Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0902

Rådets afgørelse 2009/902/RIA af 30. november 2009 om oprettelse af et europæisk kriminalpræventivt net (EUCPN) og om ophævelse af afgørelse 2001/427/RIA

EUT L 321 af 8.12.2009, p. 44–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/902/oj

8.12.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 321/44


RÅDETS AFGØRELSE 2009/902/RIA

af 30. november 2009

om oprettelse af et europæisk kriminalpræventivt net (EUCPN) og om ophævelse af afgørelse 2001/427/RIA

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 30, stk. 1, artikel 31 og artikel 34, stk. 2, litra c),

under henvisning til initiativ fra Kongeriget Belgien, Den Tjekkiske Republik, Forbundsrepublikken Tyskland, Kongeriget Spanien, Den Franske Republik, Republikken Ungarn, Kongeriget Nederlandene, Den Slovakiske Republik, Republikken Finland, Kongeriget Sverige og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland (1),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det Europæiske Råd opfordrede på sit møde i Tammerfors den 15. og 16. oktober 1999 til at udvikle kriminalpræventive foranstaltninger, udveksle oplysninger om bedste praksis, udbygge netværket af kompetente nationale kriminalpræventive myndigheder og styrke samarbejdet mellem de nationale kriminalpræventive organisationer, og det blev nævnt, at de første prioriteter for dette samarbejde kunne være ungdoms- og bykriminalitet samt narkotikarelateret kriminalitet. Med henblik herpå skulle det undersøges, om der er basis for et fællesskabsfinansieret program.

(2)

Ifølge henstilling nr. 6 i EU-strategien for begyndelsen af det nye årtusind til forebyggelse og bekæmpelse af organiseret kriminalitet (2) bør Rådet bistås af eksperter med de relevante kvalifikationer inden for kriminalitetsforebyggelse, f.eks. de nationale kontaktpunkter eller et nyetableret net af eksperter fra de nationale organer for kriminalitetsforebyggelse.

(3)

Det Europæiske Kriminalpræventive Net blev oprettet ved Rådets afgørelse 2001/427/RIA (3).

(4)

Den eksterne evaluering af Det Europæiske Kriminalpræventive Net, der blev gennemført i 2008-2009, indkredsede nogle muligheder for at styrke nettet, der blev accepteret af EUCPN's bestyrelse, og som gør det nødvendigt at ophæve afgørelse 2001/427/RIA og erstatte den med en ny rådsafgørelse om nettet.

(5)

Evalueringen viste, at det er nødvendigt, at de nationale repræsentanter engagerer sig mere i nettets aktiviteter.

(6)

Der er behov for en række ændringer for at styrke nettet, bl.a. af bestemmelserne om kontaktpunkter, sekretariatet samt bestyrelsens opbygning og opgaver, herunder udnævnelse af formanden.

(7)

Ændringer i sammensætningen af nettet bør være effektive og omkostningseffektive og bør trække på medlemsstaternes tidligere erfaringer med finansiering og udførelse af sekretariats- og andre netopgaver. Bestyrelsen bør øge bestræbelserne på at samarbejde om fuldt ud at undersøge og udnytte finansieringsmulighederne via Den Europæiske Unions almindelige budget. Dette kan ske på grundlag enten af partnerskabsrammeaftaler eller ved, at nettet indgår i listen over anerkendte monopolorganer i det relevante finansieringsprogram.

(8)

Andre bestemmelser bør bygge på afgørelse 2001/427/RIA —

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Oprettelse

Der oprettes et europæisk kriminalpræventivt net, i det følgende benævnt »nettet«. Det betragtes som efterfølgeren for det net, der blev oprettet ved afgørelse 2001/427/RIA.

Artikel 2

Formål

1.   Nettet bidrager til at udvikle de forskellige aspekter af kriminalitetsforebyggelse på EU-niveau, under hensyntagen til EU-strategien til forebyggelse af kriminalitet, og støtter kriminalpræventive aktiviteter på nationalt og lokalt niveau.

2.   Kriminalitetsforebyggelse omfatter enhver foranstaltning, der har til formål at nedbringe eller på anden vis bidrage til at nedbringe kriminaliteten og frygten for kriminalitet, både kvantitativt og kvalitativt, enten gennem direkte at forebygge kriminelle aktiviteter eller gennem politikker og tiltag, der skal mindske mulighederne for kriminalitet og årsagerne til kriminalitet. Dette indebærer en indsats fra regering, kompetente myndigheder, strafferetlige myndigheder, lokale myndigheder og særorganisationer, som de har oprettet i Europa, den private og den frivillige sektor, forskere samt offentligheden, støttet af medierne.

Artikel 3

Struktur og sammensætning

1.   Nettet består af en bestyrelse og et sekretariat samt kontaktpunkter, der kan udpeges af hver medlemsstat.

2.   Bestyrelsen udgøres af de nationale repræsentanter og har en formand og et forretningsudvalg.

3.   Hver medlemsstat udpeger en national repræsentant og eventuelt en stedfortræder.

4.   Formanden udnævnes af de nationale repræsentanter af deres midte.

5.   Forretningsudvalget ledes af formanden og består af indtil seks yderligere medlemmer af bestyrelsen samt en repræsentant udpeget af Kommissionen.

Artikel 4

Nettets opgaver

Nettets opgaver er bl.a. følgende:

a)

at lette samarbejde, kontakter og udveksling af oplysninger og erfaringer mellem aktører inden for kriminalitetsforebyggelse

b)

at indsamle, vurdere og formidle evaluerede oplysninger, herunder god praksis med hensyn til eksisterende kriminalpræventive tiltag

c)

at tilrettelægge konferencer, navnlig en årlig konference om bedste praksis, og andre aktiviteter, herunder den årlige uddeling af den europæiske kriminalitetsforebyggelsespris, med henblik på at opfylde formålene med nettet og formidle resultaterne heraf til en bred kreds

d)

at stille sagkundskab til rådighed for Rådet og Kommissionen, i det omfang det er nødvendigt

e)

at aflægge rapport til Rådet om sine aktiviteter hvert år gennem bestyrelsen og de kompetente tjenester. Rådet opfordres til at godkende rapporten og sende den til Europa-Parlamentet.

f)

at udvikle og gennemføre et arbejdsprogram, der bygger på en klart defineret strategi, som har til formål at identificere og reagere på relevante kriminalitetstrusler.

Artikel 5

Udveksling af information

For at udføre sine opgaver skal nettet:

a)

benytte en tværfaglig strategi

b)

opretholde tæt kontakt via de nationale repræsentanter og kontaktpunkterne med kriminalpræventive organer, lokale myndigheder, lokale partnerskaber og civilsamfundet samt med forskningsinstitutioner og ngo'er i medlemsstaterne

c)

oprette og ajourføre sit eget websted, som indeholder dets regelmæssige rapporter samt alle andre nyttige oplysninger, navnlig en samling af bedste praksis

d)

bestræbe sig på at anvende og udbrede kendskabet til resultaterne af projekter, der er relevante for kriminalitetsforebyggelse, og som finansieres af EU-programmer.

Artikel 6

Ansvar

1.   Forretningsudvalget yder formanden støtte for bl.a. at sikre:

a)

udviklingen af nettets strategi, der skal godkendes af bestyrelsen

b)

en effektiv forretningsgang i bestyrelsen, og

c)

udviklingen og gennemførelsen af arbejdsprogrammet.

2.   Bestyrelsens opgaver er bl.a.:

a)

at sikre, at nettet fungerer efter hensigten i overensstemmelse med denne afgørelse, herunder at træffe afgørelse om den praktiske tilrettelæggelse af sekretariatsfunktionerne

b)

at udarbejde og vedtage en finansforordning

c)

at godkende nettets strategi, der bidrager til udviklingen af kriminalitetsforebyggelse på EU-niveau

d)

at vedtage og sikre gennemførelsen af nettets arbejdsprogram

e)

at vedtage en årsrapport om nettets aktiviteter.

3.   Bestyrelsen vedtager med enstemmighed sin forretningsorden, der bl.a. indeholder bestemmelser om udnævnelse af og om embedsperiode for formanden for og for medlemmerne af forretningsudvalget, bestyrelsens beslutningsprocedurer, sprogordninger, sekretariatets opgaver, organisering og ressourcer samt administrative ordninger for samarbejde med andre enheder, jf. artikel 8.

4.   Sekretariatet støtter bestyrelsen. Det fungerer på et varigt grundlag til gavn for nettet og overholder kravene om fortrolighed. Det har følgende opgaver:

a)

at yde administrativ og generel støtte ved forberedelsen af møder, seminarer og konferencer, at udarbejde årsrapporten og arbejdsprogrammet, støtte gennemførelsen af arbejdsprogrammet og være knudepunkt for kommunikation med nettets medlemmer

b)

at yde en analyse- og støttefunktion med henblik på indkredsning af igangværende forskningsaktiviteter inden for kriminalitetsforebyggelse og hertil knyttet information, der vil være til gavn for nettet

c)

at bære det overordnede ansvar som vært for webstedet og for at udvikle og ajourføre dette.

5.   Hver national repræsentant fremmer nettets aktiviteter på nationalt og lokalt niveau og letter levering, ajourføring og udveksling af kriminalpræventivt materiale mellem sin medlemsstat og nettet.

6.   Kontaktpunkterne bistår de nationale repræsentanter med udveksling af nationale oplysninger og national ekspertise vedrørende kriminalitetsforebyggelse inden for nettet.

7.   Sekretariatet refererer til og dets præstationer overvåges af formanden og forretningsudvalget.

8.   Medlemsstaterne er ansvarlige for finansieringen af nettet og dets aktiviteter. Medlemsstaterne samarbejder via bestyrelsen om at sikre en omkostningseffektiv finansiering af nettet og dets aktiviteter.

9.   Stk. 8 er ikke til hinder for, at der kan ansøges om og opnås finansiel støtte fra Den Europæiske Unions almindelige budget.

Artikel 7

Bestyrelsesmøder

Bestyrelsen holder møde mindst én gang hvert halve år efter indkaldelse fra formanden.

Artikel 8

Samarbejde med andre enheder

Nettet kan samarbejde med andre enheder, der har kompetence inden for kriminalitetsforebyggelse, hvis det er relevant for at opfylde dets formål.

Artikel 9

Evaluering

Kommissionen forelægger en evalueringsrapport for Rådet om nettets aktiviteter med særlig fokus på effektiviteten af nettets og dets sekretariats arbejde, under hensyntagen til samspillet mellem nettet og andre relevante interessenter, senest den 30. november 2012. På grundlag af resultaterne af denne evaluering foretages der en vurdering med henblik på at kortlægge eventuelle muligheder for f.eks. at overføre sekretariatet til et eksisterende agentur.

Artikel 10

Ophævelse

Afgørelse 2001/427/RIA ophæves.

Artikel 11

Virkning

Denne afgørelse får virkning på dagen for vedtagelsen.

Udfærdiget i Bruxelles, den 30. november 2009.

På Rådets vegne

B. ASK

Formand


(1)  EUT C 222 af 15.9.2009, s. 2.

(2)  EFT C 124 af 3.5.2000, s. 1.

(3)  EFT L 153 af 8.6.2001, s. 1.


Top