EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0567

Rådets afgørelse (EU) 2022/567 af 4. april 2022 om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Partnerskabsrådet, der er nedsat ved handels- og samarbejdsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab på den ene side og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland på den anden side, til vedtagelsen af de operationelle retningslinjer for afholdelsen af civilsamfundsforummet

ST/7208/2022/INIT

EUT L 109 af 8.4.2022, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/567/oj

8.4.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 109/48


RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2022/567

af 4. april 2022

om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Partnerskabsrådet, der er nedsat ved handels- og samarbejdsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab på den ene side og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland på den anden side, til vedtagelsen af de operationelle retningslinjer for afholdelsen af civilsamfundsforummet

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 43 og 91, artikel 100, stk. 2, og artikel 207, stk. 4, første afsnit, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Handels- og samarbejdsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab på den ene side og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland på den anden side (»handels- og samarbejdsaftalen«) blev indgået af Unionen ved Rådets afgørelse (EU) 2021/689 (1) og trådte i kraft den 1. maj 2021 og har fundet midlertidig anvendelse siden den 1. januar 2021.

(2)

I henhold til handels- og samarbejdsaftalens artikel 14 skal Partnerskabsrådet, der er nedsat ved nævnte aftale, vedtage de operationelle retningslinjer for afholdelsen af civilsamfundsforummet (»retningslinjerne«).

(3)

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Partnerskabsrådet til vedtagelsen af retningslinjerne, bør derfor fastlægges.

(4)

For at muliggøre rettidig vedtagelse af retningslinjerne bør denne afgørelse træde i kraft på dagen for vedtagelsen —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Den holdning, der skal indtages på Unionens vegne i Partnerskabsrådet, der er nedsat ved handels- og samarbejdsaftalen, til en afgørelse, som skal træffes i overensstemmelse med aftalens artikel 14, baseres på det udkast til operationelle retningslinjer for afholdelse af civilsamfundsforummet, der er knyttet til nærværende afgørelse.

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Luxembourg, den 4. april 2022.

På Rådets vegne

R. BACHELOT-NARQUIN

Formand


(1)  Rådets afgørelse (EU) 2021/689 af 29. april 2021 om indgåelse på Unionens vegne af handels- og samarbejdsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab på den ene side og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland på den anden side og af aftalen mellem Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland om sikkerhedsprocedurer for udveksling og beskyttelse af klassificerede informationer (EUT L 149 af 30.4.2021, s. 2).


BILAG

RETNINGSLINJER FOR CIVILSAMFUNDSFORUMMET

i henhold til handels- og samarbejdsaftalen

I artikel 14, stk. 1, og artikel 14, stk. 2, i handels- og samarbejdsaftalen mellem Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab på den ene side og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland på den anden side (»handels- og samarbejdsaftalen«) fastsættes det, at parterne skal lette oprettelsen af et civilsamfundsforum bestående af repræsentanter for civilsamfundet i Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland (Det Forenede Kongerige), som skal træde sammen mindst en gang om året, medmindre parterne aftaler andet. I handels- og samarbejdsaftalen fastsættes det endvidere, at Partnerskabsrådet skal vedtage operationelle retningslinjer for afholdelsen af forummet.

1.   DELTAGERE

I henhold til handels- og samarbejdsaftalens (1) artikel 14, stk. 3, vil civilsamfundsforummet samle repræsentanter for civilsamfundet i Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, dvs. repræsentanter for erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer (men ikke individuelle private virksomheder), fagforeninger, den akademiske verden og ikkestatslige organisationer fra forskellige grene af samfundet, som er relevante for de områder, der er omfattet af handels- og samarbejdsaftalens anden del. Parterne anvender deres respektive regler og praksis vedrørende registrering af repræsentanter for civilsamfundet for at fremme en afbalanceret repræsentation af civilsamfundsorganisationer.

Af praktiske grunde begrænses antallet af fysiske deltagere i civilsamfundsforummet til 60 repræsentanter for civilsamfundet på hver side, medmindre parterne aftaler andet. Disse repræsentanter vil kunne deltage i civilsamfundsforummets møder personligt eller ad elektronisk vej. Parterne kan aftale at afholde mødet virtuelt i overensstemmelse med handels- og samarbejdsaftalens artikel 14, stk. 2. Civilsamfundsforummet vil være åbent for andre medlemmer af civilsamfundsorganisationer, der registrerer sig på forhånd som observatører.

2.   ANVENDELSESOMRÅDE

Drøftelserne i civilsamfundsforummet vil omfatte de områder, der er omhandlet i handels- og samarbejdsaftalens anden del: handel, luftfart, vejtransport, koordinering af de sociale sikringsordninger og visa til kortvarige ophold, fiskeri og andre bestemmelser.

3.   TIDSPLAN, OPRETTELSE OG DAGSORDENER

I handels- og samarbejdsaftalen fastsættes det, at civilsamfundsforummet træder sammen mindst en gang om året, medmindre parterne aftaler andet. Møderne i civilsamfundsforummet afholdes tæt på Handelspartnerskabsudvalgets møder, medmindre parterne aftaler andet. Formændene for Handelspartnerskabsudvalget og handelsspecialudvalgene samt formændene for specialudvalgene vedrørende energi, lufttransport, luftfartssikkerhed, vejtransport, koordinering af de sociale sikringsordninger samt fiskeri vil kunne deltage i forummet, når spørgsmål inden for deres ansvarsområde drøftes i forummet.

Civilsamfundsforummet oprettes af den part, der er vært for mødet i Handelspartnerskabsudvalget, hvilket betyder, at forummet skiftevis finder sted i Den Europæiske Union og Det Forenede Kongerige, medmindre parterne aftaler andet. Den part, der er vært for forummet, vil sørge for mødested og facilitering af mødet (f.eks. oprettelse af links til registrering og virtuel deltagelse).

Parterne bestræber sig på at rådføre sig med deres respektive interne rådgivningsgrupper om mulige dagsordenspunkter, inden de når til enighed med den anden part om et forslag til dagsorden. Parterne bestræber sig på at offentliggøre forslagene til dagsorden 15 dage inden datoen for mødet i civilsamfundsforummet.

Værtsparten udarbejder i samråd med den anden part et udkast til civilsamfundsforummets resultater og konklusioner senest 30 dage efter mødet. Resultaterne og konklusionerne fra hvert af møderne vil blive delt med Partnerskabsrådet, Handelspartnerskabsudvalget og specialudvalgene for energi, lufttransport, luftfartssikkerhed, vejtransport, koordinering af de sociale sikringsordninger samt fiskeri og vil blive gjort offentligt tilgængelige.

I overensstemmelse med handels- og samarbejdsaftalens artikel 14, stk. 1, andet punktum, kan Partnerskabsrådet ændre disse retningslinjer, bl.a. for at behandle spørgsmål, der opstår under deres gennemførelse.


(1)  Civilsamfundsforummet er åbent for deltagelse af uafhængige civilsamfundsorganisationer, der er etableret på parternes områder, herunder medlemmer af de nationale rådgivningsgrupper, som er omhandlet i handels- og samarbejdsaftalens artikel 13. Hver part fremmer en afbalanceret repræsentation, herunder ikkestatslige organisationer, erhvervs- og arbejdsgiverorganisationer og fagforeninger, der er aktive inden for økonomi, bæredygtig udvikling, sociale anliggender, menneskerettigheder, miljø og andre anliggender.


Top