EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31990R0837

Rådets forordning (EØF) nr. 837/90 af 26. marts 1990 om statistiske oplysninger, der skal tilvejebringes af medlemsstaterne vedrørende kornproduktion

EFT L 88 af 3.4.1990, p. 1–6 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; ophævet ved 32009R0543

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1990/837/oj

31990R0837

Rådets forordning (EØF) nr. 837/90 af 26. marts 1990 om statistiske oplysninger, der skal tilvejebringes af medlemsstaterne vedrørende kornproduktion

EF-Tidende nr. L 088 af 03/04/1990 s. 0001 - 0006
den finske specialudgave: kapitel 3 bind 32 s. 0098
den svenske specialudgave: kapitel 3 bind 32 s. 0098


*****

RAADETS FORORDNING (EOEF) Nr. 837/90

af 26. marts 1990

om statistiske oplysninger, der skal tilvejebringes af medlemsstaterne vedroerende kornproduktion

RAADET FOR DE EUROPAEISKE

FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 43,

under henvisning til Raadets forordning (EOEF) nr. 2727/75 af 29. oktober 1975 om den faelles markedsordning for korn (1), senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 201/90 (2),

under henvisning til Raadets forordning (EOEF) nr. 1418/76 af 21. juni 1976 om den faelles markedsordning for ris (3), senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 1806/89 (4),

under henvisning til forslag fra Kommissionen (5),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (6), og

ud fra foelgende betragtninger:

For at kunne loese de opgaver, som ved Traktaten og forordningerne vedroerende den faelles landbrugspolitik er paalagt Kommissionen, har denne brug for paalidelige, sammenlignelige og aktuelle oplysninger, tilvejebragt ved hjaelp af objektive metoder, om areal, udbytte og produktion fordelt paa kornarter;

som foelge af kornprodukternes betydning for reguleringen og forvaltningen af landbrugsmarkederne maa de noedvendige statistiske undersoegelser i stadig hoejere grad gennemfoeres paa grundlag af faellesskabsforskrifter;

der maa tages hensyn til de statistiske tjenesters mangeaarige erfaringer med disse undersoegelser;

denne forordning har til formaal at afgraense de statistiske oplysninger, som skal tilvejebringes, at fastsaette et tilfredsstillende paalidelighedsniveau og definere de supplerende tekniske oplysninger, der er noedvendige for at vurdere oplysningerne om produktionen, at sikre objektivitet og repraesentativitet i undersoegelserne vedroerende areal og produktion ved hjaelp af en bred udveksling af erfaringer, i form af moeder og rapporter, og at fastsaette praecise tidsfrister for deres fremsendelse;

der boer ligeledes foreskrives en aarlig meddelelse af regionale oplysninger om den samlede kornproduktion og om visse vigtige kornarter;

Kommissionen boer efter tre aar fremlaegge en rapport med, om noedvendigt, forslag til forbedring af de statistiske undersoegelser og overveje muligheden af at gennemfoere en harmoniseret faellesskabsundersoegelse efter 1992;

der boer udarbejdes et overslag over det noedvendige beloeb til Faellesskabets finansiering af denne aktion; dette beloeb skal indgaa som et led i de finansieringsperspektiver, der er anfoert i den interinstitutionelle aftale af 29. juni 1988 om budgetdisciplin og forbedring af budgetproceduren (7); de faktisk til raadighed staaende midler skal i overensstemmelse med denne aftale fastsaettes inden for rammerne af budgetproceduren;

den fremgangsmaade, som Den Staaende Landbrugsstatistiske Komité skal foelge, boer fastsaettes -

UDSTEDT FOELGENDE FORORDNING:

AFDELING I

Maal

Artikel 1

Medlemsstaterne meddeler De Europaeiske Faellesskabers Statistiske Kontor, i det foelgende benaevnt »EUROSTAT«, aarlige oplysninger om korn som omhandlet i artikel 2 og 6.

AFDELING II

Oplysninger, som skal meddeles paa nationalt niveau

Artikel 2

1. Denne forordning anvendes for de kornarter, der er anfoert paa listen i bilag I.

Bilag I kan aendres efter fremgangsmaaden i artikel 11.

2. Medlemsstaterne skal meddele aarlige oplysninger vedroerende:

- arealet (1 000 ha)

- det gennemsnitlige udbytte (100 kg/ha) og

- den hoestede produktion (1 000 tons)

for hver af de grupper af kornarter, der er anfoert i bilag II, og for hver kornart i gruppe 7 i samme bilag, hvis produktionen heraf overstiger 50 000 tons pr. aar.

Bilag II kan aendres efter fremgangsmaaden i artikel 11.

3. Endvidere skal medlemsstaterne indsende oplysninger om det gennemsnitlige vandindhold (1), udtrykt i procent, i forbindelse med oplysningerne som naevnt i stk. 2, foerste afsnit, andet og tredje led.

AFDELING III

Metoder og specifikationer

Artikel 3

1. For hver kornart, der er omhandlet i bilag I, og for hvilken den aarlige produktion i en medlemsstat overstiger 50 000 tons, skal oplysninger om areal, udbytte og produktion stamme fra statistiske undersoegelser, som enten kan vaere stikproeveundersoegelser eller totaltaellinger.

2. Undersoegelserne skal gennemfoeres efter anerkendte statistiske metoder, der opfylder kravene til kvalitet, objektivitet og paalidelighed som fastsat i denne afdeling.

3. Til opfyldelse af kravene i denne afdeling kan der vedtages overgangsarrangementer for en eller flere medlemsstater i henhold til artikel 8, stk. 3.

Artikel 4

1. Hvis der gennemfoeres stikproeveundersoegelser af arealer, skal proeven fastlaegges saaledes, at den er repraesentativ for mindst 95 % af det samlede areal, hvorpaa der dyrkes korn.

Disse arealoplysninger skal suppleres med et skoen vedroerende det resterende kornareal, baseret paa oplysninger fra andre kilder.

2. Stikproeveundersoegelserne af arealer skal tilrettelaegges saaledes, at standardafvigelsen for det samlede dyrkede areal med korn ikke overstiger 1 % af dette areal eller, efter eget valg, 5 000 ha i hver medlemsstat.

Artikel 5

1. Hvis der anvendes stikproeveundersoegelser af udbytte eller produktion, skal proeven tilrettelaegges saaledes, at standardafvigelsen for den samlede kornproduktion ikke overstiger 2 % af den samlede produktion eller 50 000 tons.

2. Ud over de i stk. 1 fastsatte krav til den samlede kornproduktion maa standardafvigelsen for hver kornart, der er omhandlet i bilag I, og for hvilken produktionen i en medlemsstat overstiger den i artikel 3, stk. 1, fastsatte taerskel, ikke overstige 5 % af denne produktion eller 20 000 tons.

AFDELING IV

Oplysninger, som skal meddeles paa regionalt niveau

Artikel 6

AArlige oplysninger om areal, udbytte, produktion og vandindhold skal meddeles EUROSTAT for de regionale niveauer, der er anfoert i bilag III.

Bilag III kan aendres efter fremgangsmaaden i artikel 11.

Disse regionale oplysninger skal meddeles for alt korn som helhed, bortset fra ris, og for bloed hvede, haard hvede, byg, rug og kornmajs.

Medlemsstaterne skal angive de regionale oplysninger, der frembyder en usaedvanlig hoej procentdel standardafvigelser.

AFDELING V

Tidsfrister, udveksling af erfaringer, overgangs-

ordninger

Artikel 7

1. Det kalenderaar, i hvilket hoesten finder sted, er i det foelgende benaevnt »hoestaaret«.

2. Medlemsstaterne skal meddele EUROSTAT foreloebige nationale oplysninger om areal senest den 1. oktober i hoestaaret. De endelige oplysninger om areal skal indsendes senest den 1. april efter hoestaaret.

3. Et foerste skoen over nationale oplysninger om udbytte og produktion skal fremsendes senest den 15. november i hoestaaret. Foreloebige oplysninger om udbytte og produktion fremsendes senest den 1. februar og de endelige oplysninger senest den 1. oktober efter hoestaaret.

Hvis oplysningerne om udbytte og produktion refererer til reviderede arealoplysninger, skal disse ligeledes meddeles.

4. De regionale oplysninger, der er naevnt i artikel 6, skal meddeles samtidig med de endelige oplysninger paa nationalt niveau og vaere i overensstemmelse med disse.

Artikel 8

1. Senest 12 maaneder efter denne forordnings ikrafttraeden skal medlemsstaterne forelaegge EUROSTAT en detaljeret metodologi-rapport med en redegoerelse for, hvorledes oplysningerne vedroerende areal, udbytte og produktion er tilvejebragt i deres lande og, i givet fald, regioner, og angivelse af, i hvilket omfang tallene er repraesentative og paalidelige. EUROSTAT udfaerdiger i samarbejde med medlemsstaterne et resumé af disse rapporter.

2. Medlemsstaterne underretter EUROSTAT, inden for en frist paa 3 maaneder, om enhver aendring i de oplysninger, der er meddelt i henhold til stk. 1.

3. Fremgaar det af visse metodologi-rapporter, at en medlemsstat ikke straks kan opfylde kravene i denne forordning, og er det noedvendigt at foretage aendringer i undersoegelsesteknikker og -metodologi, kan EUROSTAT i samarbejde med den paagaeldende medlemsstat fastsaette en overgangsperiode paa hoejst to aar til opstilling af et undersoegelsesprogram i overensstemmelse med denne forordning.

4. Metodologi-rapporterne, overgangsordningerne, oplysningernes disponibilitet og paalidelighed samt andre spoergsmaal i forbindelse med gennemfoerelsen af denne forordning droeftes to gange om aaret i den kompetente arbejdsgruppe under Den Staaende Landbrugsstatistiske Komité.

Artikel 9

1. Senest ved udgangen af 1992 forelaegger EUROSTAT for Europa-Parlamentet og Raadet:

- en rapport om de indvundne erfaringer for saa vidt angaar undersoegelser og skoen foretaget inden for rammerne af denne forordning

- om noedvendigt, forslag til forbedring og harmonisering af de gaeldende ordninger i medlemsstaterne

- om noedvendigt, forslag til en supplerende ad hoc-faellesskabsundersoegelse med brug af harmoniserede bestemmelser og karakteristika.

2. Raadet skal traeffe afgoerelse om de i stk. 1 omhandlede forslag efter den i Traktatens artikel 148, stk. 2, fastsatte afstemningsprocedure.

AFDELING VI

Finansielle bestemmelser

Artikel 10

1. Faellesskabets udgifter til gennemfoerelsen af den i denne forordning fastsatte aktion anslaas at ville beloebe sig til 3 200 000 ECU for perioden 1990 til 1993, heri medregnet udgifter for et mandaar (hjaelpeansat, udlaant national ekspert, osv.).

2. Budgetmyndigheden fastsaetter de bevillinger, der stilles til raadighed for hvert regnskabsaar.

AFDELING VII

Afsluttende bestemmelser

Artikel 11

1. Naar der henvises til fremgangsmaaden i denne artikel, indbringer formanden for Den Staaende Landbrugsstatistiske Komité, i det foelgende benaevnt komitéen, enten paa eget initiativ eller paa begaering af en medlemsstats repraesentant, sagen for komitéen.

2. Kommissionens repraesentant forelaegger komitéen et udkast til de foranstaltninger, der skal traeffes. Komitéen afgiver en udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyn til, hvor meget sagen haster. Komitéen udtaler sig med et flertal paa 54 stemmer, idet medlemsstaternes stemmer tillaegges vaegt i henhold til Traktatens artikel 148, stk. 2. Formanden deltager ikke i afstemningen.

3. a) Kommissionen vedtager de paataenkte foranstaltninger, naar de er i overensstemmelse med komitéens udtalelse

b) Er de paataenkte foranstaltninger ikke i overensstemmelse med komitéens udtalelse, eller er der ikke afgivet nogen udtalelse, forelaegger Kommissionen straks Raadet et forslag til de foranstaltninger, der skal traeffes. Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal

Har Raadet ikke ved udloebet af en frist paa tre maaneder fra den dato, paa hvilken det har faaet sagen forelagt, truffet nogen afgoerelse, vedtages de foreslaaede foranstaltninger af Kommissionen.

Artikel 12

Denne forordning traeder i kraft tre dage efter offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende. Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gaelder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfaerdiget i Luxembourg, den 26. marts 1990.

Paa Raadets vegne

M. O'KENNEDY

Formand

(1) EFT nr. L 281 af 1. 11. 1975, s. 1.

(2) EFT nr. L 22 af 27. 1. 1990, s. 7.

(3) EFT nr. L 166 af 25. 6. 1976, s. 1.

(4) EFT nr. L 177 af 24. 6. 1989, s. 1.

(5) EFT nr. C 8 af 13. 1. 1990, s. 12.

(6) Udtalelse afgivet den 16. marts 1990 (endnu ikke offentliggjort i EFT).

(7) EFT nr. L 185 af 15. 7. 1988, s. 33.

(1) For saa vidt angaar den fremgangsmaade, der skal foelges ved beregning af vandindholdet, se bilag II til Kommissionens forordning (EOEF) nr. 1908/84, (EFT nr. L 178 af 5. 7. 1984, s. 22), senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 2507/87 (EFT nr. L 235 af 20. 8. 1987, s. 10). Andre metoder for tilnaermelsesvis beregning er tilladt.

BILAG I

KORNARTER OMHANDLET I ARTIKEL 2, STK. 1

KORN (undtagen ris)

1. Bloed hvede (Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.)

2. Haard hvede (Triticum durum Desf.)

3. Rug (Secale cereale L.)

4. Byg (Hordeum vulgare L.)

5. Havre (Avena sativa L.)

6. Kornmajs (Zea Mays L.)

7. Korn, ikke andetsteds anfoert

7.1. Vinterblandsaed

7.2. Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench × Sorghum Sudanense (Piper) Stapf.)

7.3. Triticale (X Triticosecale Wittm.)

7.4. Hirse (Panicum miliaceum)

7.5. Boghvede (Fagopyrum esculentum)

7.6. Kanariefroe (Phalaris canariensis L.)

7.7. Blandsaed, bortset fra vinterblandsaed

7.8. Corn-cob-mix (Zea Mays L.)

8. RIS

8.1. Ris - rundkornet (Oryza sativa L.)

8.2. Ris - mellemkornet (Oryza sativa L.)

8.3. Ris - langkornet (Oryza sativa L.)

BILAG II

GRUPPER AF KORNARTER, OMHANDLET I ARTIKEL 2, STK. 2

(Skema over oplysninger, der skal fremsendes)

1.2.3 // Land: // // Hoestaar: 1.2,3.4,7 // // // // // AREAL // UDBYTTE OG PRODUKTION 1.2.3.4.5.6.7.8 // // Areal // Undersoegel- sesdato // Udbytte // Hoestet produktion // Gennemsnitligt vandindhold // Undersoegelses- dato // // 1 000 ha // // 100 kg/ha // 1 000 tons // % // // // // // // // // // KORN I ALT (undtagen ris) // // // // // // // 1. Bloed hvede // // // // // // // 2. Haard hvede // // // // // // // 3. Rug // // // // // // // 4. Byg // // // // // // // 5. Havre // // // // // // // 6. Kornmajs // // // // // // // 7. Korn, ikke andetsteds anfoert // // // // // // // // // // // // // // 8. RIS // // // // // // // // // // // // // // 8.1. rundkornet // // // // // // // 8.2. mellemkornet // // // // // // // 8.3. langkornet // // // // // // // // // // // // //

BILAG III

REGIONALE NIVEAUER OMHANDLET I ARTIKEL 6

1.2 // Medlemsstater // Regional opdeling // // // Belgique - België // Provinces/Provincies // Danmark // - // BR Deutschland // Bundeslaender // Elláda // Ypiresíes perifereiakís anáptyxis (1) // España // Comunidades autónomas // France // Régions de programme // Ireland // - // Italia // Regioni (2) // Luxembourg // - // Nederland // Provincies // Portugal // NUTS II (1) // United Kingdom // Standard regions // //

NUTS = Nomenklaturen over Statistiske Territoriale Enheder

(1) Regionale oplysninger skal fremsendes senest tre aar efter denne forordnings ikrafttraeden.

(2) Over en periode paa to aar efter denne forordnings ikrafttraeden, kan de italienske regioner grupperes efter NUTS I-opdeling.

Top