EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D2309

Rådets afgørelse (FUSP) 2021/2309 af 22. december 2021 om EU-outreachaktiviteter til støtte for gennemførelsen af traktaten om våbenhandel

ST/13813/2021/INIT

EUT L 461 af 27.12.2021, p. 78–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/2309/oj

27.12.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 461/78


RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2021/2309

af 22. december 2021

om EU-outreachaktiviteter til støtte for gennemførelsen af traktaten om våbenhandel

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1, og artikel 31, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Traktaten om våbenhandel (ATT) blev vedtaget af De Forenede Nationers (FN's) Generalforsamling den 2. april 2013 og trådte i kraft den 24. december 2014. Alle EU-medlemsstater er ATT-deltagerstater (»deltagerstater«).

(2)

ATT har til formål at fastlægge de højest mulige fælles internationale standarder med henblik på at regulere lovlig handel med konventionelle våben og forebygge og udrydde ulovlig handel med konventionelle våben samt forhindre omdirigering heraf. Centrale udfordringer er deltagerstaternes effektive gennemførelse af ATT og universel anvendelse heraf, under hensyntagen til at regulering af den internationale våbenhandel er en global indsats. For at bidrage til at håndtere disse udfordringer vedtog Rådet afgørelse 2013/768/FUSP (1) den 16. december 2013, hvorved det udvidede Unionens eksportkontrolrelaterede bistandsportefølje med specifikke ATT-aktiviteter. Nævnte afgørelse blev efterfulgt af Rådets afgørelse (FUSP) 2017/915 (2) af 29. maj 2017 om EU-outreachaktiviteter til støtte for gennemførelsen af ATT.

(3)

Aktiviteter, der udføres i henhold til afgørelse 2013/768/FUSP og (FUSP) 2017/915, har hjulpet partnerlande med at dække en bred vifte af områder, der er relevante for etableringen og udviklingen af et nationalt system til kontrol med våbenoverførsler, som påkrævet af ATT. Visse partnerlande er blevet betegnet som modne og vil blive udfaset og vil ikke være omfattet af tredje projektfase. Samarbejde er blevet udviklet med en række modtagerlande, som ikke før har været inddraget inden for rammerne af andre af Unionens eksportkontrolrelaterede bistandsaktiviteter, hvilket afspejler ATT's globale karakter. Opfølgning sammen med nogle af disse modtagerlande er derfor tilrådelig for at sikre, at fremskridtene fastholdes, og for at tilskynde til regional outreach fra disse lande selv.

(4)

Ud over videreførelsen af aktiviteter med de modtagerlande, der er nævnt i bilaget, er det tilrådeligt at følge en efterspørgselsstyret tilgang, hvorved bistandsaktiviteter kan igangsættes på anmodning af lande, der har konstateret behov i forbindelse med gennemførelsen af ATT. En sådan tilgang har vist sig at være vellykket med hensyn til at yde EU-bistand til lande, der har udtrykt engagement og ejerskab vedrørende ATT gennem deres anmodninger om EU-bistand. Denne afgørelse opretholder derfor et specifikt antal aktiviteter, som vil være tilgængelige for lande på anmodning, bl.a. for lande, der endnu ikke er parter i ATT.

(5)

EU-bistand ydet i henhold til Rådets afgørelse (FUSP) 2020/1464 (3) om fremme af effektiv våbeneksportkontrol omfatter en række lande i Unionens nære østlige og sydlige naboskab. Unionen støtter ATT-sekretariatet i dets gennemførelse af ATT gennem Rådets afgørelse (FUSP) 2021/649 (4). Unionen har også i mange år ydet bistand til eksportkontrol af varer med dobbelt anvendelse og støttet udviklingen af retlige rammer for og institutionelle kapaciteter til indførelse og håndhævelse af effektiv eksportkontrol af varer med dobbelt anvendelse.

(6)

Unionen støtter også gennemførelsen af FN's Sikkerhedsråds resolution (UNSCR) 1540 (2004), som påbyder en effektiv kontrol af overførsel af varer relateret til masseødelæggelsesvåben. Kontroller udviklet til gennemførelse af UNSCR 1540 (2004) og i henhold til Unionens bistandsprogrammer til eksportkontrol af varer med dobbelt anvendelse bidrager til den overordnede kapacitet til effektivt at gennemføre ATT, eftersom de pågældende love og administrative procedurer og de agenturer, der er ansvarlige for bistandsprogrammer til eksportkontrol af varer med dobbelt anvendelse, i mange tilfælde overlapper dem, der gælder for eksportkontrol af konventionelle våben. Det er derfor vigtigt at sikre en tæt koordinering af de aktiviteter, der udføres i forbindelse med eksportkontrol af varer med dobbelt anvendelse, og de aktiviteter, der støtter gennemførelsen af ATT, herunder aktiviteter til støtte for ATT-sekretariatet.

(7)

Det store antal aktiviteter, der er foreskrevet i denne afgørelse, berettiger at anvende to gennemførende enheder. Rådet og Kommissionen har overdraget den tekniske gennemførelse af tidligere eksportkontrolrelaterede projekter til den tyske økonomi- og eksportkontrolstyrelse (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle — BAFA). BAFA har derfor udviklet en stor mængde viden og ekspertise. Expertise France er ansvarligt for Unionens P2P-projekter vedrørende varer med dobbelt anvendelse. Den rolle, Expertise France spiller med hensyn til at gennemføre denne afgørelse, vil medvirke til at sikre passende koordinering med projekter vedrørende varer med dobbelt anvendelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   Med henblik på at støtte en effektiv gennemførelse og universel anvendelse af traktaten om våbenhandel (ATT) iværksætter Unionen aktiviteter med følgende mål:

a)

at styrke eller udvikle kontrolkapaciteter og ekspertise med hensyn til våbenoverførsler med henblik på ATT's gennemførelse i nye og eksisterende modtagerlande ved hjælp af instrumenter såsom juridisk bistand og uddannelse af embedsmænd, der beskæftiger sig med tilladelser og håndhævelse

b)

at skabe outreach til andre lande, herunder stater, der ikke er deltagerstater i ATT, med henblik på at understøtte universel anvendelse af ATT på nationalt, regionalt og multilateralt plan.

2.   For at nå målene i stk. 1 iværksætter Unionen følgende projektaktiviteter:

a)

samarbejde med ekspertsamfundet: Sådanne aktiviteter vil fokusere på at intensivere samarbejdet med og mellem eksperter fra projektets pulje af eksperter, som blev oprettet i henhold til afgørelse 2013/768/FUSP og (FUSP) 2017/915, samt med nye eksperter, navnlig fra modtagerlande og tidligere modtagerlande som led i udfasningsprocessen

b)

nationale aktiviteter: Individuelle modtagerlande vil blive tilbudt nationale aktiviteter på grundlag af et særligt bistandsprogram, der er skræddersyet det pågældende modtagerlands specifikke behov

c)

studiebesøg: Studiebesøg giver modtagerlandene mulighed for at få adgang til offentlige myndigheder og embedsmænd i andre lande, der anvender ATT

d)

kortsigtet målrettet bistand til specifikke spørgsmål eller spørgsmål, som modtagerlandene rejser

e)

en tilgang med uddannelse af undervisere bestående af workshopper og en onlineplatform

f)

regionale, tværregionale og internationale aktiviteter som reaktion på anmodninger fra modtagerlande, der ønsker at lære af erfaringer fra lande i andre dele af verden

g)

sideløbende arrangementer i tilknytning til ATT-konferencer for deltagerstater

h)

en afsluttende konference for at øge bevidstheden om og ejerskabet til ATT blandt partnerlandene, relevante interessenter såsom nationale parlamenter, regionale og internationale organisationer og civilsamfundsrepræsentanter.

En detaljeret beskrivelse af de projektaktiviteter, der er omhandlet i dette stykke, findes i bilaget.

Artikel 2

1.   Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (»den højtstående repræsentant«) har ansvaret for gennemførelsen af denne afgørelse.

2.   Den tekniske gennemførelse af de projektaktiviteter, der er omhandlet i artikel 1, stk. 2, tilrettelægges af den tyske økonomi- og eksportkontrolstyrelse (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle — BAFA) og Expertise France.

3.   BAFA og Expertise France udfører deres opgaver under den højtstående repræsentants ansvar. Med henblik herpå indgår den højtstående repræsentant de nødvendige ordninger med BAFA og Expertise France.

Artikel 3

1.   Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af de i artikel 1, stk. 2, omhandlede projektaktiviteter er 3 499 892,39 EUR. Det samlede anslåede budget for det overordnede projekt er på 3 824 892,39 EUR. Den del af det anslåede budget, der ikke dækkes af referencegrundlaget, samfinansieres med regeringen for Forbundsrepublikken Tyskland.

2.   De udgifter, der finansieres over det i stk. 1 fastsatte referencegrundlag, forvaltes i overensstemmelse med de procedurer og regler, der gælder for Unionens budget.

3.   Kommissionen påser, at de i stk. 1 omhandlede udgifter forvaltes korrekt. Med henblik herpå indgår den de nødvendige aftaler med BAFA og Expertise France. Det skal fremgå af aftalerne, at BAFA og Expertise France skal sikre, at Unionens bidrag bliver synligt i en grad, der svarer til dets størrelse.

4.   Kommissionen bestræber sig på at indgå de aftaler, der er omhandlet i stk. 3, snarest muligt efter denne afgørelses ikrafttræden. Den underretter Rådet om eventuelle vanskeligheder i forbindelse med denne proces og om datoen for indgåelse af disse aftaler.

Artikel 4

1.   Den højtstående repræsentant aflægger rapport til Rådet om gennemførelsen af denne afgørelse på grundlag af regelmæssige rapporter udarbejdet af de gennemførende enheder. Rapporterne skal danne udgangspunkt for Rådets evaluering.

2.   Kommissionen oplyser om de finansielle aspekter af gennemførelsen af de i artikel 1, stk. 2, omhandlede projektaktiviteter.

Artikel 5

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Den udløber 36 måneder efter datoen for indgåelse af de i artikel 3, stk. 3, omhandlede aftaler eller seks måneder efter datoen for vedtagelse heraf, hvis nævnte aftaler ikke er blevet indgået inden for denne periode.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. december 2021.

På Rådets vegne

G. DOVŽAN

Formand


(1)  Rådets afgørelse 2013/768/FUSP af 16. december 2013 om EU's aktiviteter til støtte for gennemførelsen af traktaten om våbenhandel inden for rammerne af den europæiske sikkerhedsstrategi (EUT L 341 af 18.12.2013, s. 56).

(2)  Rådets afgørelse (FUSP) 2017/915 af 29. maj 2017 om EU-outreachaktiviteter til støtte for gennemførelsen af traktaten om våbenhandel (EUT L 139 af 30.5.2017, s. 38).

(3)  Rådets afgørelse (FUSP) 2020/1464 af 12. oktober 2020 om fremme af effektiv våbeneksportkontrol (EUT L 335 af 13.10.2020, s. 3).

(4)  Rådets afgørelse (FUSP) 2021/649 af 16. april 2021 om EU-støtte til ATT-sekretariatets aktiviteter til støtte for gennemførelsen af traktaten om våbenhandel (EUT L 133 af 20.4.2021, s. 59).


BILAG

PROJEKTDOKUMENT

ATT-outreachprojekt — tredje fase

1.   Baggrund og begrundelse for EU-støtte

Denne afgørelse bygger på tidligere rådsafgørelser, der støtter FN-processen forud for traktaten om våbenhandel (»ATT«) og fremme af en effektiv gennemførelse og universel anvendelse heraf. ATT blev vedtaget den 2. april 2013 af FN's Generalforsamling og trådte i kraft den 24. december 2014.

ATT's erklærede mål er at »fastsætte de højest mulige fælles internationale standarder for regulering eller forbedring af reguleringen af den internationale handel med konventionelle våben, at forebygge og udrydde ulovlig handel med konventionelle våben og at forebygge omdirigering heraf«. Dens erklærede formål er »at bidrage til international og regional fred, sikkerhed og stabilitet; at mindske menneskelige lidelser og fremme samarbejde, gennemsigtighed og ansvarlig adfærd blandt deltagerstaterne i den internationale handel med konventionelle våben og derved opbygge tillid blandt deltagerstaterne« (1). ATT's mål og formål stemmer derfor overens med Unionens overordnede ambition med hensyn til udenrigs- og sikkerhedspolitikken som fastsat i artikel 21 i traktaten om Den Europæiske Union.

Efter vedtagelsen af ATT i 2013 ligger hovedudfordringerne fortsat i dens effektive gennemførelse og universelle anvendelse.

Denne afgørelse indeholder en omfattende række bistands- og outreachaktiviteter med henblik på at bidrage til at imødegå udfordringerne med effektiv gennemførelse og universel anvendelse. Den bygger på resultaterne og de indhøstede erfaringer fra de to tidligere faser, der blev finansieret ved afgørelse 2013/768/FUSP og (FUSP) 2017/915, og viser EU's og dets medlemsstaters fortsatte og engagerede støtte til ATT.

2.   Overordnede målsætninger

Hovedmålet med denne afgørelse er at fortsætte med at støtte en række stater med at styrke deres våbenoverførselskontrolsystemer med henblik på effektiv gennemførelse af ATT hen imod ejerskab og styrkelse og at fortsætte med at fremme den universelle anvendelse af ATT. Samarbejdet vil ske gradvis og tilpasset behovene og de fremskridt, der gøres i hvert modtagerland, under hensyntagen til landets nationale våbenoverførselskontrolsystems modenhed og autonomi. Andre aktiviteter har til formål at tilskynde ikkestater, der er parter i ATT, til at vedtage traktaten og begynde at gennemføre den på nationalt plan.

Mere specifikt vil EU-indsatsen:

a)

styrke og/eller udvikle kontrolkapaciteter og ekspertise med hensyn til våbenoverførsler med henblik på gennemførelsen af ATT i nye og eksisterende modtagerlande gennem instrumenter såsom juridisk bistand og uddannelse af embedsmænd, der beskæftiger sig med tilladelser og håndhævelse

b)

skabe outreach til andre lande, herunder ikkestater, der er parter i ATT, med henblik på at støtte universel anvendelse af traktaten på nationalt, regionalt og multilateralt plan.

3.   Beskrivelse af projektaktiviteterne

3.1.   Bistand til gennemførelse af ATT

Formålet med målrettede bistandsprogrammer for gennemførelsen af ATT er at styrke modtagerlandenes kapaciteter til at opfylde ATT-kravene på en overordnet og bæredygtig måde. Modtagerne vil omfatte nogle af de lande, der har modtaget bistand i henhold til de tidligere rådsafgørelser, og som er opført i denne afgørelse under punkt 3.1.2.3, samt lande, der anmoder om bistand efter vedtagelsen af denne afgørelse. Der vil blive lagt særlig vægt på samarbejde med og ydelse af støtte til lande, der i øjeblikket er ikkestater, der er parter i ATT.

Bistandsaktiviteterne vil sætte Unionen i stand til at reagere på en fleksibel og reaktiv måde og vil blive udformet med henblik på at opfylde hvert enkelt modtagerlands skiftende individuelle behov med hensyn til gennemførelsen af ATT. For modtagerlande, der allerede har draget nytte af tidligere EU-bistandsprogrammer, og som har gjort betydelige fremskridt med hensyn til gennemførelsen af ATT, vil samarbejdets fokus ændre sig fra vidtgående teknisk bistand hen imod prioritering af autonomi og selvhjulpenhed (udfasningsprocessen) (2). Elementer i denne proces vil indgå i de forskellige projektaktiviteter, når det er passende og muligt.

Aktiviteterne vil enten være rettet mod et enkelt modtagerland eller en række af dem, der har samme behov. De vil finde sted i henhold til forskellige formater (fysisk, online, hybrid, e-læring), og ekspertisen vil blive formidlet af eksperter, som BAFA og Expertise France udvælger fra puljen af eksperter.

3.1.1.   Samarbejde med ekspertsamfundet

3.1.1.1.   Aktivitetsmål

Aktiviteterne vil fokusere på at intensivere samarbejdet med og blandt eksperter fra projektets pulje af eksperter, der blev oprettet i henhold til Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og (FUSP) 2017/915, samt med nye eksperter, navnlig eksperter fra modtagerlande og tidligere modtagerlande som led i udfasningsprocessen. De vil fremme konstruktive udvekslinger om gennemførelsen og resultaterne af projektet, både blandt eksperterne i puljen og mellem eksperter og modtagerlande, og derved tilskynde til langsigtet deltagelse i projektet og mobilisere ekspertise inden for det bredere ATT-fællesskab. Aktiviteterne vil også bidrage til syd-syd-samarbejde ved, hvor det er relevant, at inddrage eksperter fra de nærmeste nabolande.

Der vil blive brugt en trestrenget tilgang til at samarbejde med eksperter bestående af følgende:

møder med eksperter fra ekspertpuljen med henblik på at fastlægge fælles mål og tilgange til at nå ud til modtagerlandene

samarbejdsmøder mellem eksperter fra ekspertpuljen og modtagerlandenes kontaktpunkter med henblik på at øge sidstnævntes deltagelse i projektet

brug af onlineplatformen (oprindeligt udviklet under projektets anden fase) og dens værktøjer med henblik på at fremme kommunikationen mellem eksperter og støtte udvekslingen af oplysninger om ATT's og projektets gennemførelse (aktiviteter, eksperter osv.).

3.1.1.2.   Beskrivelse af aktiviteten

De gennemførende enheder indkalder til ekspertmøder, hovedsagelig, men ikke udelukkende, for eksperter, der har været involveret i projektets tidligere faser, og/eller som ofte har deltaget i projektaktiviteter. Møderne kan gennemføres enten på afstand, som fysisk møde eller i et hybridt format og har navnlig til formål at:

udvikle en fælles forståelse eksperterne imellem af udfordringerne og løsningerne i forbindelse med støtte til gennemførelse af ATT og harmonisere og strømline de nøglebudskaber, der skal formidles i forbindelse med outreachaktiviteter

give eksperterne ajourførte oplysninger om partnerlandenes fremskridt med hensyn til gennemførelsen af ATT og om den bistand, der ydes som led i projektet

udvikle og/eller ændre, hvis det er relevant, fælles tilgange, der kan anvendes i forbindelse med den bistand, som eksperterne yder, så eksperternes rådgivning er konsekvent og tilpasset modtagerlandenes behov.

Den nuværende pulje af eksperter vil blive gennemgået og ajourført med jævne mellemrum og om nødvendigt udvidet til at omfatte nye eksperter. Nye eksperter udpeges bl.a. navnlig fra modtagerlande med avancerede systemer, der er ved at blive udfaset for så vidt angår teknisk bistand inden for dette projekt. Som led i denne proces vil disse nye eksperter også få tilbudt uddannelse i overensstemmelse med de workshopper om uddannelse af undervisere, der er beskrevet i punkt 3.1.5.2. Disse (tidligere) partnerlandes øgede deltagelse i ekspertkapacitet vil yderligere støtte deres omstilling til vidensformidlere inden for projektet og deres regioner.

Ud over ekspertmøderne vil der være samarbejdsmøder, hvor relevante eksperter fra puljen af eksperter og modtagerlandenes kontaktpunkter mødes, navnlig dem, der har potentiale til at blive en del af ekspertpuljen i fremtiden, med henblik på at drøfte samarbejdet som led i projektet. Disse møder vil tjene til at styrke kommunikationskanalerne med modtagerlandene og indsamle feedback, der kan bruges til at forbedre bistandsaktiviteternes kvalitet og effektivitet. Disse møder vil desuden tjene som et forum for ajourføring af kontaktpunkterne om den seneste udvikling og initiativer vedrørende gennemførelsen af ATT og våbenhandelkontrol, som bl.a. drøftes på EU-plan og inden for ordningerne. Dette vil bidrage til at opbygge ekspertisen hos potentielle modtagerlandes eksperter og vil være særlig relevant for de modtagerlande, der deltager i udfasningsprocessen, for at sikre, at de fortsat er i stand til at opfylde de nuværende internationale standarder.

Den onlineplatform, der oprindelig blev udviklet i forbindelse med den tidligere afgørelse, vil også spille en vigtig rolle med hensyn til at styrke samarbejdet med eksperterne og opbygge et ekspertsamfund. Mere specifikt vil det give eksperterne mulighed for at:

registrere sig, oprette deres profil og præcisere deres ekspertiseområder med henblik på en diversificeret og effektiv mobilisering af puljen til projektets aktiviteter

få adgang til et bibliotek med relevante oplysninger og dokumenter vedrørende projektet og gennemførelsen af ATT for at sikre, at alle eksperter har adgang til en fælles mængde af ATT-viden

indgå i et forum, hvor de indbyrdes kan udveksle og drøfte alle de spørgsmål eller erfaringer, som de måtte have haft med hensyn til ATT og outreach.

3.1.2.   Nationale aktiviteter

3.1.2.1.   Aktivitetsmål

De enkelte modtagerlande vil få tilbudt nationale aktiviteter på grundlag af et særligt bistandsprogram, der er skræddersyet til modtagerlandets specifikke behov. Programmet vil blive fastlagt sammen med modtagerlandet forud for bistandsaktiviteterne for at skabe forudsigelighed i de nye modtagerlande om, hvad der er planlagt i forbindelse med bistanden, og vil skitsere de forbedringer, der kan forventes i landets kontrolkapaciteter med hensyn til overførsler. Modtagerne vil omfatte de lande, der allerede nævnes i denne afgørelse under punkt 3.1.2.3, samt lande, der anmoder om bistand efter vedtagelsen af denne afgørelse.

3.1.2.2.   Beskrivelse af aktiviteten

For hvert modtagerland, der modtager individuel national bistand, vil der blive fastlagt et særligt bistandsprogram forud for samarbejdets indledning efter en indledende vurdering under hensyntagen til den aktuelle situation med hensyn til modtagerlandets foranstaltninger og resultater for så vidt angår gennemførelsen af ATT. Dette vil blive foretaget af den gennemførende enhed med støtte fra relevante eksperter, hvis det er nødvendigt. Det særlige bistandsprogram skal indeholde en detaljeret beskrivelse af de vigtigste emner, der skal behandles, og de overordnede mål, der skal nås som led i samarbejdet.

Aktiviteterne vil hovedsagelig have form af workshopper og seminarer og vil blive fordelt på et fleksibelt og efterspørgselsstyret grundlag efter modtagerlandenes behov, interesser og absorptionskapacitet. Den planlagte tidsramme for hver aktivitet er to til tre dage.

Modtagerlandene kan om nødvendigt anmode om, at repræsentanter fra andre modtagerlande eller tredjelande indbydes til at deltage i en national aktivitet. Feedback, der er indsamlet i forbindelse med tidligere afgørelser, viser, at partnerlandene sætter stor pris på og også drager nytte af muligheden for at udveksle viden, idéer og god praksis på bilateralt eller subregionalt plan, hvilket også fremmer et tættere samarbejde mellem nabolande.

Inden for rammerne af Rådets afgørelse (FUSP) 2017/915 måtte en række aktiviteter tilrettelægges i virtuelt format på grund af rejse- og kontaktrestriktioner i forbindelse med covid-19-pandemien. Selv om ikke alle aktiviteter er velegnede til et virtuelt format, tyder succesen med mange onlineaktiviteter inden for rammerne af den tidligere afgørelse på, at en blanding af virtuelle, fysiske og hybride formater (hvor en del af deltagerne er fysisk til stede, mens de øvrige deltagere kobler sig på arrangementet på afstand) kan anvendes effektivt inden for rammerne af den foreliggende afgørelse.

En række lande, der er omfattet af denne afgørelse, var også modtagere inden for rammerne af samarbejdet som led i køreplanen i henhold til Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og (FUSP) 2017/915 (se punkt 3.1.3 nedenfor). I lyset af den bistand, disse lande allerede har modtaget, vil det særlige bistandsprogram for disse lande, der har modtaget bistand gennem lang tid, skulle tage hensyn til de hidtidige fremskridt og fordelen ved at fortsætte aktiviteterne i samme omfang som inden for rammerne af de tidligere afgørelser. Hvor det er relevant, vil det særlige bistandsprogram blive tilpasset, så det omfatter udfasningsforanstaltninger og en revision af modtagerlandets rolle i projektet. Dette vil, hvor det er relevant, bl.a. omfatte at bevæge sig væk fra vidtgående national bistand og i stedet omdirigere samarbejdets fokus hen imod mere avancerede spørgsmål vedrørende våbenhandelkontrol, f.eks. nye teknologier og asymmetriske aktører, samt støtte modtagerlandets omstilling til en mere aktiv rolle, hvor det deler sine erfaringer og sin ekspertise med andre lande, navnlig i sin region.

3.1.2.3.   Partnerlande

Den foreløbige liste over partnerlande, der er omfattet af denne afgørelse, findes i bilaget. En række partnerlande, der modtog bistand i henhold til Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og/eller (FUSP) 2017/915, vil fortsat modtage bistand i henhold til denne afgørelse på grundlag af en henstilling fra de gennemførende enheder. Afhængigt af antallet af aktiviteter, der er til rådighed, vil der derudover blive udvalgt et nærmere fastsat antal nye lande inden for rammerne af det nye projekt med henblik på at deltage et samarbejde og modtage bistand. I den forbindelse vil fokus ligge på ikkestater, der er parter i traktaten, eller på stater, der først for nylig har ratificeret ATT.

Nye lande, der udtrykker interesse for at deltage i projektet, vil blive bedt om at udarbejde en anmodning om bistand til gennemførelse af ATT. Deres anmodning bør være så udførligt begrundet som muligt og ideelt set allerede nævne alle de særlige aspekter af den bistand, der er behov for. Hvis det er relevant, bør det anmodende land også henvise til tidligere eller igangværende samarbejde med andre bistandsydere og informere om sin nationale gennemførelsesstrategi for ATT.

Med udgangspunkt i anmodningens begrundelse og kriterierne i punkt 4 træffer den højtstående repræsentant i samarbejde med Rådets Gruppe vedrørende Eksport af Konventionelle Våben (COARM-Gruppen) og den gennemførende enhed afgørelse om det anmodende lands berettigelse til at modtage bistand.

Hvis anmodningen om bistand imødekommes, bliver der gennemført en indledende vurdering af behov og prioriteter for det land, der anmoder om bistand, f.eks. ved hjælp af spørgeskemaer og indsamling af disponible oplysninger. På grundlag af resultaterne af denne vurdering udarbejder den gennemførende enhed og modtagerlandet i fællesskab rammen for et særligt bistandsprogram under hensyntagen til den ATT-relaterede bistand, som eventuelt er ydet gennem ATT's frivillige trustfond, FN's finansieringsordning til støtte for samarbejdet om våbenregulering (UNSCAR), ATT-sekretariatet eller andre organisationer. Når et land, der anmoder om bistand, allerede har udviklet en national gennemførelsesstrategi for ATT, sikrer det gennemførende organ endvidere, at bistandskøreplanen er i overensstemmelse med denne nationale gennemførelsesstrategi.

3.1.3.   Studiebesøg

3.1.3.1.   Aktivitetsmål

Studiebesøg giver modtagerlandene mulighed for at få adgang til offentlige myndigheder og embedsmænd i andre lande, der anvender ATT. De er således et vigtigt supplement til nationale aktiviteter i modtagerlandene, idet de giver disse lande en bredere referenceramme for den praktiske gennemførelse af traktaten. Desuden har de på grund af det tætte samspil mellem værtslandets repræsentanter og besøgende embedsmænd også et stort uddannelsespotentiale, navnlig for fremtidige eksperter og undervisere. Der vil derfor blive stillet studiebesøg til rådighed for offentlige embedsmænd, herunder dem, der er ansvarlige for politik, tilladelser og håndhævelse, i hvert af de modtagerlande, der er beskrevet i punkt 3.1.2.3.

Ud over studiebesøg hos relevante myndigheder i medlemsstaterne kan en del af studiebesøgene gennemføres i tredjelande for at fremme internationalt samarbejde og syd-syd-samarbejde. Især lande, der har været partner gennem lang tid, (dvs. modtagere i henhold til Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og/eller (FUSP) 2017/915) vil kunne betragtes som mulige værter for studiebesøg. Denne tilgang vil kunne være endnu et element i udfasningsprocessen.

3.1.3.2.   Beskrivelse af aktiviteten

Hvert studiebesøg vil vare op til tre dage og er generelt beregnet til et enkelt modtagerland, men hvis det skønnes hensigtsmæssigt, og/eller hvis landene selv anmoder om det, kan flere modtagerlande indbydes til at deltage i samme studiebesøg.

På grund af deres karakter bør studiebesøg kun gennemføres som fysiske aktiviteter. De kan finde sted i en medlemsstat eller i et tredjeland (tredjelandene skal ikke nødvendigvis være modtagerlande i henhold til denne rådsafgørelse). Tilrettelæggelsen af studiebesøget vil blive forestået af den gennemførende enhed, der har ansvaret for det partnerland, der nyder gavn af studiebesøget.

3.1.4.   Kortsigtet målrettet bistand

3.1.4.1.   Aktivitetsmål

En del af den bistand, som modtagerlandene normalt anmoder om, vedrører kortsigtet bistand i forbindelse med specifikke spørgsmål eller spørgsmål, som de har rejst. Denne type praktisk, målrettet og konkret støtte, som kan tilbydes på afstand og/eller fysisk, kan være et nyttigt og fleksibelt redskab til at hjælpe modtagerlandene med at håndtere individuelle spørgsmål uden for workshopper og seminarer. Eksempler på tiltag, der kan træffes som led i denne form for bistand, kan være gennemgang og vurdering af lovtekster og andre officielle dokumenter (f.eks. udkast til lovgivning, opdateringer og ændringer), rådgivning om individuelle sager, spørgsmål eller situationer (f.eks. i forbindelse med udstedelse af en bestemt tilladelse eller klassificering af en specifik vare), også gennem direkte støtte på stedet, og udvikling af materiale til støtte for den praktiske gennemførelse af ATT i modtagerlandet (f.eks. retningslinjer, diagrammer og kompendium om udvalgte ATT-relaterede emner).

3.1.4.2.   Beskrivelse af aktiviteten

Kortsigtet målrettet bistand kan gennemføres enten

a)

på afstand af eksperter som skrivebordsarbejde eller ved hjælp af onlineredskaber eller -muligheder

b)

på stedet, f.eks. i form af direkte og fysiske briefinger eller længere opgaver af en til to ugers varighed udført af en lille ekspertgruppe (normalt kun en eller to), der yder omfattende konsultation og praktisk rådgivning til en relevant myndighed i modtagerlandet, eller

c)

en kombination af de to (en »blandet tilgang«, hvor nogle aktiviteter alt efter emnet gennemføres virtuelt, og andre gennemføres fysisk).

Denne form for bistand bliver stillet til rådighed for alle modtagerlande. Budgettet vil afsætte et maksimalt antal ekspertdage til disse bistandsaktiviteter. En del af budgettet vil også dække tekniske værktøjer og udstyr, der er nødvendigt for at gennemføre disse aktiviteter, såsom abonnementsgebyrer for onlineplatforme til udveksling af dokumenter.

3.1.5.   Tilgang med uddannelse af undervisere

3.1.5.1.   Aktivitetsmål

For at fremme ejerskabet til den nationale gennemførelse af ATT og sikre bæredygtigheden af Unionens bistandsforanstaltninger i henhold til denne og tidligere afgørelser er det afgørende, at modtagerlandene udvikler kapaciteter og værktøjer til at videreføre processen med gennemførelsen af ATT uafhængigt af ekstern bistand. For at bidrage hertil er det vigtigt, at der ydes støtte til modtagerlandene til at udvikle nationale kapaciteter med henblik på a) uddannelse af deres eget personale og b) opbygning af en mængde af oplysninger og ressourcer vedrørende gennemførelsen af ATT til støtte for udviklingen af institutionel hukommelse (3).

For at undgå unødvendige overlapninger vil de gennemførende enheder, når det er relevant og hensigtsmæssigt, sikre koordinering med andre EU-finansierede tiltag på dette område, herunder dem, der gennemføres af ATT-sekretariatet.

3.1.5.2.   Beskrivelse af aktiviteten

Tilgangen med uddannelse af undervisere vil bestå af to komplementære komponenter, der vil blive tilpasset de forskellige grader af fremskridt og modenhed i modtagerlandenes handelskontrolsystemer.

En komponent i dette modul vil være at holde uddannelsesworkshopper for en række modtagerlandes eksperter for at sætte dem i stand til effektivt at uddanne deres egne kolleger på et senere tidspunkt under hensyntagen til deres ekspertiseniveau. Nyuddannede eksperter vil fungere som formidlere af ATT-relateret ekspertise i deres egne lande og vil bidrage til at styrke selvfinansieret institutionel kapacitet.

Formålet med disse aktiviteter er at give fremtidige undervisere de didaktiske og undervisningsmæssige færdigheder, der er nødvendige for at uddanne personale i deres eget land, samtidig med at modtagerlandenes kapacitet med hensyn til vidensforvaltning og institutionel hukommelse øges. Hvor det er relevant, kan partnerlandene tilskyndes til at udvikle deres eget program for »uddannelse af undervisere« på grundlag af den uddannelsesstrategi og det materiale, der udarbejdes i denne og tidligere faser af programmet. Disse aktiviteter har derfor til formål at sætte modtagerlandene, især dem, der udpeges med henblik på udfasning, i stand til at blive mere uafhængige og selvhjulpne med hensyn til at skabe, formidle og vedligeholde ATT-relateret viden hos de relevante offentlige myndigheder. På grund af disse aktiviteters konkrete og praktiske karakter vil et fysisk format være mest hensigtsmæssigt, men en blandet tilgang, der omfatter fysiske og virtuelle aktiviteter, kan også være effektiv.

Den anden komponent vil være en onlineplatform, der vil hjælpe fremtidige undervisere med at udvikle deres eget undervisningsmateriale ved at indeholde en samling af materiale og dokumenter af relevans for gennemførelsen af ATT, som er sammensat og/eller om nødvendigt udarbejdet af de gennemførende enheder og stilles til rådighed for modtagerlandene. Platformen vil ligeledes gøre det muligt for fremtidige undervisere at indhente rådgivning hos ekspertsamfundet og drøfte potentielle vanskeligheder, de måtte støde på i forbindelse med gennemførelsen af deres nationale uddannelsestiltag. Platformen vil også blive brugt til at følge op på de aktiviteter og arkivere de resultater, der frembringes i henhold til denne og tidligere afgørelser.

På grundlag af det arbejde, der er udført i henhold til den tidligere afgørelse, vil de gennemførende enheder have mulighed for at uddelegere udvikling, kuratering og fremstilling af det pågældende materiale til eksterne eksperter, også udvalgt fra puljen af eksperter, hvis det er relevant. Med henblik på at styrke den institutionelle kapacitet hos de relevante myndigheder i modtagerlandene bør uddannelsesaktiviteterne også fokusere på at tilskynde modtagerlandene til at udvikle og vedligeholde deres egen samling af oplysninger og dokumentation om gennemførelsen af ATT.

Projektplatformen vil øge programmets synlighed, lette kontakten mellem interessenter, fremme dialogen mellem de ansvarlige for gennemførelsen og partnerne og opretholde samarbejdet, navnlig med de modtagerlande, der udfases af projektet. Det materiale, der udvikles som led i projektet, bliver om muligt gjort tilgængeligt, og anvendelse af en teknologi af den sociale netværkstype vil muliggøre aktiv onlinekommunikation og udveksling af oplysninger mellem deltagerne i et velkendt miljø. EU-institutionerne og medlemsstaterne vil også drage fordel af denne særlige platform, hvor de gennemførende enheder vil udveksle oplysninger om aktiviteternes gennemførelse.

De gennemførende enheder reklamerer, hvor det er muligt, for workshopperne og materialet til uddannelse af undervisere og identificerer fremtidige undervisere, når de gennemfører bistandsaktiviteter i modtagerlandene i henhold til denne afgørelse (den endelige afgørelse om udpegelse af fremtidige undervisere forbliver dog modtagerlandets ansvar). De pågældende embedsmænd kan, hvis de er egnede, efterfølgende registreres i puljen af eksperter og indbydes til at deltage som ekspert i andre aktiviteter, der er beskrevet i denne afgørelse. Også dette vil være et element i udfasningsprocessen under hensyntagen til de fremskridt, der allerede er gjort i disse lande, og det store potentiale for at dele deres viden og erfaringer med andre modtagerlande. Samtidig vil det yderligere støtte målet om at udvide disse modtagerlandes deltagelse i projektet som regionale rollemodeller.

3.2.   Støtte til universel anvendelse

Ud over at yde modtagerlandene teknisk bistand til støtte for gennemførelsen af ATT har denne afgørelse også til formål at fremme og begunstige universel anvendelse af traktaten og derved bidrage til en bredere multilateral indsats for at forebygge omdirigering af og ulovlig handel med konventionelle våben og fremme øget sikkerhed for alle.

Med henblik herpå vil de tiltag, der iværksættes inden for rammerne af denne afgørelse, også fokusere på at etablere et samarbejde med ikkestater, der er parter, og tilskynde til tiltrædelse af ATT. De tilknyttede aktiviteter vil styrke traktatens synlighed, øge offentlighedens bevidsthed om de risici og trusler, der er forbundet med omdirigering af og ulovlig handel med konventionelle våben, og samtidig fremme dialogen mellem stater og ikkestater, der er parter, med henblik på at bidrage til at opbygge tillid og gennemsigtighed.

Ikkestater, der er parter, og som er omfattet af denne afgørelse, vil derfor, når det er relevant, få tilbudt støtte i form af tekniske bistandsaktiviteter som beskrevet i punkt 3.1, herunder nationale aktiviteter og kortsigtet målrettet bistand. Disse aktiviteter vil blive tilrettelagt efter anmodning fra ikkestater, der er parter, og tilrettelægges i overensstemmelse med efterspørgslen og tilgængeligheden i det anmodende land.

For yderligere at tilskynde til universel anvendelse af traktaten vil der derudover blive tilrettelagt regionale og internationale aktiviteter som beskrevet nedenfor med henblik på:

at øge bevidstheden om risici og udfordringer i forbindelse med omdirigering af og ulovlig handel med konventionelle våben

at oprette en platform, hvor eksperter og embedsmænd fra relevante myndigheder i forskellige lande kan udveksle oplysninger om strategiske handelsspørgsmål

at fremme målene om universel anvendelse, fuld gennemførelse og styrkelse af ATT.

Aktiviteterne gennemføres i tæt samarbejde med myndighederne i de respektive nationale forvaltninger og, hvis det er relevant, relevante akademiske kredse, NGO'er og/eller regionale organisationer.

3.2.1.   Regionale, tværregionale og internationale aktiviteter

3.2.1.1.   Aktivitetsmål

De regionalt fokuserede aktiviteter vil samle flere lande, enten fra en enkelt region eller fra forskellige regioner (tværregionale og internationale aktiviteter), med henblik på at udveksle erfaringer og drøfte spørgsmål af fælles interesse i forbindelse med gennemførelsen af ATT og våbenhandelkontrol. Modtagerlande, der tidligere har modtaget bistand i henhold til Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og/eller (FUSP) 2017/915, og som har vist betydelige fremskridt og engagement med hensyn til gennemførelsen af ATT, vil spille en særlig vigtig rolle i sådanne aktiviteter som rollemodeller for deres respektive regioner. Dette kan tilskynde til ejerskab af gennemførelsen af ATT på regionalt plan og fremme syd-syd-samarbejdet på længere sigt.

Der er medtaget tværregionale og internationale aktiviteter i denne afgørelse som reaktion på anmodninger fra modtagerlande, der ønsker at lære af erfaringer fra lande i andre dele af verden. På denne måde kan tværregionale og internationale aktiviteter bidrage til at anspore til og fremme en mere global udveksling af tilgange og praksis i forbindelse med ATT.

3.2.1.2.   Beskrivelse af aktiviteten

Regionale aktiviteter vil blive tilrettelagt som arrangementer af to eller tre dages varighed og vil blive fordelt efter region. Aktiviteterne bør omfatte mindst tre deltagerlande. Ud over de modtagerlande, der er anført i punkt 3.1.2.3, er det vigtigt, at disse aktiviteter, når det er relevant, åbnes for tredjelande, der ellers ikke er omfattet af denne afgørelse, navnlig ikkestater, der er parter. Desuden bør mindst ét af de mere fremskredne etablerede modtagerlande (dvs. lande, der har modtaget bistand i henhold til Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og/eller (FUSP) 2017/915 som beskrevet i punkt 3.1.2.3, og hvis våbenhandelskontrolsystem allerede har en vis modenhed), når det er muligt, inddrages som formidler, og/eller der bør indbydes eksperter fra disse lande til at deltage som et middel til at fremme opbygningen af regional ekspertise og syd-syd-samarbejde.

Der vil finde mindst én regional aktivitet sted i hver region. De resterende aktiviteter vil blive tilrettelagt i overensstemmelse med værtslandenes efterspørgsel og tilgængelighed. Fysisk deltagelse vil være det foretrukne format for sådanne aktiviteter, da det vil sikre den største virkning, men der kan også anvendes onlineformater eller hybridformater afhængigt af deltagernes forhold og præferencer.

Til forskel fra Rådets afgørelse 2013/768/FUSP og (FUSP) 2017/915 vil de regionale aktiviteter ikke være begrænset til enkelte regioner, men i stedet også give modtagerlande fra forskellige regioner mulighed for at deltage i tværregionale aktiviteter. Under gennemførelsen af de foregående projektfaser viste det sig, at der blandt partnerlandene er stor efterspørgsel efter ikke kun at lære af og udveksle oplysninger inden for, men også uden for deres respektive regioner.

For at nå ud til det bredest mulige publikum og ikke kun fremme universel anvendelse af ATT, men også EU's indsats for at nå dette mål vil BAFA og Expertise France tilrettelægge internationale konferencer som et multilateralt sideløbende arrangement på FN-plan, f.eks. under den årlige samling i FN's Generalforsamlings 1. Komité i New York eller, hvis det ikke er muligt, på EU-plan, helst i Bruxelles.

Ud over disse aktiviteter vil projektet også inddrage alle partnerlande, ATT-interessenter og ikkestater, der er parter, gennem regelmæssige webinarer om ATT-relaterede emner. Webinarerne vil blive ledet af de ansvarlige for gennemførelsen og vil tjene til at mobilisere puljen af eksperter og give partnerlandene mulighed for at dele deres erfaringer. Der vil være simultantolkning på hvert møde, som vil blive optaget og uploadet på platformen til senere afspilning.

Hvor de regionale og internationale aktiviteter vil finde sted, og deres omfang aftales i fællesskab mellem de gennemførende enheder og eventuelle værtslande.

3.2.1.3.   Regioner

Disse aktiviteter vil være åbne for alle regioner på grundlag af anmodninger fra modtagerlandene.

3.2.2.   Sideløbende arrangementer i tilknytning til att-konferencer for deltagerstater

3.2.2.1.   Aktivitetsmål

Årlige konferencer for ATT-deltagerstaterne giver en enestående mulighed for at nå ud til relevante embedsmænd og interessenter med ansvar for ATT-spørgsmål. EU-finansierede sideløbende arrangementer gør det navnlig muligt at fremme kendskabet til EU's gennemførelsesbistandsaktiviteter, lette kontakter med lande, som efterfølgende kan anmode om bistand, og fremme god praksis, navnlig fra modtagerlandenes side.

3.2.2.2.   Beskrivelse af aktiviteten

Der vil blive afholdt tre sideløbende arrangementer i løbet af programmets varighed, dvs. et arrangement for hver årlig konference for ATT-deltagerstaterne; de tilrettelægges i fællesskab af de gennemførende enheder. EU-midler kan navnlig dække rejseudgifterne for et nærmere fastsat antal eksperter eller embedsmænd fra modtagerlandene.

3.2.3.   Afsluttende konference

3.2.3.1.   Aktivitetsmål

Formålet med afslutningskonferencen er at øge bevidstheden om og ejerskabet til ATT blandt ikke kun partnerlandene, men også relevante interessenter såsom nationale parlamenter, regionale og internationale organisationer og repræsentanter for civilsamfundet, der er interesserede i den bredere virkning, som traktaten bør have. Der vil blive indkaldt repræsentanter fra mange forskellige dele af verden, hvorved konferencen desuden vil tjene som forum til at styrke det internationale netværk og fællesskab af aktører, der er involveret i traktatens gennemførelse, og arbejde hen imod dens universelle anvendelse.

3.2.3.2.   Beskrivelse af aktiviteten

Aktiviteten vil tage form af en konference over to dage, der skal finde sted lige inden gennemførelsen af denne afgørelse afsluttes, og muligvis i forlængelse af et møde i COARM. De gennemførende enheder vil sammen være ansvarlige for gennemførelsen heraf. På konferencen samles relevante repræsentanter for de lande, der modtager aktiviteterne i punkt 3.1, samt andre interessenter, der er involveret i at fremme traktaten og dens mål.

Konferencen vil lette erfaringsudveksling blandt modtagerlandene, tilvejebringe oplysninger om deres respektive holdninger i tilknytning til ATT og status for ratificeringen og gennemførelsen af ATT og vil skabe mulighed for at dele relevante oplysninger med repræsentanter for nationale parlamenter, regionale organisationer og civilsamfundet.

Deltagerne i denne konference bør dermed omfatte:

relevant personale fra modtagerlandene, f.eks. diplomatisk personale, militært personale/forsvarspersonale, teknisk og retshåndhævende personale, navnlig fra myndigheder med ansvar for nationale politikker vedrørende og gennemførelse af ATT

repræsentanter for nationale, regionale og internationale organisationer, der er involveret i bistandsydelse, samt repræsentanter for lande, der er interesserede i at yde eller modtage strategisk bistand til handelskontrol

repræsentanter for relevante ikkestatslige organisationer (NGO'er), tænketanke, nationale parlamenter og industrien.

Stedet, formatet (fysisk, på afstand eller hybridt), det endelige deltagerantal og den endelige liste over lande og organisationer, der skal indbydes, vil blive fastlagt i samråd med COARM på grundlag af et forslag fra de gennemførende enheder.

4.   Målgrupper for de projektaktiviteter, der nævnes i punkt 3.1.2.3

Ud over de modtagerlande, der allerede nævnes i denne afgørelse, kan yderligere målgrupper for projektaktiviteterne i punkt 3 være stater, der anmoder om støtte med henblik på at gennemføre ATT, og som vil blive udvalgt på grundlag af bl.a. følgende kriterier:

graden af politisk og retlig forpligtelse til at tiltræde traktaten og status for gennemførelsen af internationale instrumenter, der er relevante for våbenhandel og våbenoverførselskontrol, og som er gældende for landet

sandsynligheden for et vellykket resultat af bistandsaktiviteterne

vurderingen af enhver bistand, der allerede er modtaget eller planlagt inden for dobbelt anvendelse og våbenoverførselskontrol

landets relevans for den internationale handel med våben

landets relevans for Unionens sikkerhedsinteresser

berettigelse til ODA.

5.   Gennemførende enheder

Arbejdsmængden i forbindelse med aktiviteterne i henhold til denne afgørelse gør det tilrådeligt at anvende to kompetente gennemførende enheder: BAFA og Expertise France. De vil, hvor det er hensigtsmæssigt, samarbejde med og/eller delegere til medlemsstaternes eksportkontrolorganer, relevante regionale og internationale organisationer, tænketanke, forskningsinstitutter og NGO'er.

BAFA og Expertise France var ansvarlige for gennemførelsen af afgørelse (FUSP) 2017/915 og andre tidligere og nuværende EU-outreachprogrammer. Tilsammen har begge gennemførende enheder derfor dokumenteret erfaring, kvalifikationer og nødvendig ekspertise inden for en lang række relevante EU-eksportkontrolaktiviteter både i forbindelse med varer med dobbelt anvendelse og våbeneksportkontrol.

6.   Koordinering med andre relevante bistandsaktiviteter

De gennemførende enheder sikrer en passende koordinering mellem de forskellige EU-instrumenter og udnytter, hvor det er relevant, de formelle koordinationsmekanismer, der allerede er oprettet inden for rammerne af andre af EU's P2P-programmer (f.eks. COARM-koordinationsmekanismen i henhold til Rådets afgørelse (FUSP) 2020/1464), med henblik på:

at sikre en sammenhængende tilgang til Unionens outreachaktiviteter over for tredjelande

at undgå overlapninger i aktiviteternes tidsplan og indhold

at udveksle erfaringer i forbindelse med projektets gennemførelse og identificere potentielle synergier mellem de forskellige bistandsprojekter inden for eksportkontrol.

De gennemførende enheder bør desuden være yderst opmærksom på ATT-relaterede aktiviteter, der indgår i FN's handlingsprogram til forebyggelse, bekæmpelse og afskaffelse af alle aspekter ved ulovlig handel med håndskydevåben og lette våben og dets gennemførelsesstøttesystem, UNSCR 1540 (2004), ATT's frivillige trustfond og UNSCAR samt bilaterale bistandsaktiviteter. De gennemførende enheder bør i relevant udstrækning samarbejde med andre bistandsydere med henblik på at dele oplysninger, undgå dobbeltarbejde og sikre maksimal konsekvens og komplementaritet.

Projektet har endvidere til formål at øge kendskabet blandt modtagerlandene til EU-instrumenter, der kan støtte syd-syd-samarbejde inden for eksportkontrol. I denne forbindelse bør bistandsaktiviteterne oplyse om og fremme tilgængelige instrumenter såsom initiativet vedrørende EU's CBRN-ekspertisecentre og andre af EU's P2P-programmer.

7.   Unionens synlighed og bidragsmaterialets tilgængelighed

Det materiale og de værktøjer, der produceres som led i projektet, herunder den onlineplatform, der er beskrevet i punkt 3.1.2.2, vil sikre og øge Unionens synlighed. Alle sådanne resultater vil være i overensstemmelse med logoet og grafikken i håndbogen i kommunikation og synlighed for EU's optræden udadtil og indeholde logoet for EU's P2P-eksportkontrolprogram (»EU P2P export control programme«). EU-delegationerne bør involveres i arrangementer i tredjelande med henblik på at forbedre politisk opfølgning og synlighed.

EU's P2P-webportal (https://circabc.europa.eu/ui/welcome) vil også blive promoveret med henblik på de ATT-relaterede bistandsaktiviteter i henhold til denne afgørelse. De gennemførende enheder bør derfor benytte de respektive bistandsaktiviteter, som de udfører, til at oplyse om webportalen og tilskynde til konsultation og anvendelse af portalens tekniske ressourcer. De bør i promoveringen af webportalen sikre Unionens synlighed. Aktiviteter bør endvidere promoveres gennem EU's P2P-nyhedsbrev.

8.   Konsekvensanalyse

Virkningerne af aktiviteterne i denne afgørelse bør vurderes teknisk efter afslutningen af disse aktiviteter. På grundlag af oplysninger og rapporter fra de gennemførende enheder udføres konsekvensanalysen af den højtstående repræsentant i samarbejde med COARM og i relevant omfang med EU-delegationerne i modtagerlande og med andre relevante interessenter.

Konsekvensanalysen bør have særligt fokus på den række modtagerlande, der har ratificeret ATT, og udviklingen af deres kontrolkapaciteter med hensyn til våbenoverførsler. En sådan vurdering af modtagerlandenes kontrolkapaciteter med hensyn til våbenoverførsler bør navnlig dække udarbejdelsen og udstedelsen af relevante nationale bestemmelser, opfyldelsen af rapporteringsforpligtelser i ATT samt styrkelsen af en relevant administration med ansvar for våbenoverførselskontrol.

9.   Rapportering

De gennemførende enheder udarbejder regelmæssige rapporter, herunder efter at have afsluttet hver af aktiviteterne. Rapporterne bør forelægges for den højtstående repræsentant senest seks uger efter afslutningen af de relevante aktiviteter.

Tillæg

Partnerlande behandles som følger af de gennemførende enheder:

BAFA-partnerlande i EU's ATT OP III

Colombia*

Costa Rica*

Malaysia*

Peru*

Zambia*

Chile

Kasakhstan

Thailand

Expertise France-partnerlande i EU's ATT OP III

Benin*

Burkina Faso*

Cameroun*

Guyana

Filippinerne*

Elfenbenskysten*

Senegal*

Togo*.

Partnerlande på denne liste, der kan betragtes som mere modne (klar til at påbegynde arbejdet med udfasning)

1.

Burkina Faso

2.

Costa Rica

3.

Malaysia

4.

Filippinerne

5.

Senegal

6.

Zambia

*:

tidligere lande i køreplanen i henhold til EU's ATT OP II

':

tidligere ad hoc-lande i henhold til EU's ATT OP II

fed:

nye partnerlande til EU's ATT OP III

(1)  Våbenhandelstraktatens artikel 1.

(2)  »Udfasning« bør forstås som en gradvis tilgang med henblik på at justere landets/landenes engagement i løbet af projektets gennemførelse. Denne tilgang har til formål at mindske landenes afhængighed af ekstern bistand gennem institutionel styrkelse og udvikling af egenkapacitet. I løbet af denne proces vil samarbejdet mellem EU og de respektive lande blive omdefineret; der vil ske en ændring i modtagernes status, nemlig fra traditionel modtager af teknisk bistand til formidlere og leverandører af viden og ekspertise.

(3)  En yderligere fordel ved denne aktivitet vil være, at projektets pulje af eksperter udvides som beskrevet i punkt 3.1.1.


Top