Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1225

    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2023/1225 af 22. juni 2023 om midlertidige ekstraordinære foranstaltninger, der fraviger visse bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for at afhjælpe markedsforstyrrelser i vinsektoren i visse medlemsstater og om fravigelse af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149

    C/2023/4035

    EUT L 160 af 26.6.2023, p. 12–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 26/06/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/1225/oj

    26.6.2023   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 160/12


    KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2023/…

    af 22. juni 2023

    om midlertidige ekstraordinære foranstaltninger, der fraviger visse bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for at afhjælpe markedsforstyrrelser i vinsektoren i visse medlemsstater og om fravigelse af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 219, sammenholdt med artikel 228, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Den nuværende økonomiske situation er kendetegnet ved generelle høje leveomkostninger, som påvirker forbruget og salget af vin, og øgede inputomkostninger til landbrugsproduktion og vinforarbejdning, som påvirker vinpriserne. Disse omstændigheder truer med at forstyrre Unionens vinmarked betydeligt, da de påvirker flere vigtige producerende medlemsstater ved at øge de disponible vinlagre til et niveau, der risikerer at blive uholdbart i lyset af den kommende høst- og produktionssæson, og ved at skabe finansielle vanskeligheder og likviditetsproblemer for vinproducenterne.

    (2)

    Den globale inflation og den dermed forbundne nedgang i forbrugernes købekraft forværrer yderligere den generelt faldende tendens i vinforbruget de seneste år. Det øjensynlige fald i forbruget i det igangværende produktionsår anslås til 7 % i Italien, 10 % i Spanien, 15 % i Frankrig, 22 % i Tyskland og 34 % i Portugal sammenholdt med markedssituationen før covid-19. Denne tendens påvirker navnlig visse markedssegmenter for vin, nemlig rødvine og rosévine.

    (3)

    De foreliggende tal viser et fald i vinsalget i indeværende produktionsår, hvilket er i overensstemmelse med den konstaterede nedgang i den indenlandske efterspørgsel, f.eks. et fald i salget på 5,3 % i Spanien og Frankrig, og nogle områder, hvor salget faldt med 25 % til 35 % i forhold til samme periode i det foregående produktionsår. I mellemtiden er Unionens vineksport i perioden fra januar til april 2023 8,5 % lavere end i samme periode i 2022.

    (4)

    Den generelle stigning i de vigtigste inputomkostninger til landbrugsproduktion såsom omkostninger til gødningsstoffer, energi og flasker, der er nødvendige for vinproduktionen, hvilket til dels også skyldes Ruslands angrebskrig mod Ukraine, har ført til en ekstraordinær stigning i produktionsomkostningerne på op til en anslået gennemsnitlig stigning på 30 % til 40 % i nogle medlemsstater. Disse omstændigheder lægger yderligere pres på Unionens vinproducenter og reducerer deres kapacitet til markedsføring og investeringer. På trods af de stigende omkostninger i hele vinproduktionscyklussen tyder de foreliggende data desuden på et brat prisfald for visse vine i de regioner, der er hårdest ramt af krisen, sammenlignet med situationen før covid-19, f.eks. et prisfald på mellem 10 % og 26 % for nogle regioner i Frankrig.

    (5)

    Tilsammen peger disse faktorer i retning af et generelt fald i efterspørgslen efter og salget af EU-vine i en situation, hvor produktionen i Unionen steg med 4 % i forhold til det foregående produktionsår, hvilket øger de allerede høje oprindelige lagre (+ 2 % i forhold til det seneste 5-årsgennemsnit). Hvis der ikke hurtigt gribes ind for at reducere det voksende overudbud, risikerer situationen at forstyrre markedet alvorligt ved at skabe en betydelig og generel uligevægt på markedet senest med den nye høst, hvor vinproducenterne ikke har kapacitet til at oplagre den nye produktion og tvinges til at sælge til endnu lavere priser.

    (6)

    På nuværende tidspunkt skaber de nuværende markedsforhold forskellige markedsforstyrrelser i vinsektoren i forskellige produktionsområder, fordi Unionens vinmarked er stærkt segmenteret. Disse er betydelige i visse regioner i flere medlemsstater og påvirker navnlig markedssegmenterne for rødvine og rosévine. Eksempler, der illustrerer denne opsplitning af markedet, er f.eks. 27 % større lagre end det 5-årige gennemsnit i Extremadura i Spanien, 24 % og 14 % større lagre end i det foregående år i henholdsvis Lissabon og Alentejo i Portugal og 26 % større lagre af rosévine i begyndelsen af det indeværende produktionsår end ved begyndelsen af det foregående produktionsår i Languedoc-Roussillon i Frankrig.

    (7)

    Samtidig har Unionens vinmarked allerede været underlagt skærpende betingelser, navnlig i årene 2019, 2020 og 2021 som følge af tidligere handelsrestriktioner, et fald i forbruget under covid-19-pandemien og flere ekstreme vejrforhold. De nuværende vanskelige omstændigheder skaber et yderligere slag for en allerede skrøbelig sektor og fører til betydelige indkomsttab for alle aktører i sektoren. Vinavlerne i de hårdest ramte regioner i medlemsstaterne oplever finansielle vanskeligheder og likviditetsproblemer. Der er derfor også behov for en øjeblikkelig indsats i denne henseende for effektivt at kunne reagere på en så uensartet markedssituation ved at give medlemsstaterne mulighed for at omdirigere en del af de finansielle ressourcer, der er afsat til deres nationale støtteprogrammer i vinsektoren, og tilbyde en mere skræddersyet støtte til de forskellige aktører i sektoren.

    (8)

    Fjernelse fra markedet i de hårdest ramte regioner af nogle af de vinmængder, der ikke findes passende afsætningsmuligheder, bør bidrage til at rette op på ubalancerne på markedet og forhindre, at de nuværende forstyrrelser udvikler sig til en alvorligere eller langvarig forstyrrelse af hele Unionens vinsektor. Hvis det er berettiget, bør destillation af vin midlertidigt indføres som en støtteberettiget foranstaltning under støtteprogrammerne for vinsektoren for at bidrage til at forbedre markedsbalancen og den økonomiske situation for vinproducenterne i de hårdest ramte produktionsområder. For at undgå konkurrenceforvridning bør det ikke være tilladt at anvende den fremstillede alkohol i føde- og drikkevareindustrien, og anvendelsen bør begrænses til brug for industriformål, herunder desinfektion og lægemidler, og til energiformål. For at undgå misbrug eller overkompensation efter gennemførelsen af denne ekstraordinære foranstaltning er det relevant at anmode medlemsstaterne om at målrette foranstaltningen mod regioner med ubalance på markedet, at basere den på objektive kriterier og at begrænse den kompensation, som de vil yde, til de seneste markedspriser.

    (9)

    Foranstaltningen »grøn høst«, jf. artikel 47 i forordning (EU) nr. 1308/2013, anvendes som markedsforvaltningsforanstaltning, når der forventes en overskudsproduktion af druer. For at hjælpe de erhvervsdrivende med at reagere på de nuværende markedsforhold og mindske risikoen for, at situationen gentager sig i det kommende produktionsår, er det hensigtsmæssigt at tillade en vis fleksibilitet ved gennemførelsen af denne foranstaltning i regnskabsåret 2023. Det er navnlig nødvendigt som en ekstraordinær foranstaltning at fastsætte undtagelser fra artikel 47, stk. 1 og stk. 3, i forordning (EU) nr. 1308/2013 for at tillade fuldstændig destruktion eller fjernelse af umodne drueklaser på en del af bedriften, forudsat at dette sker på hele parceller, og at det maksimale EU-tilskud til denne foranstaltning midlertidigt forhøjes.

    (10)

    Tilføjelsen af »krisedestillation« til støtteberettigede foranstaltninger samt den fleksibilitet, der er indført for »grøn høst«, udgør en form for finansiel støtte, som imidlertid ikke kræver yderligere EU-finansiering, eftersom budgetbegrænsningerne for de nationale støtteprogrammer i vinsektoren for regnskabsåret 2023, der er fastsat i bilag VII til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2115 (2), fortsat finder anvendelse. Medlemsstaterne kan således kun beslutte at tildele højere beløb til de pågældende foranstaltninger inden for det årlige budget, der er fastsat i nævnte bilag. Formålet med den finansielle støtte til de to ovennævnte kriseforanstaltninger er således at yde støtte til sektoren i lyset af den ustabile markedssituation, uden at der først skal mobiliseres yderligere midler.

    (11)

    For at øge effektiviteten af Unionens finansielle midler, der kan tildeles disse kriseforanstaltninger, bør medlemsstaterne have mulighed for at supplere Unionens finansielle bistand med nationale betalinger, der dækker op til 50 % af den støtte, der ydes til de to kriseforanstaltninger, der er fastsat i denne forordning.

    (12)

    Den negative markedsudvikling, stigningen i omkostningerne og de deraf følgende cash flow-problemer for aktørerne i vinsektoren gør det vanskeligt at gennemføre foranstaltningerne i de nationale støtteprogrammer for vin på et tidspunkt, hvor det er mest nødvendigt at forbedre sektorens markedsorientering. For at sikre en effektiv gennemførelse af programmerne under de fremherskende markedsmæssige og økonomiske forhold i vinsektoren er det relevant midlertidigt at forhøje det maksimale EU-bidrag til foranstaltningerne »salgsfremstød«, »omstrukturering og omstilling af vindyrkningsarealer«, »grøn høst« og »investeringer«.

    (13)

    Det er desuden vigtigt at give støttemodtagerne passende fleksibilitet med hensyn til gennemførelsen af deres operationer under de nationale støtteprogrammer, så de kan reagere på den nuværende usikkerhed på markedet og tilpasse operationerne, når det er nødvendigt. En sådan fleksibilitet udgør en yderligere markedsstøtteforanstaltning, der skal forhindre, at de nuværende økonomiske forstyrrelser udvikler sig til en alvorligere eller langvarig forstyrrelse af Unionens vinmarked, og sikrer, at de øvrige ekstraordinære foranstaltninger, der er fastsat i denne forordning, når en medlemsstat har truffet afgørelse herom, også kan gennemføres effektivt på støttemodtagerniveau. Som en yderligere ekstraordinær foranstaltning er det derfor nødvendigt at fravige Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149 (3) og give medlemsstaterne mulighed for at give støttemodtagerne en vis fleksibilitet med henblik på at tilpasse de planlagte operationer efter en forenklet procedure og tillade en delvis gennemførelse heraf i behørigt begrundede tilfælde.

    (14)

    Forudsat at årsagerne til at anvende forhøjede EU-finansieringssatser for visse foranstaltninger og til at tillade en vis fleksibilitet i forvaltningen af programmerne vedrører den nuværende økonomiske situation i vinsektoren, og fordi foranstaltningerne er midlertidige, er det relevant at begrænse deres anvendelsesområde til operationer, hvor gennemførslen først begyndte i regnskabsåret 2023. Disse foranstaltninger bør derimod ikke finde anvendelse på f.eks. operationer, der er gennemført i tidligere regnskabsår, og som først er betalt i regnskabsåret 2023.

    (15)

    I særligt hastende tilfælde i betragtning af den aktuelle markedsforstyrrelse og medlemsstaternes korte tid til at gennemføre foranstaltningerne i denne forordning i det indeværende regnskabsår og for at forhindre yderligere markedsforringelse er det nødvendigt at træffe øjeblikkelige foranstaltninger. På den ene side skal det overskydende udbud i de hårdest ramte områder fjernes fra markedet så hurtigt som muligt og under alle omstændigheder inden begyndelsen af den nye høst, inden udgangen af august eller begyndelsen af september 2023, da markedssituationen ellers vil blive yderligere forværret, og den nuværende uligevægt vil blive overført til det nye produktionsår, hvilket truer med at forårsage en langvarig krise på hele Unionens vinmarked. På den anden side skal alle foranstaltningerne i denne forordning gennemføres inden udløbet af de nuværende nationale vinstøtteprogrammer, som kun finder anvendelse indtil den 15. oktober 2023, jf. artikel 5, stk. 7, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2117 (4). I henhold til denne bestemmelse finder artikel 39-54 i forordning (EU) nr. 1308/2013 fortsat anvendelse efter den 31. december 2022 for så vidt angår afholdte udgifter og betalinger for operationer, der er gennemført før den 16. oktober 2023. Derfor risikerer en forsinkelse af foranstaltningerne at gøre det vanskeligt eller endog umuligt for de berørte medlemsstater at gennemføre foranstaltningerne i regnskabsåret 2023, som er det sidste gennemførelsesår for de nuværende nationale støtteprogrammer i vinsektoren.

    (16)

    På baggrund af ovennævnte særligt hastende tilfælde bør nærværende forordning vedtages efter hasteproceduren i artikel 228 i forordning (EU) nr. 1308/2013.

    (17)

    I betragtning af nødvendigheden af at træffe øjeblikkelige foranstaltninger bør denne forordning træde i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Midlertidig fravigelse af artikel 43 og artikel 44, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1308/2013

    1.   Uanset artikel 43 i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan den foranstaltning, der er beskrevet i artikel 2 i nærværende forordning, finansieres via støtteprogrammer for vinsektoren.

    2.   Uanset artikel 44, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1308/2013 kan medlemsstaterne med nationale betalinger finansiere op til 50 % af den støtte, der ydes i henhold til artikel 2 i nærværende forordning og artikel 47 i forordning (EU) nr. 1308/2013.

    Artikel 2

    Midlertidig krisedestillation af vin

    1.   Der kan ydes støtte til destillation af vin i overensstemmelse med betingelserne i denne artikel. En sådan støtte skal stå i et rimeligt forhold til målet, være behørigt begrundet af medlemsstaten og være rettet mod de mest berørte vine og produktionsområder i overensstemmelse med andet afsnit. Den kan gennemføres på nationalt eller regionalt plan for rød- eller rosévine, separat eller for begge farver sammen, som kan være vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse eller beskyttet geografisk betegnelse eller vine uden beskyttet oprindelsesbetegnelse eller beskyttet geografisk betegnelse.

    De medlemsstater, der beslutter at gennemføre denne foranstaltning, skal for hver type og farve af den støtteberettigede vin, enten på regionalt eller nationalt plan, alt efter hvad der er relevant, godtgøre, at der foreligger en eller flere af følgende markedsforhold:

    a)

    en væsentlig forøgelse af de senest tilgængelige vinlagre på produktionsniveau i forhold til de gennemsnitlige lagre for samme periode i de foregående 5 produktionsår eller i forhold til de gennemsnitlige lagre for samme periode i de foregående 5 produktionsår, idet de højeste og laveste værdier ikke medregnes

    b)

    et betydeligt fald i den gennemsnitlige markedspris på produktionsniveau i det igangværende produktionsår i forhold til gennemsnitsprisen i de 3 foregående produktionsår eller i forhold til gennemsnitsprisen i de 5 foregående produktionsår, idet de højeste og laveste årlige gennemsnitsværdier ikke medregnes

    c)

    et betydeligt fald i det kumulerede salg på markedet på produktionsniveau i det igangværende produktionsår i forhold til gennemsnittet for de 3 foregående produktionsår i samme periode eller i forhold til gennemsnittet i de 5 foregående produktionsår, idet den højeste og laveste værdi af det kumulerede salg i samme periode ikke medregnes, og forudsat at et sådant fald ikke skyldes et fald i produktionen.

    2.   For at undgå konkurrencevridning må alkohol, der fremkommer ved den støttede destillation, jf. stk. 1, udelukkende anvendes til industriformål, herunder desinfektion og lægemidler, og energiformål for at undgå konkurrencevridning.

    3.   Støtten, jf. stk. 1, ydes til vinvirksomheder, som fremstiller eller markedsfører de produkter, der er nævnt i del II i bilag VII til forordning (EU) nr. 1308/2013, producentorganisationer inden for vinsektoren, sammenslutninger bestående af to eller flere producenter, brancheorganisationer eller destillatører af vinavlsprodukter.

    4.   Kun de omkostninger, der er forbundet med levering af vin til destillatørerne og destillation af denne vin, kan komme i betragtning ved tildeling af støtte. Den vin, der skal destilleres i henhold til denne foranstaltning, skal have oprindelse i Unionen og være i overensstemmelse med kravene til markedsføring i Unionen og de relevante produktspecifikationer for vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse eller beskyttet geografisk betegnelse.

    5.   Medlemsstaterne kan i deres nationale støtteprogrammer opstille prioriterede kriterier for støttemodtagerne. Disse prioritetskriterier skal baseres på den specifikke strategi og de specifikke mål, der er fastsat i støtteprogrammet, samt være objektive og ikkediskriminerende.

    6.   Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om proceduren for ansøgning om støtte, jf. stk. 1, som skal omfatte bestemmelser om:

    a)

    hvilke fysiske eller juridiske personer der kan indgive ansøgninger

    b)

    indgivelsen og udvælgelsen af ansøgninger, der som minimum skal omfatte frister for indgivelsen af ansøgninger, for behandlingen af disse og for meddelelsen af udvælgelsesprocedurens resultater til de erhvervsdrivende

    c)

    kontrol af opfyldelsen af bestemmelserne om, hvilke formål der kan ydes støtte til, og om omkostningerne, jf. stk. 4, samt om prioritetskriterierne, når sådanne anvendes

    d)

    udvælgelsen af ansøgninger, der som minimum skal omfatte vægtningen af de enkelte prioritetskriterier, når sådanne anvendes

    e)

    ordninger for forskudsbetalinger og sikkerhedsstillelse.

    7.   Medlemsstaterne fastsætter støttebeløbet på grundlag af objektive og ikke-diskriminerende kriterier. Støttebeløbet fastsættes på regionalt eller nationalt plan, alt efter hvad der er relevant, for hver type og farve af den støtteberettigede vin, jf. stk. 1. Støttebeløbet må ikke overstige 80 % af den laveste månedlige gennemsnitspris, der er konstateret på produktionsniveau i produktionsåret 2022/2023 for hver type og farve af den støtteberettigede vin, som foranstaltningen gælder for, i det pågældende område eller på medlemsstatens område. Hvis der ikke foreligger registrerede markedspriser, kan de estimeres af en kompetent myndighed i den pågældende medlemsstat på grundlag af de bedste tilgængelige data.

    8.   Artikel 1-2, 43, 48-54 og 56 i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149 (5) og artikel 1-3, 19-23, 25-31, artikel 32, stk. 1, andet afsnit, og artikel 33-40 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1150 (6) finder tilsvarende anvendelse på støtte til kriseoplagring af vin.

    9.   Senest den 31. august 2023 meddeler medlemsstaterne Kommissionen typen og farven af de støtteberettigede vine og de områder, hvor foranstaltningen skal finde anvendelse, samt begrundelsen herfor i henhold til stk. 1, størrelsen af den godtgørelse, der skal anvendes i henhold til stk. 7, begrundelsen herfor og den mængde, der forventes destilleret.

    Artikel 3

    Midlertidig fravigelse af artikel 47, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1308/2013 om grøn høst

    Uanset artikel 47, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1308/2013 forstås ved »grøn høst« i 2023 fuldstændig destruktion eller fjernelse af endnu ikke modne drueklaser, på hele bedriften eller på en del af bedriften, forudsat at den grønne høst gennemføres på hele parceller.

    Artikel 4

    Midlertidige fravigelser fra artikel 45, stk. 3, artikel 46, stk. 6, artikel 47, stk. 3, og artikel 50, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1308/2013 om finansielle satser

    1.   Uanset artikel 45, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1308/2013 må EU-tilskuddet i regnskabsåret 2023 til oplysningsforanstaltninger eller salgsfremmende foranstaltninger højst udgøre 60 % af de støtteberettigede udgifter.

    2.   Uanset artikel 46, stk. 6, i forordning (EU) nr. 1308/2013 må EU-tilskuddet i regnskabsåret 2023 til de faktiske omkostninger i forbindelse med omstrukturering og omstilling af vindyrkningsarealer højst udgøre 60 %. I mindre udviklede regioner må EU-tilskuddet til omstrukturerings- og omstillingsomkostninger højst udgøre 80 %.

    3.   Uanset artikel 47, stk. 3, andet punktum, i forordning (EU) nr. 1308/2013 må støtten i regnskabsåret 2023 til grøn høst højst udgøre 60 % af summen af de direkte omkostninger til destruktion eller fjernelse af drueklaser og indkomsttabet som følge af denne destruktion eller fjernelse.

    4.   Uanset artikel 50, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1308/2013 anvendes følgende maksimumssatser i regnskabsåret 2023 for EU-bidraget i forbindelse med støtteberettigede investeringsudgifter:

    a)

    60 % i mindre udviklede regioner

    b)

    50 % i regioner, der ikke er mindre udviklede regioner

    c)

    80 % i regionerne i den yderste periferi, jf. artikel 349 i traktaten

    d)

    75 % på de mindre øer i Det Ægæiske Hav, som defineret i artikel 1, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 229/2013 (7).

    Artikel 5

    Midlertidig fravigelse af delegeret forordning (EU) 2016/1149

    1.   Uanset artikel 22 i delegeret forordning (EU) 2016/1149 kan der i regnskabsåret 2023 gøres brug af grøn høst på samme parcel i to eller flere på hinanden følgende år.

    2.   Uanset artikel 53, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 gælder følgende i regnskabsåret 2023:

    a)

    Medlemsstaterne kan tillade, at støttemodtagernes ændringer af den oprindeligt godkendte operation, der finder sted senest den 15. oktober 2023, gennemføres uden forudgående godkendelse fra de kompetente myndigheder, forudsat at de ikke påvirker støtteberettigelsen af nogen del af operationen og dens overordnede mål, og forudsat at det samlede godkendte støttebeløb til operationen ikke overskrides. Støttemodtagerne meddeler den kompetente myndighed sådanne ændringer inden udløbet af de frister, som medlemsstaterne fastsætter.

    b)

    Medlemsstaterne kan i behørigt begrundede tilfælde give støttemodtagerne tilladelse til at indsende ændringer, der finder sted senest den 15. oktober 2023, og som ændrer målet for den samlede operation, der allerede er godkendt under de foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 45, 46, 50 og 51 i forordning (EU) nr. 1308/2013, forudsat at alle igangværende individuelle aktioner, der indgår i en samlet operation, er afsluttet. Støttemodtagerne meddeler den kompetente myndighed sådanne ændringer inden udløbet af den frist, som medlemsstaterne fastsætter, og ændringerne godkendes forudgående af den kompetente myndighed.

    3.   Hvis der i overensstemmelse med denne artikels stk. 2, litra b), er givet meddelelse om og godkendelse af en ændring af en allerede godkendt operation til den kompetente myndighed, kommer støtten til allerede gennemførte enkeltaktioner under foranstaltningen til udbetaling uanset artikel 54, stk. 1, i delegeret forordning (EU) 2016/1149, hvis disse aktioner er gennemført fuldt ud og har været genstand for administrative kontroller og, hvis det er relevant, kontroller på stedet i overensstemmelse med kapitel IV, afdeling 1, i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1150 (8).

    4.   Uanset artikel 54, stk. 4, tredje, fjerde, femte og sjette afsnit, i delegeret forordning (EU) 2016/1149 skal medlemsstaterne i regnskabsåret 2023 for betalingsanmodninger, der er indgivet senest den 15. oktober 2023 for operationer, der ydes støtte til i henhold til artikel 46 i forordning (EU) nr. 1308/2013, men som ikke er gennemført på hele det areal, som der er ansøgt om støtte til, beregne den støtte, der skal udbetales, på grundlag af det areal, der er konstateret ved kontrol på stedet efter gennemførelsen.

    Artikel 6

    Anvendelse af midlertidige ekstraordinære markedsforanstaltninger

    Artikel 1, 2 og 3 finder anvendelse på operationer, der udvælges af de kompetente myndigheder i medlemsstaterne og gennemføres i perioden fra datoen for denne forordnings ikrafttræden til og med den 15. oktober 2023.

    Artikel 4 og 5 finder anvendelse på operationer, der begyndte at blive gennemført i regnskabsåret 2023.

    Artikel 7

    Ikrafttræden

    Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 22. juni 2023.

    På Kommissionens vegne

    Ursula VON DER LEYEN

    Formand


    (1)  EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (EUT L 435 af 6.12.2021, s. 1).

    (3)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149 af 15. april 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår de nationale støtteprogrammer for vinsektoren og om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 555/2008 (EUT L 190 af 15.7.2016, s. 1).

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2117 af 2. december 2021 om ændring af forordning (EU) nr. 1308/2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter, (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer, (EU) nr. 251/2014 om definition, beskrivelse, præsentation, mærkning og beskyttelse af geografiske betegnelser for aromatiserede vinprodukter og (EU) nr. 228/2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet i Unionens fjernområder (EUT L 435 af 6.12.2021, s. 262).

    (5)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/1149 af 15. april 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår de nationale støtteprogrammer for vinsektoren og om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 555/2008 (EUT L 190 af 15.7.2016, s. 1).

    (6)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1150 af 15. april 2016 om fastlæggelse af regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår de nationale støtteprogrammer for vinsektoren (EUT L 190 af 15.7.2016, s. 23).

    (7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 229/2013 af 13. marts 2013 om særlige foranstaltninger på landbrugsområdet til fordel for de mindre øer i Det Ægæiske Hav og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1405/2006 (EUT L 78 af 20.3.2013, s. 41).

    (8)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/1150 af 15. april 2016 om fastlæggelse af regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår de nationale støtteprogrammer for vinsektoren (EUT L 190 af 15.7.2016, s. 23).


    Top