EU’s dyresundhedslov
RESUMÉ AF:
Forordning (EU) 2016/429 om overførbare dyresygdomme
HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?
- Den sigter mod at forebygge og bekæmpe dyresygdomme, som kan overføres til andre dyr eller mennesker.
- Dyresundhedsloven er en del af en pakke af foranstaltninger, som Europa-Kommissionen foreslog i maj 2013 med henblik på at styrke håndhævelsen af standarder for sundhed og sikkerhed for hele fødevarekæden.
HOVEDPUNKTER
Denne omfattende forordning støtter Den Europæiske Unions (EU) kreatur- og fødevareproduktionssektorer og det tilhørende EU-marked med hensyn til bæredygtighed, konkurrenceevne, vækst og beskæftigelse. Den erstatter og udvider de eksisterende EU-regler for dyresundhed og samler de fleste i en mere enkel lovgivning med større fokus på de vigtigste prioriteter i forbindelse med bekæmpelse af sygdomme. Disse prioriteringer omfatter:
- tydeligere ansvarsområderfor landbrugere (kvæg-, fiske- og skaldyrsopdræt) og andre interessenter (f.eks. dyrlæger) med hensyn til tidlig opdagelse for at forebygge store sygdomsudbrud eller spredning af sygdomme, så skaderne kan begrænses
- forenklet administration ved international handel med visse levende dyr og dyreprodukter (som f.eks. sæd, æg og embryoner)
- et tydeligere retsgrundlag og bedre værktøjer, så veterinærmyndigheder kan bekæmpe potentielt ødelæggende overførbare dyresygdomme, især vedrørende overvågning, diagnosticering og anmeldelse
- mere fleksibilitet i forbindelse med tilpasning af regler til lokale forhold og nye problemer som f.eks. klimaforandringer og sociale forandringer
- begrænsning af de negative virkninger for dyresundheden, folkesundheden og miljøet.
Den fastlægger krav til:
- sygdomsforebyggelse og beredskab i forbindelse med eventuelle udbrud (f.eks. biosikring* sforanstaltninger) såsom brugen af diagnosticeringsværktøjer, vaccination og medicinsk behandling
- identifikation og registrering af dyr og visse animalske produkter (f.eks. sæd, æg og embryoner) samt certificering og sporing af sendinger af dem
- indførsel af dyr og animalske produkter til EU og flytning af disse inden for EU
- sygdomsbekæmpelse og -udryddelse, herunder hasteforanstaltninger som f.eks. begrænsning af flytning af dyr, aflivning og vaccination.
Reglerne omfatter dyresygdomme hos alle opdrættede dyr (herunder i visse tilfælde selskabsdyr), vildtlevende dyr og animalske produkter, både landdyr og akvatiske dyr. De omfatter ikke dyrevelfærd direkte, men anerkender sammenhængen mellem dyrs sundhed og velfærd og tager hensyn til denne i forbindelse med vurdering af sygdommes virkninger.
EU’s dyresundhedslov suppleres i følgende henseender:
- krav til sporbarhed og dyrevelværd ved flytning inden for EU af avlsmateriale (sæd, æg og embryoner) af visse opdrættede landdyr og godkendelse af virksomheder for avlsmateriale (virksomheder, der producerer eller forarbejder avlsmateriale)
- forebyggelse og bekæmpelse af visse sygdomme
- dyresundhedsmæssige krav til flytninger inden for EU af landdyr og rugeæg
- overvågning, udryddelse og sygdomsfri status for visse sygdomme
- regler for akvakulturvirksomheder og transportører af akvatiske dyr
- regler for indførsel i EU og flytning og håndtering efter indførsel af sendinger af visse dyr, avlsmateriale og produkter af animalsk oprindelse
- regler for virksomheder, der holder landdyr, og rugerier samt sporbarheden af sådanne landdyr og rugeæg
- sygdomme, der er omfattet af EU-overvågningsprogrammer, deres geografiske anvendelsesområde og sygdomme for hvilke der kan oprettes sygdomsfri områder
- dyresundhedsmæssige krav til flytninger inden for EU af akvatiske dyr og produkter af animalsk oprindelse fra akvatiske dyr.
Følgende forordninger supplerer eller gennemfører EU’s dyresundhedslov:
- Delegeret forordning (EU) 2018/1629 om listen over sygdomme
- Gennemførelsesforordning (EU) 2018/1882 om kategorier af listeopførte sygdomme (se den konsoliderede udgave)
- Delegeret forordning (EU) 2019/2035 om virksomheder, der holder landdyr, og rugerier samt sporbarhed (som ændret ved delegeret forordning (se den konsoliderede udgave)
- Delegeret forordning (EU) 2020/686 om flytning inden for EU af avlsmateriale af visse opdrættede landdyr (se den konsoliderede udgave);
- Delegeret forordning (EU) 2020/687 om forebyggelse og bekæmpelse af visse sygdomme (se den konsoliderede udgave);
- Delegeret forordning (EU) 2020/688 om dyresundhedsmæssige krav vedrørende flytning inden for EU af landdyr og rugeæg (se den konsoliderede udgave)
- Delegeret forordning (EU) 2020/689 om overvågning og udryddelsesprogrammer for nye sygdomme (se den konsoliderede udgave)
- Gennemførelsesforordning (EU) 2020/690 om listeopførte sygdomme, der er omfattet af EU-overvågningsprogrammer
- Delegeret forordning (EU) 2020/691 om regler for akvakulturvirksomheder
- Delegeret forordning (EU) 2020/692 om regler vedrørende indførsel til EU og flytning og håndtering af visse dyr, visse typer avlsmateriale og visse animalske produkter (se den konsoliderede udgave)
- Delegeret forordning (EU) 2020/990 om dyresundhedsmæssige krav, herunder certificeringskrav, vedrørende flytning inden for EU af akvatiske dyr og animalske produkter
- Gennemførelsesforordning (EU) 2020/999 om godkendelse af avlsmaterialevirksomheder og sporbarhed for avlsmateriale af kvæg, svin, får, geder og dyr af hestefamilien
- Gennemførelsesforordning (EU) 2020/2002 om kategorier af indberetning af listeopførte sygdomme (se den konsoliderede udgave)
- Delegeret forordning (EU) 2020/2154 om dyresundheds-, certificerings- og anmeldelseskrav vedrørende flytninger inden for EU af animalske produkter af landdyr
- Gennemførelsesforordning (EU) 2020/2235 om standarddyresundhedscertifikater ved indførsel til EU og flytning inden for EU af sendinger af visse kategorier af dyr og varer (se den konsoliderede udgave)
- Gennemførelsesforordning (EU) 2020/2236 om standarddyresundhedscertifikater ved indførsel til EU og flytning inden for EU af sendinger af akvatiske dyr (se denkonsoliderede udgave)
- Gennemførelsesforordning (EU) 2021/403 om standarddyresundhedscertifikater ved indførsel til EU og flytning inden for EU af sendinger af akvatiske dyr (se den konsoliderede udgave)
- Gennemførelsesforordning (EU) 2021/404 om fastlæggelse af lister over tredjelande, territorier eller zoner deri, hvorfra det er tilladt at indføre dyr, avlsmateriale og animalske produkter til EU (se den konsoliderede udgave)
- Gennemførelsesforordning (EU) 2021/520 om sporbarhed for visse opdrættede landdyr (se den konsoliderede udgave)
- Gennemførelsesforordning (EU) 2021/963 for så vidt angår identifikation og registrering af dyr af hestefamilien og om fastlæggelse af standardidentifikationsdokumenter for disse dyr
- Gennemførelsesforordning (EU) 2021/2037 fritagelse for forpligtelser med hensyn til registrering af akvakulturvirksomheder og føring af fortegnelser for operatører
- Delegeret forordning (EU) 2022/139 forvaltning, opbevaring og udskiftning af lagre i EU-antigen-, -vaccine- og -diagnostisk reagens-bankerne samt krav til driften af disse banker med hensyn til biosikring, biosikkerhed og biologisk indeslutning
- Gennemførelsesforordning (EU) 2022/140 om EU-antigen-, -vaccine- og -diagnostisk reagens-bankerne
- Gennemførelsesforordning (EU) 2022/1345 om registrering og godkendelse af virksomheder, der holder landdyr og indsamler, producerer, forarbejder eller opbevarer avlsmateriale.
HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?
Forordningen trådte i kraft den 21. april 2021. Den omfatter imidlertid visse overgangsforanstaltninger og ophæver ældre lovgivning med virkning fra den 21. april 2016.
BAGGRUND
For yderligere oplysninger henvises til:
VIGTIGE BEGREBER
Biosikring. Forvaltningsprocedurer, -handlinger eller -faciliteter, som er udarbejdet for at reducere risikoen for dyresygdomme.
HOVEDDOKUMENT
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (»dyresundhedsloven«) (EUT L 84 af 31.3.2016, s. 1-208).
Efterfølgende ændringer til forordning (EU) 2016/429 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.
seneste ajourføring 22.03.2023