Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021DC0789

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1921/2006 af 18. december 2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne

    COM/2021/789 final

    Bruxelles, den 13.12.2021

    COM(2021) 789 final

    RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET


    Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1921/2006 af 18. december 2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne


    1Baggrund

    Kommissionen (Eurostat) indsamler statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i henhold til forordning (EF) nr. 1921/2006 ("forordningen") 1 . I henhold til forordningens artikel 2 anses fiskevarer for at være landet på medlemsstaternes område, hvis landingen er foretaget af fiskerfartøjer fra EU eller Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA), eller hvis landingen er foretaget på tredjelandes område af fiskerfartøjer fra EU og derefter importeret til EU 2 . I henhold til forordningens artikel 10 skal Kommissionen hvert tredje år forelægge en evalueringsrapport for Europa-Parlamentet og Rådet, hvori navnlig kvaliteten og relevansen af de indsamlede statistiske data vurderes. Rapporten skal ligeledes indeholde en analyse af omkostningseffektiviteten af systemet til indsamling og behandling af statistiske data vedrørende landinger og indeholde forslag til bedste praksis for at mindske arbejdsbyrden på nationalt plan og højne de statistiske datas anvendelighed og kvalitet.

    Forordningen finder anvendelse på EU's medlemsstater samt Norge og Island. Men eftersom den vedrører landinger af havfiskevarer, er indlandsstater fritaget fra dataindberetningsforpligtelsen. Fem medlemsstater er omfattet af denne fritagelse, nemlig Tjekkiet, Luxembourg, Ungarn, Østrig og Slovakiet.

    Denne rapport er baseret på i) kvalitetsrapporter om landinger, som de indberettende medlemsstater har forelagt for Eurostat for referenceåret 2019, ii) en analyse af overholdelsen og iii) omkostningsdata indsamlet af Eurostat.

    Kommissionen vedtog de tidligere evalueringsrapporter om statistiske data vedrørende landinger forelagt i henhold til denne forordning i november 2010 3 , april 2014 4 , maj 2016 5 og februar 2019 6 .

    De europæiske fiskeristatistikker indeholder foruden statistikker over landinger også detaljerede statistikker over fangster, flåder og akvakultur. Andre tjenestegrene i Kommissionen, navnlig Generaldirektoratet for Maritime Anliggender og Fiskeri (GD MARE), indsamler også en stor mængde data i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 1224/2009 7 og forordning (EU) nr. 2017/1004 8 for at forvalte den fælles fiskeripolitik. De statistiske data, der indsamles af Eurostat, og de data, der indsamles af GD MARE, overlapper delvis hinanden. Denne rapport omfatter kun statistiske data, som Eurostat har indsamlet, vedrørende de samlede mængder og enhedsværdierne for fiskevarer, der er landet i 2019 på medlemsstaternes område.

    I 2018 lancerede Eurostat projektet "Streamlining and simplifying European fishery statistics". Det består af en evaluering af den nuværende akvakultur, statistikker over fangster og landinger og en konsekvensanalyse af fremtidige politiske tiltag og mulig fremtidig lovgivning. Evalueringen, som også dækkede gennemførelsen af forordningen, blev afsluttet i 2019. Konsekvensanalysen blev iværksat i 2020 og var næsten afsluttet på tidspunktet for udarbejdelsen af denne rapport.

    2    Vigtigste resultater

    2.1    Punktlighed og fuldstændighed

    2.1.1    Punktlighed

    Punktligheden af dataindberetningen er blevet forbedret i de seneste år, og de fleste af de indberettende lande fremsender dataene rettidigt. For referenceåret 2019 var det nødvendigt at foretage rettelser i de fremsendte data fra en tredjedel af de indberettende lande. Disse rettelser blev i de fleste tilfælde foretaget inden for en acceptabel frist.

    Kommissionen (Eurostat) offentliggør dataene, så snart de er blevet valideret. Dataene kan om nødvendigt revideres på et hvilket som helst tidspunkt.

    2.1.2    Fuldstændighed

    Dataenes fuldstændighed er blevet forbedret som følge af foranstaltninger, som medlemsstaterne har truffet for i væsentlig grad at udvide omfanget af deres undersøgelser af fartøjstyper, udenlandske fartøjer og fiskearter.

    2.2    Konsistens

    2.2.1    Kvalitet og nøjagtighed

    Eurostat indsamler kvalitetsrapporter om landingsstatistikker hvert tredje år. Heri beskrives metoder og kvalitetsaspekter i forbindelse med dataindsamling baseret på landenes selvevalueringer. Eurostat har anvendt de nationale kvalitetsrapporter til at udarbejde en kvalitetsrapport på EU-plan 9 .

    Samlet set var datakvaliteten god, og de fleste af medlemsstaterne skønnede, at bortfaldsprocenten og underrapporteringen var meget lav. Et meget begrænset antal medlemsstater indberettede målings- eller stikprøvefejl, men den mulige fejlklassificering blev ikke anset for at have indvirkning på datakvaliteten. 35 % af landene anførte, at den overordnede kvalitet af landingsstatistikkerne er blevet forbedret siden den sidste kvalitetsrapport for tre år siden.

    Over halvdelen af landene har indført et kvalitetsstyringssystem. De fleste forbedringer vedrørte rettidighed, nøjagtighed og pålidelighed.

    2.2.2    Sammenlignelighed

    I oktober 2019 offentliggjorde Eurostat en håndbog om fangst- og landingsstatistikker 10 , som yderligere har forbedret ensartetheden og dermed de statistiske datas sammenlignelighed landene imellem. Længden af tidsserierne – sammenlignelighed over tid – varierer landene imellem. Dataene fra den periode, som denne evalueringsrapport dækker, er dog sammenlignelige over tid.

    2.3    Relevans

    De statistiske data, som indsamles i medfør af forordningen, er vigtige for kvalificeret evidensbaseret politikudformning på både nationalt plan og EU-plan. Data om produktionsniveauer og -tendenser er vigtige for at kunne analysere udviklingen i fiskerisektoren som led i den fælles fiskeripolitik og giver de politiske beslutningstagere og erhvervsgrenen et solidt fundament at opbygge sektorens fremtid på.

    Landingsstatistikker anvendes i vid udstrækning af forskellige databrugere. De statistiske data er desuden en vigtig kilde for andre organisationers publikationer og tjenester. Det europæiske markedsobservatorium for fiskevarer og akvakulturprodukter anvender europæiske landingsstatistikker ved udarbejdelsen af dets strukturanalyse af den europæiske fiskerisektor. Landingsstatistikker danner grundlag for andre dataindsamlinger 11 .

    Statistikkerne over mængderne af og priserne på de fiskevarer, som landes på EU's område, bidrager til at opfylde Kommissionens forpligtelser vedrørende markedsoplysning. Dataene er af afgørende betydning for opfølgningen på og analysen af EU's markeder for fiskevarer i forsyningskæden.

    Disse statistiske data kan også være relevante for den landingsforpligtelse, der er fastsat i artikel 15, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1380/2013 12 , hvorved det kræves, at alle bestande, for hvilke der er fastsat fangstbegrænsninger, skal landes og modregnes i de relevante kvoter.

    Medlemsstaterne anførte, at alle brugernes behov er tilgodeset fuldt ud på nationalt plan.

    2.4. Tilgængelighed

    2.4.1. Onlinedatabase

    Statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer kan tilgås i Eurostats offentlige database 13 i detaljerede landespecifikke tabeller samt i en sammenfattende tabel med EU-data og nationale data på et mere aggregeret niveau.

    Halvdelen af de indberettende medlemsstater offentliggør endvidere dataene på nationalt niveau i onlinedatabaser, som brugerne kan tilgå.

    2.4.2    Publikationer og datatabeller

    Eurostat offentliggør data og artikler om statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i sin onlinesamling "Statistics Explained" og i statistiske udgivelser 14 . Halvdelen af de indberettende lande har udarbejdet elektroniske publikationer.

    2.4.3    Metadata

    Hvert tredje år indsamler Kommissionen nationale kvalitetsrapporter, som denne rapport bygger på (jf. fodnote 8). De nationale rapporter indeholder detaljerede oplysninger om kvaliteten af dataene og de metoder, der anvendes til at indsamle dem. De nationale kvalitetsrapporter følger ESS-retningslinjerne og indsamles i ESS Metadata Handler. 

    2.5    Datafortrolighed

    Der er kun ganske få fortrolige variabler i de statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer, som bliver fremsendt til Kommissionen. I 2019 oplevede tre medlemsstater fortrolighedsproblemer med hensyn til enten mængden af eller prisen på de landede fiskevarer. Som følge heraf var landingernes samlede mængde og værdi for EU som helhed fortsat fortrolig.

    Eurostat og medlemsstaterne har brugt tid og kræfter på at gøre så mange tal som muligt tilgængelige for databrugerne, samtidig med at den statistiske fortrolighed bevares, og processen holdes så effektiv som muligt.

    3    Byrde og omkostningseffektivitet

    ESS foretog en omkostningsanalyse af processen med indsamling af landingsstatistikker. 23 lande (alle de berørte lande på nær Island) fremsendte omkostningsoverslag i pengeværdi og arbejdskraftomkostninger udtrykt i fuldtidsækvivalenter (årsværk). Hvert land kunne kun angive et samlet tal for statistikker, der dækkede både fangster og landinger. Omkostningerne til landingsstatistik blev anslået til at udgøre ca. halvdelen af de samlede omkostninger.

    De samlede direkte og indirekte omkostninger for samtlige lande beløb sig til 2,9 mio. EUR om året. Medianomkostningerne pr. land var på 16 400 EUR. I over halvdelen af landene var omkostningerne meget lave, men enkelte lande foretog stikprøveundersøgelser med højere omkostninger. I alt var 70 personer (omregnet til årsværk) beskæftiget med landingsstatistikker. Medianarbejdskraftomkostningerne pr. land var på 0,5 årsværk. Halvdelen af de indberettende medlemsstater angav, at de havde opnået effektivitetsgevinster i forhold til den forrige rapport. En tredjedel af dem anførte, at de havde nedbragt byrden for respondenterne ved brug af mere brugervenlige spørgeskemaer eller lettere dataindberetningsmetoder.

    4    Konklusioner

    Landingsstatistikkerne er robuste med hensyn til punktlighed, fuldstændighed og konsistens. Landene afgiver pålidelige oplysninger om mængden og værdien af de fiskevarer, der landes i EU, og meget detaljerede data på artsniveau, som kan anvendes til at analysere EU's marked for fisk.

    Eurostats retningslinjer for rapportering og håndbøger har gjort landingsstatistikkerne mere konsistente. Nationale dataleverandører har sideløbende truffet foranstaltninger, som har resulteret i øget punktlighed og fuldstændighed.

    De samlede direkte og indirekte omkostninger for samtlige indberettende lande var på 2,9 mio. EUR. Medianomkostningerne pr. land var på 16 400 EUR. I over halvdelen af landene var omkostningerne meget lave, men enkelte lande foretog stikprøveundersøgelser med højere omkostninger.

    5    Anbefalinger

    Eurostat tilstræber løbende forbedringer af kvaliteten og tilgængeligheden af europæiske statistikker. Den gør også en indsats for at nedbringe byrden for medlemsstaterne og respondenterne. I dette øjemed ses der i projektet "Streamlining and simplifying European fishery statistics" nærmere på den nuværende dataindsamling og udstikkes en strategi for at gøre de statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer mere formålstjenlige. Projektets første milepæl, nemlig at færdiggøre evalueringen af europæisk fiskeristatistik, blev nået i slutningen af 2019, da et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene blev udarbejdet på grundlag af evalueringen 15 .

    Den vigtigste konklusion fra evalueringen af fiskeristatistikker vedrørende landinger er, at de er en meget vigtig og hyppigt anvendt del af fiskeristatistikkerne, men at dækningsgraden ikke modsvarer brugernes behov. Evalueringen af fiskeristatistikker viste, at brugerne havde et voksende behov for landingsstatistikker, der dækker de samlede landinger for alle et lands fiskerfartøjer, EU-/EFTA-fiskerfartøjers landinger uden for EU/EFTA's område samt ikke-EU-/EFTA-fiskerfartøjers landinger inden for EU/EFTA's område.

    Den bedste løsning til at yde en bedre service til databrugerne ville være at ændre den nuværende lovgivning eller erstatte den med ny lovgivning, der øger dækningen. Kommissionen arbejder p.t. på at færdiggøre en konsekvensanalyse af de forskellige muligheder for at forbedre alle fiskeristatistikker: fangster, landinger, fiskerflåder og akvakultur. Ny lovgivning kan afføde effektiviseringsgevinster, navnlig ved at forenkle datastrømmene og afstemme fristerne med andre internationale organisationers behov.

    På nationalt plan bør brugen af elektroniske spørgeskemaer fremmes yderligere, da det medvirker til at gøre dataindsamlingen mere effektiv. Nationale retningslinjer for dataindsamling og helpdeske, der yder skræddersyet support til respondenterne, er andre eksempler på god praksis.

    (1)

         Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1921/2006 af 18. december 2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 1382/91 (EUT L 403 af 30.12.2006, s. 1).

    (2)

         Dette indebærer, at disse statistikker ikke kan sammenlignes med de landingsdata, der er indsamlet i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 1224/2009, hvis dataene er indsamlet af fartøjets flagstat.

    (3)

         Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelse af forordning (EF) nr. 1921/2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne (COM(2010) 675 final).

    (4)

         Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelse af forordning (EF) nr. 1921/2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne (COM(2014) 240 final).

    (5)

         Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelse af forordning (EF) nr. 1921/2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne (COM(2016) 239 final).

    (6)

         Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelse af forordning (EF) nr. 1921/2006 om fremsendelse af statistiske data vedrørende landinger af fiskevarer i medlemsstaterne (COM(2019) 47 final).

    (7)

       Rådets forordning (EF) nr. 1224/2009 af 20. november 2009 om oprettelse af en EF-kontrolordning med henblik på at sikre overholdelse af reglerne i den fælles fiskeripolitik, om ændring af forordning (EF) nr. 847/96, (EF) nr. 2371/2002, (EF) nr. 811/2004, (EF) nr. 768/2005, (EF) nr. 2115/2005, (EF) nr. 2166/2005, (EF) nr. 388/2006, (EF) nr. 509/2007, (EF) nr. 676/2007, (EF) nr. 1098/2007, (EF) nr. 1300/2008, (EF) nr. 1342/2008 og om ophævelse af forordning (EØF) nr. 2847/93, (EF) nr. 1627/94 og (EF) nr. 1966/2006 (EUT L 343 af 22.12.2009, s. 1).

    (8)

      Europa-Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1004 af 17. maj 2017 om fastlæggelse af en EU-ramme for indsamling, forvaltning og anvendelse af data i fiskerisektoren samt støtte til videnskabelig rådgivning vedrørende den fælles fiskeripolitik og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 199/2008 (EUT L 157 af 20.6.2017, s. 1).

    (9)

          https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/EN/fish_ld_esqrs.htm (foreligger kun på engelsk).

    (10)

          https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/Annexes/fish_ld_esms_an3.pdf (foreligger kun på engelsk).

    (11)

       Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/909 af 18. februar 2019 om oprettelse af en liste over obligatoriske forskningsundersøgelser og tærskler til brug for det flerårige EU-program for indsamling og forvaltning af data inden for fiskeri- og akvakultur (EUT L 145 af 4.6.2019, s. 21).

    (12)

       Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1380/2013 af 11. december 2013 om den fælles fiskeripolitik, ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1954/2003 og (EF) nr. 1224/2009 og ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2371/2002 og (EF) nr. 639/2004 samt Rådets afgørelse 2004/585/EF (EUT L 354 af 28.12.2013, s. 22).

    (13)

         http://ec.europa.eu/eurostat/data/database (foreligger kun på engelsk, fransk og tysk).

    (14)

         Den seneste er 2020-udgaven af "Agriculture, forestry and fishery statistics": https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3217494/12069644/KS-FK-20-001-EN-N.pdf/a7439b01-671b-80ce-85e4-4d803c44340a?t=1608139005821 (foreligger kun på engelsk).

    (15)

          Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene (2019) 425  (foreligger kun på engelsk).

    Top