Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0852

    Rådets afgørelse 2008/852/RIA af 24. oktober 2008 om et net af kontaktpunkter til bekæmpelse af korruption

    EUT L 301 af 12.11.2008, p. 38–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/852/oj

    12.11.2008   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 301/38


    RÅDETS AFGØRELSE 2008/852/RIA

    af 24. oktober 2008

    om et net af kontaktpunkter til bekæmpelse af korruption

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 29, artikel 30, stk. 1, artikel 31 samt artikel 34, stk. 2, litra c),

    under henvisning til initiativ fra Forbundsrepublikken Tyskland (1),

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (2), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Ifølge traktatens artikel 29 skal Unionens mål om at give borgerne et højt tryghedsniveau i et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed nås ved at forebygge og bekæmpe organiseret og anden kriminalitet, herunder korruption og svig.

    (2)

    I EU-strategien for begyndelsen af det nye årtusind om forebyggelse og bekæmpelse af organiseret kriminalitet understreges behovet for udarbejdelse af en samlet EU-politik for bekæmpelse af korruption.

    (3)

    I Rådets resolution af 14. april 2005 om en samlet EU-politik mod korruption, der henviser til Kommissionens meddelelse af 28. maj 2003 til Rådet, Europa-Parlamentet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om en samlet EU-politik mod korruption, bekræfter Rådet medlemsstaternes betydningsfulde rolle i arbejdet med at udvikle en samlet, flersidet politik mod korruption i både den offentlige og den private sektor i et partnerskab med alle relevante aktører i civilsamfundet og erhvervslivet.

    (4)

    Det Europæiske Råd bifaldt i Haag-programmet (3) (punkt 2.7) udviklingen af et strategisk koncept for grænseoverskridende organiseret kriminalitet og korruption på EU-plan og anmodede Rådet og Kommissionen om at videreudvikle konceptet og gøre det operationelt.

    (5)

    Cheferne og nøglerepræsentanterne for EU-medlemsstaternes nationale politiovervågnings- og -inspektionsenheder samt for deres antikorruptionsinstanser med et bredere ansvarsområde mødtes i november 2004 i Wien på Agis-konferencen om forbedret operativt samarbejde om bekæmpelse af korruption i Den Europæiske Union. De understregede betydningen af at forbedre samarbejdet yderligere, blandt andet ved hjælp af årlige møder, og hilste tanken om et europæisk antikorruptionsnet på grundlag af de eksisterende strukturer velkommen. I kølvandet på Wien-konferencen mødtes disse europæiske partnere mod korruption (EPAC) i november 2006 i Budapest til deres sjette årlige møde, hvor de med overvældende flertal bekræftede deres tilsagn om at støtte initiativet om oprettelse af et mere formelt antikorruptionsnet.

    (6)

    For at bygge på de eksisterende strukturer vil de myndigheder og instanser, der skal indgå i det europæiske antikorruptionsnet, kunne omfatte de organisationer, der er medlemmer af EPAC.

    (7)

    Et styrket internationalt samarbejde anerkendes (4) generelt som værende af central betydning i kampen mod korruption. Kampen mod alle former for korruption bør styrkes ved at samarbejde effektivt, identificere eksisterende muligheder, udveksle eksempler på god praksis og udvikle høje faglige standarder. Oprettelse af et antikorruptionsnet på EU-plan er et vigtigt bidrag til forbedring af et sådant samarbejde —

    TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Formål

    For at forbedre samarbejdet mellem myndigheder og instanser for forebyggelse og bekæmpelse af korruption i Europa skal forbedres oprettes der et net af kontaktpunkter mellem Den Europæiske Unions medlemsstater (i det følgende benævnt »nettet«). Kommissionen, Europol og Eurojust inddrages fuldt ud i nettets aktiviteter.

    Artikel 2

    Nettets sammensætning

    Nettet består af myndigheder og instanser i Den Europæiske Unions medlemsstater, der har til opgave at forebygge og bekæmpe korruption. Medlemmerne udpeges af medlemsstaterne. Medlemsstaterne udpeger mindst én, men højst tre organisationer. Kommissionen udpeger sine repræsentanter. Europol og Eurojust kan inden for deres respektive kompetenceområder deltage i nettets aktiviteter.

    Artikel 3

    Nettets opgaver

    1.   Nettet har navnlig følgende opgaver:

    1)

    Det skal udgøre et forum for udveksling i hele EU af oplysninger om effektive foranstaltninger og erfaringer inden for forebyggelse og bekæmpelse af korruption.

    2)

    Det skal lette etableringen og en aktiv opretholdelse af kontakter mellem nettets medlemmer.

    Med henblik herpå skal der bl.a. ajourføres en liste over kontaktpunkter og drives et websted.

    2.   Nettets medlemmer mødes mindst en gang om året med henblik på udførelsen af deres opgaver.

    Artikel 4

    Anvendelsesområde

    Politisamarbejdet og det retlige samarbejde mellem medlemsstaterne er underkastet de relevante regler. Oprettelsen af nettet berører hverken sådanne regler eller Cepols rolle.

    Artikel 5

    Nettets organisation

    1.   Nettet organiserer sig selv, idet det bygger på det eksisterende uformelle samarbejde mellem EPAC.

    2.   Medlemsstaterne og Kommissionen afholder udgifterne for de medlemmer eller repræsentanter, de har udpeget. Samme regel gælder for Europol og Eurojust.

    Artikel 6

    Ikrafttræden

    Denne afgørelse får virkning på dagen efter vedtagelsen.

    Udfærdiget i Luxembourg, den 24. oktober 2008.

    På Rådets vegne

    M. ALLIOT-MARIE

    Formand


    (1)  EUT C 173 af 26.7.2007, s. 3.

    (2)  Udtalelse af 5.6.2008 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

    (3)  Haag-programmet om styrkelse af frihed, sikkerhed og retfærdighed i Den Europæiske Union (EUT C 53 af 3.3.2005, s. 1).

    (4)  FN-konventionen mod korruption vedtaget ved Generalforsamlingens resolution 58/4 af 31.10.2003.


    Top