EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023H0498

Kommissionens henstilling (EU) 2023/498 af 1. marts 2023 om en adfærdskodeks for standardisering i det europæiske forskningsrum

C/2023/1320

EUT L 69 af 7.3.2023, p. 63–74 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2023/498/oj

7.3.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 69/63


KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2023/498

af 1. marts 2023

om en adfærdskodeks for standardisering i det europæiske forskningsrum

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 292, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Standarder hjælper forskere og innovatorer med at bringe deres innovation tættere på markedet og udbrede teknologiske fremskridt ved at fastlægge ensartede kriterier og udvikle metoder, praksis og procedurer, som er offentligt tilgængelige i et formelt dokument. Europæiske og internationale standarder giver adgang til store globale og regionale markeder for innovative nye produkter og tjenesteydelser.

(2)

Standarder danner grundlag for integreringen af forskellige teknologier i komplekse, innovative systemer og løsninger og muliggør interoperabilitet mellem komponenter, produkter og tjenester, hvorved leverandørfastlåsning undgås og kunderne får flere valgmuligheder på verdensplan — et afgørende element i en verden, der er ved at gennemgå en digital omstilling på tværs af alle industrier og sektorer.

(3)

Standarder muliggør fri bevægelighed for varer, tjenesteydelser og data ved at fjerne tekniske hindringer. De har til formål at fastsætte minimumssikkerhedskrav til udvikling, transport og anvendelse af disse varer og tjenesteydelser for at beskytte offentligheden og arbejdstagerne. Standarder er tæt forbundet med verdensmålene for bæredygtig udvikling og kan bidrage til at styrke modstandsdygtigheden i Unionens økonomi. De spiller en central rolle i Unionens ambitioner om en klimaneutral, modstandsdygtig og cirkulær økonomi og i styrkelsen af dens åbne strategiske autonomi. At have et stærkt globalt fodaftryk i standardiseringsaktiviteter og stå i spidsen for arbejdet i vigtige internationale fora og institutioner vil være afgørende for, at Unionen fortsat kan sætte globale standarder.

(4)

Dokumentation på tværs af mange forskellige typer projekter inden for forskning og innovation (FoI) støtter standardiseringens rolle med hensyn til at frembringe produkter og løsninger, der kan markedsføres (1). Standarder kan kodificere krav fra brugere og andre interessenter og udgøre en rettesnor for forskning og teknologisk udvikling. De gør det muligt at gøre teknologier, produkter og tjenester interoperable: Standarder giver nærmere oplysninger om anvendelsen og indholdet af en teknologi eller et produkt, og det bliver dermed meget lettere at vide, hvornår og hvordan de kan anvendes i kombination med andre teknologier eller produkter.

(5)

Bevidsthed om fordelene ved standardisering er en vigtig forudsætning for en vellykket inddragelse af forskningsaktører i standardiseringsaktiviteter. Det er vigtigt at planlægge standardiseringsaktiviteter på forhånd i den indledende arbejdsplan for FoI-projektet og konstatere standardiseringsbehovene i begyndelsen af projektet, inden der leveres resultater, der kan udnyttes.

(6)

Der findes stabile og tilbagevendende sæt af gode praksis i forskningsprojekter, der beskæftiger sig med standardisering (2). Samtidig er der et stort potentiale til at øge forskernes bevidsthed om og knowhow vedrørende standardiseringsprocesser og til at udvikle anerkendte resultatindikatorer for at spore vellykkede tilfælde af teknologioverførsel og -udnyttelse. Der kan ligeledes skabes bevidsthed om og knowhow vedrørende, hvordan standardiseringsprocesser hænger sammen med og interagerer med forsknings- og innovationsprocesser. En vellykket integration af FoI-aktiviteter og standardiseringsaktiviteter kan give et betydeligt skub til udbredelsen af FoI-aktiviteter.

(7)

Teknologiske modenhedsniveauer (TRL'er) og deres udvikling i løbet af et projekt kan betragtes som vigtige indikatorer for at vurdere relevansen og resultaterne af et FoI-projekt med hensyn til standardiseringsaktiviteterne. Forskellige TRL'er kan også indebære forskellige behov med hensyn til standarder og standardisering: Lavere TRL'er forbindes typisk mere med det arbejde, der skal udføres, f.eks. inden for terminologi, begreber, metrologi, afprøvning, brugstilfælde og referencearkitekturer, mens TRL'er i den senere fase typisk er mere relevante i forbindelse med spørgsmål om teknologiens/innovationens interoperabilitet og kapaciteter (f.eks. med hensyn til sikkerhed, miljøpåvirkning og funktionalitet), og derfor er standarder på tværs af alle TRL'er vigtige for forskere og innovatorer inden for mange teknologi- og anvendelsesområder.

(8)

FoI-aktører kan enten lede, følge eller vedtage nye standarder til støtte for udviklingen og den internationale udbredelse af de nyeste teknologier, innovationer og tendenser. Jo tidligere FoI-aktører deltager i processen for udvikling af standarder i kombination med deres overordnede FoI-proces, jo hurtigere kan de bringe deres standardbaserede innovationer ud på konkurrencebaserede globale markeder, hvilket resulterer i større værdi og gevinst. Derfor kommer de førende aktører resten i forkøbet ved at udnytte deres tidlige og aktive deltagelse i fastsættelsen af nye standarder. I løbet af standardudviklingen indsamler de også værdifuld teknisk og markedsmæssig indsigt, der kan danne grundlag for deres FoI-strategi og -køreplaner, og dermed opnå en tidsmæssig fordel i forhold til deres konkurrenter på grund af deres tidlige inddragelse i udviklingen af de nye standarder. Disse ledere (herunder SMV'er og nystartede virksomheder) får også mulighed for at positionere sig og tilføje deres egne unikke produkt- eller tjenesteydelsesinnovationer oven i den grundlæggende standard, som de har hjulpet med at fastsætte.

(9)

Der er behov for at afhjælpe kvalifikationskløften inden for uddannelse og undervisning (3). Det er afgørende at opbygge en grundlæggende forståelse af karakteristika og forbindelser mellem forskningsprocesser, innovationsprocesser og standardiseringsprocesser, og hvordan de kan styrke hinanden for at øge vidensudnyttelsen (4).

(10)

Et af de vigtigste spørgsmål, der skal tages op i videregående uddannelsesinstitutioners og forskningsorganisationers politik for standarder og standardisering med henblik på udnyttelse af forskning, er forskernes incitamenter til standardiseringsaktiviteter, og hvorvidt disse aktiviteter medregnes i deres karriereudvikling.

(11)

I Unionen har teknologioverførselskontorer i årenes løb etableret sig i mange videregående uddannelsesinstitutioner og forskningsorganisationer som en tjeneste ikke blot til håndtering og arkivering af intellektuelle ejendomsrettigheder eller støtte til etablering af nye virksomheder, men også til generel støtte i forbindelse med kontraktforskning og bistand i forbindelse med administration af forskningssamarbejdsprojekter. Teknologioverførselsorganisationer er derfor et andet institutionelt anker for støtte til standardisering, og deres inddragelse er en logisk udbygning af deres rolle inden for videns-/teknologioverførsel. I modsætning til patenter og videnskabelige publikationer ser det ud til, at begrebet »ophavsmand« ikke anvendes bredt, hvilket gør det vanskeligere at spore virkningen ved hjælp af kildeangivelser.

(12)

For mange FoI-projekter er det måske ikke den bedste eller overhovedet en gennemførlig løsning at involvere sig i udarbejdelsen af en ny standard. Samtidig er der et stort potentiale hos forskere, der engagerer sig i de tidlige faser af standardiseringsaktiviteter inden for FoI-programmer, hvor forskere opnår vigtig viden og netværk, samtidig med at de bidrager til udviklingen af vigtige nye eller forbedrede internationale og europæiske standarder på vigtige emneområder for industrien og samfundet.

(13)

Når et projekt anerkender sine begrænsninger med hensyn til omfang, varighed og ressourcer, kan det forsøge at konsolidere sine resultater og input med andre lignende projekter. Der findes allerede mange tematiske platforme og klynger i forskellige sektorer, som søger at forbedre resultaterne og maksimere fremskridtene i deres specifikke sektorer.

(14)

I overensstemmelse med den politiske dagsorden for det europæiske forskningsrum (EFR) (5), som omfatter en indsats for at »opgradere EU's retningslinjer for bedre udnyttelse af viden«, fremsætter Kommissionen forslag til denne henstilling om en adfærdskodeks for standardisering i det europæiske forskningsrum med henblik på gennemførelse af Rådets henstilling (EU) 2022/2415 (6). Opfordringen til at udarbejde denne henstilling stammer fra Kommissionens meddelelse om et nyt EFR for forskning og innovation (7) og i Rådets konklusioner af 26. november 2021 om forvaltningen af EFR og om pagten for forskning og innovation i Europa (8). Endvidere understreges det i EU-strategien for standardisering (9), at det er vigtigt at øge den strategiske bevidsthed og inddrage FoI-samfundet på et tidligt tidspunkt i standardiseringen, og det fastslås, at der er behov for denne henstilling.

(15)

Denne henstilling afspejler de nye retningslinjer, der blev indført med Rådets henstilling (EU) 2022/2415, da den har til formål at øge den strategiske bevidsthed blandt forskere og innovatorer om de meget betydelige fordele ved at integrere FoI og standardisering og at give rådgivning om bedste praksis for, hvordan FoI-aktiviteter og standardisering bedst kan integreres med henblik på maksimal værdiskabelse og virkning.

(16)

Denne henstilling er formuleret på niveauet for videregående uddannelsesinstitutioner og private og offentlige forsknings- og innovationsorganisationer, på niveauet for projektpartnerskaber inden for forskning og innovation og på politisk og bredere interessentniveau. Denne henstilling bør anvendes i overensstemmelse med enhver relevant regel på nationalt eller regionalt plan og på EU-plan —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

1.   DEFINITIONER

I denne henstilling forstås ved:

1)

»intellektuel ejendom«: resultatet af intellektuelle aktiviteter, der kan nyde retlig beskyttelse, herunder opfindelser, litterære og kunstneriske værker, symboler, navne, billeder og design

2)

»standard«: en teknisk specifikation, der er vedtaget af et anerkendt standardiseringsorgan på internationalt, europæisk eller nationalt plan med henblik på gentagen eller konstant anvendelse, og hvis overholdelse ikke er obligatorisk (10)

3)

»standardiseringsorganisation«: et organ, der er specialiseret i udvikling af standarder gennem en proces, hvor der søges konsensus, og fremmer eksperters deltagelse i standardiseringsprocessen

4)

»standardisering«: en proces, hvis formål er fastlæggelsen af frivillige tekniske specifikationer eller kvalitetsspecifikationer, som nuværende eller fremtidige produkter, produktionsprocesser eller tjenesteydelser kan være i overensstemmelse med. Standardisering kan vedrøre forskellige områder, såsom standardisering af et bestemt produkts forskellige kvaliteter eller størrelser eller tekniske specifikationer på produkt- eller tjenesteydelsesmarkeder, hvor driftskompatibilitet med andre produkter eller systemer er væsentlig (11)

5)

»teknisk udvalg«: en forskelligartet interessentgruppe bestående af eksperter med ansvar for udvikling og udarbejdelse af standarder, som efterfølgende anerkendes af et standardiseringsorgan

6)

»teknisk specifikation«: et dokument, der foreskriver de tekniske krav, der skal opfyldes af en vare, en proces, en tjenesteydelse eller et system, og som fastlægger de karakteristika, der kræves af en vare eller tjenesteydelse, såsom kvalitet og ydeevne, de anvendte fremstillingsmetoder og processer samt metoder og kriterier til vurdering af byggevarers ydeevne (12).

2.   VIDEREGÅENDE UDDANNELSESINSTITUTIONER OG PRIVATE OG OFFENTLIGE FORSKNINGS- OG INNOVATIONSORGANISATIONER

2.1.   Det anbefales at udvikle en standardiseringspolitik, der er selvstændig eller indgår i en politik for udnyttelse af intellektuel ejendom eller forskningsresultater

7)

Videregående uddannelsesinstitutioner og private og offentlige FoI-organisationer bør undersøge, hvilke forskningsområder der potentielt kan inddrages i standardisering, og hvordan standardisering kan bidrage til at udnytte forskningsresultater. Der bør derfor foretages behovsvurderinger vedrørende standarder og standardisering på organisationsniveau. Videregående uddannelsesinstitutioner og FoI-organisationer bør opbygge en samarbejdskultur og fremme samarbejdet mellem organisationen og dens interessenter, herunder industrien, politiske beslutningstagere, standardiseringseksperter, standardiseringsorganer og brugerrepræsentanter. Det bør også undersøges, hvilken rolle standarder spiller inden for afprøvning med henblik på at skabe gensidige feedbackkredsløb mellem FoI og standardiseringsaktiviteter for at opnå bedre standarder hurtigere. Den Europæiske Standardiseringsorganisation og Den Europæiske Komité for Elektroteknisk Standardisering (CEN-Cenelec) samt Det Europæiske Standardiseringsinstitut for Telekommunikation (ETSI) fremmer direkte kontakt mellem videregående uddannelsesinstitutioner, FoI-organisationer og standardiseringsorganisationer for at give adgang til oplysninger og ekspertise inden for standardisering. CEN-Cenelec og ETSI vil derfor kunne hjælpe videregående uddannelsesinstitutioner og FoI-organisationer med at udvikle nye politikker med henblik på integrering af deres FoI-aktiviteter og standardiseringsaktiviteter (13).

8)

Der bør anvendes en tostrenget tilgang for udvikling af standardiseringspolitikker. For det første bør der indsamles efterretninger ved at iværksætte en undersøgelse rettet til alle de videregående uddannelsesinstitutioners interne forskningsenheder og FoI-organisationer om deres faktiske og potentielle inddragelse i standarder og standardiseringsaktiviteter samt deres kendskab til disse aktiviteter. For det andet bør gennemførelsen sikres ved at samarbejde med standardiseringsorganer, navnlig med CEN-Cenelec og ETSI og de nationale standardiseringsorganisationer, som kan støtte videregående uddannelsesinstitutioner og FoI-organisationer med hensyn til standardisering som en opgave i forskningsprojekter.

2.2.   Det anbefales at tage behørigt hensyn til standardiseringsaktiviteter og -resultater i forskernes karriereudviklingsplaner og forskningsvurderinger

9)

Videregående uddannelsesinstitutioners og forsknings- og innovationsorganisationers politik vedrørende standarder og standardisering bør tilskynde forskere til at kontakte og deltage aktivt i de relevante standardiseringsorganers tekniske udvalg med henblik på at udnytte deres ekspertise inden for standardisering. Forskernes karriereudvikling bør anerkendes i forbindelse med deres bidrag til standardisering.

10)

I forbindelse med det europæiske interessentorienterede initiativ til reform af forskningsvurderingen, som er en del af den politiske dagsorden for EFR for 2022-2024 og Parisopfordringen om forskningsvurdering (14), bør standardiseringsaktiviteter betragtes som værdifulde bidrag med potentielle væsentlige virkninger af videnskabelig, teknologisk, økonomisk, miljømæssig eller samfundsmæssig karakter.

2.3.   Det anbefales at sørge for uddannelse inden for standardisering

11)

Først og fremmest bør ledende personale på højere læreanstalter og FoI-organisationer, såsom ledere i forskningsafdelinger, innovationschefer og ansvarlige for vidensudnyttelse, tilbydes uddannelse, for at de dermed kan støtte videreudviklingen af en standardiseringspolitik i deres institutioner. Derefter bør der tilbydes uddannelse til de innovatorer, forskere, afdelingsledere og professorer, der er mest tilbøjelige til at blive berørt af og eksponeret for standardiseringsemner. Undervisere fra standardiseringsorganisationer og fra industrien bør inddrages i uddannelses- og undervisningsprogrammerne. Hvor det er relevant, bør brugerrepræsentanter også inddrages.

12)

Som led i standardiseringsstrategierne bør standardisering også betragtes som et undervisningsemne i relevante erhvervs-, innovations-, iværksætter-, teknologi- og videnskabsprogrammer, f.eks. i uddannelsesprogrammer for innovationsstyring.

2.4.   Det anbefales at gøre teknologioverførselskontorer egnede til standardisering

13)

Teknologioverførselskontorer bør opbygge kapacitet — f.eks. gennem uddannelse og institutionel indflydelse — til at tilbyde en række standardiseringstjenester såsom:

a)

udbredning af kendskab til fordelene ved standardisering

b)

rådgivning om relevante standardiseringsprodukter (f.eks. europæiske standarder, internationale standarder, tekniske specifikationer, præstandarder, Den Europæiske Standardiseringsorganisations workshopaftaler eller specifikationer fra den internationale standardiseringsgruppe)

c)

muligheden for at knytte forbindelser til standardiseringsorganisationer og disses udbud af uddannelse og tjenesteydelser

d)

vejledning i, hvordan nationale standardiseringsorganer og europæiske standardiseringsorganisationer kan forbindes, og deltagelse i standardiseringsorganisationers tekniske udvalg

e)

grundlæggende støtte til henvisning til standarder og standardisering i forbindelse med udarbejdelsen af projektforslag

f)

grundlæggende støtte i standardiseringsprocessen i forbindelse med udfyldelse af formularer og/eller henvisning til standardiseringsorganisationer til dette formål

g)

støtte i forbindelse med behandling af intellektuelle ejendomsrettigheder i standardiseringsprocesser

h)

overvågning og rapportering af standardiseringsrelaterede resultater af FoI-projekter

i)

tilrettelæggelse af kurser for forskere og innovatorer på højere læreanstalter, i FoI-organisationer og i FoI-centre (såsom europæiske digitale innovationsknudepunkter eller videns- og innovationsfællesskaberne under Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi) og for deres industrielle partnere.

2.5.   Det anbefales at udvikle et indikator- og evalueringssystem

14)

FoI-organisationer bør overvåge deres standardiseringsaktiviteter på grundlag af output-, resultat- og effektindikatorer. Det anbefales at arbejde tæt sammen med andre videregående uddannelsesinstitutioner, FoI-organisationer og teknologioverførselskontorer for at skabe fælles og sammenlignelige metoder til dataindsamling og -fortolkning. Forsknings- og teknologiorganisationer og universitetssammenslutninger kan spille en vigtig rolle i denne henseende. Der bør anvendes en blandet tilgang med kvalitative og kvantitative parametre for at sikre, at det ikke kun er data for kvantitative indikatorer, der defineres og indsamles. Det er nødvendigt, at forskere og/eller teknologioverførselskontorer udarbejder selvevalueringsrapporter eller udvikler andre kvalitative metoder, der beskriver standardiseringsaktiviteternes sammenhæng. Dette vil bidrage til fortolkningen af de kvantitative indikatorer og føre til evidensbaserede forbedringer af overvågnings- og indikatorsystemerne. Det ville være tilrådeligt at benytte de eksisterende netværk af teknologioverførselskontorer til at gennemføre et overvågningssystem.

15)

Det bør tilstræbes at interagere med videnskabelige datalagre, navnlig gennem den europæiske åbne videnskabscloud, således at specifikke metadata kan bruges til at knytte standardiseringstiltag til understøttende data og publikationer. Der bør i den forbindelse tilskyndes til samarbejde med europæiske standardiseringsorganisationer og andre standardiseringsorganisationer. Samlet set bør følgende behov identificeres: for det første at opbygge et evidensgrundlag for fordele og ulemper ved visse standardiseringsrelaterede indikatorer med henblik på at spore vidensudnyttelsen, for det andet at benytte et sæt indikatorer frem for enkelte indikatorer.

3.   PROJEKTPARTNERE

3.1.   Det anbefales at analysere det eksisterende standardlandskab og vurdere det bidrag, som standardisering kan yde til forsknings- og innovationsprojektet

16)

I begyndelsen af processen med at udarbejde et projektforslag anbefales det at tage følgende skridt:

a)

at undersøge igangværende standardiseringsaktiviteter forbundet med forskningsemnet for at kortlægge det aktuelle tekniske niveau

b)

at vurdere, om og hvordan FoI-resultaterne kan indarbejdes i nye standarder eller anvendes til at ajourføre eksisterende standarder.

17)

Standardisering bør opfattes som et redskab og ikke som et mål i sig selv. Når det besluttes, om standarder og standardisering kan indgå i et projektforslag, bør følgende indikationer tages i betragtning:

a)

om der i teksten og/eller i evalueringskriterierne til indkaldelsen af forslag udtrykkeligt nævnes standardisering og standarder

b)

om forsknings- eller teknologiområdet kræver interoperabilitet mellem forskellige teknologiske komponenter, anordninger, systemer og data

c)

om der er spørgsmål om sikkerhed, miljø, resultater, måling eller sundhed, der skal defineres og behandles

d)

om der er behov for at udvikle fælles terminologi, koncepter, metoder og innovative anvendelsesmuligheder, der skal overvejes og anvendes af forskellige interessenter;

e)

om der er behov for klart definerede metoder til kvantificering, afprøvning og måling af problemer, og om der skal påvises overensstemmelse med tekniske eller reguleringsmæssige krav

f)

om teknologiområdet er i udvikling, og om der er behov for nye eller ændrede standarder

g)

om eksisterende standarder kan anvendes til benchmarking af nye metoder og til at foreslå ajourføringer af de eksisterende benchmarkstandarder. En analyse af eventuelle standardiseringsmangler bør betragtes som en af de første opgaver under projektgennemførelsen. Den bør udføres af en organisation, der er bekendt med standardlandskabet, såsom en standardiseringsorganisation, der kan støtte udarbejdelsen af en analyse af eventuelle standardiseringsmangler og drage fordel af støtteværktøjer som f.eks. StandardICT.eu (15) og StandardPlusInnovation.eu (16).

3.2.   Hvis der er tale om et samarbejdsprojekt, anbefales det, at der i konsortiet findes frem til en fælles forståelse af samt en fælles strategisk holdning til standardiserings- og standardiseringsspørgsmål

18)

Projektpartnerne bør have eller skaffe sig kendskab til formelle standardiseringsprocesser, herunder behovet for at opnå konsensus blandt mange interessenter i standardiseringsarbejdet, analysere mulighederne i og begrænsningerne af de forskellige typer standardiseringsrelaterede produkter såsom referencedokumenter og specifikationsdokumenter (såsom Den Europæiske Standardiseringsorganisations workshopaftaler) og analysere de processer, der fører frem til disse produkter, herunder krav, høringer og tidsplanlægning.

19)

Projektpartnerne bør fastlægge en fælles strategisk holdning til de planlagte standarder og standardiseringsaktiviteter. Når partnerne handler på projektets vegne i de forskellige arbejdsgrupper og standardiseringsfora, bør de støttes af de andre partnere og undgå situationer, hvor forskellige partnere modsiger hinanden. De bør finde et fælles grundlag for de tekniske karakteristika, der skal udvikles yderligere i standardiseringsaktiviteterne.

20)

Projektpartnerne opfordres til at etablere kontakt med CEN-Cenelec og ETSI eller deres netværk af nationale medlemmer for at få kendskab til den vifte af standardiserings- og præstandardiseringsprodukter, der står til rådighed, såsom CEN-Cenelecs workshopaftaler, produkter fra ETSI's internationale standardiseringsgruppe, tekniske specifikationer eller tekniske rapporter.

3.3.   Hvis der er tale om et samarbejdsprojekt, anbefales det at inddrage partnere med standardiseringserfaring i teamet og sikre god adgang til standardiseringsmiljøet

21)

Standardiseringsorganisationer bør inddrages i konsortiet eller i det mindste sikres et vist samarbejde med konsortiet (f.eks. via støttebreve, interessetilkendegivelser eller medlemskab i det rådgivende udvalg for projektet). Kontakten med standardiseringsorganisationerne bør også udnyttes gennem de interinstitutionelle forbindelser mellem de videregående uddannelsesinstitutioners teknologioverførselskontorer og forskningskontorer, FoI-organisationer og standardiseringsorganisationer.

22)

Hvis der ikke kan etableres direkte forbindelser mellem projektpartnerne og de tekniske udvalg fra begyndelsen af projektet, kan medlemmer af det tekniske udvalg (eller aktive standardiseringsspecialister) inddrages som sparringspartnere for projektet. Det anbefales at inddrage partnere med standardiseringserfaring, som også har god adgang til standardiseringsmiljøet (f.eks. tidligere erfaring med deltagelse i et relevant teknisk udvalg), i konsortiet. Ideelt set bør disse partnere allerede være tilknyttet fra projektets start. Projektpartnerne bør etablere stærke forbindelser til standardiseringsorganisationernes tekniske udvalg, da de tekniske udvalg træffer beslutninger om igangværende standardiseringsaktiviteter. Ideelt set bør forskerne og innovatorerne i konsortiet derfor også være medlemmer af de relevante tekniske udvalg. I tilfælde, hvor der ikke findes et teknisk udvalg for det pågældende emne, forskellige standardiseringsorganisationer forskellige præstandardiseringsprocesser til rådighed, som projektpartnerne kan anvende, f.eks. Den Internationale Standardiseringsorganisations og CEN-Cenelecs proces med workshops og workshopaftaler eller ETSI's internationale standardiseringsgruppes proces.

23)

Alle projektpartnere (17), der ikke er fortrolige med standarder og standardisering, bør tilbydes uddannelse og muligheden for at øge deres kendskab til dem. Standardiseringsorganisationer kan også tilbyde oplysningsaktiviteter og uddannelse specifikt til partnere som led i projektaktiviteter.

3.4.   Det anbefales at gøre standarder til en håndgribelig del af projektet

24)

Standardisering anbefales som en håndgribelig del af projektforslag, men partnerne bør dog ikke være overambitiøse med hensyn til deres projekts potentielle bidrag til standardisering for at undgå såkaldt »standardvask«.

25)

Der bør fastlægges en standardiseringsstrategi inden for projektet, og relevante aktiviteter bør omsættes til arbejdspakker eller opgaver. For at sikre, at de planlagte aktiviteter gennemføres, bør de understøttes af tilstrækkelige budgetter, tidsressourcer og ansvarsområder.

26)

I forbindelse med gennemgangen af projektresultaterne bør evalueringseksperterne identificere mulige projektresultater med potentiale til at bidrage til standardisering, hvilket bør føre til tildeling af ressourcer til dette formål. EU's Innovation Radar (18) er også et redskab, der kan bidrage til dette formål.

3.5.   Det anbefales at investere i og tage højde for interessenternes inddragelse i hele projektet

27)

En stor del af standardiseringsaktiviteterne omsættes i praksis til inddragelse af interessenter, herunder potentielle brugere. Partnerne opfordres til at anvende etablerede europæiske standardiseringsorganisationers partnerskaber og kontakter til at støtte deres projekter. Der kan i den forbindelse peges på fire indsatsområder:

a)

inddragelse af industrien: Uanset typen af bidrag til standardiseringen (hvad enten der er tale om udvikling eller ændring af en ny standard eller teknisk specifikation eller et mellemliggende trin som f.eks. en workshopaftale med Den Europæiske Standardiseringsorganisation) er der behov for så stor støtte fra og direkte inddragelse af industrien som muligt. Dette er afgørende for, at standardiseringsaktiviteterne kan lykkes, og for at sikre markedsudbredelsen af de udviklede innovationer

b)

gennemførelse af en god formidlings- og kommunikationsplan: Det tilrådes at udarbejde en særlig formidlings- og kommunikationsplan i forbindelse med standardiseringsaktiviteter. I denne forbindelse kan der anvendes særlige websteder, mailinglister eller en række webinarer

c)

uddannelse i forhandlingskompetencer og politisk arbejde: Der bør tilskyndes til uddannelse i forbindelse med inddragelse af interessenter og deltagelse i udvalg for udvikling af standarder. Partnerne kan finde relevante oplysninger om støtte via portalen HSBooster.eu (19)

d)

ressourcer: Der skal afsættes tilstrækkelig tid og ressourcer til aktiviteter med henblik på inddragelse af interessenter.

3.6.   Det anbefales at være realistisk med hensyn til output, resultater og effekt og at overveje passende centrale resultatindikatorer

28)

For så vidt angår projektporteføljer, -serier eller -grupper: I det omfang gennemførelsen af projektserier, -grupper og -porteføljer er realistisk og gennemførlig, kan oprettelsen af en standard via en serie eller gruppe af projekter udformes strategisk med henblik på udvikling af nye standarder med støtte fra FoI-finansiering. I nogle tilfælde kan disse aktiviteter styrkes ved hjælp af offentlige og private partnerskaber med fokus på emner, som partnerne har interesse i at deltage i (20).

29)

For så vidt angår bidrag til referencedokumenter og tekniske specifikationer: Hvis det ikke er muligt at udvikle en ny standard som helhed, bør projekterne i højere grad inddrages i de tekniske udvalgs arbejde med at udvikle standardiseringsdokumenter, der ikke kræver fuld konsensus, f.eks. ved at udarbejde referencedokumenter og specifikationer såsom workshopaftaler med Den Europæiske Standardiseringsorganisation, referencearkitekturer, hvidbøger og tekniske rapporter. Projektpartnerne bør være opmærksomme på fordelene og ulemperne ved disse værktøjer og indsamle den størst mulige støtte fra industrien til disse specifikationer.

30)

Projektpartnerne bør overveje at udvikle centrale resultatindikatorer, som er realistiske output, resultater og effekter i overensstemmelse med punkt 14.

3.7.   Det anbefales at tilstræbe en kombineret kvalitativ og kvantitativ resultatrapportering i forbindelse med evalueringer og overvågning

31)

For at vurdere udnyttelsen af resultaterne bør der i forbindelse med projektet foretages en kombineret rapportering af kvalitative og kvantitative indikatorer. Partnerne bør navnlig definere indikatorer og indsamle de tilsvarende data. Der bør lægges vægt på kvalitativ rapportering og fortolkning af indikatorerne, f.eks. i form af selvevalueringsrapporter.

32)

Forskerne opfordres til at kontakte CEN-Cenelec og ETSI eller deres nationale medlemmer for at få mest muligt ud af resultaterne af deres projekter, såsom aftaler med Den Europæiske Standardiseringsorganisation, da der i forbindelse med indgåelse af Den Europæiske Standardiseringsorganisations workshopaftaler ikke kræves fuld konsensus (og derfor ikke fuld afstemning blandt CEN-Cenelec's medlemmer), i modsætning til europæiske standardiseringsorganisationer, som kræver fuld konsensus blandt medlemmerne. Der findes i bilaget en liste over potentielle indikatorer og et forslag til, hvilket niveau for effektvejen skal anvendes til måling af indikatoren, som grundlag for yderligere udvikling, tilpasning og specifikation.

3.8.   Det anbefales at tage hensyn til standardisering i forbindelse med innovation og forvaltning af intellektuelle aktiver (og omvendt)

33)

Standardiseringsoutput og -virkninger kan normalt ikke defineres uafhængigt af andre aktiviteter med henblik på at kommercialisere FoI-resultater. Kommercialiseringssaktiviteter, såsom forskellige licensmodeller (herunder open source-licenser) og oprettelse af nye virksomheder, omfatter strategiske overvejelser vedrørende anvendelsen af intellektuel ejendom. Forvaltning af intellektuelle aktiver bør derfor ses i sammenhæng med standardisering, når der fastlægges en egentlig kommercialiseringsstrategi.

34)

Standardiseringsovervejelser bør tages i betragtning i strategien for forvaltning af intellektuelle aktiver. Denne tilgang bør ikke kun defineres i videregående uddannelsesinstitutioners eller FoI-organisationers praksis for forvaltning af intellektuelle aktiver og standardisering, men bør også afspejles på projektniveau.

35)

Inden partnerne indleder standardiseringsaktiviteter vedrørende nye teknologier, bør de overveje at indgive en patentansøgning.

3.9.   Det anbefales at sikre bæredygtighed ud over projektets driftsperiode

36)

For at skabe effekt, navnlig i forbindelse med standardiseringsaktiviteter, der strækker sig ud over et projekts tidsramme, bør resultaterne opretholdes efter projektets driftsperiode. Der foreslås følgende løsningsmodeller:

a)

at indarbejde resultaterne i tekniske specifikationer og referencedokumenter såsom Den Europæiske Standardiseringsorganisations workshopaftaler eller tekniske rapporter for at øge de standardiseringsspecifikke resultaters bæredygtighed

b)

at sikre, at resultaterne forbliver synlige og tilgængelige efter projektets afslutning, ved at indsende dem til registre såsom Horisont-resultatplatformen (21) for at sikre reaktion på interesse fra industrien samt potentielle brugere

c)

at overveje opfølgningsprojekter for at sikre bæredygtigheden under udviklingen af standarder.

3.10.   Det anbefales at beskæftige sig med standardisering inden for sektorplatforme, offentlige og private partnerskaber, grupper af projekter, FoI-centre eller andre fælles fora

37)

Projektpartnerne bør fremme standardisering som et effektivt redskab inden for sektorplatforme, offentlige og private partnerskaber, grupper af projekter, FoI-centre eller andre fælles fora. Ved at forene kræfterne med ovennævnte enheder vil der blive skabt et større og mere bæredygtigt rum for indsamling af dokumentation på sektorniveau. Offentlige og private partnerskaber, der er knyttet til EU-finansierede forskningsaktiviteter, kan være en god platform til at sikre, at projekter bidrager til standardisering. Etablerede europæiske standardiseringsorganisationers partnerskaber og kontakter med etablerede sektorfora samt institutionelle interessenter kan støtte denne foranstaltning. Partnerne bør kunne få adgang til disse grupper gennem det europæiske standardiseringsnetværk. De europæiske standardiseringsorganisationers initiativer som STAIR og RISE kan understøtte dette.

4.   POLITIK OG INTERESSENTER

4.1.   Det anbefales at fremme standardisering som et middel til at udnytte viden på nationalt og regionalt plan gennem samarbejde med standardiseringsorganisationer, videregående uddannelsesinstitutioner samt sammenslutninger af FoI-organisationer og teknologioverførselskontorer

38)

Medlemsstaterne bør samarbejde med standardiseringsorganisationer, sammenslutninger af videregående uddannelsesinstitutioner, forskningsorganisationer og sammenslutninger af teknologioverførselskontorer og fagfolk.

39)

Følgende specifikke aktiviteter kunne udføres gennem dette samarbejde:

a)

at nedsætte fælles arbejdsgrupper til harmoniseret udvikling af indikatorer til at spore vidensudnyttelse gennem standardisering

b)

at indsamle og rapportere data

c)

at udarbejde principper, der gør det muligt at tilpasse strategier for innovation og forvaltning af intellektuelle aktiver til standardiseringsaktiviteter (22)

d)

at tilbyde uddannelses- og oplysningsaktiviteter (til innovatorer, forskere og teknologioverførselskontorer)

e)

at udvikle specifikke støttetjenester, der skal leveres af teknologioverførselskontorer til forskere og innovatorer (herunder også henvisninger til standardiseringsorganisationer for specifikke typer tjenester)

f)

at uddybe, hvordan vurderingen af forskningsresultater kan tage hensyn til standardiseringsaktiviteter, og evaluere muligheden for at oprette en standardiseringshelpdesk svarende til den allerede eksisterende europæiske IP-helpdesk (23)

g)

at støtte forskeres og innovatorers deltagelse i konkrete standardiseringsaktiviteter, f.eks. gennem støttetiltag såsom StandICT og fremtidige »FoI + standarder«-tiltag i medlemsstaterne.

4.2.   Det anbefales, at medlemsstaterne undersøger behovene hos nystartede virksomheder og SMV'er i FoI-projekter i forbindelse med standarder og standardisering

40)

Det anbefales, at medlemsstaterne undersøger nystartede virksomheders og SMV'ers rolle i FoI-projekter, navnlig i forbindelse med deres anvendelse af og eksponering over for emner inden for standarder og standardisering. I den forbindelse foreslås det, at medlemsstaterne og standardiseringsorganisationer bør søge samarbejde med førende SMV-sammenslutninger og virksomhedskuvøser. Overordnet set kan dette føre til specifikke tiltag, f.eks. en SMV-skræddersyet eller SMV-specifik »standardiseringsbooster«.

4.3.   Det anbefales, at standardiseringsorganisationerne videreudvikler deres porteføljer af tjenesteydelser for FoI-aktører og undersøger nye måder, hvorpå deres aktiviteter kan tilpasses FoI

41)

Standardiseringsorganisationerne opfordres til at udvide deres opsøgende aktiviteter og tjenesteydelser til andre enheder og interessenter inden for videregående uddannelsesinstitutioner og FoI-organisationer. Det drejer sig især om videregående uddannelsesinstitutioners forskningsafdelinger, hvis ledere er ansvarlige for forskning, teknologioverførselskontorer og tilsvarende enheder i FoI-organisationer.

42)

Desuden opfordres standardiseringsorganisationerne til at vurdere, om der navnlig i standardiseringens tidlige faser er måder, hvorpå standardiseringsprocesserne kan gøres mere fleksible og dermed lettere at synkronisere med FoI-aktiviteter. Det anbefales at vurdere mulighederne for bedre sporing af ophavsmænd og bidrag til udarbejdelse af standarder (hvilket er vigtigt for at måle forskningsresultater). Endelig bør forskere og innovatorer fortsat tilbydes uddannelse og oplysning, og der bør redegøres nærmere herfor, f.eks. med hensyn til fordelene og ulemperne ved »standard-light«-lignende output eller præstandarder (herunder Den Europæiske Standardiseringsorganisations workshopaftaler, tekniske rapporter og tekniske specifikationer).

4.4.   Det anbefales, at medlemsstaterne anvender nationale støttestrukturer i forbindelse med standardiseringens rolle inden for udnyttelse af FoI-resultater

43)

De nationale ministerier med ansvar for uddannelse og FoI bør støtte standardisering og standarder i forbindelse med FoI-aktiviteter, f.eks. når der forhandles ydelseskontrakter med videregående uddannelsesinstitutioner. Forbindelse med og inddragelse af nationale interessenter bør fremmes under hensyntagen til særlige lokale forhold med henblik på at opnå større inddragelse og effektivitet.

44)

De nationale støttestrukturer bør hjælpe forskere i deres bestræbelser på vellykket deltagelse i FoI-projekter. Overordnet set kan det overvejes at oprette et nationalt kontaktpunkt for standarder og standardisering i lighed med de allerede eksisterende nationale kontaktpunkter for de tematiske områder i Horisont Europa (24). Desuden bør nationale støttestrukturer tilskynde nystartede virksomheder og SMV'er til at dele deres vellykkede erfaringer med standardiseringsaktiviteter.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. marts 2023.

På Kommissionens vegne

Mariya GABRIEL

Medlem af Kommissionen


(1)  Scoping study for supporting the development of a code of practice for researchers on standardisation — Den Europæiske Unions Publikationskontor (europa.eu).

(2)  Idem.

(3)  Som det understreges i interessenternes feedback på EU's strategi for standardisering, findes der »ingen formel uddannelse eller erhvervsuddannelse om standardisering. Mange EU-virksomheder — uanset om de er store eller små — mangler en struktureret og strategisk tilgang til standardisering, der afspejler deres relevans for forskellige økonomiske aktiviteter, hvad enten der er tale om overholdelse af lovgivningen, markedsadgang eller generel forretningsstrategi.«

(4)  EN ISO 56002:2019 Innovationsledelse — Innovationsledelsessystemer — Vejledning.

(5)  Politisk dagsorden for det europæiske forskningsrum (europa.eu)

(6)  Rådets henstilling (EU) 2022/2415 af 2. december 2022 om vejledende principper for vidensudnyttelse (EUT L 317 af 9.12.2022, s. 141).

(7)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget: Et nyt EFR for forskning og innovation (COM(2020) 628 final).

(8)  Den fremtidige styring af det europæiske forskningsrum (EFR) — Rådets konklusioner

(9)  COM(2022) 31 final.

(10)  I overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1025/2012.

(11)  I overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1025/2012.

(12)  I overensstemmelse med forordning (EU) nr. 1025/2012.

(13)  Både CEN-Cenelec og ETSI har indført programmer (programmet for standardisering, innovation og forskning (STAIR) og økosystemet for forskning, innovation og standarder (RISE)) for at bygge bro mellem FoI og standardiseringsaktiviteter.

(14)  Parisopfordringen om forskningsvurdering

(15)  StandICT.eu

(16)  StandardPlusInnovation.eu

(17)  Læs mere om initiativet »European Standards + Innovation« (standardsplusinnovation.eu)

(18)  Innovation Radar > Discover great EU-funded innovations (innoradar.eu)

(19)  HSBooster.eu

(20)  Såsom fællesforetagendet for intelligente net og tjenester, alliancen for innovation inden for tingenes internet og edgecomputing, Big Data Value Association, European Factories of the Future Research Association og gruppen for koordinering af regler, kodekser og standarder (RCSSC) under fællesforetagendet for ren brint.

(21)  Horisont-resultatplatformen

(22)  EN ISO 56002:2019 Innovationsledelse — Innovationsledelsessystemer — Vejledning, EN ISO 56005:2020 Innovation management — Innovationsledelse — Værktøjer og metoder til immateriel ejendom — Vejledning

(23)  Europæisk IP-helpdesk (europa.eu)

(24)  Funding & tenders-portalen (europa.eu)


BILAG

Dette bilag indeholder en liste over potentielle indikatorer og et forslag til, hvilket niveau for effektvejen skal anvendes til måling af indikatoren, som grundlag for yderligere standardudvikling, -tilpasning og -specifikation. Resultatniveauet bør vælges på en sådan måde, at resultatet kan opnås inden for et projekts driftsperiode, eller i det mindste at dets gennemførelse kan forventes inden for en rimelig tidsramme. Indikatorerne bør specificeres yderligere i forbindelse med specifikke forskningsprojekter.

Image 1


Top