Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Princippet om ligebehandling af mænd og kvinder uden for arbejdsmarkedet

Princippet om ligebehandling af mænd og kvinder uden for arbejdsmarkedet

RESUMÉ AF:

Direktiv 2004/113/EF om gennemførelse af princippet om ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med adgang til og levering af varer og tjenesteydelser

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Direktiv 2004/113/EF fastlægger en ramme for bekæmpelse af al kønsdiskrimination i forbindelse med adgang til og levering af varer og tjenesteydelser i både den offentlige og private sektor i Den Europæiske Union (EU).

Ændringsdirektiv (EU) 2024/1499 indfører minimumskrav til ligebehandlingsorganer, herunder organer, der arbejder for ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til adgang til og levering af varer og tjenesteydelser.

CENTRALE ASPEKTER

Anvendelsesområde

Direktivet finder anvendelse på varer og tjenesteydelser, der udbydes til offentligheden, uanset tjenestemodtagerens personlige forhold, og som tilbydes uden for det private og familiemæssige område. Begrebet "tjenesteydelser" angiver her tjenester, der leveres mod betaling.

Direktivet gælder ikke for medier, reklameindhold eller uddannelse.

Forbud mod forskelsbehandling på området for varer og tjenesteydelser

Direktivet forbyder:

  • enhver ringere behandling af mænd og kvinder på grund af deres køn
  • enhver ringere behandling af kvinder på grund af graviditet eller moderskab
  • chikane1, sexchikane2 eller enhver tilskyndelse til forskelsbehandling med hensyn til tilbud eller levering af varer eller tjenesteydelser.

Forskelsbehandling kan kun accepteres, hvis det er begrundet i et legitimt mål, såsom for eksempel beskyttelse af ofre for seksuelle overgreb (for eksempel i forbindelse med oprettelse af kvindehjem), foreningsfrihed (for eksempel i forbindelse med medlemskab af private klubber) eller tilrettelæggelse af sportsaktiviteter. Enhver begrænsning bør være hensigtsmæssig og nødvendig.

Princippet om ligebehandling udelukker ikke positive foranstaltninger med henblik på at forebygge eller opveje ulighederne mellem kønnene inden for varer og tjenesteydelser.

Direktivet fastlægger kun mindstekrav for at give EU-medlemsstaterne mulighed for at opretholde højere eller mere omfattende beskyttelsesniveauer, hvis de ønsker det.

Anvendelse på forsikringsområdet

Direktivet forbyder at tage kønnet i betragtning ved beregning af forsikringspræmier og ydelser i forsikringsaftaler, som er indgået efter . Ikke desto mindre gav det mulighed for, at medlemsstaterne kunne undlade at anvende dette forbud i tilfælde, hvor kønnet var en afgørende faktor i risikovurderingen og baseret på relevante aktuarmæssige og statistiske data.

Den Europæiske Unions Domstol fastslog dog i sin afgørelse i Test-Achats-sagen (C-236/09), at det var ulovligt at afvige fra princippet om ligebehandling, som tillod medlemslandene at skelne mellem mænd og kvinder med hensyn til forsikringspræmier og ydelser, med virkning fra den . Fremover gælder princippet om samme takst for mænd og kvinder i forsikringssektoren for alle nye aftaler, der er indgås efter denne dato. For at lette gennemførelsen af Domstolens afgørelse vedtog Europa-Kommissionen nogle retningslinjer om anvendelsen af direktivet på forsikringsområdet. Under alle omstændigheder må de omkostninger, der er forbundet med graviditet og moderskab, ikke føre til forskelle i form af præmier og ydelser.

Organer, der fremmer ligebehandling

Ændringsdirektiv (EU) 2024/1499 præciserer rollen for organer, der er udpeget på nationalt plan til at fremme ligebehandling og bekæmpe forskelsbehandling (ligebehandlingsorganer). Det fastlægger minimumskrav, som EU-medlemsstaterne skal gennemføre for så vidt angår disse organers rolle og operationelle virke, herunder hvordan de skal bistå ofre efter at have modtaget offerets klage. Disse organer skal:

  • være uafhængige for så vidt angår deres interne struktur, ansvarlighed, personale og organisatoriske anliggender
  • råde over tilstrækkelige ressourcer til at kunne udføre alle deres opgaver og til at udøve alle deres kompetencer effektivt
  • kunne undersøge mulige tilfælde af forskelsbehandling og enten give en ikke-bindende udtalelse eller vedtage en bindende afgørelse
  • høres regelmæssigt af regeringen og andre offentlige institutioner om lovgivning og politikker med aspekter vedrørende ligebehandling og ikkeforskelsbehandling
  • forpligtes til at indsamle data om deres egne aktiviteter
  • planlægge og rapportere offentligt om deres arbejde og om situationen med hensyn til ligebehandling og ikkeforskelsbehandling med jævne mellemrum.

I henhold til ændringsdirektiv (EU) 2024/1499 skal medlemsstaterne desuden:

  • indføre regler, der giver mulighed for udenretslig bilæggelse af tvister
  • sikre, at ligebehandlingsorganerne har ret til at agere i civilretlige og forvaltningsretlige sager vedrørende gennemførelsen af princippet om ligebehandling
  • sikre, at ligebehandlingsorganerne yder deres tjenester gratis til klagere i hele deres område, herunder i landdistrikter og fjerntliggende områder
  • kræve, at ligebehandlingsorganerne garanterer tilgængelighed og sørger for tilpasninger i rimeligt omfang for personer med handicap vedrørende alle deres tjenester og aktiviteter.

Forsvar af ofrenes rettigheder

Direktivet pålægger medlemsstaterne at sikre, at ofrene har adgang til retslige og/eller administrative instanser med henblik på at sikre deres rettigheder, og at ofrene kan få en passende godtgørelse eller erstatning.

Foreninger, organisationer og andre juridiske personer med en berettiget interesse kan også indtræde som part i sager ved retslige og/eller administrative instanser med henblik på sikring af ofrenes rettigheder og opnåelse af godtgørelse eller erstatning.

Når faktiske omstændigheder, der forelægges for en domstol, giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling, skal den indklagede bevise, at princippet om ligebehandling ikke er blevet overtrådt (modbevise anklagen).

Medlemsstaterne indfører sanktioner i tilfælde af overtrædelse af princippet om ligebehandling.

HVORNÅR GÆLDER REGLERNE FRA?

Direktiv 2004/113/EF skulle være gennemført i national lovgivning inden den .

Bestemmelserne, der blev indført med , træder i kraft fra den 19. juni 2026.

BAGGRUND

Ligestilling mellem mænd og kvinder er et grundlæggende princip i EU og er fastsat i artikel 2 og 3 i traktaten om Den Europæiske Union. Artikel 19 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde giver EU et retsgrundlag for at bekæmpe alle former for forskelsbehandling.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

  1. Chikane. Det forhold, at der er en uønsket adfærd i relation til en persons køn med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed og skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.
  2. Sexchikane. Det forhold, at enhver uønsket form for adfærd med seksuelle undertoner, verbalt, ikkeverbalt eller fysisk, finder sted med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

HOVEDDOKUMENT

Rådets direktiv 2004/113/EF af om gennemførelse af princippet om ligebehandling af mænd og kvinder i forbindelse med adgang til og levering af varer og tjenesteydelser (EUT L 373 af , s. 37-43).

seneste ajourføring

Top