Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D2027

    Rådets afgørelse (EU) 2018/2027 af 29. november 2018 om den holdning, som på Den Europæiske Unions vegne skal indtages i Organisationen for International Civil Luftfart for så vidt angår første udgave af »International Standards and Recommended Practices on Environmental Protection — Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA)«

    ST/14330/2018/INIT

    EUT L 325 af 20.12.2018, p. 25–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/2027/oj

    20.12.2018   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 325/25


    RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2018/2027

    af 29. november 2018

    om den holdning, som på Den Europæiske Unions vegne skal indtages i Organisationen for International Civil Luftfart for så vidt angår første udgave af »International Standards and Recommended Practices on Environmental Protection — Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA)«

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 192, stk. 1, sammenholdt med artikel 218, stk. 9,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Chicagokonventionen angående international civil luftfart (»konventionen«), der tager sigte på at regulere den internationale luftfart, trådte i kraft den 4. april 1947. Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO) blev oprettet ved nævnte konvention.

    (2)

    EU-medlemsstaterne er kontraherende stater i konventionen og medlemmer af ICAO, mens Unionen har observatørstatus i visse ICAO-organer.

    (3)

    I henhold til konventionens artikel 54 skal ICAO-Rådet vedtage internationale normer og anbefalede fremgangsmåder.

    (4)

    Den 21. partskonference under De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer blev afsluttet i december 2015 med vedtagelsen af Parisaftalen. Parisaftalens mål er at holde den globale gennemsnitlige temperaturstigning et godt stykke under 2 °C sammenlignet med det førindustrielle niveau og at søge at begrænse temperaturstigningen til 1,5 °C sammenlignet med det førindustrielle niveau. Alle økonomiske sektorer bør bidrage til at nå disse emissionsreduktioner, herunder den internationale luftfart.

    (5)

    På ICAO's 39. generalforsamling i 2016 blev det ved resolution A39-3 vedtaget at udvikle en global markedsbaseret foranstaltning til at begrænse udledningen af drivhusgasser fra den internationale luftfart til 2020-niveauet. Unionens holdning i den forbindelse blev fastlagt ved Rådets afgørelse (EU) 2016/915 (1).

    (6)

    ICAO-Rådet vedtog den 27. juni 2018 på det 10. møde inden for rammerne af den 214. mødeperiode første udgave af konventionens bilag 16, bind IV, med titlen »International Standards and Recommended Practices on Environmental Protection — Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation (CORSIA)«.

    (7)

    Reglerne i CORSIA kan blive bindende i overensstemmelse med og inden for de begrænsninger, der er fastsat i konventionen. De kan også blive bindende for Unionen og dens medlemsstater i henhold til gældende internationale lufttransportaftaler.

    (8)

    I overensstemmelse med konventionens artikel 90 træder CORSIA i kraft tre måneder efter fristen for indsigelse, medmindre et flertal af de kontraherende stater gør indsigelse.

    (9)

    Konventionens artikel 38 vedrører afvigelser fra internationale normer og forholdsregler. I henhold til nævnte artikel skal enhver kontraherende stat, der finder det umuligt i alle henseender at overholde en sådan international norm eller forholdsregel, eller at bringe sine egne regler eller praksis i fuld overensstemmelse med en sådan international norm eller forholdsregel efter ændring af sidstnævnte, eller som anser det for nødvendigt at vedtage bestemmelser eller procedurer, der i visse aspekter afviger fra dem, der er fastsat i den internationale norm, straks underrette ICAO om uoverensstemmelserne mellem dens egen praksis og den, der er fastsat i den internationale norm.

    (10)

    Den 20. juli 2018 sendte ICAO brev AN 1/17.14 – 18/78 (»ICAO's brev«) til de kontraherende stater, hvori organisationen anmoder de kontraherende stater om for det første at meddele eventuelle indsigelser inden den 22. oktober 2018 og for det andet inden den 1. december 2018 at meddele eventuelle uoverensstemmelser mellem den nationale praksis og CORSIA samt den dato, hvor sidstnævnte forventes at kunne overholdes.

    (11)

    CORSIA kommer til at finde anvendelse på alle luftfartøjsoperatører, der producerer CO2 emissioner på mere end 10 000 ton om året ved internationale flyvinger med luftfartøjer med en maksimal certificeret startmasse på over 5 700 kg, dog med undtagelse af humanitære og medicinske flyvninger samt brandslukningsflyvninger.

    (12)

    De krav til overvågning, rapportering og verifikation (»MRV«), der er fastsat i CORSIA, skal finde anvendelse fra den 1. januar 2019.

    (13)

    Fra den 1. januar 2021 til den 31. december 2035 kommer de CO2-kompensationskrav, der er fastsat i CORSIA, til at gælde for luftfartøjsoperatører, der udfører internationale flyvninger (som defineret i del II, kapitel 1, punkt 1.1.2, og del II, kapitel 2, punkt 2.1) mellem de kontraherende stater, der er omhandlet i det kommende ICAO-dokument med titlen »CORSIA States for Chapter 3 State Pairs«.

    (14)

    Det er hensigtsmæssigt at fastlægge den holdning, som på Unionens vegne skal indtages i svaret på ICAO's brev. Dette skyldes, at CORSIA kan få afgørende indflydelse på indholdet af EU-lovgivningen, navnlig Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (2).

    (15)

    I betragtning af, at CORSIA vil gøre det muligt at opnå markante fremskridt på internationalt plan, bør der ikke gøres indsigelser i henhold til konventionens artikel 90.

    (16)

    Unionen støtter fuldt ud ICAO's indsats for at gøre CORSIA operationel så hurtigt som muligt. I overensstemmelse med direktiv 2003/87/EF er Kommissionen i færd med at indarbejde de krav til MRV, der er fastsat i CORSIA, i EU-retsakter, som forventes at træde i kraft senest i januar 2019. Kommissionen skal endvidere forelægge en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet med en undersøgelse af, hvordan disse instrumenter kan gennemføres i EU-lovgivningen. Den frist, der er fastsat i ICAO' brev for meddelelse af eventuelle uoverensstemmelser, er for kort til, at Unionen kan nå at foretage eventuelle tilpasninger til CORSIA inden dens udløb. For at ICAO fuldt ud kan tage højde for den nuværende retlige situation på EU-plan samt det arbejde, der er indledt inden for MRV, bør medlemsstaterne i deres svar på ICAO's brev meddele uoverensstemmelser i overensstemmelse med addendummet til denne afgørelse.

    (17)

    I artikel 28b, stk. 2 og 3, i direktiv 2003/87/EF er det fastsat, hvordan der skal følges op på resultaterne af ICAO's arbejde. ICAO bør underrettes om betingelserne i disse bestemmelser.

    (18)

    Unionens holdning skal udtrykkes af de EU-medlemsstater, der er medlemmer af ICAO —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Den holdning, som på Unionens vegne skal indtages som svar på brev AN 1/17.14 – 18/78, som Organisationen for International Civil Luftfart sendte den 20. juli 2018 til de kontraherende parter, er fastsat i addendummet til denne afgørelse.

    Artikel 2

    Holdningen omhandlet i artikel 1 udtrykkes af de EU-medlemsstater, der er medlemmer af ICAO.

    Artikel 3

    Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 29. november 2018.

    På Rådets vegne

    M. SCHRAMBÖCK

    Formand


    (1)  Rådets afgørelse (EU) 2016/915 af 30. maj 2016 om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne angående et internationalt instrument, som skal udarbejdes i ICAO's organer og føre til, at der fra 2020 gennemføres en global markedsbaseret foranstaltning vedrørende emissioner fra international luftfart (EUT L 153 af 10.6.2016, s. 32).

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om en ordning for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Unionen og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).


    ADDENDUM

    For så vidt angår ATTACHMENT C til ICAO's brev med referencen AN 1/17.14 – 18/78 (NOTIFICATION OF COMPLIANCE WITH OR DIFFERENCES FROM ANNEX 16, VOLUME IV), skal der hermed meddeles uoverensstemmelser og i den forbindelse gives følgende forklaringer:

    Generelle bemærkninger

    Unionen og dens medlemsstater støtter ihærdigt ICAO's bestræbelser på at gennemføre en global markedsbaseret foranstaltning for international luftfart, der bidrager til at tackle klimaændringerne.

    (indsæt stat) støtter fuldt ud ICAO's indsats for at gøre CORSIA operationel så hurtigt som muligt. I overensstemmelse med direktiv 2003/87/EF er EU i færd med at omsætte de krav til overvågning, rapportering og verifikation (MRV), der er fastsat i CORSIA, til EU-retsakter, som forventes at træde i kraft senest i januar 2019. Den frist, der er fastsat i ICAO' brev med referencen AN 1/17.14 – 18/78 til de kontraherende parter for meddelelse af eventuelle uoverensstemmelser, er for kort til, at Unionen kan nå at foretage eventuelle tilpasninger af EU-retten inden dens udløb.

    På nuværende tidspunkt hersker der visse uoverensstemmelser mellem direktiv 2003/87/EF og detaljerede regler vedtaget af Kommissionen på den ene side og reglerne i CORSIA på den anden. Dette gælder både MRV-krav og kompensationskrav.

    Der skal for begges vedkommende mindes om anvendelsesområdet for direktiv 2003/87/EF i dets nuværende form. Direktivet finder anvendelse uanset luftfartøjsoperatørens nationalitet og omfatter i princippet flyvninger, der afgår fra eller ankommer til en flyveplads, der er beliggende på en medlemsstats område, hvor traktaten finder anvendelse. Direktiv 2003/87/EF finder anvendelse uden sondring på flyvninger inden for og mellem medlemsstater og/eller EØS-lande.

    MRV-krav

    MRV-kravene, der er fastsat i CORSIA, skal anvendes fra den 1. januar 2019.

    De EU-regler, som finder anvendelse på dette område den 1. december 2018, er hovedsagelig indeholdt i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om et system for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Unionen. Direktivet er retsgrundlag for de detaljerede bestemmelser på området, som er indeholdt i Kommissionens forordning (EU) nr. 600/2012 af 21. juni 2012 om verifikation af rapporter om drivhusgasemissioner og rapporter om tonkilometer og akkreditering af verifikatorer i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF og i Kommissionens forordning (EU) nr. 601/2012 af 21. juni 2012 om overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF.

    Det skal bemærkes, at Europa-Kommissionen i øjeblikket er i færd med at vedtage lovgivning, der med forbehold af de ovenfor anførte generelle bemærkninger forventes at fjerne uoverensstemmelserne med CORSIA-kravene til overvågning, rapportering og verifikation i den første udgave af bilag 16, bind IV, med en forventet ikrafttrædelsesdato inden den 1. januar 2019.

    Kompensationskrav

    For så vidt angår kompensation bemærkes, at de tilsvarende krav i CORSIA først vil finde anvendelse på et senere tidspunkt, og at EU-lovgivningen i mellemtiden kan blive ændret i lyset af CORSIA.

    Følgelig er det ikke nødvendigt i forhold til de ovenfor anførte generelle bemærkninger at gå nærmere ind på de nuværende kompensationskrav


    Top