettoindkomst

5

Gruppe med højere ækvivaleret nuværende månedlig nettoindkomst

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: EUROPÆISK MINIMUMSMODUL FOR SUNDHED

HS1

Selvoplevet generel helbredstilstand

Indeværende

1

Meget god

Alle

2

God

3

Nogenlunde (hverken god eller dårlig)

4

Dårlig

5

Særdeles dårlig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

HS2

Langvarigt sundhedsproblem

Indeværende

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

HS3

Aktivitetsbegrænsning på grund af helbredsproblemer

Indeværende

1

Alvorlig begrænsning

Alle

2

Begrænsning, men ikke alvorlig

3

Slet ingen begrænsning

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: SYGDOMME OG KRONISKE LIDELSER

CD1A

Har haft astma (herunder allergisk astma) inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1B

Har haft kronisk bronkitis, kronisk obstruktiv lungesygdom eller emfysem inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1C

Har haft hjerteinfarkt eller kroniske virkninger af hjerteinfarkt inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1D

Har haft koronar hjertesygdom eller angina pectoris inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1E

Har haft forhøjet blodtryk inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1F

Har haft et slagtilfælde (hjerneblødning eller blodprop i hjernen) eller kroniske virkninger heraf inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1G

Har haft slidgigt (undtagen leddegigt) inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1H

Har haft en lidelse i lænden eller anden kronisk ryglidelse inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1I

Har haft en lidelse i nakken inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1J

Har haft diabetes inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1K

Har haft allergi, f.eks. snue, øjenbetændelse, eksem, fødevareallergi eller anden form for allergi (undtagen allergisk astma) inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1M

Har haft urininkontinens, problemer med at kontrollere blærefunktionen inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1N

Har haft nyreproblemer inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1O

Har haft en depression inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1P

Har haft forhøjet fedtindhold i blodet inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD1R

Har haft kræft (dvs. fået kræftdiagnose, været i behandling for kræft, levet med kræft) inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

CD2

Selvoplevet generel mundsundhed

Indeværende

1

Meget god

Alle

2

God

3

Nogenlunde (hverken god eller dårlig)

4

Dårlig

5

Særdeles dårlig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: ULYKKER OG PERSONSKADER

AC1

Har haft en ulykke i hjemmet eller i forbindelse med fritidsaktiviteter inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: SMERTE

PN1

Smerter inden for de seneste 4 uger

De seneste 4 uger

1

Ingen

Alle

2

Meget milde

3

Milde

4

Moderate

5

Kraftige

6

Meget kraftige

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PN2

Smerternes indflydelse på den normale arbejdssituation inden for de seneste 4 uger (både arbejde uden for hjemmet og husligt arbejde)

De seneste 4 uger

1

Slet ikke

hvis PN1 = 2, 3, 4, 5 eller 6

2

En smule

3

Moderat

4

Ret stor

5

I allerhøjeste grad

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: MENTAL SUNDHED, HERUNDER AFHÆNGIGHED

MH1A

Har inden for de seneste 2 uger haft meget lidt lyst til eller glæde ved at foretage sig noget

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1B

Har følt sig nedtrykt, deprimeret eller fortvivlet inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1C

Har haft svært ved at falde i søvn eller sove eller har sovet for meget inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1D

Har følt sig træt eller har manglet energi inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1E

Har manglet appetit eller har overspist inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1F

Har haft negative tanker om sig selv eller følt sig mislykket eller følt, at man har skuffet sig selv eller sin familie, inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1G

Har haft svært ved at koncentrere sig om f.eks. at læse avis eller se fjernsyn inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH1H

Har bevæget sig eller talt så langsomt, at andre kan have bemærket det, eller har været så nervøs eller rastløs, at det har været sværere end sædvanligt at holde sig i ro, inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Slet ikke

Alle

2

Flere dage

3

Over halvdelen af dagene

4

Næsten hver dag

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH2A

Har følt sig glad og i godt humør inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Hele tiden

Alle

2

Det meste af tiden

3

Over halvdelen af tiden

4

Under halvdelen af tiden

5

Noget af tiden

6

På intet tidspunkt

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH2B

Har følt sig rolig og afslappet inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Hele tiden

Alle

2

Det meste af tiden

3

Over halvdelen af tiden

4

Under halvdelen af tiden

5

Noget af tiden

6

På intet tidspunkt

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH2C

Har følt sig aktiv og energisk inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Hele tiden

Alle

2

Det meste af tiden

3

Over halvdelen af tiden

4

Under halvdelen af tiden

5

Noget af tiden

6

På intet tidspunkt

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH2D

Er vågnet og har følt sig frisk og udhvilet inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Hele tiden

Alle

2

Det meste af tiden

3

Over halvdelen af tiden

4

Under halvdelen af tiden

5

Noget af tiden

6

På intet tidspunkt

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

MH2E

Har følt, at hverdagen har været fyldt med ting, der er interessante, inden for de seneste 2 uger

De seneste 2 uger

1

Hele tiden

Alle

2

Det meste af tiden

3

Over halvdelen af tiden

4

Under halvdelen af tiden

5

Noget af tiden

6

På intet tidspunkt

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: FUNKTIONSNEDSÆTTELSER

PL1

Bruger briller eller kontaktlinser

Indeværende

1

Ja

Alle

2

Nej

3

Blind eller kan intet se

-1

Ikke oplyst

PL2

Har svært ved at se, selv ved brug af briller eller kontaktlinser

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis PL1 = 1, 2 eller -1

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PL3

Bruger høreapparat

Indeværende

1

Ja

Alle

2

Nej

3

Svært tunghør

-1

Ikke oplyst

PL4

Har svært ved at høre, hvad der bliver sagt under en samtale med en anden person i et lokale uden støj, selv ved brug af høreapparat

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis PL3 = 1, 2 eller -1

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PL5

Har svært ved at høre, hvad der bliver sagt under en samtale med en anden person i et lokale med støj, selv ved brug af høreapparat

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis PL3 = 1, 2 eller -1

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PL6

Har svært ved at gå en halv km i jævnt terræn uden hjælpemidler

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

PL7

Har svært ved at gå op eller ned ad 12 trin

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

PL8

Har svært ved at huske eller koncentrere sig

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

PL8A

Har svært ved at kommunikere (brug af almindeligt sprog, f.eks. at forstå eller blive forstået af andre)

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

PL9

Har svært ved at bide i og tygge hårde fødevarer

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: BESVÆR MED PERSONLIG PLEJE

PC1A

Har svært ved at spise selv

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PC1B

Har svært ved at lægge/sætte sig i eller rejse sig fra en seng/stol

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PC1C

Har svært ved at klæde sig på eller af

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PC1D

Har svært ved at klare toiletbesøg

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PC1E

Har svært ved at tage karbad eller brusebad

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PC2

Får normalt hjælp til en eller flere personplejeaktiviteter: spise, lægge/sætte sig i eller rejse sig fra en seng/stol, klæde sig af eller på, toiletbesøg, karbad eller brusebad

Indeværende

1

Ja, mindst en aktivitet

hvis [(AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] og [(PC1a = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1B = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1C = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1D = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1E = 2 eller 3 eller 4)]

2

Nej

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

PC3

Har brug for hjælp eller mere hjælp til en eller flere personplejeaktiviteter: spise, lægge/sætte sig i eller rejse sig fra en seng/stol, klæde sig af eller på, toiletbesøg, karbad eller brusebad

Indeværende

1

Ja, mindst en aktivitet

hvis [(AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] og [(PC1a = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1B = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1C = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1D = 2 eller 3 eller 4) eller (PC1E = 2 eller 3 eller 4)]

2

Nej

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: BESVÆR MED AT UDFØRE HUSHOLDNINGSAKTIVITETER

HA1A

Har svært ved at lave mad

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA1B

Har svært ved at bruge telefonen

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA1C

Har svært ved at foretage indkøb

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA1D

Har svært ved at tage og administrere medicin

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA1E

Har svært ved at udføre lettere husligt arbejde

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA1F

Har svært ved at udføre lejlighedsvist tungere husligt arbejde

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA1G

Har svært ved at klare pengesager og dagligdags administrative gøremål

Indeværende

1

Ingen problemer

hvis (AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke relevant (har aldrig prøvet eller har ikke brug for det)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA2

Får normalt hjælp til en eller flere huslige aktiviteter: madlavning, brug af telefonen, indkøb, administration af medicin, lettere eller lejlighedsvist tungere husligt arbejde, pengesager og dagligdags administrative gøremål

Indeværende

1

Ja, mindst en aktivitet

hvis [(AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] og [(HA1A = 2, 3 eller 4) eller (HA1B = 2, 3 eller 4) eller (HA1C = 2, 3 eller 4) eller (HA1D = 2, 3 eller 4) eller (HA1E = 2, 3 eller 4) eller (HA1F = 2, 3 eller 4) eller (HA1G = 2, 3 eller 4)]

2

Nej

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

HA3

Har brug for hjælp eller mere hjælp til en eller flere huslige aktiviteter: madlavning, brug af telefonen, indkøb, administration af medicin, lettere eller lejlighedsvist tungere husligt arbejde, pengesager og dagligdags administrative gøremål

Indeværende

1

Ja, mindst en aktivitet

hvis [(AGE < 55 og HS3 = 1 eller 2) eller AGE ≥ 55] og [(HA1A = 2, 3 eller 4) eller (HA1B = 2, 3 eller 4) eller (HA1C = 2, 3 eller 4) eller (HA1D = 2, 3 eller 4) eller (HA1E = 2, 3 eller 4) eller (HA1F = 2, 3 eller 4) eller (HA1G = 2, 3 eller 4)]

2

Nej

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: MIDLERTIDIG BEGRÆNSNING I AKTIVITETSNIVEAU (PÅ GRUND AF SUNDHEDSPROBLEMER)

AW2

Antal dages fravær fra arbejdet på grund af personlige sundhedsproblemer inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

0 – 365

Antal

hvis MAINSTAT = 10

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: HINDRINGER FOR DELTAGELSE I SPECIFIKKE OMRÅDER AF LIVET

BA1

Besvær med at forlade hjemmet på grund af langvarige sundhedsproblemer (kroniske lidelser eller funktionsnedsættelser)

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke interesseret i denne aktivitet/ønsker ikke at gøre det

-1

Ikke oplyst

BA2

Besvær med at anvende forskellige transportmidler på grund af langvarige sundhedsproblemer

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke interesseret i denne aktivitet/ønsker ikke at gøre det

-1

Ikke oplyst

BA3

Besvær med at få adgang til offentlige bygninger, herunder at bevæge sig rundt i bygninger og benytte indendørs bygningsfaciliteter på grund af langvarige sundhedsproblemer

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke interesseret i denne aktivitet/ønsker ikke at gøre det

-1

Ikke oplyst

BA4 (fakultativt)

Hovedårsag til det oplevede besvær (bortset fra langvarige sundhedsproblemer)

Indeværende

1

Mangel på penge, har ikke råd til det

hvis nogen af BA1, BA2 eller BA3 = 2 eller 3 eller 4

2

Manglende selvtillid

3

Andre personers holdninger

4

Mangel på bekvem eller tilgængelig transport

5

Besvær med at rejse med transport (f.eks. at komme ind i eller ud fra transportmidlet, ingen siddepladser, for ubekvemt)

6

Besvær med parkering (f.eks. mangel på parkeringspladser)

7

Dårlig bygningsinfrastruktur og -tilgængelighed (mangel på elevatorer, ramper, skilte, døre for smalle, toiletter ikke tilpasset osv.)

8

Andre årsager

9

Ingen

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

BA5

Besvær med at deltage i sociale aktiviteter, såsom samvær med familie eller venner, middagsselskaber eller selskabelige sammenkomster, på grund af langvarige sundhedsproblemer

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke interesseret i denne aktivitet/ønsker ikke at gøre det

-1

Ikke oplyst

BA6 (fakultativt)

Hovedårsag til det oplevede besvær med at deltage i sociale aktiviteter (bortset fra langvarige sundhedsproblemer)

Indeværende

1

For travlt (med arbejde, familie, pasning eller andet)

hvis BA5 = 2, 3 eller 4

2

Mangel på penge, har ikke råd til det

3

Manglende selvtillid

4

Andre personers holdninger

5

Manglende kendskab eller oplysninger

6

Barrierer i de fysiske omgivelser/ikke brugervenlige omgivelser (f.eks. problemer med adgang til og brug af offentlig transport, adgang til eller brug af bygninger, butikker, god fremkommelighed på gader, parkeringsmuligheder osv.)

7

Andre årsager

8

Ingen

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

BA7

Besvær med at anvende internettet på grund af langvarige sundhedsproblemer

Indeværende

1

Ingen problemer

Alle

2

I nogen grad

3

I høj grad

4

Kan slet ikke/ude af stand til

5

Ikke interesseret i denne aktivitet/ønsker ikke at gøre det

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: BRUG AF SUNDHEDSPLEJE OG LANGTIDSPLEJE

HO12

Antal patientovernatninger på et hospital inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

0 – 365

Antal

Alle

-1

Ikke oplyst

HO34

Antal indlæggelser som dagpatient på et hospital inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

0 – 365

Antal

Alle

-1

Ikke oplyst

AM1

Seneste konsultation hos tandlæge eller ortodontist

(med henblik på personlig behandling)

Seneste 12 måneder

1

Under 6 måneder siden

Alle

2

6 til 12 måneder siden

3

12 måneder siden eller derover

4

Aldrig

-1

Ikke oplyst

AM2

Seneste konsultation hos almenpraktiserende læge eller familielæge (med henblik på personlig behandling)

Seneste 12 måneder

1

Under 12 måneder siden

Alle

2

12 måneder siden eller derover

3

Aldrig

-1

Ikke oplyst

AM3

Antal konsultationer hos almenpraktiserende læge eller familielæge inden for de seneste 4 uger (med henblik på personlig behandling)

De seneste 4 uger

0 – 99

Antal

hvis AM2 = 1

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

AM4

Seneste konsultation hos speciallæge eller kirurgisk speciallæge (med henblik på personlig behandling)

Seneste 12 måneder

1

Under 12 måneder siden

Alle

2

12 måneder siden eller derover

3

Aldrig

-1

Ikke oplyst

AM5

Antal konsultationer hos speciallæge eller kirurgisk speciallæge inden for de seneste 4 uger (med henblik på personlig behandling)

De seneste 4 uger

0 – 99

Antal

hvis AM4 = 1

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

AM6A

Konsultation hos fysioterapeut inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

AM6B

Konsultation hos psykolog, psykoterapeut eller psykiater inden for de seneste 12 måneder

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

LT1

Modtager jævnligt (mindst én gang om ugen) uformel pleje eller assistance på grund af en kronisk sygdom eller svagelighed eller på grund af alderdom

Seneste 12 måneder

1

Ja, hovedsagelig fra et familiemedlem

Alle

2

Ja, hovedsagelig fra en person, der ikke er et familiemedlem

3

Nej

-1

Ikke oplyst

LT2

Modtager jævnligt (mindst én gang om ugen) formel hjemmepleje på grund af en kronisk sygdom eller svagelighed eller på grund af alderdom

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

LT3

Antal timer om ugen, hvor der jævnligt modtages (formel) hjemmepleje til personlige behov

De seneste 2 uger

1

Under 5 timer om ugen

hvis LT2 = 1

2

5 timer til under 10 timer om ugen

3

10 timer til under 20 timer om ugen

4

20 timer til under 30 timer om ugen

5

30 timer til under 40 timer om ugen

6

40 timer om ugen eller derover

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

Detaljeret emne: BRUG AF LÆGEMIDLER

MD1

Brug af lægemidler, som er ordineret af en læge, inden for de seneste 2 uger (undtagen prævention)

De seneste 2 uger

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

MD2

Brug af lægemidler, plantelægemidler eller vitaminer, som ikke er ordineret af en læge, inden for de seneste 2 uger (undtagen prævention)

De seneste 2 uger

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: FOREBYGGENDE PLEJE

PA1

Seneste vaccination mod influenza

Seneste 12 måneder

YYYY-MM

Vaccinationsmåned og -år

Alle

1

Alt for længe siden (før det foregående kalenderår)

2

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PA2

Seneste blodtryksmåling foretaget af sundhedsperson

Inden for de seneste 5 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Alle

2

1 år til under 3 år

3

3 år til under 5 år

4

5 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PA3

Seneste måling af kolesteroltallet foretaget af sundhedsperson

Inden for de seneste 5 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Alle

2

1 år til under 3 år

3

3 år til under 5 år

4

5 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PA4

Seneste blodsukkermåling foretaget af sundhedsperson

Inden for de seneste 5 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Alle

2

1 år til under 3 år

3

3 år til under 5 år

4

5 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PA5

Seneste kontrol for blod i afføringen

Inden for de seneste 3 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Alle

2

1 år til under 2 år

3

2 år til under 3 år

4

3 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PA6

Seneste tyktarmsundersøgelse (koloskopi)

Inden for de seneste 10 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Alle

2

1 år til under 5 år

3

5 år til under 10 år

4

10 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PA7

Seneste mammografi

Inden for de seneste 3 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Hvis SEX = 2

2

1 år til under 2 år

3

2 år til under 3 år

4

3 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

PA8

Seneste livmoderhalscelleprøve

Inden for de seneste 3 år

1

Inden for de seneste 12 måneder

Hvis SEX = 2

2

1 år til under 2 år

3

2 år til under 3 år

4

3 år eller derover

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: ADGANG TIL SUNDHEDSPLEJE

UN1A

Uopfyldte behov for sundhedspleje inden for de seneste 12 måneder på grund af lange ventelister

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

3

Intet behov for sundhedspleje

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

UN2A

Uopfyldte behov for mental sundhedspleje

Seneste 12 måneder

1

Ja, der var mindst ét tilfælde, hvor respondenten virkelig havde brug for mental sundhedspleje, men ikke modtog den

Alle

2

Nej, der var intet tilfælde, hvor respondenten virkelig havde behov for mental sundhedspleje, men ikke modtog den

3

Ingen uopfyldte behov for mental sundhedspleje

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

UN2B

Hovedårsag til uopfyldte behov for mental sundhedspleje

Seneste 12 måneder

1

Havde ikke råd (for dyrt)

hvis UN2A = 1

2

Venteliste (lang ventetid)

3

Havde ikke tid pga. arbejde eller pasning af børn eller af andre personer

4

For langt væk/ingen transportmuligheder

5

Betænkeligheder med hensyn til fortrolighed og tillid

6

Frygt for negative reaktioner/kommentarer fra familie, venner eller kolleger

7

Frygt for konsultationen eller behandlingen (f.eks. frygt for et negativt resultat eller frygt for bivirkninger ved medicin)

8

Ved ikke, hvor man skal søge hjælp

9

Andre årsager

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: HØJDE OG VÆGT

BM1

Højde uden sko

Indeværende

50 – 250

Antal

Alle

-1

Ikke oplyst

BM2

Vægt uden tøj og sko

Indeværende

20 – 350

Antal

Alle

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: FYSISK AKTIVITET

PE1

Fysisk aktivitet i forbindelse med arbejde (både lønnede og ulønnede arbejdsaktiviteter medregnes)

Indeværende

1

Arbejder primært siddende eller stående

Alle

2

Arbejder primært gående eller udfører opgaver, der kræver moderat fysisk indsats

3

Udfører primært tungt eller fysisk krævende arbejde

4

Udfører ikke nogen arbejdsopgaver

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PE2

Antal dage i en typisk uge med mindst 10 minutters uafbrudt gang for at komme fra det ene sted til det andet

Indeværende

1 – 7

Antal

Alle

0

Udøver aldrig sådanne fysiske aktiviteter

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PE3

Tid tilbragt med at gå fra det ene sted til det andet på en typisk dag

Indeværende

1

10-29 minutter om dagen

hvis PE2 ≠ 0

2

30-59 minutter om dagen

3

1 time til under 2 timer om dagen

4

2 timer til under 3 timer om dagen

5

3 timer eller derover om dagen

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

PE4

Antal dage i en typisk uge med mindst 10 minutters uafbrudt cykling for at komme fra det ene sted til det andet

Indeværende

1 – 7

Antal

Alle

0

Udøver aldrig sådanne fysiske aktiviteter

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PE5

Tid tilbragt med at cykle fra det ene sted til det andet på en typisk dag

Indeværende

1

10-29 minutter om dagen

hvis PE4 ≠ 0

2

30-59 minutter om dagen

3

1 time til under 2 timer om dagen

4

2 timer til under 3 timer om dagen

5

3 timer eller derover om dagen

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

PE6

Antal dage i en normal uge, hvor sport, fitness eller fysiske (fritids)aktiviteter har medført (lettere) forpustelse eller øget pulsen lidt i mindst 10 minutter uafbrudt

Indeværende

1 – 7

Antal

Alle

0

Udøver aldrig sådanne fysiske aktiviteter

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PE7

Tid tilbragt med sport, fitness eller fysiske (fritids)aktiviteter i en typisk uge

Indeværende

HH:MM:00

Antal timer og minutter

hvis PE6 ≠ 0

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

PE8

Antal dage i en typisk uge, hvor der er udøvet muskelstyrkende aktiviteter

Indeværende

1 – 7

Antal

Alle

0

Udøver aldrig sådanne fysiske aktiviteter

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

PE9

Tid tilbragt med at sidde ned

Indeværende

HH:MM:00

Antal timer og minutter

Alle

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: KOSTVANER

DH1

Hvor hyppigt spiser respondenten frugt (undtagen juice)?

Indeværende

1

En eller flere gange om dagen

Alle

2

4 til 6 gange om ugen

3

1 til 3 gange om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

DH2

Antal portioner frugt om dagen, undtagen juice

Indeværende

1 – 99

Antal

hvis DH1 = 1

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

DH3

Hvor hyppigt spiser respondenten grøntsager eller salat, undtagen juice og kartofler?

Indeværende

1

En eller flere gange om dagen

Alle

2

4 til 6 gange om ugen

3

1 til 3 gange om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

DH4

Antal portioner grøntsager eller salat, undtagen juice og kartofler, om dagen

Indeværende

1 – 99

Antal

hvis DH3 = 1

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

DH5

Hvor hyppigt drikker respondenten ren frugt- eller grøntsagsjuice?

Indeværende

1

En eller flere gange om dagen

Alle

2

4 til 6 gange om ugen

3

1 til 3 gange om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

DH6

Hvor hyppigt drikker respondenten læskedrikke sødet med sukker?

Indeværende

1

En eller flere gange om dagen

Alle

2

4 til 6 gange om ugen

3

1 til 3 gange om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

DH7

Hvor hyppigt spiser respondenten rødt kød?

Indeværende

1

En eller flere gange om dagen

Alle

2

4 til 6 gange om ugen

3

1 til 3 gange om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

DH8

Hvor hyppigt spiser respondenten forarbejdede kødprodukter?

Indeværende

1

En eller flere gange om dagen

Alle

2

4 til 6 gange om ugen

3

1 til 3 gange om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: RYGNING

SK1

Adfærd vedrørende tobaksrygning

Indeværende

1

Ryger dagligt

Alle

2

Ryger af og til

3

Ryger ikke

-1

Ikke oplyst

SK2

Gennemsnitligt antal cigaretter om dagen

Indeværende

0 – 99

Antal

hvis SK1 = 1

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

SK3

Tidligere daglig tobaksrygning

Indeværende

1

Ja

hvis SK1 = 2, 3 eller -1

2

Nej

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

SK4

Antal år med daglig tobaksrygning

Indeværende

0 – 99

Antal

hvis SK1 = 1

(SK1 = 2, 3 eller -1

og SK3 = 1)

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

SK5

Hvor hyppigt er respondenten udsat for tobaksrøg indendørs?

Indeværende

1

Hver dag, 1 time eller derover om dagen

Alle

2

Hver dag, under 1 time om dagen

3

Mindst én gang om ugen

4

Mindre end én gang om ugen

5

Aldrig eller næsten aldrig

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

SK6A

Adfærd vedrørende brug af opvarmede tobaksprodukter

Indeværende

1

Daglig brug

Alle

2

Lejlighedsvis brug

3

Tidligere bruger

4

Aldrig

-1

Ikke oplyst

SK6B

Adfærd vedrørende brug af e-cigaretter eller lignende elektroniske produkter

Indeværende

1

Daglig brug af e-cigaretter

Alle

2

Bruger e-cigaretter af og til

3

Tidligere brug af e-cigaretter

4

Har aldrig brugt e-cigaretter

-1

Ikke oplyst

Detaljeret emne: ALKOHOLFORBRUG

AL1

Hvor hyppigt har respondenten drukket alkoholiske drikkevarer (f.eks. øl, vin, cider, spiritus, cocktails, alkopops, likør, hjemmebrændt/hjemmebrygget alkohol osv.) inden for de seneste 12 måneder?

Seneste 12 måneder

1

Hver dag eller næsten hver dag

Alle

2

5-6 dage om ugen

3

3-4 dage om ugen

4

1-2 dage om ugen

5

2-3 dage om måneden

6

Én gang om måneden

7

Mindre end én gang om måneden

8

Ikke inden for de seneste 12 måneder, da jeg ikke længere drikker alkohol

9

Aldrig eller kun nogle få mundfulde eller smagsprøver i hele mit liv

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

AL2

Hvor hyppigt drikker respondenten alkohol fra mandag til torsdag?

Indeværende

1

Alle 4 dage

hvis AL1 = 1, 2, 3 eller 4

2

3 ud af de 4 dage

3

2 ud af de 4 dage

4

1 ud af de 4 dage

5

Ingen ud af de 4 dage

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

AL3

Antal genstande alkohol i gennemsnit én af dagene (mandag til torsdag)

Indeværende

1

16 genstande eller derover om dagen

hvis (AL1 = 1, 2, 3 eller 4) og (AL2 = 1, 2, 3 eller 4)

2

10-15 genstande om dagen

3

6-9 genstande om dagen

4

4-5 genstande om dagen

5

3 genstande om dagen

6

2 genstande om dagen

7

1 genstand om dagen

8

0 genstand om dagen

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

AL4

Hvor hyppigt drikker respondenten alkohol fredag til søndag?

Indeværende

1

Alle 3 dage

hvis AL1 = 1, 2, 3 eller 4

2

2 ud af de 3 dage

3

1 ud af de 3 dage

4

Ingen ud af de 3 dage

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

AL5

Antal genstande alkohol i gennemsnit én af dagene (fredag til søndag)

Indeværende

1

16 genstande eller derover om dagen

hvis (AL1 = 1, 2, 3 eller 4) og (AL4 = 1, 2, eller 3)

2

10-15 genstande om dagen

3

6-9 genstande om dagen

4

4-5 genstande om dagen

5

3 genstande om dagen

6

2 genstande om dagen

7

1 genstand om dagen

8

0 genstand om dagen

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

AL6

Hvor hyppigt har respondenten drukket en skadelig mængde alkohol (svarende til 60 g ren ethanol eller derover) ved en enkelt lejlighed inden for de seneste 12 måneder?

Seneste 12 måneder

1

Hver dag eller næsten hver dag

hvis AL1 = 1, 2, 3

4, 5, 6 eller 7

2

5-6 dage om ugen

3

3-4 dage om ugen

4

1-2 dage om ugen

5

2-3 dage om måneden

6

Én gang om måneden

7

Mindre end én gang om måneden

8

Ikke inden for de seneste 12 måneder

9

Aldrig i hele mit liv

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: SOCIALE OG MILJØMÆSSIGE FAKTORER

SS1

Antal nærtstående personer, som respondenten kan regne med i tilfælde af alvorlige personlige problemer

Indeværende

1

Ingen

Alle

2

1 eller 2

3

3 til 5

4

6 eller derover

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

SS2

Andre personers interesse for respondentens gøren og laden

Indeværende

1

Stor interesse

Alle

2

Nogen interesse

3

Uvist

4

Ikke ret stor interesse

5

Ingen interesse

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

SS3

Hvor let er det at få praktisk hjælp fra naboer, hvis der er behov for det?

Indeværende

1

Meget let

Alle

2

Let

3

Muligt

4

Vanskeligt

5

Meget vanskeligt

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

IC12

Yder respondenten pleje eller assistance til en eller flere personer, der lider af en kronisk sygdom eller svagelighed eller på grund af alderdom, mindst én gang om ugen?

Indeværende

1

Ja, til medlemmer af respondentens familie

Alle

2

Ja, til personer, der ikke er medlemmer af respondentens familie

3

Nej

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

IC3

Antal timer om ugen, respondenten yder pleje eller bistand til den eller de personer, der har en kronisk sygdom eller svagelighed, eller som har behov herfor på grund af alderdom

Indeværende

1

Under 5 timer om ugen

hvis IC12 = 1 eller 2

2

5 timer til under 10 timer om ugen

3

10 timer til under 20 timer om ugen

4

20 timer til under 30 timer om ugen

5

30 timer til under 40 timer om ugen

6

40 timer om ugen eller derover

-1

Ikke oplyst

-2

Ikke relevant

-3

Pr. stedfortræder

Detaljeret emne: SELVMORD (FAKULTATIVT)

SU1

Har respondenten haft tanker om at begå selvmord?

Seneste 12 måneder

1

Ja

Alle

2

Nej

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder

SU2

Har forsøgt at begå selvmord

levetid

1

Ja, inden for de seneste 12 måneder

Alle

2

Ja, men ikke inden for de seneste 12 måneder

3

Nej

-1

Ikke oplyst

-3

Pr. stedfortræder


BILAG III

Nationale områder, som ikke indgår i stikprøven

Land

Nationale områder

Frankrig

Franske oversøiske departementer og territorier

Cypern

Det ikke-regeringskontrollerede område

Nederlandene

De Caribiske Øer (Bonaire, Sint Eustatius og Saba)

Irland

Alle øer, der ligger ud for kysten, med undtagelse af Achill, Bull, Cruit, Gorumna, Inishnee, Lettermore, Lettermullan og Valentia


BILAG IV

Variabler, for hvilke Eurostat ikke skal anvende besvarelser pr. stedfortræder til indikatorberegning

HS1

Selvoplevet generel helbredstilstand

CD2

Selvoplevet generel mundsundhed

PN1

Smerter inden for de seneste 4 uger

PN2

Smerternes indflydelse på den normale arbejdssituation inden for de seneste 4 uger (både arbejde uden for hjemmet og husligt arbejde)

MH1A

Har inden for de seneste 2 uger haft meget lidt lyst til eller glæde ved at foretage sig noget

MH1B

Har følt sig nedtrykt, deprimeret eller fortvivlet inden for de seneste 2 uger

MH1C

Har haft svært ved at falde i søvn eller sove eller har sovet for meget inden for de seneste 2 uger

MH1D

Har følt sig træt eller har manglet energi inden for de seneste 2 uger

MH1E

Har manglet appetit eller har overspist inden for de seneste 2 uger

MH1F

Har haft negative tanker om sig selv eller følt sig mislykket eller følt, at man har skuffet sig selv eller sin familie, inden for de seneste 2 uger

MH1G

Har haft svært ved at koncentrere sig om f.eks. at læse avis eller se fjernsyn inden for de seneste 2 uger

MH1H

Har bevæget sig eller talt så langsomt, at andre kan have bemærket det, eller har været så nervøs eller rastløs, at det har været sværere end sædvanligt at holde sig i ro, inden for de seneste 2 uger

MH2A

Har følt sig glad og i godt humør inden for de seneste 2 uger

MH2B

Har følt sig rolig og afslappet inden for de seneste 2 uger

MH2C

Har følt sig aktiv og energisk inden for de seneste 2 uger

MH2D

Er vågnet og har følt sig frisk og udhvilet inden for de seneste 2 uger

MH2E

Har følt, at hverdagen har været fyldt med ting, der er interessante, inden for de seneste 2 uger

PA1

Seneste vaccination mod influenza

PA2

Seneste blodtryksmåling foretaget af sundhedsperson

PA3

Seneste måling af kolesteroltallet foretaget af sundhedsperson

PA4

Seneste blodsukkermåling foretaget af sundhedsperson

PA5

Seneste kontrol for blod i afføringen

PA6

Seneste tyktarmsundersøgelse (koloskopi)

PA7

Seneste mammografi

PA8

Seneste livmoderhalscelleprøve

UN1A

Uopfyldte behov for sundhedspleje inden for de seneste 12 måneder på grund af lange ventelister

UN2A

Uopfyldte behov for mental sundhedspleje

UN2B

Hovedårsag til uopfyldte behov for mental sundhedspleje

PE1

Fysisk aktivitet i forbindelse med arbejde (både lønnede og ulønnede arbejdsaktiviteter medregnes)

PE2

Antal dage i en typisk uge med mindst 10 minutters uafbrudt gang for at komme fra det ene sted til det andet

PE3

Tid tilbragt med at gå fra det ene sted til det andet på en typisk dag

PE4

Antal dage i en typisk uge med mindst 10 minutters uafbrudt cykling for at komme fra det ene sted til det andet

PE5

Tid tilbragt med at cykle fra det ene sted til det andet på en typisk dag

PE6

Antal dage i en normal uge, hvor sport, fitness eller fysiske (fritids)aktiviteter har medført (lettere) forpustelse eller øget pulsen lidt i mindst 10 minutter uafbrudt

PE7

Tid tilbragt med sport, fitness eller fysiske (fritids)aktiviteter i en typisk uge

PE8

Antal dage i en typisk uge, hvor der er udøvet muskelstyrkende aktiviteter

PE9

Tid tilbragt med at sidde ned

DH1

Hvor hyppigt spiser respondenten frugt (undtagen juice)?

DH2

Antal portioner frugt om dagen, undtagen juice

DH3

Hvor hyppigt spiser respondenten grøntsager eller salat, undtagen juice og kartofler?

DH4

Antal portioner grøntsager eller salat, undtagen juice og kartofler, om dagen

DH5

Hvor hyppigt drikker respondenten ren frugt- eller grøntsagsjuice?

DH6

Hvor hyppigt drikker respondenten læskedrikke sødet med sukker?

DH7

Hvor hyppigt spiser respondenten rødt kød?

DH8

Hvor hyppigt spiser respondenten forarbejdede kødprodukter?

SK5

Hvor hyppigt er respondenten udsat for tobaksrøg indendørs?

AL1

Hvor hyppigt har respondenten drukket alkoholiske drikkevarer (f.eks. øl, vin, cider, spiritus, cocktails, alkopops, likør, hjemmebrændt/hjemmebrygget alkohol osv.) inden for de seneste 12 måneder?

AL2

Hvor hyppigt drikker respondenten alkohol fra mandag til torsdag?

AL3

Antal genstande alkohol i gennemsnit én af dagene (mandag til torsdag)

AL4

Hvor hyppigt drikker respondenten alkohol fredag til søndag?

AL5

Antal genstande alkohol i gennemsnit én af dagene (fredag til søndag)

AL6

Hvor hyppigt har respondenten drukket en skadelig mængde alkohol (svarende til 60 g ren ethanol eller derover) ved en enkelt lejlighed inden for de seneste 12 måneder?

SS1

Antal nærtstående personer, som respondenten kan regne med i tilfælde af alvorlige personlige problemer

SS2

Andre personers interesse for respondentens gøren og laden

SS3

Hvor let er det at få praktisk hjælp fra naboer, hvis der er behov for det?

IC12

Tilknytning til den eller de personer, der som følge af en kronisk sygdom eller svagelighed eller på grund af alderdom modtager pleje eller bistand fra respondentens side mindst én gang om ugen

IC3

Antal timer om ugen, respondenten yder pleje eller bistand til den eller de personer, der har en kronisk sygdom eller svagelighed, eller som har behov herfor på grund af alderdom


BILAG V

Nøglevariabler, for hvilke der skal anvendes statistiske imputationsmetoder, når bortfaldsprocenten overstiger 5 %

MAINSTAT

Hovedbeskæftigelsessituation (selvdefineret)

HATLEVEL

Højeste fuldførte uddannelse

HHINCOME

Nuværende månedlig nettohusstandsindkomst

HS3

Aktivitetsbegrænsning på grund af helbredsproblemer


BILAG VI

Nærmere ordninger for og indhold af kvalitetsrapporterne

OPDATERING AF METADATA

Den dato, hvor metadataelementet blev indlæst eller ændret i databasen.

STATISTISK FREMSTILLING

1)   Databeskrivelse

Undersøgelsens titel på nationalt plan, undersøgelsens år, link til undersøgelsens websted.

2)   Klassificeringssystem

Version af den klassifikation, der anvendes i dataene, og eventuelle afvigelser fra de europæiske statistiske standarder eller internationale standarder.

3)   Statistiske begreber og definitioner

Liste over begreber og variabler, herunder svarkategorier, der afviger fra standarddefinitionerne, med angivelse af de anvendte nationale begreber og eventuelle forskelle mellem de nationale begreber og de modsvarende standarddefinitioner.

MÅLEENHED

Den enhed, hvori dataværdierne måles.

REFERENCEPERIODE

Det tidsrum, som den målte observation skal vedrøre.

INSTITUTIONELT MANDAT

Lovgivning, regelsæt eller andre formelle instrukser, der tildeler en organisation ansvar for og beføjelse til at indsamle, behandle og formidle statistikker.

FORMIDLINGSPOLITIK

Regler for formidling af statistiske data til alle de berørte parter.

FORMIDLINGSHYPPIGHED

Tidsintervallet mellem statistikkernes formidling over en given periode.

STATISTISK BEARBEJDNING

1)   Kildedata

Beskrivelse af den datakilde, der er anvendt til at opbygge stikprøvegrundlaget (f.eks. folkeregister, boligregister, folketælling eller anden undersøgelse), opdateringshyppighed og år for seneste ajourføring af datakilden samt den metode, der er anvendt til at opnå eller fastlægge stikprøvegrundlaget. Hvis en anden undersøgelse er blevet anvendt som datakilde, angives undersøgelsens navn.

For så vidt angår stikprøveplanen:

metoder til stikprøveplan (f.eks. simpel tilfældig prøveudtagning, systematisk prøveudtagning, stratificeret prøveudtagning, klyngevis prøveudtagning, flertrinsprøveudtagning eller en kombination af stikprøveplaner). Hvis medlemsstaterne benytter stratificeret prøveudtagning, indberettes stratificerings- og substratificeringskriterierne. Hvis medlemsstaterne benytter flertrinsprøveudtagning, beskrives de forskellige trin og disses sandsynligheder (lige, ulige eller proportionalt med størrelsen). Hvis medlemsstaterne benytter en kombination af stikprøveplaner, skal disse beskrives,

prøvestørrelse.

2)   Dataindsamling

Beskrivelse af de metoder, der anvendes til at gennemføre interviewet, herunder PAPI, CATI, CAPI, CASI, CAWI (1), blandet tilstand og/eller andre kilder såsom registre og andre undersøgelser. De variabler, der er indsamlet på grundlag af andre kilder, er anført.

3)   Datasammenstilling

Hvert trin i vægtningen beskrives separat: vægtning i stikprøveplanen, vægtningsjusteringer for manglende svar, vægtningsjusteringer af eksterne datakilder såsom anvendte kalibreringsteknikker, niveau og variabler, der anvendes til justering, eventuelle andre vægtningsjusteringer, f.eks. trimning, topkodning (og evt. bundkodning) af vægtfordelingen for at justere for afvigende værdier.

Hvis der anvendes imputering, angives eventuelle imputerede variabler og der redegøres for den anvendte imputeringmetode og årsagerne til imputering. Antallet af imputerede værdier i procent af det samlede antal observationer indberettes.

NØJAGTIGHED OG PÅLIDELIGHED

1)   Stikprøvefejl

Præcisionskrav udtrykkes i standardfejl for indikatoren i tredje afsnit, litra c).

Landene beskriver metoden til beregning af præcisionsskøn.

For følgende indikatorer indberettes antallet af respondenter (uvægtet), den anslåede andel (vægtet), standardfejl, konfidensintervallet på 95 % (nedre og øvre grænse) og designeffekten (hvis relevant/tilgængelig) indberettes på nationalt plan:

a)

respondenter i alderen 15 år og derover med godt eller meget godt helbred (baseret på variablen HS1)

b)

respondenter i alderen 15 år og derover med langvarig sygdom eller sundhedsproblemer (baseret på variablen HS2)

c)

respondenter på 15 år og derover, som har været stærkt begrænsede i deres aktiviteter på grund af helbredsproblemer i mindst de seneste 6 måneder (baseret på variablen HS3)

d)

respondenter i alderen 15 år og derover, der har været indlagt i de seneste 12 måneder (baseret på variabel HO12)

e)

respondenter i alderen 18 år og derover, som er overvægtige (baseret på variabel BM1 og BM2).

2)   Ikke-stikprøvefejl

a)    Målefejl

De forskellige kilder til målefejl, der kan forventes at optræde i undersøgelsen, beskrives og omfatter:

beskrivelse og afprøvning af spørgeskemaet

beskrivelse af intervieweroplæring (f.eks. antal kursusdage, test af færdigheder inden feltarbejdet påbegyndes (gennemførelsesprocent mv.)

oplysninger om studier for at vurdere interviewerens indvirkning, f.eks. gentagelse af interview, valideringsstudier eller split sample-eksperimenter (hvis sådanne oplysninger foreligger) og resultater fra modeller (hvis sådanne oplysninger foreligger).

b)    Bortfaldsfejl

Bortfald for enheder

Medlemsstaterne beregner bortfaldsprocenter i alt og for hver dataindsamlingsmetode.

For de medlemsstater, som foretager kontrollerede substitutioner i tilfælde af bortfald, der skyldes ikke-svarende enheder, beregnes bortfaldsprocenten før og efter substitutionerne.

Opdeling af bortfald efter respondentkarakteristika og årsager til bortfald, i det omfang det er muligt

Beskrivelse af eventuelle foranstaltninger, der er truffet for at korrigere for bortfald.

Hvis der anvendes kontrollerede substitutioner i tilfælde af bortfald for enheden i henhold artikel 6, skal der gives substitutionsrater samt en beskrivelse af metoden til udvælgelse af substitutionsprodukter, de vigtigste karakteristika ved substituerede enheder set i forhold til de oprindelige enheder, fordeling af substituerede (oprindelige) enheder efter antal kontaktforsøg på adressen, accept af interview og resultatet af spørgeskemaet.

Antal enheder, der er opnået kontakt med før og efter substitution

Antal enheder, som har svaret før og efter substitution

Der skal angives bruttostikprøvestørrelse, antal kriterieopfyldende og ikke-kriterieopfyldende enheder og nettostikprøvestørrelse, herunder substitutionsenheder (opnået stikprøvestørrelse)

Bortfald, der skyldes ikke-besvarede spørgsmål

For de sundhedsvariabler, der er opført i metadataskemaet under dette emne, gives følgende oplysninger:

procentdelen af personer med et gyldigt svar (eksklusive manglende værdier) for hver variabel

procentdelen af personer med manglende værdier (uvægtet og før imputering) for hver variabel.

c)    Databehandlingsfejl

Der skal angives oplysninger om eventuelle fejl i behandlingen og den deraf følgende indvirkning på de endelige dataindsamlingsresultater som følge af mangelfuld gennemførelse af korrekt planlagte gennemførelsesmetoder. Der redegøres for de vigtigste fejl, der er konstateret i processen efter dataindsamlingen.

Beskrivelse af kvalitetskontrollen, f.eks. kontrol af dataindlæsning og kodningskontrol og dataredigeringsprocessen.

Imputationsprocedurerne beskrives. Der skal angives oplysninger om imputationsprocenten beregnet som andelen af imputerede observationer (for hver variabel) ud af det samlede antal observationer.

DATAREVISION

1)   Datarevision — politik

Der oplyses om enhver politik, som skal sikre gennemsigtigheden af formidlede data; sammenstilling og efterfølgende revision af de foreløbige data. Der rapporteres om revision af data.

2)   Datarevision — praksis

Tidsplan for revisioner.

Hovedårsagerne til revisionerne og arten heraf, f.eks. nye tilgængelige kildedata og nye metoder.

Revisionernes indvirkning på indikatorerne.


(1)  PAPI — papirstøttet personinterview; CATI — telefoninterview; CAPI — computerstøttet personinterview; CASI — selvudfyldt computerbaseret interview; CAWI — computerstøttet webinterview.


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/2529/oj

ISSN 1977-0634 (electronic edition)


Top